Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΚΤΥΠΩΣΗ - Spoiler - Φωτογραφίες, videoΥποψήφιοι για το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη οι εθελοντές που φτιάχνουν μάσκες

Newsteam 0 Comments

Υποψήφια για το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη είναι η ομάδα εθελοντών 3D Print Covid-19 Xanthi Team. Η σχετική πρόταση κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο από την ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ ,Μαρία Σπυράκη.Το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη απονέμεται κάθε χρόνο σε πολίτες που υπηρετούν και υποστηρίζουν με τη δραστηριότητά τους τις αρχές και τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ.

Η 3D Print Covid-19 Xanthi Team δημιουργήθηκε εντελώς εθελοντικά και αφιλοκερδώς στην Ξάνθη,με σκοπό την κάλυψη της ολοένα αυξανόμενης ανάγκης για προστατευτικές μάσκες κατά του Covid-19, για τις οποίες υπήρχε κίνδυνος έλλειψης ακόμη και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο εμπνευστής της, Κομνηνός Γκάρμπας, καρδιολόγος από την Ξάνθη, σκέφτηκε να αξιοποιηθούν τρισδιάστατοι εκτυπωτές που υπήρχαν σε αχρησία πλέον λόγω κλεισίματος των καταστημάτων. Ερευνώντας στο διαδίκτυο βρήκε σχέδια για την κατασκευή ασπίδας προστασίας προσώπου.

Σε αυτά βασίστηκε η κατασκευή των πρωτοτύπων που δοκιμάστηκαν κλινικά με επιτυχία. Σε διάστημα ενός μήνα παράχθηκαν 350 ασπίδες, με διάθεση τρισδιάστατων εκτυπωτών από εθελοντές και του χώρου ενός φαρμακείου για την οργάνωση της παραγωγής.

Οι ασπίδες διανεμήθηκαν δωρεάν στα τοπικά κέντρα του Ε.Κ.Α.Β., το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης , τα Κέντρα Υγείας του νομού Ξάνθης, τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης και την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης. Η ομάδα κινητοποίησε επαγγελματίες για συμμετοχή στο έργο της και τους κατοίκους της περιοχής για χορηγίες και συνεχίζει την παραγωγή ώστε να προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους εργαζόμενους που εκτίθενται στην πανδημία. Τα μέλη της ομάδας αποτελούν παράδειγμα Ευρωπαίου Πολίτη που κινητοποιήθηκε χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προσφέρει στους συντοπίτες του πρωτότυπο και κλινικά εγκεκριμένο προστατευτικό υλικό σε συνθήκες πανδημίας.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη αποτελεί επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα στους ακόλουθους τομείς:

  • Έργα για την προαγωγή καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης σύνδεσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών ή για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ή διεθνικής συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Έργα ή δράσεις πολιτών που εμπλέκονται σε μακροπρόθεσμη, διασυνοριακή ή διεθνική πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού πνεύματος.
  • Έργα που συνδέονται με το τρέχον Ευρωπαϊκό Έτος (κατά περίπτωση).
  • Έργα που εκφράζουν συγκεκριμένα τις αξίες που απορρέουν από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Πηγή: xanthinea.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με την εθελοντική ομάδα Hellas CΟVID-19 3D Printing Supplies

Newsteam 0 Comments

Τηλεδιάσκεψη με τους συντονιστές της εθελοντικής ομάδας Hellas CΟVID-19 3D Printing Supplies είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι συντονιστές της ομάδας, Σίμος Κόκκινος και Κωστής Κουτρέτσος, ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό για το πως η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή μέσων ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού της χώρας, την παραγωγική δυνατότητα της ομάδας αλλά και τις περαιτέρω δυνατότητες της εν λόγω τεχνολογίας σε άλλα υλικά ιατρικού εξοπλισμού. Αναφέρθηκαν επίσης στην καλή συνεργασία τους με το Υπουργείο Υγείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους στην προσπάθεια στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ σημείωσε ότι θα συμβάλλει έμπρακτα στην ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητάς τους.

Διάβασε το »