Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

ΟιΣύμμαχοι ξεπουλάνε και στέλνουν στοδιάλο(γο) επί παντός επιστητού την χώρα μας

Newsteam 0 Comments

Για τέταρτη μέρα το Oruc Reis οργιάζει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και εξευτελίζει την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, ενώ την ίδια ώρα το Γιαβούζ κάνει γεωτρήσεις και το Μπαρμπαρός έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η κυβέρνηση και το ελληνικό κατεστημένο, ενώ ξεπουλάνε τις θαλάσσιες ζώνες και επομένως την καρδιά της εθνικής υπόστασης της Ελλάδας και της Κύπρου, την ίδια ώρα εμπαίζουν τον ελληνικό λαό και του πουλάνε με μεγάλη ευκολία φούμαρα για τις μεγάλες διπλωματικές επιτυχίες της Ελλάδας.

Το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε κάθε άλλο παρά έχει ως κεντρικό θέμα την τουρκική προκλητικότητα, την οποία ούτε καν αναφέρει στον τίτλο του αλλά μιλάει γενικώς για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το κύριο για το οποίο συνεκλήθη το Συμβούλιο της Ε.Ε και το οποίο επισκιάζει τις αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της Τουρκίας, είναι οι εξελίξεις στη Λευκορωσία και η ενίσχυση των ωμών και απροκάλυπτων επεμβάσεων που πραγματοποιεί η Ε.Ε σε αυτήν την χώρα, με στόχο όχι τον εκδημοκρατισμό της αλλά την αποκοπή των στενών σχέσεων της με την Ρωσία. Αν η Ε.Ε συζητά κάποιες κυρώσεις, αυτές θα αφορούν το καθεστώς Λουκασένκο και σε καμία περίπτωση την Τουρκία για την οποία όλα δείχνουν ότι  θα επαναλάβουν το γνωστό ανώδυνο τροπάρι της μείωσης της έντασης στην περιοχή και του διαλόγου, κάτι που δεν παρενοχλεί καθόλου την Άγκυρα αφού δεν μετουσιώνεται σε ισχυρά και αποτελεσματικά μέτρα αποτροπής σε βάρος της.

Πολύ περισσότερο απογοητευτικά είναι τα πράγματα με την Γερμανία. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, αρνήθηκε να χαρακτηρίσει, έστω, νόμιμη την Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η δράση του Oruc Reis είναι ή όχι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε ότι δεν διαθέτει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να αξιολογήσει συνολικά το θέμα!

Η Μέρκελ σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ενοχλήσει την Τουρκία, αντίθετα είναι εκείνη που θέλει να βάλει την Ελλάδα και την Τουρκία στο τραπέζι ενός εφ’ όλης της ύλης διαλόγου, για ένα ένα νέο status στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, συμβατό με τους σχεδιασμούς της Γαλάζιας Πατρίδας του Ερντογάν.

Θετική μεν η μεμονωμένη αντίδραση της Γαλλίας στον τουρκικό επεκτατισμό αλλά οι αντιδράσεις της συνιστούν άσφαιρα πυρά, όπως η πρόχειρη ελληνογαλλική άσκηση περισσότερο για τα μάτια του κόσμου, στη δεσμευμένη από την τουρκική Navtex περιοχή, η οποία να λειτουργεί εκνευριστικά για την τουρκική ελίτ αλλά ουδόλως παρεμποδίζει τους σχεδιασμούς της.

Την ίδια ώρα, μόνο για γέλια και για κλάματα ήταν η απέλπιδα προσπάθεια του ισχυρότατου φιλοισραηλινού λόμπι της Ελλάδας, να εμφανίσει το Ισραήλ ως συντασσόμενο ανοιχτά με την χώρα μας.

Ουδείς από τους κυβερνώντες του Ισραήλ (πρωθυπουργός – υπουργός Εξωτερικών) έχει αξιωθεί να μιλήσει υπέρ της Ελλάδας αλλά αντιθέτως έχουν πολλάκις δηλώσει την ουδετερότητα τους. Το μόνο που επικαλούνται οι λομπίστες του Ισραήλ στην χώρα είναι του πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, ο οποίος με δηλώσεις υπεκφυγής και αφού δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για την Τουρκία και πολύ περισσότερο για τις προκλήσεις της, εξέφρασε αορίστως την αλληλεγγύη του στις θαλάσσιες ζώνες (ποιες;) και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ (που;) της Ελλάδας, κάτι που θα μπορούσε να πει με τις ίδιες ακριβώς φράσεις για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Το δούλεμα πάει σύννεφο.

Βεβαίως δεν υστερούν καθόλου σε κοροϊδία οι ΗΠΑ, οι οποίες επιμένουν να χαρακτηρίζουν διαφιλονικούμενη ή διεκδικούμενη την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Ανατολικό Αιγαίο, αποφεύγοντας να ονομάσουν ως παράνομες τις δραστηριότητες της Τουρκίας, ενώ προτρέπουν σε ένα ελληνοτουρκικό, χωρίς ατζέντα, διάλογο. Ακόμα και ο φιλέλληνας Τζέφρι Πάιατ έχει αλλάξει το παραμύθι  και έχει κολλήσει στη σελίδα του διαλόγου!

Η Ρωσία, ένας παράγοντας με μεγάλο και ουσιώδη ρόλο στη περιοχή, έχει αποφύγει, μέχρι στιγμής, να παρέμβει στην τελευταία κρίση που έχει προκαλέσει η Τουρκία. Βλέπετε ότι η πολυδιαφημισμένη διπλωματική κινητικότητα της κυβέρνησης, σταματάει  μέχρι εκεί που επιτρέπουν τα δυτικά ιμπεριαλιστικά κέντρα.  Αποτελεί ντροπή το γεγονός ότι η κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία έχουν αποφύγει, όπως ο διάολος το λιβάνι, έστω να ενημερώσουν την ρωσική πλευρά για τις θέσεις της Ελλάδας και την προκλητικότητα που αντιμετωπίζει από την πλευρά της Τουρκίας, προκλητικότητα που η Τουρκία εμφανίζει, επίσης, εναντίον όλων, σχεδόν, των χωρών της περιοχής, ενώ σε πολλές εξ’ αυτών προβαίνει σε στρατιωτικές επιθετικές επιχειρήσεις.

Η απομονωμένη Τουρκία περισσότερο είναι ένας βολικός μύθος του ελληνικού κατεστημένου, από τον οποίον επιχειρεί να πιαστεί όπως ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του, για να δικαιολογήσει τις απαράδεκτες εθνικές ταπεινώσεις και συνεχείς εθνικές παραχωρήσεις και υποχωρήσεις.

Κανένας στη Δύση δεν είναι ενθουσιασμένος με τις επεκτατικές νεοθωμανικές φιλοδοξίες της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή μας. Ωστόσο για τα μεγάλα δυτικά κέντρα, η σχέση με την Τουρκία, είναι το αναγκαίο κακό για τα συμφέροντα τους στην περιοχή, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η Ελλάδα, η μόνη χώρα που θα μπορούσε να αμφισβητήσει το νεοθωμανικό ρόλο της Τουρκίας, λειτουργεί φοβικά, υποχωρητικά και κυρίως με απεριόριστη δουλοπρέπεια απέναντι στον ευρωατλαντισμό.

Μόνο μια εθνικά ανεξάρτητη Ελλάδα με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και μια  εθνική πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης η οποία θα είναι σε απόλυτο συντονισμό με την Κύπρο και κυρίως αποφασισμένη να αγωνιστεί με συνέπεια και χωρίς φοβικά σύνδρομα για να υπερασπίσει την εδαφική ακεραιότητα, τη ασφάλεια και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, μόνο μια τέτοια Ελλάδα μπορεί να βρει πραγματικούς συμμάχους και να αλλάξει ριζικά τους συσχετισμούς και το πολιτικό τοπίο στη περιοχή μας, καθιστώντας εφιάλτη για την Τουρκία τις επεκτατικές της φιλοδοξίες.

Αυτή, όμως, η Ελλάδα δεν υπάρχει σήμερα. Αυτή η Ελλάδα είναι το μέγα ζητούμενο και το στοίχημα σε αυτήν την συγκυρία. Αν αυτό το στοίχημα δεν κερδηθεί, η χώρα μας δεν θα έχει και μέλλον.

Ν.Ζ

Υ.Γ: Μόνο απογοήτευση προκαλεί το άρθρο-παρέμβαση του Α. Τσίπρα στην Εφ Συν για την εξωτερική πολιτική της χώρας και την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια ώρα που το Oruc Reis αλωνίζει ενώ Μπαρμαρός και Γιαβούζ κουρελιάζουν την κυπριακή ΑΟΖ αντί να ξεκινήσει προτείνοντας άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης, εξυμνεί την ακραία εξωτερική πολιτική της παράδοσης της χώρας στις Βρυξέλλες, την γερμανική Ε.Ε και τον αμερικανοισραηλινό άξονα, που έχει θάψει και θάβει την Ελλάδα και την οποία τυφλά ακολούθησε, ενώ υιοθετεί ως  στρατηγική της χώρας τις υποδείξεις Βερολίνου και Ουάσινγκτον για ελληνοτουρκικό διάλογο (διερευνητικές) και Χάγη και αναγκαστικά με όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο τραπέζι. Μωραίνει ο Κύριος…!

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μετά τα Ίμια το Καστελόριζο;

Newsteam 0 Comments

Το σκηνικό της έντασης που έχει στηθεί από την Τουρκία νότια του Καστελόριζου τα τελευταία εικοσιτετράωρα ξυπνά μνήμες της βραδιάς των Ιμίων. Τότε που η  χώρα χωρίς κόκκινες γραμμές και με άτολμη και ενδοτική πολιτική ηγεσία οδηγήθηκε σε διπλωματική και στρατιωτική ήττα.  Τότε που  σκοτώθηκαν  τρεις νέοι άνθρωποι που υπηρετούσαν στις ένοπλες δυνάμεις και  η Τουρκία πέτυχε  να γκριζάρει την περιοχή η οποία από τότε παραμένει έτσι. Το ευχαριστώ στους Αμερικανούς που ακούστηκε από τα χείλη του Έλληνα πρωθυπουργού κ Σημίτη εκείνο το βράδυ ολοκλήρωσε την ταπείνωση που ένιωσε ο ελληνικός λαός.

Ο προκλητικός τρόπος που κινείται  το Oruc Reis στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και η χλιαρή αντιμετώπισης του, δημιουργεί μόνο αρνητικές σκέψεις.  Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με ποντισμένα καλώδια ανενόχλητο. Οι δικαιολογίες ότι βρίσκεται στο άκρο της είναι αστείες. Όπως και   αντίδραση του ελληνικού ναυτικού που το καλεί κάθε λίγο και λιγάκι  να αποχωρήσει. Επιπλέον, γελοίο  ακούγεται  το επιχείρημα ότι ο θόρυβος που κάνουν τα πολεμικά πλοία εμποδίζει τις έρευνες του.   Προκύπτει πραγματικά ένα μεγάλο ερώτημα: υπάρχουν κόκκινες γραμμές; Αν ναι ποιες είναι αυτές;  Από επίσημα χείλη τονίζονταν πως αν τολμήσει να εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικό τρόπο. Φαίνεται ότι μάλλον οι κόκκινες γραμμές έπεσαν και συνεχώς μετατοπίζονται. Αυτή ,όμως, η υποχωρητικότητα δεν πρόκειται να οδηγήσει παρά σε μια ακόμη ήττα.

Μια ήττα που θα έχει θύμα αυτή τη φορά το Καστελόριζο. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συμφωνία  που έγινε με την Αίγυπτο δε συμπεριλαμβάνεται. Ούτε είναι σύμπτωση πως εδώ και καιρό διάφοροι παίζοντας τον ρόλο του πολιτικού λαγού  μιλούν για απομακρυσμένο νησί, σαν να μην είναι το Καστελόριζο Ελλάδα, για μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της χώρας μας , για πιθανότητα να χάσουμε την ΑΟΖ του νησιού αυτού , αν καταφύγουμε στη Χάγη κ.α. Με δυο λόγια χρησιμοποιούν το Καστελόριζο σαν διαπραγματευτικό χαρτί για μια πιθανή υποχώρηση της Τουρκίας  στο  τουρκολιβυκό μνημόνιο και μας προετοιμάζουν για την πιθανότητα ενός ακόμη  διπλωματικού  χαστουκιού.

Αυτό φάνηκε καθαρά και από τις άνευρες και  ανεμικές αντιδράσεις  της  Ευρώπης και της  Αμερικής. Αμφισβητούμενη περιοχή χαρακτηρίστηκε  η ΑΟΖ νότια του νησιού από τις ΗΠΑ  και σε συνετό  διάλογο προτρέπει η Γερμανία και νίπτει τάς χείρας. Οι διπλωματικές παρεμβάσεις έχουν ένα στόχο: να σύρουν την Ελλάδα σε έναν διάλογο με ανοιχτή ατζέντα πάνω , αν όχι σε όλα, στα περισσότερα και σοβαρότερα θέματα που θέτει η Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση θα υποχωρήσει ή θα επιμείνει στην γραμμή ότι το μόνο πρόβλημα για το οποίο μπορεί να συζητήσουμε είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας; Θα  ακολουθήσει τη  γραμμή ότι τα νησιά έχουν δική τους ΑΟΖ ή θα δεχτεί τη μειωμένη επήρεια  νησιών, όπως το Καστελόριζο;  Η χώρα θα δείξει αποφασιστικότητα τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό πεδίο , αν χρειαστεί, ή έχει αναλάβει άλλες δεσμεύσεις μετά τη μεσολάβηση και τις παραινέσεις της Γερμανίας , της Αμερικής και άλλων χωρών, οι οποίες έχουν συμφέροντα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στη νοτιοανατολική Μεσόγειο; Θα ισχύσει επιτέλους το διεθνές δίκαιο ή για μια ακόμη φορά θα θυσιαστεί στο βωμό των οικονομικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων;

Η Τουρκία βγάζοντας το ερευνητικό της σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ποντίζοντας καλώδια έκανε για μια ακόμη φορά επίδειξη δύναμης και αμφισβήτησε εμπράκτως τα δικαιώματα μας στην περιοχή. Η κυβερνητική ρητορική  για την  αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς δίνει και παίρνει,  στην ουσία, όμως, δε γίνεται τίποτα. Οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλει έρευνες και νότια της Καρπάθου σε λίγο καιρό αμφισβητώντας ευθέως και το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο για τις ΑΟΖ. Αν συμβεί αυτό, η  κυβέρνηση έχει, ίσως, μια τελευταία ευκαιρία, γιατί μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει,  να αποδείξει πώς εννοεί στην πράξη  την αποφασιστικότητα. Διαφορετικά η ήττα στο Καστελόριζο και αλλού θα είναι ασήκωτη για τον ελληνικό λαό ,ο οποίος νιώθει ήδη την περηφάνια του βαρύτατα τραυματισμένη.

 

*Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κ. Μητσοτάκης: Διάγγελμα φόβου και ηττοπάθειας ανάμεικτο με γονυκλισίες για διάλογο

Newsteam 0 Comments

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το χθεσινό διάγγελμά του, σε μια συγκυρία όπου το Oruc Reis οργίαζε σε παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και οι Τούρκοι αξιωματούχοι το γλεντούσαν με διθυράμβους, αντί να δώσει την εικόνα ενός ηγέτη αποφασισμένου να θέσει με όλα τα μέσα που διαθέτει τέρμα στην καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας και να καλέσει τον λαό να στηρίξει αυτήν την πολιτική, εμφάνισε στο γυαλί έναν φοβισμένο πρωθυπουργό, που ενέπνεε περισσότερο λύπηση παρά αυτοπεποίθηση και διακατέχετο από την αγωνία μήπως συμβεί κανένα ατύχημα, παραγνωρίζοντας ότι το ατύχημα είχε ήδη συμβεί και ήταν οδυνηρό σε βάρος της χώρας μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περισσότερο εξέπεμπε με το διάγγελμά του φόβο και ηττοπάθεια, ενώ έμοιαζε να εκλιπαρεί την Τουρκία για διάλογο, την ώρα που η άλλη πλευρά επέφερε δια των ωμών και απροκάλυπτων παραβιάσεων της, νέα τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας, γκριζάροντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα του Ανατολικού Αιγαίου και της Κύπρου.

Όλα έδειξαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προέβη σε ένα διάγγελμα για να απαντήσει σθεναρά στη Τουρκία και να απαιτήσει, προβάλλοντας τις δυνατότητες της χώρας, την άμεση αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τονίζοντας ότι διαφορετικά θα υποστεί από τον πολεμικό μας στόλο τις ανάλογες συνέπειες αλλά προέβη στο διάγγελμα περισσότερο για να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιδείνωση της έντασης και σχεδόν να υποβαθμίσει και να δικαιολογήσει την επέλαση του Oruc Reis στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, χαρακτηρίζοντας επί λέξη ως ανύπαρκτες τις σεισμικές έρευνες του τουρκικού ερευνητικού και επομένως να διαβεβαιώσει με αυτόν τον αφελή τρόπο ότι δεν τρέχει και τίποτα.

Γιατί, όμως, τότε τόσος θόρυβος και τόσα πολεμικά πλοία εκατέρωθεν του OruC Reis, αν το τελευταίο βρίσκεται, απλώς, σε αβλαβή διέλευση;

Το τραγικό είναι ότι η απογοητευτική και ηττοπαθής εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού στο διάγγελμά του, αντιμετωπίστηκε, σχεδόν, με ανακούφιση από την πλειοψηφία των κυριάρχων μέσων ενημέρωσης, τα οποία μετέφεραν, όπως το κάνουν όλο το τελευταίο διάστημα, ένα υμνητικό για την κυβέρνηση κλίμα και κυρίως ένα κλίμα ύπνωσης και εφησυχασμού προς τον ελληνικό λαό, αντί να παρακινούν την εγρήγορση και κινητοποίησή του, χωρίς τις οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μείζονες απειλές εναντίον της Ελλάδας.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση και οι κατεστημένοι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι που κυριαρχούν στη χώρα μας, ποιο ξενόδουλοι και υποτελείς σε αυτή την φάση παρά ποτέ, προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό, στο όνομα του φόβου του πολέμου, για πολύ μεγάλες ήττες και τέτοιες εθνικές υποχωρήσεις και παραχωρήσεις, που θα θέσουν υπό ερώτημα ακόμα και την επιβίωση της χώρας μας.

Ζητούνται δυνάμεις και ευαίσθητοι μαχόμενοι και ανυπότακτοι πολίτες που θα σηκώσουν μεγάλα και ειλικρινή πατριωτικά, κοινωνικά λάβαρα αντίστασης ενάντια στον συντελούμενο εδώ και καιρό άγριο εξανδραποδισμό.

Ν.Ζ

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ελληνοτουρκικά: Οι θεατρίνοι

Newsteam 0 Comments

Στήνουμε θέατρα και τα χαλνούμε

όπου σταθούμε κι όπου βρεθούμε

 στήνουμε θέατρα και σκηνικά,

όμως η μοίρα μας πάντα νικά

 και τα σαρώνει και μας σαρώνει

και τους θεατρίνους και το θεατρώνη

υποβολέα και μουσικούς

στους πέντε ανέμους τους βιαστικούς.

 

Μέρος από το ποίημα του Γ. Σεφέρη Θεατρίνοι, Μ.Α., Αύγουστος 1943

 Το ποίημα γράφτηκε στη Μέση Ανατολή (Μ.Α.) τον Αύγουστο του 1943. Μια περίοδος και ένας χώρος έντονων πολιτικών διεργασιών με καθοριστικό το ρόλο των ισχυρών ξένων δυνάμεων. Διεργασιών που είχαν ως επιστέγασμα τη Συμφωνία του Λιβάνου, η οποία σφράγισε το μεταπολεμικό πεπρωμένο της χώρας.

Αύγουστος 2020:  Μ.Α., Μεσόγειος Ανατολική, όλος ο θίασος επί σκηνής. Κι οι θεατρίνοι και ο θεατρώνης, υποβολείς και μουσικοί, διπλωμάτες πολιτικοί, διεθνολόγοι στρατιωτικοί κι η κοινωνία άφωνη, μουγκή.

Το σκηνικό έχει άψογα στηθεί. Οι στόλοι διαπλέουν τη Μεσόγειο. Ο στρατός κι η αεροπορία σε επιφυλακή. Οι τηλεοράσεις σε ζωντανή σύνδεση με τα γεγονότα, διαταράσσουν για λίγο τη θαλπωρή του καναπέ, δίνοντας την ευκαιρία στο φιλοθεάμον κοινό να εκτονώσει τον πατριωτισμό του μέσω πληκτρολογίου, ενώ στο βάθος παραμονεύει ο κορωνοϊός. Φύλλα πορείας προς Καστελόριζο αναστέλλονται κι όχι μέχρι νεωτέρας. Ας αρκεστούμε στον Σαρωνικό ή έστω στον Κορινθιακό για όσο ακόμα μπορούμε. Στο Αιγαίο πλέουν οι εμπόλεμοι.

Εμείς προ πολλού έχουμε εκδώσει τη δική μας NAVTEX. Περιλαμβάνει τον ίσκιο της ομπρέλας μας και το μήκος της πετσέτας μας που έχουμε απλώσει στην παραλία. Φρέντο καπουτσίνο και αντηλιακά πιστοποιούν το ειρηνόφιλο του χαρακτήρα μας.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει χαράξει τις δικές του κόκκινες γραμμές. Σε αυτές περιλαμβάνεται η Πλατεία Συντάγματος, φυσικά η Βουλή, επίσης – αλίμονο- το Κολωνάκι. Δηλαδή, η πάλαι ποτέ Σκομπία..

Στις οδούς Ηρώδου του Αττικού και Ζαλοκώστα – οδοί εντός της Σκομπίας– πριν καλά καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των επιτυχιών για τις Συμφωνίες με την Ιταλία και προσφάτως με την Αίγυπτο, ετοιμάζονται για το νέο θρίαμβο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Να σύρουν πισθάγκωνα δεμένη στο μεσιανό κατάρτι, την Τουρκία.

Το ασφυκτικό pressing του στόλου μας στο Oruc Reis επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο Ερντογάν στο καναβάτσο. Επιτέλους συμφωνεί να συζητήσουμε εφ’ όλης της ύλης. Χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, ίσως , ποιος ξέρει, μπορεί και να φτάσουμε και στον 25ο μεσημβρινό. Αυτό κι αν θα ’ναι επιτυχία!

Ποιο Αιγαίο Πέλαγος.

Το Δένδιο Πέλαγος είναι το πεπρωμένο μας. Στις Βρυξέλλες ανοίγουν σαμπάνιες, στο ΝΑΤΟ επικρατεί ικανοποίηση, η Ν.Α. πτέρυγα παραμένει αρραγής, ενώ ο υπερατλαντικός σύμμαχος συγχαίρει τον εαυτό του.

Όμως από τον Μιναρέ της Αγίας Σοφίας, ο Μουεζίνης βγάζει από το θηκάρι του το οθωμανικό ξίφος και ετοιμάζεται για το κουρμπάνι

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Το μόνο που έχει ο λαός είναι η Πατρίδα του

Newsteam 0 Comments

Η επιθετικότητα της Τουρκίας ακολουθεί προοδευτικά κλιμάκωση τόσο σε διπλωματικό- πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην δεύτερη κρίση με το τρομοκρατικό- αναθεωρητικό καθεστώς Ερντογάν μέσα σε λίγες μέρες .

Στη δεύτερη αυτή φάση έχουμε πλέον την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από το ερευνητικό Oruc Reis και τον στολίσκο των πολεμικών τουρκικών πλοίων. Αυτές τις ώρες που αναφερόμαστε πλέουν σε βάθος άνω των 50ν.μ εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδας! Η αντίδραση των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων ( φυσικά με εντολή κυβέρνησης) περιορίζεται στο να καλεί μέσω ασυρμάτου τις τουρκικές δυνάμεις να αποχωρήσουν, παρακολουθώντας διακριτικά.

Ο απόλυτος εξευτελισμός της πατριδοκάπηλης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας, που θα έκαιγε όποιον πάταγε στο ελληνικό έδαφος και μετά θα ρώταγε ποιος ήταν, εκτός και αν η θάλασσα δεν μετράει .

Θα αναρωτηθεί κάποιος τι ζητάτε πόλεμο; Να συρθεί η χώρα σε περιπέτειες; Δε μας φτάνει η κατάντια που έχουμε;

Όχι δεν είμαστε πολεμοχαρείς, δεν είναι δόγμα μας ο πόλεμος αλλά η ειρήνη!

Για να έχεις όμως ειρήνη πρέπει να καλλιεργείς τις συνθήκες αυτές που θα σου επιτρέπουν να μένεις ασφαλής και σε ειρήνη με τους γείτονές σου.

Να έχεις δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της Αποτροπής για να μην χρειαστεί να έρθεις σε εμπλοκή, πόσο μάλλον όταν έχεις ένα γείτονα όπως η Τουρκία. Ο οποίος παραδοσιακά και ιστορικά αποδεικνύει την επιθετική και αναθεωρητική συμπεριφορά του.

Πως όμως έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο; Η απάντηση βρίσκεται στην πολιτική που ακολούθησαν όλες οι πολιτικές κυβερνήσεις των τελευταίων τουλάχιστον 25 χρόνων.
Μια πολιτική συνεχών υποχωρήσεων σε όλα τα επίπεδα έναντι των Τούρκικων απαιτήσεων, με αποτέλεσμα η Τουρκία συνεχώς να κερδίζει χωρίς πόλεμο χωρίς να ρίξει εν βόλι.
Η πάγια πολιτική επιλογή της ελληνικής πλευράς του κατευνασμού και όχι της αποτροπής έφεραν αυτό το αποτέλεσμα ( Κύπρος – Αιγαίο – Θράκη) δηλαδή την αμετροέπεια της Τουρκίας και την αποθράσυνση της.

Σε όλα αυτά βέβαια συντέλεσε και το υπόλοιπο φαύλο πολιτικό – οικονομικό κατεστημένο, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του και τις νεοφιλελεύθερες παγκοσμιοποιητικές φαντασιώσεις του.

Ξενόδουλοι – υποτελείς- μίσθαρνα όργανα των ξένων κέντρων αποφάσεων και συμφερόντων.

Αλλά αυτούς είναι γνωστό ότι δεν τους ενδιαφέρει η πατρίδα πολύ περισσότερο ο λαός.

Την άρχουσα τάξη παραδοσιακά και πάντα, εδώ και σε όλο τον κόσμο, το μόνο που την απασχολεί είναι η αύξηση των κερδών της και η διαιώνιση της εξουσίας της . Ειδικά στην χώρα μας που ποτέ δεν είχε μια ισχυρή μεγαλοαστική τάξη αλλά μεταπρατική και κομπραδόρικη, το τελευταίο πράγμα που την απασχολεί είναι αυτός ο τόπος!

Εύκολα δέχεται την εξάρτηση από αλλά ισχυρότερα κέντρα με αντάλλαγμα την επιβίωση της. Το έργο το ξέρει καλά και στις δύσκολες στιγμές το έχει αποδείξει: Γερμανική κατοχή, Αμερικανοκρατία και Χούντα, Ευρωϋποτέλεια και μνημόνια.

Το ζήτημα είναι τι πρέπει να κάνει ο φτωχός λαός , που πάντα μόνος τους βρίσκεται να παλεύει για την ζωή του και για το κομμάτι γης πάνω στο οποίο χτίζει το παρών και το μέλλον του.

Αυτό το κομμάτι γης είναι η πατρίδα του, με την ιστορία, τον πολιτισμό, τους αγώνες και τις κατακτήσεις που πέτυχαν οι πρόγονοι του κατοικώντας σε αυτή.

Αυτή η πατρίδα δεν είναι των εξουσιαστών, δεν είναι του κεφαλαίου γι’ αυτό δεν έχουν λόγο να την υπερασπιστούν! Γι αυτό το λόγο μας την αρπάζουν και την ξεπουλάνε!

Ο Λαός όμως έχει χίλιους λόγους γιατί το μόνο που έχει είναι αυτή η πατρίδα! Όπως έλεγε και ο αρχικαπετάνιος εμείς υπερασπιζόμαστε τις καλύβες και τις πεζούλες μας.

Η υπεράσπιση της είναι πατριωτικό και συνάμα ταξικό καθήκον του λαού.

Έχοντας αυτά κατά νου γίνεται να έχουμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με στρατιωτικά μέσα και να μην αντιδρούμε;

 Η αντίδραση πρέπει να είναι η λαϊκή απαίτηση για αντίστροφή των όρων υποτέλειας.
Άρνηση συνέχισης των λαοκτόνων πολιτικών, της συμμετοχής μας και υποταγής μας στους υπερεθνικούς ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, που όλα αυτά τα χρόνια μόνο δεινά γέννησαν για τον εργαζόμενο λαό και κίνδυνους για την πατρίδα μας.
Αξιοποίηση των διεθνών συσχετισμών με ισχυρές διμερείς συμμαχίες για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων και την θωράκιση της πατρίδας μας από γεωπολιτικούς αναθεωρητισμούς, (και όχι με τους λαγούς του δυτικού ιμπεριαλισμού που πάντα μας αδειάζουν, βλπ. Ισραήλ).

Αλλαγή του σάπιου – φαύλου – προδοτικού πολιτικού συστήματος.


Εδώ και Τώρα!

Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Δικαιοσύνη.

11/08/2020

Διονύσης Φλαμιάτος

Περικλής Δανόπουλος

Γιάννης Αθανασιάδης

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Στρεψοδικίες! Η συμφωνία χώρα μαςς-Αιγύπτου είναι σωστή, επειδή αντιδρά η Τουρκία!

Newsteam 0 Comments

Η κυβέρνηση και οι προπαγανδιστές της προσπαθούν να δικαιώσουν το περιεχόμενο της απαράδεκτης συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου, προβάλλοντας ως επιχείρημα για την ορθότητα αυτής της συμφωνίας, την σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας απέναντί της.

Δυστυχώς, το επιχείρημα θυμίζει το ράβδος εν γωνία άρα βρέχει!

Αν ακολουθούσαμε την ίδια κυβερνητική επιχειρηματολογία, τότε θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε ότι η Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι για τα σκουπίδια, αφού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσασβούσογλου ισχυρίστηκε, όχι πάντως εντελώς αδικαιολόγητα, ότι αυτή η συμφωνία δικαιώνει τις τουρκικές θέσεις πως τα νησιά δεν έχουν  ΑΟΖ ή έχουν περιορισμένη ΑΟΖ.

Αυτό που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν στην κυβέρνηση είναι ότι η Τουρκία θα αντιδρούσε σθεναρά σε οποιαδήποτε συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ, εφόσον η τελευταία παρεμπόδιζε το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, ακόμα και αν αυτή η συμφωνία έδινε το 90% της ΑΟΖ στην Αίγυπτο και μόνο το 10% στην Κρήτη για παράδειγμα.

Και θα αντιδρούσε η Τουρκία διότι η συμφωνία αυτή όσο ετεροβαρής και αν ήτανε για την Ελλάδα, θα προκαλούσε εξίσου, όπως είπαμε, προβλήματα στην αυθαίρετη τουρκολυβική ΑΟΖ.

Η Τουρκία ακολουθεί σε σχέση με την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ τη γνωστή τακτική: με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Από τη μια χρησιμοποιεί αυτήν την συμφωνία ως αφορμή για να κλιμακώσει μέχρι θερμού επεισοδίου ή και ελληνοτουρκικής σύγκρουσης την επιθετικότητά της και από την άλλη αξιοποιεί τις άδικες και σε βάρος της Ελλάδας ρυθμίσεις αυτής της συμφωνίας για να αποκτήσει νομικά ερείσματα, ώστε να αποκλείσει την Ελλάδα από την Ανατολική Μεσόγειο, να  αποκόψει τα θαλάσσια σύνορά της από αυτά της Κύπρου και να συρρικνώσει στο έπακρο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της στο Αιγαίο.

Και δύο ακόμα παρατηρήσεις:

Πρώτη: Φανταζόμαστε ότι η κυβέρνηση όταν προέβαινε στην υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, είχε πλήρως κατά νου ότι η Τουρκία δεν θα κατάπινε τη συμφωνία και ότι θα υπήρχαν θυελλώδεις τουρκικές αντιδράσεις και επομένως η κυβέρνηση δεν είναι τώρα αιφνιδιασμένη αλλά αντιθέτως έτοιμη και προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και με επιτυχία τις σφοδρές τουρκικές προκλήσεις .

Φανταζόμαστε λέμε… γιατί δεν θέλουμε να στεφτούμε ότι μπορεί να δούμε το επόμενο διάστημα είτε μια άτακτη εθνική υποχώρηση είτε μια εθνική συμφορά.

Είναι προφανές ότι όταν κάνεις ένα βήμα, τότε είσαι προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσεις τις οποιεσδήποτε αντιδράσεις της πλευράς που θεωρεί ότι θίγεται ή δείχνει ότι θίγεται…

Δεύτερη:  Και ξαφνικά, από το πουθενά, μας προέκυψε κείμενο για τα ελληνοτουρκικά από τους λεγόμενους 53 του ΣΥΡΙΖΑ στην ιστοσελίδα τους commonality.gr . To κείμενο των 53, σε αντίθεση με την διφορούμενη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζει, δυστυχώς, μαξιμαλιστικές τις θέσεις της χώρας μας για τα θαλάσσια δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και πολιτική απομόνωσης της Τουρκίας, την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα. Με δύο λόγια, οι περισπούδαστοι 53 κατηγορούν την επίσημη πολιτική της Ελλάδας ακριβώς για τα αντίθετα από όσα πράττει. Το θέμα, βεβαίως, δεν είναι απλώς και μόνο οι απόψεις των 53. Δικαίωμα τους να καταθέτουν ότι πιστεύουν. Αυτό όμως που προξενεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι εκφράζουν αυτές τις θέσεις σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η Τουρκία φλερτάρει ανοιχτά με το θερμό επεισόδιο, ακόμα και την πολεμική σύγκρουση, πράγματα για τα οποία δεν αναφέρουν τίποτα οι 53″, όπως δεν αναφέρουν τίποτα για τον κλιμακούμενο αναθεωρητισμό και επεκτατισμό της Τουρκίας στην περιοχή και σε βάρος της χώρας μας, για τις νεοθωμανικές βλέψεις της, για την στρατιωτική εισβολή της στη Συρία και την Λιβύη και ιδιαίτερα για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου.

Ν.Ζ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ενώ ο τουρκικός στόλος απειλεί το Καστελόριζο η Ε.Ε προτείνει διάλογο!

Newsteam 0 Comments

Την ίδια ώρα που 14 τουρκικά πολεμικά πλοία πλέουν μεταξύ Ρόδου-Καρπάθου και Καστελόριζου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής σε ανακοίνωση του , τονίζει ότι  τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης δραστικών δυνάμεων.

Ο Ζοσέπ Μπορέλ δηλώνει  έτοιμος να συμβάλει στην επανέναρξη του διαλόγου και αναφερόμενος στις τουρκικές κινήσεις αναφέρει: Η πρόσφατη ναυτική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Δεν θα συμβάλει για την εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο ελληνικός στόλος αλλά η Πολεμική Αεροπορία βρίσκονται σε επιφυλακή και ήδη έχει γίνει γνωστό ότι άδειες προσωπικού που επρόκειτο να αρχίσουν αύριο δεν θα δοθούν.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

14 τουρκικά πολεμικά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Νέα ελληνοτουρκική ένταση

Newsteam 0 Comments

Νέα κρίση εξελίσσεται στο νότιο Αιγαίο και στην περιοχή του Καστελόριζου. Οι Τούρκοι έχουν βγάλει από το Ακσάζ 14 πλοία τα οποία απλώνονται στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Ρόδου-Κάρπαθου.

Ο ελληνικός στόλος παρακολουθεί τις κινήσεις των Τούρκων διαρκώς.
Σε μονάδες των Δωδεκανήσων υπάρχουν ήδη ανακλήσεις αδειών.

Στην Άγκυρα αναμένεται υπουργικό συμβούλιο.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κυριάκος Βελόπουλος: Κοιτάξτε ποιος μιλάει για εθνική μειοδοσία

Newsteam 0 Comments

Είναι προφανές, ότι η Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την τμηματική οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ είναι απαράδεκτη για τα ελληνικά συμφέροντα, ενώ το κυβερνητικό επιχείρημα ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να πληγεί το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, είναι απολύτως έωλο.

Επομένως, είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένη η κριτική και η πολεμική σε αυτήν την Συμφωνία, αρκεί αυτοί που την κάνουν να διαθέτουν στοιχειώδη αξιοπιστία και να μην πουλάνε εύκολη εθνοκαπηλεία, μόνο και μόνο για να κοροϊδεύουν τους πολίτες και να ψαρεύουν ψήφους στα θολά νερά, χωρίς ποτέ να θίγουν την ουσία όλων αυτών των δομών που κρατάνε την Ελλάδα προτεκτοράτο και υποχείριο κηδεμονίας.

Για αυτό είναι τουλάχιστον κωμικοτραγικό, ο άνθρωπος που υποθήκευσε οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά την χώρα, ψηφίζοντας με χέρια και πόδια το πρώτο μνημόνιο των επικυρίαρχων της χώρας και στη συνέχεια αφού έσωσε την Ελλάδα με το πρώτο μνημόνιο, ψήφισε μετά Βαΐων και Κλάδων την καταστροφική κυβέρνηση του υπερμνημονιακού τραπεζίτη πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ,μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, να μιλάει τώρα, σε σχέση με την Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ, για εθνική μειοδοσία αντί να σιωπά και να κρύβεται, διότι αυτός και τόσοι άλλοι μαζί άνοιξαν αυτόν τον δρόμο της εθνικής παράδοσης και εθνικής προδοσίας για την χώρα.

Και αυτός ο άνθρωπος είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος παριστάνει τον όψιμο αντιμνημονιακό και τον δήθεν αγωνιστή κατά των τραπεζών.

Αν ο  Κυριάκος Βελόπουλος είναι, ίσως, από τις πιο ακραίες περιπτώσεις πολιτικού αμοραλισμού, δυστυχώς το πολιτικό θέατρο και τις πολιτικές κωλοτούμπες πολιτικών που συνεχίζουν να δημαγωγούν, να ψεύδονται και να καρεκλοθηρούν, πληρώνει πανάκριβα αυτός ο τόπος.

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΗΠΑ, Γερμανία, χώρα μας, Τουρκία: Tο μεγάλο παζάρι και οι λεπτές ισορροπίες

Newsteam 0 Comments

Όλα δείχνουν ότι πίσω από το σκηνικό έντασης στο Αιγαίου είναι σε εξέλιξη και ια μεγάλη διαπραγμάτευση, με σύνθετες και τεθλασμένες σχέσεις και λεπτές ισορροπίες.

Παρότι η μυστική διπλωματία καταδικάζεται από όλους, ταυτόχρονα παραμένει ένας από τους βασικούς τρόπους με τον οποίο διαμορφώνονται οι διεθνείς σχέσεις, ακόμη και σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η εικόνα, όπως η δική μας.

Αυτό φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ιδίως μέσα στο νέο τοπίο που έχει διαμορφώσει η συστηματική προσπάθεια της Άγκυρας να θέσει νέα δεδομένα ως προς τις διεκδικήσεις και τις αναθεωρητικές βλέψεις.

Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει σαφή επιλογή να επιδιώξει διάλογο με τη γείτονα, ακόμη και εάν αυτό συνεπάγεται τελικά και την υποχώρηση από ορισμένες από τις φαινομενικά πάγιες ελληνικές κόκκινες γραμμές.

Ουσιαστικά η ελληνική διπλωματία δείχνει να επιστρέφει και πάλι σε μια γραμμή διαλόγου για όλα τα ζητήματα, ακόμη και εάν αυτό συνεπάγεται ότι θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου και ζητήματα που υποτίθεται ότι ήταν εκτός συζήτησης.

Είναι μια κατεύθυνση που προσομοιάζει περισσότερο στη γραμμή που είχε κυριαρχήσει στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000, που άλλωστε ήταν και το κοντινότερο που οι δυο χώρες έφτασαν σε υπογραφή συνυποσχετικού για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με αφετηρία κοινά αποδεκτές μόνιμες διαρρυθμίσεις για τα ζητήματα του Αιγαίου.

Αυτό σημαίνει ότι πάμε σε μια κατεύθυνση διαφορετική τόσο από τη γραμμή που κυριάρχησε μετά το 2004 όταν πρυτάνευσε η λογική ότι είναι τα πράγματα δεν είχαν ωριμάσει για μεγάλες κινήσεις.

Είναι επίσης σαφές ότι υπάρχει μια επίγνωση ότι η στρατηγική της απομόνωσης της Τουρκίας μέσα από την οικοδόμηση ανταγωνιστικών συμμαχιών έχει όρια, εκτός όλων των άλλων και γιατί οι συμμετέχοντες σε αυτές τις συνεργασίες, δηλαδή το Ισραήλ και η Αίγυπτος δεν επιδιώκουν μια συνολική αντιπαράθεση με την Τουρκία ακόμη και εάν έχουν επιμέρους διαφορές μαζί της.

Επιπλέον, φάνηκε ότι ανεξαρτήτως επιμέρους τοποθετήσεων ο κύριος όγκος του αμερικανικού στρατιωτικού και διπλωματικού κατεστημένου δεν έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε συνολική ρήξη με την Τουρκία, παρά τις εντάσεις που δημιούργησε η τακτική συμπόρευση της Άγκυρας με τη Μόσχα (στο Συριακό μέτωπο, γιατί στη Λιβύη υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα).

Όσο για την ΕΕ, μπορεί χρόνια τώρα να έχει διακοπεί ουσιαστικά η ενταξιακή διαδικασία, όμως τόσο η Κοινή Δήλωση για το προσφυγικό όσο και οι πολλαπλές σχέσεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία σημαίνουν επίσης μια απροθυμία συνολικής ρήξης, παρά το γεγονός ότι χώρες όπως η Γαλλία δείχνουν να θεωρούν σοβαρό πρόβλημα την προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει ρόλο περιφερειακής δύναμης.

Η αμερικανική προσπάθεια τήρησης ισορροπιών

Η συζήτηση που έχει προκύψει ως προς το ποια χώρα τελικά έκανε πιο σημαντικές κοινές ασκήσεις με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower είναι ενδεικτική ενός τρόπου αντιμετώπισης των διμερών σχέσεων. Είναι το σχήμα σύμφωνα με το οποίο τόσο η αποτροπή κινδύνου όσο και η λυσιτελής δρομολόγηση διαπραγματεύσεων κυρίως θα εξαρτηθούν από την αμερικανική παρέμβαση. Οι ίδιες οι ΗΠΑ έχουν κατά καιρούς τροφοδοτήσει την αντίληψη αυτή κυρίως με τον τρόπο που έχουν παρέμβει σε κρίσιμες στιγμές και συγκρούσεις.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ είναι προφανές ότι δεν επιθυμούν ούτε μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο γειτονικά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, που θα δημιουργούσε όρους μιας γενικότερης αποσταθεροποίησης, ούτε όμως και να αναλάβουν να παίξουν πλήρως το ρόλο του επιδιαιτητή. Προφανώς και υπάρχουν διαφορετικές αποχρώσεις στο πώς αντιμετωπίζουν την τουρκική κυβέρνηση η πλευρά του προέδρου Τραμπ και αυτή των Δημοκρατικών, που δείχνουν περισσότερο έτοιμοι να έχουν μια πιο αυστηρή τοποθέτηση απέναντι στην Τουρκία, ιδίως σε ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις με τη Ρωσία, όμως υπάρχει ένας κοινός τόπος ως προς την ανάγκη να μη χαθεί η Τουρκία ως χώρα της Δύσης.

Επιπλέον, η στάση της Τουρκίας στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη όπου στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης και άρα στηρίζει αντίπαλη παράταξη σε σχέση με τη Ρωσία επίσης αναβαθμίζει τη σημασία της στους αμερικανικούς σχεδιασμούς, που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη στήριξη της Ρωσίας στην πλευρά Χαφτάρ, έστω και την ίδια επιλογή έχουν κάνει και παραδοσιακοί σύμμαχοί τους.

Σε αυτό το φόντο είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να υπάρχει μια ανοιχτή εστία ανεξέλεγκτης σύγκρουσης εντός ΝΑΤΟ και σε αυτό το πλαίσιο θα προσπαθήσουν να τηρήσουν ισορροπίες, κάτι που μπορεί εξηγήσει και τον τρόπο που χειρίζονται ζητήματα σχετικού συμβολισμού όπως οι κοινές ασκήσεις.

Η προσπάθεια της Γερμανίας να αναβαθμίσει τη διπλωματική της παρουσία

Παρότι η βαρύτητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα γεωπολιτικά ζητήματα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει ένα δεδομένο όριο, κυρίως γιατί η ΕΕ δεν διαθέτει στο στρατιωτικό και διπλωματικό πεδίο οτιδήποτε θα μπορούσε να συγκριθεί με τα εργαλεία που διαθέτει στο οικονομικό πεδίο και παρότι η ίδια η Γερμανία έχει φανεί απρόθυμη να συνεισφέρει ιδιαίτερα στο στρατιωτικό μέρος μιας κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής (σε αντίθεση με τη Γαλλία που διαθέτει τις πιο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων), το Βερολίνο διεκδικεί έναν αναβαθμισμένο ρόλο σε διάφορες γεωπολιτικές εντάσεις.

Αυτό έχει φανεί και στην περίπτωση της Λιβύης όπου η Γερμανία διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην αναζήτηση μιας λύσης που να οδηγήσει στο τέλος των συγκρούσεων και μια διαδικασία εκ νέου ενοποίησης της διαιρεμένης χώρας.

Ειδικά για την Άνγκελα Μέρκελ η έμφαση στα ζητήματα που αφορούν το ρόλο της ΕΕ (αλλά και της Γερμανίας) στις μεγάλες αντιπαραθέσεις του σύγχρονου κόσμου, έχει να κάνει και με την τη διαπίστωση ότι οι ΗΠΑ δεν παίζουν πια τον ίδιο ρόλο παγκόσμιου ηγέτη. Μεγαλώσαμε με τη βέβαιη γνώση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να είναι μια παγκόσμια δύναμη. Εάν τώρα οι ΗΠΑ θέλουν να αποσυρθούν με τη θέλησή τους από αυτόν τον ρόλο, πρέπει να αναστοχαστούμε βαθιά αυτό το ενδεχόμενο, υπογράμμισε σε μια πρόσφατη συνέντευξή της.

Βέβαια, για την Μέρκελ αυτό δεν σημαίνει μια στρατηγική αυτονομία, δηλαδή μια ικανότητα της ΕΕ να υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή επικράτεια έναντι κάθε απειλής, όπως προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χωρίς αυτή να εξαρτάται από τις ΗΠΑ. Η τοποθέτησή της παραπέμπει περισσότερο σε μια παραλλαγή ατλαντισμού, με διατήρηση της κοινής πυρηνικής προστασίας αλλά και προσπάθεια για συνέχεια του διαλόγου και της συνεργασίας με τη Ρωσία στα πεδία που είναι εφικτό.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει και γιατί θεωρεί ότι μπορεί να παίξει έναν αποτελεσματικό ρόλο σε διαπραγματεύσεις όπως αυτές για μια πολιτική λύση στη Λιβύη, αλλά και γιατί επιλέγει να πάρει πρωτοβουλίες για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και για την αποτροπή μιας κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ούτε είναι τυχαίο ότι η πρώτη απόπειρα για ένα back channel διαλόγου ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα έγινε υπό γερμανική φιλοξενία.

Ας μην ξεχνάμε ότι το Βερολίνο, σε αντίθεση με το Παρίσι που είναι σε μια τροχιά εντονότερης σύγκρουσης με την Τουρκία, θέλει να διατηρήσει ένα βαθμό ευρωτουρκικής συνεργασίας, ακόμη και ένα αυτό προφανώς δεν σημαίνει κάτι ενταξιακή διαδικασία. Όμως, φαίνεται ότι στη Γερμανία εκτιμούν ότι το γεγονός ότι η Τουρκία έχει σημαντικές και πολυεπίπεδες σχέσεις με την ΕΕ, από οικονομικές συναλλαγές και την παρουσία Τούρκων μεταναστών, μέχρι τα ζητήματα που αφορούν το προσφυγικό, διαμορφώνει ένα πεδίο διαλόγου και ισορροπιών.

Σε αυτό το επίπεδο εντάσσεται και η προσπάθεια να αποτραπεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης που εκτός των άλλων υπονόμευε οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Τα όρια των παρεμβάσεων

Το ανοιχτό ερώτημα είναι σε ποια κλίμα είτε κινήσεις τήρησης ισορροπιών, είτε κατευνασμού μπορούν να οδηγήσουν μια πιο μόνιμη διαδικασία εξόδου από τη σημερινή κρίση.

Η ίδια η Τουρκία δείχνει να σταθμίζει τις επιλογές της, υψώνοντας τους φραστικούς τόνους, επιλέγοντας όμως την ίδια στιγμή και πρακτικές αποκλιμάκωσης στο πεδίο. Όμως, ακόμη δεν έχει γίνει σαφές εάν αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα σε ένα συνολικό διάλογο, ή ένας τακτικός χειρισμός της όλης κατάστασης.

Την ίδια στιγμή αυτό αποτυπώνει και τις υπαρκτές ταλαντεύσεις της Άγκυρας σε μια συγκυρία που έχει πολλά γεωπολιτικά μέτωπα ανοιχτά αλλά και το ενδεχόμενο αυξημένης κοινωνικής δυσαρέσκειας στο εσωτερικό, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με κινήσεις συσπείρωσης ενός θρησκευόμενου ακροατηρίου όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Από την άλλη, η ελληνική πλευρά διαπιστώνει ότι η αντίληψή της για έναν διάλογο εφ’ όλης της ύλης, αλλά με συγκεκριμένα όρια ως προς το τι μπορεί να τεθεί σε συζήτηση, δεν συμπίπτει ακριβώς με τον τρόπο που η τουρκική πλευρά θεωρεί όχι απλώς ανοιχτά μια σειρά από ζητήματα αλλά και ορίζει τις τουρκικές αφετηρίες, μέσα από μια λογική τετελεσμένων. Σε αυτή τη δυσκολία, που γεννά πάντα και το ενδεχόμενο στιγμών αυξημένης έντασης, προστίθεται και το διαρκές ερώτημα εάν και κατά πόσο αυτό που θα φαντάζει ως εφικτός συμβιβασμός δεν θα αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της χώρας πολεμική για ανεπίτρεπτη ενδοτικότητα.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Προς το παρόν αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο

Newsteam 0 Comments

Οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο είναι πλέον σαφείς. Αυτή τη στιγμή 5 τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν απομείνει στο Αιγαίο με τα υπόλοιπα 12 να αποσύρονται.

Παρόλα αυτά ο Στόλος δεν εφησυχάζει αφού δεν αποκλείει τίποτα.

Οι ενδείξεις για αποκλιμάκωση είχαν διαρρεύσει από την κυβέρνηση από προχθές. Δείγμα ότι υπάρχουν συνεννοήσεις και συζητήσεις πάντα υπό την επίβλεψη των Γερμανών στους οποίους η Αθήνα έχει ποντάρει τα πάντα.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Γ. Βαρουφάκης: Προτείνει διάλογο για κλάματα με την Τουρκία

Newsteam 0 Comments

Η επιπολαιότητα αλλά και η γελοιότητα σε αυτόν τον τόπο δεν έχει όρια.

Δυστυχώς τα προσέγγισε αρκετά ο Γιάννης Βαρουφάκης με τα όσα είπε μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα της προκλητικότητας της Τουρκίας, με την έκδοση Navtex και τις προθέσεις της για έρευνες με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δεν θα σχολιάσω τα πολλά μαργαριτάρια που είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη, το ένα χειρότερο από το άλλο.

Χαρακτηριστικά, όμως, για να αποτυπώσω παραστατικά την παραπάνω παρατήρησή μου, θα αναφερθώ, μόνο, στη περισπούδαστη θαυματουργή πρόταση που έκανε ο Γιάννης Βαρουφάκης στον πρωθυπουργό.  Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε επί λέξει τα εξής: καλέσαμε τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει μια περιφερειακή διάσκεψη των χωρών που βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, για να ξεκινήσει ένας περιφερειακός διάλογος για την χάραξη ΑΟΖ και την επίλυση διαφορών που δημιουργούν εντάσεις στη ευρύτερη περιοχή. Μια τέτοια σύσκεψη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς καμία επιδιαιτησία θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και θα ήταν προπομπός για ένα θεραπευτικό διάλογο στα ελληνοτουρκικά.

Δεν θα συζητήσω τώρα το γεγονός ότι μια τέτοια διάσκεψη είναι ανέφικτη και θα είχε για αυτονόητους λόγους προβλήματα στο αν και ποιοι θα συμμετέχουν.

Το τραγικό είναι ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης ζητάει διάλογο όχι μόνο για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, η οποία είναι και η μόνη νόμιμη προς επίλυση διάφορα με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας αλλά και όπως λέει ρητά, διάλογο επί  όλων των διαφορών που δημιουργούν εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Δηλαδή,  διάλογο εφ’ όλης  και για όλες τις απαράδεκτες, αυθαίρετες και επεκτατικές διεκδικήσεις  της Τουρκίας, μόνο που αντί αυτός ο διάλογος να ξεκινήσει ως διμερής, να αρχίσει, ακόμα χειρότερα, σε πολυμερή βάση και επομένως οι επεκτατικές διεκδικήσεις της Τουρκίας να τύχουν διεθνοποίησης και αποδοχής συζήτησης τους. Δυστυχώς, έναν τέτοιο διάλογο προτείνουν εκβιαστικά και επιδιώκουν σ’ αυτόν να σύρουν την Ελλάδα, τόσο η Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ.

Κατά τ’ άλλα ψάχνει τις κόκκινες γραμμές ο Γιάννης Βαρουφάκης που θα πρέπει να θέσει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας.

Μα ακριβώς αυτές τις κόκκινες γραμμές έχει διαγράψει ο Γιάννης Βαρουφάκης, προτείνοντας μια Ελλάδα που θα είναι ανοιχτή να συζητήσει με τους πάντες τα πάντα!

Υ.Γ: Ένας διάλογος με την Τουρκία προϋποθέτει την παραίτησή της από τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, την κατάργηση του casus belli, του Πρωτοκόλλου της Βέρνης και του τουρκολυβικού μνημονίου, μαζί με την αποδοχή από την Άγκυρα της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και αυτός ο διάλογος θα έχει ως μόνο θέμα την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες  στη βάση, ακριβώς, του Δικαίου της Θάλασσας.

Κ.Μ

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πώς αποκωδικοποιείται το μήνυμα Μακρόν

Newsteam 0 Comments

Το μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν συντάχθηκε στα ελληνικά, όμως οι πραγματικοί αποδέκτες του χρειάστηκαν μεταφραστή.

Όμως ο κυριότερος αποδέκτης βρίσκεται εντός Ευρώπης. Και δεν μιλά.

Ο Γάλλος πρόεδρος τοποθετήθηκε, αξιοποιώντας και την υποδοχή του Νίκου Αναστασιάδη στο Μέγαρο των Ηλυσίων, μετά από δύο ημέρες χαρακτηριστικής σιωπής, ενώ οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονταν στα πρόθυρα πιθανού θερμού ελληνό-τουρκικού επεισοδίου.

Δύο ημέρες κατά τις οποίες η δραστηριοποίηση της γερμανικής διπλωματίας, και της καγκελαρίου Μέρκελ προσωπικά, για την εκτόνωση αυτής της κρίσης συνέπιπτε με τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών για την ακύρωση της πώλησης γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα. Η Γαλλία έμοιαζε από πολλές απόψεις να έχει εκτοπισθεί από το παιχνίδι.

Απευθυνόμενος υποτίθεται στο ελληνόφωνο ακροατήριο, ο Εμανουέλ Μακρόν διαμήνυσε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυτόν τον παραγκωνισμό. Και η πρακτική απάντησή του υπήρξε η γνωστοποίηση της πρόθεσής του να συγκαλέσει Σύνοδο των Νοτίων Χωρών της Ε.Ε.

Αντίστοιχες συναντήσεις έχουν βέβαια πραγματοποιηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, χωρίς να εντυπωσιάσουν τον περίγυρο. Όμως σε συνθήκες τέτοιας κρίσης μια Σύνοδος των Επτά του Νότου αποκτά ξεχωριστή σημασία – αν μη τι άλλο, διότι δεν θα περιλαμβάνει τη Γερμανία.

Κυβερνητικές πηγές του Βερολίνου φρόντιζαν το προηγούμενο διάστημα να καταστήσουν σαφές ότι η γερμανική προεδρία δεν έχει καμία πρόθεση να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής των 27 με αντικείμενο την Ανατολική Μεσόγειο, αντιθέτως προκρίνει την οδό της εντατικής διμερούς επικοινωνίας με Αθήνα και Άγκυρα, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι οι διαστάσεις της παρούσας κρίσης είναι μικρότερες του νομιζόμενου.

Όμως το ότι οι μεσαίες δυνάμεις του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, προτιμούν να ευθυγραμμίζονται με το Βερολίνο, παρά να τεθούν υπό γαλλική οιονεί ηγεσία είναι το εμπόδιο που βρίσκει μπροστά του ο Μακρόν.

Η δε Άγκυρα φροντίζει να απομονώνει την Γαλλία στα μάτια των εταίρων της, εμφανίζοντάς την ως μία χώρα που χάνει την δυνατότητά της να στέκεται ουδέτερη στα ερωτήματα της Μεσογείου (όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ακσόι) και υπενθυμίζοντας, όπως έπραξε στην πολύ επεξεργασμένη ομιλία του στις Βρυξέλλες ο Τούρκος προεδρικός σύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν, ότι ήταν οι γαλλικές αντιδράσεις που εκτροχίασαν την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ε.Ε.

*Οι απόψεις του κειμένου εκφράζουν τον αρθρογράφο και δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με τις θέσεις της Iskra

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΚΚΕ–Κ.Κ. Τουρκίας: Όχι στον πόλεμο–αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ

Newsteam 0 Comments

Οι λαοί των δύο χωρών μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να ζήσουν ειρηνικά! Όχι σε πολεμική αντιπαράθεση για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών! αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση το ΚΚΕ και το Κ.Κ. Τουρκίας ενώ καταδικάζουν τη μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί.

Τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ελλάδας και της Τουρκίας εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τις τελευταίες επικίνδυνες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο κρατών και καταδικάζουν ενέργειες που κινούνται στην κατεύθυνση της όξυνσης και της πολεμικής σύγκρουσης τονίζει η κοινή ανακοίνωση του ΚΚΕ και του ΚΚΤ.

Η Αγία Σοφία είναι ιστορικό μνημείο

Οι λαοί των δύο χωρών μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να ζήσουν ειρηνικά! Όχι σε πολεμική αντιπαράθεση για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών!.

Σημειώνουν, μεταξύ άλλων, πως η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να προχωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κινείται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των θρησκευτικών ζητημάτων για το φανατισμό και τη διαίρεση των λαών, ενώ επίσης αποτελεί επίθεση εναντίον των κοσμικών δυνάμεων στην Τουρκία. Τα δύο Κόμματά μας υποστηρίζουν να παραμείνει η Αγία Σοφία δημόσιο μουσείο, ως ένα από καλύτερα διατηρημένα ιστορικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Το λιβυκό ναρκοθετεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Επιπλέον, εκτιμούν πως η όξυνση της εμφύλιας διαμάχης στη Λιβύη, που έχει προκληθεί μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ κι η οποία ενισχύεται με την εμπλοκή ξένων δυνάμεων και την επιδίωξη διαμόρφωσης διακρατικών συμφωνιών για θαλάσσιες ζώνες, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ώστε να αξιοποιηθούν αυτές ως πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, ναρκοθετεί ακόμη περισσότερο την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών.

Τα δύο ΚΚ σημειώνουν πως οι σχέσεις των δύο χωρών περιπλέκονται από τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, για το ποια θα αναδειχθεί σε κόμβο ενέργειας και διαμετακομιστικό κέντρο και τη σφοδρή διαπάλη τους για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της περιοχής. Πρόκειται για μέρος της συνολικότερης σύγκρουσης ανάμεσα σε αστικές τάξεις, μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, που ήδη έχει αιματοκυλήσει τους λαούς της Συρίας, της Λιβύης, κι απειλεί με ανάφλεξη και την περιοχή του Περσικού Κόλπου. Αυτά τα συμφέροντα, που συγκρούονται δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα των λαών!.

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τη συμμετοχή των δύο χωρών στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ, καθώς και την εμπλοκή στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ και της ΕΕ. Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν μπορούν να προσμένουν τίποτα το θετικό για τις εξελίξεις από την εμπλοκή των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, που διεξάγεται, μάλιστα, σε συνθήκες όπου ενισχύεται η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και η τάση αναδιάταξης της ισχύος των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών.

Για ακόμη μια φορά διακηρύσσουμε πως οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Έχουν συμφέρον να διεκδικήσουν να ζούνε ειρηνικά και να παλεύουν για το δικό τους μέλλον, κόντρα στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στα καπιταλιστικά κέρδη, που οδηγούν σε εντάσεις, ακόμα και σε πολεμική σύγκρουση. Για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, το ξερίζωμα εκείνων των αιτιών που οδηγούν τους λαούς στην κρεατομηχανή του ιμπεριαλιστικού πολέμου προσθέτει η ανακοίνωση.

Προλεταριακός διεθνισμός

Η πραγματική εγγύηση για τη συνεργασία και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών, όταν οι εργαζόμενοι λαοί πάρουν την εξουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, θα είναι η ειλικρίνεια, η αλληλεγγύη, η πατριωτική, διεθνιστική και αντι-ιμπεριαλιστική στάση των κομμουνιστών στις δύο χώρες. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, τα ΚΚ της Ελλάδας και της Τουρκίας, πιστά στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού, θα συνεχίσουμε την πάλη:

– Ενάντια σε θερμό επεισόδιο και πολεμική εμπλοκή.

– Ενάντια στις παραβιάσεις των συνόρων και στην αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών που έχουν καθορίσει τα σύνορα στην περιοχή.

– Για τη μη αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

– Ενάντια στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες των δύο χωρών, που δημιουργούν υπόβαθρο πολεμικής αναμέτρησης.

– Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

– Ενάντια στους ανταγωνισμούς για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου από τα μονοπώλια και στα σχέδια για συνεκμετάλλευσή τους από τις αστικές τάξεις, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους, δημιουργώντας όρους για μεγαλύτερες επιπλοκές και όξυνση της αντιπαράθεσης, κινδύνους για το περιβάλλον. Η εργατική τάξη, οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα απ’ αυτά τα σχέδια.

– Ενάντια στην εμπλοκή των δύο χωρών στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από ΝΑΤΟικές και άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.

– Παλεύουμε για την αποδέσμευση των χωρών μας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να διώξουμε τις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις από τις χώρες μας καταλήγει η κοινή ανακοίνωση ΚΚΕ-ΚΚΤ.

 

*Οι απόψεις που διατυπώνονται στην κοινή ανακοίνωση του ΚΚΕ και Κ.Κ Τουρκίας, εκφράζουν τα πολιτικά κόμματα και δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με τις θέσεις της Iskra.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ζαχάροβα για ΑΟΖ Ανατολικής Μεσογείου: Επίλυση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου

Newsteam 0 Comments

Την ανησυχία της Μόσχας για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, ως γνωστό, συνεχίζεται η ένταση που οφείλεται στις κινήσεις του τουρκικού στόλου και τους προκλητικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

Η Μόσχα ανησυχεί για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητά συγκράτηση και επίλυση του ζητήματος της ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Παρατηρούμε προσεκτικά (και) με αγωνία μια ακόμη αύξηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Προτείνουμε να επιλυθούν οι διαφορές μέσω διαπραγματεύσεων, βάσει των κοινώς αναγνωρισμένων κανόνων διεθνούς δικαίου δήλωσε η Ζαχάροβα όταν ρωτήθηκε για τη γνώμη της Μόσχας σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας.

Σημείωσε δε ότι η Ρωσία προτρέπει να απέχουν από απερίσκεπτες ενέργειες και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Το πρόβλημα, πάντως, είναι τόνιζαν πολιτικοί κύκλοι, ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το υπάρχον πανίσχυρο Διεθνές Δίκαιο για τις θάλασσες, το οποίο έχει εγκριθεί το 1982 στο Mondego Bay με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία δεν έχουν κυρώσει μόνο τρεις χώρες, η Τουρκία και το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Γρίβας: Φαντασιώσεις ότι θα στηριχθούμε από ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Newsteam 0 Comments

Η Ελλάδα πρέπει να υπερασπιστεί τα δίκαιά της μόνη της και να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, τονίζει στο Sputnik ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας.

Την άποψη ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί μόνο την περιοχή του Καστελλόριζου αλλά όλα τα ελληνικά νησιά και κατ’ επέκταση την υπόσταση της Ελλάδας,εκφράζει στο Sputnikο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας, στον απόηχο των εξελίξεων μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex για έρευνες κοντά στο Καστελόριζο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία ουσιαστικά έχει ξεκινήσει μια επίθεση ολοκληρωτικού χαρακτήρα ενάντια στην Ελλάδα. Ουσιαστικά και τυπικά δηλαδή, αμφισβητεί όχι κάποια κυριαρχικά δικαιώματα μεμονωμένα της Ελλάδας, αλλά ολόκληρη την υπόσταση της Ελλάδας. Γιατί δεν είναι ότι περιορίζει τις διεκδικήσεις της στην περιοχή του Καστελόριζου. Αυτό που λέει η Τουρκία είναι ότι τα ελληνικά νησιά δεν δύνανται ως γεωπολιτικοί δρώντες, δεν έχουν νομικά δικαιώματα, άρα δεν υπάρχουν. Δηλαδή, κάνει το αντίθετο από αυτό που κάνει η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα. Ενώ η Κίνα δηλαδή, κατασκευάζει νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα και λέει ότι είναι δικά της και συνακόλουθα έχουν κυριαρχικά δικαιώματα, η Τουρκία αυτό που κάνει είναι να λέει ότι τα ελληνικά νησιά είναι ανύπαρκτα. Κατά κάποιο τρόπο θέλει να τα βυθίσει λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γρίβας.

Τονίζει δε ότι η Τουρκία επιθυμεί να προεκτείνει το έδαφός της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να καταστεί η πέμπτη δύναμη στο παγκόσμιο στερέωμα.

Δηλωμένος σκοπός της είναι να επιτύχει γεωπολιτική επιχωμάτωση προς την πλευρά του Αιγαίου. Να μετατρέψει το Αιγαίο και μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου σε μια προέκταση του εδάφους της αυτό που λέει ως γαλάζια πατρίδα, με σκοπό να κυριαρχήσει σε αυτή την περιοχή και να καταφέρει να προωθήσει τη φιλοδοξία της που είναι να γίνει πέμπτη δύναμη στο παγκόσμιο στερέωμα και μια μεγάλη ευρασιατική δύναμη. Εάν το καταφέρει, τότε θα τοποθετήσει μια σειρά από κράτη μέσα σε ένα γεωπολιτικό κλοιό, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Ρωσίας. Βέβαια, η Τουρκία δεν δείχνει να θέλει άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά θέλει να αναπτύξει τέτοιες ικανότητες ώστε να μπορεί να εκβιάζει στρατηγικά τη Ρωσία και να την ελέγχει όποτε κρίνει σκόπιμο συμπληρώνει.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Γεωπολιτικής της Σχολής Ευελπίδων, η Τουρκία επιθυμεί να γίνει η κυρίαρχος του ενεργειακού πεδίου.

Φυσικά θα μετατραπεί και στον κυρίαρχο του ενεργειακού παιχνιδιού στην Ευρώπη συνολικότερα, γιατί θα ελέγχει, όχι μόνο τις ροές των υδρογονανθράκων, αλλά και τις ροές του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται καθώς υπάρχουν πρόγραμμα της Ε.Ε. στη βόρεια Αφρική. Είναι πολύ απλό, ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο θέλει να γίνει μια ευρασιατικού τύπου περιφερειακή δύναμη.

Ο κ. Γρίβας επισημαίνει επίσης ότι όλη αυτή η στρατηγική είναι ολόκληρης της Τουρκίας και όχι μόνο του Ερντογάν.

Τα πάντα από τις ενέργειές της εντάσσονται μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ως και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Προβάλλει ότι είναι κατακτητική δύναμη και ότι θα αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Φυσικά, επαναλαμβάνω, δεν είναι μόνο ο Ερντογάν, είναι γενικότερα. Η Τουρκία θέλει να έχει αυτή την πολιτική.

Όσο για το τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα ο κ. Γρίβας τονίζει ότι πρώτα από όλα πρέπει να πάψει να φαντασιώνεται ότι θα βοηθηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ και να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ενώ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την δήλωση των ΗΠΑ περί αμφισβητούμενων υδάτων.

Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την περασμένη Τρίτη:

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο (σ.σ.: disputed waters in the Eastern Mediterranean). Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Ο κ. Γρίβας σχολιάζει σχετικά:

Στην Ελλάδα αυτό που μένει είναι να υπερασπίσει τον εαυτό της. Πρέπει να πάψει να έχει φαντασιώσεις ότι θα στηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ ξεκάθαρα είναι φιλικά προς την Τουρκία λέγοντας ότι τα νερά στο Καστελλόριζο είναι διαφιλονικούμενα που είναι επιεικώς απαράδεκτο, είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται. Οπότε η Ελλάδα πρέπει να τινάξει στον αέρα τα σχέδια της Τουρκίας. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο εάν περάσει ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι σε περίπτωση παραμικρής παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν θα πάμε σε ένα μικρό και ήπιο θερμό επεισόδιο, αλλά θα ανοίξει η πύλη του φρενοκομείου κατά την ιστορική φράση του Γεωργίου Παπανδρέου και θα πάμε σε μεγάλης κλίμακας πολεμική αναμέτρηση, την οποία η Τουρκία δεν είναι προετοιμασμένη να αντεπεξέλθει.

*Πηγή: sputnik.gr – Φανή Χαρίση

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Kυνικός Καλίν: Όλα γίνονται για να σύρουμε την χώρα μας σε διάλογο

Newsteam 0 Comments

Την άποψη ότι η αντίδραση της Ελλάδας είναι υπερβολική σε σχέση με τις κινήσεις του Oruc Reis, λέγοντας ότι αντέδρασαν σαν να έγινε μια στρατιωτική κίνηση, εξέφρασε σήμερα ο Ιbrahim Kalin, Προεδρικός εκπρόσωπος και επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου της Τουρκίας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών EPC (European Policy Center).

Ο ίδιος ξεκαθάρισε: δε θέλουμε στρατιωτική ή πολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • Όπως τόνισε ο Ibrahim Kalin, η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας, μοιραζόμαστε ιστορία και πολιτισμό. Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε πολλά. Υπάρχουν θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο που δεν έχουν λυθεί για λόγους ρυθμίσεων Δικαίου. Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι νησιά όπως το Καστελόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα. Όμως είναι 2 χιλιόμετρα από Τουρκία και 580 από το ελληνικό έδαφος (mainland). Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, είναι κατά της λογικής και των διεθνών συνθηκών. Η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απόψεις.

Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο Πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες, όλα μέρος των συζητήσεων, ξεκαθάρισε.

  • Σε σχέση με την Κύπρο, ο Ιbrahim Kalin σημείωσε ότι υπάρχουν αμφισβητήσιμες περιοχές και στην Κύπρο επίσης. Οι Κύπριοι κάνουν ακριβώς το ίδιο που κάνουν και οι Έλληνες. Χρησιμοποιούν το ότι είναι μέλη της ΕΕ για να διαπραγματευτούν και να ασκήσουν πίεση κατά της Τουρκίας. Δε θα λειτουργήσουν οι κυρώσεις και η γλώσσα του εκβιασμού, τόνισε.
  • Διευκρίνισε δε θέλουμε μοίρασμα των ενεργειακών αποθεμάτων. Η Τουρκία έχει εξαιρεθεί από όλες τις κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι άλλοι. Για πολιτικούς λόγους, ιδεολογικούς λόγους εξαιρούν Τουρκία. Και τώρα θέλουν την Τουρκία να παρακολουθεί απλώς. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε νέα σελίδα, να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα, για αποκατάσταση εμπιστοσύνης, πιστεύουμε ότι όλα μπορούν να λυθούν μέσω διαπραγματεύσεων. Αν πιέσει κάποια πλευρά, κάποια χώρα με απειλές, αυτό δε θα οδηγήσει πουθενά, τόνισε.

Αναφερόμενος στη σχέση με την ΕΕ, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Πρόεδρός μας έχει ξοδέψει χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο για να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες το 2004. Δουλέψαμε σκληρά για να λύσουμε το πρόβλημα της Κύπρου, αλλά το σχέδιο Ανάν απορρίφτηκε από τους Ελληνοκύπριους, όχι από την `τουρκική΄ πλευρά. Αυτό προκάλεσε απογοήτευση, σε ΟΗΕ, ΗΠΑ, και όλους. Αμέσως μετά το Σχέδιο Ανάν, η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ παραβίασε την αρχή της και ενέταξε χώρα που έχει πρόβλημα με γειτονική της. Είναι σημαντικό να το θυμόμαστε. Από 36 κεφάλαια της ένταξης, μόνο ένα άνοιξε και έκλεισε σε 15 χρόνια. Κάποια άνοιξαν, αλλά κλείδωσαν ξανά εξαιτίας των Ελληνοκυπρίων, της Κομισιον, ή από τη Γαλλία. Αλλά για το ποιος θέλει ή όχι να συμβεί αυτή η διαδικασία της ένταξης, η ΕΕ πρέπει να δει στον καθρέπτη, γιατί διώχνει την Τουρκία, επεσήμανε.

Η Τουρκία μάχεται για την ασφάλειά της με το PKK, το ισλαμικό κράτος , έχει ανησυχίες για τα ενεργειακά. Μετά κατηγορούν την Τουρκία για ανάπτυξη προβλημάτων και σχέσεις με την Ρωσία. Ποιος την σπρώχνει εκεί;

Ο Πρόεδρός μας δεσμεύεται στην προοπτική της ΕΕ σε τόσες περιπτώσεις. Αλλά μπήκαμε σε φαύλο κύκλο της έλλειψης εμπιστοσύνης, ανέφερε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό συμπλήρωσε: Όταν ξεκίνησε η κρίση στο προσφυγικό, η Καγκελάριος Μέρκελ πήρε πολύ γενναία απόφαση να φτάσουμε σε συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Ποιος κράτησε και ποιος όχι τις υποσχέσεις τους; Η Τουρκία θέλει να μπει στην ΕΕ και χτύπησε σε τοίχο από πλευράς ΕΕ, με δικαιολογίες για να επιμηκύνουν τη διαδικασία.
Κι έπειτα, για τις αμφισβητούμενες περιοχές στη Μεσόγειο. Γιατί παίρνει θέση η ΕΕ; Μόνο επειδή το λένε κάποια μέλη της ΕΕ, παίρνει τη θέση τους. Εμείς λέμε να μιλήσουμε και να λύσουμε το θέμα. Αντ` αυτού ζητάνε να τιμωρηθεί η Τουρκία και με κυρώσεις, ανέφερε.

Θέλω να είμαι θετικός και να ελπίζω. Μιλώντας ο ένας στον άλλον παρά ο ένας για τον άλλον. Αν η ΕΕ θέλει να είναι δύναμη για σταθερότητα, για περιφερειακή ειρήνη και παγκόσμια, πρέπει να συνεργάζεται με την Τουρκία, επεσήμανε.

Για το προσφυγικό τόνισε ακόμη ότι βλέπουμε τον εαυτό μας ως μέρος της ευρύτερης Ευρώπης. Η οικονομία μας κατά 45% σχετίζεται με Ευρώπη και Ευρωζώνη. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές απειλές, τρομοκρατία, αντισημιτισμό, ισλαμοφοβία, θέλουμε να λύσουμε το θέμα των προσφύγων. Η Τουρκία σηκώσει το βάρος εκεί, αλλά δεν είναι αρκετό να αναγνωρίζουν αυτό και να χτυπάνε απλώς τον ώμο. Φιλοξενούμε 4 εκ. πρόσφυγες. Πόση βοήθεια έχει δοθεί στην Τουρκία; Κρατούμε τα άτομα αυτά εδώ, αλλά αν δεν μοιράζεσαι το βάρος, είτε στο προσφυγικό ή αλλού, μετά δεν είναι δίκαιο.

  • Σε σχέση με το ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι τα ρίχνουν όλα στην Τουρκία. Ποιος αποκάλεσε το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό, λένε ότι εμείς υποτιμάμε το ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει πει πολλές φορές πει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αναμορφωθεί και κατηγορεί αριθμό χωρών. Ο Πρόεδρος Μακρόν το έχει χαρακτηρίσει εγκεφαλικά νεκρό. Ποιος υποτιμάει λοιπόν το ΝΑΤΟ;

Εμείς δίνουμε ασφάλεια στο ΝΑΤΟ, συμμετέχουμε σε όλες τις επιχειρήσεις, συνεισφέρουμε παντού και η Τουρκία ξανά κατηγορείται για αυτό και το άλλο. Αντί για το παιχνίδι ευθυνών και να χρησιμοποιούμε γλώσσα κυρώσεων κλπ, που δεν έχουν αποτέλεσμα στην Τουρκία, πιστεύουμε ότι είμαστε πιο δυνατοί μαζί. Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό για τη Συρία, τη Λιβύη. Μπορούμε μαζί, αλλά χωρίς προκαταλήψεις πολιτικές, με όραμα, τόνισε.

Τέλος σε σχέση με τη Λιβύη, ανέφερε ότι καμία προσπάθεια για εκεχειρία δεν έχει λειτουργήσει: Ο Χαφτάρ έχει την ευθύνη της αποτυχίας των προσπαθειών.Υποστηρίζουμε την πολιτική διαδικασία, δε θέλουμε στρατιωτική ένταση.

Ο Μακρόν είναι πολύ επιθετικός για δικούς του λόγους που έχουν σχέση με εσωτερικά θέματα και αποικιοκρατία και κατηγορεί την Τουρκία. Δε θέλουμε να γίνει η Λιβύη νέα Συρία, δήλωσε.

*Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μακρόν: Η Δύση έχει αφήσει στην Τουρκία την ασφάλεια Ανατολικής Μεσογείου

Newsteam 0 Comments

Μια δραματική πραγματικότητα καυτηρίασε παραπονούμενος, περίπου ως φτωχός συγγενής, ο συνυπεύθυνος του δράματος πρόεδρος της Γαλλίας Ε.Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε λάθος της Ευρώπης, στην ουσία όλης της Δύσης και πρώτα από όλα Γερμανίας και ΗΠΑ ότι άφησαν την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου στα χέρια της Τουρκίας.

Ο Μακρόν αναγνώρισε κάτι που εδώ και καιρό επισημαίνουν η Iskra και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για το αναγκαστικό, λόγω αδυναμίας τους, κενό ισχύος που έχει αφήσει η Δύση στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής και κεντρικής Ασίας, το οποίο επειχειρεί να καλύψει η Τουρκία, με τις ΗΠΑ και την Γερμανία να αποδέχονται, θέλουν δεν θέλουν, αυτόν τον φιλόδοξο ρόλο της Τουρκίας.

Μόνο στην υποτελή στα δυτικά κέντρα Ελλάδα δεν έχουν αντιληφθεί αυτές τις αλήθειες για τον ηγεμονικό ρόλο που έχει γίνει αποδεκτό από τα δυτικά κέντρα να παίξει η Τουρκία στην περιοχή και για το γεγονός ότι στην Ελλάδα τα ίδια κέντρα εναποθέτουν την μακάβρια τύχη της Ιφιγένειας προς εξευμενισμό της Τουρκίας.

Στην Ελλάδα πρέπει γρήγορα να το πάρουμε απόφαση ότι δεν είναι η Τουρκία, η οποία εξαρτάται από την Γερμανία και τις ΗΠΑ αλλά είναι αντιθέτως, κατά παράδοξο τρόπο, οι ΗΠΑ και η Γερμανία που κρέμονται από την Τουρκία για να προωθήσουν τα ιδιαίτερα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα τους στην περιοχή.

Και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε αυτήν την καινούρια κατάσταση για να αλλάξουμε ριζικά την πορεία της χώρας και τους οικονομικούς και εξωτερικούς προσανατολισμούς της, πριν να είναι πολύ αργά.

Μητσοτάκης όμως και Τσίπρας, γονυκλινείς στα δυτικά κέντρα, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και ζουν σε άλλο τόπο και χρόνο!

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Για την τουρκική προκλητικότητα ενημέρωσε ο Μητσοτάκης τον Πούτιν

Newsteam 0 Comments

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών -από την ανάληψη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας- και εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Γιατί τα ελληνοτουρκικά αποτελούν πλέον αχαρτογράφητο τοπίο

Newsteam 0 Comments

Kατά τι διαφέρει η παρούσα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από προηγούμενες; Περισσότερο και από τις αλλαγές στον συσχετισμό δύναμης, κατά το ότι έχει εκλείψει το πλαίσιο που τις οριοθετούσε.

Το ΝΑΤΟ έχει κηρυχθεί (με αφορμή μάλιστα ακριβώς την συμπεριφορά της Τουρκίας) εγκεφαλικά νεκρό από τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η ικανότητα και η προθυμία των ΗΠΑ να υπαγορεύουν λύσεις στην περιοχή έχει σαφώς αμβλυνθεί.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει πρακτικά ακυρωθεί, τόσο διότι προσέκρουσε στις αντιρρήσεις ηγετικών δυνάμεων της Ε.Ε., όσο και διότι δεν χρησιμεύει πλέον στον Ερντογάν για την εμπέδωση της εξουσίας του.

Η Τουρκία αντί να μάχεται εντός των συνόρων της με το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα, έχει μεταθέσει την αντιπαράθεση στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ, παράλληλα δε έχει απεμπολήσει την κεμαλιστική επιφύλαξη για την ανάμιξη στα μεσανατολικά πράγματα, γεγονός που βέβαια την έχει καταστήσει μέρος λυσσαλέων συγκρούσεων με αραβικές δυνάμεις, αλλά της έχει δώσει και την ευκαιρία να απλώσει το στρατιωτικό της αποτύπωμα μέχρι το Κατάρ, τη Σομαλία και τη Λιβύη.

Μετά από μακρά απουσία, η Ρωσία είναι πλέον παρούσα στην ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που περιπλέκει αφόρητα την εξίσωση, αλλά και δίνει στην Άγκυρα μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων – σε μιαν ακροβασία ανάμεσα στο δέλεαρ της ευρασιατικής ολοκλήρωσης και την προστασία που προσφέρει η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ απέναντι σε μια πυρηνική δύναμη που αποτελεί ιστορικό αντίπαλο και νυν ιδιόμορφο εταίρο.

Κυρίως όμως στηρίζεται στον ίδιο τον βολονταρισμό του – και στην αναγνώριση της αλλαγής του όλου πλαισίου. Σχηματικά μιλώντας, Χόλμπρουκ ο οποίος να σηκώσει το τηλέφωνο, όπως την κρίσιμη βραδιά των Ιμίων δεν υπάρχει πια. Και ελιγμοί σαν αυτούς του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος στην κορύφωση της κρίσης του Μαρτίου του 1987 απέστειλε τον υπουργό Εξωτερικών του στη Σόφια, υπερπηδώντας το τείχος του Ψυχρού Πολέμου, μοιάζει σήμερα να προσιδιάζουν περισσότερο στον ισχυρό άνδρα της Άγκυρας.

*Οι απόψεις του κειμένου εκφράζουν τον αρθρογράφο και δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με τις θέσεις της Iskra

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »