Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΜπαργκο - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Αγία Σοφία: Έντονες αντιδράσεις στη Ρωσία-Φωνές για τουριστικό εμπάργκο

Newsteam 0 Comments

Στη Μόσχα η ενέργεια του Ερντογάν περιγράφεται ως χαστούκι σε όλο τον ορθόδοξο και χριστιανικό κόσμο.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στη Ρωσία, ύστερα από την απόφαση του τουρκικού Ανωτάτου Δικαστηρίου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στη Μόσχα Θανάση Αυγερινό η ενέργεια του Ερντογάν περιγράφεται ως χαστούκι σε όλο τον ορθόδοξο και χριστιανικό κόσμο.

Μάλιστα το Πατριαρχείο Μόσχας πρωταγωνιστεί στις καταγγελίες καθώς με τον αρμόδιο Μητροπολίτη εξωτερικών σχέσεων Ιλαρίωνα και τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη Κυρίλλου, καταγγέλει ότι η πολιτική συγκυρία στην Τουρκία υπερνίκησε τον σεβασμό στις θρησκευτικές παραδόσεις και μετατρέπει σε όμηρο ένα αριστούργημα του παγκόσμιου πολιτισμού.

Με τον ίδιο αρνητικό τρόπο καλύπτεται το θέμα από τα ρωσικά ΜΜΕ, όπου δίνεται βήμα σε όλες τις διεθνείς αντιδράσεις καθώς και στις ελληνικές και κυπριακές. Μάλιστα αντέδρασαν και οι επικεφαλής των επιτροπών Εξωτερικών της άνω και της κάτω Βουλής. Μάλιστα και η ομογενής γερουσιαστής από την Κριμαία Όλγα Κοβιτίδη συνέκρινε τη συμπεριφορά του Ερντογάν με εκείνη των τζιχαντιστών στη Συρία, όταν κατέστρεψαν την Παλμύρα. Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από το Κρεμλίνο και το υπουργείο Εξωτερικών συνέχισε ο Θανάσης Αυγερινός.

Βρίσκεται υπό διαμόρφωση ένα κίνημα διαμαρτυρίας από καλλιτέχνες, θρησκευτικούς παράγοντες, ομογενείς οι οποίοι καλούν τους Ρώσους πολίτες να μην επισκεφτούν ξανά ως τουρίστες την Τουρκία. Να σημειωθεί ότι ανάλογη δήλωση έκανε το απόγευμα του Σαββάτου η εκπρόσωπος των κομμουνιστών της Ρωσίας η οποία δήλωσε ότι αισθάνεται προσβεβλημένη και ως κομμουνίστρια και ως πολίτης μίας χώρας με υπερχιλιετή ιστορία συμπλήρωσε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους.

Την ίδια ώρα σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και στην Ουκρανία. Η αντιπολίτευση ζητάει από τον πρόεδρο Ζελένσκι να καταδικάσει την Τουρκία. Δυστυχώς όμως το αγκάθι του ουκρανικού αυτοκέφαλου δεν έχει αφήσει μόνο την Ουκρανία με τρεις ορθόδοξες εκκλησίες, αλλά σε ρήξη είναι και η παγκόσμια ορθοδοξία που θα μπορούσε τώρα να δράσει συντονισμένα κατέληξε ο Θανάσης Αυγερινός.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Οι Έλληνες εφοπλιστές συμμετέχουν στο αμερικανικό εμπάργκο κατά της Βενεζουέλας

Newsteam 0 Comments

Τη συμμετοχή τους στον επιχειρούμενο οικονομικό στραγγαλισμό της Βενεζουέλας αποφάσισαν οι Έλληνες εφοπλιστές, που δεσμεύτηκαν έναντι του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα να τηρήσουν το εμπάργκο που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Η ελληνική ναυτιλία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων των ΗΠΑ για απαγόρευση εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών με τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ο πρόεδρος της οποίας, Θεόδωρος Βενιάμης, συναντήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιουνίου με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στην πρεσβευτική κατοικία.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η συνάντηση έγινε στον απόηχο των κυρώσεων που πρόσφατα επεβλήθησαν από την Αμερικανική κυβέρνηση εναντίον πλοίων ελληνόκτητων συμφερόντων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Θ. Βενιάμης σημείωσε εμφατικά ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών είναι προσηλωμένη στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων των ΗΠΑ και θα συνεχίσει να συνιστά στα μέλη της να απέχουν από επιχειρηματικές δραστηριότητες με τη Βενεζουέλα έως ότου υπάρξει αλλαγή των συνθηκών, πως η ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί στρατηγικό εταίρο για τη μεταφορά του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου των ΗΠΑ και ότι επαναβεβαίωσαν τη δεδηλωμένη αμοιβαία επιθυμία για διατήρηση των σχέσεων αυτών και σφυρηλάτηση ακόμη δυνατότερων.

Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πλοία ελληνικών συμφερόντων θα έχουν αίσια έκβαση ύστερα και από τις πρόσφατες δηλώσεις των σχετικών εταιρειών για παύση κάθε εμπορικής δραστηριότητας με τη Βενεζουέλα.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές μπήκαν μαύρη λίστα ΗΠΑ: Έσπασαν εμπάργκο Βενεζουέλας

Newsteam 0 Comments

Τέσσερα τάνκερ ιδιοκτησίας ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών έχουν μπει στην αμερικανική μαύρη λίστα με την κατηγορία ότι μετέφεραν αργό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, τη στιγμή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν όλο και πιο αυστηρές κυρώσεις στον Νικολάς Μαδούρο.

Στις ναυτιλιακές εταιρείες πολύ γνωστών Ελλήνων εφοπλιστών θα επιβληθούν κυρώσεις από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τέσσερα τάνκερ ανήκουν σε κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού εφοπλισμού. Πρόκειται για τις εταιρείες Afranav Maritime Ltd με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ, Adamant Maritime Ltd και Sanibel Shiptrade Ltd, καθώς και τη Seacomber Ltd με έδρα την Ελλάδα, δεξαμενόπλοια των οποίων μετέφεραν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Ποιοι είναι οι 4 Ελληνες εφοπλιστές

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τα πλοία:

Athens Voyager: Ιδιοκτήτης είναι η Afranav Maritime με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ και το διαχειρίζεται εμπορικά η Chemnav Shipmanagement, πίσω από την οποία βρίσκεται ο Π. Κορώνης.
Chios 1: Ιδιοκτήτης είναι η ελληνική Seacomber Ltd και το πλοίο διαχειρίζεται εμπορικά η Dynacom Tankers του Γιώργου Προκοπίου.
Seahero: Ιδιοκτήτης είναι η εταιρεία με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ Adamant Maritime και το διαχειρίζεται εμπορικά η Thenamaris του Ντίνου Μαρτίνου.
Voyager 1: Ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου είναι η Sanibel Shiptrade με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ και το διαχειρίζεται εμπορικά η NGM Energy του Νίκου Μουνδρέα.

Οι διαδρομές που ακολούθησαν

Στο Signal Ocean είχαν καταγραφεί τα δρομολόγια των δεξαμενόπλοιων με τη μεταφορά αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στην Ασία.

Το Voyager 1 φαίνεται να παρέλαβε το φορτίο του στο τέρμιναλ Jose της Βενεζουέλας στις 29/12/2019, στις 17/2/2020 και στις 5/4/2020. Στο πρώτο ταξίδι έκανε μεταφορές STS στο Τόγκο της Δυτικής Αφρικής στα δεξαμενόπλοια Suezmax, Fontana και Petalidi. Στο δεύτερο ταξίδι φαίνεται μια μεταφορά STS στο Τόγκο στο VLCC Solana. Τα τάνκερ που πήραν το αργό είτε πήγαν εν συνεχεία στο Sungai Lingii, στη Μαλαισία, και από εκεί στην Κίνα ή απευθείας στην Κίνα.

To Athens Voyager παρέλαβε αργό από το Puerto Miranda της Βενεζουέλας στις 26 Ιανουαρίου και έκανε μεταφορά STS από το τάνκερ Eurosea που διαχειρίζεται η ελληνική Eurotankers.

Seahero: Το δεξαμενόπλοιο που διαχειρίζεται η Thenamaris φόρτωσε στο τέρμιναλ Jose της Βενεζουέλας στις 15 Φεβρουαρίου και πραγματοποίησε μεταφορές STS σε Sungai Lingii και Σιγκαπούρη με το Aframax CE-Niriis, το οποίο διαχειρίζεται η ελληνική Centrofin και το Maran Cygnus, ένα VLCC το οποίο διαχειρίζεται η Maran Tankers. Η Maran είναι μία απο τις μεγαλύτερες εταιρείες δεξαμενόπλοιων και ανήκει στον Γιάννη Αγγελικούση.

Chios I: Το δεξαμενόπλοιο παρέλαβε φορτίο στο τέρμιναλ Jose της Βενεζουέλας στις 17/2 και απέπλευσε για Sungai Lingii. Εκεί, σύμφωνα πάντα με το Signal Ocean, έκανε μεταφόρτωση STS του φορτίου του στο Trident Symphony, το οποίο διαχειρίζεται η τουρκική Medship Shipping and Trading, το οποίο μετά πήγε να ξεφορτώσει στην Κίνα.
Το θέμα ήρθε στο φως από ένα εκ των εγκυρότερων ναυτιλιακών περιοδικών παγκοσμίως, τo νορβηγικό TradeWinds, το οποίο αποκάλυψε ότι τέσσερα τάνκερ Ελλήνων εφοπλιστών είναι στη μαύρη λίστα των αμερικανικών Αρχών για συναλλαγές με την Βενεζουέλα.

Οι αμερικανικές Αρχές φέρονται να είχαν προειδοποιήσει τους Έλληνες εφοπλιστές

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του TradeWinds, το γεγονός πως τα τέσσερα τάνκερ μπήκαν στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών δηλώνει την αυξανόμενη πίεση των ΗΠΑ στον ναυτιλιακό τομέα προκειμένου να επιβληθούν πιο αποτελεσματικά οι κυρώσεις προς τη Βενεζουέλα. Στις 18 Μαΐου, το υπουργείο εξέδωσε αναλυτικό οδηγό 35 σελίδων που περιλαμβάνει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ναυτιλιακές προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Την τελευταία εβδομάδα οι αμερικανικές Αρχές φέρονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να προειδοποιούν τους Έλληνες ιδιοκτήτες με κυρώσεις σε περίπτωση που συνεχίσουν τις συναλλαγές με τη Βενεζουέλα. Στα τέλη Απριλίου, ελληνικό τάνκερ φαίνεται να βοήθησε τον μεγιστάνα της Βενεζουέλας, Γουίλμερ Ρουπέρτι, να εισαγάγει 150.000 βαρέλια πετρελαίου προκειμένου να συμβάλει στο αποθεματικό της χώρας.

Η κίνηση των ΗΠΑ έρχεται την ώρα που πέντε επιπλέον ιρανικά τάνκερ έφθασαν στη Βενεζουέλα προκειμένου να παρέχουν προμήθειες στην καταρρέουσα οικονομία, έπειτα από συμφωνίες ανταλλαγής πετρελαίου με χρυσό.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για τα ελληνικά τάνκερ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, τέσσερις εταιρείες μπήκαν στη μαύρη λίστα επειδή διατηρούσαν εμπορικές συναλλαγές με τη Βενεζουέλα και ειδικότερα στον πετρελαϊκό τομέα της οικονομίας της λατινοαμερικανικής χώρας. Επιπλέον, το υπουργείο των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως αποκλεισμένο περιουσιακό στοιχείο τα τέσσερα τάνκερ των εν λόγω εταιρειών, ελληνικών συμφερόντων.

Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πως η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου της Βενεζουέλας προς το συμφέρον του μη αναγνωρισμένου καθεστώτος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο είναι ανεπίτρεπτη και όσοι τη διευκολύνουν ρισκάρουν να χάσουν την πρόσβαση στο αμερικανικό οικονομικό σύστημα.

Το δημοσίευμα του tradewinds για τα 4 Ελληνικά τάνκερ

Τι δήλωσε ο Στίβεν Μνούτσιν για τα ελληνικά τάνκερ

Το καθεστώς Μαδούρο ενέταξε τη βοήθεια ναυτιλιακών εταιρειών και των τάνκερ τους στην εξακολούθηση της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Βενεζουέλας προς όφελός του, σημείωσε ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στοχεύουν όσους υποστηρίζουν αυτό το διεφθαρμένο καθεστώς και συμβάλλουν στα βασανιστήρια του λαού της Βενεζουέλας, πρόσθεσε.

Τρεις από τις ναυτιλιακές εταιρίες έχουν έδρα τις Νήσους Μάρσαλ, η Afranav Maritime LTD, η Adamant Maritime LTD και η Sanibel Shiptade LTD, οι οποίες έχουν στην ιδιοκτησία τους τα Athens Voyager, Seahero και Voyager I αντίστοιχα, αμφότερα ελληνικών συμφερόντων, σύμφωνα με το Trade Winds.

Στη λίστα εντάσσεται και η εταιρεία Seacomber LTD, με έδρα τη Γλυφάδα, στην ιδιοκτησία της οποία εντάσσεται το Chios Ι με σημαία Μάλτας. Όλα τους, σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, συνέχισαν να μεταφέρουν πετρέλαιο από λιμάνια της Βενεζουέλας τουλάχιστον έως και τις 20 Φεβρουαρίου 2020.

Ως αποτέλεσμα, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα των εταιρειών αυτών εντός της αμερικανικής επικράτειας ή υπό τον έλεγχο Αμερικανών πολιτών μπλοκάρονται και θα πρέπει να αναφερθούν στο υπουργείο.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών

Τι είναι η λίστα SDN στην οποία εντάχθηκαν τα ελληνικά τάνκερ

Οι κυρώσεις αυτές έχουν ως στόχο, όπως αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο, τη θετική αλλαγή συμπεριφοράς. Η άρση τους είναι δυνατή εφόσον οι ιθύνοντες πάρουν συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης, αρνηθούν να συμμετέχουν στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιλήσουν ανοιχτά ενάντια στις παρανομίες του καθεστώτος Μαδούρο και αποποιηθούν κάθε εμπλοκή με το πετρέλαιο, τον χρυσό, την οικονομία ή την άμυνα και την ασφάλεια της Βενεζουέλας.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δημοσιεύει μια λίστα ατόμων και εταιρειών που ανήκουν ή ελέγχονται ή δρουν για λογαριασμό χωρών που βρίσκονται στο στόχαστρο της χώρας. Πρόκειται για τη μαύρη λίστα SDN, στην οποία επίσης εντάσσονται ιδιώτες, ομάδες και οντότητες, όπως τρομοκράτες και διακινητές ναρκωτικών που δεν σχετίζονται απαραίτητα με συγκεκριμένη χώρα. Τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των εταιρειών και ατόμων στις ΗΠΑ μπλοκάρονται και γενικά απαγορεύεται σε Αμερικανούς πολίτες να έχουν συναλλαγές μαζί τους.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ιατρική τρομοκρατία: Το Ιράν παλεύει ενάντια στο COVID-19 δεχόμενο επίθεση από νέες αμερικανικές κυρώσεις

Newsteam 0 Comments

Tου Ki-Jana Carter Mar για το Liberation News

Καθώς ο νέος κορονοϊος συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι εγκληματικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ απειλούν να κλιμακώσουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε μια ολοκληρωτική καταστροφή. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν αφήσει τη χώρα χωρίς επαρκή σετ δοκιμών, αναπνευστήρες, αντιιικά φάρμακα και άλλες προμήθειες που σώζουν ζωές. Ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει την άρση των κυρώσεων για ανθρωπιστικούς λόγους, η απάντηση των ΗΠΑ ήταν το αντίθετο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo ανακοίνωσε στις 18 Μαρτίου ότι οι Η.Π.Α. αυξάνουν τις κυρώσεις τους στο Ιράν, στοχεύοντας εννέα οντότητες και τρία άτομα για να στερήσουν το καθεστώς από την πετροχημική βιομηχανία του και να ενισχύσουν την οικονομική και διπλωματική απομόνωση του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Γιαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να άρουν τις κυρώσεις ιατρική τρομοκρατία, καθώς ο δικηγόρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αρτζούν Σέθι χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις κυριολεκτικά οπλισμό του κορονοϊού.

Ο ιός έχει εξαπλωθεί και στις 31 επαρχίες του Ιράν (αξιοσημείωτο για μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία μαζί), και από τις 21 Μαρτίου, το Ιράν ανέφερε 20.610 μολύνσεις και 1.556 θανάτους λόγω του COVID-19. Μεταξύ των μολυσμένων είναι ο Αντιπρόεδρος Eshaq Jahangiri, οι υπουργοί Ali Asghar Monesan και Reza Rahman, ο υφυπουργός Υγείας Iraj Harirchi και 23 από τα 290 μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου.

Μεταξύ των αποθανόντων είναι ο Fatemeh Rahbar, συντηρητικό μέλος του κοινοβουλίου, Mohammad Mirmohammadi, σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, και ο Hossein Shekholeslam, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στην κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ το 1979.

Η ιρανική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει μια εθνική προσπάθεια για την καταπολέμηση της ταχείας εξάπλωσης του ιού. Η κυβέρνηση ίδρυσε εθνική επιτροπή, αποτελούμενη από πλήθος υπουργών και αξιωματούχων και με επικεφαλής τον υπουργό Υγείας Σαΐντ Ναμάκι, για να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Εχει κλείσει σχολεία και πανεπιστήμια σε εθνικό επίπεδο μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους του Ιράν στις 20 Μαρτίου· Το κρατικό υπουργείο τηλεπικοινωνιών έχει αναπτύξει μια εφαρμογή ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να καταγράψουν ύποπτες λοιμώξεις.

Περίπου 300.000 ομάδες κινητοποιούνται σε σχολεία, στρατιωτικές βάσεις και κέντρα υγείας, και θα ιδρύσουν πάνω από 26.000 νέα κέντρα υγείας σε πόλεις και χωριά σε ολόκληρη τη χώρα, όπου οι ύποπτοι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις, παρακολούθηση και να λάβουν ιατρική περίθαλψη. Μέλη αυτών των ιατρικών ομάδων έχουν βρεθεί να απολυμάνουν σταθμούς ταξί. Οι προσευχές της Παρασκευής έχουν επίσης ακυρωθεί σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε μια προσπάθεια να μειωθεί η πυκνότητα του πληθυσμού και να αποτραπεί η εξάπλωση του COVID-19 στις φυλακές, το Ιράν απελευθέρωσε προσωρινά 85.000 κρατουμένους, με τον επικεφαλής του δικαστικού σώματος Ebrahim Raisi να ανακοινώνει ότι η απελευθέρωση των κρατουμένων θα συνεχιστεί μέχρι το σημείο που δεν δημιουργεί ανασφάλεια στην κοινωνία.

Παρά το σχετικά υψηλό επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του Ιράν, και παρά την αναγνώριση από τον Γενικό Διευθυντή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus ότι το Ιράν κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τον ιό, το Ιράν αγωνίζεται να επιβραδύνει την εξάπλωση του COVID-19 εντός των συνόρων του λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Οι παράνομες αμερικανικές κυρώσεις ευθύνονται

Από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, η οποία αντικατέστησε τον δεξιό δικτάτορα των ΗΠΑ Mohammad Reza Shah Pahlavi με ένα κράτος που διοικείται από την εθνικιστική καπιταλιστική τάξη του Ιράν, το Ιράν έχει αντισταθεί σε πολυάριθμες προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των μικρότερων ιμπεριαλιστών εταίρων τους να υποτάξουν εκ νέου τη χώρα. Η οικονομία του Ιράν, παρά το γεγονός ότι βασίζεται στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης του, κατάφερε να επιτύχει σημαντική ανάπτυξη μέσω της εθνικοποίησης βασικών βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής πετρελαίου, η οποία έχει οδηγήσει σε οικονομική ανεξαρτησία, υψηλά ποσοστά αλφαβητισμού και μακροχρόνιες προσδοκίες ζωής για τον λαό του Ιράν.

Το 2011, οι Η.Π.Α. και η Ευρωπαϊκή Ένωση εφάρμοσαν οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, οι οποίες απέκλεισαν τη χώρα από το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, διαταράσσοντας σοβαρά την ιρανική οικονομία και προκαλώντας την απότομη πτώση της αξίας του νομίσματος της χώρας εν μία νυκτί. Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε αχαλίνωτο πληθωρισμό, ένα βάρος το οποίο επωμίστηκε σε μεγάλο βαθμό η εργατική τάξη του Ιράν, στην οποία στόχευαν οι αρχιτέκτονες αυτών των κυρώσεων.

Παρά τις σοβαρές οικονομικές διαταραχές που προκλήθηκαν από αυτές τις κυρώσεις, το Ιράν υπέμεινε και κατά κάποιον τρόπο άνθισε οικονομικά. Τα βασικά τρόφιμα και φάρμακα ήταν ευρέως και φθηνά διαθέσιμα. Η εμπορική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των εμπορικών κέντρων, συνεχίστηκε με έντονο ρυθμό. Μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας μπορεί να αποδοθεί στην ποικιλόμορφη οικονομία της χώρας (η ιρανική οικονομία επωφελήθηκε σημαντικά από τις εξαγωγές πετρελαίου, αλλά δεν βασίστηκε αποκλειστικά στις εξαγωγές πετρελαίου), καθώς και τακτικές όπως η άμεση διαπραγμάτευση εμπορευμάτων με άλλες χώρες (καθώς το Ιράν αποκλείστηκε από το διεθνές τραπεζικό σύστημα) και η πώληση πετρελαίου μέσω του γειτονικού Ιράκ.

Ωστόσο, καμία χώρα στη διασυνδεδεμένη παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει από την οικονομική απομόνωση για πάντα. Ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani αναζήτησε έναν τρόπο να σταματήσουν αυτές οι κυρώσεις. Το 2016 το Ιράν υπέγραψε το Κοινό Περιεκτικό Σχέδιο Δράσης. Η JCPOA(Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης) αναγνώρισε το δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίζει το ουράνιο για ειρηνικές χρήσεις (ένα δικαίωμα που εγγυάται η Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, αλλά αγνοήθηκε προηγουμένως από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις) και ήρε πολλές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου και περιορισμών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με αντάλλαγμα το Ιράν να μειώσει δραστικά τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου. Η άρση των κυρώσεων επέτρεψε την τεράστια ανάπτυξη της οικονομίας του Ιράν, με το ΑΕΠ της χώρας να αυξάνεται κατά 12,3% το 2016.

Ο Τραμπ σχίζει την πυρηνική συμφωνία, επιβάλλει κυρώσεις το 2018

Το JCPOA αντιπροσώπευε μια στρατηγική αλλαγή στην κυβερνώσα τάξη των ΗΠΑ από μια πολιτική γυμνής οικονομικής επιθετικότητας σε μια πιο εκλεπτυσμένη και διπλωματική γεύση ιμπεριαλισμού. Αυτή η αλλαγή αντιστράφηκε δραματικά με την άνοδο της βάναυσης πτέρυγας της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ που εκφράστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ. Το 2018, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να επιστρέψει μονομερώς (δηλαδή χωρίς τη συγκατάθεση των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών εταίρων της) στις θέσεις της και να επιβάλει κυρώσεις, ιδίως εκείνες που αφορούν τους τομείς των οικονομικών, της ενέργειας και της ναυτιλίας της ιρανικής οικονομίας.

Ως αποτέλεσμα, η οικονομία του Ιράν συρρικνώθηκε 9,5% το 2019, και τα ποσοστά πληθωρισμού αυξήθηκαν στο 35%. Οι κυρώσεις αυτές αποτελούν πράξη πολέμου στον οικονομικό τομέα. Ο στόχος είναι να αποδυναμωθεί η ιρανική οικονομία σε σημείο που η Ουάσιγκτον να μπορεί να υποκινήσει την ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης και να την αντικαταστήσει με ένα καθεστώς μαριονέτας φιλικό προς τη διείσδυση δυτικών καπιταλιστικών εταιρειών.

Οι κυρώσεις αυτές δεν είχαν ακόμη το επιθυμητό αποτέλεσμα να περιμένουν την ιρανική κυβέρνηση, όπως καταδεικνύουν οι διαδηλώσεις του Νοεμβρίου στο Ιράν, οι οποίες κατήγγειλαν όχι την ιρανική κυβέρνηση, αλλά μάλλον τις ίδιες παράνομες αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, οι οποίες έχουν προκαλέσει την εργατική τάξη και τους φτωχούς να υποφέρουν. Οι κυρώσεις, ωστόσο, δημιουργούν ένα διαφορετικό είδος κρίσης: κρίση δημόσιας υγείας.

Ακριβώς η οικονομική απομόνωση και η αποδυνάμωση του Ιράν το κατέστησαν ανίκανο να συγκρατήσει απολύτως την αύξηση των λοιμώξεων από COVID-19. Οι εκτεταμένοι οικονομικοί περιορισμοί, τους οποίους οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ επέβαλαν μονομερώς στο Ιράν, κατέστησαν πολύ δύσκολη την ταχεία αύξηση της προσφοράς βασικών ιατρικών προμηθειών. Όπως σημειώνει το περιοδικό Foreign Policy (ένα μέσο ενημέρωσης που δεν είναι γνωστό για τη φιλική κάλυψη των καταπιεσμένων εθνών), οι αναπνευστικές μάσκες, τα απολυμαντικά και τα φάρμακα βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση, ενώ τα φαρμακεία και οι έμποροι έχουν χαμηλή προσφορά. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν αφήσει τους εισαγωγείς και τα εργοστάσια να μην μπορούν να καλύψουν το κενό.

Το Google καταργεί το κλειδί εφαρμογής για την παρακολούθηση ιών

Οι καπιταλιστικές εταιρείες συνεργάζονται με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους για να εφαρμόσουν αυτές τις κυρώσεις. Για παράδειγμα, η Google αφαίρεσε την εφαρμογή καταγραφής αυτοδιάγνωσης και λοιμώξεων του Ιράν από το κατάστημα εφαρμογών της με την δικαιολογία ότι Οι λογαριασμοί προγραμματιστών από το Ιράν δεν επιτρέπονται στο Google Play. Αυτή η εφαρμογή θα μείωνε το βάρος που επωμίζονταν τα ιρανικά νοσοκομεία και θα διευκόλυνε τον ιρανικό λαό να αυτοαπομονωθεί, αλλά η επιβολή κυρώσεων από μαζικές καπιταλιστικές εταιρείες όπως η Google το κατέστησε αδύνατο.

Δυτικές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) επιβάλλουν και αυτές τις ιμπεριαλιστικές κυρώσεις. Η οργάνωση United Anti Nuclear Iran, μια οργάνωση με στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση Τραμπ και η οποία υποστηρίζει ότι έχει μακρά ιστορία έκφρασης υποστήριξης και αλληλεγγύης προς τον ιρανικό λαό, διεξάγει στην πραγματικότητα μια εκστρατεία για να σταματήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες από το να εξάγουν ιατρικές προμήθειες στο Ιράν στο πλαίσιο μιας ανθρωπιστικής απαλλαγής.

Προσφέροντας έναν μικρό επίδεσμο

Για να προσθέσει επίδεσμο στη πληγή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει στα λόγια την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράν, σαν να μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις καταστροφικές συνέπειες των παράνομων κυρώσεων τους! Όπως είπε ένας Ιρανός πολιτικός επιστήμονας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να λάβει εύσημα για μικρές ανθρωπιστικές χειρονομίες, ενώ συνεχίζει να χαστουκίζει το Ιράν με επιζήμιες κυρώσεις που περιορίζουν την εξωτερική βοήθεια προς το Ιράν. Είναι σαν κάποιος να σε μαχαιρώνει συνεχώς με ένα τεράστιο μαχαίρι και να προσφέρει έναν μικρό επίδεσμο.

Η εξάπλωση μιας παγκόσμιας πανδημίας εκθέτει αυτές τις κυρώσεις για το τι ακριβώς είναι: μια πολεμική πράξη σχεδιασμένη για να βασανίζει τους εργαζόμενους σε μια προσπάθεια ανατροπής κυβερνήσεων που αρνούνται να υποταχθούν στη δυτική ηγεμονία. Αυτό συνέβη το 1973, όταν η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε κυρώσεις (όπως είπε ο Richard Nixon) για να κάνει την οικονομία να ουρλιάξει στη Χιλή πριν ξεκινήσει ένα αιματηρό πραξικόπημα κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Αυτό συνέβη το 2003 όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε καταστρέψει την ιρακινή οικονομία με περισσότερο από μια δεκαετία κυρώσεων που σκότωσαν πάνω από 1 εκατομμύριο Ιρακινούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν παιδιά, λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε τρόφιμα, φάρμακα και βασική υγιεινή. Το ίδιο συμβαίνει τώρα στο Ιράν, όπου οι βάναυσες κυρώσεις καθιστούν σχεδόν αδύνατο για το ιρανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης να αντιμετωπίσει την πανδημία COVID-19 με τίμημα εκατοντάδες και ίσως σύντομα χιλιάδες ζωές.

Ο ιμπεριαλισμός χτυπάει το σπίτι

Όπως το COVID-19 εκθέτει τη βαναυσότητα των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, αποκαλύπτει επίσης τα πολλά ελαττώματα του καπιταλιστικού συστήματος εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το βασισμένο στο κέρδος οικονομικό σύστημα στις Η.Π.Α. αφήνει τους εργαζόμενους εδώ ευάλωτους σε μεταδοτικές ασθένειες όπως το COVID-19. Μας λένε να μείνουμε σπίτι από την εργασία αν αρρωστήσουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού, αλλά αυτό είναι αδύνατο για πολλούς όταν το 40% από εμάς είναι ένας χαμένος μισθός μακριά από τη φτώχεια και οι 10 στους 10 χαμηλόμισθους εργαζόμενους (το 42% του αμερικανικού πληθυσμού) δεν έχουν μισθό ασθενείας. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη όταν αρρωσταίνουμε αρκετά ώστε να χρειαζόμαστε ιατρική περίθαλψη, καθώς κάθε χρόνο 530.000 οικογένειες κηρύσσουν πτώχευση λόγω μη πληρωτέων ιατρικών λογαριασμών.

Αυτή η ακραία κατάσταση οικονομικής επισφάλειας αποτελεί σύμπτωμα της ασθένειας που είναι γνωστή ως καπιταλισμός. Οι πλούσιοι πολιτικοί και οι διευθυντές επιχειρήσεων που διεξάγουν ατέλειωτους πολέμους και επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις σε χώρες όπως το Ιράν είναι οι ίδιοι πολιτικοί και διευθυντές επιχειρήσεων που αρνούνται στους εργαζόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και να τους αμείβουν με αναρρωτική άδεια. Ένα σύστημα καθολικής υγειονομικής περίθαλψης διαθέσιμο σε όλους όσοι διαμένουν στις ΗΠΑ θα τους ωφελούσε σαφώς όλους και θα επέτρεπε την αποτελεσματική καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19, αλλά οι καπιταλιστές τόσο του δημοκρατικού όσο και το ρεπουμπλικανικου κόμματος απαντούν ότι έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στο οποίο μια άμορφη μάζα ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, εργολάβων φαρμάκων και νοσοκομείων αναζητούν πάνω από όλα κέρδος.

Η κρίση του COVID-19 που περνά το Ιράν, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, επιδεινώνεται από την απληστία της αμερικανικής καπιταλιστικής τάξης, η οποία επιδιώκει το κέρδος μέσω της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης στη χώρα και σε όλο τον κόσμο. Αν ο καπιταλισμός είναι η ασθένεια, τότε ο σοσιαλισμός είναι η θεραπεία. Μόνο όταν εργαζόμενοι, φτωχοί και καταπιεσμένοι άνθρωποι (η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας) έχουν τον πλήρη έλεγχο του οικονομικού και πολιτικού τομέα μπορούμε να θέσουμε τέρμα σε αυτήν την απάνθρωπη εκμετάλλευση.

Μια σοσιαλιστική απάντηση στην πανδημία που φέρνει τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη, μπορεί να διαπιστωθεί στο πρόγραμμα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που έχει ορίσει το Κόμμα για τον Σοσιαλισμό και την Απελευθέρωση και η προεδρική εκστρατεία La Riva/Peltier: πλήρεις αποδοχές και οφέλη για οποιονδήποτε δεν μπορεί να εργαστεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, μορατόριουμ για τις εξώσεις και τις μισθώσεις, στέγαση των 500.000 αστέγων στα 17 εκατομμύρια άδεια σπίτια σε αυτήν τη χώρα και πολλά άλλα.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: ΠΑΝΙΚΟΣ στο Instagram γιατι ΕΣΠΑΣΕ το εμπαργο του ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ και…

Newsteam 0 Comments

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου λείπει από την τηλεόραση και θα τη θέλαμε πίσω!
Η ίδια προσπαθεί όλο αυτό το διάστημα να γεμίσει μπαταρίες και απλά απολαμβάνει την καθημερινότητά της
Ταξίδια βόλτες ψώνια σε σταθερή βάση αλλα επίσης γυμναστική δίαιτα διατροφή και ενημερωση μέσω Instagram!
Η Κωνσταντίνα μετά το survivor έδιωξε από πάνω της την άσχημη εικόνα που είχε ο κόσμος για αυτη και το κέρδος αυτό το κρατά και το συντηρεί καλά!
Ομως έγινε κάτι που έκανε τον κόσμο έξαλλο ξανά!
Γιατι την ώρα που όλοι μένουν σπίτι και…

βοηθούν να μην εξαπλωθεί ο κορωνοιός ανεβάζοντας ποστς με αυτο το μήνυμα η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου ανέβασε μια φώτο της από έξω και πpoΚάλεσε ξανα!

Just the 2 of us έγραψε με το σκυλάκι της και έκανε λάθος!

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου δε βγαίνουμε έξω και δε το επιδεικνύουμε! Πάμε σπίτι μας βάζουμε πυτζάμες και ανεβάζουμε ποστ με τιτλο ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Ευθυνη και υποχρεωση ολων να ακολουθουνται τα μετρα ασφαλειας ..

Media,news,Showbiz,ΕΜπαργκο,Κωνσταντίνα Σπυροπούλου,μενουμε σπίτι,παρουσιάστρια

Διάβασε το »

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Σπαει το ΕΜΠΑΡΓΚΟ του Κορωναιου και βγαινει εξω. ΠΑΝΙΚΟΣ στο Instagram

Newsteam 0 Comments

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου λείπει από την τηλεόραση και θα τη θέλαμε πίσω!
Η ίδια προσπαθεί όλο αυτό το διάστημα να γεμίσει μπαταρίες και απλά απολαμβάνει την καθημερινότητά της
Ταξίδια βόλτες ψώνια σε σταθερή βάση αλλα επίσης γυμναστική δίαιτα διατροφή και ενημερωση μέσω Instagram!
Η Κωνσταντίνα μετά το survivor έδιωξε από πάνω της την άσχημη εικόνα που είχε ο κόσμος για αυτη και το κέρδος αυτό το κρατά και το συντηρεί καλά!
Ομως έγινε κάτι που έκανε τον κόσμο έξαλλο ξανά!
Γιατι την ώρα που όλοι μένουν σπίτι και…

βοηθούν να μην εξαπλωθεί ο κορωνοιός ανεβάζοντας ποστς με αυτο το μήνυμα η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου ανέβασε μια φώτο της από έξω και πpoΚάλεσε ξανα!

Just the 2 of us έγραψε με το σκυλάκι της και έκανε λάθος!

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου δε βγαίνουμε έξω και δε το επιδεικνύουμε! Πάμε σπίτι μας βάζουμε πυτζάμες και ανεβάζουμε ποστ με τιτλο ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Media,news,Showbiz,ΕΜπαργκο,Κωνσταντίνα Σπυροπούλου,μενουμε σπίτι,παρουσιάστρια

Διάβασε το »