επιτάφιος - Τα τελευταία νεά & ειδήσεις

Γιώργος Τσαλίκης: Σήκωσε συγκινημένος τον Επιτάφιο στην Αυστραλία

Newsteam 0 Comments

Μπορεί ο λόγος του ταξιδιού στην Αυστραλία να ήταν επαγγελματικός (θα δώσει κάποιες συναυλίες στις επόμενες μέρες), ωστόσο ο Γιώργος Τσαλίκης δεν παρέλειψε να παρευρεθή σε ορθόδοξη εκκλησία την Μεγάλη Παρασκευή για να παραστεί στην λειτουργία. Μάλιστα, σήκωσε στα χέρια του τον Επιτάφιο κατά την περιφορά του, μία εμπειρία που στην Ελλάδα (ελέω κορονοϊού) δεν θα ήταν σε θέση να βιώσει. Φυσικά, ο Γιώργος Τσαλίκης μοιράστηκε τις σχετικές εικόνες και με τους διαδικτυακούς του φίλους. «Κατάνυξη με όλο τον κόσμο αγκαλιά μετά από έναν χρόνο αποστάσεων. Ευχαριστώ τον Θεό που ζω ευλογία και αγάπη με ταπεινότητα. Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής μου» σημείωσε χαρακτηριστικά σε stories του στο Instagram.

Διάβασε το »

Μεγάλη Παρασκευή: Κορυφώνεται το Θείο Δράμα

Newsteam 0 Comments

Κορυφώνεται σήμερα Μεγάλη Παρασκευή το Θείο Δράμα με τον στολισμό του Επιταφίου. Σήμερα ξεκινά ο επιτάφιος θρήνος και τελείται η «Ακολουθία των Παθών» όπου θυμόμαστε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας. H Μεγάλη Παρασκευή συμβολίζει τα συμβάντα της δίκης του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο , την μαρτυρική πορεία Του προς τον Γολγοθά, την Σταύρωση του και τελικά την Ταφή του. Επίσης ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος. Η τελετή της Αποκαθήλωσης, γίνεται στις εκκλησίες μας, το μεσημέρι της μεγάλης Παρασκευής μαζί με την αναπαράσταση της ταφής. Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα όλη τη διάρκεια της ημέρας. Λόγω του πένθους της ημέρας οι νοικοκυρές δεν ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού, αποφεύγοντας ακόμη και το μαγείρεμα. Με λουλούδια που μαζεύουν ή αγοράζουν, γυναίκες και παιδιά πηγαίνουν στις εκκλησίες για να στολίσουν τον Επιτάφιο. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη. Σχετικά τα τροπάρια: «Ο ευσχήμων Ιωσήφ…» και «Ότε κατήλθες προς τον θάνατον…» Όταν ο Κύριος απέθανε, το σώμα Του μπήκε στον τάφο, η δε ψυχή του ενωμένη με την Θεότητά του κατήλθε στον Άδη και αφού τον νίκησε απελευθέρωσε τις ψυχές. Και την τρίτη ημέρα ενώθηκε και πάλι η Ψυχή με το Σώμα και το Σώμα Ανέστη εκ Νεκρών. Έτσι νικήθηκε ο Άδης και ο θάνατος. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλλονται…

Διάβασε το »

Μαρία Κορινθίου: Θα ερμηνεύσει τον Επιτάφιο Θρήνο για το youtube της αρχιεπισκοπής

Newsteam 0 Comments

Σε σκηνοθεσία Γιάννη Αϊβάζη Η Μαρία Κορινθίου ετοιμάζεται να ερμηνεύσει τον πιο διαφορετικό ρόλο της κριέρας της σύμφωνα με την εκπομπή του ANT1 Πρωινό. Η Μαρία Κορινθίου λοιπόν, βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες, μιας και πρόκειται να ερμηνεύσει μαζί με τον Παναγιώτη Πετράκη τα εγκώμια της Μεγάλης Εβδομάδας. Το εν λόγω βίντεο θα αναρτηθεί στο επίσημο κανάλι της αρχιεπισκοπής και τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Γιάννης Αϊβάζης. Η Μαρία Κορινθίου θα ερμηνεύσει τον Επιτάφιο Θρήνο στην νεοελληνική, προκειμένου να είναι κατανοητός σε όλο τον κόσμο που θέλει να μπει και να τον ακούσει. Ο Παναγιώτης Πετράκης θα ερμηνεύσει ύμνους από τα δώδεκα ευαγγέλια, τους οποίους θα έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τη Μεγάλη Πέμπτη.

Διάβασε το »