Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Η επιστολή του δημάρχου προς τον Σωτήρη Τσιόδρα

Newsteam 0 Comments

Επιστολή στον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορoνοϊό, Σωτήρη Τσίοδρα, με την οποία εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες αλλά και συνολικά του δήμου προς αυτόν, απέστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στην επιστολή του προς τον κ. Τσιόδρα, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας κάνει ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία του καθηγητή λοιμωξιολογίας όλο αυτό το διάστημα και τη συμβολή του για την αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Υπό την επιστημονική σας σκέπη και τις σαφείς οδηγίες σας, η Ελλάδα κατάφερε να εξέλθει από μία ιδιαίτερα επικίνδυνη και κρίσιμη φάση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, αναφέρει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα υπογραμμίζει τη συμβολή του καθηγητή λοιμωξιολογίας τόσο στην ενημέρωση που παρείχε προς τους πολίτες, όσο και στον συντονισμό των ενεργειών για τη διαχείριση της όλης κατάστασης.

Αποδείξατε, ως επικεφαλής επιστημονικής ομάδας ότι η χώρα μας μπορεί με τρόπο ικανοποιητικό να ανταποκριθεί σε μείζονες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής καθώς δεν στερείται επιστημονικού προσωπικού και δεν υπολείπεται έναντι άλλων ανεπτυγμένων κρατών, υπογραμμίζει ο κ. Ζέρβας και προσθέτει:

Καταφέραμε δε, όλοι μαζί, να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία και να δώσουμε περιεχόμενο σε έννοιες όπως αλληλεγγύη και πρόνοια με ενσυναίσθηση και ρεαλισμό.

Στην επιστολή του προς τον Σωτήρη Τσιόδρα ο κ. Ζέρβας δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη Θεσσαλονίκη, στην οποία καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα.

Η ετοιμότητα και η καθοδήγηση σε συνδυασμό με την ανταπόκριση των υγειονομικών αρχών και υπηρεσιών της Πολιτείας, συντέλεσε καθοριστικά στον περιορισμό της πανδημίας και στη δική μας πόλη, τη Θεσσαλονίκη, όπου και καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα και ακολούθως ελάχιστα άλλα , όπως και απώλειες ζωών, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο πρόσωπό σας τιμούμε και ευχαριστούμε το σύνολο του επιστημονικού και ιατρικού κόσμου που έδωσε αυτή τη μάχη δίπλα στην Ελληνική κοινωνία, αναφέρει επίσης στην επιστολή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κ. Τσιόδρα

Δεχθείτε τις θερμές ευχαριστίες εμού και του δήμου Θεσσαλονίκης για την προσφορά σας κατά την πρώτη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης που επέφερε η εμφάνιση του νέου κορονοϊού.

Υπό την επιστημονική σας σκέπη και τις σαφείς οδηγίες σας, η Ελλάδα κατάφερε να εξέλθει από μία ιδιαίτερα επικίνδυνη και κρίσιμη φάση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Η παρουσία σας, η καθημερινή ενημέρωση που παρείχατε καθώς και ο λόγος σας αποτελεί σημείο αναφοράς και δικαίως αναγνωρίζεται και μνημονεύεται από όλους τους Έλληνες.

Αποδείξατε, ως επικεφαλής επιστημονικής ομάδας ότι η χώρα μας μπορεί με τρόπο ικανοποιητικό να ανταποκριθεί σε μείζονες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής καθώς δεν στερείται επιστημονικού προσωπικού και δεν υπολείπεται έναντι άλλων ανεπτυγμένων κρατών. Καταφέραμε δε, όλοι μαζί, να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία και να δώσουμε περιεχόμενο σε έννοιες όπως αλληλεγγύη και πρόνοια με ενσυναίσθηση και ρεαλισμό.

Στο πρόσωπό σας τιμούμε και ευχαριστούμε το σύνολο του επιστημονικού και ιατρικού κόσμου που έδωσε αυτή τη μάχη δίπλα στην Ελληνική κοινωνία.

Η ετοιμότητα και η καθοδήγηση σε συνδυασμό με την ανταπόκριση των υγειονομικών αρχών και υπηρεσιών της Πολιτείας, συντέλεσε καθοριστικά στον περιορισμό της πανδημίας και στη δική μας πόλη, τη Θεσσαλονίκη, όπου και καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα και ακολούθως ελάχιστα άλλα , όπως και απώλειες ζωών.

Με μία νέα εθνική συλλογική αυτοπεποίθηση μπορούμε σήμερα να σχεδιάζουμε το μέλλον, γνωρίζοντας πως εάν παραστεί εκ νέου ανάγκη, μπορούμε να βασιστούμε σε δικές σας υπηρεσίες.

Πηγή: thestival.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Zέρβας: Το μετρό Θεσσαλονίκης είναι σε καλά χέρια

Newsteam 0 Comments

Τις εργασίες που πραγματοποιούνται στο μετρό της Θεσσαλονίκης είδε από κοντά ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος επισκέφθηκε μαζί με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, Νίκο Ταχιάο, το αμαξοστάσιο της Πυλαίας και τους σταθμούς Αγία Σοφία και Βενιζέλου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι γνωρίζει, αγαπά αλλά και πονά το έργο του μετρό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αλλάξει την ζωή της πόλης με την ολοκλήρωση του.

Θα είναι μια άλλη Θεσσαλονίκη. Αυτό το έργο είναι ότι σημαντικότερο γίνεται αυτή τη στιγμή στην πόλη μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι το έργο βρίσκεται σε καλά χέρια. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται μαζί του θα το ολοκληρώσουν μέσα στο πλαίσιο που όλοι έχουμε θέσει, δηλαδή μέσα στο 2023, ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

Όπως είπε ο δήμος θα ελέγχει και ταυτόχρονα θα στηρίζει για τον στόχο, που όπως σημείωσε, πρέπει να έχουν όλοι, να έχει μετρό η πόλη το 2023.

Όσον αφορά την εμπλοκή ιδιώτη, ο δήμαρχος της πόλης, ανέφερε ότι είναι σημαντικό όχι μόνο πως θα κατασκευαστεί το μετρό αλλά και πως λειτουργήσει και πως θα είναι βιώσιμο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αρχαιότητες στη Βενιζέλου, ανέφερε ότι θα έχουν τον πρέποντα σεβασμό και θα γυρίσουν για να τις θαυμάσουν οι μελλοντικές γενεές, με ένα έργο ασφαλές, γρήγορο και οικονομικό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο ότι φορείς της πόλης ομοφωνούν αλλά δείχνουν και ένα διαρκές ενδιαφέρον και αγωνία για το έργο.

Είμαστε εδώ για να υποδεχθούμε και κάθε άλλο εκπρόσωπο της πόλης για να του αποδείξουμε ότι γίνεται έργο και έχει γίνει έργο που δεν το πιστώνεται μόνο η σημερινή διοίκηση αλλά πολλαπλά, είπε.

Στόχος όπως επανέλαβε είναι το έργο να παραδοθεί το 2023, τονίζοντας πως θα επιτευχθεί. Το πιο σημαντικό είναι αποδώσουμε το έργο στους Θεσσαλονικείς, να εξυπηρετήσουμε την πόλη.

Πηγή: thestival.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Ζέρβας: Υπετριπλασιάζουμε το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων – Εξετάζουμε πεζοδρομήσεις

Newsteam 0 Comments

Η σημερινή επαναλειτουργία των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) και η παραχώρηση επιπλέον κοινόχρηστου χώρου προς ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αποτελεί, το πρώτο μέρος των αποφάσεων της Διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης για την οργάνωση και τη λειτουργία της πόλης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σταθμίζοντας τα δικαιώματα όλων των πολιτών στο δημόσιο χώρο και λόγω των μέτρων ασφαλείας για τον κορονοϊό, θα υπάρξει εισήγηση και αποφάσεις σχετικά με τη δημιουργία προσωρινών ποδηλατοδρόμων, δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και πεζοδρόμων εντός του αστικού ιστού.

Συγκεκριμένα θα τεθεί προς διαβούλευση η δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων υπερτριπλάσιου μήκους συγκριτικά με το σημερινό, που θα περιλαμβάνει τις οδούς Μοσχονησίων, Βούλγαρη, Κ. Καραμανλή, Τσιμισκή, Πολυτεχνείου, Κουντουριώτου και Λεωφόρο Νίκης και θα διαμορφώνει μία νέα πραγματικότητα στην πόλη.

Αντίστοιχα θα υπάρξει εισήγηση για δημιουργία προσωρινών πεζοδρόμων καθώς και οδών ήπιας κυκλοφορίας που θα διαμορφώσει τη συνολική πρόταση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας δήλωσε σχετικά: Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το δημόσιο χώρο και να δημιουργήσουμε τις δυνατότητες για εναλλακτική μετακίνηση εντός του αστικού ιστού. Όπως μεριμνήσαμε έγκαιρα για τους επαγγελματίες έτσι θα προχωρήσουμε για πεζούς και ποδηλάτες.

Σκοπεύουμε άμεσα να υπερτριπλασιάσουμε το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων και να αυξήσουμε τους πεζόδρομους. Τα μέτρα και οι ρυθμίσεις αυτές θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα με την προοπτική όμως να ενταχθούν μόνιμα σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μετακινήσεων.

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει επιτέλους μία βιώσιμη πόλη και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να το πετύχουμε.

Πηγή: thestival.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Ο δήμος Θεσσαλονίκης τίμησε τη μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Newsteam 0 Comments

Για πρώτη φορά ο δήμος Θεσσαλονίκης τελεί επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Να σημειωθεί πως τα προηγούμενα χρόνια ο δήμος συμμετείχε απλώς σε εκδηλώσεις των ποντιακών σωματείων και εκδηλώσεων.

Στο τελετουργικό, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν λόγω πανδημίας της Covid-19, η παρουσία των επισήμων ήταν περιορισμένη, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημείωσε πως δεν πρόκειται να σταματήσουν οι προσπάθειες προκειμένου να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ένας αιώνας και ένας χρόνος από εκείνες τις αποφράδες ημέρες που τα αδέρφια μας ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους και 353.000 αδέρφια μας σφαγιάστηκαν, πολλοί από αυτούς που επέζησαν ήρθαν στην πόλη μας και μετέφεραν τον πολιτισμός τους, το σθένος τους για τη ζωή και βοήθησαν στην ανάπτυξη της πόλης μας.

Εμείς σήμερα τιμούμε, δεν ξεχνούμε και ο δήμος Θεσσαλονίκης τιμά αυτή τη μέρα, τιμά όλους αυτούς που χάθηκαν, όλους αυτούς που ξεριζώθηκαν και διατρανώνουμε ότι δε θα σταματήσουμε ποτέ μέχρι να αναγνωριστεί μια από τις μεγαλύτερες Γενοκτονίες στην ιστορία του ανθρώπινου είδους, τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, υποστήριξε ότι δε θα ξεχάσουμε και ότι θα αγωνιστούμε έως ότου υπάρχει ηθική δικαίωση.

Εμείς σήμερα, 101 χρόνια μετά τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είμαστε όλοι μαζεμένοι εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον αξέχαστο ελληνισμό του Πόντου και να υποσχεθούμε στους προγόνους μας γιατί σήμερα είμαστε όλοι Πόντιοι ότι δε θα ξεχάσουμε ποτέ ότι θα αγωνιστούμε έως ότου υπάρχει ηθική δικαίωση, έως ότου η Τουρκία ζητήσει επισήμως συγγνώμη για να αναπαυθούν οι ψυχές των προγόνων μας, είπε ο Θεόδωρος Καράογλου.

Πηγή: thestival.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Ο κορονοϊός προκάλεσε εθνική συνεννόηση

Newsteam 0 Comments

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Ο κορονοϊός προκάλεσε εθνική συνεννόηση

Συνέντευξη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης 

στην ΕΥΑ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλάει στην kedenews για τη μάχη δήμου και πολιτών κατά του κορονοϊού, αλλά και για τις δυσκολίες που προκύπτουν στην προσπάθεια διαχείρισης μιας μεγάλης πόλης. Αναφέρεται, επίσης, στα έργα που πάγωσαν λόγω των μέτρων της καραντίνας, αλλά και στο μετρό Θεσσαλονίκης και στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

-Κύριε Ζέρβα, θεωρείτε ότι η Ελλάδα και οι πολιτικοί της αρχηγοί έδρασαν έγκαιρα στη μάχη κατά του κορονοϊού; Ποια τα λάθη που ίσως συνέβησαν κατά τη γνώμη σας;

Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, και αυτή τη στιγμή κανείς δεν αμφισβητεί ότι η διαχείριση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης ήταν εξαιρετική στη χώρα μας. Το ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου συμβουλεύτηκε και ακολούθησε τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας και το ότι ενήργησε έγκαιρα και αποφασιστικά είναι κρίσιμες παράμετροι που μας οδήγησαν στο σημερινό θετικό αποτέλεσμα. Αυτό πρέπει να της πιστωθεί και να μη θεωρείται αυτονόητη και αναμενόμενη εξέλιξη, τη στιγμή μάλιστα που δίπλα μας κράτη ανεπτυγμένα, με θεσμική ωριμότητα και επιστημονικό προβάδισμα, δεν τα έχουν καταφέρει όπως εμείς.

Εκτιμώ πως, αντίστοιχα, ένα μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα βοήθησε στη διαχείριση της πανδημίας και επενήργησε θετικά στο να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό για την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων. Χωρίς, από την άλλη, να αφαιρείται και το πολιτικό δικαίωμα -έως υποχρέωση- για εποικοδομητική κριτική. Σε γενικές γραμμές, όμως, το πολιτικό σύστημα απεγκλωβίστηκε από την πολωτικά αντιπαραθετική ροπή της τελευταίας δεκαετίας και έδωσε δείγματα μιας νέας εθνικής συνεννόησης, έστω στα βασικά και κρίσιμα.

-Πώς αντιμετώπισε ο λαός της Θεσσαλονίκης τα περιοριστικά μέτρα;

Οι Θεσσαλονικείς αποδείχθηκαν άνθρωποι με ευαισθησία και ευθυκρισία. Άκουσαν τις οδηγίες, συμμορφώθηκαν με τους περιορισμούς και επέδειξαν συνολικά μια υπεύθυνη στάση. Δεν σας κρύβω ότι αρχικά είχα μια ανησυχία, όμως γρήγορα αυτή έδωσε τη θέση της στην πεποίθηση πως θα τα καταφέρουμε.
Από την πρώτη στιγμή -από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα, που έτυχε στην πόλη μας- και εμείς ως Δήμος Θεσσαλονίκης συμβάλαμε με κάθε τρόπο σε αυτή την υπόθεση, καθώς τηρήσαμε μια στάση ενεργητική και παρεμβατική. Δεν μείναμε στο περιθώριο, λάβαμε πρωτοβουλίες και προσπαθήσαμε να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από την ανάγκη.

-Ποιες οι βασικές δυσκολίες του να είσαι δήμαρχος σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη;

Όσο όμορφη είναι η Θεσσαλονίκη, άλλα τόσα άλυτα και σωρευμένα προβλήματα έχει – τα οποία έχουν αθροιστεί στο πέρασμα των δεκαετιών. Η πόλη υστερεί δραματικά σε υποδομές και με δική της ευθύνη. Το μέγεθος, η σημασία και οι δυνατότητες της πόλης θα περίμενε κανείς να λειτουργήσαν ως καταλύτης υλοποίησης και ολοκλήρωσης ορισμένων εξ αυτών. Κι όμως, η Θεσσαλονίκη σε όλα τα τραπέζια του εθνικού προγραμματισμού μεγάλων έργων τις προηγούμενες δεκαετίες έμεινε πίσω – οι Ολυμπιακοί Αγώνες προ 20ετίας και η οικονομική κρίση προ 10ετίας αποδείχθηκαν τροχοπέδη.
Όμως -κι αυτό είναι σημαντικό- εκτιμώ ότι έχει ευθύνη και η ίδια η πόλη. Έχει ευθύνη γιατί ποτέ δεν ομονόησε σε ένα project, πάντα σύρθηκε εύκολα και χωρίς δεύτερες σκέψεις σε διχασμούς, πάντα βρίσκονταν μειοψηφίες που δεν ήθελαν, κι ακόμη και σήμερα δεν θέλουν, τα έργα υποδομής. Ποτέ δεν οργάνωσε τις προτεραιότητές της, τις επιθυμίες της, δεν διαμόρφωσε την ατζέντα της και δεν διεκδίκησε.
Τέλος, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια ετεροβαρής στόχευση σε άυλες επιτυχίες, ανοίγματα, αλλά παραμελήθηκε η καθημερινότητα. Τα απλά αλλά συνάμα τόσο βασικά ζητήματα της ασφάλειας, της καθαριότητας, του πρασίνου – αυτό που ονομάζω σχηματικά μια ατζέντα της καθημερινότητας με στοιχειώδη ευταξία, με όλες τις πρόνοιες μιας ευρωπαϊκής πόλης. Η διοίκησή μου αυτό το λάθος θέλει να αποφύγει. Δηλαδή, όσο κι αν επιδιώκουμε μεγάλα projects, επενδύσεις, συνέργειες κ.ο.κ., άλλο τόσο θα δίνουμε με συστηματικό τρόπο τη μάχη της καθημερινότητας.

-Ποια τα βασικά έργα που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη το επόμενο διάστημα μετά το πέρας της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε;

Το μετρό προχωράει, το αεροδρόμιο Μακεδονία ευελπιστώ ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, οι επενδύσεις στον ΟΛΘ εκτιμώ ότι δεν θα αργήσουν, η ανάπλαση της ΔΕΘ έχει μπει σε ράγες και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος φαίνεται να ξεκολλάει από το χρόνιο τέλμα – αυτά σε ό,τι αφορά έργα, τα οποία δεν εξαρτώνται άμεσα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Στη δική μας ατζέντα έχουμε μια πλειάδα παρεμβάσεων, μικρής και μεγάλης κλίμακας. Η ανάπλαση των Στάβλων Παπάφη, η δημιουργία ξύλινου deck για τη διαπλάτυνση της παλιάς Παραλίας, η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας (και στο επίπεδο του ισογείου νέα διαμόρφωση της πλατείας), η ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου (σε τέλμα πάνω από δύο δεκαετίες), καθώς και μια σειρά παρεμβάσεων σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Ασφαλτόστρωση, φωτισμός και αστικός εξοπλισμός σε περιοχές που έχουν να δουν κατασκευαστική πρωτοβουλία του δήμου πάνω από 15 χρόνια.
Σε ό,τι αφορά το παρόν, η κεντρική μας επιδίωξη είναι η αξιοποίηση του lockdown και η κατά προτεραιότητα ολοκλήρωση εργασιών και επισκευών με μηδαμινές οχλήσεις – αυτό το έχουμε καταφέρει.

-Γιατί, πιστεύετε, οι Θεσσαλονικείς σάς εμπιστεύονται και σας εκτιμούν ως δήμαρχο της πόλης τους;

Αυτή ελπίζω να είναι η εικόνα των συμπολιτών μου στο τέλος αυτού του όμορφου ταξιδιού – να λένε οι περισσότεροι ότι η πόλη είχε δήμαρχο κάποιον που νοιάστηκε για αυτήν, που έτρεξε, προσπάθησε, εργάστηκε για αυτούς. Δεν θέλω οι Θεσσαλονικείς να νιώθουν υποδεέστεροι, εγκαταλελειμμένοι και συγκριτικά φτωχότεροι σε σχέση με την Αθήνα αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Στόχος δικός μου είναι να παραδώσω μια πόλη πολύ καλύτερη από αυτήν που παρέλαβα. Μια πόλη με ολοκληρωμένες τις μεγάλες της υποδομές, με ενισχυμένη οικονομία και θέσεις εργασίας, πιο καθαρή και με πιο ελκυστικό και λειτουργικό αστικό περιβάλλον.
Οπότε, απαντώντας στην ερώτησή σας, επιθυμώ να κερδίζω χρόνο με τον χρόνο την εκτίμησή τους – να χτίσω σταδιακά μια σχέση εμπιστοσύνης που θα μου δίνει το απαραίτητο πολιτικό έρμα και ώθηση να συνεχίσω.

-Τι πιστεύετε για την καλοκαιρινή σεζόν και τον τουρισμό;

Όλοι συνηγορούν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο, καθώς η αβεβαιότητα κυριαρχεί και πολλές παράμετροι της τουριστικής δραστηριότητας σχετίζονται άμεσα με τη δημόσια υγεία. Από την άλλη, η ευελιξία και το επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων, το rebranding που φαίνεται να πετυχαίνει η χώρα μας μέσω της ορθολογικής διαχείρισης της πανδημίας και των θετικών αποτελεσμάτων είναι παρακαταθήκες για τον τουρισμό. Μπορεί να εξαργυρωθούν λίγο αργότερα, όμως είναι υπαρκτά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας.
Στο ενδιάμεσο, θέλω να πιστεύω πως ο κλάδος θα στηριχθεί από την κυβέρνηση και από την Ε.Ε., καθώς αποτελεί για τη χώρα μας -κατ’ αναλογία- ό,τι η αυτοκινητοβιομηχανία για τη Γερμανία. Είναι η δική μας βαριά βιομηχανία και πρέπει να αποφευχθεί κατάρρευση και αποεπένδυση.

Εμείς ως δήμος καταρτίζουμε σχέδιο για τον τουρισμό της πόλης, καθώς και για εμάς είναι κλάδος με σημαντική συνεισφορά στην οικονομική δραστηριότητα, και ταυτόχρονα βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με την κυβέρνηση ώστε οι δράσεις να είναι κοινές για τη μεγιστοποίηση των ωφελειών. Ταυτόχρονα, συνομιλούμε με τους επιχειρηματίες του κλάδου και μπορώ να πω ότι υπάρχει συνεργατική διάθεση.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Ζέρβας: Δε θα πληρώσουν τέλη τα κλειστά καταστήματα λόγω κορονοϊού

Newsteam 0 Comments

Ανοιχτός δηλώνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας για οποιαδήποτε ρύθμιση στην αγορά λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τα τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, όσο δε λειτουργούν τα μαγαζιά, δε θα τα καταβάλουν.

Όπως είπε ο κ. Ζέρβας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus, σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα θα ανακοινώσει μέτρα ελάφρυνσης για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις, που έκλεισαν, θα έχουν απαλλαγή και αυτοί και οι εργαζόμενοι, από ανταποδοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας.

Για τα για τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, όσο δε λειτουργούν τα μαγαζιά, δε θα τα καταβάλουν. Θα γίνει διαφορετική ρύθμιση των τελών για δόσεις. μέχρι τέλος του χρόνου.

Όσοι μισθώνουν ακίνητα του δήμου, όσο είναι κλειστές οι επιχειρήσεις, θα έχουν απαλλαγή για καταβολή μισθωμάτων και απαλλαγή τροφείων για το σύνολο υπηρεσιών του δήμου για γυμναστήρια, ωδεία, κτλ

Δε θα σκεφτούμε το θέμα της ζημίας του δήμου, πρώτιστο είναι η ασφάλεια των πολιτών σημείωσε ο κ.Ζέρβας και πρόσθεσε, ότι το ταμείο θα το κάνουμε όταν αρχίζει και μπαίνει σε ομαλή λειτουργία ο δήμος. Προφανώς θα υπάρξει ενίσχυση από την κεντρική κυβέρνηση. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης αντιστοιχούσαν 100.000 ευρώ, αλλά θέλω να πιστεύω, ότι θα υπάρχουν στο μέλλον βοήθειες, καθώς ο δήμος πέρα από τα έξοδα, που είχε, καλύπτει ασφαλιστικά και μισθοδοσίες για όλους τους υπαλλήλους του, που είναι πάνω από 4.000 άτομα συνολικά.

Όπου έχει γίνει ρύθμιση στο παρελθόν, ισχύει, αλλά θα πάει πίσω χωρίς προσαυξήσεις.

Σημείωσε ακόμη, ότι ο δήμος λειτουργεί κανονικά από τα ΚΕΠ μέχρι την καθαριότητα, η δημοτική αστυνομία, οι άνθρωποι του πρασίνου, γίνονται ασφαλτοστρώσεις κτλ.

Στο δρόμο είναι 60 άνδρες και γυναίκες της δημοτικής αστυνομίας, έχουν διενεργήσει 519 ελέγχους σε πεζούς και μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάποια παράβαση.

Για μετανάστες και αστέγους λαμβάνονται άλλα μέτρα πρόνοιας. Οι άστεγοι μεταφέρονται σε προφυλαγμένο χώρο, όπου θα μπουν σκηνές με χώρους υγιεινής για να είναι προφυλαγμένοι, αλλά να τους ασκείται και έλεγχος, σημείωσε ο κ.Ζέρβας.

Οι δημότες, που έχουν κάποια συναλλαγή με το δήμο θα πρέπει να τις περιορίσουν ή να τις κάνουν ηλεκτρονικά. Για πληροφορίες, μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 2313 317777 και να ενημερώνονται πώς μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Έχει στελεχωθεί και η υπηρεσία βοήθειας στο σπίτι, όσοι ηλικιωμένοι ή ευπαθείς ομάδες έχουν ανάγκη από φαγητό ή φάρμακα, μπορούν να τηλεφωνούν στο 2310- 550 989.

Πηγή: voria.gr

Διάβασε το »

Μνημόνιο συνεργασίας για ανάπλαση της ΔΕΘ

Newsteam 0 Comments

Μέσω τηλεδιάσκεψης υπεγράφη το το Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ ΑΕ.

Υπεγράφη σήμερα μετά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων των αρμόδιων συλλογικών οργάνων των δύο φορέων, το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης για την ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ Α.Ε.

Τον δήμο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης και ο Τεχνικός Σύμβουλος του Δημάρχου Δημήτρης Μήτρου, ενώ από την πλευρά της ΔΕΘ συμμετείχαν ο πρόεδρος της Αναστάσιος Τζήκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης και ο Γενικός Διευθυντής Αλέξανδρος Τσαξιρλής ενώ οι η υπογραφή έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην αρχή της σύσκεψης ο Κ. Ζέρβας τόνισε ότι η διαδικασία που επιλέχθηκε για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αποδεικνύει σε όλους ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας με τα μέσα που μας διαθέτει η τεχνολογία και συμπλήρωσε πως είναι στο πνεύμα της διοίκησης του Δήμου, με όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που επιβάλλει η έκτακτη κατάσταση, να συνεχίσει τη λειτουργία των υπηρεσιών του.

Ο Αναστάσιος Τζήκας από την πλευρά του επισήμανε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται για την διαδικασία έγκρισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και της ανάπλασης παρά τις δυσκολίες της έκτακτης κατάστασης.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε πως η υλοποίηση αναπτυξιακών σχεδιασμών είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία.

 

Πηγή: voria.gr

Διάβασε το »

Η επιστολή του Ζέρβα για τα 106 χρόνια από την ίδρυση του Άρη

Newsteam 0 Comments

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, απέστειλε ευχετήρια επιστολή προς τον πρόεδρο του Α.Σ., Λευτέρη Αρβανίτη, με αφορμή  τον εορτασμό 106 χρόνων από την ίδρυση του Άρη.

Από τη θέση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης εύχομαι στις διοικήσεις, τους αθλητές και τους φιλάθλους της ομάδας Χρόνια Πολλά, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ.Ζέρβας και προσθέτει:

Όταν η πόλη έχει αθλητικές ομάδες που πρωταγωνιστούν, όπως γινόταν συχνά στο παρελθόν, θα πρωταγωνιστεί και η ίδια.

Αναλυτικά η επιστολή:

Πηγή: thessnews.gr

 

Διάβασε το »

Ζέρβας: Πρέπει να τεθεί μέτρο αναστολής λειτουργίας στις λαϊκές αγορές

Newsteam 0 Comments

Υπέρ του μέτρου αναστολής λειτουργίας των λαϊκών αγορών τέθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ώστε να αποτραπεί η διασπορά του κορονοϊού στους πολίτες.

Όπως είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό North, συμφωνεί μαζί μου και ο Περιφερειάρχης, πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχω μεταφέρει την άποψη και στην κυβέρνηση. Αύριο έχουμε μια μεγάλη λαϊκή αγορά στην περιοχή της Μαρτίου. Άμα είναι γεμάτη κόσμο, θα μεγάλωσει ο κίνδυνος διασποράς του κορoνοϊού. Ξέρω ότι ο κόσμος τις προτιμά για πιο φθηνό και φρέσκο προϊόν. Ας κάνουν υπομονή οι πολίτες, ας μην πάρουν το πιο φθηνό για αυτό το διάστημα, ας πάνε στο σούπερ μάρκετ, στο μπακάλικο, ή στο μανάβικο της γειτονιάς, όπου υπάρχουν πιο αυστηρά μέτρα προστασίας. Δεν γίνεται να πηγαίνουμε για μανταρίνια και κρεμμυδάκια μ` άλλους 500 συμπολίτες μαζί.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι αν επαναληφθούν τα φαινόμενα της αθρόας προσέλευσης πολιτών στη Ν.Παραλία, υπάρχουν τρόποι για να κλείσει και να αστυνομευθεί: Εχουμε τρόπους να το κάνουμε. Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, να ακούμε τις οδηγίες των επιστημόνων και να μένουμε σπίτι. Κι εμένα μ` άρεσε να κάνω ποδήλατο στην Παραλία, αλλά το έκοψα. Είμαστε σε μια περίοδο που πρέπει να προσέχουμε όλοι.

Ο κ. Ζέρβας τόνισε ακόμα ότι δεν είναι εποχή να κλείνουμε εκκρεμότητες στον γκισέ των δημοτικών υπηρεσιών και εξήγησε: Εμείς εργαζόμαστε με όλα τα μέτρα ασφαλείας, για να μπορούν όλοι οι υπόλοιποι να μένουν στο σπίτι. Ο Δήμος λειτουργεί κανονικά σε δύο βάρδιες, με περιορισμένο προσωπικό, αλλά τα έργα συνεχίζονται κανονικά, οι διαγωνισμοί τρέχουν, το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει δια περιφοράς των θεμάτων, η υπηρεσία καθαριότητας λειτουργεί κανονικά, κάνουμε απολυμάνσεις, κάνουμε και μια εξαιρετική ανάπλαση στην Αγγελάκη, λειτουργεί ενισχυμένη η Βοήθεια στο Σπίτι.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι εδώ και δύο μέρες λειτουργεί εκτεταμένο το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι και από τα ΚΑΠΗ. Είναι κλειστά για προσέλευση, αλλά υπάρχει ενισχυμένο προσωπικό που μπορούν οι ηλικωμένοι να βρουν τηλεφωνικά στο κάθε ΚΑΠΗ για να ζητήσουν βοήθεια. Επίσης λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 2310550989, όπου μπορούν να καλέσουν οι συνάνθρωποί μας που έχουν πρόβλημα, για να βρουν βοήθεια, σε απολύτως απαραίτητα θέματα. Εχθές εξυπηρετήθηκαν 50 συμπολίτες μας περίπου.

Πηγή: voria.gr

Διάβασε το »