Πατήστε ESC για κλείσιμο

Αύξηση - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Κορονoϊός: Εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων με 203 νέα–Ξεπέρασαν αυτά της καραντίνας

Newsteam 0 Comments

Εκρηκτική αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Πέρα από το γεγονός ότι έχουμε τριψήφιο αριθμό για έκτη συνεχή ημέρα, καταγράφεται ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας με 203 νέα, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Παράλληλα, σημειώθηκε ένας ακόμη θάνατος, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 212. Ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο που παρατηρείται είναι ότι αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς οι διασωληνωμένοι.

O σημερινός απολογισμός είναι ο πιο αρνητικός για την Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας, καθώς η προηγούμενη μεγαλύτερη είχε καταγραφεί στις 21 Απριλίου με 156 κρούσματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.623, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 1.438 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.705 (48.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

22 διασωληνωμένοι

Την ίδια στιγμή, 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών.

Από αυτά, πέντε (22.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ένας θάνατος

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 212 θανάτους συνολικά στη χώρα. 69 (32.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Έρχεται έκρηξη της ανεργίας 17% τον Μάη 2020!

Newsteam 0 Comments
Από 14,4% τον Μάρτιο και 15,5% τον Απρίλιο, φτάσαμε στο 17% τον Μάιο 2020!

 
•193.312 περισσότεροι άνεργοι τον Μάιο 2020 σε σχέση με τον Μάιο του 2019
•128.924 περισσότεροι άνεργοι τον Μάιο 2020 σε σχέση με τον Απρίλιο 2020!

Ο εμπαιγμός από τους δύο κρατικούς οργανισμούς συνεχίζεται!
398.043 περισσότερους  ανέργους βλέπει ο ΟΑΕΔ (1.162.955 άτομα)!

Σύμφωνα με το σημερινό Δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ για το εργατικό δυναμικό της χώρας και τον μήνα Μάιο 2020, η καταγεγραμμένη ανεργία στην πατρίδα μας αυξήθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Απρίλιο 2020! Πιο συγκεκριμένα, όπως ομολογείται στην 1η σελίδα της Έκθεσης, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 48.444 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, δηλαδή επήλθε αύξηση 6,8%.

Εξάλλου, από την ίδια Έκθεση προκύπτει ότι είχαμε μεγάλη αύξηση συγκριτικά και με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τον Πίνακα 1 της σελ. 2 (που παραθέτουμε), τον Μάιο του 2019 οι άνεργοι συμπολίτες μας ανέρχονταν σε 4.014.057 (817.308 άνεργοι + 3.196.749 οικονομικά μη ενεργοί), ενώ τον Μάιο του 2020 σε 4.166.908 (764.912 άνεργοι + 3.401.996 οικονομικά μη ενεργοί).

Όμως η κυβέρνηση και η ΕΛΣΤΑΤ, με την …εφεύρεση κατά πρώτον των οικονομικά μη ενεργών συμπολιτών μας και την παράβλεψή τους κατά δεύτερον, αναγράφουν μόνο τη …μείωση των δηλωθέντων (καταγεγραμμένων ανέργων) και πανηγυρίζουν ότι δήθεν η ανεργία μειώθηκε σε σχέση με τον Μάιο του 2019, όπως αναγράφεται στην 1η σελίδα της Έκθεσης, κατά 52.396 άτομα!!

Έτσι, κυβέρνηση και ΕΛΣΤΑΤ αγνοούν την αύξηση των οικονομικά μη ενεργών από 3.196.749 σε 3.401.996, δηλαδή το γεγονός ότι 205.247 επιπλέον συμπολίτες μας, όντας μη ενεργοί οικονομικά βρίσκονται σε πλήρη ένδεια!!

Η ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να αντιληφθεί ότι η αξιοπιστία της δεν σώζεται αφού, προκειμένου να αναδείξει μείωση της ανεργίας, εντάσσει στην Έκθεσή της και νέους όρους όπως εποχική προσαρμογή, εποχικά διορθωμένες εκτιμήσεις!!

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, έχουν πρώτο τους μέλημα την αποπληρωμή των δόσεων στους δανειστές και όχι τη στήριξη των οικογενειών με άνεργους ή οικονομικά μη ενεργούς γονείς!

Εξάλλου, ο ΟΑΕΔ στην από 19-6-2020 ανακοίνωσή του αναγγέλλει 1.162.955 ανέργους, δηλαδή 398.043 άτομα περισσότερα από την ΕΛΣΤΑΤ! Πρόκειται περί εμπαιγμού της νοημοσύνης του λαού!! Πότε επιτέλους θα συγκλίνουν οι δύο κρατικοί Οργανισμοί;; Ποιόν από τους δύο να πιστέψουν οι πολίτες;

Κατά τα άλλα, υπό την απειλή νέας αναζωπύρωσης της πανδημίας και τη χαλάρωση για τα μπάνια του λαού, ολοκληρώνεται η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και καταργούνται θεσμοί δεκαετιών από το Εργατικό, Ασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο, γεγονός που οδηγεί σε βίαιη φτωχοποίηση τον λαό μας και ολόκληρη την κοινωνία για πολλά ακόμη χρόνια!!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Η Εκτελεστική Επιτροπή

Πρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΕΟΔΥ: Άλμαμε 110 νέα κρούσματα-12 εισαγόμενα-60 σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα

Newsteam 0 Comments

Αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα κατέγραψε ο ΕΟΔΥ.

 

 

Επίσης, 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 60% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 66 (32%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμορφώνεται ως εξής:

-εννέα (9) κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
– δεκαεννέα (19) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
-τριάντα επτά (37) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, *δέκα (10) εκ των οποίων σχετίζονται με έναν γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσ/κης*. 
-είκοσι τρία (23) κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, *σχετιζόμενα με ιχνηλάτηση σε εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας κρεάτων*.
-Έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, τα πέντε (5) εκ των οποίων σχετίζονται με μπαρ στο Βόλο.
-Τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
-Τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.  
-Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.   
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας.
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας. 
-Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κοροναϊός: Έρχεται παγκόσμια φτώχεια και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων

Newsteam 0 Comments

Η πανδημία του COVID-19 οδηγεί σε ραγδαία επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών σε πολλές χώρες, ιδίως του αναπτυσσόμενου κόσμου 

Ανοίγει η ψαλίδα των εκπαιδευτικών ανισοτήτων

Η συσχέτιση ανάμεσα στην φτώχεια, την κοινωνική ανισότητα, τα αποτελέσματα του ρατσισμού και την αυξημένη θνησιμότητα από τον COVID-19 ήταν κάτι που άρχισε να διαφαίνεται από σχετικά νωρίς στην εξέλιξη της πανδημίας, ιδίως φάνηκε ότι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Μεγάλη Βρετανία, οι μαύροι, οι ισπανόφωνοι, οι ασιατικής καταγωγής αλλά και συνολικά τα φτωχότερα στρώματα κινδύνευαν περισσότερο, γιατί είχαν περισσότερα αρρύθμιστα υποκείμενα προβλήματα υγείας, (καθώς δεν είχαν πλήρη πρόσβαση στα συστήματα υγείας), ήταν πιο πιθανό να είναι ουσιώδεις εργαζόμενοι (και άρα να μην μπορούν να μείνουν σπίτι), ζούσαν σε πιο πολυάριθμα νοικοκυριά και πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές.  Ανάλογες καταστάσεις βλέπουμε και στη Βραζιλία, αλλά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Όμως, όλα δείχνουν ότι η πανδημία επίσης θα προκαλέσει επίσης και μια έκρηξη φτώχειας, καθώς η διακοπή δραστηριοτήτων, τα μέτρα περιορισμού, οι απαγορεύσεις, η παγκόσμια οικονομική ύφεση, αλλά και ο προσανατολισμός των συστημάτων υγείας (που συχνά στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι ανεπαρκή) στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων COVID-19, έχει ιδιαίτερα αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις.

Η αύξηση του υποσιτισμού

Η οικονομική και κοινωνική κρίση που έχει συνοδέψει σε πλανητική κλίμακα την πανδημία του COVID-19, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη ανησυχία για το διατροφικό καθεστώς και την επιβίωση των παιδιών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αυτό υποστηρίζει έρευνα, που πραγματοποίησαν ερευνητές του Standing Together for Nutrition, μιας σύμπραξης ειδικών από διαφορετικές επιστήμες με σκοπό την αναμέτρηση με τις προκλήσεις που θέτει για τη διατροφή ο COVID-19, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο να υπάρξει μια αύξηση του υποσιτισμού, συμπεριλαμβανομένου του ακραίου υποσιτισμού (αυτού που οδηγεί σε απίσχνανση – wasting), εξαιτίας της μεγάλης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, των αλλαγών ως προς τη διαθεσιμότητα και το κόστος των θρεπτικών τροφών και των αναστατώσεων και διακοπών στις υπηρεσίες υγείας, διατροφής και κοινωνικής προστασίας.

Σημειώνουμε εδώ ότι ο ακραίος υποσιτισμός ευθύνεται για έναν στους δέκα θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, γιατί τα απισχνασμένα παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από λοιμώδη νοσήματα. Πριν από την πανδημία οι εκτιμήσεις ήταν υπήρχαν στον κόσμο τουλάχιστον 47 εκατομμύρια παιδιά που αντιμετώπιζαν συνθήκη ακραίου υποσιτισμού.

Εκτιμάται ότι εξαιτίας της πανδημίας θα υπάρξει στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μια σημαντική μείωση 7-9% του κατά κεφαλή ακαθάριστου εισοδήματος εξαιτίας των λοκντάουν (ακόμη και εάν αυτά είναι σχετικά μικρής διάρκειας), των περιορισμών στην κινητικότητα και των αναστατώσεων στα συστήματα διακίνησης τροφίμων.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος σημαίνει και αύξηση του παιδικού σοβαρού υποσιτισμού. Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν οι περιπτώσεις μέσης ή σοβαρής απίσχνανσης στα παιδιά που είναι μικρότερα των 5 ετών θα αυξηθούν κατά 14,3%, Αυτό σημαίνει μια πρόβλεψη για επιπλέον 6-7 εκατομμύρια παιδιά που θα αντιμετωπίζουν απίσχνανση από ακραίο υποσιτισμό το 2020 σε σχέση με τις εκτιμήσεις πριν από την πανδημία. Περίπου το 57,6% αυτών των παιδιών είναι στη Νότια Ασία και περίπου το 21,8% στην υποσαχάρια Αφρική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Standing Together for Nutrition, οι προβλέψεις για την αύξηση του ακραίου υποσιτισμού, μαζί με μια προβλεπόμενη μείωση 25% ως προς την κάλυψη υπηρεσιών διατροφής και υγείας θα οδηγήσει σε πάνω από 128.000 θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών κατά τη διάρκεια του 2020, με το 52% αυτών στην υποσαχάρια Αφρική.

Η εκτίμηση είναι ότι πέραν των φαινομένων απίσχνανσης, όλες οι μορφές υποσιτισμού θα ενταθούν εξαιτίας της πανδημίας. Παράλληλα, υποχωρεί η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ενώ υπάρχουν προβλήματα και με τη διακοπή της λειτουργίας των σχολείων.

Κοινή έκκληση των επικεφαλής των τεσσάρων διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με την διατροφή και την υγεία των παιδιών

Τα στοιχεία της παραπάνω έρευνας ώθησαν τους επικεφαλής των τεσσάρων διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με ζητήματα διατροφής αλλά και υγείας των παιδιών να διατυπώσουν μια αγωνιώδη έκκληση.

Συγκεκριμένα, η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Χενριέτα Φορ, ο γενικός διευθυντής του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας), Κιου Ντονγκού, ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κάλεσαν τις κυβερνήσεις, τους δωρητές, τον ιδιωτικό τομέα και τα Ηνωμένα Έθνη να συμβάλουν σε πέντε επείγουσες δράσεις για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα των παιδιών στη διατροφή μέσα στην πανδημία COVID-19:

• Να εξασφαλίσουν και προωθήσουν την πρόσβαση σε θρεπτικές, ασφαλείς και οικονομικές δίαιτες.
• Να επενδύσουν στη βελτίωση της μητρικής και παιδικής διατροφής στη διάρκεια της κύησης, της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας.
• Να ενεργοποιήσουν εκ νέου και να ενισχύσουν τις υπηρεσίες για την πρόωρη διάγνωση και αντιμετώπιση της ακραίου παιδικού υποσιτισμού.
• Να διατηρήσουν την παροχή θρεπτικών και ασφαλών σχολικών γευμάτων για τα ευάλωτα παιδιά.
• Να επεκτείνουν την κοινωνική προστασία για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε θρεπτικές δίαιτες και ουσιώδεις υπηρεσίες.

Η έκρηξη της φτώχειας και της ανεργίας

Μια βασική πλευρά των επιπτώσεων της πανδημίας είναι η υποχώρηση των εισοδημάτων των φτωχότερων στρωμάτων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κίνας, όπου ενώ η οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, το ίδιο και το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα, οι μηνιαίες αποδοχές των εργατών της εσωτερικής μετανάστευσης, υποχώρησαν κατά 6,7% και στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Χαρακτηριστικές και οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, που αναθεώρησε τις προβλέψεις που είχε κάνει πριν την πανδημία ως προς τη φτώχεια στον πλανήτη. Σύμφωνα με αυτές η πανδημία θα μπορούσε να σπρώξει 71-100 επιπλέον εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας.

Εάν διαλέξουμε άλλους ορισμούς της φτώχειας τότε οι αριθμοί είναι ακόμη πιο μεγάλοι. Η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει 176 εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από το όριο των 3,2 δολαρίων ημερησίως σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης 2011 και 177 εκατομμύρια κάτω από το όριο των 5,5 δολαρίων ημερησίως. Σχεδόν οι μισοί από τους νέους φτωχούς θα είναι στη Νότια Ασία και πάνω από το ένα τρίτο στην υποσαχάρια Αφρική.

Από τους εργαζομένους ιδιαίτερα έχουν πληγεί όσοι απασχολούνται παγκοσμίως στον άτυπο τομέα της οικονομίας (informal economy). Αυτοί είναι περίπου έξι στους δέκα εργαζομένους στον πλανήτη. Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι στον άτυπο τομέα της οικονομίας χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τον πρώτο μήνα της πανδημίας την υποχώρηση κατά 60% του εισοδήματός τους.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων παγκοσμίως δεν μπορούσε να επιλέξει πρακτικές όπως η τηλεργασία: αυτή ήταν δυνατή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο για το 18% των εργαζομένων και ούτε και στο σύνολο αυτών δόθηκε αυτή η δυνατότητα.
Πλευρά των επιπτώσεων της πανδημίας και η αύξηση της ανεργίας. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι τα περιοριστικά στο δεύτερο τρίμηνο είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 10,7% των συνολικών ωρών εργασίας, κάτι που μεταφράζεται στην απώλεια 305 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Η ένταση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων

Η πανδημία έφερε μεγάλη αναστάτωση στα εκπαιδευτικά συστήματα. Πολλές χώρες αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία και να προχωρήσουν σε εξ αποστάσεως διδασκαλία με τη χρήση του διαδικτύου. Όμως, αυτό δεν μπορεί να υποκαταστήσει το μορφωτικό αποτέλεσμα της σχολικής τάξης και το πώς συμβάλλει και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Το κλείσιμο των σχολείων δημιούργησε διάφορα προβλήματα. Για οικογένειες ουσιωδών εργαζομένων, αυτό σήμαινε το επιπλέον βάρος να βρουν λύση για τα παιδιά τους ενώ αυτές και αυτοί θα έπρεπε να συνεχίσουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Σε αρκετές χώρες η διακοπή των σχολικών γευμάτων σήμαινε ελλειμματική διατροφή για πολλά παιδιά. Και βέβαια υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το ποιο ήταν το πραγματικό μαθησιακό αποτέλεσμα των νέων πρακτικών.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι η πανδημία στην πραγματικότητα επέτεινε τις εκπαιδευτικές ανισότητες. Τα παιδιά των οικογενειών υψηλότερου εισοδήματος έτειναν να είναι πολύ πιο εξοικειωμένα με τις ψηφιακές πλατφόρμες, να τις χρησιμοποιούν περισσότερο και να έχουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα παιδιά οικογενειών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν ότι εάν συνεχιστούν τέτοιες πρακτικές εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, το εκπαιδευτικό χάσμα θα παγιωθεί, επιτείνοντας έτσι μια συνθήκη κοινωνικής ανισότητας.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κορονοϊός, ζωντανά:Τα παρτάκια έφεραν αύξηση κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Newsteam 0 Comments

Γνωρίζουμε ότι ο ιός ήταν και παραμένει εδώ και με την αυξημένη κίνηση και τον συγχρωτισμό είναι επόμενο ότι θα έχουμε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να περάσει από τη πόλη να μείνει λίγες ώρες, να φύγει και να αφήσει πίσω του ενδεχομένως κάποιες επαφές που θα εκδηλώσουν με λίγα ή με περισσότερα συμπτώματα τον ιό αυτό. Είναι μια δύσκολη κατάσταση δεδομένου ότι ο ιός αυτός έχει μεγάλο χρόνο επώασης που εμποδίζει τον έγκαιρό εντοπισμό των κρουσμάτων και το άλλο το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς σε σημαντικό βαθμό δεν δημιουργεί συχνά συμπτώματα ή έχει πολύ λίγα συμπτώματα. Αυτά όμως εμποδίζουν τον σβήσιμο μια επιδημίας τόνισε, σχολιάζοντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, την αύξηση του κρουσμάτων του κορονοϊού στα αστικά κέντρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Παράλληλα, αναφερόμενος στα πάρτι και τους συνωστισμούς εξήγησε πως είναι σαφές ότι τέτοιες δράσεις είναι οι πιο επικίνδυνες διότι συγκεντρώνονται πολλά νεαρά άτομα τα οποία γνωρίζουμε ότι όταν έχουν μολυνθεί από τον SARS COV2 είναι κατεξοχήν ασυμπτωματικά επομένως μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδίδει. Το δεύτερο που γνωρίζουμε είναι ότι οι συνθήκες μετάδοσης με τόσο μεγάλο συνωστισμό αλλά και τραγούδι, φωνές, γέλια, είναι ακόμα μεγαλύτερες διότι η εκπομπή των μικρών και μεγάλων σταγονιδίων με τα οποία μεταδίδεται ο νέος κορωνοιος είναι ακόμα πιο έντονη προσθέτοντας πως έχουν καταγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία περιπτώσεις υπερμετάδοσης στο εξωτερικό από τέτοιες εκδηλώσεις ενώ επισημαίνει ότι για αυτά τα άτομα μετά δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών τους. Θα μετακινηθούν σε όλο το νησί ή το μέρος κα μετά πολύ πιθανό να πάνε και στο σπίτι τους και ξέρουμε ότι ο ιός αυτός έχει μια μεγάλη λανθάνουσα περίοδο δηλαδή από την στιγμή που θα εκτεθεί κάποιος στον ιό έως ότου εκδηλώσει τα συμπτώματα συνήθως είναι 5-7 μέρες αλλά μπορεί να είναι μέχρι και 2 εβδομάδες

 

 

Αναφορικά με τα πανηγύρια και το τι αποφάσεις θα παρθούν απο εδώ και πέρα ο κ. Δημόπουλος δήλωσε πως υπάρχει επιτροπή που συμβουλεύει τους αρμόδιους φορείς και η απόφαση που θα παρθεί βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων των προηγούμενων μερών και βδομάδων καθώς επίσης και σε μαθηματικά μοντέλα τα οποία μελετώνται από ειδικούς επιστήμονες που με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα μπορούν να κάνουν μία πρόβλεψη για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας και την πιθανή αύξηση των κρουσμάτων. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η αυστηρότερη τήρηση των μέτρων που ισχύει είναι αυτή που θα μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση του ίου και την μόλυνση μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων και από εκεί και πέρα θα δει κανείς την εξέλιξη των πραγμάτων, ενώ όπως ο ίδιος ανέφερε σε σχέση με άλλα κράτη είμαστε ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση και με την εντατικοποίηση των μέτρων και την καμπάνια ενημέρωσης θα ενταθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου ενώ τόνισε πως τα καλά αποτελέσματα που είχαμε μέχρι τώρα οφείλονται όχι μόνο στις οδηγίες αλλά και στην εθελοντική συμμόρφωση όλων μας στα μέτρα αυτά.

 

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Ανησυχία στον τουρισμό: Έκτακτα μέτρα στα σύνορα ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Newsteam 0 Comments

Νέα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορονοϊού από τις βαλκανικές χώρες και συγκεκριμένα από την πύλη εισόδου του Προμαχώνα ανακοίνωσε ο Στ. Πέτσας μετά τη σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε κανένας πολίτης δεν θα εισέρχεται στη χώρα μας αν δεν επιδεικνύει αρνητικό τεστ μοριακού ελέγχου που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση του PLF . Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης περιορίζεται σε 24 από 48 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

Τέλος, ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για το λόγο αυτό, δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους, πάνω από 300, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Πρωθυπουργός τόνισε  ότι δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα της χώρας πρέπει να  γίνεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών.

Επέμεινε δε στην αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων που έχουν προβλεφθεί, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στη λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Στην ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα, αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι η Πατρίδα μας αναδείχθηκε σε διεθνές πρότυπο στον πόλεμο κατά του κορονοϊού.

Τονίσαμε, πως γυρίζουμε στη νέα κανονικότητα, τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών. Τονίσαμε, πως ανοίγουμε τις πύλες της χώρας, χωρίς καμιά έκπτωση στα ζητήματα δημόσιας υγείας, είπε ο Στέλιος Πέτσας προσθέτοντας ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των εργαζομένων, των κατοίκων και των επισκεπτών.

Η αύξηση στα εισαγόμενα και στα εσωτερικά κρούσματα, χτυπά καμπάνα κινδύνου. Απαιτεί, να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό. Διότι ο κοροναϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ, και τρέφεται, από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης, είπε ο Στ. Πέτσας.

Η Κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και λαμβάνει τις αποφάσεις της, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και την ανησυχία του για την υγειονομική κατάσταση στα Βαλκάνια, εξέφρασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Στη σύσκεψη μετείχαν: Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο  Υπουργός Επικρατείας  Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη  Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Πρόληψης και Εθελοντισμού Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο ΓΓ Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Aρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Χαμπίδης.
Νέα βόμβα κοροναϊού στον Προμαχώνα: Βρέθηκαν 29 θετικά κρούσματα

Σημειώνεται, ότι μετά την χθεσινή ανακοίνωση για 27 εισαγόμενα κρούσματα50 στο σύνολο- βρέθηκαν σήμερα ακόμη 29 τουρίστες με τον ιό στα σύνορα.

Ειδικότερα στον Προμαχώνα βρέθηκαν θετικοί στον δειγματοληπτικό έλεγχο 29 τουρίστες που έρχονταν στη χώρα μας από την Ρουμανία και την Βουλγαρία για διακοπές.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά από ελέγχους που έκανε ο ΕΟΔΥ στα σύνορα, καθώς όπως έγινε γνωστό πρόσφατα υπό έλεγχο υπόκεινται ανεξαιρέτως όλοι όσοι περνούν από τον Προμαχώνα.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κορωνοϊός: Παγκόσμια ανησυχία από τα αυξημένα κρούσματα-Πού αναζωπυρώνεται η πανδημία

Newsteam 0 Comments

Συναγερμός έχει σημάνει σε μια σειρά χωρών του πλανήτη καθώς παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού κάνοντας πολλούς ειδικούς να προειδοποιούν για αναζωπύρωση της πανδημίας.

Ως το βράδυ της Πέμπτης, περισσότεροι από 9.500.200 άνθρωποι είχαν επισήμως διαγνωστεί με τον ιό σε 196 χώρες και περιοχές από την έναρξη της πανδημίας, εκ των οποίων τουλάχιστον 4.699.300 θεωρείται σήμερα ότι έχουν αποθεραπευτεί.

ΗΠΑ, η πλέον πληγείσα χώρα λόγω κορωνοϊού

Στις ΗΠΑ η Παρασκευή ήταν ημέρα ρεκόρ σε καταγραφή νέων κρουσμάτων, 40.000 τον αριθμό, για τις ΗΠΑ, φαίνεται πως η χώρα εισέρχεται σε μια νέα κρίση της πανδημίας, την ώρα που κάποιες Πολιτείες επιχειρούσαν δειλά-δειλά να άρουν τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό. Οι αριθμοί έρχονται την ώρα που ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει πως με τον ρυθμό αυτό, τα κρούσματα του κορωνοϊού ανά τον κόσμο θα αγγίξουν τα 10 εκατ. μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ, όπου καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από τον νέο κορωνοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα σε αριθμό νεκρών και κρουσμάτων με 122.238 θανάτους και 2.398.491 κρούσματα (καταγραφεί γαλλικού πρακτορείου ως τις 25/6).

Οι ενδείξεις οδηγούν Πολιτείες όπως εκείνη του Τέξας και της Αριζόνα να παγώσουν για λίγο την άρση μέτρων για τον κορωνοϊό, την ώρα που ο Αμερικανός επιδημιολόγος Άνθονι Φάουτσι, παρατηρεί πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρό πρόβλημα. Από τον Λευκό Οίκο, ο Μάικ Πενς επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ αποφασίζει αιφνιδιαστικά να ακυρώσει την επίσκεψή του στο Νιου Τζέρσι.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες από την πανδημία του κορωνοϊού είναι η Βραζιλία με 53.830 νεκρούς και 1.188.631 κρούσματα, η Βρετανία με 43.230 νεκρούς (307.980 κρούσματα), η Ιταλία με 34.678 νεκρούς (239.706 κρούσματα) και η Γαλλία με 29.752 νεκρούς (197.755 κρούσματα).

Φάουτσι: Έχουμε σοβαρό πρόβλημα

Η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, προειδοποίησε από την πλευρά του σήμερα ο Άνθονι Φάουτσι, ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών.

Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές, επισήμανε ο κορυφαίος επιδημιολόγος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της ομάδας διαχείρισης της κρίσης για τον νέο κορωνοϊό του Λευκού Οίκου.

Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο Αντονι Φάουτσι για την αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός επιστήμονας απηύθυνε έκκληση ιδίως στους νέους σχετικά με την ατομική ευθύνη τους, υπογραμμίζοντας πως ζουν σε μια διασυνδεδεμένη κοινωνία: Εάν μολυνθείτε, θα μολύνετε κάποιον άλλο, που θα μολύνει με τη σειρά κάποιον άλλο, είπε. Και στο τέλος, θα μολύνετε κάποιον ευάλωτο, ίσως μια γιαγιά, έναν παππού, έναν θείο σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ένα παιδί με λευχαιμία συνέχισε ο Φάουτσι.

Ακύρωσε το ταξίδι του στο Νιου Τζέρσι ο Τραμπ

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την τελευταία στιγμή, την αναχώρησή του για το Νιου Τζέρσεϊ όπου επρόκειτο να περάσει το Σαββατοκύριακο, με φόντο την ολοένα κι αυξανόμενη ανησυχία για την αναζωπύρωση της πανδημίας κορωνοϊού στις ΗΠΑ. Κι αυτό χωρίς καμιά επίσημη εξήγηση από το Λευκό Οίκο και ενώ από το περιβάλλον του διεμήνυαν πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν πρόκειται να μπει σε καραντίνα, αν επισκεφτεί το Νιου Τζέρσι, καθώς δεν είναι ένα απλός πολίτης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατεβαίνει από το ελικόπτερο των ΗΠΑ / Φωτογραφία: AP Photos
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε σε χιλιάδες υποστηρικτές του που ζητωκραύγαζαν στην προεκλογική του συγκέντρωση στην Τάλσα της Οκλαχόμα λίγες μέρες νωρίτερα, ότι ζήτησε από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές να επιβραδύνουν τα τεστ για τον κορωνοϊό, χαρακτηρίζοντας αυτά δίκοπο μαχαίρι που οδηγούν στον εντοπισμό περισσότερων κρουσμάτων.

Ωστόσο, ο Φάουτσι έσπευσε να σημειώσει πως δεν του ζητήθηκε ποτέ κάτι τέτοιο. Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν διεξάγει τεστ μέχρι στιγμής σε 25 εκατομμύρια ανθρώπους, πολύ περισσότερα από άλλες χώρες.

Καθησυχαστικός για τον κορωνοϊό ο Μάικ Πενς

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς προσπάθησε να μεταδώσει μια νότα αισιοδοξίας σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, επισημαίνοντας πως σε 34 πολιτείες φαίνεται πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σταθεροποιείται, ενθαρρύνοντας, εντούτοις, τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και άλλες στρατηγικές με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς / Φωτογραφία: AP Photos
Ο Πενς, στην πρώτη ενημέρωση εδώ και μήνες της ομάδας κρίσης, ανέφερε πως σε 16 πολιτείες καταγράφεται αύξηση στις μολύνσεις και ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επικεντρώνεται στην έξαρση των κρουσμάτων στον αμερικανικό Νότο.

Η αλήθεια είναι ότι επιβραδύναμε τη διασπορά. Επιπεδοποιήσαμε την καμπύλη, σημείωσε. Περίπου τα μισά από τα νέα κρούσματα είναι Αμερικανοί κάτω των 35 ετών, αυτή είναι μια ενθαρρυντική πληροφορία, συμπλήρωσε ο Πενς.

Ωρα να ξυπνήσεις Αμερική -Έκκληση Κουόμο

Την ίδια ώρα ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, η οποία αποτέλεσε αρχικά το επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού, επέκρινε κυβερνήτες άλλων Πολιτειών που έσπευσαν να άρουν το Lockdown, με αποτέλεσμα όπως υποστηρίζει να αυξηθούν ραγδαία τα νέα κρούσματα.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο / Φωτογραφία: AP Photos

Ο Κουόμο είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι Πολιτείες που ακολούθησαν τις κατευθυντήριες συστάσεις του Λευκού Οίκου τώρα καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Υόρκη κατάφερε να ελέγξει τον κορωνοϊό ακολουθώντας μια επιστημονική και όχι πολιτική προσέγγιση.

Αυτό που συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα είναι αυτή τη στιγμή τρομακτικό και αποκαλυπτικό ταυτόχρονα, ανέφερε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης. Θα πω, Αμερική, είναι ώρα να ξυπνήσεις και να αντικρίσεις τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα, πρόσθεσε.

Γαλλία: Πρωτοφανής αύξηση στα κρούσματα εδώ και ένα μήνα

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα περισσότερα από 1.500 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19, μια πρωτοφανής αύξηση από τις 30 Μαΐου, την ώρα που ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές του νέου κορωνοϊού κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 3 ημέρες.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές γνωστοποίησαν σε μια ανακοίνωση πως το σύνολο των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 1.588, ένας πολύ υψηλότερος αριθμός σε σύγκριση με τον ημερήσιο μέσο όρο των 498 τις τελευταίες επτά ημέρες και τον μέσο όρο των 430 κρουσμάτων από τις αρχές Ιουνίου. Είναι ενδεικτικό πως την Τετάρτη, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν ήταν μόλις 81.

Ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο αυξήθηκε κατά 26 και ανέρχεται πλέον σε 29.778, σε σύγκριση με 21 χθες, Πέμπτη, και 11 την Τετάρτη και έναν μέσο όρο 19 θανάτων τις τελευταίες επτά ημέρες.

Από την άλλη, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με την COVID-19 μειώθηκε κατά 255, στους 8.886. Είναι η πρώτη φορά που το σύνολο των ασθενών στα νοσοκομεία βρίσκεται κάτω του ορίου των 9.000 εδώ και τρεις μήνες. Ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε κατά 17, στους 634.

Ιταλία: Νέα εστία μετάδοσης κορωνοϊού στην Μπολόνια

Νέα εστία μετάδοσης του κορωνοϊού φαίνεται να υπάρχει στη Μπολόνια, στην έδρα ιταλικής εταιρείας ταχείας παράδοσης δεμάτων και αλληλογραφίας.

Συνολικά, διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 64 άνθρωποι, εκ των οποίων σαράντα επτά είναι εργαζόμενοι της εταιρίας στη Μπολόνια και οι υπόλοιποι δεκαεπτά συγγενείς και φίλοι τους. Οι εργαζόμενοι είναι κατατρομαγμένοι. Ζητάμε να κλείσουν τα γραφεία, διότι η υγεία των ανθρώπων είναι πολυτιμότερη από τα κέρδη και την παραγωγή, δήλωσε ο γραμματέας του τομέα μεταφορών του συνδικάτου Uil, Μαουρίτσιο Λάγκο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Βρετανία: 186 νέοι θάνατοι στη χώρα

Το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία ανακοινώθηκαν 186 θάνατοι από κορωνοϊό και ο συνολικός αριθμός τους έχει φτάσει τους 43.414.

Επιπλέον, νέα θετικά περιστατικά κορωνοϊού μετά από διαγνωστικό τεστ ήταν 1.004 την τελευταία ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Ο νέος απολογισμός έρχεται μια μέρα μετά τα φαινόμενα συνωστισμού σε παραλία της Βρετανίας.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΔΝΤ: Παγκόσμια ύφεση της οικονομίας-Εκτίναξη δημόσιου χρέους πάνω από 100%του ΑΕΠ

Newsteam 0 Comments

Σημαντικά μεγαλύτερη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 και μικρότερη ανάκαμψή της το 2021, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με την αναθεώρηση των προβλέψεων του Απριλίου (World Economic Outlook Update).

Παράλληλα, το Ταμείο προβλέπει πιο εκρηκτική αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, καθώς τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί σε όλο τον κόσμο εκτιμώνται τώρα σε πάνω από 11 τρισ. δολάρια αντί 8 τρισ. δολαρίων τον Απρίλιο. Αυτό θα έχει ως συνέπεια μία επίσης πιο εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους σε παγκόσμιο επίπεδο από αυτή που εκτιμούσε το ΔΝΤ τον Απρίλιο, το οποίο προβλέπεται ότι θα υπερβεί για πρώτη φορά το 100% του ΑΕΠ και για τις αναπτυγμένες οικονομίες θα υπερβεί το 130% του ΑΕΠ.

Το Ταμείο εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει φέτος ύφεση 4,9% έναντι 3% που εκτιμούσε τον Απρίλιο, ενώ για το 2021 εκτιμά ότι θα ανακάμψει 5,4%. Το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα υποστούν φέτος ύφεση 8% για να ανακάμψουν 4,8% το 2021, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ τους να είναι χαμηλότερο το επόμενο έτος κατά 4% σε σχέση με το επίπεδο του 2019.

Ειδικότερα για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10,2% φέτος και ανάκαμψη 6% το 2021, με την Ιταλία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν τις χειρότερες προοπτικές (12,8% ύφεση φέτος και ανάκαμψη 6,3% το 2021). Ιδιαίτερα έντονες εκτιμώνται οι επιπτώσεις της κρίσης και για τη Γαλλία (12,5% ύφεση και 7,3% ανάκαμψη, αντίστοιχα), ενώ μικρότερο αναμένεται το πλήγμα για τη Γερμανία, όπου προβλέπεται ύφεση 7,8% φέτος και ανάκαμψη 5,4% το 2021.

Ισχυρή μείωση του ΑΕΠ θα σημειώσει και η αμερικανική οικονομία, με την ύφεση να προβλέπεται στο 8% το 2020 και την ανάκαμψη στο 4,5% το 2021. Η Κίνα, από την οποία ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, προβλέπεται ότι θα αποφύγει την ύφεση, καταγράφοντας ανάπτυξη της τάξης του 1% φέτος και 8,1% το 2021.

Πάνω από το 95% των χωρών του κόσμου εκτιμάται ότι θα έχουν φέτος μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η σημαντική πρόοδος που είχε σημειωθεί στη μείωση της ακραίας φτώχειας στον κόσμο από τη δεκαετία του 1990.

Πάνω από το 75% των χωρών ξανανοίγουν τώρα τις οικονομίες τους, την ίδια ώρα που η πανδημία εντείνεται σε πολλές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες, δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπινατ, προσθέτοντας: Αρκετές χώρες έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν. Ωστόσο, απουσία μίας ιατρικής λύσης, η ισχύς της ανάκαμψης είναι εξαιρετικά αβέβαιη και ο αντίκτυπος σε τομείς και χώρες ανομοιόμορφος.

Από τα 11 τρισ. δολάρια που εκτιμώνται τα μέτρα που πήραν όλες οι χώρες για τη στήριξη των οικονομιών τους, τα μισά (5,4 τρισ. δολάρια) αφορούν πρόσθετες δημόσιες δαπάνες και απώλειες δημόσιων εσόδων, ενώ τα υπόλοιπα μισά αφορούν τη στήριξη της ρευστότητας με δάνεια, συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων και εγγυήσεις. Για τις χώρες της G20, τα δημοσιονομικά μέτρα αντιστοιχούν στο 6% του ΑΕΠ έναντι 3% τον περασμένο Απρίλιο.

Το μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα στον κόσμο εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος στο επίπεδο του 14% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019, ενώ για τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες προβλέπεται να διευρυνθεί στο 16,5% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα.

Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 11,7% για φέτος και 5,3% για το 2021, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος της να εκτιναχθεί στο 105,1% του ΑΕΠ φέτος για να υποχωρήσει ελαφρά στο 103% το 2021.

Το χρέος της Ιταλίας προβλέπεται να εκτιναχθεί στο 166,1% του ΑΕΠ φέτος, ενώ της Ισπανίας και της Γαλλίας εκτιμάται ότι θα φθάσει σε επίπεδα πολύ πάνω από το 100% (στο 123,8% και το 125,7%, αντίστοιχα).

Το ΔΝΤ συνιστά στις χώρες που χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού να στρέψουν σταδιακά τις δημοσιονομικές πολιτικές τους από τη στήριξη των επιχειρήσεων προς μία καλύτερα στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της παραοικονομίας.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Χώρα ανέργων η χώρα μας. Ρεκόρ ανεργίας ανακοίνωσε τον Μαΐο ο ΟΑΕΔ

Newsteam 0 Comments
Ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε σε 1.162.955 ανθρώπους!
233.559 περισσότεροι άνεργοι από τον Μάιο 2019!

Έκρηξη του ποσοστού ανεργίας, από τα μεγαλύτερα στη μεταπολιτευτική περίοδο, ανακοίνωσε και για τον μήνα Μάιο 2020 ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δημόσιου επίσημου Οργανισμού καταμέτρησης της ανεργίας, ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε σε 1.162.955 ανθρώπους, εκ των οποίων 1.103.701 αναζητούν εργασία και οι 59.254 δηλώνουν ότι δεν αναζητούν εργασία, όπως φαίνεται από τον παρακάτω Πίνακα (σελ. 4 Έκθεσης του ΟΑΕΔ).

Οι άνεργοι τον μήνα Μάιο 2020 είναι 233.559 περισσότεροι από τον αντίστοιχο Μάιο του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου Οργανισμού (Πίνακας 5α, σελ. 12 και 14), πέρυσι τον Μάιο είχαμε 929.396 ανέργους, δηλαδή έχουμε αύξηση ανεργίας κατά 25,13%.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ παρακολουθεί στενά όλα τα στοιχεία που δημοσιεύονται από τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς Οργανισμούς για την ανεργία και για την απασχόληση στην πατρίδα μας και θα μείνει συνεπής στην αντικειμενική και επιστημονική ενημέρωση των πολιτών, όπως κάνει άλλωστε εδώ και πάνω από μια δεκαετία!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Η Εκτελεστική Επιτροπή

Πρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Σούπερ μάρκετ: Ανάπτυξη 5,3% το 2020-Στα τυποποιημένα τρόφιμα στρέφονται οι καταναλωτές

Newsteam 0 Comments

Στροφή στα τυποποιημένα/συσκευασμένα τρόφιμα έχει κάνει ο Έλληνας καταναλωτής διατηρώντας μία συνήθεια που υιοθέτησε τις περασμένους μήνες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο Παναγιώτης Μπορέτος, εμπορικός διευθυντής και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI Hellas, μπορεί τα βασικά κριτήρια επιλογής τροφίμων από τους καταναλωτές να αποτελούσαν στο παρελθόν η ποιότητα και η τιμή ωστόσο η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά και πλέον στα βασικά κριτήρια επιλογής περιλαμβάνονται η υγιεινή και ασφάλεια. Η τάση αυτή συνδέεται ξεκάθαρα με την πανδημία του COVID-19, καθώς οι καταναλωτές όλο το προηγούμενο διάστημα αναζητούσαν κυρίως προϊόντα συσκευασμένα/τυποποιημένα, ασφαλή και εύκολα να αποθηκευτούν στο σπίτι για αρκετό διάστημα.

Παράλληλα απέφευγαν να αγοράζουν τα χύμα προϊόντα καθώς θεωρούσαν ότι ήταν περισσότερο εκτεθειμένα στον κίνδυνο. Αυτή η τάση εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί από τους καταναλωτές το επόμενο διάστημα, κυρίως για λόγους ασφάλειας αλλά και ευκολίας. Είναι ενδεικτικό ότι από τις μετρήσεις της IRI προκύπτει πως η κατηγορία του συσκευασμένου τυριού παρουσίασε αυξημένες πωλήσεις σε όγκο κατά 19,2% το πρώτο τετράμηνο του 2020 συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό ενώ η αντίστοιχη κατηγορία του πάγκου αύξηση κατά 4%. Το ίδιο διάστημα τα συσκευασμένα αλλαντικά παρουσίασαν αύξηση κατά 11,1% ενώ του πάγκου κατά 3,1% σε όγκο.

Μια άλλη τάση στο οργανωμένο λιανεμπόριο που φαίνεται πως παγιώνεται είναι οι ηλεκτρονικές (on-line) αγορές του καταναλωτή. Όπως αποδεικνύεται από πρόσφατη έρευνα του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου με την λήξη της καραντίνας οι καταναλωτές δεν επέστρεψαν αυτόματα στο φυσικό δίκτυο των καταστημάτων, αλλά συνέχισαν να αγοράζουν online, δείχνοντας αυξημένη εμπιστοσύνη στο ηλεκτρονικό κανάλι. Συγκεκριμένα, στο σύνολο του Μαΐου (εβδομάδα 18 έως 22) ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 107% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και παραπάνω από τετραπλάσιος από την αρχή του 2020.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο κ. Μπορέτος, η επόμενη μέρα βρίσκει τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να προχωρούν σε επενδύσεις με επίκεντρο τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα. Η μεγάλη έκρηξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων την περίοδο του lockdown ανάγκασε τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να επισπεύσουν τις επενδύσεις στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα βελτιώνοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους, οι οποίες αρχικά είχαν απογοητεύσει τους καταναλωτές, κυρίως λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην παράδοση των προϊόντων σημειώνει ο κ. Μπορέτος.

Προσθέτει επίσης, ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο στο κανάλι των σούπερ μάρκετ θα μεγαλώσει περαιτέρω και ίσως καταφέρει να διατηρήσει ποσοστό 80% από αυτό που κέρδισε το προηγούμενο τρίμηνο. Σε αυτό το πλαίσιο οι επενδύσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα αποτελούν μονόδρομο.

Αύξηση τζίρου 5,3% στα σούπερ μάρκετ φέτος

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς, το 2020 αναμένεται να κλείσει για τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα με αύξηση τζίρου κατά 5,3%, εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα COVID19 το φθινόπωρο. Με βάση αυτό το σενάριο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη θα καταγράψουν οι πωλήσεις της κατηγορίας καθαριστικά σπιτιού 8,9%, τα είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας 6,7% και τα τρόφιμα 5,1%. Εάν υπάρξει και δεύτερο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα το φθινόπωρο, τότε το 2020 θα κλείσει με μεγαλύτερη αύξηση του τζίρου, κατά 8,1%, σε σύγκριση με το 2019. Με βάση αυτό το σενάριο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη πωλήσεων αναμένεται να παρουσιάσουν τα είδη φροντίδας για το σπίτι 11,6%, τα είδη ατομικής φροντίδας 9,2% και τα τρόφιμα 8%. Επίσης, σε περίπτωση δεύτερου κύματος κορονοϊού στη χώρα, η αντίδραση των καταναλωτών εκτιμάται ότι θα έχει ηπιότερη μορφή σε σχέση με αυτή που καταγράφηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους έως τις 7 Ιουνίου 2020 οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ (Ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, μη συμπεριλαμβανομένων νησιών) με βάση τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI για τις ταχυκίνητες κατηγορίες, έχουν αυξηθεί κατά 14% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Την εβδομάδα που τελειώνει στις 7 Ιουνίου 2020 οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ σε αξία ανήλθαν σε 119,39 εκατ. ευρώ έναντι 113,23 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή (9 Ιουνίου 2019) σημειώνοντας αύξηση 5,4%. Στις 340 κατηγορίες προϊόντων που πωλούνται εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ (μη συμπεριλαμβανομένων προϊόντων μεταβλητού βάρους), 168 ήταν τρόφιμα (ανάπτυξη πωλήσεων σε αξία 7,6%), 41 προϊόντα νοικοκυριού (-1% ανάπτυξη πωλήσεων σε αξία) 45 προϊόντα προσωπικής υγιεινής (2% ανάπτυξη πωλήσεων σε αξία) και 86 όλα τα άλλα (ανάπτυξη πωλήσεων σε αξία 1,5%). Επί του συνολικού τζίρου η συμμετοχή της Αθήνας ανήλθε σε 52,3% ενώ της Θεσσαλονίκης σε 10,4%.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Αυξημένη η κίνηση στον Προμαχώνα- Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο σημείο

Newsteam 0 Comments

Ιδιαίτερα αυξημένη παραμένει η κίνηση των αυτοκινήτων στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα και τη δεύτερη μέρα της ελεύθερης μετακίνησης τουριστών και επισκεπτών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές και σήμερα, από πολύ νωρίς το πρωί, και όπως τονίζουν οι αστυνομικοί του τμήματος Προμαχώνα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η διέλευση των αυτοκινήτων να γίνεται με γρήγορους ρυθμούς και να μην υπάρχει μεγαλύτερη ταλαιπωρία. Εκτιμούν δε, ότι η κίνηση των αυτοκίνητων θα παραμείνει αυξημένη καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και πιθανόν να κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα υπάρχει και σήμερα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, αποτελούμενο από δυο συνεργεία, που πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους και κρατούν τα στοιχεία των επισκεπτών. Όσοι υποβάλλονται στα τεστ θα πρέπει να μπουν υποχρεωτικά σε καραντίνα μιας ημέρας μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Εφόσον τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

EY: Τρία πιθανά σενάρια για την οικονομία στη μετά κορονοϊό εποχή

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Ενημέρωση για τον κορονοϊό: 97 νέα κρούσματα – Στους 182 οι νεκροί

Newsteam 0 Comments

Στην καθιερωμένη ημερήσια ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκαν 97 νέα κρούσματα κορονοϊού. Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα μας έφτασαν τα 3049. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων είναι άνδρες.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Σήμερα ανακοινώνουμε 97 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έκθεση επιτήρησης (την Πέμπτη 4 Ιουνίου). Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Η Κίνα δεν παίζεται! Κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ μέσα στην κρίση!

Newsteam 0 Comments
Το κινεζικό εμπόριο ενισχύθηκε από την αύξηση των εξαγωγών ιατρικών προϊόντων, όπως μάσκες

Σε μια εποχή κατάρρευσης του παγκόσμιου εμπορίου, η Κίνα παρουσίασε ένα από όλες τις απόψεις εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Την Κυριακή (7/6/2020), η Κίνα ανακοίνωσε ότι τον Μάιο του 2020 το εμπορικό της πλεόνασμα αυξήθηκε απροσδόκητα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο ύψος ρεκόρ των 62,9 δισεκ. δολαρίων, από 45,3 δισ., ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 39 δισεκ.

Το κινεζικό εμπόριο ενισχύθηκε από την αύξηση των εξαγωγών ιατρικών προϊόντων, όπως μάσκες.

Το εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε και από την απότομη πτώση των εισαγωγών  κατά 16,7% τον  Μάιο του 2020 σε σχέση με το 14,2% τον Απρίλιο.

Το εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ της Κίνας ήρθε καθώς μειώθηκαν  σημαντικά οι τιμές των εμπορευμάτων που εισήγαγε η χώρα όπως το αργό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα φασόλια σόγιας.

Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές ανέκαμψαν από τα πρόσφατα χαμηλά τους επίπεδα και ενισχύθηκαν εν μέρει από τις πωλήσεις μασκών και άλλων ιατρικών προμηθειών, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο μάχονται για να σταματήσουν την εξάπλωση της πανδημίας κορονοϊού, που ξεκίνησε από την Κίνα.

Μεγάλες εξαγωγές προϊόντων – μια κατηγορία που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με χειρουργικές μάσκες προσώπου και άλλο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό – αυξήθηκαν απότομα κατά 77,3% σε ετήσια βάση το Μάιο (έναντι + 49,3% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο).

Η πρόσφατη αύξηση των εξαγωγών αντι-επιδημικών υλικών συνέβαλε σημαντικά στις εξαγωγές της Κίνας, σημείωσε ο αναλυτής της CICC, Liu Liu, στο Bloomberg. Η αύξηση των εξαγωγών της Κίνας το 2020 μπορεί να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες προσδοκίες μας, σημείωσε.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τροχαία δυστυχήματα: Αυξήθηκαν οι νεκροί στην άσφαλτο

Newsteam 0 Comments

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών σε τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2019, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των ατόμων που τραυματίστηκαν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 30 τραυματίστηκαν σε 27 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, ενώ τον Μάρτιο του 2019 είχαν συμβεί 30 τροχαία, όπου είχε χάσει τη ζωή του ένα άτομο και είχαν τραυματιστεί 35.

Αναλυτικά, τον περασμένο Μάρτιο σημειώθηκαν τρία θανατηφόρα τροχαία, έναντι ενός τον Μάρτιο του 2019, δύο τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμων, έναντι τριών τον περυσινό Μάρτιο και 22 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμων, έναντι 26 τον Μάρτιο του 2019.

Τα κυριότερα αίτια για τα τροχαία

Με βάση τα στοιχεία της αστυνομίας, τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ήταν η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης και η παραβίαση προτεραιότητας. Επίσης, τον περασμένο Μάρτιο έγιναν 3.175 έλεγχοι αλκοτέστ και διαπιστώθηκαν 81 παραβάσεις.

Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν εκτός των άλλων και 1.124 επικίνδυνες παραβάσεις, μεταξύ των οποίων, 439 για υπερβολική ταχύτητα, 117 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση και 165 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση.

Πηγή: iefimerida.gr 

Διάβασε το »

Κορωνοϊός ΤΩΡΑ-Πότε έρχεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Newsteam 0 Comments

Κάποια από τα πιο αυστηρά προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη -πλην της Ιταλίας- έχει λάβει η χώρα μας στην προσπάθεια να αποτρέψει τη διασπορά της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, στις μεγάλες μάζες του πληθυσμού.

Η εικόνα της Ελλάδας σήμερα με πολλαπλές εισαγωγές κρουσμάτων από χώρες του εξωτερικού, όπως η Ιταλία και το Ισραήλ, δεν συνιστά επιδημία. Ακόμη και τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Αθήνα, χωρίς καθορισμένη πηγή προέλευσης, οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι αναμενόμενα και μάλιστα τα χαρακτηρίζουν ελάχιστα σε αριθμό.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την Ελλάδα, τονίζουν αξιόπιστες πηγές στο iatropedia. Η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους έλληνες επιδημιολόγους, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση στην Ευρώπη κρίσιμη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, μάλιστα, πλησιάζει η στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πιεστεί να αραδεχθεί ότι αντιμετωπίζουμε πλέον την πανδημία, καθώς δεν υπάρχουν πλέον ύποπτες χώρες και η νόσος έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε ολόκληρο πλανήτη.

Με τα δεδομένα αυτά, λοιπόν, οι Έλληνες επιστήμονες αναμένουν να δουν και στη χώρα μας πολύ μεγάλη αύξηση των ασθενών της νόσου COVID-19. Στην επόμενη φάση, μάλιστα, όπως λένε, δεν θα προσπαθούμε να εντοπίσουμε και να περιορίσουμε ύποπτα κρούσματα στην κοινότητα, παρά μόνο ασθενείς σε νοσοκομεία και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όπως συμβαίνει και με την εποχική γρίπη. Τα κρούσματα του ιού με ήπια συμπτώματα τότε δεν θα νοσηλεύονται, αλλά θα παρακολουθούνται στο σπίτι από τους θεράποντες γιατρούς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το nassosblog

Διάβασε το »