Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΔΗΜΟΣ ΚΩ - Spoiler

Λουκέτο σε τρία καταστήματα σε Ρόδο και Κω επειδή δεν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας

Newsteam 0 Comments

Μπορεί η όλη κατάσταση σε ότι αφορά την πανδημία Covid-19 να έχει χαλαρώσει, όμως αυτά που ισχύουν θα πρέπει να τηρούνται με .. ευλάβεια, κυρίως από τους επιχειρηματίες, διότι σε διαφορετική περίπτωση έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά πρόστιμα ή ακόμη και το κλείσιμο των καταστημάτων τους!

Αυτό συνέβη και σε τρία καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Ρόδο και Κω όπου οι υπεύθυνοι λειτουργίας τους δεν … μέτρησαν σωστά τους πελάτες, με αποτέλεσμα σε έλεγχο που τους έγινε να βρεθούν υπεράριθμοι!

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα κατάστημα στη Ρόδο και δύο άλλα στην Κω όπου διενεργήθηκε έλεγχος από την αστυνομία και διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούσαν τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, και στα τρία καταστήματα να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο, για το κατάστημα της Ρόδου ύψους 5000 ευρώ και για τα καταστήματα στην Κω ύψους 3000 ευρώ στο καθένα, ενώ στους υπευθύνους των επιχειρήσεων βεβαιώθηκε και διοικητική παράβαση με την οποία θα παραμείνουν κλειστές για 15 ημέρα έκαστη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ύψος του προστίμου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μπορεί να φθάσει έως και 20.000 ευρώ για τους παραβάτες επιχειρηματίες και το πόσο τελικά θα πληρώσουν εξαρτάται από τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος και τα άτομα που εντοπίζονται σε αυτό.

Πρόστιμο γιατί δεν φορούσαν μάσκα

Το πρόστιμο των 150 ευρώ επιβλήθηκε και σε τρία άτομα σε Κω, Κάλυμνο και Λέρο διότι δεν φορούσαν όπως όφειλαν προστατευτική μάσκα στο πρόσωπο τους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα δύο άτομα είναι εργαζόμενοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Κάλυμνο και στη Λέρο αντίστοιχα και το τρίτο εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο της Κω. Και στις τρεις περιπτώσεις θα κληθούν να καταβάλλουν το ποσό των 150 ευρώ έκαστος.

Πηγή: real.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καζανάκι και κορονοϊός: Ποιος είναι ο κίνδυνος από τη χρήση του

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Αλλοδαποί ξάφρισαν το ταμείο καταστήματος στην Κω

Newsteam 0 Comments

Τις εισπράξεις ενός εμπορικού καταστήματος στην Κω έβαλαν στο μάτι δυο 37χρονοι αλλοδαποί.

Οι δυο άντρες μπήκαν μέσα δήθεν για να ψωνίσουν, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, και κατάφεραν να αποσπάσουν την προσοχή της ιδιοκτήτριας για να αδειάσουν το ταμείο της.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η επιχειρηματίας, οι δράστες άρπαξαν όσα χρήματα υπήρχαν στην ταμειακή μηχανή και τράπηκαν σε φυγή πριν προλάβει να τους εμποδίσει.

Οι αστυνομικοί της Ασφαλείας ξεκίνησαν άμεσα την διερεύνηση της καταγγελίας και κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους δυο αλλοδαπούς, οι οποίοι εντοπίστηκαν την Κυριακή και συνελήφθησαν.

Στην κατοχή τους βρέθηκε το ποσό των 465 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στην ιδιοκτήτρια του καταστήματος.

Σε βάρος των δυο αλλοδαπών σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή και οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω, η οποία τους παρέπεμψε να δικαστούν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Πηγή: kostoday.com

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Φωτογραφί…ζω (σ)το νησί μου!!!

Newsteam 0 Comments

Η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης του Δήμου Κω, προκηρύσσει διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλοΦωτογραφί…ζω (σ)το νησί μου!!!.

Ο διαγωνισμός έχει στόχο, αφενός την αποτύπωση της ομορφιάς του τόπου μας, αφετέρου τη συλλογή φωτογραφιών που θα χρησιμοποιούνται εφεξής από το Δήμο Κω και το Γραφείο Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης, για την τουριστική προβολή του νησιού.

Οι φωτογραφίες που θα χρησιμοποιηθούν, πρέπει να προβάλουν την εικόνα της Κω ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού, στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες φωτογράφοι.
Οι φωτογραφίες πρέπει να απεικονίζουν τοπία, τουριστικά ή μη σημεία του νησιού, αξιοθέατα, μνημεία, στιγμές της καθημερινότητας, εκφάνσεις του κοινωνικού βίου, στιγμές που σχετίζονται με τα ήθη και τα έθιμα της κοινωνίας μας ή ό,τι άλλο ο συμμετέχων/η συμμετέχουσα θεωρεί ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προβολή της Κω σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στους τρεις πρώτους νικητές-νικήτριες θα απονεμηθούν έγγραφοι τίτλοι και χρηματικά βραβεία (1η θέση 300 ευρώ, 2η θέση 200 ευρώ, 3η θέση 100 ευρώ).

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να διαβάσουν προσεκτικά την αναλυτική προκήρυξη του διαγωνισμού με ΑΔΑ:

6381ΩΛΕ-ΤΓΤ που είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα του Δήμου Κω στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kos.gov.gr και να προμηθευτούν τα απαραίτητα έγγραφα για τη συμμετοχή τους (έντυπο αίτησης, υπεύθυνη δήλωση περί αποδοχής των όρων συμμετοχής στο διαγωνισμό και έντυπο έγγραφης συναίνεσης απεικονιζομένων στις φωτογραφίες, εάν υπάρχουν τέτοιες).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοιμπορούν να απευθύνονται στις υπαλλήλους:

κα Δώρα Καλαϊζή (οδός Βασιλέως Γεωργίου 3, Κως 85300, τηλ. 22420-20107, email: d.kalaizi@kos.gr ) και καΚαλλιόπη Ανέστη (οδός Σκεύου Ζερβού 40, Κως 85300, τηλ. επικοινωνίας 22423-61531,e-mail:p.anesti@kos.gr ), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Η υποβολή των συμμετοχών θα γίνει ηλεκτρονικά στα email d.kalaizi@kos.gr και p.anesti@kos.gr, με θέμα του ηλεκτρονικού μηνύματος Συμμετοχή στο διαγωνισμό φωτογραφίας του Δήμου Κω.
Η προθεσμία συμμετοχής στο διαγωνισμό λήγει στις 03 Ιουλίου 2020.

 

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Παρέλαβε 1 κιλό κάνναβης με κούριερ, συνελήφθη από αστυνομικούς

Newsteam 0 Comments

Από την εταιρία ταχυμεταφορών και στα κρατητήρια με χειροπέδες βρέθηκε ένας 36χρονος στην Κω, που συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος ασφαλείας την ώρα που παραλάμβανε δέμα που περιείχε 1 κιλό και 155 γραμμάρια κάνναβης.

Επιπλέον, στην κατοχή του δράστη και σε έρευνα που ακολούθησε στην κατοικία του βρέθηκαν, φιξάκι ηρωίνης, 2,17-γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και ένα κινητό τηλέφωνο. Η εξιχνίαση της υπόθεσης είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του τμήματος ασφαλείας Κω με την υποδιεύθυνση δίωξης ναρκωτικών της  ασφάλειας Αττικής.

Πηγή: kalymnosnow.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Eπιστολή του Δημάρχου στον Υπ Υγείας για στήριξη του ΕΚΑΒ Κω

Newsteam 0 Comments

Να δρομολογήσει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για το ΕΚΑΒ στην Κω, να στελεχώσει 2ο ασθενοφόρο με έδρα την Αντιμάχεια και άλλα μέτρα στήριξης της λειτουργίας του Τομέα ΕΚΑΒ Κω, ζητάει με επιστολή του στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς.

Ο Δήμαρχος Κω στην αναλυτική επιστολή του στον Υπουργό Υγείας, αναφέρεται στα προβλήματα του ΕΚΑΒ στο νησί, τονίζει ότι οι δημόσιες δομές υγείας στηρίζουν την οικονομία και ειδικά τον τουρισμό ενώ σημειώνει πως ο Δήμος συμβάλλει και θα συνεχίσει να το κάνει για την διευκόλυνση διασωστών που έρχονται για την κάλυψη κενών στην Κω.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Επιστολή Δημάρχου Κω στον Υπουργό Υγείας για λειτουργία Μ.Α.Φ.

Newsteam 0 Comments

Την άμεση,πλήρη στελέχωση και λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) στο Νοσοκομείο Κω, ζητάει ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, με στόχο την υγειονομική θωράκιση της Κω και την ασφαλή επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας.

Ενημερώνει μάλιστα ότι ο Δήμος Κω προτίθεται να καλύψει για δύο χρόνια το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού που θα προσληφθεί για τη λειτουργία της Μ.Α.Φ..
Ο Θεοδόσης Νικηταράς με την επιστολή του προς τον Υπουργό, την οποία κοινοποιεί επίσης στον Περιφερειάρχη και στους Βουλευτές Δωδεκανήσου, καλεί την κυβέρνηση να δεσμευτεί για τη δρομολόγηση κατασκευής νέου Νοσοκομείου στην Κω.

Αναφέρεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τηχωροθέτησή του στο Λινοπότη αλλά και στη δέσμευσή του,εφόσον υπάρξει αντίστοιχη δέσμευση της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, να διαθέσει ο Δήμος Κω ένα εκατομμύριο ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης κατασκευής του έργου και να διευκολύνει με κάθε τρόπο την ανέγερση του.

Ο Δήμαρχος Κω τονίζει ότι η ανόρθωση της τουριστικής οικονομίας, μετά το lockdown,απαιτεί συστράτευση δυνάμεων και δεσμεύσεις από όλους.

Ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά

Θέμα: Επείγουσα ανάγκη για την πλήρη λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και δρομολόγηση κατασκευής Νέου Νοσοκομείου στο νησί της Κω

Αξιότιμε Υπουργέ,

η μεταβατική περίοδος που διανύουμε μετά το lockdown απαιτεί συστράτευση δυνάμεων για την υγειονομική θωράκιση της κοινωνίας και την ανόρθωση της οικονομίας. Όπως οι πολίτες επέδειξαν εξαιρετική πειθαρχία προς τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών του κράτους, που επίσης λειτούργησε εξαιρετικά καλά, η Πολιτεία πρέπει να δείξει τη δική της αρωγή στην επίλυση ουσιαστικών ζητημάτων.

Η Κως είναι από τους μεγαλύτερους ελληνικούς τουριστικούς, με 1,5 εκ. επισκέπτες ετησίως και αυξητική τάση λόγω συνεχιζόμενων επενδύσεων. Στην επόμενη πενταετία οι αφίξεις υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 2 εκ. τουρίστες.
Η υγειονομική θωράκιση του νησιού μας αποτελεί προϋπόθεση στήριξης της τουριστικής οικονομίας, ειδικά στο πλαίσιο που διαμορφώνει η πανδημία.
Η Κως, αδικημένη διαχρονικά στις επενδύσεις υποδομών δημόσιας υγείας, πέρα από τη βάσιμη επίκλησή της ως γενέτειρα του πατέρα της ιατρικής επιστήμης Ιπποκράτη, απαιτεί σήμερα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, δράσεις και σχεδιασμό για την άρση αυτών των δυσχερειών.

Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται συστράτευση, ανάληψη ευθύνης από όλους και δέσμευση σε δύο ζητούμενα.
Πρώτον, να δεσμευτούμε όλοι ότι θα κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται, ώστε άμεσα την εφετινή τουριστική περίοδο να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες υποδομές στο δημόσιο σύστημα υγείας, συμβατές με τις απαιτήσεις των τουριστικών οργανισμών και των χωρών που αποτελούν το εφετινό targetgroup.
Δεύτερον, να δεσμευτούμε όλοι ότι θα δρομολογηθεί άμεσα η κατασκευή Νέου Νοσοκομείου, που θα υποστηρίξει την κοινωνική ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη του νησιού για τις επόμενες δεκαετίες.

Η προηγούμενη διοίκηση του ΓΝ-ΚΥ Κω ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ μας έχει παραδώσει την σχετική μελέτη σκοπιμότητας για την ανέγερση νέου νοσοκομείου, όπου βασιζόμενη σε στατιστικά στοιχεία, βάσει διεθνών σχεδιαστικών προδιαγραφών, περιγράφεται αναλυτικά τι πρέπει να γίνει. Εκεί έχει γίνει πρόβλεψη και για την λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κω ήδη έχει λάβει απόφαση χωροθέτησης του νέου νοσοκομείου στην περιοχή Λινοπότης και ταυτόχρονα η δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί, εφόσον υπάρξει αντίστοιχη δέσμευση της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, να διαθέσει ένα εκατομμύριο ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης κατασκευής του έργου και να διευκολύνει με κάθε τρόπο την ανέγερση του.

Ως Δήμαρχος έχω αναλάβει κάθε δέσμευση και ευθύνη. Χρέος δικό σας είναι να υπάρξει άμεσα και η δέσμευση της Κυβέρνησης, για τη δρομολόγηση του Νέου Νοσοκομείου.
Αυτό αποτελεί απαίτηση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων.

Επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυνατότητες του δημόσιου συστήματος υγείας στο νησί μας, συμμεριζόμαστε την αγωνία επιχειρηματιών και εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο και των μονίμων κατοίκων του νησιού. Για αυτό σας υποβάλλουμε πρόταση αυτών που πρέπει να υλοποιηθούν με την μορφή του κατεπείγοντος.
Η λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ο επιθυμητός στόχος. Γνωρίζουμε ότι δεν προβλέπεται στον υφιστάμενο Οργανισμό του Νοσοκομείου, όμως υπό το βάρος των σημερινών δεδομένων, ανεξάρτητα ακόμα και από το γεγονός της πανδημίας, εκτιμούμε ότι αυτό μπορεί να ξεπεραστεί.

Εάν υπάρχουν άλλου είδους κωλύματα, όπως ανεπάρκεια κτιριακών εγκαταστάσεων, πρέπει να το γνωρίζουμε άμεσα και η απάντηση πρέπει να δοθεί από τους έχοντες την θεσμική ευθύνη.

Η ρεαλιστική και άμεση λύση είναι η πλήρης στελέχωση, και λειτουργία σε 24-ωρη βάση, Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), με ταυτόχρονη εκπόνηση ειδικού σχεδίου διακομιδών σε μονάδα ΜΕΘ,εάν απαιτηθεί. Άλλωστε στον οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπεται λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Προκειμένου να λειτουργήσει πλήρως η ΜΑΦ, πρέπει να γίνουν τα εξής:

1. Το Υπουργείο Υγείας να καλύψει τις 2 θέσεις ιατρών στην ΜΑΦ. Ο Δήμος Κω αναλαμβάνει να καλύψει τη δαπάνη διαμονής ιατρών.
2. Η διοίκηση του νοσοκομείου να εξετάσει εάν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης της ΜΑΦ με νοσηλευτές από άλλα τμήματα, σε 24ωρη βάρδια. Εάν δεν είναι εφικτό να προσληφθεί νοσηλευτικό προσωπικό.
3. Η διοίκηση του νοσοκομείου να διαμορφώσει κατάλληλα το χώρο της ΜΑΦ, απελευθερώνοντας τον από άλλες χρήσεις και να καταγράψει τις ανάγκες σε εξοπλισμό. Το Υπουργείο να καλύψει όλες τις ανάγκες σε εξοπλισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της ΜΑΦ, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της με όλα τα παραπάνω.
4. Να καταρτισθεί για την τουριστική-νησιωτική Ελλάδα, ειδικό στρατηγικό πρωτόκολλο γεωγραφικής διακίνησης νοσηλευόμενων ασθενών που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ταυτόχρονα να υπάρξει συνεργασία με τους οργανισμούς που παρέχουν ταξιδιωτική ασφάλιση για την διερεύνησητρόπου κάλυψης περιστατικών ασθενών με Covid-19, εφόσον απαιτηθεί διασωλήνωση και μεταφορά τους σε ΜΕΘ.

Ο Δήμος Κω, όπως αντιλαμβάνεσθε, είναι έτοιμος να διαθέσει ότι απαιτηθεί για την προάσπιση της υγείας των συνδημοτών μου και την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Η πολιτική και οικονομική συνδρομή στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων του νησιού, ανεξαρτήτως αρμοδιότητας, αποτελεί βασική αρχή με την οποία πορευόμαστε.
Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε διατεθειμένοι να καλύψουμε το κόστος μισθοδοσίας για δυο (2) έτη όλου του προσωπικού που θα προσληφθεί για αυτές τις ανάγκες, εφόσον το Υπουργείο αδυνατεί να τις καλύψει και εφόσον διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο.

Αξιότιμε Υπουργέ,

οι πολίτες έμειναν σπίτι πειθαρχώντας στους νόμους και στις οδηγίες της Πολιτείας. Τώρα απαιτούν από όλους μας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, να επιτελέσουμε το καθήκον μας και να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία και το τουριστικό θαύμα της Κω, που έχτισαν με τους κόπους μιας ζωής.
Για αυτό θεωρώ επιβεβλημένη την παρουσία όλων σε επείγουσα τηλεδιάσκεψη, που θα προγραμματισθεί μετά από σχετική επικοινωνία, για να συντονίσουμε τις δράσεις μας προς τον κοινό στόχο, την ασφαλή επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας στην Κω.

 

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Επιστολή Δημάρχου στον Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Newsteam 0 Comments

Με επιστολή του στον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη, την οποία κοινοποιεί και στους Βουλευτές Δωδεκανήσου, ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς ζητάει την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου στα καύσιμα σε όλα τα νησιά, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, και επέκτασή του, τουλάχιστον για εφέτος, σε όλους όσοι ενδιαφερθούν να περάσουν τις διακοπές τους στα νησιά, για ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, ως όρο επιβίωσης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Αναλυτικά ο Δήμαρχος Κω αναφέρει στην επιστολή του:

Αξιότιμε Υπουργέ,

η οικονομική κρίση που ακολουθεί την πανδημία έχει πολλαπλάσιες αρνητικές επιπτώσεις σε τουριστικές περιοχές, όπως η Κως.
Ο τουρισμός για το νησί μας αποτελεί την κύρια πηγή εργασίας και εισοδήματος, σχεδόν για το σύνολο των κατοίκων.
Εκτός από την κρίση, οι κάτοικοι των νησιών έχουν να αντιμετωπίσουν μόνιμα προβλήματα που πηγάζουν από τη νησιωτικότητα, τα οποία αυξάνονται όσο απομακρυνόμαστε από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

Η Πολιτεία έχει χρέος και ευθύνη να αμβλύνει αυτές τις επιπτώσεις με συγκεκριμένες πολιτικές.
Άλλωστε το Σύνταγμα της χώρας μας προβλέπει, με το άρθρο 101 παράγραφος 4 και με το άρθρο 106 παράγραφος 1, τις ειδικές νησιωτικές μέριμνες, οι οποίες προβλέπονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη Συνθήκη της Λισαβόνας στο άρθρο 174 και στο άρθρο 176, η οποία ισχύει από το 2009.

Τα τελευταία χρόνια σημαντική ανακούφιση προσέφερε η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων.
Δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρεται ως ΑΝτιστάθμισμα ΝΗσιωτικού ΚΟστους (ΑΝΗΚΟ).

Αυτή η πολιτική πρέπει να συνεχιστεί άμεσα, σε δύο επίπεδα:

1ον στην επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα, σε όλα τα νησιά, ώστε να μειωθεί ένας βασικός συντελεστής που καθορίζει το κόστος παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και το βιοτικό επίπεδο των μόνιμων κατοίκων.

2ον στην επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλους όσοι ενδιαφερθούν να περάσουν τις διακοπές τους στα νησιά, ενισχύοντας τον εσωτερικό τουρισμό. Τουλάχιστον για εφέτος, μια καταστροφική χρονιά για τον τουρισμό μας, αποτελεί αναγκαιότητα επιβίωσης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Αξιότιμε Υπουργέ,
η συγκυρία απαιτεί γρήγορες αποφάσεις.
Με αυτό τον τρόπο η χώρα μας κερδίζει τη μάχη της πανδημίας.
Ευελπιστώ με τον ίδιο τρόπο να αμβλύνει τις συνέπειες στην οικονομία.

Ο Δήμαρχος Κω

Θεοδόσης Α. Νικηταράς

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Συλλυπητήρια δήλωση Δημάρχου Κω για θάνατο Δημήτρη Κρεμαστινού

Newsteam 0 Comments

Με αφορμή τον θάνατο του συμπατριώτη Δημήτρη Κρεμαστινού, ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς δήλωσε:

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός έφυγε άδικα, ενώ ήταν ακμαίος και δραστήριος στην επιστήμη του και στην πολιτική ζωή της χώρας μας.

Ευγενής ως άνθρωπος, σε κάθε του βήμα.

Άριστος ως επιστήμονας, αναγνωρισμένος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με μεγάλη προσφορά στην ελληνική κοινωνία και στο σύστημα Υγείας.

Με βαθιά πίστη στον άνθρωπο και στις δημοκρατικές αξίες, πρόσφερε με το κύρος του στην πολιτική ζωή του τόπου μας, πάντα μέσα από τις γραμμές της δημοκρατικής παράταξης.
Η πατρίδα μας έχασε ένα από τα αξιότερα τέκνα της.

Οι Δωδεκανήσιοι θα διατηρήσουμε άσβεστη την εικόνα του.
Αιωνία η μνήμη του.

Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του και στους οικείους του.

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Nα αποσυρθεί το άρθρο 93, που αφορά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά, ζητά ο Δήμαρχος Κω

Newsteam 0 Comments

Την απόσυρση του άρθρου 93, που αφορά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά, ζήτησε με επιστολή του από τις 30 Απριλίου, ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Το σχετικό άρθρο που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιελήφθη εκ των υστέρων και δίχως δημόσια διαβούλευση,στο σχέδιο νόμου Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις.

Ο Δήμαρχος Κω στην επιστολή του, που απευθύνεται επίσης στον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και στους Βουλευτές Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, αναφέρει ότι ο Δήμος Κω είναι ισχυρός δήμος και διαχειρίζεται με επάρκεια τα απορρίμματα του νησιού παρά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Τονίζει επίσης ότι σε μία περίοδο που πλήττεται βάναυσα το σύνολο των νοικοκυριών και η τοπική οικονομία δέχεται πρωτοφανή πίεση, μέλημά του είναι η με οποιονδήποτε τρόπο οικονομική ελάφρυνση των δημοτών μας και αυτό για τη δημοτική αρχή είναι αδιαπραγμάτευτο.

Δήμαρχος προς Υπουργό Περιβάλλοντος _ Ενέργειας

 

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Έτοιμα τα πρώτα ΑΤΜ στα hot spot των νησιών

Newsteam 0 Comments

Τοποθετήθηκαν ήδη τα πρώτα ΑΤΜ στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια και την Κω, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που ανέλαβε το υπουργείο Μετανάστευσης για τον περιορισμό των μετακινήσεων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά λόγω κορονοϊού.

Το σχετικό αίτημα είχε υποβάλλει προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης προκειμένου να τοποθετηθούν μηχανήματα ανάληψης σε κάθε δομή.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Μετανάστευσης τα δύο ΑΤΜ θα λειτουργήσουν από την επόμενη εβδομάδα και μέσα στον Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και λειτουργία τους σε όλες τις δομές.

Πηγή: lesvosnews.net

Διάβασε το »

Θ. Νικηταράς: Μέτρα και προτάσεις για την επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας

Newsteam 0 Comments

O Δήμαρχος της Κω Θεοδόσης Νικηταράς αναφέρει σε ανακοίνωσή του μέτρα και προτάσεις για την επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας

Αναλυτικά:

Οι πιο σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού εντοπίζονται στον τουρισμό. Συνολικά για τη χώρα μας αλλά πολύ περισσότερο για το νησί μας.
Μια κρίση υγείας μετατράπηκε σε ελάχιστο χρόνο σε παγκόσμια οικονομική κρίση, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Μεταφορές, ειδικά οι αεροπορικές μεταφορές, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης και διασκέδασης, ως χώροι μαζικής συνάθροισης, δέχτηκαν εξαρχής το πλήγμα της πανδημίας και συνακόλουθα όλοι όσοι περιστρέφονται γύρω τους.

Ουσιαστικά, για την επαναφορά στην κανονικότητα λειτουργίας του τουρισμού, επιβάλλεται η παγκόσμια κοινότητα πρώτα να κερδίσει τη μάχη της υγείας και μετά της οικονομίας.
Οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας μας αλλά και της Κω θα είναι τεράστια.
Αρκεί να πούμε ότι για το 2017 (σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ για τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία) η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπολογίστηκε κατά προσέγγιση στο 76,8%.
Μετά την κρίση του 2008-9, που αφορούσε το χρηματοπιστωτικό κομμάτι της οικονομίας και έμμεσα μόνο τον τουριστικό κλάδο, το τουριστικό εισόδημα στην Δυτική Ευρώπη, έκανε 4 χρόνια για να επανέλθει στην πρότερο του ύψος.

Η σημερινή κρίση με τον covid-19 είναι σαφώς χειρότερη και έχει την ιδιαιτερότητα ότι χτυπά άμεσα και συντριπτικά το τουριστικό προϊόν και τους κλάδους εστίασης και διασκέδασης.
Πολλοί σημαντικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι ο τουρισμός θα είναι ο τελευταίος τομέας της οικονομίας που θα ανακάμψει από την κρίση του Κορωνοϊού, καθώς εξαρτάται από την κινητικότητα των ανθρώπων και την εμπιστοσύνη προς τους προορισμούς.

ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΑΛΑΧΘΕΙ ΣΕ ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Για το νησί μας, που η οικονομία του στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό, οι συνέπειες θα είναι πρωτόγνωρες.

Υπάρχουν δύο σενάρια που σχεδόν για όλους τους έχοντες σχέση με τον τουρισμό είναι τα επικρατέστερα μέχρι τώρα:

Α) Το καλό σενάριο, δηλαδή η σεζόν να ξεκινήσει δειλά από τον Ιούλιο
Β) Το κακό σενάριο, δηλαδή να μην υπάρξει σεζόν για φέτος.

Χρειάζεται να συντρέχουν μια πλειάδα παραγόντων ώστε να μπορεί να υπάρξει τουριστικό έργο αυτό το καλοκαίρι ανάμεσα στην χώρα μας και τις χώρες που αποτελούν τις κατεξοχήν τουριστικές αγορές μας.

Θα πρέπει καταρχήν η Ελλάδα να επιτρέπει πτήσεις απ’ αυτές και εκείνες με τη σειρά τους να επιτρέπουν πτήσεις προς τη χώρα μας.
Αυτή η συνθήκη δεν φαίνεται να ικανοποιείται τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαΐου. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει τρόπος έγκυρης, πρακτικής (μη χρονοβόρας), αλλά και οικονομικής πιστοποίησης, πανευρωπαϊκά, ότι οι τουρίστες που θα θελήσουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας δεν είναι φορείς του ιού.
Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Από κει και πέρα, θα πρέπει οι εν’ δυνάμει επισκέπτες μας να έχουν, μετά από μια τέτοια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, διάθεση να ταξιδέψουν, και συγχρόνως να μην έχουν επηρεαστεί από την οικονομική ύφεση, που σε δεύτερη φάση αυτή συνεπάγεται.
Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που θα παραμείνουν ενεργές για να τους μεταφέρουν, καθώς και ξενοδοχεία ή άλλου είδους καταλύματα για να τους υποδεχθούν. Τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται σε αξιοπρεπή επίπεδο ποιότητας και στελέχωσης εργατικού δυναμικού.

Τέλος, η χώρα μας, και στην περίπτωση μας η Κως, να αποτελεί ελκυστικό προορισμό γι αυτούς σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Σε αυτό το τελευταίο πάμε καλά, αφού τόσο η Ελλάδα όσο και το νησί μας, φαίνεται να ξεπερνούν σχετικά αλώβητες τον covid-19.

Το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς, ειδικά στην περίπτωση του 2ου σεναρίου, θα είναι τόσο μεγάλο που θα ξεπερνά τις δυνατότητες παρέμβασης του Δήμου μας, όπως και κάθε Δήμου.
Ακόμα και σε επίπεδο κυβέρνησης, οι δυνατότητες παρέμβασης θα εξαντληθούν σύντομα.
Μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και για μια αναμενόμενη ύφεση απρόβλεπτων διαστάσεων. Κάποιοι ήδη την συγκρίνουν με τη μεγάλη ύφεση του 1929.
Μόνο παρεμβάσεις γενναίας χρηματοδότησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορέσουν να βοηθήσουν οικονομίες με σαθρά θεμέλια όπως η ελληνική να επανακάμψουν μετά την κρίση.

Έτσι έχει σε γενικές γραμμές η μέχρι σήμερα κατάσταση.

Τι κάνουμε στην Κω. Στόχοι και διεκδικήσεις μας
Χρειαζόμαστε τοπικό ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Όσον αφορά στο νησί μας όλοι γνωρίζουμε τη σημασία του τουρισμού και δε χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες.
Η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, συνεργάζεται και συνομιλεί με όλους τους εμπλεκόμενους και ήδη αποφάσισε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα πρώτα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Όσο περνά όμως ο καιρός και σταδιακά αποσαφηνίζεται το πεδίο, όπως και τα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, θεωρούμε πως πρέπει να στηρίξουμε ένα ενιαίο μέτωπο στόχων και διεκδικήσεων των επιχειρήσεων και της κοινωνίας μας.

Είναι σαφές για τη δημοτική αρχή ότι αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί.
Επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτεία.
Με σύνεση, συνεργασία και κατανόηση θα τα καταφέρουμε.
Η Πολιτεία και τα συλλογικά όργανα κάθε κλάδου διαμορφώνουν τις δικές τους προτάσεις και συγκροτούν το δικό τους σχεδιασμό.

Πιστεύω όμως ότι τοπικά, εδώ στο νησί μας, χρειαζόμαστε ένα δικό μας σχέδιο.
Ένα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ που μας αφορά όλους.
Όλοι μαζί να το συναποφασίσουμε και όλοι μαζί να το εφαρμόσουμε.
Με όρους και δεσμεύσεις στη λογική της αλληλεγγύης, της συνύπαρξης και του κοινού συμφέροντος.

Να περιλαμβάνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και ξεχωριστά αιτήματα, αφού σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικές οι συνθήκες στην ηπειρωτική χώρα σε σχέση με τα νησιά, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και του τουρισμού.
Μέτρα οικονομικά, φορολογικά, ασφαλιστικά και τραπεζικά μπορεί να είναι τώρα στην πρώτη γραμμή αλλά δεν αρκούν.

Στο νέο πεδίο που διαμορφώνεται, το υγειονομικό μέρος, σε σχέση με τις δομές υγείας αλλά και το νέο τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, αποκτά καθοριστική σημασία.
Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι όπως συμβαίνει σε κάθε κρίση η ανάκαμψη δεν είναι άμεση. Ποτέ δεν επανέρχονται οι καταστάσεις εκεί που τις αφήσαμε.
Όλα, ότι συμβαίνει, αφήνουν το στίγμα τους.
Στη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας τίθενται νέα διλήμματα και νέα στοιχήματα.
Για αυτό πέρα από τις γενικότερες ρυθμίσεις συγκροτούμε και ένα τοπικό σχέδιο.
Διαμορφώνουμε στρατηγική ασφαλούς προορισμού.
Για να θεωρηθεί η Κως ασφαλής προορισμός ελέγχουμε κοινόχρηστους χώρους και παραλίες, με βάση τις οδηγίες που θα υπάρξουν από τα αρμόδια Υπουργεία και το επικοινωνούμε προς τα έξω.

Για να αποδείξουμε στην πράξη τον σεβασμό μας στον άνθρωπο, στη ζωή και στο νησί μας.
Η χωροταξική κατανομή και ο σχεδιασμός των ξενοδοχειακών μονάδων, το μέγεθός τους, η προστασία του περιβάλλοντος, η λειτουργία των παραλιών μας, η καθαριότητα και η καλή λειτουργία των δημόσιων υποδομών, η τοπική γαστρονομία, οι συγκοινωνίες με μικρότερου μεγέθους λεωφορεία, η επιμήκυνση της σεζόν ώστε να μην έχουμε πληθυσμιακή συσσώρευση τουριστών σε 2-3 μήνες αιχμής, οι δομές υγείας και πολλά άλλα αποτελούν τις νέες προκλήσεις για τον τόπο μας.

Όλα αυτά συνυφασμένα με τις Ιπποκρατικές αρχές και αξίες, που παραμένουν αναλλοίωτες για τη ζωή και του σύγχρονου ανθρώπου.
Ειδικά από τη στιγμή που πολλοί επιστήμονες προβλέπουν ότι ζητήματα επιδημιών θα επανέρχονται ανά διαστήματα.
Αυτό που λέγαμε πάντοτε, ότι ο τουρισμός είναι ίσως το πιο ευάλωτο προϊόν, τώρα το βλέπουμε ξεκάθαρα.
Άρα στη χώρα μας αλλά και στο νησί μας πρέπει να διαμορφώσουμε στρατηγική θωράκισης της οικονομίας μας.
Δημιουργώντας ένα νέο, σύγχρονο τουριστικό προϊόν από τη μια.
Αναπτύσσοντας άλλους τομείς της οικονομίας από την άλλη, όπως τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη.
Χρειάζεται σχεδιασμός, καινοτόμες ιδέες και διάθεση συνεργασίας.
Αν δεν τολμήσουμε τώρα, πότε θα το κάνουμε;

Όσον αφορά στην εφετινή σεζόν. Σε αυτό το μουντό τοπίο είναι δύσκολο να κάνουμε σχεδιασμούς τοπικά.
Παρόλα αυτά η δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια να βρούμε μια κοινή συνισταμένη.
Να συνομιλούμε και να συνεργαζόμαστε, όπως σε όλα τα ζητήματα της κοινωνίας και του νησιού μας.
Δήμος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, από κοινού.
Όλα δείχνουν ότι, τουλάχιστον για εφέτος, οι προσδοκίες είναι μειωμένες.
Οι εξελίξεις δεν εξαρτώνται από εμάς, τοπικά.
Παρόλα αυτά πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Να έχουμε σχέδιο οργάνωσης σε κάθε περίπτωση.
Έτσι, μπορούμε να προσδιορίσουμε βασικούς στόχους και να εργαστούμε για την επίτευξή τους, ειδικά στο ενδεχόμενο της μικρότερης σεζόν.

Η δημοτική αρχή, μετά από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με συμπατριώτες μας επιχειρηματίες, μετά από διεξοδικές συζητήσεις με κοινωνικούς παράγοντες και επιχειρηματίες του νησιού μας, προσδιορίζει το ρόλο του Δήμου μας ως συντονιστή και εγγυητή του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ που έχουμε ανάγκη για να προχωρήσουμε.
Ζητά τη δέσμευση όλων σε βασικούς στόχους που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή του τόπου μας.

Καλούμε την κυβέρνηση:
 • Να διαμορφώσει, σε συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οδικό χάρτη επανεκκίνησης του τουρισμού. Καταρχήν να συμφωνήσουν στον τρόπο ασφαλούς μετακίνησης των επιβατών μέσα από ενιαίο πρωτόκολλο υγειονομικής θωράκισης.
 •  Να δοθούν κατευθυντήριες υγειονομικές οδηγίες (μέσω του ΕΟΔΥ) για τον ασφαλή τρόπο λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων, την προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων τους.
 • Να διαμορφώσει συνολική πολιτική ανάταξης του ελληνικού τουρισμού με μέτρα μείωσης κόστους του τουριστικού πακέτου, όπως μείωση του ΦΠΑ.
 •  Να συγκροτήσει εργαλεία ρευστότητας, ώστε να επανεκκινήσουν οι επιχειρήσεις. Οι πιθανολογούμενες μακροχρόνιες επιπτώσεις της κρίσης δεν πρέπει να οδηγήσουν σε δομική κρίση τον ελληνικό τουρισμό.
 • Να μετατρέψει το τέλος Διανυκτέρευσης σε πόρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για αξιοποίησή του: α. στην υλοποίηση έργων τουριστικών υποδομών, β. στην ανάπτυξη δράσεων τουριστικής προβολής και διαφήμισης, γ. στην υποστήριξη των δομών Υγείας. Είναι αδιανόητο μετά από δεκαετίες τουρισμού, η χώρα μας να μην παραδειγματίζεται από τις καλές πρακτικές άλλων τουριστικών προορισμών, που αξιοποιούν αυτό το τέλος για την στήριξη της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξής τους.
 •  Να οργανώσει στοχευμένες δράσεις τουριστικής προβολής και πρόγραμμα προσέγγισης αγορών που έχουν πληγεί λιγότερο από τον κορονοϊό, πχ Ρωσία, Πολωνία, Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, Φινλανδία, Ισραήλ.
 • Να στηρίξει με κάθε τρόπο τις επιχειρήσεις του τουρισμού και κυρίως τους εργαζόμενους στον κλάδο, που θα χάσουν τη δυνατότητα απασχόλησης και επιβίωσής τους. Είναι δεδομένο ότι για το 2021 το νησί δεν θα μπορεί να προσφέρει ποιοτική τουριστική υπηρεσία αν το εργατικό δυναμικό είναι εξαθλιωμένο.
 •  Να εκδώσει άμεσα την ΚΥΑ για προσδιορισμό των όρων χρήσης παραλιών, με δραστικά μειωμένο τίμημα, ενσωματώνοντας τις οδηγίες στο Πρωτόκολλο Υγειονομικής Θωράκισης.
 • Να επιδοτήσει την εργασία των εργαζομένων στον τουρισμό, τουλάχιστον έως την έναρξη της σεζόν του 2021, αξιοποιώντας παράλληλα αυτό το διάστημα για επιμόρφωσή τους στην αντιμετώπιση του κορονοϊού αλλά και για τις γενικότερες υγειονομικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν.
 • Να οργανώσει προγράμματα επιμόρφωσης των ελεύθερων επαγγελματιών, σε συνεργασία με τους συλλογικούς Φορείς τους, από όλο τον τουριστικό κλάδο.
 • Να εξετάσει άμεσα τους όρους και τις αναγκαίες προϋποθέσεις επιμήκυνσης της όποιας τουριστικής περιόδου και να εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση.
 •  Να επεκτείνει τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και να διαμορφώσει πακέτα νησιωτικού κοινωνικού τουρισμού που θα ενσωματώνουν πρόβλεψη του μεταφορικού ισοδύναμου και για τους επισκέπτες των νησιών, ώστε να μειωθεί το κόστος μετακίνησης και να μην επωμιστούν όλο το βάρος ενός φτηνού πακέτου οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
 • Να οργανώσει, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων, και να δώσει κίνητρα εκ περιτροπής λειτουργίας ξενοδοχείων.
 •  Να μειώσει το κόστος εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους.
Ιδιαίτερα ζητάμε από την κυβέρνηση:

Να στηρίξει άμεσα τις δομές δημόσιας υγείας στα νησιά, με προσωπικό και εξοπλισμό.
Ο τουρισμός, ειδικά μετά την πανδημία, συνδέεται άμεσα με την υγειονομική θωράκιση των προορισμών.

Αυτό προϋποθέτει ενίσχυση των δομών υγείας, ειδικά στο νησιωτικό χώρο.
Είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει απαίτηση των επισκεπτών μας, ενώ μπορεί να προβληθεί ως συγκριτικό πλεονέκτημα των νησιών μας, σε συνδυασμό με το κλίμα, τα τοπικά προϊόντα και το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον.

Πιστεύω ότι η ενίσχυση των δομών Υγείας στην Κω καταλήγει σε έναν κύριο στόχο. Στην ανέγερση νέου Νοσοκομείου.
Για τη δημοτική αρχή αποτελεί μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα, η οποία ενισχύεται υπό τις εξελίξεις που βιώνουμε.

Ζητούμε άμεσα, δέσμευση της κυβέρνησης σε αυτό το στόχο και δρομολόγηση των αναγκαίων διαδικασιών. Στην ίδια κατεύθυνση διεκδικούμε:

α. άμεση προκήρυξη πρόσληψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού,
β. πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού,
γ. προσθήκη 2ου ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ με έδρα στην Αντιμάχεια και κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό για πλήρη λειτουργία σε 24ωρη βάρδια,
δ. ενοικίαση ξενοδοχείου, για τη δημιουργία κέντρου αναφοράς και απομόνωσης ελαφρά νοσούντων επισκεπτών, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτη η λειτουργία του Νοσοκομείου και των ξενοδοχείων,
ε. να προβλεφτεί δυνατότητα διακομιδής ασθενών Covid19 από τις ασφαλιστικές εταιρίες και τα τουριστικά πρακτορεία,
ζ. να οργανώσει τη δυνατότητα ασφαλούς διακομιδής στη ΜΕΘ Νοσοκομείο Ρόδου με πλωτά μέσα, τα οποία εφοδιάζονται με θαλάμους αρνητικής πίεσης,
η. παρουσία και στην Κω Κινητής Ομάδας Υγείας ειδικού σκοπού (ΚΟΜΥ) για τη διενέργεια τεστ.

Πρόκειται για αναγκαία μέτρα οργάνωσης, κοινωνικής και οικονομικής προστασίας, διότι ενώ μπορεί να διαφημιστούμε ως χώρα covidfree πρέπει να είμαστε και χώρα covidready, θωρακισμένοι απέναντι στο ενδεχόμενο επαναφοράς του κορονοιού, ώστε το ενδεχόμενο τουριστικό άνοιγμα να μην μεταλλαχθεί σε υγειονομική ταφόπλακα που αναπόφευκτα θα έχει θύμα πρωτίστως την δημόσια υγεία.

Καλούμε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και παντός είδους τουριστικές επιχειρήσεις:

1. Να προσλάβουν κατά προτεραιότητα τους ντόπιους εργαζόμενους, όλους όσοι ζούνε μόνιμα στο νησί μας.
2. Να προμηθεύονται κατά προτεραιότητα τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες.
3. Να στηρίξουν, όσο μπορεί κάθε μία ξεχωριστά, κοινωνικές δράσεις.
4. Να θέτουν σε προτεραιότητα την αποπληρωμή οφειλών τους στο Δήμο και στη ΔΕΥΑΚ, ώστε αυτοί οι πόροι να επαναχρησιμοποιούνται για την στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Ο Δήμος Κω συμβάλλει με όλους τους τρόπους στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Στηρίζει την τοπική οικονομία, τις επιχειρήσεις και όλους τους κατοίκους του νησιού μας, οι οποίοι πρέπει να μείνουν μαχητικά στις επάλξεις, ώστε η επόμενη ημέρα να επιτρέψει άμεση ανασύνταξη δυνάμεων και επανατοποθέτηση του νησιού μας στην τουριστική αγορά.
Στο επίπεδο του μάρκετινγκ και της προβολής του νησιού, συντασσόμαστε σε μια εθνική στρατηγική, όπως χαράσσετε από το υπουργείο τουρισμού, τον ΕΟΤ, τον ΣΕΤΕ και τους άλλους θεσμικούς φορείς.
Παρόλη τη δουλειά που έχει γίνει από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια.

Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες ετοιμάζουμε βίντεο, σε συνεργασία με ταλαντούχους συμπατριώτες μας, ελάχιστο φόρο τιμής της Πατρίδας του Ιπποκράτη και της ιατρικής επιστήμης προς όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές, που τηρώντας τον όρκο που έχουν δώσει είναι στις επάλξεις και μάχονται μαζί με τους ασθενείς τους. Με συγκινεί πραγματικά, όπως και όλο τον πλανήτη, η αυτοθυσία τους.
Ακόμα περισσότερο ως Κώος αισθάνομαι δέος μπροστά στην ιερότητα του Ιπποκρατικού όρκου.

Για αυτό και θέλουμε να πούμε τουλάχιστον ένα ευχαριστώ…

Το βίντεο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε σύντομα σε ειδική online πρεμιέρα από το Youtube του Δήμου Κω.

Ήδη, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λάβαμε τα πρώτα μέτρα ελάφρυνσης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Επειδή όμως όλοι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου εξαρτάται από τη στάση και συμπεριφορά των ίδιων των δημοτών.
Η προσοχή όλων μας στη λειτουργία και καθαριότητα του νησιού μας, αποτελεί σημαντική συμβολή στην κοινή προσπάθεια.

Η εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας προς το Δήμο και τη ΔΕΥΑΚ θα επιτρέψει στο Δήμο σε παροχή υπηρεσιών, έργων και δράσεων που στηρίζουν την κοινωνία και την οικονομία μας.
Για αυτό καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας να καταναλώνουν τοπικά προϊόντα και να προτιμούν τις τοπικές επιχειρήσεις για τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη.
Καλούμε τους συμπατριώτες μας επιχειρηματίες και επαγγελματίες σε παροχή ανταγωνιστικών αγαθών τιμών και υπηρεσιών, ώστε να μη φεύγουν χρήματα εκτός νησιού, που είναι αναγκαία για την τροφοδότηση της τοπικής οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση κάθε ευρώ που ξοδεύεται στο νησί μας μοιράζεται σε όλους μας, με διάφορους τρόπους.
Τώρα είναι η ώρα να προσφέρει ο καθένας μας αλληλεγγύη και να ζητήσει από τους άλλους αλληλεγγύη. Μόνο έτσι θα ελαχιστοποιήσουμε τις βαριές επιπτώσεις στο νησί μας.

Ο Δήμος Κω:

1. Δημιουργεί, σε συνεργασία με τα συλλογικά όργανα παραγωγών και ξενοδόχων, Παρατηρητήριο διάθεσης της παραγωγής του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα του νησιού μας.
2. Διεκδικεί από την κυβέρνηση την χρηματοδότηση των Δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων αιχμής, όπως είναι οι ΔΕΥΑ, ώστε να αντέξουν και να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.
3. Οργανώνει δομές παροχής συσσιτίου για όλους όσοι από τους κατοίκους του νησιού μας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.
4. Διεκδικεί την επιδότηση θέσεων εργασίας (μισθός και ασφαλιστικές εισφορές) στον ιδιωτικό τομέα και στο Δήμο για 12 μήνες, με δέσμευση ανάληψη κόστους απασχόλησης κάθε εργαζόμενου για 6 μήνες πέραν του 12μήνου.
5. Καλεί την κυβέρνηση να διεκδικήσει πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την οργάνωση και χρηματοδότηση προγραμμάτων επιδοτούμενης κατάρτισης και κοινωνικής απασχόλησης, για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
6. Μειώνει το τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου, για τις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν αυτό το καλοκαίρι. Με δεδομένο την εφαρμογή της οδηγίας περί κοινωνικής απόστασης και στους κοινόχρηστους χώρους των επιχειρήσεων αλλά και στις παραλίες.

Εργαζόμαστε καθημερινά, ώστε κανείς συμπολίτης μας να μη μείνει μόνος, να μη νιώσει μόνος.
Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση μόνο με αλληλεγγύη και συνεργασία.

Σε αυτή την κατεύθυνση:
 • οργανώνουμε ξανά τον διαλυμένο Ενιαίο Φορέα Τουρισμού, ώστε να αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο προβολής και διαφήμισης του νησιού μας,
 • συγκροτούμε τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Κω, σε συνεργασία με τους Δήμους Νισύρου και Αστυπάλαιας, ώστε να δώσουμε από κοινού λύσεις στα προβλήματα των Δήμων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσής τους.
 • Διεκδικούμε τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής του νησιού μας από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και νέα έργα που θα στηρίξουν την οικονομία και την απασχόληση, αυτή τη δύσκολη εποχή,
 • δημιουργούμε άμεσα ομάδα marketing του Δήμου Κω, για να αναλάβει την προβολή και προώθηση του νησιού μας ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
 • αναβαθμίζουμε την παρουσία της Κω στο διαδίκτυο και αξιοποιούμε τα νέα μέσα.
 •  επικοινωνούμε την Κω στους Έλληνες ταξιδιώτες. Συνεργαζόμαστε με τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρίας για να διευκολύνουμε την πρόσβαση και τρέχουμε οικονομικές καμπάνιες στην υπόλοιπη Ελλάδα.
 • αξιοποιούμε τα χρήματα των Ιπποκρατείων για εκδηλώσεις μόνο με τοπικούς συντελεστές.
 • προσκαλούμε, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων, γιατρούς και νοσηλευτές να ξεκουραστούν μετά την μεγάλη μάχη που έδωσαν στην πατρίδα του Ιπποκράτη με προνομιακά πακέτα.
 •  αναδιοργανώνουμε τις υπηρεσίες μας, τις εκσυγχρονίζουμε και τις δυναμώνουμε με μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να συνεχίσουν να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την εμφάνιση – λειτουργία αλλά και την προστασία του νησιού μας,
 •  ξοδεύουμε με φειδώ κάθε ευρώ του Δημοτικού Ταμείου και εξαντλούμε τις δυνατότητες να παράγουμε έργο με ίδιες δυνάμεις.

Όπως όλοι γνωρίζετε έχουμε ξεκινήσει ήδη την οργάνωση συσσιτίων, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις των παιδικών σταθμών.
Είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά και κανείς μας δεν γνωρίζει που θα οδηγήσει.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε για να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη.
Από εκεί και μετά, κανείς μας δεν ξέρει πως ακριβώς θα εξελιχθεί αυτή η δύσκολη κατάσταση.

Παρακολουθούμε τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και είμαστε σε ετοιμότητα, όταν αποκρυσταλλωθεί η κατάσταση, να λάβουμε και περαιτέρω μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομίας, ανάλογα πάντα με τις αντοχές του Δήμου μας.
Φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι οι πόροι του Δήμου είναι χρήματα των δημοτών και για αυτούς έχουμε αναλάβει την ευθύνη να τα διαχειριστούμε.

Ζούμε σε δύσκολη εποχή.
Όλες οι ζωντανές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας πρέπει να συμβάλλουν για να κρατήσουμε το νησί μας όρθιο.
Όλοι έχουμε ευθύνη.
Οι μεγάλες μάχες κερδίζονται με ευθύνη και συνεργασία.

 

Διάβασε το »

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από κορονοϊό

Newsteam 0 Comments

Το Νοσοκομείο της Κω έλαβε χθες βράδυ 1η Απριλίου την απάντηση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ότι ο άνδρας είναι θετικός στο νέο κορoνοϊό COVID-19, ενώ το τεστ είχε σταλεί πριν 6 ημέρες (στις 26 Μαρτίου).

Πρόκειται για 49χρονο άνδρα, ο οποίος είχε φτάσει αεροπορικώς στο νησί προερχόμενος από την ΑΘήνα!

Παρέμεινε σπίτι του από την πρώτη στιγμή που ένιωσε τα συμπτώματα και ζήτησε ο ίδιος να του γίνει το τεστ για το νέο κορoνοϊό COVID-19.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΩ

Από το ΓΝ-ΚΥ ΚΩ ανακοινώνεται το 1ο επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από κορονοϊό. Απο την έναρξη των συμπτωμάτων τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ο ασθενής παρέμεινε σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι του και δεν ήρθε σε επαφή με άλλα άτομα. Είναι πλέον ασυμπτωματικός από τριημέρου και θα επανέλθει στην εργασία του την προσεχή εβδομάδα.

Πηγή: kosnews24.gr

 

Διάβασε το »

Δήλωση Δημάρχου για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Newsteam 0 Comments

Δήλωση Δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Η πατρίδα μας αποχαιρετά σήμερα ένα από τα αξιότερα τέκνα της, τον Μανώλη Γλέζο.
Τον αγωνιστή της εθνικής αντίστασης, της δημοκρατίας και των μεγάλων λαϊκών αγώνων για ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ισονομία.

Αυτόν που τόλμησε, με το Λάκη Σάντα, να κατεβάσουν τη σβάστικα, το αποτρόπαιο σύμβολο του ναζισμού, από την Ακρόπολη, το αιώνιο σύμβολο της δημοκρατίας και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Η Κως, όλοι εμείς, αποχαιρετούμε έναν συμπατριώτη μας.
Ο Μανώλης Γλέζος, επίτιμος δημότης Κω, από το 2008 στον τέως Δήμο Δικαίου, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του και στους μεγάλους αγώνες των προηγούμενων δεκαετιών για ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, με συμμετοχή του δημότη σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στη ζωή του, για την άμεση δημοκρατία.

Με σεβασμό στη μνήμη του, θα προτείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο να δοθεί το όνομά του σε δρόμο της Δημοτικής Ενότητας Δικαίου.

Διάβασε το »

Το κλείσιμο αεροδρομίου και λιμανιού ζήτησε ο Δήμαρχος Θ. Νικηταράς

Newsteam 0 Comments

Με νέα επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς ζητά το κλείσιμο αεροδρομίου και λιμανιού, προκειμένου να διαφυλαχθεί η Κως από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο Δήμαρχος Κω εκφράζει την ανησυχία του για τις συνεχείς αφίξεις στο νησί μας, ακόμη και από το εξωτερικό, αφού δεν υπάρχει κεντρική οδηγία καταγραφής των εκατοντάδων αφικνούμενων για έλεγχό τους, εάν τίθενται σε καραντίνα και αν αυτή τηρείται απαρέγκλιτα.

Την ίδια έντονη ανησυχία ο Δήμαρχος Κω μετέφερε προς τους Βουλευτές Δωδεκανήσου από τους οποίους ζήτησε να τοποθετηθούν δημοσίως.

Η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό: 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

με την παρούσα επιστολή επανέρχομαι στο πολύ σοβαρό ζήτημα, για εμάς αλλά και τη χώρα
μας, που σας είχα εκθέσει πριν λίγες ημέρες και αφορούσε στην αναγκαιότητα να κλείσουν
άμεσα αεροδρόμια και λιμάνια στα νησιά.

Σήμερα, κατά την παρουσία μου στο αεροδρόμιο της Κω Ιπποκράτης, όπου η Πολιτική
Προστασία του Δήμου μας πραγματοποίησε θερμομέτρηση σε όλους όσοι αφίχθησαν με
πτήσεις από ΑΘήνα, θορυβήθηκα πολύ περισσότερο.

Είδα ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό (π.χ. Η.Π.Α. και Βέλγιο) αλλά και άλλους που επέστρεψαν από Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις (η συντριπτική πλειοψηφία) να δηλώνουν ότι θα μείνουν σε καραντίνα με δική τους ευθύνη.
Είναι βέβαιο όμως ότι θα συναντήσουν συγγενείς, φίλους κλπ. Έτσι, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Πρόκειται, όπως κατανοείτε, για ανεξέλεγκτη κατάσταση.
Σε αυτές τις συνθήκες, παρά τις προσπάθειές μας να κρατήσουμε αλώβητο έναν από τους
μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η Κως, η συνέχεια για το νησί μας μπορεί να γίνει εφιαλτική. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μέχρι σήμερα αποφάσεις σας ελήφθησαν έγκαιρα, σας καλώ και πάλι να προχωρήσετε σε μια άμεση και γενναία πρωτοβουλία, πριν είναι αργά.

Η επιστολή προς τους βουλευτές:

Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές,

από το περασμένο Σάββατο, 28 Μαρτίου, ο Δήμος μας, σε συνεργασία Δημοτικής Αστυνομίας και Πολιτικής Προστασίας, διενεργεί θερμομέτρηση αφικνούμενων πολιτών στην Κω, στο αεροδρόμιο Ιπποκράτης και στο κεντρικό λιμάνι του νησιού μας.

Ουσιαστικά προσπαθούμε να συμβάλλουμε σε ένα διάτρητο σύστημα που δεν διασφαλίζει τη δημόσια υγεία στο νησί μας, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουμε να κρατήσουμε αλώβητη την Κω από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Παρότι τυπικά βρισκόμαστε όλοι σε καραντίνα, εθελοτυφλούμε με ωραίες ανακοινώσεις για μέτρα και απαγορεύσεις, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια εν΄δυνάμει υγειονομική βόμβα στα νησιά μας, που αδυνατούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Στην πιο κρίσιμη περίπτωση για πιθανή είσοδο κρούσματος στην Κω, δεν υπάρχει οδηγία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Ελληνική

Αστυνομία και στη Δημοτική Αστυνομία για συλλογή στοιχείων των επιβατών που έχουν φτάσει σε αυτό το διάστημα και όσων συνεχίζουν να φτάνουν καθημερινά και στη συνέχεια ελέγχου αυτών.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης να μην ελέγχεται ποιος έρχεται, από που πραγματικά έρχεται και αν εφαρμόζει στη συνέχεια τους κανόνες καραντίνας στην οποία πρέπει να τεθεί.

Εξυπακούεται ότι η μεταφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, όπως και ατόμων με χρόνια νοσήματα, των οποίων η μετακίνηση κρίνεται ιατρικά επιβεβλημένη και δεν επιδέχεται αναβολής, πρέπει να συνεχίσει μέσω ακτοπλοϊας.

Με δεδομένο ότι μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί διαπιστωμένο κρούσμα, τι θα πούμε στην τοπική κοινωνία στην περίπτωση εισαγωγής του από άλλη περιοχή;

Μοναδική λύση η απαγόρευση δρομολογίων προς το νησί μας, για να τηρηθούν εμπράκτως τα ανακοινωμένα περιοριστικά μέτρα, όπως έχω ζητήσει με δυο επιστολές μου προς τον Πρωθυπουργό, τις οποίες και σας επισυνάπτω.

Με βάση αυτή την πραγματική κατάσταση, που σας περιέγραψα, παρακαλώ για τη δημόσια τοποθέτησή σας.

 

Διάβασε το »

Θέματα ημερήσιας διάταξης Δημοτικού Συμβουλίου

Newsteam 0 Comments

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κω συνεδριάζει την Παρασκευή, 3 Απριλίου, στις 11.00 π.μ., με τηλεδιάσκεψη, όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 της ΠΝΠ 11/11-3-2020, ΦΕΚ-55 Α/11-3-2020 Κατεπείγουσες διατάξεις για τη λειτουργία Δήμων & Περιφερειών κατά τη διάρκεια της λήψης μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού (Covid-19), λαμβάνοντας υπόψη και τις διατάξεις του αρθρ. 10 του Ν. 4674/2020 (ΦΕΚ-53 Α /11-3-2020).

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

1) Έγκριση 1ης υποχρεωτικής αναμόρφωσης προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων Δήμου Κω οικον. έτους 2020. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Χρυσόπουλος Αλέξανδρος).

2) Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του νησιού που πλήττονται από το πάγωμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, που θα πληγεί από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό. (Εισηγητής: Δήμαρχος Κω κ. Νικηταράς Θεοδόσιος).

3) Ενίσχυση της αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα. (Εισηγητής: Δήμαρχος Κω κ. Νικηταράς Θεοδόσιος).

4) Λήψη απόφασης για τη δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού, βάσει του Ν. 4674/2020 (ΦΕΚ -53 Α /11-03-2020), με τη συμμετοχή των Δήμων Αστυπάλαιας και Νισύρου. (Εισηγητής: Δήμαρχος Κω κ. Νικηταράς Θεοδόσιος).

5) Ορισμός εκπροσώπων Δήμου Κω στη Γ.Σ. της υπό εκκαθάριση Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία: Ανώνυμη Μικτή Τεχνική Εταιρεία Κοινότητας Αντιμάχειας (Α.Τ.Ε.Κ.Α.). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Αβρίθης Παναγιώτης).

6) Ορισμός εκπροσώπου Δήμου Κω για τη συμμετοχή του στη Γενική συνέλευση της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία: Μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης Τουριστικού Λιμένα Κω (Μ.Α.Ε.Ε.Τ.Λ.Κ.), ως μοναδικός μέτοχος της Α.Ε. (Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Νικηταράς Θεοδόσιος).

7) Απαλλαγή Υπόλογων Διαχειριστών πάγιας προκαταβολής έτους 2019 – Ορισμός νέων Υπόλογων Διαχειριστών παγίας προκαταβολής για τις Κοινότητες Κω, Ασφενδιού, Πυλιου, Αντιμάχειας, Καρδάμαινας Και Κεφάλου – Λήψη Απόφασης περί ανοίγματος Τραπεζικών Λογαριασμών Ειδικού Σκοπού για την κατάθεση των πόσων των πάγιων προκαταβολών για το έτος 2020. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Χρυσόπουλος Αλέξανδρος).

 

Διάβασε το »

Υδροστρόβιλος μικρής έντασης στην Κω

Newsteam 0 Comments

Υδροστρόβιλος μικρής έντασης, ο οποίος διήρκεσε για περίπου 20 λεπτά, εμφανίστηκε το πρωί της Κυριακής ( λίγο πριν τις 10:00) στη θαλάσσια περιοχή Αμμόγλωσσα στην Κω (έξω από την Λάμπη).

Το φαινόμενο του υδροστρόβιλου εμφανίζεται τις μέρες με μεγάλη ζέστη και υγρασία και είναι η δίνη ανάμεσα σε ένα καταιγιδοφόρο νέφος και της επιφάνειας της θάλασσας. Κύριο αίτιο εμφάνισης του φαινομένου αυτού είναι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υδάτινων επιφανειών και ανώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων.

Οι υδροστρόβιλοι εμφανίζουν ταχύτητα ανέμων πάνω απο 100 χλμ την ώρα. Φτάνοντας όμως στην στεριά εξανεμίζονται.

Πηγή: kosnews24.gr

Διάβασε το »

Διαδικτυακή σύσκεψη συγκαλεί ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς

Newsteam 0 Comments

Διαδικτυακή σύσκεψη συγκαλεί ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, με την συμμετοχή εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων, επιχειρηματιών και των εργαζομένων, την ερχόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου, στις 19.00.

Θέματα:
 • πρώτη προσέγγιση των μέχρι τώρα δεδομένων από την εξάπλωση του κορονοϊού
 • επιπτώσεις στην τοπική οικονομία 
 • σχεδιασμός και προετοιμασία της επόμενης ημέρας για το νησί

Σε αυτή την κατεύθυνση θα συζητηθούν τα μέτρα, οι δράσεις, οι πρωτοβουλίες και η πολιτική στόχευση για επιμήκυνση της σεζόν.

 

Διάβασε το »

149 παραβάσεις σε Δωδεκάνησα, Κυκλάδες – Κυκλοφορούσαν άσκοπα, επέβλεπαν οικοδομές

Newsteam 0 Comments

Συνολικά 149 παραβάσεις κατά την απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολίτες για άσκοπες μετακινήσεις βεβαίωσαν οι αστυνομικές υπηρεσίες στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, επιβάλλοντας τα ανάλογα πρόστιμα.

Οι παραβάσεις, όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου, λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού. Οι 74 από αυτές διαπιστώθηκαν σε νησιά της Δωδεκανήσου και οι 75 σε νησιά των Κυκλάδων.

Επίσης, χθες, Τετάρτη 25 Μαρτίου, στο νησί της Κω συνελήφθησαν δύο άτομα για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορονοϊού διότι επιτηρούσαν οικοδομικές εργασίες.

Πηγή: newmoney.gr

Διάβασε το »

Μήνυμα ενότητας απηύθυνε στους πολίτες της Κω ο Δήμαρχος

Newsteam 0 Comments

Μήνυμα ενότητας, ομοψυχίας και συνεννόησης, απηύθυνε στους πολίτες της Κω ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, ανακοινώνοντας παράλληλα τα πρώτα μέτρα στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων και μισθωτών που πλήττονται από την κρίση που προκαλεί η διάδοση του κορονοϊού.

Η πρόταση μέτρων θα έρθει προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Δήμαρχος Κω καλεί όλους, με αίσθημα ευθύνης, να προστατέψουν την υγεία τους και την υγεία των συνανθρώπων τους.

Τονίζει ότι ο Δήμος συνεχίζει το έργο του, οι εργαζόμενοι και τα πολιτικά στελέχη δίνουν καθημερινά τη μάχη σε όλους τους τομείς.

Όσον αφορά στα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Κω, περιλαμβάνονται, απαλλαγή από τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τέλη κοινόχρηστων χώρων, αναστολή και παρατάσεις καταβολής οφειλών και ρυθμίσεων, αναστολή και μείωση ενοικίων, δράσεις στήριξης ευάλωτων πολιτών και κοινωνικών ομάδων.

Αναλυτικά η δήλωση του Δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά:

Συνδημότες, συνδημότισσές μου,
Όλα αυτά τα πρωτόγνωρα που ζούμε, ασύλληπτα στη σκέψη μέχρι πριν λίγο καιρό, μας θέτουν όλους, προ των ευθυνών μας.
Όλα, τίθενται σε δοκιμασία.
Οικονομία, συστήματα διοίκησης, ανθρώπινες σχέσεις, συμπεριφορές.
Είναι δύσκολες ώρες για όλους μας.
Για αυτό όλοι μας, έχουμε ευθύνη.
Ως άτομα και ως κοινωνία.
Να προστατέψουμε πρώτα από όλους, τη ζωή μας και τη ζωή της οικογένειάς μας.
Των ανθρώπων που αγαπάμε.
Να προστατέψουμε τους συναδέλφους, τους φίλους και συνεργάτες μας.
Και βέβαια, την Κω, το πάθος μας.
Τον τόπο που λατρεύουμε, που χτίζουμε τα όνειρα μας
Με υπομονή και πίστη ότι όλα θα περάσουν, να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα.
Όσο κι αν δυσκολευόμαστε σήμερα , είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουμε.
Η δύναμη της ζωής πάντα νικάει.
Όμως, για εμάς, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο.
Ο Δήμος μας, συνεχίζει την πορεία του με σκληρή και καθημερινή δουλειά από όλους.
Όλοι είμαστε παρόντες.
Δεν αφήνουμε το νησί μας, αυτή την κρίσιμη περίοδο, στον αυτόματο πιλότο.
Οι εργαζόμενοι δίνουν καθημερινά τη μάχη.
Στην καθαριότητα, στην ύδρευση, στην πρόνοια.
Στη διοίκηση και στα συνεργεία.
Όλοι σε ετοιμότητα και δράση.
Εργαζόμενοι και πολιτικά στελέχη μαζί.
Στον κοινό αγώνα.
Εφαρμόζουμε τους κανόνες της Πολιτείας.
Με ευθύνη για τη ζωή μας και τον τόπο μας.
Πήραμε όλα τα μέτρα για αυτό το σκοπό.
Την Δημόσια Υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και των συμπολιτών μας.
Συνεργαζόμαστε στενά και στηρίζουμε έμπρακτα το Νοσοκομείο του νησιού μας και όλους όσοι έχουν ανάγκη.
Ακούμε τα αιτήματα της αγοράς και των παραγωγικών κλάδων.

Αποφασίζουμε τα πρώτα μέτρα για την ανακούφιση των τοπικών επιχειρήσεων.

 •  Απαλλάσσουμε από τέλη καθαριότητας και φωτισμού τις επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους, για όσο απαιτηθεί.
 •  Απαλλάσσουμε, όλους τους υπόχρεους, από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων.
 • Παρατείνουμε μέχρι 31 Αυγούστου,
  για επιχειρήσεις και μισθωτούς που επλήγησαν από την εμφάνιση του κορονοϊού, την καταβολή βεβαιωμένων οφειλών και ρυθμίσεων, που έληξαν ή λήγουν, έως 30 Απριλίου.
 • Παρατείνουμε μέχρι 31 Αυγούστου,
  για επιχειρήσεις που επλήγησαν από την εμφάνιση του κορονοϊού, την καταβολή τελών παρεπιδημούντων και εκδιδομένων λογαριασμών, που έληξαν ή λήγουν έως 30 Απριλίου.
 • Αναστέλλουμε μέχρι 31 Αυγούστου οφειλές που είχαν λήξει ή βεβαιωθεί μέχρι τις 11 Μαρτίου.
 • Αναστέλλουμε την καταβολή μισθωμάτων για όλα τα κυλικεία σχολείων, από την 1η Μαρτίου έως το τέλος Μαΐου.
 •  Μειώνουμε κατά 40%, το ενοίκιο επιχειρήσεων στα δημοτικά ακίνητα για Μάρτιο και Απρίλιο.
 • Διευρύνουμε το ωράριο της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου μέχρι το βράδυ.
 • Ενισχύουμε το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.
 • Καταγράφουμε, βοηθάμε και εξυπηρετούμε τις ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, τα άτομα τρίτης ηλικίας, και όσους χρειάζονται βοήθεια.
 • Διαθέτουμε τους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς του Δήμου μας για ψυχολογική υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη.
 •  Διανέμουμε τρόφιμα σε ευάλωτους συμπολίτες μας.

Συμπατριώτες μου,

Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.Συνεχίζουμε.
Θα βγούμε νικητές. Για αυτό, Μένουμε στο Σπίτι.
Και δίνουμε ραντεβού, σύντομα, να είμαστε πάλι όλοι μαζί!
Η εθνική μας επέτειος επίκαιρη.Ενότητα, ομοψυχία, συνεννόηση!

 

Διάβασε το »

Πρόσκληση Δημάρχου στους ιδιώτες ιατρούς να ενταχθούν στο τοπικό επιχειρησιακό σχέδιο κατά του κορονοϊού

Newsteam 0 Comments

Προσωπική πρόσκληση σε όλους τους ιδιώτες ιατρούς της Κω, να συμβάλλουν με την παρουσία και τις δυνάμεις τους στο επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης του κορονοϊού, απηύθυνε με επιστολή του ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς.

Το τοπικό επιχειρησιακό σχέδιο, όπως έχει ανακοινωθεί, εκπονούν ο Δήμος Κω σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και τους τοπικούς Φορείς.
Αυτός ο σχεδιασμός προέκυψε ως αποτέλεσμα της έκτακτης τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Πέμπτης, όπου συμφωνήθηκε το πλαίσιο και οι συμβολή κάθε Φορέα.

Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς καλεί τους ιατρούς να ενημερωθούν πληρέστερα από τον Ιατρικό Σύλλογο, ο ίδιος δηλώνει διαθέσιμος σε όλους και για προσωπική επικοινωνία και κλείνει την επιστολή του Με την πεποίθηση άμεσης ανταπόκρισής σας. Ώστε η επόμενη ημέρα να μας βρει όλους καλά, όλους μαζί!.

Η επιστολή του Δημάρχου Κω

Αγαπητέ συμπατριώτη/συμπατριώτισσα,

δεν χρειάζεται να υπομνήσω σε εσάς την κρισιμότητα της περιόδου που ζει η κοινωνία και ο καθένας μας ξεχωριστά.
Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους τη βαρύτητα της κατάστασης, όπως διαμορφώνεται από την εξάπλωση του κορονοϊού.
Όπως γνωρίζετε επίσης άριστα, τις δυνατότητες και αδυναμίες των υποδομών του νησιού μας.

Αυτή τη δύσκολη εποχή, με αίσθημα ευθύνης, που πιστεύω διακατέχει το σύνολο του ιατρικού κόσμου της Κω, σας καλώ να θέσετε την παρουσία και τις δυνάμεις σας στη διάθεση ενός κοινού οργανωμένου επιχειρησιακού σχεδίου, που εκπονούμε τοπικά, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και τις συναρμόδιες τοπικές αρχές.
Ενός κοινού σχεδίου που περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις του νησιού μας, η αποτελεσματικότητα του οποίου αφορά όλους μας, θεσμικά και προσωπικά.
Ιδιαίτερα τους ιατρούς με ειδικότητες του παθολογικού τομέα.

Απευθύνομαι σε εσάς με αυτόν τον τρόπο, ως αποτέλεσμα συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε τηλεδιάσκεψη όλων των εμπλεκομένων τοπικών φορέων.
Γνωρίζετε άριστα ότι, στο σενάριο ύπαρξης κρουσμάτων ή ακόμα στο πρώτο στάδιο της απομόνωσης και της διερεύνησης πιθανών κρουσμάτων σε αυξημένο αριθμό, το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου δεν επαρκεί. Άρα εκεί χρειάζεται η δική σας συμμετοχή και συμβολή.

Γνωρίζετε επίσης ότι θα προχωρήσουμε άμεσα στην επέκταση κλινών σε άλλους χώρους (π.χ κτίριο πρώην ΙΚΑ και Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας). Θα χρειαστεί η δική σας συμμετοχή και εκεί.
Θέλουμε να προλάβουμε τώρα που είναι σχετικά νωρίς, τα πολύ χειρότερα.
Γι αυτό, στο προσκλητήριο της ευθύνης δεν πρέπει να λείπει κανείς!
Σας ζητώ να έρθετε άμεσα σε τηλεφωνική επαφή με την Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, προκειμένου να σας γίνει πληρέστερη ενημέρωση για το επιχειρησιακό σχέδιο που πρέπει από κοινού να υλοποιήσουμε.

Συνεργάτης μου, που θα σας ανακοινωθεί, συμμετέχει στο σχεδιασμό αυτού του πλάνου και θα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου και εμού προσωπικά.
Μη διστάσετε όμως να με καλέσετε στο τηλέφωνο, για να συζητήσουμε και μαζί επί αυτών των θεμάτων.

Με την πεποίθηση άμεσης ανταπόκρισής σας.
Ώστε η επόμενη ημέρα να μας βρει όλους καλά, όλους μαζί!

Διάβασε το »

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου: Οι ώρες είναι κρίσιμες και πρωτόγνωρες

Newsteam 0 Comments

Κάνοντας έκκληση στους κατοίκους της Κω να συμμορφωθούν με τις οδηγίες του κράτους και απαιτώντας λύσεις στα καίρια και ζωτικά λειτουργικά τους ζητήματα ο σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κω αναφέρει τα ακόλουθα:

Oι ώρες είναι κρίσιμες και πρωτόγνωρες. Ανησυχούμε και εμείς όπως όλος ο κόσμος. Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κω θα συνεχίσουν να δίνουν καθημερινά τη μάχη να προστατεύσουμε την υγεία των κατοίκων και να περιθάλψουμε τους ασθενείς μας.

Ζητάμε από όλο τον λαό του νησιού μας να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών για τη μη εξάπλωσή του. Έκκληση κάνουμε ιδιαίτερα στα παιδιά μας, φίλους, συγγενείς, που έρχονται από ηπειρωτική χώρα ή εξωτερικό να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Δεν φτάνει όμως η δική μας προσφορά. Για να μην χαθεί ο πόλεμος χρειαζόμαστε και όπλα στην φαρέτρα!

Το σωματείο έχει πολλές φορές αναδείξει τις τεράστιες και χρόνιες ελλείψεις στο Νοσοκομείο. Δεν θα σταματήσει να το κάνει και σήμερα που καλούμαστε να δουλέψουμε χωρίς κανονικές άδειες, χωρίς την ειδική άδεια παραμονής με τα παιδιά μας, θέτοντας τον εαυτό μας σε κίνδυνο καθημερινά. Καμία κυβέρνηση δεν θέλησε και δεν θέλει να δώσει λύση στα οξυμένα και τελικά επικίνδυνα προβλήματα στον χώρο της δημόσιας Υγείας, αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που όλες εφάρμοσαν.

Ο πρωθυπουργός μόλις πρόσφατα στο διάγγελμά του παραδέχθηκε πως η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία των νησιών είναι επικίνδυνη προειδοποιώντας τον κόσμο που σήμερα του φορτώνεται η ατομική ευθύνη της πανδημίας να μην ταξιδέψει προς αυτά! Η εξαγγελία των 2.000 προσλήψεων πρωτακούστηκε το καλοκαίρι του 2019 και είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες

Το νοσοκομείο μας με προσωπικό που είναι 120 άτομα, μόλις τα μισά είναι νοσηλευτικό προσωπικό για 32 χιλιάδες κατοίκους! Με κενά στο τεχνικό προσωπικό που δυσχεραίνει τη λειτουργία του Το νοσοκομείο της Κω που εξυπηρετεί και μικρότερα νησιά δεν έχει, επιγραμματικά αναφέρουμε μόνιμο πνευμολογόγο. Λειτουργεί με μόλις 1 παιδίατρο. Δεν έχει ογκολόγο. Δεν επαρκούν οι τραυματιοφορείς! Με σοβαρές ελλείψεις στα είδη απολύμανσης και προφύλαξης. Βεβαίως όλοι τώρα στη μάχη για τον κορωνοϊό,όμως κάτοικοι νοσούν και από άλλες ασθένειες.

Με λίγα λόγια επιβεβαιώνεται στην πράξη αυτό που χρόνια λέμε: η ανάγκη διαμόρφωσης ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας με αναβαθμισμένες παροχές, επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προΰπολογισμό για να είμαστε μπροστά και όχι πίσω στις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας. Μόνο έτσι μπορεί να διαμορφωθεί και ένα σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων όπως η συγκεκριμένη πανδημία.

Απαιτούμε:

• Εδώ και τώρα να θωρακιστεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με πραγματική κάλυψη των κενών με μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και προσωπικό, τραυματιοφορέων για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας να αυξηθούν και να ανοίξουν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ.

• Είναι επιτακτική ανάγκη να προσληφθούν πνευμολόγοι στο νοσοκομείο μας
• Αξιοποίηση του Κ.Υ. Αντιμάχειας με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και σύγχρονος εξοπλισμός.
• 24ωρη φύλαξη του νοσοκομείου για την εύρυθμη λειτουργία του.
• Δυνατότητα άμεσων διακομιδών σε μεγαλύτερα νοσοκομεία εφόσον χρειαστούν.

• Μονιμοποίηση των εργαζομένων με συμβάσεις.
• Πλήρης εφοδιασμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης έγκαιρα
• Επαρκής εφοδιασμός διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού.
• Επίταξη των δομών ιδιωτικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων και ιατρών
• Τα στόματα με μάσκες έχουν φωνή. Και η φωνή θα δυναμώσει. Μέτρα προστασίας τώρα για τους υγειονομικούς. Μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού.

Πηγή: rodiaki.gr

Διάβασε το »

Επιστολή δημάρχου Κω στον Πρωθυπουργό για την αποτροπή προσγείωσης αεροπλάνου από το Ιράκ

Newsteam 0 Comments

Εξαιρετικά επείγουσα επιστολή, για την αποτροπή προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Κω αεροπλάνου προερχόμενου από το Ιράκ, έστειλε ο Δήμαρχος Κω στον Πρωθυπουργό.

Ολόκληρη η επιστολή: 

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ,

με μεγάλη έκπληξη μαθαίνουμε ότι επίκειται σήμερα στο αεροδρόμιο της Κω άφιξη αεροπλάνου από το Ιράκ, το οποίο μεταφέρει δύναμη δεκάδων ανδρών της Frontex, προκειμένου να αναχωρήσουν αύριο με προορισμό τη Δανία.

Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, άμεσα.

Όταν εξαντλούμε όλες τις δυνάμεις προκειμένου να προστατεύσουμε το νησί μας, που δε διαθέτει αξιόλογες ιατρονοσοκομειακές υποδομές, από την εξάπλωση του κορονοϊού, είναι αδιανόητη μια τέτοια ενέργεια.

Ο Δήμος Κω θα αποτρέψει με κάθε τρόπο την κάθοδό τους στο νησί μας.

 

Διάβασε το »