Πατήστε ESC για κλείσιμο

εξοπλισμοί - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Αίγυπτος: Παραλαμβάνει τα πρώτα Su-35-Οιυπάκουοι Έλληνες πολιτικοί πουλάνε φούμαρα

Newsteam 0 Comments

Οι υπάκουες ελληνικές κυβερνήσεις, χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν και σήμερα τον εξοπλισμό της χώρας ,δήθεν ως διπλωματικό χαρτί!

Έχουν οικτρά αποτύχει και το αποτέλεσμα είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να φορτώνονται κατά καιρούς οπλικά συστήματα που ο χρόνος τα ΄χει ξεπεράσει και πάντως όπλα που δεν εξυπηρετούν τις επιχειρησιακές και γεωπολιτικές απαιτήσεις της χώρας, αλλά τα συμφέροντα των εταιρειών. Τα παραδείγματα πολλά…

Όλες οι γειτονικές μας χώρες, ακόμη κι όσες θεωρητικά τουλάχιστον είναι αδύναμες κάνουν κι αυτές εξοπλιστική διπλωματία, αλλά έχουν και όρια και προτεραιότητες για να δυναμώσουν πραγματικά την άμυνα τους κι όχι μόνο τα ταμεία των εξοπλιστικών κολοσσών των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Η Αίγυπτος είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. 

Η Αίγυπτος παρέλαβε τα πρώτα 5 από τα συνολικά 24 ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35! Δεν δέχτηκε πιέσεις το Κάϊρο από την Ουάσινγκτον; Προφανώς ναι. Έκλεισε όμως τη συμφωνία για τα 20 Su-35 και δεν είναι η μοναδική συμφωνία που έχει κάνει .

Ο στρατηγός Nasr Salem, καθηγητής στρατηγικών μελετών στην Ανώτερη Στρατιωτική Ακαδημία  Nasser, δήλωσε στο Al-Monitor ότι η  απόκτηση των  Su-35 , μαζί με τα MiG-29Ms, τα Rafale και τα F-16 Falcons, που διαθέτει η Αίγυπτος θα διασφαλίσουν τον έλεγχο του εναέριου χώρου ώστε να προστατεύσουν τα αιγυπτιακά συμφέροντα. Και προσθέτει πολύ λογικά απευθυνόμενος στους θυμωμένους Αμερικανούς:

Γιατί οι ΗΠΑ δεν προμηθεύουν την Αίγυπτο με F-35 ; Έδωσαν  στο Ισραήλ.

Κάπως έτσι στις  18 Μαρτίου 2019, η Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία υπέγραψε συμφωνία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων  για την αγορά 24 μαχητικών αεροσκαφών Su-35 από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του  σχετικού εξοπλισμού.

Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα προσπαθούσαμε να καταλάβουμε -και ακόμη προσπαθούμε- τι ακριβώς κάνουμε με τον περιβόητο εκσυγχρονισμό των F-16

Η Ελλάδα επιμένει πολλά χρόνια τώρα να προσαρμόζει τις εξοπλιστικές της ανάγκες στα θέλω και στα πρέπει των πωλητών και αρνείται να παραδεχτεί ότι είναι ο καλύτερος πελάτης τον οποίο οφείλουν να σέβονται και να διευκολύνουν! Στη Lockheed Martin θα ΄πρεπε να έχουν την Ελλάδα στη λίστα των χρυσών χορηγών κι όχι να την αντιμετωπίζουν ως φτωχό συγγενή , στον οποίο μάλιστα απαγορεύουν να συνομιλεί και με άλλους προμηθευτές! Έγινε κι αυτό ,όταν η επίσης αμερικανική Boeing ήθελε να κάνει προσφορά για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και επί της ουσίας μας…απαγορεύθηκε να την εξετάσουμε καν!

Το 1999 η κυβέρνηση Σημίτη έθαψε οριστικά το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος Κύπρου, αλλάζοντας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή την απόφαση της να αγοράσει F-15 επιλέγοντας ξανά F-16. Η διαφορά σ΄ ότι έχει να κάνει με την κάλυψη της Κύπρου είναι γνωστή. Προφανώς οι ΗΠΑ δεν ήθελαν την ελληνική αεροπορική κάλυψη της Κύπρου και το πέτυχαν.

Φθάνοντας στο σήμερα, μία από τα ίδια. Τα όσα έγιναν με την ελληνογαλλική συμφωνία είναι αποκαλυπτικά της νοοτροπίας που εξακολουθεί να μας καταστρέφει. Να σημειώσουμε ότι η Αίγυπτος έχει προμηθευτεί ήδη ελικοπτεροφόρο πλοίο και γαλλικές φρεγάτες, συζητώντας μάλιστα την επέκταση της συμφωνίας με την προμήθεια κι άλλων πλοίων! Το Καϊρο απλά ακολουθεί τη λογική που λέει ότι κάθε χώρα τα συμφέροντα της τα υπερασπίζεται. Με κάθε τρόπο.

Τα αναφέρουμε όλα αυτά ,γιατί υπουργοί και οι παρατρεχάμενοι τους όλο και συχνότερα σε τελετές και άλλες …εορτές βγαίνουν με στόμφο και δηλώνουν πόσο σκληρά εργάζονται για τον εξοπλισμό της χώρας, πουλώντας στον κόσμο ελπίδα ότι κάτι αλλάζει! Αναφέρουν πάντα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, χωρίς να λένε στον κόσμο ότι αυτό θα ολοκληρωθεί αν όλα πάνε καλά το 2027 ή το 2028! Φοβούνται να κάνουν μια πραγματική και ουσιαστική αναδιοργάνωση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σοβαρευτούμε και αυτή η στιγμή έχει έρθει…

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Υπολογισμός του κόστους του πολέμου στην εποχή του Κορονοϊού

Newsteam 0 Comments

Το επαίσχυντο οικονομικό κόστος του πολέμου είναι κατάφωρα εμφανές και η ανακατανομή των χρημάτων των φορολογουμένων ποτέ δεν ήταν πιο επείγουσα.

Των TERINA HINE και CHRIS NINEHAM για το Stop the War Coalition

Η Βρετανία έχει τον έκτο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο, ο οποίος αυτό το έτος πρόκειται να ανέλθει σε 55 δισ. λίρες. Οι αμυντικές δαπάνες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος τομέας κυβερνητικών δαπανών – δηλαδή 5 πένες σε κάθε φόρο πηγαίνει προς το στρατό. Ισοδυναμεί με λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο των συνολικών δαπανών για την υγεία.

Το υπουργείο Άμυνας (MOD) σημειώνει ότι το ΗΒ έχει τον μακράν μεγαλύτερο αμυντικό εξοπλισμός του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη σε απόλυτους αριθμούς. Το ΗΒ είναι μια από τις τρεις χώρες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αποτελούμενη από 29 μέλη, που δαπανά τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ στο στρατό.

Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Βρετανίας αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια σε απόλυτους αριθμούς και σε σχέση με το ΑΕΠ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό κατά 0,5% πάνω από τον πληθωρισμό ετησίως κατά τη διάρκεια αυτού του κοινοβουλίου.

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Savid Javid, Βρετανός Καγκελάριος εκείνη την εποχή, ανακοίνωσε πραγματική αύξηση 2,6% στον αμυντικό προϋπολογισμό για να καλύψει το κόστος του νέου υλικού.

Ο βασικός στόχος εδώ δεν είναι στην πραγματικότητα η άμυνα, αλλά η προβολή της δύναμης και της επιρροής διεθνώς στην επιδίωξη αυτού που η κυβέρνηση αποκαλεί Παγκόσμια Βρετανία. Σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας, σκοπός του είναι να παγιώσει το ΗΒ ως στρατιωτική δύναμη Επιπέδου 1.

Αυτή η αύξηση των δαπανών πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία έχει καταστεί σαφές ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας(NHS) στερείται ενός φάσματος βασικού εξοπλισμού και προσωπικού για τα τεστ και τη θεραπεία κρουσμάτων Covid-19 και για την αντιμετώπιση άλλων πιθανών πανδημιών υγείας. Η Βρετανική Ιατρική Ένωση προειδοποίησε στις 5 Μαρτίου 2020 ότι η κρίση στις συντάξεις, τις αμοιβές και τη χρηματοδότηση κεφαλαίου του NHS έχει οδηγήσει την υπηρεσία υγείας κοντά στην κατάρρευση. Προέτρεψε την κυβέρνηση να εφαρμόσει έκτακτο πακέτο μέτρων για αύξηση της χρηματοδότησης.

Οι πρόσφατες ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις της Βρετανίας έχουν κοστίσει περίπου 34 δισεκατομμύρια λίρες, έχουν προκαλέσει ανείπωτη δυστυχία και έχουν συμβάλει στο να γίνει ο κόσμος πολύ πιο επικίνδυνος. Η συνεχιζόμενη στρατιωτική παρουσία σε πληγείσες από τον πόλεμο περιοχές αυξάνει μόνο τις εντάσεις και διαιωνίζει τις συγκρούσεις, συχνά σε περιοχές που είναι ευάλωτες στην ταχεία εξάπλωση ασθενειών. Η απόσυρση ξένων στρατευμάτων θα αμβλύνει τις εντάσεις διεθνώς και θα απελευθερώσει τεράστιους πόρους για να βελτιώσει την αντίδρασή μας στον κορονοϊό και θα ανοικοδομήσει τις δημόσιες υπηρεσίες μας μετά από χρόνια λιτότητας.

1) Εξωτερικές επεμβάσεις

Βρετανικό προσωπικό υπηρεσιών λειτουργεί σε τουλάχιστον 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότερα από 1.000 Βρετανικά Στρατεύματα στο Αφγανιστάν, τα οποία εμπλέκονται σε ένας πόλεμο ο οποίος έχει διαρκέσει τέσσερις φορές περισσότερο από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν περισσότεροι από 1.300 στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και της Συρίας, και οι δύο χώρες που έχουν βρεθεί στο χείλος της κατάρρευσης από τον πόλεμο και την ξένη παρέμβαση. Οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις συμμετέχουν στον πόλεμο της Υεμένης υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος είχε προκαλέσει μια απελπισμένη ανθρωπιστική καταστροφή πριν από την πανδημία και συνεχίζει παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

Εκτός από τις μόνιμες βάσεις (βλέπε παρακάτω), οι Βρετανανικές δυνάμεις δραστηριοποιούνται και σε άλλες χώρες, όπως η Εσθονία, η Γκαμπόν, η Γκάμπια, το Μαλάουι, η Νιγηρία, η Πολωνία και το Νότιο Σουδάν.

Το επιπλέον κόστος αυτών των στρατιωτικών αναπτύξεων υπολογίστηκε από ερευνητές της Βουλής των Κοινοτήτων ως £855 εκατομμύρια το 2018. Το MOD παρέχει περιορισμένη ανάλυση των βασικών επιχειρήσεων και το κόστος τους δεν περιλαμβάνει μισθούς ή τακτικά λειτουργικά έξοδα:

Καθαρό πρόσθετο κόστος των επιχειρήσεων

Ετήσια έκθεση και λογαριασμοί MOD 2018-19(Περιοχή/Κόστος σε εκατομμύρια λίρες):

 • Αφγανιστάν/89,4
 • Ευρύτερος κόλπος/41,9
 • Αντιμετώπιση του DAESH(ISIS)/448,4
 • Διασφάλιση Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία; Περιοδοντολογίας (EFP) και του ΝΑΤΟ/4,8
 • Ανάπτυξη χώρου συγκέντρωσης στρατιωτικών δραστηριοτήτων (DMAP)/46,6
 • Ταμείο Συγκρούσεων, Σταθερότητας και Ασφάλειας (CSSF)/88,5
 • Άλλα/0,4

Το συνολικό κόστος αυτών των επιχειρήσεων(855 εκατομμύρια λίρες) θα ήταν αρκετό για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα των πακέτων τροφίμων για εξαιρετικά κλινικά ευάλωτα άτομα στα οποία έχει δοθεί συμβουλή να προστατευθούν από τον κορονοϊό στο σπίτι.

2) Μόνιμες εξωτερικές βάσεις

 • Κύπρος, ετήσιο κόστος 80 εκατομμύρια λίρες

Οι δύο στρατιωτικές βάσεις του ΗΒ στην Κύπρο καταλαμβάνουν πάνω από 3.500 προσωπικό. Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε την Κύπρο ως εφαλτήριο για βομβαρδισμούς σε Ιράκ, Λιβύη και Συρία, προκαλώντας διαμαρτυρίες από αντιπολεμικούς ακτιβιστές στο νησί.

 • Καναδάς, ετήσιο κόστος £27,9 εκατομμύρια

Ο βρετανικός στρατός διαθέτει μια τεράστια στρατιωτική βάση στην Αλμπέρτα του Καναδά. Περισσότεροι από 400 Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται μόνιμα εκεί, μαζί με πάνω από 1.000 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης Challenger 2.

 • Κένυα, ετήσιο κόστος 9,3 εκατομμύρια λίρες

Η τεράστια βάση του στρατού του ΗΒ στο Nanyuki της Κένυας παρέχει πρόσβαση σε 13 εκπαιδευτικούς χώρους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία στρατευμάτων πριν από την ανάπτυξή τους στο Αφγανιστάν και αλλού. Περίπου 100 μέλη του βρετανικού προσωπικού έχουν μόνιμη βάση εκεί.

 • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ετήσιο κόστος 7,7 εκατ. λίρες

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση Al Minhad στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Παρείχε επίσης στήριξη στον βομβαρδισμό της Λιβύης από το ΗΒ το 2011. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια εξαιρετικά καταπιεστική δικτατορία στην οποία η BP εξάγει 160.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

 • Μπαχρέιν, ετήσιο κόστος 4,2 εκατομμύρια λίρες

Το Μπαχρέιν φιλοξενεί την πρώτη σημαντική ναυτική βάση του ΗΒ ανατολικά της διώρυγας του Σουέζ από το 1971. Το Μπαχρέιν είναι μια απόλυτη μοναρχία, όπου ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας φυλακίζονται, βασανίζονται ή σκοτώνονται επειδή μιλούν δημόσια.

 • Oman, ετήσιο κόστος 3,5 εκατομμύρια στερλίνες

Το 2017, το Ομάν συμφώνησε να επιτρέψει στο Βασιλικό Ναυτικό να χρησιμοποιήσει ένα λιμάνι στο Duqm και να δημιουργήσει μια κοινή βάση υποστήριξης της εφοδιαστικής, η οποία είναι αρκετά βαθιά για να έχουν πρόσβαση τα νέα αεροσκάφη της Βρετανίας. Το Ομάν είναι άλλη μια δικτατορία του Κόλπου που που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βρετανική στρατιωτική υποστήριξη για την επιβίωση της κυβερνώσας οικογένειάς.

 • Νήσοι Τσάγκος, ετήσιο κόστος 3,4 εκατομμύρια λίρες

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το Ντιέγκο Γκαρσία, μέρος της Βρετανικής Επικράτειας του Ινδικού Ωκεανού, ως αεροδιάδρομο μεγάλης εμβέλειας για βομβαρδισμούς στη Μέση Ανατολή και δρομολόγησαν πτήσεις παράδοσης μέσω της βάσης. Από το 1968, η βρετανική κυβέρνηση απομάκρυνε βίαια ολόκληρο τον πληθυσμό 1.500 ατόμων από τις νήσους Τσάγκος, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Το Βασιλικό Ναυτικό και οι Πεζοναύτες διατηρούν προσωπικό στα νησιά.

 • Κατάρ, ετήσιο κόστος £2,6 εκατομμύρια

Η Εκστρατευτική Αεροπορική Ομάδα Υπ’ αριθ. 83 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας εδρεύει στην αεροπορική βάση Al Udeid, η οποία διοικείται από τον Αμερικανικό στρατό στο Κατάρ. Αεροσκάφη στη βάση έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια βομβιστικών επιδρομών που κατευθύνονται στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία. Είναι μία από τις τέσσερις στρατιωτικές βάσεις της Βρετανίας σε μια δικτατορία του Κόλπου.

 • Μπελίζε, ετήσιο κόστος 1,4 εκατομμύρια λίρες

Η Μονάδα Υποστήριξης Εκπαίδευσης του Βρετανικού Στρατού Μπελίζε (BATSUB) βρίσκεται κοντά στην Πόλη Μπελίζε. Τα βρετανικά στρατεύματα έχουν πρόσβαση στο ένα έκτο της γης του Μπελίζε, συμπεριλαμβανομένης προστατευόμενης δασικής περιοχής, για εκπαίδευση σε πολεμικές συγκρούσεις στη ζούγκλα, η οποία περιλαμβάνει την εκτόξευση όλμων, πυροβολικό και πολυβόλα από ελικόπτερα.

 • Σιγκαπούρη, ετήσιο κόστος 1,2 εκατομμύρια λίρες

Η εφοδιαστική βάση του βρετανικού ναυτικού βρίσκεται στο Sembawang Wharf στη Σιγκαπούρη. Η Σιγκαπούρη βρίσκεται κοντά στην Κίνα, εκεί όπου αγαθά αξίας 3 τρισεκατομμυρια λιρών το χρόνο περνούν από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι το κυβερνών κόμμα της Σιγκαπούρης έχει αυταρχικό έλεγχο στην εξουσία και τους δρακόντειους νόμους που περιορίζουν τις διαμαρτυρίες, ενώ η εκτίμηση της ελευθερίας του Τύπου είναι χαμηλότερη από τη Μιανμάρ, τη Ρωσία και τη Ζιμπάμπουε.

Οι συνολικές πρόσθετες δαπάνες για στρατιωτικές βάσεις ανέρχονται σε 141 εκατομμύρια λίρες. Τα χρήματα αυτά θα ήταν αρκετά για να διπλασιαστεί η προμήθεια ιατρικών αναπνευστικών μηχανημάτων από τη Βρετανία, τα οποία είναι κρίσιμα για να βοηθήσουν τα θύματα του Covid-19 να συνεχίσουν να αναπνέουν εάν νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Ευχαριστούμε τον Φιλ Μίλερ για τον αποχαρακτηρισμός των εγγράφων του Ηνωμένου Βασιλείου στις 19 Μαρτίου 2020 για λεπτομέρειες σχετικά με τις βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου

Εξοπλισμός

Η αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως σε πρόσθετες παραγγελίες για νέο υλικό. Την προσεχή δεκαετία η Βρετανία πρόκειται να δαπανήσει 183,6 δισ. λίρες για στρατιωτικό εξοπλισμό. Αυτό σημαίνει £18,3 δις κάθε χρόνο. Η ετήσια έκθεση του Υπουργείου Άμυνας (MOD) για την περίοδο 2018-2019 παρέχει μια περιγραφή των προγραμματισμένων δαπανών στρατιωτικού εξοπλισμού κατά την επόμενη δεκαετία.

Προβλεπόμενες δαπάνες 2018-2028/Δισεκατομμύρια:

 • Υποβρύχια/44,6
 • Πληροφοριακά συστήματα και υπηρεσίες/24,8
 • Πλοία/19,5
 • Αεροπορική υποστήριξη/18,6
 • Χερσαίος εξοπλισμός (συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού του προσωπικού)/18,4
 • Πολεμικά αέρος (π.χ. Typhoon, Tornado)/17,8
 • Όπλα (αέρας και θάλασσα)/13,8
 • Ελικόπτερα/9,6

Οι εξαιρετικά υψηλές δαπάνες του ναυτικού είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την ικανότητα του βρετανικού στρατού για παγκόσμια εμβέλεια και παρέμβαση. Η Βρετανία ξοδεύει περισσότερα στο ναυτικό της από ότι η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία μαζί. Το ναυπηγικό πρόγραμμα θα παράσχει στο Ηνωμένο Βασίλειο πολύ μεγαλύτερη επιθετική στρατιωτική ικανότητα. Αναφερόμενη στη νέα γενιά αεροσκαφών και συναφών σκαφών, το MOD αναφέρει: Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία, το Βρετανικό Carrier Strike Group θα αποτελέσει ανυπέρβλητη δύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι ετήσιες δαπάνες ύψους 18,3 δισεκατομμυρίων λιρών θα μπορούσαν να καλύψουν περισσότερο από το κόστος μιας ετήσιας άδειας εργασίας που υπολογίζεται σε μόλις πάνω από 1 δισεκατομμύριο λιρών/μήνα.

Το επαίσχυντο οικονομικό κόστος του πολέμου είναι κατάφωρα εμφανές, και η ανακατανομή των χρημάτων των φορολογουμένων ποτέ δεν ήταν πιο επείγουσα. Με τον ΟΗΕ να ζητεί παγκόσμια κατάπαυση του πυρός δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για την καταπολέμηση της εξωτερικής επέμβασης και της στρατιωτικής ανάπτυξης στο εξωτερικό. Συμμετάσχετε στην εκστρατεία μας, υπογράψτε το αίτημα μας, γίνετε μέλος του Stop the War.

Από την Guernica

Διάβασε το »