Πατήστε ESC για κλείσιμο

Εργοστάσια - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Ηλεκτρική ενέργεια: Εμπεδωμένα παραμύθια και λησμονημένες αλήθειες

Newsteam 0 Comments

Οι φερόμενες ως ελληνικές κυβερνήσεις συμφώνησαν με τις απαιτήσεις των (συν)Εταίρων τους στην ΕΕ και στο όνομα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής θυσιάζουν τη εγχώρια λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα όσων προωθούν την πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και εργασίας.

H υποκατάσταση των λιγνιτικών μονάδων δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει από επιδοτούμενες κι αναξιόπιστες ΑΠΕ! Γίνεται από μονάδες φυσικού αερίου! Κυρίως ιδιωτικές! Δεν πρόκειται όπως διαφημίζεται για το τέλος του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή! Άλλος είναι ο στόχος: Ο εγχώριος λιγνίτης, ο μαύρος χρυσός που επέτρεψε το μεταπολεμικό εξηλεκτρισμό της χώρας και την ταχύτατη οικονομική  ανάπτυξη, απαξιώνεται λόγω υπερφορολόγησης προς όφελος του φυσικού αερίου! Γεγονός που διευκολύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή, την απελευθέρωση της αγοράς!Το ότι το εισαγόμενο φυσικό αέριο, αντί να χρησιμοποιείται πρωτογενώς στην οικονομία με βαθμό απόδοσης της τάξης του 90%, με την ηλεκτροπαραγωγή χρησιμοποιείται δευτερογενώς με απόδοση 60% και αν!  Η κατασπατάληση ενεργειακών πόρων στο βωμό της επιδοτούμενης κερδοσκοπίας των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου δεν φαίνεται να απασχολεί τους αμπελοοικολογούντες του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ(ξαπάτησης)!

Ακόμα κι έτσι όμως, κανείς δεν μπορεί να υπερβεί τους περιορισμούς της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας. Πολύ περισσότερο που οι γείτονές της δεν ανήκουν στην ΕΕ και δεν έχουν προοπτική να ενταχθούν σύντομα σ’ αυτή. Επομένως ουδόλως ενδιαφέρονται για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, δεν έχουν δε και κανένα λόγο να φορτώνουν με περιττούς φόρους τη λιγνιτική τους ηλεκτροπαραγωγή.

Τι λένε τα στοιχεία; Το 2019 η ηλεκτροπαραγωγή απ’ τον Ελληνικό λιγνίτη ήταν μόλις 10,42TWh. Το λιγνιτικό και λιθανθρακικό ρεύμα που εισάγουμε είναι 14,98TWh. Αθροιστικά, η εγχώρια λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή μαζί με τις εισαγωγές είναι 25,40TWh! Λιγότερες απ’ τις 27,5TWh που είχαμε εγχώρια παραγωγή μόλις το 2012 (βλ. Λιγνίτης οδικός μας μαύρος χρυσός, ανάρτηση με ημερομηνία 14.08.2020). Άνθρακες ο θησαυρός, μηδέν εις το πηλίκον στη μούφα της περιβαλλοντικής προστασίας!

Δεν είμαστε τόσο χρυσόψαρα ώστε να ξεχάσουμε πως το 2004 και 2005 η τότε ΔΕΗ, το κρατικό μονοπώλιο με πάνω από 30.000 μόνιμο προσωπικό, εξασφάλιζε πάνω από 32TWh ηλεκτροπαραγωγή απ’ τον εγχώριο λιγνίτη και πολύ φθηνότερη κιλοβατώρα σε σχέση με τους Εταίρους μας στην ΕΕ!

Μετά, απελευθερώθηκε η αγορά ενέργειας, η ΔΕΗ κομματιάστηκε, το μισθολογικό κόστος μειώθηκε, η επισφάλεια στην εργασία αυξήθηκε, τα κέρδη των ανταγωνιστών της ΔΕΗ ΑΕ το ίδιο! Την ανηφόρα πήραν και τα εγχώρια τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας! Φτάσαμε, ως χώρα να έχουμε από τις ακριβότερες κιλοβατώρες στην ΕΕ. Αλλά προφανώς όλα τούτα ήταν μονόδρομος και δεν υπάρχουν πολιτικές ή και ποινικές ευθύνες! Έτσι θέλουν να πιστεύουμε όσοι βαφτίζουν μονόδρομο και τη δική τους απαράλλαχτη πολιτική!

Τώρα, εισάγουμε καύσιμα για την ηλεκτροπαραγωγή! Εισάγουμε όμως και ρεύμα απ’ το λιγνίτη και το λιθάνθρακα των γειτόνων! Κι αυτό όχι γατί δεν γινόταν αλλιώς, αλλά διότι έτσι διετάχθημεν από την ΕΕ! Τώρα, τοις ευρωπαίων ρήμασι πειθόμενοι, καταδικάζουμε ολόκληρες περιφέρειες της χώρας, ολόκληρη τη χώρα, στην εξαθλίωση, την ανεργία, την υπανάπτυξη, αλλά συμβάλουμε στον περιορισμό της ανεργίας και στην ανάπτυξη των Σκοπιανών, των Βουλγάρων, των Τούρκων! Αλλά και των Ολλανδών και των Γερμανών διότι επενδύουμε(!) στο πράσσειν άλογα των ΑΠΕ!

Εισάγουμε ρεύμα! Ρεύμα που θα μπορούσαμε άνετα να το παράγουμε από τον εγχώριο λιγνίτη, σε εγχώρια εργοστάσια που κλείνουμε! Οι συνεχιζόμενες εισαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ έχουμε αφθονία απολήψιμου λιγνίτη σε ήδη ανοικτά λιγνιτωρυχεία, φέρνουν κάθε μέρα όλο και πιο κοντά τη νέα χρεοκοπία, τη νέα εκτόξευση του χρέους, σφυρηλατούν και νέα δεσμά στη κατεχόμενη πατρίδα μας, φορτώνουν με νέα βάρη το λαό!

 

 

*Ο Γιώργος Γεωργής είναι Γραμματέας Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ-ΚΗΕ

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Δεν είναι μονο οι ήρωες στα νοσοκομεία. Είναι και οι υπάλληλοι σε σούπερ μάρκετ και εργοστάσια. Είναι οι αστυνομικοί και οι καθαρίστριες

Newsteam 0 Comments

Πώς μπορούμε εμείς οι παλοί πολίτες να έχουμε όλα τα αγαθά; Υπάρχει αυτό που λέμε διατροφική αλυσίδα σε πλήρη ισχύ και εξέλιξη. Τι σημαίνει αυτό; 

Αυτό σημαίνει πώς μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού που θα ήθελε να είναι στο σπίτι… αλλά δεν μπορεί συνεχίζει και λειτουργεί.

Πρόκειται για τους ανθρώπους που δουλεύουν στην βιομηχανία… σε κάθε πτυχή της… τους υπαλλήλους σε σούπερ μάρκετ που παρά τα προβλήματα υγείας που έχουν πολλοί εξ’ αυτών είναι εκεί… αλλά και στις ηρωϊκες προσπάθειες των οδηγών των φορτηγών ή των βάν… που μεταφέρουν με κίνδυνο να κολλήσουν συνεργάτες και προϊόντα.

Γιατί οφείλουμε… να τα λέμε όλα…

Και να αποδίδουμε τα εύσημα σε όλους.

Στους αστυνομικούς που πρίν απο λίγο καιρό τους έβριζες Νεοέλληνα και τους χαρακτήριζες φασίστες και βρωμόμπατσους, στους ένστολους που τους κοιτούσες με ψωνίστικο ύφος… αλλά και στις γυναίκες… καθαρίστριες στα νοσοκομεία και όχι μόνο που είναι στο καθήκον για να είμαστε όλοι εμείς καλά. 

Στους τελωνειακούς υπαλλήλους, στα παιδιά που βρίσκονται στα διόδια… στα παιδιά που δουλεύοουν στα αεροδρόμια. Άραγέ αυτοί δεν έχουν οικογένειες;

Αυτοί δεν θέλουν παλαμάκια στα μπαλκόνια.

Αυτοί θέλουν κίνητρα για να ζήσουν την ζωή τους με ποιότητα… μιας και η δουλειά τους είναι πάνω και πολύ πιο πέρα απο τον τυπικό χαρακτηρισμό… βαρέα και ανθυγιεινά. 

Αν υποθέσουμε ότι ο κορονοϊός θα αλλάξει απο την αρχή την κοινωνία και θα μας ξαναγεννήσει… ας είναι η ευκαιρίας μας. Η Ευκαιρία να κάνουμε κάτι ουσιαστικό γι΄αυτούς τους ανθρώπους…

Ας γίνουμε επιτέλους συνάνθρωποι ΡΕ!

Σύμφωνα με πληροφορίες από το nassosblog

Διάβασε το »