Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Δημοσιονομική τρύπα 6 δις το α’εξάμηνο. Το ευρώ ερειπώνει-υπερχρεώνει την χώρα

Newsteam 0 Comments

Στα 6 δις φτάνει η δημοσιονομική τρύπα που έχει προκαλέσει στον κρατικό προϋπολογισμό κατά το α’εξάμηνο η παρούσα κρίση και η στρατηγική  διαχείρισης της από την κυβέρνηση μέσα στην ευρωφυλακή.

Το πρωτογενές έλλειμμα στο α’εξάμηνο ανήλθε σε 5.8 δις ευρώ, ενώ προβλεπόταν πλεόνασμα 313 εκ. ευρώ, με την διαφορά να φτάνει σε 6,1 δις ευρώ.

Η μεγάλη αυτή απόκλιση είναι ενδεικτική των σφοδρών πιέσεων που δέχεται φέτος αλλά και θα δεχθεί τον επόμενο χρόνο ο προϋπολογισμός, καθώς όλα δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες το έλλειμμα θα αυξάνεται, λόγω εκτόξευσης των δαπανών και μεγάλης μείωσης των εσόδων.

Στα θετικά, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί η σχετικά μικρότερη  του αναμενόμενου μείωση των φορολογικών εσόδων τον Ιούνιο σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών.

Το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης του τουρισμού, αναμένεται το έλλειμμα του προϋπολογισμού να γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερη εκτίναξη.

Πολλοί προβλέπουν ότι το έλλειμμα μπορεί να φτάσει  και να ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ, δηλαδή σε επίπεδα που οδήγησαν την Ελλάδα στα Μνημόνια και σε πρωτοφανή λιτότητα.

Έτσι, η Ελλάδα, παρότι ουραγός σε δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα βγει, όποτε βγει από την παρούσα κρίση, ερειπωμένη, απίστευτα υπερχρεωμένη και με υποθηκευμένο επ’ αόριστον το μέλλον της.

Τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα προβλέπεται να γνωρίσει μια πρωτοφανή παραγωγική ερήμωση, φτώχεια, ανεργία, πείνα και εξαθλίωση με μαζικά λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δραστηριότητες στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο.

Η Ελλάδα αν δεν βγει από την ευρωζώνη σε μια πορεία αποδέσμευσης από την Ε.Ε, ώστε να μπορέσει με δωρεάνχρήμα και χωρίς απαράδεκτες δεσμεύσεις να καθορίσει με προοδευτικό προσανατολισμό το μέλλον της, δεν πρόκειται ποτέ να γνωρίσει άσπρη μέρα τόσο η οικονομία της όσο και ο ελληνικός λαός.

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Δεκαετές ομόλογο: Δανείζονται και πανηγυρίζουν για τη super υπερχρέωση της πατρίδας

Newsteam 0 Comments

Ενώ η αλληλεγγύη εκ μέρους της Ε.Ε προς τη ρημαγμένη από τα Μνημόνια και τη νέα κρίση Ελλάδα είναι μακάβριο ανέκδοτο και ευτελής προπαγάνδα.

Ενώ η Ελλάδα δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ μέχρι τώρα, έστω και ως δάνειο, από την Ε.Ε, η κυβέρνηση έχει στήσει χορούς και πανηγύρια για το γεγονός ότι η χώρα υπερχρεώνεται ασταμάτητα και γίνεται έρμαιο των πιστωτών για τρίτη φορά μέσα στη χρονιά (2 δις από το 7ετές και 2,5 δις από το 15ετές ομόλογο), αντλώντας χθες 3 δις ευρώ με 10ετές ομόλογο και επιτόκιο 1,57%.

Η κυβέρνηση έσπευσε να θριαμβολογήσει, τονίζοντας ότι η υπερκάλυψη της έκδοσης του 10ετους ομολόγου οφείλεται στη σωστή, τάχα, πολιτική της, η οποία προσελκύει, υποτίθεται, τους επενδυτές σε μια χώρα που η αποεπένδυση έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ, ενώ την ίδια ώρα εξαπλώνεται ακάθεκτα στη ελληνική οικονομία και κοινωνία η περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η ανεργία, η εξαθλίωση, η φτώχεια και η πείνα.

Η επιτυχία του επιτοκίου 1,57% για το 10ετές, την οποία διατυμπανίζει η κυβέρνηση, θα πρέπει για να μετρηθεί ως τέτοια, να συγκριθεί με τα αντίστοιχα επιτόκια των άλλων χωρών. Χαρακτηριστικά την ίδια μέρα η έκδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιρλανδίας είχε επιτόκιο 0,25% ενώ περίπου στο ίδιο ύψος ήταν τα επιτόκια Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ενώ η Γερμανία δανείζεται με βαθιά αρνητικά επιτόκια.

Η υπερκάλυψη της έκδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου δεν οφείλεται στη πολιτική της κυβέρνησης αλλά κυρίως στο κλίμα και τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Μάλιστα, μετά και την αύξηση του μεγέθους της αγοράς ομολόγων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ΕΚΤ στο 1,35 τρις ευρώ, η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 27 δις ευρώ, καλύπτοντας πλήρως την προβλεπόμενη εκδοτική δραστηριότητα της χώρας τόσο για φέτος όσο και την επόμενη, ίσως, χρονιά, ένα πλεονέκτημα για την χώρα μας και ένα πολύ ισχυρό σήμα για να συνεχίσουν τα κερδοσκοπικά Fund να κοιτάνε τα ελληνικά ομόλογα, διότι γνωρίζουν πως ότι και αν συμβεί, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να αγοραστούν από την Ε.Κ.Τ.

Παρά τις αλλεπάλληλες εκδόσεις ομολόγων και την περαιτέρω υπερχρέωση της χώρας, η Ελλάδα με τα 24 δις δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης, φουσκωμένες από την κυβέρνηση, παραμένει ουραγός και με διαφορά στα κεφάλαια που δίδονται για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

Με τέτοιο ύψος κεφαλαίων και μάλιστα δανεικών, η Ελλάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναζωογονήσει την οικονομία της ούτε ακόμα και αν διαθέσει, πράγμα πουν της το απαγορεύουν οι θεσμοί, όλο το μαξιλάρι των 33 δις ευρώ, όπως προτείνει αφελώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι η αξιοποίηση των δις του μαξιλαριού, σημαίνει σκληρό Μνημόνιο, εκτός και αν η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φύγει από την Ευρωζώνη και να πάει στο εθνικό της νόμισμα, κάτι, όμως, που προκαλεί αλλεργία στο ελληνικό κατεστημένο.

Μόνο μια Ελλάδα με εθνικό νόμισμα και εθνική νομισματική πολιτική, κάτι που είναι απόλυτα ρεαλιστικό σήμερα, μπορεί με μια προοδευτική πολιτική να προχωρήσει σε βαθύ κούρεμα του χρέους και να αντλήσει δωρεάν άφθονα κεφάλαια προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η Ελλάδα όσο ποτέ χρειάζεται σήμερα μια ανεξάρτητη πολυδιάστατη πολιτική διεθνών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων, η μόνη ικανή, με νέες ανορθωτικές προοδευτικές επιλογές, να βάλει φρένο στην ύφεση και να απογειώσει οικονομικά και κοινωνικά την Ελλάδα.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η οικονομία σε τροχιά στασιμότητας-ύφεσης πριν το lockdown. Πτώση α’τρίμηνο -0,9%

Newsteam 0 Comments
Η ανάγκη ανατροπής, εθνικού νομίσματος, παραγωγικής ανασυγκρότησης κράτους, οικονομίας και εκπαίδευσης

Η Ελλάδα και χωρίς την πανδημία  και το lockdown μάλλον θα ακολουθούσε μια καθοδική οικονομική πορεία. Όλα δείχνουν ότι η έλευση του lockdown θα κάνει την ύφεση εφιάλτη.

Η Ελλάδα οδεύει προς το χειρότερο φθινόπωρο και χειμώνα από το ’41 της Κατοχής, όπου η πείνα θέρισε τον ελληνικό πληθυσμό. Φτώχεια, ανεργία εξαθλίωση καλπάζουν στην ελληνική κοινωνία.

Η αλληλεγγύη της Ε.Ε προς τη χώρα μας είναι ανύπαρκτη και κοροϊδία. Το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι μόνο ανεπαρκέστατο αλλά και φούσκα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εξαντλεί καθόλου ούτε καν αυτά τα περιθώρια που υπάρχουν για να ρίξει κεφάλαια στην οικονομία σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Αντίθετα κύρια πολιτική κατεύθυνση της είναι η περαιτέρω μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Η κοινωνία επιβιώνει σε σημαντικό βαθμό με τα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία δυστυχώς και αυτά δεν αξιοποιούνται. Το μέλλον της χώρας δεν είναι αν είμαστε τα γκαρσονάκια της Ευρώπης.

Η μόνη επιλογή που υπάρχει για να αποκτήσει ισχυρή ρευστότητα η οικονομία, να ανακοπεί η αποεπένδυση και να υπάρξει παραγωγική και κοινωνική ανάκαμψη είναι το εθνικό νόμισμα, η αποδέσμευση από την Ε.Ε και μια προοδευτική στρατηγική ανασυγκρότησης του κράτους και της οικονομίας, με βαθιές παραγωγικές αλλαγές στην παιδεία και στην νοοτροπία της κοινωνίας.

Το πιο δύσκολο σενάριο για την ελληνική οικονομία μετά την πανδημία έρχονται να ενισχύσουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου – στοιχεία τα οποία δείχνουν πως, στην πραγματικότητα, η χώρα μας μπήκε σε τροχιά ύφεσης πριν καν την χτυπήσει η κρίση του κορονοϊού.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου συρρικνώθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση και κατά 1,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Πρόκειται για μία πτώση που δεν μπορεί να αποδοθεί στο lockdown καθώς το πρώτο τρίμηνο περιλαμβάνει μόνον 15 ημέρες εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση του κορονοϊού, δηλαδή μόνον το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Το γεγονός αυτό δείχνει καθαρά πως η ελληνική οικονομία είχε ήδη μπει σε πορεία συρρίκνωσης πριν από το lockdown – μια πορεία, η οποία άλλωστε είχε γίνει ήδη ορατή από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, όταν το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ και σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018) η αύξησή του ήταν μόλις 1%.

Συγκεκριμένα το δεύτερο τρίμηνο του 2019, όταν και ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ, η ανάπτυξη ήταν 2,8%, ωστόσο ακολούθησε πτωτική πορεία τα επόμενα τρίμηνα με 2,3% το τρίτο τρίμηνο και 1% το τέταρτο.

Με αφετηρία αυτή την εικόνα γίνεται προφανώς, ότι τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία έπονται και εντοπίζονται κυρίως στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς. Το δεύτερο τρίμηνο, το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, είναι εκείνο που θα φέρει και το πλήρες αποτύπωμα του lockdown με το καθολικό κλείσιμο της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ τόσο το δεύτερο όσο και το τρίτο τρίμηνο είναι οι περίοδοι εκείνες στις οποίες  παγίως καταγράφεται και η μεγαλύτερη επίδραση του τουρισμού στο ΑΕΠ.

Τούτων δοθέντων, αρκετοί αναλυτές, συνεκτιμώντας τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, θεωρούν πλέον ως καλό σενάριο την πρόβλεψη της Κομισιόν για ύφεση κοντά στο 10% στο σύνολο του 2020. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιχείρησαν να δώσουν διαφορετική εκδοχή αυτής της εικόνας, επισημαίνοντας ότι η ύφεση στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο ήταν μικρότερη από εκείνη που καταγράφηκε σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Συνολικά, ο μέσος όρος της ύφεσης στην ευρωζώνη στο πρώτο τρίμηνο ήταν 3,2%, όμως και ο υπουργός Οικονομικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποσιωπούν το γεγονός πως η πανδημία είχε φθάσει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες νωρίτερα από την Ελλάδα, αναγκάζοντάς τες να πάρουν νωρίτερα τα περιοριστικά μέτρα. Όπως αποσιωπά, επίσης, το γεγονός ότι οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης επηρεάστηκαν βαθιά από την διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων με την Κίνα, πράγμα που δεν είχε ιδιαίτερες συνέπειες για την Ελλάδα.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »