Πατήστε ESC για κλείσιμο

Εκκλησίες - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Δερμιτζάκης: Δε γίνεται να κλείνουν επιχειρήσεις και να συνεχίζεται η μετάληψη

Newsteam 0 Comments

Την ανάγκη να σταματήσει η μετάληψη, τόνισε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, καθώς η επιδημία του κορονοϊού παρουσιάζει αναζωπύρωση.

Ο καθηγητής, κατά την συνέντευξή του τόνισε πως «πριν σταματήσουν οικονομικές δραστηριότητες, και κλείσουν επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσει η μετάληψη».

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Δερμιτζάκης, δε γίνεται να κλείνουν επιχειρηματίες και παράλληλα στις εκκλησίες να συνεχίζεται η μετάληψη με αυτόν τον τρόπο.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αντιπρότεινε να γίνεται η Θεία Κοινωνία με πλαστικό κουτάλι μιας χρήσης ή με το μεταλλικό κουταλάκι του κάθε πιστού, κάτι που όπως είπε έχει γίνει και σε εκκλησίες άλλων χωρών.

Ιερά Σύνοδος

«Ας αποδείξει κάποιος ότι μεταδίδεται μέσω της μετάληψης. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Έχουμε περιπτώσεις κληρικών που κατέλυαν τη Θεία Κοινωνία και δεν υπέστησαν τίποτε. Ακόμη και σε οποιαδήποτε πανδημία», τόνισε μετά τη λήξη της τελευταίας Ιερέας Συνόδου, ο μητροπολίτης Φιλίππων.

Βαρθολομαίος

«Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι μεταλαμβάνοντας το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να πάρουμε το μικρόβιον του κορονοϊού. Γι’ αυτό και ως Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν αλλάξαμε τον τρόπο μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας», επισήμανε στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία στο πανηγυρίζον Μετόχι του Αγίου Παντελεήμονος, ο οικουμενικός Πατριάρχης.

Διάβασε το »

Λαμόγια στην Πάτρα πωλούσαν τις μάσκες 2,5 ευρώ μέσα στις εκκλησίες!

Newsteam 0 Comments

Κυριακή πρωί, λειτουργία σε κεντρικό ναό της Πάτρας. Η ανακοίνωση στην είσοδο του ναού είναι σαφέστατη και περίοπτη: Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Στο εσωτερικό του ναού σε περιμένει μια έκπληξη. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, διαπιστώνεις ότι είναι ζήτημα εάν συμμορφώνονται ένας στους τρεις. Η πλειοψηφία περιφρονεί τη μάσκα ανενδοίαστα και χωρίς τύψη. Στα χωριά της Αχαϊας η κατάσταση είναι… τραγική! Ενας στους δέκα φοράει μάσκα, ενώ φυσικά… κανείς δεν τους κάνει την παρατήρηση! Αφού ούτε οι ιερείς ούτε οι ψάλτες φορούν! 

 

 

 

 • Παρατηρούμε ότι αψήφηση της μάσκας είναι πιο εκτεταμένη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Οι κάπως νεαρότεροι είναι πιο υποψιασμένοι, δείχνουν ότι υπολογίζουν τον υγειονομικό κίνδυνο, ενδεχομένως επειδή εκπροσωπούν μια γενιά πιο δεκτική στους κανόνες της αγωγής υγείας. Και έχουν μεγαλύτερη συναίσθηση.

 

 

 

 

 

Οι μεγαλύτεροι, μολονότι θεωρητικά είναι πιο κοντά στην περιοχή της ευπαθούς ομάδας, δείχνουν αποφασιστικοί: Αλλος επειδή πιστεύει ότι η ευλάβεια τον θωρακίζει ή ότι ο φόβος της ασθένειας αποτελεί αμαρτωλή αμφισβήτηση προς τη μέριμνα του υψίστου, άλλος επειδή συμμερίζεται τη θεωρία ότι όλα αυτά συνιστούν υπερβολές, αν όχι και κατασκευές με δόλια στόχευση.

 

 

Στην εκκλησία ακούγονται ψίθυροι. Πολίτες που είναι συμμορφωμένοι με τον κανόνα για τη μάσκα, συνοφρυώνονται βλέποντας πολλούς άλλους να αυτοεξαιρούνται, αποτελώντας οι δεύτεροι ενδεχόμενη απειλή για τον εαυτό τους και αλλήλους.

Την ίδια ώρα κάποιοι ναοί έχουν και μάσκες… στα συρτάρια των πάγκων που δίνουν κεριά! Σε εκκλησία εκτός Πατρών έχουν προμηθευτεί υφασμάτινες μάσκες τις οποίες πωλούν προς 2,5 ευρώ τη μία. Παίρνεις το κερί σου, παίρνεις και μία μάσκα και πληρώνεις 3 ευρώ!  Επίσης τα αντισηπτικά είναι σε ορατή θέση εντός του χώρου του Ιερού Ναού. Άλλο αν οι περισσότεροι πιστοί δεν τα χρησιμοποιούν και φυσικά… δεν φορούν και μάσκα!

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Χαλάρωση των μέτρων στις εκκλησίες – Περισσότεροι πιστοί

Newsteam 0 Comments

Mε ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας παρατείνεται η ισχύς των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων μέχρι και την 9/7/2020.

Όπως έκανε γνωστό μέσω άτυπης ενημέρωσης το υπουργείο, οι αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη ΚΥΑ κινούνται στη γενικότερη λογική της σταδιακής και προσεκτικής αποκλιμάκωσης των μέτρων και αφορούν δύο σημεία: α) η αναλογία ατόμων/επιφάνειας διαμορφώνεται στο ένα άτομο ανά πέντε τ.μ. (από ένα άτομο ανά δέκα τ.μ. που ίσχυε μέχρι πρότινος) και β) για τους χώρους λατρείας πέραν των 500 τ.μ. το ανώτατο όριο ατόμων είναι 100.

Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας 200 τ.μ. θα μπορούν να παρευρίσκονται έως 40 άτομα ενώ σε έναν χώρο 500 τ.μ. ή 1.500 τ.μ. θα μπορούν να παρευρίσκονται έως 100 άτομα.

Κατά τα λοιπά, ισχύουν όλες οι γνωστές προφυλάξεις που ισχύουν ήδη, δηλαδή, μεταξύ άλλων, 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων, σύσταση για τη χρήση μάσκας και φυσικός αερισμός του χώρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Η Πόλις εάλω: Η μαύρη επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης

Newsteam 0 Comments
 • Σαν σήμερα έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η άλωση της Βασιλεύουσας. 

Τα οθωμανικά στρατεύματα υπό τον σουλτάνο Μωάμεθ Β’ καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη μετά από πολιορκία 53 ημερών, δίνοντας τέλος στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαϊου 1453.

Η Άλωση ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα άνισες υπέρ των Τούρκων, σε σημείο που να μνημονεύεται από τις πηγές το τετελεσμένο της έκβασης της πολιορκίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον ηρωισμό των πολιορκημένων και ιδιαίτερα του Αυτοκράτορα.

Η τελική επίθεση

Ύστερα από την αποτυχημένη προσέγγιση, ο Μωάμεθ Β’ κάλεσε πολεμικό συμβούλιο και κατόπιν έβγαλε λόγο προς τους στρατιώτες του, ζητώντας του θάρρος και σταθερότητα. Τόνισε ότι υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για έναν επιτυχή πόλεμο: η επιθυμία (για τη νίκη), η ντροπή (για την ήττα) και η υπακοή στους ηγέτες. Επίσης δήλωσε με όρκο πως ο ίδιος ήθελε μόνο τα τείχη και τα οικοδομήματα της πόλης και πως αφήνει στο στρατό του όλα τα άλλα. Υπογράμμισε πως υπάρχουν θησαυροί μέσα στα κτήρια και κυρίως στις εκκλησίες και πως θα επωφεληθούν από τον Εξανδραποδισμό των κατοίκων, ανάμεσά τους υπήρχαν πολλές νέες γυναίκες. Τέλος διέταξε νηστεία και προσευχή. Η επίθεση ορίστηκε για την νύχτα της 29ης Μαΐου.

Στις 28 Μαΐου συντελέστηκε μεγάλη ακολουθία στην Αγία Σοφία, η τελευταία χριστιανική ακολουθία που πραγματοποιήθηκε στην περίφημη εκκλησία της πόλης, την οποία παρακολούθησε πλήθος αξιωματούχων και πιστών. Ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ σε λόγο προς τον λαό του, όπως τον διασώζει ο Σφραντζής, τον προέτρεψε να αντισταθεί γενναία, λέγοντας ότι οι Τούρκοι υποστηρίζονται από όπλα, ιππικό, πυροβολικό και την αριθμητική τους υπεροχή, εμείς όμως στηριζόμεθα πρώτα στον Θεό και Σωτήρα μας και κατόπιν στα χέρια μας και στην δύναμή μας που μας έχει χαρίσει ο ίδιος ο Θεός. Ο Κωνσταντίνος ολοκλήρωσε την ομιλία του ως εξής:

…Γνωρίσατε λοιπόν τούτο: Εάν ειλικρινά υπακούσετε ό,τι σας διέταξα, ελπίζω ότι, με τη βοήθεια του Θεού, θα αποφύγουμε τη δίκαιη τιμωρία Του, που κρέμεται επάνω μας.

Την Τρίτη το βράδυ, 29 Μαΐου, μεταξύ 01.00 και 02.00, εκδηλώθηκε γενική τουρκική επίθεση. Μόλις δόθηκε το σύνθημα η πόλη υπέστη συνδυασμένη επίθεση από τρεις πλευρές συγχρόνως. Οι Βυζαντινοί κατάφεραν να αποκόψουν τις υπόγειες σήραγγες απ’ όπου οι Τούρκοι προσπάθησαν να περάσουν κάτω από τα τείχη. Παρόλο που στις επιθέσεις ήταν περισσότεροι αριθμητικά, οι Βυζαντινοί τους απώθησαν αρκετές φορές προκαλώντας τους τρομερές απώλειες. Οι δύο πρώτες επιθέσεις αποκρούστηκαν.

Όμως ο Μωάμεθ Β’ οργάνωσε πολύ προσεκτικά την τρίτη και τελευταία επίθεση. Με ιδιαίτερη επιμονή οι Τούρκοι επιτέθηκαν κατά του μέρους των τειχών το οποίο ήταν κοντά στην πύλη του Αγίου Ρωμανού (Πέμπτον), όπου πολεμούσε και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας. Ένας από τους κύριους υπερασπιστές της πόλης, ο Γενουάτης Ιουστινιάνης, τραυματίστηκε σοβαρά και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα. Αυτή η απώλεια υπήρξε ανεπανόρθωτη για τους Βυζαντινούς. Ωστόσο, ακόμα και μετά από αυτή την επιτυχία, οι Οθωμανοί αδυνατούσαν να διεισδύσουν στην Πόλη.

Στα τείχη, όμως, δημιουργούνταν συνεχώς ρήγματα και ο Αυτοκράτορας, πολεμώντας ως απλός στρατιώτης, έπεσε στην μάχη. Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τον θάνατο του και για τον λόγο αυτό ο θάνατός του έγινε γρήγορα θέμα ενός θρύλου που έχει συσκοτίσει την ιστορική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να σπάσουν τη γραμμή άμυνας των τειχών, παρά μόνο όταν από εσωτερική προδοσία μπήκαν από την Κερκόπορτα και περικύκλωσαν τους αμυνόμενους.

Μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου οι Τούρκοι όρμησαν μέσα στην πόλη, αρχίζοντας μαζικές λεηλασίες. Ένα μεγάλο πλήθος πολιτών κατέφυγε στην Αγία Σοφία, ελπίζοντας να βρει εκεί ασφάλεια. Αλλά οι Τούρκοι διέρρηξαν την κεντρική πύλη και όρμησαν μέσα στην εκκλησία όπου έσφαξαν το πλήθος. Την ημέρα της πτώσης της Κωνσταντινούπολης, ή πιθανόν την επόμενη, ο Σουλτάνος εισήλθε επίσημα στην πόλη και πήγε στην Αγία Σοφία, όπου και προσευχήθηκε. Κατόπιν ο Πορθητής εγκαταστάθηκε στα αυτοκρατορικά ανάκτορα των Βλαχερνών.

Όπως παραδίδει ο Σφραντζής, δόθηκε διαταγή για τριήμερη λεηλασία της πόλης. Άλλες πηγές αναφέρουν πως ουσιαστικά η λεηλασία έπαυσε μετά την πρώτη ημέρα. O ιστορικός Δούκας αναφέρει πως ο σουλτάνος επιφύλαξε για τον εαυτό του τα οικοδομήματα και τα τείχη της πόλης, αφήνοντας τα υπόλοιπα αγαθά, τους αιχμαλώτους και τα λάφυρα στη διάθεση των στρατευμάτων. Ο άμαχος πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης θανατωνόταν χωρίς διάκριση.

Οι εκκλησίες με επικεφαλής την Αγία Σοφία, καθώς και τα μοναστήρια με όλο τους τον πλούτο λεηλατήθηκαν και βεβηλώθηκαν, ενώ οι ιδιωτικές περιουσίες έγιναν αντικείμενο αρπαγής και λαφυραγωγίας. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών χάθηκαν αναρίθμητοι πολιτιστικοί θησαυροί. Πολύτιμα βιβλία κάηκαν, κομματιάστηκαν ή πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές. Ο ιστορικός Κριτόβουλος, που ανήκε στο οθωμανικό στρατόπεδο, αναφέρει ότι δεν υπήρξε στοιχειώδης οίκτος κατά τις λεηλασίες και η πόλη ερημώθηκε ολοσχερώς.

 

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Πάσχα: Αύριο τα μεσάνυχτα το Χριστός Ανέστη στις Εκκλησίες

Newsteam 0 Comments

Αύριο, Τρίτη 26 Μαΐου, τα μεσάνυχτα, θα πραγματοποιηθεί η απόδοση της εορτής του Πάσχα, όπως είχε αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έλαβε η πολιτεία για τον κορονοϊό.

Η λειτουργία θα λάβει χώρα στις 00:00, παρουσία των πιστών, κάτι το οποίο δεν είχε επιτραπεί στις 19 Απριλίου, ημέρα εορτής του φετινού Πάσχα κατά το ημερολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ακολουθίες της Μεγάλη Εβδομάδας και του Πάσχα είχαν διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του νέου ιού.

Γι’ αυτό τον λόγο, η πανηγυρική αναστάσιμη λειτουργία είχε μεταφερθεί για αύριο.

Εγκύκλιος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Σε αυτό το πλαίσιο η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών καλεί, εξάλλου, τις Ενορίες σε τέλεση ιερών πανηγυρικών, αναστάσιμων Αγρυπνιών και Εσπερινών Θείων Λειτουργιών για την Απόδοση του Πάσχα, όπως μεταδίδει τοorthodoxianewsagency.gr.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος θα χοροστατήσει και ιερουργήσει κατά την Αγρυπνία της Αποδόσεως του Πάσχα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, όπου θα τελεσθούν οι Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου, καθώς και η Θεία Λειτουργία, σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα.

Πηγή: ieidiseis.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 79η επέτειο από την Μάχη της Κρήτης 

Newsteam 0 Comments

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 79η επέτειο από την Μάχη της Κρήτης την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020 στη Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, λόγω του κορονοϊού COVID-19 θα πραγματοποιηθούν με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και η κατάθεση στεφάνων θα γίνει με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Ειδικότερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 79η επέτειο της Μάχης της Κρήτης την Πέμπτη 21 Μαΐου στη Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, στο μνημείο Μάχης Κρήτης, έχει ως εξής:

Ι. ΓΕΝΙΚΑ

Από 8ης πρωινής ώρας ως τη δύση του ηλίου της 21ης Μαΐου 2020:

1. Γενικός σημαιοστολισμός.
2. Γενικός σημαιοστολισμός των πλοίων που ναυλοχούν στο λιμάνι του Ηρακλείου.
3. Φωταγώγηση των Δημοσίων, Δημοτικών καταστημάτων, Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες.

II. ΕΙΔΙΚΑ

ΩΡΑ 7:00
Οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και των προαστίων θα σημάνουν χαρμόσυνα.

ΩΡΑ 8:00
Επίσημη Έπαρση των Σημαιών των τεσσάρων κρατών:

• Ελλάδας
• Μεγάλης Βρετανίας
• Αυστραλίας
• Νέας Ζηλανδίας

στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης.

ΩΡΑ 10:00
Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Για την ιστορική επέτειο της Μάχης της Κρήτης θα μιλήσει η κα Λεβέντη Καλλιόπη, Δ/ντρια 8ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.

ΩΡΑ 10:30
Τελετή στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης

1) Επιμνημόσυνη δέηση.
2) Κατάθεση Στεφάνων από τους:

– Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης
– Εκπροσώπους των Κυβερνήσεων Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας
– Περιφερειάρχη Κρήτης

3) Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών.

ΩΡΑ 19:30
Επίσημη Υποστολή των Σημαιών στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις καλούνται να παρευρεθούν:

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι των Κυβερνήσεων Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ηρακλείου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ο Λιμενάρχης Ηρακλείου, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Άνοιξαν οι εκκλησίες-Αντισηπτικά…ελεγχόμενη είσοδος και αποστάσεις

Newsteam 0 Comments

Σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό που αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στην είσοδο των ναών υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών, ενώ απαραίτητη θα είναι η τήρηση αποστάσεων 1,5 μ., με μέγιστο αριθμό πιστών τα 50 άτομα.

 

 

 

 

Το πρόσωπο, που ελέγχει στην είσοδο, φοράει μάσκα και γάντια, ενώ στην είσοδο των Ιερών Ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά και συστήνεται στους πιστούς με προσωπική τους ευθύνη και μέριμνα να φορούν μάσκα. Αποστάσεις μεταξύ των πιστών θα τηρούνται και κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης. Οι θέσεις στο εσωτερικό των εκκλησιών είναι συγκεκριμένες και στον προαύλιο πολλών εκκλησιών έχουν τοποθετηθεί καρέκλες.

 

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες στα Γιάννινα

Newsteam 0 Comments

Πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες στα Γιάννινα. Με τήρηση όλων των οδηγιών, με αποστάσεις και αντισηπτικά γίνεται η επιστροφή στους Ιερούς Ναούς των Ιωαννίνων από τις 17 Μαΐου.

Οι λεπτομέρειες για την επαναλειτουργία των εκκλησιών περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου.

Η επαναλειτουργία των ναών, όπως επισημαίνει, θα πρέπει να συνοδεύεται από την τήρηση των όρων υγιεινής και προστασίας όσων προσέρχονται και μετέχουν στα μυστήρια. Σε όλους τους Ναούς, οι υπεύθυνοι Ιερείς, Επίτροποι και υπάλληλοι οφείλουν να φροντίζουν διαρκώς για την καθαριότητα, την απολύμανση και την άρτια υγιεινή των ιερών χώρων και των αντικειμένων, τον επιμελή εξαερισμό και την τήρηση των αποστάσεων.

Επίσης δεν θα πρέπει ο αριθμός των πιστών να υπερβαίνει τον επιτρεπόμενο ενώ στις εισόδους και τις εξόδους θα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά.

Στην πόλη των Ιωαννίνων και στις κωμοπόλεις όπου βρίσκονται περισσότεροι του ενός ιερείς, την Κυριακή 17 Μαίου και κάθε Κυριακή για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο, θα τελούνται υποχρεωτικά δύο Θείες Λειτουργίες.

Η πρώτη θα είναι για τους ηλικιωμένους και τους πλέον ευαίσθητους, από τις επτά το πρωί μέχρι στις εννέα και τέταρτο και η δεύτερη από τις δέκα μέχρι τις έντεκα.

Στο ενδιάμεσο οι Ιεροί Ναοί θα εξαερίζονται.

Επίσης θα τελείται μία Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο για την εξυπηρέτηση των Μνημοσύνων.

Για την τέλεση των Ιερών Μυστηρίων, Βαπτίσεων και γάμων, θα πρέπει να τηρούνται οι ειδικές οδηγίες της Ιεράς Συνόδου ενώ για τις Εξόδιες Ακολουθίες παραμένει σε ισχύ η οδηγία για την συμμετοχή μελών του οικογενειακού περιβάλλοντος και με τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων.

Με την Εγκύκλιο του Μητροπολίτη Μάξιμου γίνεται γνωστό ότι στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Πλατεία Πάργης θα τελείται καθημερινά Θεία Λειτουργία με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Παϊσίου στην Κιάφα, από την Κυριακή 17 Μαίου και μέχρι τέλος του Ιουνίου θα τελείται Σαρανταλείτουργο, θα γίνεται δηλαδή η Θεία Λειτουργία από τις επτά το πρωί μέχρι τις εννιάμισι καθημερινά με όλα τα μέτρα προστασίας.

Οι ενδιαφερόμενοι για δωρεές ώστε να ολοκληρωθεί η αγιογράφηση του Ιερού Ναού μπορούν να απευθύνονται διαδικτυακά ή και τηλεφωνικά στην Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Στα χωριά που ανήκουν στη δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων το πρόγραμμα των ακολουθιών θα παραμείνει ως είχε προ της κρίσεως αλλά με τήρηση όλων των νέων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Ο Μητροπολίτης καλεί όλους να είναι προσεκτικοί και να μεριμνούν ιδιαίτερα για την προστασία των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων.

Δεν επιτρέπουμε εκπτώσεις στα μέτρα προστασίας τους, προστασίας της ζωής όλων. Δεν λησμονούμε την διαφύλαξη των αποστάσεων και το επιτρεπόμενο όριο εισερχομένων στους Ιερούς Ναούς. Συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα για την διαφύλαξη της υγείας και της ζωής των πιστών μετέχοντας στο γεγονός της θείας λατρείας και της μυστηριαής ζωής του Σώματος του Χριστού μετά την αναγκαία πνευματική προετοιμασία άνευ φόβου και άνευ κρίσεως και κατακρίσεως των ασθενέστερων τη πίστει αδελφών μας, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Τονίζει δε ότι αν κάποιος φοβάται να προσεγγίσει την Θεία Κοινωνία επειδή έχει αμφιβολίες είναι προτιμότερο να μην μετέχει στο μυστήριο. Όμως δεν επιτρέπει αυτός να αποτελεί αντικείμενο κατακρίσεως και εμπαιγμού.

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Είναι οριστικό. Ανοίγουν οι εκκλησίες. Έτσι θα γίνουν οι γάμοι και οι βαφτίσεις το καλοκαίρι

Newsteam 0 Comments

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να τηρούνται θα αφορούν μεταξύ άλλων τη σύσταση για τη χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και συχνό καθαρισμό επιφανειών, και θα αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ. Επιπλέον, όπως ανέφερε το υπουργείο στην ίδια ενημέρωση, στην ΚΥΑ θα ενσωματωθούν συστάσεις και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που ανταποκρίνονται σε ειδικότερες ανάγκες και χαρακτηριστικά επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων, όπως για παράδειγμα ο τρόπος εισόδου σε χώρους λατρείας που δεν επιτρέπεται η είσοδος με υποδήματα. Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών ή θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων.

 

 

 

 

 

 

Με βάση την ΚΥΑ, θα επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής – δηλαδή και γάμοι και βαπτίσεις – σμε τη συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων. Η απόφαση θα ισχύσει από 17 Μαΐου έως και 5 Ιουνίου. Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, στην ΚΥΑ θα αναφέρεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ.

 

 • Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30. Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Υπογραφές για τα έργα ανάδειξης του Σουλίου

Newsteam 0 Comments

Υπογραφές για τα έργα ανάδειξης του Σουλίου. Στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τα έργα ανάδειξης του Σουλίου προχώρησαν το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 

Η συμφωνία για τα έργα που θα δρομολογηθούν εν όψει του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, είχε επέλθει τον περασμένο Ιανουάριο με προοπτική μέχρι τον Αύγουστο να έχει παραδοθεί η πρώτη φάση των μελετών.

Είναι μια άλλη μεγάλη παράμετρος που θα βοηθήσουμε τον τόπο, ύστερα από πολλές άλλες πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει για το Σούλι. Γνωρίζετε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής ο δρόμος από την Εγνατία Οδό στο Ελευθεροχώρι προς την περιοχή του Σουλίου, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Στο έργο της ανάδειξης του Σουλίου περιλαμβάνονται:

Οριοθέτηση ζωνών και επίλυση των χωροταξικών ζητημάτων.
Χάραξη μονοπατιών και πρόσβαση σε ιστορικούς τόπους, όπως στο Κάστρο της Κιάφας και οι οικίες Σουλιωτών.
Αποκατάσταση των τριών κεντρικών πηγαδιών του οικισμού που παρουσιάζουν σημεία εσωτερικής κατάρρευσης, από τα 400, που διαθέτει η περιοχή.
Αποκατάσταση της οικίας Μπούση.
Συστηματική καταγραφή των κτηρίων του Τετραχωρίου, αλλά και όλης της περιοχής που οριοθετείται ως ιστορικός χώρος Σουλίου.
Επεμβάσεις στερέωσης στα επώνυμα κτήρια της περιοχής, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δονάτου.

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Διάγγελμα Μητσοτάκη. Έσκασε, νέες εξελίξεις: Αλλάζουν οι ημερομηνίες για το άνοιγμα Σχολείων και Εκκλησίων

Newsteam 0 Comments

Σχεδόν, δύο ώρες πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις εξελίξεις στη χώρα μας, τα μέτρα περιορισμού και την άρση των περιοριστικών μέτρων, φαίνεται πως η κυβέρνηση, σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, έχει αποφασίσει το άνοιγμα των σχολείων και μάλιστα έχει καθορίσει το χρονοδιάγραμμα που θα εφαρμόσει. Μάλιστα, οι επικρατέστερες ημερομηνίες που όλα δείχνουν ότι έχει καταλήξει το επιτελείο του πρωθυπουργού και μένει και να ανακοινωθούν επίσημα, είναι οι εξής:

 • 11 Μαΐου επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου
 • 18 Μαΐου γυρίζουν στις τάξεις οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων
 • Η επιστροφή για τους μαθητές του Δημοτικού στα θρανία πιθανόν να γίνει την 1η Ιουνίου, αλλά αυτό παραμένει ακόμη ανοιχτό
 • Στις 18 Μαΐου ανοίγουν και οι εκκλησίες αλλά με αυστηρούς κανόνες

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι τις επίσημες ανακοινώσεις θα τις κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πιθανότατα στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. Ακόμη-και σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ-όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Κορονοϊός, νέες εξελίξεις: Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Αφού ανοίγουν τα μαγαζιά, δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα με τις εκκλησίες

Newsteam 0 Comments

Με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού και το σταδιακό άνοιγμα καταστημάτων, στο τραπέζι είναι και το θέμα του ανοίγματος των εκκλησιών.

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, ανέφερε ότι αίτημα της εκκλησίας είναι να ανοίξουν οι ναοί.

Παρήλθε μια μεγάλη περίοδος όπου οι ναοί ήταν κλειστοί. Σεβαστήκαμε ό,τι η κυβέρνηση υπέδειξε, τηρήσαμε ό,τι η κυβέρνηση ζήτησε. Αφού ανοίγουν τα μαγαζιά, δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα ότι οι εκκλησίες θα πρέπει να είναι ανοιχτές, θα πρέπει να τελούν τις ακολουθίες, με εφαρμογή όλων των περιοριστικών μέτρων που η κυβέρνηση θα δηλώσει.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας ανέφερε ότι θέση της εκκλησίας είναι ότι οι λειτουργίες, που μέχρι τώρα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, να είναι ανοιχτές για τους πιστούς, τηρώντας ωστόσο όλα τα μέτρα ασφαλείας που θα αποφασιστούν.

Οι λειτουργίες που γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, θα γίνονται με ανοιχτές τις πόρτες και θα συμμετέχουν τόσα άτομα όσα θα ορίσει η επιστημονική επιτροπή ότι μπορούν να συμμετέχουν.

Όσον αφορά τη θεία κοινωνία, ο μητροπολίτης είπε: Υπάρχει θεία λειτουργία χωρίς θεία κοινωνία; Τι δουλειά έχει η συνάθροιση πολλών προσώπων με την ύπαρξη της θείας κοινωνίας;.


Πληροφορίες από το mega

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Κορονοϊός, ζωντανά:Πότε ανοίγουν οι εκκλησίες και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου

Newsteam 0 Comments

Η μέχρι σήμερα επιτυχία του σχεδίου μας κυρίως σε σύγκριση και με άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού δεν είναι μια φωτογραφία της στιγμής για το αρχείο τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογραμμίζοντας πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων κρίθηκε στο ότι οι πολίτες επέδειξαν ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ωριμότητα.

Είναι για να μας θυμίζει καθημερινά γιατί πήραμε από την αρχή αυτά τα μέτρα, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για να μη νοσήσουν πολλοί ταυτόχρονα. Για να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών. Για να μη φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, δηλαδή με απόγνωση να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Για να μη χάσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα από την έλλειψη ενός κρεβατιού εντατικής θεραπείας ή από την έλλειψη ενός αναπνευστήρα.

Στη συνέχεια τόνισε ότι σκοπός των αυστηρών μέτρων δεν ήταν να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στα σπίτια μας. Αλλά σκοπός ήταν να μπορέσουμε κάποια στιγμή να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό όπως η πανδημία του κορονοϊού.

Επισημαίνοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες και συμπεριφορές που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα κυρίως ιδίως αφορά στην τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και των όποιων επιπλέον μέτρων μας υποδείξουν οι ειδικοί.

Με την επισήμανση πως δείξαμε ότι οι Έλληνες στα δύσκολα, ενωμένοι τα καταφέρνουμε,  υπογράμμισε πως το ίδιο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας.

Αναλυτικότερα όπως είπε ο κ. Πέτσας αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού. Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο.

Εν συνεχεία, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας η φιλοσοφία και οι διαδοχικές φάσεις του σχεδίου μετάβασης στη νέα κανονικότητα θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό που θα απευθυνθεί στους πολίτες αύριο Τρίτη, στις 18.00 το απόγευμα και θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως τις 4 Μαΐου του 2020. Μέχρι να αρθούν τηρούνται ευλαβικά για την προστασία της υγείας μας, των ανθρώπων που αγαπάμε και για το κοινό καλό. Τόνισε ότι ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπο κερδίσαμε μέχρι σήμερα. Θα είναι κρίμα. Είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο για το Εργατικό Κίνημα όσο και για τους εργαζόμενους στο Σύστημα Υγείας αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να μην υπάρξει πισωγύρισμα.

Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε μια ώρα αρχύτερα την υγειονομική κρίση ώστε να γυρίσουν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους, τόνισε ο κ. Πέτσας. Αυτό είναι προς το συμφέρον του κόσμου της εργασίας σήμερα.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς, με τήρηση κανόνων και αποστάσεων, μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, όλων των βαθμίδων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς. Όπως το Πάσχα, έτσι και η Πρωτομαγιά.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

O Aρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζητεί να ανοίξουν οι εκκλησίες

Newsteam 0 Comments

Επιστολή απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΙΣ, προς την κυβέρνηση, με την οποία ζητά το άνοιγμα των εκκλησιών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ο Αρχιεπίσκοπος συνέταξε την επιστολή αυτή στη Ζάλτσα Βοιωτίας, ενώ τηλεφώνησε προς τα μέλη της ΔΙΣ όπου και τους διάβασε το περιεχόμενό της. Σε αυτή ζητούν, ενόψει της συνεδρίασης της ΔΙΣ που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, να ανοίξουν οι εκκλησίες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή η Εκκλησία φαίνεται να μην είναι άλλο δεκτική σε υποχωρήσεις.

Φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, υπήρξαν ζυμώσεις μεταξύ ιεραρχών προκειμένου να υπάρξει μια παρέμβαση προς την πολιτεία για το άνοιγμα των εκκλησιών, καθώς οι περισσότεροι ιεράρχες είχαν δεχθεί αντιδράσεις από πιστούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για το θέμα και ο Αρχιεπίσκοπος στο γεγονός ότι κάποιοι από τους ιεράρχες είχαν ήδη αρχίσει να διαμαρτύρονται δημόσια, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ανωμαλία στο εσωτερικό της Εκκλησίας.

Ένας ακόμη λόγος που ο Αρχιεπίσκοπος προέβη σε αυτή την ενέργεια είναι για να προλάβει μια τυχόν παράταση μέτρων, καθώς όπως είχε τονιστεί στην ανακοίνωση της ΔΙΣ της 1ης Απριλίου, η Αναστάσιμη Παννυχίδα θα τελεστεί πανηγυρικά στους ναούς στην απόδοση της εορτής του Πάσχα, τη νύχτα της 26ης προς 27η Μαΐου.

Οι ιεράρχες φέρονται να είναι ενοχλημένοι από την κινούμενη συναυλία που έγινε χθες από την ερμηνεύτρια Άλκηστη Πρωτοψάλτη, η οποία μάλιστα έφτασε μέχρι το Μαξίμου, όπου συναθροίστηκαν αρκετοί για να την παρακολουθήσουν. Ενώ λίγες ημέρες πριν, δεν είχε γίνει δεκτή η περιφορά του Επιταφίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Διάβασε το »

Λαμία πριν λίγο: Συνελήφθη 32χρονος που καλούσε σε αντάρτικο και εισβολές στις εκκλησίες

Newsteam 0 Comments

Ένας 32χρονος Λαμιώτης καταστηματάρχης συνελήφθη πριν λίγο στη Λαμία από άνδρες της ασφάλειας, κατηγορούμενος για Διέγερση κατά νόμον, επειδή διακινούσε φυλλάδια και αυτοκόλλητα με προτροπή στους πιστούς να πάνε στις εκκλησίες την Ανάσταση.

Ο δράστης μαζί με έναν φίλο του που κινούνταν με Ι.Χ. , εθεάθησαν σε δύο ναούς στην περιοχή του Δομοκού, να τοποθετούν αυτοκόλλητα και φυλλάδια με περιεχόμενο την προτροπή των πιστών να μπουν στις εκκλησίες αφήνοντας εκτός τους Άθεους.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Αστείοι και επικίνδυνοι στη Λαμία. Καλούν με αφίσες για ντού σε εκκλησίες (Εικόνες)

Newsteam 0 Comments

Οι άνθρωποι είναι αστείοι. Είναι επικίνδυνοι. Ζούν σε μια άλλη εποχή. Μια εποχή που δεν έχει καμία σχέση ούτε με την σημερινή Εκκλησία. Σε έναν επικίνδυνο σκοταδισμό που σκοπό και στόχο έχει να παρασύρει και να δημαγωγήσει τα πλήθη. Τουλάχιστον κάποιοι προσπαθούν.

Πρόσκληση – πρόκληση από άγνωστο που χρησιμοποίησε το εικονισματάκι στη συμβολή της οδού Καζούλη με Υψηλάντη στο κέντρο της Λαμίας, για να στείλει μηνύματα απείθειας κατά παράβαση και των εντολών της Ιεράς Συνόδου.

Ειδικότερα το μήνυμα που αναρτήθηκε, ίσως όχι μόνο στο συγκεκριμένο σημείο, αναφέρει: ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!! ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ!!! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ… ΑΛΛΙΩΣ ΣΚΛΑΒΙΑ :-( με το μήνυμα να κλείνει με τα κατάλληλα σημεία στίξης που σχηματίζουν θλιμμένη φατσούλα.

Μάλιστα σύμφωνα με το lamiareport … στην περιοχή του Δομοκού κάποιοι πέταξαν και τρικάκια με το ίδιο περιεχόμενο.

Είναι γεγονός ότι πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί στεναχωριούνται από την καραντίνα που έχει επιβληθεί και στις Ιερές Ακολουθίες, όμως η πίστη προς τον Μεγαλομάρτυρα και Προφήτη της Αγάπης Ιησού δεν επιδεικνύεται μόνο από την παρουσία μας στους Ναούς.

Προτροπές για εισβολή στις εκκλησίες φαντάζουν πολύ μακρινές από την αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Κάλεσμα πιστών για ντου στις εκκλησίες – Δείτε το μήνυμα!

Newsteam 0 Comments

Κάλεσμα πιστών για ντου στις εκκλησίες – Δείτε το μήνυμα! Πρόσκληση – πρόκληση από άγνωστο που χρησιμοποίησε το εικονισματάκι στη συμβολή της οδού Καζούλη με Υψηλάντη στο κέντρο της Λαμίας, για να στείλει μηνύματα απείθειας κατά παράβαση και των εντολών της Ιεράς Συνόδου.

Ειδικότερα το μήνυμα που αναρτήθηκε, ίσως όχι μόνο στο συγκεκριμένο σημείο, αναφέρει: ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!! ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ!!! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ… ΑΛΛΙΩΣ ΣΚΛΑΒΙΑ :-( με το μήνυμα να κλείνει με τα κατάλληλα σημεία στίξης που σχηματίζουν θλιμμένη φατσούλα.

Είναι γεγονός ότι πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί στεναχωριούνται από την καραντίνα που έχει επιβληθεί και στις Ιερές Ακολουθίες, όμως η πίστη προς τον Μεγαλομάρτυρα και Προφήτη της Αγάπης Ιησού δεν επιδεικνύεται μόνο από την παρουσία μας στους Ναούς.

Προτροπές για εισβολή στις εκκλησίες φαντάζουν πολύ μακρινές από την αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Πηγή: lamiareport.gr

Διάβασε το »

Κορονοϊός, ζωντανά:Ανάσταση με την Αστυνομία στις εκκλησίες. Η οργή του Χαρδαλιά

Newsteam 0 Comments

Η εικόνα του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, στο ερώτημα τι θα γίνει αν ένας μεγάλος αριθμός πιστών εμφανιστεί και συνωστιστεί έξω από ναούς κατά τον Επιτάφιο Θρήνο και την Ανάσταση του Κυρίου ήταν απολύτως ενδεικτική. Με δυσκολία συγκράτησε την οργή του, με δυσκολία απάντησε, όσο πιο ευγενικά μπορούσε: Κανείς δεν μπορεί να ευαγγελίζεται την πίστη και να αγνοεί τις συστάσεις της εκκλησίας, τόνισε για να συνεχίσει πως η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης και οι ναοί θα είναι κλειστοί για το κοινό.

 

Η αλήθεια είναι όμως πως ο φόβος των επιτελών της ασφάλειας της χώρας είναι πως αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί.

 • Αρα η λύση θα είναι η εγρήγορση των δυνάμεων ασφαλείας και η προσπάθεια αποτροπής κάθε συνάθροισης που θα μπορούσε να χύσει την καρδάρα με το γάλα που με τόσο κόπο μάζευε ο ελληνικός λαός όλο αυτό το διάστημα.
 • Ανοιχτό δηλαδή είναι να γίνει η Ανάσταση με τους αστυνομικούς παραταγμένους έξω από εκκλησίες που εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος συνάθροισης.
 • Η βούληση προφανώς είναι να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς ουδείς θέλει να γίνει η Αναστάσιμη ακολουθία με αστυνομία να φρουρεί τους Ναούς.

Αν όμως δεν γίνεται αλλιώς κάθε λύση είναι στο τραπέζι.

 

Η αλήθεια είναι πως η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου περιέπλεξε (αρχικά και πριν τις διευκρινήσεις) τα πράγματα και ο κ. Χαρδαλιάς, υποστήριξε: Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αποκλειστικά για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό. Η Ιερά Σύνοδος αποτρέπει τους πιστούς να πάνε στην εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα. Οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι. Οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό, δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια, θα αρκεστούμε στην ατομική μας προσευχή από το σπίτι αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για τους συνανθρώπους μας. Ερωτηθείς αν θα υπάρξει επέμβαση της αστυνομίας αν έξω από εκκλησίες συγκεντρωθούν 50 με 100 άτομα τις ημέρες του Πάσχα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα συμβεί αυτό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες απο dikastiko

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Έσκασε, ζωντανά: Κάνει πίσω Ιερά Σύνοδος. Τι ισχύει για τις εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα

Newsteam 0 Comments

Ένα βήμα πίσω, χωρίς όμως να αναιρεί στην ουσία τον παραλογισμό της διάταξης της εγκυκλίου για ανοιχτές εκκλησίες δύο ώρες κάθε ημέρα μετά τις ιερές Ακολουθίες μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη και τέσσερις ώρες τη Μεγάλη Παρασκευή επιχειρεί η Εκκλησία της Ελλάδος.

Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία. Οι Εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της κεκλεισμένων των θυρών τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.

Προκλήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις ειδικά, για τις ανοιχτές εκκλησίες μετά τις ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας υποστηρίζεται ότι συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διϋπουργικής αποφάσεως στην οποία αναφέρεται ότι επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας και αφορά μόνο τους Ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος επισημαίνονται τα εξής:

 • Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε στους Μητροπολίτες την από 7-4-2020 Εγκύκλιό της με την οποία τους διαβίβαζε την νέα Διϋπουργική Απόφαση της 6-4-2020 και τους παρακαλεί για την εφαρμογή όσων προβλέπονταν σε αυτή και του μέτρου για το κεκλεισμένων των θυρών. Η Εγκύκλιος απευθυνόταν προς τους Μητροπολίτες και όχι προς τον λαό για να τον προσκαλεί σε συγκέντρωση.
 • Η Εγκύκλιος αυτή κοινοποιήθηκε στους τρεις Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη προς ενημέρωσή τους.
 • Άλλωστε, ήδη ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών, και επιτρέπεται μόνον κατόπιν σχετικής αδείας.

Επί πλέον και με αφορμή σχόλια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ο κ. Ιερόθεος σε συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο διευκρινίζει:

– Η δυνατότητα ατομικής προσευχής καταργήθηκε με την ΚΥΑ των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών Δ1α/Γ.Π οικ 20036/ 22-3-2020 (ΦΕΚ B΄ 986), καθώς δεν προβλεπόταν ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης και γι᾿ αυτό δεν περιελήφθη στην ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Υγείας Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β΄ 1178).

– Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από την αρχή το αντιλήφθηκε αυτό και γι᾿ αυτό ζήτησε με έγγραφό της να προβλεφθεί και η ατομική προσευχή στους λόγους μετακινήσεων των πολιτών, τηρώντας ταυτόχρονα την απόφαση της Πολιτείας, η οποία δεν έκανε δεκτό το αίτημα.

– Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία. Οι Εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της κεκλεισμένων των θυρών τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.

– Η υπ᾿ αριθ. 3018/7.4.2020 Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απευθύνεται προς τους Μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, αφού μάλιστα η Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να νομοθετήσει αντίθετα προς όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας.

– Η Εγκύκλιος αναφέρει ότι οι Ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 την Μεγάλη Παρασκευή, δύο (2) ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών. Αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διϋπουργικής αποφάσεως: Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας και αφορά μόνο τους Ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών.

Πέρα, όμως, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ᾿ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή καταλήγει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Κορονοϊός Έκτακτο. Αυτη είναι η νέα απόφαση για τις εκκλησίες

Newsteam 0 Comments

Το περιμέναμε. Εμείς τουλάχιστον που παρακολουθούμε στενά και αυτό το μέτωπο. Το μέτωπο της Εκκλησίας.

Δεν είναι θέμα πίστης. Δεν είναι θέμα θρησκείας. Είναι θένα ΥΓΕΙΑΣ.

Παρατείνονται μέχρι τις 11 Απριλίου και τα περιοριστικά μέτρα για τις εκκλησίες. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι πιστοί δεν θα μπορούν να πηγαίνουν μαζικά στις εκκλησίες για την αποφυγή του κορονοϊού. Με βάση τη νέα απόφαση, δίνεται η δυνατότητα σε τηλεοράσεις, διαδίκτυο και ραδιόφωνα να μεταδίδουν τη Θεία Λειτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το nassosblog

Διάβασε το »

Κάποιοι έχουν ξεφύγει. Εκκλησίες κρυφά σχολειά στην Πάτρα

Newsteam 0 Comments

Εκκλησίες που λειτουργούν σαν τα κρυφά σχολειά στην Πάτρα βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της Αστυνομίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως αστυνομικοί έχουν πληροφορηθεί για τουλάχιστον 4 εκκλησίες στις οποίες γίνονται Θείες Λειτουργίες με συμμετοχή πιστών που ειδοποιούνται μέσω sms ή ακόμη και μέσω του messenger στο facebook!

Ιερέας γνωστός για τις σκληρές του θέσεις, κάνει αγρυπνίες σε συγκεκριμένο εκκλησάκι και εκεί πηγαίνουν πιστοί ακόμη και για την Αγία Κοινωνία. Ο ιερέας-σύμφωνα με το dete- χρησιμοποιεί δικούς του ανθρώπους, στους οποίους ανακοινώνει το σχέδιο και εκείνοι με την σειρά τους, ακόμη και μέσω facebook ενημερώνουν τους πιστούς. Μάλιστα σύμφωνα με καταγγέλλουσα, δεν σε ενημερώνουν για τον τόπο τέλεσης της αγρυπνίας, αν πρώτα… δεν απαντήσεις θετικά στο αίτημα για συμμετοχή.

 

Σε άλλη εκκλησία της Πάτρας, κοντά στο κέντρο της πόλης, έγινε λειτουργία την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Κάποιοι είπαν ότι λειτούργησε και ανήμερα της εθνικής μας επετείου και του Ευαγγελισμού, χωρίς όμως αυτό να είναι βέβαιο.

 

Σε μία τρίτη εκκλησία, η λειτουργία γίνεται…. υπογείως! Υπάρχει χώρος στον οποίον οι πιστοί μπαίνουν από την πλαϊνή πόρτα και έτσι τελείται Θεία Λειτουργία στα κρυφά!

 

Μάλιστα και την περασμένη Τετάρτη, περίπου 15 άτομα συμμετείχαν στην λειτουργία. Μπήκαν όλοι από την πλαινή πόρτα και λειτούργησαν.

 

Η τέταρτη εκκλησία βρίσκεται κοντά στην περιοχή των Προσφυγικών. Και γι αυτήν υπήρξαν πληροφορίες πως ετελέσθη θεία Λειτουργία.

 

Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος έχει δώσει σαφές μήνυμα και καταδικάζει τέτοιες πρωτοβουλίες. Μάλιστα δηλώνει αποφασισμένος να τιμωρήσει όποιον ιερέα παραβιάζει την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το nassosblog

Διάβασε το »

Ζούρτσα Ολυμπίας: 7 καμπάνες από 13 εκκλησίες χτυπούν ταυτόχρονα χαρμόσυνα για τα 199 χρόνια από την απελευθέρωσή

Newsteam 0 Comments

Σε ένα συγκλονιστικό βίντεο από τη Νέα Φιγαλεία Ολυμπίας, την ιστορική Ζούρτσα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, με τις δεκάδες εκκλησίες, ακούγεται ο ήχος των καμπανών από 13 Ιερούς Ναούς σε ταυτόχρονο χαρμόσυνο χτύπο, δράση που υλοποίησαν οι νέοι της περιοχής, με αφορμή τους εορτασμούς των 199 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στο κεφαλοχώρι του Μοριά.

Οι καμπάνες στις εκκλησίες χτύπησαν ταυτόχρονα στις 12:00 της 25ης Μαρτίου 2020 μετά την πρώτη κρούση των καμπανών του Αγίου Νικολάου, τόπου όπου στις 24 Μαρτίου 1821 υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Καμπάνες ήχησαν ταυτόχρονα σε:

Ι.Ν Αγίου Νικολάου (Καθεδρικός)

Ι.Ν Υπαπαντής Κυρίου

Ι.Ν Μεταμόρφωση Σωτήρος

Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου (Μοναστήρι)

Ι.Ν Αγίας Τριάδος

Ι.Ν Αγίας Αναστασίας

Ι.Ν Αγίου Φανουρίου

Ι.Ν Αγίου Νικολάου (Καπλανέικα)

Ι.Ν Αγίου Ονουφρίου

Ι.Ν Προφήτη Ηλία

Ι.Ν Αγίου Αθανασίου

Ι.Ν Αγίων Θεοδώρων

Ι.Ν Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Διάβασε το »

Εξιχνιάστηκε σπείρα που ξάφριζε εκκλησίες

Newsteam 0 Comments

Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν 3 άνδρες, οι οποίοι, μέσα σε 5 ημέρες είχαν εισβάλλει σε 4 εκκλησίες, σε περιοχές του Ρεθύμνου.

Πρόκειται για 3 αλλοδαπούς, εκ των οποίων, συνελήφθησαν οι 2, ενώ για τον 3ο σχηματίστηκε δικογραφία. Όλοι τους, κατηγορούνται για κλοπή.

Οι κλοπές εξιχνιάστηκαν, χτες, Παρασκευή, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου.

Η σπείρα των 3 ανδρών, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, είχε εισβάλλει σε 4 εκκλησίες, από τις 14 μέχρι τις 19 Μαρτίου, αφαιρώντας χρήματα και κόσμημα η συνολική χρηματική αξία των οποίων ξεπερνά τα 1.500 ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους ίδιους και στα σπίτια τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά το κλεμμένο κόσμημα και το χρηματικό ποσό των 1.588 ευρώ.

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου.

Πηγή: neakriti.gr

Διάβασε το »

Κορονοϊός ΤΩΡΑ: Έτσι θα λειτουργούν απο τώρα και στο εξής οι εκκλησίες!

Newsteam 0 Comments

Ο κορονοϊός αλλάζει την καθημερινότητά μας. Και αυτή η αλλαγή της καθημερινότητας έγινε απολύτως αντιληπτή απο την Εκκλησία της Ελλάδος. Έτσι όλα αλλάζουν στους ναούς ανα την επικράτεια για το δημόσιο καλό. Και ο νέος ΦΕΚ…μεταξύ άλλων αναφέρει ότι απαγορεύεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών έως τις 30/03/2020.

Επίσης, όσον αφορά στην ατομική προσευχή επιτρέπεται μέσα στον ναό ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον. Μοναστήρια θα είναι κλειστά για το κοινό και όσον αφορά στις κηδείες, επιτρέπεται μόνο ο ιερέας οι στενοί συγγενείς και όσοι επιμελούνται της ταφής.

Όλα όσα προβλέπει το ΦΕΚ για τις εκκλησίες

1. Την προσωρινή απαγόρευση της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας και για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020, κατά τα αναφερόμενα στις σχετικές εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών, για ατομική προσευχή με βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους. Στον υπολογισμό του προηγούμενου εδαφίου περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο η επιφάνεια του κύριου/ωφέ- λιμου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιφάνειες τυχόν άλλων όμορων κυρίων χώρων του ακινήτου που εξυπηρετούν δραστηριότητες μη λατρευτικές (π.χ. χώρων σεμιναρίων και αναγνωστηρίων), τυχόν βοηθητικών χώρων (π.χ. γραφείων, αποθηκών), χώρων υγιεινής, κοινοχρήστων κ.λπ. Οι υπεύθυνοι των χώρων λατρείας οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τηρείται ανά πάσα στιγμή η ως άνω αναλογία αριθμού πιστών/τετραγωνικών και η απόσταση μεταξύ των πιστών, καθώς και όλα τα μέτρα υγιεινής που έχουν θεσπίσει οι αρμόδιες αρχές. Στις εισόδους των χώρων λατρείας θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμα- ντικό/αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν, προς ελεύθερη χρήση από τους πιστούς.

2. Οι ως άνω απαγορεύσεις και υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους χώρους λατρείας που βρίσκονται ενταγμένοι εντός δημοσίων, δημοτικών, φιλανθρωπικών, κοινωφελών ή άλλων υπηρεσιών, καταστημάτων και εγκαταστάσεων (π.χ. νοσοκομείων και ψυχιατρείων, γηροκομείων, οικοτροφείων, κοιμητηρίων, κατασκηνώσεων) και ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων (π.χ. συγκροτημάτων κατοικιών, κέντρων εκδηλώσεων, ξενοδοχείων).

3. Οι ως άνω απαγορεύσεις και υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους ναούς και πάσης φύσεως χώρους λατρείας που κείνται εντός των ιερών μονών, μοναστηριών και κάθε είδους και νομικού/κανονικού καθεστώτος χώρων εγκαταβίωσης.

4. Οι Ιερές Μονές, τα Μοναστήρια και οι λοιποί χώροι εγκαταβίωσης εντός της Επικράτειας κατά το ως άνω χρονικό διάστημα δεν θα δέχονται κοινό και πιστούς σε οργανωμένες ή ατομικές προσκυνηματικές επισκέψεις. Οι απαγορεύσεις επισκέψεων και όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που αφορούν στις Ιερές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας, λαμβάνονται με απόφαση του Διοικητού του Αγίου Όρους, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της Ιεράς Κοινότητας.

5. Όσον αφορά στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, όπου σύμφωνα με τα οικεία θρησκευτικά ήθη είθισται η προσέλευση συγγενών, φιλικών προσώπων και κοινού, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής, τηρουμένων των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Οι αρχές που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία και διαχείριση των κοιμητηρίων επιβλέπουν την ορθή εφαρμογή του παρόντος και οφείλουν να αποτρέπουν την προσέλευση προσώπων, στα οποία δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στην τελετή, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο.

6. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας αποκλειστικά προς το σκοπό μετάδοσης από εθνικής ή τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, με την παρουσία του απολύτως αναγκαίου προσωπικού του μέσου.

7. Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το nassosblog

Διάβασε το »

Κορονοϊός, νέες εξελίξεις: Αυτά τα μέτρα πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος για τις Εκκλησίες

Newsteam 0 Comments

Η επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το Σαββατοκύριακο είχε περιεχόμενο όσα ακριβώς είχε πει ο πρωθυπουργός και στο διάγγελμά του την περασμένη εβδομάδα: να αποφευχθούν οι πολυπληθείς συναθροίσεις και οι εκκλησίες να μείνουν ανοιχτές μόνον για τα άτομα – αν θέλει π.χ. κάποιος ν’ ανάψει ένα κερί ή να προσευχηθεί ατομικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου θα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Να γίνονται, δηλαδή, οι λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών για δύο εβδομάδες και η κατάσταση να επαναξιολογηθεί. Ήδη έχουν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση αρκετοί ιεράρχες, είτε συνιστώντας στους πιστούς να μείνουν οικειοθελώς στο σπίτι είτε, σε κάποιες περιπτώσεις, να κλείσουν επίσης οικειοθελώς τους ναούς.

Όμως, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από άλλους Μητροπολίτες, οι οποίοι κινούνται στη γραμμή που εξέφρασε ο π. Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας, Αμβρόσιος, εγκαλώντας τον πρωθυπουργό ότι γίνεται διώκτης του Κυρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες απο Newsit

Σύμφωνα με πληροφορίες από το nassosblog

Διάβασε το »