Πατήστε ESC για κλείσιμο

εργατική τάξη - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Συνεχείς και παρατεταμένοι εργατικοί αγώνες ξεσπούν στις ΗΠΑ

Newsteam 0 Comments

Φαίνεται ότι η ανατολή του νέου γύρου του εργατικού κινήματος παγκόσμια ξεκινά από τις ΗΠΑ, με άγριες απεργίες που διαρκούν μεγάλα διαστήματα όπου δοκιμάζονται νέες πρωτότυπες μορφές αγώνα αλλά και τα όρια των προηγούμενων διεκδικήσεων που ξεφεύγουν από τα παραδοσιακά εργατικά αιτήματα υιοθετώντας αιτήματα που απασχολούν μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας όπως το φυλετικό, των κοινωνικών ανισοτήτων, της ανεργίας και των απολύσεων. Ακόμα και πιο προωθημένα αιτήματα που στοχεύουν τον πυρήνα της καπιταλιστικής παραγωγής και την διεκδίκησης του πλούτου που παράγεται. Είναι απεργίες που έχουν μεγάλη διάρκεια και στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην νέα βάρδια της εργατικής τάξης και ενίοτε νικούν ΕΔΩ.

Ενδεικτικό παράδειγμα η απεργία που ξέσπασε στην εταιρία Bath Iron Works, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 4.300 εργάτες των ναυπηγείων στο Μπαθ του Μέιν που πλησιάζει την τρίτη εβδομάδα της. Η BIW είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εργοδότης στην πολιτεία Μέιν και ένας από τους μεγαλύτερους ναυπηγούς του αμερικανικού ναυτικού. Οι λόγοι που οδήγησαν τους εργάτες στην απεργία ήταν ότι εταιρία διέκοψε την ασφάλιση υγείας, απέλυσε πάνω από 200 μέλη του τοπικού συνδικάτου και έδινε κομμάτια της παράγωγης σε εργαζόμενους με το σύστημα της υπεργολαβίας.

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν την απεργία στις 22/6 που συνεχίζεται μέχρι σήμερα όταν η εταιρία προσπάθησε να δώσει κομμάτια του έργου σε εργαζόμενους με υπεργολαβία και ευέλικτες μορφές εργασίας μειώνοντας κατά πολύ τον μέσο όρο του μισθού στα ναυπηγεία. Η εταιρία με την νέα σύμβαση που πρότεινε στο συνδικάτο IAM Local S6 στόχευε στην πραγματικότητα στην αποδυνάμωση του. Οι εργαζόμενοι έχοντας βγάλει συμπεράσματα ότι όσες παραχωρήσεις και αν κάνουν στην εργοδοσία όπως αυτές που έκαναν το 2015 και το 2016 όταν παραιτήθηκαν από προγραμματισμένες αυξήσεις στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της εταιρίας διαπίστωσαν από την ίδια τους την πείρα ότι η εργοδοσία στην πραγματικότητα επιδιώκει να μειώσει παραπέρα τους μισθούς, να κάνει ανεξέλεγκτες απολύσεις και να επιβάλει σε όλους την ελαστική εργασία.

Θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να φέρνουν εργαζομένους που θα δουλεύουν με υπεργολαβία και να τους βάζουν να κάνουν τη δουλειά μου και έμενα να με μεταφέρουν να κάνω τη δουλειά κάποιου άλλου, λέει ο Γκάλτερ. Σύμφωνα με την προηγούμενη σύμβαση μας, μπορούσαν να φέρουν υπεργολάβους, ωστόσο έπρεπε να τους παρουσιάσουν στην ένωση και έπρεπε να εκπληρώνονται συγκεκριμένα κριτήρια. Αλλά δεν θέλουν να το κάνουν αυτό. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι με υπεργολαβία είναι μη συνδικαλισμένοι. Η διοίκηση πίστευε ότι θα μπορούσε να το προχωρήσει, αλλά υπάρχει μεγάλη διαμαρτυρία από τους νεότερους εργάτες στην κατασκευή πλοίων που είπαν Αυτό δεν είναι σωστό. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να άρουν όλες τις προστασίες που θα περιμέναμε και θα θέλαμε καθώς τα σώματά μας αρχίζουν να διαλύονται με τα χρόνια που εργαζόμαστε. Και συνεχίζει: Είμαι αμμοβολιστής. Αφαιρώ σκουριά, αστάρι, μπογιά και καθαρίζω για γυμνά μέταλλα. Χρησιμοποιώ μεγάλους βιομηχανικούς αμμοβολιστές, με σωλήνες δύο ιντσών με ατσάλινο στόμιο. Αυτή η δουλειά έχει διαλύσει το σώμα μου, έχω κάνει πολλές χειρουργικές επεμβάσεις λόγω των πόνων που έκαναν το σώμα μου να καταρρεύσει από την εργασία στο χάλυβα όλη μέρα, εξηγεί ο Γκάλτερ.

Η αναλγησία της εταιρίας την περίοδο του κορονοϊού όπου δεν έδωσε δεκάρα για την ασφάλεια των εργαζομένων ήταν ένα επιπρόσθετο στοιχείο που εξόργισε τους εργάτες. Τα μέλη της Ένωσης ζήτησαν να κλείσουν τα ναυπηγεία, αλλά η επιχείρηση αρνήθηκε, χορηγώντας τελικά στους εργαζομένους άδεια χωρίς αμοιβή δύο εβδομάδες εάν ανησυχούσαν για τον ιό. Ο Ρομπ Χόπερ, ένας επί έξι έτη υπάλληλος του BIW που συνέχισε να εργάζεται, είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: Με έναν γιο με επιληψία, ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί. Για μένα, δεν άξιζε τον κίνδυνο.

Το Εργατικό Συμβούλιο του Νοτίου Μέιν οργάνωσε μια αυτοκινητο-πορεία για να υποστηρίξει την απεργία στο Μπαθ, και τα τοπικά εργατικά συνδικάτα έχουν κάνει δωρεές στο ταμείο στήριξης απεργιών της ένωσης. Ο Alvin Doug Hanks, βετεράνος της απεργίας 63 ημερών του 2000 έχει εργαστεί στο BIW για σχεδόν 33 χρόνια, εξήγησε στα τοπικά ΜΜΕ ότι έχει επιστρέψει στη γραμμή για να υπερασπιστεί τη νεότερη γενιά: Ήρθε η ώρα να δείξουμε στην καπιταλιστική Αμερική ότι δεν μπορούν απλά να μας αντικαταστούν μετά από τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς

Η απεργία στο Μέιν είναι μόνο ένα στιγμιότυπο και συνέχεια προηγούμενων εργατικών αγώνων όπως αυτή που προκήρυξε στις 19 Ιουνίου, η Διεθνής Ένωση Λιμενεργατών Longshore and Warehouse (ILWU), ένα μαχητικό συνδικάτο 42.000 μελών που έκλεισε 29 λιμάνια κατά μήκος της Δυτικής Ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, καθώς οι εργαζόμενοι σταμάτησαν την εργασία τους για 8 ώρες. Η απεργία οργανώθηκε στο πλαίσιο της αλληλεγγύης του εργατικού κινήματος στο αντιρατσιστικό κίνημα Black lives matter μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία της Μινεάπολης. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε συμβολικά την ημέρα της επετείου (Juneteenth) της χειραφέτησης των τελευταίων σκλάβων στις ΗΠΑ το 1865.

Ακολουθεί η μεγάλη απεργία στις 20 Ιούλη σε τουλάχιστον 25 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ που διοργανώνουν συνδικάτα από τους κλάδους της Εκπαίδευσης, της αγροτικής παραγωγής, των υπηρεσιών, των μεταφορών κ.λπ., δίνοντας συνέχεια στις διαδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες. Όπως αναφέρεται σε αμερικανικά ΜΜΕ, στη διοργάνωση 24ωρης απεργίας συμμετέχουν περίπου 150 οργανώσεις και συνδικάτα που στηρίζουν το κίνημα Οι Ζωές των Μαύρων Έχουν Σημασία (Black Lives Matter – ή BLM).

Μεταξύ αυτών συμμετέχουν το αμερικανο-καναδικό συνδικάτο International Brotherhood of Teamsters (IBT), η Αμερικανική Ομοσπονδία Δασκάλων (AMF), συνδικάτα εργατών γης, οργανώσεις όπως το Κέντρο για τη Λαϊκή Δημοκρατία και η Εθνική Συμμαχία Οικιακών Βοηθών. Τα αιτήματα που διεκδικούνται ποικίλλουν. Δεν αφορούν μόνο την καταπολέμηση των ρατσιστικών διακρίσεων, αλλά και αύξηση μισθών, προσιτή ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους, ενίσχυση των μέτρων προστασίας εργατών που δουλεύουν σε συνθήκες πανδημίας, θέσπιση άδειας ασθενείας μετ’ αποδοχών κ.ο.κ. Όσοι δεν μπορούν να απεργήσουν όλη τη μέρα προτείνεται να κάνουν οκτάλεπτη στάση εργασίας, όσο δηλαδή ψυχορραγούσε ο Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ.

Οπωσδήποτε είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα, σίγουρα υπάρχουν μεγάλες αντιφάσεις, όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα σημεία προσέγγισης του αμερικανικού εργατικού κινήματος με τα κινήματα κατά των φυλετικών διακρίσεων αλλά και άλλων κινημάτων συνεχώς και πληθαίνουν. Πέρα από αναλύσεις και υποθέσεις ίσως το στίγμα για το ποια κατεύθυνση θα πάρει το Αμερικανικό εργατικό κίνημα να αποτυπώνεται σε αυτό που ο ράπερ Boots Riley μιλώντας στους εργαζόμενους σε μια μεγάλη συγκέντρωση στο Όκλαντ ανέφερε.

Ποια είναι η δύναμή μας; Η δύναμή μας προέρχεται από το γεγονός ότι εμείς δημιουργούμε τον πλούτο. Ο πλούτος είναι δύναμη. Έχουμε τη δυνατότητα να αναστείλουμε την εργασία μας και να παραλύσει όλο το σάπιο σύστημά τους. Φανταστείτε εάν αυτό δεν ήταν απλώς ένα μονοήμερο κλείσιμο της Δυτικής Ακτής. Φανταστείτε αν αποφασίζαμε να κλείσουμε όλα τα λιμάνια της Δυτικής Ακτής. Θα έχαναν δισεκατομμύρια δολάρια… Πρέπει να τους δείξουμε ότι δεν τους ρωτάμε, αλλά τους το ανακοινώνουμε. Θα σταματήσουμε τη γη και θα αναγκάσουμε τους γ… να κατέβουν.

πηγή: kommon.gr

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η πανδημία COVID-19 είναι ένα ιστορικό γεγονός που θα εντείνει τον αγώνα της εργατικής τάξης παγκοσμίως

Newsteam 0 Comments

Tου Tom Soto για το Struggle La Lucha

Ένας φίλος και σύντροφος, ο Mikol, εξήγησε πρόσφατα ότι η πανδημία του ιού COVID-19 έχει τέτοιες διαστάσεις σε παγκόσμια κλίμακα που σίγουρα θα εντείνoυν τον αγώνα των εργαζομένων και των φτωχών για κοινωνική και φυλετική δικαιοσύνη, και κατά του ίδιου του καπιταλισμού. Παγκοσμίως, έχουν επιβεβαιωθεί 2.761.121 κρούσματα του ιού COVID-19, από τα οποία, 193.671 άνθρωποι έχουν πεθάνει, αλλά τα πραγματικά στοιχεία είναι ακόμα υψηλότερα. Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων προέρχεται από την εργατική τάξη και τον φτωχό κόσμο, που είναι πάντα οι πιο ευάλωτοι.

Αν και ο ιός COVID-19 δεν κατασκευάστηκε από άνθρωπο σε εργαστήριο όπως προπαγανδίσουν τα δεξιά, τα αντικινεζικά ΜΜΕ, η έλλειψη φαρμάκων και προσωπικού, η έλλειψη νοσοκομείων, κλινών, αναπνευστικών, μασκών και γαντιών, η έλλειψη σχεδιασμού για αντιμετώπιση της κρίσης του ιού, ήταν συνειδητή απόφαση που ελήφθη από τις κυβερνώντες τάξεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Για τους υπερ-πλούσιους, η υπεράσπιση των ζωών των εργαζομένων και των φτωχών, οι οποίοι θα πέθαιναν σε πανδημία, δεν ήταν μια επικερδής επένδυση.

Σύμφωνα με το Google News, οι αριθμοί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των νεκρών μέχρι τις 24 Απριλίου είναι:

Ηνωμένες Πολιτείες: 905.492 κρούσματα, 51.209 νεκροί.

Ισπανία: 219.764 κρούσματα, 22.524 νεκροί.

Ιταλία: 192.994 κρούσματα, 25.969 νεκροί.

Γερμανία: 154.159 κρούσματα, 5.653 νεκροί.

Βρετανία: 143.464 κρούσματα, 19.506 νεκροί.

Γαλλία: 122.577 κρούσματα, 22.245 νεκροί.

Τουρκία: 104.912 κρούσματα, 2.600 νεκροί.

Ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως(193.671) είναι φρικτός και συγκλονιστικός, αλλά ο λόγος που τόσοι πολλοί πέθαναν δεν είναι μόνο επειδή ο ιός COVID-19 είναι θανατηφόρος, αλλά και επειδή ο καπιταλισμός, το σύστημα παραγωγής αγαθών για κερδοσκοπικούς σκοπούς, δεν θεώρησε κερδοφόρο την παραγωγή ιατρικών προμηθειών που θα αποθηκεύονταν για μια μελλοντική πανδημία.

Οι πολιτικοί και οι πλούσιοι ήξεραν ότι πλησίαζε η πανδημία

Αρκεί να δει κανείς τα βίντεο του Προέδρου Τζωρτζ Γ. Μπους το 2005, του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2014 και του δισεκατομμυριούχου Μπιλ Γκέιτς το 2015, για να ονομάσει μερικούς από τους εκπροσώπους του καπιταλισμού, που όλοι τους υποκριτικά προειδοποιούσαν για ένα εν αναμονή πανδημικό ξέσπασμα. Η Netflix μάλιστα δημιούργησε μια σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο: Πανδημία. Επιπλέον, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2019 ότι είχε ξεκινήσει στην Κίνα πανδημία ιών.

Παρά τις προειδοποιήσεις, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων επιχειρήσεων της βιομηχανίας και των οικονομικών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθοδηγούμενοι από την τυφλή τους επιθυμία να κερδίσουν όλο και περισσότερα κέρδη, επέλεξαν συνειδητά να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις. Εξάλλου, άλλες πλευρές της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας δημιουργούσαν τεράστιες περιουσίες σε κέρδη, και δεν υπάρχει μεγάλο κέρδος στην παραγωγή ιατρικών προμηθειών για αποθήκευση, για την προστασία των εργαζομένων και των φτωχών.

Ο Ομπάμα και ο Τραμπ δωρίζουν σε εταιρείες και πλούσιους

Οικονομικά μιλώντας, οι μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ τα πήγαιναν αρκετά καλά υπό τους προέδρους Ομπάμα και Τραμπ. Υπό τον Ομπάμα, για να αποτραπεί η περαιτέρω κατάρρευση της καπιταλιστικής οικονομίας το 2008, οι μεγάλες επιχειρήσεις έλαβαν πακέτο διάσωσης ύψους 787 δισεκατομμυρίων δολαρίων (American Reinvestment and Recovery Act, 2009). Η αξία του χρηματιστηρίου υπό τον Ομπάμα κατέγραψε 53% αύξηση της αξίας των μετόχων τρία χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Υπό τον Τραμπ, οι πλούσιοι και οι υπέρ πλούσιοι έλαβαν ένα πακέτο μείωσης φόρου 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017, και μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2020, το χρηματιστήριο υπό τον Τραμπ είχε αυξηθεί κατά 42% σε μετοχική αξία σε σύγκριση με όταν ανέλαβε καθήκοντα τρία χρόνια πριν.

Δεν υπάρχουν χρήματα για την καθολική υγειονομική περίθαλψη, αλλά υπάρχουν πολλά για τον πόλεμο και την παρέμβαση

Οι αμερικανικές και οι νατοϊκές ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις, οι εργαζόμενοι των οποίων έχουν υποστεί το βάρος των μέχρι τώρα θανάτων από COVID-19, έχουν δαπανήσει τρισεκατομμύρια δολάρια παρεμβαίνοντας στρατιωτικά κατά του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Συρίας, της Λιβύης, της Υεμένης, του Ιράν, εξοπλίζοντας το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, κατά της Λαϊκής Κορέας, της Βενεζουέλας και της Κούβας κλπ. Ο Τραμπ, μόλις αυτή την εβδομάδα, προσπαθώντας να μεταθέσει την ευθύνη για την κακή διαχείριση της κρίσης του COVID-19, είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει 8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πολέμους στη Μέση Ανατολή.

Η καθολική ιατρική περίθαλψη αποτελεί βασική απαίτηση για την εργατική τάξη παγκοσμίως

Η πανδημία του COVID-19 αποκάλυψε πώς το καπιταλιστικό σύστημα απέτυχε στις ανάγκες υγείας των εργαζομένων και των φτωχών σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Η πανδημία έχει δείξει ότι δεν μπορεί κανείς να καταπολεμήσει επιτυχώς μια ιογενή επιδημία που εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εάν μέρος του πληθυσμού δεν έχει ιατρική κάλυψη και θεραπεία. Συνεπώς, η απαίτηση για καθολική ιατρική κάλυψη είναι κρίσιμη σε αυτήν την συγκυρία της κοινωνικής-πολιτικής ανάπτυξης.

Μαζική αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις Η.Π.Α., τον τελευταίο μήνα, 22 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση για κάλυψη ασφάλισης ανεργίας. Οι Financial Times εκτιμούν ότι 59 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ευρώπη θα υποστούν περικοπές στις ώρες εργασίας και στις αμοιβές, ενώ άλλοι θα υποστούν προσωρινές ή μόνιμες απολύσεις. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης κατά 7,5% στην ευρωζώνη φέτος, με την ανεργία να φτάνει το 10,4% ή και περισσότερο.

Είναι περιττό να συνεχίσουμε να αναφέρουμε στοιχεία που δείχνουν την οικονομική ύφεση στην εργασία στις καπιταλιστικές χώρες σε παγκόσμια κλίμακα.

Το συλλογικό πένθος μπορεί να μετατραπεί σε θυμό

Οι εργαζόμενοι σε μαζική κλίμακα έχουν υποστεί σοκ. Κάποιοι είναι δυσπιστοί. Πολλοί θρηνούν την απώλεια της οικογένειας και των φίλων τους. Η συναισθηματική τους κατανόηση για την πανδημία του ιού COVID- 19 είναι ανάμικτη. Κάποιοι μπορεί να το δουν ως πράξη του Θεού ή ως πράξη του Διαβόλου, άλλοι μπορεί να το δουν ως τη Μητέρα Γη που τιμωρεί τους ανθρώπους για την εκμετάλλευση που έχει επιβάλει ο καπιταλισμός στον πλανήτη.

Αλλά καθώς η διαδικασία πένθους περνάει και η ανεργία εισέρχεται και γίνεται αισθητή, οι εργαζόμενοι θα αναζητήσουν μια πολιτική κατανόηση και μια ηγεσία που θα καθοδηγήσει τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη σε αυτή τη νέα φάση της κοινωνικής-πολιτικής ανάπτυξης υπό τον καπιταλισμό.

Το COVID-19 δεν πρόκειται να εξαφανιστεί

Ο ιός COVID- 19 δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Η κοινωνική αποστασιοποίηση και το κλείσιμο τμημάτων της οικονομίας είχαν ως στόχο την εξαγορά χρόνου και τον περιορισμό του αριθμού των θανάτων. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την πνευμονία που προκαλείται από τον ιό COVID- 19, και δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντοχή στον ιό μέχρι τώρα.

Το να διατάζεις τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις δουλειές τους χωρίς να έχουν θεραπεία για την πνευμονία που προκαλεί ο ιός και χωρίς να έχουν εμβόλιο ισοδυναμεί με την καταδίκη δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων σε θάνατο. Η θλίψη πολλών μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε θυμό. Οι αλλαγές στη μαζική συνείδηση προηγούνται των αλλαγών στις υλικές συνθήκες της κοινωνικής-πολιτικής ζωής. Όπως μου είπε ο Mikol: Τομ, η πανδημία του ιού COVID-19 αλλάζει το παιχνίδι σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι επαναστάτες αφιερώνουν όλη τους τη ζωή στη δημιουργία ομάδων της εργατικής τάξης και λαϊκών οργανώσεων για να μπορούν να παρεμβαίνουν στον ταξικό αγώνα των εργαζομένων και των φτωχών ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα. Λοιπόν, μην γελιέστε, ο αγώνας της εργατικής τάξης πρόκειται να εκραγεί σε πολλά κομμάτια. Ας ενωθούμε και ας επιτύχουμε μεγάλες νίκες για τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους του κόσμου.

Από την Guernica

Διάβασε το »