Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Νέα πληρωμή σε 36.715 δικαιούχους – Ποιους αφορά

Newsteam 0 Comments

Αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 36.715 δικαιούχους θα καταβληθεί αύριο, 18 Σεπτεμβρίου 2020.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης, ύψους 18.640.752 ευρώ, από τον Ε.Φ. 1033-501-0000000, ΑΛΕ 2310989899 οικονομικού έτους 2020, για 36.715 δικαιούχους.

Αφορά σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και επιχειρήσεων-εργοδοτών τουριστικών λεωφορείων, για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους δικαιούχους.

Διάβασε το »

Μεταμεσονύκτια διαμαρτυρία από τους καταστηματάρχες εστίασης 

Newsteam 0 Comments

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου τα καταστήματα εστίασης κλείνουν στις 00.00 και μετά προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του συντονιστικού του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης, από την κυβέρνηση ζητείται:

1) Κατάργηση του οριζόντιου μέτρου του ωραρίου, με παράλληλη διάκριση των περιορισμών του ωραρίου με κριτήρια ΚΑΔ, τ.μ. και συνδυασμών εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Η αρχή της αναλογικότητας καταστρατηγείται δραματικά με αυτό το μέτρο και αναγκάζει τον κόσμο που είναι προστατευμένος στα μαγαζιά μας, που τηρούνται όλοι οι υγειονομικοί κανόνες και οι αποστάσεις, να συνωστίζεται στις πλατείες μετά τις 00.00.

2) Νομοθετική ρύθμιση μείωσης των ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων με παράλληλες ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες.

3) Πλήρης επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση του μισθολογικού κόστους κατά 50%, σύμφωνα με τα πρότυπα Ιταλίας και Γερμανίας.

4) Φ.Π.Α. 6% για όλη την εστίαση έως τον Μάη του 2021.

5) Επιχορήγηση 10% επί του τζίρου του 2019 στις μικρές επιχειρήσεις.

6) Μείωση σε όλα τα δημοτικά τέλη κατά 50%.

7) Νέα ρύθμιση 120 δόσεων με μηδενικά επιτόκια.

8) Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

9) Σε περίπτωση ανάγκης επιβολής σκληρών περιοριστικών μέτρων (τοπικά lock down) παράλληλη επιδότηση ιδιοκτητών και εργαζομένων.

10) Μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ με περισσότερες δόσεις στις ρυθμίσεις.

11) Προστασία 1ης κατοικίας.

12) Θέσπιση Δικαιοστασίου σε όλη τη ελληνική επικράτεια.

Τα παραπάνω αιτήματα προτείνεται να έχουν ισχύ έως τον Μάη του 2021.

Διάβασε το »

Κορονοϊός ΤΩΡΑ – Νέα μέτρα ανάσα για εργαζόμενους και ανέργους

Newsteam 0 Comments

Νέα μέτρα για εργαζόμενους και ανέργους ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα το υπουργείο Εργασίας. Μεταξύ άλλων, προβλέπει παράταση των επιδομάτων ανεργίας για δύο μήνες και τηλεργασία έως το τέλος του έτους.

 

 

 

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση του υπ.Εργασίας αναφέρονται τα εξής:

 1. Το ποσό των 648,02 εκατ. ευρώ για 810.028 άτομα για αποζημίωση ειδικού σκοπού περιόδου Μαρτίου-Απριλίου
 2. Το ποσό των 212,89 εκατ. ευρώ για 542.244 άτομα για τον Μάιο.
 3. Το ποσό 164,38 εκατ. ευρώ για μονομερείς δηλώσεις εργαζομένων στον τουρισμό κλπ για 362.468 άτομα
 4. Το ποσό των 109,43 εκατ. ευρώ στους 6 επιστημονικούς κλάδους – ελεύθερους επαγγελματίες για 182.839 άτομα
 5. Το ποσό των 45,87 εκατ. ευρώ για 57.345 άτομα των ειδικών κατηγοριών καλλιτέχνες, ξεναγοί κτλ
 6. Το ποσό των 15,027 εκατ. ευρώ για 72.490 άτομα ενταγμένα στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για τον Ιούνιο- Ιούλιο
 7. Για την ασφαλιστική κάλυψη των παραπάνω κατηγοριών έχει πληρωθεί στον e- EΦΚΑ το ποσό των 420,3 εκατ. ευρώ που αφορά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου.

 

 

 

Υπενθυμίζουμε ότι το βράδυ της 28ης Αυγούστου 2020 θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή στους τραπεζικούς λογαριασμούς της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των παρακάτω εργαζομένων – δικαιούχων:

 • μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικές κλπ επιχειρήσεις μηνός Ιουλίου ποσού 5,48 εκατ. € για 19.452 άτομα.
 • αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις Τουρισμού – Μεταφορών – Πολιτισμού – Αθλητισμού μηνός Ιουλίου ποσού 29,89 εκατ. € για 67.412 άτομα.
 • οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας για τους εργαζομένους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για τον Ιούλιο ποσού 10,989 εκατ. € για 43.204 άτομα.

 

 

 

 

 

Τέλος, τονίζουμε ότι το Υπουργείο Εργασίας και συνολικά η Κυβέρνηση και εργάζονται εντατικά, μεθοδικά και με σχέδιο προκειμένου να ενισχύσουμε την αγορά εργασίας προσπαθώντας να καλύψουμε κάθε εργαζόμενο. Με μία αρχική δέσμη μέτρων που ξεκινάει άμεσα, επεκτείνουμε και διευρύνουμε τις πολιτικές προστασίας των εργαζομένων και των ανέργων. Συγκεκριμένα:

 

 

 • Επεκτείνουμε το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο.
 • Επεκτείνουμε τη χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι τέλος του χρόνου .
 • Δίνουμε παράταση για 2 μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.
 • Διευκολύνουμε τη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.
 • Παρατείνουμε το πλαίσιο της τηλεργασίας μέχρι τέλος του χρόνου.
 • Θεσμοθετούμε οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
 • Δημιουργούμε θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενου λόγω καραντίνας.
 • Θεσμοθετούμε νέα ειδική άδεια των γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κοροναιό Covid-19.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Κορονοϊός, ζωντανά: Φορείς του ιού 3 εργαζόμενοι σε δομή προσφύγων στην Ηλεία

Newsteam 0 Comments

Πρόκειται για υπαλλήλους που απασχολούνται στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος σε δομή όπου φιλοξενούνται 300 μετανάστες και πρόσφυγες στην Ηλεία. Εκεί βρίσκεται ήδη κλιμάκιο ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ της περιοχής, ενώ σε λίγο μεταβαίνει στο σημείο και δεύτερο κλιμάκιο ΚΟΜΥ από την Πάτρα.

 

 

 • Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως χθες, Τετάρτη 5/08 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 124 νέα κρούσματα του νέου ιού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.973, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

 

 

 

Την ίδια ώρα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον ιο στην Ελλάδα ανέρχεται σε 211.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό και την εστίαση

Newsteam 0 Comments

Την έντονη δυσαρέσκειά της, για τη συμπεριφορά των εργοδοτών, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό.

Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

Μάταια πιστεύαμε πως η επανέναρξη του κλάδου θα μας έβρισκε όλους να έχουμε αναλογιστεί τις ευθύνες μας (αν υπάρχουν σε εμάς) υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας.
Σήμερα 22/07/2020 η κατάσταση που βιώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό και Τουρισμό είναι τραγική.

Ειδικότερα:

Στην εστίαση:

Παρόλο που είναι ο κλάδος που άνοιξε πιο μπροστά απ’ όλους το 50% των συναδέλφων μας που είναι τυχεροί και δουλεύουν σε συνεχούς λειτουργίας καταστήματα παραμένει με αναστολή σύμβασης.

Οι εποχικά εργαζόμενοι όμως στην εστίαση είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Όσοι έχουν επιστρέψει στην εργασία τους αντιμετωπίζουν ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ συνθήκες εργασίας, 12 -13 ώρες δουλειά, χωρίς ρεπό και φυσικά με ψευδείς συμβάσεις εργασίας αφού δηλώνονται και ασφαλίζονται για 3 – 4 ώρες, 2 – 3 ημέρες την εβδομάδα.

Όσοι δεν βρήκαν δουλειά έχουν πέσει σ’ έναν ανάλγητο διοικητή του ΟΑΕΔ ο οποίος εισηγείται πως για να πάρει κάποιος το έκτακτο επίδομα ανεργίας το 2019 θα πρέπει να έχει 80 ημέρες επιδότηση και από το διάστημα Σεπτέμβριο του 2019 έως και Φεβρουάριο του 2019 και μάλιστα μας κουνάει και το δάχτυλο από τις τηλεοράσεις και μας κάνει και μαθήματα για το ποιοι ακριβώς είναι οι επαγγελματίες του κλάδου και πώς επιδοτούνται.

ΜΑΘΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ, ΚΥΡΙΕ ΔΙΟΙΚΗΤΑ, ΠΩΣ:

Υπάρχουν συνάδελφοι στην εστίαση που επιδοτούνται πάνω από 80 ημέρες και το επίδομα ανεργίας λήγει το Μάρτιο ειδικά στη Νότιο Ελλάδα που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την παράταση της σεζόν.

ΕΜΕΙΣ ΗΔΗ ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ.

Στον Τουρισμό:

Η λεγόμενη βαριά βιομηχανία της χώρας παρόλο που είχε βγει ΚΥΑ από τις 13/06/2020 και ερμηνευτική αυτής στις 24/06/2020 οι ξενοδόχοι και οι λογιστές τους δεν γνωρίζουν πως εφόσον άνοιξαν οι επιχειρήσεις τους ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να προβούν στις επαναπροσλήψεις και αφού δεν έχουν πληρότητες να θέσουν το προσωπικό σε αναστολή σύμβασης. Άλλωστε δεν τους κοστίζει τίποτα αφού η Κυβέρνηση τους απάλλαξε από τις εργοδοτικές εισφορές για 3 μήνες.

Κι αυτοί που προχωρούν στις επαναπροσλήψεις ΑΠΑΙΤΟΥΝ από το προσωπικό να υπογράψει υπεύθυνες δηλώσεις πως δεν επιθυμούν επαναπρόσληψη το 2021. Εν μέσω κρίσης λοιπόν βρήκαν την ευκαιρία οι εργοδότες να απαλλαγούν ΟΡΙΣΤΙΚΑ από το δικαίωμα της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης των εργαζομένων.

Δίνουν στους συναδέλφους να υπογράψουν συμβάσεις χρονικής διάρκειας 20 ημερών έως 30 ημερών στην καλύτερη περίπτωση και φυσικά μειωμένες αποδοχές κατά 50 – 60% αφού δεν εφαρμόζουν την ΚΣΣΕ που από κοινού είχαμε παρατείνει 2 ημέρες πριν το lockdown έως 31/08/2020 η οποία είχε κηρυχτεί γενικώς υποχρεωτική.

Ζητούν από το προσωπικό να δουλεύουν 12 – 13 ώρες (π.χ. Ρόδο) δεν παρέχουν στέγη και τροφή όπως ορίζει η ΚΣΣΕ (Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη) απειλούν, προπηλακίζουν, εκβιάζουν εργαζόμενους και συγγενικά τους πρόσωπα (Σαντορίνη) πετούν στον δρόμο συναδέλφους στις 2 τα ξημερώματα έξω από το διαμέρισμα των 20 τετραγωνικών που είχε παραχωρηθεί σε 8 άτομα για να διαμείνουν, γιατί ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους και τα απαραίτητα εργαλεία για να δουλέψουν (στην Κέα).

Η μαύρη και ανασφάλιστη Εργασία χτυπάει κόκκινο καθώς προτείνουν στο προσωπικό αφού παίρνει τα 534€ της αναστολής σύμβασης να δουλεύουν κανονικά και να παίρνουν άλλα 200 – 300 ευρώ (Αθήνα, Κρήτη, Χαλκιδική, Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά). Το γεγονός πως η ΠΟΞ δεν έχει βγάλει ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ να συνετίσει τα μέλη της ώστε να εφαρμόζουν του νόμους που έχουν ψηφιστεί αλλά και να σεβαστούν την υπογραφή τους στην παράταση της σύμβασης είναι απόδειξη πως έχει χαθεί ο έλεγχος.

Εμείς προτείνουμε να γίνει συνάντηση με την ΠΟΞ και να βγάλουμε κοινή επιστολή αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Ζητούμε από το Υπουργείο Εργασίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς προστασία των εργαζομένων του κλάδου μας. Σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε θεατές σε όλα αυτά και ο δρόμος για κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα είναι μονόδρομος.

 Υ. Γ: Καλούμε όλους τους συναδέλφους από την εστίαση οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν να στείλουν στο mail της Ομοσπονδίας info@poeet.gr το Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ ώστε να τα προσκομίσουμε στο Υπουργείο Εργασίας και στον ΟΑΕΔ και να πιέσουμε να καλυφθούν κι αυτοί.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη: Οριστικοί τίτλοι τέλους για το ιστορικό σχολείο

Newsteam 0 Comments

Τίτλοι τέλους και επίσημα φαίνεται ότι πέφτουν για τα Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη. Η αποκάλυψη που είχε κάνει πριν από μερικές εβδομάδες το in.gr, σχετικά με την αδυναμία της ιδιοκτήτριας, Κατερίνας Ζηρίδη, να ξεκινήσει τη νέα σχολική χρονιά, επιβεβαιώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην ανάκληση των τεσσάρων αδειών λειτουργίας του Εκπαιδευτηρίου, για το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο.

Μπαίνει έτσι οριστικά ταφόπλακα σε ένα σχολείο με όνομα βαρύ και με ιστορία 87 ετών. Τα πολλά και πολυετή οικονομικά προβλήματα, ως αποτέλεσμα της κακής, όπως αποδείχθηκε, διοίκησης από την οικογένεια Ζηρίδη, οδήγησαν στο επώδυνο για εκατοντάδες μαθητές αλλά και για τους εργαζόμενους, τέλος.

Με την ανάκληση των αδειών ουσιαστικά το υπουργείο Παιδείας παρεμβαίνει στα όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες όταν και το σχολείο δήλωσε αδυναμία να λειτουργεί.

Υπενθυμίζεται ότι πολλές οικογένειες είχαν δώσει προκαταβολή για τη σχολική χρονιά 2020-2021, ωστόσο, ειδοποιήθηκαν από το λογιστήριο ότι θα τους επιστρεφόταν και το σχολείο δεν μπορούσε να κάνει πλέον εγγραφές.

Στη συνέχεια, οι 1.000 περίπου μαθητές οδηγήθηκαν σε άλλα ιδιωτικά σχολείο ενώ στον αέρα έχουν μείνει οι περίπου 200 εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό. Κάποιοι με 25 και 30 χρόνια εργασίας στο ίδιο σχολείο που τώρα οδηγούνται στην ανεργία.

Συγκινητικός αποχαιρετισμός

Γι’ αυτούς τους εκπαιδευτικούς πριν από μερικές ημέρες διοργανώθηκε από τους μαθητές ένα συγκινητικό αποχαιρετιστήριο πάρτι.

Συνήθως σας αποχαιρετούσαμε εμείς με καταπληκτικές εκδηλώσεις… Φέτος το κάνατε εσείς καλώντας μας, σε έναν όμορφο χώρο , φροντίζοντάς μας τρυφερά και αληθινά μα πάνω από όλα δείχνοντας την αγάπη σας όπως μόνον εσείς ξέρετε!
Σας ευχαριστούμε με έναν κόμπο στην ψυχή και κάποια δάκρυα που προσπαθήσαμε να κρύψουμε …
Εις το επανιδείν πολυαγαπημένοι μας μαθητές!, έγραψαν κάποιοι στο facebook.

Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη οριστικά πλέον δεν θα ανοίξουν για την επόμενη χρονιά, όμως, οι εξελίξεις τρέχουν.

Ορισμένοι από τους εργαζόμενους έχουν κερδίσει δίκες κι έχουν δεσμεύσει την περιουσία του σχολείου και της οικογένειας Ζηρίδη για μη καταβληθέντα δεδουλευμένα τριών και τεσσάρων μηνών.

Από την άλλη, άγνωστο είναι τι θα γίνει με τα χρέη της ιδιοκτησίας σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Χρέη που ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ ενώ άγνωστες είναι οι οφειλές προς τις τράπεζες.

Ενδιαφέρον θα έχει και η τύχη των εκπληκτικών εγκαταστάσεων στα 80 στρέμματα στην περιοχή των Σπάτων.

*Πηγή: in.gr

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Έγινε ο Τζόνσον αριστερός και υιοθετεί αριστερά μέτρα;

Newsteam 0 Comments

Την Τετάρτη η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε έναν μίνι προϋπολογισμό με μέτρα που θα βοηθήσουν να διατηρηθούν θέσεις εργασίας, να δημιουργηθούν θέσεις για νέους μέχρι 25 χρονών και με κίνητρα για την εστίαση: μείωση του ΦΠΑ από 20 σε 5% και ένα μέτρο που ονομάστηκε πετυχημένα EAT OUT TO HELP OUΤ. Ελληνικά θα το λέγαμε επιδότηση στα σουβλάκια. Όποιος φάει σε εστιατόριο, μπαρ ή παμπ τον Αύγουστο, θα πάρει τα μισά λεφτά πίσω.

Ταυτόχρονα ο Τζόνσον εθνικοποίησε μέρος των σιδηροδρόμων και ετοιμάζει εθνικοποιήσεις ή κρατική συμμετοχή σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Τα μέτρα αυτά δεν έκαναν τον Τζόνσον κουμμουνιστή ούτε ο Μητσοτάκης έγινε ξαφνικά σοσιαλιστής, όπως είπε όταν ανακοίνωνε τα μίζερα δικά του μέτρα υποστήριξης της οικονομίας. Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα μέτρα του σοσιαλιστικά ή ότι ο Τζόνσον απολογήθηκε δεν είμαι κομμουνιστής αλλά καπιταλιστής δείχνει ότι καταλαβαίνουν την αξιακή βάση όσων αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν παρά τις πεποιθήσεις τους.

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κοκκινος συναγερμός στο Ρίο. 15 εργαζόμενοι εκτέθηκαν στον κορονοϊο

Newsteam 0 Comments

Συναγερμός και προβληματισμός στο Νοσοκομείο του Ρίου! Ασθενής με σοβαρά αιματολογικά προβλήματα εισήχθη πριν περίπου δύο μήνες στην  αιματολογική κλινική. Στη πορεία της νοσηλείας βρέθηκε θετικός στον κορονοιό.

 

Νοσηλεύθηκε αρνητικοποιηθηκε το τεστ και εξήλθε από το Νοσοκομείο πριν από αρκετές εβδομάδες. Μέχρι εδώ όλα καλά!

 

 

 

Όμως την περασμένη Δευτέρα-σύμφωνα με το dete- εισήχθη πάλι με σοβαρό πρόβλημα  υγείας. Και συνέβη το εξής σύμφωνα με καταγγελία συνδικαλιστών του τομέα υγείας: Λόγω έλλειψης κρεβατιών στην αιματολογική νοσηλεύτηκε δύο ημέρες στη καρδιολογική. Μετά μεταφέρθηκε στην αιματολογική και δύο ημέρες μετά λόγω συμπτωμάτων έκανε τεστ  για κορονοϊό που βγήκε θετικό.

 

 

Όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, πάνω από 15 συνάδελφοι εκτέθηκαν στον ιό στις δύο κλινικές. Τώρα λαμβάνονται και γίνονται τεστ, χωρίς καραντίνα. Πώς  ένας ασθενής από κορονοιό ξανανόσησε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Γιατι δεν εφαρμόζεται η καραντίνα στους συναδέλφους που εκτέθηκαν και υπάρχει ανησυχία μεταξύ του προσωπικού;

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Αδυναμία στην εύρεση προσωπικού με ψηφιακές δεξιότητες

Newsteam 0 Comments

Πάνω από 6 στις 10 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες, παρά το γεγονός ότι ετοιμάζονται να κάνουν προσλήψεις μέσα στον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η μη κερδοσκοπική εταιρεία SocialInnov, με την υποστήριξη της Microsoft.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εταιρείες σε ποσοστό 71,64% θεωρούν ως εξαιρετικά σημαντική τη γνώση κάποιου προγράμματος επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων, όπως το Excel. Ακολουθεί η γνώση προγραμμάτων παρουσιάσεων, όπως το PowerPoint με 62,69% και προγραμμάτων διαχείρισης πληροφοριών και email, όπως το Outlook, με 62,68%.

Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται και η γνώση εργαλείων παραγωγικότητας και συνεργασίας με ποσοστό 77,61% αλλά και εργαλείων project management, με ποσοστό 68,66%. Ακολουθούν οι γνώσεις προγραμματισμού και διαχείρισης βάσεων δεδομένων με ποσοστό 64,18%.

Οι πιο σημαντικές γλώσσες προγραμματισμού

Ακολουθώντας τις παγκόσμιες τάσεις, οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής αναζητούν επαγγελματίες που γνωρίζουν γλώσσες προγραμματισμού, οι οποίες αξιοποιούνται για την ανάπτυξη web εφαρμογών. Έτσι, ως πιο σημαντικές γλώσσες προγραμματισμού αξιολογούνται οι: JavaScript, HTML, Java, CSS και PHP. Άνοδο παρουσιάζει και η Python καθώς αυξάνεται η σημασία επεξεργασίας bigdata και εκμάθησης μηχανών.

Σημαντική η επαγγελματική εκπαίδευση

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως η αξία μιας πιστοποίησης επαγγελματικής ειδίκευσης θεωρείται πιο σημαντικό εφόδιο από έναν διδακτορικό τίτλο από τους υποψήφιους εργοδότες, ενώ μεγάλη αξία δίνεται στη διαρκή κατάρτιση των εργαζομένων στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες.

Η ζήτηση για βασικά πτυχία (Bachelor) παραμένει υψηλή, όπως είναι αναμενόμενο. Περίπου το 70% των επαγγελματιών ΤΠΕ δηλώνουν κάποιας μορφής τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 51,8% που ήταν το 2008. Στα λεγόμενα softskills οι εταιρείες αξιολογούν ως πιο σημαντική την ομαδικότητα και ακολουθεί η προσαρμοστικότητα.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου 2019 με τη συμμετοχή 75 εταιρειών στην Ελλάδα, που απασχολούν ή σχεδιάζουν να προσλάβουν επαγγελματίες πληροφορικής και επικοινωνιών στο κοντινό μέλλον. Οι περισσότερες εταιρείες δραστηριοποιούνται στον τομέα του ICT.

Η πλειοψηφία του δείγματος απαρτίζεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (64,18% εκ των οποίων απασχολεί από 1 έως 10 υπαλλήλους ΙΤ), αν και ένα υψηλό ποσοστό (10,45%) διαθέτει πάνω από 100 υπαλλήλους ΙΤ.

Το 61,19% των εταιρειών δήλωσε πως σχεδιάζει τουλάχιστον μια πρόσληψη, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 11,94%, κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, δήλωσε ότι σχεδιάζει πάνω από 20 προσλήψεις τεχνικού προσωπικού, το ίδιο διάστημα.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Στον αέρα 1,8δισ. και 20.000 επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης

Newsteam 0 Comments

Νέα τηλεδιάσκεψη, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα έχουν, σήμερα Τετάρτη, οι εκπρόσωποι του κλάδου της οργανωμένης εστίασης, οι οποίοι θα ζητήσουν επέκταση των μέτρων προστασίας και εξίσωση αυτών με τα μέτρα που αποφασίσθηκαν και τρέχουν για τον τουριστικό κλάδο. Το πρόβλημα είναι ότι από την 1η Ιουλίου ο κλάδος βρίσκεται σε κενό μέτρων στήριξης. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο όμως δεν καλύπτει τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, αναφέρει στο Capital.gr ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης Γιάννης Λιάρος.

Σε αυτά τα επίπεδα, δηλαδή πτώση του τζίρου κατά 20-30% είναι και η πρόβλεψη που έχει γίνει για το σύνολο της φετινής χρονιάς. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις τότε θα μιλάμε για απώλεια σε τζίρο από 1,2 έως 1,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, πέρυσι οι 82.408 επιχειρήσεις του κλάδου παρήγαγαν τζίρο 6,059 δισ. ευρώ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και ερευνών που έχουν τρέξει, σε λουκέτο 1 στα 4 καφέ – εστιατόρια, δηλαδή σε λουκέτο 20.000 καταστήματα, εργαζόμενους του κλάδου στην ανεργία -στον κλάδο υπολογίζεται ότι απασχολούνται περισσότερα από 600.000 άτομα– θα πιέσει προμηθευτές, βιομηχανίες και εισαγωγικές επιχειρήσεις. Ακόμη όμως και όσοι δεν επιλέξουν τη λύση του λουκέτου, παραμένει αδιευκρίνιστο, αν θα επιλέξουν να ανοίξουν τη φετινή χρονιά και δη στις τουριστικές περιοχές, οι οποίες υπολειτουργούν.

*Αλεξάνδρα Γκίτση

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μόνιμο πρόγραμμα τηλεργασίας από τη Fujitsu στην Ιαπωνία

Newsteam 0 Comments

H Fujitsu ανακοίνωσε πως θα υποδιπλασιάσει τους χώρους γραφείων της στην Ιαπωνία, καθώς προσαρμόζεται στη νέα κανονικότητα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το πρόγραμμα Work Life Shift θα παρέχει ευελιξία άνευ προηγουμένου στους 80.000 εργαζομένους στη χώρα. Το προσωπικό θα είναι σε θέση να εργάζεται ευέλικτα ωράρια και η τηλεργασία από το σπίτι θα είναι το στάνταρ όποτε αυτό είναι δυνατόν.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία λέει πως θα εισάγει έναν νέο τρόπο εργασίας που υπόσχεται μια πιο παραγωγή, ενδυναμωτική και δημιουργική εμπειρία για εργαζομένους, που θα ενισχύσει την καινοτομία και θα παρέχει νέα αξία στους πελάτες και την κοινωνία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να εργάζονται πρωτευόντως εξ αποστάσεως για να επιτύχουν ένα στυλ εργασίας που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν ευέλικτα τον χρόνο τους σύμφωνα με το περιεχόμενο της δουλειάς τους, τους ρόλους τους και τον τρόπο ζωής τους.

Η εταιρεία επίσης ανέφερε πως το πρόγραμμα θα επιτρέπει στο προσωπικό να επιλέγει πού θα εργάζεται- είτε αυτό είναι από το σπίτι, είτε από κάποιον μεγάλο εταιρικό χώρο είτε από κάποιο γραφείο- δορυφόρο.

Η εταιρεία θεωρεί πως η αυξημένη αυτονομία που παρέχει στους εργαζομένους της θα βοηθήσει στη βελτίωση των επιδόσεων των ομάδων και στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Όπως σημειώνει το BBC, τον Μάιο το Twitter ενημέρωσε το προσωπικό του πως θα μπορούσε να εργάζεται από το σπίτι για πάντα, αν το θέλει.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα 100 ένσημα οι εργαζόμενοι

Newsteam 0 Comments

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου, αναφέρει τα εξής:

Η επιδημία του κορονοϊού εκτός  των άλλων επιπτώσεων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε εργαζόμενους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι ο εργαζόμενος που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί με βάση τα ένσημα που έχει συγκεντρώσει θα πρέπει απαραίτητα να έχει και τουλάχιστον 100 ένσημα το χρόνο κατά τα τελευταία πέντε χρόνια ανεξάρτητα από το συνολικό αριθμό ενσήμων που έχει συγκεντρώσει. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε η σύνταξη θα δοθεί όταν ο εργαζόμενος συμπληρώσει την ηλικία των 67 ετών.

Λόγω της πανδημίας έκλεισαν ή δε λειτούργησαν επί μεγάλο διάστημα πολλοί τομείς παραγωγής (τουρισμός, εμπόριο, επισιτισμός, βιοτεχνίες κ.α.) και είναι άγνωστο πότε και αν θα ξαναλειτουργήσουν. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι σε ηλικία λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση παραμένουν άνεργοι και δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν 100 ένσημα το 2020 αλλά και τα επόμενα χρόνια, αφού η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι αυτοί να παραμείνουν ουσιαστικά χωρίς πόρους μέχρις ότου φθάσουν στην ηλικία των 67 ετών ακόμη και αν έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα.

Το Σωματείο μας ζητάει να μην ισχύσει η διάταξη των 100 ενσήμων τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια και να συνταξιοδοτηθούν άμεσα όσοι έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο συνολικό αριθμό ενσήμων.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Γύρισαν…την πλάτη στον Βασίλη Κικίλια στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

Newsteam 0 Comments

Με την άφιξη του Βασίλια Κικίλια στο νοσηλευτικό ίδρυμα γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου του… γύρισαν την πλάτη σε μια κίνηση διαμαρτυρίας.

Μετά τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ στον υπουργό Υγείας, σειρά είχε το Σάββατο το προσωπικό του νοσοκομείου Ρεθύμνου να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του. Με την άφιξη του Βασίλια Κικίλια στο νοσηλευτικό ίδρυμα γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου του… γύρισαν την πλάτη σε μια κίνηση διαμαρτυρίας.

Ο υπουργός έφτασε με καθυστέρηση στο νοσοκομείο όπου ακολούθησε συνάντηση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με την παρουσία της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Λένας Μπορμπουδάκη, του βουλευτή Γιάννη Κεφαλογιάννη, του Ανδρέα Ξανθού, της διοίκησης του νοσοκομείου, φορέων και άλλων.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε τις ανακοινώσεις που έκανε για τις προσλήψεις προσωπικού, ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων του νοσοκομείου Ρεθύμνου και για το πρόβλημα των αναισθησιολόγων που είναι πανελλαδικό, δήλωσε ότι το θέμα θα εξεταστεί.

Τα προβλήματα του νοσοκομείου είναι συσσωρευμένα το τελευταίο διάστημα με το προσωπικό να κάνει λόγο για έναν καθημερινό αγώνα διαρκείας για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες.

Μόλις πριν τρεις μέρες το  ανέδειξε την απίστευτη ταλαιπωρία για δύο ηλικιωμένες Ρεθυμνιώτισσες, που μεταφέρθηκαν στο ΤΕΠ, και παρέμειναν παραμένουν σε φορεία στους διαδρόμους τους ιδρύματος καθώς δε γίνονταν αποδεκτές για εισαγωγή στην Παθολογική Κλινική.

*Πηγή: neakriti.gr

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Χαρακτήρισαν τον Θεοχάρη απαράδεκτο και αποχώρησαν από τη σύσκεψη

Newsteam 0 Comments

Xαρακτήρισαν την συμπεριφορά του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με μία λέξη απαράδεκτη και αποχώρησαν από τη σύσκεψη που είχε διοργανωθεί στο ξενοδοχείο Ατλαντίς με την αφορμή της παρουσίας του υπουργού στο Ηράκλειο.

H παρουσία του υπουργού ήταν ο λόγος που αποχώρησαν τοπικοί φορείς , σε ένδειξη διαμαρτυρίας.  Μάλιστα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το μικρόφωνο λέγοντας ότι ο κ. Θεοχάρης δεν σεβάστηκε τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τους αγνόησε προσθέτοντας ότι τέτοια συμπεριφορά δεν αρμόζει στον επικεφαλής ενός τόσο σοβαρού υπουργείου.

Την ίδια δυσαρέσκεια έδειξαν και άλλοι εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν στην ίδια συνάντηση, αποχωρώντας επίσης. Σύμφωνα με το Cretalive News, αυτό που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των συμμετεχόντων φορέων ήταν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Χάρης Θεοχάρης μιλούσε συνεχώς στο τηλέφωνο, ενώ σε κάποια στιγμή απομακρύνθηκε από τον χώρο της σύσκεψης προκειμένου να παραχωρήσει συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό των Αθηνών.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

e-ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για την καταβολή Δώρου Πάσχα – Λήγει σήμερα η προθεσμία

Newsteam 0 Comments

Μέχρι σήμερα (30/06) πρέπει να καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις με βάση κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Οι εργοδότες πρέπει να πληρώσουν έως σήμερα το σύνολο του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους και 1-10 Ιουλίου να υποβάλλουν δηλώσεις στην Εργάνη για να λάβουν από το κράτος το ποσό που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό για την περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας. Έως 31 Ιουλίου πρέπει επίσης να αποδώσουν τις οφειλόμενες για το σύνολο του επιδόματος, ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το spoilers.gr

Διευκρινίσεις

Διευκρινιστικές οδηγίες ως προς την υποβολή και την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών του Δώρου Πάσχα 2020 παρέχει έγγραφο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

Α) Ως προς την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών Δώρου Πάσχα 2020.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, όπως αυτές καθορίστηκαν με τις διατάξεις της υπ΄αριθμ. 21036/1737/2020 (ΦΕΚ 2141/τ.Β΄/3-6-2020) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ), των οποίων περιλαμβάνεται στον πίνακα του παραρτήματος, δύνανται να καταβάλουν το επίδομα εορτών Πάσχα σε χρόνο μεταγενέστερο από τον οριζόμενο στην υπ’ αρ. 19040/7.12.1981 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β’ 742) και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2020.

Ως εκ τούτου, η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Δώρου Πάσχα 2020, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, αποκλειστικά και μόνο για τις ως άνω επιχειρήσεις-εργοδότες, θα θεωρηθεί εμπρόθεσμη, εφόσον πραγματοποιηθεί έως τις 31/07/2020.

Μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας, η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Δώρου Πάσχα 2020 θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Β) Ως προς την καταχώριση του Δώρου Πάσχα 2020 στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), πριν από την έκδοση των οδηγιών του ανωτέρω σχετικού γενικού εγγράφου.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που υπέβαλαν Κανονική (01) ΑΠΔ, στην οποία συμπεριέλαβαν αποδοχές Δώρου Πάσχα απασχολουμένων, των οποίων η εργασιακή σχέση τελούσε σε αναστολή, κάνοντας χρήση Τύπου Αποδοχών (04), καταχωρώντας μόνο την αναλογία του Δώρου Πάσχα, που αντιστοιχεί στην περίοδο απασχόλησης έως την ημερομηνία αναστολής των εργασιακών συμβάσεων, θα πρέπει να υποβάλουν Συμπληρωματική ΑΠΔ (04) με μισθολογική περίοδο 05/2020, ανεξάρτητα εάν αυτό καταβλήθηκε στους απασχολούμενους, κατά την περίοδο του 04/2020, του 05/2020 ή του 06/2020, μέχρι τις 10/07/2020.

Επισημαίνεται ότι, στην ανωτέρω ΑΠΔ, θα καταχωρηθεί μόνο η αναλογία του Δώρου Πάσχα 2020 που αντιστοιχεί στο διάστημα της αναστολής των εργαζομένων, με τον Τύπο Αποδοχών (19).

Η διαδικασία

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που υπέβαλαν Κανονική (01) ΑΠΔ, στην οποία συμπεριέλαβαν αποδοχές Δώρου Πάσχα του συνόλου των απασχολουμένων (με ή χωρίς αναστολή των εργασιακών συμβάσεων), κάνοντας χρήση μόνο του Κωδικού Τύπου Αποδοχών (04), θα ακολουθήσουν την κάτωθι διαδικασία:

 1. Θα πρέπει να αποστείλουν άμεσα ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση tm.yposefarmmisth@efka.gov.gr, προκειμένου να γνωστοποιήσουν ότι ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων επιχειρήσεων, που υπέβαλαν το Δ.Π., όπως περιγράφεται ανωτέρω.
 2. Στη συνέχεια, χωρίς άλλη προειδοποίηση, θα υποβάλουν Συμπληρωματική ΑΠΔ (04) με μισθολογική περίοδο 05/2020, καταχωρώντας τις αποδοχές Δώρου Πάσχα, κάνοντας χρήση των Τύπων Αποδοχών (04) και (19), για τους απασχολούμενους που τελούσαν σε αναστολή οι εργασιακές συμβάσεις τους.

Στην ίδια ΑΠΔ θα καταχωρηθούν οι αποδοχές του Δώρου Πάσχα και για τους λοιπούς, χωρίς αναστολή των εργασιακών συμβάσεων, απασχολούμενους, με Τύπο Αποδοχών (04).

Ως προς το θέμα αυτό, δεν ισχύουν οι οδηγίες του σχετικού γενικού εγγράφου περί υποβολής Δελτίων Μεταβολής Στοιχείων Ασφάλισης (ΔΜΣΑ) στα υποκαταστήματα του e- ΕΦΚΑ.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ΑΠΔ του Δώρου Πάσχα είναι η 10η/07/2020.

Η διαχείριση αποκλειστικά και μόνο των εγγραφών Δώρου Πάσχα των ήδη υποβληθεισών ΑΠΔ θα πραγματοποιηθεί από το τμήμα επιχειρησιακής υποστήριξης εφαρμογών μισθωτών.

Γ) Ως προς την καταχώριση του Δώρου Πάσχα 2020 στην ΑΠΔ, μετά την έκδοση των οδηγιών του ανωτέρω σχετικού γενικού εγγράφου.

Για τις επιχειρήσεις ή εργοδότες που υπέβαλαν Κανονική (01) ΑΠΔ, στην οποία συμπεριέλαβαν τις αποδοχές Δώρου Πάσχα των απασχολουμένων, των οποίων η εργασιακή σχέση τελούσε σε αναστολή, κάνοντας χρήση των Κωδικών Τύπου Αποδοχών (04) και (19), δεν απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια.

Σημειώνεται ότι τα αναφερόμενα στο παρόν έγγραφο, καθώς και στο υπ’ αριθμ. 131644/24.06.2020 γενικό έγγραφο της Διεύθυνσης Εισφορών Μισθωτών του e-ΕΦΚΑ, ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων ο ΚΑΔ περιλαμβάνεται στον πίνακα του παραρτήματος της υπ΄αριθμ. 21036/1737/2020 (ΦΕΚ 2141/τ.Β΄/3-6-2020) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ανεξάρτητα εάν έχουν θέσει ή όχι σε αναστολή τις εργασιακές συμβάσεις των απασχολουμένων τους.


Διάβασε το »

Στάση Εργασίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Newsteam 0 Comments

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.), σε συνέχεια της απόφασης του Γενικού Συμβουλίου που ελήφθη την περασμένη Πέμπτη (18-6-2020), προκηρύσσει Πανελλαδική Στάση Εργασίας για την ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020, από τις 7:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι και Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27-Αθήνα).

Η Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 9:00 το πρωί της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2020, με αίτημα, τη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο. Ο κ. Θεοδωρικάκος αρνείται συστηματικά να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιας εκ των μεγαλύτερων Ομοσπονδιών του Δημοσίου και να συζητήσει αλλά και να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου.

Απαξιώνει ο Υπουργός Εσωτερικών και η κυβέρνηση που υπηρετεί τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού και με κίνδυνο τη ζωή τους κράτησαν τις πόλεις καθαρές και υγιείς, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου ιού.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ψέλλισε ένα τυπικό ευχαριστώ, αλλά την ίδια στιγμή, ο ίδιος και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εν μέσω της πανδημίας προώθησαν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, ψηφίζοντας Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) που ουσιαστικά λειτουργούν ως προάγγελος του ξεπουλήματος των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α και της κατάργησης κάθε εργασιακού δικαιώματος συνδυαστικά με μία σειρά Νομοθετικών διατάξεων που είχαν ψηφιστεί λίγο πριν.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένοι να μην μείνουν θεατές στην παράδοση των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά να παλέψουν για να διαφυλάξουν τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αγωνιστούν για να προασπίσουν τις θέσεις εργασίας τους και να δικαιώματα τους, όπως τη διατήρηση του καθεστώτος των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.), την συνέχιση καταβολής του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και την επέκταση του και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που δικαιούνται να το λάβουν.

Για τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 έχουν προγραμματισθεί σε όλους τους χώρους εργασίας ανοιχτές συγκεντρώσεις των εργαζομένων με σκοπό την ενημέρωσή τους για τα σχέδια της κυβέρνησης που αφορούν το ξεπούλημα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κατάργησης κάθε εργασιακού δικαιώματος των εργαζομένων της. Για την ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 έχει προκηρυχθεί η Πανελλαδική Στάση Εργασίας και η Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. είναι η συνάντηση με τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο προκειμένου να του τεθούν, μεταξύ άλλων, τέσσερα (4) βασικά ζητήματα:

• Η κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των Δήμων είτε με ισχνές πλειοψηφίες Δημοτικών Συμβουλίων (Άρθρο 178) είτε μέσω Οικονομικών Επιτροπών λόγω των εκτάκτων μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού.
• Οι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• Η διατήρηση τόσο του καθεστώτος ασφάλισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.), όσο και του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε όσους σήμερα το λαμβάνουν και η επέκτασή του και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που δικαιούνται να το λάβουν.
• Η άμεση κατάργηση της απαράδεκτης και σκανδαλώδους διάταξης που επιτρέπει ένας Δήμος να ενοικιάζει τον μηχανολογικό του εξοπλισμό σε εργολάβους για να τους αναθέτουν υπηρεσίες (π.χ. καθαριότητα κ.λπ.).

Η στάση που θα κρατήσει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος θα είναι καθοριστική για τις περαιτέρω αποφάσεις της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Λουκέτο σε τρία καταστήματα σε Ρόδο και Κω επειδή δεν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας

Newsteam 0 Comments

Μπορεί η όλη κατάσταση σε ότι αφορά την πανδημία Covid-19 να έχει χαλαρώσει, όμως αυτά που ισχύουν θα πρέπει να τηρούνται με .. ευλάβεια, κυρίως από τους επιχειρηματίες, διότι σε διαφορετική περίπτωση έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά πρόστιμα ή ακόμη και το κλείσιμο των καταστημάτων τους!

Αυτό συνέβη και σε τρία καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Ρόδο και Κω όπου οι υπεύθυνοι λειτουργίας τους δεν … μέτρησαν σωστά τους πελάτες, με αποτέλεσμα σε έλεγχο που τους έγινε να βρεθούν υπεράριθμοι!

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα κατάστημα στη Ρόδο και δύο άλλα στην Κω όπου διενεργήθηκε έλεγχος από την αστυνομία και διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούσαν τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, και στα τρία καταστήματα να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο, για το κατάστημα της Ρόδου ύψους 5000 ευρώ και για τα καταστήματα στην Κω ύψους 3000 ευρώ στο καθένα, ενώ στους υπευθύνους των επιχειρήσεων βεβαιώθηκε και διοικητική παράβαση με την οποία θα παραμείνουν κλειστές για 15 ημέρα έκαστη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ύψος του προστίμου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μπορεί να φθάσει έως και 20.000 ευρώ για τους παραβάτες επιχειρηματίες και το πόσο τελικά θα πληρώσουν εξαρτάται από τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος και τα άτομα που εντοπίζονται σε αυτό.

Πρόστιμο γιατί δεν φορούσαν μάσκα

Το πρόστιμο των 150 ευρώ επιβλήθηκε και σε τρία άτομα σε Κω, Κάλυμνο και Λέρο διότι δεν φορούσαν όπως όφειλαν προστατευτική μάσκα στο πρόσωπο τους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα δύο άτομα είναι εργαζόμενοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Κάλυμνο και στη Λέρο αντίστοιχα και το τρίτο εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο της Κω. Και στις τρεις περιπτώσεις θα κληθούν να καταβάλλουν το ποσό των 150 ευρώ έκαστος.

Πηγή: real.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καζανάκι και κορονοϊός: Ποιος είναι ο κίνδυνος από τη χρήση του

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Έρχεται νέο κύμα φυγής στη σύνταξη

Newsteam 0 Comments
Αναμένεται το επόμενο διάστημα καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για να κλείσουν τα παράθυρα της πρόωρης εξόδου

Νέο κύμα φυγής στη σύνταξη με άγνωστες επιπτώσεις για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αναμένεται να καταγραφεί το επόμενο διάστημα, καθώς θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος προς την πλήρη κατάργηση των μεταβατικών διατάξεων που επιτρέπουν την πρόωρη έξοδο πριν από τα 67 έτη ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.

Το καθεστώς των μεταβατικών διατάξεων λήγει σε δυόμισι χρόνια, από την 1/1/2023, διάστημα στο οποίο εκτιμάται ότι θα υπάρξουν νέες πιέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία που ήδη δέχονται ισχυρό πλήγμα από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην απασχόληση και την οικονομία.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, τα μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους θα εφαρμοστούν σταδιακά έως το 2022, έτσι ώστε από το 2023 και μετά να μην υπάρχει καμία δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας ή των 62 με 40 έτη ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι εγκλωβίζονται στο νέο καθεστώς εκατοντάδες χιλιάδες ήδη εργαζόμενοι οι οποίοι θα υποστούν την οδυνηρή παραμονή τους στην απασχόληση με πενιχρούς μισθούς, μεγάλη εργασιακή ανασφάλεια και χαμηλές συντάξεις.

Σήμερα τα όρια ηλικίας διαμορφώνονται ως εξής:

– Στο Δημόσιο το δικαίωμα συνταξιοδότησης θεμελιώνεται στη χρονιά που ο υπάλληλος συμπληρώνει 25ετία.

– Στο πρώην ΙΚΑ η έξοδος για σύνταξη προϋποθέτει να έχουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι 35 έτη έως το 2012 και οι μητέρες με ανήλικο και 5.500 ένσημα έως το 2012 για να κατοχυρώσουν πλήρη ή μειωμένη σύνταξη.

Στα ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών απαιτούνται 35 έτη για σύνταξη μετά τα 58,5 όσον αφορά τους πιο παλαιούς ασφαλισμένους, πριν από το 1983. Για τους πριν από το 1993 απαιτούνται 35 έτη (με εξαγορές) έως το 2012 για να αποφύγουν τα 40 έτη και τα 62 ή τα 67. Οι μητέρες θα πρέπει να έχουν 25ετία έως το 2012 με ανήλικο για πλήρη ή μειωμένη σύνταξη πριν από τα 60.

– Στον ΟΑΕΕ απαιτούνται 35 έτη έως το 2012 για σύνταξη από 60,3 έως 62 ετών, αλλιώς στα 67 ή στα 62 με 40 έτη. Δεν δίδεται μειωμένη για όσους ασφαλίστηκαν πριν από το 1993, ενώ σε νέους μετά το 1993 ασφαλισμένους δίδεται και μειωμένη σύνταξη στα 62 με τουλάχιστον 15 χρόνια.

Νέα αύξηση ορίων

Την ίδια ώρα με νέα μελλοντική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης απειλεί το μείγμα γήρανσης του πληθυσμού, υπογεννητικότητας και έκρηξης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, με σενάρια να υπάρξει σταδιακή αύξηση ώστε το 2024 να αυξηθεί το όριο ηλικίας στα 68 έτη και το 2066 στα 72 έτη. Το μαύρο σενάριο αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, στα 72, φωτογραφίζει η αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση (νόμος Βρούτση). Η αρχή μάλιστα προβλέπεται να γίνει εντός της επόμενης πενταετίας, με το όριο να αυξάνεται στα 68 έτη, μέσα στο 2024.

Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, που δεν καταργήθηκε και προβλέπει ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων θα ανακαθορίζονται σύμφωνα με τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού της χώρας. Όπως μάλιστα επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, σημείο αναφοράς είναι η ηλικία των 65 ετών, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Eurostat. Και η έναρξη της διάταξης βρίσκει εφαρμογή στις αναλογιστικές προβολές, το έτος 2024.

Το 2036, το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανεβεί περαιτέρω, στα 69 έτη, και θα αυξάνεται κατά ένα ακέραιο έτος, το 2045, φθάνοντας τα 70, το 2057 (στα 71) και το 2066 που θα φθάσει τελικά το 72ο έτος ηλικίας των ασφαλισμένων. Στην ίδια αναλογιστική μελέτη αναφέρεται ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας από 10,729 εκατομμύρια το 2018 μειώνεται σε 8,453 εκατομμύρια το 2070. Επιπλέον, ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων σχεδόν διπλασιάζεται σε 30 χρόνια και συγκεκριμένα αυξάνεται από 34,4 το 2018, σε 63,4 το 2050 και στη συνέχεια μειώνεται σε 58,4 το 2070. Επίσης το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, για τους άνδρες, αναμένεται να αυξηθεί από 79,0 το 2018 σε 86,3 το 2070 και για τις γυναίκες από 84,1 το 2018 σε 90,1 το 2070.

Το προσδόκιμο ζωής της ηλικίας 65 ετών των ανδρών αναμένεται να αυξηθεί από 18,7 το έτος βάσης σε 23,7 στο τέλος της περιόδου προβολής, ενώ για τις γυναίκες από 21,5, σε 26,4. Το προσδόκιμο ζωής των 65 ετών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις αναλογιστικές προβολές, καθώς η νομοθετημένη ηλικία συνταξιοδότησης συνδέεται αυτόματα με το πόσα χρόνια εκτιμάται ότι θα καταβάλλεται η συνταξιοδοτική παροχή.

Ηλίας Γεωργάκης

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Συλλαλητήριο των εργατών της ΛΑΡΚΟ στο Σύνταγμα

Newsteam 0 Comments

Με κεντρικό σύνθημα ο νόμος της κυβέρνησης να καταργηθεί, ο ορυκτός μας πλούτος δεν θα ξεπουληθεί διαδηλώνουν στο Σύνταγμα οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ μαζί με τα Συνδικάτα και τους φορείς που βρίσκονται στο πλευρό τους, δίνοντας αποφασιστική απάντηση στο σχέδιο διάλυσης της επιχείρησης που προωθεί η κυβέρνηση.

Εργάτες από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ με τα πανό των Σωματείων τους, με τις οικογένειες τους, δίνουν για άλλη μια φορά, αγωνιστική απάντηση, ενωμένοι, κόντρα στα καλέσματα συμβιβασμού και τις προσπάθειες διάσπασης από την πλευρά της κυβέρνησης και των επιτελείων της.

Μαζί τους διαδηλώνουν ΕΚ, Σωματεία, φορείς, εργαζόμενοι και κάτοικοι από όλη τη Στερεά που γνωρίζουν πολύ καλά πως ο αγώνας αυτός είναι δικός τους. Ακυρώνοντας την ενορχηστρωμένη συκοφαντική επιχείρηση από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της.

Από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης χαιρετίζουν τα Σωματεία και τους φορείς Αττικής που τους συμπαραστέκονται στον δίκαιο αγώνα τους.

Το συλλαλητήριο κορυφώθηκε με συναυλία από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και τους: Νατάσσα Μποφίλιου, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Κώστα Τριανταφυλλίδη, Δημήτρη Κανέλλο.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πρωτοβουλία των Πλαστικών Θράκης για τεστ στους εργαζόμενους

Newsteam 0 Comments

Μετά τα μαζικά τεστ και τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές, τα Πλαστικά Θράκης, που αποτελούν ένα από τους μεγαλύτερους εργοδότες της περιοχής, ανέλαβαν πρωτοβουλία για προληπτικά τεστ στους εργαζόμενους.

Μετά από απόφαση της εταιρίας, τα προληπτικά τεστ ξεκίνησαν με τους εργαζόμενους που προέρχονται από το Δήμο Τοπείρου. Τα τεστ γίνονται στο Κοινωνικό Κέντρο Σταύρος Χαλιορής από ιδιωτικό διαγωνιστικό κέντρο της πόλης.

 

Πηγή: xanthi2.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Σε καραντίνα 12 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Θήβας

Newsteam 0 Comments

Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκαν 12 εργαζόμενοι του νοσοκομείου Θήβας για προληπτικούς λόγους, καθώς ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κορoνοϊού. Πρόκειται για έξι γιατρούς, τέσσερις νοσηλευτές και δύο τραυματιοφορείς.

Το βράδυ της Κυριακής επισκέφθηκε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου μια γυναίκα και σήμερα το πρωί μεταφέρθηκε στο Θριάσιο, όπου της έγινε τεστ για κορονοϊό, στο οποίο διαγνώστηκε θετική.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ωστόσο τέθηκαν σε καραντίνα καθώς ήρθαν σε επαφή με τη συγκεκριμένη ασθενή.

Πηγή: stereanews.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

ΠΕΝΕΝ:Καταγγέλλει εργοδοτικό έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε εργαζόμενο στη Ναυπηγοεπισκευή

Newsteam 0 Comments

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε στο πλοίο NODUS στην ράδα του Πειραιά και στοίχισε την ζωή ενός νέου εργαζόμενου.

Η έξαρση των ατυχημάτων – εγκλημάτων στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού και στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη αποδείχνει περίτρανα ότι τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων είναι τραγικά ανεπαρκή με αποτέλεσμα να αυξάνεται επικίνδυνα ο κατάλογος των θυμάτων – εργαζομένων οι οποίοι γίνονται θυσία στον βωμό της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Κυβέρνηση – εφοπλιστές – εργοδότες -κρατικές υπηρεσίες και αρχές έχουν βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση αυτή.

Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους μπορούν και πρέπει να βάλουν φρένο στην εργοδοτική παραβατικότητα, να απαιτήσουν και να επιβάλουν να παρθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την ασφάλεια της ζωής τους σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

Καλούμε το Ε.Κ. Πειραιά να πάρει άμεσα πρωτοβουλία πολύμορφων δράσεων και κινητοποιήσεων.

Η εργοδοτική αυθαιρεσία, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας και προστασίας για τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ανακοινώσεις και δελτία τύπου και με τον τρόπο αυτό το Ε.Κ. Πειραιά να μένει παντελώς στο περιθώριο της αναγκαίας δράσης για τα εργατικά προβλήματα και δικαιώματα.

 

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κ. Χατζηδάκης: Νέες 5.500 εθελούσιες έξοδοι εργαζομένων από την ΔΕΗ

Newsteam 0 Comments

Μετά τις 900 εθελούσιες εξόδους, νέες 5.500 εθελούσιες εξόδους προσωπικού εξήγγειλε από την ΔΕΗ ο Κ. Χατζηδάκης.

Θα κάνουμε μια πιο ριζοσπαστική πρόταση στον Κώστα Χατζηδάκη για να μην το κουράζει:

Δεν τους διώχνει όλους μια και καλή τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ για να διορίσει, όπως ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, χιλιάδες νεοδήμοκράτες συμβασιούχους, από τους οποίους όσοι στη συνέχεια δείξουν άριστη κομματική διαγωγή, να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου;

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Νίκη ενάντια στις απολύσεις στη Λέσχη της Φοιτητικής Εστίας Δομπόλης Ιωαννίνων

Newsteam 0 Comments

Μετά από δυόμισι μήνες κινητοποιήσεων και αγώνα, ενάντια στις απολύσεις των εργολαβικών εργαζομένων της λέσχης της Φοιτητικής Εστίας Ιωαννίνων (Δομπόλη), επιβάλαμε την επαναπρόσληψη όλων των εργολαβικών εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 11/3 μέχρι τις 1/6, η λέσχη της Φοιτητικής Εστίας Ιωαννίνων (Δομπόλης) τελούσε υπό κατάληψη, με απόφαση του Φ.Σ. Εστιών. Ο εργολάβος-αρπακτικό, που στις 10 Μαρτίου προχώρησε σε απόλυση 3 εργαζομένων, αναγκάστηκε έπειτα από τον αρκετά σημαντικό, για την περίοδο, αγώνα των εργαζομένων και των φοιτητών, να δηλώσει ότι από την 1η Ιουνίου θα γυρίσουν πίσω στη δουλειά και οι 11 εργαζόμενοι! Ταυτόχρονα, δέχτηκε μεγάλη πίεση και από την δημοσιοποίηση που πήρε το ζήτημα των απολύσεων, το οποίο ξεπέρασε τα στενά όρια του Πανεπιστημίου και της πόλης των Ιωαννίνων, φτάνοντας μέχρι και στο Υπ. Παιδείας.

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η ΣΣΠ και η Αντεπίθεση των Εργαζομένων, ήδη από τις 11 Μαρτίου απάντησαν αστραπιαία στην εργοδοτική αυθαιρεσία του εργολάβου, αψηφώντας το κλείσιμο των ιδρυμάτων λόγω κορονοϊού, γι’ αυτό και πέτυχαν μία πρώτη μεν αλλά σημαντική νίκη. Μέσα από γενικές συνελεύσεις και συντονιστικά φοιτητών-εργαζομένων πάρθηκε απόφαση για να ξεκινήσει ένας αγώνας διαρκείας, με κατάληψη της Λέσχης μέχρι την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, με παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης κτλ. Η κατάληψη συνεχίζεται εδώ και δυόμισι μήνες, κόντρα στις απαγορεύσεις και παρά την τρομοκρατία της κυβέρνησης και των μένουμε σπίτι, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από κινητοποιήσεις, με κεντρικά και άμεσα αιτήματα: α) την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και β) την οριστική απομάκρυνση των εργολαβιών από τη λέσχη και από την εστία, για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Μέσα από τον αγώνα μας καταφέραμε οι εργαζόμενοι να μπουν σε αναστολή εργασίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας και τελικά να επαναπροσληφθούν. Πρέπει, όμως, να διασφαλίσουμε στην πράξη ότι και οι 11 εργαζόμενοι θα υπογράψουν σύμβαση για να γυρίσουν πίσω στη δουλειά, αλλά και να είμαστε σε επαγρύπνηση, καθώς το πρόβλημα των απολύσεων αργά ή γρήγορα θα ξαναεμφανιστεί. Γι’ αυτό, το επόμενο διάστημα καλούμαστε να παλέψουμε για την μονιμοποίηση όλου του προσωπικού και την μεταβίβαση της διαχείρισης της λέσχης στο ίδιο το Πανεπιστήμιο, χωρίς την διαμεσολάβηση εργολάβου. Και αυτό γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και οι εργαζόμενοι στη λέσχη δεν θα ζουν μέσα στο άγχος και στην ανασφάλεια, αλλά και εμείς οι οικότροφοι δεν θα ζούμε με τον φόβο ότι ανά πάσα στιγμή η λέσχη μας μπορεί να κλείσει.

Πετύχαμε μια πρώτη σημαντική νίκη, αλλά ο αγώνας δεν έχει τελειώσει! Η ιδιωτικοποίηση και η εργολαβία στις πανεπιστημιακές λέσχες και κατά συνέπεια οι απολύσεις των εργαζομένων, εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, να τελειώνουν μια και καλή με τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.  Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση των α(χ)ρίστων ετοιμάζεται να ψηφίσει στην Βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση, που κατακρεουργεί τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, ενισχύοντας την άνθιση μιας Αγοράς της Εκπαίδευσης. Οι εργαζόμενοι της λέσχης πλήττονται διπλά καθώς επηρεάζονται άμεσα από τη συρρίκνωση του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία ενώ ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν τις αυθαιρεσίες του εργολάβου μαζί με το τσουνάμι αντεργατικών μέτρων που πέρασε (κι ετοιμάζει κι άλλα!) η ούλτρα-νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι φοιτητές, μαζί με τους εργαζόμενους, όμως, μπορούμε και πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι! Ο αγώνας μας δεν πρέπει να μείνει απομονωμένος-εμείς οι ίδιοι δεν πρέπει να απομονωθούμε από τον αγώνα για το δίκαιο και τα συμφέροντα μας. Οι σύλλογοι, τα σωματεία, οι επιτροπές, η αυτοοργάνωση των αγώνων μας είναι τα βασικά εργαλεία που έχουμε για να αντισταθούμε στις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις. Κανένας εργαζόμενος/φοιτητής δεν είναι μόνος του – Ενότητα στους αγώνες μας!

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΔΕΗ: Σε πορεία απαξίωσης-εργασιακού μεσαίωνα-ιδιωτικοποίησης: Κύμα εθελούσιας900 εργαζομένων

Newsteam 0 Comments

Η διοίκηση της ΔΕΗ, σε μια περίοδο που η τελευταία χάνει μερίδια αγοράς και απαξιώνεται, έδωσε το πράσινο φως για να τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο κύμα (δήθεν)εθελούσιας εξόδου 900 εργαζομένων, το οποίο θα ακολουθήσουν και άλλα κύματα.

Οι εργαζόμενοι που κατά φάσεις θα τεθούν σε εθελούσια έξοδο είναι πρώτα από όλα όσοι δουλεύουν σε λιγνιτικές μονάδες στη δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, οι οποίες αρχής γενομένης από φέτος και μέχρι το 2023 θα βάλουν άρον-άρον και συλλήβδην λουκέτο, απαξιώνοντας τη ΔΕΗ και στερώντας την βεβιασμένα από ένα πολύτιμο ενεργειακό δυναμικό.

Οι εργαζόμενοι που θα βγούν σε εθελούσια, στην πραγματικότητα εκβιαστική απόλυση, θα πρέπει να είναι 55 χρονών και άνω και ως μόνο κίνητρο θα έχουν 20.000 ευρώ ως δώρο και φυσικά θα λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση της απόλυσης, ενώ είναι άγνωστο το τι θα γίνει με το συνταξιοδοτικό καθεστώς τους.

Η ΔΕΗ σύμφωνα με τη Διοίκησή της αναγνώρισε χωρίς αιδώ ότι θα έχει ετήσιο όφελος από την εθελούσια 56 εκ. ευρώ λόγω μείωσης του μισθολογικού κόστους. Από τη διαρκή συμπίεση του μισθολογικού κόστους λόγω απολύσεων και πρόσληψης νέου προσωπικού με κακοπληρωμένες και ευέλικτες σχέσεις εργασίας, δηλαδή με δουλεμπόριο, αναμένει, πλέον, η ΔΕΗ για να εμφανίσει κάποια ελάχιστα κέρδη, παρόλο ότι τα τιμολόγια της, προκειμένου να εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα και  τις άλλες εισπράξεις της από τους καταναλωτές, είναι δυσβάσταχτα.

Την ίδια ώρα η ΔΕΗ σχεδιάζει προγράμματα εθελούσιας εξόδου και στον ΔΕΔΗΕ, ομολογώντας κυνικά ότι ο λόγος είναι για να προσλάβει εργαζόμενους με εξευτιλιστικές αμοιβές και ελαστικές σχέσεις εργασίας, που να μην υπάγονται στις συλλογικές συμβάσεις της ΓΕΝΟΠ.

Στο μεταξύ από το κλείσιμο των λιγνιτικών  μονάδων επωφελούνται κυρίως οι γερμανικές εισαγωγές και οι μεγάλες εταιρείες αιολικής ενέργειας, την οποία πωλούν πανάκριβα στο σύστημα, αφήνοντας έξω από την πράσινη ενέργεια και ουραγό την ΔΕΗ.

Τις απολύσεις προσωπικού, που η ΔΕΗ τις βαφτίζει εθελούσιες εξόδους συνοδεύει πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης νευραλγικών τομέων της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το πλήρες ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, το οποίο ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα του ΔΕΔΔΗΕ και στη συνέχεια φυσικά το ξεπούλημα της εναπομείνασας μικρής ΔΕΗ, η οποία θα έχει εξυγιανθεί σε βάρος της ενεργειακής δυναμικής της χώρας, σε βάρος των εργαζομένων και σε βάρος των καταναλωτών.

Μέσα σε λίγα χρόνια, μετά την αποχώρηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη από το υπουργείο Ενέργειας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ, σε στενή συνεργασία με μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, έχουν καταφέρει να συρρικνώσουν , να απαξιώσουν, να ξεπουλήσουν φιλέτα και να διαλύσουν την ΔΕΗ, ενώ ο λαός χρυσοπληρώνει τα ηλεκτρικά τιμολόγια και τις άλλες χρεώσεις που τα συνοδεύουν.

Αν δεν υπάρξει μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή, ο τομέας της ενέργειας θα καταντήσει σαν τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και πολύ χειρότερα, στις οποίες τηλεπικοινωνίες κυριαρχούν 3 πολυεθνικές εταιρίες, με προεξάρχουσα Γερμανική εταιρία, οι οποίες πνίγουν την ελληνική οικονομία και ληστεύουν  ανενόχλητα τους καταναλωτές, χωρίς καμία δημόσια επιχειρησιακή η ελεγκτική παρέμβαση, ούτε καν για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Αυτό σημαίνει η Ελλάδα μπανανία!

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »