Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στάση εργασίας ενάντια σε μειώσεις μισθών και απολύσεις

Newsteam 0 Comments

Στάση εργασίας για τις τρεις πρώτες ώρες εργασίας και συγκέντρωση στην έδρα του ομίλου, Ερμού 25 Νέα Κηφισιά, στις 8 π.μ., πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουλίου, με απόφαση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, οι εργαζόμενοι στον ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Οι εργαζόμενοι πληρώσαμε πολλά… Δε θα πληρώσουμε ξανά

Την Παρασκευή 10 Ιούλη, η διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε, μέσω νυχτερινού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους εργαζόμενους των θυγατρικών της (ΑΚΤΩΡ, ΤΟΜΗ και ΑΚΤΩΡ FM), το νέο γενικευμένο αντεργατικό πογκρόμ. Στην εν λόγω ανακοίνωση – μνημείο μένους ενάντια στους εργαζόμενους στις εργαζόμενες – όπου η διοίκηση κατάφερε να χωρέσει τόσο  την ανάπτυξη και τον χορό των εκατομμυρίων που είναι να έρθουν όσο και την επαπειλούμενη περικοπή των εργατικών δικαιωμάτων, στάλθηκε ένα σαφές μήνυμα: θα ξαναματώσετε προκειμένου να έχουμε τα κέρδη που επιδιώκουμε. Η νέα επίθεση βάζει ξανά στο στόχαστρο αυτούς κι αυτές που έχουν εργασιακές σχέσεις λάστιχο, που δεν σταμάτησαν να δουλεύουν και ρίσκαραν την υγεία τους με τον COVID , τους οικοδόμους και εργατοτεχνίτες με τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα (2 εργάτες έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους με ευθύνη της εργοδοσίας το τελευταίο τρίμηνο). Όλους αυτούς που με την βαθιά εκμετάλλευσή τους, τον νόμιμα απλήρωτο χρόνο δουλειάς τους, δημιούργησαν τα δις Ευρώ κερδοφορίας και έφεραν τον Ελλάκτωρ στη θέση του εθνικού πρωταθλητή των κατασκευών τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι εργαζόμενοι κι οι εργαζόμενες που παραμένουν, μετά τις εκαντοντάδες απολύσεις της τελευταίας διετίας της αναδιάρθρωσης, τώρα καλούνται να συναινέσουν στο τελεσίγραφο και να αποδεχτούν: μειώσεις μισθών (από 4% έως 15% επί του μεικτού και 6% έως 20% επί του καθαρού), πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης (για ηλικίες από 40 έως 55 ετών) και Sabbatical (για τους άνω των 55). Οι περικοπές είναι τέτοιες που ακόμα και όσοι δουλεύουν στα έργα με 1000€ μεικτά (715€ καθαρά), προβλέπεται να έχουν μείωση 4% επί του μεικτού μισθού! (6% στον καθαρό μισθό).

Έχουν προηγηθεί πάνω από 700 απολύσεις από τον Ιούνη του 2018, μεταξύ των οποίων δεκάδες τηλε-απολύσεις εργαζόμενων που βρίσκονταν σε καθεστώς τηλεργασίας στην πανδημία. Οι καθυστερήσεις μισθών φτάνουν τον ένα μήνα για τους μηχανικούς με ΔΠΥ ενώ στα έργα εξωτερικού υπερβαίνει τους δύο και τρεις μήνες κατά περίπτωση. Οι εργαζόμενες με ΔΠΥ λαμβάνουν χαριστικά άδεια μητρότητας 25 ημερών. Η επίθεση περιλαμβάνει απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων με επιλογή ασφάλισης αυταπασχολούμενου για τα μπλοκάκια, επίθεση μέσω του αντιδραστικού Κώδικα Δεοντολογίας στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση, με ενεργοποίηση του χαφιεδισμού της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγγελιών. Στο διάστημα της πανδημίας ήταν ανύπαρκτα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων έναντι του κορωνοϊού στα εργοτάξια. Ενώ τα ανεπαρκή μέτρα υγείας και ασφάλειας στα έργα προκαλούν διαρκώς νέα ατυχήματα.

Ωστόσο το πρόγραμμα μείωσης του λειτουργικού κόστους που ήδη εξελίσσεται με την πίεση των στελεχών για αποκατάσταση της ρευστότητας και εξασφάλιση τραπεζικής δανειοδότησης έχει και ψιλά γράμματα που η Διοίκηση δεν ανέφερε στην ανακοίνωση ούτε στα πληρωμένα δημοσιεύματα που κατακλύζουν έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Η διοίκηση του Ελλάκτωρ αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες σταδιακά για να αποφύγει την κατακραυγή:

  1. Το πρόγραμμα μαζικών απολύσεων συνεχίζεται κανονικά. Ακόμα και εάν οι εργαζόμενοι αποδεχτούν τις μειώσεις μισθών δε διασφαλίζουν τη θέση εργασίας τους.

  2. Όσοι δεν αποδεχτούν τη μείωση μισθού απειλούνται με απόλυση μέχρι 31/8/2020.

  3. Οι εργαζόμενοι με ΔΠΥ απειλούνται με απώλεια της νόμιμης αποζημίωσης τους. Ακόμα και αυτές τις θεσμικά κατοχυρωμένες αποζημιώσεις απόλυσης (μέσω της κλαδικής ΣΣΕ που είχε υπογράψει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών με τους εργοδοτικούς φορείς) για τα μπλοκάκια η διοίκηση τις εμφανίζει ως οικειοθελείς παροχές του εργοδότη, θέτοντας ευθέως υπό αίρεση τη μελλοντική απόδοσή τους.

  4. Όσοι επιλέξουν εθελούσια αποχώρηση με αυξημένη αποζημίωση, δε διασφαλίζουν ότι θα την πάρουν. Εφόσον η εταιρεία κρίνει ότι είναι απαραίτητοι με βάση τις ανάγκες θα τους επιβάλει μείωση μισθού επί ποινή απόλυσης εάν δεν αποδεχτούν

Ζητούν από τους εργαζόμενους να επιλέξουν τον τρόπο εκτέλεσής τους. Δεν είναι μόνο οι περισσότερες από 700 απολύσεις της διετίας. Μεγάλο τμήμα των εργαζόμενων έχει ήδη υποστεί σημαντική μείωση μισθού στα χρόνια της προηγούμενης κρίσης.

Σήμερα αποδεικνύεται περισσότερο από ποτέ ότι η αποδοχή των απολύσεων, των μειώσεων μισθών και απωλειών δικαιωμάτων δεν διασφαλίζει ούτε τις θέσεις εργασίας, ούτε βέβαια την επαναφορά του 50% των απωλειών που σήμερα δήθεν υπόσχεται ο Ελλάκτωρ μέχρι τα τέλη του 2022.

Ο πραγματικός στόχος της αντεργατικής επίθεσης

Στόχος του Ελλάκτωρ είναι η διασφάλιση μεγαλύτερων κερδών για τους μετόχους και τις τράπεζες που τον δανείζουν.  Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχοντας όλα τα αντεργατικά όπλα της κυβέρνησης ΝΔ σήμερα και του κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χθες, στοχεύει μακριά: θέλει να διαμορφώσει εκείνους τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα  και χωρίς κόστος, ώστε να είναι εγγυημένη η νέα απογείωση των κερδών της. Τα κέρδη δεν πέφτουν απ’ τον ουρανό αλλά προκύπτουν απ’ την εκμετάλλευση των εργαζόμενων. Οι μαζικές απολύσεις συνοδεύονται από την άκρατη εντατικοποίηση για όσους μένουν και βγάζουν την ίδια με πριν ή και επιπλέον δουλειά. Γι’ αυτό απολύσεις και εθελούσιες αποχωρήσεις ισοδυναμούν με επένδυση για τους εργοδότες. Μαζί με τις μειώσεις μισθών και αφαίρεση ασφαλιστικών και υπόλοιπων εργασιακών δικαιωμάτων συμπιέζουν ακόμα περισσότερο το κόστος εργασίαςφέρνουν τον όμιλο σε πλεονεκτική προοπτική ώστε να σπάσει τα ρεκόρ κερδοφορίας την επόμενη μέρα της έναρξης των νέων μεγάλων έργων στις Κατασκευές. Η επίθεση του Ελλάκτωρ αποτελεί οδηγό για τους υπόλοιπους κατασκευαστικούς ομίλους και τεχνικές –μελετητικές εταιρείες και για όλο τον κλάδο μελέτης-κατασκευής.

Άλλωστε οι συμμετοχές στις άλλες εταιρείες του Ομίλου, οι δημόσεις παχυλές συμβάσεις και το σημερινό ανεκτέλεστο του Ομίλου φτάνει και περισσεύει για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και μισθοί. Σήμερα ο Ελλάκτωρ διατηρεί και επεκτείνει κερδοφόρες δραστηριότητες στους υπόλοιπους, εκτός Κατασκευών, τομείς: Παραχωρήσεις Αυτοκινητοδρόμων, Ενέργεια, Απορρίμματα, Διαχείριση Ακινήτων. Έτσι ενώ απομυζά περίσσεια κρατικού χρήματος επιστρέφει στην κοινωνία περίσσεια εκμετάλλευση, απολύσεις και μειώσεις εργατικών δικαιωμάτων.

Ο Ελλάκτωρ αλλά και οι υπόλοιποι όμιλοι πληρώνονται από το κράτος που με τη φοροληστεία των εργαζόμενων χρημαδοτεί τα Έργα, ανεξάρτητα απ’ τους όρους εργασίας και τους μισθούς των εργαζόμενων που παράγουν το κατασκευαστικό έργο.

Το κράτος δεν προστατεύει θέσεις εργασίας, μισθούς και δικαιώματα αλλά τα κέρδη των μετόχων και των τραπεζών, τις οποίες ανακεφαλαιοποίησε ξανά και ξανά με τις δικές μας αιματηρές θυσίες.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι μέτοχοι του ομίλου, δεν πήραν μερίδιο από τα προηγούμενα κέρδη, ούτε θα πάρουν μερίδιο από τα μελλοντικά. Η έξοδος από τη νέα κρίση του συστήματος δεν θα είναι για όλους, έχει προϋποθέσεις: ανεργία και εξαθλίωση με νέες απώλειες των εργαζόμενων ώστε να διασφαλιστεί η νέα εκτόξευση κερδών για τους εργοδότες.

Δεν υπογράφουμε τη σφαγή μας! Να σταθούμε όρθιοι απέναντι στο τελεσίγραφο

Καλούμε τους εργαζόμενους του ΑΚΤΩΡΑ να μην αποδεχτούν τις μειώσεις μισθών, ούτε τις επερχόμενες απολύσεις και εθελούσιες αποχωρήσεις. Η εργοδοτική επίθεση δεν πρόκειται να σταματήσει με τις δικές μας υποχωρήσεις. Αντίθετα θα ζητηθούν σύντομα νέες θυσίες. Δεν τσιμπάμε με την ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού την οποία επιδιώκει ενωμένη η εργοδοσία του κλάδου και η οποία στόχο έχει την καθήλωση των εργατικών δικαιωμάτων στην επόμενη φάση.

Το σχέδιο της εργοδοσίας πρέπει να μας βρει αποφασιστικά ενωμένους απέναντι τους!

Οι εργαζόμενοι του Ελλάκτωρ δεν είναι μόνοι. Παίρνουμε απόφαση αγώνα και σηκώνουμε το ανάστημά μας. Αδύναμοι είναι αυτοί όταν μας βρουν απέναντί τους αποφασισμένους για το δίκιο μας.

Το δίκιο θα κριθεί στο δρόμο, όπως πάντα έτσι και σήμερα: Με την ένταξη στα ταξικά σωματεία, τη σύγκρουση με τη εργοδοσία μαζί με τις υπόλοιπες ζωντανές ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος.

  • Καλούμε τη Διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ να πάρει πίσω αμέσως το κατάπτυστο αντεργατικό τελεσίγραφο

  • Καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας για τη διάσωση των κερδών του Ομίλου

  • Διεκδικούμε αναπλήρωση των απωλειών και υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες μας

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλούμε τους εργαζόμενους με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς να οργανώσουμε την αντίστασή μας ενάντια στην επίθεση. Να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις για την ακύρωση του αντεργατικού σχεδίου.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τον Μάρτιο τηλεαπολύσεις, τον Απρίλιο χωρίς μισθό!

Newsteam 0 Comments

Τις απολύσεις εργαζομένων μέσω ηλεκτρονικής ενημέρωσης και την καθυστέρηση των μισθών του Απριλίου από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνιτών, που διοργανώνει συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή 29 Μαΐου στις 8 π.μ.

Η ανακοίνωση του σωματείου: 

Η διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δε χάνει ευκαιρία να αξιοποιεί όλα τα αντεργατικά μέτρα που παρέχει η κυβέρνηση της ΝΔ και να επιδεικνύει διαρκώς την εταιρική κοινωνική ευθύνη της, σε καιρούς πανδημίας: με πογκρόμ τηλε-απολύσεων, με τηλε-χορήγηση υποχρεωτικών αδειών για τις δύο εβδομάδες του Πάσχα στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που εργάζονταν απ’ το σπίτι, με υποχρεωτική επιστροφή στα εργοτάξια και στα γραφεία χωρίς να τηρούνται τα αναγκαία μέτρα υγείας και ασφάλειας ενώ πλέον η καθυστέρηση πληρωμής μισθού στα έργα εσωτερικού υπερβαίνει τον ένα μήνα και στα έργα εξωτερικού υπερβαίνει τους δύο και τρεις μήνες κατά περίπτωση, ενώ μεγαλύτερης διάρκειας είναι οι απληρωσιές για το υπεργολαβικό προσωπικό

Η διοίκηση εκμεταλλεύεται τη νέα κανονικότητα που έρχεται σαν δήθεν φυσικό επακόλουθο της πανδημίας, για να συνεχίσει και να κλιμακώσει την επίθεση της. Δεν της αρκούν οι επιδοτήσεις δημοσίου χρήματος (11 εκ. ενίσχυση για αυτοκινητοδρόμους λόγω χαμηλής κυκλοφορίας, αποζημιώσεις για το Μετρό Θεσσαλονίκης), τα δάνεια τραπεζών- που εμείς έχουμε χιλιοπληρώσει- για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ομίλου (670 εκ.), ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η κερδοφορία των μετόχων της αλλά και του τραπεζικού κεφαλαίου με την εγγύηση του κράτους. Ταυτόχρονα όχι μόνο δε δεσμεύεται να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα αλλά προαναγγέλλει απολύσεις και μείωση του κόστους εργασίας όπως αποκαλεί το μισθό και τα εργασιακά κι ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του ομίλου και των υπεργολάβων δεν είναι τράπεζες να χορηγούν πίστωση στον εργοδότη τους. Έχουν άμεσες πιεστικές ανάγκες, όπως και οι οικογένειες τους, για να καλύψουν και δε γίνεται να ζουν κάθε μήνα με την αβεβαιότητα πότε θα μπει ο μισθός. Οι εργαζόμενοι είναι που επωμίζονται το κόστος των δημόσιων έργων και της έκθεσης των τραπεζών, οι εργαζόμενοι είναι που κατασκευάζουν τα έργα και οι εργαζόμενοι είναι που μένουν τελικά απλήρωτοι! Από τα μέσα Μάρτη έχουν απολυθεί δεκάδες εργαζόμενοι, ενώ από τον Ιούλιο του 2018 η εργοδοσία έχει προβεί συνολικά σε 675 απολύσεις.

Στα εργοτάξια όπου οι οικοδόμοι, οι τεχνίτες και οι μηχανικοί, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και προχώρησαν μαχητικά σε παύση των εργασιών, έγιναν συνελεύσεις εργαζόμενων και χρήση του μέσου της επίσχεσης εργασίας, η διοίκηση κατέβαλε τους μισθούς. Όπου υπάρχει οργάνωση και αποφασιστικότητα των εργαζόμενων μπορούν να ασκηθούν πιέσεις και να αντιμετωπιστεί η εργοδοτική επίθεση. Η λογική της αναμονής, του σφάξε με αγά μου να αγιάσω μας φέρνει πάντα σε μειονεκτική θέση να διαπραγματευόμαστε πόσα ακόμα θα χάσουμε, οι διαρκείς παραχωρήσεις δε σώζουν τις θέσεις εργασίας μας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να πληρώσει ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ το κόστος για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων υγείας και ασφάλειας στα εργοτάξια.

Το θαύμα των πρωταθλητών κατασκευαστικών ομίλων φτιάχτηκε με μαζικές απολύσεις, εργοδοτικά εγκλήματα–ατυχήματα, εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Προκειμένου να προστατευτούν οι μέτοχοι και τα κέρδη τους στις νέες επενδύσεις του ομίλου σε έργα υποδομής, κατασκευές, ενέργεια, απορρίμματα κλπ επιβάλλουν νέα αντεργατικά μέτρα. Η νέα κρίση φέρνει ανεργία και αναδουλειά, την εργοδοτική τρομοκρατία των απολύσεων και της μείωσης μισθών και δικαιωμάτων. Ήδη αντιλαμβανόμαστε με πράξεις και όχι με λόγια τι σημαίνουν τα κυβερνητικά καλέσματα να βάλουμε πλάτη ώστε να βγούμε όλοι μαζί –ζωντανοί από τη βαθιά κρίση: Σημαίνει δημόσιο χρήμα προς τους ομίλους και προσπάθεια για εφαρμογή των παλιών και νέων αντεργατικών μέτρων στους εργαζομένους.

Καλούμε τους εργαζόμενους του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και όλων των ομίλων και των υπόλοιπων εταιρειών του κλάδου, να οπλιστούμε με την πείρα από την εργοδοτική επίθεση που ποτέ δε σταμάτησε αντίθετα με αφορμή την πανδημία κλιμακώνεται και γενικεύεται στον κλάδο. Να πάρουμε απόφαση αγώνα και να σηκώσουμε το ανάστημά μας. Να μη δεχτούμε να πληρώσουμε ξανά τη νέα κρίση. Έχουμε ένα μόνο δρόμο: τη δημιουργία επιτροπών του σωματείου στον ΕΛΛΑΚΤΩΡ και αλλού, την οργάνωση στα ταξικά σωματεία, τη σύγκρουση με τη εργοδοσία μαζί με τις υπόλοιπες ζωντανές ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος. Καλούμε τη Διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ:

να καταβάλει άμεσα τους οφειλόμενους μισθούς σε όλους τους εργαζόμενους της αλλά και τις οφειλές προς υπεργολάβους. Τακτική καταβολή μισθού την τελευταία εργάσιμη του μήνα.

να ανακαλέσει τις προηγούμενες καταχρηστικές απολύσεις και να ακυρώσει το πρόγραμμα απολύσεων που έχει προαναγγείλει

να πάρει πίσω κάθε αρνητική μεταβολή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς, στα εργασιακά δικαιώματα που επέβαλε στο όνομα αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως οι υποχρεωτικές άδειες

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΜΤ
ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 Μαΐου 2020 & ΩΡΑ 8πμ.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »