Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

DW: Η Τουρκία εξοπλίζεται σαν αστακός

Newsteam 0 Comments

H ελληνοτουρκική διένεξη και η διαμεσολάβηση Γαλλίας και Γερμανίας, η αύξηση των τουρκικών εξοπλισμών και η κρίση στον ελληνικό τουρισμό λόγω πανδημίας στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στην Τουρκία αναφέρεται ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung το οποίο σημειώνει: Μόνο την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης για τα οικόπεδα φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο Ερντογάν ζήτησε η χώρα να σκαρφαλώσει στην κορυφή του πρωταθλήματος της βιομηχανίας όπλων. Δεν πρέπει ούτε λεπτό να χάσουμε, είπε. Οι περιφερειακές συγκρούσεις αναγκάζουν τη χώρα να παράγει σύγχρονα οπλικά συστήματα με ίδιους πόρους. Μια εθνική αμυντική βιομηχανία σε όλους τους κρίσιμους τομείς που είναι ανεξάρτητη από το εξωτερικό είναι ο πιο σημαντικός στόχος, είπε σε ένα ναυπηγείο. Ο Ερντογάν βρίσκεται στη διαδικασία αύξησης του στρατιωτικού δυναμικού της Τουρκίας εδώ και χρόνια. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία που συλλέγει το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη (SIPRI). Το ποσοστό για τον εξοπλισμό στον κρατικό προϋπολογισμό το 2019 ήταν 7,8%, το υψηλότερο από το 2003. Το γερμανικό ποσοστό -λίγο αλλαγμένο- ανέρχεται στο 2,8%. Πέρυσι, η Τουρκία ξόδεψε 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες, μία αύξηση άνω του 50% από το 2015 και σχεδόν διπλάσια από ό,τι πριν από δέκα χρόνια

Ο Οτσάν Ντερμικάν, σε σχόλιο του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επικεντρώνεται στη διαμεσολαβητική προσπάθεια Γαλλίας και Γερμανίας και στην διαφορετική τακτική που ακολουθούν: H Τουρκία είναι ουσιαστικός εταίρος στην ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση, εταίρος στο ΝΑΤΟ και ακόμη ένας σημαντικός, περιφερειακός οικονομικός και στρατιωτικός παράγοντας. Η αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στη Μεσόγειο και στα ελληνικά νησιά είναι επομένως αφελής και επικίνδυνη και αυξάνει τον κίνδυνο ενός πολέμου. Επομένως, η επίλυση της διαφοράς αποτελεί δοκιμασία για την ΕΕ. Το Βερολίνο και το Παρίσι μπορούν μόνον από κοινού να επιτύχουν κάτι. Η στρατηγική Good Cop, Bad Cop των Μακρόν και Μέρκελ μέχρι στιγμής προκάλεσε μόνο επιπλέον κλιμάκωση. Δεν χρειάζεται περισσότερος στρατός στην περιοχή, αλλά περισσότερος διάλογος. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διαπραγματευτούν όλες τις περιστάσεις. Μια επίδειξη όπλων θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Η αυστριακή εφημερίδα Die Presse από τη Βιέννη γράφει για τη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας: Η ελληνοτουρκική διαμάχη στο Αιγαίο δεν είναι εφεύρεση του Ερντογάν. Αλλά με τις απειλές περί πολέμου και τις προκλήσεις πυροδοτεί τη σύγκρουση. Ο πόλεμος των λέξεων γίνεται όλο και πιο περίεργος: Δεν αποφεύγουμε έναν αγώνα, βρόντηξε και άστραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – και κατέστησε σαφές ότι στην ανάγκη αποδέχεται και τον θάνατο των δικών του στρατιωτών. Το ερώτημα είναι εάν όσοι μας αντιμετωπίζουν στη Μεσόγειο είναι επίσης πρόθυμοι να κάνουν τέτοιες θυσίες. Το προκλητικό μήνυμα του Ερντογάν απευθυνόταν στην Ελλάδα – και στους συμμάχους της Αθήνας στην ΕΕ. Προηγουμένως, άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί στην Άγκυρα είχαν απειλήσει ανοιχτά με πόλεμο.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές της σελίδες φιλοξενεί άρθρο με τον τίτλο Ελληνική τραγωδία. Το άρθρο αναφέρεται στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στον τουρισμό: Από τη μία πλευρά, σημαντικές χώρες προέλευσης των επισκεπτών έχουν αποκοπεί από την Ελλάδα. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Αυστραλία και ο Καναδάς αντιπροσώπευαν το 13% των εσόδων πέρυσι. …Δεύτερον, η πανδημία εξελίχθηκε τόσο ανησυχητικά σε ορισμένες χώρες που η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ζητήσει πιστοποιητικό για αρνητικό τεστ κορωνοϊού, καταρχάς στα βόρεια χερσαία σύνορα για επισκέπτες από τα Βαλκάνια, στη συνέχεια για αεροπορικούς ταξιδιώτες από την Ισπανία, τη Σουηδία ή το Βέλγιο. Τρίτον, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε λίγες εβδομάδες, σε 9.300, γεγονός που με τη σειρά του οδήγησε την Ιταλία οι επαναπατριζόμενοι από διακοπές στην Ελλάδα να μπαίνουν σε δεκαπενθήμερη καραντίνα.

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Το πληγωμένο θηρίο είναι πιο επικίνδυνο

Newsteam 0 Comments

Έμπειροι διπλωμάτες θεωρούν ότι οι Τούρκοι επιζητούν θερμό επεισόδιο για να το φορτώσουν στην Ελλάδα, προσπαθώντας να αντιστρέψουν τη διεθνή κοινή γνώμη.
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Η κατάσταση είναι περίπλοκη. Αυτή την εποχή ο Ερντογάν θυμίζει πληγωμένο θηρίο. Όλα όσα είχε σχεδιάσει ανατράπηκαν. Το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, που έφτανε μέχρι το Γιβραλτάρ, κατέρρευσε. Και τώρα είναι πραγματικά πιο επικίνδυνος. Γι’ αυτό χρειάζεται εκ μέρους μας ψυχραιμία στον υπέρτατο βαθμό για την αποφυγή του οποιουδήποτε σφάλματος.  Αυτά μας έλεγε έμπειρος διπλωμάτης, όταν του ζητήσαμε τη γνώμη του για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Και η αλήθεια είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας του είναι τόσο στριμωγμένος στα σχοινιά. Επί τόσα χρόνια πρωτοστάτησε σε διάφορες… μαγκιές και οι ισχυροί έκαναν το κορόιδο, θεωρώντας ότι γίνονται για λόγους εσωτερικής εκμετάλλευσης του Τούρκου προέδρου. Ουδείς από τη διεθνή κοινότητα είχε διαβλέψει ποια είναι τα πραγματικά σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ούτε φυσικά και οι Έλληνες πολιτικοί. Ειδικά μετά την κουμπαριά με τον Κώστα Καραμανλή, όλοι στην Αθήνα έλεγαν πως βρήκαμε έναν αξιόπιστο συνομιλητή στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Το ζήτημα είναι ότι ουδείς μπόρεσε ποτέ να κατανοήσει μέχρι πού έφταναν οι φιλοδοξίες του Ερντογάν. Άντε κάποιοι πιο προχωρημένοι έλεγαν ότι θέλει να μοιάσει στον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, τον Κεμάλ Ατατούρκ. Κι όμως, ο Τούρκος πρόεδρος καιγόταν αφενός μεν να αποκαθηλώσει τον Ατατούρκ και να πάρει τη θέση του, αφετέρου δε να γίνει ο νέος Σουλτάνος που θα ελέγχει τη Μεσόγειο Θάλασσα. Ακόμη και στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας ελάχιστοι έδωσαν σημασία. Ούτε κι όταν εισέβαλε στο Βόρειο Ιράκ, ή και στη Βόρεια Συρία.
Για πρώτη φορά η διεθνής κοινότητα άρχισε να υποψιάζεται για το πού το πάει ο Τούρκος πρόεδρος, όταν ξεκίνησε να αμφισβητεί τις συνθήκες που είχε υπογράψει ο Ατατούρκ και ιδιαίτερα αυτή της Λωζάννης. Βλέπετε, η συνθήκη της Λωζάννης δεν του επέτρεπε να αναπτύξει το δόγμα του για τη Γαλάζια Πατρίδα. Εκεί, όμως, που τράνταξε συθέμελα τη διεθνή γνώμη ήταν με το απίθανο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και το ότι απέστειλε μισθοφόρους τζιχαντιστές στο πλευρό του Σάρατζ. Αυτό ήταν και το μεγάλο λάθος, καθώς άλλαξε πίστα και στο πώς τον αντιμετωπίζουν οι ξένοι. Το κακομαθημένο παιδί μετατράπηκε σε επικίνδυνο πειρατή. Και το σημαντικότερο, χτύπησε στο μαλακό υπογάστριο τη Γαλλία, τη μοναδική πυρηνική δύναμη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ζωτικά συμφέροντα στη Μεσόγειο.
Η αντίδραση της Ελλάδας
Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι στο απόγειο της δόξας τους οι ισχυροί συνήθως έχουν απώλεια αντανακλαστικών. Κάτι τέτοιο συνέβη και με τον Ερντογάν, που έβλεπε την Ελλάδα σαν μύγα. Επίσης, θεωρούσε την Τουρκία πιο ισχυρή ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι έχει ανάγκη τα λεφτά της, τόσο για το μεταναστευτικό, όσο και με την ειδική εμπορική σχέση που έχει αναπτύξει στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που τη μία ξεκινούν και την άλλη παγώνουν.
Το 2020 εξελίσσεται πολύ άσχημα με την Τουρκία. Κατ’ αρχάς, στη μάχη του Έβρου υπέστη δεινή ήττα από την Ελλάδα, που απέκρουσε τις ορδές λαθρομεταναστών που ο ίδιος έστειλε. Εκεί δεν αντιμετώπισε μόνο την Ελλάδα –που ματαίωσε τα σχέδιά του– αλλά και την ίδια την Ευρώπη, καθώς από τη μία είδε στον Έβρο να βρίσκονται και φρουροί από άλλα κράτη της Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα η Ε.Ε. εν μέσω πανδημίας τού έκοψε τα λεφτά. Και μάλιστα όταν ζήτησε να δει τη Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος τον παρέπεμψε στην Ούρσουλα Φον νετρ Λάιεν, η οποία του ύψωσε ανάστημα παραπέμποντάς τον σε νέες χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για να υπάρξει νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό κι εν συνεχεία να αναζητηθούν κονδύλια. Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι, όπως λέει και το λαϊκό γνωμικό. Οι διαπραγματεύσεις λόγω και της πανδημίας έχουν βαλτώσει, ενώ τα μηνύματα που λαμβάνει είναι αρνητικά. Η Μέρκελ δεν ελέγχει πλέον όλες τις χώρες και ήδη πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου, υπάρχουν άλλες τρεις τουλάχιστον χώρες (Γαλλία, Αυστρία, Πολωνία) που απειλούν με βέτο εάν υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση της Τουρκίας.
Η Γαλλία και η συμφωνία για πακέτα
Το χειρότερο σενάριο για τον Ερντογάν συνέβη τον Ιούλιο. Εκεί όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από τετραήμερες διαπραγματεύσεις αποφάσισε να μοιράσει τουλάχιστον δύο τρισεκατομμύρια ευρώ στα μέλη της. Άκουγε τα πακέτα ο Ερντογάν κι έτρεχαν τα σάλια του. Η χρεοκοπημένη Ελλάδα θα πάρει μέσα σε μία επταετία ένα πακέτο, που μαζί με τις ενισχύσεις από τα σταθερά κοινοτικά προγράμματα θα ανέλθει σχεδόν στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ – και η Τουρκία τίποτα. Και το σημαντικότερο, αύξησε σε υπερθετικό βαθμό τους εχθρούς της Τουρκίας εντός της Ευρώπης.
Όμως δύο γεγονότα στην κυριολεξία διέλυσαν το αφήγημα του Ερντογάν για τη Γαλάζια Πατρίδα, δηλαδή τη Μεγάλη Τουρκία. Δύο γεγονότα κατά το τριήμερο 4-6 Αυγούστου. Στις 4 Αυγούστου σημειώθηκε η φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού με δεκάδες νεκρούς. Και δύο ημέρες αργότερα ο Εμανουέλ Μακρόν με την επίσκεψή του έθεσε τον Λίβανο υπό τη σκέπη της Γαλλίας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί και δεσμεύοντας όλους τους λογαριασμούς Λιβανέζων αξιωματούχων από όποια πλευρά και να προέρχονται. Ταυτόχρονα, έθεσε το κατεστραμμένο λιμάνι υπό γαλλική εποπτεία, κάτι που ικανοποίησε και τις όμορες χώρες.

Την ίδια ημέρα –6 Αυγούστου– ο Νίκος Δένδιας υπογράφει στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του τη συμφωνία για την ανακήρυξη των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου. Κάτι που σημαίνει ότι μόλις η συμφωνία ανακοινωθεί στον ΟΗΕ, καταπέφτει το έτσι κι αλλιώς παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Τι έχασε σε αυτό το διαβολοτριήμερο ο Ερντογάν; Το πιθανότερο να έχει απολέσει όλους τους συμμάχους του στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνουν έμπειροι διπλωμάτες, που όμως είναι επιφυλακτικοί για το μέλλον διότι, όπως λέει και ο λαός μας, το πληγωμένο θηρίο γίνεται πάντα πιο επικίνδυνο. Πλέον δεν μπορεί ούτε να περάσει τουρκικό πλοίο από τα χωρικά ύδατα Συρίας, Λιβάνου, Ισραήλ, ενώ κι επισήμως και στην Αίγυπτο. Μάλιστα, στη χώρα των Φαραώ οποιαδήποτε κίνηση κάνει με τους αδελφούς Μουσουλμάνους θα θεωρηθεί εχθρική από τον Αλ Σίσι.
Ακόμη και η εκεχειρία που αποφάσισαν ο δικός του Σάρατζ με τον πρόεδρο της Βουλής, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, στη Λιβύη, δεν βοηθάει τα σχέδιά του. Όλες οι ξένες δυνάμεις ζητούν να επικρατήσει η έννομη τάξη και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές να τα βρουν, για να σταματήσει ο εμφύλιος. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Σάρατζ θα πρέπει να επιλέξει, είτε να πάει έως το τέλος με τον Ερντογάν, είτε να σκεφθεί το μέλλον του μέσω μίας νέας ειρηνευτικής διαδικασίας. Και από τη στιγμή που το Τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι και με τη βούλα του ΟΗΕ παράνομο, τότε δεν αποκλείουν ξένοι παρατηρητές να αλλάξει στρατόπεδο.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά σε ό,τι αφορά την οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή 21 Αυγούστου, που ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ανακάλυψε κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλσσα, οι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την οικονομία της. Μάλιστα, μεσοβδόμαδα το τουρκικό κράτος αγόραζε χρυσό ακόμη και από τα παραδοσιακά παζάρια της Κωνσταντινούπολης.
Το μέλλον
Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Τετάρτη στη Βουλή, ότι επεκτείνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, στα 12 μίλια από τα έξι, και οι πρώτες αντιδράσεις από τη γειτονική Αλβανία ήταν θετικές (παρά το γεγονός ότι τουρκικοί κύκλοι ήλπιζαν σε διαμαρτυρία).  Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κράτος-μέλος της Συμφωνίας του Θαλάσσιου Δικαίου (UNCLOS) του Montego Bay -1982, όπου το επιτρέπει η Γεωγραφία και δεν παραβιάζονται τα κυρίαρχα δικαιώματα ενός άλλου κράτους, χαίρει του δικαιώματος διεύρυνσης των χωρικών του υδάτων, βάσει των προβλέψεων του UNCLOS, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας. Στην ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται, επίσης, ότι η Αλβανία και η Ελλάδα ως γειτονικές χώρες, οι οποίες μοιράζονται θαλάσσιες ζώνες, είναι δεσμευμένες στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για την ΑΟΖ, σε πνεύμα κατανόησης και αμοιβαίου οφέλους, στηριζόμενες στις αρχές και κανονισμούς του δικαίου της θάλασσας, της διεθνούς εμπειρίας και σεβόμενες την απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο, όπως είναι γνωστό, ακύρωσε την προηγούμενη Συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων του 2009.
Εξάλλου, το επόμενο βήμα της ελληνικής διπλωματίας είναι να επέλθει νέα συμφωνία με την Αλβανία για την ανακήρυξη ΑΟΖ. Μόνο που αυτήν τη φορά η Αλβανία καίγεται για την Ε.Ε. και ο μπαμπούλας Μακρόν (που έθεσε βέτο πέρυσι τον Νοέμβριο για την Αλβανία και τα Σκόπια) δεν επιτρέπει και πολλές ασκήσεις στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος μας έχει συνηθίσει σε… ακροβασίες.
Θεωρητικά, με βάση και τις δηλώσεις Χουλουσί Ακάρ (υπουργός Άμυνας της Τουρκίας) την Πέμπτη, η Τουρκία δέχεται τον διάλογο, όπως διαβεβαίωσε και ο Ερντογάν τον Ντόναλντ Τραμπ. Όμως η σταθερή θέση της Ελλάδας, ότι δεν συζητούμε τίποτε άλλο πέραν της υφαλοκρηπίδας, αλλά και ότι πρέπει να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα δείχνει ότι δύσκολα τα δύο μέρη θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Κάτι κατάλαβε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε Αθήνα και Άγκυρα.
Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι διπλωμάτες συμφωνούν ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να προκαλεί. Θα επιζητά ένα θερμό επεισόδιο για να το φορτώσει στην Ελλάδα. Ειδικά εάν βλέπει ότι τον Σεπτέμβριο την περιμένουν οικονομικές κυρώσεις. Κι εάν τις αποφύγει λόγω της Μέρκελ, δεν σημαίνει ότι θα μπορεί να περιμένει νέα οικονομική συμφωνία με την Ευρώπη. Είτε μέσω μίας νέας συμφωνίας για το μεταναστευτικό, είτε μέσω της ειδικής εμπορικής σχέσης με την Κομισιόν (τώρα όλα έχουν παγώσει).

Ο Ερντογάν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα παίξει τα ρέστα του. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, τότε θα αυξηθούν οι επικριτές στο εσωτερικό. Και το κακό, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι ότι απέναντί του βρίσκονται εκτός των νέων, των ευρωπαϊστών και των κατοίκων της Δυτικής Τουρκίας, και οι εθνικιστές, που αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία έχει στριμωχθεί. Διότι κι αυτοί καταλαβαίνουν ότι ημέρα με την ημέρα η Ευρώπη απομακρύνεται από αυτούς. Εξάλλου, είναι χαρακτηριστική η θέση του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμεπργκ, ο οποίος ζήτησε μια πραγματικά θεμελιώδη συζήτηση για την Τουρκία. Η Τουρκία περιφρονεί κάθε σύμβαση και προκαλεί την Ευρώπη, και είναι σαφές ότι η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η Νότια Σινική Θάλασσα και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα πράγματα εκεί να εξελιχθούν έτσι. Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να αποτελεί τη βάση και είμαι υπέρ τού να διεξαγάγουμε μια πραγματικά θεμελιώδη συζήτηση για την Τουρκία, δήλωσε ο κ. Σάλενμπεργκ προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που πραγματοποιείται στο Βερολίνο στο πλαίσιο της γερμανικής Προεδρίας. Νομίζω ότι σιγά-σιγά πρέπει να ξυπνήσει και ο τελευταίος ονειροπόλος στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Χρειαζόμαστε ένα reality check και η ΕΕ πρέπει να δείξει μια σαφή στάση, όταν η Άγκυρα συμπεριφέρεται έτσι και παρουσιάζει τέτοια ρητορική και τέτοια μέτρα, όπως αυτή τη στιγμή, προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Νίπτουν τα χείρας σαν Πόντιοι Πιλάτοι
Από δηλώσεις καλά πάνε όλοι οι εταίροι μας, αλλά όταν πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες νίπτουν τα χείρας τους ως νέοι Πόντιοι Πιλάτοι. Πραγματικά έχει φτάσει σε εκνευριστικό βαθμό ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την προκλητικότητα των Τούρκων οι περισσότεροι εκ των μεγάλων δυνάμεων.
Η Μέρκελ μεσολαβεί και ζητά διάλογο. Ο Τράμπ-που έχει τρεχάματα με τις αμερικανικές εκλογές-λέει να αποφευχθεί η σύρραξη και να κάνουμε διάλογο. Αυτός βέβαια που ξεπέρασε τα εσκαμμένα είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Εκεί έχει κολλήσει η βελόνα στο βρείτε τα. Προφανώς κάνει τα στραβά μάτια στην προκλητικότητα Ερντογάν, ο οποίος συμπεριφέρεται ως πειρατής απέναντι σε ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, αλλά ο αξιωματούχος αγρόν ηγόραζε.

Διάβασε το »

Ελληνοτουρκικά: Διπλωματικός όλεθρος για Ερντογάν

Newsteam 0 Comments

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν ξεκινάει διάλογος με την Τουρκία, όσο οι γείτονες εξακολουθούν να προκαλούν.
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Εμείς δεχόμαστε τον διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι όσο διαρκεί η ένταση με τις προκλητικές ενέργειες της γείτονος και μόνο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό που τόνισε στους ομολόγους του στην Ε.Ε. ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη το μεσημέρι είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υποκύψει η χώρα σε πιέσεις, τόσο της Τουρκίας, όσο και κάποιων συμμάχων που έχουν οικονομικά συμφέροντα στη γείτονα χώρα.
Θεωρητικά, Ελλάδα και Τουρκία από μεθαύριο Δευτέρα θα πρέπει να ξεκινήσουν τις ερευνητικές επαφές για να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου, όπως τους ωθεί η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είναι εμφανές ότι παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων. Και φυσικά ολοένα αυξάνεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς από τη μία οι Τούρκοι –όπως κάνουν πάντα– προκαλούν και από την άλλη αυξάνονται οι παίκτες που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα σε αυτό το κομμάτι της υφηλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή πλέουν ελληνικά, τουρκικά, γαλλικά, ρωσικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία και, όπως επισημαίνουν οι πιο ψύχραιμοι αναλυτές, ελλοχεύει ο κίνδυνος του λάθους.
Την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε στη Σύνοδο της Ε.Ε. για τη Λευκορωσία την Τετάρτη και η Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τόνισε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος, που είχε σταματήσει το 2016. Όμως –όπως είπαμε– συνεχίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων, αναβάλλοντας τη συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία για το τέλος Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα ανησυχεί για το τι θα γίνουν τα γερμανικά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία, καθώς η οικονομία των γειτόνων μας είναι σε άθλια κατάσταση και δεν αποκλείεται να επιβληθούν capital controls, καθώς η ισοτιμία λίρας-ευρώ έχει εκτοξευθεί στις 9 λίρες το ευρώ, από τρεις που ήταν πέρυσι. Πάντως, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, η Γερμανία ναι μεν αποφεύγει τη συζήτηση για κυρώσεις, αλλά την ίδια ώρα δεν επαναφέρει τη συζήτηση για νέα χρηματοδότηση στους Τούρκους, γνωρίζοντας ότι τουλάχιστον δύο χώρες (εκτός Ελλάδας και Κύπρου), η Γαλλία και η Αυστρία θα θέσουν βέτο.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο
Η καγκελάριος της Γερμανίας δεν έμεινε ικανοποιημένη από τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας κι Αιγύπτου, αλλά από τη στιγμή που ο Μακρόν σχεδόν πανηγύρισε για τη συγκεκριμένη συμφωνία αναγκάστηκε να πάει πάσο. Διότι σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς λόγω της πανδημίας μία ρήξη μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων για λογαριασμό του Ερντογάν δεν θεωρείται και η καλύτερη κίνηση στρατηγικής από μία έμπειρη παίκτρια που πλασάρεται ως η… αυτοκράτειρα της Ευρώπης.
Εξάλλου έχει δεμένα τα χέρια, καθώς η αιγυπτιακή Βουλή επικύρωσε τη συμφωνία πολύ νωρίτερα του αναμενόμενου κι εντός της εβδομάδας θα επικυρωθεί και από την ελληνική Βουλή. Απομένει η υπογραφή του προέδρου της Αιγύπτου στην επικύρωση (αυτό προβλέπει το αιγυπτιακό Σύνταγμα) κι εν συνεχεία οι δύο χώρες θα αποστείλουν διακοίνωση στον ΟΗΕ.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν αυτή την εποχή είναι πιεσμένος. Οι κινήσεις του στη διπλωματική σκακιέρα (χρησιμοποιώντας ακόμη και όπλα) δεν του βγαίνουν, καθώς όλοι πλην Τραμπ συμφωνούν ότι ήταν άγαρμπες και στηρίζονταν μόνο στον μεγαλοϊδεατισμό του. Το πόσο άσχημα έχουν εξελιχθεί τα πράγματα φαίνεται και από το γεγονός ότι προ ολίγων 24ώρων Τούρκος αναλυτής ανέφερε ότι πλέον κανένα πολεμικό πλοίο της Τουρκίας δεν μπορεί να ελλιμενιστεί σε κανένα λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτή είναι η αλήθεια. Τα τουρκικά πλοία δεν μπορούν να προσεγγίσουν επισήμως ούτε την Ελλάδα και την Κύπρο, ούτε και τη Συρία (τον έλεγχο στα λιμάνια τον έχει ο Άσαντ), ούτε το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά ούτε και τον Λίβανο, καθώς μετά την έκρηξη στη Βηρυτό το κουμάντο έχει αναλάβει η Γαλλία και ο Εμανούελ Μακρόν. Αν σε αυτό προσθέσουμε ότι έχει ανοιχτά μέτωπα σε βόρεια Συρία, σε βόρειο Ιράκ, συν την οικονομία που καταρρέει, τότε ο καθένας μπορεί να καταλάβει τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το σίγουρο είναι ότι, ανεξάρτητα από το τι λένε στην Άγκυρα, η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου με βάση τα διεθνή κρατούντα καθιστά άκυρο το παραμυθένιο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Διότι, εάν δεν ήταν άκυρο, δεν θα προσπαθούσε τόσο πολύ η Τουρκία για να πείσει το Κάιρο ώστε να συνάψουν συμφωνία. Όμως ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, προτίμησε να έχει ήσυχο το κεφάλι του, από το να προσφέρει (μέσω Ερντογάν) τον αναπτήρα για να ανάψει εκ νέου η σπίθα της επαναστατικής διάθεσης των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Και με την Κύπρο
Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία πιέζει για να ξεκινήσει ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας, η χώρα μας είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στη ρότα που υπάρχει τόσο στα ενεργειακά πρότζεκτ που μετέχει στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και να επεκτείνει τη συνεργασία της σε όλα τα επίπεδα με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη διπλωματική κινητικότητα, όπως έκαναν στο παρελθόν τόσο ο Κώστας Σημίτης, όσο και οι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς. Τουναντίον, ούτε καν συζήτησε το ενδεχόμενο να ακολουθήσει την τακτική Κώστα Καραμανλή που υιοθέτησε τη στρατηγική του Πέτρου Μολυβιάτη περί αδράνειας. Ίσως κάπως έτσι εξηγείται και το ότι δεν τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο έμπειρος διπλωμάτης Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος είναι γαμπρός του κ. Μολυβιάτη και κατά κάποιον τρόπο πιστεύει την τακτική του πεθερού του.

Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του ερχόμενου διαστήματος θα υπάρξει συμφωνία με την Κύπρο για την ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ελλάδα. Κάτι που σημαίνει ότι εν συνεχεία θα ανοίξει ο δρόμος, ώστε η Κύπρος να προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο, ίσως και με τον Λίβανο, εάν η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στη Βηρυτό είναι της άμεσης επιρροής του Εμανουέλ Μακρόν. Και βέβαια οι οριοθετήσεις θα γίνουν με βάση το δίκαιο των θαλασσών.
Ψάχνεται και ο Ερντογάν
Φυσικά και ο Τούρκος πρόεδρος δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Τουναντίον κι αυτός προσπαθεί με κάθε τρόπο να περάσει τα δικά του μηνύματα σε όλες τις επαφές του. Φυσικά εντός Τουρκίας χρησιμοποιεί οξείς εκφράσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει ποια κίνηση θα κάνει εάν φτάσει σε αδιέξοδο. Αυτό πάντως που απεύχεται ο Ερντογάν είναι η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, καθώς με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι νιώθει πιο ήσυχος.

Σε ό,τι αφορά τον διάλογο, η Τουρκία θέλει να βάλει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που η ίδια θεωρεί αμφισβητήσιμα. Στην πραγματικότητα η Άγκυρα ζητάει διάλογο με όρους αποδοχής από τους συνομιλητές της του τουρκικού δόγματος της γαλάζιας πατρίδας.
Σε περίπτωση πάντως που επανεκκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι γέφυρες επικοινωνίας σε πρώτη φάση αναμένεται να είναι σε επίπεδο συμβούλων. Συγκεκριμένα, όπως συνέβη και κατά την τριμερή του Βερολίνου, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν η διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελένη Σουρανή, από την ελληνική πλευρά, και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, από την άλλη.
Ο Μακρόν επιζητά την ηρεμία στη Μεσόγειο
Τους λόγους που ο Εμανουέλ Μακρόν έχει υψώσει τόσο πολύ τους τόνους κατά του Ερντογάν για την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αναζήτησε η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Κι όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, οι Γάλλοι δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν την αμερικανική εκστρατεία το 2019 για να επιτεθούν στρατιωτικά κατά των Κούρδων στη Β. Συρία.
Οι Γερμανοί θεωρούν πως το ενδιαφέρον του Γάλλου προέδρου δεν αφορά μόνο τις ενεργειακές πηγές, αλλά πολύ περισσότερο ένα γεωπολιτικό ερώτημα αποφασιστικής σημασίας. Πόσο μακριά θα αφήσει η Ευρώπη τον Ερντογάν στην εκστρατεία του για μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία; Σε αυτό το θέμα ο Μακρόν δεν περιμένει τη νωθρή υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά θέλει να δημιουργήσει δεδομένα.
Το άρθρο μεταφέρει απόψεις πολιτικών συμβούλων του Μακρόν, για το τι ωθεί τον Γάλλο πρόεδρο να δείχνει τόση υπερκινητικότητα. Η Γαλλία έχει μόνο έναν στόχο, να διασαφηνίζει άκρως περιπλεγμένες σχέσεις. Το φυσικό αέριο είναι το λιγότερο. Τα αποθέματα είναι κάτω από τον βυθό της θάλασσας, αγωγοί για τη μεταφορά του δεν υπάρχουν, ίσως η εμπορική εκμετάλλευση να μην είναι κερδοφόρα. Άρα, πολύ περισσότερο πρόκειται για το ερώτημα, ποιος έχει το λέγειν στην ανατολική Μεσόγειο, και πώς αντιδρά κανείς στις νεο-οθωμανικές βλέψεις του Ερντογάν. Ακόμη και αν οι ακτές της Γαλλίας βρίσκονται δυτικά, οι Γάλλοι αισθάνονται να θίγονται από τις ξιφομαχίες των Τούρκων. Η Μεσόγειος βρίσκεται πιο κοντά από τη Βαλτική. Τα σχέδια φυσικού αερίου είναι το καύσιμο της διένεξης, ο εθνικισμός το σπίρτο.

Διάβασε το »

Χαστούκι Μακρόν στον Ερντογάν. Στην Κρήτη ΤΩΡΑ γαλλικά μαχητικά

Newsteam 0 Comments

Γαλλική στρατιωτική δύναμη έφτασε στη χώρα μας, λίγες ώρες έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν και το μήνυμα που έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος στην Άγκυρα.

 

 

 

Πιο συγκεκριμένα ένα Γαλλικό ελικοπτεροφόρο και δύο Rafale έφτασαν πριν απο λίγο στην Κρήτη ενώ αναμένονται και άλλες δυνάμεις μέσα στις επόμενες ώρες. Σκοπός και στόχος; Η θωράκιση των Ευρωπαϊκων συνόρων… και η αρωγή πρός τις Ελληνικές δυνάμεις στην προστασία της περιοχής απο τον Τούρκο δήθεν παράγοντα. 

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Λαός Λιβάνου προς Μακρόν: Διαμαρτυρία για αντιμετώπιση Κίτρινων Γιλέκων-Λευτεριά στον Ζ.Ι.Αμπντάλα!

Newsteam 0 Comments

4 Αυγούστου 2020 . Άλλη μια οδυνηρή μέρα για τον πολύπαθο λαό του Λιβάνου.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής μετέδωσαν τα ΜΜΕ  μετά τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού που κόστισαν τη ζωή, σύμφωνα με τελευταίους υπολογισμούς, σε εκατοντάδες ανθρώπους -ανάμεσα στους νεκρούς και μια γυναίκα ελληνικής καταγωγής- και αφήνοντας χιλιάδες τραυματίες στα νοσοκομεία.

Οι ελπίδες εξανεμίζονται για ανεύρεση άλλων επιζώντων στα συντρίμμια, σύμφωνα με ειδικούς.

Και αυτή η ανείπωτη καταστροφή, ενώ ο λιβανέζικος λαός βιώνει οδυνηρές πολιτικές και οικονομικοκοινωνικές συνθήκες..

Συγκεκριμένα,  η οικονομική κατάρρευση και η αδυναμία αποπληρωμής χρέους σε funds με το κρατικό νόμισμα να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, εκτιμάται ότι 8.000 λίρες Λιβάνου αντιστοιχούν σε 1 δολάριο, τον λαό που προσπαθεί να επιβιώσει σε συνθήκες απόλυτης οικονομικής ανέχειας και εξαθλίωσης και την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται την προσφυγή στο ΔΝΤ. Ειδικότερα, την 1 Μαΐου 2020, η κυβέρνηση είχε συντάξει οικονομική πρόταση-σχέδιο για να δανειοδοτηθεί από τον οργανισμό ενώ η Χεζμπολάχ ήταν αντίθετη σε αυτήν την προσφυγή.

Η επέλαση του κορονοϊού  με το εθνικό σύστημα υγείας να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.. Και μετά το τελειωτικό χτύπημα….

Οι εκρήξεις στη Χιροσίμα της Μέσης Ανατολής. Στο Λίβανο….

Η απελπισία και η απόγνωση του λιβανέζικου λαού, αναζητώντας τους δικούς του στα ερείπια κια στα νοσκομεία, μετατράπηκε σε οργή και απέραντο θυμό εναντίον κυβέρνησης-πολιτικού συστήματος.

Χθες, διαδηλωτές προσπάθησαν να αποκλείσουν και στη συνέχεια να εισέλθουν στο κοινοβούλιο . Η πείνα, όπως έλεγε μια Λιβανέζα κυπριακής καταγωγής δεν υπάρχει, πλέον, ψωμί και η ανέχεια στρέφει το λαό εναντίον όλων ανεξαιρέτως των κρατικών φορέων…. εναντίον κυβέρνησης, πολιτικών δυνάμεων και εναντίον της Χεζμπολάχ.

Ειδικότερα, μετά τους ισχυρισμούς από ΜΜΕ ότι η αποθήκη με τους 2750 τόνους νιτρικής αμμωνίας που εξερράγη, βρίσκονταν υπό την εποπτεία-έλεγχο της Χεζμπολάχ, ο Γενικός Γραμματέας της, Χασάν Νασράλα, είπε ότι ...διαψεύδω εντελώς, κατηγορηματικά, ότι υπήρχε οτιδήποτε δικό μας στο λιμάνι, ούτε αποθήκη με όπλα, ούτε αποθήκη με πυραύλους (…) ούτε μία βόμβα, ούτε μία σφαίρα, ούτε νιτρική (αμμωνία).

Ο πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Αούν, απέρριψε πρόταση διεξαγωγής ερευνών για τα αίτια της τραγωδίας από διεθνείς εμπειρογνώμονες σχετικά με τα αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν πιστεύει ότι μια διεθνής έρευνα θα απέκρυπτε την αλήθεια, ο Αούν απάντησε ασφαλώς.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου δήλωσε, επίσης, στους εκπροσώπους ΜΜΕ ότι η έρευνα σχετικά με την φονική έκρηξη στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού εξετάζει αν αυτή προκλήθηκε από αμέλεια, από ατύχημα ή από πιθανή εξωτερική παρέμβαση.

Ο λαός, όμως, δυστυχώς, καθοδηγείται από τις δυτικές επιρροές.

 Για το Ισραήλ η Μέση Ανατολή είναι χώρος δοκιμής οπλικών συστημάτων;

Η Παλαιστίνη, καταρχήν, αποτελεί τον χώρο δοκιμής των προηγμένων φονικών οπλικών συστημάτων του Ισραήλ  (πιθανόν όμως και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, βλέπε άρθρα της Iskra: Τιερί Μεϊσάν: Το Ισραήλ ισοπεδώνει την ανατολική Βηρυτό με νέο όπλο, Δημοσιογράφος μιλά για ισραηλινή εμπλοκή στις φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό), προασπίζοντας, πρωταρχικά, την εθνική του ασφάλεια.

Επιπρόσθετα, οι αποικιοκρατικές δυνάμεις της Δύσης, πάντα στοχεύουν στην ανατροπή ανυπάκουων, ανεξάρτητων κυβερνητικών ηγεσιών (κυβέρνηση Άσαντ) όπως και Κινημάτων (Χεζμπολάχ),  με αιχμή του δόρατος είτε το εβραϊκό κράτος(!), την πιο δημοκρατική χώρα της Μέσης Ανατολής, θεματοφύλακα των δυτικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, είτε τις ταξιαρχίες ισλαμιστών εξτρεμιστών (βλέπε στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη κ.λ.π).

Ο Εμανουέλ Μακρόν στο Λίβανο

Και ενώ όλες οι χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, στην κραυγή απελπισίας του λιβανέζικου λαού, μετά τις φονικές εκρήξεις, ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέφτηκε τη Βηρυτό…

Και μετά από την λήξη της αποικιοκρατικής κατοχής της χώρας από την Γαλλία το 1944, ο λαός, μάλλον επιτήδειοι ακτιβιστές εκφραστές-καθοδηγητές της λαϊκής απόγνωσης, σε ηλεκτρονικό ψήφισμα ζητούν ΞΑΝΑ να επιστρέψει η χώρα τους υπό καθεστώς γαλλικής εντολής τα επόμενα 10 χρόνια !!!!

Ήδη το ψήφισμα εδώ και δύο μέρες που έχει ξεκινήσει, έχει μέχρι τώρα συγκεντρώσει 61.000 ψήφους!

Ο Μακρόν δήλωσε ότι θα επιστρέψει το φθινόπωρο, 1η Σεπτεμβρίου, με μία νέα πολιτική πρόταση-πακέτο.

Και ενώ κάποιοι εξαθλιωμένοι πολίτες τον υποδέχτηκαν ως σωτήρα (!), υπήρξαν και εκείνες οι φωνές των Λιβανέζων που διαμαρτύρονταν για τις αυταρχικές πολιτικές  καταστολής του Γάλλου προέδρου εναντίον των Κίτρινων Γιλέκων, όπως και εκείνοι που φώναζαν ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και άλλα συνθήματα, όπως ΛΕΥΤΕΡΙΑ για τον αγωνιστή, το σύμβολο αντίστασης της Παλαιστίνης και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής, τον Ζορζ Ιμπραχίμ Αμπντάλα που κρατείται παράνομα στις γαλλικές φυλακές εδώ και 36 χρόνια (!).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Μισέλ Αούν, ότι θα παρευρεθεί στη Διεθνή Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για την υποστήριξη της χώρας του.

Κατά την παραμονή του στη χώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, Al-Akhbar, ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χεζμπολάχ, Mohamed Raad, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του στη γαλλική πρεσβεία με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.

O εκπρόσωπος της σιιτικής οργάνωσης δήλωσε: δεν έχουμε πρόβλημα να συνομιλούμε μεταξύ μας, απλά όταν υπάρχει συμφωνία δε σημαίνει απαραίτητα ότι εφαρμόζεται όπως για παράδειγμα η Συμφωνία Taif (εννοεί τη Συμφωνία Εθνικής Συμφιλίωσης που σφράγισε τον τερματισμό του επί δεκαετιών εμφύλιου πόλεμου).

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε, τις αποικιοκρατικές του βλέψεις, δίνοντας και συμβουλές και στη Χεζμπολάχ !

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η Γαλλία ποτέ δεν θα εγκαταλείψει το Λίβανο ούτε το λαό του. Όταν η καρδιά του Λίβανου πλήττεται το ίδιο ισχύει και στη Γαλλία ενώ σχετικά με την προσφυγή στο ΔΝΤ, τόνισε ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να επέλθει η συνεργασία με το Δ.Ν.Τ

Η Χεζμπολάχ είναι το κίνημα που απέτρεψε την εισβολή του ISIS στο Λίβανο και την υποδούλωση της χώρας από το Ισραήλ. Οι μαχητές της αγωνίστηκαν μαζί με τον Ρωσικό στρατό και τις ταξιαρχίες της παλαιστινιακής αντίστασης και κράτησαν όρθια τη Συρία την κυβέρνηση και τον λαό της από τα δυτικά σχέδια διαμελισμού της χώρας.

Υπερασπίστηκαν, με τίμημα την ίδια τους τη ζωή, με εντολή του Μπασάρ αλ Ασαντ, τις μειονότητες και την ελληνική όπως και τις εκκλησίες της Χριστιανοσύνης από το μένος των μαχητών του ISIS.

Και όμως, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε: εάν υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Λιβανέζων, ας βρουν μια λύση για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αντί να υπηρετούν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης (!).

Κύριε Πρόεδρε, η Χεζμπολάχ υπηρετεί τα συμφέροντα του Αραβικού Έθνους. Αυτού που δέχεται ολομέτωπη επίθεση στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, από τα δυτικά στρατεύματα, τον τουρκικό στρατό και από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα κ.α.

Και μην ξεχνάτε, το άγαλμα του νεκρού ήρωα του Ιρανού Στρατηγού, Qassem Soleimani, που έχει στηθεί στα σύνορα Λιβάνου -Ισραήλ, δηλαδή της κατεχόμενης Παλαιστίνης, δείχνει  με τεντωμένο το χέρι του προς τη μαρτυρική Γη των Ηρώων…

 

*Πηγή: Με πληροφορίες από Al-Akhbar, Al Arabiya English, Sputnik, Reuters

 

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πώς αποκωδικοποιείται το μήνυμα Μακρόν

Newsteam 0 Comments

Το μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν συντάχθηκε στα ελληνικά, όμως οι πραγματικοί αποδέκτες του χρειάστηκαν μεταφραστή.

Όμως ο κυριότερος αποδέκτης βρίσκεται εντός Ευρώπης. Και δεν μιλά.

Ο Γάλλος πρόεδρος τοποθετήθηκε, αξιοποιώντας και την υποδοχή του Νίκου Αναστασιάδη στο Μέγαρο των Ηλυσίων, μετά από δύο ημέρες χαρακτηριστικής σιωπής, ενώ οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονταν στα πρόθυρα πιθανού θερμού ελληνό-τουρκικού επεισοδίου.

Δύο ημέρες κατά τις οποίες η δραστηριοποίηση της γερμανικής διπλωματίας, και της καγκελαρίου Μέρκελ προσωπικά, για την εκτόνωση αυτής της κρίσης συνέπιπτε με τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών για την ακύρωση της πώλησης γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα. Η Γαλλία έμοιαζε από πολλές απόψεις να έχει εκτοπισθεί από το παιχνίδι.

Απευθυνόμενος υποτίθεται στο ελληνόφωνο ακροατήριο, ο Εμανουέλ Μακρόν διαμήνυσε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτόν τον παραγκωνισμό. Και η πρακτική απάντησή του υπήρξε η γνωστοποίηση της πρόθεσής του να συγκαλέσει Σύνοδο των Νοτίων Χωρών της Ε.Ε.

Αντίστοιχες συναντήσεις έχουν βέβαια πραγματοποιηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, χωρίς να εντυπωσιάσουν τον περίγυρο. Όμως σε συνθήκες τέτοιας κρίσης μια Σύνοδος των Επτά του Νότου αποκτά ξεχωριστή σημασία – αν μη τι άλλο, διότι δεν θα περιλαμβάνει τη Γερμανία.

Κυβερνητικές πηγές του Βερολίνου φρόντιζαν το προηγούμενο διάστημα να καταστήσουν σαφές ότι η γερμανική προεδρία δεν έχει καμία πρόθεση να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής των 27 με αντικείμενο την Ανατολική Μεσόγειο, αντιθέτως προκρίνει την οδό της εντατικής διμερούς επικοινωνίας με Αθήνα και Άγκυρα, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι οι διαστάσεις της παρούσας κρίσης είναι μικρότερες του νομιζόμενου.

Όμως το ότι οι μεσαίες δυνάμεις του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, προτιμούν να ευθυγραμμίζονται με το Βερολίνο, παρά να τεθούν υπό γαλλική οιονεί ηγεσία είναι το εμπόδιο που βρίσκει μπροστά του ο Μακρόν.

Η δε Άγκυρα φροντίζει να απομονώνει την Γαλλία στα μάτια των εταίρων της, εμφανίζοντάς την ως μία χώρα που χάνει την δυνατότητά της να στέκεται ουδέτερη στα ερωτήματα της Μεσογείου (όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ακσόι) και υπενθυμίζοντας, όπως έπραξε στην πολύ επεξεργασμένη ομιλία του στις Βρυξέλλες ο Τούρκος προεδρικός σύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν, ότι ήταν οι γαλλικές αντιδράσεις που εκτροχίασαν την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ε.Ε.

*Οι απόψεις του κειμένου εκφράζουν τον αρθρογράφο και δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με τις θέσεις της Iskra

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μακρόν: Μήνυμα αλληλεγγύης σε χώρα μας και Κύπρο

Newsteam 0 Comments

Την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους εκφράζει με την ανάρτησή του στα ελληνικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν καθιστά σαφές ότι δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ , ενώ τονίζει ότι η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της και υπογραμμίζει: Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων..

Συγκεκριμένα, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρει:

Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Απίστευτος Μακρόν: Έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν στα Ελληνικά

Newsteam 0 Comments

Με μία συμβολική ανάρτηση γραμμένη στην ελληνική γλώσσα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Facebook, εξέφρασε εκ νέου την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γάλλου Προέδρου:

Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Μακρόν: Η Δύση έχει αφήσει στην Τουρκία την ασφάλεια Ανατολικής Μεσογείου

Newsteam 0 Comments

Μια δραματική πραγματικότητα καυτηρίασε παραπονούμενος, περίπου ως φτωχός συγγενής, ο συνυπεύθυνος του δράματος πρόεδρος της Γαλλίας Ε.Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε λάθος της Ευρώπης, στην ουσία όλης της Δύσης και πρώτα από όλα Γερμανίας και ΗΠΑ ότι άφησαν την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου στα χέρια της Τουρκίας.

Ο Μακρόν αναγνώρισε κάτι που εδώ και καιρό επισημαίνουν η Iskra και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για το αναγκαστικό, λόγω αδυναμίας τους, κενό ισχύος που έχει αφήσει η Δύση στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής και κεντρικής Ασίας, το οποίο επειχειρεί να καλύψει η Τουρκία, με τις ΗΠΑ και την Γερμανία να αποδέχονται, θέλουν δεν θέλουν, αυτόν τον φιλόδοξο ρόλο της Τουρκίας.

Μόνο στην υποτελή στα δυτικά κέντρα Ελλάδα δεν έχουν αντιληφθεί αυτές τις αλήθειες για τον ηγεμονικό ρόλο που έχει γίνει αποδεκτό από τα δυτικά κέντρα να παίξει η Τουρκία στην περιοχή και για το γεγονός ότι στην Ελλάδα τα ίδια κέντρα εναποθέτουν την μακάβρια τύχη της Ιφιγένειας προς εξευμενισμό της Τουρκίας.

Στην Ελλάδα πρέπει γρήγορα να το πάρουμε απόφαση ότι δεν είναι η Τουρκία, η οποία εξαρτάται από την Γερμανία και τις ΗΠΑ αλλά είναι αντιθέτως, κατά παράδοξο τρόπο, οι ΗΠΑ και η Γερμανία που κρέμονται από την Τουρκία για να προωθήσουν τα ιδιαίτερα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα τους στην περιοχή.

Και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε αυτήν την καινούρια κατάσταση για να αλλάξουμε ριζικά την πορεία της χώρας και τους οικονομικούς και εξωτερικούς προσανατολισμούς της, πριν να είναι πολύ αργά.

Μητσοτάκης όμως και Τσίπρας, γονυκλινείς στα δυτικά κέντρα, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και ζουν σε άλλο τόπο και χρόνο!

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Σύνοδος Κορυφής: Έξαλλος ο Μακρόν χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι

Newsteam 0 Comments

Από A. AE
09:22 - 20/07/2020
Τελευταία Ενημέρωση 09:32 - 20/07/2020

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι την Κυριακή στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι αφιερωμένο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, κατακεραυνώνοντας την απροθυμία ορισμένων από τους εταίρους του.
Στο στόχαστρο του Μακρόν: οι λεγόμενες ολιγαρκείς χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) και η Φινλανδία, που συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο που παρουσίασε ο Σαρλ Μισέλ.
Ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους, εξήγησε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας. Το ξέσπασμα του γάλλου προέδρου αναφέρθηκε επίσης από άλλες αντιπροσωπείες σε μέσα ενημέρωσης, καθώς κατά τα φαινόμενα το απόλαυσαν.
Ωστόσο αφηγήθηκαν όσα διαμείφθηκαν με τρόπο που αποτελούσε μάλλον καρικατούρα, σημείωσε επιτιμητικά το μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας.
Ο Μακρόν επέκρινε την αντίσταση που προβάλλουν οι χώρες αυτές στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της ΕΕ, από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη μέλη.
Στηλίτευσε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι για να απαντήσει σε μια τηλεφωνική κλήση.
Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο αυστριακός καγκελάριος δεν έκρυψε πως αισθάνθηκε προσβεβλημένος από το σχόλιο.
Ο Μακρόν επίσης συνέκρινε τη θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, του συντηρητικού Μαρκ Ρούτε, άτυπου ηγέτη των χωρών που προβάλλουν αντίσταση στο σχέδιο, με εκείνη του βρετανού πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με όσα είπαν μέλη άλλων αντιπροσωπειών, ο γάλλος πρόεδρος δεν συγκράτησε την οργή του σε πολλές από τις επικρίσεις του. Χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι, είπε χαρακτηριστικά διπλωμάτης.
Σύμφωνα με μια πηγή, είπε πως επαφίεται στη Γαλλία και στη Γερμανία να πληρώσουν το σχέδιο και αυτές είναι που μάχονται για το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ οι ολιγαρκείς επιδεικνύουν εγωισμό και δεν κάνουν καμία παραχώρηση.
Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να σηκωθεί να φύγει παρά να κλείσει μια κακή συμφωνία, κατ’ αυτήν την τελευταία πηγή.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και τρεις ημέρες όσον αφορά τον καταμερισμό των κεφαλαίων. Το σχέδιο ανάκαμψης προέβλεπε αρχικά ότι θα δοθούν 500 δισεκατομμύρια ευρώ ως ενισχύσεις, τα 325 απευθείας σε κυβερνήσεις για να χρηματοδοτήσουν τα εθνικά τους σχέδια, με την πιθανότητα χορηγήσεων δανείων ύψους άλλων 250 δισεκατομμυρίων.
Αλλά οι λεγόμενοι ολιγαρκείς και η Φινλανδία θέλουν το ποσό της βοήθειας να περιοριστεί στα 350 δισεκατομμύρια.
Το επίπεδο αυτό χαρακτηρίζεται απαράδεκτο από το Παρίσι και το Βερολίνο, που δεν έχουν πρόθεση να κατέβουν κάτω από τα 400 δισεκατομμύρια. Το ποσό αυτό όμως παραμένει υπερβολικά υψηλό για τις κυβερνήσεις που εναντιώνονται στο σχέδιο, σύμφωνα με αρκετές αντιπροσωπείες.
Το δείπνο διακόπηκε και γίνονται ιδιαίτερες συναντήσεις σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο. Οι ολιγαρκείς συζητούν για να συντονίσουν τη στάση τους, γνωστοποίησε ο αυστριακός καγκελάριος μέσω Twitter, μεταφορτώνοντας μια φωτογραφία από τη συνάντηση.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συναντά πολλούς από τους πρωταγωνιστές σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Διάβασε το »

Γαλλία: Nέος πρωθυπουργός ο Καστέξ, γιατί παραιτήθηκε ο Ε. Φιλίπ

Newsteam 0 Comments

Η παραίτηση του πρωθυπουργού ανοίγει τον δρόμο για ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης

Nέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ορίστηκε ο Ζαν Καστέξ,  μετά την παραίτησή του Έντουαρντ Φιλίπ, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η παραίτηση Φιλίπ ήταν αναμενόμενη και αποτέλεσε μέρος του σχεδίου του προέδρου Mακρόν για επανεκκίνηση, με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2022, μετά τη σαρωτική ήττα στις τοπικές εκλογές της 28ης Ιουνίου.

Το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό, με την υψηλή αποχή που καταγράφηκε να περιπλέκει τον σχεδιασμό Mακρόν, ο οποίος στοχεύει στην επανεκλογή του.

Πρόκειται για μία αλλαγή που επιδίωξε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα συγκροτηθεί μία νέα ομάδα που θα ακολουθήσει έναν νέο (πολιτικό) δρόμο για το τελευταίο μέρος της πορείας μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Ο πρόεδρος Μακρόν βρισκόταν εδώ και καιρό σε αναζήτηση νέου πρωθυπουργού, καθώς ψάχνει τρόπους να ενισχύσει το κόμμα του, με φόντο φυσικά τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Πρέπει να κάνω επιλογές για να ακολουθήσουμε έναν νέο δρόμο. Έχουμε να εφαρμόσουμε νέους στόχους ανεξαρτησίας, ανοικοδόμησης, συμφιλίωσης και νέες μεθόδους. Πίσω από αυτά θα υπάρξει μία νέα ομάδα, δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα σε γαλλικά ΜΜΕ.

Εδώ και τρία χρόνια στο πλευρό μου, επιτελεί, επικεφαλής διαδοχικών κυβερνήσεων, σημαντικό έργο και έχουμε εφαρμόσει σημαντικές, ιστορικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες συχνά πολύ δύσκολες, τονίζει.

Η αλλαγή κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη στον απόηχο του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών της 28ης Ιουνίου, που χαρακτηρίσθηκε από μεγάλη αποχή, ήττες για το προεδρικό κόμμα και την άνοδο των οικολόγων στα αστικά κέντρα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος είναι πιο δημοφιλής από τον Μακρόν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προέρχεται από την δεξιά και δεν εντάχθηκε ποτέ στο κόμμα Δημοκρατία Εμπρός του Γάλλου προέδρου.

Από την ανάληψη της εξουσίας, οι πολιτικοί έχουν υλοποιήσει σειρά επίμαχων μεταρρυθμίσεων, όπως στο θέμα του επιδόματος ανεργίας και έχουν αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις, όπως οι κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων και η υγειονομική κρίση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, που ανάγκασαν τον πρόεδρο να πει ότι πρέπει να γίνει επανεκκίνηση με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2022..

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο χώρος για ελιγμούς από τον Μακρόν είναι περιορισμένος, καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις οικονομικές και υγειονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας εκτιμά ότι η γαλλική οικονομία θα καταγράψει ύφεση 10,3% το 2020, πριν ανακάμψει το 2021 και το 2022.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ

Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ορίστηκε ο Ζαν Καστέξ υψηλόβαθμος αξιωματούχος, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο 55χρονος Καστέξ, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών, προέρχεται από τη γαλλική δεξιά, έχει υπηρετήσει σε ανώτατες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις.

Στις δημοτικές εκλογές του 2020 επανεξελέγη δήμαρχος της πόλης Πραντ (Ανατολικά Πυρηναία) με το 76% των ψήφων.

Στις 2 Απριλίου 2020 επιφορτίσθηκε από τον πρωθυπουργό Έντουαρντ Φιλίπ με την εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 στην Γαλλία.

Πανωλεθρία για τον Macron στις δημοτικές εκλογές, σάρωσαν οι Πράσινοι, στα ύψη η αποχή.

Οι δημοτικές εκλογές στη Γαλλία σηματοδοτήθηκαν από την ισχυρή άνοδο των ΟικολόγωνΠράσινων και την αποτυχία του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που γνώρισε την ήττα στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Εκτός της Λιόν (ανατολικά), του Μπορντό (νοτιοδυτικά), οι υποψήφιοι των Πρασίνων επικράτησαν, επίσης, στη Μασσαλία (νότια), ένα προπύργιο της δεξιάς, αλλά και σε μικρότερες πόλεις όπως την Μπεσανσόν (ανατολικά), την Τουρ ή το Πουατιέ (κεντρικά).

Η Σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo, σύμμαχος με τους Πράσινους, επανεξελέγη με άνεση, εξασφαλίζοντας το 50% και πλέον των ψήφων.

Η Δημοκρατία Εμπρός (République en Marche -LREM), το κόμμα του προέδρου υπέστη ήττα, καθώς δεν επικράτησε σε καμία μεγάλη πόλη.

Στη Χάβρη μονάχα επικράτησε ο πρωθυπουργός της χώρας Έντουαρντ Φιλίπ.
Όσον αφορά την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν, κατάφερε να εκλέξει τον Louis Aliot δήμαρχο στην πόλη Περπινιάν των 120 χιλ. κατοίκων.

Είναι η πρώτη φορά που το κόμμα της Λε Πεν εκλέγει δήμαρχο σε μία μεγάλη πόλη.

Αυτό το βράδυ, νιώθουμε απογοήτευση, διότι υπάρχουν περιοχές (…), όπου οι εσωτερικοί διχασμοί μας μας οδήγησαν σε εξαιρετικά απογοητευτικές επιδόσεις, παραδέχθηκε η εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως τους επόμενους μήνες, το LREM δεν μπορεί να επιτρέψει τέτοιου είδους διχασμούς.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε την ανησυχία του για το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές, που δεν είναι ένα πολύ καλό νέο, ανέφεραν οι υπηρεσίες του κι ενώ το ποσοστό αποχής ανήλθε σε περίπου 60% στον δεύτερο γύρο.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Απειλές Τσελίκ: Μην κάνετε πλάκα με τον τουρκικό στρατό

Newsteam 0 Comments

Εκτός ελέγχου είναι η τουρκική προκλητικότητα, καθώς μέρα με τη μέρα συνεχίζονται οι εμπρηστικές δηλώσεις απέναντι στην Ελλάδα. Αυτή την φορά ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, θέλησε να απειλήσει την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σύμφωνα με τη Yeni Safak, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, ο Τσελίκ δήλωσε: Μην κάνετε πλάκα με τον τουρκικό στόλο. Σας ξεπερνάει να κάνετε πλάκα με τον τουρκικό στόλο.

Μιλώντας για τη μοιρασιά των υδρογονανθράκων που επιθυμεί η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ ανέφερε: Δεν είδαμε να τηρούν το λόγο τους ούτε η Ελλάδα, ούτε η νότια Κύπρος (Κυπριακή Δημοκρατία), ούτε η ΕΕ. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό.  Ένας Ελληνοκύπριος υπουργός βγήκε και είπε η Ε.Ε. να δημιουργήσει έναν μόνιμο στόλο απέναντι στην Τουρκία. Να ξέρετε πως δεν αλλάζει την στάση της Τουρκίας ούτως ή άλλως. Δυστυχώς οι Ελληνοκύπριοι που μιλούν, αυτοί που είναι Υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας επιλέγονται από τους πιο προβληματικούς τύπους που δεν ξέρουν να μιλούν τη γλώσσα της πολιτικής και δεν έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν την Τουρκία, επισήμανε.

Διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία είναι πάντα πρόθυμη να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις.

Εμείς κινούμαστε στα πλαίσια του Δικαίου και της Δικαιοσύνης. Αν όμως αναφέρεστε στη χρήση πραγματικής δύναμης, θέλω να απευθύνω μια απλή προειδοποίηση: Δεν κάνεις πλάκα με τον τουρκικό στόλο. Το να κάνεις πλάκα με τον τουρκικό στόλο ξεπερνάει το… μπόι σου, σημείωσε.

Πυρά κατά Μακρόν για τη Λιβύη

Στο ίδιο πνεύμα με τις προηγούμενες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά του Εμανουέλ Μακρόν, ο Ομέρ Τσελίκ επιτέθηκε στον Γάλλο ηγέτη λέγοντας ότι παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη.

Η Γαλλία κάνει εγκλήματα στη Λιβύη, οι πράξεις του Μακρόν είναι παράνομες, ανέφερε.

Και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο: Εσύ είσαι ο παραβάτης στη Λιβύη. Επαναλαμβάνεις αυτά που έκανες και στη Ρουάντα.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΠυράΤσαβούσογλου κατά Μακρόν: Επικρίνει την καταστροφική προσέγγιση του Παρισιού στη Λιβύη

Newsteam 0 Comments

Η Τουρκία κατηγόρησε σήμερα ανοιχτά το Παρίσι ότι υιοθετεί μια καταστροφική προσέγγιση στη Λιβύη, απαντώντας στις επικρίσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε μιλήσει την προηγουμένη για ιστορική και εγκληματική ευθύνη της Άγκυρας σ’ αυτή τη χώρα η οποία σπαράσσεται από έναν εμφύλιο πόλεμο.

Η Γαλλία, την οποία διοικεί ο Μακρόν ή μάλλον την οποία δεν καταφέρνει αυτή τη στιγμή να διοικήσει, δεν βρίσκεται (στη Λιβύη) παρά μόνο για να επιδιώξει τα συμφέροντά της με καταστροφική νοοτροπία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Από τη μια πλευρά, το ΝΑΤΟ θεωρεί τη Ρωσία απειλή. Αλλά από την άλλη, η Γαλλία, μέλος του ΝΑΤΟ, καταβάλλει προσπάθειες για να ενισχύσει την παρουσία της Ρωσίας στη Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός στη συνέντευξη Τύπου.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τα εφιαλτικά στοιχεία του β΄τριμήνου υποχρεώνουν σε αλλαγή πλεύσης το Βερολίνο

Newsteam 0 Comments

Διακριτικά αλλά σταθερά, ο γερμανογαλλικός άξονας, υπό την πίεση της εφιαλτικής οικονομικής κατάστασης στην Ευρωζώνη στο β΄ τρίμηνο, ετοιμάζει ένα δίπολο δημοσιονομικών και τραπεζικών παρεμβάσεων για την διετία 2020-2021, υπό την εποπτεία του Βερολίνου.

Στο μέτωπο της απειλητικής απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, με την οποία είχε δοθεί χρόνος μέχρι τις 5/8 για να αποδείξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι δεν κινείται παράνομα πέραν της δικαιοδοσίας της, οι εξελίξεις είναι διαφωτιστικές… Ο δικαστής που είχε υπογράψει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχει αποσυρθεί. Και …εντελώς συμπτωματικά έχει αντικατασταθεί από την Astrid Wallrabenstein της οποίας το βιογραφικό πέρα του ότι είναι βαρυφορτωμένο με νομικά παρασημα, είναι χρωματισμένο έντονα από την σχέση της με τη γερμανική αριστερά, από την Der Linke μέχρι και τους Πράσινους.

Η νέα επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης μετά την απόφαση του διορισμού της στις 15 Μαΐου, με δημόσια δήλωσή της φρόντισε να ελαφρύνει το βάρος της απειλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι τελικά ίσως δεν χρειασθεί μια νέα απόφαση της διοίκησης της ΕΚΤ για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου…

Σχεδόν ταυτόχρονα η Γερμανίδα Ιζαμπέλ Σνάιμπλε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, με συνέντευξή της, ξεκαθάρισε ότι υποστηρίζει τη γραμμή της ΕΚΤ ως απολύτως αναγκαία υπό τις παρούσες συνθήκες. Σημειωτέον ότι η κα Σνάιμπελ έχει πάρει την θέση αυτή ως εκφραστής της γραμμής Μέρκελ στην ΕΚΤ…

Και για να μην υπάρχουν …παρεξηγήσεις, ο επικεφαλής της Bundesbank και γνωστός ως εκφραστής της σκληρής γραμμής στην νομισματική πολιτική κ. Βάιντμαν, με συνέντευξή του -και αυτός μέσα στο ίδιο δεκαήμερο- διευκρινίζει ότι θεωρεί τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ απολύτως αναγκαίες στην τρέχουσα κατάσταση, ειδικά μετά την έκρηξη της πανδημίας. Αλλά βέβαια συμπληρώνει ότι αυτό είναι κάτι προσωρινό και θα πρέπει να επανεξετασθεί όταν οι συνθήκες θα έχουν αλλάξει…

Με αυτές τις παρεμβάσεις δεν θα ήταν υπερβολικό να περιμένει κανείς νέα επέκταση της νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ μέσα στον Ιούλιο αν χρειασθεί, αν και με την τελευταία δημοπρασία του προγράμματος των δανείων TLTROs …πλήρωσε τις ευρωπαϊκές τράπεζες για να πάρουν -και αυτές πήραν- περισσότερα από 1,3 τρισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα δάνεια. Τα δάνεια αυτά οι τράπεζες τα πήραν με αρνητικό επιτόκιο (-1,0%), ήτοι παίρνουν από την ΕΚΤ τόκο 1% αντί να δώσουν…

Στο μέτωπο της δημοσιονομικής παρέμβασης οι εξελίξεις κινούνται περισσότερο αργά καθώς πρέπει να περάσουν μέσα από κοινοβούλια με μεγάλες δυσκολίες.

Το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο έχει προκύψει από την συνδυασμένη πρόταση Βερολίνου/Παρισίων και Κομισιόν, σε συνδυασμό με τον επταετή προϋπολογισμό (2021-2027), αφορά τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου συν το 1,1 τρισ. ευρώ του προϋπολογισμού. Μέσα στο περιβάλλον αυτό και παρά τις αντιρρήσεις των τεσσάρων χωρών (Αυστρίας, Ολλανδίας, Δανίας και Φινλανδίας) έχει αναλάβει να το προωθήσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο η γερμανική ευρωπαϊκή προεδρία υπό την εποπτεία της Μέρκελ, η οποία θα έχει από 1ης Ιουλίου και μέχρι τέλος του έτους τη θέση του προέδρου της Ε.Ε.

Πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου -στην οποία αντίθετα με εκείνη του Ιουνίου θα υπάρξει έντονη συζήτηση και διαπραγμάτευση- η κα Μέρκελ σε συνεργασία με τον Μακρόν ετοιμάζουν ένα συνεκτικό σχέδιο πρότασης.

Το σχέδιο αυτό θα συνδέει το δημοσιονομικό πακέτο των 2 τρισ. ευρώ με ένα δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο θα γίνει μεγάλη προσπάθεια για να μη χαρακτηρισθεί ως μνημόνιο και το οποίο έχει ήδη αρχίσει να συζητείται στο παρασκήνιο τόσο με τους 4 που διαφωνούν για τις επιδοτήσεις όσο και με την Ιταλία η οποία δεν δέχεται να περιέχει όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Όλα αυτά βέβαια έχουν δρομολογηθεί εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης στην Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το μέγεθος της οποίας όταν δημοσιοποιηθεί από την ΕΚΤ και την Eurostat αναμένεται ότι θα προκαλέσει ισχυρό σοκ σε όλα τα επίπεδα…

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Γαλλία: Πίσω στην… κανονικότητα του λαϊκού ξεσηκωμού

Newsteam 0 Comments
Το πρώτο τρίμηνο του έτους, η γαλλική οικονομία κατέγραψε τη μεγαλύτερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία της, με άμεσες συνέπειες επιχειρήσεις να κλείνουν ή να συρρικνώνονται και χιλιάδες άνθρωποι να χάνουν τη δουλειά τους.

Αφήνοντας πίσω την πανδημία του κορονοϊού και τα επίσημα διαγγέλματα με τους αυτοεπαίνους για τη διαχείριση της κρίσης, το μόνο σίγουρο που έχει μπροστά του ο Εμανουέλ Μακρόν, είναι η κοινωνική οργή η οποία δεν λέει να κοπάσει και εξακολουθεί να εκδηλώνεται με μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα που διοργανώνουν δυσαρεστημένοι επαγγελματικοί κλάδοι κι όχι μόνο.

Την Τρίτη, κουρασμένοι και αποκαρδιωμένοι βγήκαν στους δρόμους χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές, ζητώντας όχι περισσότερα χειροκροτήματα, μετάλλια και τιμητικές τελετές, αλλά όσα τους είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ο Γάλλος πρόεδρος και η κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ. Μαζί τους διαδήλωσαν και πολλά κίτρινα γιλέκα που αναδιοργανώνονται και υπόσχονται δυναμική επιστροφή από το φθινόπωρο.

Εκείνο που εισέπραξαν οι διαδηλωτές ήταν ξύλο, δακρυγόνα και αστυνομική καταστολή που τείνει να γίνει συνήθης πρακτική σε κάθε διαδήλωση και καταλήγει σε ιδιαίτερα βίαιες προσαγωγές, οι οποίες προκαλούν έντονες αντιδράσεις, όπως ήταν η σύλληψη της νοσοκόμας Φαρίντα.

Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, φαίνονται αστυνομικοί να την τραβούν από τα μαλλιά και να τη σέρνουν στο χώμα, ενώ η αιματοβαμμένη γυναίκα εκλιπαρεί να της δώσουν το εισπνεόμενο φάρμακό της για το άσθμα, ώστε να μπορέσει να αναπνεύσει. Σε άλλο βίντεο ωστόσο, που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, η Φαρίντα φαίνεται να λιθοβολεί αστυνομικούς που πετούν δακρυγόνα στους διαδηλωτές.

Σαν τα παραπάνω επεισόδια να συμβαίνουν σε άλλη χώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μόνο ένα πράγμα στο μυαλό του, την πολιτική του επιβίωση και μια δεύτερη προεδρική θητεία, την ώρα που εκτός από την κοινωνική δυσαρέσκεια επιδεινώνεται και η κατάσταση της οικονομίας. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, η γαλλική οικονομία κατέγραψε τη μεγαλύτερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, με άμεσες συνέπειες επιχειρήσεις να κλείνουν ή να συρρικνώνονται και χιλιάδες άνθρωποι να χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους και να βγαίνουν στην ανεργία.

Έχοντας κατά νου τις προεδρικές εκλογές του 2022, αλλά και το ενδεχόμενο παραίτησης και προκήρυξης πρόωρων εκλογών, για να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους με σκοπό να παραμείνει για άλλη μια πενταετία στο προεδρικό μέγαρο (σύμφωνα με διαρροές από συνεργάτες του Μακρόν, τις οποίες όμως διαψεύδει το Ελιζέ), ο Γάλλος πρόεδρος άρχισε τους… εκβιασμούς!

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει να παγώσει την οικονομική βοήθεια στις περιφέρειες που είναι να δοθεί το φθινόπωρο στο πλαίσιο εφαρμογής ενός σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο αφορά όλους τους τομείς που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση.

Πάρε – δώσε

Σε γεύμα που είχε με τον Ρενό Μουζελιέ, πρόεδρο των Περιφερειών της Γαλλίας, πρόσφερε την κρατική επιχορήγηση με αντάλλαγμα τη μετάθεση της ημερομηνίας των περιφερειακών εκλογών, που πρόκειται να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2021, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Το επόμενο διάστημα έως και τις προεδρικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, ο Μακρόν διευκρίνισε πως δεν είναι διατεθειμένος να δώσει χρήματα που θα ενισχύσουν πολιτικούς του αντιπάλους οι οποίοι είναι επικεφαλής περιφερειών και δεν κρύβουν τις προεδρικές τους φιλοδοξίες, όπως είναι οι δεξιοί Ξαβιέ Μπετράν, Βαλερί Πεκρές ή Λοράν Βοκιέζ.

Μέσα σ’ αυτή την αβέβαιη ατμόσφαιρα, όπου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια στη Γαλλία, ο ένοικος του Ελιζέ σχεδιάζει εκ νέου να επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και να αποσαφηνίσει το περίγραμμα των δύο τελευταίων ετών της προεδρικής του θητείας. Το φύλλο πορείας αναμένεται να αποκαλυφθεί το διάστημα από 28 Ιουνίου, που θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές, έως τη 14η Ιουλίου, ημερομηνία πτώσης της Βαστίλης, που είναι εθνική επέτειος για τους Γάλλους.

Είναι σχεδόν σίγουρο μετά και από δηλώσεις αξιωματούχων αλλά και του ίδιου του προέδρου πως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει ή κρίνονται απαραίτητες, όπως είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ή η κατάργηση των ειδικών ασφαλιστικών ταμείων, θα ολοκληρωθούν με οποιοδήποτε κόστος.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Σύνοδος Κορυφής: Φύλλο-φτερό το Ταμείο Ανάπτυξης. Τσιμουδιά για τις προκλήσεις Τουρκίας

Newsteam 0 Comments

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, με την επόμενη Σύνοδο να αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία των ηγετών.

Η Σύνοδος διήρκησε περίπου 4 ώρες. Οι ηγέτες των 27 εξέφρασαν τις θέσεις τους σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τους ηγέτες της Ε.Ε. ότι αν δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με το πακέτο στήριξης των οικονομιών, πιθανώς να προκαλέσουν ένα χτύπημα στις αγορές, ενώ τόνισε πως οι πλήρεις επιπτώσεις της χειρότερης οικονομικής κάμψης της ΕΕ δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην αγορά εργασίας και ότι η ανεργία στην ευρωζώνη μπορεί να φθάσει στο 10%.

Σε μήνυμά της, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τόνισε πως η σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης δεν χωράει καμία καθυστέρηση και πως για κοινή επιτυχία, πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στη μεγάλη εικόνα.

Με την σειρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, τόνισε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με την βαθύτερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας παράλληλα πως το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε πολύ δύσκολους καιρούς.  Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Άγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι οι πολίτες του κόσμου δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού και τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να έχει ένα σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης έως το τέλος του καλοκαιριού.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επισήμανε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι τα μέτρα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις λόγω της έκτασης της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο λόγω των ευαισθησιών των αγορών και της πίεσης από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μακρόν, ως ένδειξη ότι είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στις δημοσιονομικά φειδωλές χώρες, διαμήνυσε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με επιστροφές πόρων στις χώρες που εισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., αν και εφόσον αυτό θεωρείται αναγκαίο για να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ξύπνησε η Γαλλία; Μακρόν καταγγέλλει την απαράδεκτη επέμβαση Τουρκίας στη Λιβύη

Newsteam 0 Comments
Συνήθεις γαλλικοί λεονταρισμοί χωρίς αντίκρυσμα;

Το Παρίσι υιοθέτησε πιο αυστηρό τόνο σήμερα, Κυριακή, για την ανάμιξη της Τουρκίας στη Λιβύη, καταγγέλλοντας έναν ανεπίτρεπτο παρεμβατισμό και διαβεβαιώνοντας πως η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει, ανέφερε το Ελιζέ.

Η Γαλλία, που εδώ και μήνες πολλαπλασιάζει τις κατηγορίες κατά των περιφερειακών φιλοδοξιών της Τουρκίας, εξέφρασε την οργή της για μια πολιτική όλο και περισσότερο επιθετική της Τουρκίας, με επτά τουρκικά πλοία να έχουν λάβει θέση ανοικτά της Λιβύης και μια παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ και η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει, προσθέτει.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε για το θέμα αυτό με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα και ανταλλαγές απόψεων θα πραγματοποιηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες για το θέμα αυτό με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ που έχουν δεσμευθεί επί του πεδίου, προσθέτει το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει καταγγείλει ήδη τη σιωπή του ΝΑΤΟ, μέλος της οποίας είναι η Τουρκία, απέναντι στις τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία, που είναι σύμμαχοι των Δυτικών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Συρία. Είχε δηλώσει τον Νοέμβριο πως το ΝΑΤΟ ήταν σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου.

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προκειμένου να τη βοηθήσει να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, μετά τα εμπόδια που προέβαλε ο τουρκικός στρατός στην επιθεώρηση ενός ύποπτου πλοίου.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »