Πατήστε ESC για κλείσιμο

Επιστήμη - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Η γιόγκα βοηθά τους μισούς ενήλικες να μειώσουν το άγχος τους

Newsteam 0 Comments

Η γιόγκα είναι αρκετά αποτελεσματική για την καταπολέμηση του άγχους, καθώς, όπως δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τουλάχιστον οι μισοί ενήλικες που την ασκούν, εμφανίζουν βελτίωση των συμπτωμάτων της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής. Όμως, η ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία είναι ακόμη πιο αποτελεσματική, φέρνοντας αποτελέσματα στο 70% όσων καταφεύγουν σε αυτήν.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχιατρικής Ναόμι Σάιμον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ψυχιατρικό περιοδικό “JAMA Psychiatry”, συνέκριναν την «κουνταλίνι» γιόγκα με τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία σε ενήλικες με χρόνια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, η οποία προκαλεί νευρικότητα, ανησυχίες, αϋπνία κ.α.

‘Υστερα από 12 εβδομάδες, οι 32 από τους 60 συμμετέχοντες στην ομάδα της γιόγκα (ποσοστό 54%) και οι 47 από τους 67 στην ομάδα της ψυχοθεραπείας (ποσοστό 71%) εμφάνισαν μείωση των συμπτωμάτων άγχους. Το πρόγραμμα γιόγκα περιλάμβανε – εκτός από τις στάσεις και ασκήσεις – διαλογισμό και θεωρίες φιλοσοφίας και ψυχολογίας.

«Η γιόγκα είναι μια ασφαλής και δημοφιλής στρατηγική μείωσης του στρες, που μπορεί επίσης να βελτιώσει το άγχος. Όμως στους ανθρώπους με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική σε σχέση με τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία», δήλωσε η δρ Σάιμον. «Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να έχουν πρόσβαση ή να πληρώσουν για ψυχοθεραπεία, οπότε η γιόγκα είναι μια εναλλακτική λύση», πρόσθεσε.

Η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία είναι μια ταχείας μορφής ψυχοθεραπεία, που εστιάζει στην αλλαγή των εγκαθιδρυμένων στο νου του ασθενούς αρνητικών τρόπων σκέψης, αντιδράσεων και συμπεριφορών. Η μελέτη δείχνει ότι σε βάθος χρόνου η εν λόγω ψυχοθεραπεία έχει μονιμότερα οφέλη για τη μείωση του άγχους σε σχέση με τη γιόγκα.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 3% του πληθυσμού πάσχει από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, η οποία μπορεί να υποσκάψει σοβαρά την ποιότητα της καθημερινής ζωής και το εύρος των επιλογών ενός ανθρώπου. Συχνά γίνεται χρήση ψυχοφαρμάκων (αγχολυτικών, αντικαταθλιπτικών κ.α.), που όμως μπορεί να έχουν αρνητικές παρενέργειες.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2769486

Παύλος Δρακόπουλος

Διάβασε το »

Και οι περιστασιακοί καπνιστές κινδυνεύουν να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων

Newsteam 0 Comments

Οι περιστασιακοί ή ελαφριοί καπνιστές -γνωστοί και ως «κοινωνικοί καπνιστές»- αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από πνευμονοπάθεια και σχεδόν εννεαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν καθόλου, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι ο καρκίνος θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων για όσους καπνίζουν λιγότερα από δέκα τσιγάρα τη μέρα, δεν είναι σημαντικά χαμηλότερος από όσους καπνίζουν περισσότερα από 20 τσιγάρα τη μέρα. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα τους, η μείωση του τσιγάρου ή η αντικατάσταση του με ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί πραγματικά υγιεινή εναλλακτική λύση.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ηλεκτρονικό διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ανέλυσαν στοιχεία για 18.730 άτομα με μέση ηλικία 61 ετών και σε βάθος 17 ετών, στη διάρκεια των οποίων 649 άνθρωποι πέθαναν από πάθηση των πνευμόνων (π.χ. εμφύσημα) και 560 από καρκίνο των πνευμόνων.

Μεταξύ των μη καπνιστών το ποσοστό θανάτων από παθήσεις των πνευμόνων πλην καρκίνου ήταν 1,8% και από καρκίνο των πνευμόνων 0,6%. Συγκριτικά, μεταξύ των «κοινωνικών» καπνιστών (έως δέκα τσιγάρα ημερησίως) τα αντίστοιχα ποσοστά ήσαν 3,3% και 4,7%, ενώ στους βαρείς καπνιστές (πάνω από 20 τσιγάρα τη μέρα) ήσαν 10,1% και 12,9%.

Η πιθανότητα ενός «κοινωνικού» καπνιστή -σε σχέση με ένα μη καπνιστή- να πεθάνει από πάθηση των πνευμόνων είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερη, ενώ από καρκίνο των πνευμόνων 8,6 φορές μεγαλύτερη.

«Μπορεί κανείς να νομίζει ότι αν καπνίζει λίγα μόνο τσιγάρα τη μέρα, αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο. Όμως τα ευρήματα μας δείχνουν ότι το κοινωνικό κάπνισμα είναι δυσανάλογα επιβλαβές. Το κάπνισμα είναι επικίνδυνο άσχετα με το αν κάποιος είναι βαρύς καπνιστής ή ελαφρύς. Συνεπώς αν δεν θέλετε να πεθάνετε από καρκίνο των πνευμόνων ή άλλη πάθηση των πνευμόνων, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι το κόψετε τελείως», τόνισε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Παλάβι Μπάλτε.

Παύλος Δρακόπουλος

Διάβασε το »

Η περίπλοκη συνύπαρξη COVID-19 και γρίπης

Newsteam 0 Comments

Η λοίμωξη με τους ιούς της γρίπης αποτελεί μια από τις συχνότερες λοιμώξεις κατά τους χειμερινούς μήνες και κάθε χρόνο στην Ελλάδα περίπου 150 ασθενείς καταλήγουν και πολλαπλάσιοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και σε ΜΕΘ για επιπλοκές της γρίπης. Στις ΗΠΑ, περίπου 32.000 με 69.000 άνθρωποι πεθαίνουν από γρίπη κάθε χρόνο.

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα δεδομένα σχετικά με τη συνύπαρξη της γρίπης και της νόσου COVID-19.

Αρχικά, τον Φεβρουάριο, μια σημαντική μερίδα του κοινού, θεώρησε ότι και η λοίμωξη Covid-19 «είναι σαν μια γρίπη», αναφέρουν οι καθηγητές, ωστόσο οι επόμενοι 5 1/2 μήνες έδειξαν ότι είναι πολύ πιο θανατηφόρα και λιγότερο προβλέψιμη νόσος από την εποχική γρίπη. Σε αντίθεση με τη γρίπη, η COVID-19 δεν φαίνεται να είναι εποχιακή νόσος, δεδομένου του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων αυτό το καλοκαίρι στις ΗΠΑ, την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.

Αυτό το φθινόπωρο, όμως, για πρώτη φορά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εποχή γρίπης εν μέσω μιας άλλης πανδημίας.

Μέχρι τώρα, σημειώνουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, παραμένουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το πώς η εποχική γρίπη μπορεί να επηρεάσει την πανδημία Covid-19 και το αντίστροφο. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιδεινώσει η συν-λοίμωξη με τη γρίπη την πορεία της COVID-19; θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από το COVID-19 ο εμβολιασμός κατά της γρίπης; Τα μέτρα που λαμβάνονται για τον έλεγχο της COVID-19 θα ελαττώσουν την επίπτωση της γρίπης;

Δύο, όμως, γεγονότα είναι ξεκάθαρα, τονίζουν οι καθηγητές. Απαιτούνται ταχύτερα και ευρύτερα διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ δοκιμές για τη διάκριση μεταξύ COVID-19 και γρίπης, οι οποίες έχουν παρόμοια συμπτώματα, τουλάχιστον στην αρχή, αλλά απαιτούν διαφορετικές θεραπείες.

Δεύτερον, μια «κακή» σεζόν γρίπης – λόγω πιο μολυσματικών στελεχών, ανεπαρκών ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού ή και τα δύο – σε συνδυασμό με την πανδημία COVID-19 που δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκορεσμό τα ήδη επιβαρυμένα τμήματα επειγόντων περιστατικών και ΜΕΘ.

Η διάκριση μεταξύ γρίπης και COVID-19 έχει εξαιρετική σημασία. Ενώ η πορεία της γρίπης είναι ταχεία, η COVID-19 ακολουθεί μια πιο μακρά και απρόβλεπτη πορεία. Η γνώση του αιτίου των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό είναι λοιπόν σημαντική για να ξέρουν οι γιατροί τι να περιμένουν.

Ο εντοπισμός της αιτίας της λοίμωξης, βοηθά φυσικά στον καθορισμό της καλύτερης θεραπείας. Αν και η υποστηρικτική θεραπεία για τη γρίπη και την COVID-19 είναι παρόμοιες, οι ειδικές θεραπείες διαφέρουν. Εάν ο ασθενής έχει γρίπη, χορηγείται στοχευμένη αντιιϊκή αγωγή κατά της γρίπης, αλλά η αντιμετώπιση ασθενών με γρίπη σαν να έχουν COVID-19 είναι σπατάλη πόρων και δυνητικά επιβλαβής, υπογραμμίζουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ. Επίσης, ορισμένα άτομα με COVID-19 κατά τη διάρκεια της σεζόν της γρίπης χωρίς να μάθουν γρήγορα ποιο ιό έχουν, μπορεί να αποδώσουν κατά λάθος τα συμπτώματά τους στη γρίπη και να μην λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να αποτρέψουν την εξάπλωση του SARS-CoV-2, ο οποίος μεταδίδεται πιο εύκολα. Επιπλέον, η διάκριση μεταξύ COVID-19 και γρίπης θα είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση της νόσου, και δεδομένων των παρόμοιων συμπτωμάτων, θα χρειαστεί συστηματικός έλεγχος για τον SARS-CoV-2 και τη γρίπη κατά τη διάρκεια της επερχόμενης περιόδου γρίπης.

Μπορούμε να περιορίσουμε τη γρίπη μαζί με το COVID-19;

«Διαισθητικά, αντιλαμβανόμαστε ότι η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η εργασία από το σπίτι, το κλείσιμο σχολείων και άλλες στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης της COVID-19 θα μειώσει, επίσης, τη μετάδοση άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος», αναφέρουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Αυτό φαίνεται να ισχύει π.χ. στην Ταϊβάν: συγκρίνοντας δεδομένα από το 2016 έως το 2020, διαπίστωσαν ελάττωση των περιπτώσεων σοβαρής γρίπης, πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και θανάτων από πνευμονία.

Η κατάσταση στο νότιο ημισφαίριο, όπου τώρα κορυφώνεται η εποχή της γρίπης μπορεί να δώσει περισσότερες ενδείξεις για το τι μπορεί να περιμένουμε στο βόρειο ημισφαίριο στην προσεχή σεζόν της γρίπης. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές , παρατηρείται μια απίστευτα ήπια εποχή γρίπης σε όλο το νότιο ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών με υψηλή δραστηριότητα της COVID-19 όπως η Βραζιλία, όμως σημειώνουν ότι δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτό θα συμβεί και στο βόρειο ημισφαίριο. Η καλύτερη εξήγηση είναι ότι οι στρατηγικές ελέγχου της COVID-19 περιορίζουν την εξάπλωση και των άλλων αναπνευστικών ιών, αλλά το απαισιόδοξο σενάριο είναι ότι η COVID-19 έχει κατακλύσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, και έτσι τα άτομα με γρίπη μένουν στο σπίτι και δεν καταγράφονται ή δεν αναζητούν περίθαλψη, αλλά χάνονται στο πλήθος των ασθενών με COVID-19.

Ο επικείμενος χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο αύξησε το ενδιαφέρον για τα εμβόλια γρίπης, τα οποία μπορεί να συγκρατήσουν τις εισαγωγές στο νοσοκομείο για γρίπη, καθώς τα συστήματα υγείας αντιμετωπίζουν την πανδημία. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού για τη γρίπη εδώ και πολύ καιρό δεν είναι ικανοποιητικά: τα ποσοστά μεταξύ των ηλικιωμένων – ο πληθυσμός στόχος για το εμβόλιο της γρίπης σε πολλές χώρες – κυμαίνονται από 2% έως 72.8%, ανάλογα με τη χώρα.

‘Όμως, μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη ένα τυφλό σημείο σημειώνουν οι καθηγητές. «Εφόσον ο ιός της γρίπης κυκλοφορεί λιγότερο, σημαίνει λιγότερες ενδείξεις σχετικά με το ποιες γενετικές παραλλαγές είναι πιο διαδεδομένες και πιθανότατα θα συμβάλουν στην επόμενη εποχή της γρίπης. Τα εργαστήρια που συλλέγουν και αναλύουν δείγματα γρίπης για να αποφασίσουν τη σύνθεση του εμβολίου του επόμενου έτους, λένε ότι έχουν λάβει λιγότερα δείγματα ασθενών από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, ανεπαρκή δεδομένα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα λιγότερο αποτελεσματικό εμβόλιο για το νότιο ημισφαίριο το 2021».

Διάβασε το »

Τα νεότερα δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος, στο 18o Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο

Newsteam 0 Comments

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έφερε τα τελευταία χρόνια στην επιφάνεια, στον τομέα της Ηπατολογίας, το μείζον πρόβλημα της αύξησης της επίπτωσης της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (Μη Αλκοολικής Λιπώδους Νόσου του Ήπατος), νόσημα που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και επιπλοκές και συνδυάζεται άμεσα με το μεταβολικό σύνδρομο, το σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία, επισημαίνει ο καθηγητής της Ιατρικής Σπήλιος Μανωλακόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ) με αφορμή τη διοργάνωση του 18oυ Πανελληνίου Ηπατολογικού Συνεδρίου. Προσθέτει ότι, παρά τις εξελίξεις στην ανάπτυξη φαρμάκων, που θα συζητηθούν εκτενώς στο συνέδριο, φαίνεται ότι, προς το παρόν, ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της σύγχρονης αυτής μάστιγας είναι η αλλαγή τρόπου ζωής με τη σωστή διατροφή και τη φυσική άσκηση. Με αυτό το τρόπο μπορεί να προληφθεί και η ανάπτυξη ηπατοκυτταρικού καρκίνου (ΗΚΚ) που αποτελεί συνήθως το τελευταίο στάδιο ενός χρόνιου ηπατικού νοσήματος.

Το 18o Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ) και θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 13 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Αποτελεί όπως κάθε χρόνο την κορυφαία εκδήλωση για τα νοσήματα του ήπατος στην Ελλάδα.

Η θεματολογία του συνεδρίου καλύπτει όλο το φάσμα της σύγχρονης ηπατολογίας και για πρώτη φορά έχει συμπεριλάβει πληθώρα διακεκριμένων επιστημόνων από άλλες ειδικότητες στο πλαίσιο της προσπάθειας για πληρέστερη, πολυεπίπεδη διεπιστημονική προσέγγιση. Σημαντική θέση κατέχει η εκπαίδευση των ειδικευομένων και νέων ιατρών και για το λόγο αυτό έχουν διοργανωθεί μετεκπαιδευτικά σεμινάρια και συναντήσεις με τους ειδικούς με παρουσίαση περιστατικών και διαδραστική συμμετοχή.

Ενα από τα ιδιαίτερα επίκαιρα θέματα του συνεδρίου θα είναι η συζήτηση όσον αφορά την επίπτωση της πανδημίας από τον ιό SARS-CoV-2 στο χώρο της Ηπατολογίας και ειδικότερα το κατά πόσον συμμετέχει ή όχι ο ιός στη βλάβη του ήπατος ή επιδρά σε άλλα ηπατικά νοσήματα.

Από την άλλη πλευρά, παραμένει πάντα επίκαιρο και θα συζητηθεί εκτενώς στο συνέδριο το ζήτημα της αντιμετώπισης της χρόνιας ηπατίτιδας C. Τα νεότερα από του στόματος αντιικά φάρμακα για την ηπατίτιδα C αποτελούν επανάσταση στο χώρο της ιατρικής, καθώς είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για ένα χρόνιο ιογενές νόσημα. Εξάλλου η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα εξάλειψης της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C που έχει οριστεί από τον ΠΟΥ, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕΜΗ Σπήλιος Μανωλακόπουλος και συμπληρώνει: Τα αποτελέσματα των δράσεων μέχρι σήμερα, οι τυχόν δυσκολίες και τα εμπόδια που ανέκυψαν από την πανδημία COVID-19 θα αποτελέσουν ένα επίσης θέμα συζήτησης στο συνέδριο.

Επίσης, σε συνεργασία με διακεκριμένους ογκολόγους, οι συζητήσεις που θα αφορούν τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο θα είναι επίσης από τα σημαντικότερα high lights του συνεδρίου.

Τα τελευταία χρόνια, σημαντικές αλλαγές έχουν προκύψει στην αντιμετώπιση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Η έγκαιρη διάγνωση και η χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας αποτελούν τα κλειδιά για την αντιμετώπιση του. Παράλληλα τα νεότερα φάρμακα προσφέρουν όχι μόνον καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά μεγαλύτερη διάρκεια επιβίωσης. Ωστόσο θέτουν πολλούς προβληματισμούς και ερωτήματα, όπως επί παραδείγματι ποιοι ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο, ποια η θέση της χειρουργικής αφαίρεσης του όγκου και πότε θα τίθεται θέμα μεταμόσχευσης, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Μανωλακόπουλος.

Διάβασε το »

Η άσφαλτος εκπέμπει ρύπους και επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, σύμφωνα με έρευνα

Newsteam 0 Comments

Η πανταχού παρούσα άσφαλτος, που βρίσκεται κυρίως στους δρόμους και στις στέγες των σπιτιών ως μόνωση, εκπέμπει χημικές ουσίες που επιβαρύνουν τη ρύπανση του αέρα, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Μια νέα έρευνα τους δείχνει ότι η άσφαλτος αποτελεί σημαντική πηγή ρυπαντών της ατμόσφαιρας, ιδίως κατά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

Οι ερευνητές του Τμήματος Χημικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Γιέηλ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ντρου Γκέντνερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances, διαπίστωσαν ότι η άσφαλτος στους δρόμους και στις στέγες παράγει πολύπλοκα μίγματα οργανικών ουσιών (με βάση τον άνθρακα), μεταξύ των οποίων επικίνδυνους ρύπους.

Τα δευτερογενή οργανικά αερολύματα, όπως αυτά που παράγει η άσφαλτος, τείνουν να γίνουν ολοένα σημαντικότερος παράγων παγκοσμίως στη δημιουργία μικροσωματιδίων (ΡΜ2,5) με διάμετρο μικρότερη των δυόμισι εκατομμυριοστών του μέτρου, τα οποία μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα και να επηρεάσουν δυσμενώς τη δημόσια υγεία.

Οι εκπομπές της ασφάλτου διπλασιάζονται, όταν η θερμοκρασία τους αυξάνει από τους 40 στους 60 βαθμούς Κελσίου, κάτι που συχνά συμβαίνει το καλοκαίρι. Τα πειράματα των ερευνητών, οι οποίοι θέρμαναν την άσφαλτο σε διάφορες θερμοκρασίες, έδειξαν ότι όταν αυτή εκτίθεται ακόμη και σε μέτρια ηλιακή ακτινοβολία, όπως αυτή που παρατηρείται το καλοκαίρι με τη λιακάδα, οι εκπομπές των οργανικών ουσιών αυξάνονται έως κατά 300%.

Αυτό, κατά τους επιστήμονες, επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα στις περιοχές με εκτεταμένη ασφαλτόστρωση, όπως στις πόλεις, ιδίως στη διάρκεια των ζεστών ημερών με ηλιοφάνεια. Η σταδιακή εξάπλωση των ηλεκτρικών οχημάτων, που οδηγεί σε αντικατάσταση των κινούμενων με βενζίνη και πετρέλαιο, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ρύπανσης από τα οχήματα, όμως, από την άλλη, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η επιβάρυνση του ατμόσφαιρας -και της κλιματικής αλλαγής- από την άσφαλτο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://advances.sciencemag.org/content/6/36/eabb9785

Παύλος Δρακόπουλος

Διάβασε το »

Lunar Cruiser: Tο ιαπωνικό επανδρωμένο όχημα εδάφους για τη Σελήνη

Newsteam 0 Comments

Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JAXA) και η Toyota Motor Corporation ανακοίνωσαν πως δόθηκε όνομα στο επανδρωμένο, αεροστεγές όχημα που αναπτύσσουν από κοινού για τη Σελήνη.

Σύμφωνα με τη JAXA, το όνομα Lunar Cruiser επελέγη λόγω του αισθήματος οικειότητας που παρέχει στους ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται στην ανάπτυξη και κατασκευή του πρωτοτύπου, στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Το όνομα αυτό παραπέμπει εσκεμμένα στο Toyota Land Cruiser SUV και αποφασίστηκε με βάση την ποιότητα, ανθεκτικότητα και αξιοπιστία που αναμένεται από το αεροστεγές σεληνιακό όχημα, και το concept που είχε επί μακρόν η Toyota για το Land Cruiser, που ήταν οι άνθρωποι να επιστρέφουν ζωντανοί, κάτι που ισχύει ακόμα περισσότερο για το σεληνιακό όχημα, το οποίο θα ταξιδεύει στο αφιλόξενο περιβάλλον της επιφάνειας της Σελήνης.

Η JAXA και η Toyota υπέγραψαν μια συμφωνία συνεργασίας πάνω στην ανάπτυξη ενός επανδρωμένου οχήματος για τη Σελήνη πέρυσι, με χρονοδιάγραμμα εκτόξευσης στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 2020. Ήδη συνεργάζονται πάνω στην κατασκευή εξαρτημάτων για δοκιμές και του ίδιου του πρωτοτύπου μέσα στο τρέχον δημοσιονομικό έτος. Η δουλειά αυτή περιλαμβάνει τη χρήση προσομοιώσεων για να διαπιστωθούν οι επιδόσεις όσον αφορά στην τροφοδοσία με ενέργεια και την ψύξη/ απαλλαγή από τη θερμότητα κατά την οδήγηση, την κατασκευή και αξιολόγηση ελαστικών και τη χρήση εικονικής πραγματικότητας και μοντέλων πλήρους κλίμακας για να εξεταστεί η διαρρύθμιση του εξοπλισμού στην καμπίνα. Επίσης, είναι σε εξέλιξη συναντήσεις σε επίπεδο βιομηχανιών με βάση την ιδέα μιας σεληνιακής κοινότητας με το επανδρωμένο αεροστεγές όχημα να πρωτοπορεί (γνωστά και ως Team Japan Study Meeting). Οι συναντήσεις αυτές εστιάζουν στο πώς το όχημα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το σημείο έναρξης για το όραμα μιας μελλοντικής κοινότητας στην επιφάνεια της Σελήνης, συζητώντας παράλληλα τις προκλήσεις γύρω από αυτόν τον στόχο.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τηλεσκόπιο κατέγραψε μια… διαστημική πεταλούδα

Newsteam 0 Comments

Χιλιάδες έτη φωτός μακριά από τη Γη, υπάρχει μια διαστημική πεταλούδα που κατέγραψε υπέρ–τηλεσκόπιο για πρώτη φορά με τέτοια λεπτομέρεια.

Αν και ονομάστηκε έτσι λόγω της ομοιότητας του σχήματος με το υπέροχο έντομο, η πεταλούδα είναι στην πραγματικότητα ένα πλανητικό νεφέλωμα – ένα πελώριο νέφος αερίων που σχηματίζεται γύρω από ένα αρχαίο άστρο που δεν έχει εκραγεί ακόμα.
Το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO), το οποίο βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, κατέγραψε την ζωηρή αυτή εικόνα του διαστρικού αντικειμένου.

Το νεφέλωμα αυτό είναι γνωστό ως NGC 2899 και βρίσκεται κάπου μεταξύ 3.000 και 6.500 ετών φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό Ιστία που είναι ορατός από το Νότιο Ημισφαίριο.

Σύμφωνα με το CNN, το πλανητικό αυτό νεφέλωμα δεν απέχει πολύ από αυτό το σύμπαν. Υπεριώδης ακτινοβολία φωτίζει το φλοιό αερίων που περιβάλλει το άστρο και το κάνει να λάμπει, σύμφωνα με το ESO – όμως μόνο για λίγες χιλιάδες χρόνια προτού εκραγεί.

Το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο που κατέγραψε την εικόνα είναι το πιο εξελιγμένο οπτικό εργαλείο στον κόσμο σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο. Συνοδευόμενο με ένα ιντερφερόμετρο, το εργαλείο αυτό μπορεί να καταγράψει λεπτομέρειες 25 φορές καλύτερα από τα συμβατικά, μεμονωμένα τηλεσκόπια.

Astronomers have discovered a "space butterfly" coloured with brilliant blues, and clouds of purple and red, thousands of light years away

Gepostet von WION am Sonntag, 2. August 2020

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ρωσία: Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο

Newsteam 0 Comments

Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό στη Ρωσία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί.

Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό στη Ρωσία, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο.

Σχεδιάζουμε μαζικό εμβολιασμό τον Οκτώβριο δήλωσε ο Μουράσκο στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι οι κλινικές δοκιμές στο Ινστιτούτο Γκαμελέγια ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Θα ξεκινήσουμε με τον εμβολιασμό των ειδικών ομάδων και πρώτα από τους γιατρούς και τους καθηγητές. Επίσης, θα παρακολουθείται η πορεία όσων εμβολιάζονται τόνισε ο Ρώσος υπουργός Υγείας.

Όπως επισήμανε, τουλάχιστον δύο πατέντες εμβολίων θα καταχωρηθούν τους επόμενους μήνες από τα ιδρύματα που πραγματοποιούν τις έρευνες για το εμβόλιο για τον κορονοϊό.
Αναμένουμε ακόμα δύο αιτήσεις τους επόμενους δύο μήνες για άδεια για κλινικές δοκιμές εμβολίου σχολίασε ο Μουράσκο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, δήλωσε ότι τέσσερα εμβόλια κορονοϊού που έχουν αναπτυχθεί έχουν ήδη αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή, ενώ οι κλινικές δοκιμές δύο εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί από το Εθνικό Κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας N. Γκεμαλέι βρίσκονται στην τελική τους φάση.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Αφύπνιση μικροβίων 100 εκατομμυρίων ετών από επιστήμονες

Newsteam 0 Comments

Επί δεκαετίες, επιστήμονες συγκεντρώνουν δείγματα αρχαίων ιζημάτων από το υπέδαφος του πυθμένα του ωκεανού προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τα αρχαία κλίματα, τις δραστηριότητες των τεκτονικών πλακών και τα οικοσυστήματα του βυθού.

Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications ερευνητές αποκαλύπτουν πως, με τη σωστή τροφή, υπό σωστές εργαστηριακές συνθήκες, τα μικρόβια που συλλέγονται από ιζήματα ηλικίας μέχρι και 100 εκατομμυρίων ετών μπορούν να αφυπνιστούν/ αναζωογονηθούν και να πολλαπλασιαστούν, ακόμα και αν κοιμούνταν από την εποχή που στη Γη κυριαρχούσαν οι δεινόσαυροι.

Η ερευνητική ομάδα, που αποτελείται από ερευνητές της JAMSTEC, του URI Graduate School of Oceanography, του National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, του Kochi University και του Marine Works Japan, συνέλεξε τα αρχαία δείγματα πριν από δέκα χρόνια κατά τη διάρκεια αποστολής στο αποκαλούμενο South Pacific Gyre– το τμήμα του ωκεανού στον νότιο Ειρηνικό με τα χαμηλότερη παραγωγικότητα και τα λιγότερα θρεπτικά στοιχεία διαθέσιμα για την τροφοδοσία της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας.

Το κύριο ερώτημά μας ήταν εάν η ζωή θα μπορούσε να υπάρχει σε ένα τόσο περιορισμένο, από άποψης θρεπτικών ουσιών, περιβάλλον, ή αν ήταν μια ζώνη χωρίς ζωή είπε ο Γιούκι Μορόνο, lead author του επιστημονικού άρθρου και επιστήμονας στο JAMSTEC. Και θέλαμε να ξέρουμε πόσο μπορούν τα μικρόβια να παραμείνουν ζωντανά σε συνθήκες σχεδόν απουσίας τροφής.

Στον πυθμένα υπάρχουν στρώματα ιζήματος που αποτελούνται από θαλάσσιο χιόνι (οργανικό υλικό που καταφθάνει συνέχεια από την επιφάνεια), σκόνη και σωματίδια που μεταφέρονται από τον άνεμο και τα ρεύματα του ωκεανού. Μικρές μορφές ζωής όπως μικρόβια παγιδεύονται σε αυτό το ίζημα.

Στο ερευνητικό σκάφος JOIDES Resolution οι ερευνητές έβγαλαν πολλούς πυρήνες ιζημάτων από βάθος 100 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του πυθμένα και περίπου 6.000 κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Όπως διαπίστωσαν, υπήρχε οξυγόνο σε όλους τους πυρήνες, κάτι που υποδεικνύει πως, εάν το ίζημα συσσωρεύεται αργά στον πυθμένα με ρυθμό όχι μεγαλύτερο του ενός ή δύο μέτρων κάθε εκατομμύριο χρόνια, το οξυγόνο θα διεισδύσει. Αυτές οι συνθήκες καθιστούν δυνατή την επιβίωση αερόβιων μικροοργανισμών σε κλίμακα εκατομμυρίων ετών.

Μέσω εργαστηριακών διαδικασιών οι επιστήμονες εκκόλαψαν τα δείγματα για να αναπτυχθούν τα μικρόβια. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως, αντί να είναι απολιθωμένα απομεινάρια ζωής, τα μικρόβια στα ιζήματα είχαν επιζήσει, και ήταν ικανά να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Ο Μορόνο εξεπλάγη από τα αποτελέσματα αυτά: Στην αρχή είχα αμφιβολίες, μα βρήκαμε πως μέχρι και 99.1% των μικροβίων στα ιζήματα που εναποτέθηκαν πριν από 101,5 εκατομμύρια χρόνια ήταν ακόμα ζωντανά και έτοιμα να τραφούν.

Οι ερευνητές τώρα επιιδώκουν να χρησιμοποιήσουν αντίστοιχη προσέγγιση για να απαντήσουν και σε άλλα ερωτήματα σχετικά με το γεωλογικό παρελθόν του πλανήτη. Κατά τον Μορόνο η ζωή για τα μικρόβια στο υπέδαφος του πυθμένα είναι πολύ αργή σε σχέση με τη ζωή ψηλότερα, οπότε η εξελικτική τους ταχύτητα θα είναι πολύ μικρότερη. Θέλουμε να κατανοήσουμε πώς ή αν αυτά τα αρχαία μικρόβια εξελίχθηκαν…η μελέτη αυτή δείχνει πως το υπέδαφος του πυθμένα είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τη διερεύνηση των ορίων της ζωής στη Γη.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

S-500: Το υπερ-όπλο της Ρωσίας που ξεπερνά κάθε σύστημα της Δύσης

Newsteam 0 Comments

Το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-500 Prometheus διαθέτει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και σύντομα θα τεθεί στη διάθεση των ρωσικών δυνάμεων.

Μέσα στα επόμενα χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας θα αποκτήσουν ένα υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας S-500 Prometheus το οποίο έχει την ικανότητα να καταστρέφει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και να ανιχνεύει υπερηχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια δεν θα μπορέσουν να κατασκευαστούν σε καμία χώρα του κόσμου συστήματα με ανάλογα χαρακτηριστικά.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας θα αποκτήσουν τα πρώτα συστήματα αεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-500 Prometheus το 2021. Προς το παρόν, ακόμη γίνονται δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων σε πεδία του Υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα όμως με στρατιωτικές πηγές της Ρωσίας, το S-500 είναι ήδη έτοιμο για μαζική παραγωγή. Η δοκιμαστική χρήση θα ξεκινήσει σύντομα, ενώ οι παραδόσεις είναι προγραμματισμένες για το 2025.

Το νέο σύστημα της ρωσικής αεράμυνας, S-500, έγινε γνωστό στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Το σύστημα Prometheus είναι η πέμπτη γενιά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας που κατασκευάστηκε λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή ανάπτυξη εξοπλισμού αεροπορικών επιθέσεων των επόμενων 25 ετών. Τα χαρακτηριστικά που εφαρμόζονται στο σύστημα αεροπορικής άμυνας S-500 καθιστούν δυνατή την καταστροφή, εκτός των αεροδυναμικών και βαλλιστικών στόχων, και των υπερηχητικών όπλων όλων των τύπων και κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών στο διάστημα, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη Γη.

Ο βασικός στόχος του συστήματος αεράμυνας είναι η καταστροφή βαλλιστικών πυραύλων μεσαίας εμβέλειας. Όμως το S-500 μπορεί να καταστρέψει, εάν είναι απαραίτητο, διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στην τελική φάση της πτήσης τους, και σε ορισμένες περιπτώσεις στη μεσαία φάση. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του S-500 είναι η ικανότητα ανίχνευσης και καταστροφής συμβατικών αεροδυναμικών στόχων, αεροπλάνων, ελικοπτέρων και πυραύλων.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η εμβέλεια δράσης. Σύμφωνα με πηγές, το βεληνεκές του συστήματος προσεγγίζει τα 600 χλμ. ξεπερνώντας κατά 200 χλμ. το σύστημα αεροπορικής άμυνας τέταρτης γενιάς S-400. Το S-500 έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει και ταυτόχρονα να καταστρέφει δεκάδες βαλλιστικούς στόχους που πετούν με ταχύτητα επτά χλμ. ανά δευτερόλεπτο.

Το σύστημα S-500 θα λειτουργήσει ως ένα είδος ενδιάμεσης γέφυρας, κλείνοντας το χάσμα μεταξύ των συστημάτων αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας. Με το S-500 και το τελευταίο σύστημα A-235 Nudol, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τη δημιουργία των αεροδιαστημικών αμυντικών μηχανισμών ολόκληρης της Ρωσίας. Δηλαδή, θα ασφαλίζουμε όλα τα ύψη και όλα τα βεληνεκή εξηγεί ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, Αλεξέι Λεόνκοφ.

Προφανώς, μια τόσο υψηλή απόδοση του S-500 οφείλεται σε νέους, πιο ισχυρούς και ταχύτερους πυραύλους. Πρόκειται για τον πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς 40N6E, που έχει ήδη δοκιμαστεί με το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 Triumph.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι οι δοκιμές του πυραύλου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στον πεδίο δοκιμών Καπούστιν Γιαρ. Σύμφωνα με το μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του διοικητικού συμβουλίου του στρατιωτικού-βιομηχανικού τομέα της Ρωσίας, Βίκτορ Μουραχόβσκι, ο 40N6E είναι ο πρώτος πύραυλος που αναπτύχθηκε στη Ρωσία από το μηδέν και δεν υπέστη τροποποίηση βάσει κάποιας σοβιετικής τεχνογνωσίας. Το βεληνεκές του είναι περίπου 400 χλμ., ενώ άλλοι πύραυλοι αεροπορικής άμυνας S-400 καταστρέφουν στόχους σε απόσταση μικρότερη των 250 χλμ.

Ο Μουραχόβσκι επισημαίνει ότι, πρώτα απ’ όλα, ο πύραυλος 40N6E έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση εχθρικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών που βρίσκονται εκτός εμβέλειας των συστημάτων αεροπορικής άμυνας.

Ο πύραυλος 40N6E είναι το μακρύ χέρι που χρειάζεται για την καταπολέμηση αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου τύπου AWACS, αναγνωριστικών ή κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου RC-135 σε διάφορες τροποποιήσεις, καθώς και αεροσκαφών αναγνώρισης όπως το American E-8 Joint STARS εξηγεί ο ειδικός.

Το νέο σύστημα θα έχει κάποιες επιπλέον ικανότητες. Συγκεκριμένα, το S-500 διαθέτει ένα πολύ πιο ισχυρό σύστημα ραντάρ που μπορεί να ανιχνεύει οποιοδήποτε στόχο και να μεταδίδει τις συντεταγμένες του σε αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Ο Λεόνκοφ, με τη σειρά του, τονίζει ότι η Ρωσία βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από τους ξένους κατασκευαστές αντιαεροπορικών συστημάτων. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, ακόμη και τα πιο σύγχρονα δυτικά συστήματα βρίσκονται αρκετά πίσω από τους ρωσικούς πυραύλους σε απόδοση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το S-500 δεν θα αντικαταστήσει πλήρως όλα τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της προηγούμενης γενιάς, αλλά θα αποτελέσει σημαντική προσθήκη στην αεροπορική και αεροδιαστημική άμυνα των συνόρων της Ρωσίας.

Το S-500 θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες του συστήματος αεροπορικής άμυνας. Το S-500 θα λειτουργεί μέσα σε ένα ενιαίο σύστημα και όχι ξεχωριστά, θα είναι ένα κομμάτι του συστήματος. Αποτελεί ένα περαιτέρω στάδιο ανάπτυξης των τεχνικών και μαχητικών δυνατοτήτων των συστημάτων S-300 και S-400. Λόγω της εμβέλειας του συστήματος, της ικανότητάς του να καταστρέφει δύσκολους στόχους, στόχους που αναπτύσσουν υπερηχητική ταχύτητα, η αεροπορική άμυνα της Ρωσίας, με τα συστήματα S-500, S-400, S-300, την ​​αεροπορική άμυνα των επίγειων δυνάμεων και τα μαχητικά αεροσκάφη, θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί άμεσα σε οποιεσδήποτε αλλαγές στην αεροδιαστημική κατάσταση επισημαίνει ο αντιστράτηγος, πρώην αναπληρωτής αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας για το σύστημα αεροπορικής άμυνας των κρατών-μελών της ΚΑΚ, Αϊτέτς Μπίζεφ.

Το θέμα της αεράμυνας απασχολεί και τα κράτη της Δύσης. Ωστόσο, τα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ και χωρών της Ευρώπης δεν καταφέρνουν να πλησιάσουν τα δεδομένα των ρωσικών συστημάτων.

Για παράδειγμα, τα αμερικανικά συστήματα καταστρέφουν στόχους που αναπτύσσουν ταχύτητα περίπου δύο χλμ. ανά δευτερόλεπτο, ενώ το σύστημα S-400 λειτουργεί με στόχους που αναπτύσσουν ταχύτητα 4,8 χλμ. ανά δευτερόλεπτο. Το σύστημα Patriot, το οποίο πωλείται σε συμμάχους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, έχει εμβέλεια ανίχνευσης μόνο 130 χλμ., δεδομένου ότι συνεργάζεται με αεροσκάφη τύπου AWACS. Χωρίς αεροσκάφη, έχει δυνατότητα να καταστρέφει μερικούς στόχους σε απόσταση 70 χλμ. και βαλλιστικούς σε απόσταση 20 χλμ. επισημαίνει ο Λεόνκοφ.

Το πλεονέκτημα της Ρωσίας αναγνωρίζεται και από τη Δύση. Για παράδειγμα, σύμφωνα με αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, το σύστημα S-500 Prometheus κατά τη διάρκεια των δοκιμών πέτυχε στόχο σε απόσταση μεγαλύτερη των 480 χλμ. Αυτό υπερβαίνει τις δυνατότητες όλων των σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι έτοιμο λένε οι Ρώσοι

Newsteam 0 Comments

Το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κορονοϊού στη δημιουργία του οποίου συμμετείχαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και επιστήμονες του Εθνικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέι είναι έτοιμο. Την ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Άμυνας Ρουσλάν Τσάλικοφ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Argumenti I Fakti.

Οι δικοί μας εμπειρογνώμονες και οι επιστήμονες των αποτελεσμάτων του Εθνικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέι έχουν προβεί στις τελικές αξιολογήσεις των κλινικών δοκιμών. Την στιγμή της έξαρσης όλοι χωρίς εξαίρεση οι εθελοντές, έχοντας αποκτήσει ανοσία στον κορονοϊό, ένoιωθαν φυσιολογικά. Κατά αυτόν τον τρόπο το πρώτο ρωσικό εμβόλιο του νέου κορονοϊού είναι έτοιμο δήλωσε ο Τσάλικοφ.

Χθες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι από κοινού με το Εθνικό ερευνητικό κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Γκαμαλέι ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου του κορονοϊού οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Μπουρντένκο με την συμμετοχή 43 εθελοντών.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Οι λευκές φάλαινες, όπως οι άνθρωποι, κάνουν φίλους και δημιουργούν κοινωνίες

Newsteam 0 Comments

Νέα μελέτη, που χρησιμοποιεί μοριακές γενετικές τεχνικές και έρευνες επί του πεδίου-συνδυάζοντας δεκαετίες μελετών πάνω στις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ λευκών φαλαινών (μπελούγκα- Delphinapterua leucas) σε 10 περιοχές ανά την Αρκτική,από την Αλάσκα ως τον Καναδά και από τη Ρωσία ως τη Νορβηγία-υποδεικνύει την ύπαρξη πολύπλοκων κοινωνιών μεταξύ των εν λόγω θαλάσσιων θηλαστικών, με φιλικούς δεσμούς.

Όπως και οι φάλαινες Όρκα και οι αφρικανικοί ελέφαντες, οι μπελούγκα πιστευόταν πως δημιουργούσαν κοινωνικούς δεσμούς γύρω από θηλυκά που κυρίως αποτελούνται από συγγενείς. Αυτή η υπόθεση ωστόσο δεν έχει τεκμηριωθεί επίσημα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, της οποίας ηγήθηκε το Harbor Branch Oceanographic Institute του Florida Atlantic University, αναλύονται για πρώτη φορά οι συσχετισμοί μεταξύ ομαδικών συμπεριφορών, τύπων και δυναμικών ομάδων και συντροφικότητας μεταξύ των φαλαινών. Τα ευρήματα,που δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports, αποκαλύπτουν ενδιαφέροντα δεδομένα: Οι λευκές φάλαινες όχι μόνο αλληλεπιδρούν τακτικά με συγγενείς τους, αλλά και με πιο μακρινούς, μα και με μη συγγενικά τους άτομα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν πως οι εξελικτικές εξηγήσεις για την ομαδική διαβίωση και τη συνεργασία μεταξύ των φαλαινών μπελούγκα πρέπει να επεκταθούν και να συμπεριλάβουν και άλλους εξελικτικούς μηχανισμούς. Οι μπελούγκα πιθανώς δημιουργούν κοινωνίες πολλαπλών επιπέδων,από δυάδες μητέρας- παιδιού μέχρι ολόκληρες κοινότητες. Από αυτή την άποψη,οι κοινωνίες των μπελούγκα είναι παρόμοιες με τις ανθρώπινες,όπου κοινωνικά δίκτυα,δομές υποστήριξης και κουλτούρες περιλαμβάνουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ συγγενών και μη. Δεδομένης της μακράς διάρκειας ζωής τους (περίπου 70 χρόνια) και της τάσης παραμονής εντός της γενέθλιας κοινότητας,τα ευρήματα αυτά αποκαλύπτουν πως οι φάλαινες μπελούγκα μπορεί να σχηματίζουν μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας με συγγενικά και μη άτομα.

Η έρευνα αυτή θα βελτιώσει την κατανόησή μας ως προς το γιατί κάποια ήδη είναι κοινωνικά,πώς τα άτομα μαθαίνουν από άλλα μέλη της ομάδας και πώς αναδεικνύονται κουλτούρες ζώων είπε ο Γκρεγκ ο’Κόρι Κρόου, lead author και ερευνητής στο Harbor Branch του FAU.Επίσης επηρεάζει και τις παραδοσιακές ερμηνείες με βάση τη μητρική φροντίδα σχετικά με ένα πολύ σπάνιο χαρακτηριστικό στη φύση,την εμμηνόπαυση,που έχει καταγραφεί μόνο σε λίγα θηλαστικά, μεταξύ των οποίων οι φάλαινες μπελούγκα και οι άνθρωποι.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Αδυναμία στην εύρεση προσωπικού με ψηφιακές δεξιότητες

Newsteam 0 Comments

Πάνω από 6 στις 10 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες, παρά το γεγονός ότι ετοιμάζονται να κάνουν προσλήψεις μέσα στον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η μη κερδοσκοπική εταιρεία SocialInnov, με την υποστήριξη της Microsoft.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εταιρείες σε ποσοστό 71,64% θεωρούν ως εξαιρετικά σημαντική τη γνώση κάποιου προγράμματος επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων, όπως το Excel. Ακολουθεί η γνώση προγραμμάτων παρουσιάσεων, όπως το PowerPoint με 62,69% και προγραμμάτων διαχείρισης πληροφοριών και email, όπως το Outlook, με 62,68%.

Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται και η γνώση εργαλείων παραγωγικότητας και συνεργασίας με ποσοστό 77,61% αλλά και εργαλείων project management, με ποσοστό 68,66%. Ακολουθούν οι γνώσεις προγραμματισμού και διαχείρισης βάσεων δεδομένων με ποσοστό 64,18%.

Οι πιο σημαντικές γλώσσες προγραμματισμού

Ακολουθώντας τις παγκόσμιες τάσεις, οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής αναζητούν επαγγελματίες που γνωρίζουν γλώσσες προγραμματισμού, οι οποίες αξιοποιούνται για την ανάπτυξη web εφαρμογών. Έτσι, ως πιο σημαντικές γλώσσες προγραμματισμού αξιολογούνται οι: JavaScript, HTML, Java, CSS και PHP. Άνοδο παρουσιάζει και η Python καθώς αυξάνεται η σημασία επεξεργασίας bigdata και εκμάθησης μηχανών.

Σημαντική η επαγγελματική εκπαίδευση

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως η αξία μιας πιστοποίησης επαγγελματικής ειδίκευσης θεωρείται πιο σημαντικό εφόδιο από έναν διδακτορικό τίτλο από τους υποψήφιους εργοδότες, ενώ μεγάλη αξία δίνεται στη διαρκή κατάρτιση των εργαζομένων στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες.

Η ζήτηση για βασικά πτυχία (Bachelor) παραμένει υψηλή, όπως είναι αναμενόμενο. Περίπου το 70% των επαγγελματιών ΤΠΕ δηλώνουν κάποιας μορφής τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 51,8% που ήταν το 2008. Στα λεγόμενα softskills οι εταιρείες αξιολογούν ως πιο σημαντική την ομαδικότητα και ακολουθεί η προσαρμοστικότητα.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου 2019 με τη συμμετοχή 75 εταιρειών στην Ελλάδα, που απασχολούν ή σχεδιάζουν να προσλάβουν επαγγελματίες πληροφορικής και επικοινωνιών στο κοντινό μέλλον. Οι περισσότερες εταιρείες δραστηριοποιούνται στον τομέα του ICT.

Η πλειοψηφία του δείγματος απαρτίζεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (64,18% εκ των οποίων απασχολεί από 1 έως 10 υπαλλήλους ΙΤ), αν και ένα υψηλό ποσοστό (10,45%) διαθέτει πάνω από 100 υπαλλήλους ΙΤ.

Το 61,19% των εταιρειών δήλωσε πως σχεδιάζει τουλάχιστον μια πρόσληψη, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 11,94%, κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, δήλωσε ότι σχεδιάζει πάνω από 20 προσλήψεις τεχνικού προσωπικού, το ίδιο διάστημα.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πέντε μύθοι που επιτρέπουν στον κορονοϊό να καλπάσει

Newsteam 0 Comments

Είναι εύκολο να αισθανθούμε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, έχοντας περάσει ήδη ολόκληρους μήνες εκτός lockdown και με την πανδημία να δείχνει προς το παρόν υπό έλεγχο.

Άλλες χώρες του κόσμου, όμως, με λαμπρότερο παράδειγμα τις ΗΠΑ, ήδη πληρώνουν βαρύ τίμημα για ατού του είδους την αλαζονεία.

Ποιοι λόγοι, όμως, έκαναν τα κρούσματα να αυξηθούν και πάλι;

Ένας από τους σημαντικότερους είναι ο εφησυχασμός, ο οποίος διευκολύνεται από τους παρακάτω μύθους. 

Η άρση του lockdown είναι η απόδειξη ότι νικήσαμε την πανδημία.

Όχι. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στις ΗΠΑ των εκατομμυρίων κρουσμάτων, μόλις το 5% – 8% του πληθυσμού έχει νοσήσει από κορονοϊό, όταν το ποσοστό που απαιτείται για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης κυμαίνεται στο 70% – 90%.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ενδείξεις που να εξασφαλίζουν ότι το εμβόλιο θα είναι άμεσα διαθέσιμο – αν λάβουμε ως δεδομένο ότι κάποια από τα υποψήφια θα αποδειχθεί αποτελεσματικό, το μόνο πράγμα που μπορεί να μας σώσει από την φονική πανδημία είναι η ίδια η συμπεριφορά μας.

Είμαι νέος και υγιής. Άρα δεν κινδυνεύω.

Το τελευταίο διάστημα οι ειδικοί παρατηρούν με ανησυχία τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των νεαρών ενηλίκων, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες επιπλοκές από την ασθένεια.

Στη Φλόριντα, ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν τα 60 έτη τον Μάρτιο. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταποντιστεί στη δεκαετία των 30, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας, Ρον Ντε Σάντις.

Η Δρ. Τζεν Κοντλ, γιατρός στο Νιου Τζέρσεϊ, δήλωσε στο CNN ότι βλέπει όλο και συχνότερα νεότερους ασθενείς να υποφέρουν από σοβαρές ή μόνιμες επιπλοκές της ασθένειας. Ανάμεσα σε αυτές ακόμη και εγκεφαλικά, δύσπνοια, εξάντληση και αγευσία και ανοσμία που κρατά γα πολύ καιρό μετά την ανάρρωση.

Ο Ρούντι Γκόμπερτ, 28χρονος παίκτης του NBA, βγήκε θετικός στον ιό τον Μάρτιο. Εξακολουθεί να μην έχει επανέλθει στην κατάσταση που ήταν προηγουμένως. Λίγες μέρες πριν διαγνωστεί, έκανε πλάκα για την πανδημία πιάνοντας όλα τα μικρόφωνα στο πλαίσιο μιας συνέντευξης τύπου.

Είμαστε ασφαλείς αν βάζουμε θερμόμετρο σε όλους τους εργαζόμενους/πελάτες/καλεσμένους

Η θερμομέτρηση δεν μπορεί να εντοπίσει τους ασυμπτωματικούς φορείς, ούτε εκείνους που πρόκειται να εμφανίσουν συμπτώματα στο άμεσο μέλλον, και οι οποίοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό παρά το γεγονός ότι δεν αισθάνονται άρρωστοι.

Εκτιμάται ότι το 40% των νέων λοιμώξεων προκύπτουν από την επαφή με ασυμπτωματικούς φορείς, όπως αναφέρει το CDC.

Ακόμη και εκείνοι που έχουν συμπτώματα μπορεί να μην εμφανίσουν πυρετό. 

Έχω κάνει τεστ και ήταν αρνητικό. Άρα είμαι μια χαρά.

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να εγκαταλείψουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Κάποιες φορές τα αποτελέσματα είναι ψευδώς αρνητικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχεις την ασθένεια αλλά το τεστ δεν την εντοπίζει, αναφέρει το Penn Medicine.

Επειδή είναι πιθανό το τεστ να βγει αρνητικό ενώ έχεις κορονοϊό, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί ακόμη και σε αυτή την περίπτωση.

Επιπλέον, ακόμη και αν το τεστ βγει αρνητικό, είναι πιθανό να μολυνθούμε από τον ιό μετά τη διεξαγωγή του.

Ίσως πρέπει να μην κάνουμε τίποτα και να περιμένουμε την ανοσία της αγέλης.

Δεν είναι καλή ιδέα, πρώτα από όλα γιατί δεν υπάρχουν αρκετές ΜΕΘ για όλους μας.

Ακόμη, όμως, και αν περάσουμε τον ιό ελαφρά, είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Επομένως, μπορεί να κολλήσουμε άλλους που θα χρειαστούν νοσηλεία.

Και αυτό θα μειώσει τις κλίνες και για όλους τους άλλους που ενδέχεται να τις χρειάζονται. Για παράδειγμα, για τα θύματα τροχαίων ή εκείνους που υπέστησαν έμφραγμα.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα ακόμη πρόβλημα με την αναμονή για ανοσία τα αγέλης: Ο ιός είναι τόσο καινούργιος που κανείς δεν γνωρίζει αν τα αντισώματα που αναπτύχθηκαν μετά την ανάρρωση θα προσφέρουν οποιαδήποτε ανοσία μακροπρόθεσμα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε όπλα κατά της πανδημίας: Η ατομική ευθύνη, οι μάσκες και η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορούν να κάνουν θαύματα στο να μας κρατήσουν ασφαλείς.

Πηγή: cnn.com

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μόνιμο πρόγραμμα τηλεργασίας από τη Fujitsu στην Ιαπωνία

Newsteam 0 Comments

H Fujitsu ανακοίνωσε πως θα υποδιπλασιάσει τους χώρους γραφείων της στην Ιαπωνία, καθώς προσαρμόζεται στη νέα κανονικότητα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το πρόγραμμα Work Life Shift θα παρέχει ευελιξία άνευ προηγουμένου στους 80.000 εργαζομένους στη χώρα. Το προσωπικό θα είναι σε θέση να εργάζεται ευέλικτα ωράρια και η τηλεργασία από το σπίτι θα είναι το στάνταρ όποτε αυτό είναι δυνατόν.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία λέει πως θα εισάγει έναν νέο τρόπο εργασίας που υπόσχεται μια πιο παραγωγή, ενδυναμωτική και δημιουργική εμπειρία για εργαζομένους, που θα ενισχύσει την καινοτομία και θα παρέχει νέα αξία στους πελάτες και την κοινωνία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να εργάζονται πρωτευόντως εξ αποστάσεως για να επιτύχουν ένα στυλ εργασίας που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν ευέλικτα τον χρόνο τους σύμφωνα με το περιεχόμενο της δουλειάς τους, τους ρόλους τους και τον τρόπο ζωής τους.

Η εταιρεία επίσης ανέφερε πως το πρόγραμμα θα επιτρέπει στο προσωπικό να επιλέγει πού θα εργάζεται- είτε αυτό είναι από το σπίτι, είτε από κάποιον μεγάλο εταιρικό χώρο είτε από κάποιο γραφείο- δορυφόρο.

Η εταιρεία θεωρεί πως η αυξημένη αυτονομία που παρέχει στους εργαζομένους της θα βοηθήσει στη βελτίωση των επιδόσεων των ομάδων και στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Όπως σημειώνει το BBC, τον Μάιο το Twitter ενημέρωσε το προσωπικό του πως θα μπορούσε να εργάζεται από το σπίτι για πάντα, αν το θέλει.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΒΕΑ: Ερευνητική ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ καινοτομεί στη διαστημική τεχνολογία

Newsteam 0 Comments

Επιτυχίες εκτός ελληνικών συνόρων γνωρίζει ήδη, στις πρώτες δοκιμασίες μετά τη σύστασή της, η ομάδα ΒEAM (Beyond Earth Aristotle Missions) του ΑΠΘ, η οποία ασχολείται με προγράμματα καινοτομίας και έρευνας στην τεχνολογία της διαστημικής και τις σύγχρονες εφαρμογές της.

Δοκιμάσαμε τις δυνάμεις μας με τη δημιουργία της ομάδας και συμμετείχαμε σε διαγωνισμούς, με πρώτο τον διαγωνισμό BEXUS/REXU, που διοργανώνεται με τη συνεργασία τριών διαστημικών υπηρεσιών –της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ESA, της γερμανικής DLR, και της SNSB, της Σουηδικής Υπηρεσίας Διαστήματος. Ενταχθήκαμε πρώτοι από την Ελλάδα, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM η Μελίνα Κούκου, αρχηγός της φοιτητικής ομάδας διαστημικής.

Η BEAM είναι μια φοιτητική ομάδα που στήθηκε μόλις πριν από δύο χρόνια και η πρώτη της συμμετοχή στον BEXUS/REXU δεν ήταν μια απλή διαδικασία: Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός στον οποίο επιλέχθηκε να συμμετέχει η BEAM ψάχνει την καινοτομία στις διαστημικές τεχνολογίες που ενδεχομένως θα μπορέσουν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν γενικότερα, ανέφερε η κ.Κούκου.

Σε ένα μπαλόνι ή πύραυλο με στόχο την καινοτομία

Οι ομάδες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό BEXUS/REXU χρησιμοποιούν δύο πλατφόρμες για να δοκιμάσουν το σύστημα (σ.σ διάταξη) που θα έχουν ετοιμάσει. Η πρώτη πλατφόρμα είναι ένα στρατοσφαιρικό μπαλόνι και, όπως εξήγησε η αρχηγός της ομάδας του ΑΠΘ, σε μια πτήση 5 ωρών μπορεί κανείς να εντάξει τα πειράματά του σε υψόμετρο 35 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Η δεύτερη πλατφόρμα είναι ένας πύραυλος που εκτελεί παραβολική τροχιά.

Στις πλατφόρμες κάθε ομάδα μπορεί να εκτελέσει πειράματα διαστημικής σε συγκεκριμένες συνθήκες που, στην περίπτωση του πυραύλου, είναι συνθήκες μικροβαρύτητας.

Η ΒEAM του ΑΠΘ, μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο από τη σύστασή της στα τέλη του 2019, πέτυχε να εκτοξευτεί η διάταξη που είχε προτείνει στις συγκεκριμένες τρεις διαστημικές υπηρεσίες. Πρόκειται για μια τηλεπικοινωνιακή διάταξη/κεραία που μπορεί και διπλώνει ώστε να εξοικονομείται, ενδεχομένως, χώρος στις εκτοξεύσεις, όπως διευκρίνισε η κ. Κούκου, εκφράζοντας την άποψη πως σε ό,τι αφορά το Διάστημα τα τελευταία χρόνια όλα αλλάζουν.

Είμαστε πια στην εποχή του επονομαζόμενου New Space, που ζητά από τους επιστήμονες και τους τεχνικούς μικρό όγκο, μικρό βάρος και εύκολες εκτοξεύσεις, σημείωσε η κ. Κούκου που μαζί με τους συναδέλφους της τώρα εργάζεται για τη συμμετοχή της ομάδας όχι σε ένα, αλλά σε δύο διαφορετικά πρότζεκτ.

Θα συμμετέχουμε και στον ίδιο διαγωνισμό με μια νέα διάταξη αυτή τη φορά, αλλά και σε έναν ακόμη, μια προσπάθεια της Ελβετικής Υπηρεσίας Διαστήματος (σ.σ Swiss Space Center), τον διαγωνισμό με την ονομασία IGLUNA*, απάντησε ερωτηθείσα για τα τρέχοντα σχέδια της ομάδας.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Οι ΗΠΑ αγόρασαν τα παγκόσμια αποθέματα ρεμδεσιβίρης!

Newsteam 0 Comments
Δεν έχει μείνει τίποτα για την Ευρώπη

Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το φάρμακο, το οποίο φαίνεται να βοηθά στην ανάρρωση των ασθενών κοροναϊού, τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην αγορά, σχεδόν, όλων των παγκόσμιων αποθεμάτων ενός από τα δύο φάρμακα που έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία του κορονoϊού. Η Ευρώπη και ο υπόλοιπος πλανήτης δεν θα είναι σε θέση να προμηθευτούν το φάρμακο τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες.

Απέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων ρεμδεσιβίρης, με αποτέλεσμα να μην έχει μείνει τίποτα για την Ευρώπη, δήλωσε ο Δρ. Άντριου Χιλ, επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Η συμφωνία της κυβέρνησης Τραμπ

Η ρεμδεσιβίρη, το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για τη θεραπεία του κορονoϊού, κατασκευάζεται από την Gilead και φαίνεται πως βοηθά τους ασθενείς κορονoϊού να αναρρώσουν ταχύτερα από την ασθένεια. Οι πρώτες 140,000 δόσεις, οι οποίες παραχωρήθηκαν σε δοκιμές του φαρμάκου σε όλο τον κόσμο, έχουν εξαντληθεί. Η κυβέρνηση Τραμπ αγόρασε τώρα περισσότερες από 500,000 δόσεις, δηλαδή όλη την παραγωγή της Gilead για τον Ιούλιο και το 90% της παραγωγής του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος Τραμπ πέτυχε μια καταπληκτική συμφωνία για να εξασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί θα έχουν πρόσβαση στην πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για τον κοροναϊό, δήλωσε ο υπουργός υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών Άλεξ Αζάρ. Στο πλαίσιο του εφικτού, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι κάθε Αμερικανός ασθενής που χρειάζεται ρεμδεσιβίρη, θα μπορεί να τη λάβει. Η κυβέρνηση Τραμπ κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μάθει περισσότερα για τις θεραπείες για τον κορονoϊό που είναι σε θέση να σώσουν ανθρώπινες ζωές και να εξασφαλίσει πρόσβαση σε αυτές τις επιλογές για τους Αμερικανούς πολίτες.

Το φάρμακο, το οποίο αναπτύχθηκε για την καταπολέμηση του Έμπολα αλλά αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, είναι πατενταρισμένο από την Gilead, πράγμα που σημαίνει ότι καμία άλλη εταιρεία δεν έχει δικαίωμα να το παράγει. Το κόστος του ανέρχεται περίπου στα $3,200 δολάρια ανά έξι δόσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Εκτός ελέγχου η πανδημία στις ΗΠΑ

Η συμφωνία ανακοινώθηκε τη στιγμή που γινόταν σαφές ότι η πανδημία στις ΗΠΑ είχε βγει εκτός ελέγχου. Ο Άντονι Φάουτσι, ο αρχίατρος της χώρας και διευθυντής του Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, ανακοίνωσε στη Γερουσία ότι οι ΗΠΑ οπισθοδρομούν στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Κινούμαστε προς τη λάθος κατεύθυνση, είπε συγκεκριμένα ο Φάουτσι. Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ κατέγραψαν αρνητικό ρεκόρ 40,000 κρουσμάτων σε μία μέρα. Δε θα ξαφνιαστώ αν φτάσουμε στα 100,000 κρούσματα την ημέρα αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, σημείωσε. Δεν ήταν σε θέση να προβλέψει τον αριθμό των νεκρών, όμως προειδοποίησε: Θα είναι πολύ ανατριχιαστικός, αυτό μπορώ να σας το εγγυηθώ.

Η αγορά των παγκόσμιων αποθεμάτων ρεμδεσιβίρης δεν είναι απλώς μια αντίδραση στην αυξανόμενη εξάπλωση και τον αριθμό των νεκρών. Είναι και μια ακόμη απόδειξη της λογικής Πρώτα η Αμερική που τηρεί η χώρα στο διάστημα της πανδημίας.

Σκοπεύουν να κινηθούν με αντίστοιχο τρόπο και για το εμβόλιο

Τον Μάιο, η γαλλική κατασκευάστρια Sanofi ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα είχαν πρώτες πρόσβαση στο εμβόλιο της για τον κορονoϊό, αν αποδειχθεί αποτελεσματικό. Ο διευθύνων σύμβουλος, Πολ Χάντσον, δήλωσε: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δικαίωμα να θέσει την μεγαλύτερη παραγγελία, καθώς επένδυσε και ανέλαβε το ρίσκο, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν ότι από τη στιγμή που βοήθησαν στην ανάπτυξη του εμβολίου αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο, θα λάβουμε και πρώτοι τις δόσεις. Αργότερα, η εταιρεία απέσυρε τη δέσμευσή της, μετά από πιέσεις της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν ακούσιες αρνητικές επιπτώσεις αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να παραγκωνίζουν τους συμμάχους τους. Γνωρίζουμε ότι η συνεργασία για την ασφάλεια των πολιτών μας είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, δήλωσε. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει κάνει χρήση και της Ενέργειας Αμυντικής Παραγωγής προκειμένου να παρεμποδίσει τις εξαγωγές ιατρικών προϊόντων που παράγονται στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που να μπορεί να σταματήσει την εξαγορά της ρεμδεσιβίρης από τις ΗΠΑ.

Είναι το πρώτο σημαντικό φάρμακο που εγκρίνεται, και πού είναι ο μηχανισμός πρόσβασης;, αναρωτιέται ο Δρ. Χιλ. Για άλλη μια φορά είμαστε τελευταίοι στην ουρά.

Οι ειδικοί παρακολουθούσαν με αγωνία τις δοκιμές του φαρμάκου τους τελευταίους πέντε μήνες, συνεχίζει ο Χιλ, κι όμως δεν προχώρησαν στη δημιουργία μηχανισμού για την εξασφάλιση της προμήθειας των χωρών εκτός των ΗΠΑ.

Φανταστείτε να ήταν το εμβόλιο, προσθέτει. Θα ήταν καταστροφικό. Όμως ίσως πρόκειται για μια πρόγευση του μέλλοντος.

Επιπλέον, ο Χιλ αναφέρει ότι η Βρετανία θα μπορούσε να υπερπηδήσει το πρόβλημα της πνευματικής ιδιοκτησίας του φαρμάκου, εκδίδοντας αυτό που είναι γνωστό ως υποχρεωτική άδεια. Έτσι, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αγοράσει γενόσημα από εταιρείες στο Μπαγκλαντές ή την Ινδία, όπου δεν αναγνωρίζεται η πατέντα της Gilead.

Ορισμένες χώρες, πάντως, φαίνεται πως επεξεργάζονται την ιδέα της έκδοσης υποχρεωτικών αδειών.

*Πηγή: www.theguardian.com

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

H ιαπωνική έξυπνη μάσκα που…μιλάει με το smartphone

Newsteam 0 Comments

O κανόνας επιτάσσει τη χρήση μάσκας σε χώρους με αρκετό κόσμο και κλειστά μέρη, αλλά οι Ιάπωνες πήγαν ένα βήμα παραπέρα.

Μία ιαπωνική startup με το όνομα Donut Robotics δημιούργησε μία πλαστική μάσκα, η οποία μπορεί να συνδεθεί με ένα smartphone ή ένα tablet μέσω Bluetooth. Μερικές από τις λειτουργίες που επιτρέπει η συνοδευτική εφαρμογή της μάσκας είναι η μετατροπή της ομιλίας σε κείμενο, η δυνατότητα χρήσης της μάσκας ως handsfree για την πραγματοποίηση κλήσεων, καθώς και η ενίσχυση της έντασης της φωνής του ανθρώπου που φορά τη μάσκα, ένα φαινόμενο που εμφανίζεται συχνά και προκαλεί προβλήματα επικοινωνίας στην εποχή του κορωνοϊού.

H ιαπωνική εταιρεία έχει εργαστεί αρκετά χρόνια στην εξέλιξη ρομπότ και έχει χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της τεχνογνωσίας της προκειμένου να προικίσει την μάσκα της με τις απαιτούμενες τεχνολογικές δυνατότητες. Σύμφωνα με τους ιδρυτές της Donut Robotics, η πανδημία έχει αλλάξει άρδην την κοινωνική πραγματικότητα, επομένως η τεχνολογία θα πρέπει να ακολουθήσει τις εξελίξεις αυτές.

Αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2020, όπως σημειώνει σε σχετική αναφορά του το Πρακτορείο Reuters, η εταιρεία θα είναι σε θέση να παραδώσει 5.000 τέτοιες μάσκες σε καταναλωτές στην Ιαπωνία, ενώ οι βλέψεις της εταιρείας στρέφονται τόσο προς την αγορά της Κίνας όσο και σε εκείνη της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Παρόλο που υπάρχει αρκετή τεχνολογία μέσα σε κάθε μάσκα, το κόστος για να την αποκτήσει κανείς δεν είναι μεγάλο, αφού δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ το τεμάχιο. Συγκριτικά με άλλες μάσκες είναι σαφώς πιο ακριβή, αλλά δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα gadget και όχι με ένα απλό ιατρικό αξεσουάρ.

Η εταιρεία δεν περιμένει να αντλήσει την κερδοφορία της μόνο από τις πωλήσεις των μασκών, αλλά και από τις συνδρομητικές υπηρεσίες και τα διαφημιστικά έσοδα που θα προκύπτουν από τη συνοδευτική εφαρμογή για τα smartphones και τα tablets. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει ήδη αποκτήσει χρηματοδότηση ύψους 28 εκατομμυρίων γιεν (το ανάλογο των 260.000 δολαρίων), μέσα από την ιαπωνική υπηρεσία crowdfunding Fundinno.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Καταστροφή καρκινικών κυττάρων με υπερήχους

Newsteam 0 Comments

Διεθνής ομάδα ερευνητών υπό την Τάλι Ιλόβιτς του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανολογίας στο Tel Aviv University (TAU) ανέπτυξε μια μη επεμβατική τεχνολογική πλατφόρμα για χορήγηση γονιδίων σε κύτταρα καρκίνου του μαστού. Η τεχνική αυτή συνδυάζει υπερήχους με μικροφυσαλίδες που στοχεύουν στον όγκο: Όταν ενεργοποιείται ο υπέρηχος, οι μικροφυσαλίδες εκρήγνυνται σαν κεφαλές έξυπνων και στοχευμένων όπλων, δημιουργώντας τρύπες στις μεμβράνες των καρκινικών κυττάρων και επιτρέποντας τη χορήγηση γονιδίων. Η έρευνα διεξήχθη μέσα σε διάστημα δύο ετών και δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

H Ίλοβιτς ανέπτυξε αυτή την τεχνολογία κατά τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο εργαστήριο της καθηγήτριας Κάθριν Φεράρα στο Stanford University. Η τεχνική αυτή αξιοποιεί υπερήχους χαμηλής συχνότητας 250 kHz) για την πυροδότηση μικροσκοπικών φυσαλίδων που στοχεύουν όγκους. In vivo η καταστροφή καρκινικών κυττάρων έφτασε σε ποσοστό 80%.

AFTAU.ORG

Οι μικροφυσαλίδες είναι μικροσκοπικές φυσαλίδες γεμάτες αέριο, με διάμετρο μέχρι ενός δεκάτου ενός αιμοφόρου αγγείου εξηγεί η Ιλόβιτς. Σε συγκεκριμένες συχνότητες και πιέσεις, τα ηχητικά κύματα κάνουν τις μικροφυσαλίδες να λειτουργούν σαν μπαλόνια: Διαστέλλονται και συστέλλονται περιοδικά. Αυτή η διαδικασία αυξάνει τη μεταφορά ουσιών από τα αιμοφόρα αγγεία στον περιβάλλοντα ιστό. Ανακαλύψαμε πως με χρήση χαμηλότερων συχνοτήτων από αυτές που είχαν εφαρμοστεί προηγουμένως οι μικροφυσαλίδες μπορούν να διασταλούν σημαντικά, μέχρι να εκραγούν. Συνειδητοποιήσαμε πως αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για τη θεραπεία του καρκίνου και αρχίσαμε να εισάγουμε μικροφυσαλίδες απευθείας σε όγκους.

Η Ιλόβιτς και η υπόλοιπη ομάδα της χρησιμοποίησαν στοχευμένες μικροφυσαλίδες που είχαν προσκολληθεί σε μεμβράνες κυττάρων όγκων και τις δοκίμασαν σε όγκους σε μοντέλο ποντικού. Περίπου το 80% των κυττάρων όγκων καταστράφηκαν στην έκρηξη, που ήταν θετικό από μόνο του είπε η Ιλόβιτς. Η στοχευμένη θεραπεία, που είναι ασφαλής και συμφέρουσα από άποψης κόστους, ήταν σε θέση να καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος του όγκου. Ωστόσο δεν αρκεί. Για να εμποδίσουμε τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν, χρειαζόταν να καταστρέψουμε όλα τα καρκινικά κύτταρα. Για αυτό εισάγαμε ένα γονίδιο ανοσοθεραπείας μαζί με τις μικροφυσαλίδες, που λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος, και δώσαμε μήνυμα στο ανοσοποιητικό να επιτεθεί στο καρκινικό κύτταρο.

Από μόνο του το γονίδιο δεν μπορεί να εισέλθει στα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο το συγκεκριμένο, που είχε σκοπό να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, εισήχθη μαζί με τις μικροφυσαλίδες. Πόροι σχηματίστηκαν σε μεμβράνες στο 20% των καρκινικών κυττάρων που επέζησαν από την αρχική έκρηξη, επιτρέποντας την είσοδο του γονιδίου στα κύτταρα. Αυτό προκάλεσε αντίδραση ανοσοποιητικού που κατέστρεψε το καρκινικό κύτταρο.

Η πλειονότητα των καρκινικών κυττάρων καταστράφηκαν από την έκρηξη, και τα εναπομείναντα κύτταρα κατανάλωσαν το γονίδιο ανοσοθεραπείας μέσα από τις τρύπες που δημιουργήθηκαν στις μεμβράνες τους είπε η Ιλόβιτς. Το γονίδιο κάνει τα κύτταρα να παράγουν μια ουσία που κάνει το ανοσοποιητικό να επιτεθεί στο καρκινικό κύτταρο…τα ποντίκια είχαν όγκους και στις δύο πλευρές του σώματος. Παρά το ότι διεξάγαμε τη θεραπεία μόνο στη μία πλευρά, το ανοσοποιητικό επιτέθηκε και στην άλλη.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Βραβείο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για έρευνές του για τον κοροναϊό

Newsteam 0 Comments

Βραβείο για τις έρευνές του στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού απέσπασε το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η έρευνα παρουσιάστηκε διαδικτυακά σε μέλη της ερευνητικής κοινότητας του Texas Medical Center, την περασμένη Παρασκευή 19 Ιουνίου.

Η βράβευση έγινε από τη Hope Biosciences στον επικεφαλής της ερευνητικής προσπάθειας, πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντή του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, καθηγητή Παναγιώτη Βλάμο.

Η έρευνα που διεξήγαν ο κ. Βλάμος και η ομάδα του ήταν πάνω σε βιοδείκτες του SaRS-COV2, με σκοπό την εύρεση αυτών που δημιουργούν μεγαλύτερη ευπάθεια σε πληθυσμούς, οι οποίοι πρόκειται να νοσήσουν και έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό προφίλ.

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν τα μέλη ΔΕΠ και οι ερευνητές του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, αλλά και άλλων τμημάτων. Μεταξύ αυτών, οι Γεώργιος Μαντέλλος (ανάπτυξη της εφαρμογής), Αριστείδης Βραχάτης (αναλυτική δεδομένων), Θεμιστοκλής Έξαρχος (συστήματα υποστήριξης αποφάσεων στην εύρεση της ευπάθειας), Παναγιώτης Κουρουθανάσης (συστήματα ποσοτικοποίησης του κινδύνου μόλυνσης), Βασίλειος Καρυώτης (διαχείριση βάσεων δεδομένων), Χριστόφορος Νταντογιάν (ασφάλεια της πλατφόρμας), Δημήτριος Βλαχάκης (τεχνικές βιοπληροφορικής για τον εντοπισμό νέων βιοδεικτών), Μαρία Γονίδη (γιατρός – κυτταρολόγος, επαλήθευση νέων βιοδεικτών) και Μαριάννα Καστή (γιατρός, εύρεση νέων βιοδεικτών). 

H πολυμελής ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας ανέπτυξε καινοτόμες υπολογιστικές τεχνικές βιοπληροφορικής και μηχανικής μάθησης σε ψηφιακά κλινικά δεδομένα, με σκοπό τον προσδιορισμό βιοδεικτών που καθορίζουν παράγοντες κινδύνου, που έχουν την ικανότητα να ταξινομούν και να προβλέπουν άτομα που είναι πιο ευάλωτα με την ίδια επιδημιολογική ταξινόμηση. Οι βιοδείκτες και παράγοντες κινδύνου που εντοπίστηκαν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευπάθεια ατόμων που προσβλήθηκαν από τον COVID-19 χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη μοντέλων και αντίστοιχων εφαρμογών, για την παροχή υποστήριξης απόφασης στον εντοπισμό των έντονων συνεπειών στην υγεία ευάλωτων ομάδων, ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Εισήσεων ο κ. Βλάμος.

Η έρευνα του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας συνεχίζεται και έχει στόχο την ανάλυση του μηχανισμού εξάπλωσης του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω της εύρεσης πρωτεϊνών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους φαρμάκων κατέληξε ο καθηγητής.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πεκίνο: Μπορεί να διεξάγει 1.000.000 τεστ κορονοϊού ημερησίως

Newsteam 0 Comments

Η κινεζική πρωτεύουσα είναι σε θέση να πραγματοποιεί τεστ για κορονοϊό σχεδόν σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους ημερησίως, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος, καθώς συνεχίζονται οι έλεγχοι για τον ιό σε όλη την πόλη ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Το Πεκίνο με τους 20 εκατομμύρια κατοίκους επεκτείνει τους ελέγχους από τότε που εντοπίστηκε μια εστία κρουσμάτων που συνδέονται με μια αγορά χονδρικής πώλησης τροφίμων, πριν από μια εβδομάδα και πλέον.

Μετά το νέο κύμα η δυνατότητα διενέργειας των τεστ υπερδιπλασιάστηκε φθάνοντας τα τουλάχιστον 230.000 τεστ και σε καθημερινή βάση. δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γκάο Σιαοζούν, εκπρόσωπος της Επιτροπής Υγείας του Πεκίνου.

Τα τεστ διενεργούνται σε δείγματα που συλλέγονται από πολλούς ανθρώπους σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα, που σημαίνει ότι η πόλη μπορεί να έχει αποτελέσματα από σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους καθημερινά, πρόσθεσε.

Όπως είπε ο Γκάο, επαρχίες περιλαμβανομένων της Χουμπέι και της Λιαονίνγκ έχουν στείλει σχεδόν 200 άτομα στο Πεκίνο για να ενισχύσουν το υπάρχον προσωπικό στα εργαστήρια ώστε να αυξηθεί περαιτέρω η δυνατότητα διενέργειας των τεστ.

Μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος κορονοϊού που συνδέεται με την αγορά στο Σινφάντι, στο εργοστάσιό μας στην περιοχή Ντασίνγκ, ενεργοποιήσαμε άμεσα τον έκτακτο μηχανισμό αντίδρασης, αναστείλαμε την παραγωγή, απολυμάναμε τις εγκαταστάσεις, απομονώσαμε τους υπαλλήλους και λάβαμε μέτρα για την φύλαξη χωριστά των προϊόντων μας, τόνισε η ίδια και πρόσθεσε ότι το κρούσμα καταγράφηκε την Δευτέρα και στην διάρκεια της εβδομάδας τέθηκαν σε καραντίνα 480 υπάλληλοι παρότι είχαν βγει αρνητικοί στον ιό.

Τα προϊόντα της εταιρείας είναι ασφαλή, υπογράμμισε, ενώ η εταιρεία έχει διενεργήσει έρευνα και δείγματα έχουν ήδη ληφθεί από το περιβάλλον.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ρωσία: Πιθανόν η παραγωγή εμβολίου για τον κορονοϊό από το φθινόπωρο

Newsteam 0 Comments

Η Ρωσία πιθανόν να ξεκινήσει την παραγωγή ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού το φθινόπωρο, δήλωσε το Σάββατο ο διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ.

Οι δοκιμές του εμβολίου γίνονται σε συνεργασία με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και το Ερευνητικό Κέντρο Gamalei.

Η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου κατά του κοροναϊού πιθανόν να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2020. Περισσότερα από 4.000 δείγματα πλάσματος αίματος αναλύθηκαν με τη χρήση του συστήματος εξέτασης για την ανοσία στον COVID-19 που έχει δημιουργήσει το Κέντρο Gamalei, είπε ο ίδιος, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του υπουργείου Άμυνας.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πράσινη λάμψη στον Κόκκινο Πλανήτη: Ανακάλυψη στην ατμόσφαιρα του Άρη

Newsteam 0 Comments

Μια πράσινη λάμψη εντόπισαν επιστήμονες στην ατμόσφαιρα του Άρη: Αντίστοιχη παρατηρείται κατά καιρούς από αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και προέρχεται από άτομα οξυγόνου όταν διεγείρονται από το φως του ήλιου.

Όπως αναφέρει το BBC, εδώ και καιρό υπήρχαν εκτιμήσεις πως το φαινόμενο αυτό θα λάμβανε χώρα και σε άλλους πλανήτες, μα το Trace Gas Orbiter (TGO)- μια κοινή ρωσο-ευρωπαϊκή αποστολή σε τροχιά γύρω από τον Άρη- είναι το πρώτο που το εντοπίζει μακριά από τη Γη.

Το φαινόμενο αυτό διαφέρει από το Βόρειο Σέλας: Επί της προκειμένης, άτομα οξυγόνου ανεβαίνουν σε υψηλότερο επίπεδο ενέργειας χάρη στο ηλιακό φως και όταν επιστρέφουν ξανά σε κατάσταση ηρεμίας παράγουν την εν λόγω λάμψη.

Η Γη έχει άφθονο οξυγόνο στην ατμόσφαιρά της, ωστόσο στον Άρη συναντάται κυρίως ως υποπροϊόν της διάσπασης του διοξειδίου του άνθρακα. Το ηλιακό φως απελευθερώνει ένα από τα άτομα οξυγόνου στο διοξείδιο του άνθρακα, και είναι η μετάβαση αυτού του ατόμου που παρέχει την πράσινη λάμψη στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το TGO εντοπίζει το διεγερμένο οξυγόνο χάρη σε ένα φασματόμετρο (Nomad) που μπορεί να εντοπίζει το οξυγόνο σε συγκεκριμένα υψόμετρα. Σε σχετικό επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy τα υψόμετρα αυτά είναι σε γενικές γραμμές 80 χλμ και 120 χλμ πάνω από την επιφάνεια. Τα ακριβή υψόμετρα εξαρτώνται από την πίεση του διοξειδίου του άνθρακα.

Σε πιο πρακτικό επίπεδο, αυτές οι μετρήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκτίμηση/ υπολογισμό της πυκνότητας της ατμόσφαιρας και των διακυμάνσεών της- επιτρέποντας έτσι την εξαγωγή χρήσιμων στοιχείων όσον αφορά στην είσοδο στην ατμόσφαιρα, κάθοδο και προσεδάφιση σκαφών στον πλανήτη.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Έφτιαξαν το πρώτο 3D τεχνητό μάτι

Newsteam 0 Comments

Το πρώτο τρισδιάστατο τεχνητό μάτι που ανέπτυξε διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ υπόσχεται υπεράνθρωπη όραση, ακόμη και τη νύχτα και δίνει ελπίδα σε άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης.

Επί δεκαετίες οι επιστήμονες προσπαθούν να αντιγράψουν τη δομή και την ευκρίνεια του ανθρώπινου οφθαλμού. Ωστόσο η όραση που παρέχουν οι υπάρχοντες τεχνητοί οφθαλμοί – οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχουν τη μορφή γυαλιών συνδεδεμένων με εξωτερικά καλώδια – είναι χαμηλής ανάλυσης με δισδιάστατους επίπεδους αισθητήρες των εικόνων.

Το Ηλεκτροχημικό Μάτι

Το νέο τεχνητό μάτι που αναπτύχθηκε από τους ειδικούς του HKUST και τους συνεργάτες τους ονομάζεται Ηλεκτροχημικό Μάτι (Electrochemical Eye, EC-Eye) και αντιγράφει για πρώτη φορά με κάθε λεπτομέρεια τη δομή ενός φυσικού ματιού. Εκτιμάται ότι θα μπορεί να προσφέρει στο μέλλον οξύτερη όραση από τα ανθρώπινα μάτια με επιπλέον δυνατότητες, όπως η ικανότητα ανίχνευσης της υπέρυθρης ακτινοβολίας στο σκοτάδι.

Το στοιχείο-κλειδί που χαρίζει στο ΕC-Eye τέτοιες δυνατότητες είναι ο 3D αμφιβληστροειδής χιτώνας που διαθέτει ο οποίος είναι φτιαγμένος από μια συστοιχία φωτοαισθητήρων φτιαγμένων από νανοκαλώδια που μιμούνται τους φωτοϋποδοχείς του ανθρώπινου αμφιβληστροειδούς. Ο τρισδιάστατος αυτός αμφιβληστροειδής αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Ζιγιόνγκ Φαν και τον δρα Λέιλέι Γκου του Τμήματος Ηλεκτρονικής Μηχανικής και Μηχανικών Υπολογιστών στο HKUST.

Οι ερευνητές συνέδεσαν τους φωτοαισθητήρες από νανοκαλώδια με καλώδια υγρού μετάλλου τα οποία είχαν τον ρόλο των νεύρων, πίσω από τον τεχνητό ημισφαιρικό αμφιβληστροειδή που δημιούργησαν. Κατάφεραν έτσι να αντιγράψουν τη μεταφορά του οπτικού σήματος ώστε να αντικατοπτρίζει αυτό που το μάτι έβλεπε σε μια οθόνη υπολογιστή. Στο μέλλον, οι φωτοαισθητήρες από νανοκαλώδια θα μπορούν να συνδέονται απευθείας με τα νεύρα ασθενών που εμφανίζουν βλάβες στην όραση.

Υπεροχή έναντι του ανθρώπινου ματιού

Το νέο τεχνητό τρισδιάστατο μάτι εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το ανθρώπινο. Στον ανθρώπινο οφθαλμό οι δέσμες των οπτικών ινών που είναι απαραίτητες για τη μετάδοση του οπτικού σήματος στον εγκέφαλο διαπερνούν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα μέσω ενός πόρου με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα τυφλό σημείο στην όραση. Οι φωτοαισθητήρες του τεχνητού οφθαλμού είναι όμως διάσπαρτοι σε ολόκληρο τον τεχνητό αμφιβληστροειδή και ο καθένας τους μπορεί να μεταδώσει σήματα μέσω του καλωδίου υγρού μετάλλου που διαθέτει. Με τον τρόπο αυτό καταργείται το τυφλό σημείο στην όραση αφού τα νανοκαλώδια δεν περνούν όλα από ένα σημείο.

Επιπλέον, καθώς τα νανοκαλώδια έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα από τους φωτοϋποδοχείς του ανθρώπινου ματιού, ο τεχνητός αμφιβληστροειδής μπορεί να λαμβάνει περισσότερα σήματα και πιθανώς να επιτυγχάνει καλύτερη ανάλυση των εικόνων σε σύγκριση με τον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή. Εκτιμάται επίσης ότι με χρήση διαφορετικών υλικών τα οποία θα αυξάνουν την ευαισθησία των αισθητήρων, το τεχνητό μάτι θα επιτύχει στο μέλλον να διαθέτει λειτουργίες όπως η νυχτερινή όραση.

Η ερευνητική ομάδα του HKUST η οποία χρειάστηκε εννέα ολόκληρα χρόνια για την ανάπτυξη του τρισδιάστατου τεχνητού ματιού συνεργάστηκε με ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ στη συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature.

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές, όπως ανέφερε ο επικεφαλής τους καθηγητής Φαν είναι να βελτιώσουμε περαιτέρω την απόδοση, τη σταθερότητα και τη βιοσυμαβότητα της συσκευής μας.

Σαν μια νανο-ηλιακή κυψέλη

Η φιλοσοφία πίσω από το νέο τεχνητό μάτι βασίζεται σε μια ηλεκτροχημική διαδικασία την οποία υιοθετεί ένας τύπος ηλιακής κυψέλης. Θεωρητικώς, κάθε φωτοαισθητήρας του τεχνητού αμφιβληστροειδούς μπορεί να λειτουργήσει ως μια νανο-ηλιακή κυψέλη. Με κάποιες περαιτέρω τροποποιήσεις, το EC-Eye μπορεί να γίνει ένας αισθητήρας εικόνων ο οποίος θα αυτοτροφοδοτείται με ενέργεια χωρίς να χρειάζεται κάποια εξωτερική πηγή ενέργειας. Το γεγονός αυτό αναμένεται να τον καταστήσει πολύ πιο εύκολο στη χρήση σε σύγκριση με τους υπάρχοντες τεχνητούς φωτοαισθητήρες που χρησιμοποιούνται σε άτομα με προβλήματα στην όραση.

Πηγή: tovima.gr

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Άλμπερτ Μπουρλά, Έλληνας επικεφαλής κολοσσού Pfizer: Εφικτό το εμβόλιο τον Οκτώβριο

Newsteam 0 Comments

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι εφικτό έως τον Οκτώβριο, υπογραμμίζει στην Καθημερινή ο ελληνικής καταγωγής Άλμπερτ Μπουρλά, επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer. Τονίζει, μάλιστα, ότι για τις έρευνες που θα οδηγήσουν στην εξεύρεση του εμβολίου και στη δημιουργία αντιικών φαρμάκων, η εταιρεία που διευθύνει έχει ήδη προϋπολογισμό 2 δις δολαρίων.

Ανάλογη είδηση για την ύπαρξη εμβολίου κατά του κορονοϊού στο τέλος του χρόνου ανακοινώθηκε και από μεγάλη φαρμακευτική βιομηχανία της Βρετανίας, από την οποία έχουν, ήδη, αγοράσει 400 εκ. δόσεις η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά, Έλληνας που ζει τα τελευταία χρόνια στη Νέα Υόρκη και συνομιλεί τελευταία τακτικά ακόμα και με τον πρόεδρο Τραμπ λόγω της πανδημίας, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, πήγε σε ένα κοινό δημόσιο σχολείο  και όχι σε πανάκριβο ιδιωτικό ή πανάκριβο σχολείο αρίστων, τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ και εξελίχθηκε με το σπαθί του, σε έναν από τους σημαντικότερους manager παγκοσμίως.

Εξακολουθεί όμως, να τονίζει το Λ όπως οι Βορειοελλαδίτες και τα καλοκαίρια έρχεται για διακοπές στη Χαλκιδική  και συχνά λέει ότι αυτό που τον κάνει διαφορετικό είναι ότι ήταν και παραμένει περήφανος Έλληνας.

Ποιος ξέρει αν ήταν στην Ελλάδα που θα ήταν καταχωνιασμένος ο περήφανος Έλληνας Άλμπερτ Μπουρλά.

Ουδείς προφήτης στον τόπο του ή δυστυχώς φταίει το σύστημά μας και η νοοτροπία μας;

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »