Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Μετά τα Ίμια το Καστελόριζο;

Newsteam 0 Comments

Το σκηνικό της έντασης που έχει στηθεί από την Τουρκία νότια του Καστελόριζου τα τελευταία εικοσιτετράωρα ξυπνά μνήμες της βραδιάς των Ιμίων. Τότε που η  χώρα χωρίς κόκκινες γραμμές και με άτολμη και ενδοτική πολιτική ηγεσία οδηγήθηκε σε διπλωματική και στρατιωτική ήττα.  Τότε που  σκοτώθηκαν  τρεις νέοι άνθρωποι που υπηρετούσαν στις ένοπλες δυνάμεις και  η Τουρκία πέτυχε  να γκριζάρει την περιοχή η οποία από τότε παραμένει έτσι. Το ευχαριστώ στους Αμερικανούς που ακούστηκε από τα χείλη του Έλληνα πρωθυπουργού κ Σημίτη εκείνο το βράδυ ολοκλήρωσε την ταπείνωση που ένιωσε ο ελληνικός λαός.

Ο προκλητικός τρόπος που κινείται  το Oruc Reis στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και η χλιαρή αντιμετώπισης του, δημιουργεί μόνο αρνητικές σκέψεις.  Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με ποντισμένα καλώδια ανενόχλητο. Οι δικαιολογίες ότι βρίσκεται στο άκρο της είναι αστείες. Όπως και   αντίδραση του ελληνικού ναυτικού που το καλεί κάθε λίγο και λιγάκι  να αποχωρήσει. Επιπλέον, γελοίο  ακούγεται  το επιχείρημα ότι ο θόρυβος που κάνουν τα πολεμικά πλοία εμποδίζει τις έρευνες του.   Προκύπτει πραγματικά ένα μεγάλο ερώτημα: υπάρχουν κόκκινες γραμμές; Αν ναι ποιες είναι αυτές;  Από επίσημα χείλη τονίζονταν πως αν τολμήσει να εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικό τρόπο. Φαίνεται ότι μάλλον οι κόκκινες γραμμές έπεσαν και συνεχώς μετατοπίζονται. Αυτή ,όμως, η υποχωρητικότητα δεν πρόκειται να οδηγήσει παρά σε μια ακόμη ήττα.

Μια ήττα που θα έχει θύμα αυτή τη φορά το Καστελόριζο. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συμφωνία  που έγινε με την Αίγυπτο δε συμπεριλαμβάνεται. Ούτε είναι σύμπτωση πως εδώ και καιρό διάφοροι παίζοντας τον ρόλο του πολιτικού λαγού  μιλούν για απομακρυσμένο νησί, σαν να μην είναι το Καστελόριζο Ελλάδα, για μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της χώρας μας , για πιθανότητα να χάσουμε την ΑΟΖ του νησιού αυτού , αν καταφύγουμε στη Χάγη κ.α. Με δυο λόγια χρησιμοποιούν το Καστελόριζο σαν διαπραγματευτικό χαρτί για μια πιθανή υποχώρηση της Τουρκίας  στο  τουρκολιβυκό μνημόνιο και μας προετοιμάζουν για την πιθανότητα ενός ακόμη  διπλωματικού  χαστουκιού.

Αυτό φάνηκε καθαρά και από τις άνευρες και  ανεμικές αντιδράσεις  της  Ευρώπης και της  Αμερικής. Αμφισβητούμενη περιοχή χαρακτηρίστηκε  η ΑΟΖ νότια του νησιού από τις ΗΠΑ  και σε συνετό  διάλογο προτρέπει η Γερμανία και νίπτει τάς χείρας. Οι διπλωματικές παρεμβάσεις έχουν ένα στόχο: να σύρουν την Ελλάδα σε έναν διάλογο με ανοιχτή ατζέντα πάνω , αν όχι σε όλα, στα περισσότερα και σοβαρότερα θέματα που θέτει η Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση θα υποχωρήσει ή θα επιμείνει στην γραμμή ότι το μόνο πρόβλημα για το οποίο μπορεί να συζητήσουμε είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας; Θα  ακολουθήσει τη  γραμμή ότι τα νησιά έχουν δική τους ΑΟΖ ή θα δεχτεί τη μειωμένη επήρεια  νησιών, όπως το Καστελόριζο;  Η χώρα θα δείξει αποφασιστικότητα τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό πεδίο , αν χρειαστεί, ή έχει αναλάβει άλλες δεσμεύσεις μετά τη μεσολάβηση και τις παραινέσεις της Γερμανίας , της Αμερικής και άλλων χωρών, οι οποίες έχουν συμφέροντα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στη νοτιοανατολική Μεσόγειο; Θα ισχύσει επιτέλους το διεθνές δίκαιο ή για μια ακόμη φορά θα θυσιαστεί στο βωμό των οικονομικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων;

Η Τουρκία βγάζοντας το ερευνητικό της σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ποντίζοντας καλώδια έκανε για μια ακόμη φορά επίδειξη δύναμης και αμφισβήτησε εμπράκτως τα δικαιώματα μας στην περιοχή. Η κυβερνητική ρητορική  για την  αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς δίνει και παίρνει,  στην ουσία, όμως, δε γίνεται τίποτα. Οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλει έρευνες και νότια της Καρπάθου σε λίγο καιρό αμφισβητώντας ευθέως και το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο για τις ΑΟΖ. Αν συμβεί αυτό, η  κυβέρνηση έχει, ίσως, μια τελευταία ευκαιρία, γιατί μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει,  να αποδείξει πώς εννοεί στην πράξη  την αποφασιστικότητα. Διαφορετικά η ήττα στο Καστελόριζο και αλλού θα είναι ασήκωτη για τον ελληνικό λαό ,ο οποίος νιώθει ήδη την περηφάνια του βαρύτατα τραυματισμένη.

 

*Ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης είναι εκπαιδευτικός στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Νέες προδοσίες επί θύραις. Με ελικόπτερο θα φύγουν από την χώρα!

Newsteam 0 Comments

Όσο περνάνε οι μέρες με το Oruc Reis να οργιάζει ανενόχλητο, με τη συνοδεία μάλιστα και την παρακολούθηση ελληνικών πολεμικών πλοίων και τις επευφημίες των Τούρκων αξιωματούχων για τα ανδραγαθήματα του, ο εξευτελισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη της κυβέρνησης του αλλά δυστυχώς και της στρατιωτικής ηγεσίας, γίνεται τέλειος.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι: έχουμε κυβέρνηση στη χώρα που υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ή γραφείο ατελέσφορων παραπόνων προς Ε.Ε και ΗΠΑ, τις οποίες κάποιοι εξακολουθούν στην χώρα μας, παρά την απαράδεκτη στάση τους, να τις ονομάζουν συμμάχους. Για το ΝΑΤΟ, βέβαια, ούτε λόγος αφού ανοιχτά παίζει το ρόλο του δούρειου ίππου σε βάρος της χώρας μας.

Δεν είναι, όμως, μόνο η κυβέρνηση που εξευτελίζεται. Διασύρεται και χλευάζεται μαζί της και όλη η καθεστωτική αναξιόπιστη αντιπολίτευση της χώρας (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.λ.π), της οποίας οι ασυνάρτητες τοποθετήσεις πλέουν σε πελάγη ασάφειας, αντιφάσεων και αοριστίας.

Την ίδια ώρα αυτογελοιοποιείται και μια ατέλειωτη σειρά αναλυτών και διεθνολόγων, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, που με επιχειρήματα για γέλια και για κλάματα προσπαθούν να δικαιολογήσουν την κυβέρνηση και την απραξία του πολιτικού κατεστημένου απέναντι στην πολεμική επίθεση που δέχεται η χώρα μας και από την πλευρά της Τουρκίας και η οποία παραβιάζει κάθε ίχνος διεθνούς νομιμότητας στο όνομα των νεοθωμανικών αυτοκρατορικών φιλοδοξιών της τελευταίας.

Μετά την προδοσία της Κύπρου, τον διπλό Αττίλα και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος της Μεγαλονήσου. Μετά το προδοτικό Πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976 που ουδετεροποίησε τα θαλάσσια δικαιώματα σε όλο το Αιγαίο. Μετά την απαράδεκτη συμφωνία στον Αστέρα της Βουλιαγμένης το 1987, η οποία επιβεβαίωσε το προδοτικό Πρωτόκολλο της Βέρνης και την ρευστοποίηση του Αιγαίου. Μετά τη γκριζοποίηση των Ιμίων το 1996 που επέφερε  την οποία ακολούθησε η γκριζοποίηση από πλευράς Τουρκίας εκατοντάδων βράχων, βραχονησίδων και νησιών στο Αιγαίο. Μετά και την προδοτική συμφωνία της Μαδρίτης το 1997, η οποία, προς διεθνή έκπληξη, αναγνώρισε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Μετά το τουρκικό casus belli που προηγήθηκε σε βάρος της χώρας μας το 1995. Μετά και το κατάπτυστο πρόσφατο Τουρκολυβικό μνημόνιο, η Ελλάδα πάει να υποστεί αυτήν την περίοδο άλλη μια οδυνηρή ήττα με το γκριζάρισμα από πλευράς της Τουρκίας των θαλάσσιων δικαιωμάτων της χώρας μας στο Ανατολικό Αιγαίο.

Το ερώτημα είναι που πήγαν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης ότι θα έκαναν το καθήκον τους σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και ότι θα έπρατταν αυτό που πρέπει αν παραβιάζετο η ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ποιο ήταν το καθήκον τους να παρακολουθούν ως παρατηρητές το τουρκικό ερευνητικό πλοίο και τα τουρκικά πολεμικά που το συνοδεύουν και το προστατεύουν;

Που πήγαν οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι η Ελλάδα δεν παρακολουθεί τα γεγονότα αλλά δείχνει και τα δόντια της;

Που κρύβεται ο ΑΓΕΕΘΑ που πομπωδώς διακήρυξε πως όποιος πατήσει ελληνικό έδαφος πρώτα θα καεί και μετά θα αναζητήσουμε ποιος είναι;

Η αποτροπή της  παραβίασης των θαλάσσιων συνόρων μιας χώρας, που συνοδεύεται από την υποστήριξη πολεμικών πλοίων και η οποία ισοδυναμεί με στρατιωτική επίθεση, δεν μπορεί να γίνει με ροδοπέταλα ούτε απλώς με εκκλήσεις από ντουντούκες και μεγάφωνα.

Σήμερα, όλο το κατεστημένο πολιτικό σύστημα εγκαταλελειμμένο από τους κηδεμόνες του, έχει παραδοθεί στην κοινή χλεύη και περιφρόνηση και το μόνο εναπομείναν στήριγμα του είναι η επίκληση του φόβου του πολέμου, τον οποίον, δυστυχώς, με τις συνεχείς και ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις του καθώς και την έλλειψη πολιτικής και ουσιαστικής στρατιωτικής προετοιμασίας για την άμυνα της χώρας, δεν τον αποφεύγει αλλά τον φέρνει όλο και πιο κοντά.

Για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός βρίσκεται στο ίδιο κακόγουστο έργο ή καλύτερα στην ίδια τραγωδία θεατής.

Δυστυχώς η εξαρτημένη ελληνική πολιτική και οικονομική τάξη, θυσιάζει για άλλη μια φορά την χώρα και τον ελληνικό λαό, αν δεν τους δίνει και την χαριστική βολή, προκειμένου να διαφυλάξει την εξουσία της, τα πλούτη, τα λάφυρα και τα προνόμια της.

Το επόμενο βήμα για την χώρα, μαζί με την οικονομικοκοινωνική της χρεοκοπία θα είναι ο άμεσος και μοιραίος εθνικός ακρωτηριασμός της, εκτός και αν υπάρξει μια μεγάλη λαϊκή προοδευτική ανατροπή.

Τα σημερινά κατεστημένα κέντρα της χώρας μας δεν είναι ικανά όχι μόνο να προασπίσουν τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα αλλά ούτε την αξιοπρέπεια και την ύπαρξη αυτής της χώρας.

Η πατρίδα μας εδώ που έχουμε φτάσει έχει μια και μόνη ρεαλιστική λύση όσο και αν αυτή προπαγανδίζεται ως ανέφικτη από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης:

Τον λαό στο προσκήνιο για την ανατροπή και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, βαθιά δημοκρατική σε μια πορεία παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, τη μόνη που μπορεί να προασπίσει την ασφάλεια, την ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Το αίτημα των στιγμών είναι ένα: ο λαός στο προσκήνιο και στους δρόμους  με ενωμένες σε ένα μεγάλο μέτωπο όλες τις γνήσια αριστερές, τις πραγματικά προοδευτικές, τις  συνεπείς πατριωτικές , τις βαθιά δημοκρατικές και αληθινά ανιδιοτελείς δυνάμεις.

Μην περιμένουμε τίποτα από τις μνημονιακές, κηδεμονευόμενες και  υποτελείς κυβερνήσεις και εξουσίες. Μην περιμένουμε τίποτα από τους πάνω, οι απλοί πολίτες και ο ελληνικός λαός μπορούν να κάνουν αυτήν την ώρα τον μεγάλο προωθητικό και αναγεννητικό άλμα.

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Το μόνο που έχει ο λαός είναι η Πατρίδα του

Newsteam 0 Comments

Η επιθετικότητα της Τουρκίας ακολουθεί προοδευτικά κλιμάκωση τόσο σε διπλωματικό- πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην δεύτερη κρίση με το τρομοκρατικό- αναθεωρητικό καθεστώς Ερντογάν μέσα σε λίγες μέρες .

Στη δεύτερη αυτή φάση έχουμε πλέον την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από το ερευνητικό Oruc Reis και τον στολίσκο των πολεμικών τουρκικών πλοίων. Αυτές τις ώρες που αναφερόμαστε πλέουν σε βάθος άνω των 50ν.μ εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδας! Η αντίδραση των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων ( φυσικά με εντολή κυβέρνησης) περιορίζεται στο να καλεί μέσω ασυρμάτου τις τουρκικές δυνάμεις να αποχωρήσουν, παρακολουθώντας διακριτικά.

Ο απόλυτος εξευτελισμός της πατριδοκάπηλης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας, που θα έκαιγε όποιον πάταγε στο ελληνικό έδαφος και μετά θα ρώταγε ποιος ήταν, εκτός και αν η θάλασσα δεν μετράει .

Θα αναρωτηθεί κάποιος τι ζητάτε πόλεμο; Να συρθεί η χώρα σε περιπέτειες; Δε μας φτάνει η κατάντια που έχουμε;

Όχι δεν είμαστε πολεμοχαρείς, δεν είναι δόγμα μας ο πόλεμος αλλά η ειρήνη!

Για να έχεις όμως ειρήνη πρέπει να καλλιεργείς τις συνθήκες αυτές που θα σου επιτρέπουν να μένεις ασφαλής και σε ειρήνη με τους γείτονές σου.

Να έχεις δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της Αποτροπής για να μην χρειαστεί να έρθεις σε εμπλοκή, πόσο μάλλον όταν έχεις ένα γείτονα όπως η Τουρκία. Ο οποίος παραδοσιακά και ιστορικά αποδεικνύει την επιθετική και αναθεωρητική συμπεριφορά του.

Πως όμως έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο; Η απάντηση βρίσκεται στην πολιτική που ακολούθησαν όλες οι πολιτικές κυβερνήσεις των τελευταίων τουλάχιστον 25 χρόνων.
Μια πολιτική συνεχών υποχωρήσεων σε όλα τα επίπεδα έναντι των Τούρκικων απαιτήσεων, με αποτέλεσμα η Τουρκία συνεχώς να κερδίζει χωρίς πόλεμο χωρίς να ρίξει εν βόλι.
Η πάγια πολιτική επιλογή της ελληνικής πλευράς του κατευνασμού και όχι της αποτροπής έφεραν αυτό το αποτέλεσμα ( Κύπρος – Αιγαίο – Θράκη) δηλαδή την αμετροέπεια της Τουρκίας και την αποθράσυνση της.

Σε όλα αυτά βέβαια συντέλεσε και το υπόλοιπο φαύλο πολιτικό – οικονομικό κατεστημένο, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του και τις νεοφιλελεύθερες παγκοσμιοποιητικές φαντασιώσεις του.

Ξενόδουλοι – υποτελείς- μίσθαρνα όργανα των ξένων κέντρων αποφάσεων και συμφερόντων.

Αλλά αυτούς είναι γνωστό ότι δεν τους ενδιαφέρει η πατρίδα πολύ περισσότερο ο λαός.

Την άρχουσα τάξη παραδοσιακά και πάντα, εδώ και σε όλο τον κόσμο, το μόνο που την απασχολεί είναι η αύξηση των κερδών της και η διαιώνιση της εξουσίας της . Ειδικά στην χώρα μας που ποτέ δεν είχε μια ισχυρή μεγαλοαστική τάξη αλλά μεταπρατική και κομπραδόρικη, το τελευταίο πράγμα που την απασχολεί είναι αυτός ο τόπος!

Εύκολα δέχεται την εξάρτηση από αλλά ισχυρότερα κέντρα με αντάλλαγμα την επιβίωση της. Το έργο το ξέρει καλά και στις δύσκολες στιγμές το έχει αποδείξει: Γερμανική κατοχή, Αμερικανοκρατία και Χούντα, Ευρωϋποτέλεια και μνημόνια.

Το ζήτημα είναι τι πρέπει να κάνει ο φτωχός λαός , που πάντα μόνος τους βρίσκεται να παλεύει για την ζωή του και για το κομμάτι γης πάνω στο οποίο χτίζει το παρών και το μέλλον του.

Αυτό το κομμάτι γης είναι η πατρίδα του, με την ιστορία, τον πολιτισμό, τους αγώνες και τις κατακτήσεις που πέτυχαν οι πρόγονοι του κατοικώντας σε αυτή.

Αυτή η πατρίδα δεν είναι των εξουσιαστών, δεν είναι του κεφαλαίου γι’ αυτό δεν έχουν λόγο να την υπερασπιστούν! Γι αυτό το λόγο μας την αρπάζουν και την ξεπουλάνε!

Ο Λαός όμως έχει χίλιους λόγους γιατί το μόνο που έχει είναι αυτή η πατρίδα! Όπως έλεγε και ο αρχικαπετάνιος εμείς υπερασπιζόμαστε τις καλύβες και τις πεζούλες μας.

Η υπεράσπιση της είναι πατριωτικό και συνάμα ταξικό καθήκον του λαού.

Έχοντας αυτά κατά νου γίνεται να έχουμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με στρατιωτικά μέσα και να μην αντιδρούμε;

 Η αντίδραση πρέπει να είναι η λαϊκή απαίτηση για αντίστροφή των όρων υποτέλειας.
Άρνηση συνέχισης των λαοκτόνων πολιτικών, της συμμετοχής μας και υποταγής μας στους υπερεθνικούς ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, που όλα αυτά τα χρόνια μόνο δεινά γέννησαν για τον εργαζόμενο λαό και κίνδυνους για την πατρίδα μας.
Αξιοποίηση των διεθνών συσχετισμών με ισχυρές διμερείς συμμαχίες για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων και την θωράκιση της πατρίδας μας από γεωπολιτικούς αναθεωρητισμούς, (και όχι με τους λαγούς του δυτικού ιμπεριαλισμού που πάντα μας αδειάζουν, βλπ. Ισραήλ).

Αλλαγή του σάπιου – φαύλου – προδοτικού πολιτικού συστήματος.


Εδώ και Τώρα!

Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Δικαιοσύνη.

11/08/2020

Διονύσης Φλαμιάτος

Περικλής Δανόπουλος

Γιάννης Αθανασιάδης

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ο λαός στους δρόμους για εθνική ανεξαρτησία και προάσπιση εθνικής κυριαρχίας

Newsteam 0 Comments

Γελάει σήμερα και το παρδαλό κατσίκι με όλους εκείνους από την κυβέρνηση και το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο, που μέχρι χθες διατράνωναν με ηρωικά λόγια την αποφασιστικότητα τους να κάνουν τοκαθήκον τους, να πράξουν όλα όσα πρέπει και να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να προασπίσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αν και εφόσον ο τουρκικός στόλος τολμούσε(!) να παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ενώ Oruc Reis και τουρκικές προκλήσεις οργιάζουν στην κυριολεξία στην ελληνική ΑΟΖ, κάτω από τα πανηγύρια και τις ειρωνείες σε βάρος μας της Άγκυρας, στην Αθήνα οι εξουσίες και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους, ξέχασαν τις κορόνες τους και πέταξαν στα σκουπίδια τις περήφανες, πατριωτικές υποσχέσεις και απαντήσεις τους.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση των καθεστωτικών κομμάτων της Βουλής αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων και αναμφισβήτητα διεκδικεί βραβεία ασάφειας, ανασφάλειας, αναποφασιστικότητας και αδυναμίας ανάληψης ευθύνης.

Η υποτέλεια, η μετριότητα, ο καιροσκοπισμός και η ευτελής δημαγωγία και η ανευθυνότητα του σημερινού πολιτικού συστήματος που κυριαρχεί στη δημόσια ζωή, δεν έχει όρια.

Αν η Κύπρος το ’74 και τα Ίμια το ’96 υπήρξαν ορόσημα μεγάλων προδοσιών σε βάρος της χώρας μας, πολύ φοβούμεθα ότι η σημερινή Ελλάδα με ηγεσίες μικρού αναστήματος και   ακολουθώντας επιλογές εθνικής και μνημονιακής κηδεμόνευσης οδεύει σε πολύ χειρότερες περιπέτειες και εθνικές συμφορές.

 

Β.Ζ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τουρκικός Αττίλας στην ελληνική ΑΟΖ-Βύθιση τουρκικού πλοίου για παραβίαση λιβυκής ΑΟΖ!

Newsteam 0 Comments

Το Oruc Reis μέσα στη θαλάσσια ζώνη της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στον απόηχο της συμφωνίας τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου που φτάνει ΕΩΣ και τον 27ο μεσημβρινό, ανατολικά προς τις τουρκικές ηπειρωτικές ακτές.  Διθυραμβικά σχόλια από συστημικά ΜΜΕ, πανηγυρισμοί από κυβερνητικούς κύκλους.

Όμως, ψύχραιμες και έγκυρες αναλύσεις, όπως μεταξύ άλλων και της δημοσιογράφου Κύρας Αδάμ, αναδεικνύουν ότι στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν ήταν να οριοθετήσει πλήρως την ΑΟΖ και να κλείσει την εκκρεμότητα με την Αίγυπτο, αλλά να σιγουρέψει το ..μέτωπο με την Τουρκία, παραχωρώντας στην Άγκυρα– μέσω της συμφωνίας με την Αίγυπτο- την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ από τον 28ο μεσημβρινό και ανατολικά (βλέπε εδώ).

Το Oruc Reis βρισκόταν το απόγευμα έως και 20 ν.μ εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κινείται με κατεύθυνση νοτιοανατολικά, σχεδόν σε ευθεία γραμμή  συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου με ταχύτητα 3-4 μίλια την ώρα. Οι κυβερνητικοί πολιτικοί κύκλοι συνιστούν ψυχραιμία τώρα.

Ας θυμηθούμε, όμως,  τις δηλώσεις  προηγούμενων ημερών των αρμοδίων του υπουργείου Άμυνας :

ΥΠΑΜ Ελλάδας: Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της.(βλέπε εδώ).

ΑΓΕΕΘΑ: Όποιος πατήσει έδαφός μας, πρώτα θα τον κάψουμε, μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι (βλέπε εδώ).

Ας δούμε τώρα και τις δηλώσεις των συμμάχων μας:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανικής Καγκελαρίας  Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι είναι απαραίτητο οι εμπλεκόμενοι να επιδιώξουν άμεσα την έναρξη διαλόγου εκφράζοντας την ελπίδα(!) ότι θα επιλυθούν τα διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας.

Ισραήλ:

Το Τελ Αβιβ επιδίδεται τελευταία στη διπλωματία των αγωγών και ειδικότερα νέων εξαγωγικών ενεργειακών συμφωνιών. Βέβαια υπάρχει και η διπλωματία των κανονιοφόρων, βλέπε Τουρκία.

Νέα οικονομική συμφωνία θα μπορούσε να συναφθεί στη Ανατολική Μεσόγειο καθώς διεξάγονται διαβουλεύσεις για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού, που μέσω του Λεβιάθαν (το κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ), θα μπορούσε να εφοδιάσει εκτός από άλλες χώρες και την Τουρκία με αέριο.

Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης νοιώθει σαν στο σπίτι του στο Ισραήλ, Βρυξέλλες, ΗΠΑ αλλά οι σύμμαχοί μας είτε μας αγνοούν, είτε σιωπούν είτε μας προτρέπουν να συρθούμε σε διάλογο με την Τουρκία, ενώ σύμφωνα με την τελευταία τουρκική Navtex, το Oruc Reis βρισκόταν, νωρίτερα, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά έως και 200 μέτρα απόσταση εκτός του ορίου της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ.

Πολύ ορθά ο Ταγίπ Ενρτογάν, σύμφωνα με τον έγκριτο Τούρκο δημοσιογράφο Abdullah Bozkurt, προειδοποίησε την Ελλάδα και Αίγυπτο (αναρωτιέμαι βέβαια γιατί την τελευταία) ότι οι μεγάλες δυνάμεις ΔΕΝ θα παρέμβουν στη φλεγόμενη Ανατολική Μεσόγειο από την στόχευση έναρξης γεωτρήσεων στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ από το τουρκικό γεωτρύπανο με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων, ενώ η ελληνική πολιτική ηγεσία παραμένει, έως τώρα, σιωπηλή.

Απανωτές επιθέσεις της ελεύθερης Λιβύης εναντίον του Τούρκου κατακτητή-Διαπραγματεύσεις συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με Ελλάδα

Ταυτόχρονα σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την πατρίδα μας και ενώ υπάρχει πλήρης ανακολουθία των κυβερνητικών δηλώσεων που προηγήθηκαν και της απόκρισης στην τουρκική παραβατικότητα, σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ,  η Ελλάδα και η ελεύθερη Ανατολική Λιβύη ξεκινάνε συνομιλίες για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της νόμιμης δημοκρατικά εκλεγμένης Λιβυκής Βουλής, Abdul-Hadi Al-Hawaij, απεκάλυψε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών με βάση το άρθρο 74 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας (Σύμβαση Mondego Bay-1982) που εδράζεται στις αρχές της καλής γειτονίας και σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας.

Και ενώ από τον Καγκελάριο της Λιβυκής Βουλής, Ακίλα Σάλεχ,  διεξάγονται πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο προώθησης της Πρωτοβουλίας του Καΐρου του Αιγύπτιου Προέδρου, ο LNA του Χαλίφα Χαφτάρ από αέρος και από θαλάσσης, αδιάκοπα, μάχεται εναντίον του Τούρκου κατακτητή.

Ο Στρατηγός του LNA, Khaled al-Mahjoub, δήλωσε σε ομιλία του χθες, Κυριακή, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 80 χρόνων από την ίδρυση του λιβυκού στρατού, ότι οι ψευδαισθήσεις και οι φιλοδοξίες Τούρκων και τρομοκρατών διαλύονται. Ακολουθούμε το μονοπάτι των προγόνων μας και δεν θα αποδεχτούμε ΠΟΤΕ την τουρκική κατοχή…ο στρατός μας θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για να φύγει ο εισβολέας από τη λιβυκή γη…..

Η αεροπορία του Χαλίφα Χαφτάρ βομβάρδισε και κατέστρεψε ολοσχερώς τουρκικά συστήματα αεράμυνας  στην περιοχή Al-Sadada όπου παρατηρείται συγκέντρωση χερσαίων δυνάμεων του ισλαμιστή Φαγιέζ αλ Σάρατζ ενόψει επικείμενης επίθεσης στη Σύρτη που είναι θωρακισμένη με συστοιχίες ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-300!

El Mahdawi Farag: Έχω λάβει εντολές να βυθίζω τα τουρκικά πλοία

Συγκεκριμένα, ο φιλέλληνας Ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης, El Mahdawi Farag, που η Ελλάδα είναι η άλλη του πατρίδα και όταν ανεβάζει δημοσιεύσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο ΦΒ, στέλνοντας μηνύματα στον… Ερντογάν, μιλάει ΠΑΝΤΑ στα ελληνικά, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο SKAI στις αρχές Δεκεμβρίου:

Έχω διαταγή. Αν έρθουν τα ερευνητικά πλοία των Τούρκων, θα έχω μία λύση, να τα βουλιάξω εγώ και στη συνέχεια της συνέντευξης του τόνισε ότι εκτός από την πίστη μας στις ικανότητες και τις δυνατότητές μας, έχουμε προειδοποιήσει ότι μπορούμε να στοχεύσουμε ή να βυθίσουμε οποιοδήποτε πλοίο που απειλεί την εθνική μας ασφάλεια βασιζόμενοι στην πείρα και το αξιόμαχο των δυνάμεών μας. Πλοία γεμάτα με όπλα ή τρομοκράτες, γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία θα αποτελέσουν θεμιτό στόχο του στόλου μας.

Σήμερα ο Ναύαρχος, βύθισε τουρκικό πλοίο που μετέφερε τρομοκράτες. Με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια μάχεται εναντίον του στρατού και των μισθοφόρων της νεοθωμανικής Τουρκίας. Πρέπει να τονίσω ότι νοιώθει και Έλληνας

Ο Ακίλα Σάλεχ σε νεότερες δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Τουρκία γνωρίζει ότι δίνει ένα χαμένο πόλεμο στη Λιβύη. Είναι ανίκανη να καταλάβει τη Σύρτη.

Μήνυμα της θρυλικής Ταξιαρχίας της Τρίπολης του Χαλίφα Χαφτάρ

Κλείνω αυτό το ρεπορτάζ, με τα τελευταία λόγια των Abu Saleem Defenders, της θρυλικής ταξιαρχίας των υπερασπιστών της Τρίπολης. Μάχονται παντού στο λιβυκό έδαφος. Με αυταπάρνηση και αυτοθυσία για την υπεράσπιση της γης τους. Μέχρι τέλους. Μέχρι θανάτου…

Οι άνθρωποι που δεν αγωνίζονται για τη απελευθέρωση της πατρίδας τους, δεν τους αξίζει να ζουν σε αυτή….

83.000.000 βρίσκονται πίσω από το Oruc Reis δήλωσε ο ΥΠΕΞ Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Είμαι σίγουρη ότι όποια σχέδια απεργάζονται οι επικυρίαρχοι της πατρίδας μας, οι ευρωπαϊκοί και ΝΑΤΟϊκοί σωτήρες και σύμμαχοι μας, ο ελληνικός λαός θα υπερασπιστεί με οποιοδήποτε κόστος την γη του, τη θάλασσα και τον ουρανό του, τα νόμιμα κυριαρχικά του δικαιώματα.

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Το Oruc-Reis μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα εξευτελίζει κυβέρνηση και πολιτικό κατεστημένο

Newsteam 0 Comments

Τα παχιά, ανέξοδα και μεγάλα λόγια της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας εξαφανίστηκαν και πάγωσαν εδώ και πολλές ώρες με το Oruc Reis να κινείται επιδεικτικά, μετά την κυπριακή, στην ελληνική ΑΟΖ να έχει ποντίσει περιφρονητικά προς τη χώρα μας καλώδια και να διεξάγει ακώλυτα σεισμικές έρευνες.

Μόνο πικρά ειρωνικά σχόλια προκαλούν οι πηγές του Υπουργείου Άμυνας της χώρας μας, οι οποίες ισχυρίζονται ότι το ερευνητικό σκάφος δυσκολεύεται στις έρευνες του λόγω του θορύβου που προκαλούν τα τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται κοντά του.

Την προηγούμενη φορά ήταν πάλι το Oruc Reis που το παρέσυραν οι ισχυροί αέρηδες και το κατηύθυναν στην ελληνική ΑΟΖ.

Τώρα, για να μην υπάρχει αμφιβολία, είναι ο ίδιος ο Ερντογάν που βγήκε με δηλώσεις του να κάνει σόου για τη επέλαση του Oruc Reis επί των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας.

Το γλεντάει, επίσης, με τουιτ του, αργά το βράδυ, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, αναρτώντας φωτογραφίες που δείχνουν τον κινηματογραφικό σχηματισμό που περιλαμβάνει το Oruc Reis περικυκλωμένο από πολεμικά πλοία του τουρκικού ναυτικού. Στο δεύτερο τουιτ το τουρκικό υπουργείο αναφέρει: οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της αποφασιστικότητας τους να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας.

Είναι απορίας άξιον πότε θα βαρεθούν οι ελληνικές φρεγάτες να εκπέμπουν μήνυμα κάθε 15 λεπτά προς το Oruc Reis και να το καλούν να αποχωρήσει από την ελληνική ΑΟΖ.

Κάποτε, άλλωστε, θα φύγει. Μέχρι τις 23 Αυγούστου που λήγει η τουρκική Navtex έχει αρκετό χρόνο μπροστά του.

Άραγε που πήγαν οι λεονταρισμοί της κυβερνητικής ηγεσίας; Που πήγαν οι κορόνες αποφασιστικότητας και εκτέλεσης του καθήκοντος του πρωθυπουργού, του υπουργού Άμυνας, των λαλίστατων άλλων υπουργών και της στρατιωτικής ηγεσίας; Δεν θέλω να γίνω πιο δηκτικός!

Ένα θα πω ότι όσο περνάνε οι ώρες και με  την Ελλάδα σε ρόλο παρατηρητή και συνοδού του Oruc Reis, τόσο περισσότερο η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο εξευτιλίζονται και δυστυχώς μαζί τους διασύρουν και την χώρα.

Κ.Μ

 

Υ.Γ: Θαυμάστε, επίσης, τους όπως πάντα αφοσιωμένους συμμάχους της χώρας μας. Τα καταφέρνουν μια χαρά στις ανέξοδες εκκλήσεις τους προς την Τουρκία και προκαλούν τον θαυμασμό για την ευγένεια με την οποία τις απευθύνουν. Σίγουρα, για άλλη μια φορά, αφήνουν το πεδίο ελεύθερο στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο για να προωθήσει τις άνομες και επεκτατικές επιδιώξεις της.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μετά από δηλώσεις Ερντογάν τρία πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου αποπλέουν

Newsteam 0 Comments

Κινήσεις ετοιμότητας στο Πολεμικό Ναυτικό, μετά από τις δηλώσεις Ερντογάν για έναρξη γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει δοθεί ήδη εντολή απόπλου τριών μονάδων του Στόλου για περιοχές του νοτιοανατολικού Αιγαίου .

Η κινητοποίηση του Στόλου κρίνεται απαραίτητη, μετά από τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία εξαπατήθηκε.

Έτσι κι αλλιώς μετά από την τελευταία κρίση οι ετοιμότητες στο Στόλο είχαν παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Τι δήλωσε ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο στο Κάιρο.

Επαναλάβαμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και προς τον σκοπό αυτόν έχουμε στείλει εκ νέου το (πλοίο σεισμικών ερευνών) Barbaros Hayrettin σε αποστολή, δήλωσε ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την αναστολή των ερευνών της στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αθήνα.

Ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως συναίνεσε να αναστείλει τις έρευνες έπειτα από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να διευκολύνει τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα αλλά κατηγόρησε την Αθήνα ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.

Ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία δεν έχει καμία αξία και πρόσθεσε πως η Τουρκία θα εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τη δική της συμφωνία που σύναψε με τη Λιβύη.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τουρκία: Παγώνει για λίγο έρευνες. Ζητά κοινή διεξαγωγή στις διαφιλονικούμενες περιοχές!

Newsteam 0 Comments

Παγώνουν οι έρευνες στο Αιγαίο, σύμφωνα  με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν. Όπως είπε ο Καλίν η απόφαση να σταματήσουν οι έρευνες και να αποσυρθεί το Oruc Reis ανήκει στον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια εποικοδομητική προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Ιμπραήμ Καλίν προανήγγειλε την αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών στις αμφιλεγόμενες περιοχές του Αιγαίου, μιλώντας στο CNN Turk. .

Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNN Turk.

Και συνέχισε: Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας. Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. ως στοιχείο πίεσης.

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο η Daily Sabah, ο Καλίν δήλωσε στο CnnTurk: Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις  σταματήσουμε για λίγο (σ.σ. τις έρευνες). Όπως μάλιστα μεταδόθηκε η αναστολή των ερευνών θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα. Ο Καλίν είπε ακόμα ότι η δημιουργική παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ οδήγησε σε αυτές τις εξελίξεις.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πυρά Αγκύρας κατά Γαλλίας-Στις θέσεις τους παραμένουν οι Ε.Δ.

Newsteam 0 Comments

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας παραμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) για το ενδεχόμενο απόπλου του ερευνητικού πλοίου Ορούτς Ρέις από την Αττάλεια προς τη θαλάσσια έκταση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που έχει δεσμευτεί για σεισμικές έρευνες. Μια μικρής κλίμακας αναδιάταξη των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, την Πέμπτη και την Παρασκευή, αποδίδεται εν μέρει στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν μέχρι χθες πρωί, αλλά κυρίως σε ελιγμούς του τουρκικού ναυτικού, ώστε να κρατάει σε εγρήγορση το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.).

Παρά τη γενική ηρεμία, οι Ε.Δ., και κατά κύριο λόγο το Π.Ν., δεν αφήνουν τις θέσεις που έχουν λάβει τις προηγούμενες ημέρες, παρακολουθώντας τις τουρκικές κινήσεις. Αν και χθες η ηγεσία της γειτονικής χώρας ήταν απορροφημένη από το θέαμα που οργανώθηκε με επίκεντρο την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού και τα πολεμικά μηνύματα τα οποία μεταδόθηκαν από εκεί, η Άγκυρα εξέφρασε την ενόχλησή της για τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ιδίως μετά την ανάρτησή τους και στα ελληνικά.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Μακρόν άκυρες και τις απειλές επιβολής κυρώσεων κενές. Η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να τηρεί αλαζονική στάση και να ασκήσει πιο λογική πολιτική, δήλωσε ο κ. Ακσόι, κατηγορώντας το Παρίσι ότι υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες στη Λιβύη, τους τρομοκράτες στη Συρία και όσους νομίζουν ότι εγώ είμαι το μόνο αφεντικό εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο παρασκήνιο, πάντως, οι επαφές ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Άγκυρα συνεχίζονται, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ. Σε πρόσφατη συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον απόηχο των NAVTEX, συμφώνησαν να συναντηθούν πριν από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (Gymnich) στα τέλη Αυγούστου, αλλά και να συνεργαστούν στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι η κατάσταση με την Τουρκία βαίνει προς αποκλιμάκωση. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Διακόπουλος είπε ότι δεν πρόκειται να γίνει θερμό επεισόδιο. Δεν είναι εύκολο να κάνεις bullying στην Ελλάδα. Επιπλέον, πρόσθεσε: Τείνει προς αποκλιμάκωση η κατάσταση και δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι πάει να κλιμακωθεί. Όσο θα υπάρχει στόλος στο Αιγαίο εμείς θα είμαστε παρόντες.

Σύμφωνα με τον κ. Διακόπουλο, η πρόσφατη συνάντηση του προεδρικού εκπροσώπου Ιμπραήμ Καλίν και της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή ήταν σωτήρια. Ο κ. Διακόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να βρει ένα modus vivendi με την Τουρκία, λέγοντας ότι σαφώς και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε. Εμείς έχουμε θέσει τους όρους και έχουμε πει ότι δεν συζητάμε υπό πίεση και εξαναγκασμό. Η Τουρκία θέλει να μας οδηγήσει σε ένα επεισόδιο και να συζητήσουμε υπό πίεση.

*Πηγή: kathimerini.gr – Βασίλης Νέδος

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Από αμφισβητούμενα σε διεκδικούμεναύδατα οι ΗΠΑ συνεχίζουν γκριζοποίηση ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Newsteam 0 Comments

Απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, έκανε την εξής δήλωση:

Όπως έχετε ακούσει, οι ΗΠΑ ανησυχούν σημαντικά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας που αφορούν έρευνες για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν (assert) την δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχούμε για ενέργειες που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι που πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει τα θεμέλια για διαρκή ευημερία στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της οικονομίας σε ολόκληρη την περιοχή. Γνωρίζετε, όπως και εγώ, ότι αυτός είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος. Θέλουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην περιοχή – αρκεί να θυμηθούμε ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ – να προσεγγίζουν αυτά τα ζητήματα με πνεύμα συνεργασίας. Θα επαναλάβω το μήνυμα που έχουμε στείλει από την Ουάσιγκτον, καθώς και από αλλού στην Ευρώπη, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα. Μπορεί να έχουμε δει σήμερα σχόλια από τον πρέσβη Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη. Διατηρούμε, λοιπόν, επαφή με τις πρεσβείες μας στην Αθήνα και στην Άγκυρα, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Anadolu:Μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες το Oruc Reis ξεκινά για τη Μεσόγειο

Newsteam 0 Comments

Για τη Μεσόγειο θα ξεκινήσει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις έπειτα από τις απαραίτητες προετοιμασίες του, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Ορούτς Ρέις, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, αναμένεται να ξεκινήσει νέες σεισμικές έρευνες. Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι το Ορούτς Ρέις είχε πραγματοποιήσει παλαιότερα έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τον Μαρμαρά και από τότε συνεχίζει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο.

Οι τελευταίες του έρευνες είχαν γίνει στο σημείο Δυτική Αμμόχωστος-2.

Δείτε πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το πλοίο.

Με πληροφορίες από sigmalive.com

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020, 13:23

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τουρκία: Το Oruc Reis θα κάνει έρευνες εντός των συνόρων μας

Newsteam 0 Comments

Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Ορουτς Ρεις είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.

Ο Χαμί Ακσόι συνέχισε λέγοντας: Η Ελλάδα, όμως, εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελλόριζο. Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι λογικό και μία άποψη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ., 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα να δημιουργεί 40.000 τ χλμ υφαλοκρηπίδας. Γι αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκκληση της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Οι ΗΠΑ γκριζοποιούν, χαρακτηρίζοντας αμφισβητούμενη την ελληνική ΑΟΖ

Newsteam 0 Comments

Λίγες ώρες μετά την έκδοση Navtex από την Τουρκία για έρευνες στα ανοιχτά του Καστελόριζου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε ως αμφισβητούμενα ύδατα την ελληνική υφαλοκρηπίδα επί της οποίας σχεδιάζει να επιχειρήσει η τουρκική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια Navtex για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε πως προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις  και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Η ύπουλη δήλωση του εκπρόσωπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την ώρα που η κυβέρνηση εκλιπαρεί γενικώς και αορίστως διεθνή παρέμβαση, προμηνύει διάλογο τύπου Ιμίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με την Τουρκία να έχει το πάνω χέρι κατέχοντας ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Ε.Ε και τις ΗΠΑ σε ρόλο δούρειου ίππου υπέρ της Τουρκίας, όπου η χώρα μας θα πρέπει να δείξει καλή θέληση και να διαγράψει από τον χάρτη των θαλασσίων δικαιωμάτων το Καστελόριζο, σύμφωνα, άλλωστε και με τις υποδείξεις του καθηγητή Χ. Ροζάκη, που προεξόφλησε,  μαζί με πολλούς άλλους εκσυγχρονιστές πολιτικούς, ότι το Καστελόριζο είναι μακριά και έχει πολύ μικρή επήρεια.

Όλα δείχνουν ότι το σχέδιο παράδοσης της Ανατολικής Μεσογείου στην Τουρκία είναι προδιαγεγραμμένο και ακολουθείται με σταθερά βήματα και με την ελληνική κυβέρνηση στο ρόλο του χρήσιμου και υπάκουου ηλίθιου.

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Νέα πρόκληση από Τουρκία: Εξέδωσε Navtex για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Newsteam 0 Comments

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Αγκύρας, καθώς λίγες μόνο ώρες από την έκδοση Navtex για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από Καστελόριζο και Στογγύλη με σκληρές αερομαχίες να λαμβάνουν χώρα πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ ταυτόχρονα 10 πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου έχουν αποπλεύσει από τον  Ναύσταθμο του Ακσάζ!

Προκαλεί για μια ακόμη φορά η τουρκική κυβέρνηση, εκδίδοντας νέα Navtex για έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου στην ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα στην περιοχή πλέει ήδη το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

Σύμφωνα με τη NAVTEX είναι προγραμματισμένο να  πραγματοποιηθούν έρευνες από σήμερα έως τις δύο Αυγούστου στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται περίπου 200 μίλια  ανατολικά της Κρήτης και περίπου 180 μίλια νότια του Καστελόριζου.

Η περιοχή της προκλητικής Νavtex είναι ακόμη πιο μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, πιο βορειοδυτικά δηλαδή, σε σύγκριση με την περιοχή όπου είχε κινηθεί το Οruc Reis τον περασμένο Ιανουάριο.

Τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Υπουργείο Άμυνας παρακολουθούν με ψυχραιμία τις κινήσεις της Άγκυρας.

Η Τουρκική NAVTEX είναι η ακόλουθη:

TURNHOS N/W : 0977/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 21-07-2020 11:23)

TURNHOS N/W : 0977/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN BETWEEN 21 JUL-02 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;

 33 55.22 N – 027 59.83 E

34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.13 N – 030 06.38 E
33 40.95 N – 028 46.62 E
33 47.37 N – 028 20.27 E
33 52.98 N – 027 59.97 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 022059Z AUG 20.

Υπερπτήσεις πάνω από Καστελόριζο και Στρογγύλη

Mετά την έκδοση της Νavtex με την οποία η Τουρκία αναγγέλλει σεισμικές έρευνες νότια του Καστελόριζου, οι Τούρκοι προκάλεσαν και από αέρος με δύο υπερπτήσεις στο Καστελόριζο και στη Στρογγύλη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 14.23 στη Στρογγύλη και στη Μεγίστη στα 12.500 πόδια.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα!

Newsteam 0 Comments

Σε μια νέα πρόκληση – αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Κάτι που, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, θα μπορούσε να αποτελέσει και αιτία πολέμου.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα, διαμέσου του Μ. Τσαβούσογλου, αρνείται την υφαλοκρηπίδα των νησιών και μας επιτρέπει αυτά να έχουν μόνο χωρικά ύδατα έξι ναυτικών μιλίων!

Αυτό σημαίνει ότι μας ανακοινώνει την απόφασή της (αδιαφορεί παντελώς για το αν θα υπάρξει ελληνική αντίδραση) να προχωρήσει σε γεωτρήσεις ακόμα και έξι ναυτικά μίλια έξω από τις ακτές της Κρήτης!

Η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα όνειρο και πιστεύει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Δεν μπορεί κάθε νησί να έχει υφαλοκρηπίδα και ειδικά όταν είναι μακριά από την ηπειρωτική χώρα.

Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο αυτή την κόκκινη ζώνη είπε ο Τούρκος υπουργός, δείχνοντας τους σχετικούς χάρτες.

Κι ενώ εμείς λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο. Το Καστελόριζο είναι ξεκάθαρα ορατό δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος κάλεσε τους τηλεθεατές να δουν τον χάρτη, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έδωσε 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων στα ελληνικά νησιά.

Δηλαδή η Άγκυρα υποστηρίζει ότι μέσα στην γενναιοδωρία της μας χάρισε και έξι ναυτικά μίλια για να… κολυμπάμε ελεύθερα. Μετά τα έξι ναυτικά μίλια, όλα ανήκουν… στην Τουρκία!

Το μπαλάκι της πρόκλησης βρίσκεται, πλέον, στην Αθήνα και η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να πάρει ξεκάθαρη θέση υπεράσπισης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Θα το κάνει;

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τελευταία ευκαιρία για ανάσχεση τουρκικής προέλασης

Newsteam 0 Comments
Στην Αθήνα φαίνεται να αντιλαμβάνονται πως ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι. Έχουν καταλάβει πως ο Ερντογάν δεν μπλοφάρει. Ποτέ του δεν μπλόφαρε καθώς δεν είχε ανάγκη να το πράξει τούτο. Προχωρούσε στην υλοποίηση των σχεδιασμών του χωρίς κόστος. Δεν διαπίστωνε, άλλωστε, αποτρεπτικές κινήσεις από την αντίπερα όχθη, την ελληνική. Τώρα, που πλησιάζει η ώρα μηδέν, το αθηναϊκό κράτος αντελήφθη πως θα πρέπει να αντιδράσει. Έχοντας μια κρυφή ελπίδα ότι θα υπάρξει αντίδραση από τρίτους, ιδιαίτερα από τους Αμερικανούς, ξεκίνησαν να στέλνουν δημοσίως προειδοποιήσεις πως δεν θα δεχθούν οποιαδήποτε τουρκική αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. 
  • Πόσο πείθουν τον Ερντογάν;  Η μέχρι σήμερα διαχείριση από ελλαδικής πλευράς δεν ήταν πειστική, ούτε πρακτικά έδειξαν ότι εννοούν τις προειδοποιήσεις.

Καθοριστικής σημασίας τουρκικές κινήσεις, αντιμετωπίσθηκαν φοβικά και παθητικά. Στην τουρκική πλευρά εκλαμβάνουν αυτή τη συμπεριφορά της Αθήνας ως σινιάλο πως μπορούν να προχωρήσουν στους σχεδιασμούς της, ως αποτέλεσμα αδυναμίας αντίδρασης.

Πρώτο γεγονός ήταν  η ανενόχλητη πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου Φατίχ, το οποίο το Μάιο του 2019, κατευθύνθηκε δυτικά της Κύπρου και διενήργησε γεώτρηση. Τότε εκφράσθηκε, μέσω των συστημικών ΜΜΕ στην Ελλάδα, το γνωστό και επαναλαμβανόμενο ότι δεν θα μας μπλέξουν οι Κύπριοι σε ιστορίες που οι ίδιοι δημιούργησαν. Αυτή η προσέγγιση αποτελεί κυρίαρχη άποψη  στη σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδος. Πρόκειται για μια θέση, η οποία εκφράζεται στη βάση της λογικής πως η Κύπρος είναι μακριά και ότι η Αθήνα έχει εργαλεία για συνεννόηση με την Άγκυρα. Πρόκειται, βέβαια, για μια εδραιωμένη πολιτική αντίληψη, αποτέλεσμα των φοβικών συνδρόμων που χαρακτηρίζουν την πολιτική ελίτ της Ελλάδος, η οποία ποσώς δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό. Ο λαός της Ελλάδος έχει καλύτερα αντανακλαστικά από τους διαχειριστές.

Δεύτερο γεγονός ήταν όταν η κατοχική Τουρκία έστειλε για μερικές ώρες στην ελληνική θαλάσσια περιοχή το σεισμικό σκάφος Ορούτς Ρέις. Τότε από Έλληνες αρμοδίους είχε αναφερθεί το αμίμητο ότι το τουρκικό σκάφος το πήρε ο… άνεμος και το παρέσυρε στην ελληνική περιοχή. Κι όταν το Ορούτς Ρέις κατευθύνθηκε προς την κυπριακή ΑΟΖ, ανακουφίστηκαν. Θεώρησαν πως… ξεμπέρδεψαν.
  • Πρόκειται για μια στάση που υιοθετεί διαχρονικά η ηγεσία της δεξιάς στην Ελλάδα, με την οποία συμφωνούν και οι εθνομηδενιστές της λεγόμενης αριστεράς.

Η τακτική αυτή- του κατευνασμού– δεν απέδωσε. Φαίνεται δε πως θα αποβεί και καταστροφική. Κι αυτό γιατί βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδος και Τουρκίας.

Είναι σαφές πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τη δυνατότητα αντίδρασης. Δεν έχει στρατιωτική ισχύ. Στηρίζεται στην Ελλάδα. Αυτό, όμως, για να λειτουργήσει στην πράξη, θα πρέπει να γίνουν κινήσεις από την Αθήνα. Να υπάρχει διάθεση και σχεδιασμός.
Η επίθεση που δέχονται Ελλάδα και Κύπρος από την Τουρκία γίνεται στη βάση ενιαίου σχεδιασμού. Ένας είναι ο σχεδιασμός και αφορά το σύνολο του ελληνισμού. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό προφανώς και επιμένουν να αλληθωρίζουν. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί η τουρκική επεκτατική πολιτική τμηματικά. Χωριστά από Ελλάδα και Κύπρο.

Έχουμε βιώσει στο παρελθόν διάφορες φανφάρες για ενιαίο αμυντικό δόγμα. Το να στέλνονται αεροσκάφη σε ασκήσεις ή παρελάσεις αυτό έχει περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα, που εξυπηρετούσε και τις δυο κυβερνήσεις, Ελλάδος και Κύπρου. Άλλωστε, παρακολουθήσαμε και πώς κάποιοι διαχειρίστηκαν τα εξοπλιστικά. Κάποιοι- φευ-  τα χρησιμοποίησαν για προσωπικό όφελος.

Είναι προφανές πως, έστω και τώρα, θα πρέπει να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη ενιαία πολιτική ανάσχεσης, αποτροπής. Σαφώς και η Τουρκία δεν επιδιώκει ένα γενικευμένο πόλεμο με την Ελλάδα. Αυτό που επιδιώκει είναι διά ενός ελεγχόμενου θερμού επεισοδίου να επιβάλλει τετελεσμένα. Αυτά τα τετελεσμένα μπορούν να αποτραπούν εάν υπάρξει αντίδραση από τώρα. Να επιβληθούν και από ελληνικής πλευράς ισοδύναμα τετελεσμένα. Τότε και μόνο τότε θα θεωρήσει η Άγκυρα πως δεν θα είναι περίπατος η… άλωση της ελληνικής και κυπριακής κυριαρχίας. Αυτό φάνηκε και στη διαχείριση των όσων επιχείρησαν οι Τούρκοι στον Έβρο, όπου η Ελλάδα έπραξε το αυτονόητο.

Συνεπώς χρειάζεται ενιαίος σχεδιασμός, πολιτικός, διπλωματικός, αμυντικός. Τώρα και όχι αύριο, που μπορεί να είναι αργά.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η Άγκυρα σφίγγει τον κλοιό γύρω από την Αθήνα

Newsteam 0 Comments

Κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα συνεχίζει να κάνει η Άγκυρα, η οποία κορυφώνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Καθίσταται σαφές πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει τετελεσμένα μεταφέροντας την πίεση και τα διλήμματα στην πλευρά της Ελλάδος.

Ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας, που έχει πλέον στις επιλογές της ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, υπάρχουν διάφορα σενάρια, που συνδέονται και με τον τρόπο μεθόδευσης των επιδιώξεων της στην ανατολική Μεσόγειο.

Πρώτο σενάριο, να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης, εκ μέρους της Λιβύης, σε απόσταση 6-12 ναυτικών μιλίων από ελληνικές ακτές. Τούτο θα είναι μια πολύ σοβαρή παραβίαση.

Δεύτερο σενάριο
, να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες σε απόσταση ολίγον πέραν των 12 ναυτικών μιλίων. Κι αυτό θα θεωρείται πολύ σοβαρή παραβίαση.

Τρίτο σενάριο, να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες κοντά στη μέση γραμμή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης. Αυτό θα είναι παραβίαση, ενώ η Άγκυρα θα ανοίγει λογαριασμό στην περιοχή, κλιμακώνοντας σταδιακά.

Τέταρτο σενάριο, να προχωρήσει στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου. Αυτή η κίνηση πέραν από την αμφισβήτηση των θαλάσσιων περιοχών, επιχειρεί να προλάβει και το ενδεχόμενο Αθήνα και Λευκωσία να προχωρήσουν στον καθορισμό των μεταξύ τους ΑΟΖ. Τούτο το θέμα, βέβαια,  χρονολογείται, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται λόγω των εξελίξεων της τελευταίας περιόδου.

Οποιοδήποτε σενάριο και να ισχύσει, επί της ουσίας η Άγκυρα προχωρεί στην εφαρμογή του λεγόμενου τουρκολιβυκού μνημονίου και γενικότερα του μεγαλεπήβολου οράματος της Γαλάζιας Πατρίδας. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι είχε κληθεί, την περασμένη Πέμπτη, στην Άγκυρα ο υποτακτικός της, ο ηγέτης του καθεστώτος της Τρίπολης, αλ Σάρατζ, για να προχωρήσει η διαδικασία των σεισμικών ερευνών στη βάση του Μνημονίου και στη συνέχεια να αρχίσουν γεωτρήσεις.

Αυτή η αποφασιστικότητα της Τουρκίας φέρνει την Αθήνα προ των ευθυνών της. Παρά το γεγονός ότι για μια μεγάλη περίοδο η Ελλάδα υποβάθμιζε τις τουρκικές κινήσεις, τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να υπάρχει ένας προβληματισμός για τις προθέσεις της Άγκυρας.

Είναι προφανές πως η Τουρκία προχωρώντας στην υλοποίηση των σχεδιασμών δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας. Πολιτικές και διπλωματικές πηγές στην ελληνική πρωτεύουσα εκτιμούν πως για πρώτη φορά βρισκόμαστε πολύ κοντά σε θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτη κατάληξη.

Το ερώτημα που τέθηκε σε αρμόδια πηγή στην Αθήνα για το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα εάν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες στην ελληνική θαλάσσια περιοχή απαντήθηκε ως εξής: Δεν έχουμε επιλογή παρά να αντιδράσουμε.

Είναι σαφές πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει το βάρος εάν με τον ένα άλλο τρόπο καταπιεί νέα τελεσμένα από την Τουρκία. Θα αναγκασθεί σε παραίτηση.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως στην Αθήνα αναμένουν, όταν οι εξελίξεις φθάσουν στο παρά πέντε μιας σύγκρουσης, πως θα υπάρξουν παρεμβάσεις από τρίτους. Στην Αθήνα εκτιμούν πως θα υπάρξει παρέμβαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βεβαίως, τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό των ΗΠΑ δυσκολεύουν την όποια εμπλοκή, ενώ υπενθυμίζεται πως η χώρα διανύει προεκλογική περίοδο. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι Αμερικανοί διανύουν και μια περίοδο στρατηγικής αμηχανίας, ενώ είναι απόντες– με επιλογή τους- από την περιοχή. Αυτό το στρατηγικό κενό επιχειρεί να καλύψει η Άγκυρα, παρόλο που υπάρχουν κι άλλοι παίκτες δυνατότεροι που προαλείφονται για τον ρόλο αυτό, όπως είναι η Ρωσία αλλά και η Κίνα.

Πέραν των πιο πάνω, οι ΗΠΑ παραπέμπουν την Ελλάδα και την Τουρκία σε διάλογο για να λύσουν τις διαφορές τους. Ποιες είναι, όμως, οι διαφορές; Η Άγκυρα έχει γκριζάρει ελληνικές θαλάσσιες περιοχές ( όπως έπραξε και στην Κύπρο), τις διεκδικεί και τώρα προχωρεί στην αρπαγή τους. Σε ένα ενδεχόμενο διάλογο θα συζητηθεί ένας συμβιβασμός για τις γκρίζες περιοχές; Αυτό επιδιώκει η Τουρκία!

Είναι σαφές πως η παθητική αντιμετώπιση των τουρκικών επεκτατικών κινήσεων από την Αθήνα έχει φέρει τις εξελίξεις στο παρά πέντε μιας ενδεχόμενης κρίσης. Τώρα, λοιπόν, που έχει φθάσει ο κόμπος στο χτένι, επιχειρείται να προβληθεί μια διαφορετική προσέγγιση, περισσότερο σε σχέση με τη ρητορική που υιοθετείται στη δημόσια σφαίρα.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Αιγυπτιακά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν αγωνίζεται για μια τουρκική Λιβύη

Newsteam 0 Comments
Έχει γεωστρατηγικούς και ιδεολογικούς λόγους

Η Τουρκία και η Λιβύη ενίσχυσαν περαιτέρω τους διμερείς τους δεσμούς την Πέμπτη στη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ ενώ λίγες ώρες μετά ο στρατός του Χάφταρ αναγκάστηκε να υποχωρήσει κάτω από βομβαριδσμούς των τουρκικών μέσων και των μισθοφόρων του GNA.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον αλ Σάρατζ στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Λιβύη συμφώνησαν να επεκτείνουν τους δεσμούς τους, εντάσσοντας σε αυτούς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κάνοντας έτσι ο Ερντογάν το μεγάλο βήμα για την τουρκική επέκταση στην Βόρεια Αφρική όπως τονίζουν αιγυπτιακά δημοσιεύματα.

Η ιστορία θα κρίνει εκείνους που προκαλούν αιματοχυσία και δάκρυα στη Λιβύη υποστηρίζοντας τον πραξικοπηματία Χαφτάρ, δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά του, όπως αναφέρει το egyptnews.net, ο αλ Σάρατζ κήρυξε την τελική νίκη επί των δυνάμεων του Χαφτάρ, λέγοντας ηττήθηκες στην Τρίπολη, παραδέξου το.

Η Λιβύη του Ερντογάν

Οι ειδικοί λένε ότι ο Ερντογάν ελπίζει να σχηματίσει μια Λιβύη που μπορεί να διατηρήσει την πολιτική και οικονομική κυριαρχία της Τουρκίας στην περιοχή.

Το κύριο κίνητρο της Τουρκίας ήταν να αποτρέψει τη Λιβύη να πέσει κάτω από τον έλεγχο της Αιγύπτου και των ΗΑΕ, κάτι που θα ήταν ένα πλήγμα για τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Άγκυρας όχι μόνο στη Λιβύη αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο,  δήλωσε ο Νίγκαρ Γκόκσελ, διευθυντής της Τουρκίας στο International Crisis Group.

Από την επίσημη εμπλοκή της στον πόλεμο τον Ιανουάριο, η Τουρκία έχει αναπτύξει τις στρατιωτικές της δυνάμεις και  τις πολιτοφυλακές που μετέφερε από τη Συρία στη Λιβύη.

Παρά το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη από τα Ηνωμένα Έθνη, η Άγκυρα προμήθευσε επίσης αεροσκάφη και  συστήματα αεροπορικής άμυνας στην αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη, κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.

Η συμμετοχή της καταδικάστηκε έντονα από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία. Σε κοινή δήλωση τον Μάιο, οι πέντε χώρες ζήτησαν από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να σταματήσει την εισροή ξένων μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη.

Γεωστρατηγικοί λόγοι

Τον Νοέμβριο, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης- GNA.
Η συμφωνία πρόσθεσε περαιτέρω την απογοήτευση των γειτόνων της, κυρίως της Ελλάδας και της Κύπρου, που αμφισβητούν τα δικαιώματα γεώτρησης της Τουρκίας στα ύδατα τους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του με τον τοπικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό 24 TV την Τετάρτη δήλωσε ότι η συμφωνία παρέχει στην Άγκυρα δύο στόχους:

Πρώτον, τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και, δεύτερον, την προστασία των συμφερόντων μας στην υφαλοκρηπίδα μας.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι η Τουρκία ενδέχεται να ξεκινήσει εξερεύνηση πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο εντός τριών ή τεσσάρων μηνών.

Σύμφωνα με την αμερικανική γεωλογική έρευνα, η ανατολική Μεσόγειος περιέχει φυσικό αέριο αξίας περίπου 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από αυτό το αποθεματικό, η Τουρκία – παρά τη διαμαρτυρία της Ευρώπης – πραγματοποιεί γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στα βόρεια παράλια του διαιρεμένου νησιού της Κύπρου.

Εν τω μεταξύ, η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ εργάζονται για την ανάπτυξη ενός αγωγού που εκτιμάται από 7 έως 9 δισεκατομμύρια δολάρια για τη μεταφορά φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

Η συμφωνία της Τουρκίας με την Τρίπολη, λένε ορισμένοι εμπειρογνώμονες, θα μπορούσε να παρεμποδίσει το σχέδιο αυτό, δεδομένου ότι ο αγωγός θα πρέπει να περάσει στη εικαζόμενη δικαιοδοσία Τουρκίας-Λιβύης.

Η υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας μεταξύ της GNA και της Τουρκίας που αναγνωρίζει την τουρκική ερμηνεία, έχει προκαλέσει οργή και αποτελεί ώθηση στην Τουρκία να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης, δήλωσε ο  Τιμ Ίτον Tim, ανώτερος ερευνητής στο Chatham House.

Ιδεολογικοί λόγοι

Σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, αξιωματούχοι στην Άγκυρα ελπίζουν ότι ο θρίαμβος της Τρίπολης εναντίον του Χαφτάρ θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κυβέρνηση στην Τρίπολη, η οποία θα είναι ιδεολογικά συντηρητική και ευθυγραμμισμένη με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει υποστηρίξει στο παρελθόν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Κατασκευής, μια ισλαμιστική ομάδα της Λιβύης με στενούς δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, για να κερδίσει τη θέση της στην κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας- GNA.

Η ιδεολογική φιλοδοξία, λένε αυτοί οι ειδικοί, έχει θέσει την κυβέρνηση του Ερντογάν σε αντίθεση με τους ηγέτες των αραβικών χωρών όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) που βλέπουν την εμφάνιση ισλαμιστικών κομμάτων απειλή για τη δύναμή τους.

Οι δυνάμεις που ευθυγραμμίζονται με την GNA περιέχουν ορισμένα ισλαμιστικά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί να νικήσουν τον Χαφτάρ, δήλωσε ο Ίτον του Chatham House.

Ο  Καρίμ Μεζράν, ανώτερος συνεργάτης του Συμβουλίου Ατλαντικού, τόνισε ότι οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ της Τουρκίας και αρκετών αραβικών χωρών πυροδότησαν εδώ και χρόνια μια μάχη εξωτερικής πολιτικής όχι μόνο στη Λιβύη αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ.

Αμφισβητώντας το ιδεολογικό όραμα της Τουρκίας, δήλωσε ο Μεζράν, οι αραβικές χώρες ελπίζουν να αποτρέψουν την εγκαθίδρυση ισλαμιστικών καθεστώτων φιλικών με την Άγκυρα.

Συνεχίζεται από το 2011 όταν κατάλαβαν (οι αραβικές χώρες) ότι η Αραβική Άνοιξη μπορεί να αλλάξει την πολιτική ισορροπία στην περιοχή και αποφάσισαν να παρέμβουν από πρώτο χέρι για να αποτρέψουν τα ισλαμικά καθεστώτα σε αυτές τις χώρες, δήλωσε ο Μεζράν.

Στην Αίγυπτο ο Χάφταρ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τρίπολης, Άχμεντ Μάιτικ και ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σιγιάλα ταξίδεψαν στη Μόσχα, η οποία στηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ, ενώ αυτός μετέβη στην Αίγυπτο για να συναντηθεί με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ο Ν.Κοτζιάς και η επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12ν.μ στην Κρήτη

Newsteam 0 Comments

Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ στην Κρήτη πρότεινε να γίνει άμεσα ο Νίκος Κοτζιάς από το MEGA για να αντιμετωπιστεί το Τουρκολυβικό μνημόνιο.

Δεν είπε τίποτα, όμως, για το πως η ελληνική διπλωματία και οι άλλες ελληνικές υπηρεσίες αιφνιδιάστηκαν από την παράνομη τουρκολυβική θαλάσσια συμφωνία.

Και το ερώτημα είναι γιατί ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών δεν επεξέτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ν.μ στην Κρήτη;

Το ότι είχε έτοιμα τα προεδρικά διατάγματα και δεν πρόλαβε να εκδοθούν, δεν είναι ιδιαίτερα πειστικό, όταν επί χρόνια διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών.

Και ύστερα γιατί η επέκταση στα 12 μίλια να γίνει μόνο στη Κρήτη και όχι και στην Κάρπαθο και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου στα οποία δεν χρειάζονται οριοθετήσεις, αφού σε όλα αυτά τα νησιά η Τουρκία δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα;

Πολλά τα ερωτήματα, λίγες οι απαντήσεις.

 

Β.Ζ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για άσφαιρες δηλώσεις ΗΠΑ-Ε.Ε, που χαϊδεύουν Τουρκία

Newsteam 0 Comments

Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι. Αυτή η φράση ταιριάζει γάντι στους πανηγυρισμούς της Αθήνας και των μίντια για τις άσφαιρες δηλώσεις των ΗΠΑ και Ε.Ε που υποτίθεται κάνουν με τα κρεμμυδάκια την Τουρκία, τον Ερντογάν και τα επεκτατικά και επιθετικά αποτελέσματα της συνάντησης Ερντογάν-Σάρατζ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ανώνυμος(!) εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρειάστηκε την ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού OPEN για να απαντήσει και όχι να απαντήσει αυτοβούλως και σε υψηλό επίπεδο, σε σχέση με τη συνάντηση Ερντογάν Σάρατζ, μηρυκάζοντας παλαιότερες ανώδυνες τοποθετήσεις της αμερικανικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Στείτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να χαρακτηρίσει παράνομο το Τουρκολυβικό μνημόνιο ούτε ζήτησε την απόσυρσή του και αρκέστηκε να πει ότι είναι προκλητικό και αντιπαραγωγικό(shic), ενώ προσέθεσε γενικώς, λες και είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα στη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, χωρίς να αποδοκιμάσει την Τουρκία ή να δεσμευτεί για μέτρα σε βάρος της.

Παράλληλα ο ανώνυμος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πέταξε και μια ανοησία πολλών καρατίων, λέγοντας ότι το μνημόνιο που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη, το οποίο απέφυγε να χαρακτηρίσει παράνομο, δεν μπορεί να επηρεάσει, τάχα, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που έχουν τρίτες χώρες.

Από την άλλη μεριά ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε τη μεγάλη γκάφα με την οποία κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας . Επειδή, όμως, η Ελλάδα δεν έχει κηρύξει ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ζ. Μπορέλ άφησε ανοιχτή τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιχειρήσει έρευνες και γεωτρήσεις σε κάθε σημείο έξω από τα χωρικά ύδατα των νησιών μας.

Τέλος σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ομάδας MED7 (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία) εξέφρασαν γενικώς την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα και κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί γενικώς, τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε, αποφεύγοντας να μιλήσουν ρητά για το συγκεκριμένο, που είναι η έμπρακτη καταπάτηση από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα ΗΠΑ και Ε.Ε θα μιλάνε εύκολα, αγαπησιάρικα για τη χώρα μας, στις κρίσιμες επιλογές θα παριστάνουν τους επιτήδειους ουδέτερους και όταν έρθει η ώρα να κάνουν πράξεις υπέρ της Ελλάδας για να προασπίσει τα νόμιμα δικαιώματά της, θα συναγωνίζονται, ποιος άμεσα ή έμμεσα θα πρωτουποστηρίξξει την Τουρκία.

Όλα δείχνουν ότι το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εθελοδουλία του στα ξένα κέντρα και τις αυταπάτες του. Καλό είναι να τα εγκαταλείψει, όχι μόνο στα λόγια αλλά στις πράξεις και γρήγορα ο ελληνικός λαός.

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Να χαίρονται το καμάρι τους, τον Φ.Σάρατζ, οι ξεπουλημένοιτων Αθηνών

Newsteam 0 Comments

Μετά τη συνάντηση του Φ.Σάρατζ με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και τα όσα ληστρικά σε βάρος της χώρας μας συμφώνησε με το αφεντικό του στην Άγκυρα και πρόεδρο της Τουρκίας, θα έπρεπε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα να μην ξέρουν που να κρυφτούν.

Και όμως τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε τον Απρίλη του 2019 να αναγνωρίσει η Ε.Ε το φιλότουρκο καθεστώς Σάρατζ ως επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης όσο και η παραδομένη κυβέρνηση Μητσοτάκη-Δένδια-Παναγιωτόπουλου και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση που συνεχίζουν να αναγνωρίζουν προδοτικά τα ανδρείκελα του Ερντογάν στην Τρίπολη ζουν και βασιλεύουν, χωρίς ντροπή και χωρίς καμία συγγνώμη αλλά και χωρίς να υπάρχει καμία λαϊκή αγωνιστική αντίδραση για τα αίσχη τους και το ξεπούλημα και την ακραία υπονόμευση της χώρας.

Άραγε τόσο μεγάλη ανοχή δείχνει ο ελληνικός λαός, χειραγωγημένος από τα κυρίαρχα media που του κάνουν πλύση εγκεφάλου και εγκλωβισμένος από τον αγώνα για καθημερινή επιβίωση, μέσα στη μαύρη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλεια για επιβίωση;

Ή μήπως ο φόβος και η ανημποριά έχει φωλιάσει στις ψυχές μας και ανεχόμαστε να μας ληστεύουν οικονομικά και να μας ξεπουλάνε εθνικά χωρίς να αντιδρούμε;

Α.Ρ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ερντογάν-Σάρατζ:Σχεδίασαν τη ληστεία της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με βάση το τουρκολυβικό μνημόνιο

Newsteam 0 Comments

Σήμερα έκλεισε το διπλωματικό κομμάτι της αρπαγής από την Τουρκία της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς Ταγίπ Ερντογάν και Φαγιέζ αλ Σαράτζ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε έρευνες κι εξορύξεις σε όλο το μήκος της τουρκολιβυκής ΑΟΖ, η οποία ουσιαστικά πρόκειται για την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, υποστήριξε  θα συνεργαστεί με τη Λιβύη για να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου, ανακοινώνοντας μάλιστα και μία νέα θαλάσσια συμφωνία.

Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τη Λιβύη, περιλαμβανομένης της έρευνας και εξόρυξης, ώστε να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν στις δηλώσεις του τόνισε πως η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η εδραίωση πολιτικής σταθερότητας στη Λιβύη το συντομότερο δυνατό και συνέχισε: Παρά τις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χάφταρ η κυβέρνηση εθνικής ενότητας έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού.

Επίσης σημείωσε πως όσοι στηρίζουν τον πραξικοπηματία Χάφταρ που έπνιξε στο αίμα και τα δάκρυα τη Λιβύη, θα κριθούν από την ιστορία. Σε μία αιχμή κατά της Ρωσίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας διαμήνυσε πως δεν θα αφήσουμε τη Λιβύη στο έλεος των  πραξικοπηματιών και των μισθοφόρων.

Ο ίδιος τόνισε πως ο Χάφταρ δεν έχει θέση στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τσαβούσογλου σε δηλώσεις πολέμου κατά χώρα μαςς: Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα

Newsteam 0 Comments

Οι ρητές και κατηγορηματικές δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα διχοτομούν τα θαλάσσια δικαιώματα του Αιγαίου, θέτουν τα ελληνικά νησιά υπό την περικύκλωση τουρκικής ΑΟΖ και αποκλείουν την Ελλάδα από θαλάσσια δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτές οι δηλώσεις συνιστούν άτυπη αλλά ουσιαστική κήρυξη πολέμου σε βάρος της χώρας μας.

Και όμως ακόμα  η κατεστημένη πολιτική τάξη της Ελλάδας ζει σε άλλο πλανήτη!

Με την παρουσίαση χάρτη η Τουρκία επισημοποιεί την εκστρατεία που θα ξεκινήσει εντός των ελληνικών θαλάσσιων υδάτων πλησίον της Κρήτης, της Ρόδου και της Καρπάθου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε προς τις χώρες της περιοχής ότι για να υπάρξει σταθερότητα θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η παρουσίαση χάρτη από πλευράς Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθε λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας όπου επαναλήφθηκε η θέση για τα τουρκικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο παράλληλα με την απειλή ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί την αμφισβήτηση αυτών των δικαιωμάτων.

Ο Μ.Τσαβούσογλου εμφανίστηκε σε συνέντευξη σε τουρκικό κανάλι κρατώντας στα χέρια του ένα χάρτη στον οποίο παρουσιάζονται οι διεκδικήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, παρουσίασε την περιοχή στην οποία προτίθεται να προχωρήσει σε έρευνες η ΤΡΑΟ (τουρκική εταιρεία πετρελαίων). Περιοχή η οποία βρίσκεται εντός ελληνικών υδάτων και εφάπτεται των νήσων Κρήτης, Ρόδου και Καρπάθου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της χώρας του σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τον τουρκικό στρατό. Σημείωσε ότι κατά τον σχεδιασμό υπήρξε ευαισθησία από τουρκικής πλευράς προκειμένου να μην παραβιαστούν τα χωρικά ύδατα των έξι μιλίων των ελληνικών νησιών. Σύμφωνα με τον Μ. Τσαβούσογλου τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα αλλά έχουν χωρικά ύδατα έξι μιλίων και αυτό λήφθηκε υπόψη κατά τον σχεδιασμό των θαλάσσιων συνόρων.

Εμείς εκεί έχουμε συμφέροντα, έχουμε συμφέροντα στη Μεσόγειο, για τη σταθερότητα της περιοχής είναι σημαντικό, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε: Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη κανενός κι ούτε στα καλά καθούμενα έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε σε κανέναν, αλλά στο θέμα της υπεράσπισης των συμφερόντων μας όταν φτάσει η ώρα κάνουμε τα βήματά μας, τα κάναμε και θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε και από εδώ και πέρα.

Για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η στάση της Τουρκίας εκεί έχει δύο σκέλη: Πρώτον, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ‘Τ/κ λαού’ και δεύτερον βήματα εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως αυτός είναι και ο στόχος της συμφωνίας που υπέγραψαν με τη Λιβύη. Επανέλαβε ότι στόχος τους είναι να συνεργαστούν με όλους πλην της ε/κ πλευράς η οποία πρέπει να συμφωνήσει με την ‘τδβκ’ για να υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε λέγοντας: Τι δείχνει αυτό; Ότι είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά μέχρι σήμερα οι άλλες χώρες η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και οι άλλες χώρες, αποκλείοντάς μας από την περιοχή, μεταξύ τους και με τον ε/κ τομέα -Κυπριακή Δημοκρατία- έκαναν συνεργασία μεταξύ τους. Εμείς τους λέμε καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν έχει ισχύ και καμιά συνεργασία δεν θα έχει αποτέλεσμα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε: Δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα. Εάν θέλετε να κάνετε συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, ελάτε σε μας. Στο Λονδίνο ο Πρόεδρός μας είπε στον Μητσοτάκη ‘ελάτε να κάνουμε συμφωνία’ αλλά η Ελλάδα αντί να κάνει συμφωνία με μας, προσπάθησε να κάνει παράπονα εναντίον μας δεξιά και αριστερά.

Μοχλός πίεσης

Μέχρι στιγμής υπάρχουν καταγραμμένες, κι επί χάρτου, οι προθέσεις της Άγκυρας. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα προχωρήσει η Τουρκία και σε έρευνες και γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Διακόπουλο, αντιναύαρχο ε.α. και σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Έλληνα πρωθυπουργού: Αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένας σχεδιασμός, ο οποίος αποτελεί και λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τη χώρα μας. Βέβαια, η Τουρκία γνωρίζει πως δεν έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και για αυτό προσπαθεί να φέρει τη χώρα μας σε μια καθαρά πολιτική συζήτηση. Για τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου ο ίδιος απάντησε πως τέτοιες συζητήσεις που ήδη γίνονται δεν έχουν δυσάρεστες καταλήξεις, ενώ για το ενδεχόμενο να παραβιάσουν τα υδάτινα σύνορα της χώρας μας τόνισε: Θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ε.Ε: Αφήνει περιθώρια στην Τουρκία καταπάτησης της υφαλοκρηπίδας ελληνικών νησιών!!!

Newsteam 0 Comments

Με την άδεια της… ΕΕ θα πραγματοποιήσει η Τουρκία τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε Ρόδο, Κάρπαθο & Κρήτη, αφού ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία να μην τρυπήσει εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδος, δηλαδή εντός 6 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές.

Αυτό ακριβώς (6 μίλια) ήταν και το περιθώριο που άφησε στη χώρα μας η τουρκική κυβέρνηση στο ΦΕΚ με το οποίο προανήγγειλε τις έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ και τα δικαιώματά της πέρα των 6 ναυτικών μιλίων πηγάζουν από την υφαλοκρηπίδα της.

Άρα για την ΕΕ δεν ισχύει η ελληνική υφαλοκρηπίδα και η παράνομη τουρκική ΑΟΖ υπερισχύει αυτής;

Ο Μπορέλ συνέχισε αναφέροντας πως σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία.

Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν.

Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τα 24 οικόπεδα που έχει προκλητικά και απαράδεκτα οριοθετήσει η Τουρκία

Newsteam 0 Comments
Αέρας κοπανιστός οι αντιδράσεις της κυβέρνησης

Τον χάρτη των 24 οικοπέδων που έχει οριοθετήσει η Άγκυρα από τις ακτές της μέχρι το σημείο που, με βάση το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την Τρίπολη τον περασμένο Δεκέμβριο, εφάπτονται τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας και Λιβύης, αποκαλύπτει σήμερα η Κ. Ο χάρτης αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας και αποτελεί την ουσιαστική απεικόνιση των τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως η υφαλοκρηπίδα, καθώς κάποια από αυτά τα οικόπεδα βρίσκονται έξι ναυτικά μίλια και ανατολικά από τη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Ανατολική Κρήτη. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς την Άγκυρα, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη να απαντήσει σε περίπτωση που η Τουρκία επιλέξει να προχωρήσει στην υλοποίηση ερευνών στις συγκεκριμένες περιοχές.

Χθες εκλήθη, επίσης, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν, στον οποίο και επιδόθηκε διάβημα για τη δημοσίευση του αιτήματος ερευνών από την εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Οζουγκέργκιν απάντησε μεταξύ άλλων ότι οι θέσεις της Τουρκίας για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου είναι γνωστές και πρόσθεσε ότι δεν είναι αργά για συνομιλίες ανάμεσα σε δύο γείτονες. Δεδομένου, πάντως, ότι η ΤΡΑΟ έχει ζητήσει άδεια για έρευνες, μάλιστα στα οικόπεδα που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στα ελληνικά νησιά, προεξοφλείται ότι η έγκριση θα δοθεί. Εκείνο που δεν γνωρίζει, βεβαίως, αυτή τη στιγμή κανένας είναι το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα επιλέξει η Άγκυρα να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες.

Συγκεκριμένα, η οριοθέτηση 24 οικοπέδων με ονομασίες Ο 20, Ο 21, P 20, P 21, R 18, R 19, R 20, R 21, S 16, S 17, S18, S 19, S 20, S 21, T 16, T 17, T 18, T 19, U 16, U 17, U 18, U 19, V 18 και V 19 απλώνεται από τα νοτιοανατολικά της Κρήτης μέχρι τον κόλπο του Φετιγέ (κόλπος Τελμησσού) που βρίσκεται στις μικρασιατικές ακτές στα βόρεια της Ρόδου. Η δυτική οριογραμμή των οικοπέδων Ο 20, P 20, R 18, R 19, S 16, S 17 και Τ 16 φθάνει μέχρι και έξι ναυτικά μίλια από τα ελληνικά νησιά με κατεύθυνση από τη Ρόδο έως και την Κρήτη και ακολουθεί την ακριβή χάραξη του τουρκολιβυκού μνημονίου. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΤΡΑΟ ζητάει έρευνες σε αυτά τα σημεία και όχι σε αυτά που βρίσκονται ελαφρώς ανατολικότερα. Απομένει να φανεί αν η κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτζ θα ζητήσει έρευνες και στη λιβυκή πλευρά, όπως τουλάχιστον αυτή έχει οριοθετηθεί με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Έως αυτή τη στιγμή πάντως, η Άγκυρα κινείται με βάση το πιο επιθετικό σενάριο, αυτό των ερευνών όχι στη λιβυκή πλευρά της συμφωνίας, αλλά στην τουρκική, η οποία παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και τις υπόλοιπες θαλάσσιες ζώνες που η Αθήνα μελλοντικά θα μπορούσε να διεκδικήσει (ΑΟΖ και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια).

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και στο διεθνές δίκαιο τη θάλασσας, ανέφερε ο κ. Ν. Δένδιας.

Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται, βήμα βήμα, να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος και επισήμανε ότι αυτή η κίνηση αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και στο διεθνές δίκαιο τη Θάλασσας. Και κατέληξε ότι οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει. Η Αθήνα θα προχωρήσει και σε όλες τις υπόλοιπες ενδεδειγμένες διπλωματικές κινήσεις.

*Βασίλης Νέδος

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »