Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Βυθίστε ελληνικό πλοίο ή καταρρίψτε μαχητικό

Newsteam 0 Comments

Βυθίστε ελληνικό πλοίο ή καταρρίψτε μαχητικό φέρεται να ζήτησε από τους στρατηγούς του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται τούρκικες στρατιωτικές πηγές, λίγες μέρες πριν, ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να ζήτησε από τους στρατηγούς του στην Άγκυρα, να βυθίσουν ελληνικό πολεμικό πλοίο, χωρίς όμως να υπάρξουν πολλές ανθρώπινες απώλειες.

Με βάση πάντα την ίδια πηγή, οι στρατηγοί αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις εντολές. και τότε τους αντιπρότεινε να ρίξουν ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος, με τέτοιον τρόπο, όπου και ο πιλότος θα είχε τη δυνατότητα να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.

Και σε αυτή την περίπτωση εισέπραξε αρνητική απάντηση.

Διότι, όπως αναφέρει η Die Welt, όταν προετοιμάζεται ένας πόλεμος, ο στρατός ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία αρχικά γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο με τα εμπλεκόμενα μέρη, στη συνέχεια διεξάγονται αερομαχίες, ακολουθούν προειδοποιητικές βολές και στο τέλος η επίθεση.

H Eλλάδα δεν προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα αλλά θέλει να μας προκαλέσει, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το τέλος αυτής της προσπάθειας να μας προκαλέσει. Κι από αυτό θα πάθει ζημιά η Ελλάδα Για ακόμα μια φορά ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, προκαλεί με τις δηλώσεις του.


Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε συνέντευξη τύπου με τον Αλγερινό ομόλογό του για ακόμα μια φορά στρέφει τα βέλη του στην Ελλάδα.


Πιο συγκεκριμένα


Είπαν πως είναι αλλαγή δυνάμεων στο Καστελόριζο. Η Ελλάδα στα νησιά αυτά, μπορεί να έχει δυνάμεις για εσωτερική ασφάλεια. Κι αυτό έχει ένα όριο. Στην πραγματικότητα όμως το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αφού πήρε και την υποστήριξη της Ε.Ε κάνει προκλητικά βήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Εμείς και στις δηλώσεις μας έχουμε πει, δεν παραβιάζουμε το δίκαιο κανενός όμως δεν επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας. Τέτοια βήματα θα προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. H Eλλάδα δεν προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα αλλά θέλει να μας προκαλέσει, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το τέλος αυτής της προσπάθειας να μας προκαλέσει. Κι από αυτό θα πάθει ζημιά η Ελλάδα.

Διάβασε το »

Νέες προκλήσεις από Ερντογάν και Τσαβούσογλου

Newsteam 0 Comments

Τη θέση της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών επανέλαβε για ακόμα μια φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα, σε συνέντευξη Τύπου με τον Αλγερινό ομόλογό του. Είπαν πως είναι αλλαγή δυνάμεων στο Καστελόριζο. Η Ελλάδα στα νησιά αυτά μπορεί να έχει δυνάμεις για εσωτερική ασφάλεια. Κι αυτό έχει ένα όριο. Εάν ο εξοπλισμός στο Καστελόριζο ξεπεράσει όσα έχουν οριστεί από τις συνθήκες, η Ελλάδα θα χάσει. Στην πραγματικότητα όμως το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αφού πήρε και την υποστήριξη της Ε.Ε, κάνει προκλητικά βήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Εμείς και στις δηλώσεις μας έχουμε πει, δεν παραβιάζουμε το δίκαιο κανενός, όμως δεν επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας. Τέτοια βήματα θα προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. H Ελλάδα δεν προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα αλλά θέλει να μας προκαλέσει, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το τέλος αυτής της προσπάθειας να μας προκαλέσει. Κι από αυτό θα πάει ζημιά η Ελλάδα.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου επανέφερε τα περί διαλόγου, αναφέροντας ότι εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο , τότε είναι και η Τουρκία.

Σχεδόν την ίδια ώρα, ο Ερντογάν ξαναέθετε στο στόχαστρο Ελλάδα και Γαλλία.

Ό,τι και αν κάνουν, δεν θα μας σταματήσουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η εποχή εκείνων που αποίκησαν κάθε μέρος και έσφαζαν κάθε έθνος τελείωσε ανέφερε ο… Σουλτάνος σε ομιλία του για το νέο δικαστικό έτος, προσθέτοντας: Τα πολιτικά και διπλωματικά λόγια δεν αρκούν, για να συγκαλύψουν τις διώξεις που εφάρμοσαν κράτη, που θεωρούν τον εαυτό τους μεγάλο και ανίκητο.

Προσπάθειες εκμετάλλευσης πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάθε χώρα γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο έχει δικαίωμα σε αυτούς τους πόρους, δεν είναι τίποτα λιγότερο από σύγχρονο αποικισμό. Βαρεθήκαμε αυτό το παιχνίδι σκιών. Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο βασίζονται στην αναζήτηση δικαιωμάτων και δικαιοσύνης, είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Τι λέει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, απέστειλε και πάλι ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία αλληλεγγύης στην Κύπρο και την Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες απέναντι στην Τουρκία εάν δεν υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Στάνο,  κληθείς από το ΚΥΠΕ, να σχολιάσει την επέκταση του τουρκικής Navigational Telex για έρευνες κοντά στο Καστελόριζο ως τις 19 Σεπτεμβρίου, επανέλαβε το μήνυμα του Gymnich και τόνισε πως σε περίπτωση που δεν ακολουθήσει αποκλιμάκωση, όπως έχουν ζητήσει τα Κράτη Μέλη, η ΕΕ είναι έτοιμη να υιοθετήσει νέα περιοριστικά μέτρα.

Τo μήνυμα της ΕΕ ήταν ξεκάθαρο όσον αφορά στην αλληλεγγύη στην Κύπρο και την Ελλάδα και ήταν ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά σε αυτά που περιμένουμε από την Τουρκία για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Οι υπουργοί ήταν επίσης πολύ ξεκάθαροι για τα χρονοδιαγράμματα, μέχρι πότε αναμένουμε την αλλαγή συμπεριφοράς (της Τουρκίας) όπως επίσης ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες εάν δεν υπάρξει αλλαγή σε αυτή τη συμπεριφορά η οποία συμβάλλει στην κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο, τα χρονοδιαγράμματα είναι ξεκάθαρα και επίσης τα μέτρα είναι ξεκάθαρα και ελπίζουμε ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη από τους Τούρκους εταίρους και φίλους και να αρχίσουν να λειτουργούν αναλόγως ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε προς τον εναλλακτικό δρόμο των περιοριστικών μέτρων.

Διάβασε το »

H Eλλάδα απαντά στους Τούρκους με μεγάλη αεροναυτική άσκηση

Newsteam 0 Comments

Από A. AE
09:11 - 24/08/2020
Τελευταία Ενημέρωση 09:15 - 24/08/2020

Στην έκδοση NAVTEX προχώρησε η Ελλάδα ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο των ελληνοτουρκικών.
Κατόπιν της παράτασης της προηγούμενης παράνομης αγγελίας NAVTEX στην οποία προχώρησε η Τουρκία το απόγευμα της 23ης Αυγούστου για τη συνέχιση των ερευνών του Oruc Reis έως τις 27 Αυγούστου και 23.59 ώρα Ελλάδος, η Ελλάδα θα δεσμεύσει με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για την περιοχή που έχει δεσμεύσει το Oruc Reis και ακόμα ευρύτερη. Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου ως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου, ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν περιλαμβάνει ασκήσεις με πυρά.

Διάβασε το »

Δημοσκόπηση: Το 46% των Ελλήνων έτοιμοι για πόλεμο με την Τουρκία

Newsteam 0 Comments

Από A. AE
11:13 - 03/08/2020
Τελευταία Ενημέρωση 11:51 - 03/08/2020

Οι Έλληνες είναι έτοιμοι για πόλεμο με την Τουρκία. Αυτό δείχνει μεγάλη έρευνα της Κάπα Research, που αναλύει την γενική κατάσταση στις γείτονες χώρες με τους πολίτες να καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με το γενικό κλίμα που επικρατεί όσο αφορά την πορεία της χώρας τους, τα συναισθήματά τους για την πανδημία του κορωνοϊού και την εξάπλωσή της.
Επίσης στη δημοσκόπηση οι πολίτες απαντούν αναφορικά με την  μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί, το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, την προδιάθεση για χρήση στρατού σε περίπτωση καταπάτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και την άποψη για τους ηγέτες του κόσμου.
Για την Αγία Σοφία
Στην ερώτηση: Στο θέμα του ναού της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, εσείς με ποια από τις δύο απόψεις συμφωνείτε περισσότερο; ενώ είναι λογικό η συντριπτική πλειοψηφία (86%) των κατοίκων της Ελλάδας να απαντήσει ότι η Τουρκία έπρεπε να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά ως μουσείο, είναι αξιοσημείωτο ότι το 45% των κατοίκων στην Τουρκία θεωρεί επίσης ότι δεν έπρεπε να μετατραπεί σε τέμενος ο θρυλικός ναός.
Στο άλλο επίμαχο θέμα των τελευταίων μηνών, στο θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, οι θέσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, καθώς οι μεν Έλληνες θεωρούν ότι με τις έρευνες που κάνει η Τουρκία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και έχει καταστεί παράγοντας αστάθειας στην περιοχή σε ποσοστό 91%, ενώ οι γείτονες σε ποσοστό 81% λένε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και σωστά κάνει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Όμως, στο υποθετικό σενάριο, που τα πράγματα εκτραχυνθούν και εάν σε κάποιο σημείο η [ελληνική / τουρκική] κυβέρνηση θεωρήσει ότι εμποδίζονται ή καταπατούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της [Ελλάδας / Τουρκίας] και οι δύο λαοί επιθυμούν να εξαντληθούν οι πιθανότητες διαλόγου.
Όμως οι πολίτες της Ελλάδας παρουσιάζονται πιο έτοιμοι για την επέμβαση του στρατού (46%) από ότι αυτοί της Τουρκίας (35%).
Ο κορωνοϊός είναι ένα πρόβλημα που ανησυχεί τους κατοίκους στην Τουρκία καθώς σύμφωνα με την έρευνα το 77% (Πολύ: 41%, Αρκετά 36%) δηλώνει ότι ανησυχεί μήπως νοσήσουν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, στην Ελλάδα όμως είναι λίγο πιο… ήρεμοι, καθώς ανησυχεί το 54% αλλά μόνο το 15% δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ.
Όσον αφορά τους ηγέτες, δεν έρχεται ως σοκ ότι το 95% των κατοίκων στην Ελλάδα έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως είναι εκπληκτικό το ότι στην Τουρκία, αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη έχει το 55%.
Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαίρει αποδοχής σε ποσοστό 53% στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία 9%.
Όσο αφορά τους ηγέτες των άλλων χωρών φαίνεται πως στην Ελλάδα πιο συμπαθείς είναι οι Εμανουέλ Μακρον (76% θετική γνώμη) και Βλαντιμίρ Πούτιν (31% θετική γνώμη), ενώ οι πιο αντιπαθείς είναι οι Ντόναλντ Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον.
Στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου πιο αγαπητοί είναι φυσικά η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι πιο αντιπαθείς είναι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ντόναλντ Τραμπ.
Τα κεντρικά συμπεράσματα της έρευνας όπως σημειώνονται, είναι τα εξής:
1. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν συσπειρώνει την κοινωνική πλειοψηφία στην Τουρκία.
Μάλιστα στην κοινή γνώμη της Κωνσταντινούπολης (σε αντίθεση με την υπόλοιπη Τουρκία) υπερέχει η διατήρηση της ως μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
2. Τα δύο τρίτα της τουρκικής κοινής γνώμης προτιμούν τον διάλογο για την επίλυση διακρατικών διαφορών στην περιοχή και δεν προκρίνουν τη χρήση στρατιωτικών μέσων ακόμα και για θεωρούμενα δίκαια αιτήματα.
3. Συνολικά, μάλλον η αβεβαιότητα -για το μέλλον και την πορεία της χώρας- είναι το κύριο χαρακτηριστικό της τουρκικής κοινωνίας, παρά η επιθετικότητα.
4. Αντίθετα, η ελληνική κοινή γνώμη θεωρεί προσβλητική και επιθετική την τουρκική πολιτική (Αγία Σοφία – γεωτρήσεις σε Αιγαίο/Κύπρο, παρουσία πολεμικού στόλου) και γενικά την Τουρκία ως απειλή, στην επίπονη προσπάθεια της Ελλάδας να ανακάμψει από τη δεκαετή οικονομική κρίση.
5. Τέλος, είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό ότι στην Τουρκία η Άνγκελα Μέρκελ με 51% θετικές γνώμες (vs 24% στην Ελλάδα) είναι ο δημοφιλέστερος ξένος ηγέτης ενώ, αντίστοιχα, στην Ελλάδα την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Εμανουέλ Μακρόν με 76% (vs μόλις 11% στην Τουρκία).
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο Ντόναλντ Τραμπ καταγράφεται ελάχιστα δημοφιλής και στις δύο χώρες· δύο βασικά μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Διάβασε το »

Το 46% των Ελλήνων έτοιμοι για πόλεμο με την Τουρκία

Newsteam 0 Comments

Νέα μεγάλης έκτασης έρευνα από την Κάπα Research αναλύει την γενική κατάσταση σε Ελλάδα, αλλά και Τουρκία, με τους πολίτες να καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με το γενικό κλίμα που επικρατεί όσο αφορά την πορεία της χώρας τους, τα συναισθήματά τους για την πανδημία του κορωνοϊού και την εξάπλωσή της, αλλά και τα πιο ζουμερά, όπως την άποψη σχετικά με τη μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί, το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, την προδιάθεση για χρήση στρατού σε περίπτωση καταπάτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και την άποψη για τους ηγέτες του κόσμου.
Στην ερώτηση: Στο θέμα του ναού της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, εσείς με ποια από τις δύο απόψεις συμφωνείτε περισσότερο; ενώ είναι λογικό η συντριπτική πλειοψηφία (86%) των κατοίκων της Ελλάδας να απαντήσει ότι η Τουρκία έπρεπε να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά ως μουσείο, είναι αξιοσημείωτο ότι το 45% των κατοίκων στην Τουρκία θεωρεί επίσης ότι δεν έπρεπε να μετατραπεί σε τέμενος ο θρυλικός ναός.
Στο άλλο επίμαχο θέμα των τελευταίων μηνών, στο θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, οι θέσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, καθώς οι μεν Έλληνες θεωρούν ότι με τις έρευνες που κάνει η Τουρκία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και έχει καταστεί παράγοντας αστάθειας στην περιοχή σε ποσοστό 91%, ενώ οι γείτονες σε ποσοστό 81% λένε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και σωστά κάνει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Όμως, στο υποθετικό σενάριο, που τα πράγματα εκτραχυνθούν και εάν σε κάποιο σημείο η [ελληνική / τουρκική] κυβέρνηση θεωρήσει ότι εμποδίζονται ή καταπατούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της [Ελλάδας / Τουρκίας] και οι δύο λαοί επιθυμούν να εξαντληθούν οι πιθανότητες διαλόγου.
Όμως οι πολίτες της Ελλάδας παρουσιάζονται πιο έτοιμοι για την επέμβαση του στρατού (46%) από ότι αυτοί της Τουρκίας (35%).
Ο κορωνοϊός είναι ένα πρόβλημα που ανησυχεί τους κατοίκους στην Τουρκία καθώς σύμφωνα με την έρευνα το 77% (Πολύ: 41%, Αρκετά 36%) δηλώνει ότι ανησυχεί μήπως νοσήσουν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, στην Ελλάδα όμως είναι λίγο πιο… ήρεμοι, καθώς ανησυχεί το 54% αλλά μόνο το 15% δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ.
Όσον αφορά τους ηγέτες, δεν έρχεται ως σοκ ότι το 95% των κατοίκων στην Ελλάδα έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως είναι εκπληκτικό το ότι στην Τουρκία, αρνητική ή μάλλον αρνητική άποψη έχει το 55%.
Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαίρει αποδοχής σε ποσοστό 53% στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία 9%.
Όσο αφορά τους ηγέτες των άλλων χωρών φαίνεται πως στην Ελλάδα πιο συμπαθείς είναι οι Εμανουέλ Μακρον (76% θετική γνώμη) και Βλαντιμίρ Πούτιν (31% θετική γνώμη), ενώ οι πιο αντιπαθείς είναι οι Ντόναλντ Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον.
Στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου πιο αγαπητοί είναι φυσικά η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι πιο αντιπαθείς είναι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ντόναλντ Τραμπ.
Τα κεντρικά συμπεράσματα της έρευνας όπως σημειώνονται, είναι τα εξής:
1. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν συσπειρώνει την κοινωνική πλειοψηφία στην Τουρκία.
Μάλιστα στην κοινή γνώμη της Κωνσταντινούπολης (σε αντίθεση με την υπόλοιπη Τουρκία) υπερέχει η διατήρηση της ως μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
2. Τα δύο τρίτα της τουρκικής κοινής γνώμης προτιμούν τον διάλογο για την επίλυση διακρατικών διαφορών στην περιοχή και δεν προκρίνουν τη χρήση στρατιωτικών μέσων ακόμα και για θεωρούμενα δίκαια αιτήματα.
3. Συνολικά, μάλλον η αβεβαιότητα -για το μέλλον και την πορεία της χώρας- είναι το κύριο χαρακτηριστικό της τουρκικής κοινωνίας, παρά η επιθετικότητα.
4. Αντίθετα, η ελληνική κοινή γνώμη θεωρεί προσβλητική και επιθετική την τουρκική πολιτική (Αγία Σοφία – γεωτρήσεις σε Αιγαίο/Κύπρο, παρουσία πολεμικού στόλου) και γενικά την Τουρκία ως απειλή, στην επίπονη προσπάθεια της Ελλάδας να ανακάμψει από τη δεκαετή οικονομική κρίση.
5. Τέλος, είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό ότι στην Τουρκία η Άνγκελα Μέρκελ με 51% θετικές γνώμες (vs 24% στην Ελλάδα) είναι ο δημοφιλέστερος ξένος ηγέτης ενώ, αντίστοιχα, στην Ελλάδα την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Εμανουέλ Μακρόν με 76% (vs μόλις 11% στην Τουρκία).
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο Ντόναλντ Τραμπ καταγράφεται ελάχιστα δημοφιλής και στις δύο χώρες· δύο βασικά μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Διάβασε το »

Τα αναδρομικά, το Barbaros και η φρεγάτα… Μπαρμπα-Γιώργος

Newsteam 0 Comments

Η λανθασμένη συσχέτιση του ύψους της καταβολής των αναδρομικών με το κόστος του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αναιρεί την ειλικρινή απόφαση τησ κυβέρνησης να ικανοποιηθεί το σύνολο των συνταξιούχων
Από Ν. ΤΣ.
19:07 - 31/07/2020
Τελευταία Ενημέρωση 22:43 - 31/07/2020

Την ώρα που το κοντέρ της πανδημίας συνέχιζε να χτυπάει διψήφια νούμερα κρουσμάτων και η λευκή σημαία που είχαν σηκώσει προσωρινά οι Τούρκοι στο ερευνητικό Oruc Reis ξαναϋψώθηκε, μαύρη αυτήν τη φορά, στο πειρατικό Barbaros (σ.σ. έχει βάλει πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ), την περασμένη Τετάρτη εξελισσόταν στη Βουλή ακόμη μία πολιτική κόντρα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.
Η ναυμαχία του πρωθυπουργού με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ως αιτία τα αμφισβητούμενα νερά –για να θυμηθούμε την προσφιλή έκφραση της Ουάσινγκτον αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές διαφορές– των αναδρομικών των συνταξιούχων.
Ως γνωστόν, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε στα μέσα Ιουλίου ότι πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα τα ποσά που αφορούν τις περικοπές των μνημονιακών νόμων. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε να συμφωνήσουν ούτε στο τι πρέπει να επιστραφεί. Η μεν κυβέρνηση λέει ότι θα συμμορφωθεί ΠΛΗΡΩΣ στη δικαστική απόφαση επιστρέφοντας τα χρήματα ΕΦΑΠΑΞ και ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους δικαιούχους, τονίζοντας εμφατικά τις τρεις λέξεις. Η δε Κουμουνδούρου αποκρύπτει εντέχνως ότι μέρος των αναδρομικών αφορούν το κόψιμο των συντάξεων που επέβαλε και η πρώτη φορά Αριστερά διακυβέρνησή της (βλ. νόμος Κατρούγκαλου) και έχει βγει στο αντάρτικο, διότι λέει πως ο δήθεν ανάλγητος Μητσοτάκης δεν δίνει στους συνταξιούχους εδώ και τώρα τα αναδρομικά που σχετίζονται με τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις.
Το ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο, ας το κρίνουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι. Δεν παύει ωστόσο να υπάρχει κι ένα αχρείαστο φάουλ που έκανε σε αυτή την υπόθεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προφανώς ως μέρος ενός συνολικότερου συλλογισμού κι όχι επειδή ζήλεψε τον Αλέξη Τσίπρα –που δοκίμασε επαίσχυντα τις προάλλες να παζαρέψει τη συναίνεσή του στα εθνικά θέματα με τη δίωξη Παπαγγελόπουλου–, ο πρόεδρος της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας συσχέτισε παντελώς λανθασμένα το ύψος της καταβολής των αναδρομικών με τις συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις που επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος.
Να ξεκινήσουμε από τα απλά: Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει κανείς λόγος να ξέρουν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου αν η Ελλάδα δυσκολεύεται ή όχι να αγοράσει κανόνια και αεροπλάνα. Το σημαντικότερο; Το εθνικό φρόνημα και η αποτρεπτική δύναμη της χώρας δεν περίμεναν το ΣτΕ για να ξεδιπλωθούν. Δήλωσαν παρών και στον Έβρο τον περασμένο Φεβρουάριο και πριν από λίγες ημέρες στα νερά της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αν, ωστόσο, η κυβέρνηση στενεύεται τόσο πολύ, δεν μένει παρά να βαφτίσει μια φρεγάτα Μπαρμπα-Γιώργος και άλλη μία Μπαρμπα-Γιάννης και να τις στείλει περιπολία στην Κύπρο να πάρουν στο κατόπι το Barbaros που σουλατσάρει και δεν το σταμάτησε η μάσκα με το τριφύλλι του κυρίου Δένδια. Έτσι… Προς τιμήν των Ελλήνων συνταξιούχων που, αν και δεν έχουν αλλά χρήματα λαμβάνειν παρά του μη έχοντος, θα έχουν συνεισφέρει στην εθνική άμυνα…
Επί της ουσίας τώρα: Ο Κυριάκος ήταν ειλικρινής. Κύριοι, τόσα μπορούμε τώρα να δώσουμε, και αργότερα βλέπουμε. Και η πρόθεση της κυβέρνησης πραγματικά να εφησυχάσει τους συνταξιούχος –έστω κι ένα μεγάλο μέρος από αυτούς– είναι 100% ειλικρινής, αφού γενίκευσε το μέτρο της απόδοσης σε όλους τους συνταξιούχους (για τις κύριες συντάξεις), και όχι μόνο σε αυτούς που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ. Και αυτό κάτι λέει…

Διάβασε το »

ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ: Διάλογος μόνο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας

Newsteam 0 Comments

Στο Μαξίμου θεωρούν πως η στρατηγική της κυβέρνησης απέδωσε καρπούς, αφού οι τακτικισμοί της Άγκυρας δεν την οδήγησαν πουθενά

Η κυβέρνηση μπορεί να νιώθει ικανοποίηση που για μία ακόμη φορά τα σχέδια του Ερντογάν δεν υλοποιήθηκαν, αλλά όπως λένε στο Μαξίμου πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό, διότι ο απρόβλεπτος Ερντογάν είναι ικανός για όλα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η στρατηγική της κυβέρνησης απέδωσε καρπούς, αφού οι τακτικισμοί της Άγκυρας δεν την οδήγησαν πουθενά. Από την πρώτη στιγμή η Αθήνα έλεγε πως η προκλητική στάση της Άγκυρας πρέπει να πάρει τέλος και να υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση. Τόσο η αποφασιστικότητα που επέδειξε η Αθήνα, όσο και τα μηνύματα που έφτασαν από το εξωτερικό, και κυρίως από το Βερολίνο, οδήγησαν την Τουρκία σε αναδίπλωση.  Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο του διαλόγου, όπως επεσήμανε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αυτός θα είναι οι διερευνητικές επαφές, οι οποίες με υπαιτιότητα της Τουρκίας έχουν σταματήσει από τον Μάρτιο του 2016, αλλά και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η μόνη διαφορά που η Ελλάδα αναγνωρίζει και συζητά η Αθήνα είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας, και υπό αυτή την έννοια ο διάλογος είναι σαφέστατα οριοθετημένος και δεν υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών.
Πάντως στην Αθήνα υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση που κράτησαν Βουλγαρία και Ρουμανία. Ήδη έχουν σταλεί τα μηνύματα και προς τη Σόφια και προς το Βουκουρέστι, πως η Αθήνα θα είναι πολύ επιφυλακτική σε ό,τι ζητήσουν στο πλαίσιο της Ε.Ε., ως ένα από τα παλαιότερα μέλη.

Διάβασε το »

Εθνική μοναξιά και Πιλάτοι εν αφθονία

Newsteam 0 Comments

Άνευρες λεκτικές καταδίκες της τουρκικής προκλητικότητας που αντί να συνετίζουν την Άγκυρα της περνούν το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίζει τον χαβά της
Από Ν. ΤΣ.
12:34 - 25/07/2020
Τελευταία Ενημέρωση 22:10 - 24/07/2020

Τον περασμένο Απρίλιο, στο πιο περίεργο –ελέω κορωνοϊού– Πάσχα όλων των  εποχών εμφανίστηκε στις οθόνες μας ο Σπύρος Παπαδόπουλος για να αμφισβητήσει την… παντοκρατορία του Πόντου Πιλάτου στο άθλημα του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών. Να όμως που ο ιστορικότερος εκφραστής της διπλωματίας των ίσων αποστάσεων αποκτά και άλλους ανταγωνιστές. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.
Χωρίς να παραγνωρίζεται η έμμεση κατσάδα Μακρόν στην Τουρκία που εκφράστηκε μέσω facebook και μάλιστα γραμμένη στα ελληνικά(!!!) ή η επιβεβαιωμένη –πλέον–  παρέμβαση της καγκελαρίου Μέρκελ ώστε να κατέβει ο πολεμικός πυρετός μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, η ιστορία της παγκόσμιας διπλωματίας δεν επιτρέπει όνειρα θερινής νυκτός για αδιάρρηκτες συμμαχίες και εφησυχασμούς.
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές πλήρης απεμπλοκή στο Αιγαίο δεν είχε υπάρξει. Το σεισμογραφικό Oruc Reis ήταν με τις μηχανές αναμμένες, ο τουρκικός στόλος παρέμενε αμετακίνητος και οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις συνέχιζαν να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης επιφυλακής παρακολουθώντας τις κινήσεις των γερακιών της άλλης όχθης του Αιγαίου.
Ευτυχώς οι Έλληνες επιτελάρχες είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο γνωρίζοντας περισσόετρο παό κάθε άλλον ότι αν οι Τούρκοι προχωρήσουν στο απονενοημένο διάβημα ενός θερμού επεισοδίου, οι φρεγάτες του σουλτάνου Ερντογάν δεν θα βρουν παρατεταγμένες απέναντί τους τις γαλλικές και γερμανικές κανονιοφόρους. Όπως δεν τις βρήκαν στην Κύπρο τον Ιούλιο του ‘74 στον Αττίλα Ι. Όπως δεν τις βρήκαν και τον 15αύγουστο της ίδιας χρονιάς στον Αττίλα ΙΙ. Όπως δεν τις βρήκαν ούτε τον Ιανουάριο του ‘96 στα Ίμια, με το ΝΑΤΟ σε όλες τις περιπτώσεις να φορά τα σανδάλια και τον μανδύα του Πιλάτου και να νίπτει τας χείρας του.
Από τα πρώτα αφηνιάσματα του Ταγίπ Ερντογαν η Α έχει επισημάνει ότι η Ελλάδα θα είναι μόνη της σε μία σύγκρουση με τους γείτονες. Δεν έχει να περιμένει τίποτα περισσότερο από άνευρες λεκτικές καταδίκες –αν έρθει κάτι καλύτερο, καλοδεχούμενο) της τουρκικής προκλητικότητας από την Δύση, που αντί να συνετίζουν την Άγκυρα τής περνούν το βουβό μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίζει τον χαβά της. Γι’ αυτό και απαιτείται πολιτικό-στρατιωτική διπλωματία χειρουργικής προσοχής και ακρίβειας ώστε να κοπεί η όρεξη όσων θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να κάτσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων για τα… αδιαπραγμάτευτα, έχοντας στον κρόταφο ένα οπλισμένο πιστόλι.
Έγραψε κάποτε ο Σεφέρης ότι η μνήμη, όπου και να την αγγίξεις, πονεί. Το δυστύχημα είναι ότι εκτός από τις στιγμές του μεγαλείου της η γαλανόλευκη έχει πολλές πονεμένες μνήμες. Και το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ που σκαρφίστηκε χρόνια μετά ο συγγραφέας Νίκος Δήμου ανήμερα του Αττίλα ΙΙ ίσως θα έπρεπε να είναι μία σταθερή υπόμνηση ώστε να μην ξεχαστεί ούτε η Κύπρος, ούτε τα όσα πέρασε η Δημοκρατία μέχρι να αποκατασταθεί τον Ιούλιο του 1974, ούτε το Μάτι με τους 102 νεκρούς του και τα απίστευτα παιχνίδια που φαίνεται να παίχτηκαν στην πλάτη τους.
Κυρίως για να μην ξεχαστεί ότι πίσω από κάθε τέτοια απώλεια φαίνεται η κρατική εξουσία να έχει ένα σημαντικό μέρος της ευθύνης. Άσβεστη μνήμη, λοιπόν. Έστω κι αν είναι η γειτόνισσα των τύψεων που έλεγε μια φορά και ένα καιρό ο μπάρμπα Ουγκώ…

Διάβασε το »

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Παραληρείτε και εκτίθεστε

Newsteam 0 Comments

Από A. AE
12:25 - 25/07/2020
Τελευταία Ενημέρωση 12:25 - 25/07/2020

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών στο τουρκικό υΥΠΕΞ, μετά την κατάπτυστη ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, με αιχμή τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας, ως τζαμί.
Αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ:
Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας.
Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν.

Ελληνοτουρκικάυπουργείο Εξωτερικών

Προηγούμενη Δημοσίευση
Οι… χρησμοί Ρέππα και η απάντηση στις εμμονές του

Διάβασε το »

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Ο πειρατής (Ερντογάν) αλωνίζει, η Δύση αλληθωρίζει

Newsteam 0 Comments

Διάλογο εμείς, Γιαβούζ, Navtex και έκδοση των οκτώ αξιωματικών οι Τούρκοι…

Μερικοί –όχι απαραιτήτως κάτοικοι Κουμουνδούρου, αλλά και πέριξ του… Μοσχάτου– είχαν ξινίσει εντόνως όταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχολίασε τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά στη συνέντευξη που είχε δώσει στα ΝΕΑ ξεκαθαρίζοντας τη θέση του ότι διάλογο με πειρατές δεν κάνει κανείς. Όσοι τότε ενοχλήθηκαν, τώρα έχουν κάθε λόγο να κρυφτούν αφού οι πειρατές με την ημισέληνο στο κατάρτι αλωνίζουν και η διεθνής κοινότητα αλληθωρίζει και σπρώχνει την Ελλάδα στο τραπέζι ενός επίφοβου διαλόγου.
Μετά την επαίσχυντη απόφαση του σουλτάνου Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, οι Τούρκοι ανακοίνωσαν με Navtex νωρίς το πρωί της Τρίτης (15/7) ότι στις 18 Ιουλίου και για 32 ημέρες(!!!) θα βγάλουν στα νοτιοδυτικά της Κύπρου το Γιαβούζ για τη διενέργεια γεωτρητικών εργασιών.
Και σαν να μη έφτανε αυτό, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (Τρίτη 15 Ιουλίου), η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα πήγε ένα βήμα παρακάτω και ζήτησε την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο 2016, λέγοντας μάλιστα ότι περιμένουμε εδώ και τέσσερα χρόνια….

Και μόνο αυτά τα τελευταία περιστατικά (σ.σ. δεν αναφέρουμε καν τα τουρκικά αλιευτικά που έχουν αράξει έξω από τη Μύκονο) είναι αρκετά για να καταδείξουν σε πόσο κακό timing έγινε η αποκαλυφθείσα τριμερής του Βερολίνου στην οποία το βράδυ της Δευτέρας συναντήθηκαν εκ μέρους της Τουρκίας ο Ιμπραχίμ Καλίν (εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν), εκ μέρους της Ελλάδας η Ελένη Σουρανή (υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου), με διαιτητή τον Γιαν Χέκερ, σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Είναι προφανές ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των κρατών πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί. Δανειζόμενοι, ωστόσο, εκ νέου τα λόγια αλλά κυρίως την εμπειρία του Αντώνη Σαμαρά, δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κάποιος ποιον ακριβώς διάλογο μπορεί να κάνει στην παρούσα φάση η Αθήνα με την Άγκυρα.
Ίσως να υπήρχε ένα νόημα σε βήματα καλή θέλησης αν η Ελλάδα απαιτούσε κάτι από τους γείτονες. Είναι, όμως, η Ελλάδα αυτή που δεν ζητά τίποτα και ταυτόχρονα πιέζεται να ανεχτεί τους τσαμπουκάδες στο Αιγαίο και την ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Γι’ αυτό και επέμενε τόσο ο πρώην πρωθυπουργός στην προ 15νθημέρου συνέντευξή του ότι αυτά όλα είναι πειρατικές ενέργειες. Και διάλογο με πειρατές δεν κάνει κανείς!.

Διάβασε το »

Η ΕΝΥΠΕΚΚγια την Αγία Σοφία-Ο βρυξελληνισμός βάζει σε κίνδυνο την χώρα

Newsteam 0 Comments
Πατριαρχείο Κων/λεως, Εκκλησία της Ελλάδας και ΣτΕ (944/2020 ΟλΣτΕ) εξόργισαν τον Πούτιν στο ζήτημα της απόσχισης
της Ουκρανικής Εκκλησίας από τη Ρωσική Εκκλησία
(ουκρανικό αυτοκέφαλο)

1.Το πολιτικό προσωπικό στο άρμα του βρυξελληνισμού.  Πάνω απ’όλα οι Βρυξέλλες!

Στους κύκλους τής ανεξάρτητης κοινωνικής επιστήμης και δημοσιολογίας, βρυξελληνισμός αποκαλείται το ακαδημαϊκό-δημοσιολογικό και πολιτικό ρεύμα και οι αντίστοιχες δεξαμενές σκέψης που είναι τυφλά προσκολλημένες στα ευρω-ενωσιακά όργανα, συνδέονται εν πολλοίς με τα ενδημούντα στις Βρυξέλλες lobbies συμφερόντων και προωθούν κατά προτεραιότητα τα συμφέροντα των εθνικών πολιτικών ελίτ.

Σκοπός τού ρεύματος αυτού είναι να τεκμηριώνει και να εμπεδώνει, με κάθε τρόπο, πως ό,τι εκπορεύεται από τις Βρυξέλλες αποτελεί το αδιαμφισβήτητο εθνικό μας συμφέρον και πρέπει να παραλαμβάνεται αντί αληθείας. Οι απαρχές του απαντώνται στους κύκλους των πολλαπλώς διαψευσμένων ευρωκομμουνιστών της Ιταλίας και άλλων χωρών, που στελέχωσαν προνομιακώς την πλούσια αμειβόμενη Ευρωπαϊκή Τεχνοδομή. Σύμμαχος του ρεύματος αυτού είναι και η νεωτερική, ΑΠΟχρωματισμένη και-προϊόντος του νεοφιλελεύθερου χρόνου- ΑΠΟεθνοποιούμενη ψευδο-εκσυγχρονιστική οικονομική τάξη πολλών ευρωπαϊκών κρατών.

Στην Ελλάδα το ρεύμα αυτό κυριάρχησε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, είχε πολυκομματική σύνθεση και παρά τη διακηρυσσόμενη από τους κύριους εκπροσώπους του αντιδογματική θεώρηση των πραγμάτων, δογματοποίησε (απολυτοποίησε) και επέβαλε την εθνική πλάνη περί κοινωνικο-οικονομικής επιτυχίας τής χώρας μας εντός της ΟΝΕ ως τετελεσμένο …θρίαμβο! Το σπουδαιότερο μέχρι στιγμής επίτευγμά του, σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής, είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε κοινωνία και οικονομία υπηρεσιών και η μετάπτωσή της σε μια κατ’εξοχήν εισαγωγική χώρα με την παραμέληση των άλλων κλάδων τής ισόρροπης ανάπτυξης.

Έτσι, σε μια μεγάλη πρώτη κρίση δημοσίου χρέους, η χώρα δεν άντεξε και εισήλθε στο τούνελ των Μνημονίων που το βρυξελληνικό ρεύμα ονόμασε σωτηρία και ευλογία ενώ ακόμη και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ.Χάικο Μάας ονομάζει εργαλεία βασανισμού.

Κατ’αρχήν ο βρυξελληνισμός διακήρυξε ότι η τουρκική εισβολή και κατοχή του 40% της Κύπρου και η ουσιαστική ομηρία του υπολοίπου ελληνοκυπριακού τομέα θα επιλυθούν μέσω του Σχεδίου Αννάν που επέβαλαν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δεν πέρασε πολύς χρόνος που αυτή η προσδοκία κατέρρευσε αφού την αποδέχθηκε μόνο η Τουρκία και την απέρριψε δικαίως ο κυπριακός ελληνισμός επειδή σ’αυτό το Σχέδιο διέκρινε τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών και τη νομιμοποίηση από τη Διεθνή Κοινότητα της εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.

Παράλληλα εξελισσόταν και η άλλη μεγάλη …επινόηση-πλατφόρμα τού βρυξελληνικού ρεύματος: ότι η σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα επέλυε αυτομάτως αυτό και όλα τα άλλα σχετιζόμενα με την Τουρκία εθνικά ζητήματα. Η διάψευση και αυτής της κυρίαρχης στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας για πολλές δεκαετίες εθνικής γραμμής, ήταν πλήρης. Η Τουρκία όχι μόνον δεν απέσυρε τις παράλογες αξιώσεις της, αλλ’απεναντίας τις πολλαπλασίασε και πέτυχε να γκριζάρει κρίσιμα σημεία του Αιγαίου και να προωθήσει στα διεθνή φόρα μια σειρά διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα η προενταξιακή της σχέση με την ΕΕ δεν την εμπόδιζε να εξοπλίζεται από όλες τις πηγές παραγωγής οπλικών συστημάτων, να εισβάλλει σε ξένες χώρες και να παρουσιάζεται ως …προστάτιδα δύναμη των απανταχού μουσουλμάνων στον χρονίζοντα  -πλέον-  πόλεμο των πολιτισμών.

Εξάλλου, η Τουρκία επιδεικνύει από ετών μεγάλη ελευθερία κινήσεων εντός της ευρύχωρης βρυξελληνικής στρατηγικής και εντός των όμορων βαλκανικών κρατών. Επωφελούμενη της παρουσίας μεγάλων μουσουλμανικών ομάδων, μετατρέπει τους ομόδοξους πληθυσμούς σε εθνικές μειονότητες και σε πολιτικές ομάδες και κόμματα ώστε να διεκδικούν σοβαρό πολιτικό ρόλο εντός των επιμέρους κρατών και κρατιδίων ως βραχίονές της. Έτσι έχει δημιουργήσει λαϊκά και κομματικά προγεφυρώματα σε όλα τα όμορα με τη σύγχρονη Ελλάδα κράτη, που συμπληρώνονται με τις Συμφωνίες Αμυντικής Συνεργασίας, με τη δημιουργία στρατιωτικών, ναυτικών ή αεροπορικών βάσεων, με την οικοδόμηση τζαμιών και άλλων μεγάλων έργων κ.ο.κ.

Τα όργανα της ΕΕ, κυρίως η Γερμανία, όχι μόνο δείχνουν ανοχή, αλλά αναβαθμίζουν τη συνεργασία τους με την Τουρκία που φιλοξενεί (για διάφορους, οικονομικούς κυρίως, λόγους) διαρκώς όλο και περισσότερες επενδύσεις σε όλους τους τομείς, κυρίως της πολεμικής βιομηχανίας. Δεν είναι τυχαίο ότι, όταν η σημερινή Πρόεδρος της Κομισιόν κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν υπουργός Άμυνας της κ.Μέρκελ, οι γερμανικές εξαγωγές σε μεσαίο και βαρύ οπλισμό προς την Τουρκία άγγιξαν δυσθεώρητα ύψη, όπως και οι συμπαραγωγές σε όλους τους τομείς.

Είναι επομένως σαφές ότι το διαχρονικό γερμανικό σχέδιο για τον κατακερματισμό της Βαλκανικής και τον έλεγχό της, μέσω των δεσμών τής ΕΕ και της ΟΝΕ, τώρα, συμπίπτει απολύτως με τα οράματα του τουρκικού νεο-οθωμανισμού και ότι στα λεγόμενα εθνικά ζητήματα ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος δεν πρόκειται ποτέ η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις να στηρίξουν την Ελλάδα.

Αυτό έδειξε η μέχρι σήμερα ιστορία της Κύπρου, αυτό δείχνει ο υπερεξοπλισμός της Τουρκίας, αυτό φανερώνει η σύμπλευση της ΕΕ στη βαλκανική πολιτική, αυτό ζήσαμε με την επιμονή τής Γερμανίας και την ταύτιση της Τουρκίας κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και σύναψης τής πολλαπλώς βλαπτικής για τα εθνικά μας συμφέροντα Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία η κ. Μέρκελ και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες επέβαλαν και με τις πιεστικές επιτόπιες επισκέψεις τους.

2.Πολιτικό προσωπικό χωρίς διεθνές κύρος, αδύναμο να προστατεύσει τον λαό και τη χώρα

Όμως, παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις του, το βρυξελληνικό ρεύμα επεκτείνει την κυριαρχία του και κερδίζει διαρκώς έδαφος, όπως φάνηκε και από την περιπέτεια της Αγια-Σοφιάς, του συμβολικότερου και ιστορικότερου καθιδρύματος τής απανταχού Χριστιανοσύνης.

Ενώ μέχρι χτες διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει, ότι οι μέρες του Ερντογάν είναι μετρημένες, ότι η αντιφατική του διεθνής πολιτική τον φέρνει σε πλήρες αδιέξοδο και ότι η Τουρκία θα απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα αν δεν έρθει ως ζήτουλας στον προθάλαμο της ΕΕ, συμβαίνουν τα ακριβώς αντίθετα: Η Τουρκία βρίσκει εύκολα (και εκτός των διαύλων της ΕΕ) τρόπους επίλυσης των θεμάτων τής τουρκικής λίρας και του δημοσίου χρέους… Με την ανοχή όλων των μεγάλων δυνάμεων, επεμβαίνει σε ξένες χώρες προωθώντας τα τουρκικά συμφέροντα… Με τη συγκοινωνιακή και μεταναστευτική της πολιτική, ενοποιεί όλους τους μουσουλμάνους και αναδεικνύεται ως …προστάτιδα δύναμή τους… Με τη βοήθεια της Κίνας δημιουργεί τον νέο σύγχρονο δρόμο τού μεταξιού… Με τη βοήθεια της Ρωσίας εισέρχεται στο κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων… Εντελώς ανενόχλητη, υλοποιεί ένα ασφυκτικό σχέδιο θαλάσσιας επικυριαρχίας στη Μεσόγειο και με όπλο το Δίκαιο της ανάγκης και της επιβολής τροποποιεί στην πράξη τις Διεθνείς Συνθήκες…

Για μια ακόμη φορά, όμως, το βρυξελληνικό πνεύμα υμνολογεί τις παρατηρήσεις -θωπείες των ευρωπαϊκών δυνάμεων προς την Τουρκία αναγάγοντάς τες σε …ηχηρές αποδοκιμασίες, δήθεν στα όρια τής …επικείμενης οριστικής ρήξης τής Τουρκίας με την Ευρώπη.

Το βρυξελληνικό ρεύμα, δέσμιο των αδικαίωτων δογμάτων και σκοπιμοτήτων του, δημιουργεί ένα παράλληλο σύμπαν. Δεν βλέπει ότι μέσα στον σημερινό, πολυ-πολικό πλέον, κόσμο η στρατηγική σημασία τής Τουρκίας και της Κων/λης ανακτούν την πρότερή τους παγκόσμια σημασία και ότι η νεο-οθωμανική αυτοκρατορική συμπεριφορά τού Ερντογάν και τα πεπραγμένα του την αναδεικνύουν σε μία περιφερειακή δύναμη, την οποία όλο και περισσότερο υπολήπτεται η ΕΕ.

Γιατί η διαχείριση των συμβόλων, όπως η σημερινή μεταχείριση της Αγια-Σοφιάς, είναι αλλαγή πολιτισμού, αλλαγή αρχών… Είναι παρέμβαση στο ιδεολογικό φαντασιακό τής Ανθρωπότητας. Είναι μεγάλης βαρύτητας διεθνής πολιτική πράξη που προμηνύει δυσάρεστες αλλαγές για τη χώρα μας.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο ίδιος ο Μωάμεθ ουδέποτε επέτρεψε να γίνουν τεμένη (τζαμιά) οι συναγωγές των Ιουδαίων, οι χριστιανικοί ναοί και άλλοι ιεροί τόποι και καθιδρύματα του βουδισμού, του ινδουισμού και άλλων θρησκειών.

3.Οργή Πούτιν από Πατριαρχείο Κων/λεως, Εκκλησία της Ελλάδας και Συμβούλιο Επικρατείας (944/2020 ΟλΣτΕ)

Το βρυξελληνικό άλλωστε δόγμα (με την ευρεία έννοια) οδήγησε στην άφρονα σύμπλευση με την αφέντρα τής Ευρώπης αλλά και της Ουκρανίας Γερμανία, όχι μόνο αναφορικά με την ανανέωση του προγράμματος των κυρώσεων προς τη Ρωσία, αλλά και με την εσπευσμένη αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά την απόσχισή της από το Πατριαρχείο της Μόσχας. Την πράξη αυτή επικύρωσε γρήγορα η ελληνική πολιτική, θρησκευτική και δικαστική αρχή (απόφαση 944/2020 ΟλΣτΕ) προξενώντας την οργή του Προέδρου Πούτιν που μίλησε ευθέως και για άλλες υπόγειες και επιλήψιμες μεθόδους, στις οποίες μετήλθε η ηγεσία τής Ουκρανίας.

Η ένταξη στο πρόγραμμα κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για το ζήτημα της Κριμαίας και του εκκλησιαστικού ζητήματος, απέκοψε ψυχικά την Ελληνική Ορθοδοξία από το ομόδοξο ξανθό γένος, που αποτελεί άλλωστε και τον μέγιστο-πλειοψηφικό πληθυσμό των ορθοδόξων στον κόσμο.

Από τους προκαθημένους όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, μόνον ο πνευματικά, επιστημονικά και θεολογικά εγρήγορος γέροντας και καθηγητής, Ο Αλβανίας Αναστάσιος, επισήμανε το μέγεθος του σφάλματος και προέβλεψε τις επικείμενες συμφορές για την Ορθοδοξία, κατακρίνοντας την εσπευσμένη απόφαση της Πατριαρχικής Συνόδου του Φαναρίου.

Με ποιο, επομένως, ηθικό έρεισμα αναμένουμε σήμερα από τον Πούτιν και την Ορθόδοξη Ρωσία, με τους μισούς και πλέον ορθόδοξους χριστιανούς, να αποτρέψουν το ανοσιούργημα της μετατροπής τής Αγια-Σοφιάς σε τζαμί;

Έτσι, το θλιβερό και εθνοκτόνο βρυξελληνικό ρεύμα, χωρίς αιδώ, χωρίς αυτοκριτική, χωρίς ιστορικότητα, οχυρώνεται πίσω από την UNESCO, οι ευχές της οποίας ηχούν ως …θρόισμα στα αυτιά τού …νέου σουλτανάτου, που προετοιμάζει μεθοδικά την ανεκτή δυστυχώς από τη διεθνή κοινότητα (όπως φαίνεται μέχρι σήμερα) αλλαγή του status quo στην περιοχή μας. Και αυτή η αλλαγή επιφυλάσσει δυσμενείς εξελίξεις για την Ελλάδα ενώ οι πολίτες της (στη συντριπτική τους πλειοψηφία) λούζονται ξένοιαστοι στα νάματα τού πάντα διαψευσμένου αλλά και δυστυχώς πάντοτε κυρίαρχου βρυξελληνισμού.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ποιες κυρώσεις προτείνει η χώρα μας να επιβληθούν στην Τουρκία

Newsteam 0 Comments

Από A. AE
10:09 - 14/07/2020
Τελευταία Ενημέρωση 10:15 - 14/07/2020

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί για την Αγία Σοφία με την ελληνική κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να διεθνοποιήσει το ζήτημα της μετατροπής της σε τζαμί, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις.
Η Αθήνα, παίζει το χαρτί των κυρώσεων, έχοντας ως στόχο μια ισχυρή απάντηση η οποία θα στείλει μήνυμα στον Ερντογάν ότι οι προκλήσεις έχουν και συνέπειες.
Την ίδια ώρα ωστόσο, το Βερολίνο φαίνεται να νίπτει τας χείρας του επιχειρώντας να αποπολιτικοποιήσει το ζήτημα και να το μεταφέρει… στη σφαίρα του διαπολιτισμικού διαλόγου.
Κυρώσεις επί τάπητος
Τις τελευταίες ημέρες φούντωσε εκ νέου η συζήτηση περί επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, όχι για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, αλλά συνολικά για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα μέτωπα.
Η προαναγγελία γεωτρήσεων σε περιοχές που περιλαμβάνονται στο παράνομο σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης έχει θέσει σε συναγερμό την Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το θέμα των κυρώσεων μετ´ επιτάσεως στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά δια ζώσης μετά την πανδημία στις Βρυξέλλες, στις 17-18 Ιουλίου.
Ήδη, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ θα συνεχίσει τον γύρο τηλεφωνικών επαφών με άλλους ηγέτες.
Μια πρώτη συζήτηση για το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας έγινε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του, τόνισε πως υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της. Αναφέρθηκα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της.
Τι θα μπορούσαν όμως να περιλαμβάνουν οι εν λόγω κυρώσεις; Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα είναι τομεακά μέτρα.
Ο προσδιορισμός για τους τομείς θα συζητηθεί κι εν τω μεταξύ θα συνεχιστούν οι επαφές της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και ως προς αυτό το θέμα.
Από διπλωματικές πηγές έγινε γνωστό ότι κανένας από τους εκπροσώπους των άλλων 20 χωρών-μελών της ΕΕ που συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα δεν υπερασπίστηκε ανοικτά τις πολιτικές της Τουρκίας και την στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν, όμως κάποιοι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν να εξαντληθούν τα περιθώρια συνεννόησης με την Άγκυρα προτού οι Βρυξέλλες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις.
Η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία, αναφέρουν πληροφορίες, κατέθεσε το αίτημα να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων που σχεδιάζονται εναντίον της Τουρκίας συγκεκριμένα μέτρα για τις τουρκικές τράπεζες και την τουριστική βιομηχανία της γειτονικής χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών απευθύνθηκε στους 26 συναδέλφους του που μετείχαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που έγινε στις Βρυξέλλες.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Δένδιας εξήγησε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τότε η Αθήνα έχει συγκεκριμένο σχέδιο αντίδρασης. Στην περίπτωση κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας με έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων ανοιχτά της Κρήτης, της Ρόδου ή κάποιου άλλου ελληνικού νησιού, είτε με άλλου είδους τουρκικής ενέργειας σε βάρος ελληνικής κυριαρχίας, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η Αθήνα θα αντιδράσει στρατιωτικά.
Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών εξήγησε στους 27 Ευρωπαίους ομολόγους του ότι σε περίπτωση που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτροχιαστούν και διολισθήσουν σε στρατιωτική αντιπαράθεση η Αθήνα θα επικαλεστεί το άρθρο 42 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ και θα ζητήσει την στρατιωτική συνδρομή των άλλων χωρών-μελών.
Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφος του, τα άλλα κράτη-μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται στο προοίμιο του άρθρου 42 παράγραφος 7 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ.

Διάβασε το »

Αντιδράσεις… λαπάς για τη Μέκκα της Τουρκίας

Newsteam 0 Comments

Με την προσδοκία μίας συμμαχικής απάντησης στις προκλήσεις της Άγκυρας, οι εξελίξεις ξεπερνούν μονίμως την Ελλάδα και αποβαίνουν εις βάρος των εθνικών συμφερόντων
Από Ν. ΤΣ.
20:52 - 13/07/2020
Τελευταία Ενημέρωση 20:52 - 13/07/2020

Με την πομπώδη υποσημείωση ότι η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας προσήλθε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Και δεν ήταν ο μόνος, αφού και η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Ανν Λίντε, εξέφρασε την ανησυχία της για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όμως από το… τσάι και τη συμπάθεια μέχρι την ανάληψη σοβαρής ευρωπαϊκής δράσης εναντίον του νταή της γειτονίας, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη και οι εταίροι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να τη διανύσουν.
Δεν το έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια που γκριζαρίστηκαν τα Ίμια. Δεν το έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα που ο Σουλτάνος Ερντογάν ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα του μεταναστευτικού.
Δεν το αποτόλμησαν καν όταν οι τουρκικές φρεγάτες απαγόρευσαν σε ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη τη νηοψία φορτηγού που έσπαγε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Ή μήπως περιμένει η ελληνική διπλωματία ότι θα συγκινηθούν οι εταίροι σήμερα, επειδή άλλα δύο ψαράδικα βρήκαν απάγκιο από τα μποφόρ έξω από τη… Μύκονο και επειδή αποφάσισε ο πρόεδρος της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί;
Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, το νέο-οθωμανικό όνειρο του Ερντογάν να ξεπεράσει έστω και κατ’ αντιστροφή τον κοσμικό Κεμάλ και να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μία δεύτερη Μέκκα γίνεται πράξη βήμα-βήμα. Ποια είναι η αντίδραση των φίλων, ετέρων και συμμάχων της Ελλάδας; Η Ευρώπη κοιμάται. Η Δύση αυτοκτονεί, όπως δήλωσε παραστατικά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Το ζητούμενο είναι πώς μπορεί να αντιδράσει η Ελλάδα κόντρα σε στο νέο τουρκικό τετελεσμένο. Κι εδώ οι απόψεις διίστανται.
Η μία γραμμή σκέψης λέει ότι η χώρα μας δεν μπορεί μόνη της να προσδοκά πολλά, παρά μόνο τη δημιουργία ενός συμμαχικού μπλοκ πίεσης στην Άγκυρα. Η άλλη γραμμή επιμένει σε πιο δυναμικές κινήσεις κάνοντας λόγο ακόμη και για άμεση επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, δικαίωμα που έτσι κι αλλιώς αντλεί η χώρα μας από το Διεθνές Δίκαιο αλλά δεν το ασκεί φοβούμενη(;) το casus belli των γειτόνων.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως όσο παραμένουμε στη γραμμή της ακινησίας οι εξελίξεις μάς ξεπερνούν και αποβαίνουν εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Διάβασε το »

Το παίγνιο ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο

Newsteam 0 Comments

Η αποτυχία της Αραβικής Άνοιξης και συνακόλουθα του Δυτικού στρατοπέδου στη Συρία βάθυνε τις αναταράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οδήγησε σε αναθεώρηση των στρατηγικών σχεδιασμών. Σε αυτό το πλαίσιο δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται πλήθος εναλλακτικών πολιτικών με στόχο την δημιουργία υποκατάστατων ικανών να απαντήσουν στο στρατηγικό πρόβλημα.

Στο επίπεδο της διπλωματίας η κινητοποίηση πρόσθετων δυνάμεων και η συγκρότηση συμμαχιών υπήρξε το πρώτο ζητούμενο. Η κινητοποίηση νέων δυνάμεων που θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό αφορούσε –και αφορά– τον εκτός των ΗΠΑ Δυτικό Κόσμο. Ο στόχος ήταν η κινητοποίηση των μηχανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην αμφισβητούμενη ζώνη, σε τρόπο ώστε να συγκροτηθεί μια στρατιωτική δύναμη ικανή να προβάλει με αξιοπιστία τις δυτικές πολιτικές στην περιοχή.

Παρά τις εξασκούμενες από την πλευρά των ΗΠΑ πιέσεις τα αποτελέσματα σε αυτό το πεδίο δεν φάνηκαν πειστικά. Ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ κατάφεραν να συγκροτήσουν μια όποια σταθερή δύναμη ικανή να εντυπωσιάσει εχθρούς και φίλους στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις πολυάριθμες και επίμονα επαναλαμβανόμενες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή μετέχει συνήθως μονοψήφιος αριθμός πλοίων ή αεροπορικών μέσων, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται, μάλιστα, από τους πρόθυμους της περιοχής.

Η δημοσιοποίηση στατιστικών, σύμφωνα με τις οποίες το 24%(!) των δραστηριοτήτων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αφορά συμμαχικές υποχρεώσεις εξηγεί το τι εννοούμε. Από την άλλη πλευρά, ίσως, να έχει σημασία το γεγονός ότι στις δραστηριότητες αυτές είναι σαφώς πιο έντονη η παρουσία καναδικών πολεμικών πλοίων απ’ ότι, λόγου χάρη, γερμανικών ή βρετανικών. Ακόμα και οι χώρες που θέλουν, η Γαλλία για παράδειγμα, δύσκολα μπορούν να πείσουν ότι μπορούν.

Μια άλλη παράμετρος των ενεργειών στο διπλωματικό πεδίο είναι η δημιουργία συμμαχικών σχημάτων με σαφή στρατιωτικό προσανατολισμό από τα ενδιαφερόμενα κράτη της περιοχής. Τα κράτη αυτά είναι για την ακρίβεια τρία (Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα), ενώ το τέταρτο και σημαντικό, η Αίγυπτος, είναι μόνιμα προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση εσωτερικών απειλών και πολύ δύσκολα θα μπορούσε να μετάσχει σε μόνιμα σχήματα με αξιόπιστο τρόπο.

Νεοπαγείς σύμμαχοι

Ετούτο το συμμαχικό σχήμα, που διαμορφώθηκε κάτω από την ισχυρή παρότρυνση των ΗΠΑ στον καιρό των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προσπαθεί απεγνωσμένα να συνδυάσει ανόμοια προβλήματα, μεγέθη και καταστάσεις σε ένα κοινό σκοπό. Το ανόμοια το υπαγορεύει πρώτα απ’ όλα η γεωγραφία. Αν και ο κοινός παρονομαστής και των τριών αυτών κρατών είναι η ανάγκη διαφύλαξης της ζωτικής γι’ αυτές γαλάζιας ενδοχώρας τους, η τελευταία δεν είναι ακριβώς η ίδια: το Αιγαίο (αρχιπέλαγος – κλειστή θάλασσα) δεν είναι όπως η Ανατολική Μεσόγειος (σχετικά ανοικτή θάλασσα), από όποια πλευρά και να το δει κανείς.

Επιπλέον, οι νεοπαγείς σύμμαχοι, εταίροι είναι ανισοβαρείς και δέσμιοι των επιμέρους προβλημάτων τους. Το Ισραήλ είναι φρούριο και όπως σε κάθε φρούριο συμβαίνει ασχολείται κυρίως με την προάσπιση των τειχών του (στην κυριολεξία ενίοτε). Η Κύπρος είναι κατά το ένα τρίτο κατεχόμενη και κοιτάει πάντοτε με ανησυχία την πράσινη γραμμή. Η δε Ελλάδα, μέσα σε δίνη προβλημάτων, έχει ολοένα και πιο αμφίβολες δυνατότητες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις τρεις αυτές χώρες μόνο η Ελλάδα διαθέτει κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί ως στόλος ανοικτής θαλάσσης. Πρόκειται για 13 φρεγάτες μάλλον απαρχαιωμένες για τα σημερινά δεδομένα (οι S έχουν ηλικία 40 περίπου ετών και οι ΜΕΚΟ είναι 20-30 ετών), οι οποίες στερούνται πρακτικά αντιαεροπορικών δυνατοτήτων (το κύριο αντιαεροπορικό τους σύστημα ESSM έχει βεληνεκές 20 χλμ, λίγο περισσότερο απ’ ό,τι το βεληνεκές του κύριου πυροβόλου τους). Υπάρχουν φυσικά και τα υποβρύχια όπου, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι όπλο απαγόρευσης και όχι όπλο κυριαρχίας.

Με άλλα λόγια κτίζεται μια συμμαχία με στρατιωτικά κυρίως χαρακτηριστικά, η οποία, όμως, δεν μπορεί να απαντήσει στο κρίσιμο στρατηγικό πρόβλημα για το οποίο συγκροτείται: την εξασφάλιση της ζωτικής για τις συμβαλλόμενες χώρες γαλάζιας ενδοχώρας. Οι κοινές ασκήσεις και οι πολυποίκιλες επαφές μεταξύ κυβερνήσεων και αξιωματούχων των χωρών αυτών –με την σταθερή και επίμονη συμμετοχή πλέον Αμερικανών ομολόγων τους– αποτυπώνουν προθέσεις μάλλον παρά απαντήσεις.

Οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

Στο στρατιωτικό πεδίο οι κοινές ασκήσεις έχουν πολύ συχνά ως παρονομαστή τις επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων. Είναι μια όψη της αμηχανίας αυτό: όπως όλοι γνωρίζουν οι ειδικές δυνάμεις, από τον καιρό των voltigeurs του Ναπολέοντα ως σήμερα, μπορούν να φθείρουν τον αντίπαλο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κερδίσουν έναν πόλεμο.

Οι ΗΠΑ, ως εξωτερικός ενδιαφερόμενος για την ανάσχεση των περιφερειακών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στην κρίσιμη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, μοιράζονται με τις ενδιαφερόμενες χώρες τόσο την ανησυχία όσο και την αμηχανία. Η τοποθέτηση στην Ελλάδα ως Πρέσβη του κ. Πάϊατ, ειδικευμένου σε λεπτές, δύσκολες αποστολές, υποδηλώνει αυτήν την παράμετρο.

Η πολιτική τους είναι υποχρεωτικά πολυδιάστατη. Από τη μία έχουν επιδοθεί σε μία ξέφρενη δραστηριότητα για την εξασφάλιση προσβάσεων. Μάλλον πρόκειται για το σύνδρομο της Σιγκαπούρης σε μεσογειακή έκδοση. Στη δεκαετία του 1930, οι Βρετανοί αντιλαμβανόμενοι ότι δεν έχουν την οικονομική και στρατιωτική ισχύ για να αναχαιτίσουν την ιαπωνική απειλή και πιεζόμενοι για την παροχή εγγυήσεων στις κτήσεις τους (Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία), κατασκεύασαν την μεγάλη ναυτική βάση της Σιγκαπούρης. Σκοπός τους ήταν να τρομάζουν τους μεν και να καθησυχάζουν τους δε. Στα 1942 διαπιστώθηκε ότι μία βάση χωρίς περιεχόμενο ελάχιστα πράγματα μπορεί να προσφέρει.

Στην εδώ περίπτωση, οι Αμερικανοί πολλαπλασίασαν τα τελευταία χρόνια την παρουσία τους σε στρατιωτικές διευκολύνσεις και στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Η Σούδα έγινε κράτος εν κράτει, σχεδόν όσο και οι βρετανικές κυρίαρχες βάσεις στην Κύπρο. Το πρόβλημα είναι ότι το περιεχόμενο λείπει. Μερικά αεροπλάνα TF 67.3 και 67.8 (Task Group θαλάσσιας αναγνώρισης και ηλεκτρονικού πολέμου) διακοσμούν ενίοτε την αεροπορική βάση, ενώ στη ναυτική αντίστοιχη, στο Μαράθι, δεν παρατηρείται συνωστισμός πλοίων. Συνήθως η τρομερή και φοβερή προβλήτα των αεροπλανοφόρων είναι άδεια.

Πολιτική άσκηση

Αντιθέτως, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είναι πολύ δραστήριο. Πραγματοποιεί συχνά ασκήσεις, αλλά και εκτελεί αποστολές όχι μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, αλλά ακόμα και στα παράλια της Λιβύης με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων. Βγάζοντας σε σχεδόν σταθερή βάση μεγάλο αριθμό πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία στέλνει ένα σαφές και σκληρό πολιτικό μήνυμα.

Η γαλάζια ενδοχώρα των άλλων δεν είναι παρά η γαλάζια πατρίδα των ιθυνόντων της Άγκυρας. Στην ουσία αυτή η τουρκική επίδειξη κατέδειξε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αποτυχία των σχεδιασμών της Αθήνας βασικά –αλλά και της Ουάσιγκτον και φυσικά της Λευκωσίας– στην κάλυψη του ζωτικού γι’ αυτές ζητήματος της γαλάζιας ενδοχώρας. Αποτύπωσε τους νέους συσχετισμούς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και κατέγραψε τις δικές της δυνατότητες, τις δυνατότητες μιας περιφερειακής δύναμης, στο πεδίο αυτό.

Στην Αθήνα η αμηχανία έρχεται ολοένα και πιο κοντά στην ενδοτικότητα. Η πιθανότητα του λάθους στις πολιτικές, στρατηγικές, στρατιωτικές, διπλωματικές επιλογές της πολιτικής μας ηγεσίας δεν εξετάζεται ούτε στο ελάχιστο, ούτε ως ενδεχόμενο. Εναλλακτικά σχέδια δεν φαίνεται να υπάρχουν. Δεν πρόκειται για βλακεία, ούτε για αφέλεια. Τα συμφέροντα που υπηρετεί το πολιτικό προσωπικό της χώρας το εγκλωβίζουν σε αδιέξοδες πολιτικές. Δεν συμβαίνει μόνο στα εθνικά θέματα, συμβαίνει και σε οποιοδήποτε άλλο πεδίο της πολιτικής. Μόνο που στα εθνικά θέματα ετούτες οι παγιδεύσεις πληρώνονται πιο άμεσα. Και οπωσδήποτε πολύ πιο θεαματικά.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η Άγκυρα θέλει διάλογο και για την τουρκική μειονότητα στη Θράκη

Newsteam 0 Comments

Εκτενή αναφορά στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη εβδομάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε σε συνέντευξή του στο Anadolu ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν προκαλώντας όταν κλήθηκε να αναφερθεί στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Μετά από πολύ καιρό για πρώτη φορά έγινε μια τέτοια επαφή. Ήταν μια πολύ καλή επικοινωνία, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: Συζητήθηκαν διμερή θέματα, Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειος και άλλα ζητήματα, και ζητήματα της ΕΕ. Παραδοσιακά γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που στήριξε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Υπάρχουν μια σειρά διαφορές σε διμερή θέματα και συνεχίζονται, αλλά αυτά έχουν συζητηθεί κατά κάποιο τρόπο, διαχειριζόμενες μέσω διαπραγματεύσεων, ορισμένες επιλύθηκαν και άλλες έγιναν διαχειρίσιμες μέσω της διαδικασίας. Φυσικά η δική μας προσδοκία είναι να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις σχέσεις μας με την Ελλάδα ως γείτονα μας με την πιο θετική προσέγγιση σε όλους τους τομείς.

Η υποστήριξη της Ελλάδας για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική. Είναι δυνατόν να μιλήσουμε άμεσα για ζητήματα όπως το Αιγαίο και να επιλύσουμε διαφορές απόψεων ή διαφορές που προκύπτουν κατά καιρούς, επισήμανε και πρόσθεσε: Αυτά τα κανάλια ήταν ανοιχτά στο παρελθόν και ενδέχεται να είναι ανοιχτά και από δω και στο εξής.

Για να σπεύσει στη συνέχεια να προκαλέσει μιλώντας για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Έχουμε μουσουλμάνους πολίτες μας τουρκικής καταγωγής που ζουν εκεί, υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη, έχουν ζητήματα και άλλα θέματα, είπε ο Καλίν και πρόσθεσε: Μέσω διαπραγματεύσεων είναι πάντοτε δυνατόν μιλώντας μεταξύ μας να διανύουμε απόσταση. Οι δύο ηγέτες κατά την τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία επέδειξαν βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα αυτό που επιθυμούμε και προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προσδοκία μας, είναι να γίνουν βήματα και πρέπει να θεσπιστεί μια δίκαιη περιφερειακή τάξη που θα σέβεται πραγματικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων τόσο στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο της ΡΡ και στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΚΙΤΣΟΣ ο ΚΟΡΙΟΣ: Ο μινιμαλιστής αρχισοφός κύριος Ροζάκης

Newsteam 0 Comments

Κόντρα στο κοινό αίσθημα τα ανεκδιήγητα που εκστόμισε ο κύριος καθηγητής
Από Ν. ΤΣ.
13:07 - 04/07/2020
Τελευταία Ενημέρωση 20:32 - 03/07/2020

Ο Χρήστος Ροζάκης για τον οποίο τόσο σάλος προκλήθηκε τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας των απίστευτων δηλώσεών του ότι το Καστελλόριζο είναι απομονωμένο από την Ελλάδα και ότι η χώρα μας διατηρεί μαξιμαλιστικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά, δεν είναι άγνωστος.
Είναι ο ίδιος άνθρωπος που είχε τοποθετήσει ως υφυπουργό Εξωτερικών ο Κώστας Σημίτης, αυτός που είχε ομηρικές διαφωνίες με πολλούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων και ο εμβληματικός ΥΠ.ΕΞ. της Χαριλάου Τρικούπη, Γιάννης Καψής, ενώ από μερίδα του Τύπου της εποχής είχε κατηγορηθεί για εθνική μειοδοσία!!!
Ακόμη και αν στην γαλάζια κυβέρνηση… λιμπίστηκαν τη δεδομένη (για να είμαστε δίκαιοι) επιστημοσύνη του 79χρονου καθηγητή και διπλωμάτη, αυτό δεν αναιρεί την επικίνδυνη όπως αποδεικνύεται επιλογή να παραμένει ο Χρ. Ροζάκης επικεφαλής της ομάδας τεχνοκρατών που συμβουλεύει την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.
Διότι τα ανεκδιήγητα που εκστόμισε ο κύριος καθηγητής δεν τα είπε ακριβός ως απόμαχος ιδιώτης. Μέχρι της 7 Ιουνίου  (σ.σ. εκ των υστέρων έμαθε το ότι δεν ανανεώθηκε η θητεία κι αφού φούντωσαν οι αντιδράσεις) είχε την  επίσημη ιδιότητα του ειδικού επί των εθνικών θεμάτων. Κι αυτά θα κάνουν σημαία –αν δεν τα έχουν κάνει ήδη– οι Τούρκοι.
Ας τον χαίρονται, λοιπόν, τον κ. Ροζάκη όσοι συνεχίζουν να προστρέχουν στον… μινιμαλιστή αρχισοφό για συμβουλές υποχωρητικότητας και παραχωρήσεων. Μόνο να μας κάνουν τη χάρη να σταματήσουν αυτό το αστείο με την ξαφνική πτώση από τα σύννεφα διότι εκτός από εθνικά επιζήμιο δεν βγάζει και καθόλου γέλιο πια…

Διάβασε το »

ΚΙΤΣΟΣ ο ΚΟΡΙΟΣ: Την πάτησε με τη… μεζούρα

Newsteam 0 Comments

Η ανυποψίαστη ατάκα της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι
Από Ν. ΤΣ.
12:14 - 04/07/2020
Τελευταία Ενημέρωση 20:29 - 03/07/2020

Στο Αγαθονήσι βρέθηκε στην αρχή της εβδομάδας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε μία επίσκεψη που απέπνεε και τον συμβολισμό της στήριξης των ακριτών έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις η Πρόεδρος εξήρε μεταξύ άλλων το υψηλό φρόνημα των κατοίκων, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί το Αγαθονήσι να βρίσκεται μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά διατήρησε ανέπαφους τους δεσμούς του με την υπόλοιπη χώρα.
Αυτή την τελευταία αχρείαστη επισήμανση, πάντως, πολύ θα ήθελε να την έχει παραλείψει η Πρόεδρος. Κι αυτό διότι ήρθε και κόλλησε με τις ανεκδιήγητες δηλώσεις που έκανε το βράδυ της ίδιας μέρας ο καθηγητής Ροζάκης για το αποκομμένο Καστελλόριζο και την εγγύτητά του με τις τουρκικές ακτές.
Δεν έμενε κι αυτή στα ευχαριστώ που έγινε επίτιμη δημότης Αγαθονησίου; Τη… μεζούρα τι την ήθελε;

Διάβασε το »

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Σαμαράς ελάλησε, αμαρτία ποιος έχει;

Newsteam 0 Comments

Το νέο καμπανάκι του πρώην πρωθυπουργού για τα εθνικά θέματα και τα ανησυχητικά σημάδια που δείχνουν το ενδεχόμενο επώδυνων συμβιβασμών

Όταν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο κρεμάστηκε στα μανταλάκια η εφημερίδα (σ.σ. τα ΝΕΑ) που φιλοξενούσε τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, οι μυαλοπωλητές του πληκτρολογίου ανέσυραν τη στερεοτυπική λασπολογία περί εθνικιστικών απόψεων. Το γεγονός ότι τα γεράκια της Άγκυρας δικαίωσαν σε χρόνο dt τον χαρακτηρισμό περί πειρατών  που τους απέδωσε ο Μεσσήνιος ουδόλως απασχολεί τους εγχώριους πασιφιστές και υποστηρικτές του δόγματος περί κατευνασμού…
Του Χρήστου Αγγελόπουλου
Η συνέντευξη Σαμαρά ήλθε σε μία χρονική συγκυρία που τρέχουν οι πολιτικο-δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, για την οποία ως γνωστόν ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στους σκευωρούς του ότι θα τους πάει μέχρι τέλους. Εντούτοις, η δημοσιογραφική συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. αναλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της στα εθνικά θέματα και κυρίως στα ελληνοτουρκικά, δικαιώνοντας τον Αντ. Σαμαρά για τις διαχωριστικές γραμμές που τράβηξε –και μέσω της συγκεκριμένης συνέντευξης– έναντι όσων εισηγούνται να ανοίξει ένας διάλογος με τους γείτονες, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες.
Διάλογο με πειρατές δεν κάνει κανείς, είπε ορθά-κοφτά, υπερασπιζόμενος την άποψη ότι για να αποφύγει η Ελλάδα τη θερμή αναμέτρηση με την Τουρκία πρέπει η Άγκυρα να πειστεί ότι αν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα παραβιαστούν εμπράκτως, τότε είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για όλα.
Δεν πρόκειται για χάιδεμα του εθνικού φρονήματος εκ μέρους του Αντώνη Σαμαρά αλλά για μια στρατηγική πολιτική επιλογή που έκανε στην πράξη ως πρόεδρος κυβέρνησης και η οποία είχε απτά αποτελέσματα. Επί των ημερών μας, εξήγησε στην ίδια συνέντευξη ο πρώην πρωθυπουργός, οι προκλήσεις της Τουρκίας μειώθηκαν στο ελάχιστο. Στο ελάχιστο! Κάποιος λόγος πρέπει να υπάρχει. Έτσι; Βλέπετε, εγώ δεν συζητάω γενικώς και θεωρητικώς περί αποτροπής. Την εφάρμοσα στην πράξη! Και δούλεψε….
Οι Κυριακο-φύλακες και οι πραγματικοί φόβοι
Επικαλούμενοι τις παραπάνω αναφορές αλλά και τις αυταπόδεικτες πικρές αλήθειες ότι η Τουρκία κοντεύει να γκριζάρει το μισό Αιγαίο, δεν έλειψαν εκείνοι που ανακάλυψαν περιέργως αλλά και ψευδώς –όπως και στην περίπτωση του… ανακληθέντος ανασχηματισμού που επανέφερε στο προσκήνιο ο επιτελικός Γιώργος Γεραπετρίτης– ότι ο Αντώνης Σαμαράς στέλνει μηνύματα με αιχμές για τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αυτό που όμως θα έπρεπε πρωτίστως να ανησυχεί τους αυτόκλητους σωματοφύλακες του νυν πρωθυπουργού που ανθοφορούν εντός και πέριξ της Ηρώδου Αττικού είναι όσα συμβαίνουν στο μαλακό γεωπολιτικό υπογάστριο της ανατολικής Μεσογείου. Διότι ο Μεσσήνιος φοβάται όλα αυτά που θα γίνουν για τη Ελλάδα χωρίς την… Ελλάδα. Είδε, μάλιστα, τους φόβους του να σχηματοποιούνται, καθώς μόλις δυο-τρία 24ωρα μετά τη συνέντευξή του στα ΝΕΑ ακολούθησαν:

Διάβασε το »

Βαρβιτσιώτης: Οποιαδήποτε προσπάθεια στρατιωτικοποίησης από την Τουρκία θα την απομονώσει

Newsteam 0 Comments

Τι είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για την τουρκική προκλητικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

H Τουρκία έχει λάβει ήδη το μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οποιαδήποτε προσπάθεια στρατιωτικοποίησης θα την απομονώσει και θα ανατρέψει το πλαίσιο των σχέσεων της με την Ε.Ε, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Ερωτηθείς από τον τηλεοπτικό σταθμό open για το αν υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως σε συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να έρχεται πιο κοντά στην Ευρώπη – παρά να απομακρύνεται – τόσο σε επίπεδο ρητορείας, αλλά και όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Σχολιάζοντας την στάση της Γερμανίας, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι το Βερολίνο αντιλαμβάνεται την επιθετικότητα της Τουρκίας, την παραβίαση του Διεθνούς δικαίου και τον εκβιασμό με την εργαλειοποίηση των προσφυγικών ροών, αλλά και ότι οποιαδήποτε επιβουλή της Ελληνικής κυριαρχίας θα προκαλέσει μεγάλους τριγμούς στο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διάβασε το »

Για τις επικίνδυνες εξελίξεις μεταξύ χώρα μαςς και Τουρκίας

Newsteam 0 Comments

Οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, συνεχίζονται εγκυμονώντας νέους κινδύνους για τους λαούς, ειδικά των δύο γειτονικών χωρών. Η ένταση της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης οξύνεται, με την εκπόνηση και δημοσίευση σχεδίου ερευνών και εξόρυξης πετρελαίου σε περιοχές Βορειανατολικά και Ανατολικά της Ρόδου, Νοτιοανατολικά και Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά και Ανατολικά της Κρήτης εντός της ζώνης της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αμφισβητώντας στην πράξη το δικαίωμα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ των νησιών. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στο καταστροφικό δίλημμα που βάζει η αστική τάξη της χώρας μας και το πολιτικό σύστημά της, θερμό επεισόδιο με άγνωστη κατάληξη ή εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Και οι δύο πλευρές του Αιγαίου γνωρίζουν καλά, ότι τα θερμά επεισόδια που ενέπλεξαν Ελλάδα και Τουρκία, από τον μεγάλο Αττίλα του ‘74, μέχρι τα Ίμια του ’96, καταλήγουν σε ελληνικές υποχωρήσεις και τουρκικές νέες διεκδικήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση εναποθέτει όλες τις ελπίδες της στις ΗΠΑ. Θα διαψευστεί οικτρά για μια ακόμη φορά. Ούτε η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας δεν είναι ικανή να λύσει το πρόβλημα. Η πρόσδεση στο άρμα του ιμπεριαλισμού, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να εγγυηθεί, αλλά αντίθετα υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή και την διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.

Η επικίνδυνη αυτή τουρκική κλιμάκωση γύρω από το μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης γίνεται ανεκτή από την πλευρά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αφού, παρά τις φραστικές καταδίκες, στην πραγματικότητα οι σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν δείχνουν να έρχονται πιο κοντά. Η ανάγκη της τουρκικής αστικής τάξης να μετατραπεί η χώρα της σε μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη της περιοχής από τη μία και η χρόνια δέσμευση της ελληνικής αστικής τάξης και όλων των κυβερνήσεων στο άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και οι τυχοδιωκτισμοί της από την άλλη διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα στην περιοχή του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αυτή η ιδιόμορφη κατάσταση της περιοχής του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού σε συνδυασμό με την γενικότερη όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εγκυμονεί κινδύνους πολεμικών επεισοδίων ακόμα και γενικευμένων πολεμικών αντιπαραθέσεων.

Εμείς από την πλευρά μας γνωρίζουμε καλά ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν επικίνδυνη και καταστροφική για τους λαούς των δύο χωρών και γενικά τους λαούς της περιοχής. Η διαχείριση που επιλέγει σήμερα η ελληνική αστική τάξη ενόψει των τουρκικών απαιτήσεων είναι να επισείσει τον φόβο του πολέμου, των θερμών επεισοδίων και της στρατιωτικής εμπλοκής για να προχωρήσει κατά δόσεις και υπό κηδεμονία ΗΠΑ και Ε.Ε. σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Το συμφέρον του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής, άρα και το καθήκον της Αριστεράς, είναι να αποτραπεί κάθε πολεμική περιπέτεια, να μην βαθύνει η ιμπεριαλιστική κυριαρχία και εκμετάλλευση, να μην παραχωρηθούν κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού, να μην δικαιωθεί ο αναθεωρητισμός, να μην τροφοδοτηθούν νέες διεκδικήσεις και επιθετικές ενέργειες, Η παραπάνω εξίσωση όμως δεν έχει λύση στο παρόν πλαίσιο. Η ανατροπή του, δηλαδή η ανατροπή της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, του αναθεωρητισμού της τουρκικής αστικής τάξης, της τυχοδιωκτικής στάσης του ελληνικού κεφαλαίου και της πρόσδεσης του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ που οδηγεί σε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, είναι όρος για την ειρηνική, ομαλή, αμοιβαία επωφελή συνύπαρξη των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας και γενικά της περιοχής. Δεν υπάρχει διαφορετικός δρόμος πέρα από την πάλη για συνολική ανατροπή πολιτικών και γεωστρατηγικών συσχετισμών, που θα ανοίξουν τον δρόμο στην ειρήνη και στη συνεργασία των λαών, χωρίς κινδύνους θερμών επεισοδίων και πολεμικών αναμετρήσεων.

Τα σχέδια επεκτατισμού της τουρκικής αστικής τάξης και ο τυχοδιωκτισμός και η καθιέρωση της ελληνικής αστικής τάξης ως του πλέον προβλέψιμου συμμάχου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ πρέπει να ηττηθούν. Πρώτα και κύρια πρέπει να ηττηθεί ο ιμπεριαλισμός και ο υπονομευτικός ρόλος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή καθώς και τα συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών για την διενέργεια των εξορύξεων και αντλήσεων πετρελαίου. Πρέπει να απαντήσουμε και να διεκδικήσουμε

  • Ειρήνη, φιλία και αμοιβαία συνεργασία μεταξύ των λαών Ελλάδας και Τουρκίας και των υπολοίπων λαών της περιοχής

  • Υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού που όμως δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικά όσο η χώρα μας παραμένει στο ΝΑΤΟ.

  • Ανεξάρτητη και αντιιμπεριαλιστική πολιτική – βέτο σε όργανα ΕΕ και ΝΑΤΟ

  • Άμεση απόσυρση των αμερικανικών βάσεων του θανάτου από τις δύο χώρες, παύση των ιμπεριαλιστικών εμπλοκών στην περιοχή.

  • Έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ

Antapocrisis

Άρθρο του antapocrisis

Διάβασε το »

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Όποιος πατήσει τα ποδάρια του, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήτανε

Newsteam 0 Comments

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Φλώρος: Όποιος πατήσει τα ποδάρια του, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήτανε

Μπορεί να μην έχουμε όλα αυτά που θέλουμε, αλλά οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι συγκροτημένες και όποιος τα βάλει μαζί μας θα φύγει με παρά πολύ μεγάλο κόστος. Αυτό το ξέρουν φίλοι και σύμμαχοι τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εκλήθη να εξηγήσει πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αν συμβούν τέτοια πράγματα, η Ελλάδα θα εξασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υπάρχει δέσμη μέτρων κλιμακούμενη απάντησε ο στρατηγός Φλώρος και πρόσθεσε: Αν θα φτάσουμε σε καθαρά στρατιωτική δράση είναι κι αυτή μια πιθανότητα, δεν την έχει αποκλείσει κανένας. Δεν υπάρχει σημειακή κρίση, θα εξαπλωθεί αμέσως, δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού.

Όταν θα φτάσουμε, αν θα φτάσουμε στην καθαρά στρατιωτική σύγκρουση θα είμαστε μόνοι μας πολύ πιθανό αλλά μπορούμε να εξασφαλίσουμε βοήθεια. Κάθε προσφορά δεκτή υπογράμμισε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο με το οποίο η Άγκυρα επιχειρεί να σφετεριστεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στη θαλάσσα περιοχή μεταξύ Ροδου-Καρπάθου-Κάσου και Κρήτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε λόγο για βλακώδεις και υπερφίαλες ανακηρύξεις.

Για απόπειρα κατάληψης ελληνικού εδάφους: Πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήτανε

Μετά τον Έβρο ήρθαν υπερπτήσεις, σπασμωδικές κινήσεις, πρωτοφανή πράγματα είπε ο στρατηγός Φλώρος αναφερόμενος στην τουρκική επιθετικότητα το διάστημα που ακολούθησε τα γεγονότα που ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου, όταν οι Τούρκοι έσπρωξαν χιλιάδες μετανάστες προς την ελληνική επικράτεια.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ προειδοποίησε σε αυστηρό τόνο όποια χώρα αποπειραθεί να καταλάβει ελληνικό έδαφος. Όποιος πατήσει τα ποδάρια του πάνω πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα πάμε να δούμε ποιος ήτανε.

Εγώ έχω κάθε καλή πρόθεση να μιλήσω με τον Τούρκο αρχηγό αλλά δεν μπορώ να το κάνω υπό πίεση, υπό απειλή, υπό τον κίνδυνο επεισοδίου, και καθημερινής καταπόνησης των ενόπλων δυνάμεών μας σημείωσε ο στρατηγός Φλώρος και συμπλήρωσε: Η Τουρκία προσπαθεί να μιλήσουμε αλλά όχι επι ίσοις όροις. Η δικιά μου φιλοδοξία είναι όταν φύγω από Αρχηγός ΓΕΕΘΑ να μην έχουν γίνει συνομιλίες που δεν θα πραγματοποιηθούν επί ίσοις όροις.

Η Τουρκία δεν έχει ούτε έναν φίλο στην περιοχή

Κι άλλοι καταλαβαίνουν τον περίεργο ρόλο που παίζει η Τουρκία για να υπηρετήσει το εθνικό της συμφέρον. Η Τουρκία ενοχλεί το εθνικό συμφέρον πολλών κρατών, του Ισραήλ, της Συρίας, της Αιγύπτου, μέρους της Λιβύης, της Γαλλίας υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους που καλύπτουν τα θέματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε: Όταν κάποιος μεγαλώνει πολύ και προκαλεί, δημιουργεί αντισυσπειρώσεις. Η Τουρκία έχει καταλήξει να μην έχει ένα φίλο στην περιοχή, έναν….

Η καλύτερη μέθοδος να νικήσεις έναν πόλεμο είναι να μην πολεμάς συνέχισε ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και τόνισε ότι η αποτροπή δουλεύει.

Μεγάλος ηγέτης ο Ερντογάν

Υπάρχει η αντίληψη ότι ο Ερντογάν ό,τι λέει το κάνει. Δεν θα συμφωνήσω ακριβώς είπε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υποστήριξε: Είναι μεγαλος ηγέτης ο Ερντογάν αλλά όλα θα κριθούν από το τι θα κάνει και πώς θα φύγει. Ακόμη και οι κεμαλιστές να έρθουν η Τουρκία δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Θα δούμε αν θα κάνει όσα λέει και τότε θα δούμε τι θα κάνουμε κι εμείς.

Να είστε βέβαιοι ότι τα σχέδια θα εφαρμοστούν

Ξέρουμε απολύτως τι θα κάνουμε και στον Έβρο και σε νησιά και σε ανοιχτή θάλασσα επισήμανε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση που απαιτηθεί και πρόσθεσε: Το κάναμε και προχθές, η άσκηση που έγινε δεν έγινε τυχαία.

Να είστε βέβαιοι ότι τα σχέδια θα εφαρμοστούν το πρώτο πεντάλεπτο διαβεβαίωσε ο στρατηγός Φλώρος εξηγώντας ότι μετά το πρώτο πεντάλεπτο δεν υπάρχουν σχέδια, υπάρχουν δυνάμεις και αποφάσεις.

Δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο που να πάτησε Τούρκος δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο κατά τη διάρκεια ενίσχυσης του σταθερού φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα και επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιστατικό σημειώνοντας ότι κανείς δεν αμφισβητεί τα χερσαία σύνορα κανενός, ούτε εμείς τα δικά τους, ούτε αυτοί τα δικά μας.

Αναφερόμενος στα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο,ο στρατηγός Φλώρος εξομολογήθηκε: Τα βραδιά εκείνα σκεφτόμουν πως θα ήμουνα βλέποντας έξω απ τα σπίτια των Ελλήνων στις Καστανιές ανθρώπους να αλαλάζουνε. Αυτό ήθελαν κάποιοι. Καταλαβαίνουμε τον ανθρώπινο πόνο, έχουμε αποδείξει τη συμπόνια μας αλλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα κράτος συμμορία.

Πηγή: www.defenceline.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Γονυκλισία στην ημισέληνο…

Newsteam 0 Comments

H fake ισχύς της Ε.Ε. που κλείνει μονίμως τα μάτια στην ωμή προκλητικότητα των Τούρκων
Από Ν. ΤΣ.
21:00 - 12/06/2020
Τελευταία Ενημέρωση 21:01 - 12/06/2020

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt φιλοξένησε την Πέμπτη ένα άρθρο γνώμης που έφερε τις υπογραφές δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ένας ήταν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, ο άλλος ήταν ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ένωσης, Τιερί Μπρετόν, και το κοινό πόνημά τους είχε ως θέμα –τι άλλο;– την Ευρώπη.
O επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της E.E., Τιερί ΜπρετόνΜε αφορμή την πανδημία, οι δύο πολιτικοί κατέθεσαν μεταξύ άλλων την εκτίμησή τους ότι μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, έφτασε η στιγμή για την Ευρώπη να ασκήσει την επιρροή της, να προβάλει τις αντιλήψεις της για τον κόσμο και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Το ζουμί, ωστόσο, του άρθρου βρίσκεται στις επισημάνσεις τους που αφορούν την ισχύ της Ευρώπης, την οποία μάλιστα βρίσκουν ιδιαιτέρως… μαλακή για τα γούστα τους.
Η εποχή της συμφιλιωτικής, αν όχι αφελούς Ευρώπης, είναι ξεπερασμένη, σημειώνουν επί λέξει και συνεχίζουν: Η ενάρετη soft power/ ήπια ισχύς δεν είναι πλέον αρκετή στον σημερινό κόσμο. Πρέπει να τη συμπληρώσουμε με μια διάσταση σκληρής ισχύος, και μάλιστα όχι μόνο όσον αφορά τις στρατιωτικές δυνατότητες και την επειγόντως αναγκαία ενισχυμένη ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.
Τι προτείνουν ο Ισπανός ύπατος εκπρόσωπος και ο Γάλλος επίτροπος για τη σκλήρυνση της ευρωπαϊκής ισχύος; Πρωτίστως, την περιφρούρηση των τεχνολογιών αιχμής, ώστε αυτές να μην εξαγοραστούν από μη Ευρωπαίους εταίρους, και εν συνεχεία τον περιορισμό της οικονομικής εξάρτησης της Ευρώπης από τρίτες χώρες.
Όπως υπογραμμίζουν στο άρθρο τους, στο πλαίσιο των υπαρχουσών συμμαχιών ασφάλειας και άμυνας, πρέπει να ενισχύουμε τη στρατηγική μας αυτονομία στον τομέα των κοινών και διαλειτουργικών δυνατοτήτων και των κρίσιμων τεχνολογιών και υποδομών (όπως είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τα drones, τα ασφαλή δίκτυα, η κβαντική τεχνολογία). (…)Επιπλέον, η Ε.Ε. πρέπει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο κατά της παραπληροφόρησης και να παράσχει επαρκή κεφάλαια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ ΜπορέλΠιθανολογούμε ότι οι δύο αξιότιμοι κύριοι είχαν προλάβει και είχαν στείλει το άρθρο τους στη συντακτική ομάδα της γερμανικής εφημερίδας πριν από το πρωινό της Τετάρτης. Διότι, αν το είχαν κάνει αργότερα, θα έπρεπε να το σκίσουν και να το ξαναγράψουν. Περιλαμβάνοντας, φυσικά, στην αναθεωρημένη βερσιόν τους πειστικές εξηγήσεις γιατί είναι τόσο εύκαμπτη η ισχύς της Ευρώπης που να την αναγκάζει να υποκλίνεται στις νεοθωμανικές προσταγές της ημισελήνου.
Για όσους δεν κατάλαβαν, αναφερόμαστε στο περιστατικό με το φορτηγό πλοίο στα διεθνή χωρικά ύδατα του λιβυκού κόλπου της Βεγγάζης. Αυτό που η ευρωπαϊκή δύναμη EUNAVFOR MED IRINI επεχείρησε να ελέγξει με την υποψία ότι σπάει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αλλά οι τρεις τουρκικές φρεγάτες που το συνόδευαν αρνήθηκαν τη νηοψία στο ελληνικό-ευρωπαϊκό ελικόπτερο που το προσέγγισε, απαντώντας εν είδει μπράβων ότι το φορτηγό βρίσκεται υπό την κρατική προστασία της τουρκικής δημοκρατίας!!!
Κι αντί οι συν-ευρωπαίοι των κυρίων Μπορέλ και Μπρετόν να κάνουν ρεσάλτο στο φορτηγό με το δικαίωμα που τους δίνουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έκοψαν ρόδα μυρωμένα. Φοβούμενοι τι, άραγε; Και στέλνοντας ποιο μήνυμα; Ότι ο νταής σερίφης της γειτονίας είναι υπεράνω νόμου; Αλλά φαίνεται ότι η εποχή της αφελούς Ευρώπης που επικαλούνται ως ξεπερασμένη στο άρθρο τους ο Ισπανός και ο Γάλλος αξιωματούχος, μόνο τέτοια δεν είναι.
Είναι απλώς μία δίγλωσση και καιροσκοπική Ευρώπη. Αφελής είναι η Ελλάδα, αν πιστεύει πως οι σύμμαχοί της θα σπεύσουν να τη βγάλουν από τη φωτιά που θα έχει ανάψει η Τουρκία.
Διότι πιο πιθανό είναι να έλθει μόνο ο… Καρνέισον, όπως έλεγε η διαφήμιση των παιδικών μας χρόνων. 

Διάβασε το »

ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Λεπτή κόκκινη γραμμή (έτοιμη να σπάσει…)

Newsteam 0 Comments

Τις αντοχές της Αθήνας δοκιμάζει η Άγκυρα σε ένα παιχνίδι νεύρων που οδηγείται επικίνδυνα στα άκρα

Μπορεί η φράση λεπτή κόκκινη γραμμή να έκανε… καριέρα πρώτα ως μυθιστόρημα και κατόπιν ως τίτλος μιας από τις γνωστότερες πολεμικές ταινίες του Χόλιγουντ, έλκει όμως την ιστορική καταγωγή της από τη μάχη της Μπαλακλάβας, τον Οκτώβριο του 1854, κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου. Αυτό που ελπίζουν όλοι είναι να μη χρειαστεί να συνδεθεί με ακόμη μία πολεμική αναμέτρηση, αυτήν τη φορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία…
Του Νίκου Τσαγκατάκη
Η γραμμή που χωρίζει την Αθήνα από την Άγκυρα όντως έχει βαφτεί κατακόκκινη και έχει αρχίσει να λεπταίνει επικίνδυνα, με απόλυτη ευθύνη των γειτόνων οι οποίοι επιμένουν να τραβούν το σκοινί στα όρια του… σπασίματος. Δεν είναι τυχαίο ότι το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης, Αλέξανδρος Διακόπουλος, τόνισε από τηλεοράσεως ότι αν η Τουρκία παραβιάσει τα υδάτινα σύνορα της χώρας μας, τότε η Ελλάδα θα αντιδράσει όπως ήδη έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά!!!
Η αλήθεια είναι ότι ο εν αποστρατεία αντιναύαρχος συμπλήρωσε πως η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας δεν θεωρεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα τολμήσει το απονενοημένο ενός θερμού επεισοδίου, επομένως δεν θα χρειαστεί και η ελληνική πολεμική μηχανή να επέμβει.
Το θέμα είναι αν αυτή η εκτίμηση ότι τίποτα δεν θα συμβεί κι ότι έχουμε να κάνουμε με τους συνήθεις βρυχηθμούς του νταή της γειτονίας εδράζεται σε επεξεργασμένα γεωπολιτικά δεδομένα, ή αν τελικά φέρνει τη σύγκρουση ακόμη ένα βήμα πιο κοντά, σαν να επρόκειτο για αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Διότι κινούμενη συστηματικά εδώ και καιρό σε τροχιά αναθεωρητισμού η Τουρκία ξεδιπλώνει μία-μία τις επιδιώξεις της, κερδίζοντας κάθε φορά λίγους πόντους στο τραπέζι του μπρα-ντε-φερ.
O Ταγίπ Ερντογάν (δεξιά) με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ ΣάρατζΡίχνει τροχιοδεικτικά και προχωράει
Αυτό η Τουρκία το κάνει όχι απροειδοποίητα, όπως πολλοί πιστεύουν (σ.σ. είναι χιλιοειπωμένες οι θεωρίες για τον δήθεν απρόβλεπτο Σουλτάνο), αλλά κάνοντας πάντα εκ των προτέρων ξεκάθαρες τις προθέσεις της.
Για παράδειγμα πριν από 48 ώρες, το απόγευμα της Πέμπτης,  στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, με τον Σουλτάνο να δηλώνει μετά τη συνάντηση ότι η χώρα του και η Λιβύη θα προχωρήσουν σε έρευνες για υδρογονάνθρακες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό δεν αποτελεί καινούργια εξέλιξη. Είχε διαμηνυθεί από την Άγκυρα ότι θα το πράξει, ήδη από τις 27 Νοεμβρίου του 2019, τότε δηλαδή που Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη δύο μνημόνια κατανόησης για τον καθορισμό των θαλάσσιων διαδικασιών και για τη συνεργασία σε ασφάλεια και άμυνα, φέρνοντας πιο κοντά της ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, ιδιοποιούμενη τρόπον τινά τη μισή Κρήτη και νησιά του Αιγαίου, δηλαδή εδάφη στα οποία η Ελλάδα ασκεί εθνική κυριαρχία.
Μέρες πριν από τη συνάντηση Ερντογάν – Σάρατζ στην Άγκυρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δημοσιοποίησε έναν χάρτη που περιείχε γεωγραφικές περιοχές στις οποίες η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ αιτήθηκε αδείας αναφορικά με τη διενέργεια ερευνών και εξορύξεων.

Στον τουρκικό χάρτη είναι μαρκαρισμένα επτά σημεία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τα οποία σχηματίζουν τη χορδή ενός τόξου που αρχίζει από τα βορειανατολικά της Ρόδου, χαϊδεύει την ανατολική οριογραμμή της Καρπάθου και καταλήγει στο νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης.
Ούτε αυτό είναι ένα νέο φρούτο που φύεται στους εγκεφάλους των γερακιών της Άγκυρας. Είναι απλώς η πρακτική μετεξέλιξη της τουρκικής θεωρίας που υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια. Και βάσει αυτής της παλιάς θεωρίας δημοσιοποιεί με κάθε ευκαιρία την πρόθεσή της να προασπιστεί τα δικαιώματα που νομίζει ότι έχει σε ξηρά, αέρα και θάλασσα,απειλώντας ταυτόχρονα την Ελλάδα με casus belli αν επιχειρήσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι και τα 12 ναυτικά μίλια, δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο.
Αυτό, λοιπόν, κάνει ανέκαθεν η Άγκυρα: σχεδιάζει, ρίχνει τροχιοδεικτικά και προχωράει, αφήνοντας τους υπόλοιπους να εκπλήσσονται και να καταγγέλλουν –χωρίς ουσιαστικό κόστος για την ίδια– τις προκλητικές συμπεριφορές της.
Και τώρα, τι;
O διεθνολόγος και βουλευτής της Ν.Δ., Άγγελος ΣυρίγοςΚάπως έτσι φτάνουμε στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Τι ξημερώνει η επόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά; Έγκυροι αναλυτές όπως ο διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, ισχυρίζονται ότι η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη κίνησή της, που σύμφωνα με τον γαλάζιο βουλευτή θα είναι η αποστολή σεισμογραφικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Μάλιστα, ο γνωστός διεθνολόγος θεωρεί πιθανότερο το σενάριο που θέλει την τουρκική πρόκληση να ξεδιπλώνεται πέριξ του Καστελόριζου και λιγότερο προς την περιοχή της Κρήτης. Αυτό όμως μας φέρνει πίσω στην κουβέντα για την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιμένει ότι παρόμοιες κινήσεις θεωρούνται παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές.
Με πολλούς να ξορκίζουν το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου –καθώς αυτό θα οδηγούσε την Ελλάδα χειροπόδαρα δεμένη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων–, κάποιους πιο προχωρημένους να κάνουν ήδη λόγο για επικείμενες… Πρέσπες συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, και τους πιο politically correct να ζητούν τη σύσταση μίας Επιτροπής Σοφών και για τα εθνικά θέματα, η αγωνία στο θρίλερ των ελληνοτουρκικών θα ξετυλίγεται μέρα με την ημέρα έως ότου φτάσουμε στη λύση του δράματος.
Για τη μορφή που θα πάρει ο από μηχανής θεός κανείς δεν παίρνει όρκο. Απλώς ευελπιστούν ότι δεν θα είναι πάλι ο στρατηγός Αίολος που θα σπρώξει άθελά του τα ερευνητικά και τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως έγινε με το Oruc Reis τον Γενάρη…

Διάβασε το »

ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ: Ο προφήτης Σαμαράς και τα 6 μίλια

Newsteam 0 Comments

Σε ούτε 150 λέξεις ο πρώην πρωθυπουργός κατάφερε μήνες πριν να συμπυκνώσει όλη την ουσία του νεοθωμανικού τουρκικού επεκτατισμού αλλά και την ανάγκη σχεδιασμού νέας εθνικής στρατηγικής

Το μεσημέρι της 1ης Δεκεμβρίου του 2019 ο Αντώνης Σαμαράς ανέβαινε στο βήμα του 13ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Σε μία θερμή υποδοχή που έγινε θερμότερη όταν κατέβηκε από το πόντιουμ ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του στο ζήτημα του μεταναστευτικού και της Συμφωνία των Πρεσπών.
Για επίλογο εκείνης της ομιλίας άφησε, όπως είπε χαρακτηριστικά, λίγα –αλλά προφητικά λέμε εμείς– λόγια για τα ελληνοτουρκικά. Δεν είναι φαιδρότητες οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή. Είναι ευθεία απειλή! είπε ο Μεσσήνιος πολιτικός και άρχισε να απαριθμεί:
Στη Θράκη κλιμακώνουν τις προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν μιλιούνια λαθρομεταναστών και από τον Έβρο. Σε ολόκληρο το Αιγαίο, καταθέτουν χάρτες στον ΟΗΕ που αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Φτάσανε να συνάπτουν συμφωνίες για την ΑΟΖ της Κρήτης, με μιαν σκιώδη κυβέρνηση της Λιβύης (…). Προσέξτε: δεν μιλάνε πια για νοτίως του Καστελόριζου. Μιλάνε για ανατολικά και νοτίως της Κρήτης.
Αυτά μόνο τις τελευταίες μέρες. Και συνεχίζουν, βέβαια, τις ασφυκτικές πιέσεις σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Προσοχή: χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Εμείς ανοίξαμε τον δρόμο νέων συμμαχιών – και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο. Πάντως, η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί. Και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν!.
Σε ούτε 150 λέξεις ο προ… Χριστού προφήτης Σαμαράς κατάφερε εκείνη την ημέρα να συμπυκνώσει όλη την ουσία του νεοθωμανικού τουρκικού επεκτατισμού αλλά και την ανάγκη σχεδιασμού ενός νέου πρωτοκόλλου αντιμετώπισης του εθνικού κινδύνου. Και επειδή ο πρώην πρωθυπουργός δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, υπογράμμισε ότι η πολιτική του κατευνασμού αποθρασύνει τους σφετεριστές των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ η μόνιμη επίκληση εκ μέρους της χώρας μας των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου είναι μεν εύλογη αλλά από μόνη της δεν φέρνει τα ποθητά αποτελέσματα.
Ίσως, τελικά, γι’ αυτό να μην αρέσει σε κάποιους ο πρώην πρωθυπουργός. Επειδή έχει την κακή συνήθεια να θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, αλλά και να απαντά στα διλήμματα αντί να τα αποφεύγει. Και μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα πιθανότατα θα βρεθεί σύντομα η χώρα. Διότι, αν η αφιονισμένη τουρκική ηγεσία αποφασίσει λ.χ. να τρυπήσει στο Αιγαίο, όχι εντός των 6 μιλίων που είναι τα εθνικά χωρικά ύδατα της Ελλάδας, αλλά έξω από αυτά και μέχρι τα 12 μίλια όπου η χώρα μας έχει μεν το δικαίωμα αλλά δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, τότε τι θα κάνει η Αθήνα; Θα τορπιλίσει τα τουρκικά σκάφη, όταν τα άγνωστα προς το παρόν όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο νομιμοποιούν έμμεσα τις γεωτρητικές προθέσεις της Άγκυρας;
Το ξέρει ο Αντώνης Σαμαράς, το ξέρουν και οι υπόλοιποι ότι σε μία τέτοια εξέλιξη η Ελλάδα θα είναι μόνη περιμένοντας καλοθελητές και επιδιαιτητές. Γι’ αυτό και ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει σε μια καινούργια start up πολιτική απέναντι στην Τουρκία, ώστε τα διλήμματα να περάσουν στην άλλη όχθη του Αιγαίου.
Αλλά είπαμε, όσο χρήσιμος κι αν είναι ο Μεσσήνιος, άλλο τόσο επικίνδυνος είναι για κάποιους. Και ως τέτοιος επιχειρείται να βγει από το κάδρο, ανεξάρτητα με το αν έτσι θα απομειωθεί το εθνικό κεφάλαιο.

Διάβασε το »

Ανεβαίνουν… πίστα οι τουρκικές προκλήσεις

Newsteam 0 Comments

Ίσως δεν είναι μετρήσιμο το πόσο αποκαρδιωτικό είναι να προσπαθείς να είσαι καλός γείτονας σε μια κακή γειτονιά, όπως υποστήριζε ένας παλιός Αμερικανός σκηνοθέτης. Είναι όμως σίγουρα εξουθενωτικό και επικίνδυνο να παραμένεις διαρκώς με το όπλο παρά πόδα αλλά και ψύχραιμος επειδή ο Τούρκος γείτονάς σου τελεί σε κατάσταση μόνιμης νευρικής κρίσης.
Του Νίκου Τσαγκατάκη
Το ταλέντο της να ξεπερνά κάθε φορά τον προκλητικό εαυτό της με ακόμη μία μεγαλύτερη πρόκληση επιβεβαιώνει συνεχώς η Άγκυρα, με την Ελλάδα να αναγκάζεται να βρίσκεται σε διακριτική μεν αλλά παρατεταμένη επιφυλακή, προκειμένου να προλάβει κάθε πιθανή αποκοτιά του καθεστώτος Ερντογάν. Μάλιστα, αντί να γεμίζει το ποτήρι της αισιοδοξίας ότι οι γείτονες θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στις ράγες της λογικής, το ποτήρι αδειάζει όλο και περισσότερο αφού το σκηνικό στην άλλη πλευρά του Αιγαίου γίνεται εκρηκτικό από διάφορους παράγοντες.
Συγκεκριμένα, στο ήδη προβληματικό παζλ που στήνεται στην Τουρκία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και συνεπαγωγικά της σημαντικά κλυδωνιζόμενης τουρκικής οικονομίας, έρχονται να προστεθούν ακόμη δύο απρόβλεπτες ψηφίδες αποσταθεροποίησης.
Η μία είναι αυτή που αφορά τις αποκαλύψεις για την υγεία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (σ.σ. φέρεται να έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καρκινικού όγκου στο παχύ έντερο, αλλά και να πάσχει και από επιληψία).
Η δεύτερη ψηφίδα αφορά τις κινήσεις που καλείται να κάνει άμεσα ο Ερντογάν για να αλλάξει την εσωτερική πολιτική ατζέντα, με πρώτη την κάθοδο στους Τούρκους ψηφοφόρους με εξορμήσεις και περιοδείες αλλά και ριζική αναδόμηση –όπως εικάζεται– της κυβέρνησής του.
Κάτω από αυτές τις οικονομικο-πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, είναι απολύτως βέβαιο ότι παράγεται ένα ατμός που κατά την πάγια διαχρονική τακτική της τουρκικής διπλωματίας θα διοχετευτεί (σ.σ. ελάχιστοι πιστεύουν πως όχι) εκτός συνόρων, με πρώτη υποψήφια να τον… λουστεί την Ελλάδα.
Ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων
Αν κάτι ενισχύει τις ελληνικές ανησυχίες και την αντίστοιχη επιφυλακή είναι ότι το προκλητικό σουλάτσο των Τούρκων δεν περιορίζεται πλέον στα νερά και τον αέρα του Αιγαίου. Το νέο θέατρο των προκλήσεών τους τα γεράκια της Άγκυρας το στήνουν στον Έβρο, εκεί δηλαδή που στα τέλη του Φλεβάρη έκαναν το ντεμπούτο των υβριδικών επιθέσεών τους κατά της Ελλάδας.
Χαρακτηριστικά της ποιοτικής αναβάθμισης των τουρκικών προκλήσεων είναι τα λόγια του ναυάρχου ε.α. και πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι τον τελευταίο καιρό οι παραβιάσεις των γειτόνων όχι απλώς έχουν πληθύνει ποσοτικά, αλλά έχουν ανέβει επίπεδο ποιοτικά. Όπως εξηγεί ο έμπειρος στρατιωτικός, δεν έχει η Ελλάδα ξαναντιμετωπίσει τόσες πολλές υπερπτήσεις πάνω από κύρια νησιά και από σαφές ελληνικό έδαφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις του ναυάρχου Αποστολάκη έρχονται σε μία στιγμή –και εξ αυτού επιβεβαιώνονται– που η Άγκυρα προσπάθησε να παίξει ένα βρώμικο παιχνίδι προκλήσεων στην ακριτική περιοχή του Έβρου, διαστρεβλώνοντας στα όρια της προβοκάτσιας το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να θωρακίσει το εθνικό έδαφός της με την ανέγερση φράχτη.
Ανεξαρτήτως του εμπρηστικού δημοσιεύματος της βρετανικής σκανδαλοθηρικής εφημερίδας SUN ότι οι Τούρκοι εισέβαλαν σε ελληνικό έδαφος και τις εν συνεχεία ανορθογραφίες στις οποίες υπέπεσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, είναι σαφές από όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ότι ουδέποτε υπήρξε κατάληψη εθνικού χώρου από Τούρκους.
Αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη είναι ότι η χώρα μας ξεκίνησε στην περιοχή των Φερών Έβρου τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες (βλ. μετρήσεις και αποψιλώσεις), προκειμένου να επεκταθεί ο εντός της ελληνικής επικράτειας φράχτης, με την Άγκυρα να οσμίζεται ευκαιρία για πόλεμο νεύρων και να ζητάει επισήμως να ενημερωθεί για τις συντεταγμένες της κατασκευής του φράχτη, παίζοντας ταυτόχρονα και με την… άτακτη κοίτη του ποταμού που αφήνει εκατέρωθεν κενά σε περιόδους ανομβρίας.
Έσω έτοιμοι
Το γεγονός ότι στον Έβρο παίχτηκε τις προηγούμενες ημέρες ένα θέατρο του παραλόγου ώστε να αποσυντονιστεί η Ελλάδα, δεν αναιρεί την επικινδυνότητα του σκωτσέζικου ντους στο οποίο υποβάλλει τη χώρα μας η τουρκική στρατηγική των συνεχών προκλήσεων. Το έχουν, άλλωστε, παραδεχτεί ανοιχτά αρκετοί Τούρκοι επίσημοι ότι μόλις σβήσει η πανδημία του κορωνοϊού και υποχωρήσει ο μεγάλος υγειονομικός κίνδυνος, οι μετανάστες και πρόσφυγες –ορίτζιναλ και… fake– δεν θα εμποδιστούν από την Άγκυρα να συγκεντρωθούν εκ νέου στα σύνορα με την Ελλάδα και να εκβιάσουν την είσοδό τους στην Ευρώπη.

Αυτός είναι και ο λόγος που το πρωί της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε στο Μαξίμου τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ενώ στη συνέχεια έπιασαν δουλειά οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Συγκεκριμένα, από την λεωφόρο Κατεχάκη δόθηκε το πράσινο φως να μπει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο σφραγίσματος του Έβρου, το οποίο μεταφράζεται σε σημαντική ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην ελληνοτουρκική μεθόριο με συνολικά 400 αστυνομικούς, οι οποίοι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην επόμενη τουρκική… μπαμπεσιά!!!
Είναι αρκετό αυτό; Τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα ξέρει και έχει τους τρόπους να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της, προστατεύοντας όχι μόνο τα δικά της σύνορα αλλά και αυτά της Ευρώπης.
Άλλωστε, η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από το να προτάξει το ετοιμοπόλεμο της αποτρεπτικής της δύναμης, αφού οι παραινέσεις εταίρων και συμμάχων για σύνεση –όπως η πρόσφατη δήλωση συμπαράστασης του Αμερικανικού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ– είναι ιδανικές για τσάι και συμπάθια, αλλά όχι ικανές να νουθετήσουν τον νταή της γειτονιάς…

Διάβασε το »