Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΠΗΡΕΙΑ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Συμφωνία Αθήνας-Καΐρου για ΑΟΖ: Ελληνικά λάθη και ελληνικές υποχωρήσεις!

Newsteam 0 Comments

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ δεν αντιστοιχούν καθόλου στο περιεχόμενο της Συμφωνίας, γιατί αποκρύπτουν τις μεγάλες αδυναμίες, τα λάθη της και τις ελληνικές υποχωρήσεις.

Υπογραμμίζουμε χαρακτηριστικά δύο καίρια σημεία επί των οποίων η κυβέρνηση, στο όνομα της ακύρωσης του τουρκολυβικού μνημονίου, προέβη σε υπαναχωρήσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν ιδιαίτερα επικίνδυνες παρενέργειες.

Πρώτον: Η Συμφωνία πιθανότατα προβλέπει και λέμε πιθανότατα διότι δεν έχουν κατατεθεί τα επίσημα ποσοστά, κατανομή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Κρήτη και την Αίγυπτο, αντί για 50-50%, δηλαδή με τη μέση γραμμή, προβλέπει κατανομή της τάξης 45% ποσοστό ΑΟΖ για την Κρήτη και 55% για το ηπειρωτικό έδαφος της Αιγύπτου.

Η οριοθέτηση αυτή είναι άκρως ασύμφορη για την Ελλάδα, αφού όταν με την δική μας υπογραφή δίνεται στη Κρήτη μειωμένη επήρεια σε ΑΟΖ, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε τι μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία για τα μικρότερα νησιά στο Αιγαίο. Όλη η γραμμή της Αθήνας, για πλήρη επήρεια των νησιών μας, εάν δεν ισχύει για την Κρήτη, τότε κινδυνεύει να καταρρεύσει για τα νησιά του αιγαιακού χώρου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε όφελος της Τουρκίας.

Δεύτερον: Η Συμφωνία οριοθέτησης ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο όχι μόνο δεν περιλαμβάνει το Καστελόριζο αλλά ούτε και ολόκληρη τη Ρόδο. Αντίθετα, η Συμφωνία χωρίζει κάθετα,ακριβώς στη μέση, τη Ρόδο, κατά μήκος του 28ου Μεσημβρινού, οριοθετώντας ΑΟΖ, μόνο, δυτικά και όχι ανατολικά της Ρόδου. Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία κινδυνεύει να νομιμοποιήσει σε βάρος μας την εδώ και χρόνια επεκτατική τουρκική στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού με την ελληνική συναίνεση αφήνεται μετέωρη η οριοθέτηση ΑΟΖ ανατολικά και νότια της Ρόδου και φυσικά μένει, πλήρως, εκτός ατζέντας το Καστελόριζο.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει, φυσικά, να δικαιολογήσει τις παραπάνω υποχωρήσεις της στη Συμφωνία που έκανε με την Αίγυπτο με το επιχείρημα ότι η υπογραφή αυτής της Συμφωνίας ήταν απολύτως αναγκαία γιατί ήταν ο μόνος τρόπος για να αμφισβητηθεί στη πράξη το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης. Η κυβέρνηση, όμως, θα έπρεπε να πάρει υπόψη της ότι όσο η ίδια ενδιαφερόταν να ακυρώσει στη πράξη το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, άλλο τόσο ίσως και περισσότερο ενδιαφερόταν και η Αίγυπτος για την ακύρωση αυτού του μνημονίου, αφού καταπατούσε κατάφωρα και δικά της κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ έδινε φτερά στην κυβέρνηση Σάρατζ να κυριαρχήσει σε όλη την Λιβύη, απειλώντας άμεσα το καθεστώς της Αιγύπτου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η διχοτόμηση της Ρόδου και η μερική οριοθέτηση και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η μειωμένη, με την συγκατάθεση της Αθήνας, επήρεια της Κρήτης.

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ο Χ.Ροζάκης ξαναχτυπά-Όχι στα 12 ν.μ-Όλα στη Χάγη-Μειωμένη επήρεια Καστελόριζου

Newsteam 0 Comments

Ο Χρήστος Ροζάκης, δεξί χέρι του Κ. Σημίτη επί πρωθυπουργίας του, ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών, για να απαριθμήσω μόνο λίγες από τις ιδιότητές του, ξαναχτύπησε.

Ο Χρήστος Ροζάκης μιλώντας στο Κρήτη TV και στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ, γιατί με αυτόν τον τρόπο κλείνει το Αιγαίο, επέμεινε ότι το Καστελόριζο, ένα νησί με πάνω από 15.000 κατοίκους και με χιλιετηρίδων οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή, θα πρέπει να έχει μειωμένη επήρεια σε ΑΟΖ, χωρίς καν να διασαφηνίζει πόση είναι η μειωμένη επήρεια και υποστήριξε ότι όλες οι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας διαφορές, στην ουσία παράνομες μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας, θα μπορούσαν να παραπεμφθούν προς διευθέτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Οι απόψεις αυτές του κ. Χ. Ροζάκη φυσικά δεν είναι καινούργιες. Δεν παύουν, όμως, να γίνονται όλο και πιο εξοργιστικές όσο πιο προκλητική, παράνομη και επιθετική γίνεται η στρατηγική της Τουρκίας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή μας.

Στην ουσία ο Χ. Ροζάκης, παρότι ως Καθηγητής  θα έπρεπε να ήταν ο φύλακας του υπάρχοντος Διεθνούς Δικαίου, το οποίο επιβάλλει την εφαρμογή και στο Αιγαίο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προβλέποντας ρυθμίσεις για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, δυστυχώς διαμορφώνει ένα δικό του Ροζάκειο Διεθνές Δίκαιο ή στην καλύτερη περίπτωση δίνει μια αυθαίρετη ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου. Την ίδια αυθαιρεσία που ο κύριος Καθηγητής κάνει με το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας έως τα 12 ν.μ, την ίδια αυθαίρετη ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου ακολουθεί και στη νπερίπτωση του Καστελόριζου κι ακόμα χειρότερα όταν φτάνει να αποδέχεται την παραπομπή και των γκρίζων ζωνών για νησιά του Αιγαίου, στη Χάγη.

Είναι αρκετοί εκείνοι στη χώρα μας που φοβούνται τον πόλεμο με την Τουρκία και είναι έτοιμοι για να τον αποφύγουν, να αποδεχτούν λογικές υποχωρήσεις από τη χώρα μας. Τους λέω να μην ανησυχούν. Η Τουρκία δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε πόλεμο για να αποσπάσει τον ακρωτηριασμό της χώρας μας. Πολύ φοβούμαι ότι το bullying και η τρομοκρατία σε βάρος της χώρας μας, γρήγορα μπορεί να έχει ως συνέπεια να κερδίσει η Τουρκία, μέσω του διαλόγου, όσα δεν θα μπορούσε να αποκομίσει με πολεμική σύγκρουση. Ο πόλεμος εμπεριέχει κινδύνους. Η τρομοκράτηση του αντιπάλου και η απόσπαση στη συνέχεια ωφελημάτων δια του διαλόγου είναι ακίνδυνη.

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

H Συμφωνία χώρα μαςς-Ιταλίας εξυπηρετεί Τουρκία-Δεν δίνει πλήρη επήρεια σε νησιά

Newsteam 0 Comments

Ζήτημα εθνικής κυριαρχίας η Αγιά Σοφιά, απαντούν προκλητικά σε Αθήνα και ΗΠΑ οι Τούρκοι

Σε αυτό το μήκος κύματος απαντούν προκλητικά Τούρκοι αξιωματούχοι τόσο στην έκθεση των ΗΠΑ, όσο και στην Ελλάδα, για την πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV μίλησε για την Αγία Σοφία αλλά και για την συμφωνία της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η Αγιά Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας και πως στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ο τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο.

Δεν αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Στη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία όμως η Ελλάδα σε τρία νησιά στην Κεφαλλονιά , στους Στροφάδες και στους Οθωνους δεν έδωσε πλήρη επήρεια στα νησιά αυτά. Ο Κοτζιάς γι αυτό κατηγόρησε τη συμφωνία αυτή.

Αυτό είναι θετικό για εμάς και μας δίνει δίκαιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη  ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα έτσι ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους κατέληξε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Στο ίδιο μήκος κύματος απαντά ο Ακσόι στις ΗΠΑ 

Πριν από λίγο, η Τουρκία απάντησε και στις ΗΠΑ για την έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία το 2019, επικρίνοντάς την, λέγοντας πως είναι γραμμένη σε γλώσσα που απέχει πολύ από την αντικειμενικότητα, διά στόματος του Χάμι Ακσόι.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι αντικρίζει με έκπληξη τις αναφορές για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας στην Έκθεση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες για το 2019.

Η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας είναι περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας και η αρμοδιότητα για κάθε είδους σχεδιασμό τους είναι ένα ζήτημα που αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Δεν είναι δουλειά άλλων χωρών οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν σχετικά με αυτά τα έργα, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Προστίθεται ότι η Τουρκία γνωρίζει την αξία όλων των πολιτιστικών και θρησκευτικών περιουσιών στην επικράτειά της και τα προστατεύει με τον τρόπο που τους αξίζει.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »