Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία των μικρών νησιών

Newsteam 0 Comments

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή του αγώνα που έδωσαν – και ακόμα δίνουν – τα Μικρά Νησιά για να αντιμετωπίσουν την επέλαση του Covid-19 στην Ελλάδα.

Σε διαρκή επαφή και συνεννόηση με τις Δημοτικές Αρχές και τους θεσμικούς φορείς των τοπικών Κοινωνιών τους, το ΕΔΜΝ συνέβαλλε με όλες του τις δυνάμεις στην σχηματοποίηση και την εκπροσώπηση των θέσεων και των αναγκών τους, την ευαισθητοποίηση της Πολιτείας απέναντι σε ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετώπισαν, αλλά και σε λύσεις που δόθηκαν, όπως η ορθότερη διαχείριση του ζητήματος του Ε1 ως αποδεικτικού μονιμότητας κατοικίας σε περιπτώσεις εποχιακών εργαζόμενων.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου το ΕΔΜΝ συνέλεξε πρωτογενώς πληροφορίες από 15 Μικρά Νησιά σε όλη την επικράτεια και δημιούργησε την πρώτη επίσημη καταγραφή του αντίκτυπου που είχαν τα Μέτρα για την προστασία από τον Covid-19 στην ζωή και την οικονομία τους.

 • Στην πλειονότητά τους οι Δημοτικές Αρχές των Νησιών δηλώνουν αρκετά υψηλό βαθμό ικανοποίησης τόσο από τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, όσο και από τον τρόπο που το προσωπικό των Δήμων, των Δομών Υγείας και των Σωμάτων Ασφαλείας συνεργάστηκαν για την εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που λάβαμε, εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων το προσωπικό των Κέντρων Υγείας ή/και άλλων δομών στα Μικρά Νησιά δεν ενισχύθηκε σε γιατρούς ή/και υγειονομικούς.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι το μόνιμο προσωπικό των υγειονομικών δομών στα Μικρά Νησιά μπόρεσε να διαχειριστεί τα θέματα Υγείας με επαγγελματισμό και επάρκεια, που αποτυπώνεται σε πολύ υψηλές μέχρι αρκετά υψηλές/μέτριες τιμές ικανοποίησης.

 • Όσον αφορά στα μέτρα πάνω στις μετακινήσεις, η πλειονότητα των Δήμων θεωρεί ότι ήταν αρκετά ικανοποιητικά, αρκετά κατανοητά και ξεκάθαρα και ότι οι δημότες των συγκεκριμένων 15 μικρών νησιωτικών δήμων συμμορφώθηκαν σε αυτά χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Και πάλι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις που αποκλίνουν από αυτή την κυρίαρχη στάση, θεωρώντας κυρίως ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν ήταν απολύτως σύμφωνες με τα μέτρα μετακίνησης, όσον αφορά στους συγκεκριμένους Δήμους που συμμετείχαν στην καταγραφή μας.

 • Όσον αφορά στα μέτρα της Πολιτείας για την αγορά και την επιχειρηματικότητα, η πλειονότητα των Δήμων που συμμετείχαν σε αυτή την καταγραφή δηλώνει μέτριο βαθμό ικανοποίησης, με σαφή αριθμητική μετατόπιση σε σχέση με τα μέτρα για την Δημόσια Υγεία.
 • Όλοι οι Δήμοι που συμμετείχαν σε αυτή την καταγραφή θεωρούν ότι ο αντίκτυπος του lock down στην αγορά είναι υψηλός, με βασικούς πληττόμενους τους επαγγελματίες του Τουρισμού.
 • Η πλειονότητα των Δημάρχων θεωρεί ότι η ακύρωση συνεδρίων, πανηγυριών και άλλων πολιτιστικών/ψυχαγωγικών διοργανώσεων/εκδηλώσεων θα έχει σημαντική επίπτωση στις αφίξεις επισκεπτών αυτό το καλοκαίρι στα νησιά τους.
 • Επιπλέον προβλέπουν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 8%-10% των επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης δεν θα λειτουργήσουν καθόλου, ενώ αυτές που θα ανοίξουν θα λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι.
 • Όσον αφορά στην αντίκτυπο του Covid-19 στο προσωπικό και το ανθρώπινο δυναμικό των Δήμων, 1 στους 2 Δημάρχους δήλωσε ότι προέβη ή σκοπεύει να προβεί σε προσλήψεις για Kοινωνικές Δομές και άλλες ανάγκες που δημιούργησε ο Covid-19, δηλώνοντας επίσης ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για αυτό τον σκοπό. Οι υπόλοιπες απαντήσεις μοιράζονται ανάμεσα σε Δήμους που δεν βλέπουν κάποια διαφοροποίηση στην σύνθεση του ανθρώπινου δυναμικού τους λόγω των αναγκών που δημιούργησε ο Covid-19 και σε κάποιους που δηλώνουν μείωση στο έκτακτο προσωπικό που συνήθως προσλαμβάνουν οι Δήμοι τους για να καλύψουν έκτακτες εποχιακές ανάγκες.
 • Σε μια πρώτη καταγραφή των ακυρώσεων των κρατήσεων καταλυμάτων, η πλειονότητα των απαντήσεων αφορά σε ακυρώσεις για την περίοδο από αρχές Μαΐου μέχρι και τέλη Ιουλίου 2020.
 • Και στα 15 Μικρά Νησιά που συμμετείχαν, όπως και στα περισσότερα ελληνικά νησιά, η καλοκαιρινή σεζόν ξεκινά το Πάσχα, κορυφώνεται τον Αύγουστο και τελειώνει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.
 • Είναι σημαντικό ότι 1 στους 2 ερωτώμενους μας δήλωσαν ότι σε φυσιολογικές συνθήκες οι αφίξεις επισκεπτών δεν περιορίζονται στις μαζικές προσελεύσεις των εορτών και των αργιών, αλλά διασπείρονται σχετικά ομαλά σε όλο το διάστημα της σεζόν, λόγω των πολλών τοπικών εορτών και εκδηλώσεων που προγραμματίζονται σε όλη αυτή την περίοδο.
 • Η συνήθης αναλογία των επισκεπτών αυτών των Μικρών Νησιών, τέλος, εκτιμήθηκε ότι κατά 65% είναι εσωτερικός τουρισμός και κατά 35% ξένοι επισκέπτες από διάφορες χώρες του κόσμου.

Οι απόψεις αυτές συνελέγησαν βάσει ερωτηματολογίου που εστάλη σε 30 Μικρούς Νησιωτικούς Δήμους της χώρας, κατά το διάστημα 2-14/5/2020.

Από τους 15 Δήμους που ανταποκρίθηκαν συνεισφέροντας σε αυτή την πρώτη καταγραφή των συνεπειών του Covid-19, το 1/3 ανήκει στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ από τα υπόλοιπα 10 Μικρά Νησιά τα 2 ανήκουν στον Αργοσαρωνικό, 3 στο Βόρειο Αιγαίο, 3 στα Δωδεκάνησα και 2 στις Κυκλάδες.

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Επί τάπητος στην Δυτική χώρα μας οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού

Newsteam 0 Comments

Οι οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης (Covid_2019) και οι προοπτικές της επόμενης ημέρας είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, που θα συνεδριάσει σήμερα Παρασκευή 22 Μαΐου 2020 και ώρα 14.30.

Στη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και να τοποθετηθούν, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας, μεταξύ των οποίων τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, ο ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τμήμα Δυτικής Ελλάδας και Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, (Παράρτημα Πελ/σου Δυτ. Στερεάς Ελλάδας), ο Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ Πατρών, εκπρόσωποι των Συλλόγων Εστίασης, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, οι Εμπορικοί Σύλλογοι, καθώς και οι Ενώσεις Ξενοδόχων.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορoνοϊού Covid_2019.

Πηγή: patrastimes.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας : Τηλεδιάσκεψη για το περιβάλλον

Newsteam 0 Comments

Την Παρασκευή 8 Μαΐου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας με  τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργό, Σωκράτη Φάμελλο και τη Βουλευτή Καβάλας, Τάνια Ελευθεριάδου, με θέμα το νόμο που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση,με συνθήκες φίμωσης της Βουλής, και χαρακτηρίστηκε από τους κοινωνικούς φορείς και τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ ως περιβαλλοντικό έγκλημα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν  ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, Σταύρος Κεχαγιόγλου, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας& Θάσου, Γιώργος Γκαϊτατζής,ο πρόεδρος του ΟΕΒΕ Καβάλας, Θόδωρος Χατζηχρήστος,ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Φώτης Στεφανής, ο πρόεδρος του ΓΕΩ-ΤΕΕ ΑΜ, Ζαφείρης Μυστακίδης, το μέλος του ΔΣ του ΤΕΕ Καβάλας, Κωνσταντίνος Πέικος, ο διευθυντής ερευνών ΕΛΓΟ-ΙΝΑΛΕ, Μάνος Κουτράκης, ο προϊστάμενος του τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων του Δασαρχείου Καβάλας, Διαμαντής Σταγγίδης, ενώ τους εργαζόμενους των δύο φορέων προστατευόμενων περιοχών εκπροσώπησε η Αναστασία Μιρλή.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν οι δύο πρώην βουλευτές Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Κώστας Μορφίδης, ο συντονιστής της ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ, Δημήτρης Καρβούνης και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, Θόδωρος Μπόνος.

Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι Καβάλας και Θάσου, Άρης Βέρρος και Δημήτρης Θεοδωρίδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας, Δημήτρης Λυμπεράκης.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης εκφράστηκε από την πλευρά των φορέων η έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει ο νόμος στον φυσικό πλούτο της περιοχής μας. Ιδιαίτερα, από τους προέδρους των δύο καταργούμενων φορέων διαχείρισης και της εκπροσώπου των εργαζομένων σε αυτούς, εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση στην κατάργησή τους, η οποία επιφέρει αβεβαιότητα στους εργαζόμενους και τη βεβαιότητα σε όλους όσους εμπλέκονται στη διαδικασία προστασίας του περιβάλλοντος ότι η αλλαγή αυτή θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη προστασία και τη διατήρηση των περιβαλλοντικών συνθηκών σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Επιπλέον, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στον τουρισμό της περιοχής μας, δεδομένου ότι αυτός αποτελεί τη βασική πηγή εισοδημάτων της περιοχής, μιας και το φυσικό περιβάλλον είναι ένα από μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της και θα πρέπει να είναι η βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθεί το τουριστικό προϊόν.

Οι αλλαγές που επιφέρει ο νόμος, που ψηφίστηκε, στην αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων που επιβαρύνουν το περιβάλλον, ευνοούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις και μπορούν να φέρουν την καταστροφή για πολλαπλάσιες, κυρίως τοπικές, επιχειρήσεις.Η αποδόμηση του κράτους δικαίου και η εισαγωγή πρακτικών ανισοτιμίας στην τοπική ανάπτυξη θα οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις και στο περιβάλλον και στην ανάπτυξη και την εργασία.

Δεν μπορεί να θεωρείται εκσυγχρονισμός η κατάργηση των κυρωμένων δασικών χαρτών, αλλά πισωγύρισμα. Όπως πισωγύρισμα είναι η διακοπή των προσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες περιβάλλοντος, που θα τους έδιναν τη δυνατότητα να λειτουργούν αποτελεσματικά και καινοτόμα για τον πολίτη και των επιχειρηματία, και η παραχώρηση των φορέων και υπηρεσιών περιβάλλοντος σε ιδιώτες!

Ο νόμος αυτός στερεί επίσης το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν με ποιον τρόπο θα αναπτυχθούν και ποιες επιχειρήσεις θα λειτουργούν στην περιοχή τους, αφού καταργεί την υποχρεωτική γνωμοδότηση από την πλευρά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις περιοχές Natura 2000.

Από την πλευρά μας, πιστεύουμε ότι την περίοδο που η περιβαλλοντική κρίση προκαλεί όλο και περισσότερες καταστροφές είναι ευθύνη όλων μας να ενισχύσουμε την προστασία του περιβάλλοντος και όχι την καταστροφή του,γι αυτό και δηλώσαμε την πλήρη αντίθεσή μας στο Νόμο και στη διαδικασία ψήφισής του, τα οποία και μας οδήγησαν και στην αποχώρηση μας από την διαδικασία ψηφοφορίας.

Πρόθεσή μας είναι ο έλεγχος και ο περιορισμός των επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρει ο συγκεκριμένος νόμος στο περιβάλλον του τόπου μας και στην τοπική ανάπτυξη και απασχόληση. Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου για τις επιπτώσεις του νόμου, με στόχο την ανάδειξή τους, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αποτροπή  των αντι-περιβαλλοντικών συνεπειών που αυτός θα επιφέρει.

 

Καβάλα,11/05/2020

Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »