Πατήστε ESC για κλείσιμο

ενίσχυση του Τύπου - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Κορωνοϊός… και στον Τύπο! Αρον άρον επιδοτεί της εφημερίδες η κυβέρνηση

Newsteam 0 Comments

Καραντίνα, μέτρα και περιορισμοί σημαίνουν… πολλά. Μεταξύ άλλων όμως, πέρα από όλη την οικονομία της χώρας, χτύπημα δέχονται και τα έντυπα ΜΜΕ. Ήδη η κατάσταση, μετά από μία εβδομάδα και κάτι σε περιορισμό, η κατάσταση δεν είναι απλά άσχημη. Είναι απελπιστική.

Οι διαφημίσεις, στις εφημερίδες, ήδη κόπηκαν κατά πλειονότητα. Ποιος να διαφημίσει, και τι; Η κυκλοφορία τους ήδη κατακρημνίζεται, ελέω των σημείων πώλησης που έκλεισαν προσωρινά: περίπτερα και μίνι μάρκετ, κυρίως, την ώρα που ο κόσμος δεν βγαίνει από το σπίτι. Οσονούπω δε, υπάρχει και η πιθανότητα αυστηρότερου περιορισμού κυκλοφορίας.

Φυσικά έκλεισαν και εμπορικά καταστήματα ή μικρότερα αλλά τούτα θα λάβουν ενίσχυση από το κράτος, ως δεσμεύτηκε η κυβέρνηση. Οι εφημερίδες, όμως;

Λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας και στην προσπάθεια να κερδηθεί το στοίχημα της καθημερινής ενημέρωσης, η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) προέβη σε προτάσεις, σε δύο άξονες.

Πρώτον, της εθελοντικής αυτοσυγκράτησης με μείωση των σελίδων, μείωση ή αναστολή έκδοσης ενθέτων και αναστολή κυκλοφορίας νέων προσφορών.

Δεύτερον, της κρατικής παρέμβασης με άμεση αναστολή και στον ΦΠΑ των πωλήσεων και ενίσχυση απευθείας σε μισθοδοσία προς εργαζομένους, χωρίς καμία προϋπόθεση ή περιορισμό. Και ζητά να μην κλείσουν τα περίπτερα και να υποχρεωθούν τα σούπερ μάρκετ να πωλούν εφημερίδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, είναι θέμα ημερών η έκδοση εγκυκλίου από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, κυβερνητικό εκπρόσωπο και αρμόδιο για θέματα ΜΜΕ, Στέλιο Πέτσα, για την εφαρμογή της διάταξης για το πλαίσιο οικονομικής στήριξης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων. Μια διάταξη που που έχει ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, επρόκειτο να εφαρμοστεί τον Δεκέμβριο, ακυρώθηκε και επαναδιατυπώθηκε με νέους όρους. Στόχος ήταν ο Τύπος ούτως ή άλλως να ενισχυθεί, κατά τον Απρίλιο αλλά οι εξελίξεις πατούν… γκάζι στην εγκύκλιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να διαθέσει ως και 7,5 εκατ. ευρώ για τις εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας και άλλα 4 εκατ. ευρώ για τις επαρχιακές εφημερίδες.

Τι ποσό όμως εκτιμάται ότι θα λάβει κάθε πανελλαδική εφημερίδα που πληροί τις προϋποθέσεις (όχι, π.χ. έντυπα τύπου… Μακελειό); Εφάπαξ γύρω στα 100.000 ευρώ συν έξτρα ποσό ίσο με το γινόμενο των 1.016 ευρώ επί τον αριθμό των εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης που απασχολεί. Άρα αν μια εφημερίδα απασχολεί 40 εργαζομένους θα λάβει άλλα 40.640 ευρώ.

Δείτε τα νέα της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ο χαμένος ΣΚΑΪ, η εφημερίδα που αλλάζει χέρια και τα fake news

Newsteam 0 Comments

* Μεγαλύτερο ερώτημα από την επάνοδο του Mega, δεν υπάρχει. Διότι δεν υφίσταται καν πλέον ακόμη, πλην προσλήψεων που, εντέλει, μόνο… Mega δεν θυμίζουν. Διαβάζετε και ακούτε πρόσωπα, θα συμφωνείτε. Πρόκειται για ένα νέο κανάλι, κι έτσι έπρεπε, με παλιά ταμπέλα.

* Πότε θα ξεκινήσει όμως; Αργά. Σύμφωνα με όσες πληροφορίες συνέλλεξα αλλά και (τεχνικά και νομικά) δεδομένα, πιθανώς να φτάσει και στον Απρίλιο η πρεμιέρα. Κρατήστε το, δια να μη διαβάζετε δεξιά κι αριστερά άρες, μάρες, κουκουνάρες.

* Παράλληλα, βρίσκεται σε κινητικότητα η Forthnet καθώς το προσεχές διάστημα αναμένεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Alter Ego. Εκτιμάται ως το αργότερο στα μέσα Φεβρουαρίου.

* Ως γνωστόν η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη θα αποκτήσει τα δάνεια της Forthnet και θα γίνει μέτοχος μειοψηφίας της εταιρείας (με ένα ποσοστό περίπου 21%-22%) ενώ οι τράπεζες θα παραμείνουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με 15%.

* Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως: ο Μαρινάκης θα έχει το 22% της Forthnet, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν θα είναι μεγαλομέτοχος. Τουλάχιστον εταιρικά. Θα δείξει και στο μέλλον πώς θα κινηθεί το πράγμα.

* Χαμένος της megaλικής επανόδου είναι πάντως, μέχρι στιγμής, ο ΣΚΑΪ που ήδη απώλεσε ένα ικανότατο στέλεχος και δημοσιογράφο, όπως ο Νίκος Φιλιππίδης. Και έπονται κι άλλοι. Αρκετοί ακόμη.

* Από το Φάληρο έφυγε και ο Γιάννης Πιτταράς, με προορισμό την ΕΡΤ και το νέο της πρωινό. Άλλο ικανό στέλεχος του δημοσιογραφικού. Και δεν είναι τυχαίο, αρκετοί έχουν να λένε για την παντελή απουσία οργάνωσης σε πολλά θέματα στον ΣΚΑΪ. Χρόνια τώρα, αλλά εσχάτως παράγινε. Από την κορυφή ως τα νύχια.

* Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από την Αλκηστη Μαραγκουδάκη, την επάνοδο της οποίας είχε αποκαλύψει αποκλειστικά η στήλη, δεν υπάρχει. Ηταν διευθύντρια προγράμματος, το ίδιο πόστο είχε στο Open και επανήλθε ως… επικεφαλής μάρκετινγκ και επικοινωνίας. Σαν να επιστρέφει παλιός σου σέντερ φορ αλλά να τον βάζεις στα χαφ! Διαφωνείτε;

* Το θέμα της επιδότησης / ενίσχυσης του Τύπου από την κυβέρνηση είναι συλλογική ευθύνης. Μόνο το ΚΚΕ δεν ψήφισε τον νόμο, που αρχικώς κατατέθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και άλλαξε επί ΝΔ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κάνει λόγο για το φλέγον θέμα, ήτοι πότε θα πέσει το… μαρούλι, τους πρώτους μήνες του 2020, οι εκδότες (που περιμένουν τα χρήματα) τον άκουσα στη συνάντησή τους να λέει για Φεβρουάριο.

* Και είναι φλέγον το ζήτημα διότι οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι αλλά και οι πιστωτές των εφημερίδων, έχουν λαμβάνειν δεδουλευμένα. Κι από πού θα τα βρουν οι εκδότες; Από το δωράκι της κυβέρνησης, με τις ευλογίες και των άλλων (πλην ενός) κομμάτων!

* Μέχρι τότε άλλοι εκδότες συστήνουν υπομονή στους εργαζομένους, άλλοι προχωρούν σε τροποποιήσεις συμβάσεων και πληρωμές με… κουπόνια σούπερ μάρκετ, υπάρχει όμως και μια επικείμενη αλλαγή. Τουλάχιστον τούτο ενημερώθηκαν στη Sportday, για αλλαγή ιδιοκτησίας. Αλλαγή αφεντικού, για να το θέσω απλά.

* Στο αν ή όχι, και κατά πόσο, οι εφημερίδες δικαιούνται επιδότησης από την κυβέρνηση, και ποιες εξ αυτών, θα το αναλύσω στο επόμενο Scripta.

* Παρατηρητήριο fake news έφτιαξε, λέει, η Νέα Δημοκρατία για να μας ενημερώσει για ειδήσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Να σημειώσω απλά ότι τα fake news αν μη τι άλλο έφτιαξαν πολύ προεκλογικά τη ΝΔ. Να μη δώσω παραδείγματα, ξέρετε.

* Και μιας και λέμε για fake news, την Πέμπτη ο ΣΚΑΪ (με στόμφο και περηφάνια) μας αποκάλυψε στο δελτίο ειδήσεων ότι επίκειται διαμεσολάβηση των ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ο ΑΝΤ1 το Σάββατο, στο δικό του δελτίο, μας είπε αντίθετο το ακριβώς: ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνει καμία εδική διαμεσολάβηση.

* Κάλεσε ο ΣΚΑΪ τον Νίκο Δένδια και ο υπουργός Εξωτερικών τους άδειασε την Κυριακή: δε γνωρίζω για οποιαδήποτε τέτοιου τύπου διαμεσολάβηση. Φσσσςςς, μπόινγκ.

* Ως εσωτερικό θέμα, αποδυτηρίων προβλήθηκε αυτό στον Sport24 Radio ανάμεσα σε Παντελή Βλαχόπουλο και Γιώργο Συρίγο. Εδώ και καιρό οι δύο τους είναι στα μαχαίρια, η στήλη γνωρίζει πως τουλάχιστον δύο φορές τους τελευταίους μήνες τα πράγματα έφτασαν στα άκρα. Και οι πυροσβέστες δεν αρκούν.

* Το δε θέμα που οδήγησε, προσωρινά ως απεδείχθη, τον Συρίγο (και μαζί του, τον Βλαχόπουλο) εκτός εκπομπής ήταν… οι άδειες των Χριστουγέννων. Κι όμως. Κανένας πρόεδρος και καμία ΚΑΕ δεν έπαιξε ρόλο στο θέμα, η διευκρίνιση προς τους απανταχού γνώστες (του πληκτρολογίου).

* Οι δύο τους ζήτησαν, το απόγευμα της Δευτέρας, συγγνώμη on air (από ακροατές, συναδέλφους, διοίκηση κλπ.), δήλωσαν ότι τα αφήνουν πίσω και συνεχίζουν.

* Ειρήσθω εν παρόδω, για ποιον ραδιοφωνικό παραγωγό λένε (ακόμη και εντός των τειχών), ρωτάνε βασικά, σήμερα τι ομάδα είναι αυτός;.  

* Και Γιάννης Καραλής, και Κώστας Βαϊμάκης στο αθλητικό του ΑΝΤ1 ενόψει Euro 2020. Ο ένας κλεισμένος από καιρό, ο άλλος ωσάν… χατίρι. Γίνονται κι αυτά.

* Το One μοίρασε διαφήμιση. Ακριβή διαφήμιση, στις αθλητικές εφημερίδες: και στα πρωτοσέλιδα και ολοσέλιδες εντός, για το Κύπελλο Αγγλίας, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του οποίου απέκτησε. Μέχρι και… στο Φως των σπορ. Αποκατάσταση σχέσεων, αν μη τι άλλο.

Δείτε τα νέα της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα
Ο χαμένος ΣΚΑΪ, η εφημερίδα που αλλάζει χέρια και τα fake news

Διάβασε το »