Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - Spoiler

Με επιτυχία η εκδήλωση για την ίδρυση Σωματείου φίλων Iskra

Newsteam 0 Comments

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5), η εκδήλωση στην οποία συζητήθηκε η ίδρυση Σωματείου Φίλων Iskra.

Η εκδήλωση είχε ικανοποιητική συμμετοχή, παρά την δύσκολη θερινή περίοδο που διανύουμε και το γεγονός ότι την ίδια ώρα πραγματοποιείτο στο κέντρο της Αθήνας πορεία κατά των μέτρων κατάργησης των διαδηλώσεων, η οποία εξαγγέλθηκε τις τελευταίες μέρες και αφού είχε ανακοινωθεί η εκδήλωση της Iskra και ενώ η αστυνομία κατά απαράδεκτο τρόπο είχε κλείσει όλους τους δρόμους στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και τις στάσεις του μετρό, καθιστώντας το τελευταίο απροσπέλαστο.

Ομιλία Π. Λαφαζάνη

Στην εκδήλωση μίλησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος σύνταξης της Iskra.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Iskra δεν είναι όργανο κανενός κόμματος ή πολιτικής οργάνωσης αλλά μια ανεξάρτητη παρεμβατική ιστοσελίδα με ιδιαίτερη μοναδική και εναλλακτική στο σημερινό σύστημα πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα.

H Iksra, τόνισε ο Π. Λαφαζάνης, έχει στην σημαία της ως πρώτες προτεραιότητες τον αγώνα για να απαλλαγεί η χώρα μας από την βαθιά ιστορική εξάρτηση και την ιμπεριαλιστική κηδεμονία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα είδος μισο-αποικίας και τον παράλληλο αλληλένδετο αγώνα για να βγει η χώρα μας από την κρίση, με ένα σύγχρονο προοδευτικό δρόμο ανάπτυξης, παραγωγικής ανόρθωσης, βαθιάς δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η Iskra, τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προσπαθεί να συνδυάσει ένα σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό ριζοσπαστισμό και μια νέα πρόταση διεξόδου από την κρίση που θα στηρίζεται σε μια οικονομία με προωθημένη παραγωγικότητα, καινοτομία και τεχνολογική ανανέωση, με μια βαθιά δημοκρατική πατριωτική αντιιμπεριαλιστική στρατηγική.

Η Iskra δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη ανύψωσης ενός απελευθερωτικού πατριωτικού και αντιιμπεριαλιστικού πνεύματος μέσα στον αριστερό προοδευτικό χώρο και στον ελληνικό  λαό. Σημαντικό μέρος της σημερινής αριστεράς έχει, δυστυχώς, παραιτηθεί στην ουσία από την ΕΑΜική και ΕΛΑΣιτικη παράδοσή της, την οποία περισσότερο χρησιμοποιεί  ως φολκλόρ και μουσειακό είδος, ενώ, συχνά, νοιώθει άβολα ή και ενοχικά όταν αναφέρεται στις μεγάλες έννοιες του πατριωτισμού, της Ελλάδας και της πατρίδας, τις οποίες έχει, περίπου, χαρίσει σε ένα δουλοπρεπές και προσκυνημένο κατεστημένο της διαπλοκής και της αρπαχτής ή σε μια εθνοκάπηλη ακροδεξιά, που από κοινού κάνουν πολιτικό πλιάτσικο, πολιτικό εμπόριο και παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς με αυτές τις έννοιες.

Μέγα το λάθος για αριστερές προοδευτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες κρίσιμων εθνικών απειλών, υπογράμμισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η Ελλάδα, το έθνος και η πατρίδα είναι πρώτα από όλα συνυφασμένα με την εργατική τάξη και τα πλατιά εργατικά λαϊκά στρώματα τα οποία έχυσαν το αίμα τους για να υπάρξουν και αυτά τα πλατιά εργατικά λαϊκά στρώματα πρέπει, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, να πάρουν στα χέρια τους την Ελλάδα και την πατρίδα μας, για να τις αλλάξουν και να τις ανατάξουν δίνοντας πνοή ανεξαρτησίας, ανάπτυξης και δικαιοσύνης σε αυτόν τον τόπο.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι η περιοχή μας, η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν αλλάξει εκ βάθρων και έχουν περάσει σε μια εντελώς νέα εποχή την οποία χαρακτηρίζει η κατάρρευση των παλαιών δογμάτων και μια συνολική κρίση που τη συνοδεύουν νέες πραγματικότητες, αντιθέσεις, ανταγωνισμοί και ανάγκες και στην οποία η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης στην ιστορία της οικονομικής και εθνικής κρίσης σε ειρηνική περίοδο.

Σε αυτήν την περίοδο κλείνει οριστικά ένα ιστορικό κεφάλαιο για την αριστερά και η τελευταία για να μπορέσει να σταθεί στο προσκήνιο και να αντεπιτεθεί στις νέες συνθήκες, χρειάζεται όχι μερεμέτια και φτιασιδώματα και φραστικούς εξωραϊσμούς και λεκτικές κενές περιεχομένου ακροβασίες αλλά μια ριζική και στο βάθος επαναθεμελίωση, μέσα από την ταυτόχρονη αξιοποίηση των καλύτερων θεωρητικών πολιτικών και αγωνιστικών στιγμών και παραδόσεων της

Η Ιskra, συνέχισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, είναι η μόνη, σχεδόν, ιστοσελίδα, η οποία αμφισβητεί σε βάθος και εφ’ όλης της ύλης την κυρίαρχη στρατηγική των κατεστημένων κέντρων στην Ελλάδα την Ευρώπη και τον κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή μέσα από τις γραμμές της προβάλλεται μια επίκαιρη, ριζοσπαστική αλλά και άκρως ρεαλιστική και απόλυτα αναγκαία εναλλακτική πρόταση, η οποία δεν παραπέμπει ούτε σε μια αέναη διαμαρτυρία ούτε σε μια μεταφυσική αλλαγή του συστήματος στο μέλλον, όταν θα έχουν ωριμάσει, υποτίθεται, οι συνθήκες.

Η Iksra για αυτούς τους λόγους είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τα κατεστημένα κέντρα στη χώρα μας, τα οποία κατανοούν πλήρως ότι η φωνή της δεν πρέπει να εξαπλωθεί γιατί αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για το σύστημα τους.

Η Iskra ενοχλεί γιατί θέτει σε πρώτο πλάνο την απαλλαγή από την οικονομική και πολιτική εξάρτηση της χώρας.

Γιατί υποστηρίζει την ανάγκη εθνικού νομίσματος και εθνικής νομισματικής πολιτικής σε μια πορεία αποδέσμευσης από την Ε.Ε, ως θεμελιώδη προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός προοδευτικού οικονομικοκοινωνικού προγράμματος διεξόδου και ανάπτυξης.

Γιατί προτείνει μια νέα πολυδιάστατη στρατηγική οικονομικών και πολιτικών σχέσεων, με αιχμή την στρατηγικής συνεργασία με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα στο πλαίσιο νέων συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή μας και στη Μεσόγειο, για την προάσπιση της ακεραιότητας της χώρας μας και της γενικότερης ειρήνης και σταθερότητας.

Γιατί συντάσσεται με τον αγώνα του Άσαντ στη Συρία ενάντια στον Τούρκο εισβολέα και γιατί στηρίζει τις δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης, ενάντια στο καθεστώς ανδρεικέλων της Τουρκίας στην Τρίπολη της Λιβύης.

Γιατί υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση ενάντια στην βάρβαρη κατοχή και την πολιτική εποικισμών και γενοκτονίας του Ισραήλ.

Η Iksra ενοχλεί ακόμα γιατί μάχεται κατά της διαπλοκής και ενός παρακμιακού και διεφθαρμένου και δουλοπρεπούς πολιτικού κατεστημένου, προτείνοντας αυτό που ονομάσαμε ένα νέο παραγωγικό αναπτυξιακό κοινωνικό και μεταβατικό πρότυπο.

Ένα πρότυπο που αντιμάχεται τις παρασιτικές γραφειοκρατικές πελατειακές και διαπλεκόμενες πρακτικές του κράτους και του Δημόσιου τομέα και τάσσεται υπέρ της πλήρους αναδιοργάνωσής τους, με όρους παραγωγικής αποτελεσματικότητας, διαφάνειας και προωθημένης οικονομικής απόδοσης και κοινωνικής προσφοράς, ενώ την ίδια ώρα αγωνίζεται για έναν ιδιωτικό τομέα που, όσο είναι δυνατόν, θα συνδυάζει επενδύσεις, παραγωγική δραστηριότητα και καινοτόμες προσπάθειες, με ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις και αξιοπρεπείς αμοιβές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Όλοι-ες Πέμπτη 16-7 στο Polis-Art 8 μ.μ: Ιδρύουμε Σωματείο φίλων Iskra

Newsteam 0 Comments

Την Πέμπτη 16/7 οι φίλοι-ες και αναγνώστες-τριες της Iskra δίνουμε το παρών σε μια ωραία φιλική και πολιτική βραδιά για να ιδρύσουμε το Σωματείο φίλων της Iskra.

H συνάντησή μας με ένα ποτό ή καφέ θα γίνει στον υπαίθριο χώρο του γνωστού Polis Art Cafe στο κέντρο της πόλης, επί της Πεσμαζόγλου 5, στο κέντρο της Αθήνας.

Η παρουσία σας θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και τιμητική για εμάς.

Για τη σύνταξη της Iskra,

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Εκδήλωση στα γραφεία της Χριστιανικής Δημοκρατίας για μια Ευρώπη της Δικαιοσύνης

Newsteam 0 Comments
Ομιλητές: Ζερβός, Λαφαζάνης, Στενός, Μηλιαράκης, Λεοντόπουλος

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Χριστιανικής Δημοκρατίας, Ακαδημίας 78Δ, Αθήνα, την Παρασκευή 12-06-2020.

Στο πρώτο αυτό μέρος της συζήτησης που ανεβαίνει στο διαδίκτυο, μετέχουν οι εξής κατά σειρά: 

  • Συντονιστής: Κώστας Μπλάθρας, διευθυντής της εφημερίδας Χριστιανική, ο οποίος ξεκινά με μια σύντομη εισαγωγή, παρουσιάζει τους ομιλητές και διευθύνει τη συζήτηση.

Γιάννης Ζερβός, πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας2′.55. Παρουσιάζει το περιεχόμενο του τόμου και τη λογική με την οποία εκδόθηκε: Ιστορικό της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης κατά το Μεσοπόλεμο- ναζιστική προσέγγιση της Γερμανίας ως υπερασπιστή της ευρωπαϊκής ιδέας και ενοποίησης -αντιναζιστική προσέγγιση της ενότητας των ευρωπαϊκής λαών στη βάση της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης-στάδια της δημιουργίας της ΕΟΚ/ΕΕ-συνοπτική κριτική παρουσίαση των οργάνων της- διαχρονική τοποθέτηση της Χ.Δ. από το 1980 μέχρι σήμερα στις πιο κάτω θεματικές ενότητες: Η ΕΟΚ/Ε.Ε. στην υπηρεσία της οικονομικής Ολιγαρχίας- Μνημόνια: Η λεηλασία της Ελλάδας- Αντιμνημονιακοί αγώνες και προσδοκίες του ελληνικού λαού- Η υποταγή των πολιτικών κομμάτων και το αίτημα αντίστασης της κοινωνίας-Οι αγώνες της Χ.Δ.- Αντίσταση και όραμα- Οι εκλεγμένες κυβερνήσεις να λογοδοτούν μόνο στο λαό που τις εκλέγει. Αναφέρθηκε επίσης σε επιμέρους σημεία της καταστρεπτικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής την οποία η Ε.Ε.  επιβάλλει και η Χριστιανική έχει αναδείξει, όπως η εκχώρηση των έτοιμων υποδομών του Δημοσίου στην διεθνή παρασιτική Ολιγαρχία, στο όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού και στην καταθλιπτική λιτότητα η οποία πλήττει και τον ίδιο το γερμανικό λαό. Ως προς τη νομισματική ενοποίηση, αναφέρθηκε στην εμπειρία της ενσωμάτωσης της Ανατολικής Γερμανίας, με δόλωμα το δηλητηριώδες φρούτο της πλασματικής ισοτιμίας δυτικού και ανατολικού μάρκου 1 προς 1, το οποίο είχε αποτέλεσμα τον τετραπλασιασμό του κόστους λειτουργίας της οικονομίας και την ολική καταστροφή της, η οποία συγκαλύφθηκε ως συνέπεια της συνολικής κατάρρευσης του Υπαρκτού Σοσιαλισμού. Η διαδικασία αυτή επαναλήφθηκε, τηρουμένων των αναλογιών, και με την εισαγωγή του Ευρώ, με παρόμοιες συνέπειες για όσες χώρες το νόμισμα αυτό ήταν ακριβό, αλλά και των Μνημονίων, αφού το ελληνικό Υπερταμείο έχει πηγή έμπνευσης το Treuhandanstalt (Τρόιχαντανσταλντ), το Υπερταμείο μέσω του οποίου ξεπουλήθηκε η κρατική περιουσία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

  • Παν. Λαφαζάνης, πρ. υπουργός, πρ. πρόεδρος της ΛΑ.Ε.. 13’43. 
  • Σήφης Στενός, μέλος της πολιτικής επιτροπής του ΑΣΚΕ, 23’51
  • Μαν. Μηλιαράκης, επίτ. πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας.39’27
  • Νίκος Λεοντόπουλος, μέλος της πολιτικής επιτροπής του ΑΣΚΕ 1.00′.11

Δείτε στο βίντεο τις ομιλίες:

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ενημερωτική εκδήλωση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο Παγγαίο

Newsteam 0 Comments

Ο Δήμος Παγγαίου και η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου Παγγαίου, με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας δια μέσου της Διεύθυνσης Υγείας, προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον κορονοϊό COVID-19 με εισηγητή τον Νομίατρο Καβάλας, Χρήστο Παπαδόπουλο.

Η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή θεωρείται σημαντική για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, ιδιαίτερα κατά τη θερινή/τουριστική περίοδο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 στις 19.00, μέσω της πλατφόρμας Zoom Business στη συνάντηση με αριθμό ταυτοποίησης (ID): 978 8950 3924.

Οδηγίες για την είσοδο στην εκδήλωση

Για να συμμετάσχετε, αρκεί:

  • να ανοίξετε την εφαρμογή από το κινητό ή τον υπολογιστή σας και να συμπληρώσετε τον παραπάνω αριθμό (978 8950 3924) στο αντίστοιχο πεδίο
    ή εναλλακτικά
  • να κάνετε κλικ στον σύνδεσμο εδώ και θα συνδεθείτε αυτόματα (ανοίγει η εφαρμογή και εισέρχεστε στην εκδήλωση)

Αν δεν έχετε την εφαρμογή εγκατεστημένη, θα εγκατασταθεί αυτόματα (ακολουθείτε τις οδηγίες: αποθήκευση, εκτέλεση) και θα εισέλθετε στην εκδήλωση.

 

Πηγή: kavalawebnews.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος

Newsteam 0 Comments

Με επιτυχία διεξήχθη την Παρασκευή το απόγευμα 5 Ιουνίου 2020 η ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) με θέμα: Αυτοδιοίκηση και Περιβάλλον. Η επόμενη μέρα στην Αττική, όπου πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης της πλατφόρμας zoom.

Ομιλητές ήταν ο Νεκτάριος Καλαντζής, Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ), ο Ηλίας Αποστολόπουλος, Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), ο Νίκος Χιωτάκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και ο Βλάσσης Σιώμος, Πρόεδρος ΣΠΑΠ (Συνδέσμου Προστασίας Πεντελικού) και Αντιδήμαρχος Πεντέλης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου και συζητήθηκε η επόμενη μέρα στην Αττική για το Περιβάλλον.

Ο Νεκτάριος Καλαντζής αναφέρθηκε στον ρόλο που πρέπει να έχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες στο κομμάτι της πράσινης οικονομίας, και τόνισε πως ό,τι γίνεται, θα πρέπει να υλοποιείται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Ηλίας Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στις καινοτόμες ενέργειες που κάνει ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού στην ανακύκλωση, στο πάρκο που βρίσκεται μέσα στην πόλη και είναι ζωντανό από κόσμο που μπορεί να κάνει αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και ως χώρος πολιτισμού στο Κηποθέατρο, ενώ τόνισε την υλοποίηση σχεδίου για την ανάδειξη των μονοπατιών στον Υμηττό.

Ο Νίκος Χιωτάκης μίλησε για την ανακύκλωση που γίνεται σε όλους τους δήμους της χώρας, ως επικεφαλής του Οργανισμού της, για τις καινοτομίες που γίνονται, για τους μπλε και πράσινους κάδους, την αποκομιδή, καθώς και το πόσο κοντά είμαστε σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο Βλάσσης Σιώμος ανέφερε τα σχέδια που υπάρχουν για την ανάδειξη του Πεντελικού, την ετοιμότητα στην πυροπροστασία, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας κουλτούρας για την ανακύκλωση και το περιβάλλον στις νέες γενιές, που αποτελεί προτεραιότητα του ΣΠΑΠ, με το πρόγραμμα ενημέρωσης στα σχολεία της περιοχής.
Την τηλεδιάσκεψη συντόνισε ο Δημοσιογράφος Γιώργος Λαιμός.

 

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Ο Δήμος Αρταίων τιμά τη Γενοκτονία των Ποντίων

Newsteam 0 Comments

Ο Δήμος Αρταίων τιμά τη Γενοκτονία των Ποντίων. Συμπληρώνονται σήμερα 101 χρόνια από την εποχή όπου 350.000 Έλληνες του Πόντου υπέστησαν φρικτά εγκλήματα, για τα οποία δεν έχει αποδοθεί ακόμη πλήρως δικαιοσύνη.

 

Τιμώντας τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, στο μήνυμά του αναφέρει σχετικά :

Ημέρα Μνήμης η σημερινή για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Με τον άδικο, μαρτυρικό και σκληρό αφανισμό του Ποντιακού Ελληνισμού, είναι μια μαύρη επέτειος για κάθε άνθρωπο που πιστεύει στα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, στο δικαίωμα για πατρίδα.
Είναι μία μαύρη επέτειος, που μαρτυρά σε όλο τον κόσμο ότι οι θηριωδίες δεν πρέπει να ξεχνιούνται. Όχι για να γίνουν αντικείμενο εκδίκησης, αλλά για να κρατούν ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση και μαζί να κρατούν ζωντανή την ελπίδα αυτού του κόσμου να γίνεται καλύτερος.

Στην συνέχεια, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βίγλας, κ. Κωνσταντίνος Κούτας, ο Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Βίγλας, Οι Πρόσφυγες κ. Χρήστος Αβραμίδης, παρευρέθησαν και στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο χώρο του Μνημείου, στην Βίγλα Άρτας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε λιτά και χωρίς κόσμο, καθώς και η παρουσία των επισήμων ήταν περιορισμένη εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν λόγω της πανδημίας του Covid-19.
Παράλληλα ο κ. Τσιρογιάννης, συνομιλώντας με τους Προέδρους, τόνισε την ανάγκη Να συνεχιστεί ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , ενώ από την πλευρά τους ο κ. Αβραμίδης και ο κ. Κούτας ανέφεραν: Συμβολική αλλά ουσιαστική, η σημερινή εκδήλωση τιμής όπως οι καιροί το επιβάλλουν .
Τέλος όλοι συμφώνησαν ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να διοργανώσουν από κοινού, μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Α. Τζιτζικώστας: Ήρθε η ώρα η Τουρκία να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες της και να ζητήσει συγγνώμη, αναγνωρίζοντας επιτέλους τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Newsteam 0 Comments

Στην εκδήλωση μνήμης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, παραβρέθηκε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο κ. Τζιτζικώστας παρακολούθησε τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε:

Συμπληρώσαμε σήμερα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Είμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη των 353.000 Ποντίων θυμάτων της ανείπωτης θηριωδίας. Ταυτόχρονα είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ήρθε η ώρα η Τουρκία να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες της και να ζητήσει συγγνώμη, αναγνωρίζοντας επιτέλους τη Γενοκτονία. Το ζητάμε όχι ως πράξη ρεβανσισμού, αλλά ως πράξη δικαιοσύνης, ανθρωπισμού, ειρήνης και αναγνώρισης της ιστορικής αλήθειας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει να τιμά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου κάθε χρόνο. Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης και τιμής, αλλά καθήκοντος και ευθύνης, που έχουμε χρέος να τη σηκώσουμε όλοι μαζί.

 Το απόγευμα, στις 19.00’ οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Πατουλίδου θα παραστούν στις εκδηλώσεις και την επιμνημόσυνη δέηση, που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, επίσης στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

 

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους απαγχονισθέντες στα Υψηλά Αλώνια

Newsteam 0 Comments

Ο Δήμος Πατρέων τίμησε, με εκδήλωση που διοργάνωσε στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, την 9η Μάη, που είναι ορόσημο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών, καθώς και την μνήμη των 11 απαγχονισθέντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στις 9 Μαΐου 1944, στα Ψηλά Αλώνια.

Στην εκδήλωση, η οποία έγινε με την τήρηση των μέτρων ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δημοτικών Οργανισμών, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Αντιστασιακών Οργανώσεων, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων και πολίτες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

Αγαπητές φίλες και φίλοι, συμπολίτες και συμπολίτισσες,
Ήταν 9 Μαΐου του 1944, όταν οι ναζί κατακτητές, στην Πλατεία αυτή των Υψηλών Αλωνίων της πόλης μας, έστησαν τις κρεμάλες για 11 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, προφασιζόμενοι αντίποινα για επίθεση στους Γερμανούς.
Ανέδειξαν για μία ακόμα φορά το εγκληματικό πρόσωπο των ναζιστών, των κατακτητών, αυτών που για να κρατήσουν ένα λαό προσκυνημένο, τρομοκρατημένο, προχωρούσαν από το ένα έγκλημα στο άλλο.

Τιμάμε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους πατριώτες που οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους κρέμασαν εδώ, στα Ψηλά Αλώνια, τιμάμε όλους όσους αγωνίστηκαν, έναν λαό που μεγαλούργησε όταν πίστεψε στη δύναμή του, όταν αποφάσισε να συγκρουστεί με το δυνάστη του.
Η αθάνατη Εθνική Αντίσταση, αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός, γιατί κινητοποιήθηκε και συμμετείχε οργανωμένα η τεράστια πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας, με πρωτοπορία τον ένοπλο μαζικό αντάρτικο Λαϊκό Στρατό, τον θρυλικό ΕΛΑΣ.

Τιμούμε και την 9η Μάη, μέρα που είναι καταγεγραμμένη στην Ιστορία ως η ημέρα της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν, όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στον ναζιστικό – φασιστικό – ιμπεριαλιστικό Άξονα Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Σήμερα, 75 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οξύνονται πάλι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, με επίκεντρο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους Ενέργειας.
Οι δεκάδες τοπικοί και περιφερειακοί πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, έχουν θύματα τους λαούς και χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Επιβεβαιώνεται ότι όταν οι αντιθέσεις των μονοπωλίων για τον έλεγχο των αγορών και την κερδοφορία τους δεν μπορούν να λυθούν με συμβιβασμούς στο πλαίσιο μιας ιμπεριαλιστικής ειρήνης με το πιστόλι στο κρόταφο, λύνονται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, να ενισχύσουν την αλληλεγγύη, την κοινή πάλη, καθώς μεγαλώνουν οι κίνδυνοι εκδήλωσης ενός πιο γενικευμένου πολέμου, με την εμπλοκή και της Ελλάδας, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στον Έβρο.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως και οι προηγούμενες, έχει σοβαρές ευθύνες και η στάση της είναι επικίνδυνη, καθώς η τουρκική επιθετικότητα ενθαρρύνεται από το παζάρι που διεξάγεται με στόχο να διατηρηθεί η Τουρκία στο ευρωατλαντικό μπλοκ και να κόψει τις παρτίδες της με τη Ρωσία. Ο κοινός αυτός στόχος των ΗΠΑ και της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσει – με διπλωματικό ή/και στρατιωτικό τρόπο – και στο παζάρι γύρω από κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Οι εξελίξεις φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την οριστική χρεοκοπία του δόγματος που υπηρέτησαν με ζήλο όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που λέει πως η Ελλάδα προστατεύεται όσο είναι το καλό παιδί του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε την πάλη μας ενάντια στα ιμπεριαλιστική πολεμικά σχέδια, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στις αντιπαραθέσεις για την αλλαγή των συνόρων, που θα τα πληρώσουν ακριβά οι λαοί ολόκληρης της περιοχής.

Φίλες και φίλοι,

Ο λαός μας, με τον αγώνα και με το αίμα του έγραψε τις πιο λαμπρές σελίδες στη ιστορία της χώρας μας. Η Ιστορία αυτή, γίνεται προσπάθεια να ξαναγραφτεί, για να ξεχάσουν ο λαός και κυρίως οι νεότερες γενιές την Αντιφασιστική Νίκη και τα ιστορικά διδάγματα που απορρέουν απ’ αυτήν.

Προσπαθούν να μειώσουν το μέγεθος της θυσίας των αγωνιστών, να λοιδορήσουν την ανιδιοτέλειά τους, δεν στοχεύουν το παρελθόν αλλά το παρόν και το μέλλον. Γιατί τρέμουν το παράδειγμα του λαού που όταν συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, δεν λογαριάζει τίποτα.
Στην προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας πρωτοστατεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, που καθιέρωσε την 9η του Μάη ως Μέρα της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τον αντικομμουνισμό, την ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό.

Η Ιστορία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, συνολικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποδεικνύει περίτρανα πως ο ναζισμός – φασισμός είναι γέννημα – θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Οι φασίστες αναρριχήθηκαν στην εξουσία με τη στήριξη των μονοπωλίων. Επιβεβαιώνεται ότι μόνο η λαϊκή πάλη, μπορεί να αντιμετωπίσει και να ξεριζώσει το φασισμό.

Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους. Αυτήν τη δύναμη μπορούν και πρέπει σήμερα να δοκιμάσουν για να απαλλαγούν από τα μνημόνια διαρκείας, τη φτώχεια, την ανεργία, τους πλειστηριασμούς στο λαϊκό βιός, που απ’ ότι φαίνεται θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ένταση από τους επόμενους μήνες.
Η πανδημία, της οποίας τις επιπτώσεις ζούμε και θα συνεχίσουμε να ζούμε στο άμεσο μέλλον, έδειξε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, ακόμα και στα πιο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη,η πλειοψηφία που παράγει τον πλούτο της κοινωνίας, είναι στην ουσία αποκλεισμένη ακόμα και από τις βασικότερες παροχές. Πρέπει να αναλογιστούμε αν αυτό είναι σε αντιστοιχία με όλα τα παχιά λόγια περί ανάπτυξης που ακούγαμε τόσο καιρό, η οποία θα ωφελούσε κάποια στιγμή και τα λαϊκά στρώματα.

Είναι η κατάλληλη ώρα να σκεφτούμε αν τα δικαιώματά μας και οι ανάγκες μας, μπορούν και πρέπει να εξαρτώνται από τον κάθε φορά προσανατολισμό των επενδυτών, εγχώριων και διεθνών. Ο συλλογισμός αυτός, αν τον ακολουθήσουμε μέχρι τέλους, μας δείχνει ότι ο φοβερός καπιταλιστικός σχεδιασμός, ο καπιταλιστικός δρόμος που παρουσιάζεται ως μονόδρομος, αφήνει εκτεθειμένη τη χώρα μας και το λαό της, καθημερινά αλλά και σε κρίσιμες στιγμές.

Οι κρεμασμένοι εδώ στα Ψηλαλώνια, όπως και όσοι έπεσαν σε άνιση μάχη και αγώνα, θα συντροφεύουν την σημερινή πάλη μας για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο, χωρίς κρίσεις, ανεργία και φτώχεια.
Τιμώντας όσους αγωνίστηκαν, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν υποτασσόμαστε.
Συνεχίζουμε ενωμένοι στο δρόμο που εκείνοι χάραξαν.
Ο πατραϊκός λαός δεν γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του.
ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Στην συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια από τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Νομού Αχαΐας, τον Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Πέτρινα Χρόνια – Ιστορική Μνήμη, την δημοτική παράταξη Ώρα Πατρών και την δημοτική παράταξη Ανυπότακτη Πολιτεία.

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Εκδήλωση μνήμης για τους απαγχονισθέντες στα Ψηλά Αλώνια

Newsteam 0 Comments

Ο Δήμος  Πατρέων καλεί τον λαό και την νεολαία της  Πάτρας, το Σάββατο 9 Μαΐου 2020 στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων στην εκδήλωση τιμής και μνήμης των Αγωνιστών της Αντίστασης  που απαγχονίστηκαν εκεί στις  9 Μαΐου 1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια, τιμάμε την ηρωική πάλη του λαού της Πάτρας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, κατάθεση στεφάνων και αντιστασιακούς ύμνους.

*Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα απαραίτητα  μέτρα προφύλαξης και προστασίας από τον κορωνοϊό (απόσταση, μάσκες, διάρκεια της εκδήλωσης).

 

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »