Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Σπάζοντας την τουρκική επιχείρηση περικύκλωσης

Newsteam 0 Comments

Η Τουρκία επιχειρεί στην περικύκλωση του ελληνισμού, πολιτικά-νομικά αλλά και στρατιωτικά. Το γνωστό μνημόνιο με το καθεστώς της Τρίπολης, που ενεργεί ως προτεκτοράτο της Άγκυρας, αλλά και η στρατιωτική συμφωνία με την Αλβανία, το κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η εδραίωσή της στη Συρία, συμπληρώνουν σχεδόν την πλήρη περικύκλωση. Σημειώνεται συναφώς ότι με τη συμφωνία Τουρκίας-Αλβανίας, τουρκικά πολεμικά πλοία θα μπορούν να ελλιμενίζονται στη ναυτική βάση του Αυλώνα στη νότια Αλβανία.

Μπορεί κανείς, βλέποντας τον χάρτη, να αντιληφθεί πώς κινείται η Άγκυρα, η οποία έχει ως στρατηγικό στόχο να καταστήσει την Ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη. Θα μπορεί διά της ισχύος, ενδεχομένως και χωρίς κόστος, προβάλλοντας τον φόβο, να επιβάλλει τους σχεδιασμούς της.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία διαμορφώνει έναν κύκλο γύρω από την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Λιβύη και το Ισραήλ. Μεταξύ των στρατηγικών στόχων της κατοχικής Τουρκίας είναι, σύμφωνα με τον Γ. Χαραλαμπίδη (Σημερινή, 14.6.2020), η δημιουργία αεροναυτικής Βάσης κοντά στον κόλπο της Σύρτης για να εδραιωθεί και στη Βόρειο Αφρική και στα νότια της Κρήτης. Βάσεις έχει ήδη στο Κατάρ και στη Σομαλία.

Η στρατηγική της περικύκλωσης εφαρμόζεται βαθμηδόν. Προσπαθεί να ελέγξει αυτές τις χώρες ή να αυξήσει την επιρροή της σε αυτές. Ένα από τα εργαλεία είναι να δημιουργεί και εσωτερικά προβλήματα, προκαλώντας αποσταθεροποίηση, με επιδίωξη την αποδυνάμωσή τους (π.χ. η ενίσχυση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο).

Σχηματικά αλλά και ουσιαστικά ο σχεδιασμός αυτός, εάν δεν αποτραπεί, θα δημιουργήσει έναν ντε φάκτο έλεγχο της περιοχής.
⦁    Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται ενώπιον μιας πιεστικής, ασφυκτικής κατάστασης, που επιχειρεί να επιβάλει η Άγκυρα. Η Κυπριακή Δημοκρατία αυτό το αντιλαμβάνεται από το 1974 και εντεύθεν, πιο πιεστικά, ωστόσο, την τελευταία περίοδο στην ΑΟΖ. Η Ελλάδα για χρόνια ήθελε να αποφύγει την πραγματικότητα, είτε υποβαθμίζοντας τον κίνδυνο είτε αλληθωρίζοντας. Τώρα, όμως, που ο κίνδυνος είναι πλέον ορατός και πλησιάζει, προφανώς και η Αθήνα σπεύδει για να τον αντιμετωπίσει.

Οι τακτικισμοί προφανώς και δεν θα αντέξουν στην πίεση των εξελίξεων, που αναμένεται να είναι ραγδαίες. Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν τα περιθώρια για κατευναστικές κινήσεις. Απειλείται η κυριαρχία τους και η όποια υποβάθμιση των τουρκικών ενεργειών θα αποβεί μοιραία κίνηση. Ούτε τα παρακάλια δεν αποδίδουν.

Πολλοί διερωτούνται τι πρέπει να γίνει. Κάποιοι θέτουν το ερώτημα τούτο επειδή πραγματικά αναζητούν διέξοδο από τις ασφυκτικές πιέσεις της Άγκυρας. Άλλοι το θέτουν για να καταλήξουν στην πεπατημένη πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να τα βρούμε με την Τουρκία. Πώς; Προσφέροντας γην και ύδωρ για να γλυτώσουμε από τον τουρκικό πονοκέφαλο. Αυτό, βέβαια, δεν θα γίνει καθώς ο πονοκέφαλος θα εξελιχθεί σε… εγκεφαλικό.

Αυτό που προέχει είναι όπως γίνουν κινήσεις σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, ώστε να περιοριστούν οι ενέργειες της Άγκυρας. Εργαλεία υπάρχουν σε όλα αυτά τα πεδία. Εάν ενεργοποιηθούν θα αποτραπούν τα χειρότερα. Το γεγονός ότι η Άγκυρα παρενοχλεί κι άλλες χώρες αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για μεγαλύτερη αντίδραση.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα τουρκική φρεγάτα λόκαρε γαλλικό πολεμικό σκάφος, όταν στα πλαίσια ελέγχου πλησίασε ύποπτο πλοίο, που κατευθυνόταν στη Λιβύη. Με πολλή καθυστέρηση και αφού το γαλλικό πολεμικό αποχώρησε, αντέδρασε το Παρίσι διά του Προέδρου Μακρόν. Στην εξίσωση ενδέχεται να μπει και η ματαίωση της επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη των ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ της Ρωσίας. Όλα αυτά μπορεί να μην σημαίνουν τίποτε, ενδέχεται, ωστόσο, να προσφέρουν δυνατότητες για ισχυροποίηση του αντιτουρκικού μπλοκ. Κάθε δυνατότητα αξιοποιείται, όπως και κάθε ευκαιρία.

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο συνιστά εγκατάλειψη της Κύπρου

Newsteam 0 Comments

Όταν η Τουρκία υπέγραφε το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη, στην Άγκυρα ανέμεναν πως η Ελλάδα θα προχωρούσε, ως απάντηση, στην οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Αθήνα, όμως, έστειλε αδιάβαστη την Άγκυρα! Δεν έπραξε το αναμενόμενο και αυτό γιατί προφανώς φοβήθηκε την τουρκική αντίδραση.

Φοβήθηκε πως η Τουρκία θα έστελνε στην περιοχή φρεγάτες. Οι φρεγάτες ούτως ή άλλως κυκλοφορούν και το καθεστώς Ερντογάν έχει εξαγγείλει σεισμικές έρευνες στην περιοχή της Κρήτης, με στόχο τις γεωτρήσεις. Κι όλα αυτά γιατί προφανώς δεν υπήρξε ελληνική αντίδραση στην προσπάθεια της Άγκυρας να επιβάλει νέα τετελεσμένα.

Μια χώρα σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτικές αναλόγως και του βαθμού αντίδρασης, που καταγράφεται στην αντίπερα όχθη. Κινήσεις αποτροπής μετρούν και λαμβάνονται υπόψη. Στην προκειμένη περίπτωση οι αντιδράσεις, πέραν των κλαψουρισμάτων, αναλώθηκαν σε απαντήσεις ρητορικού χαρακτήρα.

Η ελληνική κυβέρνηση όταν η κατοχική Τουρκία άρχισε βαθμηδόν να εφαρμόζει το μνημόνιο με τη Λιβύη, ως κομμάτι του πάζλ του μεγαλεπήβολου σχεδίου της Γαλάζιας Πατρίδας, άρχισε τις κινήσεις αντιμετώπισης, αξιοποιώντας διάφορα διπλωματικά εργαλεία. Αναζήτησε παλαιότερες ενέργειες που εκκρεμούσαν και προχώρησε στην αναθέρμανση συζητήσεων με τρίτες χώρες.

Λάθος η μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο

Στη βάση αυτή, λοιπόν, προχώρησε στον καθορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία και προσπαθεί εδώ και μήνες να πράξει τούτο με την Αίγυπτο. Εάν υπέγραφε συμφωνία με την Κύπρο προφανώς και θα διευκολυνόταν και η οριοθέτηση με την Αίγυπτο, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, θέτει απαιτήσεις, που συνδέονται και με διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του κρατικού μηχανισμού της χώρας.

Όπως μεταδίδεται από την Αθήνα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν συζητήσεις για τμηματική συμφωνία Ελλάδος και Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Να συμφωνηθεί εκεί όπου δεν υπάρχουν διαφορές. Και να αφήσουν για μεταγενέστερα περιοχές για τις οποίες υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ή δεν θέλουν να αγγίξουν, όπως είναι αυτή νοτίως και δυτικά της Κύπρου.

Το Κάιρο, παρά τις διαφορές με την Άγκυρα, δεν θέλει να εμπλακεί στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Είναι σαφές πως εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο για ΑΟΖ, αυτό θα σημαίνει πως εγκαταλείπει την Κύπρο. Αυτό σημαίνει πως εγκαταλείπει το χώρο που ενώνει τα δυο κράτη. Κι αυτό γιατί δεν θέλει να προκαλέσει την Τουρκία.

Θα πρόκειται για μια κίνηση αυτοχειρίας για τον Ελληνισμό, μια ενέργεια προσαρμογής στις αξιώσεις της κατοχικής δύναμης. Το αφήγημα, που συνεχίζει να αναπτύσσεται και να καλλιεργείται από διάφορους φοβικούς στην Αθήνα, είναι πως δεν θα πρέπει να προκληθεί η Άγκυρα γιατί θα υπάρξει κίνδυνος επεισοδίου και σύγκρουσης.

Η Τουρκία προχωρά ακάθεκτη

Συζητούν όμως με όρους ξεπερασμένους από τα γεγονότα. Η Άγκυρα έχει περάσει ήδη στην τελική φάση. Υπογράφει συμφωνίες (Λιβύη), φλερτάρει με χώρες της περιοχής για καθορισμό ΑΟΖ προσφέροντας και δώρα, ενώ προετοιμάζεται για υφαρπαγή θαλάσσιας περιοχής της Ελλάδος.

Μέχρι σήμερα όλες οι κινήσεις αμφισβήτησης γινόντουσαν από την κατοχική δύναμη χωρίς κόστος, καθώς στην αντίπερα όχθη δεν υπήρχε αντίδραση. Η Τουρκία πέρασε στην τελική φάση επιβολής του σχεδιασμού της, που θα την επιβάλει διά πυρός και σιδήρου, ενώ στην Αθήνα σχεδιάζουν με τρόπο που να μην εξαγριώσουν το θηρίο!

Η Λευκωσία είναι έτοιμη για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Ελλάδα. Τα έχει όλα έτοιμα (συντεταγμένες κ.τ.λ.). Άλλωστε μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να υπάρξουν τα προηγούμενα χρόνια συνεννοήσεις επί του θέματος, κατέθεσε μονομερώς τις συντεταγμένες για ΑΟΖ με την Τουρκία, που συνδέεται τούτο και με την ελληνική περιοχή. Αυτό βόλεψε την Αθήνα, που άφησε στον πάγο τον καθορισμό ΑΟΖ με τη Λευκωσία. Το σκηνικό είναι ξεκάθαρο: Η Λευκωσία είναι έτοιμη, η Αθήνα το συζητά, προφανώς όμως δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει. Και η Τουρκία προχωρά ακάθεκτη.

*Πηγή: slpress.gr

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »