Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας γιορτάστηκαν τα φετινά Ελευθέρια

Newsteam 0 Comments

Με την προσήκουσα λαμπρότητα, σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας και με υψηλή θεσμική εκπροσώπηση γιορτάστηκε σήμερα η 107η επέτειος της ιστορικής μάχης του Κιλκίς.

Στα φετινά ‘’Ελευθέρια’’ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος με ξεχωριστή συγκίνηση, μιας και ο παππούς του από τη μακρινή Μάνη είχε λάβει μέρος στην τιτανομαχία του Κιλκίς, υπογραμμίζοντας σε μήνυμά του ότι η κυβέρνηση αποτελεί την εγγυήτρια δύναμη της εθνικής ενότητας και οι Έλληνες εμπιστευόμενοι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ενωμένοι για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επιβουλή.

Στον ιερό μητροπολιτικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τελέστηκε το πρωί δοξολογία προεξαρχόντων του Σεβασμιότατου Ποιμενάρχη Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών και του Δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη, με τη συμμετοχή ιερέων της πόλης του Κιλκίς. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πολιτικός επιστήμονας Χρήστος Σπίγκος τονίζοντας στο λόγο του ότι η 21η Ιουνίου 1913 ήταν μια μέρα νίκης εν όπλοις και πολιτικής σύμπνοιας εν πολιτική συμπεριφορά των ηγετών του Ελληνικού Λαού, και σαν τέτοια μπορούμε να την εορτάζουμε και να την μνημονεύουμε.
Το πρόγραμμα εορτασμού ολοκληρώθηκε στο Ηρώο Μάχης του Κιλκίς με επιμνημόσυνη δέηση την οποία τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων, τήρηση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου από την Φιλαρμονική του Γ’ Σώματος Στρατού.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Κιλκίς, και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Μουσείου Κιλκίς.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο κ. Θεοδωρικάκος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
‘’Είναι μια ιστορική μέρα για το Κιλκίς αλλά και για όλη την πατρίδα. Πριν από 107 χρόνια η πόλη του Κιλκίς απελευθερώθηκε ύστερα από μια πάρα πολύ σκληρή και φονική μάχη που έδωσε ο ελληνικός Στρατός. Δεν ξεχνάμε ποτέ τους στρατιώτες μας που έδωσαν και τη ζωή τους για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Οι Έλληνες στα 107 χρόνια που πέρασαν από τότε όταν ήμασταν ενωμένοι μεγαλουργήσαμε. Όταν διχαστήκαμε, χωρίς λόγο και αιτία, βρεθήκαμε μπροστά σε τραγωδίες, τις οποίες έπρεπε μετά να ξεπεράσουμε. Τους τελευταίους μήνες ο ελληνικός λαός είναι περισσότερο ενωμένος από ποτέ. Και η Ελλάδα που τα τελευταία δέκα χρόνια είχε δοκιμαστεί από την πολύ μεγάλη οικονομική κρίση έγινε θετικό παράδειγμα για ολόκληρη τη γη για το πόσο αποτελεσματικά μπόρεσε να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού. Έτσι ενωμένοι πρέπει να συνεχίσουμε για να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εγγυάται την ενότητα των Ελλήνων. Εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες χωρίς διακρίσεις και κινείται με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Τέτοιες μέρες πάντοτε η μνήμη μας, φυσικά, βρίσκεται και στις Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου. Η Ελλάδα σήμερα είναι μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα με φιλικές σχέσεις και άριστες οικονομικές σχέσεις με τους γείτονές μας. Εκείνοι όμως που επιβουλεύονται την εθνική μας ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα, γνωρίζουν ότι οι Έλληνες εμπιστευόμαστε την ισχύ, τη δύναμη και την αξιοπιστία των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επιβουλή’’.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε μεταξύ άλλων:

‘’Τιμούμε σήμερα στο Κιλκίς τη νικηφόρα μάχη του 1913 που θωράκισε την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας, μια μάχη που απέδειξε ότι η σύμπνοια και η ομοψυχία του λαού μας πάντα οδηγούσε σε κραταιές νίκες. Τη μεγάλη αυτή ημέρα για όλους τους Κιλκισιώτες τιμά με την παρουσία του ο Υπουργός Εσωτερικών γεγονός που καταδεικνύει την ισχυρή σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην επική αυτή μάχη και την καθοριστική της σημασία στην ιστορική μας διαδρομή. Χρόνια Πολλά στο Κιλκίς.

Στη χαιρετιστήρια δήλωσή του ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης επισήμανε τα εξής:
Στις 21 Ιουνίου 1913 ο ελληνικός στρατός όρμησε με ενθουσιασμό στο πεδίο της μάχης ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωση της πόλης μας και την υπεράσπιση της ιερής μας γης. Η πολύνεκρη μάχη του Κιλκίς αποτέλεσε το καθοριστικό προγεφύρωμα για τη νικηφόρα έκβαση του Β’ Βαλκανικού Πολέμου και έβαλε τα θεμέλια για την ελευθερία της Μακεδονίας μας. Στην ιστορική μνήμη, η εποποιία του Κιλκίς παραμένει ισχυρό σύμβολο ηρωισμού, απαράμιλλου θάρρους και ανδρείας και μας παραδίδει μαθήματα ενότητας, εθνικής ομοψυχίας και συμφιλίωσης. Χρόνια Πολλά στο Κιλκίς, Χρόνια Πολλά σε όλους τους Κιλκισιώτες.

Τις εκδηλώσεις των Ελευθερίων τίμησαν με την παρουσία τους και ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Καράογλου, οι βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς Ειρήνη Αγαθοπούλου, Γιώργος Φραγγίδης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης ο Αντιστράτηγος Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Δημήτριος Κούκος, ο ταξίαρχος της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ Θωμάς Δημόπουλος , ο Υποδιοικητής της 71ης Α.Μ. Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ Βασίλης Τσάμης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαϊδης, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Χατζηαποστόλου, Ανέστης Πογέλης, Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα, Γιώργος Μπαλάσκας, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Κώστας Πουντζουκίδης,δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς Αθανάσιος Καριοφύλλης, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Κιλκίς Νίκος Ιντζέλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κιλκίς Δημήτριος Χαραλαμπίδης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κιλκίς Κωνσταντίνος Τσάγκαλος,
ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κιλκίς Κωνσταντίνος Βιολιτζής, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς Γιάννης Ανδρίτσος, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας ΝΔ ν. Κιλκίς Μηνάς Παπαδόπουλος, ως εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ η κα Έφη Ναβροζίδου του ΚΙΝΑΛ η κα Μαρία Μιχαηλίδου και του κόμματος ‘’Δημιουργία Ξανά’’ ο κ. Νίκος Τριανταφυλλίδης ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ν. Κιλκίς Ευάγγελος Μαυρογόνατος, ο Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών ν. Κιλκίς Γιώργος Ηλιάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Κιλκίς, του Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης, του παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κιλκίς, της Θρακικής Εστίας Κιλκίς, οι πρώην βουλευτές Κώστας Κιλτίδης, Θεόδωρος Πασσαλίδης, ο πρώην Δήμαρχος Κιλκίς Αναστάσιος Αμανατίδης και πολίτες.
Στο περιθώριο της παραμονής του στην πόλη του Κιλκίς ο Υπουργός Εσωτερικών είχε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με εκπροσώπους του Δήμου Κιλκίς και Παιονίας και ζήτησε τη στενή συνεργασία τους για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του νέου αυτοδιοικητικού προγράμματος ‘’Αντώνης Τρίτσης’’.

Ο Δήμαρχος Κιλκίς παρέθεσε γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κιλκίς προς τιμήν του Υπουργού Εσωτερικών.

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Αιδώς, Έλληνες*!

Newsteam 0 Comments

Με το νόμο 3177/2003 (ΦΕΚ τ. Α 209/29-08-2003) ιδρύεται Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ο Γέρος του Μοριά , με  σκοπό την έρευνα και μελέτη των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων των Ελλήνων και ειδικότερα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς και του έργου και της ζωής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Το ίδρυμα είναι νομικό πρόσωπο, ιδιωτικού δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργού Πολιτισμού. Έδρα του ιδρύματος ορίζεται η Τρίπολη.

Με το νόμο 3113/2013 (ΦΕΚ τ. Α42/19-2-2003) ιδρύεται Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας με σκοπό τη μελέτη και  την έρευνα του φαινομένου της Ελευθερίας από θεσμικής, φιλοσοφικής, ιστορικής, επιστημολογικής, κοινωνικής και κάθε άλλης πλευράς, καθώς και την προώθηση επιμορφωτικών δράσεων και τη διεθνή προβολή.

Η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργού Πολιτισμού. Έδρα της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας ορίζεται η ιερή πόλη του Μεσολογγίου.

Με το νόμο 4250/2014 (ΦΕΚ τ. Α .  74/26-3-2014) άρθρο 15 καταργούνται τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου α. Εθνικό ίδρυμα Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ο Γέρος του Μοριά β. Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας. Πρόκειται για φορείς, που ενώ προβλέφθηκε νομοθετικά η σύστασή τους, εντούτοις ουδέποτε δραστηριοποιήθηκαν επιχειρησιακά.

Στην αιτιολογική έκθεση του παραπάνω νόμου 4250/2014 του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ποιος άραγε ήταν τότε Υπουργός;) αναφέρεται :

H ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται με τον Οργανισμό Οικονομικής  Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αξιοποιώντας τη διεθνή του εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα της άρσης των διοικητικών βαρών. Η στρατηγική αυτή συνεργασία αποσκοπεί ευρύτερα στην τόνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας. Με άλλα λόγια η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ είναι βαρίδια που συνέβαλαν στην κρίση και στην υπανάπτυξη της χώρας! Όλα στο βωμό του κέρδους!

Ο εορτασμός των 200 χρόνων της Επανάστασης αλλά και το μέλλον του τόπου είναι ζωτικά εθνικά και λαϊκά ζητήματα και όχι επικοινωνιακά αντικείμενα πρόσκαιρης πολιτικής αξιοποίησης. Ο κάθε δημοκράτης και πατριώτης έχοντας στο νου του και το ακροτελεύτιο άρθρο του συντάγματος μπορεί και πρέπει να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

*Κατά το Αιδώς, Αργείοι!, ομηρική έκφραση στην Ιλιάδα και σημαίνει Ντροπή σας, Έλληνες( Λεξικό Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Γ. Μπαμπινιώτης).

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Στ. Αρναουτάκης: Τιμούμε τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης

Newsteam 0 Comments

Η 21η Μαΐου είναι ημέρα ορόσημο για τον τόπο μας, είναι βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη όλων των Κρητικών. Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί μια από τις φωτεινότερες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η φετινή επέτειος για τη συμπλήρωση των 79 χρόνων από τον Μάιο του 1941 είναι ιδιαίτερη.

Μας υπενθυμίζει πως σε μια περίοδο κρίσης, καθώς η πανδημία επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία, η ενότητα, η ομοψυχία, η συνεργασία, ο αγώνας για το κοινό καλό, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την πρόοδο και την κοινωνική συνοχή.

Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά όλους τους αγωνιστές, Έλληνες και συμμάχους, που συμμετείχαν σε έναν αγώνα τιτάνιο, απέναντι στο ναζισμό. Τους ήρωες που έβαψαν με το αίμα τους τα χώματα της Κρήτης για να γραφτεί στην παγκόσμια ιστορία ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Tους Κρητικούς που δεν δείλιασαν, που δεν φοβήθηκαν το θάνατο, που αποφάσισαν να δώσουν τη ζωή τους για την πατρίδα που τους γέννησε, τα παλικάρια που κάλυπταν τον θόρυβο των στρατιωτικών αεροπλάνων με τον εθνικό μας ύμνο.

Ο αγώνας αυτός δόθηκε για το σεβασμό στην έννοια της ζωής και της ελευθερίας. Σε κάθε γωνιά του νησιού μας, σε πόλεις και χωριά οι υπερασπιστές της Κρήτης, ξεπέρασαν τον εαυτό τους, έσπασαν τα στενά όρια του χώρου και του χρόνου. Αντιστάθηκαν, πάλεψαν, θυσιάστηκαν ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική ήττα κάθε μορφής ολοκληρωτισμού.

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »