Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΞΑΓΩΓΕΣ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

ΗΠΑ: Βυθίστηκε 32,9% το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο

Newsteam 0 Comments

Η αμερικανική οικονομία βυθίστηκε με πρωτοφανή ρυθμό την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ και των μαζικών μέτρων περιορισμού που αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν οι αμερικανικές πολιτείες για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό-ρεκόρ 32,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 34,7% την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χειρότερο τρίμηνο κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 ήταν το δ’ τρίμηνο με πτώση του ΑΕΠ κατά 8,4%.

Τα κρατικά στοιχεία έδειξαν ραγδαία υποχώρηση της προσωπικής κατανάλωσης, των εξαγωγών, των αποθεμάτων, των επενδύσεων και των δαπανών από τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις.

Στον αντίποδα οι δαπάνες σε ομοσπονδιακό επίπεδο σημείωσαν άλμα άνω του 17%, αντισταθμίζοντας την υποχώρηση των δαπανών σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο κατά 5,6%.

Οι εξαγωγές στο μεταξύ, υποχώρησαν 64% το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας την πτώση στις εισαγωγές κατά 53%.

Οι τιμές για εγχώριες αγορές, βασικός δείκης του πληθωρισμού, υποχώρησαν 1,5% την εν λόγω περίοδο μετά από άνοδο 1,4% το πρώτο τρίμηνο όταν το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει 5%. Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης υποχώρησε 1,9% μετά από ασθενή άνοδο 1,3% το πρώτο τρίμηνο. Χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο δομικός δείκτης υποχώρησε 1,1%.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η τουρκική λίρα άνοιξε… πόλεμο με τον Ερντογάν

Newsteam 0 Comments

Νέες πιέσεις έχει αρχίσει να δέχεται η τουρκική λίρα καθώς, όπως φαίνεται τουλάχιστον από τη συμπεριφορά των διεθνών επενδυτών στις αγορές συναλλάγματος, αναζωπυρώνονται ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας της χώρας.

Το ένα δολάριο ξεπέρασε ξανά τις 6,84 λίρες και δεν αποκλείεται σύντομα να κινηθεί πάνω από τις 7 λίρες όπως είχε γίνει στις αρχές του Μαΐου όταν η ισοτιμία είχε φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, στις 7,19 λίρες.

Η πανδημία έχει πλήξει καίρια τα οικονομικά της χώρας όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία για δαπάνες και ελλείμματα. Η τουρκική κεντρική κυβέρνηση κατέγραψε έλλειμμα προϋπολογισμού 90,1 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών ή περίπου 14 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο – Μάιο, όπως ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 15,7% σε ετήσια βάση και έφτασαν τα 479,2 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες ή 74,9 δισ. δολ. από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο – σηματοδοτώντας ένα κενό 90,1 δισεκατομμυρίων λιρών ή περίπου 60,8 δισ. δολάρια. Όλα αυτά συνιστούν σημαντικό πρόβλημα για τον Ερντογάν, ο οποίος απέχει μεν ακόμη τρία χρόνια από τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές αλλά ήδη δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση της δημοτικότητας του, μεταξύ άλλων λόγω του τρόπου αντιμετώπισης της πανδημίας.

Μείωση του ΑΕΠ

Πλέον οι προβλέψεις για μείωση του ΑΕΠ της χώρας φέτος διαμορφώνονται σε 3,6% περίπου σύμφωνα με μελέτη του Bloomberg, ποσοστό υψηλό για αναπτυσσόμενη οικονομία που συνήθως παρουσιάζει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ και γαμπρός του προέδρου Ερντογάν πάντως, εξακολουθεί να εκτιμά ότι το 2020 η χώρα θα παρουσιάσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι καταναλωτές, που κάποτε ήταν η κινητήρια δύναμη της οικονομίας της Τουρκίας των 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πλέον βάζουν πιο χαμηλά τους στόχους τους μετά τα περιοριστικά μέτρα που προκάλεσε η πανδημία. Οταν η πανδημία αυτή έπληξε με σφοδρότητα την Τουρκία στα μέσα Μαρτίου, η κυβέρνηση περιόρισε σοβαρά τις μετακινήσεις των ανθρώπων εις βάρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως έγινε σε όλες σχεδόν τις υπόλοιπες χώρες. Οι περιορισμοί άρχισαν να καταργούνται τον Μάιο. Η άρση αυτή των περιορισμών όμως από μόνη της δεν ήταν αρκετή για να ενισχύσει ξανά την οικονομία των καταναλωτών και η κατάσταση έγινε πιο περίπλοκη μετά την πρόσφατη καταγραφή αύξησης κρουσμάτων στη χώρα που δημιουργεί φόβους για δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι δείκτες τις τελευταίες εβδομάδες δίνουν την εντύπωση για άνιση και αδύναμη ανάκαμψη στη χώρα. Η έλλειψη δυναμικής θα αποτελέσει πρόκληση για τον Αλμπαϊράκ και τις υποσχέσεις του για γρήγορη ανάκαμψη.

Ρίχνουν ρευστό

Σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσει η οικονομία, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει ανοίξει τους κρουνούς της ρευστότητας με τις κρατικές τράπεζες να προσφέρουν αρνητικά πραγματικά επιτόκια και μεγάλες περιόδους χάριτος για νέα δάνεια. Η ετήσια αύξηση δανεισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει νέα υψηλά, αφού ήδη υπολογίζεται σε 50%.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από ανάλυση των στοιχείων από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι αριθμοί της οικονομίας υποδηλώνουν ότι η Τουρκία έχει μακρά πορεία για να βγει από την κρίση.

Ένα από τα προβλήματα της Τουρκίας είναι επίσης η συνεχής μείωση στα συναλλαγματικά της αποθέματα λόγω των προσπαθειών να στηρίξει τη λίρα. Τα καθαρά αυτά αποθέματα έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 28 δισ. δολάρια από 40 δισ. δολάρια που ήταν πριν να πλήξει τη χώρα η πανδημία. Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2020 τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας (TCMB) έδειξαν ότι οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας με εντολή της κυβέρνησης είχαν διαθέσει σε παρεμβάσεις για περιορισμό της βουτιάς της λίρας περίπου 20 δισ. δολάρια.

Η Τουρκία αναζητά διέξοδο από την κρίση για να μην εξελιχθεί η πανδημία σε πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα για τον Ερντογάν, επειδή ο κορωνοϊός απειλεί την κινητήρια δύναμη της τουρκικής οικονομίας που είναι ο τουρισμός και οι εξαγωγές. Μόνο ο τουριστικός κλάδος αντιπροσωπεύει περίπου το 12% του ΑΕΠ και η κίνηση αναμένεται ότι θα είναι σημαντική μειωμένη μέσα στην περίοδο του καλοκαιριού.

Γιώργος Κανελλόπουλος

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση για το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στη Νότια Κορέα

Newsteam 0 Comments

Αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση για το ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στη Νότια Κορέα

Στην Κορέα το ελαιόλαδο θεωρείται ως ένα εξωτικό είδος και όχι ως βασικό είδος διατροφής, αλλά χάρη στην άποψη που έχει ευρέως εδραιωθεί μεταξύ των Κορεατών για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου, αλλά και στη σταδιακή διείσδυση δυτικών καταναλωτικών προτύπων, αναμένεται ότι η κατανάλωση του προϊόντος θα διατηρήσει και στο προσεχές μέλλον την ήπια ανοδική της τάση.

Αυτό αναφέρεται στην Έρευνα Αγοράς Ελαιολάδου Νοτίου Κορέας του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Σεούλ που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών (agora.mfa.gr).

Σε ότι αφορά τους προμηθευτές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου της Νοτίου Κορέας, κυρίαρχη είναι η θέση της Ισπανίας, η οποία, κατά το 2019, κάλυψε το 78,8% των εισαχθέντων ποσοτήτων (11.000 τόνοι) και το 67,8% της αξίας των εισαγωγών (39,5 εκ. δολάρια ΗΠΑ).

Ακολουθούν η Ιταλία (2.461 τόνοι/15,1 εκ. δολ. ΗΠΑ ή 26% της αξίας των εισαγωγών), η Ελλάδα (173 τόνοι/1,37 εκ. δολ. ΗΠΑ ή 2,36% της αξίας των εισαγωγών), η Τουρκία (173,6 τόνοι/604 χιλ. δολ. ΗΠΑ ή 1,04% της αξίας των εισαγωγών), η Γαλλία (77,5 τόνοι/574 χιλ. δολ. ΗΠΑ ή 1% της αξίας των εισαγωγών) και οι Η.Π.Α. (27,8 τόνοι/391 χιλ. δολ. ΗΠΑ ή 0,7% της αξίας των εισαγωγών).

Όμως από την ανάλυση της ποιότητας (αλλά και ανταγωνιστικότητας) του προϊόντος της Ελλάδας και των κύριων ανταγωνιστριών χωρών, με βάση τον καλύτερο δείκτη που διαθέτουμε, δηλαδή την αξία CIF σε δολ. ΗΠΑ/κιλό εισαγόμενου προϊόντος, προηγείται η χώρα μας με 7,93 δολ. ΗΠΑ/κιλό και ακολουθούν η Ιταλία με 6,15 δολ. ΗΠΑ/κιλό, η Ισπανία με δολ. ΗΠΑ/κιλό και η Τουρκία με δολ. ΗΠΑ/κιλό όπως σημειώνεται.

Οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου στην Κορέα άρχισαν το 2000

Οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου στην Κορέα άρχισαν ουσιαστικά από το έτος 2000 και ακολούθησαν ανοδική τάση.

Πρόσφατα, όπως σημειώνεται, υπήρξε αξιόλογο ενδιαφέρον για το ελληνικό ελαιόλαδο και οι εξαγωγές του αυξήθηκαν πιο γρήγορα από την άνοδο της κατανάλωσης του προϊόντος, με αποτέλεσμα την αύξηση του μεριδίου μας στην αγορά, το οποίο παραμένει ωστόσο περιορισμένο (2,4% έναντι 1,7% το 2018).

Η ποσότητα του εξαχθέντος ελληνικού ελαιολάδου κατά την τελευταία εξαετία κυμάνθηκε μεταξύ 100 και 200 τόνων και η αξία του μεταξύ 743 χιλιάδων (2017) και 1,37 εκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ (το 2019, που αποτέλεσε και έτος-ρεκόρ για την αξία των εξαγωγών μας).

Ο πολύ σημαντικός για εμάς δείκτης της αξίας ανά κιλό (διότι, σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών, καταδεικνύει την εικόνα του ελληνικού προϊόντος στην κορεατική αγορά) αυξήθηκε αργά αλλά σταθερά, από 2,4 δολ. ΗΠΑ/κιλό το 2001 σε 7,93 δολ. ΗΠΑ/κιλό το 2019.

Προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να ενισχυθεί η παρουσία του ελληνικού ελαιολάδου στην αγορά της Νοτίου Κορέας, όπως αναφέρεται στην έρευνα, προτείνεται η κατάρτιση και εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος προβολής και προώθησης ανάλογο με εκείνο του ελληνικού κρασιού.

Σχετικά με τις εξαγωγές μη εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων από την χώρα μας προς την Νότιο Κορέα είναι απειροελάχιστες έως μηδενικές. Κυριότεροι προμηθευτές της Νοτίου Κορέας στην κλάση αυτή είναι η Ισπανία (1.372 τόνοι/4,53 εκ. δολ. ΗΠΑ ή 51,8% της αξίας των εισαγωγών), η Ιταλία (426 τόνοι/2,8 εκ. δολ. ΗΠΑ ή 32% της αξίας των εισαγωγών) και η Τουρκία (290 τόνοι/765 χιλ. δολ. ΗΠΑ ή 8,75% της αξίας των εισαγωγών).

Τέλος υπογραμμίζεται ότι το Γραφείο ΟΕΥ Σεούλ διαθέτει ενημερωμένους καταλόγους κορεατικών εταιρειών εισαγωγής και διανομής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, οι οποίοι βρίσκονται στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενης ελληνικής επιχείρησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Πώς έμαθαν στη Νότιο Κορέα το ελληνικό ελαιόλαδο

Newsteam 0 Comments

Στην Κορέα το ελαιόλαδο θεωρείται ως ένα εξωτικό είδος και όχι ως βασικό είδος διατροφής, αλλά χάρη στην άποψη που έχει ευρέως εδραιωθεί μεταξύ των Κορεατών για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου, αλλά και στη σταδιακή διείσδυση δυτικών καταναλωτικών προτύπων, αναμένεται ότι η κατανάλωση του προϊόντος θα διατηρήσει και στο προσεχές μέλλον την ήπια ανοδική της τάση.

Αυτό αναφέρεται στην Έρευνα Αγοράς Ελαιολάδου Νοτίου Κορέας του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Σεούλ που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών (agora.mfa.gr).

Σε ότι αφορά τους προμηθευτές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου της Νοτίου Κορέας, κυρίαρχη είναι η θέση της Ισπανίας, η οποία, κατά το 2019, κάλυψε το 78,8% των εισαχθέντων ποσοτήτων (11.000 τόνοι) και το 67,8% της αξίας των εισαγωγών (39,5 εκ. δολάρια ΗΠΑ). Ακολουθούν η Ιταλία (2.461 τόνοι/15,1 εκ. δολ. ΗΠΑ ή 26% της αξίας των εισαγωγών), η Ελλάδα (173 τόνοι/1,37 εκ. δολ. ΗΠΑ ή 2,36% της αξίας των εισαγωγών), η Τουρκία (173,6 τόνοι/604 χιλ. δολ. ΗΠΑ ή 1,04% της αξίας των εισαγωγών), η Γαλλία (77,5 τόνοι/574 χιλ. δολ. ΗΠΑ ή 1% της αξίας των εισαγωγών) και οι Η.Π.Α. (27,8 τόνοι/391 χιλ. δολ. ΗΠΑ ή 0,7% της αξίας των εισαγωγών).

Όμως από την ανάλυση της ποιότητας (αλλά και ανταγωνιστικότητας) του προϊόντος της Ελλάδας και των κύριων ανταγωνιστριών χωρών, με βάση τον καλύτερο δείκτη που διαθέτουμε, δηλαδή την αξία CIF σε δολ. ΗΠΑ/κιλό εισαγόμενου προϊόντος, προηγείται η χώρα μας με 7,93 δολ. ΗΠΑ/κιλό και ακολουθούν η Ιταλία με 6,15 δολ. ΗΠΑ/κιλό, η Ισπανία με δολ. ΗΠΑ/κιλό και η Τουρκία με δολ. ΗΠΑ/κιλό όπως σημειώνεται.

Οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου στην Κορέα άρχισαν το 2000

Οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου στην Κορέα άρχισαν ουσιαστικά από το έτος 2000 και ακολούθησαν ανοδική τάση. Πρόσφατα, όπως σημειώνεται, υπήρξε αξιόλογο ενδιαφέρον για το ελληνικό ελαιόλαδο και οι εξαγωγές του αυξήθηκαν πιο γρήγορα από την άνοδο της κατανάλωσης του προϊόντος, με αποτέλεσμα την αύξηση του μεριδίου μας στην αγορά, το οποίο παραμένει ωστόσο περιορισμένο (2,4% έναντι 1,7% το 2018). Η ποσότητα του εξαχθέντος ελληνικού ελαιολάδου κατά την τελευταία εξαετία κυμάνθηκε μεταξύ 100 και 200 τόνων και η αξία του μεταξύ 743 χιλιάδων (2017) και 1,37 εκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ (το 2019, που αποτέλεσε και έτος-ρεκόρ για την αξία των εξαγωγών μας).

Ο πολύ σημαντικός για εμάς δείκτης της αξίας ανά κιλό (διότι, σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών, καταδεικνύει την εικόνα του ελληνικού προϊόντος στην κορεατική αγορά) αυξήθηκε αργά αλλά σταθερά, από 2,4 δολ. ΗΠΑ/κιλό το 2001 σε 7,93 δολ. ΗΠΑ/κιλό το 2019.

Προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να ενισχυθεί η παρουσία του ελληνικού ελαιολάδου στην αγορά της Νοτίου Κορέας, όπως αναφέρεται στην έρευνα, προτείνεται η κατάρτιση και εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος προβολής και προώθησης ανάλογο με εκείνο του ελληνικού κρασιού.

Σχετικά με τις εξαγωγές μη εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων από την χώρα μας προς την Νότιο Κορέα είναι απειροελάχιστες έως μηδενικές. Κυριότεροι προμηθευτές της Νοτίου Κορέας στην κλάση αυτή είναι η Ισπανία (1.372 τόνοι/4,53 εκ. δολ. ΗΠΑ ή 51,8% της αξίας των εισαγωγών), η Ιταλία (426 τόνοι/2,8 εκ. δολ. ΗΠΑ ή 32% της αξίας των εισαγωγών) και η Τουρκία (290 τόνοι/765 χιλ. δολ. ΗΠΑ ή 8,75% της αξίας των εισαγωγών).

Τέλος υπογραμμίζεται ότι το Γραφείο ΟΕΥ Σεούλ διαθέτει ενημερωμένους καταλόγους κορεατικών εταιρειών εισαγωγής και διανομής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, οι οποίοι βρίσκονται στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενης ελληνικής επιχείρησης.

 

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Γερμανία: Κατέρρευσαν-24% οι εξαγωγές Απριλίου. Η μεγαλύτερη ιστορικά μηνιαία πτώση

Newsteam 0 Comments
Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας συρρικνώθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ

Κατέρρευσαν οι εξαγωγές της Γερμανίας τον Απρίλιο, εν μέσω του lockdown λόγω του κορονοϊού, με την πτώση να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές υποχώρησαν 24% σε μηνιαία βάση, από πτώση 11,7% τον Μάρτιο, ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν πτώση 16,5%.

Όσον αφορά τις εξαγωγές της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση όλων των εποχών.

Το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν μικρότερη πτώση, της τάξης του -15,6% και υποχώρηση των εισαγωγών κατά 16%.

Επίσης, έκαναν λόγο για συρρίκνωση του πλεονάσματος στα 10 δισ. ευρώ.

Η γερμανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση, παρά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η Κίνα δεν παίζεται! Κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ μέσα στην κρίση!

Newsteam 0 Comments
Το κινεζικό εμπόριο ενισχύθηκε από την αύξηση των εξαγωγών ιατρικών προϊόντων, όπως μάσκες

Σε μια εποχή κατάρρευσης του παγκόσμιου εμπορίου, η Κίνα παρουσίασε ένα από όλες τις απόψεις εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Την Κυριακή (7/6/2020), η Κίνα ανακοίνωσε ότι τον Μάιο του 2020 το εμπορικό της πλεόνασμα αυξήθηκε απροσδόκητα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο ύψος ρεκόρ των 62,9 δισεκ. δολαρίων, από 45,3 δισ., ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 39 δισεκ.

Το κινεζικό εμπόριο ενισχύθηκε από την αύξηση των εξαγωγών ιατρικών προϊόντων, όπως μάσκες.

Το εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε και από την απότομη πτώση των εισαγωγών  κατά 16,7% τον  Μάιο του 2020 σε σχέση με το 14,2% τον Απρίλιο.

Το εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ της Κίνας ήρθε καθώς μειώθηκαν  σημαντικά οι τιμές των εμπορευμάτων που εισήγαγε η χώρα όπως το αργό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα φασόλια σόγιας.

Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές ανέκαμψαν από τα πρόσφατα χαμηλά τους επίπεδα και ενισχύθηκαν εν μέρει από τις πωλήσεις μασκών και άλλων ιατρικών προμηθειών, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο μάχονται για να σταματήσουν την εξάπλωση της πανδημίας κορονοϊού, που ξεκίνησε από την Κίνα.

Μεγάλες εξαγωγές προϊόντων – μια κατηγορία που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με χειρουργικές μάσκες προσώπου και άλλο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό – αυξήθηκαν απότομα κατά 77,3% σε ετήσια βάση το Μάιο (έναντι + 49,3% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο).

Η πρόσφατη αύξηση των εξαγωγών αντι-επιδημικών υλικών συνέβαλε σημαντικά στις εξαγωγές της Κίνας, σημείωσε ο αναλυτής της CICC, Liu Liu, στο Bloomberg. Η αύξηση των εξαγωγών της Κίνας το 2020 μπορεί να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες προσδοκίες μας, σημείωσε.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μετά Fed StLouis και FedAtlanta βλέπει πτώση ΑΕΠ,-51,2% β’τρίμηνο ΗΠΑ!

Newsteam 0 Comments
Η Fed της Atlanta επιβεβαίωσε το χειρότερο σενάριο για την αμερικανική οικονομία

Πριν από δύο μήνες, ο πρόεδρος της Fed του St Louis, James Bullard προκάλεσε πτώση στην αγορά όταν προέβλεψε ότι η ανεργία μπορεί να ανέλθει στο 30% και το ΑΕΠ να πέσει κατά 50%, ξεπερνώντας σε μεγάλο βαθμό την κατάρρευση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

Αν και πολλοί τον είχαν αμφισβητήσει, έρχεται σήμερα η Fed της Atlanta και επιβεβαίωσε αυτό το χειρότερο σενάριο, όταν η τελευταία εκτίμηση για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020 έπεσε στο -51,2% στις 29 Μαΐου, από -40,4% στις 28 Μαΐου , η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη πτώση – ρεκόρ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Advance Economic Bureau των ΗΠΑ, η μεταβολή των πραγματικών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του δεύτερου τριμήνου μειώθηκε από -43,3% σε -56,5%, ενώ η συμβολή των καθαρών εξαγωγών του δευτέρου τριμήνου μειώθηκε από τις 2,07 εκατοστιαίες μονάδες σε 0,73 εκατοστιαίες μονάδες.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πόρτο Λάγος: Στα αζήτητα κινδυνεύουν να μείνουν 100 τόνοι καβούρια

Newsteam 0 Comments

Στα αζήτητα κινδυνεύουν να μείνουν 80 τόνοι αθερίνα, 100 τόνοι καβούρια και 200 τόνοι κεφάλια, όλα παραγωγή του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδος και Βιστωνικού Κόλπου Ο Άγιος Νικόλαος λόγω του covid 19 και των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Ο Συνεταιρισμός κανονικά αυτή την περίοδο θα στηριζόταν στην παραγωγή και διάθεση αλιευμάτων μέσω του συσκευαστηρίου που διαθέτει, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Όπως εξήγησε, όμως, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, ο κος Γιώργος Γκίλης στην ΕΡΤ Κομοτηνής, λόγω των έκτακτων συνθηκών η διακίνηση των προϊόντων είναι μηδενική καθώς οι μεταφορικές εταιρείες που εκτελούσαν αυτή την εργασία δεν λειτουργούν.

Όσον αφορά στις εξαγωγές θα θέλαμε η Περιφέρεια να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου, όταν καταστεί δυνατό, η αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία να μπορέσει να ασκήσει με ασφάλεια και αποτελεσματικά το έργο της δήλωσε ο κος Γκίλης. Παράλληλα σημείωσε πως λόγω της μειωμένης ζήτησης σε πανελλαδικό επίπεδο των αλιευμάτων ζήτησαν από την Περιφέρεια να προωθήσει δράσεις διάθεσης των αλιευμάτων απευθείας στους καταναλωτές σε αγορές χωρίς μεσάζοντες με απλοποιημένες διαδικασίες, τηρώντας φυσικά τα μέτρα προστασίας και οικονομικού ελέγχου.

Όλο αυτό το διάστημα των περιοριστικών μέτρων μεγάλο πρόβλημα επίσης ήταν το γεγονός ότι δεν μπορούσαν τα σαράντα μέλη του Συνεταιρισμού να εργαστούν στις εγκαταστάσεις και να προβούν στις απαραίτητες εργασίες στο χώρο. Υπήρχαν ψάρια στους τάφρους διαχείμασης που αυτή την εποχή τα πουλούσαμε για να έχουμε χρήματα στο Ταμείο, κάτι που ήταν δύσκολο να συμβεί όλες αυτές τις 40 μέρες γιατί δεν επιτρεπόταν η μεταφορά των ψαριών, απαγορευόταν οι μετακινήσεις από Νομό σε Νομό και η αγορά ήταν πάρα πολύ πεσμένη. Έτσι, θεωρήσαμε καλό να αφήσουμε τα ψάρια στους τάφρους διαχείμασης για αργότερα για να δούμε πώς θα ανοίξει η αγορά δήλωσε ο κος Γκίλης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού το μόνο που τους απασχολεί τώρα είναι το μετά , τι θα γίνει μετά; Καθώς τα ψάρια της Βιστωνίδας κατά 80% περίπου εξάγονται σε Ισπανία, Ιταλία και Αλβανία περιοχές που επλήγησαν από τον κορονοϊό. Δεν ξέρουμε πώς θα ανοίξει η αγορά και ποιες θα είναι οι τιμές των ψαριών κι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. δηλώνει ο κος Γκίλης και προσθέτει Ήδη έχει αρχίσει η αλιεία του Ιταλού Κάβουρα, δεν ξέρουμε τις τιμές ούτε πότε θα ανοίξει η αγορά της Κίνας, εκεί εξάγεται ο μπλε κάβουρας, όπως και στην Ιταλία και στην Ισπανία. Αργότερα, ακολουθούν τα κεφάλια, μετά η αθερίνα. Όλα αυτά τα ψάρια πηγαίνουν στο εξωτερικό, δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι τιμές και πως θα κυμανθεί η αγορά λέει ξανά μην μπορώντας να συμμεριστεί τη χαρά του συνεργάτη του, του κ. Γιώργου Χαδούλα κάθε φορά που σηκώνει την απόχη με τον μπλε κάβουρα, τον Ιταλό να σπαρταράει ολοζώντανος.

 

 

 

Πηγή: ert.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Καταλυτική η παρέμβαση του ΥπΑΑΤ, Μάκη Βορίδη – Αίρονται οι περιορισμοί σε εξαγωγές από τη Ρουμανία

Newsteam 0 Comments

Στην πλήρη άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ορισμένων αγροτοδιατροφικών προϊόντων που είχε επιβάλει μέσω Στρατιωτικού Διατάγματος προχώρησε η Ρουμανία, κατόπιν και της παρεμβάσεως του ΥΠΑΑΤ, Μάκη Βορίδη στην Κομισιόν.

Με επιστολή που απέστειλε στις 13 Απριλίου με παραλήπτες τους Ευρωπαίους Επιτρόπους αρμόδιους για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν και Υγείας και Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, ο κ. Βορίδης προειδοποιούσε για τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές στο εμπόριο και την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής και διατροφικής αλυσίδας εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας αυτής της απόφασης.

Ο Υπουργός υπογράμμιζε παράλληλα την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταπεξέλθει στις διατροφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει εξαιτίας της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού (COVID19).

Επισημαίνεται ότι η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργού βρήκε ισχυρή στήριξη από εννέα Κράτη Μέλη και συγκεκριμένα από τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο, τη Δανία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Πολωνία και την Πορτογαλία.

Κατόπιν των παραπάνω, οι ρουμανικές Αρχές εξέδωσαν νεότερο Στρατιωτικό Διάταγμα με το οποίο καταργούνται οι περιορισμοί στην εξαγωγή αγροτοδιατροφικών προϊόντων που είχαν επιβληθεί από τις 10 Απριλίου

Διάβασε το »