Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Απίστευτο. Περιέφεραν τον επιτάφιο με αγροτικό στην Πτολεμαϊδα

Newsteam 0 Comments

Στην Πτολεμαΐδα περιφορά του επιταφίου έγινε, εκτός ναού, χωρίς ωστόσο την παρουσία πιστών. Οπως προβλέπεται στα μέτρα για τον κορονοϊό ο ιερέας του Περδίκκα Εορδαίας δεν επέτρεψε το προσκύνημα του επιταφίου ωστόσο τον φόρτωσε σε ένα αγροτικό αυτοκίνητο και έκανε τον γύρο της ενορίας.

Ο ιερέας του χωριού, με τη χρήση αγροτικού αυτοκινήτου, πάνω στο οποίο ήταν ο ίδιος κι έψελνε, έκανε μια μικρή περιφορά στο χωριό. H φωτογραφία είναι από την ομάδα στο facebook Πτολεμαίοι Μακεδόνες.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Οι αντάρτες της Ρόδου. Συμμετείχαν σε περιφορά επιταφίου στην Παλιά Πόλη

Newsteam 0 Comments

Περίπου 100 άτομα ακολούθησαν τον Επιτάφιο παρά τις απαγορεύσεις. Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Ρόδου παρακολούθησε από την τηλεόραση την Ακολουθία του Επιταφίου, κάποιοι μάγκες και αντάρτες της φακής, απέδειξαν ότι θεωρούν εαυτούς υπεράνω του νόμου.

Αγνοώντας εντελώς τις οδηγίες – ενώ είναι άγνωστο ακόμη πώς οργανώθηκε όλη αυτή η συγκέντρωση – περίπου εκατό άτομα έλαβαν μέρος σε περιφορά Επιταφίου.

Το συμβάν έλαβε χώρα λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ μέσα στα στενά σοκάκια της Παλιάς Πόλης, ενώ παραμένει άγνωστο αν και πόσοι ιερείς έλαβαν μέρος αγνοώντας τις οδηγίες της Εκκλησίας.

Στο βίντεο που παρουσιάζει το protothema ένα μικρό πλήθος ανθρώπων κινείται ψάλλοντας στα δρομάκια ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής, την ώρα που το υπόλοιπο νησί είναι κλεισμένο στα σπίτια του.

 

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Όταν θέλεις… μπορείς. Ιερέας περιέφερε μόνος τον επιτάφιο σε χωριό της Αργολίδας

Newsteam 0 Comments

Και όμως έγινε περιφορά του Επιταφίου σε χωριό της Αργολίδας Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε η ακολουθία του Επιτάφιου θρήνου της Μ. Παρασκευής στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Νέου Ροεινού του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα.

Η εφευρετικότητα όμως του εφημέριου του Ναού π. Χρήστου Ιωανίδη και του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού, επέτρεψε ώστε να γίνει και η περιφορά του επιταφίου στο χωριό και μάλιστα τηρώντας τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.

Αυτό κι αν είναι απάντηση σε κάθε λογής ακροδεξιό που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την συγκυρία για να επιστρέψει-μάταια- στη Βουλή.

 

Αυτό κι αν είναι απάντηση σε κάθε δήθεν φανατικό, που όλη την μεγάλη εβδομάδα βρίζει πίσω από μια οθόνη, κάθε έναν που μένει σπίτι του για να προστατευθεί και να προστατέψει και δεν είναι λιγότερο χριστιανός απο άλλους.

Ο εφημέριος του μικρού χωριού, περιέφερε μόνος του τον Επιτάφιο σε όλους τους δρόμους του χωριού και έτσι έστω και εξ αποστάσεως, από τα μπαλκόνια και τις αυλές τους οι κάτοικοι να δουν τον Επιτάφιο. Οι πιστοί ενορίτες το χάρηκαν και φώναζαν στον Ιερέα Άξιος .

Με αυτόν τον τρόπο ο ιερέας του χωριού μπόρεσε και πραγματοποίησε την περιφορά του επιταφίου τηρώντας εν μέσω πανδημίας το πατροπαράδοτο έθιμο στο χωριό του Νέου Ροεινού, χαρίζοντας έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες στους πιστούς της ενορίας του, στιγμές από τον επιτάφιο θρήνο που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν λόγω των εκτάκτων μέτρων που φέτος δεν επέτρεψαν να ανοίξουν οι εκκλησίες για το Πάσχα.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Περιφορά Επιταφίου με πιστούς στην Παλιά Πόλη της Ρόδου

Newsteam 0 Comments

Περιφορά Επιταφίου με πιστούς στην Παλιά Πόλη της Ρόδου. Την στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια τηρούν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και μεγάλη μερίδα εκ αυτών παρακολουθεί καθ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας τις λειτουργίες της εκκλησίας από την τηλεόραση, κάποιοι φαίνεται πως θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου.

Συγκεκριμένα, σε βίντεο που δίνει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος, μεγάλη μερίδα ανθρώπων περίπου έλαβε μέρος σε περιφορά Επιταφίου στην παλιά πόλη της Ρόδου.

Μέχρι στιγμής το μόνο διαθέσιμο είναι το βίντεο, ενώ παραμένει άγνωστο αν και πόσοι ιερείς πήραν μέρος σε αυτό μέρος αγνοώντας τις οδηγίες της Εκκλησίας.

Στο βίντεο φαίνεται ένα μικρό πλήθος ανθρώπων να κινείται ψάλλοντας στα δρομάκια ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής, την ώρα που το υπόλοιπο νησί είναι κλεισμένο στα σπίτια του.

Διάβασε το »

Στον Εισαγγελέα Ιερέας… που άνοιξε ναό για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο

Newsteam 0 Comments

O ιερέας του Αγίου Χριστοφόρου στο Πικέρμι άνοιξε τον ιερό Ναό προκειμένου να… προσκυνήσουν οι πιστοί τον Επιτάφιο, με αποτέλεσμα να προσαχθεί στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα RPN, περιπολικό της Αστυνομίας πήγε στις 15.30 στον Άγιο Χριστόφορο στο Πικέρμι και ζητούσε τον ιερέα της εκκλησίας.

Οι αστυνομικοί ζήτησαν τα χαρτιά από γυναίκα που μόλις είχε βγει από τον Ναό και στη συνέχεια πήραν τον πατέρα Δημήτριο με το περιπολικό και τον οδήγησαν στο αστυνομικό Τμήμα. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα,ο ιερέας οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

 

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Μεγάλη Παρασκευή: Η ζωή εν τάφω… – Ημέρα πένθους για τον Χριστιανισμό

Newsteam 0 Comments

Η Μεγάλη Παρασκευή Ακόμη, ημέρα πένθους για τον Χριστιανισμό. Ακόμη θυμόμαστε και τη σωτήρια πάνω στον σταυρό ομολογία του ευγνώμονα ληστή, που σταυρώθηκε μαζί με τον Κύριο. Μνήσθητί μου, Κύριε, ὅταν ἔρθῃς ἐν τῇ Βασιλείᾳ Σου, ομολόγησε βαθιά μετανιωμένος, την ώρα που όλοι Τον περιγελούσαν ή Τον αρνούνταν και ο Κύριος τον βεβαίωσε ότι θα ήταν σε λίγο μαζί Του πρώτος στον Παράδεισο!

Εκείνος, αφού συγχώρεσε και τους σταυρωτές Του, φρόντισε και για την Παναγία Μητέρα Του, αναθέτοντάς την στον αγαπημένο Του μαθητή, Ιωάννη, ολοκλήρωσε πια το έργο Του πάνω στη Γη: Τετέλεσται, είπε και ο Αθάνατος καταδέχτηκε τον θάνατο, για να μας χαρίσει και το πολυτιμότερο δώρο: την ανάστασή μας και την αιώνια ζωή.

Σε μας μένει να δεχτούμε τη θυσία Του, να Τον αγαπήσουμε, να βαδίσουμε μαζί Του τον δρόμο που βάδισε Εκείνος τηρώντας τις εντολές που μας άφησε, για να φτάσουμε κι εμείς στο τέλος να απολαύσουμε τα πλούσια δώρα που μας χαρίζει η αγάπη και η θυσία Του.

Στην εκκλησία δεν γίνεται Θεία Λειτουργία. Το πρωί, στον Εσπερινό, γίνεται η Αποκαθήλωση (κατεβαίνει το σώμα του Χριστού από τον Σταυρό) και βγαίνει ο Επιτάφιος. Οι πιστοί προσκυνούν το Ευαγγέλιο πρώτα και τον Επιτάφιο. (Ο Επιτάφιος είναι ειδικό ύφασμα, πάνω στο οποίο είναι κεντημένο ή ζωγραφισμένο το άχραντο Σώμα του Χριστού και τα πρόσωπα που φρόντισαν για την Αποκαθήλωση και την Ταφή Του).

Το βράδυ γίνεται περιφορά του Επιταφίου (η κηδεία και η ταφή, σαν να λέμε, του Χριστού) και ψάλλονται τα Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου σε τρεις στάσεις: ( Ἡ Ζωή ἐν τάφῳ…, Αἱ γεννεαί πᾶσαι… , Ἀξιον ἐστί…). Επιστρέφοντας και μπαίνοντας στον ναό, περνούμε όλοι κάτω από τον Επιτάφιο, για να ευλογηθούμε.

Τα γεγονότα της Μεγάλης Παρασκευής

O Ιησούς δέσμιος από τον Καϊάφα στον τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο. Αυτός, αφού Τον ανέκρινε με πολλούς τρόπους και αφού ομολόγησε δυο φορές ότι ο Ιησούς είναι αθώος, έπειτα, για να ευχαριστηθούν οι Ιουδαίοι, τον καταδικάζει σε θάνατο, αφού τον μαστίγωσε σαν δραπέτη δούλο τον Δεσπότη των όλων, Τον παρέδωσε για να σταυρωθεί.

Από ’κει και πέρα ο Ιησούς, αφού παραδόθηκε στους στρατιώτες, γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, κρατάει κάλαμο σα σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται και χτυπιέται στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Μετά, φορώντας πάλι τα ρούχα του και βαστάζοντας το Σταυρό, πηγαίνει προς τον Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης και εκεί, γύρω στην Τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δυο ληστών, βλασφημείται από αυτούς που είχαν πάει στον Γολγοθά μαζί του, μυκτηρίζεται από τους αρχιερείς, ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξύδι ανακατεμένο με χολή.

Γύρω στην ενάτη ώρα, αφού βγάζει πρώτα φωνή μεγάλη, και λέει: Τετέλεσται, εκπνέει ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου, την ώρα κατά την οποία σφάζονταν, σύμφωνα με τον νόμο, ο πασχαλινός αμνός, ο οποίος καθιερώθηκε ως έθιμο στους Ιουδαίους, προτυπώνοντας τον Εσταυρωμένο Χριστό, πρίν από 1043 χρόνια.

Το δεσποτικό αυτό θάνατο και η άψυχη κτίση, πενθώντας, τον τρέμει και αλλοιώνεται από το φόβο αλλά ο Δημιουργός της κτίσεως ακόμα και όταν είναι νεκρός, λογχίζεται την ακήρατη πλευρά Του και ρέει απ’ αυτή αίμα και νερό.

Τέλος, κατά τη δύση του ηλίου, έρχεται ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος μαζί με αυτόν, και οι δυο κρυφοί μαθητές του Ιησού, αποκαθηλώνουν από το Σταυρό το πανάγιο του διδασκάλου σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν με καθαρό σεντόνι και αφού το έθαψαν σε καινούργιο τάφο, κυλούν στο στόμιο του μεγάλο λίθο.

Αυτά τα φρικτά και σωτήρια πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού επιτελούμε σήμερα και εις ανάμνηση αυτών παραλάβαμε από αποστολική διαταγή, τη νηστεία της Παρασκευής.

Πηγή: κυβέρνηση.gr

Διάβασε το »