Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΞΕΓΕΡΣΗ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Borotba: Αλληλεγγύη με τους αγωνιστές κατά του ρατσισμού και της κοινωνικής καταπίεσης!

Newsteam 0 Comments

Ανακοίνωση της ουκρανικής επαναστατικής οργάνωσης Borotba για την εξέγερση στις ΗΠΑ:

Το κίνημα Borotba της Ουκρανίας και των δημοκρατιών του Donbass εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τη λαϊκή εξέγερση κατά του ρατσισμού και της κοινωνικής καταπίεσης που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι διαμαρτυρίες σάρωσαν τη χώρα μετά τη σαδιστική δολοφονία του ΑφροΑμερικανού πολίτη Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσάββιν, ο οποίος στραγγαλισε τον Φλόιντ σκόπιμα, κρατώντας το χέρι του στην τσέπη του, για να δείξει ταυτόχρονα τη δύναμή του και να ταπεινώσει το θύμα του. Το ιστορικό αυτού του κυρίου περιλαμβάνει ήδη μια σειρά από φρικαλεότητες. Παρόμοιες πράξεις φυλετικής βίας και ανθρωποκτονίας είναι κοινές κοινές στην αστυνομία των ΗΠΑ.

Τα σταφύλια της οργής τα οποία γνωρίζαμε από τα βιβλία των John Steinbeck, Theodore Dreiser και Sinclair Lewis ωριμάζουν ξανά μπροστά στα μάτια μας.

Τα καπιταλιστικά μονοπώλια των ΗΠΑ έχουν στερήσει σε ορισμένους από τους πολίτες τους την πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και ασφαλείς, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Στην πραγματικότητα, ολόκληρες αστικές περιοχές έχουν μετατραπεί σε γκέτο των οποίων οι κάτοικοι υποφέρουν από φτώχεια και έλλειψη προοπτικής, από τα οποία δεν μπορούν να βγουν, και καταδικάζουν τα παιδιά τους στην ίδια μοίρα. Αυτό οδηγεί στην ατελείωτη αναπαραγωγή του πραγματικού φυλετικού διαχωρισμού, αν και έχει επίσημα και νόμιμα καταργηθεί.

Ταυτόχρονα, η επισφάλεια των θέσεων εργασίας, ο πληθωρισμός και η δύσκολη πρόσβαση σε βασικες αναγκες ωθούν τα φτωχότερα τμήματα της εργατικής τάξης στη φτώχεια. Στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου, το φαινόμενο των φτωχών εργαζομένων έχει διαδοθεί. Με το μεγαλύτερο ΑΕΠ στον κόσμο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματα της φτώχειας και της ανισότητας.

Χαιρετίζουμε την ευρεία κινητοποίηση της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των μαθητών, των μεταναστών εργαζομένων και των αντιφασιστών.

Η εξέγερση ενάντια στην αστυνομική βία αποτελεί επίσης σύμβολο του παγκόσμιου αγώνα ενάντια στο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών ως παγκόσμιου αστυφύλακα.

Το κίνημα είναι ακόμα αυθόρμητο, αλλά ο χαρακτήρας της τάξης των επερχόμενων μαχών είναι ήδη ορατός. Η ανάπτυξη μιας σαφούς επαναστατικής γραμμής, η εισαγωγή της ταξικής συνείδησης στις μάζες των αγωνισομένων, είναι καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων στις ΗΠΑ

Είμαστε αλληλέγγυοι με τους συντρόφους μας από το Struggle-La Lucha και με όλους τους μαχητές για το σκοπό του σοσιαλισμού και της προόδου.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Οι διαδηλώσεις των ΗΠΑ εκθέτουν ένα αποτυχημένο κράτος και αναδεικνύουν τα μακροχρόνια κοινωνικά προβλήματα των Αμερικανών

Newsteam 0 Comments

Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί τις ΗΠΑ να έρχονται αντιμέτωπες με μαζικές ταραχές, λεηλασίες, χάος και εντεινόμενη βία, οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι αντί να εξετάζουν τα συστημικά προβλήματα στην κοινωνία τους που οδήγησαν σε μια τέτοια κρίση, έχουν επιστρέψει στο παλιό παιχνίδι κατηγοριών εναντίον αριστερών, ψεύτικων ειδήσεων και εξωτερικών δυνάμεων.

Καθώς όλο και περισσότεροι netizens αναρωτιούνται αν με αυτό το τρόπο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά, οι παρατηρητές βλέπουν μια αδύναμη, ανεύθυνη και ανίκανη ηγεσία να οδηγεί τη χώρα σε μια εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, προσπαθώντας να εκτρέψει την προσοχή του κόσμου από την ίδια την αποτυχία της.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις σε όλο και περισσότερες πόλεις στις ΗΠΑ, και τουλάχιστον 40 πόλεις έχουν επιβάλει απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ενώ η Εθνοφρουρά έχει ενεργοποιηθεί σε 14 πολιτείες και την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ των ΗΠΑ. Περίπου 1.000 άτομα διαδήλωσαν έξω από το Λευκό Οίκο το βράδυ της Κυριακής, καθώς η αστυνομία έκανε χρήση έκτακτων προειδοποιήσεων για να αποτρέψει τη συγκέντρωση περισσότερων, ανέφεραν τα δημοσιεύματα. Με τον Τραμπ να αναζητά καταφύγια στον Λευκό Οίκο, οι διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίστηκαν για έκτη συνεχόμενη νύχτα.

Περισσότεροι Αμερικανοί επέκριναν τον Αμερικανό πρόεδρο για την υποκίνηση μίσους και ρατσισμού, και αξιωματούχοι των ΗΠΑ, οι οποίοι εθελοτυφλούν στα βαθιά ριζωμένα ζητήματα της αμερικανικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της φυλετικής αδικίας, των οικονομικών δεινών και της πανδημίας του κορονοϊού, άρχισαν να μεταθέτουν την ευθύνη στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, εξτρεμιστές και την Κίνα για την υποκίνηση των κοινωνικών αναταραχών.

Ρατσιστής πρόεδρος

Ενώ το hashtag #BlackLifeImpact συνέχισε να εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι διαμαρτυρίες αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ μετά το θάνατο του 46χρονου George Floyd, ο Τραμπ κρύφτηκε μέσα σε ένα υπόγειο καταφύγιο το βράδυ της Παρασκευής στο Λευκό Οίκο, όπου έσβησαν τουλάχιστον μερικά από τα εξωτερικά του φώτα, ανέφερε η εφημερίδα New York Times. Αν και ήταν εκτός δημόσιας θέας, ο Τραμπ δεν σταμάτησε να γράφει στο Twitter για να επιτεθεί στους αντιπάλους του, απορρίπτοντας τις συμβουλές για να μετριάσει τη ρητορική του στο διαδίκτυο, η οποία θα επιδείνωνε την κατάσταση, όπως ανέφερε η έκθεση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα χαρακτηρίσουν την ANTIFA Τρομοκρατική Οργάνωση, έγραψε ο Τραμπ σε ένα tweet την Κυριακή, και στη συνέχεια τουΐταρε ότι τα ΜΜΕ του Lamestream κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να υποδαυλίσουν το μίσος και την αναρχία. Παρέχοντας ελάχιστα στοιχεία, ο Τραμπ και η κυβέρνησή του έχουν κατηγορήσει τους αριστερούς εξτρεμιστές και την ANTIFA για υποκίνηση βίας στις διαδηλώσεις.

Οι διαδηλώσεις αποκάλυψαν μακροχρόνια ζητήματα στις ΗΠΑ, όπως φυλετική ανισότητα, διακρίσεις και μια πολωμένη κοινωνία, τα οποία έχουν ενισχυθεί υπό την κυβέρνηση Τραμπ, ανέφεραν Κινέζοι και Αμερικανοί παρατηρητές.

Εδώ και χρόνια, ο Τραμπ πυρπόλησε τη διεθνή φήμη της Αμερικής. Τώρα, βάζει φωτιά στο ίδιο της το έδαφος, ανέφερε ο Μπράιαν Κλας, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, σε tweet την Κυριακή.

Ένεση απολυμαντικού. Ένοπλοι εξτρεμιστές εισβάλλουν σε ένα νομοθετικό σώμα. Θεωρίες συνωμοσίας από τον Λευκό Οίκο. Τα tweets. Ενας ατσιστής πρόεδρος σε σημείο καμπής για φυλετική αδικία, σημείωσε.

Η χρήση του φυλετικού προβλήματος για την πόλωση της αμερικανικής κοινωνίας είναι μια μακροχρόνια στρατηγική για τον Τραμπ ώστε να εδραιώσει την υποστήριξή του από τους λιγότερο μορφωμένους και χαμηλού εισοδήματος λευκούς Αμερικανούς, είπε ο Lü Xiang, ερευνητής στην αμερικανική ακαδημία κοινωνικών επιστημών στο Πεκίνο, στους Global Times τη Δευτέρα.

Πριν εκλεγεί το 2016, ο Τραμπ είχε ήδη αρχίσει να υπερβάλει στο πρόβλημα των μεταναστών από το Μεξικό, και δεσμεύτηκε να χτίσει ένα τείχος για την επίλυση του προβλήματος. Μια μεταναστευτική κρίση ξέσπασε κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού το 2019, καθώς αυξήθηκαν οι διακρίσεις κατά των Λατίνων.

Επίσης, καθιστώντας ανθρώπους όπως ο Steve Bannon και ο Peter Navarro White House στρατηγούς και συμβούλους, ο Τραμπ έδωσε στις ακροδεξιές εθνικιστικές δυνάμεις την πρωτοφανή ευκαιρία να διχάσουν την αμερικανική κοινωνία επηρεάζοντας τη λήψη πολιτικών αποφάσεων της χώρας. Οι παρατηρητές επεσήμαναν ότι αυτός είναι επίσης ένας κρίσιμος λόγος για τον οποίο ο λαϊκισμός και η ξενοφοβία στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, και η αμερικανική κοινωνία γίνεται όλο και πιο πολωμένη και διχασμένη.

Ο Τραμπ επίσης υπονόμευσε το αντι-μουσουλμανικό συναίσθημα με ταξιδιωτική απαγόρευση σε πολλές ισλαμικές χώρες. Όταν η επιδημία COVID-19 ξέσπασε εκτός ελέγχου στις ΗΠΑ λόγω της αποτυχημένης διαχείρισης της κυβέρνησής του, ο Τραμπ υποκίνησε επίσης το μίσος κατά της Κίνας και το ρατσιστικό συναίσθημα κατά των Ασιατών, ειδικά των Κινέζων, ενώ αποκάλεσε το COVID-19 Κινέζικο ιό για να προκαλέσει περαιτέρω τον Κινεζικό λαό.

Η στρατηγική αυτή είναι αποτελεσματική σε κάποιο βαθμό, καθώς η βάση του Τραμπ — οι αναξιοπαθούντες και οι λευκοί χαμηλού εισοδήματος — είναι ξενοφοβικοι λόγω του χάσματος πλούτου που προκλήθηκε από οικονομικά και χρηματοοικονομικά προβλήματα, και ο Τραμπ το έχει χρησιμοποιήσει με επιτυχία, δήλωσε ο Lü.

Η τρέχουσα κατάσταση είναι συνέπεια αυτής της στρατηγικής που προσπαθεί να διαιρέσει τη χώρα, εξυπηρετεί μόνο τα πολιτικά συμφέροντά του, αλλά θα είναι πολύ επιζήμια για τις ΗΠΑ, ανέφεραν Κινέζοι αναλυτές.

Ένας σύμβουλος του Λευκού Οίκου κοντά στον πρόεδρο μου είπε πρόσφατα ότι ο Τραμπ δεν νοιάζεται ούτε για τα συμφέροντα των Ρεπουμπλικάνων ούτε για το εθνικό συμφέρον. Ο πρόεδρος νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του, σημείωσε ο Lü.

Οι φυλετικές διακρίσεις κατά των μειονοτήτων είναι χρόνια ασθένεια στην αμερικανική κοινωνία, και οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες αντικατοπτρίζουν για άλλη μια φορά το γεγονός αυτό, ανέφερε ο Zhao Lijian, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει παροτρυνθεί να λάβει μέτρα για να εκπληρώσει τις αρμοδιότητές της στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται τα νόμιμα δικαιώματα των μειονοτήτων, ανέφερε.

Αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων

Η τελευταία δημοσκόπηση του CNN το Μάη δείχνει τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν να προηγείται του Τραμπ κατά τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες, 51 με 46%. Η δημοσκόπηση του Fox News δείχνει ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο 48% για τον Μπάιντεν και 40% για τον Τραμπ.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι το να κατηγορείται η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν ή οποιαδήποτε άλλη χώρα είναι άχρηστο για την κυβέρνηση του Τραμπ, ο οποίος θα πρέπει να επιλύσει τις ταραχές, να αναζωογονήσει την οικονομία και να περιορίσει την επιδημία COVID-19.

Ωστόσο, η στρατηγική της κυβέρνησης του Τραμπ ήταν να μετατοπίσει την ευθύνη, ακόμα και εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων, καθώς ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν, απέρριψε την ύπαρξη συστημικού ρατσισμού στην επιβολή του νόμου. Κάποιοι πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ υπαινίχθηκαν μετάθεση της ευθύνης στις ξένες δυνάμεις. Ο Μικ Μούλροϊ, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και απόστρατος αξιωματούχος της CIA και νυν αναλυτής ειδήσεων του ABC, εμφανίστηκε να λέει σε άρθρο της Washington Post ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του εξωτερικού συχνά χρησιμοποιούν μια εγχώρια αναταραχή στις ΗΠΑ προς όφελός τους υπερβάλλοντας για αυτή την αναταραχή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και επηρεάζοντας επιχειρήσεις. Ο ισχυρισμός τους ότι οι κοινωνικές αναταραχές τροφοδοτούνταν από εξωτερικές δυνάμεις στερείται της κατανόησης της Αμερικανικής κοινωνίας, ανέφερε τη Δευτέρα ο Diao Daming, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας στο Πεκίνο. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Τραμπ, οι συνεχείς επιθέσεις του στα ΜΜΕ έχουν πλήξει την αξιοπιστία του Τύπου με την πάροδο των ετών, ανέφερε ο ειδικός, καθώς οι τρέχουσες διαδηλώσεις αποκάλυψαν επίσης την υποκρισία και τα διπλά πρότυπα μερικών ΜΜΕ των ΗΠΑ. Ο O’Brien είπε σε συνέντευξή του στο CNN την Κυριακή ότι όσον αφορά τους ξένους αντιπάλους μας, κοιτάξτε, πάντα έχουμε ξένους αντιπάλους που βρίσκονται στο Twitter και το Facebook και άλλα μέρη που προσπαθούν να σπείρουν διχόνοια μεταξύ των Αμερικανών. Και η διαφορά ανάμεσα σε εμάς και τους ξένους αντιπάλους μας… Και θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους Κινέζους ή σε όποιον άλλο χαίρεται γι’ αυτό, είναι πως όταν έχουμε ένα συμβάν όπως αυτό συνέβη στον Τζορτζ Φλόιντ, που ήταν απλά τρομακτικό, θα το ερευνήσουμε., δήλωσε.

Κινέζοι αναλυτές είπαν ότι τα σχόλια του O’Brien ήταν άσκοπα και ανόητα, διότι όταν ο κινεζικός λαός είδε τι συνέβαινε στις ΗΠΑ, σοκαρίστηκε, δεν ήταν ικανοποιημένος, επειδή η εικόνα των ΗΠΑ στο μυαλό τους καταστράφηκε, καθώς δεν περίμεναν το περιστατικό με το Floyd και πως θα μπορούσαν να συμβούν πανεθνικές ταραχές στην πιο ισχυρή χώρα του κόσμου, και ότι οι ηγέτες της χώρας θα μπορούσαν να είναι τόσο ανίκανοι στην αντιμετώπιση της κρίσης, είτε σε ότι αφορά τις ταραχές είτε το COVID-19.

Τα σχόλια Κινέζων χρηστών του διαδικτύου και ΜΜΕ έγιναν σε αντίποινα προς τους πολιτικούς των ΗΠΑ, οι οποίοι ήταν πολύ ικανοποιημένοι όταν το Χονγκ Κονγκ υπέστη βίαιες δραστηριότητες πέρυσι, ανέφεραν.

Ο Lu είπε ότι αυτό εγείρει ένα ενδιαφέρον ερώτημα. Στην Κίνα, μεταξύ του αντιαμερικανισμού λαού και του φιλοαμερικανισμού, ποιο αυξάνεται; Η απάντησή μου δεν είναι κανένα, αλλά ο κόσμος που βλέπει την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως αστεία αυξήθηκε.

Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τις ΗΠΑ, και η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα είναι σε θέση να προωθήσει τον σημαντικό ενεργειακό ανταγωνισμό με την Κίνα, καθώς προτεραιότητά τους είναι να ξεκαθαρίσουν το μεγάλο χάος στο εσωτεικό τους, σημείωσε ο Λου.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Αποτράπηκε εξέγερση στο Προαναχωρησιακό Κέντρο

Newsteam 0 Comments

Σοβαρή ένταση προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο ΠΡΟΚΕΚΑ Παρανεστίου, καθώς μετανάστες από μια συγκεκριμένη πτέρυγα της δομής προσπάθησαν να αποδράσουν.

Ωστόσο, αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προσωπικού φύλαξης και η απόδραση απετράπη. Η ένταση που δημιουργήθηκε έληξε μέσα σε ένα δίωρο περίπου, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παρανεστίου κ. Αναστάσιο Καγιάολγου. Το περιστατικό συνέβη στις 4 Απριλίου και για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε η δύναμη φύλαξης του ΠΡΟΚΕΚΑ Παρανεστίου ενισχύθηκε άμεσα με προσωπικό από την Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας.

Από το συμβάν, πάντως, δεν υπήρξε καμία ανησυχία στην τοπική κοινωνία, όπως είπε ο Δήμαρχος Παρανεστίου στα Χ, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να αποδράσει κανείς από εκεί, αφού θα πρέπει να περάσει από τρία διαφορετικά σημεία ελέγχου και από αιχμηρά συρματοπλέγματα, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι επαρκή.

Κατά το περιστατικό που συνέβη, οι μετανάστες που προήλθαν από συγκεκριμένες πτέρυγες του ΠΡΟΚΕΚΑ έριξαν κουβέρτες στο συρματόπλεγμα και προσπάθησαν να περάσουν από επάνω, αλλά η προσπάθειά τους δεν απέδωσε. Υπήρξε άμεση επέμβαση της αστυνομίας και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το επεισόδιο έληξε, σύμφωνα με όσα είπε ο Δήμαρχος Παρανεστίου.

Ο κ. Καγιάογλου δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την ποιότητα του φαγητού με το οποίο σιτίζονται και όσα λέγονται προς αυτή την κατεύθυνση δεν ισχύουν. Μέσα στο ΠΡΟΚΕΚΑ υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και προσωπικό που φροντίζει τους μετανάστες, ωστόσο σίγουρα δεν είναι εύκολο για κανέναν να παραμένει έγκλειστος σε ένα χώρο.

 

Πηγή: xronikadramas.gr

Διάβασε το »