Πατήστε ESC για κλείσιμο

Εμβόλιο - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Σύψας: Τι ισχύει για το εμβόλιο της AstraZeneca

Newsteam 0 Comments

Για την ανησυχία του σχετικά με την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά και τις εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο τις Οξφόρδης, μίλησε ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, σχολίασε τη χθεσινή άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού, σημειώνοντας ότι το φθινόπωρο δεν ξεκίνησε καλά. «Ξεκινάμε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου με πολλά κρούσματα. Και χθες είχαμε πολλά κρούσματα. Το πιο ανησυχητικό είναι οι διασωληνώσεις που ξεπερνούν τις 40 και συνεχίζουν να αυξάνονται», τόνισε.

Ο καθηγητής εστίασε στα αυξημένα κρούσματα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κάτι που, όπως είπε, επιβεβαιώνει ότι «οι επιστρέφονται (σ.σ. από διακοπές) κουβαλάνε μαζί τους και τον ιό, με συνέπεια να διασπείρεται στην κοινότητα και να φτάνει σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες».

Εμβόλιο της AstraZeneca

Σε εκείνο το σημείο επεσήμανε ότι «ξεκινάμε το φθινόπωρο χειρότερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Για τον χειμώνα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Υπάρχουν τα καλά και τα κακά σενάρια. Εμείς πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο».

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, και τη δυσχερή εξέλιξη με τις επιπλοκές, ο Νίκος Σύψας είπε ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή θα εξετάσει αν το νόσημα που εμφανίστηκε σχετίζεται με το εμβόλιο ή όχι. Ο καθηγητής εξήγησε ότι η εν λόγω έρευνα για τις επιπλοκές θα ολοκληρωθεί σε διάστημα κάποιων ημερών, όχι εβδομάδων ή μηνών.

«Αν δεν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης για το εμβόλιο είμαστε όλοι επιφυλακτικοί. […] Ο δρόμος μέχρι τη στιγμή που θα έχουμε το εμβόλιο είναι πολύ μακρύς και δύσβατος και το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο από κανέναν. Τον επόμενο χρόνο, κατά την άποψή μου, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διάβασε το »

Η Ρωσία αρχίζει να εμβολιάζει τους πρώτους εθελοντές της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών του Sputnik V

Newsteam 0 Comments

|

7 Σεπτεμβρίου 2020

15:39

Αυτήν την εβδομάδα

Μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσει η Ρωσία να εμβολιάζει τους πρώτους εθελοντές που θα συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης του εμβολίου κατά της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα.

Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε επίσης ότι οι περιφέρειες της Ρωσίας θα αρχίζουν να προμηθεύονται το εμβόλιο από την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε το »

Αναστέλλεται προσωρινά η έρευνα του εμβολίου της AstraZeneca – Παρουσιάστηκε ανεπιθύμητη αντίδραση

Newsteam 0 Comments

Αναστέλλεται προσωρινά η έρευνα του εμβολίου από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η αφορμή για την αναστολή των ερευνών ήταν μία «ανεπιθύμητη αντίδραση» που είχε ένας εκ των ασθενών που μετέχει εθελοντικά στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου στην Βρετανία.

Η ανακοίνωση

Ο εκπρόσωπος της AstraZeneca, ανέφερε: «Η τυπική διαδικασία αναθεώρησης της εταιρείας προκάλεσε μια παύση στον εμβολιασμό για να επιτρέψει την επανεξέταση των δεδομένων ασφαλείας».

Ο εκπρόσωπος ξεκαθαρίζεται πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ζωή του ασθενούς, ενώ δεν έγινε γνωστό σε ποια κλινική εντοπίστηκε το «ανεπιθύμητο αποτέλεσμα».

«Η αναστολή αποτελεί ρουτίνα δράσης που πρέπει να γίνεται όποτε υπάρχει δυνητικά ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις δοκιμές της έρευνας, διασφαλίζοντας ότι διατηρούμε την ακεραιότητα των δοκιμών. Η εταιρία εργάζεται για να επισπεύσει την αναθεώρηση του μεμονωμένου συμβάντος για να ελαχιστοποιήσει τυχόν πιθανές επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα της δοκιμής».

Η AstraZeneca ξεκίνησε τη δοκιμή της Φάσης 3 μόνο στις ΗΠΑ, ενώ κι άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, έχουν ξεκινήσει δοκιμές του φαρμάκου και βρίσκονται στην Φάση 2.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αρκετοί ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η βιασύνη για να βγει το εμβόλιο στην αγορά, παρά την αισιοδοξία που υπάρχει, εγκυμονεί κινδύνους, κυρίως εξαιτίας των πολιτικών πιέσεων και των πιέσεων από την φαρμακοβιομηχανία.

Διάβασε το »

Ενημέρωση για τον κορονοϊό: Εμβόλιο έως το τέλος του 2020 από την AstraZeneca

Newsteam 0 Comments

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδος & Κύπρου, Έλενα Χουλιάρα δηλώνει αποκλειστικά στο LIVE NEWS ότι αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες έως το τέλος του χρόνου.

 

 

 

 

 

 

Έτοιμο κάποια στιγμή μεταξύ του ερχόμενου Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου, αναμένεται να είναι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Εκτιμούμε ότι τα τελικά αποτελέσματα από τις μελέτες φάσης ΙΙ/ΙΙI θα είναι διαθέσιμα το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και εφόσον το εμβόλιο εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές μπορεί να είναι έτοιμο προς διάθεση. Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι από τις πρώτες, που μπήκαν στην κούρσα για την ανάπτυξη του σωτήριου εμβολίου τον περασμένο Μάρτιο.

 

 

 

 

 

 

 

Το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό

Το Μάιο άρχισαν οι κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου, με περίπου 10.000 εθελοντές στο Ηνωμένο Βασίλειο και 5.000 εθελοντές στη Βραζιλία. Η εταιρεία έχει προχωρήσει ήδη σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια έως 400 εκατομμυρίων δόσεων. Από αυτές η Ελλάδα αναμένεται να προμηθευτεί σε πρώτη φάση 700.000 δόσεις ανά μήνα και συνολικά 3 εκατομμύρια δόσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

Στις αποκλειστικές της δηλώσεις στο LIVE NEWS η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλο της AstraZeneca Ελλάδος & Κύπρου αποκαλύπτει ότι τα μέχρις στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό, δημιουργώντας ελπίδες για την μαζική παραγωγή. Τα έως τώρα δεδομένα ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό και μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τα σχέδιά μας για την παρασκευή του εμβολίου σε κλίμακα, ώστε να διασφαλιστεί η ευρεία και ισότιμη πρόσβαση σε ολόκληρο τον κόσμο, σε τιμή κόστους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οξφόρδη: Έτοιμο προς έγκριση φέτος το εμβόλιο

Στην ίδια γραμμή και ο επικεφαλής των μελετών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC, αν όλα πάνε καλά, το εμβόλιο θα τεθεί ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών για να πάρει έγκριση, μέσα στο 2020. Είναι πιθανό ότι εφόσον τα περιστατικά συγκεντρωθούν γρήγορα στις κλινικές δοκιμές, θα θέσουμε αυτά τα δεδομένα ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών φέτος και τότε θα περάσουν από μια διαδικασία για να τύχουν πλήρους αξιολόγησης. Μάλιστα πρωτοσέλιδο των Financial Times ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να αδειοδοτήσει το εν λόγω εμβόλιο για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα τους FT μία επιλογή που διερευνάται είναι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να απονέμει εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης στο υποψήφιο εμβόλιο τον Οκτώβριο.

 

 

 

 

 

Πληροφορίες από το MEGA

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Μητσοτάκης ΤΩΡΑ – Δωρεάν μάσκες σε μαθητές και δασκάλους. Δωρεάν και το εμβόλιο στους Έλληνες

Newsteam 0 Comments

Η πολιτεία θα μεριμνήσει για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλους τους έλληνες πολίτες, όταν θα είναι διαθέσιμο, ενώ παράλληλα θα φροντίσει για την παροχή δωρεάν μασκών σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή τακτική σύσκεψη για τον κορονοϊό.

 

 

 

 

 

Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους έλληνες πολίτες. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα. Αλλά όποτε και αν έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας, αυτό θα διατεθεί δωρεάν, για όλους τους έλληνες πολίτες, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του.

 

 

 

 

 

Αναφερόμενος στο ζήτημα των σχολείων ανέφερε: Όλες οι χώρες του κόσμου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία τους. Αυτή είναι και η ομόφωνη εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής και με αυτή συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση. Τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού. Μία από αυτές τις προβλέψεις είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τάξεις για όλα τα παιδιά, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στην τελευταία τάξη του λυκείου. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα την οποία ζητά την υποχρεωτική χρήση της στα σχολεία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο να λάβει επίσημα και υπεύθυνα θέση όσον αφορά τις κεντρικές επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους εμπειρογνώμονες, για την έγκαιρη επαναλειτουργία των σχολείων, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στην προφύλαξη του κοινού.

Αυτό το οποίο δεν χρειαζόμαστε σήμερα είναι μία κυνική, αφοριστική, καταστροφολογική κριτική, που αδικεί την προσπάθεια την οποία κάνει όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά συνολικά η χώρα, να ελέγξει αυτό το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού. Μια μηδενιστική κριτική η οποία πολλές φορές τροφοδοτεί και θεωρίες και σενάρια συνωμοσίας τα οποία πρέπει να αποκρούσουμε όλοι με ευθύνη και με τον πιο απόλυτο τρόπο, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η κυβέρνηση ενημερώνει πάντα με απόλυτη ευθύνη και με απόλυτη διαφάνεια τους πολίτες και αναλαμβάνει την ευθύνη των πολιτικών της, ούσα ανά πάσα στιγμή έτοιμη να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε στη διάρκεια της σύσκεψης να γίνει ενημέρωση και συζήτηση την Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία των Υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Παιδείας Νίκης Κεραμέως, προκειμένου να παρατεθούν τα δεδομένα, να αναλυθούν οι αποφάσεις και να κληθούν τα κόμματα να πάρουν υπεύθυνη θέση.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Κορονοϊός ΤΩΡΑ – Τον Δεκέμβριο η πρώτη δόση του εμβολίου στην χώρα μας

Newsteam 0 Comments

Η Ελλάδα θα έχει το πρώτο κομμάτι από τα εμβόλια που θα αγοράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το εμβόλιο της Οξφόρδης που ανακοινώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάεν, διαβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στο εμβόλιο για τον κορονοϊό.

 

 

  • Σε επτά τμηματικές παραδόσεις θα πάρει η Ελλάδα αυτό που της αναλογεί συνέχισε, ενώ ανέφερε πως θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις τον Δεκέμβριο. Τόνισε, μάλιστα, πως αυτοί που έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό είναι οι ευπαθείς ομάδες, ενώ ανέφερε ότι συνολικά στη χώρα μας, από αυτή τη συμφωνία αναλογούν περίπου 3 εκατομμύρια δόσεις.

 

Τέλος, ο υπουργός Υγείας, επεσήμανε πως για το εμβόλιο της γρίπης, η χώρα μας έχει παραγγείλει 4,2 εκατ. δόσεις και ότι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο είναι οι ευπαθείς ομάδες.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Έξω από τα δόντια

Newsteam 0 Comments

Πρέπει να τα πούμε και να τα λέμε πάντα έξω από τα δόντια. Αυτό που οι του κατεστημένου το ονομάζουν  θεωρίες συνωμοσίας(!), όρος που εφευρέθηκε από την ΣΙΑ την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου για να γελοιοποιεί όσους/ες αμφισβητούσαν την επίσημη  προπαγανδιστική της γραμμή.

Έτσι γίνεται και τώρα με όσους αμφισβητούν την προπαγάνδα του διεθνούς Διευθυντηρίου για τον Covid 19, και την πρακτική του βέβαια, σε αυτή την τεράστια επιχείρηση χειραγώγησης και παθητικοποίησης των μαζών, εξαθλίωσης  και επιλεκτικής εκκαθάρισης τους.

Οι τελευταίες εξελίξεις με  τα ερωτηματικά που προκαλούν επιβεβαιώνουν τελικά τα παραπάνω. Δεν είναι αλήθεια περίεργη αυτή η ξαφνική αναζωπύρωση της νόσου κατακαλόκαιρα σε τόσες πολλές χώρες ;

Πέρα από την ασύγγνωστη ( ή επί τούτου ; )  χαλαρότητα των μέτρων ελέγχου στα σύνορα και στα αεροπορικά ταξίδια, στο όνομα της διευκόλυνσης του τουρισμού.

Ο αδελφός του Ντόναλντ Τράμπ κατάγγειλε επίσημα πώς η διασπορά του ιού έγινε εσκεμμένα από τους Μπίλ και Μελίντα Γκέιτς. Αν είναι έτσι τότε και η αναζωπύρωση της επιδημίας γίνεται εσκεμμένα.

Θα πείτε πως ο αδελφός εξυπηρετεί σκοπιμότητες του προέδρου ο οποίος ζήτησε την αναβολή των εκλογών λόγω του Covid 19.Αυτό σημαίνει όμως ότι πολλούς συμφέρει η αναζωπύρωση της νόσου.

Και θέλουν να ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο.

Και στο κάτω κάτω όταν κάνεις μια τόσο σοβαρή καταγγελία πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις αγωγές δισεκατομμυρίων, επομένως να έχεις όλα τα στοιχεία υποστήριξης της καταγγελίας.

Μέχρι στιγμής πάντως ο Γκέιτς κάνει την πάπια.

Το μόνο που έκανε ήταν…… να το γυρίσει αλλού.  Με κατηγορούν ότι θέλω να κερδοσκοπήσω με το εμβόλιο για τον ιό, ενώ εγώ διαθέτω δισεκατομμύρια γιαυτό , δήλωσε.

Εντωμεταξύ ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr ,έχει καταθέσει αγωγή κατά του Γκέιτς συνοδευόμενη από εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές, σε σχέση με τα εμβόλια του που έχουν καταστρέψει ζωές στην Αφρική, αλλά σε σχέση και με την τωρινή του δράση για το υποτιθέμενο θαυματουργό εμβόλιο για τον ιό.

Ο Κένεντυ έχει ιδρύσει ίδρυμα για την προστασία της υγείας των παιδιών. Ο ίδιος έχει ένα πρόβλημα στην ομιλία, πιθανόν από παιδική ασθένεια.

Μέχρι τώρα πάντως ο Ντ. Τράμπ και ο Γκέιτς συνεργαζόταν θαυμάσια για την ανάπτυξη του εμβολίου. Η κυβέρνηση έχει διαθέσει δισεκατομμύρια γι αυτό.

Έχει καταγγελθεί ότι σκοπός του εμβολίου του Γκέιτς είναι μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού .

 Πρέπει να μειωθεί ο πληθυσμός τουλάχιστον κατά 1,3 δισ ,τον έχω δει να λέει σε βίντεο του 2010. (Κάτι τέτοιο έλεγε και ο Κίσινγκερ από το 1974 )

Ο πληθυσμός βέβαια, σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ αλλά και άλλων ιδρυμάτων, θα αρχίσει να μειώνεται από το 2050 για λόγους που δεν είναι του παρόντος.

Τότε τι θα γίνει με τον βιομηχανικό εφεδρικό στρατό, την βασική πηγή της συσσώρευσης κεφαλαίου ;

Δυσοίωνο το μέλλον για τον καπιταλισμό.

Υπάρχουν τα ρομπότ θα πείτε και η λοιπή θαυμαστή νέα τεχνολογία.

Η ταξική κυριαρχία όμως δεν ασκείται πάνω σε μηχανές,σίδερα και καλώδια. Ασκείται πάνω σε ζωντανή σάρκα, νεύρα και μυαλό. Όμοιος ομοίω….

Η νέα τεχνολογία μόνο σε μια κοινωνία χωρίς την κυριαρχία του κεφαλαίου μπορεί να αποδείξει την ωφελιμότητα της για τον άνθρωπο και την φύση.

Άντε και καλές διακοπές! Τι καλές βέβαια με τα σαδιστικά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Οι (μηάνθρωποι με τις μάσκες , κατά προτίμηση μαύρες. Απρόσωποι μέσα στη μάζα. Όπως οι μασκοφορεμένοι Jokers ,χωρίς όμως το έστω παγωμένο και περιπαικτικό γέλιο τους

Μόνο πένθος.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κορονοϊός ΤΩΡΑ – Επιτέλους. Αυτό είναι το εμβόλιο που δίνει ανοσία

Newsteam 0 Comments

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό, το οποίο ανέπτυξε το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας, μετά από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους, όπως είπε ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

 

 

 

  • Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι ήδη έχει εμβολιαστεί η κόρη του και ευχήθηκε σύντομα η Ρωσία να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή εμβολίων κατά του SARS-COV-2.

 

 

 

 

 

 

 

Σήμερα το πρωί, για πρώτη φορά στον κόσμο, πήρε έγκριση ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού. Γνωρίζω πως είναι αρκετά αποτελεσματικό, πως δίνει ανοσία διαρκείας. Μία από τις κόρες μου έκανε αυτό το εμβόλιο. Συμμετείχε στα πειράματα, δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με μέλη της κυβέρνησης που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κόρη του ανέβασε λίγο πυρετό και αυτό ήταν όλο.

Η ταχύτητα με την οποία κινείται η Ρωσία για την παρασκευή του εμβολίου της υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να κερδίσει την παγκόσμια κούρσα για ένα αποτελεσματικό προϊόν. Έχει όμως όμως προκαλέσει ανησυχίες ότι μπορεί να βάζει το εθνικό κύρος μπροστά από επιστήμη και την ασφάλεια. Στο παρελθόν ξένοι επιστήμονες είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την ταχύτητα με την οποία αναπτυσσόταν το εμβόλιο. Το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει την 1η Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ρωσικού υπουργείου Υγείας, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Ενός κορωνοϊού μύρια έπονται!..

Newsteam 0 Comments

Ούτε του Δ. Τσιόδρα ήταν η ώρα ούτε του Ν. Χαρδαλιά. Είναι του πρωθυπουργού. Αυτός είναι που θα λάβει τις σωστές πολιτικές αποφάσεις για την προστασία της υγείας των πολιτών, αυτός και θα δώσει το σύνθημα της οικονομικής ανάκαμψης μετά τη σκληρή δοκιμασία του lock down.

Η επιστροφή του καθηγητή δεν έχει νόημα, όπως δεν έχει νόημα η απειλή του ομότιτλού του Ν. Σύψα για επιστροφή στην εποχή των SMS και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Νόημα έχει μόνο η ενημέρωση του πρωθυπουργικού επιτελείου από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ούτως ώστε να:

1. Δίνει τις κατάλληλες κατευθύνσεις.

2. Επιβάλλει στους υπουργούς του την πλήρη και αυστηρότατη εφαρμογή τους.

3. Να έχει ο ίδιος την πολιτική ευθύνη των αποφάσεων.

Η αύξηση των κρουσμάτων ξεσκεπάζει την πικρή πραγματικότητα, ότι ο ιός δεν πεθαίνει στην καραντίνα, παρά κουρνιάζει και στην πρώτη ευκαιρία, όταν βρίσκει τον κατάλληλο ανθρώπινο οργανισμό για επώαση, εξαπλώνεται. Ο ιός θα στριμωχτεί, μόλις οι επιστήμονες βρουν πρώτα το φάρμακο για την αντιμετώπισή του και ακολούθως (και μετά από πολλές-πολλές εργαστηριακές μελέτες) το εμβόλιο, του οποίου η χρήση θα πρέπει να παραμείνει προαιρετική. Ταυτοχρόνως απολύτως απαραίτητη είναι η ενημέρωση των πολιτών για τις παρενέργειες των όποιων σκευασμάτων γύρω από την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος, ώστε να μπορούν μόνοι τους να αποφασίζουν για τη χρήση τους, κυρίως του εμβολίου. Γιατί; Διότι σε πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν καταγράφηκαν σοβαρές παρενέργειες σε πολλούς ανθρώπινους οργανισμούς, οι οποίες άφησαν μόνιμες και ανήκεστες βλάβες.

Πολύτιμα συμπεράσματα έπρεπε να έχει συσσωρεύσει η εμπειρία των προηγούμενων έξι μηνών πανδημίας και να έχει προσαρμοστεί ο κρατικός μηχανισμός για την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων. Ο εγκλεισμός στο σπίτι εκατομμυρίων ανθρώπων ενδεχομένως ήταν απαραίτητος, λόγω αιφνιδιασμού, τις πρώτες μέρες εμφάνισης του ιού. Τράβηξε όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα το μέτρο και, το χειρότερο, δεν μελετήθηκε ο τρόπος επιστροφής της κοινωνίας στις παραγωγικές δραστηριότητές της.

Το ίδιο συμβαίνει κι αλλού, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τα πράγματα είναι χειρότερα, διατείνονται κυβερνητικά στελέχη. Μισή αλήθεια, διότι παντού αναζητούν τρόπους λειτουργίας της κοινωνίας κι όχι αδράνειας. Και εν πάση περιπτώσει, το κύριο ερώτημα είναι ένα: όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έδειξε το σύστημα υγείας πώς πρέπει να λειτουργεί, από το σημείο της πρόληψης μέχρι του σημείου της περίθαλψης;

Όχι πάντα, όπως διαπιστώνεται, και κυρίως στον τομέα της πρόληψης, ιδίως στο κεφάλαιο συμπεριφορά όχι μόνο των πολιτών αλλά κυρίως του κράτους, της πολιτείας γενικότερα. Επί παραδείγματι:

• Αντί η κυβέρνηση να αποφασίσει ν’ ανοίξει τους δρόμους στην κυκλοφορία των οχημάτων και ιδίως των ΙΧ, ώστε να μειώσει τον αριθμό των ατόμων που κινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, άφησε τον δήμαρχο Αθηναίων να ξεδιπλώσει την έμπνευσή του για τη δημιουργία του μεγάλου περίπατου προκαλώντας στην πρωτεύουσα την απόλυτη ασφυξία.

• Αντί να προγραμματίσει την άρση του μέτρου του δακτυλίου κυρίως κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, για να αποσυμφορήσει τα αστικά μέσα συγκοινωνίας, περιορίζεται στη χρήση μάσκας.

• Αντί να παροτρύνει το κοινό να αξιοποιεί για τις αγορές του τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, όπου δύσκολα δημιουργείται συνωστισμός, τους επιβάλλει κλείσιμο και το σπρώχνει στα σούπερ μάρκετ της πολυκοσμίας ακόμη και για την αγορά ειδών ένδυσης.

Δεν έχω που να βάλω το χρήμα, ομολογούσε διευθυντής μεγάλου σούπερ μάρκετ της Αθήνας σε φίλο του της επαρχίας, ιδιοκτήτη εμπορικού καταστήματος που έμεινε αναγκαστικά κλειστός επί δίμηνο. Αυτό τον εφιάλτη βλέπουν μπροστά τους όλο και πιο απειλητικά χιλιάδες επαγγελματίες όλων των κλάδων, καθώς πληροφορήθηκαν την επιστροφή της μεγάλης σύναξης των λοιμωξιολόγων.

Πάσχει η απόφαση του πρωθυπουργού, διότι κανέναν δεν έπρεπε να αιφνιδιάσει η επιμονή του ιού να γυροφέρνει σε εργοστάσια, μέσα μεταφοράς, πανηγύρια, γάμους και βαφτίσια. Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως κάθε ενδιαφερόμενο, ότι ο νέος κορονοϊός δεν θα ήταν εποχιακός και θα ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα για αρκετό καιρό. Όφειλαν λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του να σχεδιάσουν τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας κατάλληλα, και μάλιστα με αέρα επιτυχίας και όχι μνημονίων, όπως υπονοεί στο πόρισμά της η υπό τον Χριστόφορο Πισσαρίδη επιτροπή οικονομολόγων. Οφείλουν, όσο απομένει έστω και ελάχιστος χρόνος.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πούτιν: Ανακοίνωσε το πρώτο εμβόλιο κατά κορονοϊού-Η κόρη μου εμβολιάστηκε

Newsteam 0 Comments

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε την καταχώρηση του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι η μία του κόρη έχει εμβολιαστεί.

SputnikV ονομάζεται το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο που καταχώρησε η Ρωσία για την καταπολέμηση του κορονοϊού, την οποία ανακοίνωσε ο Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το εργοστάσιο Binnopharm στην πόλη Ζελένογκραντ της Ρωσίας μπορεί να παράγει περίπου 1,5 εκατ. εμβόλια τον χρόνο, σύμφωνα με την AFK Sistema.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας, οι δύο φάσεις της έγχυσης του εμβολίου βοηθά ώστε η ανοσία στην COVID-19 να διαρκεί έως δύο χρόνια.

Νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι λειτουργεί αποτελεσματικά και δημιουργεί σταθερή ανοσία και χαρακτήρισε την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού ως πολύ σημαντικό βήμα για τον κόσμο.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η μαζική παραγωγή του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19 θα ξεκινήσει σύντομα, κάτι που όπως σημείωσε είναι εξαιρετικά σημαντικό, ενώ αποκάλυψε ότι η μία από τις κόρες του έχει εμβολιαστεί.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ρωσία: Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο

Newsteam 0 Comments

Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό στη Ρωσία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί.

Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό στη Ρωσία, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο.

Σχεδιάζουμε μαζικό εμβολιασμό τον Οκτώβριο δήλωσε ο Μουράσκο στους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι οι κλινικές δοκιμές στο Ινστιτούτο Γκαμελέγια ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Θα ξεκινήσουμε με τον εμβολιασμό των ειδικών ομάδων και πρώτα από τους γιατρούς και τους καθηγητές. Επίσης, θα παρακολουθείται η πορεία όσων εμβολιάζονται τόνισε ο Ρώσος υπουργός Υγείας.

Όπως επισήμανε, τουλάχιστον δύο πατέντες εμβολίων θα καταχωρηθούν τους επόμενους μήνες από τα ιδρύματα που πραγματοποιούν τις έρευνες για το εμβόλιο για τον κορονοϊό.
Αναμένουμε ακόμα δύο αιτήσεις τους επόμενους δύο μήνες για άδεια για κλινικές δοκιμές εμβολίου σχολίασε ο Μουράσκο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, δήλωσε ότι τέσσερα εμβόλια κορονοϊού που έχουν αναπτυχθεί έχουν ήδη αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή, ενώ οι κλινικές δοκιμές δύο εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί από το Εθνικό Κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας N. Γκεμαλέι βρίσκονται στην τελική τους φάση.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κορονοϊός, ζωντανά:Αυτοί θα λάβουν πρώτοι το εμβόλιο στην χώρα μας

Newsteam 0 Comments

Οι εμβολιασμοί για τον νέο κορονοϊό θα γίνονται με κανόνες ιεράρχησης, όταν θα είναι έτοιμο το εμβόλιο, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στον ΣΚΑΪ.

 

 

 

  • Πρώτοι στην ιεράρχηση είναι οι μεγάλοι σε ηλικία συμπολίτες μας και οι υπέργηροι, οι ευπαθείς ομάδες, αυτοί που πληρούν τις προϋποθέσεις πρώτα απ όλα για να εμβολιαστούνε, είπε ο υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας των εμβολίων ούτε υποχρέωσης, αλλά ισχυρή σύσταση εμβολιασμού.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι έτοιμο λένε οι Ρώσοι

Newsteam 0 Comments

Το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κορονοϊού στη δημιουργία του οποίου συμμετείχαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και επιστήμονες του Εθνικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέι είναι έτοιμο. Την ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Άμυνας Ρουσλάν Τσάλικοφ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Argumenti I Fakti.

Οι δικοί μας εμπειρογνώμονες και οι επιστήμονες των αποτελεσμάτων του Εθνικού ερευνητικού κέντρου Γκαμαλέι έχουν προβεί στις τελικές αξιολογήσεις των κλινικών δοκιμών. Την στιγμή της έξαρσης όλοι χωρίς εξαίρεση οι εθελοντές, έχοντας αποκτήσει ανοσία στον κορονοϊό, ένoιωθαν φυσιολογικά. Κατά αυτόν τον τρόπο το πρώτο ρωσικό εμβόλιο του νέου κορονοϊού είναι έτοιμο δήλωσε ο Τσάλικοφ.

Χθες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι από κοινού με το Εθνικό ερευνητικό κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Γκαμαλέι ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου του κορονοϊού οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Μπουρντένκο με την συμμετοχή 43 εθελοντών.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ρωσία: Ίσως η πρώτη χώρα που θα έχει εμβόλιο για κορονοϊό

Newsteam 0 Comments

Οι επιστήμονες της Ρωσίας προχωρούν επιτυχώς τις δοκιμές για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορoνοϊού, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει το να είναι η χώρα που θα έχει πρώτη το εμβόλιο.

Την άποψη αυτή είχε εκφράσει ο πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, (Russian Direct Investment Fund -RDIF) Κυρίλ Ντμίτριεφ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το περασμένο Σάββατο.

Απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου, πού οφείλονται οι επιτυχίες της Ρωσίας στην κατεύθυνση αυτή, ο Ντμίτριεφ είπεΔιαθέτουμε πολλές υποδομές για την ανάπτυξη του εμβολίου. Και πάλι θα έλεγα ότι θα είμαστε πρώτοι χάρη στους επιστήμονές μας και τις έρευνες τις οποίες έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.

Ο Ντμίτριεφ όταν κλήθηκε στην συνέντευξή του αυτή να σχολιάσει τις αναφορές του Εθνικού Κέντρου για την Κυβερνοσφάλεια στη Βρετανία (NCSC), ότι χάκερς που σχετίζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να κλέψουν δεδομένα για το εμβόλιο του κορoνοϊού από την Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, επέστησε την προσοχή στην χρονική συγκυρία που διατυπώθηκαν τέτοιου είδους κατηγορίες

Κατ΄αρχάς, έχουμε εκπλαγεί πολύ με την επιλογή της χρονικής συγκυρίας. Και αυτό συνέβη στην ουσία, την επόμενη μέρα αφότου ανακοινώσαμε ότι περιμένουμε να εγκριθεί το δικό μας εμβόλιο τον Αύγουστο, είχε πει ο Ντμίτριεφ στα αγγλικά.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι η Μόσχα δεν έχει καμία σχέση με όσα της προσάπτουν για κλοπή δεδομένων. Νωρίτερα ο Ντμίτριεφ είχε δηλώσει ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται να κλέψει το βρετανικό εμβόλιο καθώς η βρετανική εταιρεία AstraZeneca είχε παραδώσει την τεχνολογία του εμβολίου στην ρωσική φαρμακευτική εταιρεία R-Pharm.

Την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων Κιρίλ Ντμίτριεφ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η Ρωσία σχεδιάζει να παραγάγει φέτος εγχωρίως 30 εκατ. δόσεις ενός πειραματικού εμβολίου για την Covid-19 ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να παραχθούν άλλες 170 εκατ. δόσεις στο εξωτερικό.

Η πρώτη δοκιμή του εμβολίου σε ανθρώπους, ένα τεστ διάρκειας ενός μήνα σε 38 ανθρώπους, τερματίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ερευνητές συμπέραναν πως είναι ασφαλές για να χρησιμοποιηθεί και πως προκαλεί ανοσοαπόκριση, αν και η ισχύς αυτής της ανοσοαπόκρισης είναι μέχρι στιγμής ασαφής.

Μια μεγαλύτερη δοκιμή Φάσης 3 σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους αναμένεται να αρχίσει τον Αύγουστο, είχε δηλώσει Κιρίλ Ντμίτριεφ.

Πιστεύουμε πως με βάση τα σημερινά αποτελέσματα, θα εγκριθεί στη Ρωσία τον Αύγουστο και σε μερικές άλλες χώρες τον Σεπτέμβριο…, θα καταστεί πιθανόν το πρώτο εμβόλιο που θα εγκριθεί στον κόσμο, δήλωσε στην συνέντευξη του.

Περισσότερα από 100 πιθανά εμβόλια αναπτύσσονται κατά της πανδημίας. Τουλάχιστον δύο βρίσκονται στην τελική Φάση 3 των δοκιμών σε ανθρώπους, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας — το ένα αναπτύσσεται από την κινεζική Sinopharm και το άλλο από την AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο Ντμίτριεφ δήλωσε πως η ρωσική δοκιμή της Φάσης 3 θα διεξαχθεί στη Ρωσία και σε δύο χώρες της Μέση Ανατολής και θα αρχίσει όταν ολοκληρωθεί, στις 3 Αυγούστου, η δοκιμή της Φάσης 2 σε 100 ανθρώπους.

H ρωσική φαρμακευτική εταιρεία R-Pharm ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την παραγωγή εμβολίου για την Covid-19 που έχει αναπτυχθεί από τον φαρμακευτικό αυτό γίγαντα και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε την Παρασκευή στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία-24, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας Αλεξέι Ρέπικ..

Έχουμε επισημοποιήσει το σχέδιο αυτό με τη μορφή των συμφωνιών που υπογράψαμε στον τομέα της παραγωγής και της προμήθειας του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές δυνατότητες της R-Pharm για την υλοποίηση του έργου, δήλωσε ο Ρέπικ.

Μετά τις κατηγορίες της Βρετανίας, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών ότι χάκερς υποστηριζόμενοι από το ρωσικό κράτος προσπάθησαν να κλέψουν δεδομένα για το εμβόλιο της Covid-19 και σχετικές θεραπείες, ο επικεφαλής του Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων της Ρωσίας (RDIF) Κυρίλ Ντμίτριεφ, είχε χαρακτηρίσει τις κατηγορίες ψευδείς και είπε ότι η Μόσχα δεν έχει ανάγκη να κλέψει μυστικά, αφού ήδη έχει συνάψει συμφωνία με την AstraZeneca για την παραγωγή βρετανικού εμβολίου στη Ρωσία

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κορονοϊός, ζωντανά:ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Σήμερα οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο

Newsteam 0 Comments

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα του εμβολίου κατά του κορονοϊού που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το Bloomberg, μάλιστα, σε δημοσίευμά του με το καθηλωτικό ερώτημα μήπως είναι αυτό;, αφιέρωσε 4.500 λέξεις για να εξηγήσει στους αναγνώστες του γιατί το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει πιθανότητες να χτυπήσει στη ρίζα του τον κορονοϊό.

 

 

  • Στο εκτενές του ρεπορτάζ, το Bloomberg εστιάζει στο εμβόλιο της ομάδας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, της οποίας ηγείται η 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ, μητέρα τριών παιδιών. Τα παιδιά -τρίδυμα, 21 ετών- αποφάσισαν να συμμετέχουν στην έρευνα της μητέρας τους για το χρυσό εμβόλιο και έλαβαν δόση δίχως να εμφανίσουν παρενέργειες.

 

 

 

Τον Απρίλιο, η Οξφόρδη έκλεισε μια συμφωνία με τον βρετανικό γίγαντα της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca Plc, ώστε να εξασφαλίσει την παραγωγή και την παγκόσμια διανομή, καθώς και να τρέξει περαιτέρω μελέτες στον πλανήτη. Η AstraZeneca συμφώνησε να μην διανείμει το εμβόλιο σε μη κερδοσκοπική βάση κατά τη διάρκεια της κρίσης, αν αποδειχθεί αποτελεσματικό, και πέτυχε συμφωνίες με πολλούς παρασκευαστές ώστε να φτάσει τα 2 δισ. δόσεις σημειώνει το Bloomberg.

 

 

 

Η Σάρα Γκίλμπερτ, εργάστηκε στην αφάνεια για δυο δεκαετίες και πλέον το όνομά της δοξάζεται στον βρετανικό Τύπο. Η ίδια, όπως αναφέρει το Bloomberg, θεωρεί τη δημοσιότητα ως ένα περισπασμό, όμως πλέον ηγείται της πιο ελπιδοφόρας μελέτης για το εμβόλιο που θα σβήσει τον κορονοϊό. Το εμβόλιο της Οξφόρδης βρίσκεται ήδη μίλια μπροστά καθώς μπαίνει στη Φάση 3, το τελικό στάδιο, κατά το οποίο θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και, σύντομα, και στις ΗΠΑ.

 

 

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, στα τέλη Απριλίου η ομάδα της Οξφόρδης κατάφερε το ανέλπιστο: ολοκλήρωσε μια διαδικασία που φυσιολογικά κρατά 5 χρόνια σε λιγότερο από 4 μήνες. Τότε ξεκίνησε η δοκιμή σε 1.100 ανθρώπους. Η Κέιτ Μπίνγκχαμ, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Εμβολίων της Βρετανίας, δήλωσε για τη Γκίλμπερτ ότι η ομάδα της είναι κατά πολύ μπροστά από άλλους ερευνητές και όλα δείχνουν πως όταν θα τελειώνει τη δοκιμή στην κλίμακα των 10.000 ανθρώπων, άλλοι τότε θα ξεκινούν. Είναι πιο μπροστά απ’ όλους. Είναι το πιο ανεπτυγμένο εμβόλιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο δήλωσε η Μπίνγκχαμ.

 

Το εμβόλιο θα δοκιμαστεί αρχικά στη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική, όπου ο κορονοϊός βασιλεύει ακόμα. Η Γκίλμπερτ πήρε όμως το πράσινο φως για να προχωρήσει σε δοκιμές του εμβολίου και στην Αγγλία. Κομβικό ρόλο διαδραμάτισε η Στεφανία Ντι Μάρκο, επιστημονική διευθύντρια της ιταλικής Advent. Η Advent, ενόσω θέριευε ο κορωνοϊός στην Ιταλία, κατάφερε να δημιουργήσει τρία λίτρα εμβολίου της Οξφόρδης, που ισοδυναμούν με 13.000 δόσεις.

Η Ντι Μάρκο είπε στο Bloomberg ότι και οι 15 άνθρωποι της ομάδας της ενθουσιάστηκαν, άρχισαν να αγκαλιάζονται και να κλαίνε. Ημασταν ενθουσιασμένοι. Ηταν πολύτιμο υλικό λέει χαρακτηριστικά. Δυο εβδομάδες αργότερα, το πρώτο φορτίο του εμβολίου έφτασε στην Οξφόρδη. Στα τέλη Μαΐου, το εμβόλιο άρχισε να χορηγείται σε ανθρώπους άνω των 55 ώστε να φανεί αν υπάρχουν διακυμάνσεις στις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού, ανάλογα με την ηλικία. Οι επιδόσεις του εμβολίου σε αυτή την πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και κυρίως στους μεγαλύτερους ανθρώπους θα καθορίσει αν το εμβόλιο της Οξφόρδης βοηθήσει στο να μπει τέλος στην πανδημία, ή αν ο κόσμος θα πρέπει να συνεχίσει να περιμένει καταλήγει το Bloomberg. Ολος ο πλανήτης πλέον περιμένει τις ανακοινώσεις της.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Ενημέρωση για τον κορονοϊό: Ρώσοι χάκερς προσπάθησαν να κλέψουν στοιχεία για το εμβόλιο κατά του ιού

Newsteam 0 Comments

Την ώρα που χιλιάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να βρουν το εμβόλιο που θα νικήσει τον κορονοϊό, κάποιοι προσπαθούν να υφαρπάξουν στοιχεία των ερευνών για να φτάσουν πρώτοι στην παραγωγή του.

Την απόπειρα Ρώσων χάκερς να κλέψουν πολύτιμα στοιχεία από τις έρευνες που γίνονται για τα εμβόλια του κορονοϊού, κατήγγειλαν σήμερα οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και του Καναδά.

Στην ασυνήθιστη παρέμβασή τους μιλούν για τηn δράση μιας ομάδας χάκερς με την κωδική ονομασία Cozy Bear, για την οποία εκτιμούν ότι δουλεύει για λογαριασμό της Ρωσίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για βιομηχανική κατασκοπεία, με στόχο ιδρύματα και μεγάλες εταιρείες που βρίσκονται σε διάφορα στάδια κλινικών και άλλων ερευνών, με έπαθλο  το εμβόλιο και τα μεγάλα κέρδη που θα αποφέρει σε όποιον κατοχυρώσει πρώτος την πατέντα.

Πληροφορίες από το mega

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Ενημέρωση για τον κορονοϊό: Με επιτυχία δοκιμάστηκε σε εθελοντές ρωσικό εμβόλιο

Newsteam 0 Comments

Η πρώτη ομάδα εθελοντών, στην οποία δοκιμάσθηκε το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο έγιναν οι κλινικές δοκιμές.

Η κύρια ερευνήτρια Γιελένα Σμολιαρτσούκ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι οι εθελοντές στους οποίους δοκιμάστηκε το εμβόλιο αντέδρασαν θετικά σε αυτό. Οι εθελοντές μας, στη δόση εμβολίου που τους δόθηκε, αντέδρασαν απολύτως καλά. Σήμερα εγκατέλειψαν την κλινική του Πανεπιστημίου Σέτσενοφ, δήλωσε η Σμολιαρτσούκ.

Αναφερόμενη στις παρενέργειες του εμβολίου, η Σμολιαρτσούκ επισήμανε ότι οι αντιδράσεις που υπήρξαν ήταν παρόμοιες με εκείνες που θα μπορούσαν να είναι σε οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο. Βασικά παρατηρήθηκαν ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο που έγινε το εμβόλιο, επίσης πυρετός, πονοκέφαλος, ερεθισμός στον λαιμό. Πρέπει να επισημάνω ότι τα φαινόμενα αυτά εμφανίσθηκαν αυτόματα, αλλά τη δεύτερη μέρα τους εθελοντές δεν τους ενοχλούσε στην πραγματικότητα τίποτα, προσέθεσε η ίδια.

Πάνω από 1.000 ευρώ για τον κάθε εθελοντή

Μία από τους εθελοντές, η Άννα Κούτκινα, δήλωσε ότι την περίοδο των κλινικών δοκιμών ένιωθε καλά, όπως και ότι με την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών ο κάθε εθελοντής θα έπαιρνε αμοιβή 100.000 ρουβλίων (1.233 ευρώ). Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών στην κλινική του Πανεπιστημίου Σέτσενοφ άρχισε στις 18 Ιουνίου, στην πρώτη ομάδα 18 εθελοντών, ενώ στη δεύτερη ομάδα 20 εθελοντών οι κλινικές δοκιμές ξεκίνησαν στις 23 Ιουνίου.

Ο διευθυντής του Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν.Φ Γεκμαλέι, Αλεξάντρ Γκίντσμουργκ, δήλωσε ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο για τους πολίτες ήδη από τα μέσα Αυγούστου. Η έγκριση του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού από το ρωσικό υπουργείο Υγείας μπορεί να γίνει εφόσον είναι θετικά τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών, δήλωσε η Σμολιαρτσούκ.

Χρειάζονται αρκετοί μήνες για την παραγωγή εμβολίου

Η παραγωγή ωστόσο του εμβολίου μετά την έγκρισή του μπορεί να απαιτήσει μερικούς μήνες, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταγραφικής Ιατρικής και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Σέτσενοφ, Βαντίμ Ταράσοφ.

Ακόμη και το πιο σύντομο διάστημα σημαίνει μερικούς μήνες δουλειάς, δήλωσε ο Ταράσοφ, επισημαίνοντας ότι τη χρονική διάρκεια της παραγωγής του εμβολίου θα την ορίσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες που θα αναλάβουν τη μαζική του παραγωγή. Νωρίτερα, ο διευθυντής του Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν.Φ Γεκμαλέι, Αλεξάντρ Γκίντσμουργκ, είχε δηλώσει ότι το Κέντρο σχεδιάζει να υποβάλει την αίτηση για την έγκριση του εμβολίου στις 2-4 Αυγούστου.

Στρατιωτικοί και πολίτες οι εθελοντές

Στις αρχές Ιουνίου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχουν επιλεγεί δύο ομάδες εθελοντών για τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου. Η πρώτη ομάδα στελεχώθηκε από στρατιωτικούς και η δεύτερη ομάδα από πολίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στην ομάδα των εθελοντών του στρατού συμμετείχαν 50 άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες και 10 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στις 30 Ιουνίου ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε δηλώσει ότι οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου για τον κορονοϊό θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου.

Προχθές, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου του κορονοϊού χορηγήθηκε σε 20 εθελοντές, 21 μέρες αφότου τους χορηγήθηκε η πρώτη δόση. Στην ανακοίνωσή του επισήμαινε ότι οι εθελοντές βρίσκονται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση και η κατάσταση της υγείας τους μετά τον εμβολιασμό κρίνεται καλή.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ρωσία: Πιθανόν η παραγωγή εμβολίου για τον κορονοϊό από το φθινόπωρο

Newsteam 0 Comments

Η Ρωσία πιθανόν να ξεκινήσει την παραγωγή ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού το φθινόπωρο, δήλωσε το Σάββατο ο διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ.

Οι δοκιμές του εμβολίου γίνονται σε συνεργασία με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και το Ερευνητικό Κέντρο Gamalei.

Η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου κατά του κοροναϊού πιθανόν να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2020. Περισσότερα από 4.000 δείγματα πλάσματος αίματος αναλύθηκαν με τη χρήση του συστήματος εξέτασης για την ανοσία στον COVID-19 που έχει δημιουργήσει το Κέντρο Gamalei, είπε ο ίδιος, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του υπουργείου Άμυνας.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η Κίνα δεσμεύεται να παρέχει οποιοδήποτε επιτυχημένο εμβόλιο COVID-19 πρώτα στις αφρικανικές χώρες

Newsteam 0 Comments

Πηγή: Global Times 

Η Κίνα και οι αφρικανικές χώρες δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση του COVID-19 σε σύνοδο κορυφής Κίνας-Αφρικής την Τετάρτη, καθώς η αφρικανική ήπειρος αντιμετωπίζει αυξανόμενες λοιμώξεις και η Κίνα αντιμετωπίζει μια επανεμφάνιση της επιδημίας, η οποία υποδηλώνει παράταση στην καταπολέμηση του ιού. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η σύνοδος κορυφής καταδεικνύει τις αμετάβλητες φιλίες Κίνας-Αφρικής παρότι ορισμένες δυτικές χώρες προσπαθούν να σπείρουν τη διαφωνία. Η Κίνα θα είναι πάντα ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ανάπτυξης των αφρικανικών χωρών, ειδικά κατά τη μετα-πανδημική εποχή.

Σε μια ομιλία που δόθηκε στη σύνοδο κορυφής, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping είπε ότι η ξαφνική επίθεση του COVID-19 έχει βαρύ αντίκτυπο σε χώρες σε όλο τον κόσμο, με την απώλεια αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων πολύτιμων ζωών. Πρότεινε ενός λεπτού σιγής για όσους έχουν πεθάνει τραγικά λόγω του COVID-19 και εξέφρασε συλλυπητήριά στις οικογένειές τους.

Είπε ότι απέναντι στο COVID-19, η Κίνα και η Αφρική έχουν προσφέρει αμοιβαία υποστήριξη και πολεμούν η μια στο πλευρό της άλλης .Η Κίνα θα θυμάται πάντα την ανεκτίμητη υποστήριξη που έδωσε η Αφρική στο αποκορύφωμα της μάχης μας με τον κοροναϊό δήλωσε. Σε αντάλλαγμα, όταν η Αφρική χτυπήθηκε από τον ιό, η Κίνα ήταν η πρώτη που έσπευσε με βοήθεια και έκτοτε παρέμεινε σταθερή με τον αφρικανικό λαό.

Η Κίνα θα ξεκινήσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής της έδρας των Κέντρων Ελέγχου και Αντιμετώπισης Νόσων της Αφρικής φέτος. Η Κίνα θα συνεργαστεί με την Αφρική για την πλήρη υλοποίηση της πρωτοβουλίας υγειονομικής περίθαλψης που εγκρίθηκε στη Διάσκεψη Κορυφής του Φόρουμ για τη συνεργασία Κίνας-Αφρικής(FOCAC) στο Πεκίνο και θα επιταχύνει την κατασκευή Νοσοκομείων Φιλίας Κίνας-Αφρικής και τη συνεργασία μεταξύ αδελφοποιημένων κινεζικών και αφρικανικών νοσοκομείων , δήλωσε ο Xi.

Μαζί, θα οικοδομήσουμε μια κοινότητα υγείας Κίνας-Αφρικής για όλους. Δεσμευόμαστε ότι μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του εμβολίου κατά του COVID-19 στην Κίνα, οι αφρικανικές χώρες θα είναι από τις πρώτες που θα επωφεληθούν.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι υποσχέσεις και η βοήθεια της Κίνας προς τις αφρικανικές χώρες είναι συγκεκριμένες και χρήσιμες, ενώ αντικατοπτρίζουν την ειλικρίνεια της Κίνας και τη στενή φιλία Κίνας-Αφρικής.

Η σύνοδος κορυφής, που πραγματοποιήθηκε μέσω βίντεο-συνδέσμου, προτάθηκε από κοινού από την Κίνα, τη Νότια Αφρική, την εκ περιτροπής προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) και τη Σενεγάλη, τη συμπροεδρεύουσα του Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας-Αφρικής (FOCAC).

Ηγέτες των αφρικανικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων μελών της Συνέλευσης των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΑΕ και εκ περιτροπής προεδρίες μεγάλων αφρικανικών υποπεριφερειακών οργανώσεων, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αφρικανικής Ένωσης, παρευρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρευρέθηκαν επίσης ως ειδικοί προσκεκλημένοι.

Η σύνοδος κορυφής δείχνει πλήρως ότι η Κίνα και η Αφρική έχουν αποδώσει μεγάλη σημασία στο έργο πρόληψης του COVID-19, και την αποφασιστικότητά τους να μην χαλαρώσουν στον αγώνα. Προέτρεψαν επίσης άλλες χώρες να λάβουν μια πιο υπεύθυνη στάση στην παγκόσμια μάχη κατά του ιού, ανέφεραν ειδικοί.

Ειδικοί επεσήμαναν ότι η σύνοδος θα ωφελήσει την Κίνα και τις Αφρικανικές χώρες, καθώς επίσης τη διεθνή κοινότητα. Κάποιοι ειδικοί και διεθνείς οργανισμοί εξέφρασαν ανησυχίες για την ικανότητα των χωρών της Αφρικής να αντιμετωπίσουν την πανδημία COVID-19, και ανέφεραν ότι το αν ο κόσμος θα κερδίσει τον αγώνα ενάντια στον ιό εξαρτάται από τις προσπάθειες κάθε χώρας.

Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Emmerson Mnangagwa και ο Πρέσβης της Κίνας στη Ζιμπάμπουε Guo Shaochun (2ος R) παρευρίσκονται σε τελετή παράδοσης ιατρικών προμηθειών κατά του COVID-19 στο Χαράρε της Ζιμπάμπουε, 11 Ιουνίου 2020. Η κινεζική κυβέρνηση έδωσε την Πέμπτη δεύτερη παρτίδα των ιατρικών προμηθειών κατά του COVID-19 στη Ζιμπάμπουε εν μέσω αύξησης του αριθμού των περιπτώσεων στη νότιοαφρικανική χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. (Φωτογραφία: Shaun Jusa / Xinhua)

Ο Li Hongfeng, πρύτανης της Σχολής Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου, δήλωσε στους Global Times την Τετάρτη ότι η σύνοδος κορυφής θα βοηθήσει την Κίνα και τις αφρικανικές χώρες να μοιραστούν εμπειρία κατά του ιού και να εμπνεύσουν περισσότερη πολυμερή συνεργασία για να συνεργαστούν και να βοηθήσουν τις αφρικανικές χώρες. Θα διευκολύνει επίσης το συντονισμό μεταξύ των αφρικανικών χωρών και την κατανομή των πόρων.

Η επιδημία στην Αφρική δεν είναι τόσο σοβαρή όσο πιστεύαμε προηγουμένως, αλλά πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι εξακολουθεί να εξελίσσεται. Όλες οι χώρες πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, είπε ο Li Hongfeng.

Τα δεδομένα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής στο πλαίσιο της Αφρικανικής Ένωσης δείχνουν ότι έχουν αναφερθεί 252.544 μολύνσεις από την ώρα του Τύπου την Τετάρτη. Η περιοχή της Νότιας Αφρικής έχει πληγεί περισσότερο με 73.553 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οι αριθμοί μόλυνσης στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 1.481.425, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ενώ οι ΗΠΑ είχαν 2.137.731 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανέφερε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Η μέχρι στιγμής, τόσο καλή κατάσταση στην αφρικανική ήπειρο μπορεί να αποδοθεί στην προηγούμενη εμπειρία της στην αντιμετώπιση διαφόρων επιδημικών ασθενειών και των συστημάτων προειδοποίησης και του δικτύου κατά των ιών μεταξύ των αφρικανικών χωρών. Οι ξένες ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την Κίνα, συνέβαλαν επίσης σε αυτό, ανέφεραν οι παρατηρητές.

Η Αφρική εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρκετές απειλές για την αντιμετώπιση της επιδημίας, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων λοιμώξεων, ιδίως σε ορισμένες χώρες όπως η Νότια Αφρική, οι οποίες μπορεί να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση σε ορισμένες περιοχές, της ανικανότητας στη διαχείριση του ρυθμού της εξάπλωσης και αντιφάσεις μεταξύ πρόληψης ιών και επανέναρξης της εργασίας, δήλωσε ο Li Hongfeng.

Καθώς η Ευρώπη και οι ΗΠΑ παραμένουν παγιδευμένες από την επιδημία, η διάσκεψη κορυφής Κίνας-Αφρικής θα δημιουργήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις αφρικανικές χώρες για να ξεπεράσουν τον ιό, σημείωσε.

Η Πρέσβης της Κένυας στην Κίνα, Σάρα Σέρεμ, δήλωσε στους Global Times ότι αυτοί οι πέντε μήνες πρωτοφανούς καταστροφής του κόσμου από την πανδημία του κοροναϊού έδειξαν ότι η Κίνα είναι ένας φίλος που αξίζει να διατηρηθεί.

Ο Μπαμπάτ Αχμάντ Τζίντα, ο Πρέσβης της Νιγηρίας στην Κίνα, εξέφρασε την εκτίμησή του για την υποστήριξη της Κίνας στη Νιγηρία, συγκεκριμένα για την κινεζική ιατρική ομάδα που έστειλε η κινεζική κυβέρνηση και για δωρεές από κινεζικές διεθνείς εταιρείες και πολιτικά ιδρύματα.

Η Κίνα έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στις κλινικές δοκιμές πιθανών εμβολίων COVID-19, τα οποία θα ωφελήσουν όχι μόνο τους Κινέζους πολίτες αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, δήλωσε ο Jidda στους Global Times. Είπε ότι αναμένει πιθανή συνεργασία μεταξύ Κίνας και Αφρικής για την ανάπτυξη εμβολίου COVID-19, όπως είχε επιτευχθεί στην έρευνα για το εμβόλιο Έμπολα.

Η China Central Television ανέφερε ότι η Κίνα έχει δωρίσει μέχρι τώρα ιατρικές προμήθειες σε περισσότερες από 50 αφρικανικές χώρες και έχει αναπτύξει 148 ιατρικό προσωπικό σε 11 αφρικανικές χώρες. Περισσότερες από 40 κινεζικές ιατρικές ομάδες που βοηθούν την Αφρική διοργάνωσαν πάνω από 400 εκπαιδευτικές συνεδρίες σε τοπικό ιατρικό προσωπικό.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Μάρτιο επιπλέον 274 εκατομμύρια δολάρια σε ξένη βοήθεια για 64 χώρες σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων πολλών αφρικανικών χωρών, στον αγώνα κατά της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19.

Ωστόσο, οι New York Times ανέφεραν στις 7 Ιουνίου ότι ενώ η κυβέρνηση Τραμπ έχει κάνει μεγάλες υποσχέσεις, έχει παράσχει περιορισμένη μόνο βοήθεια στην παγκόσμια απάντηση στον ιό.

Ο Li Xinfeng, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Κίνας-Αφρικής, δήλωσε στους Global Times την Τετάρτη ότι η Κίνα υπήρξε και θα είναι πάντα ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της αφρικανικής ανάπτυξης, βοηθώντας την ήπειρο στον αγώνα της ενάντια στο COVID-19 και την αποκατάσταση της οικονομίας της στη μετα-πανδημική εποχή.

Η Αφρική είναι η κύρια πηγή πρώτων υλών και το παγκόσμιο κλείσιμο θα βλάψει επίσης την οικονομία της Αφρικής, λογω της μείωσης της ζήτησης για πρώτες ύλες, τις λιγότερες διεθνείς πτήσεις και αναστολή της γεωργικής παραγωγής, δήλωσε ο Li.

Μια αρχική ανάλυση της McKinsey & Company την 1η Απριλίου σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο του COVID-19 διαπίστωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Αφρικής το 2020 θα μπορούσε να μειωθεί κατά 3 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Η επανέναρξη της εργασίας και η πρόληψη από το COVID-19 είναι και οι δύο ζωτικής σημασίας για τις αφρικανικές χώρες ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διαβίωσης των ανθρώπων, να αποφύγουν μαζικές κοινωνικές αναταραχές, να αναπτύξουν την οικονομία και να επενδύσουν περισσότερο στη δημόσια υγεία, δήλωσε ο Li.

Αμετάβλητη φιλία

Η σύνοδος κορυφής δείχνει επίσης ότι η φιλία Κίνας-Αφρικής μπορεί να αντέξει το COVID-19, ta χτυπήματα κατά τη διάρκεια της επιδημίας, περίπλοκες διεθνείς σχέσεις και απόπειρες ορισμένων δυτικών χωρών να προκαλέσουν διαφωνίες, ανέφεραν ειδικοί.

Η αμοιβαία εμπιστοσύνη και ο σεβασμός ήταν ο ακλόνητος ακρογωνιαίος λίθος για τη φιλία Κίνας-Αφρικής για πολλές δεκαετίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δύο πλευρές υποστηρίζουν τα βασικά συμφέροντα της άλλης, δήλωσε ο Li.

Η Κίνα σέβεται τις αφρικανικές χώρες και αντιμετωπίζουν η μία την άλλη ως αληθινούς φίλους. Ωστόσο, ορισμένες δυτικές χώρες, ειδικά οι ΗΠΑ, θεωρούν ότι είναι ανώτερες από τις άλλες, και πάντα ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των αφρικανικών χωρών, είπε.

Για παράδειγμα, οι Αφρικανοί, συμπεριλαμβανομένων πρεσβευτών, μελετητών και πολιτικών, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην υιοθέτηση του νόμου περί εθνικής ασφάλειας από την Κίνα για την Ειδική Διοικητική Περιοχή του Χονγκ Κονγκ, θεωρώντας την αναγκαία κίνηση για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας της Κίνας, δηλώνοντας ακόμα ότι καμία ξένη δύναμη δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει.

Ιατρικές προμήθειες που έδωσε η κινεζική κυβέρνηση στο Νότιο Σουδάν κατά την άφιξή τους στο διεθνές αεροδρόμιο της Τζούμπα, στο Νότιο Σουδάν, στις 11 Ιουνίου 2020. Η κινεζική κυβέρνηση παρέδωσε την Πέμπτη ιατρικές προμήθειες στο Νότιο Σουδάν για να βοηθήσει τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής να αντιμετωπίσει το COVID -19 πανδημία (Κινεζική πρεσβεία στο Νότιο Σουδάν / Διανομή μέσω Xinhua)

Σε απάντηση σε προηγούμενα χτυπήματα στους δεσμούς Κίνας-Αφρικής που προκλήθηκαν από την υποτιθέμενη διάκριση εναντίον Αφρικανών στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Νότιας Κίνας, το αίσθημα κατά της Κίνας σε ορισμένες αφρικανικές χώρες καθώς και η δολοφονία τριών Κινέζων υπηκόων στη Ζάμπια, ειδικοί ανέφεραν ότι μεμονωμένες περιπτώσεις δεν θα άλλαζε τους καλούς δεσμούς.

Τα κακούβουλα μέσα μαζικής ενημέρωσης περιμένουν μια ευκαιρία να διαρρήξουν και να χαλάσουν τις σχέσεις Κίνας-Αφρικής, αλλά οι δεσμοί Κίνας-Αφρικής δεν πρέπει να επηρεαστούν από μη επαληθευμένες αναφορές και υπερβολές, δήλωσε ο Πρέσβης της Ζιμπάμπουε στην Κίνα Martin Chedondo στους Global Times.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Αφρικής είναι στρατηγικές και αμοιβαίες, έχουν περάσει γενιές και συνεχίζουν να εμβαθύνουν, είπε. Είναι θεμελιώδους σημασίας για την Αφρική και την Κίνα να διαφυλάξουν την ενότητα του σκοπού τους και να προσπαθούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνούν ανοιχτά με πνεύμα εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας.

Ο Li είπε ότι τα προηγούμενα περιστατικά μεταξύ Κίνας και Αφρικανικών χωρών έχουν προσελκύσει μεγάλη προσοχή, καθώς οι δύο πλευρές έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από τους διμερείς δεσμούς, και ορισμένοι ήταν υπερβολικοί.

Οι ΗΠΑ πάντα προσπαθούσαν να σπείρουν τη διαφωνία μεταξύ της Κίνας και των αφρικανικών χωρών, ειδικά καθώς οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ είναι τεταμένες, και οι ΗΠΑ χάνουν την επιρροή τους στην ήπειρο, δήλωσε ο Li. Ωστόσο, το να κάνεις αβάσιμα σχόλια ή να αψηφήσεις την Κίνα δεν πρόκειται να βοηθήσει την κατάσταση.

Ο Λι Χονγκφένγκ δήλωσε ότι οι προηγούμενες ανατροπές και στροφές υπενθυμίζουν επίσης στις δύο πλευρές να εμβαθύνουν την κατανόηση των πολιτισμών η μια της άλλης και να αυξήσουν τις ανταλλαγές μεταξύ ανθρώπων.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

MasterChef – Κοροναϊός: Ο Ιωαννίδης στο μαραθώνιο δωρεών για το εμβόλιο

Newsteam 0 Comments

MasterChef: Ο δημοφιλής σεφ και κριτής του διαγωνισμού μαγειρικής, Πάνος Ιωαννίδης συμμετέχει στην καμπάνια για τη σημασία ανάπτυξης εμβολίου ενάντια στον κοροναϊό και στέλνει το δικό του μήνυμα.

Η ανακάλυψη του εμβολίου και της κατάλληλης θεραπείας είναι ο μοναδικός δρόμος για να είμαστε ασφαλείς. Ας λάβουμε όλοι μέρος στη συλλογική προσπάθεια για τη χρηματοδότηση της έρευνας και παραγωγής εμβολίων, διαγνωστικών μέσων και φαρμάκων για όλους. Αυτά είναι τα συστατικά της καλύτερη συνταγής κατά του ιού, λέει, μεταξύ άλλων, ο κριτής του MasterChef 4, Πάνος Ιωαννίδης.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιστράτευσε πολλούς διάσημους για να συμμετέχουν και να καλέσουν για συνεισφορά στο μαραθώνιο δωρεών για το εμβόλιο κατά του COVID-19.

Μάλιστα, μεταξύ των διάσημων που συμμετέχουν στην καμπάνια με βίντεο είναι ο Ζοζέ Μουρίνιο, η Μάιλι Σάιρους, το ζεύγος Γκέιτς και ο Πάνος Ιωαννίδης.

Υπογραμμίζεται ότι η Παγκόσμια Αντίδραση στον κοροναϊό ξεκίνησε 4 Μαΐου και έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 9.8 δις ευρώ σε δωρεές από δωρητές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ποσό αυτό περιλαμβάνει δωρεά ύψους 6.5 δισ. ευρώ από την Ευρώπη. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και η καθολική διάθεση διαγνωστικών εξετάσεων, θεραπευτικών αγωγών και εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

με τον Πάνο Ιωαννίδη για την καταπολέμηση του κοροναϊού:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • ΟΑΕΔ: Ποιοι εποχικοί εργαζόμενοι είναι οι δικαιούχοι της έκτακτης μηνιαίας αποζημίωσης
  • Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι για την αντιμετώπιση του κοροναϊού το φθινόπωρο
  • Daily Mail: Δείτε τη λίστα με τα 17 καλύτερα ελληνικά νησιά για κάθε γούστο (pics)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM

Διάβασε το »

Άλμπερτ Μπουρλά, Έλληνας επικεφαλής κολοσσού Pfizer: Εφικτό το εμβόλιο τον Οκτώβριο

Newsteam 0 Comments

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι εφικτό έως τον Οκτώβριο, υπογραμμίζει στην Καθημερινή ο ελληνικής καταγωγής Άλμπερτ Μπουρλά, επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer. Τονίζει, μάλιστα, ότι για τις έρευνες που θα οδηγήσουν στην εξεύρεση του εμβολίου και στη δημιουργία αντιικών φαρμάκων, η εταιρεία που διευθύνει έχει ήδη προϋπολογισμό 2 δις δολαρίων.

Ανάλογη είδηση για την ύπαρξη εμβολίου κατά του κορονοϊού στο τέλος του χρόνου ανακοινώθηκε και από μεγάλη φαρμακευτική βιομηχανία της Βρετανίας, από την οποία έχουν, ήδη, αγοράσει 400 εκ. δόσεις η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά, Έλληνας που ζει τα τελευταία χρόνια στη Νέα Υόρκη και συνομιλεί τελευταία τακτικά ακόμα και με τον πρόεδρο Τραμπ λόγω της πανδημίας, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, πήγε σε ένα κοινό δημόσιο σχολείο  και όχι σε πανάκριβο ιδιωτικό ή πανάκριβο σχολείο αρίστων, τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ και εξελίχθηκε με το σπαθί του, σε έναν από τους σημαντικότερους manager παγκοσμίως.

Εξακολουθεί όμως, να τονίζει το Λ όπως οι Βορειοελλαδίτες και τα καλοκαίρια έρχεται για διακοπές στη Χαλκιδική  και συχνά λέει ότι αυτό που τον κάνει διαφορετικό είναι ότι ήταν και παραμένει περήφανος Έλληνας.

Ποιος ξέρει αν ήταν στην Ελλάδα που θα ήταν καταχωνιασμένος ο περήφανος Έλληνας Άλμπερτ Μπουρλά.

Ουδείς προφήτης στον τόπο του ή δυστυχώς φταίει το σύστημά μας και η νοοτροπία μας;

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Όταν το ελατήριο πιέζεται πολύ…

Newsteam 0 Comments

Όταν είχε ξεσπάσει η υγειονομική κρίση και επιβλήθηκε το λοκ ντάουν σχεδόν στα 3/4 της ανθρωπότητας,κάποιοι είχαν γράψει πως αυτό ήταν ένα πείραμα, εκτός των άλλων(επίθεση στην εργασία, στους μισθούς και τα εργατικά δικαιώματα ) και γιά να διαπιστώσει η παγκόσμια ολιγαρχία μέχρι που μπορεί να αντέξουν οι άνθρωποι τέτοιες συνθήκες καταπίεσης,εγκλεισμού,στέρησης.

Και ποιό θα ήταν το σημείο θραύσης που λέμε και στην επιστήμη της αντοχής των υλικών,
και ακόμα ποιές θα είναι οι αντιδράσεις σε συνθήκες βαθμιαίας αποσυμπίεσης. Ώστε να έχουν μιά τράπεζα δεδομένων γιά την επόμενη πανδημία, με μεγαλύτερα και καλύτερα επεξεργασμένα λοκ ντάουν.

Βία και ανυπακοή υπήρξε βέβαια και στη διάρκεια της καραντίνας : Στα παρισινά εργατικά προάστια λόγω της αστυνομικής βίας.

Στην Ελλάδα με τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και με τις πρωτομαγιάτικες
εκδηλώσεις, αλλά και(στην έναρξη της αποσυμπίεσης), με τις διαδηλώσεις κατά του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου και με τις βίαιες αστυνομικές επιθέσεις κατά της νεολαίας σε πλατείες Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Στις ΗΠΑ και στην Β.Οσετία με διαδηλώσεις κατά του λοκντάουν και γιά το δικαίωμα στη δουλειά, που κακώς έσπευσαν κάποιοι να τις πιστώσουν σε ακροδεξιούς (που κάποιοι απ’αυτούς, προφανώς προβοκάτορες,εμφανίστηκαν οπλισμένοι εκεί). Οι περισσότεροι ήταν ελευθεριακοί και άνεργοι.

Ωσότου το ελατήριο τινάχτηκε στον αέρα με αφορμή την δολοφονία του Τζόρτζ Φόυντ!!
Φάνηκε η βαθειά ταξική και ρατσιστική φύση της βορειοαμερικάνικης κοινωνίας.

Ήδη είχε αποδειχτεί με τραγικό τρόπο από την περίλθαψη των ασθενών με κοροναιό ή και χωρίς αυτόν.

Σύμφωνα με αφηγήσεις ομογενών μας εκεί, πρόκειται στην πραγματικότητα γιά συστηματική
ταξική και φυλετική εκκαθάριση ΑΠΟ κοροναιό, ΜΕ κοροναιό, και ΧΩΡΙΣ κοροναιό, φτωχών,γέρων, μαύρων,λατίνων. Έτσι διογκώνουν και τα νούμερα των νεκρών γιά να σκορπούν των πανικό και να κάνουν τους ανθρώπους πειθήνιους, υποκείμενα σε καραντίνα και σε ανεργία.

Ήδη τα νούμερα της ανεργίας έφτασαν τα 40 εκατ. στις ΗΠΑ. Ενώ ο Τραμπ κόβει χρήμα 2,3 τρισ. δολ. γιά τις corporations, τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Όλο αυτό κάπου έπρεπε να ξεσπάσει.Και ξέσπασε!!

Ο συμπατριώτης μας Γιάν.Ιωαννίδης του Stanford από την αρχή  έλεγε-με βάση το δικό του συντηρητικό αισθητήριο, αλλά τεκμηριωμένο με στοιχεία- πως το αυστηρό και μακρόχρονο λοκντάουν, εκτός από τις εργασιακές,οικονομικές, ψυχολογικές, κ.α. επιπτώσεις που θα έχει, είναι πολύ πιθανό να ξεσπάσει σε ταραχές, εξεγέρσεις, εμφύλιο πόλεμο αλλά και εξωτερικό πόλεμο.

Όλα αυτά αρχίζουν να τα ζουν στις ΗΠΑ και πολύ φοβάμαι σε λίγο και όλος ο κόσμος με εξωτερικές επεμβάσεις.

Ήδη οι γιάνγκηδες σταμάτησαν εντελώς πειρατικά δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια που
μετέφεραν υγρά καύσιμα από το Ιράν στην Βενεζουέλα. Τα ιρανικά τάνκερ πιό πριν δεν είχαν τολμήσει να τα σταματήσουν.

ΟΙ Ιρανοί είχαν απειλήσει με αντίποινα ,οπότε ας κάνουμε τον γκάγκστερ στους ανθρώπους της καρπαζιάς.

Ο Ιωαννίδης βέβαια λοιδορήθηκε και λοιδορείται ακόμα γιά τις απόψεις του, και συκοφαντείται γιά επιστημονικές του μελέτες. Επιβεβαιώνεται όμως σε πολλά. Και δηλώνει ευθαρσώς,ερχόμενος σε αντίθεση με τον Μπ.Γκέιτς ,την Big Pharma και τον Τράμπ, πως ένα εμβόλιο μάλλον κακό θα κάνει παρά καλό, γιατί οι θάνατοι από τον Covid19 προέρχονται από υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο με το εμβόλιο θα αντιδράσει ακόμα περισσότερο θανατηφόρα.

Ο Τραμπ απ’ τη μεριά του βρίσκεται στα δυό στενά.

Βλέπει πως με τους χειρισμούς του στην επιδημία χάνει τις εκλογές του Νοέμβρη που τις είχε σίγουρες πιό πριν.

Ξεσπάει ρίχνοντας τις ευθύνες στον ΠΟΥ, στη Κίνα(και ειδικά στο ΚΚ), στο Δημοκρατικό
κόμμα, το οποίο θεωρεί ότι κυριαρχείται από την ριζοσπαστική αριστερά (όπως και ο Δήμος της Μινεάπολης !!).

Ετοιμάζεται γιά πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς στην Βενεζουέλα,ίσως και στο Ιράν υπό την πίεση του Νετανιάχου.

Όλα αυτά εκλιπαρώντας την εύνοια και ικανοποιώντας τους πιό επιθετικούς κύκλους της βορειοαμερικάνικης ολιγαρχίας και της παγκόσμιας κυβέρνησης .

Ίσως παίξει και το τελευταίο του χαρτί: Στρατιωτικός νόμος και αναβολή των εκλογών.

Αυτό ψιθυριζόταν ήδη πριν λίγο καιρό. Ήδη δυο διαδηλωτές σκοτώθηκαν από αγνώστους, καθώς και ένας άντρας μιάς βοηθητικής υπηρεσίας των δυνάμεων ασφαλείας,ενώ άλλος ένας τραυματίστηκε.

Όλο το βράδυ γινόταν διαδηλώσεις και ταραχές σε δεκάδες πόλεις.

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας επιβλήθηκαν,ορισμένοι Κυβερνήτες κατέβασαν στους δρόμους την Εθνοφρουρά.

Ο εμφύλιος πόλεμος που φοβόταν ο Ιωαννίδης ; Μήπως κάτι είχε πάρει κιόλας το αυτί του ;

Ο θεός να βάλει το χέρι του με 140 εκατομμύρια όπλα που κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες !!

Τί σκοτεινά σχέδια μπαίνουν σε εφαρμογή!!

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Αν δεν αισθάνεσαι την ανθρωπότητα, έχεις ξεχάσει να είσαι άνθρωπος

Newsteam 0 Comments

Μεταφράσαμε το εβδομαδιαίο δελτίο του Vijay Prashad, Ινδού ιστορικού, δημοσιογράφου και διευθυντή της Τριηπειρωτικής: Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών*

Ο κορονοϊός συνεχίζει την μεταδοτική πορεία του σε όλο τον πλανήτη: περίπου 350.000 γνωστοί θάνατοι και περισσότεροι από 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν. Εν τω μεταξύ, στον Κόλπο της Βεγγάλης, ο κυκλώνας Amphan πραγματοποιεί την άγρια προσγείωσή του, με την τεράστια ενέργειά του να σαρώνει έναν διάδρομο ανάμεσα στο Μπαγκλαντές και την Ινδίας (Οντίσα και Δυτική Βεγγάλη). Αν δεν αισθάνεσαι την ανθρωπότητα σε αυτή την περίοδο, έχεις ξεχάσει να είσαι άνθρωπος.

Banksy (unknown), Game Changer, 2020.

Στην Τριηπειρωτική: Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας, συνεχίζουμε τις μελέτες μας για το CoronaShock, οι οποίες αναδεικνύουν γιατί η καπιταλιστική τάξη τραυλίζει πριν από αυτήν την πανδημία, ενώ τα σοσιαλιστικά τμήματα έχουν αναρρώσει πολύ γρηγορότερα. Το 2005, ο πρώην οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κένεθ Ρογκόφ έγραψε, Η επόμενη μεγάλη μάχη μεταξύ του σοσιαλισμού και του καπιταλισμού θα διεξαχθεί για την ανθρώπινη υγεία και το προσδόκιμο ζωής. Εκτιμούμε ότι ένας από τους λόγους για την πρόοδο στις σοσιαλιστικές περιοχές του κόσμου, παρά την οικονομική τους φτώχεια, είναι ότι παίρνουν την επιστήμη στα σοβαρά. Για τον λόγο αυτό, σε συνεννόηση με μια σειρά επιστημόνων και μηχανικών, έχουμε δημιουργήσει την Κόκκινη Προειδοποίηση #7 για να εξηγήσουμε τον ιό και τα αντίδοτα σε αυτόν.

Κόκκινη προειδοποίηση αριθ. 7. Βασικές πληροφορίες για το νέο κορονοϊό και το COVID-19

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ιού και των βακτηρίων;

Ο ιός και τα βακτήρια είναι δύο κύρια είδη μικροβίων που μολύνουν τους ανθρώπους. Τα βακτήρια είναι ένας από τους παλαιότερους ζωντανούς οργανισμούς και έχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για να ζήσουν και να αναπαραχθούν. Μόνο ένας μικρός αριθμός βακτηρίων προκαλεί την ανθρώπινη νόσο. Πολλά από αυτά είναι καλά βακτήρια. Ορισμένα είναι απαραίτητα ακόμη και για την επιβίωσή μας.

Οι ιοί δεν ορίζονται ως πλήρως ζωντανοί οργανισμοί, καθώς δεν μπορούν να αναπαραχθούν μόνοι τους. Είναι ένα μικρό κομμάτι γενετικού υλικού που περιέχεται σε ένα περιτύλιγμα πρωτεϊνών. Είναι επίσης γενικά πολύ μικρότεροι από τα βακτήρια.

Οι ιοί είναι γενετικά παράσιτα που χρειάζονται άλλα έμβια κύτταρα για να αναπαραχθούν. Όταν εισβάλλουν στα κύτταρα του ξενιστή τους, αρπάζουν τον βιοχημικό μηχανισμό του κυττάρου για να δημιουργήσουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό αντιγράφων του εαυτού τους. Αυτά τα αντίγραφα στη συνέχεια απελευθερώνονται από το κύτταρο, μερικές φορές το σκοτώνουν κατά τη διαδικασία, έπειτα μολύνουν άλλα κύτταρα και επαναλαμβάνουν τον ίδιο κύκλο.

Τα βακτήρια είναι πιο εύκολο να θανατωθούν, καθώς έχουν τις δικές τους ξεχωριστές χημικές διαδικασίες στις οποίες τα φάρμακα μπορούν να επιτεθούν, και αναπαράγονται πιο αργά από τους ιούς. Έχουμε έναν ολόκληρο αριθμό φαρμάκων, από τα παλαιότερα φάρμακα σουλφοναμίδης έως άλλα αντιβιοτικά τα οποία ελέγχουν με επιτυχία τις βακτηριακές λοιμώξεις στο σώμα μας.

Ο Masaru Shichinohe (Ιαπωνία), Ο καθένας είναι καλός, 2003.

Τι είναι το νέο κορονοϊός;

Ο SARS-CoV- 2 ανήκει σε µια οικογένεια ιών που ονομάζονται κορονοϊοί οι οποίοι συνήθως μολύνουν τα θηλαστικά και τα πτηνά. Υπάρχουν επτά κορωνάβιοι που μολύνουν τους ανθρώπους, τέσσερις εκ των οποίων έχουν προηγηθεί. Ο SARS-CoV- 2, ο ιός που προκαλεί τη νόσο COVID- 19, είναι ένας από τους κορονοϊούς· έχει αιχμηρές προεξοχές στην επιφάνειά του, οι οποίες μοιάζουν με ένα στέμμα ή κορόνα όταν μελετούνται υπό μικροσκόπιο.

Οι πιθανότητες να περάσουν οι ιοί από άλλα είδη σε ανθρώπους αυξάνονται αν αυτά τα είδη βρίσκονται σε στενή επαφή μαζί μας. Επομένως, τόσο η εργοστασιακή γεωργία όσο και οι αγορές ζώντων ζώων και πτηνών παρέχουν ευκαιρίες για τέτοιες μεταφορές, οι οποίες ονομάζονται ζωονοσογόνες μεταφορές.

Οι νυχτερίδες συχνά χρησιμεύουν ως μεγάλη δεξαμενή αυτών των ιών. Η μετάδωση από νυχτερίδες σε ανθρώπους μπορεί να συμβεί άμεσα ή μπορεί να συμβεί μέσω άλλων ζώων που δρουν ως ενδιάμεσοι ξενιστές. Οι γάτες, οι μαϊμούδες, οι παγκολίνοι και οι σκύλοι μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν τέτοιους ιούς, και επομένως μπορούν να δράσουν ως μεσάζοντες μεταξύ των νυχτερίδων και εμάς. Αρκετοί ιοί – όπως ο Έμπολα, η λύσσα, η εγκεφαλίτιδα, ο SARS (που τώρα μετονομάστηκε σε SARS-CoV- 1), η Chikungunya, η Ζίκα και η Νίπα, έχουν μεταπηδήσει από νυχτερίδες σε ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο.

Εκτός από τους ιούς νυχτερίδων, ορισμένοι από τους άλλους ιούς που έχουν προκαλέσει επιδημίες στον άνθρωπο προέρχονται από πτηνά και χοίρους. Η πιο γνωστή ομάδα ιών που μοιράζονται οι χοίροι, τα πτηνά και εμείς, αποτελείται από τα διαφορετικά στελέχη ιών γρίπης. Ήταν η γρίπη των χοίρων ή η γρίπη των πτηνών που ευθύνεται για την ισπανική γρίπη του 1918, η οποία πιθανότατα ξεκίνησε στο Κάνσας. Προκάλεσε επίσης την πανδημία της περιόδου 2009-2010 που ξεκίνησε στη Βόρεια Αμερική, μολύνοντας περίπου 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους και σκοτώνοντας περίπου 284.000. Η θανατηφόρα γρίπη H5N1, η οποία θεωρείται επί του παρόντος μείζων απειλή, αποτελεί συνδυασμό γρίπης των χοίρων και γρίπης των πτηνών. Εξαπλώνεται μέσω των πτηνών και στη συνέχεια στον ανθρώπινο πληθυσμό μέσω οικόσιτων παπιών, πουλερικών ή πτηνοτροφείων.

Καθώς οι ιοί δεν έχουν τους πλήρεις μηχανισμούς ενός ζωντανού κυττάρου, χρησιμοποιούν αυτούς των κυττάρων ξενιστή. Οι ιοί έχουν είτε DNA είτε RNA. Το DNA φέρει τον γενετικό μας κώδικα, ενώ το RNA χρησιμοποιεί αυτόν τον γενετικό κώδικα για να παράγει τις πρωτεΐνες που χρειάζεται το σώμα μας. Οι ιοί RNA περιλαμβάνουν την ηπατίτιδα C, τον Έμπολα, τον SARS (και στις δύο παραλλαγές), γρίπη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά και HIV, που προκαλεί AIDS. Ο νέος ιός του κορονοϊού- ή SARS-CoV-2 – είναι ένας ιός RNA.

Herbert Ploberger (Αυστρία), Αυτοπροσωπογραφία με οφθαλμολογικά μοντέλα, 1928-1930.

Γιατί αυτός ο καινούριος κορονοϊός προκάλεσε τόσους πολλούς θανάτους;

Ο SARS-CoV- 1 και ο MERS-CoV- 1 είχαν πολύ υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τον SARS-CoV- 2. Στον SARS, το ποσοστό θανάτων ήταν 11%, ενώ ο MERS ήταν περίπου 35%. Συγκριτικά, οι θάνατοι από SARS-CoV-2 ή COVID-19 είναι περίπου 1%, πολύ λιγότεροι από τους θανάτους από SARS ή MERS. Ωστόσο, αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από τη γρίπη, η οποία έχει ποσοστό μικρότερο από 0,1%.

Ο SARS-CoV-2 είναι επικίνδυνος, καθώς περνάει εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Αυτή η ικανότητα εύκολης μετάδοσης από ένα μολυσμένο άτομο σε ένα άλλο οδηγεί σε πολύ μεγάλο αριθμό λοιμώξεων, και επομένως σε πολύ υψηλό επίπεδο συνολικών θανάτων. Ο SARS-CoV-2 επηρεάζει πολύ πιο σοβαρά άτομα άνω των 65 ετών. Όσο υψηλότερη είναι η ηλικιακή ομάδα, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου όπως καρδιοπάθεια, διαβητικούς, καρκίνο, άσθμα ή άλλες χρόνιες παθήσεις. Σε αυτούς είναι – μεταξύ άλλων ομάδων κινδύνου, όπως εκείνοι που έχουν ανοσοποιητική ανεπάρκεια ή υπάρχουσες αναπνευστικές συνθήκες – που παρατηρείται πολύ υψηλότερο ποσοστό θανάτων στην πανδημία COVID- 19. Αυτό έχει επιδεινωθεί σε χώρες με μεγάλη παρουσία γηροκομείων, όπου ηλικιωμένοι ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και πολλές χρόνιες παθήσεις ζουν κοντά, τροφοδοτώντας την εξάπλωση της λοίμωξης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο COVID-19 είναι επικίνδυνος μόνο για τους ηλικιωμένους.

Ο SAR-CoV-2 έχει προσαρμοστεί αποτελεσματικότερα στους ανθρώπινους ξενιστές του από ό,τι οι SARS-CoV-1 και MERS. Όταν η τωρινή έκδοση του ιού COVID- 19 μεταλλάχθηκε, είτε σε εμάς είτε σε έναν άγνωστο ενδιάμεσο ξενιστή, έγινε ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να συνδέεται με τα ανθρώπινα κύτταρα. Η αιχμηρή πρωτεΐνη στην επιφάνεια του SARS-CoV- 2 συνδέεται με τους υποδοχείς ACE- 2 που βρίσκονται στην επιφάνεια ενός μεγάλου αριθμού κυττάρων, από τους πνεύμονες μέχρι το ήπαρ, τα νεφρά και τον εντερικό σωλήνα.

Η αρχική λοίμωξη είναι πιθανότερο να συμβεί μέσω αερομεταφερόμενων σωματιδίων που μεταφέρονται σε σταγονίδια που απελευθερώνονται από τους μολυσμένους. Επομένως, η αρχική λοίμωξη λαμβάνει χώρα στη μύτη, το λαιμό ή την ανώτερη αναπνευστική οδό. Εάν ο οργανισμός μπορεί να καταπολεμήσει τη λοίμωξη εκεί και να την νικήσει, μπορεί να εκδηλώσει μόνο ήπιο ερεθισμό του λαιμού, ξηρό βήχα ή ήπιο πυρετό. Πολύ συχνά, τα άτομα που έχουν μολυνθεί δεν εμφανίζουν καν συμπτώματα, είναι ασυμπτωματικά. Αλλά και όσοι έχουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικά μπορούν να μολύνουν τους άλλους.

Στους περισσότερους ανθρώπους, ο COVID- 19 δεν είναι σοβαρή ασθένεια. Αλλά σε ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων, η λοίμωξη ταξιδεύει στους πνεύμονες – την κατώτερη αναπνευστική οδό – προκαλώντας πνευμονία. Οι πνεύμονες σε αυτούς τους ασθενείς εμφανίζουν μία ένα φαινόμενο γυαλιού εδάφους ορατό σε αξονική ακτινογραφία. Για τους ηλικιωμένους, μπορεί επίσης να συνοδεύεται από δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο COVID- 19 γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος όταν προκαλεί υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και αδιαθεσία. Αυτή η αυξημένη ανοσολογική απάντηση όχι μόνο προσβάλλει τα μολυσμένα κύτταρα, αλλά και τα υγιή κύτταρα, δημιουργώντας αυτό που ονομάζεται κυτοκίνη καταιγίδα και βλάπτοντας ακόμη περισσότερο τους πνεύμονες. Είναι η κυτοκίνη καταιγίδα που προκλήθηκε από τη γρίπη του 1918-20 που προκάλεσε την υψηλή θνησιμότητά της. Επιπλέον, καθώς η αιχμηρή πρωτεΐνη SARS-CoV- 2 μπορεί να συνδεθεί με άλλα όργανα του σώματος προσκολλούμενη στον επιφανειακό υποδοχέα ACE- 2, προσβάλλοντας επίσης άλλα ζωτικά όργανα και μπορεί να συμβάλει σε πολλαπλές αποτυχίες οργάνων.

Ivan Vepkhvadze (ΕΣΣΔ), Προοπτική. Νέοι επιστήμονες, 1981.

Ποια είναι η πιθανότητα δημιουργίας ενός εμβολίου ή φαρμάκων για τον περιορισμό της πανδημίας;

Εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός αποτέλεσε τη βασική οδό για τον έλεγχο λοιμωδών νόσων που προκαλούνται από ιούς. Ενώ χρησιμοποιήσαμε εμβόλια κατά βακτηριακών ασθενειών όπως η πανώλη, και εξακολουθούμε να τα χρησιμοποιούμε κατά άλλων ασθενειών όπως ο τυφοειδής, με την ανακάλυψη αντιβιοτικών ευρέως φάσματος όπως τα φάρμακα σουλφοναμίδης, άλλα αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη, οι βακτηριδιακές λοιμώξεις έχουν γίνει πιο εύκολο να ελεγχθούν.

Οι ιογενείς λοιμώξεις καταπολεμούνται σε μεγάλο βαθμό από τους μηχανισμούς καταπολέμησης της νόσου του οργανισμού. Τα αντισώματα και τα Τ κύτταρα μας καταπολεμούν κάθε εξωτερική εισβολή, είτε από βακτήρια είτε από ιό. Τα εμβόλια ξεγελούν τον οργανισμό να δημιουργήσει αντισώματα στο σύστημά μας για την καταπολέμηση λοιμώξεων συγκεκριμένων ιών. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού θυμάται τους εισβολείς που εισήχθησαν από το εμβόλιο και γνωρίζει πώς να καταπολεμήσει την πραγματική λοίμωξη όταν παρουσιαστεί. Για τις ιογενείς ασθένειες, η πραγματική ανοσία της αγέλης προέρχεται από τον εμβολιασμό, ο οποίος προστατεύει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και έτσι σπάει την αλυσίδα μετάδοσης.

Ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες υιοθετούν διαφορετικές προσεγγίσεις για τα εμβόλια. Ένα σύνολο προσεγγίσεων αφορά τη χρήση υφιστάμενων τεχνολογιών, δηλαδή ζώντων, ανενεργών ή τμημάτων των ιών για την ενεργοποίηση της δημιουργίας αντισωμάτων. Αυτά τα εμβόλια είναι γνωστά. Η άλλη προσέγγιση είναι η χρησιμοποίηση των προόδων στη γενετική μηχανική για τη δημιουργία νέων τύπων εμβολίων. Και τα δύο σετ εμβολίων εισέρχονται σε κλινικές δοκιμές. Τα περισσότερα υποψήφια εμβόλια αποτυγχάνουν κατά τη διάρκεια της φάσης κλινικής δοκιμής της ανάπτυξης του εμβολίου, δεν αναπτύσσουν αντισώματα, η δράση τους μπορεί να είναι πολύ μικρή, ή μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις, όπως ακόμα πιο σοβαρές λοιμώξεις από αυτές που θα είχαν λάβει χώρα χωρίς το εμβόλιο. Η ανάπτυξη του εμβολίου μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 12 έως 18 μήνες.

Τα εμβόλια συχνά αναπτύσσονται με πλήρη προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για να αποκομίζουν κέρδη για τις ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες, παρόλο που μεγάλα ποσά δημοσίου χρήματος επενδύονται για την ανάπτυξή τους. Το φιλανθρωπικό κεφάλαιο – το οποίο έχει δημιουργήσει φορείς όπως η GAVI (Εμβολιακή Συμμαχία) – ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει το δημόσιο καλό, αλλά αρνήθηκε να δεχτεί ότι τα εμβόλια θα πρέπει να είναι διαθέσιμα χωρίς καμία ευρεσιτεχνιακή προστασία. Κίνα, από την άλλη πλευρά, έχει δηλώσει ότι θα σπάσει τις αλυσίδες προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και θα προσφέρει ένα εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό.

Όταν ένα φάρμακο λειτουργεί, ή αναπτύσσεται ένα εμβόλιο, η αντιγραφή του εμπίπτει στις δυνατότητας κάθε επιστημονικά ανεπτυγμένης χώρας. Η προστασία κατά των αναπτύξεων αυτών περιλαμβάνεται στις διεθνείς συνθήκες και τη γεωπολιτική (όπως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με το εμπόριο ή στα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας Που Σχετίζονται Με Το Εμπόριο(TRIPS) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Φάρμακα. Τα υπάρχοντα φάρμακα χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του ιού SARS-CoV-2. Οι δοκιμές σε ανθρώπους θα μας διδάξουν αν αυτά τα επαναχρησιμοποιούμενα φάρμακα είναι αποτελεσματικά. Διεξάγονται πολλές δοκιμές για τα φάρμακα, όπως μια σειρά φαρμάκων που δοκιμάζονται μέσω των δοκιμών αλληλεγγύης, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Οπλισμένοι με πίστη στην επιστήμη και τις ιατρικές γνώσεις, πάνω από δύο χιλιάδες Κουβανοί γιατροί στο Διεθνή Μπριγάδα Γιατρών Ειδικευμένων στις Καταστροφές και τις Σοβαρές Επιδημίες έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για να καταπολεμήσουν την πανδημία κατά μέτωπο. Η Μπριγάδα, η οποία ιδρύθηκε το 2005, πήρε το όνομά του από Αμερικανό στρατιώτη ο οποίος πολέμησε στον Κουβανικό Απελευθερωτικό μεταξύ 1868 και 1878. Η διεθνιστική του προσήλωση εμπνέει το ιατρικό προσωπικό της Κούβας. Ο ασφυκτικός αέρας του σωβινισμού και του ρατσισμού δεν είναι γι’ αυτούς. Ο διεθνισμός τους και η προσήλωσή τους στην επιστήμη είναι αυτά που επιβεβαιώνουν την πίστη μας στην ανθρωπότητα. Το Codepink έχει ζητήσει από τους Κουβανούς γιατρούς να λάβουν το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί.

*Η Τριηπειρωτική Διάσκεψη ήταν ένα συνέδριο επαναστατικών κινημάτων από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1966 στην Κούβα. Η διάσκεψη προέκυψε από τα κράτη που εξήλθαν από το αντιαποικιακό κίνημα και δημιούργησαν το Κίνημα των Αδεσμεύτων(NAM), αλλά και κινήματα με ημιτελείς αντιαποικιοκρατικούς πολέμους εθνικής απελευθέρωσης, τα οποίa είχαν πιο ριζοσπαστικό πρόταγμα και τα οποία είχαν συγκεντρωθεί το 1957 στον Αφρικανο-ασιατικό Λαϊκό Οργανισμό Αλληλεγγύης (AAPSO).

Η Τριηπειρωτική Διάσκεψη έθεσε στόχους, την ειρήνη και το σοσιαλισμό, όπως και να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα που θα οδηγούσαν σε αυτόν τον στόχο.

Η Τριηπειρωτική: Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας, αποτελεί συνέχεια της κληρονομιάς της Τριηπειρωτικής Διάσκεψης.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διεθνιστικής επαφής με τα αντιιμπεριαλιστικά επαναστατικά κινήματα του κόσμου, η GuernicaEu ανακοίνωσε στις 3 Απριλίου 2020 την συνεργασία με την Τριηπειρωτική: Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών, για την μετάφραση στα ελληνικά των εβδομαδιαίων δελτίων της.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Μόσχα: Το εμβόλιο κατά κορονοϊού θα είναι έτοιμο στο τέλος Ιουλίου

Newsteam 0 Comments

Σε μια εντυπωσιακή ανακοίνωση προχώρησε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο Πούτιν, με την ιδιότητα του και ως αρχιστρατήγου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ότι ο ρωσικός Στρατός έχει προχωρήσει πολύ στην προετοιμασία δικού του εμβολίου για τον κορονοϊό και εντός του Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι κλινικές δοκιμές του.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Ρώσος υπουργός ανέφερε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το 48ο Κεντρικό Επιστημονικό-Ερευνητικό Ινστιτούτο του Σώματος Ραδιοχημικού και Βιολογικού Πολέμου, το οποίο κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία, ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο τις προκλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου, οι οποίες μάλιστα θα έχουν ολοκληρωθεί την 1η Ιουνίου, με τον σημερινό σχεδιασμό να θέλει εντός δύο μηνών να έχουν ολοκληρωθεί και οι κλινικές δοκιμές.

Ο προγραμματισμός αυτός μοιάζει να επιταχύνει περίπου κατά έναν μήνα την έναρξη των κλινικών δοκιμών σε εθελοντές, ο οποίος είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινούσε από άλλα ρωσικά επιστημονικά εργαστήρια αργότερα εντός του Ιουνίου, έτσι ώστε στα τέλη του καλοκαιριού να καταστεί δυνατή η πιστοποίηση και η μαζική παραγωγή του νέου εμβολίου.

Κατά την ίδια τηλεδιάσκεψη του προέδρου Πούτιν με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, που είναι το δημοφιλέστερο μέλος της ρωσικής κυβέρνησης και συνδέεται στενά με τον κ. Πούτιν, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του να διοργανωθεί η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τα 75χρονα της αντιφασιστικής Νίκης στις 24 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά το νικηφόρο 1945 και μάλιστα παρουσία του στρατάρχη Ζούκοφ και του αρχιστράτηγου Στάλιν.

Όπως εξήγησε ο κ. Πούτιν, έπειτα από τη μελέτη των μοντέλων των επιδημιολόγων της χώρας και της εισήγησης τους ότι έχει ξεπεραστεί η κορύφωση της πανδημίας και έχει ξεκινήσει η αποδρομή της, έκρινε ότι είναι δυνατή πλέον η προετοιμασία κάτω από αυστηρούς κανόνες υγειονομικής ασφάλειας της παρέλασης, που διοργανώνεται κάθε χρόνο την 9η Μαΐου, αλλά φέτος αναβλήθηκε λόγω του κορονοϊού.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης και η προστασία από τον Covid-19

Newsteam 0 Comments

Στην οικοδόμηση της συλλογικής ανοσίας ρίχνει τώρα το βάρος η επιστημονική κοινότητα καθώς η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα. Το εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο.

Και καθώς εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό δεν είναι διαθέσιμο ακόμα, ερευνητές του Νοσοκομείου Αττικόν αντιπροτείνουν ένα ήδη υπάρχον εμβόλιο για την προστασία του πληθυσμού ενόψει του δεύτερου κύματος COVID-19.

Μάλιστα έχουν τεκμηριώσει επιστημονικά ήδη τον συσχετισμό με μελέτη που ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό στο Νοσοκομείο Αττικόν και ξεκινούν άμεσα τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

1η Ιουνίου το πρόγραμμα εμβολιασμού

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες ειδικοί, με επικεφαλής τον Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ κ.Ευάγγελο Γιαμαρέλλο, έχουν λάβει έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και ξεκινούν την 1η Ιουνίου το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 με το εμβόλιο κατά της φυματίωσης (BCG).

Επιστημονικές αναφορές από πολλές χώρες δείχνουν ότι ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Ήδη σε τρεις χώρες (Αυστραλία, Γερμανία και Ολλανδία) έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού κατά του κορoνοϊού με το εμβόλιο της φυματίωσης.

Ελληνική μελέτη τεκμηριώνει τη σχέση του εμβολίου BCG με την COVID-19
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδειξη ότι ο εμβολιασμός αυτός είναι αποτελεσματικός προέρχεται από μελέτη που ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020 στο Αττικό Νοσοκομείο υπό το συντονισμό του κ. Γιαμαρέλλου.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αξιολογήθηκαν από ομάδα ειδικών επιστημόνων από το εξωτερικό και κατατέθηκαν πριν λίγες ημέρες στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Σύμφωνα με αυτά, όσοι είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της φυματίωσης είχαν ως και 80% μικρότερο κίνδυνο για να εκδηλώσουν κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού.

Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την ελπίδα ότι ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου κατά του νέου κορoνοϊού.

Όπως εξηγεί ο κ. Γιαμαρέλλος μιλώντας στο protothema.gr/ygeiamou.gr, η επάνοδος της κοινωνικής ζωής στο φυσιολογικό επίπεδο απαιτεί την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου ανοσίας μεγάλου ποσοστού πολιτών, κάτι το οποίο ονομάζεται συλλογική ανοσία.

Και προσθέτει: Όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο ειδικό εμβόλιο, τότε η ανάπτυξη συλλογικής ανοσίας μπορεί να γίνει με εμβόλια που παρέχουν μία γενικευμένη ασπίδα προστασίας, όπως είναι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης.

Ξεκινά ο εμβολιασμός του πληθυσμού

Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 με το εμβόλιο κατά της φυματίωσης έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ και πρόκειται να ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου 2020.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν άτομα ηλικίας ίσης ή μεγαλύτερης των 50 ετών που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται σε 4 νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Αλεξανδρούπολης, της Ημαθίας, της Πτολεμαϊδας, του Ναυπλίου και της Κορίνθου.

Σε καθένα και σε καθεμιά που ενδιαφέρονται να εμβολιαστούν θα γίνεται πρώτα μέτρηση των αντισωμάτων κατά του κορονοϊού, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν ή όχι εκτεθεί τον ιό, διευκρινίζει ο κ. Γιαμαρέλλος.

Πηγή: health4U.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »