Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ - Spoiler

Έρημες τουριστικές περιοχές της χώρας. Μείωση σε ΑΕΠ 60-70%-άδειες αγορές

Newsteam 0 Comments
Κατεβασμένα ρολά, άδεια ξενοδοχεία, άδεια μαγαζιά, άδεια ταμεία

Σε αξιοθρήνητες ερημουπόλεις έχουν μετατραπεί οι άλλοτε σφύζουσες αυτήν την περίοδο από οικονομική δραστηριότητα τουριστικές περιοχές της χώρας.

Τέτοια περίοδο σε πόλεις και περιοχές της Ρόδου, της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Χαλκιδικής κλπ κλπ επικρατούσε αδιαχώρητο στις παραλίες, στις τοπικές αγορές και τις βραδινές ώρες.

Τώρα δεν έχουμε απλώς μείωση της κίνησης αλλά κατάρρευσης στην κυριολεξία.

Αυτό που κυριαρχεί είναι θλιβερό ως θέαμα. Άδειες παραλίες, άδεια ξενοδοχεία, κατεβασμένα ρολά, άδειες αγορές, άδεια μαγαζιά, άδεια ταμεία και στις τοπικές κοινωνίες μεγάλη ανεργία και απελπισία.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις ιδιαίτερα στην εστίαση και στο εμπόριο, έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει ενώ δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είτε σε ετήσια βάση είτε εποχιακή είναι άνεργοι και στο δρόμο.

Στην πείνα κυριολεκτικά έχουν περιπέσει όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι είτε αυτοί που έκαναν μέχρι τώρα αδήλωτη εργασία, οι οποίοι είναι πλήρως εγκαταλελειμμένοι και χωρίς βοήθεια από πουθενά.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί ως Νέρωνας αυτήν την εφιαλτική κατάσταση και το δράμα στις ευρύτερες τουριστικές περιοχές της χώρας, οι οποίες όλα δείχνουν ότι βαδίζουν σε πτώση του ακαθαρίστου προϊόντος τους  της τάξης του 60 και 70%.

Το σχέδιο της κυβέρνησης αφορά γενικώς όλη τη χώρα και όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, είναι εντελώς ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς την πρωτοφανή κρίση που βιώνει η χώρα.

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ουραγός στην Ευρώπη στις δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ την ίδια ώρα παρά τα διαφημιζόμενα δεκάδες δις ούτε ένα ευρώ αλληλεγγύης δεν έχει έρθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Βρυξέλλες για άλλη μια φορά θυσιάζουν την Ελλάδα και μαζί της όλο τον ευρωπαϊκό Νότο.

Πέραν αυτού δεν υπάρχει κανένα ειδικό πρόγραμμα και έκτακτο σχέδιο για να ανακουφιστούν οι τουριστικές περιοχές της χώρας οι οποίες όχι απλώς πλήττονται αλλά κυριολεκτικά ερημώνονται με την επέλαση της κρίσης. Η μισή Ελλάδα, η οποία λόγω της στρεβλής ανάπτυξης της χώρας στηρίχτηκε στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, βρίσκεται αυτές τις ώρες  εντελώς ανοχύρωτη και εγκαταλελειμμένη από την κυβέρνηση και το κράτος, τα οποία αποκόμιζαν μέχρι τώρα τεράστια έσοδα από αυτές τις περιοχές.

Γίνεται απόλυτα αναγκαίο σήμερα να υπάρξει άμεσα ειδικό πρόγραμμα και σχέδιο για ουσιαστικές επιδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στήριξη των εργαζομένων στις τουριστικές περιοχές.

Είναι απαραίτητα ταυτόχρονα ειδικά μεγάλα προγράμματα για την ενίσχυση των τουριστικών επισκέψεων σε αυτές τις περιοχές με πρωτοβουλίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στοχευμένες και επιδοτημένες ανταλλαγές τουριστικών επισκέψεων ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες.

Εδώ που έχουμε φτάσει η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν μπορούν να ανακουφιστούν με ασπιρίνες, χωρίς να βουλιάξουν στον καιάδα αλλά χρειάζονται ένα μεγάλο κύμα δωρεάν χρήματος και ρευστότητας τόσο σε γενικό επίπεδο αλλά και εξειδικευμένο κατά περίπτωση σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, το οποίο θα στηρίξει την οικονομική αναζωογόνηση και την αναζωογόνηση των λαϊκών εισοδημάτων. Ένα τέτοιο κύμα δωρεάν χρηματοδότησης και ρευστότητας, ανάλογο ως ποσοστό του ΑΕΠ με αυτά που δαπανούν μεγάλες χώρες όπως Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ Ιαπωνία κλπ και το οποίο έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονται επί χρόνια σε παραγωγική υποβάθμιση και μνημονιακή λεηλασία, δεν μπορεί να υπάρξει εντός της ευρωζώνης και με τα δανεικά του Ταμείου Ανάπτυξης, αν και όποτε και όσα υπάρξουν τα τελευταία και πάντως όχι συντομότερα από τα τέλη του 2021. Πολύ περισσότερο που μια υπερχρεωμένη από τις ληστρικές κυβερνήσεις χώρα, όπως η Ελλάδα,  δεν έχει δυνατότητα να δανειστεί ιδιαίτερου ύψους ποσά, χωρίς να καταδικαστεί σε αιώνια αποικιοποίηση. Θα το πούμε για άλλη μια φορά, ότι χωρίς εθνική νομισματική πολιτική, η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει με μεγάλη ρευστότητα την οικονομία, δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος στη σημερινή κρίση.

Ν.Ζ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μειώσεις μισθών-ελεύθερες απολύσεις. Κλείνουν μαζικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανεργία-πείνα στην κοινωνία

Newsteam 0 Comments

Την ώρα που η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια των media μιλάνε για ατέλειωτο χορό δις ευρώ που τάχα έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη χώρα μας, τη στιγμή που ούτε ευρώ δεν έχει δοθεί από τις Βρυξέλλες, η ελληνική οικονομία κατρακυλάει στην πιο βαθιά ύφεση της ιστορίας της, ενώ ακόμα χειρότερα η αποεπένδυση σπάει όλα τα ρεκόρ, δίνοντας στην Ελλάδα όψεις τριτοκοσμικής χώρας.

Με κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση που υπό μορφή τροπολογίας έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή, διαλύεται και το τελευταίο απομεινάρι συλλογικών συμβάσεων στη χώρα και δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες που έχουν μείωση τζίρου πάνω από τα 20% να θέτουν το προσωπικό τους σε μερική απασχόληση, πληρώνοντας το 50% του μισθού τους και με τους εργαζόμενους, μετά την επιδότηση του Δημόσιου, να χάνουν το 20% του μισθού τους, ενώ όσοι εργαζόμενοι συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή εργασίας, μπορεί να χάνουν έως  το 50% του μισθού τους, αμοιβόμενοι με 533 ευρώ το μήνα.

Το πλέον τραγικό είναι ότι όσοι εργαζόμενοι δεν τεθούν υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης μπορεί να απολυθούν την ίδια ώρα από την εργοδοσία και να μείνουν στο δρόμο.

Η κυβέρνηση ενώ θα επιχορηγεί τους εργοδότες και θα τους επιτρέπει άτυπα υπό την ομπρέλα της μερικής απασχόλησης να έχουν εργαζόμενους με πλήρες ωράριο, δεν θέτει καμία δέσμευση στους επιχειρηματίες ούτε καν για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

Η οικονομία της χώρας μετατρέπεται σε μια οικονομία όπου κυριαρχεί μια θάλασσα ελαστικών εργασιακών σχέσεων από το ωρομίσθιο, το part time και κυρίως τη μερική απασχόληση, ενώ η πλήρης απασχόληση δεν είναι απλώς μειοψηφία αλλά η θλιβερή εξαίρεση στην ελληνική εργασιακή ζούγκλα. Η έξοδος τη οικονομίας και της κοινωνίας από την καραντίνα αντί να δώσει ώθηση στην οικονομία και τα εισοδήματα, αποκαλύπτει το μέγεθος της οικονομικοκοινωνικής κατάρρευσης, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν άνοιξαν καν ενώ ένας μεγάλος αριθμός και από αυτές που άνοιξαν έχουν βάλει ή βρίσκονται σε πορεία να βάλουν λουκέτο. Η μετα-καραντίνα περίοδος βλέπει την οικονομία και την κοινωνία να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, με πένητες εργαζόμενους και με έναν απέραντο αριθμό νοικοκυριών να ζουν μέσα στη φτώχεια, την καθημερινή δυστυχία και την εξαθλίωση ενώ εξαπλώνεται κυριολεκτικά και η πείνα σε μια συγκυρία που δεν μπορούν ούτε συσσίτια να πραγματοποιηθούν.

Κεντρικό πρόβλημα της οικονομίας είναι η κατάρρευση των επενδύσεων , για την οποία ένας βασικός λόγος από τους πολλούς είναι η απουσία ρευστότητας στην οικονομία. Οι τράπεζες είναι κλειστές για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κρατάνε κλειδωμένες τις στρόφιγγες των δανείων λειτουργώντας ως ληστρικά ιδρύματα τα οποία αντλούν τα κέρδη τους κατά κύριο λόγο από τις προμήθειες και τις υψηλές επιβαρύνσεις που επιβάλλουν στις καθημερινές συναλλαγές που πραγματοποιούν ανάμεσα σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από αυτό το τέλμα με την υποτιθέμενη χρηματοδοτική στήριξη της Ε.Ε. Και όχι μόνο γιατί στη ουσία αυτή η χρηματοδοτική στήριξη είναι ψίχουλα μπροστά στο μέγεθος της κρίσης αλλά και γιατί θα έχει συνέπειες την επιβάρυνση της χώρας με φόρους και περαιτέρω υπερχρέωση ενώ και τα όσα κεφάλαια έρθουν θα κατευθυνθούν σε τομείς γερμανικών προδιαγραφών και θα συνοδευτούν με αθέμιτες δεσμεύσεις για τη χώρα.

Μπροστά σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει προσλάβει ολοκληρωτικά και νεοαποικιακά χαρακτηριστικά και στη οποία κυριαρχεί ένας πυρήνας χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία, χωρίς καμία αίσθηση αλληλεγγύης και αιχμάλωτη ενός ξενόδουλου πολιτικού κατεστημένου, η Ελλάδα αυτή την ώρα δεν έχει καμία άλλη επιλογή από την επιστροφή της με νέους όρους στο εθνικό της νόμισμα και την αποδέσμευση της από την Ε.Ε , ως θεμελιώδη προϋπόθεση για να υπάρξει με εκτύπωση χρήματος ικανή χρηματοδότηση της οικονομίας και της κοινωνίας, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα σχέδιο για μια ανεξάρτητη Ελλάδα, ένα σχέδιο παραγωγικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της οικονομίας, ριζικής αλλαγής του κράτους προκειμένου να αποκτήσει αποτελεσματικό και παραγωγικό προσανατολισμό, εκδημοκρατισμού της χώρας και νέων στρατηγικών κοινωνικής συμμετοχής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Κ.Τ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Οι δηλητηριώδεις καρποί του… ευρωπαϊκού λεφτόδενδρου

Newsteam 0 Comments
Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα,
γιατί λάμπει ο ήλιος έτσι, γιατί φέγγει έτσι η μέρα;
Όχι η Ένωση δεν πέθανε, άντεξε τον… κορωναϊό!
Η Ένωση ζει αυτή μας οδηγεί!

Στεναγμοί ανακούφισης και ύμνοι για τη σωτηρία, που δεν ήλθε, αλλά όπου να ‘ναι θα φανεί μέσα από το πρόγραμμα χρηματοδότησης… μαμούθ από το εξαγγελθέν Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης υπό το μεγαλεπήβολο σχέδιο και πομπώδη τίτλο Next Generation EU.

Χαράς ευαγγέλια και διθυραμβικά σχόλια από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους πολιτικούς και τους ταγμένους κονδυλοφόρους, που έχουν αναλάβει εργολαβικά την παρα-πληροφόρησή μας και τη διαμόρφωση της γνώμης μας.

Το είπε κι ο πρωθυπουργός μας σε συνέντευξη στην Bild: Κλείνω τα λιγνιτωρυχεία στη Βόρεια Ελλάδα και οι κάτοικοι εκεί ας βρουν κάτι άλλο να κάνουν…. Βεβαίως απ’ αυτό θα επωφεληθούν οι γερμανικές βιομηχανίες· λεπτομέρειες και η αλήθεια πάνω στον… ενθουσιασμό να λέγεται!

Σε τι λοιπόν συνίσταται αυτή η λαμπρή εξέλιξη που κάνει τον… κόσμο να χαίρεται και να χαμογελάει;

Την 27η του μηνός Μαΐου του σωτηρίου έτους 2020 η επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιτροπής (κομισιόν) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με κάθε επισημότητα κατέθεσε την πρόταση της επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης που προέκυψε από την πανδημία ένεκα κορωναϊού, με τη φύτευση ενός… λεφτόδενδρου επιχορηγήσεων 500 δις + 250 ακόμη σε δάνεια, παρά την προηγούμενη διαπίστωση του κ. Μητσοτάκη ότι τα λεφτόδενδρα μαράθηκαν οριστικά. 750 ολόκληρα δις ευρώ για το ξεπέρασμα της κρίσης. Τα περίπου 500, όπως είπαμε, αφορούν σε επιχορηγήσεις στα κράτη μέλη και τα υπόλοιπα δάνεια. Στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 32 δις, ή το 17% του ΑΕΠ του 2019, τα 22 επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα δανεισμός. Δεν είναι λίγα ως ενισχυμένη δόση… ασπιρίνης στον… καρκίνο!

Όταν μάλιστα οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Ην. Βασίλειο ρίχνουν τρισεκατομμύρια δολλάρια καθαρού μη δανειακού χρήματος για τη στήριξη των οικονομιών τους, όπως άλλωστε και η ίδια η Γερμανία πράττει για λογαριασμό της μέσω της KfW με χρήματα φρέσκιας εσοδείας της Deutsche Bundesbank. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως πάντα ουραγός, να αυτοθαυμάζεται για την ακόμη μια επιτυχία της να παρατείνει τα αδιέξοδά της, με τους εγχώριους παλαμακιστές να βγάζουν… κάλλους στα χέρια από το πολύ χειροκρότημα.

Βέβαια -λεπτομέρεια κι αυτό- την επαύριο μάθαμε, ότι δεν είναι ακριβώς τα ποσά αυτά
(https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/com_2020_408_en_annexe_proposition_part1_v8.pdf). Τα 500 δις επιχορηγήσεις είναι τελικά 336 και το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα 19,3 δις ευρώ. Ε, δεν βαριέσαι τρία δις λιγότερα δεν είναι και σπουδαίο πράγμα· θα πει κανείς. Όπως κάποιος θα ισχυριστεί, ότι δεν είναι μόνον αυτά, αλλά και άλλα όπως το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης, το REACT-EU κ.α.. Βεβαίως, υπάρχει και το ΕΣΠΑ, αλλά αυτό που εκτόξευσε τον ενθουσιασμό στα ύψη είναι τα 500 που δεν είναι τόσα αλλά 336. Για τα δάνεια κανείς δεν δίνει μεγάλη σημασία, αφού αυτά -το ξέρουν όλοι τώρα πια- θα έλθουν να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος που ήδη με τους μετριώτερους υπολογισμούς ξεπερνά το 210% του τρέχοντος ελληνικού ΑΕΠ, με την καταβύθιση που υπέστη αυτό στη διάρκεια του lockdown και συνεχίζει την πτώση ακάθεκτο. Έτσι τα δάνεια δεν προσφέρονται για πολλούς πανηγυρισμούς. Να λοιπόν ο φερετζές υπό μορφή επιχορηγήσεων κι ας είναι μόνον για τα… πανηγύρια.

Αφήνουμε προς το παρόν το γεγονός, ότι όλα αυτά τα… θαυμαστά δεν είναι τίποτε άλλο από μια πρόταση, που θα περάσει από σαράντα κύματα μέχρι να εγκριθεί και από το τελευταίο κοινοβούλιο των 27 χωρών – μελών. Επιπρόσθετα, ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε πως θα έχει διαμορφωθεί στο τέλος, ποια η τελική σχέση επιχορηγήσεων – δανείων και τα τελικά ποσά που θα αντιστοιχούν στη χώρα μας.

Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι εάν τελικά υπάρξει χρήμα αυτό θα αρχίσει να μοιράζεται από το 2021 και μετά και σε βάθος τουλάχιστον τριετίας μέχρι και 7ετίας, αφού αφορά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και στον χρονικό ορίζοντα κατανομής των δαπανών, συνεπώς τα χρήματα ετησίως θα είναι πολύ λιγότερα ίσως και κάτω από τρία δις ευρώ. Ας φανταστούμε, ότι μόνον για αποπληρωμή των τόκων του δημόσιου χρέους η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον 6 δις ετησίως κι αυτά προ κορωναϊού. Οι επιπρόσθετες ανάγκες που προέκυψαν όμως είναι τώρα και είναι μεγάλες, όπως και τα περίφημα ελλείμματα!
Too little, too late! Λεπτομέρεια κι αυτό;
Κάποιοι μας θεωρούν εντελώς ηλίθιους. Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα μπορέσουμε να τους διαψεύσουμε.

Που θα βρεθούν τα λεφτά;

Αυτό όμως που δεν μπορούμε να αφήσουμε χωρίς σχολιασμό είναι το κατά πόσο αυτά τα χρήματα, όσα κι αν είναι, θα είναι ατόφιες επιχορηγήσεις για να ξοδευτούν από τα κράτη προς όφελος των οικονομιών τους, έστω αργά, έστω και σταδιακά σε βάθος χρόνου, ή θα είναι και αυτά κρυφά δάνεια που θα κατευθυνθούν σε συγκεκριμένους σκοπούς που η ευρωένωση έχει προδιαγράψει και που θα επιβαρύνουν κοινωνίες και λαούς.

Πρώτον, από που θα προέλθουν τα λεφτά αυτά; Από την κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, που μόνον κεντρική τράπεζα δεν είναι; Όχι βέβαια! Θα προέλθουν από δανεισμό! Η κομισιόν θα εκδώσει ομόλογα (νάτα τα… ευρωομόλογα -για να χαίρεται και ο κ. Βαρουφάκης- κι ας μην τα πούνε έτσι) τα οποία θα διαθέσει στις αγορές και θα αντλήσει ζεστό χρήμα.

Και που θα βρουν τα χρήματα οι αγορές για να δανείσουν την Ε.Ε.;

Η απάντηση είναι απλή. Θα πάρουν τα ομόλογα της κομισιόν, που θα θεωρηθούν υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας αφού ολόκληρη Ε.Ε. τα εγγυάται, καθώς και τα κράτη που εκπροσωπεί, και θα τα ενεχυριάσουν στην ΕΚΤ και τις άλλες κεντρικές τράπεζες (πχ FED) οι οποίες και θα κόψουν το χρήμα που αναλογεί. Οι αγορές, λοιπόν να είναι καλά· γι’ αυτές φροντίζουν όλοι! Ε, να μη βγάλουν και οι τραπεζίτες το κάτι τι τους από την όλη κρίση; Γι’ αυτό εξ άλλου δεν χρειαζόμαστε τις κρίσεις; -Ως ευκαιρία, δεν μας λένε;

Να λοιπόν η ευκαιρία! Δική τους βέβαια· ποτέ δική μας!

Το να κοπεί χρήμα και να διατεθεί άμεσα στην πραγματική οικονομία, ούτε λόγος! Δανεικά κι επιστρεπτέα μέχρις τελευταίου σεντ. Φρόντισαν οι συνθήκες λειτουργίας της ένωσης να το αποκλείσουν. Όχι για όλους βέβαια! -Ψιλά γράμματα! (Εδώ μια εμπεριστατωμένη ανάλυση γιατί συμβαίνει αυτό και τους λόγους που οι λεγόμενες επιχορηγήσεις είναι δάνεια).

Που θα πάνε τα λεφτά;

Και θα ερωτήσει κάποιος, και τι μας νοιάζει εμάς; Ας πέσει το παραδάκι κι όλα μια χαρά.

Είναι όμως έτσι;

Διότι παραδάκι δεν πρόκειται να δει ούτε με το κιάλι, ο εργαζόμενος που θα είναι υποχρεωμένος να δουλεύει μισές μέρες και να παίρνει μισό μεροκάματο. Ο άλλος που θα χάσει, αν δεν την έχει χάσει ήδη, τη δουλειά του. Ο τρίτος που θα χάσει το σπίτι του στους πλειστηριασμούς. Ο αγρότης για να αγοράσει σπόρους, λιπάσματα κτλ. Ο κτηνοτρόφος ζωοτροφές. Ο βιοτέχνης να έχει αντικείμενο να φτιάξει. Η χώρα να αποκτήσει διατροφική επάρκεια, να μην εισάγει τρόφιμα και να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία…. Να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο και να μην εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από τον τουρισμό. Ψιλά γράμματα κι αυτά!

Δεύτερον λοιπόν, που θα πάνε τα λεφτά αυτά;

Μα σε προγράμματα που θα εγκρίνει η Ε.Ε ανάλογα με τις προτεραιότητές της. Κι αυτές περιεγράφησαν σαφώς. Μεταρρυθμίσεις, υψηλή τεχνολογία (5G) και πράσινη ανάπτυξη, με τις προμήθειες στους διαμεσολαβητές μάλλον εξασφαλισμένες.

Τώρα είναι η ώρα να έλθει ο Γερμανός να αγοράσει σπίτι στην Ελλάδα με καμάρι δήλωσε σε άλλη συνέντευξή του ο ντίλερ -συγνώμη ο πρωθυπουργός- Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό έμαθε στη ζωή του να κάνει, αυτό κάνει. Μεσιτείες! Με το αζημίωτο χτίστηκαν τα πολιτικά τζάκια στην Ελλάδα!

Ας μείνει η Ελλάδα έρμαιο της ενεργειακής εξάρτησης, ας καταστρέφονται τα βουνά μας, ας χάσουν τη δουλειά τους και το βιός τους οι εργαζόμενοι στα λιγνιτωρυχεία κι οπουδήποτε αλλού, ας χτυπήσει κόκκινο η ανεργία, ας είναι οι δρόμοι των πόλεων γεμάτοι άστεγους ζητιάνους, η πράσινη ανάπτυξη των ανεμογεννητριών να είναι καλά και τα γερμανικά εργοστάσια που τις κατασκευάζουν. Και οι… εθνικοί μας εργολάβοι -προφανώς- που τις τοποθετούν.

Καθώς και τα προθύμως επιδοτούμενα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς γερμανικά και γαλλικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για να χαίρεται η… Γκρέτα κι όχι μόνον!

Στη βάση αυτών τα κράτη-μέλη πρέπει να καταθέσουν σχέδια ανάκαμψης. Αυτά θα καθορίζουν τις επενδυτικές και μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες. Τα επενδυτικά σχέδια θα εγκριθούν και θα χρηματοδοτηθούν με βάση τα Εθνικά Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων που ορίζουν τις υποχρεώσεις των κρατών-μελών σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η χρηματοδότηση αυτή θα πραγματοποιείται σε δόσεις, η δε εκταμίευση θα εξαρτάται από την πρόοδο με βάση τους προκαθορισμένους στόχους. Με το σταγονόμετρο λοιπόν κι εφ’ όσον κάνουμε ό,τι μας ζητούν κάθε φορά.

Κι αφού -υποτίθεται- θα έχει ξεπεραστεί η κρίση, θα επανέλθει στην κανονικότητα πλήρως και το σύμφωνο σταθερότητας και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καλύψουν τα ελλείμματά τους (πόθεν;), να εξοφλούν απρόσκοπτα τα χρέη τους (πόθεν;) και να ευθυγραμμίζονται με τα εξάμηνα και τους κανόνες.

Για όλα αυτά τα… θαυμαστά της νέας κανονικότητας (new generation EU), νέες φορολογίες θα επιβληθούν, νέα λιτότητα, νέα εσωτερική υποτίμηση, νέο ξεπούλημα· όχι που θα γλιτώναμε την τρόικα· θεσμούς την λένε. Διότι πρέπει και τα ευρωομόλογα ύψους 750 δις ευρώ να αποπληρωθούν κάποια στιγμή και μόνον ο φορολογούμενος μπορεί δίνοντας και το βρακί που φοράει!

Αυτό είναι το ευρωπαϊκό λεφτόδενδρο αυτοί και οι δηλητηριώδεις καρποί του· ο πρωθυπουργός και οι άλλοι έτοιμοι από καιρό είναι -να μας τους προσφέρουν στο πιάτο.

Εμείς θα τους δεχθούμε; Εάν όχι, τότε διαγραφή του παράνομου χρέους τώρα και Εθνικό Νόμισμα Τώρα!

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η Αριστερά και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε

Newsteam 0 Comments

Προξενεί εντύπωση ότι όλες, σχεδόν, οι δυνάμεις της Αριστεράς (και φυσικά δεν προσμετρώ στην Αριστερά την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ), εγκλωβισμένες στα στερεότυπα τους, έχουν προβεί προεξάρχοντος του ΚΚΕ σε λαθεμένες τοποθετήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης που πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Έτσι, λοιπόν, όλες σχεδόν οι δυνάμεις της Αριστεράς θεωρούν υπόρρητα και παραπλανητικά ότι το ύψος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε και ειδικότερα το ύψος των χρημάτων που θα κατευθυνθούν στη χώρα μας, είναι μάλλον ικανοποιητικό και για τούτο δεν ασκούν ουδεμία κριτική για το σχετικό ύψος τους.

Αγνοούν φαίνεται ή υποτιμούν και υποβαθμίζουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ είναι μόλις το 5% και λιγότερα του ΑΕΠ της Ε.Ε και το ποσό αυτό εκτείνεται σε 4 έτη, 2021-2024, ενώ την ίδια ώρα η Γερμανία μόνη της και εδώ και τώρα και όχι σε μια τετραετία, δίνει για την αντιμετώπιση της κρίσης πάνω από 2 τρις ευρώ ή το 60% του ΑΕΠ της. Οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους και οι συγκρίσεις με το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε είναι καταθλιπτικές. Τα 750 δις παρόλο ότι ακούγονται ως μεγάλο ποσό, δεν είναι παρά ψίχουλα μπροστά στο μέγεθος της Ε.Ε.

Περιορίζονται, λοιπόν, οι περισσότερες δυνάμεις της Αριστεράς σε μια κριτική που αφήνει κατά μέρος το ύψος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης  και αφορά κυρίως τον προσανατολισμό του πακέτου, τον οποίο επικρίνουν ότι έχει απλώς και μόνο βαθύ ταξικό προσανατολισμό, αγνοώντας και εδώ ότι έχει ταυτόχρονα σκληρά νεοαποικιακά χαρακτηριστικά, σε όφελος των επικυριάρχων χωρών της Ε.Ε και των πολυεθνικών εταιρειών τους.

Είναι χαρακτηριστική για τούτο η ανακοίνωση του ΚΚΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία δεν λέει τίποτα για το γεγονός ότι τα κεφάλαια που διατίθενται προς αντιμετώπιση της κρίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε συνολικά και ειδικότερα για την Ελλάδα, είναι ανεπαρκέστατα, στην ουσία ψίχουλα, μπροστά στην ανάγκη να αναχαιτιστεί η πρωτοφανής κρισιακή λαίλαπα, ενώ ταυτόχρονα πολλά από αυτά είναι δάνεια που θα υπερχρεώσουν την χώρα, ενώ τα υπόλοιπα είναι προγράμματα, κατά τα πρότυπα του ΕΣΠΑ, που κινούνται σε γερμανικές προδιαγραφές και θα συνοδεύονται από νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικές δεσμεύσεις.

Προσθέτει, μάλιστα, η ανακοίνωση του ΚΚΕ ότι δεν είναι το ύψος των χρηματοδοτήσεων αυτό που καθορίζει τον ταξικό τους χαρακτήρα αλλά ο σκοπός για τον οποίο δίνονται…

Το ύψος όμως των χρηματοδοτήσεων έχει τεράστια σημασία και δεν μπορεί να ειδωθεί αποσυνδεδεμένα από τον σκοπό για τον οποίο δίνονται και τον πολιτικοκοινωνικό προσανατολισμό τους. Διότι αν τα κεφάλαια που δίδονται για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ελάχιστα, όπως και είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση και αν δίδονται με προδιαγραφές οι οποίες δεν έχουν άμεση σχέση με τις ειδικές αναπτυξιακές και παραγωγικές ανάγκες της χώρας, όσο και αν κατανεμηθούν ταξικά θα αντιπροσωπεύουν ψιχία και θα αδυνατούν να παίξουν τον οποιοδήποτε αντι-υφεσιακό, ανορθωτικό και κοινωνικό τους ρόλο.

Αυτό που χρειάζεται επειγόντως η χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς την κρίση, είναι επαρκή κεφάλαια σε πρωτοφανές για τα δεδομένα της ύψος, που θα αξιοποιηθούν με έναν αναπτυξιακό, παραγωγικό και κοινωνικό προσανατολισμό.

Για να γίνει αυτό, η χώρα χρειάζεται εθνικό νόμισμα και προοδευτική εθνική νομισματική πολιτική προκειμένου να υπάρξει ικανό δωρεάν χρήμα για να εφαρμοστεί ένα μεταβατικό και προοδευτικό σχέδιο και πρόγραμμα οικονομικής ανάταξης και ανασυγκρότησης που θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας και θα έχει στο κέντρο του την καταπολέμηση των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Δυστυχώς, όμως, μια τέτοια τοποθέτηση άμεσης προτεραιότητας ως εναλλακτική απάντηση στην κρίση δεν προτείνεται από καμία, σχεδόν, δύναμη της Αριστεράς και όσοι ακόμα μιλάνε για έξοδο από την Ε.Ε, την αποσυνδέουν από ένα ρεαλιστικό επίκαιρο μεταβατικό προοδευτικό πρόγραμμα, που μπορεί να ενώσει και να παρακινήσει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, για να την ταυτίσουν με αυτό που οι ίδιες εννοούν ως σοσιαλισμό και επομένως την παραπέμπουν σε έναν απώτερο άγνωστο ορίζοντα, αφού παρακάμπτουν τον μόνο δρόμο για βαθείς κοινωνικούς μετασχηματισμούς που είναι η ανάδειξη και υλοποίηση των μεγάλων επίκαιρων αιτημάτων για εθνική ανεξαρτησία, παραγωγική ανασυγκρότηση, βαθιά δημοκρατία, πλήρης απασχόληση και όσο το δυνατόν δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου.

Κ.Μ

 

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »