Ειδήσεις για ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ - Spoiler και νέα

Astrazeneca: Συνεχίζεται κανονικά η χορήγηση του εμβολίου – Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια

Newsteam 0 Comments

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 5 περιστατικά θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο της Astrazeneca και ένας καταγεγραμμένος θάνατος από τις συνολικά 905.915 δόσεις που έχουν χορηγηθεί στους πολίτες Τη συνέχιση των εμβολιασμών σύμφωνα με το πρόγραμμα, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών, Μαρία Θεοδωρίδου, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων για το εμβόλιο της AstraZeneca. Και τα 4 εμβόλια είπε είναι διαθέσιμα για όλους, η δεύτερη δόση συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο και αλλαγή δεύτερης δόσης συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης. Είπε ότι οι κίνδυνοι καταγράφονται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου. Ανέφερε επίσης ότι στον ΕΟΦ έχουν κατατεθεί περίπου 1500 κίτρινες κάρτες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης. Η κ. Θοεδωρίδου δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Από την έναρξη των εμβολιασμών, 27 Δεκεμβρίου, έχουν χορηγηθεί 3.662.292 δόσεις της Pfizer, 499.799 Moderna, 88.730 Johnson & Johnson και 905.915 δόσεις AstraZeneca. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενημερώνεται συχνά για τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Καταγράφηκαν πέντε περιπτώσεις μέχρι τώρα του TTS (θρόμβωση/θρομβοπενία) μετά τη χορήγηση του AstraZeneca. Οι τέσσερις σε γυναίκες 36,44,47 και 61 και η μία σε άντρα 35 ετών. Ένας ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε». Οι αποφάσεις της Επιτροπής Κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την πορεία της πανδημίας η κ. Θεοωρίδου γνωστοποίησε της αποφάσεις της Επιτροπής για τις ηλικιακές ομάδες που θα εμβολιάζονται με το Astrazeneca. Ειδικότερα, η ίδια ξεκαθάρισε πως: «Η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος από τον εμβολιασμό υπερτερεί του ρίσκου θρόμβωσης/θρομβοπενίας. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η συνέχιση του εμβολιασμού ως έχει. Διαπιστώνεται ωστόσο ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 ετών….

Διάβασε το »

Δικαστικές ενώσεις καταγγέλλουν τον κατ’ εξαίρεση εμβολιασμό ορισμένων εισαγγελέων

Newsteam 0 Comments

Τρεις δικαστικές ενώσεις καταγγέλλουν τον αναιτιολόγητο και κατ’ εξαίρεση εμβολιασμό ορισμένων Εισαγγελικών Λειτουργών με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών   Για αυθαίρετη διάκριση κάνει λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, τονίζοντας την σημασία για τον εμβολιασμό όλων των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων. Μάλιστα, οι ίδιοι δηλώνουν πως η απόφαση πάρθηκε χωρίς καμία αιτιολογία από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ζητώντας πειστικές απαντήσεις για την απόφαση αυτή. Η ανακοίνωση των Δικαστικών ενώσεων «Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ανέμεναν όλο το προηγούμενο διάστημα την υλοποίηση της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό των ατόμων που εργάζονται στον ευαίσθητο κρατικό τομέα. Επισημάναμε πολλές φορές ότι οι συνθήκες εργασίας στα Δικαστήρια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των Δικαστικών Λειτουργών και Υπαλλήλων οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι θα τηρηθεί η απόφαση της Επιτροπής. Την προηγούμενη εβδομάδα ενημερωθήκαμε ότι χωρίς καμία αιτιολογία η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τον εμβολιασμό ενός μικρού αριθμού Εισαγγελικών Λειτουργών εξαιρώντας όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους που εργάζονται στις ίδιες ακριβώς συνθήκες. Δεν εξήγησε με βάση ποια κριτήρια και δεδομένα επέλεξε συγκεκριμένα άτομα και πως προέβη σε μια τέτοια αυθαίρετη διάκριση παρά το γεγονός ότι είχαν υποβληθεί αιτήματα για κοινή αντιμετώπιση όλων των συναδέλφων. Θεωρούμε ότι τα αρμόδια όργανα οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις για την μη ένταξη των Δικαστικών Λειτουργών στις επαγγελματικές εκείνες κατηγορίες που έχουν επιλεγεί για άμεσο εμβολιασμό τη στιγμή που γνωρίζουν ότι τα Δικαστήρια είναι οι χώροι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση. Η απόφαση της Πολιτείας για διεύρυνση του πλαισίου λειτουργίας των Δικαστηρίων δεν μπορεί να υλοποιηθεί με ασφάλεια…

Διάβασε το »

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Στους άνω των 30 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca

Newsteam 0 Comments

Να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συνεπώς δεν αλλάζει κάτι στον προγραμματισμό των εμβολιασμών όπως ισχύει σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι και εχθές ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σχετικά με το θέμα είχε αναφέρει πως δεν αναμένουμε σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα για διακοπή των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο. ”Αυτό που συζητείται είναι οι ηλιακοί περιορισμοί” τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Με την ΕΕ να μην έχει καταλήξει σε μια κοινή γραμμή σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, η Ελλάδα εξετάζει καθημερινά τα δεδομένα. Οι Έλληνες επιστήμονες πάντως, σύμφωνα με το news247.gr, μέχρι και χθες κινούνται σύμφωνα και με τα αναφερόμενα του κ Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος για το εμβόλιο αυτό ανέφερε ότι η “πιθανότητα θρόμβωσης σε σοβαρά περιστατικά COVID-19 φτάνει έως και 69%. Αντίθετα, η πιθανότητα εμφάνισης του τύπου θρομβώσεως με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι 0,001% στο χειρότερο σενάριο (1/100.000)”. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ένα εμβολιασμένος είναι πιο πιθανό να χάσει τη ζωή του από τροχαίο παρά από θρόμβωση.

Διάβασε το »