Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Το σήμα κατατεθέν της ελληνικής αποικίας: Θάψτα γιατί θα σε σκίσουμε

Newsteam 0 Comments
Το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ και η αρχή του τέλους της Ν.Δ

Όπως και να κοιτάξεις τα κατεστημένα πολιτικά κόμματα εκπέμπουν ρύπους και αποπνέουν μπόχα και δυσωδία.

Όσο περνάει ο καιρός με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση τόσο περισσότερο αποκαλύπτονται δυσώδη σκάνδαλα, βρώμικες πρακτικές, μαφιόζικες μεθοδεύσεις, δουλόφρονες συμφωνίες με ξένα κέντρα, παραδικαστικά κυκλώματα και εγκληματικές συγκαλύψεις επί διακυβέρνησης του.

Βουτηγμένοι πολλοί, μάλλον οι περισσότεροι, στα ηγετικά κλιμάκια του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ σε άθλια παιχνίδια εξουσίας, καμαρίλες, αθέμιτες συναλλαγές και σκοτεινά κυκλώματα, διαμόρφωσαν γύρω από τον σκληρό πυρήνα των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών αλλεπάλληλους κύκλους τρωκτικών και πελατειακών εξυπηρετήσεων που περιέβαλαν όλους, σχεδόν, τους αρμούς του κράτους, αν όχι και της οικονομίας.

Το ΜΑΤΙ είναι η τελευταία και ιδιαίτερα αποκρουστική και κραυγαλέα στη μεθόδευση της, αποκάλυψη της συγκάλυψης και όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν κι’ άλλες.

Κι’ όμως στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ιδρώνει κανενός τ’αυτί, ούτε λαμβάνεται κανένα μέτρο αποπομπής ή τιμωρίας απέναντι σε κανέναν, αντίθετα, δικαιολογούνται και αλληλοκαλύπτονται οι πάντες, παρότι δεν διασύρονται μόνο κάποιοι εξ’ αυτών αλλά όλος ο  ΣΥΡΙΖΑ και μαζί τους διασύρεται ανεπανόρθωτα η Αριστερά, στο όνομα της οποίας διεπράχθησαν οι βρωμιές τους, όπως διασύρεται δυστυχώς και η ίδια  η πολιτική ως λειτουργία με συνέπειες που συμπαρασύρουν δυστυχώς και αυτές τις δυνάμεις που αγωνίζονται για την ανατροπή του σημερινού συστήματος.

Μην περιμένει κανένας ότι μπορεί να υπάρξει θεσμική διαλεύκανση και τιμωρία των ενόχων και συνενόχων για εγκληματικές πράξεις και συμπεριφορές τους ούτε απαξία σε πρόσωπα και υπόγειες μεθόδους που χρησιμοποίησαν.

Όλα τούτα θα κουκουλωθούν εμπλεκόμενα στα γρανάζια των πολιτικών αντιπαραθέσεων και θα εμφανιστούν ως συνήθεις κατηγορίες και διώξεις ανάμεσα σε αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις ενώ οι πολίτες, τουλάχιστον, οι περισσότεροι εξ’ αυτών, σε μια περίοδο πείνας, φτώχειας, ανεργίας και εξαθλίωσης, θα κουνήσουν το κεφάλι τους συγκαταβατικά, θα επιβεβαιώσουν την κοινή αντίληψη ότι πολιτική=βρωμιά, ψευτιές και απάτες και θα βγάλουν το εύκολο αλλά τραγικό για τον τόπο συμπέρασμα ότι η ενασχόλησή τους με την πολιτική, είναι άξια, μόνο, για να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και πως η ψήφος τους πρέπει να δοθεί ως γραμμάτιο προς εξόφληση.

Το κωμικό αλλά αναμενόμενο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία αντί να εξάγει συμπεράσματα από τον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί  να τον αξιοποιήσει  για πολιτική και εκλογική κερδοσκοπία, επειχειρώντας να εμφανιστεί για άλλη μια φορά ως αρχάγγελος, τάχα, της κάθαρσης.

Βλέπετε ότι κάθε κατεστημένη παράταξη σε αυτήν την χώρα βλέπει, συνήθως, την καμπούρα της άλλης και όχι τη δική της και την παρατηρεί μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει την αύξηση της δικής της.

Γιατί η Νέα Δημοκρατία, ήδη στον 1 χρόνο διακυβέρνησης, μεγαλώνει ασταμάτητα την δική της καμπούρα και την φορτώνει με τις δικές της αμαρτίες: την γνωστή υπόθεση με τα voucher στους επιστήμονες-επαγγελματίες που κουκουλώθηκε και πρόσφατα, με τα δώρα στα ημέτερα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για να μην μιλήσουμε για το μεθοδευμένο κουκούλωμα των ευθυνών των δικών της υπουργών και πολιτικών προσώπων στο μέγα σκάνδαλο της Novartis, από το οποίο οι ΗΠΑ αποκόμισαν 350 εκ. δολάρια για αθέμιτες συναλλαγές που έγιναν στην Ελλάδα, με την χώρα μας όχι μόνο να μην λαμβάνει ούτε ένα ευρώ αλλά και να πληρώνει από πάνω το φαγοπότι της Novartis.

Και είμαστε μόνο στην αρχή των σκανδαλωδών πρακτικών της ΝΔ γιατί είναι βέβαιον ότι στην πορεία θα βγουν στη φόρα πολύ περισσότερα. Βλέπετε, ο λύκος τρίχα αλλάζει και όχι τα χούγια του.

Δυστυχώς το πρόβλημα της χώρας είναι ένα διαπλεκόμενο, υποτελές σε ξένα κέντρα, παρακμιακό και διεφθαρμένο κατεστημένο πολιτικό σκηνικό και ας μην αυτοκολακευμεθα, πρόβλημα είναι και αυτοί που το ψηφίζουν, το αναπαράγουν και το διαιωνίζουν.

Ως πότε; Μέχρι τελικής πτώσεως;

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Το Νοσοκομείο Ναυπλίου συμμετέχει σε κλινική έρευνα για τον κορωνοϊό

Newsteam 0 Comments

Το Νοσοκομείο Ναυπλίου συμμετέχει σε κλινική έρευνα για τον κορωνοϊό

Σε κλινική έρευνα κατά της νόσου COVID-19 με το εμβόλιο της φυματίωσης συμμετέχει το Νοσοκομείο Ναυπλίου. Το υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές ενημερώνουν πως πρόκειται περί κλινικής έρευνας που στο πλαίσιό της θα γίνουν εμβολιασμοί για να ελεγχθούν στη συνέχεια τα αποτελέσματα.

Οι αρχές διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μία ακόμα έρευνα που είναι σε εξέλιξη και δεν πρόκειται για πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ενημερωτικό σημείωμα

Το ενημερωτικό σημείωμα του καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Ευάγγελου Γιαμαρέλλου αναφέρει επί λέξη: Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 με το εμβόλιο της φυματίωσης έχει εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και πρόκειται να ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου 2020.

Δημοσιεύουμε το ενημερωτικό σημείωμα του κ. Γιαμαρέλλου:

Πολλές πληροφορίες υπάρχουν ότι χώρες στις οποίες γίνεται τακτικός εμβολιασμός με το εμβόλιο της φυματίωσης (γνωστό και ως BCG) είχαν λιγότερη προσβολή από τον κορωνοϊό. Σε τρεις χώρες (Αυστραλία, Γερμανία και Ολλανδία) έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο της φυματίωσης.

Η απόδειξη ότι ο εμβολιασμός αυτός είναι αποτελεσματικός προέρχεται από μελέτη που ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020 στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο υπό το συντονισμό του Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων Ευάγγελου Γιαμαρέλλου.

 

Ειδικοί επιστήμονες

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αξιολογήθηκαν από ομάδα ειδικών επιστημόνων από το εξωτερικό και κατατέθηκαν πριν λίγες ημέρες στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Σύμφωνα με αυτά, όσοι είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της φυματίωσης είχαν ως και 80% μικρότερο κίνδυνο για να εκδηλώσουν κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού. Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την ελπίδα ότι ο εμβολιασμός για τη φυματίωση μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου κατά του κορωνοϊού.

Η επάνοδος της κοινωνικής ζωής στο φυσιολογικό επίπεδο απαιτεί την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου ανοσίας μεγάλου ποσοστού πολιτών, κάτι το οποίο ονομάζεται συλλογική ανοσία. Όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο ειδικό εμβόλιο, τότε η ανάπτυξη συλλογικής ανοσίας μπορεί να γίνει με εμβόλια που παρέχουν μία γενικευμένη ασπίδα προστασίας, όπως είναι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης. Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 με το εμβόλιο της φυματίωσης έχει εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και πρόκειται να ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου 2020. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν άτομα ηλικίας ίσης ή μεγαλύτερης των 50 ετών που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται σε 4 νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Αλεξανδρούπολης, της Ημαθίας, της Πτολεμαϊδας, του Ναυπλίου και της Κορίνθου.

Σε κάθενα και σε καθεμιά που ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν θα γίνεται πρώτα μέτρηση των αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν ή όχι εκτεθεί τον ιό.

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Προτεραιότητα η ένταξη του Δήμου Καλαμάτας σε ευρωπαϊκά δίκτυα

Newsteam 0 Comments

Προτεραιότητα η ένταξη του Δήμου Καλαμάτας σε ευρωπαϊκά δίκτυα.
Τηλεδιάσκεψη του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, παρουσία συνεργατών του, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Major, Cities of Europe, Giorgio Prister, πραγματοποιήθηκε προχθές.

Το δίκτυο Major Cities of Europe (MCE) είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1982 και αποτελεί ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς των σημαντικότερων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολλών ευρωπαϊκών πόλεων αλλά και οργανισμών σε θέματα νέων τεχνολογιών και καινοτόμων υπηρεσιών.

Στο δίκτυο του MCE περιλαμβάνονται 60 πόλεις που ενδιαφέρονται να μοιραστούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες, ενώ ο αριθμός των συνεργαζόμενων φορέων, πανεπιστημίων, ινστιτούτων, επιστημόνων, αυτοδιοικητικών κ.ά., πλησιάζει τους 400.

Ενδεικτικά μέλη του δικτύου είναι οι Δήμοι σε: Αμβούργο, Δουβλίνο, Όσλο, Βαρκελώνη, Βοστώνη, Μπέρμινχαμ, Βερολίνο, Τεργέστη, Ουψάλα, Ρώμη, Ζυρίχη, Γενεύη, Τρίκαλα, Γένοβα, Αϊντχόβεν, Λειψία, Λιβόρνο, Πράτο κ.α.

Σημαντική προτεραιότητα του Δήμου είναι η ένταξη της Καλαμάτας σε ευρωπαϊκά δίκτυα πόλεων με στόχο την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη και εισαγωγή καινοτόμων και προηγμένων τεχνολογιών και πρακτικών smart cities, προκειμένου να επιτευχθεί ο μετασχηματισμός και εκσυγχρονισμός της πόλης σε πολλά επίπεδα.

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

3.000 ποντίκια σαν κοπάδι από πρόβατα στις φυλακές Ναυπλίου

Newsteam 0 Comments

Η απολύμανση για τον κορωνοϊό στις φυλακές Ναυπλίου αποκάλυψε 3.000 ποντίκια σαν κοπάδι από πρόβατα.

Στοιχεία που αποκαλύπτουν την οικτρή πραγματικότητα στις φυλακές της χώρας τα τελευταία χρόνια και εκθέτουν την προηγούμενη πολιτική ηγεσία των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη έρχονται τις τελευταίες ώρες στο φως της δημοσιότητας.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

 

Την ώρα που ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να δημιουργήσουν ερωτήματα σχετικά με τη διενέργεια απολυμάνσεων στις φυλακές όλης της επικράτειας, εσωτερικό έγγραφο για την κατάσταση στις φυλακές μετά τις 7 Ιουλίου (που βρίσκεται στα χέρια του protothema.gr), αποκαλύπτει μια πολύ ανησυχητική εικόνα η οποία συνοψίζεται με τα εξής:

Ανεγξέλεγκτη δράση ομάδων για το σχεδιασμό νέων εγκληματικών ενεργειών, διακριτική μεταχείριση υπέρ των επωνύμων και άθλιες συνθήκες υγιεινής που εγκυμονούσαν κινδύνους για την υγεία των 11.500 κρατουμένων και των 5.000 σωφρονιστικών υπαλλήλων.

 

Νέα κυβέρνηση

Σύμφωνα με το εν λόγω σημείωμα, η κατάσταση που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση μετά τις 7 Ιουλίου συνοψίζεται από τους αρμόδιους ως εξής:

-Το συγκρότημα φυλακών Κορυδαλλού είχε καταλήξει να είναι άνδρο ανομίας και σχεδιασμού νέων εγκληματικών ενεργειών. Εντός των φυλακών δραστηριοποιούνταν ισχυρές ομάδες κρατουμένων οι οποίες δρούσαν ανεξέλεγκτα προς τον σκοπό νέων εγκληματικών ενεργειών.

-Το Κ.Κ. Κορυδαλλού Ι είχε καταλήξει να είναι φυλακή καταδίκων αντί για φυλακή υποδίκων που παρέμενε συνεχώς ανοιχτή μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες και με κυκλοφορία των κρατουμένων σε πολλά κελιά και διαφορετικές πτέρυγες.

-Διαπιστώθηκε παραμονή επί μακρόν επώνυμων με σημαντική κακουργηματική δράση κρατουμένων χωρίς αιτία στα θεραπευτικά Καταστήματα Κράτησης (Ε.Κ.Υ.Κ.Κ. και Ψ.Κ.Κ.). Οι περιπτώσεις αυτές επανεξετάστηκαν με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέως από τους καθ’ ύλην αρμόδιους ιατρούς και οι εν λόγω κρατούμενοι απομακρύνθηκαν και επέστρεψαν στα Καταστήματα Κράτησης που ανήκαν.

-Παραλάβαμε Καταστήματα Κράτησης στα οποία επικρατούσαν άθλιες συνθήκες υγιεινής. Στην έκθεση της CPT (του Συμβουλίου της Ευρώπης) του Απριλίου 2019 -κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- διαπιστώθηκαν ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας.

3.000 ποντίκια στις φυλακές Ναυπλίου

Το εύρος και το βάθος των προβλημάτων που είχαν συσσωρευθεί τα προηγούμενα χρόνια ήρθε στο προσκήνιο με ακόμη δραματικό τρόπο όταν άρχισαν να εφαρμόζονται τα μέτρα προφύλαξης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της απολύμανσης που έγινε εντός τον Μάρτιο στο σωφρονιστικό κατάστημα Ναυπλίου εντοπίστηκαν χιλιάδες ποντίκια. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στους ισόγειους και υπόγειους χώρους του σωφρονιστικού καταστήματος Ναυπλίου και ιδιαίτερα στις αποθήκες και στους αεραγωγούς υπήρχαν χιλιάδες ποντίκια. Όταν ανοίχτηκε μία πόρτα στο υπόγειο πετάχτηκαν πάνω στο προσωπικό σχεδόν 3.000 ποντίκια σαν κοπάδι από πρόβατα. Ακολούθησε και απεντόμωση στις 4 Απριλίου, ενώ σήμερα 28 Απριλίου θα ξαναγίνει απολύμανση.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξηγεί στο protothema.gr ότι τα συνεργεία τοποθέτησαν δολώματα και φάρμακα σε χώρους εκτός δολωματικών σταθμών και παρέδωσαν μυοκτόνο φάρμακο στον υπεύθυνο αρχιφύλακα για να ξαναγεμίσει τους δολωματικούς σταθμούς. Ανοίξαμε 30 φρεάτια τα οποία ήταν όλα γεμάτα από μαύρες κατσαρίδες και ποντίκια τα οποία και ψεκάσαμε. Στη φυλακή εκτός από το μεγάλο πρόβλημα των τρωκτικών υπήρχαν μεγάλοι πληθυσμοί σε κατσαρίδες και κοριούς.

Τι βρήκαν στις φυλακές Κορυδαλλού

Στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού Ι & ΙΙ όσο και στην ψυχιατρική κλινική βρήκαμε σε όλους τους χώρους, δηλαδή στα δωμάτια και τα κελιά ασθενών, αλλά και στα μαγειρεία πολύ μεγάλους πληθυσμούς από κατσαρίδες. Σε πολλά σημεία του Κορυδαλλού υπήρχαν πολλά ποντίκια καθώς επίσης σε 60 φρεάτια που ανοίξαμε και ψεκάσαμε στον Κορυδαλλό υπήρχαν πολλά ποντίκια και η μεγάλη μαύρη κατσαρίδα αναφέρει ο ίδιος παράγοντας και προσθέτει ότι στο συγκρότημα των φυλακών Κορυδαλλού, ειδικά στην ψυχιατρική κλινική και το νοσοκομείο, βρέθηκε μεγάλος πληθυσμός από κοριούς.

Γεμάτες τρωκτικά και οι φυλακές Αυλώνα

Στο σωφρονιστικό κατάστημα Αυλώνα δεν υπήρχαν καθόλου δολωματικοί σταθμοί. Είχε μεγάλο αριθμό τρωκτικών σε όλη την φυλακή, 80 φρεάτια τα οποία ήταν γεμάτα ποντίκια και κατσαρίδες, πρόβλημα μεγάλο και με τους κοριούς λέει το αρμόδιο στέλεχος. Σε ό,τι αφορά το σωφρονιστικό κατάστημα γυναικών Ελαιώνα Θηβών, ο κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει στο protothema.gr: Η φυλακή είναι περίπου 130 στρέμματα και διαπιστώθηκε μεγάλο πρόβλημα με ποντίκια και κατσαρίδες.

 

Ελληνικές φυλακές

Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής: Κανένα κρούσμα κορωνοϊού στις ελληνικές φυλακές

Μία από τις προτεραιότητες που τέθηκαν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν ο εφοδιασμός όλων των φυλακών με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό (4.000 λίτρα αντισηπτικού υγρού, 330.000 προστατευτικές μάσκες, 720.000 γάντια) τόσο για τους κρατούμενους όσο και για το σωφρονιστικό προσωπικό (11.500 κρατούμενοι και 5.000 σωφρονιστικοί υπάλληλοι). Επιπροσθέτως, έλαβαν χώρα οι απαραίτητες απολυμάνσεις και απεντομώσεις προκειμένου να κρατήσουμε τον κορονοϊό έξω από τα Καταστήματα Κράτησης επισημαίνει η Σοφία Νικολάου, γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής σε έγγραφό της με σημερινή ημερομηνία και προσθέτει: Στο ίδιο ως άνω πλαίσιο, προμηθεύσαμε το σύνολο των Καταστημάτων Κράτησης με είδη ατομικής υγιεινής (αφρόλουτρα, σαμπουάν, σαπούνι χεριών) καθώς και είδη καθαριότητας(χλωρίνες, καθαριστικά επιφανειών και δαπέδων). Συνολικά 52.000 λίτρα για 11.500 κρατούμενους.

 

Πλήρες κείμενο

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής της γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ
Αθήνα, 27 Απριλίου 2020

ΘΕΜΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ (COVID-19).

Η Χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τεράστια υγειονομική κρίση ένεκα της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19). Ολόκληρος ο κυβερνητικός μηχανισμός είναι ενεργοποιημένος και αντιμετωπίζει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα την εν λόγω κρίση.
Σε ότι αφορά στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου οργανώσαμε συσκέψεις, λάβαμε προληπτικά μέτρα, εκδώσαμε συγκεκριμένες οδηγίες τις οποίες αποστείλαμε προς όλα τα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας και καταρτίσαμε και σχετικό Πρωτόκολλο ενεργειών και διαχείρισης πιθανού κρούσματος εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Στην μάχη αυτή εναντίον του COVID-19 σημειώνουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα κρούσμα κορονοϊού εντός των Καταστημάτων Κράτησης της Ελλάδος.

 

Αποτελεσματική αντιμετώπιση

Μία από τις προτεραιότητες που τέθηκαν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν ο εφοδιασμός όλων των φυλακών με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό (4.000 λίτρα αντισηπτικού υγρού, 330.000 προστατευτικές μάσκες, 720.000 γάντια) τόσο για τους κρατούμενους όσο και για το σωφρονιστικό προσωπικό (11.500 κρατούμενοι και 5.000 σωφρονιστικοί υπάλληλοι). Επιπροσθέτως, έλαβαν χώρα οι απαραίτητες απολυμάνσεις και απεντομώσεις προκειμένου να κρατήσουμε τον κορωνοϊό έξω από τα Καταστήματα Κράτησης. Στο ίδιο ως άνω πλαίσιο, προμηθεύσαμε το σύνολο των Καταστημάτων Κράτησης με είδη ατομικής υγιεινής (αφρόλουτρα, σαμπουάν, σαπούνι χεριών) καθώς και είδη καθαριότητας(χλωρίνες, καθαριστικά επιφανειών και δαπέδων). Συνολικά 52.000 λίτρα για 11.500 κρατούμενους.

 

Το άρθρο 3

Με το Άρθρο 3 του Ν. 4682/2020 (Α’ 76/03-04-2020) κυρώθηκε η από 14-03-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού COVID-19. Πιο συγκεκριμένα, με το Άρθρο 2 παρ. 8 προβλέφθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων σε ότι αφορά στα είδη ατομικής προστασίας και ατομικής υγιεινής. Αντίστοιχα, στο Άρθρο 26 προβλέφθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων σε ότι αφορά στις υπηρεσίες καθαριότητας και απολύμανσης.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, η αρμόδια οικονομική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, ύστερα από σχετική έρευνα αγοράς προέβη σε απευθείας αναθέσεις τόσο για την προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας και ατομικής υγιεινής τα οποία διαμοιράστηκαν στους κρατούμενους και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους όσο και για υπηρεσίες καθαριότητας και απολύμανσης.

 

Αναγκαίο υλικό

Δείτε τον κατάλογο για την προμήθεια του αναγκαίου υλικού και των απολυμάνσεων και απεντομώσεων στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας
Δέον να σημειωθεί ότι κατά την αναζήτηση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού και λόγω της αυξημένης ζήτησης της περιόδου, εμφανίστηκαν δυσκολίες στην εξεύρεση προμηθευτών οι οποίοι θα μπορούσαν άμεσα να προσφέρουν ποσότητες ικανές να καλύψουν τις ανάγκες των φυλακών της Χώρας (11.500 κρατούμενοι και 5.000 σωφρονιστικοί υπάλληλοι). Ωστόσο, καταβλήθηκε κάθε δυνατή και νόμιμη προσπάθεια προκειμένου να υπερκεραστούν οι ανωτέρω δυσκολίες και να προμηθευτούν όλα τα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας έγκαιρα το αναγκαίο υλικό.

Ο κεντρικός άξονας πάνω στον οποίο βασιστήκαμε ήταν ο συνδυασμός ταχύτητας και αποτελεσματικότητας στην προμήθεια, παραλαβή και παράδοση του υγειονομικού υλικού και στη διενέργεια απολυμάνσεων και απεντομώσεων σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί κρούσμα κορονοϊού COVID-19 εντός των φυλακών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα και έγκαιρα απολύμανση σε σύνολο 237.000 τετραγωνικών μέτρων σωφρονιστικών εγκαταστάσεων καθώς και σε σύνολο 120 υπηρεσιακών οχημάτων. Επίσης, η απεντόμωση-μυοκτονία έλαβε χώρα σε σύνολο 235.000 τετραγωνικών μέτρων σωφρονιστικών εγκαταστάσεων. Η ανάδοχος εταιρεία η οποία ανέλαβε να πραγματοποιήσει τις ανωτέρω απολυμάνσεις και απεντομώσεις-μυοκτονίες εξέδωσε βεβαιώσεις υγειονομικής εφαρμογής στις οποίες αναφέρονται τα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα και οι υπεύθυνοι επιστήμονες.

Πηγή: protothema.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Επίδομα 600 ευρώ σε επιστήμονες: Ξεκινά την Πέμπτη η υποβολή αιτήσεων

Newsteam 0 Comments

Αύριο, Πέμπτη 9 Απριλίου, ξεκινάει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στο ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19 που εντάσσονται στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών, με τους δικαιούχους να λαμβάνουν επίδομα 600 ευρώ.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 20 Απριλίου.

Πρόκειται για μία δράση που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση και υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία θα ενταχθούν οι έξι βασικοί επιστημονικοί  κλάδοι: μηχανικοί κάθε ειδικότητας, οικονομολόγοι/λογιστές ανεξαρτήτως τάξεως, δικηγόροι (ασκούμενοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι) ελεύθεροι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατροί κάθε ειδικότητας, εκπαιδευτικοί και ερευνητές), όπως ορίζονται, βάσει ΚΑΔ, κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας από το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά 180.390 επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες και θα υλοποιηθεί με το σύστημα της επιταγής κατάρτισης, που περιλαμβάνει παρακολούθηση προγράμματος 100 διδακτικών ωρών και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από ειδικά διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα, ύψους 600 ευρώ, το οποίο θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Το επιστημονικό επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: 400 ευρώ, ως προκαταβολή, με την ενεργοποίηση της επιταγής, η οποία θα καταβάλλεται από τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου και μετά, ενώ, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα καταβάλλονται και τα υπόλοιπα 200 ευρώ.

Οι επιστήμονες-δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορούν να επιλέξουν ένα από τα 10 προσφερόμενα σύγχρονα αντικείμενα κατάρτισης, τα οποία θα βοηθήσουν άμεσα στον εκσυγχρονισμό των δεξιοτήτων και των γνώσεών τους στο συνεχώς εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον.

Ειδικότερα, τα 10 αντικείμενα κατάρτισης σε θεματικούς τίτλους είναι τα εξής:

1. Προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR/DPO)

2. Δημόσιοι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί

3. Ηλεκτρονικό εμπόριο-Ηλεκτρονικές συναλλαγές, με σύγχρονα λογισμικά και εργαλεία

4. Βασικές ψηφιακές δεξιότητες σε λογισμικά της πλέον πρόσφατης έκδοσης

5. Σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές/Ψηφιακή υπογραφή-Ψηφιακά πιστοποιητικά-Ψηφιακή ανταπόκριση με το δημόσιο/Τηλεργασία & Τηλεδιάσκεψη

6. Τεχνικός προγραμματισμού έξυπνων κτιρίων (SMART BUILDINGS)

7. Διαχείριση έργων (Financial Spreadsheets/Xρηματοοικονομική χρήση/Πρακτικές DEVOPS) & Διαδικτυακή Συνεργασία

8. Σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές σε ψηφιακό περιβάλλον

9. Μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων που σχετίζονται με χώρους παροχής φροντίδας υγείας

10. Χρήση τεχνικών και εργαλείων προώθησης μέσα από τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης  (Social Media Marketing), με σύγχρονα εργαλεία και mobile εφαρμογές.

Τις υπηρεσίες επιστημονικής τηλεκατάρτισης μπορούν να παρέχουν όλα τα αδειοδοτημένα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) επιπέδου 1 και 2.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τη δράση, αλλά και για θέματα που θα προκύψουν κατά την υλοποίησή της, θα πραγματοποιείται, σύμφωνα με τους όρους που ορίζονται, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ (https://elearning.yeka.gr). Οι πάροχοι και οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν πληροφόρηση από την ίδια ιστοσελίδα.

Πηγή: iefimerida.gr

Διάβασε το »

Κορονοϊός – Επίδομα 800 ευρώ: Δείτε τις ημερομηνίες πληρωμών

Newsteam 0 Comments

Κορονοϊός – Επίδομα 800 ευρώ: Δείτε τις ημερομηνίες πληρωμών. Στις 15, 16 και 17 Απριλίου αναμένεται το πρώτο κύμα πληρωμών του επιδόματος των 800 ευρώ.

Είτε για τους εργαζομένους που ανήκουν στις επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους ή στις επιχειρήσεις που έχει υποστεί πλήγμα η επιχείρησή τους λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Στις 10 Απριλίου κλειδώνει το σύστημα, θα σταματήσουμε να δεχόμαστε αιτήσεις, και έως τις 12 Απριλίου θα δεχθούμε διορθώσεις. Στις 14 Απριλίου θα υπάρξει κενή μέρα για να προετοιμαστούμε και στις 15, 16 και 17 Απριλίου το πρώτο κύμα πληρωμών των 800 ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Έως τις 10 Απριλίου είναι η προθεσμία υποβολής Υπεύθυνης Δήλωσης Εργοδοτών για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί διοικητικά η λειτουργία τους λόγω του κορωνοϊού, ενώ για τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πλήγμα στον τζίρο λόγω της υγειονομικής κρίσης η προθεσμία είναι μέχρι τις 20 Απριλίου.

Η Εργάνη

Σε ό,τι αφορά το σύστημα Εργάνη, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνησε ότι δίνεται η δυνατότητα διορθώσεων στις 10,11 και 12 Απριλίου.

Όσον αφορά το δεύτερο κύμα, για την περίοδο 21 έως και 23 Απριλίου θα υπάρξει δυνατότητα διορθώσεων, 24 πάλι κενή μέρα προετοιμασίας των συστημάτων, και 25, 26 και 27 Απριλίου θα γίνει το δεύτερο κύμα πληρωμών, ενώ το τρίτο κύμα πληρωμών θα είναι από τις 5 έως και τις 7 Μαΐου.

Στο δεύτερο κύμα αιτήσεων, που γίνεται με βάση το τελευταίο στοιχείο του ΑΦΜ δεν χάνει κανείς τη δυνατότητα υποβολής άλλα αν κάνει λάθος ή χάσει την προθεσμία η πληρωμή θα πάει μια εβδομάδα αργότερα, ανέφερε ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Οι επιστήμονες θα λάβουν τα 400 ευρώ τη Μεγάλη Πέμπτη και τα υπόλοιπα 200 ευρώ μέσα στον Απρίλιο.

Ο υπουργός Εργασίας

Για τους αυτοαπασχολούμενους ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι έχει τεθεί θέμα καταβολής 600 ευρώ επίσης αφορολόγητα, ακατάσχετα, καθαρά μη συμψηφιστέα μέσα από ξεχωριστό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο μέσω πόρων του ΕΣΠΑ.

Τιμούμε το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, αλλά οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι, δεν υπάρχουν κάπου λεφτά που λιμνάζουν και δεν τα δίνουμε, αξιοποιούμε και τον τελευταίο πόρο επισήμανε ο υπουργός.

Πότε θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα
Σχετικά με το Δώρο Πάσχα ο κ. Βρούτσης δήλωσε:

Όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί ή δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους θα πάρουν το Δώρο του Πάσχα Μεγάλη Τετάρτη ή Μεγάλη Πέμπτη. Αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με διοικητική εντολή ή έχουν υποστεί πλήγμα στο τζίρο τους έχουν δυνατότητα καταβολής έως τις 30 Ιουνίου. Αν μπορούν και νωρίτερα από τις 30 Ιουνίου να καταβάλουν το Δώρο ας το κάνουν.

Εφόσον τα δεδουλευμένα δεν αντιστοιχούν στο πλήρες Δώρο του Πάσχα με εντολή του πρωθυπουργού ο κρατικός προϋπολογισμός θα καλύψει τη διαφορά, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Διάβασε το »

Βρούτσης ΤΩΡΑ- Έτσι θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ στους επιστήμονες

Newsteam 0 Comments

Το επίδομα των 800 ευρώ θα δοθεί στο επιστημονικό δυναμικό, τον Μάιο σύμφωνα με τον κ. Βρούτση. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, αξιοποιείται το εργαλείο της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους.

Τους επιστήμονες τους σεβόμαστε, τους τιμούμε και είναι στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας. Το επιστημονικό δυναμικό, οι παραγωγικοί φορείς και οι αυτοαπασχολούμενοι, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια που θα κάνουμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας: Γι’ αυτόν το λόγο, φροντίσαμε να δοθεί το ποσό των 600 ευρώ και έχουμε δεσμευτεί ότι αυτό το ποσό θα το λάβουν όλοι μέσα στον Απρίλιο.

Ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί, μέσω μίας επιστημονικής διαδικασίας τηλεκατάρτισης, η οποία θα παρέχει και πιστοποιητικό. Δεν υποτιμούμε την επιστημονική συγκρότηση των επιστημόνων, αλλά, μέσω αυτής της διαδικασίας, τους ενισχύσουμε ουσιαστικά. Τα χρήματα θα είναι καθαρά, αφορολόγητα, μη συμψηφιστέα και μη κατασχετέα διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας.

Τόνισε δε, ότι σύντομα θα αναρτηθεί η πρόσκληση και, κατόπιν της πρόσκλησης, την άλλη Πέμπτη, οι επιστήμονες, που υπολογίζονται σε 180.390, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η πρώτη πληρωμή (400 ευρώ) θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Πέμπτη σε όλους ανεξαιρέτως που θα έχουν ενεργοποιήσει το voucher, ενώ υπογράμμισε ότι ο οικονομικός προγραμματισμός και το πρόγραμμα που έχουμε κάνει για τους επιστήμονες της χώρας μας είναι ότι, μέχρι το τέλος Απριλίου, θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα 200 ευρώ.

Αμέσως μετά το πρόγραμμα για τους επιστήμονες των 600 ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, θα υπάρξει νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για τα 800 ευρώ, δηλαδή θα τους ενισχύσουμε με τα 800 ευρώ, τον Μάιο επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι ο οικονομικός προγραμματισμός γίνεται με σχέδιο, με μεθοδικότητα και με ευθύνη, γιατί πάνω από όλα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το βάθος και την ένταση της κρίσης, που κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το nassosblog

Διάβασε το »

Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν μεταλλαγμένο υποτύπο κορονοϊού

Newsteam 0 Comments

Μια είδηση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά φέρνει στη δημοσιότητα η βρετανική dailymail, η οποία υποστηρίζει πως κινέζοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει ένα νέο μεταλλαγμένο υποτύπο του κορονοϊού, ο οποίος μάλιστα είναι πολύ δύσκολο να καταπολεμηθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ειδικοί διαπίστωσαν μια ασυνήθιστη περίπτωση μεσήλικου άνδρα με κορονοϊό που έμεινε άρρωστος για 49 ημέρες – ένα χρονικό διάστημα που δεν έχει αναφερθεί ποτέ στο παρελθόν.

Ωστόσο, τα συμπτώματα του εν λόγω ανθρώπου ήταν ήπια και οι ερευνητές δήλωσαν ότι φαίνεται ότι έχουν σχηματίσει μια δυναμική ισορροπία με τον ιό.

Το δημοσίευμα βασίζεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου medRxiv, ένα site προτύπων για επιστημονικά ιατρικά έγγραφα. Αυτό σημαίνει πως η εν λόγω μελέτη δεν έχει εξεταστεί από άλλους επιστήμονες, οπότε και η εγκυρότητά της αμφισβητείται ακόμα.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω άνδρας, ο οποίος δεν κατονομάζεται, επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο στην Ουχάν για να κάνει το τεστ για κοροναϊό στις 8 Φεβρουαρίου του 2020.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δήλωσε είχε πυρετό για περίπου μία εβδομάδα, αλλά δεν είχε άλλα συμπτώματα, όπως βήχα.

Μετά από θεραπεία, ακολούθησαν τεστ την 17η, 22η, 26η, 30η, 34η, 39η, 43η και 49η μέρα. Όλα βγήκαν θετικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ένα τεστ την 47η μέρα βρήκε αρνητικό, ωστόσο ενδέχεται να ήταν λανθασμένο.

Έτσι, με τις μέρες να περνούν και τον ασθενή να μην μπορεί να γιατρευτεί από τον ιό χρειάστηκε να του παρασχεθεί θεραπεία με αίμα που χρησιμοποιείται στην Κίνα και πειραματικά στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, εν λόγω ασθενής έλαβε μετάγγιση πλάσματος από έναν πάσχοντα κοροναϊό που είχε αναρρώσει και είχε αντισώματα του ιού στο αίμα του.

Βάσει των πληροφοριών που πήραν οι επιστήμονες από τον εν λόγω ασθενή, υπάρχει η πεποίθηση ότι έχει βρεθεί ένας νέος ήπιος υπο-τύπος του SARS-CoV-2, ή αλλιώς κοροναϊού. Ο εν λόγω ιός έχει χαμηλότερη τοξικότητα και δεν είναι τόσο μολυσματικός, ωστόσο είναι πολύ πιο δύσκολο να εξαλειφθεί.

Επιπλέον, φαίνεται να επηρεάζει τόσο τους νέους όσο και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.

Πηγή: in.gr

 

Διάβασε το »

Γεωργιάδης: Δεν θα υπάρξει πασχαλινή έξοδος λέει ο υπουργός Ανάπτυξης

Newsteam 0 Comments

Γεωργιάδης: Δεν θα υπάρξει πασχαλινή έξοδος. Η καραντίνα σίγουρα θα ισχύει μέχρι το Πάσχα, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι ασφαλώς και θα υπάρξουν αστυνομικά μέτρα για να αποφευχθεί η μετάβαση πολιτών στα χωριά τους.

Απέκλεισε κάθε πιθανότητα να υπάρξει φέτος πασχαλινή έξοδος ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, λόγω των αυστηρών μέτρων για τον κοροναϊό.

Δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος πασχαλινή έξοδος. η καραντίνα σίγουρα θα ισχύσει μέχρι τότε καλό είναι να το λέμε από τώρα, τόνισε χαρακτηριστικά

Καταρρέουμε: Ο κοροναϊός πλήττει και τους γιατρούς σε Ιταλία και Ισπανία
Πρόσθεσε μάλιστα ότι αύριο Δευτέρα, θα εκδώσει εγκύκλιο προς κτηνοτρόφους και σφαγείς να λάβουν υπόψιν τους ότι φέτος δεν θα γίνει η καθιερωμένη κατανάλωση αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα.

Η συνέντευξη του υπουργού

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως ενώ η χώρα τα έχει πάει καλά στην διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος να μεταδοθεί στην επαρχία από την Αθήνα που έχει τα πιο πολλά κρούσματα.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τους πάντες να κάνουν υπομονή έναν μήνα.

Το υπουργείο ανάπτυξης θα πληρώσει τόκους δανείων ύψους 1ος δισ. ευρώ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται πρόγραμμα για την πληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων όλων των πληττόμενων κλάδων, άρα και των γιατρών για τους επόμενους μήνες.
Εξήγησε ότι θα πληρωθούν τα δάνεια αυτά από το υπουργείο Ανάπτυξης και υπολογίζεται ότι το κόστος θα ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ.

Σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες για τους πληττόμενους κλάδους, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι για τους συγκεκριμένους κλάδους το δάνειό τους θα τους απασχολήσει ξανά από Οκτώβριο.

Τι θα γίνει με την ενίσχυση των επιστημόνων
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εντάξει τους επιστήμονες στους δικαιούχους των 800 ευρώ. Για τις αντιδράσεις σχετικά με τα 600 ευρώ της τηλεκατάρτησης τις απέδωσε στο ότι ενδεχομένως δεν μπόρεσε η κυβέρνηση να εξηγήσει ότι θα δοθούν άμεσα στους δικαιούχους και πως δεν ήταν υποτιμητικό για τους επιστήμονες, αλλά επιλέχθηκε για να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι.

Αυτή η η κρίση θα έχει χαρακτήρα μαραθωνίου, όχι 100 μέτρων. Αν ξοδέψουμε όλες μας τις δυνάμεις τώρα δεν θα τις έχουμε μετά όταν χρειαστούν., είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Διάβασε το »

Έτσι είναι ο κορονοϊός – Οι πρώτες φωτογραφίες από μικροσκόπιο

Newsteam 0 Comments

Τις πρώτες εικόνες του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 από μικροσκόπιο δημοσιεύουν τις τελευταίες ημέρες ερευνητικά ινστιτούτα απ’ όλο τον κόσμο.

Οι πρώτες λεπτομερείς φωτογραφίες του νέου κορονοϊού δημοσιοποιήθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID), που εδρεύει στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να φωτογραφίσουν τον φονικό ιό, απομονώνοντάς τον σε εργαστηριακές συνθήκες, έπειτα από δείγματα που έλαβαν από ασθενείς.

Στις εικόνες φαίνεται καθαρά η κορώνα του ιού, απ’ όπου πήρε και το όνομά του.

Δείτε εικόνες και βίντεο:

Διάβασε το »

Νέα δεδομένα για την έκρηξη του ηφαιστείου

Newsteam 0 Comments

Η λεγόμενη μινωική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, μια από τις ισχυρότερες στον κόσμο, πιθανώς έγινε μεταξύ του 1600 και του 1550 π.Χ., σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων επιστημόνων, οι οποίοι θεωρούν ότι η νέα χρονολόγηση βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα σε σχέση με την προηγούμενη επιστημονική εκτίμηση ότι συνέβη μεταξύ του 1630 και 1600 π.Χ.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή κλασσικής αρχαιολογίας Στουρτ Μάνινγκ του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances, βασίζουν τη νέα εκτίμηση τους στην αναθεώρηση της μεθόδου υπολογισμού με βάση τον ραδιενεργό άνθρακα και τη δενδροχρονολόγηση.

Η χρονολόγηση με βάση το ραδιενεργό άνθρακα, που εφευρέθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1940, μετρά τη διάσπαση του άνθρακα-14, ενός ασταθούς ισοτόπου του άνθρακα, που δημιουργείται από την κοσμική ακτινοβολία και υπάρχει σε όλη την οργανική ύλη. Όμως η ακτινοβολία αυτή δεν είναι συνεχής όλες τις εποχές. Για να ληφθούν υπόψη οι διακυμάνσεις της στην ατμόσφαιρα της Γης, υπολογίστηκε το περιεχόμενο σε ραδιενεργό άνθρακα των δακτυλίων δέντρων, από τον 20ό αιώνα έως πριν χιλιάδες χρόνια. Η τεχνική αυτή, που άρχισε να χρησιμοποιείται πριν περίπου 50 χρόνια, βελτιώνεται κάθε λίγα χρόνια, καθώς προστίθενται συνεχώς νέα δεδομένα, που επιτρέπουν ένα πιο ακριβές καλιμπράρισμα της κλίμακας χρονολόγησης.

Αν κάτι είναι οργανικό και παλιό -έως 50.000 ετών- το χρονολογείς με το ραδιενεργό άνθρακα, δήλωσε ο Μάνινγκ, τόνισε όμως ότι δεν μπορεί να ισχύει η ίδια κλίμακα χρονολόγησης για όλο το βόρειο ημισφαίριο και ότι κατά καιρούς πρέπει να γίνονται μικρές, αλλά ουσιώδεις διορθώσεις ανά περιοχές (π.χ. στη Μεσόγειο), οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε αναθεωρήσεις ορισμένων σημαντικών προϊστορικών γεγονότων.

Τέτοια πιστεύει ότι είναι η περίπτωση της εμβληματικής έκρηξης της Θήρας, η οποία αρχικά χρονολογήθηκε από τους αρχαιολόγους περί το 1500 π.χ., ενώ αργότερα οι επιστήμονες ώθησαν την ημερομηνία πιο πίσω στο παρελθόν, στο 1600-1630 π.Χ. (με βάση τη χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα ενός κλαδιού ελιάς που θάφτηκε από την τέφρα της έκρηξης). Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η χρονολόγηση αυτή παραμένει πιθανή, όμως πιθανότερη θεωρείται πλέον εκείνη μεταξύ 1600-1550 π.Χ., η οποία επιπροσθέτως, σύμφωνα με τους ερευνητές, ταιριάζει καλύτερα με τα αρχαιολογικά και ιστορικά δεδομένα, μεταξύ άλλων ορισμένων κειμένων από την Αίγυπτο.

Η σωστή χρονολόγηση θα ξαναγράψει και θα διορθώσει την ιστορία μας, όσον αφορά το ποιες ομάδες ήταν σημαντικές για τη διαμόρφωση αυτού που αργότερα έγινε ο κλασσικός πολιτισμός. Μια ακριβής χρονολόγηση αποτελεί το κλειδί για την ιστορία μας, ανέφερε ο Μάνινγκ.

Πηγή: newsit.gr

Διάβασε το »