Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Εξοικονομώ κατ´ οίκον – Πρόγραμμα, ΕΣΠΑ προγράμματα 2020

Newsteam 0 Comments

Εξοικονομώ κατ´ οίκον – Πρόγραμμα, ΕΣΠΑ προγράμματα 2020 – Μεγάλο ενδιαφέρον για τον νέο κύκλο.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον νοικοκυριών και επαγγελματιών για τον τρίτο κύκλο του Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, ο οποίος αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Μηχανικοί και τεχνικές εταιρείες δέχονται καθημερινά εκατοντάδες τηλεφωνήματα από ενδιαφερομένους που τους ζητούν να μάθουν το πότε ξεκινάει το πρόγραμμα και το ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσουν.

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανταποκρινόμενη στη μεγάλη ζήτηση για το πρόγραμμα, δρομολογεί αύξηση του ανώτατου εισοδήματος των ιδιοκτητών που θα είναι δικαιούχοι των επιδοτήσεων, κίνηση που θα αυξήσει αυτόματα τους επιλέξιμους προς χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με το cnn.gr, o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δέχεται εισηγήσεις για μείωση των εισοδηματικών κατηγοριών από επτά σε πέντε με παράλληλη αύξηση του εισοδηματικού πλαφόν στα 70.000 ευρώ. Ακόμη, εξετάζεται να δοθεί ένα μπόνους έως και 15% στις χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες Η και Ζ, οι οποίες αφορούν σε παλαιές κατοικίες προ του 1980, αλλά και να υπάρξει μια επέκταση των επιλέξιμων παρεμβάσεων.

Τι σημαίνει αυτό; Πως εκτός από την αντικατάσταση κουφωμάτων, την τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και την αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης, θα μπορέσουν π.χ. να χρηματοδοτηθούν δαπάνες για αγορά και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, καθώς και άλλα πράσινα εργαλεία.

Σε κάθε περίπτωση κατοικίες ηλικίας άνω των 40 ετών αναμένεται να έχουν το προβάδισμα. Και αυτές δεν είναι λίγες. Σύμφωνα με επεξεργασμένα στοιχεία άνω των 40 ετών είναι το 55% του κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας, ήτοι ακίνητα χαμηλής ενεργειακής απόδοσης σε πολλά εκ των οποίων δεν έχει πραγματοποιηθεί καν σεισμικός έλεγχος.

Ο προϋπολογισμός του τρίτου κύκλου Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον θα κυμαίνεται στα 400 εκατ. ευρώ, αλλά αν και θα είναι ο τελευταίος με την παρούσα μορφή, η επιδότηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης δεν θα σταματήσει, καθώς είναι κεντρική επιλογή της ΕΕ.

Είναι ενδεικτικό πως η Κομισιόν τρέχει ως αύριο 9 Ιουλίου δημόσια διαβούλευση σχετικά με τα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων της ΕΕ. Το Κύμα Ανακαινίσεων όπως έχει ονομαστεί η πρωτοβουλία, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει για δημιουργία θέσεων εργασίας και επενδύσεις.

Μέσω της διαβούλευσης, η Επιτροπή επιδιώκει να συγκεντρώσει απόψεις για τους τρόπους αύξησης του ποσοστού και της ποιότητας των ανακαινίσεων κτιρίων, μέσω κανονιστικών, πολιτικών και χρηματοδοτικών μέσων. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα υπάρξει επεξεργασία των προτάσεων και εν συνεχεία παρουσίαση των τελικών θέσεων της Κομισιόν.

Εξοικονομώ κατ´ οίκον – Πρόγραμμα, ΕΣΠΑ προγράμματα 2020 – Έρχονται δύο νέα προγράμματα.

Δύο, μεγάλες, δράσεις ΕΣΠΑ έχει στα σκαριά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ολοκλήρωση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Η πρώτη, αφορά στην ανανέωση παγίων των εταιρειών -μαζί με ενεργειακή αναβάθμιση και η δεύτερη στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Οι παραπάνω, εντάσσονται στο επιχειρηματικό σκέλος του ΕΣΠΑ (πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ) και θα τρέξουν σε λίγο καιρό, αφού περάσουμε αυτήν την κρίση, όπως κοινοποίησε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης, με θέμα: Ποιο ΕΣΠΑ χρειάζονται οι επιχειρήσεις στην μετά- COVID εποχή, που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και τη διαΝΕΟσις (30/6).

Ο ίδιος εστίασε στο γεγονός πως πρέπει να υπάρχουν λίγες και στοχευμένες δράσεις. Κατά τα λεγόμενά του, όσο πιο πολλά προγράμματα τόσο μπλοκάρει το Σύστημα που δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων, με αποτέλεσμα να προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Απεναντίας, υποστήριξε πως εάν υπάρχει για παράδειγμα ένα πρόγραμμα με πολλές, απλές υπο-δράσεις, η εκάστοτε επιχείρηση θα μπορεί να επιλέξει από μόνη της που και πώς θέλει να επενδύσει, γεγονός που δύναται να οδηγήσει, κατ’ επέκταση, σε επενδύσεις με αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Ο κ. Τσακίρης ανέφερε πως οι παραπάνω εμβληματικές δράσεις, όπως τις χαρακτήρισε, υπήρχαν στο σχεδιασμό του υπουργείου από την προ-κορονοϊό εποχή. Κι εξήγησε, πως στο πλαίσιο αυτών θα εφαρμοστεί το λεγόμενο σύστημα first in – first out, προκειμένου να μην καταγράφονται καθυστερήσεις στη διαδικασία, δηλαδή να μην περιμένουμε να κλείσει η δράση, να γίνουν οι αξιολογήσεις, να πραγματοποιηθούν οι ενστάσεις κ.λπ. Παρά όποιος περνάει τα on/off κριτήρια να μπορεί να λάβει την επιδότηση και να προχωρήσει απευθείας την επένδυση, όπως είπε.

Στόχος απορρόφησης κονδυλίων

Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως στόχος του υπουργείου είναι να ανεβάσει το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο 50% έως το τέλος της χρονιάς (οι πληρωμές ολοκληρώνονται 31.12.2023), υπενθυμίζοντας πως ήταν στο 25%-26%, όταν ανέλαβε υφυπουργός και πλέον κινείται στο 38%. Εφόσον ο στόχος επιτευχθεί, σε χρονικό διάστημα 18 μηνών, οι εισροές κοινοτικών πόρων στην ελληνική οικονομία αναμένεται να φτάσουν στα 5 δισ. ευρώ.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης επισήμανε πως, από ότι φαίνεται, θα στηρίξει οικονομικά συγκεκριμένα έργα. Οπότε, στην παρούσα φάση οι υπηρεσίες του υπουργείου συγκεντρώνουν όλα τα έργα που θέλουν να χρηματοδοτηθούν για τα επόμενα τρία χρόνια, και έχοντας έναν μηχανισμό για την ωρίμανσή τους θα τα …διοχετεύσουν στην Κομισιόν προκειμένου να ενισχυθούν από το Ταμείο.

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν από το υπουργείο εν μέσω πανδημίας (χρηματοδοτικά εργαλεία και επιδοτήσεις) σημείωσε πως έως τώρα έχουν κινητοποιήσει περίπου 5 δισ. ευρώ και προσβλέπουν πως με τη μόχλευση (αφορά σε ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας, όπου συμμετέχουν κι οι τράπεζες) η ρευστότητα στην αγορά θα φτάσει στα 12 δισ. ευρώ. Σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε αυτά τα εργαλεία, αλλά και να εισαγάγουμε καινούρια, πιο στοχευμένα, έως το τέλος του χρόνου, δήλωσε ο κ. Τσακίρης.

OΑΕΔ: Παρατείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Μάιο

Αυξήσεις για 900.000 κύριες συντάξεις: Αναλυτικά ποσά και παραδείγματα

Τι ψηφίζεται στη Βουλή για τα αναδρομικά – Συντάξεις Ιουλίου ΙΚΑ, ΑΜΕΑ, ΟΓΑ – ΕΦΚΑ

Διάβασε το »