Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Θεατρική Ομάδα Ιεράπετρας παρουσιάζει την κωμωδία:Στον Αγαπημένο μας Συνάδελφο και Φίλο

Newsteam 0 Comments

Η θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Φίλων θεάτρου Ιεράπετρας παρουσιάζει την κωμωδία: Στον Αγαπημένο μας Συνάδελφο και Φίλο της Κατερίνας Λουκίδου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γιαννίδη.

Την Παρασκευή 24 Ιουλίου και ώρα 21.30.

Στο κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκης.

Εισιτήριο : 7€ φοιτητικό 5€ Προπώληση : 5€

Προπώληση εισιτηρίων ταμείο Κηποθεάτρου Καζαντζάκης

Λίγα λόγια για το έργο μας

Το έργο μας είναι μια κωμωδία που σατιρίζει τις εργασιακές σχέσεις.

Στην εποχή μας που εργασιακές σχέσεις έχουν αποδιοργανωθεί μεγάλο μέρος τις ζωής των εργαζομένων περνάει στον εργασιακό χώρο. Τόσες ώρες μαζί τι καταστάσεις δημιουργούνται; Έρωτες; Ανταγωνισμοί; Καβγάδες; Πισώπλατα μαχαιρώματα; Εκμετάλλευση;

Πολλά απ αυτά, αν όχι όλα είναι στην καθημερινότητα μας.

Ο Γιώργος ο πιο ικανός υπάλληλος μιας διαφημιστικής εταιρίας που έχει αναλάβει ένα σημαντικό έργο, σκοτώνεται σε τροχαίο ατύχημα χωρίς να αφήσει πίσω του την εργασία. Οι προθεσμίες τρέχουν και η εταιρεία κινδυνεύει να χάσει την δουλειά και οι υπάλληλοι τα μπόνους. Τι θα κάνουν τώρα, πως θα σώσουν την κατάσταση;… Μέσα από παράλογες καταστάσεις διαμορφώνεται το αστείο αλλά και το τραγικό συνάμα.

Τα υπόλοιπα …επί σκηνής!

Κατερίνα Λουκίδου η συγγραφέας του έργου μας, γεννήθηκε στη Γερμανία και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη νομικής και διδάκτορας πολιτικής επιστήμης. Από το 2004 ζει, εργάζεται στην Αθήνα και ασχολείται με τη θεατρική γραφή, ενώ έργα της έχουν παρασταθεί στην Αθήνα και τη Σύρο. Διατηρεί την ιστοσελίδα της όπου παρουσιάζει έξι θεατρικά έργα. Σκόνη, Obsolescence, Καρδιά της Κατσαρίδας, Τόκιο 1974, Μπλε κινίνο και Στον Αγαπημένο μας Συνάδελφο και Φίλο.

Η συγγραφέας του έργου μας κυρία Κατερίνα Λουκίδου θα βρίσκεται στο Ηράκλειο και θα παρακολουθήσει το έργο.

Συντελεστές :

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γιαννίδης

Σκηνικά: Χριστίνα Τσιαρέ.

Χορογραφίες: Κάλλια Κάκκου.

Φωτισμοί: Νίκος Νικολουδάκης.

Μουσική επιμέλεια -Ενδυματολογία: Κατερίνα Κονταξάκη.

Σκίτσο αφίσας: Κέλλυ Παπαδάκη.

Φωτογράφιση προγράμματος: Ηρακλής Μήλας.

Βιντεοσκόπηση – Μοντάζ : Ελισάβετ Γιαννίδη.

Πρόγραμμα: Ανδρέας Δρανδάκης.

Μπάνερ: Fritzyart. Εκτυπώσεις: Τυπογραφείο Σκοκάκης.

Ξυλουργικές εργασίες σκηνικών: Βαγγέλης Χαρκουτσάκης Στην κατασκευή σκηνικών βοήθησαν Καλαϊτζάκης Γιώργος-Καλαϊτζάκης Δημόκριτος

Βοηθός παραγωγής: Ελισάβετ Γιαννίδη.

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά)

Όλγα: Αμάντα Ασπραδάκη.

Φύλακας: Δημήτρης Γιαννίδης.

Προϊσταμένη: Δέσποινα Διακάκη

Μέντιουμ: Κατερίνα Κονταξάκη.

Τζένη: Δέσποινα Μπιτζέ.

Καθαρίστρια-Μάνατζερ: Νίκη Μύρου.

Μιχάλης: Νίκος Νικολάκης.

Γιώργος: Γιώργος Χριστάκης.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μισό εκατομμύριο(476.358) λιγότερους ανέργους μέτρησε η ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο 2020!!

Newsteam 0 Comments
Ελλάς ανέργων: Ευρώ ή δουλειά το δίλημμα για κάθε εργαζόμενο
ΕΛΣΤΑΤ και ΟΑΕΔ εμπαίζουν τους άνεργους
Διαφορά 8,95% μονάδων από τον ΟΑΕΔ!
ΟΑΕΔ: 1.185.013 (24,45%)
ΕΛΣΤΑΤ: 708.655 (15,5%)

Ιδού τα στοιχεία που ανακοίνωσαν ΟΑΕΔ-ΕΛΣΤΑΤ!

Σοκάρουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για τον Απρίλιο του 2020!

Όπως φαίνεται από τον Πίνακα στη σελ. 4 της Έκθεσης του ΟΑΕΔ που παρατίθεται κατωτέρω, το σύνολο εγγεγραμμένων ανέργων για τον Απρίλιο του 2020 ανήλθε σε 1.185.013 ανθρώπους (ποσοστό 24,45%), δηλαδή 1.124.486 αναζητούντες εργασία και 60.527 που δεν αναζητούν εργασία!!

Το επισήμως αυτό καταγεγραμμένο νούμερο είναι σοκαριστικό!

Θλιβερή είναι και η διαπίστωση-ομολογία του Οργανισμού στη σελ. 5 της Έκθεσης ότι από τους 1.185.013 ανέργους, επιδοτούνται ΜΟΝΟ 192.411!! Οι υπόλοιποι άνεργοι με τις οικογένειές τους ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας!!

Δυσάρεστη έκπληξη επίσης, για άλλη μια φορά, αποτελεί και η απόκλιση των ανωτέρω στοιχείων του ΟΑΕΔ από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)!

Σύμφωνα με τον Πίνακα 1 (σελ. 2) της Έκθεσης της ΕΛΣΤΑΤ που παραθέτουμε, οι άνεργοι τον μήνα Απρίλιο 2020 ανήλθαν σε 708.655 (ποσοστό 15,5%)!

Βασισμένη πάνω σε αυτό το ποσοστό του 15,54%, επαίρεται η κυβέρνηση ότι δήθεν απέδωσαν τα μέτρα που εφήρμοσε και φρέναρε τις απολύσεις!

Αν προσέξουμε όμως καλύτερα στον ανωτέρω πίνακα οι άνεργοι διαχωρίζονται από τους οικονομικά μη ενεργούς, οι οποίοι ανέρχονται σε 3.331.748 ανθρώπους. Οικονομικά μη ενεργοί κατά την ΕΛΣΤΑΤ, είναι τα άτομα που δεν εργάζονται, ούτε αναζητούν εργασία και ενώ ΔΕΝ εργάζονται, δεν τους συνυπολογίζει στους ανέργους προκειμένου να φανεί χαμηλότερο το ποσοστό ανεργίας!

Έτσι, για τον ίδιο μήνα (Απρίλιος 2020), ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε 476.358 περισσότερους ανέργους συμπολίτες μας από όσους καταμετρά η ΕΛΣΤΑΤ!!

Η απόκλιση των δύο Οργανισμών, δηλαδή ποσοστό 24,45% για τον ΟΑΕΔ και 15,5% για την ΕΛΣΤΑΤ -που όμως είναι διαφορά 476.358 ανθρώπων και συνεπώς οικογενειών-  είναι προκλητική!

Το ποσοστό που δημοσιεύει ο ΟΑΕΔ (24,45% επί του ενεργού πληθυσμού) αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στη μεταπολιτευτική Ελλάδα!! Πολύ περισσότερο που όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι πραγματικοί άνεργοι, όσοι δηλαδή δεν δύνανται να καταγραφούν από τον ΟΑΕΔ λόγω της αδήλωτης-μαύρης εργασίας, αυξάνουν την ανεργία σε δυσθεώρητα ποσοστά!!

Με τα στοιχεία αυτά αλλά και με παλαιότερες Εκθέσεις του, ο ΟΑΕΔ ουσιαστικά διαψεύδει τόσο την ΕΛΣΤΑΤ όσο και το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση που με περίσσια θράσους διακηρύσσουν ότι έχουν πετύχει …σημαντικά αποτελέσματα στον αγώνα κατά της ανεργίας.

Εξάλλου, οι επεξηγηματικές σημειώσεις στη σελίδα 7 της Έκθεσης, δεν σώζουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης ούτε της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία προκειμένου να αναδείξει μείωση της ανεργίας, εντάσσει στην Έκθεσή της και νέους όρους όπως εποχική προσαρμογή, ενώ δεν παραλείπει να επαναπροσδιορίζει έννοιες-ορισμούς και να επικαλείται ως νομικό της πλαίσιο Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 1998!!

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, έχουν πρώτο τους μέλημα την αποπληρωμή των δόσεων στους δανειστές και όχι τις οικογένειες των 1.185.013 ανέργων!

Κατά τα άλλα, μετά το τέλος της καραντίνας και υπό την απειλή νέας αναζωπύρωσης της πανδημίας, ολοκληρώνεται η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και καταργούνται θεσμοί δεκαετιών από το Εργατικό, Ασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο, γεγονός που οδηγεί σε βίαιη φτωχοποίηση τον λαό μας και ολόκληρη την κοινωνία για πολλά ακόμη χρόνια!!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Η Εκτελεστική Επιτροπή

Πρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Αίμα, δάκρυα και… σάλιο (και στο βάθος απολύσεις)

Newsteam 0 Comments

Με.. δοκιμαστικό σωλήνα εργασιακών πειραμάτων, μοιάζει η αγορά εργασίας.

Η χρήση και κυρίως η κατάχρηση των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, οδηγούν αρκετές φορές σε καταστάσεις που ως χαρακτηριστικό στοιχείο έχουν το… μαύρο χιούμορ εκ μέρους ορισμένων εργοδοτών, ενώ ο κίνδυνος της απόλυσης παραμένει ορατός για εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) εργαζόμενους.

Πιο πρόσφατο κρούσμα, η απαίτηση εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο των καλλυντικών, να υπογράψει το προσωπικό τροποποιητική σύμβαση, η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ανέκκλητη συγκατάθεσή των εργαζομένων για διενέργεια ελέγχων επιπέδου αλκοόλ, ναρκωτικών ή και παραισθησιογόνων ουσιών, χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, ψυχολογικών τεστ, κ.α’α., ενώ ο εργαζόμενος υποχρεούται να δηλώσει ότι συναινεί στη λήψη δειγμάτων βιομετρικών και βιολογικών στοιχείων προς έλεγχο (αίμα, σίελο) καθόλη τη διάρκεια της σύμβασής του!

Προηγήθηκε ο εξαναγκασμός εργαζομένου σε παραίτηση από σούπερ μάρκετ, επειδή έφαγε ληγμένο κρουασάν που προοριζόταν για τον κάδο απορριμμάτων!

Ο εργαζόμενος, κατηγορήθηκε από την διεύθυνση του καταστήματος για… κλοπή και του ζητήθηκε να υπογράψει την παραίτησή του προκειμένου να μην έχει ποινικές κυρώσεις για την (εντός καταστήματος) ανάλωση ληγμένου προϊόντος. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία δεν θα επιβαρυνόταν με το ποσό της αποζημίωσης…

Επίσης, υπήρξαν κρούσματα:

 • Απαίτησης από τον εργοδότη, μέρους των 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης που επρόκειτο να λάβει ο εργαζόμενος, προκειμένου να τον δηλώσει ως δικαιούχο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, λόγω αναστολής της σύμβασης.
 • Απόλυσης εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνταν με σύμβαση μιας μέρας, με συνέπεια να μη μπορούν να λάβουν την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ.
 • Παράτυπης αλλαγής εκ μέρους του εργοδότη της ημερομηνίας λήξης των συμβάσεων του προσωπικού, ώστε να μην ενταχθούν στο καθεστώς ειδικής αποζημίωσης και να μην έχει την υποχρέωση επαναπρόσληψης τους.
 • Άρσης του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργαζομένων από τον εργοδότη, στην συνέχεια υπαγωγή τους σε εκ περιτροπής εργασία και τελικά την απόλυση τους με μεταγενέστερη ημερομηνία, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας .
 • Μέσω τηλεφώνου, εργαζόμενοι εκλήθησαν να επιστρέψουν στην εργασία τους, πρόωρα, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε αναστολή σύμβασης, υπό την απειλή της (μεσοπρόθεσμης) απόλυσης.
 • Επιπλέον, αρκετές ήταν οι καταγγελίες προς τα συνδικάτα για προσπάθειες συμψηφισμού της ειδικής άδειας με την κανονική.
 • Ελαστικοποιημένη τηλεργασία, χωρίς να τηρείται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο γι αυτή τη μορφή απασχόλησης και
 • μετακύλιση του συνολικού φόρτου εργασίας στο μειωμένο προσωπικό, το οποίο απασχολούσε ο εργοδότης στο πλαίσιο της εκ περιτροπής εργασίας.

Απολύσεις…πολλών ταχυτήτων

Σύμφωνα με συνδικαλιστές και εργατολόγους, ακόμα και στα επίσημα κυβερνητικά μέτρα, εντοπίζονται θολά σημεία, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια εργαζόμενους στην ανεργία:

Για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ , προβλέπεται:

 • Η προστασία του προσωπικού που θα ενταχθεί.
 • Ωστόσο, το καθεστώς προστασίας ισχύει μόνο για το χρονικό διάστημα χρήσης του προγράμματος από την επιχείρηση.
 • Επίσης, για το μέρος του προσωπικού που δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, δεν προβλέπεται υποχρέωση διατήρησης της απασχόλησης.

Για την αναστολή συμβάσεων, προβλέπεται:

 • Υποχρέωση της επιχείρησης που θα ενταχθεί να μην προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού, όχι μόνο κατά τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου αλλά και 45 μέρες μετά την εκπνοή ισχύος των αναστολών, ασχέτως του αριθμού των εργαζόμενων των οποίων οι συμβάσεις θα τεθούν σε αναστολή.
 • Μετά το χρονικό διάστημα των 45 ημερών, όμως, η δέσμευση της επιχείρησης για την διατήρηση των θέσεων εργασίας, παύει να ισχύει.

Για τον περιορισμό του χρόνου εργασίας (προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας), προβλέπεται ότι:

 • Η επιχείρηση, δεν μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις για όσο διάστημα τουλάχιστον το 50% του προσωπικού εργάζεται με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.
 • Ωστόσο, μετά την επιστροφή σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας, ο εργοδότης έχει δυνατότητα μείωσης του προσωπικού.

Για την πλήρη λειτουργία κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και μετά από αυτήν ή την διακοπή της αναστολής συμβάσεων για ολόκληρο το προσωπικό:

 • Η επιχείρηση, δεν δεσμεύεται ως προς την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
 • Ωστόσο, ισχύουν οι προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας περί άκυρης, καταχρηστικής απόλυσης, αλλά και παραβίασης του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Antapocrisis

Άρθρο του antapocrisis

Διάβασε το »

Δεκαετές ομόλογο: Δανείζονται και πανηγυρίζουν για τη super υπερχρέωση της πατρίδας

Newsteam 0 Comments

Ενώ η αλληλεγγύη εκ μέρους της Ε.Ε προς τη ρημαγμένη από τα Μνημόνια και τη νέα κρίση Ελλάδα είναι μακάβριο ανέκδοτο και ευτελής προπαγάνδα.

Ενώ η Ελλάδα δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ μέχρι τώρα, έστω και ως δάνειο, από την Ε.Ε, η κυβέρνηση έχει στήσει χορούς και πανηγύρια για το γεγονός ότι η χώρα υπερχρεώνεται ασταμάτητα και γίνεται έρμαιο των πιστωτών για τρίτη φορά μέσα στη χρονιά (2 δις από το 7ετές και 2,5 δις από το 15ετές ομόλογο), αντλώντας χθες 3 δις ευρώ με 10ετές ομόλογο και επιτόκιο 1,57%.

Η κυβέρνηση έσπευσε να θριαμβολογήσει, τονίζοντας ότι η υπερκάλυψη της έκδοσης του 10ετους ομολόγου οφείλεται στη σωστή, τάχα, πολιτική της, η οποία προσελκύει, υποτίθεται, τους επενδυτές σε μια χώρα που η αποεπένδυση έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ, ενώ την ίδια ώρα εξαπλώνεται ακάθεκτα στη ελληνική οικονομία και κοινωνία η περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η ανεργία, η εξαθλίωση, η φτώχεια και η πείνα.

Η επιτυχία του επιτοκίου 1,57% για το 10ετές, την οποία διατυμπανίζει η κυβέρνηση, θα πρέπει για να μετρηθεί ως τέτοια, να συγκριθεί με τα αντίστοιχα επιτόκια των άλλων χωρών. Χαρακτηριστικά την ίδια μέρα η έκδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιρλανδίας είχε επιτόκιο 0,25% ενώ περίπου στο ίδιο ύψος ήταν τα επιτόκια Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ενώ η Γερμανία δανείζεται με βαθιά αρνητικά επιτόκια.

Η υπερκάλυψη της έκδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου δεν οφείλεται στη πολιτική της κυβέρνησης αλλά κυρίως στο κλίμα και τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Μάλιστα, μετά και την αύξηση του μεγέθους της αγοράς ομολόγων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ΕΚΤ στο 1,35 τρις ευρώ, η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 27 δις ευρώ, καλύπτοντας πλήρως την προβλεπόμενη εκδοτική δραστηριότητα της χώρας τόσο για φέτος όσο και την επόμενη, ίσως, χρονιά, ένα πλεονέκτημα για την χώρα μας και ένα πολύ ισχυρό σήμα για να συνεχίσουν τα κερδοσκοπικά Fund να κοιτάνε τα ελληνικά ομόλογα, διότι γνωρίζουν πως ότι και αν συμβεί, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να αγοραστούν από την Ε.Κ.Τ.

Παρά τις αλλεπάλληλες εκδόσεις ομολόγων και την περαιτέρω υπερχρέωση της χώρας, η Ελλάδα με τα 24 δις δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης, φουσκωμένες από την κυβέρνηση, παραμένει ουραγός και με διαφορά στα κεφάλαια που δίδονται για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

Με τέτοιο ύψος κεφαλαίων και μάλιστα δανεικών, η Ελλάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναζωογονήσει την οικονομία της ούτε ακόμα και αν διαθέσει, πράγμα πουν της το απαγορεύουν οι θεσμοί, όλο το μαξιλάρι των 33 δις ευρώ, όπως προτείνει αφελώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι η αξιοποίηση των δις του μαξιλαριού, σημαίνει σκληρό Μνημόνιο, εκτός και αν η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φύγει από την Ευρωζώνη και να πάει στο εθνικό της νόμισμα, κάτι, όμως, που προκαλεί αλλεργία στο ελληνικό κατεστημένο.

Μόνο μια Ελλάδα με εθνικό νόμισμα και εθνική νομισματική πολιτική, κάτι που είναι απόλυτα ρεαλιστικό σήμερα, μπορεί με μια προοδευτική πολιτική να προχωρήσει σε βαθύ κούρεμα του χρέους και να αντλήσει δωρεάν άφθονα κεφάλαια προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η Ελλάδα όσο ποτέ χρειάζεται σήμερα μια ανεξάρτητη πολυδιάστατη πολιτική διεθνών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων, η μόνη ικανή, με νέες ανορθωτικές προοδευτικές επιλογές, να βάλει φρένο στην ύφεση και να απογειώσει οικονομικά και κοινωνικά την Ελλάδα.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ανατροπές στη μετα-καραντίνα εποχή. Βυθίζεται η οικονομία – Διάλυση εργασιακών σχέσεων

Newsteam 0 Comments

Ενα διαφορετικό καλοκαίρι αναμένεται να ζήσουν φέτος εργαζόμενοι, επιχειρήσεις αλλά και καταναλωτές. Το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, το lockdown και οι απώλειες που δημιούργησε στην ελληνική οικονομία – και υπολογίζονται μέχρι σήμερα περίπου στα 10-12 δισεκατομμύρια ευρώ – διαμόρφωσε νέες συνθήκες όχι ιδιαίτερες αισιόδοξες για όσα αναμένονται τους αμέσως επόμενους μήνες, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο.

Οι νέες εργασιακές σχέσεις που διαμορφώνονται με λιγότερες ώρες εργασίας στο 50% αλλά και χαμηλότερους μισθούς, ακόμα και αναστολές εργασίας για μερίδα εργαζομένων, το καθεστώς λειτουργίας των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές, με αυξημένα μέτρα ασφάλειας, αποστάσεις και λιγότερο ωφέλιμο χώρο στις επιχειρήσεις που θα ήδη ξεκίνησαν να λειτουργούν, αλλά και η διαφορετική καταναλωτική συμπεριφορά που απορρέει από τις συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία του Covid-19 και περιορίζου+ν την ελευθερία στις επιλογές οδηγεί σε ένα καλοκαίρι που σίγουρα δεν έχουν ξαναζήσει οι Ελληνες, ούτε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και των capital controls.

Ενα καλοκαίρι που θα το χαρακτηρίσει το αναμφισβήτητα το 50-50 από την εργασία και τους μισθούς έως την κατανάλωση, τη διασκέδαση και τις διακοπές.

 

Μισό ωράριο εργασίας με λιγότερες αποδοχές

Με λιγότερες ώρες εργασίας και φυσικά χαμηλότερες αποδοχές ενδέχεται να βρεθεί να εργάζεται το φετινό καλοκαίρι μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες ο μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, θα ενεργοποιηθεί από σήμερα Δευτέρα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 (με εξαίρεση τις αεροπορικές εταιρείες) και το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης για τον χρόνο που δεν θα εργάζονται. Σε αυτό έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις που έχουν μείωση τζίρου πάνω από 20% κατά την περίοδο της κρίσης ανεξαρτήτως ΚΑΔ χωρίς να αποκλείεται η επέκτασή του.

Οι αλλαγές που φέρνει είναι ότι ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μειώνει τον χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς όμως να μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας. Το όριο ασφάλειας θα είναι ο βασικός μισθός, καθώς το τελικό ποσό που εισπράττουν οι εργαζόμενοι δεν θα μπορεί να υπολείπεται από τα 650 ευρώ, με τον εργοδότη να υποχρεούται να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού. Επίσης, για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Παράλληλα με το πρόγραμμα αυτό δίνεται παράταση και στο καθεστώτος αναστολής συμβάσεων εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρους κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού .

 

Μείωση τζίρου 50% και φόβος για λουκέτα

Ομως και για την πλευρά των επιχειρήσεων τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα για τη φετινή θερινή σεζόν, καθώς ήδη το 70% παρουσιάζει πρόβλημα ρευστότητας, αφού σε εκατοντάδες περιπτώσεις επιχειρήσεων δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων οι τράπεζες δεν αντιλαμβάνονται σε ποιο σημείο είναι η οικονομία και αντιμετωπίζουν τις επιχειρήσεις σαν να έχουν κέρδη. Ειδικά για τον κλάδο της εστίασης ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς προειδοποίησε ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις κινδυνεύει να κλείσει ενώ οι επιχειρήσεις που λειτουργούν έχουν περίπου τα 3/4 της δυναμικότητάς τους σε τραπεζοκαθίσματα μετά την επιβολή των μέτρων από την κυβέρνηση και η κίνηση μέχρι σήμερα είναι υποτονική. Περίπου το 20% των επιχειρήσεων δεν άνοιξε την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της εστίασης με τους εκπροσώπους του κλάδου να λένε ότι ακόμα είναι νωρίς και πως στη συνέχεια θα φανεί πόσες επιχειρήσεις ενδεχομένως θα βάλουν λουκέτο.

Μέσα στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται και πολλές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανοίξουν λόγω περιορισμών – όπως τα καταστήματα που έχουν μόνο εσωτερικούς χώρους. Την ίδια ώρα και στο εμπόριο, το 87% των επιχειρήσεων παρουσιάζει μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50%. Ανάλογη εικόνα δίνουν και τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητήριου του Αθήνας, σύμφωνα με τα όποια μία στις τέσσερις επιχειρήσεις θεωρεί ότι μπορεί να αναγκαστεί να κλείσει ενώ το 26% ότι μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε μείωση προσωπικού και αυτό παρά το γεγονός ότι ο ένας στους δύο επιχειρηματίες (55%) εκτιμά ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα βοήθησαν.

 

50% να ανοίξουν τα ξενοδοχεία

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην ανοίξουν βρίσκονται πολλοί ξενοδόχοι σε όλη την Ελλάδα καθώς όπως λένε οι ακυρώσεις διαδέχονται η μία την άλλη την ώρα που οι κρατήσεις είναι ελάχιστες. Αρκετοί είναι εκείνοι που υπολογίζοντας όλα τα δεδομένα βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα να μη δεχτούν φέτος καθόλου τουρίστες, αφού εκτιμούν ότι δεν μπορεί να σωθεί η κατάσταση για τις επιχειρήσεις τους ούτε από τον εσωτερικό τουρισμό ενώ και το κόστος από την υλοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την ασφάλεια εργαζομένων και τουριστών από τον κορωνοϊό θεωρείται υψηλό.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), χωρίς πληρότητες φέτος τα ξενοδοχεία δεν θα λειτουργήσουν και παρά το γεγονός ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας είναι θετικά, θα μπορούσαν να είναι πιο γενναία . Αγωνία πάντως εκφράζεται από την πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε αμιγώς τουριστικές περιοχές.

Με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία το Επιμελητήριο Κυκλάδων κάνει λόγο για ανατροπές που έχουν επέλθει στην καθημερινότητα και επιφύλαξαν οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εμπορικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε αμιγώς τουριστικές περιοχές, όπως τα νησιά μας, εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά, άμεσα ή έμμεσα, από την τουριστική δραστηριότητα.

Οι φάσεις επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας δεν έφεραν καμία αλλαγή στα νησιά μας, αφού δεν υπάρχουν καταναλωτές, δηλαδή επισκέπτες. Από την άλλη πλευρά, η άρση των περιοριστικών μέτρων στον τουρισμό, με το άνοιγμα των συνόρων, επαναφορά των αεροπορικών συνδέσεων και επαναλειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων, δεν πρόκειται να αποκαταστήσει τη ζημία. Ηδη πολλές μονάδες δηλώνουν ότι δεν θα λειτουργήσουν και δεν έχουν καταχωριστεί στις μηχανές αναζήτησης καταλυμάτων, και αυτές αποτελούν μέρος μόνο της αλυσιδωτής αντίδρασης που θα δημιουργηθεί.

Στο μισό ο ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά

Το φετινό καλοκαίρι η κυβέρνηση αποφάσισε στο πλαίσιο των μέτρων τόνωσης της αγοράς να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και τα αναψυκτικά, όμως όπως λένε οι επιχειρηματίες και θα καταλάβουν σύντομα και οι καταναλωτές άνθρακες ο θησαυρός.

Η μείωση του ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020 θα είχε νόημα, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, εφόσον αφορούσε όλο το φάσμα της εστίασης καθώς έτσι και αποτελούσε ένα σημαντικό κίνητρο τόνωσης της κατανάλωσης ενώ θα βοηθούσε σημαντικά και σε ό,τι αφορά την προσέλκυση τουριστών ειδικά φέτος που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα οι εκπρόσωποι της εστίασης είχαν θέσει στην κυβέρνηση αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 11%, αλλά δεν έγινε αποδεκτό. Τώρα η μείωση περιορίζεται σε έναν πολύ μικρό αριθμό προϊόντων χαμηλής αξίας για τον καταναλωτή. Παράλληλα οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι υπάρχουν μικρά περιθώρια να περάσει στις τιμές των προϊόντων η μείωση του ΦΠΑ επισημαίνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν απορροφήσει οι επιχειρήσεις τις αυξήσεις τόσο του ΦΠΑ όσο και του Ειδικού Φόρου στον καφέ και πλέον είναι δύσκολο για τις ίδιες να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές τους.

 

Οι μισοί κρατούν αποστάσεις από την εστίαση

Φόβος αλλά και ανάγκη για επιστροφή στις καθημερινές συνήθειες των καταναλωτών την επόμενη ημέρα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, διακατέχει τους Ελληνες αλλάζοντάς τους παράλληλα τις συνήθειες που είχαν. Ενδεικτικό του φόβου που υπάρχει είναι ότι το 50% των καταναλωτών φαίνεται ότι δεν θα επιστρέψει στην οργανωμένη εστίαση μέσα στο 2020 ενώ το 30% θα αλλάξει συνήθειες και μάλλον δεν θα πάει διακοπές όπως τα προηγούμενα χρόνια. Η εικόνα αυτή για την επόμενη ημέρα της καραντίνας προκύπτει από έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών).

Η έρευνα δείχνει την ανάγκη του κόσμου να βγει από το σπίτι και να επιστρέψει σε καθημερινές συνήθειες όπως η ψυχαγωγία και οι έξοδοι σε εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ. Με δεδομένο ότι η αγορά της εστίασης που ξεκίνησε τη λειτουργία της, το 33% των ερωτώμενων στην έρευνα ή 1 στους 3 δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα τη συνήθεια του φαγητού σε εστιατόριο – ταβέρνα, ενώ 17% αργότερα μέσα στον χρόνο.

Μικρό το ενδιαφέρον και για διακοπές το φετινό καλοκαίρι, αφού μόλις το 24% δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές όπως έκανε κάθε χρόνο, το 17% ότι θα κάνει διακοπές αλλά πιο περιορισμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και το 27% δεν θα κάνει διακοπές φέτος. Μάλιστα αρκετά μεγάλο ποσοστό 32% (1 στους 3) δεν γνωρίζει ακόμα τι θα κάνει καθώς τηρεί στάση αναμονής και περιμένει να δει πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση μετά την άρση των περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα.

πηγή: in.gr / Δήμητρα Σκούφου

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »