Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΝΤΟΛΗ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Eντολή Μητσοτάκη – Έρχονται νέα μέτρα στην Αττική. Ο φόβος για…

Newsteam 0 Comments

Κατάλογο νέων μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού ετοιμάζει η Επιτροπή Επιδημιολόγων για να εφαρμοστούν σε περιοχές με μεγάλο ιικό φορτίο ανάμεσα στις οποίες και η Αττική, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

 

 

 

 

 

 

 

Ειδικότερα, ο κ. Πέτσας μίλησε για μέτρα που ετοιμάζονται απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Πέτσας είπε ότι «υπάρχει μια γενικότερη έκρηξη κρουσμάτων και σε γειτονικές χώρες και αυτό δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς και το γεγονός ότι ανοίγουμε τα σχολεία και θα έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα και θα έχουμε όπως φαίνεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες περιοχές, για παράδειγμα στην Αττική και στην Πέλλα μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση και ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών να συντάξουν μια λίστα μέτρων τα οποία θα κλιμακώνονται σε τοπικό ή σε γενικό επίπεδο αν χρειαστεί. Θα έχουμε τον κατάλογο σήμερα ή αύριο και τα μέτρα θα ανακοινωθούν αύριο».

Νωρίτερα είχε αναφέρει ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το πιστοποιεί η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο, και στη γειτονιά μας». Ο ίδιος επικαλέστηκε τη Γαλλία «μία από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης με σχεδόν εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα που ξεπέρασε ακόμη και το όριο των 10.000 νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, ημερησίως. Συνολικά 30.910 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον covid-19 μετά την έναρξη της επιδημίας στη Γαλλία». Αναφέρθηκε, επίσης, και στο Ισραήλ «που προχωρά στην επιβολή νέου lockdown τριών εβδομάδων, από τις 18 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου, με απαγόρευση κυκλοφορίας σε απόσταση πάνω από 500 μέτρα από τους τόπους κατοικίας, κλείσιμο των χώρων λατρείας και των σχολείων και άνοιγμα μόνον των απαραίτητων καταστημάτων». Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις διεθνώς. Ακούμε και εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας».

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Κότεψε ο Μεμέτης ο Ταγίπ – Μην ανοίξετε πρώτοι πύρ στο Αιγαίο

Newsteam 0 Comments

Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές -που επικαλείται πάντα η τουρκική εφημερίδα «Sabah».- αναφέρουν ότι δόθηκε εντολή στο πολεμικό ναυτικό «να μην είμαστε οι πρώτοι που θα ανοίξουν πυρ από τα πολεμικά πλοία που προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, αλλά να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο σε περίπτωση επίθεσης από την αντίθετη πλευρά».

 

 

 

 

 

 

 

Παραμένει άγνωστο αν τα δημοσιεύματα είναι ακριβή ή εντάσσονται στο πλαίσιο των κινήσεων του Ερντογάν και της Τουρκικής ηγεσίας να εμφανιστούν ως διαλλακτικοί και πως δεν επιθυμούν κάποιο θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως και να χει αν ισχύει έστω και στο έλασσον η πληροφορία, αυτό σημαίνει πώς ο Σουλτάνος κότεψε μπροστά στο φάσμα των κυρώσεων και κάνει πίσω… ή μήπως όχι; 

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Στις 1.590 επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας στην Πελοπόννησο

Newsteam 0 Comments

Στις 1.590 επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας στην Πελοπόννησο.
Σε 205.984 (το 14,6% του συνόλου) ανέρχονται οι επιχειρήσεις στη χώρα – και οι οποίες απασχολούν τουλάχιστον 1.063.098 εργαζομένους (το 25,4% του συνόλου)- που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, λόγω της πανδημίας της νόσου COVID-19.

 

Ο τζίρος των επιχειρήσεων αυτών που τηρούν διπλογραφικά στοιχεία ήταν 1,02 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο εφέτος, με αξία εξαγωγών (εκείνων με εξαγωγική δραστηριότητα) ύψους 32,5 εκατ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, μετά τη σύνδεση και επεξεργασία δεδομένων από το Στατιστικό Μητρώο Επιχειρήσεων έτους 2017, από διοικητικά μητρώα έτους 2019 και από διοικητικά αρχεία συναλλαγών των ετών 2017, 2019 και 2020 των επιχειρήσεων που ταξινομούνται στους κλάδους δραστηριότητας για τους οποίους ισχύει η αναστολή λειτουργίας, σύμφωνα με τον κατάλογο Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) που έχει δημοσιευθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Ανά περιφέρεια

Ανά Περιφέρεια, η εικόνα των επιχειρήσεων (με έναρξη δραστηριότητας από 1/1/2018) σε αναστολή λειτουργίας είναι η εξής: Ανατολική Μακεδονίας και Θράκη 1.346 επιχειρήσεις, Κεντρική Μακεδονία 5.131 επιχειρήσεις, Δυτική Μακεδονία 596 επιχειρήσεις, Ήπειρος 1.058 επιχειρήσεις, Θεσσαλία 1.775 επιχειρήσεις, Στερεά Ελλάδα 1.185 επιχειρήσεις, Ιόνιοι Νήσοι 1.450 επιχειρήσεις, Δυτική Ελλάδα 1.665 επιχειρήσεις, Πελοπόννησος 1.590 επιχειρήσεις, Αττική 11.828 επιχειρήσεις, Βόρειο Αιγαίο 622 επιχειρήσεις, Νότιο Αιγαίο 2.596 επιχειρήσεις και Κρήτη 2.169 επιχειρήσεις.

Οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας

Οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας με ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας μεγαλύτερο από 80%, είναι: η εκπαίδευση (88,8%), τα καταλύματα (87,1%), οι αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας (86,7%) και οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης (80,9%). Τα ποσοστά απασχολούμενων ατόμων σε επιχειρήσεις με αναστολή λειτουργίας των ανωτέρω κλάδων, ανέρχονται: σε 89,9% για την εκπαίδευση, σε 94,2% για τα καταλύματα, σε 90,2% για τις αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας και σε 89,6% για τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης.

Τέλος, από το σύνολο των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, δυνατότητα διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών έχουν 3.278 επιχειρήσεις ή το 1,6% του συνόλου.

Διάβασε το »

Χαρδαλιάς: Περιμένουμε κορύφωση από τα μέσα μέχρι τα τέλη Απριλίου

Newsteam 0 Comments

Χαρδαλιάς: Περιμένουμε κορύφωση. Από τα μέσα μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς απαντάει σε κρίσιμες ερωτήσεις.

 

Περιμένουμε κορύφωση από τα μέσα μέχρι τα τέλη Απριλίου

Κι αυτό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και λύνει απορίες σχετικά με την υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα – και ο πλανήτης γενικότερα.

Περιγράφει την αρχή του… προσκλητηρίου μάχης, το στοίχημα να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, σχολιάζει τα πικρόχολα σχόλια περί καλού (Σωτήρης Τσιόδρας) και κακού (Νίκος Χαρδαλιάς) αστυνομικού και τι απαντά σε ερωτήσεις των φίλων και της οικογένειάς του.

Χρονικά, πότε εκτιμάτε ότι θα έρθει η κορύφωση της πανδημίας και η μετέπειτα κάμψη της;

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, περιμένουμε την κορύφωση εντός του Απριλίου. Από τα μέσα μέχρι τα τέλη. Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και περιμένουμε την απόλυτη συμμόρφωση των πολιτών. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης. Υπενθυμίζω κάτι βασικό: ό,τι κάνουμε σήμερα καταγράφεται αριθμητικά στην επιδημία μετά από δύο εβδομάδες.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή όλο αυτό το χρονικό διάστημα και τι σας ρωτούν μέλη της οικογένειάς σας και φίλοι;

Αν θέλετε να σας πω, η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι να αντέξει το ΕΣΥ. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι και, σε κάθε περίπτωση, όχι ταυτόχρονα. Οσον αφορά την οικογένειά μου, με ρωτούν ό,τι με ρωτάτε κι εσείς! Πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Και τους απαντώ το ίδιο. Μένουμε σπίτι για να περάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε δευτερόλεπτο. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ. Το πρώτο. Το τονίζω σε κάθε τόνο, καθώς δεν πρέπει να θεωρηθεί πως η περιπέτεια στην οποία έχει μπει η πατρίδα μας θα τελειώσει σύντομα.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βρίσκονται η χώρα και ο πλανήτης υπάρχει κάτι που έπρεπε να είχατε κάνει και δεν το κάνατε;

Κοιτάξτε… Θα σας αποκαλύψω κάτι. Μέσα Ιανουαρίου, πριν καλά καλά η επιδημία σκάσει στην Ιταλία ή στην Ευρώπη, εμείς στην Πολιτική Προστασία είχαμε ήδη ενεργοποιήσει τα κατάλληλα πρωτόκολλα και είχαμε ήδη συγκαλέσει, με εντολή του πρωθυπουργού, σχετικές συσκέψεις. Πριν τελειώσει ο Ιανουάριος είχαν ήδη υπάρξει κυβερνητικές εντολές για τη δημιουργία task force. Και από τον Φεβρουάριο υπήρχε ήδη εγκεκριμένο ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αλλά αυτή η μάχη δεν είναι κυβερνητική. Δεν είναι ατομική. Δεν είναι μοναχική. Είναι συλλογική.

 

Ανεύθυνοι πολίτες

Δώστε μου κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα επιπόλαιων και ανεύθυνων πολιτών που σας εξόργισαν με τις κινήσεις τους…

Δεν μπορεί κανείς ελαφρά τη καρδία να διασπά μία εθνική προσπάθεια. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή άλλων ανθρώπων. Οι άνθρωποι εκείνοι που έλεγαν πως έχω δουλειές και πάω στο χωριό μου λειτούργησαν ανεύθυνα.

Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων διαπιστώνεται ότι κάποιοι παραβιάζουν τη 14ήμερη καραντίνα και κάνουν βόλτες. Κάποια ευρωπαϊκά κράτη έχουν προτείνει και θα τοποθετήσουν βραχιολάκια σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα για 14 μέρες. Ποιον τρόπο έχετε για τον περιορισμό τους στο πλαίσιο αποτροπής διασποράς του ιού;

Οχι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για βραχιολάκι. Εχουμε τρόπο να επιβάλουμε την καραντίνα μέσω της αυστηρής αστυνόμευσης, εάν το αίσθημα ατομικής ευθύνης δεν εφαρμοστεί. Και μέχρι τώρα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που τις εντοπίσαμε άμεσα και επιβλήθηκε τελικά η καραντίνα, έχουμε στεγανοποιήσει όλα τα κρούσματα και τις στενές επαφές τους.

Πόσο αισιόδοξος είστε για τη στάση και τη συμπεριφορά των πολιτών στην τήρηση των μέτρων αποτροπής διασποράς του ιού εν όψει του Πάσχα και, ακόμη μακρύτερα, του καλοκαιριού;

Από τη μέρα που εφαρμόσαμε την καθολική απαγόρευση και την έξοδο από το σπίτι μόνο μετά από έγγραφη ενημέρωση η κίνηση στους δρόμους καταγράφει αισθητή πτώση. Είμαι συνεπώς αισιόδοξος πως οι Ελληνες θα πειθαρχήσουμε. Εξετάζουμε τα δεδομένα μέρα με τη μέρα και προχωράμε βήμα βήμα.

Ποιο είναι το σχέδιο αλλά και οι κινήσεις του κρατικού μηχανισμού για την αποτροπή της πιθανής διασποράς του κορονοϊού σε νησιά, ακριτικές περιοχές, φυλακές και ΚΥΤ, εκεί όπου οι υπηρεσίες υγείας δεν βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο;

Ηδη πήραμε τα πρώτα μέτρα για τα νησιά, απαγορεύοντας την πρόσβαση όλων εκτός των μόνιμων κατοίκων, αλλά και τον απόπλου και τον κατάπλου όλων των ιδιωτικών σκαφών. Οσον αφορά στα ΚΥΤ, έχουν τεθεί περιορισμοί στη μετακίνηση των διαμενόντων σε αυτές τις δομές, ενώ έχει εκπονηθεί και επιχειρησιακό σχέδιο σε περίπτωση που υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού σε ΚΥΤ ή σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας. Οσον αφορά στις φυλακές έχουν απαγορευτεί προσωρινά οι επισκέψεις ώστε να μη μεταφερθεί ο ιός στον πληθυσμό τους.

 

Το έσχατο στάδιο

Περιγράψτε μου το έσχατο στάδιο μέτρων που πρέπει να ληφθούν στην απευκταία πιθανότητα ραγδαίας εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας -καθώς το επόμενο στάδιο είναι η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας, η επιστράτευση, η χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων- και πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια τέτοια δύσκολη απόφαση;

Σχέδια υπάρχουν για όλες τις πιθανές καταστάσεις. Σας διαβεβαιώνω για αυτό. Αν οι πολίτες εφαρμόσουν με συνέπεια τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, δεν θα χρειαστεί τίποτα από όσα περιγράφετε στην ερώτησή σας.

Σε όλο τον κόσμο γίνεται μεγάλη κουβέντα για καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών αλλά και για εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα που θα παραμείνουν στη διάθεση των εταιριών και μετά τον πόλεμο. Ποιες είναι οι δικλίδες ασφαλείας που έχει θέσει το ελληνικό κράτος για να μη γίνει κάτι τέτοιο;

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση εταιρίες να καταγράψουν προσωπικά δεδομένα. Τα sms που στέλνουν οι πολίτες σβήνονται αυτομάτως. Οσον αφορά στην καταπάτηση ατομικών ελευθεριών αυτές δεν γίνεται να καταπατηθούν γιατί είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες. Και αν θέλετε, όσον αφορά στην πατρίδα μας, είναι και στο DNA μας, στον ίδιο τον Εθνικό μας Υμνο!

Υγειονομική περιπέτεια

Αυτή η υγειονομική περιπέτεια της χώρας και του πλανήτη έχει σαφώς και μια λιγότερο δυσάρεστη, αλλά σοβαρή οικονομική συνέπεια, που θα ακολουθήσει. Πολλοί πολίτες εκτιμούν ότι μπορεί να σωθούμε από την πανδημία, ίσως και με τις λιγότερες κατά το δυνατόν απώλειες, αλλά ο ήδη οικονομικά εξαντλημένος ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο της σωτηρίας. Τι απαντάτε σε αυτούς;

Επιτρέψτε μου εγώ να μην μπω σε αυτό το κομμάτι γιατί αυτή τη στιγμή προέχει η αναχαίτιση της κρίσης. Η υγεία των Ελλήνων. Μόλις περάσει αυτό είμαι βέβαιος πως, με πνεύμα αλληλεγγύης, θα υπερκεράσουμε και τις συνέπειες. Και είμαι βέβαιος πως η Ευρώπη, που πλήττεται συλλήβδην από αυτή την κρίση, θα λειτουργήσει ως πραγματική Ενωση!

Υπάρχουν πολλά πικρόχολα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χαρακτηρίζουν τον κ. Τσιόδρα και εσάς ως τον καλό και τον κακό αστυνομικό. Θα ήθελα μια απάντησή σας σε αυτά.

Δεν με απασχολούν αυτή τη στιγμή. Με τον κ. Τσιόδρα, έναν εξαίρετο επιστήμονα που αποτελεί για μας ευλογία που τον έχουμε, κάνουμε εκ φύσεως διαφορετικές δουλειές. Ο καθηγητής ενημερώνει για το ιατρικό κομμάτι κι εγώ για το επιχειρησιακό. Δεν υπάρχει ούτε καλός ούτε κακός ούτε αστυνομικός. Απευθυνόμαστε σε υπεύθυνους πολίτες, στους συμπατριώτες μας, με ειλικρίνεια και τείνουνε το χέρι μας για να δημιουργήσουμε μία μεγάλη και ισχυρή αλυσίδα που δεν θα σπάει!

 

Το δύσκολο έργο

Ο Νίκος Χαρδαλιάς πώς πήρε την απόφαση να αναλάβει ένα τόσο δύσκολο έργο για τη διασφάλιση της υγείας των συμπολιτών του;

Δεν πρόκειται για κάποια απόφαση, όπως το θέτετε, αλλά για ένα προσκλητήριο μάχης από τον πρωθυπουργό της χώρας προς όλους μας για να αναχαιτίσουμε τον μεγαλύτερο κίνδυνο που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή την ώρα, είμαστε όλοι, ο καθένας από την πλευρά του και το μετερίζι του, αφοσιωμένοι σε έναν μεγάλο κοινό στόχο: την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Οταν τελειώσει αυτή η επίπονη και δυσάρεστη περιπέτεια των πολιτών, ποια πιστεύετε ότι θα είναι τα αρνητικά και τα θετικά κατάλοιπα που θα έχει αφήσει πάνω τους και ποια θα παραμείνουν;

Είναι βέβαιο πως θα πρέπει και την επόμενη μέρα να εργαστούμε πολύ σκληρά για να ξαναφτιάξουμε ό,τι χάλασε. Τα θετικά που πρέπει να μας αφήσει αυτή η κρίση θεωρώ πως θα είναι η αλληλεγγύη και η ενότητα. Θέλω, στο τέλος αυτής της κρίσης, να επιβεβαιωθεί ο Οδυσσέας Ελύτης που γράφει στο Τρελοβάπορό του: Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε, μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε. Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ηλιο τον Ηλιάτορα!

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Διάβασε το »