Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ - Spoiler

Με πέντε κάμερες ζωντανή εικόνα από τον Παρθενώνα των Ναυαγίων

Newsteam 0 Comments

Ο Παρθενώνας των Ναυαγίων, το Ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, ανοίγει στο καταδυτικό κοινό αλλά και σε όσους θέλουν να δουν το σπάνιο αυτό αρχαιολογικό εύρημα από την οθόνη του υπολογιστή τους.

Με πέντε κάμερες, η περιφέρεια Θεσσαλίας μεταφέρει στους εικονικούς επισκέπτες πλάνα από το ναυάγιο της Αλοννήσου σε πραγματικό χρόνο.

Το υποβρύχιο μουσείο που δημιούργησε η περιφέρειά γύρω από το αρχαιότερο ναυάγιο που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί, έχει αποσπάσει ήδη δυο βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς θεωρούνταν και ήταν δύσκολο στην υλοποίησή του, ωστόσο επιτεύχθηκε.

Σημειώνεται ότι κοντά στη νησίδα Περιστέρα της Αλοννήσου σε βάθος 25 μέτρων, εντοπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων της κλασικής εποχής.

Το πλοίο μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς, πριν ναυαγήσει. Ο αριθμός των αμφορέων, η κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου και η ομορφιά των νερών και του βυθού της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, το καθιστούν ένα μοναδικό αξιοθέατο.

Το πλοίο βυθίστηκε μεταξύ του 425 και 415 π.Χ. και μετέφερε εμπόρευμα κρασιού από τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδος, όπως η Μένδη στη Χαλκιδική και τα νησιά των Σποράδων, Σκόπελος και Αλόννησος.

Ακόμη οι κάμερες δεν είναι διαθέσιμες στο κοινό, προκειμένου να περιηγηθούν σε όλο το ναυάγιο, ωστόσο μία κάμερα δίνει live εικόνα από το βυθό του ναυαγίου και μπορεί να δει κανείς μέχρι και τα κοπάδια των ψαριών να περιηγούνται μέσα στους βυθισμένους αμφορείς. Η ιστοσελίδα που θα φέρει το ναυάγιο της Περιστέρας στην οθόνη του υπολογιστή μας είναι https://nous.com.gr/

Πηγή: magnesianews.gr

Διάβασε το »