Πατήστε ESC για κλείσιμο

εμπορικός πόλεμος - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Ο πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας, δίκτυο 5G, Huawei και η κρίση της παγκοσμιοποίησης

Newsteam 0 Comments

Η προσπάθεια να μείνει έξω η κινεζική Huawei από τα δίκτυα 5G αποτυπώνει γεωπολιτικούς αλλά και οικονομικούς ανταγωνισμούς και υπολογισμούς.

Στον κόσμο της τεχνολογίας τα δίκτυα 5G έχουν αποκτήσει έναν ιδιότυπο χαρακτήρα τοτέμ. Είναι ως εάν αυτά από μόνο τους να συγκεφαλαιώνουν τις τεχνολογίες της επόμενης μέρας και κυρίως το όραμα ενός κόσμου συνδεσιμότητας.

Σύμφωνα με το αφήγημα αυτό, εφόσον περάσουμε σε μια επόμενη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας, με πολύ υψηλότερη δυνατότητα μετάδοσης όγκων δεδομένων, αυτό θα απογειώσει τις δυνατότητες επικοινωνίας μέσω του κινητού μας και θα επιτρέψει το πλήρες ξεδίπλωμα του διαδικτύου των πραγμάτων. Βέβαια, θα χρειαστεί κάποιος καιρός μέχρι τότε, κυρίως γιατί θα πρέπει να λυθεί τα προβλήματα που αφορούν την κατανομή των κεραιών και τις συχνότητες, ώστε να μπορούν όντως να επιτευχθούν τέτοιες ταχύτητες.

Ωστόσο, οι χώρες προσπαθούν να περάσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στην επόμενη μέρα της κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου, εξ ου και ο αγώνας δρόμου να δοθούν άδειες για τεχνολογία 5G. Όμως, αυτό θέτει και το ζήτημα ποιες εταιρείες θα προσφέρουν την υποδομή για αυτά τα δίκτυα και από ποια χώρα θα προέρχονται.

Η Κίνα ως απειλή ή πίεση για αποκλεισμό της Huawei

Όλα αυτά συνδέονται με την τρέχουσα φάση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Έχει περάσει πια πολύ καιρός από όταν οι αμερικανικές κυβερνήσεις χαιρέτιζαν ουσιαστικά την προσπάθεια της Κίνας να γίνει το εργοστάσιο του πλανήτη και στήριζαν την ένταξή τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Πλέον για τις ΗΠΑ η Κίνα είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής και γεωπολιτικά και οικονομικά. Και στην περίπτωση των νέων τεχνολογιών οι δύο αυτοί ανταγωνισμοί διαπλέκονται. Για την ακρίβεια η επίκληση του γεωπολιτικού κινδύνου διευκολύνει τον οικονομικό ανταγωνισμό.

Μέχρι τώρα η Κίνα δεν είχε κυριαρχήσει σε κάποια τεχνολογία. Οι άνθρωποι μπορεί να αγόραζαν προϊόντα κατασκευασμένα στην Κίνα, όμως οι τεχνολογίες τους δεν είχαν διαμορφωθεί στην Κίνα. Η Κίνα για δεκαετίες θεωρείτο ικανή κυρίως να αντιγράφει τεχνολογίες, παρά να τις διαμορφώνει.

Όμως, σταδιακά η Κίνα άρχισε να επενδύει ιδιαίτερα στην έρευνα για νέες τεχνολογίες και να δοκιμάζει να βρεθεί στην πρωτοπορία. Μία από αυτές ήταν και η τεχνολογία 5G και η εταιρεία που κατεξοχήν εκπροσωπεί αυτού του είδους τη διεκδίκηση πρωτοπορίας είναι η Huawei.

Σε αυτό το φόντο η Huawei φαινόταν να είναι ιδιαίτερα πλασαρισμένη για να διεκδικήσει σημαντικό μέρος της αγοράς των νέων δικτύων κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων.

Και εδώ ήταν που ήρθε η αμερικανική αντίδραση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια κατηγορούν την Κίνα ότι παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου: ότι προχωρά σε παράτυπες κρατικές ενισχύσεις στις κινεζικές εξαγωγές και την ίδια ώρα επιβάλλει όρους στις εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Κίνα που παραπέμπουν σε υποχρεωτική μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Έκφραση αυτού του ανταγωνισμού και ο εμπορικός πόλεμος που κηρύχτηκε επί των ημερών του προέδρου Τραμπ.

Σε όλα αυτά οι Αμερικανοί άρχισαν να προσθέτουν και την ανησυχία για ζητήματα ασφαλείας. Το σχήμα εδώ είναι λίγο πολύ το ακόλουθο: η Κίνα δεν εξάγει απλώς τεχνολογία όταν αναλαμβάνει επενδύσεις στην τεχνολογική υποδομών των επικοινωνιών σε άλλες χώρες, αλλά εξασφαλίζει και την δυνατότητα κατασκοπίας από τη μεριά των κινεζικών υπηρεσιών ασφαλείας. Επομένως, οι ΗΠΑ έθεσαν θέμα όχι μόνο ενός εμπορικού ανταγωνισμού αλλά και της ασφάλειας της Δύσης.

Μικρή σημασία έχει ότι υπάρχουν πλήθος ενδείξεις ότι οι ίδιες οι υπηρεσίες των ΗΠΑ φροντίζουν να εγκαθιστούν λογισμικά παρακολούθησης στα τηλεφωνικά δίκτυα ακόμη και ιδιαίτερα συμμαχικών χωρών τους. Το βασικό ήταν διαμορφώθηκε μια επιχειρηματολογία γύρω από την οποία μπορούσαν να ασκηθούν πιέσεις σε άλλες χώρες να μη χρησιμοποιούν τεχνολογία της Huawei.

Σε πρώτη φάση οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την υποτιθέμενη παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν από την Huawei για να επιβάλουν τις πρώτες κυρώσεις. Ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκαν οι προβλέψεις της αμερικανικής τεχνολογίας που σκοπό έχουν την αποτροπή της μεταφοράς στρατιωτικής τεχνολογίας στο εξωτερικό για να απαγορευθεί στις αμερικανικές επιχειρήσεις να πωλούν στην Huawei κρίσιμα στοιχεία για τα τεχνολογικά της συστήματα. Κομμάτι της πίεσης και το αίτημα προς τον Καναδά για την έκδοση της Μενγκ Γουαντζού, κόρης του ιδρυτή της εταιρείας και γενικής οικονομικής διευθύντριας, σε αδικήματα που αφετηρία έχουν την παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Η κλιμάκωση των πιέσεων

Τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν τις πιέσεις τους. Οι αρχικές απαγορεύσεις τους επέτρεπαν σε αμερικανικές εταιρείες να πωλούν εξαρτήματα στην Huawei αρκεί αυτά να κατασκευάζονται εκτός αμερικανικού εδάφους. Πλέον η απαγόρευση επεκτείνεται σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Από τον Σεπτέμβρη οι αμερικανικές αρχές θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο από το να χρησιμοποιούν λογισμικό και εξοπλισμό με αμερικανική προέλευση για να κατασκευάζουν εξαρτήματα πάνω σε σχέδια της Huawei.

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι πληθαίνουν και οι πιέσεις προς χώρες να αποκλείσουν την εταιρεία από τα δίκτυα επόμενης γενιάς. Στη Βρετανία οι ισχύοντες κανονισμοί άφηναν περιθώρια να χρησιμοποιηθούν εξαρτήματα της Huawei σε τμήματα της συνολικής υποδομής που δεν αφορούσαν τον πυρήνα του δικτύου. Τώρα, με αφορμή και τις επιπλέον κυρώσεις που διακυβεύουν τη συνολική εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει σε όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στη Βρετανία να χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei για τα δίκτυα 5G και να ζητήσει να αφαιρέσουν τον εξοπλισμό που έχουν ήδη εγκαταστήσει μέχρι το 2027. Η Αυστραλία είχε ούτως ή άλλως απαγορεύσει την αγορά εξοπλισμού για δίκτυα 5G από 2018. Στον Καναδά και τη Σιγκαπούρη προτιμήθηκε η τεχνολογία της Erickson και της Nokia.

Εκεί που επικεντρώνεται η μάχη είναι στη Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση σε γενικές γραμμές δεν επιθυμεί μια πλήρη ρήξη με την Κίνα και η Deutsche Telecom στηρίζεται σημαντικά σε τεχνολογίες της Huawei. Όμως, ήδη και στη Γερμανία πληθαίνουν οι φωνές που αντιτίθενται στην παραπέρα συνεργασία με την κινεζική εταιρεία.

Σε χώρες όπως η Γερμανία η αμερικανική πίεση έρχεται να συγκρουστεί με την επιθυμία στον τομέα των δικτύων επόμενης γενιάς η Ευρώπη να κινηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αλλαγή τεχνολογίας μπορεί να σημαίνει και σημαντική καθυστέρηση στα δίκτυα 5G.

Η κρίση της παγκοσμιοποίησης

Η κατάσταση αυτή δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πολιτική και οικονομία αλληλοδιαπλέκονται στην παγκόσμια αγορά, σε μια εποχή που η σύγκρουση δεν είναι απλώς για μερίδια αγοράς αλλά για τη συνολικότερη ηγεμονία.

Είναι σαφές ότι απέχουμε πολύ από την εικόνα ενός κόσμου γενικευμένης αλληλεξάρτησης και γενικής απελευθέρωσης των αγορών. Η παγκόσμια αγορά τείνει να γίνει πιο κατακερματισμένη και περισσότερο οργανωμένη γύρω από πόλους. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το 2017 παρατηρούμε μια υποχώρηση των κινεζικών επενδύσεων π.χ. στην Ευρώπη ή ότι είχαμε την καθυστέρηση ή την ακύρωση μεγάλων επενδυτικών στοιχείων. Η στρατηγική μία ζώνη ένας δρόμος παραμένει ενεργή αλλά δείχνει να επικεντρώνει σε χώρες πιο φιλικές προς την κινεζική πρόταση. Ενδεικτικό των αλλαγών που γίνονται ως προς τους τρόπους ένταξης της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, το γεγονός ότι η επιστροφή της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν αναμένεται να έχει την ίδια προωθητική επίπτωση με την περίοδο 2008-2009.

Είναι σαφές ότι ορισμένα κέντρα, ιδίως στις ΗΠΑ σε αυτή τη φάση δεν έχουν πρόβλημα με έναν πιο κατακερματισμένο κόσμο, με πιο οριοθετημένα μπλοκ εμπορίου και συναλλαγών, και στον οποίο οι ΗΠΑ θα ήταν στο κέντρο των συναλλαγών της Δύσης.

Όμως, την ίδια στιγμή μια συνολικότερη ρήξη με την Κίνα δεν είναι τόσο απλή, ούτε μπορεί να γίνει τόσο εύκολα αποδεκτή από το σύνολο των οικονομιών.

Με την Κίνα να εκπροσωπεί το 13% των παγκόσμιων εξαγωγών και το 18% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης αρκετές χώρες προφανώς και θέλουν να συνεχίσουν να έχουν οικονομικές συναλλαγές μαζί της. Ιδίως εάν αναλογιστούμε ότι η ίδια Κίνα δίνει μεγάλο βάρος στην εσωτερική ανάπτυξή της και αποτελεί μια όλο και μεγαλύτερη αγορά.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε όχι μόνο την κεντρική αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αλλά και τις αντιπαραθέσεις εντός των δυτικών χωρών ως προς τη σκοπιμότητα μιας ρήξης με την Κίνα.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Οι τρεις κόσμοι και ο Covid 19

Newsteam 0 Comments

Στον Πρώτο Κόσμο και ειδικά στην ηγέτιδα,στις ΗΠΑ, το τεράστιο κύμα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων σάρωσε τις όποιες διαφορές-λόγω επερχόμενων προεδρικών εκλογών- μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων ως προς το ξαναάνοιγμα της οικονομίας. Και οι τελευταίοι αδιάλλακτοι Δημοκρατικοί Κυβερνήτες,όπως της Καλιφόρνιας και της Ν.Υόρκης,μπροστά στην λαϊκή εξέγερση,σταμάτησαν τα λόκ-ντάουν και τις καραντίνες.

Καλύτερα στην δουλειά ή έστω συνωθούμενοι στα γραφεία ανεργίας, παρά έγκλειστοι,
άνεργοι, άεργοι, καταπιεσμένοι και τελικά εξεγερμένοι. Αυτή ήταν η σκέψη τους, ή η σκέψη αυτών που τους κατευθύνουν . Δικομματικά.

Βέβαια τα λόκ-ντάουν και την κοινωνική αποστασιοποίηση, τα είχαν ακυρώσει ήδη στη πράξη οι ίδιοι οι διαδηλωτές.Δεκάρα τσακιστή δεν έδιναν γι’αυτά.

Black lives matter, all lives matter, αλλά γιά μιά ζωή που να μετράει,να είναι αξιοπρεπής, χρειάζεται αγώνας και όχι παθητική αποδοχή των πολιτικάντικων παιχνιδιών και των αντεργατικών μεθοδεύσεων.

Από την άλλη μεριά ο Μ. Κουόμο της Ν.Υόρκης, έβγαλε λαγό απ’ το καπέλο. Ανέθεσε στον πρώην CEO της Google Σμιντ (που τον έχει προσλάβει ήδη και ο Τράμπ σύμβουλο σε κρατικούς οργανισμούς), να οργανώσει την Πολιτεία με τις νέες τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης: τηλε-εργασία, τηλε-εκπαίδευση, τηλε-ιατρική….και βέβαια τηλε-παρακολούθηση κάθε δραστηριότητας των ανθρώπων.

Όχι,θα πήγαιναν χαμένα τα κεκτημένα του λοκ-ντάουν και ο εθισμός στην κοινωνική αποστασιοποίηση. Θα είναι η νέα κανονικότητα.

Όχι στο πλήθος !

Οι δε γίγαντες της Σίλικον Βάλευ θα θησαυρίσουν ακόμα μιά φορά,και θα ελέγχουν όλα τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, γιά λογαριασμό της ΣΙΑ βέβαια.

Ο εμπορικός/οικονομικός πόλεμος με την Κίνα αλλά και με την Ρωσία,συνεχίζεται και εντείνεται από όλο το δυτικό στρατόπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει κανονισμούς που θα δυσχεραίνουν ή θα εμποδίζουν εντελώς την εξαγορά ευρωπαικών επιχειρήσεων από ξένους.

Ο Μπ.Τζόνσον ήδη έκανε ένα βήμα πρώτος σ’αυτόν τον τομέα.

Ο δε Πομπέο έκανε ειδικό ταξίδι στο Ισραήλ γιά να συνετίσει τους Ισραηλινούς που έχουν εκχωρήσει ήδη το λιμάνι της Χάιφας στους Κινέζους μαζί και την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής σύνδεσης του με το Τελ Αβίβ.

Οι Ισραηλινοί που ως συνήθως προσπαθούν να διασυνδέονται παντού,μήπως βλέπουν κάτι που εμείς δεν το βλέπουμε ακόμα καθαρά ;

Οι οικονομίες των Δυτικών θα έχουν,κατά τις μετριότερες εκτιμήσεις, μιά ύφεση της τάξης του 8 έως 11% φέτος. Γιά μετά οι απόψεις διίστανται.

Ο Ρουμπινί προβλέπει στασιμότητα γιά την επόμενη δεκαετία.Μόνοι τους δημιούργησαν μιά κρίση τέτοιας έκτασης και βάθους ελπίζοντας ότι θα συμπαρασύρουν και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Δεύτερος Κόσμος όμως, που βασική του δύναμη είναι η Κίνα,τους διαψεύδει.

Η Κίνα καταγράφει ήδη ρεκόρ εξαγωγών, κυρίως υγειονομικού υλικού αλλά όχι μόνον. Οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι η Κίνα θα είναι η μόνη από τις μεγάλες οικονομίες που
θα έχει φέτος θετικό ρυθμό ανάπτυξης, έστω 2,5-3%.

Οι Κινέζοι αρμόδιοι, μετριόφρονες,αρνούνται να κάνουν πρόβλεψη λόγω της γενικότερης ρευστής κατάστασης.

Πώς τα καταφέρνουν λοιπόν οι Κινέζοι  με τόσες αντιξοότητες ;
Πέρα από τα γνωστά, δηλαδή τον σε μεγάλο βαθμό σχεδιασμένο έλεγχο της οικονομίας,την νομισματική κυριαρχία και την εν γένει εθνική κυριαρχία, πρέπει να προσθέσουμε στην συγκεκριμένη συγκυρία και την σε πολύ μικρό βαθμό εφαρμογή του αυτοκαταστροφικού λοκ- ντάουν, παρά τα περί του αντιθέτου γραφόμενα.

Η Κίνα επέβαλε δίμηνο και αυστηρό λοκ-νάουν μόνον στο Ουχάν( βιομηχανικό κέντρο βέβαια ) και στην επαρχία Χουμπέυ γενικότερα. Σύνολο 56 εκ.κάτοικοι.

Στην συνέχεια το επέβαλε επιλεκτικά σε ορισμένες μεγαλουπόλεις όπου είχαν διαπιστωθεί κρούσματα (Πεκίνο,Σαγκάη,κ.α.)  γιά έναν μήνα μόνο.

Τελικά σύνολο πληθυσμού σε καραντίνα και με μειωμένη οικονομική δραστηριότητα γιά έναν με δυό μήνες,λίγο πάνω από 100 εκατομμύρια, δηλαδή το 7,3 % του πληθυσμού της χώρας.

Συγκρίνεται αυτό με ό,τι έγινε στις δυτικές χώρες με το ολοκληρωτικό και οριζόντιο  λοκντάουν , συνήθως γιά 1,5 – 2 μήνες (και βάλε σε Γαλλία και Αγγλία) ;

Και εντελώς αναποτελασματικό όπως δείχνει ο αριθμός των θανάτων. Αποδεικνύεται μάλλον αυτοτροφοδοτούμενος Καιάδας.

Γιατί αυτό που τελικά μετράει είναι η ζωή. Life matter.

Σε ένα μέσο όρο θανάτων παγκοσμίως ίσο με 54 ανά εκατομμύριο κατοίκων, τα 3/4 περίπου προέρχονται από την αναπτυγμένη Δύση όπου εφάρμοσαν αυστηρά λοκ-ντάουν και καραντίνες:

Βέλγιο, 833 νεκροί ανά εκατομμύριο. Αγγλία,602, Ιταλία,563. Ισπανία, 580 . Γαλλία,  449. ΗΠΑ,345. Ολλανδία, 352.  Καναδάς,210 . Ελβετία, 221. Ιρλανδία ,343 .Γερμανία, 109.  (1)

Πάμε τώρα σε χώρες χωρίς λοκ-ντάουν, ή περιορισμένο γεωγραφικά, με ταυτόχρονη εφαρμογή άλλων μέτρων πιό αποτελεσματικών: ιχνηλάτηση κρουσμάτων και επαφών τους,απομόνωση τους, θεραπεία των νοσούντων,κ.α.

Κίνα, 3. Λάος, 0. Καμπότζη, 0. Βιετνάμ, 0.(Εκεί είχαν ένα γενικευμένο λοκ-ντάουν μόνο γιά 3 βδομάδες, αλλά εφάρμοσαν απ’την αρχή το πιό αποτελεσματικό μέτρο, το κλείσιμο των συνόρων, πράγμα που έκαναν και οι άλλες παρόμοιες χώρες. Είχαν και την εμπειρία από προηγούμενες επιδημίες).

Β.Κορέα, 0. Ν.Κορέα, 5. Ταιβάν, 5. Χογκ Κογκ, 1. Μογγολία, 0. Ιαπωνία, 7. (Εκεί δεν έκλεισαν επιχειρήσεις,απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Έκλεισαν μόνον τα σχολεία, και ζήτησαν σε εθελοντική βάση αυτοπεριορισμούς. Έκοψαν και άφθονο  χρήμα γιά τις εταιρείες  και κάτι γιά τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Η κρίση σαν ευκαιρία !).
Ινδονησία, 7 .Ρωσία, 22. ( Στην Ρωσία επιβάλανε λοκ-ντάουν κυρίως στις μεγάλες πόλεις από το τέλος Απριλίου  με λήξη στις 15 Ιουνίου.Κάνουν δε άπειρα τεστ και ανιχνεύσεις επαφών.)

Λευκορωσία, 30. (Χωρίς καθόλου λοκ-ντάουν και πολύ χαλαρά μέτρα εν γένει.Είναι η  μοναδική χώρα που γιόρτασε την Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη. Με παρέλαση και αρκετά σφυροδρέπανα !).

Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς λοκ-ντάουν αλλά με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και άλλες συστάσεις και οδηγίες,εκτός από την γνωστή περίπτωση της Σουηδίας με 467 νεκρούς/ εκατ. ( που το έχουν κάνει βούκινο), έχουμε :

Ισλανδία, 27(δηλ. 9 νεκροί). Μάλτα, 20(δηλ.6 νεκροί). Λετονία, 13. Ουγγαρία, 56.Εσθονία, 52.

Ας πάμε τώρα και στον Τρίτο Κόσμο, αλλά όχι σε όλον. Θα χρειαζόταν μιά διατριβή. Γιά την ώρα περιοριζόμαστε να πούμε πως στην Αφρική και την Μέση Ανατολή τα θύματα είναι ελάχιστα, (στην Αφρική 4,2 ανά εκατ.) γι’ αυτό και σταμάτησαν πολύ γρήγορα τα λοκ-ντάουν, όπου τα είχαν επιβάλει.

Ευτυχώς έπιασαν τόπο οι δραματικές προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού
Τροφίμων προς το Σ.Α. του ΟΗΕ, ότι στον Τρίτο Κόσμο κινδυνεύουν με λιμοκτονία εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι,πλην των 130 εκατ. που ήδη βρίσκονται στα όρια της λιμοκτονίας. Εκεί οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν στην άτυπη οικονομία μέρα με την μέρα και μερικές μέρες σε καραντίνα αρκούν γιά να πεθάνουν από την πείνα.

Κάθε χρόνο πεθαίνουν από πείνα 9 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Ας δούμε όμως ως προς τον Covid ορισμένα κράτη-στόχους,παρίες γιά τους δυτικούς:

Νικαράγουα, 7 νεκροί/εκατ. χωρίς λοκ-ντάουν. Ο βορειο-αμερικάνικος τύπος άρχισε να βρίζει τον Ορτέγκα, δικτάτορα, διεφθαρμένο, κ.α.,επειδή δεν  επέβαλε το δικτατορικό λοκ-ντάουν !!

Κούβα, 7 ,χωρίς επίσης το δικτατορικό λοκ-ντάουν. Έκανε όμως άπειρα τεστ, έστειλε βοήθεια σε άλλες χώρες, και δέχτηκε να καταπλεύσει ένα βρετανικό κρουαζερόπλοιο με ασθενείς,που δεν το δεχόταν κανένα άλλο λιμάνι. Περιέθαλψε τους ασθενείς και του υπόλοιπους τους έστειλε με αεροπλάνο στην πατρίδα τους.

Βενεζουέλα, 1 νεκρός ανά εκατ.κατοίκους. Προφανώς δεν χρειαζόταν γενικευμένη καραντίνα αλλά η κυβέρνηση είχε πληροφορίες πως οι ΗΠΑ ετοιμαζόταν γιά στρατιωτική επέμβαση αν διασπειρόταν ο ιός γιά να αποτρέψει μιά ανθρωπιστική κρίση.Οι μισθοί όσων δεν εργαζόταν καταβαλλόταν βέβαια από το κράτος.Πολλές επιχειρήσεις όμως λειτουργούσαν.

Συρία, 3 νεκροί ανά εκατομμύριο. Έκλεισαν σχολεία και κάποια στιγμή διακόπηκαν οι
δημόσιες συγκοινωνίες ,αλλά οι παραγωγικές επιχειρήσεις δεν σταμάτησαν ποτέ να λειτουργούν.

Οι φιλολαϊκές και φιλεργατικές κυβερνήσεις εν γένει δεν σταμάτησαν τις παραγωγικές δραστηριότητες, ή το έκαναν αυτό σε πολύ περιορισμένο βαθμό.
—–
*(1) Όλα τα στοιχεία είναι από την Wikipedia, το Reseau International  και τον WHO ( ΠΟΥ).

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ειδικοί προτρέπουν τις ΗΠΑ να δώσουν τέλος στο παιχνίδι των κατηγοριών κατά της Κίνας

Newsteam 0 Comments

Ο Δρ. Cao Desheng, Γενικός Διευθυντής της Διοίκησης για την Ασφάλεια στη Θάλασσα της Κίνας (MSA), γράφει στο China Daily

Ο διαχωρισμός μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, εν μέσω της πανδημίας COVID-19, ενδέχεται να αποτελέσει καυτό θέμα στις επερχόμενες δυο συνεδριάσεις, τη μεγαλύτερη ετήσια πολιτική εκδήλωση της Κίνας, όταν νομοθέτες και πολιτικοί σύμβουλοι συζητούν για το πώς αποκρίνεται η χώρα στο εξωτερικό περιβάλλον, ανέφεραν ειδικοί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι των κατηγοριών και να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, για να καταπολεμήσουν από κοινού το νέο ξέσπασμα του κορονοϊού σε μια προσπάθεια να σώσουν περισσότερες ζωές στις ΗΠΑ και να προστατεύσουν την ασφάλεια και την υγεία όλης της ανθρωπότητας, ανέφεραν.

Ο Stephen Roach, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου του Γέιλ, είπε στην China Daily ότι κατηγορώντας επανειλημμένα την Κίνα για το COVID-19, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την ανάληψη ευθύνης για τη δική της σοβαρή κακοδιαχείριση αυτής της τραγικής πανδημίας.

Ως εκ τούτου, διαστρεβλώνει το ρόλο της Κίνας σε αυτή την παγκόσμια πανδημία, ενώ μειώνει την ηθική ισοδυναμία τριών μηνών άρνησης και ψευδούς αναπαράστασης της αλήθειας και της επιστημονικής ανάλυσης από την ίδια την ηγεσία της Αμερικής, δήλωσε ο Roach. Αποτελεί πολιτικό τέχνασμα, το οποίο αποσκοπεί στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές το Νοέμβρη.

Οι βουλευτές του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, του ανώτατου νομοθετικού σώματος της χώρας, και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής του Κινεζικού Λαϊκού Πολιτικού Συμβουλευτικού Συνεδρίου, το ανώτερο πολιτικό συμβουλευτικό σώμα, θα συγκεντρωθούν στο Πεκίνο αργότερα αυτή την εβδομάδα. Είναι πιθανό η Κίνα να χρησιμοποιήσει την εκδήλωση για να αποκαλύψει βασικές πολιτικές για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξή της εν μέσω της πανδημίας.

Καθώς η πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται παγκοσμίως, το μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον έχει θέσει προκλήσεις για την Κίνα προκειμένου να διασφαλίσει τον στόχο της δημιουργίας μιας μετριοπαθώς ευημερούσας κοινωνίας σε όλες τις πτυχές της και της εξάλειψης της απόλυτης φτώχειας πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στην κορυφή διαφόρων σύνθετων παραγόντων βρίσκεται η σχέση Κίνας ΗΠΑ, η οποία έγινε τεταμένη λόγω των εμπορικών διαφορών που διήρκεσαν μήνες και έχει επιδεινωθεί μετά το ξέσπασμα της επιδημίας.

Ειδικοί απέδωσαν την επιδείνωση των δεσμών μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στον πολιτικό ιό της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό επιβεβαιωμένων μολύνσεων και θανάτων λόγω της νόσου. Οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει πάνω από 1,45 εκατομμύρια κρούσματα COVID-19 και πάνω από 88.000 θανάτους.

Αμερικανοί πολιτικοί και αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo, έχουν πρόσφατα εντείνει τη ρητορική τους κατά της Κίνας, χωρίς καμία προσπάθεια για να συνδέσουν τον ιό με την Κίνα και θέλουν να καταστήσουν την Κίνα υπεύθυνη για τη μόλυνση.

Η Εθνική Ρεπουμπλικανική Γερουσία εξέδωσε πρόσφατα ένα έγγραφο 57 σελίδων στο πλαίσιο μιας επιθετικής εκστρατείας εναντίον της Κίνας για την κρίση του κορονοϊού των ΗΠΑ.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε από την Washington Post στις 6 Μαΐου, ο Κινέζος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Cui Tiankai ανέφερε ότι πίσω από τη νοοτροπία να κατηγορούν πάντα την Κίνα είναι ένα είδος βρώμικης πολιτικής, την οποία υπερασπίζονται λίγοι άνθρωποι που στρέφουν το κέντρο προσοχής για πολιτικό κέρδος.

Η απόδοση ευθυνών στην Κίνα δεν πρόκειται να δώσει τέλος σε αυτή την πανδημία. Αντιθέτως, η νοοτροπία αυτή κινδυνεύει να αποσυνδέσει την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και να πλήξει τις προσπάθειές μας για καταπολέμηση της νόσου, το συντονισμό μας για αναζωπύρωση της παγκόσμιας οικονομίας, την ικανότητά μας να κατακτήσουμε άλλες προκλήσεις και τις προοπτικές μας για ένα καλύτερο μέλλον, δήλωσε ο Cui .

Σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να βγουν νικητές από αυτό το σενάριο, ο πρεσβευτής δήλωσε: Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε το παιχνίδι των κατηγοριών. Ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε στη νόσο και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών μας.

Ο Roach εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ και είπε Δεν υπήρξα ποτέ πιο απαισιόδοξος από ό,τι είμαι σήμερα κατά τη διάρκεια της ανάλυσής του για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας τα τελευταία 25 χρόνια. Ένας περιττός εμπορικός πόλεμος έχει μεταμορφωθεί σε παιχνίδι των ευθυνών ενός πολέμου του κορονοϊού.

Ανέφερε ότι η πανδημία COVID-19 πρέπει να αντιμετωπιστεί ως παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεργατικές λύσεις μεταξύ εθνών. Ως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν την ηθική υποχρέωση να συνεργαστούν – όχι μόνο για τους δικούς τους πολίτες αλλά για όλη την ανθρωπότητα.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 27 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Xi Jinping είπε ότι η σχέση Κίνας-ΗΠΑ έχει φτάσει σε μια σημαντική χρονική στιγμή. Ο Xi εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση της σχέσης και της συνεργασίας με την Κίνα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε περιπτώσεις επιδημιών για την οικοδόμηση μιας σχέσης η οποία δεν θα είναι αντιπαραθετική και θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στη συνεργασία που θα είναι επωφελής για όλους.

Παρά την απαισιοδοξία του για την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, ο Ρόουτς ανέφερε ότι δεν είναι πρόθυμος να παραδεχτεί ότι δεν έχουν όλα έχουν χαθεί. Αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι βαθιά συνυφασμένες σε μια συνεξαρτώμενη οικονομική σχέση, πρόσθεσε ότι αμφότερες οι χώρες θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να μετατρέψουν τη δυσπιστία σε εμπιστοσύνη.

Οι πιθανότητες είναι όλο και πιο ελάχιστες, ωστόσο δεν έχω εγκαταλείψει την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δυο χωρών θα κατανοήσουν τελικά τι διακυβεύεται και θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή προτού να είναι πολύ αργά, δήλωσε ο Ρόουτς.

Ανέφερε ότι οι δυο χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να τερματίσουν τον εμπορικό πόλεμο ως αμοιβαία πράξη καλής πίστης, να αποκαταστήσουν τους δασμούς στα προ-εμπορικού πολέμου επίπεδα και να ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με επιδημίες, κατασκευάζοντας διεθνή βάση δεδομένων για τις μολύνσεις COVID- 19, τη θνησιμότητα και τη δημογραφική επίπτωση.

Θα πρέπει επίσης να συνεργαστούν για κοινή επιστημονική έρευνα σχετικά με τα αντιιικά φάρμακα και τα εμβόλια και να συνεργαστούν μέσω των υπαρχόντων διεθνών οργανισμών για να δημιουργήσουν έναν πραγματικό παγκόσμιο συνασπισμό για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας, πρόσθεσε ο Ροαχ.

Η Κίνα κατέστησε σαφές στον κόσμο ότι υποστηρίζει την πολυμερή συνεργασία και τη διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η χώρα έχει λάβει πραγματικά μέτρα για να μοιραστεί πληροφορίες που σχετίζονται με ασθένειες με διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και να παρέχει βοήθεια και εμπειρογνωμοσύνη σε έθνη που έχουν πληγεί από επιδημίες, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε διάφορες περιπτώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα πρόσφατα σχόλια του Τραμπ ότι μπορεί να διακόψει τη σχέση με την Κίνα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια σταθερή και αυξανόμενη σχέση Κίνας-ΗΠΑ εξυπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών και είναι ευνοϊκή για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

Επί του παρόντος, Κίνα και ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία για να συγκρατήσουν τις πανδημίες σε πρώιμο στάδιο, και να επικεντρωθούν στη διάσωση ζωών και την συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγής, δήλωσε ο Ζάο σε συνέντευξη Τύπου. Αυτό, φυσικά, απαιτεί από τις ΗΠΑ και την Κίνα να συνεργαστούν προς τον ίδιο στόχο.

Σε επιστολή που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τους New York Times, περισσότεροι από 70 αμερικανοί και κινέζοι επιστήμονες δημόσιας υγείας προέτρεψαν τις ΗΠΑ και την Κίνα να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση του COVID-19.

Οι ασθένειες δεν γνωρίζουν σύνορα, οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι διεθνώς ενσωματωμένες και η διαχείριση κρίσεων απαιτεί διακυβερνητική συνεργασία και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ επιστημόνων, ανέφερε η επιστολή.

Η Fu Ying, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του 13ου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, είπε ότι τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια δύσκολη και δύσκολη στιγμή στις σχέσεις τους.

Από μακροπρόθεσμη προοπτική, πρέπει να επιστρέψουν στη συναίνεση που επετεύχθη από τους ηγέτες των δύο χωρών, και να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για να δημιουργήσουν μια σχέση βασισμένη στη σταθερότητα, το συντονισμό και τη συνεργασία, είπε η Φου σε πρόσφατη συνέντευξη στην εφημερίδα Reference News που εδρεύει στο Πεκίνο.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Έρευνα κατά της Κίνας ζητά η Αυστραλία με τις πλάτες, των ΗΠΑ. Μπλοκάρισμα αυστραλέζικου κριθαριου και βοδινού, ανακοινώνει η Κίνα.

Newsteam 0 Comments

Tου Alan Boyd για το Asia Times

Η έκκληση της Αυστραλίας για έρευνα του ρόλου της Κίνας ως πηγής της πανδημίας του Covid-19 μετατρέπεται γρήγορα σε εμπορικό πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε να έχει ανθυγιεινές επιπτώσεις και στις δύο πλευρές.

Ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Σιμόν Μπίρμιγχαμ επιδιώκει συνομιλίες με τον ομόλογό του Ζονγκ Σαν, όταν το Πεκίνο κινήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να εμποδίσει τις εισαγωγές αυστραλιανού κριθαριού και βοδινού κρέατος.

Έχετε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν πεθάνει, εκατομμύρια που έχουν χάσει τις δουλειές τους και δισεκατομμύρια που έχουν διαταραχθεί οι ζωές τους, το λιγότερο που μπορεί να περιμένει ο κόσμος είναι να υπάρχει έρευνα και η Αυστραλία απέχει πολύ από το να είναι μια μοναχική φωνή για να το προωθήσει αυτό, είπε ο Birmingham σήμερα (13 Μαΐου).

Την ίδια στιγμή, η Αυστραλία θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στην Κίνα για τον χειρισμό του ιού Covid-19 παρά τον κίνδυνο περαιτέρω εμπορικών αντιποίνων από το Πεκίνο, με την πεποίθηση ότι τώρα έχει την υποστήριξη βασικών δυτικών συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ήμουν πολύ σαφής ότι σε καμία περίπτωση η Αυστραλία δεν θα άλλαζε τις πολιτικές μας για τη δημόσια υγεία ή τις εθνικές πολιτικές ασφάλειας ή οποιαδήποτε από τις θέσεις πολιτικής μας υπό απειλή οικονομικού εξαναγκασμού και αυτό εξακολουθεί να ισχύει.

Η Κίνα έχει επικαλεστεί τεχνικές παραβιάσεις των εμπορικών κανόνων για την απόφασή της την Τρίτη να αναστείλει τις αποστολές βοείου κρέατος από τέσσερα σφαγεία κρέατος, συμπεριλαμβανομένου ενός με κινεζική ιδιοκτησία, και την προηγούμενη απειλή της να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις εξαγωγές κριθής της Αυστραλίας. Οι παραγωγοί κριθής θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δασμούς έως και 80% εάν η Κίνα ανταποκριθεί στην απειλή της.

Οι αποστολές κριθαριού της Αυστραλίας στην Κίνα, που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή μπύρας, αξίζουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο. Η απαγόρευση του βοδινού κρέατος θα επηρεάσει περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών της χώρας στην Κίνα, με ετήσια αξία 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαφωνία κατά τους αθέμιτος ανταγωνισμού σχετικά με τις εξαγωγές κριθής από την Αυστραλία συνεχίζεται εδώ και 18 μήνες και αναμένεται να επιλυθεί αυτό το μήνα.

Το Πεκίνο έχει χρησιμοποιήσει τεχνικές εμπορικές παραβιάσεις στο παρελθόν ως πολιτικό και διπλωματικό μοχλό, και έχει εκδώσει συγκαλυμμένες απειλές για αντίποινα στα τέλη Απριλίου λόγω της έκκλησης της Καμπέρα για έρευνα για ιούς.

Οι βιομηχανίες κρασιού και γαλακτοκομικών προϊόντων της Αυστραλίας πιστεύουν ότι θα είναι οι επόμενες στη σειρά για αντίποινα, ακολουθούμενες από τους τομείς της εκπαίδευσης και του τουρισμού. Η Κίνα είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας, αγοράζοντας αγαθά αξίας 88 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018.

Με την οικονομία της Αυστραλίας να χάνει ήδη 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα από τις διακοπές λειτουργίας που σχετίζονται με την Covid-19, η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για μια εμπορική απόσυρση της Κίνας.

Οι διμερείς τριβές σε θέματα όπως η ασφάλεια και η διείσδυση πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων έχουν ήδη λάβει μεγάλο οικονομικό τίμημα, με τις κινεζικές άμεσες επενδύσεις στην Αυστραλία να μειώνονται κατά 44% το 2018-19, αν και αυτό οφείλεται εν μέρει στη γενική αυστηρότητα των εμπορικών και κεφαλαιακών ελέγχων από το Πεκίνο.

Οι Κινέζοι επενδυτές δεν θα επιστρέψουν γρήγορα, καθώς η Αυστραλία έχει αλλάξει τους κανόνες ελέγχου ασφαλείας για τα ξένα έργα για να εμποδίσει τους Κινέζους αγοραστές να αποσύρουν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία σε χαμηλές τιμές. Τα σχέδια κάθε μεγέθους εξετάζονται πλέον επίσημα από τις αρχές.

Η Αυστραλία έχει λάβει πιο διπλωματικό τόνο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ Donald Trump στις προσπάθειες να καταστήσει την Κίνα υπεύθυνη για την απελευθέρωση του κορονοϊού και τις καταστροφικές επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δύο παλιοί σύμμαχοι συνεργάζονται σε αυτό που ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ως καλό και κακό μπάτσο, αν και από την άποψη του Πεκίνου και οι δύο είναι κακοί μπάτσοι.

Τον Απρίλιο, η Αυστραλία μπλόκαρε σχέδια της Baogang Group Investments για την αγορά μεριδίου 13 εκατομμυρίων δολαρίων σε ορυχείο που ανήκει στην Northern Minerals επειδή παράγει σπάνιες γαίες, ορυκτά ζωτικής σημασίας για μια σειρά ηλεκτρονικών αγαθών, δηλώνοντας μόνο ότι η αγορά ήταν αντίθετη προς το εθνικό συμφέρον.

Η Ουάσιγκτον ζήτησε πέρυσι από την Αυστραλία να διαφυλάξει πηγές ορυκτών όπως το δυσπρόσιο και το τερβιο, που χρησιμοποιούνται σε όλα, από κινητά τηλέφωνα έως πυρηνικές εγκαταστάσεις, επειδή φοβόταν έναν πιθανό αποκλεισμό από την Κίνα.

Η Κίνα έχει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς σπάνιων γαιών και παράγει το 80% των εξαγωγών. Η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Ινδία είναι οι άλλες μεγάλες πηγές.

Πεπεισμένοι ότι οι διχόνοιες μεταξύ της Κίνας και των δυτικών χωρών θα συνεχίσουν να διευρύνονται, σκληροπυρηνικοί συντηρητικοί στον κυβερνώντα συνασπισμό Φιλελευθέρων-Εθνικιστών Αυστραλίας πιέζουν την Καμπέρα να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχη.

Τη Δευτέρα, γερουσιαστές και από τις δύο πλευρές του Κογκρέσου των ΗΠΑ απέστειλαν επιστολή στον Αυστραλό πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, Αρθούρο Σινοντίνο, δεσμευόμενοι να στηρίξουν τα αιτήματα της Αυστραλίας για ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τον κορονοϊό.

Δεδομένου του τεράστιου διοδίου που έχει επιβάλει ο Covid-19 στον κόσμο, είναι φυσικό ότι η Αυστραλία, όπως όλα τα έθνη που ασχολούνται με την τήρηση των βέλτιστων πρακτικών για την παγκόσμια δημόσια υγεία, θα επιθυμούσε μια αντικειμενική, επιστημονική, βασισμένη σε στοιχεία και αυστηρή διερεύνηση της προέλευσης του ιού.

Ανεξάρτητα από την εξωτερική πίεση ή τον εξαναγκασμό, θα έχουμε πάντα την πλάτη της Αυστραλίας, όπως η Αυστραλία είχε πάντα τη δική μας, ανέφερε η επιστολή.

Ο Τραμπ υποστήριξε επίσης τη στάση της Αυστραλίας και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο στο Wuhan, την κινεζική πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο. Οι επιστήμονες έχουν πει ότι η γονιδιακή ακολουθία αποδεικνύει ότι το Covid-19 είναι φυσικής προέλευσης και προήλθε από ένα ζώο σαν νυχτερίδα.

Τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρουσιάσουν επίσης σχέδιο ψηφίσματος στην ετήσια συνεδρίαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στις 18 Μαΐου, το οποίο αναμένεται να στηρίξει τις εκκλήσεις της Αυστραλίας για έρευνα Covid-19. Είναι πολύ πιθανό η Κίνα, ένα ισχυρό μέλος, να προσπαθήσει να εμποδίσει το ψήφισμα.

Ο διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Γιόσεπ Μπόρελ ανέφερε ότι η συμμαχία δεν παίρνει το μέρος του σε αντιπαράθεση και ήθελε να δει έρευνα η οποία θα παραμεριστεί από το πεδίο μάχης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες κατηγορούν ο ένας τον άλλο για τα γεγονότα σε μια προσπάθεια η οποία έχει επιδεινώσει την αντιπαλότητά τους.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »