Πατήστε ESC για κλείσιμο

Αφρική - Spoiler

Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρούς ελέφαντες στη νότια Αφρική

Newsteam 0 Comments

Περισσότεροι από 350 ελέφαντες έχουν πεθάνει από άγνωστα αίτια στην Μποτσουάνα, με τους επιστήμονες να χαρακτηρίζουν το γεγονός ως πρωτόγνωρη καταστροφή και την τοπική κυβέρνηση να μην έχει μπορέσει ακόμη να εξετάσει δείγματα ιστών εξαιτίας των δυσκολιών που έχουν προκύψει από την πανδημία.

Σημαντικά γεγονότα

-Στις αρχές Μαΐου, δεκάδες ελέφαντες πέθαναν μυστηριωδώς στο διάσημο Okavango Delta, όπως επιβεβαίωσε η κυβέρνηση της Μποτσουάνα.

-Έως τα μέσα Ιουνίου αναφέρθηκε, όμως, πως 200 ελέφαντες πέθαναν στην περιοχή. Οι χαυλιόδοντές τους δεν είχαν αφαιρεθεί, κάτι που υποδεικνύει ότι δεν θανατώθηκαν από λαθροκυνηγούς.

-Την Τετάρτη ο Guardian ανέφερε πως πάνω από 350 ελέφαντες έχουν πεθάνει, με το 70% των θανάτων να έχουν εντοπιστεί κοντά σε νερόλακκους.

-Ελέφαντες όλων των ηλικιών και των δύο φύλων έχουν πεθάνει, ενώ έχει παρατηρηθεί πως αρκετοί από τους ζωντανούς είναι άρρωστοι – κάτι που προμηνύει περισσότερους θανάτους.

-Οι δύο πιθανές εξηγήσεις είναι η δηλητηρίαση ή ένας άγνωστος παθογόνος οργανισμός, σύμφωνα με τον Guardian. Ο κορονοϊός έχει αναφερθεί σαν πιθανή αιτία αλλά θεωρείται αδύνατη.

-Οι λαθροκυνηγοί, κατά το παρελθόν, έχουν χρησιμοποιήσει κυάνιο, αλλά τα πτωματοφάγα αρπακτικά πτηνά δεν έχουν πεθάνει.

Πρόκειται για αφανισμό που είχαμε πάρα πολύ καιρό να δούμε, επισημαίνει ο Dr. Niall McCann της περιβαλλοντικής οργάνωσης National Park Rescue με έδρα τη Βρετανία.

Ιστορικό

Οι λαθροκυνηγοί έχουν μειώσει εξαιρετικά τον αριθμό των ελεφάντων κατά τα τελευταία χρόνια. Ο συνολικός αριθμός των ελεφάντων έχει μειωθεί 30% μεταξύ 2007 και 2014, ενώ η Μποτσουάνα είναι η πατρίδα 130.000 ελεφάντων, δηλαδή του ενός τρίτου των ελεφάντων της Αφρικής. Περίπου 15.000 ελέφαντες ζουν στο Okavango Delta. Το 2014 είχε απαγορευτεί η θανάτωση των ελεφάντων, περιορισμό που ήρε η κυβέρνηση το 2019.

Ο επικεφαλής του τμήματος προστασίας άγριας ζωής της Μποτσουάνα είπε στον Guardian πως η πανδημία του κορονοϊού έχει εμποδίσει τη συλλογή και εξέταση των ιστολογικών δειγμάτων που μπορούν να ρίξουν φως στη μυστηριώδη υπόθεση.

 *Tommy Beer

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η αφρικανική βόμβα χρέους απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Newsteam 0 Comments

Το νέο αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα της Αγκόλα, Λουάντα, προοριζόταν να αναδειχθεί σε φωτεινό σύμβολο της αναγέννησης της πρώην πορτογαλικής αποικίας.

Δεκαέξι χρόνια αφότου ξεκίνησε η κατασκευή του, το αεροδρόμιο –που το μεγαλύτερο τμήμα του ολοκληρώθηκε το 2012– παραμένει ανεκμετάλλευτο. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του συνεχώς αναβάλλεται – τώρα αναμένεται να λειτουργήσει κάποια στιγμή το 2022 ή το 2023. Ωστόσο, αυτό που δεν μπορεί να αναβληθεί είναι τα δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια που χρειάστηκαν για τη χρηματοδότηση της κατασκευής. Ενώ η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει τα στοιχεία σχετικά με τη χρηματοδότηση, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι η Αγκόλα χρωστά σε Κινέζους πιστωτές από 3 έως 9 δισ. δολάρια για το, ημιτελές ακόμη, αεροδρόμιο.

Οι δανειακές υποχρεώσεις ήταν οριακά διαχειρίσιμες όταν οι χώρες αναπτύσσονταν έως και 10% ετησίως. Όμως, με την πανδημία του κορονοϊού το χρέος απειλεί να ισοπεδώσει τη μεγάλη πρόοδο που σημείωσαν οι αφρικανικές χώρες στην ενίσχυση των οικονομιών τους και την καταπολέμηση της φτώχειας. Μετά από 25 χρόνια αδιάλειπτης ανάπτυξης, η οικονομία της Αφρικής φέτος θα συρρικνωθεί κατά 2,8%, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο κορονοϊός προκάλεσε το μεγαλύτερο σοκ που έχει βιώσει η παγκόσμια οικονομία τον τελευταίο αιώνα, εκτιμά ο Charles Calomiris, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia. Φοβάμαι πάρα πολύ, λέει. Οι κίνδυνοι από αυτήν την παρατεταμένη και σοβαρή κρίση σε συνδυασμό με το τεράστιο χρέος θα είναι άνευ προηγουμένου.

Τα δεινά της Αφρικής εξελίσσονται σε παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων προέρχεται αφενός από την Κίνα, η οποία επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή, αφετέρου από παγκόσμιους επενδυτές που διψούν για κέρδη σε έναν κόσμο γεμάτο με αρνητικές αποδόσεις. Οι αφρικανικές κυβερνήσεις έχουν πουλήσει ομόλογα αξίας σχεδόν 60 δισ. δολ. σε ιδιώτες επενδυτές τα τελευταία δύο χρόνια.

Ένα κύμα αθέτησης πληρωμών θα απειλούσε το κλίμα ευημερίας που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν μειώσει τη φτώχεια στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1990 και δημιούργησαν μια νέα μεσαία τάξη. Ωστόσο, ο ΟΗΕ προβλέπει ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να προσθέσει επιπλέον 29 εκατ. ανθρώπους στους περισσότερους από 400 εκατ. Αφρικανούς που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ορισμένοι επενδυτές λένε ότι οι φόβοι μιας βόμβας χρέους είναι υπερβολικοί και στοιχηματίζουν ότι η οικονομική επίπτωση της πανδημίας στην Αφρική θα είναι σχετικά ήπια. Αλλά πολλοί ακαδημαϊκοί έχουν αρχίσει να συγκρίνουν την επικείμενη κρίση χρέους στην Αφρική με τις χρεοκοπίες στη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του 1980, που οδήγησαν σε χρόνια οικονομικής αναταραχής.

Ζητούν πάγωμα

Το μερίδιο των εσόδων της αφρικανικής κυβέρνησης που προορίζεται για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, καθώς έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 13% τα τελευταία 10 χρόνια. Πρόκειται για ένα ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που δαπανούν οι κυβερνήσεις εκεί για υγειονομική περίθαλψη και το κόστος εξόφλησης δανείων αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς οι οικονομίες συρρικνώνονται και τα τοπικά νομίσματα αποδυναμώνονται. Αυτό, με τη σειρά του, απειλεί τους λιγοστούς πόρους που προορίζονται για τα έργα υποδομής που θα υποστήριζαν την ανάκαμψη.

Για να αποτρέψουν την οικονομική κατάρρευση, 25 Αφρικανοί υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν την αναστολή πληρωμών του χρέους ύψους 44 δισ. δολ. για φέτος, προκειμένου να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του ιού. Σε απάντηση, η G-20 πρότεινε μια οκτάμηνη αναστολή πληρωμών – συνολικού ύψους περίπου 11 δισ. δολαρίων.

Οι κυβερνήσεις της G-20 κάλεσαν τους πιστωτές να συμμετάσχουν στο μορατόριουμ, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο. Η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες αναπτυξιακές τράπεζες, που κατέχουν περίπου το ένα τρίτο του εξωτερικού δημόσιου χρέους της Υποσαχάριας Αφρικής, αναφέρουν ότι μια αναστολή πληρωμών απειλεί την ίδια τους την πιστωτική ικανότητα. Ο οίκος Fitch ανακοίνωσε ότι ένα πάγωμα της αποπληρωμής θα μπορούσε να προκαλέσει την υποβάθμιση του αξιόχρεου των τραπεζών. Αλλά και οι ιδιώτες πιστωτές εμφανίστηκαν επίσης απρόθυμοι να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε αναστολή.

Κινεζικό αγκάθι

Μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση μπορεί να είναι η επαναδιαπραγμάτευση των πληρωμών με τον μεγαλύτερο πιστωτή της Αφρικής: την Κίνα. Τα τελευταία χρόνια, ο δανεισμός από την Κίνα έχει αυξηθεί τόσο που ξεπερνά σε όγκο τα δάνεια του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Λέσχης των Παρισίων (μια ομάδα 22 χωρών που δανείζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες). Η Αφρική έχει δανειστεί έως και 150 δισ. δολ. –σχεδόν το 20% του εξωτερικού της χρέους– από την Κίνα.

Η Κίνα λέει ότι, ως μέλος της G-20, θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανακουφίσει την Αφρική, αλλά δεν έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες για το πώς θα κάνει κάτι τέτοιο και οι όροι πολλών δανείων της είναι ασαφείς. Στο παρελθόν, η Κίνα προσέφερε ανακούφιση, αλλά σε αντάλλαγμα ζήτησε τον έλεγχο πολύτιμων κρατικών περιουσιακών στοιχείων, όπως λιμάνια ή ορυχεία. Οι όροι αυτών των δανείων είναι τρομερά ασαφείς και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την αναδιάρθρωση του χρέους, λέει ο William Jackson, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics. Οι αφρικανικές χώρες έχουν μικρή διαπραγματευτική δύναμη. Η Κίνα βρίσκεται σε θέση ισχύος.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Xi Jinping: Διαγραφή χρέους και κατασκευή ιατρικών εγκαταστάσεων στην Αφρική(Ολόκληρη η ομιλία στην Έκτακτη Διάσκεψη Κορυφής Κίνας-Αφρικής)

Newsteam 0 Comments

Πηγή: Global News

Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping έδωσε την Τετάρτη ομιλία με τίτλο Νίκη του COVID-19 με Αλληλεγγύη και Συνεργασία στην Έκτακτη Διάσκεψη Κορυφής Κίνας-Αφρικής για την Αλληλεγγύη κατά της COVID-19 μέσω τηλεδιάσκεψης από το Πεκίνο, ζητώντας περισσότερες προσπάθειες για την κινητοποίηση των απαραίτητων πόρων, να μείνουμε ενωμένοι σε συνεργασία, και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τη ζωή και την υγεία και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις του COVID-19.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Εξοχότατοι, Πρόεδρε Κύριλλο Ραμαφόσα, Πρόεδρε Μακί Σολ, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, Πρόεδρε της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Moussa Faki Mahamat, Γενικέ Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών António Guterres, Γενικέ Διευθυντή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή στον παγκόσμιο αγώνα κατά του COVID-19, είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτήν την Έκτακτη Διάσκεψη Κορυφής Κίνας-Αφρικής. Οι φίλοι παλιοί και νέοι συνδέονται μέσω συνδέσμου βίντεο για να συζητήσουν την κοινή μας απάντηση στο COVID-19 και να ανανεώσουμε την αδελφότητα μεταξύ Κίνας και Αφρικής. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Ramaphosa και τον Πρόεδρο Sall για τη συμμετοχή μου στην έναρξη της Διάσκεψης Κορυφής και εκτιμώ τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων που παρευρέθηκαν. Θέλω επίσης να στείλω τους χαιρετισμούς μου σε άλλους Αφρικανούς ηγέτες που δεν μπορούν να είναι μαζί μας σήμερα.

Η ξαφνική επίθεση του COVID-19 έχει πλήξει τις χώρες σε όλο τον κόσμο, με την απώλεια αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων πολύτιμων ζωών. Εδώ, προτείνω να κρατήσουμε ενός λεπτού για όσους έχουν πεθάνει τραγικά λόγω του COVID-19 και να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τους.

Αντιμέτωποι με το COVID-19, η Κίνα και η Αφρική αντέχουν στην δοκιμασία μιας σοβαρής πρόκλησης. Ο κινεζικός λαός έχει κάνει σκληρό αγώνα και έκανε τεράστια θυσία για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στην Κίνα. Ωστόσο, παραμένουμε ενήμεροι για τον κίνδυνο επανεμφάνισης. Με το ίδιο πνεύμα, οι κυβερνήσεις και οι λαοί στην Αφρική έχουν ένα ενωμένο μέτωπο και, υπό τον αποτελεσματικό συντονισμό της Αφρικανικής Ένωσης, έχουν λάβει ισχυρά μέτρα για να επιβραδύνουν αποτελεσματικά την εξάπλωση του ιού. Αυτά είναι πραγματικά δυνατά αποτελέσματα.

Αντιμέτωπες με το COVID-19, η Κίνα και η Αφρική προσφέρουν αμοιβαία υποστήριξη και πολεμούν η μια στο πλευρό της άλλης. Η Κίνα θα θυμάται πάντα την ανεκτίμητη υποστήριξη που μας έδωσε η Αφρική στο αποκορύφωμα της μάχης μας με τον κορονοϊό. Σε αντάλλαγμα, όταν η Αφρική χτυπήθηκε από τον ιό, η Κίνα ήταν η πρώτη που έσπευσε με βοήθεια και έκτοτε παρέμεινε σταθερά στο πλευρό του αφρικανικου λαού.

Αντιμέτωποι με το COVID-19, η Κίνα και η Αφρική έχουν ενισχύσει την αλληλεγγύη και έχουν ενισχύσει τη φιλία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Επιτρέψτε μου να επιβεβαιώσω τη δέσμευση της Κίνας για τη μακροχρόνια φιλία της με την Αφρική. Ανεξάρτητα από το πώς μπορεί να εξελιχθεί το διεθνές τοπίο, η Κίνα δεν θα αμφισβητήσει ποτέ την αποφασιστικότητά της να επιδιώξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συνεργασία με την Αφρική.

Συνάδελφοι,

Ο COVID-19 εξακολουθεί να επηρεάζει πολλά μέρη του κόσμου. Τόσο η Κίνα όσο και η Αφρική αντιμετωπίζουν το τρομερό καθήκον της καταπολέμησης του ιού, ενώ σταθεροποιούν την οικονομία και προστατεύουν το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων. Πρέπει πάντα να βάζουμε τους ανθρώπους και τη ζωή τους μπροστά και στο κέντρο. Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους απαραίτητους πόρους, να συνεργαστούμε μαζί και να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις του COVID-19.

Πρώτον, πρέπει να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στην καταπολέμηση του COVID-19 μαζί. Η Κίνα θα συνεχίσει να κάνει ό, τι μπορεί για να υποστηρίξει την απάντηση της Αφρικής στο COVID-19. Η Κίνα δεν θα χάσει χρόνο να ακολουθήσει τα μέτρα που ανακοίνωσα κατά την έναρξη της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας και θα συνεχίσει να βοηθά τις αφρικανικές χώρες παρέχοντας προμήθειες, στέλνοντας ομάδες εμπειρογνωμόνων και διευκολύνοντας την προμήθεια ιατρικών προμηθειών στην Αφρική στην Κίνα. Η Κίνα θα ξεκινήσει νωρίτερα το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής των κεντρικών γραφείων των Κέντρων Πρόληψης και Αντιμετώπισης Νόσων της Αφρικής φέτος. Η Κίνα θα συνεργαστεί με την Αφρική για να εκπληρώσει πλήρως την πρωτοβουλία υγειονομικής περίθαλψης που εγκρίθηκε στη Διάσκεψη Κορυφής του Φόρουμ για τη συνεργασία Κίνας-Αφρικής(FOCAC) στο Πεκίνο και να επιταχύνει την κατασκευή Νοσοκομείων Φιλίας Κίνας-Αφρικής και τη συνεργασία μεταξύ αδελφοποιημένων κινεζικών και αφρικανικών νοσοκομείων. Μαζί, θα οικοδομήσουμε μια κοινότητα υγείας Κίνας-Αφρικής για όλους.

Δεύτερον, πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ενίσχυση της συνεργασίας Κίνας-Αφρικής. Για να μετριαστεί ο αντίκτυπος του COVID-19, είναι σημαντικό να ενισχυθεί η συνεργασία Belt and Road και να επιταχυνθεί τις αποφάσεις της Διάσκεψης Κορυφής της FOCAC στο Πεκίνο. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στη συνεργασία για τη δημόσια υγεία, το οικονομικό άνοιγμα και τη διαβίωση των ανθρώπων.

Μέσα στο πλαίσιο της FOCAC, η Κίνα θα διαγράψει το χρέος των αφρικανικών χωρών με τη μορφή άτοκων κρατικών δανείων που πρόκειται να λήξουν μέχρι το τέλος του 2020. Για τις αφρικανικές χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον κοροναϊό και αντιμετωπίζουν βαρύ οικονομικό, η Κίνα θα συνεργαστεί με την παγκόσμια κοινότητα για να τους παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη, με την επέκταση της περιόδου αναστολής του χρέους, για να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν την τρέχουσα δυσκολία. Ενθαρρύνουμε τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ανταποκριθούν στην Πρωτοβουλία αναστολής της αποπληρωμής χρέους (DSSI) των G20 και να διεξαχθούν φιλικές διαβουλεύσεις με τις αφρικανικές χώρες σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς για τον καθορισμό ρυθμίσεων για εμπορικά δάνεια με κρατικές εγγυήσεις. Η Κίνα θα συνεργαστεί με άλλα μέλη της G20 για την εφαρμογή του DSSI και, σε αυτή τη βάση, καλεί την G20 να επεκτείνει ακόμη περισσότερο την αναστολή της εξυπηρέτησης χρέους για τις ενδιαφερόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Αφρική.

Η Κίνα ελπίζει ότι η διεθνής κοινότητα, ιδίως οι ανεπτυγμένες χώρες και τα πολυεθνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα ενεργήσουν πιο έντονα για την ελάφρυνση του χρέους και την αναστολή για την Αφρική. Η Κίνα θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ, τον ΠΟΥ και άλλους εταίρους για να βοηθήσει την απάντηση της Αφρικής στο COVID-19 και να το κάνει με τρόπο που σέβεται τη βούληση της Αφρικής.

Το να βοηθήσουμε την Αφρική να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη είναι αυτό που έχει σημασία μακροπρόθεσμα. Η Κίνα υποστηρίζει την Αφρική στην προσπάθειά της να αναπτύξει την Αφρικανική Ηπειρωτική Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών και να ενισχύσει τη συνδεσιμότητα και βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες. Η Κίνα θα διερευνήσει ευρύτερη συνεργασία με την Αφρική σε νέες επιχειρηματικές μορφές όπως η ψηφιακή οικονομία, η έξυπνη πόλη, η καθαρή ενέργεια και το 5G για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της αναζωογόνησης της Αφρικής.

Τρίτον, πρέπει να παραμείνουμε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε την διεθνή συνεργασία. Αντιμέτωποι με το COVID-19, η αλληλεγγύη και η συνεργασία είναι το ισχυρότερο όπλο μας. Η Κίνα θα συνεργαστεί με την Αφρική για να υποστηρίξει το παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης με επίκεντρο τον ΟΗΕ και να υποστηρίξει τον ΠΟΥ για μεγαλύτερη συμβολή στην παγκόσμια απάντηση στον COVID-19. Αντιτιθέμεθα στην πολιτικοποίηση και τον στιγματισμό του COVID-19 και αντιτιθέμεθα στις φυλετικές διακρίσεις και στην ιδεολογική προκατάληψη. Στεκόμαστε σταθεροί στην δικαιοσύνη και την ισότητα στον κόσμο.

Τέταρτον, πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην προώθηση της φιλίας Κίνας-Αφρικής. Ο κόσμος υφίσταται βαθιές αλλαγές που δεν δεν έχουν ξαναπαρατηρηθεί σε έναν αιώνα. Δεδομένων των νέων ευκαιριών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, απαιτείται στενότερη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Αφρικής, περισσότερο από ποτέ. Από την πλευρά μου, θα μείνω σε στενή επαφή με όλους εσάς, τους συναδέλφους μου, για να εδραιώσουμε τη φιλία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μας, να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον σε ζητήματα που αφορούν τα αντίστοιχα βασικά συμφέροντά μας, και να προωθήσω τα θεμελιώδη συμφέροντα της Κίνας και της Αφρικής και όλων των αναπτυσσόμενων χωρών. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την ολοκληρωμένη στρατηγική και συνεργατική συνεργασία Κίνας-Αφρικής σε μεγαλύτερο ύψος.

Συνάδελφοι,

Στη Σύνοδο Κορυφής του FOCAC του Πεκίνου, συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για να οικοδομήσουμε μια ακόμη ισχυρότερη κοινότητα Κίνας-Αφρικής με κοινό μέλλον. Η σημερινή Έκτακτη Διάσκεψη Κορυφής Κίνας-Αφρικής για την Αλληλεγγύη κατά του COVID-19 είναι το συγκεκριμένο βήμα μας για να επιτύχουμε τη δέσμευση που κάναμε στη Διάσκεψη Κορυφής του Πεκίνου και να συμβάλουμε στη διεθνή συνεργασία κατά της COVID-19. Είμαι πεπεισμένος ότι η ανθρωπότητα τελικά θα νικήσει τον ιό και ότι ο Κινέζος και ο Αφρικανικός λαός είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν καλύτερες μέρες μπροστά τους.

Ευχαριστώ.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Η Κίνα δεσμεύεται να παρέχει οποιοδήποτε επιτυχημένο εμβόλιο COVID-19 πρώτα στις αφρικανικές χώρες

Newsteam 0 Comments

Πηγή: Global Times 

Η Κίνα και οι αφρικανικές χώρες δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση του COVID-19 σε σύνοδο κορυφής Κίνας-Αφρικής την Τετάρτη, καθώς η αφρικανική ήπειρος αντιμετωπίζει αυξανόμενες λοιμώξεις και η Κίνα αντιμετωπίζει μια επανεμφάνιση της επιδημίας, η οποία υποδηλώνει παράταση στην καταπολέμηση του ιού. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η σύνοδος κορυφής καταδεικνύει τις αμετάβλητες φιλίες Κίνας-Αφρικής παρότι ορισμένες δυτικές χώρες προσπαθούν να σπείρουν τη διαφωνία. Η Κίνα θα είναι πάντα ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ανάπτυξης των αφρικανικών χωρών, ειδικά κατά τη μετα-πανδημική εποχή.

Σε μια ομιλία που δόθηκε στη σύνοδο κορυφής, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping είπε ότι η ξαφνική επίθεση του COVID-19 έχει βαρύ αντίκτυπο σε χώρες σε όλο τον κόσμο, με την απώλεια αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων πολύτιμων ζωών. Πρότεινε ενός λεπτού σιγής για όσους έχουν πεθάνει τραγικά λόγω του COVID-19 και εξέφρασε συλλυπητήριά στις οικογένειές τους.

Είπε ότι απέναντι στο COVID-19, η Κίνα και η Αφρική έχουν προσφέρει αμοιβαία υποστήριξη και πολεμούν η μια στο πλευρό της άλλης .Η Κίνα θα θυμάται πάντα την ανεκτίμητη υποστήριξη που έδωσε η Αφρική στο αποκορύφωμα της μάχης μας με τον κοροναϊό δήλωσε. Σε αντάλλαγμα, όταν η Αφρική χτυπήθηκε από τον ιό, η Κίνα ήταν η πρώτη που έσπευσε με βοήθεια και έκτοτε παρέμεινε σταθερή με τον αφρικανικό λαό.

Η Κίνα θα ξεκινήσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής της έδρας των Κέντρων Ελέγχου και Αντιμετώπισης Νόσων της Αφρικής φέτος. Η Κίνα θα συνεργαστεί με την Αφρική για την πλήρη υλοποίηση της πρωτοβουλίας υγειονομικής περίθαλψης που εγκρίθηκε στη Διάσκεψη Κορυφής του Φόρουμ για τη συνεργασία Κίνας-Αφρικής(FOCAC) στο Πεκίνο και θα επιταχύνει την κατασκευή Νοσοκομείων Φιλίας Κίνας-Αφρικής και τη συνεργασία μεταξύ αδελφοποιημένων κινεζικών και αφρικανικών νοσοκομείων , δήλωσε ο Xi.

Μαζί, θα οικοδομήσουμε μια κοινότητα υγείας Κίνας-Αφρικής για όλους. Δεσμευόμαστε ότι μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του εμβολίου κατά του COVID-19 στην Κίνα, οι αφρικανικές χώρες θα είναι από τις πρώτες που θα επωφεληθούν.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι οι υποσχέσεις και η βοήθεια της Κίνας προς τις αφρικανικές χώρες είναι συγκεκριμένες και χρήσιμες, ενώ αντικατοπτρίζουν την ειλικρίνεια της Κίνας και τη στενή φιλία Κίνας-Αφρικής.

Η σύνοδος κορυφής, που πραγματοποιήθηκε μέσω βίντεο-συνδέσμου, προτάθηκε από κοινού από την Κίνα, τη Νότια Αφρική, την εκ περιτροπής προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) και τη Σενεγάλη, τη συμπροεδρεύουσα του Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας-Αφρικής (FOCAC).

Ηγέτες των αφρικανικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων μελών της Συνέλευσης των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΑΕ και εκ περιτροπής προεδρίες μεγάλων αφρικανικών υποπεριφερειακών οργανώσεων, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αφρικανικής Ένωσης, παρευρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρευρέθηκαν επίσης ως ειδικοί προσκεκλημένοι.

Η σύνοδος κορυφής δείχνει πλήρως ότι η Κίνα και η Αφρική έχουν αποδώσει μεγάλη σημασία στο έργο πρόληψης του COVID-19, και την αποφασιστικότητά τους να μην χαλαρώσουν στον αγώνα. Προέτρεψαν επίσης άλλες χώρες να λάβουν μια πιο υπεύθυνη στάση στην παγκόσμια μάχη κατά του ιού, ανέφεραν ειδικοί.

Ειδικοί επεσήμαναν ότι η σύνοδος θα ωφελήσει την Κίνα και τις Αφρικανικές χώρες, καθώς επίσης τη διεθνή κοινότητα. Κάποιοι ειδικοί και διεθνείς οργανισμοί εξέφρασαν ανησυχίες για την ικανότητα των χωρών της Αφρικής να αντιμετωπίσουν την πανδημία COVID-19, και ανέφεραν ότι το αν ο κόσμος θα κερδίσει τον αγώνα ενάντια στον ιό εξαρτάται από τις προσπάθειες κάθε χώρας.

Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Emmerson Mnangagwa και ο Πρέσβης της Κίνας στη Ζιμπάμπουε Guo Shaochun (2ος R) παρευρίσκονται σε τελετή παράδοσης ιατρικών προμηθειών κατά του COVID-19 στο Χαράρε της Ζιμπάμπουε, 11 Ιουνίου 2020. Η κινεζική κυβέρνηση έδωσε την Πέμπτη δεύτερη παρτίδα των ιατρικών προμηθειών κατά του COVID-19 στη Ζιμπάμπουε εν μέσω αύξησης του αριθμού των περιπτώσεων στη νότιοαφρικανική χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. (Φωτογραφία: Shaun Jusa / Xinhua)

Ο Li Hongfeng, πρύτανης της Σχολής Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου, δήλωσε στους Global Times την Τετάρτη ότι η σύνοδος κορυφής θα βοηθήσει την Κίνα και τις αφρικανικές χώρες να μοιραστούν εμπειρία κατά του ιού και να εμπνεύσουν περισσότερη πολυμερή συνεργασία για να συνεργαστούν και να βοηθήσουν τις αφρικανικές χώρες. Θα διευκολύνει επίσης το συντονισμό μεταξύ των αφρικανικών χωρών και την κατανομή των πόρων.

Η επιδημία στην Αφρική δεν είναι τόσο σοβαρή όσο πιστεύαμε προηγουμένως, αλλά πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι εξακολουθεί να εξελίσσεται. Όλες οι χώρες πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, είπε ο Li Hongfeng.

Τα δεδομένα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής στο πλαίσιο της Αφρικανικής Ένωσης δείχνουν ότι έχουν αναφερθεί 252.544 μολύνσεις από την ώρα του Τύπου την Τετάρτη. Η περιοχή της Νότιας Αφρικής έχει πληγεί περισσότερο με 73.553 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οι αριθμοί μόλυνσης στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 1.481.425, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ενώ οι ΗΠΑ είχαν 2.137.731 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανέφερε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Η μέχρι στιγμής, τόσο καλή κατάσταση στην αφρικανική ήπειρο μπορεί να αποδοθεί στην προηγούμενη εμπειρία της στην αντιμετώπιση διαφόρων επιδημικών ασθενειών και των συστημάτων προειδοποίησης και του δικτύου κατά των ιών μεταξύ των αφρικανικών χωρών. Οι ξένες ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την Κίνα, συνέβαλαν επίσης σε αυτό, ανέφεραν οι παρατηρητές.

Η Αφρική εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρκετές απειλές για την αντιμετώπιση της επιδημίας, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων λοιμώξεων, ιδίως σε ορισμένες χώρες όπως η Νότια Αφρική, οι οποίες μπορεί να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση σε ορισμένες περιοχές, της ανικανότητας στη διαχείριση του ρυθμού της εξάπλωσης και αντιφάσεις μεταξύ πρόληψης ιών και επανέναρξης της εργασίας, δήλωσε ο Li Hongfeng.

Καθώς η Ευρώπη και οι ΗΠΑ παραμένουν παγιδευμένες από την επιδημία, η διάσκεψη κορυφής Κίνας-Αφρικής θα δημιουργήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις αφρικανικές χώρες για να ξεπεράσουν τον ιό, σημείωσε.

Η Πρέσβης της Κένυας στην Κίνα, Σάρα Σέρεμ, δήλωσε στους Global Times ότι αυτοί οι πέντε μήνες πρωτοφανούς καταστροφής του κόσμου από την πανδημία του κοροναϊού έδειξαν ότι η Κίνα είναι ένας φίλος που αξίζει να διατηρηθεί.

Ο Μπαμπάτ Αχμάντ Τζίντα, ο Πρέσβης της Νιγηρίας στην Κίνα, εξέφρασε την εκτίμησή του για την υποστήριξη της Κίνας στη Νιγηρία, συγκεκριμένα για την κινεζική ιατρική ομάδα που έστειλε η κινεζική κυβέρνηση και για δωρεές από κινεζικές διεθνείς εταιρείες και πολιτικά ιδρύματα.

Η Κίνα έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στις κλινικές δοκιμές πιθανών εμβολίων COVID-19, τα οποία θα ωφελήσουν όχι μόνο τους Κινέζους πολίτες αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, δήλωσε ο Jidda στους Global Times. Είπε ότι αναμένει πιθανή συνεργασία μεταξύ Κίνας και Αφρικής για την ανάπτυξη εμβολίου COVID-19, όπως είχε επιτευχθεί στην έρευνα για το εμβόλιο Έμπολα.

Η China Central Television ανέφερε ότι η Κίνα έχει δωρίσει μέχρι τώρα ιατρικές προμήθειες σε περισσότερες από 50 αφρικανικές χώρες και έχει αναπτύξει 148 ιατρικό προσωπικό σε 11 αφρικανικές χώρες. Περισσότερες από 40 κινεζικές ιατρικές ομάδες που βοηθούν την Αφρική διοργάνωσαν πάνω από 400 εκπαιδευτικές συνεδρίες σε τοπικό ιατρικό προσωπικό.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Μάρτιο επιπλέον 274 εκατομμύρια δολάρια σε ξένη βοήθεια για 64 χώρες σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων πολλών αφρικανικών χωρών, στον αγώνα κατά της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19.

Ωστόσο, οι New York Times ανέφεραν στις 7 Ιουνίου ότι ενώ η κυβέρνηση Τραμπ έχει κάνει μεγάλες υποσχέσεις, έχει παράσχει περιορισμένη μόνο βοήθεια στην παγκόσμια απάντηση στον ιό.

Ο Li Xinfeng, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Κίνας-Αφρικής, δήλωσε στους Global Times την Τετάρτη ότι η Κίνα υπήρξε και θα είναι πάντα ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της αφρικανικής ανάπτυξης, βοηθώντας την ήπειρο στον αγώνα της ενάντια στο COVID-19 και την αποκατάσταση της οικονομίας της στη μετα-πανδημική εποχή.

Η Αφρική είναι η κύρια πηγή πρώτων υλών και το παγκόσμιο κλείσιμο θα βλάψει επίσης την οικονομία της Αφρικής, λογω της μείωσης της ζήτησης για πρώτες ύλες, τις λιγότερες διεθνείς πτήσεις και αναστολή της γεωργικής παραγωγής, δήλωσε ο Li.

Μια αρχική ανάλυση της McKinsey & Company την 1η Απριλίου σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο του COVID-19 διαπίστωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Αφρικής το 2020 θα μπορούσε να μειωθεί κατά 3 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Η επανέναρξη της εργασίας και η πρόληψη από το COVID-19 είναι και οι δύο ζωτικής σημασίας για τις αφρικανικές χώρες ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διαβίωσης των ανθρώπων, να αποφύγουν μαζικές κοινωνικές αναταραχές, να αναπτύξουν την οικονομία και να επενδύσουν περισσότερο στη δημόσια υγεία, δήλωσε ο Li.

Αμετάβλητη φιλία

Η σύνοδος κορυφής δείχνει επίσης ότι η φιλία Κίνας-Αφρικής μπορεί να αντέξει το COVID-19, ta χτυπήματα κατά τη διάρκεια της επιδημίας, περίπλοκες διεθνείς σχέσεις και απόπειρες ορισμένων δυτικών χωρών να προκαλέσουν διαφωνίες, ανέφεραν ειδικοί.

Η αμοιβαία εμπιστοσύνη και ο σεβασμός ήταν ο ακλόνητος ακρογωνιαίος λίθος για τη φιλία Κίνας-Αφρικής για πολλές δεκαετίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δύο πλευρές υποστηρίζουν τα βασικά συμφέροντα της άλλης, δήλωσε ο Li.

Η Κίνα σέβεται τις αφρικανικές χώρες και αντιμετωπίζουν η μία την άλλη ως αληθινούς φίλους. Ωστόσο, ορισμένες δυτικές χώρες, ειδικά οι ΗΠΑ, θεωρούν ότι είναι ανώτερες από τις άλλες, και πάντα ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των αφρικανικών χωρών, είπε.

Για παράδειγμα, οι Αφρικανοί, συμπεριλαμβανομένων πρεσβευτών, μελετητών και πολιτικών, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην υιοθέτηση του νόμου περί εθνικής ασφάλειας από την Κίνα για την Ειδική Διοικητική Περιοχή του Χονγκ Κονγκ, θεωρώντας την αναγκαία κίνηση για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας της Κίνας, δηλώνοντας ακόμα ότι καμία ξένη δύναμη δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει.

Ιατρικές προμήθειες που έδωσε η κινεζική κυβέρνηση στο Νότιο Σουδάν κατά την άφιξή τους στο διεθνές αεροδρόμιο της Τζούμπα, στο Νότιο Σουδάν, στις 11 Ιουνίου 2020. Η κινεζική κυβέρνηση παρέδωσε την Πέμπτη ιατρικές προμήθειες στο Νότιο Σουδάν για να βοηθήσει τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής να αντιμετωπίσει το COVID -19 πανδημία (Κινεζική πρεσβεία στο Νότιο Σουδάν / Διανομή μέσω Xinhua)

Σε απάντηση σε προηγούμενα χτυπήματα στους δεσμούς Κίνας-Αφρικής που προκλήθηκαν από την υποτιθέμενη διάκριση εναντίον Αφρικανών στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Νότιας Κίνας, το αίσθημα κατά της Κίνας σε ορισμένες αφρικανικές χώρες καθώς και η δολοφονία τριών Κινέζων υπηκόων στη Ζάμπια, ειδικοί ανέφεραν ότι μεμονωμένες περιπτώσεις δεν θα άλλαζε τους καλούς δεσμούς.

Τα κακούβουλα μέσα μαζικής ενημέρωσης περιμένουν μια ευκαιρία να διαρρήξουν και να χαλάσουν τις σχέσεις Κίνας-Αφρικής, αλλά οι δεσμοί Κίνας-Αφρικής δεν πρέπει να επηρεαστούν από μη επαληθευμένες αναφορές και υπερβολές, δήλωσε ο Πρέσβης της Ζιμπάμπουε στην Κίνα Martin Chedondo στους Global Times.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Αφρικής είναι στρατηγικές και αμοιβαίες, έχουν περάσει γενιές και συνεχίζουν να εμβαθύνουν, είπε. Είναι θεμελιώδους σημασίας για την Αφρική και την Κίνα να διαφυλάξουν την ενότητα του σκοπού τους και να προσπαθούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνούν ανοιχτά με πνεύμα εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας.

Ο Li είπε ότι τα προηγούμενα περιστατικά μεταξύ Κίνας και Αφρικανικών χωρών έχουν προσελκύσει μεγάλη προσοχή, καθώς οι δύο πλευρές έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από τους διμερείς δεσμούς, και ορισμένοι ήταν υπερβολικοί.

Οι ΗΠΑ πάντα προσπαθούσαν να σπείρουν τη διαφωνία μεταξύ της Κίνας και των αφρικανικών χωρών, ειδικά καθώς οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ είναι τεταμένες, και οι ΗΠΑ χάνουν την επιρροή τους στην ήπειρο, δήλωσε ο Li. Ωστόσο, το να κάνεις αβάσιμα σχόλια ή να αψηφήσεις την Κίνα δεν πρόκειται να βοηθήσει την κατάσταση.

Ο Λι Χονγκφένγκ δήλωσε ότι οι προηγούμενες ανατροπές και στροφές υπενθυμίζουν επίσης στις δύο πλευρές να εμβαθύνουν την κατανόηση των πολιτισμών η μια της άλλης και να αυξήσουν τις ανταλλαγές μεταξύ ανθρώπων.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Η εξέγερση των ΗΠΑ κατά του ρατσισμού πυροδοτεί παγκόσμιο κίνημα

Newsteam 0 Comments

Της Joyce Chediac για το Liberation News

Σε μια μεγάλη διεθνή κινητοποίηση, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε περισσότερες από 60 χώρες έχουν βγει στους δρόμους σε μια παγκόσμια έκκληση για την αντιμετώπιση του ρατσισμού.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από την οργή για τη δολοφονία του George Floyd από την αστυνομία της Μινεάπολης. Ενθαρρυνμένοι από το βάθος της αντιρατσιστικής εξέγερσης στις ΗΠΑ, πολλοί κινητοποιούνται ενάντια στις ρατσιστικές ενέργειες των κυβερνήσεών τους και της αστυνομίας. Η αλληλεγγύη με τον George Floyd συνδέει τώρα ένα αντιρατσιστικό κίνημα σε κάθε κατοικημένη ήπειρο. Οι κυρίως νεανικές, διεθνείς δράσεις εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται. Οι εξοργισμένοι που διαμαρτύρονται είναι εκπληκτικά οικείοι. Εδώ είναι ένα δείγμα.

Ωκεανία: Δύο χώρες

Αυστραλία . Τεράστιες διαμαρτυρίες στο Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, το Μπρίσμπεϊν, την Αδελαΐδα και το Χόμπαρτ στις 6 Ιουνίου για να δείξουν αλληλεγγύη στο κίνημα της Μαύρης Ζωής και να ζητήσουν τον τερματισμό των θανάτων των υπό κράτηση αυτοχθόνων.

Από το 1991, 432 αυτόχθονες Αυστραλοί έχουν πεθάνει υπό κράτηση, ωστόσο κανένας αστυνομικός δεν έχει ποτέ θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος για κάποιο θάνατο αυτόχθονα. Οι αυτόχθονες Αυστραλοί αποτελούν το 2% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, αλλά το 27% του πληθυσμού των φυλακών, καθιστώντας τους τους περισσότερο φυλακισμένους στον κόσμο σε σχέση με το ποσοστό του πληθυσμού.

Πάνω από 10.000 συγκεντρώθηκαν στο Μπρίσμπεϊν, στην σύμφωνα με κάποιους μεγαλύτερη διαδήλωση που υπήρξε ποτέ εκεί. Κάθισαν έξω από το νότιο αστυνομικό τμήμα του Μπρίσμπεϊν φωνάζοντας Δεν μπορώ να αναπνεύσω και Αρκετα. Πολλοί ήταν τυλιγμένοι σημαίες αυτοχθόνων.

Δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους τόσο στο Σίδνεϊ όσο και στη Μελβούρνη, με κάποιους να φέρουν πλακάτ με το σύνθημα Ίδια ιστορία, διαφορετικό έδαφος. Στο Σίδνεϊ, μια απόπειρα παράνομης διαμαρτυρίας λόγω των περιορισμών για το COVID-19 στις συγκεντρώσεις ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. Ο Αβορίγιος πρεσβύτερος Rhonda Dixon-Grosvenor εξήγησε: Έχουμε το δικαίωμα να συγκεντρωθούμε στη χώρα μας. Έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε και το δικαίωμα να εκφραζόμαστε ως ανθρώπινα όντα.

Νέα Ζηλανδία . Περίπου 7-8.000 διαδηλωτές στο Ώκλαντ , σε ένα τεράστιο ξέσπασμα, σύμφωνα με τον Mike Treen, εθνικό διευθυντή της Unite Union. Ο Treen, του οποίου η ένωση παρείχε το ηχοσύστημα για την εκδήλωση, είπε ότι οι νεαροί Μαορί και η Pacificans αισθάνονται την ίδια ρατσιστική αντιμετώπιση από την αστυνομία στη Νέα Ζηλανδία. Οι Μαορί αποτελούν το 15% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, αλλά είναι το 50% αυτών που φυλακίζονται. Οι ομάδες νέων Μαορί αντιμετωπίζουν προτάσεις για πιο συστηματικό εξοπλισμό της αστυνομίας, που συνήθως δεν έχει όπλα εκτός από Tasers. Ήταν μια πολύ νεανική διαμαρτυρία και οι ντόπιοι καλλιτέχνες Hip Hop έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και την καθοδήγησή της. Συμμετείχαν πολλοί λευκοί.

Ευρώπη: 32 χώρες

Ακτιβιστές έχουν βγει στους δρόμους σε 22 πόλεις στην Ιταλία και εννέα στο Βέλγιο . Υπήρξαν πολλές διαδηλώσεις στη Γαλλία . Στο Παρίσι στις 2 Ιουνίου, 15.000 αψήφησαν την απαγόρευση μεγάλων διαδηλώσεων λόγω του κοροναϊού. Η πορεία συνδέθηκε περιστατικά στη Γαλλία που είναι παρόμοια με τη δολοφονία του Floyd. Η δράση διοργανώθηκε από το Justice for Adama, που ιδρύθηκε από την οικογένεια του Adama Traoré, ενός 24χρονου μαύρου οικοδόμου που πέθανε κατά την διάρκεια κράτησης της γαλλικής αστυνομίας το 2016 όταν πήδησαν στην πλάτη του Traoré, από ασφυξία. Οι διαδηλωτές έφεραν πινακίδες με τα δύο ονόματα των ανδρών κάτω από τις λέξεις Δεν μπορώ να αναπνεύσω.

Γερμανία. Έγιναν διαδηλώσεις σε 17 πόλεις. Στις 6 Ιουνίου, 200.000 ως επί το πλείστον νέοι συγκεντρώθηκαν σε περισσότερες από 20 πόλεις για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του Floyd και για να καταδικάσουν τον ρατσισμό στη Γερμανία. Στο Μόναχο , βγήκαν 30.000, στο Βερολίνο 25.000, στο Ντίσελντορφ και στο Αμβούργο 15.000 το καθένα, στην Κολωνία , στο Φράιμπουργκ και στο Ανόβερο 10.000 το καθένα. Οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν παρά τις κλειδαριές.

Οι διαδηλωτές φωνάζουν Ναζί έξω! και Γερμανία δεν είσαι αθώα, καταδικάζοντας την αύξηση του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στη Γερμανία. Μερικά πανό συνδέουν τους αγώνες στις ΗΠΑ και τη Γερμανία με το σύνθημα Ο πόνος σου είναι ο πόνος μου, ο αγώνας σου είναι ο αγώνας μου. Γερμανικές ομάδες ποδοσφαίρου φορούσαν μπλουζάκια και περιβραχιόνια που έγραφαν Black Lives Matter και γονάτισαν.

Βρετανία. Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στο κέντρο του Λονδίνου στις 7 Ιουνίου. Πολλοί φορούσαν μάσκες με το ο ρατσισμός είναι ο ιός γραμμένο πάνω τους. Οι άνθρωποι φώναζαν, Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι αθώο! Η πορεία έγινε στη μνήμη του Φλόιντ, καθώς και τη μνήμη των έγχρωμων ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία στη Βρετανία. Εκείνη την ημέρα στο Μπρίστολ , οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν σχοινιά για να κατεβάσουν το χάλκινο άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον, ενός εμπόρου σκλάβων του 17ου αιώνα που μετέφερε πάνω από 80.000 άνδρες και γυναίκες από την Αφρική στην Αμερική. Ένας διαδηλωτής έβαλε το γόνατό του στο λαιμό του ανατρεπόμενου αγάλματος, και άλλοι έσυραν το άγαλμα στους δρόμους και το πέταξαν στο λιμάνι.

Ισπανία: Χιλιάδες βγήκαν στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη στις 7 Ιουνίου. Στην αμερικανική πρεσβεία στη Μαδρίτη, το πλήθος φώναξε Δεν μπορώ να αναπνεύσω και Ο ρατσισμός δεν γνωρίζει σύνορα. Η συμμετέχουσα, Leinisa Seemdo, μια 26χρονη Ισπανίδα μεταφραστής από το Πράσινο Ακρωτήριο, είπε: Σε όλες τις χώρες όπου έχω ζήσει, έχω βιώσει διακρίσεις λόγω του χρώματος του δέρματος μου.

Ασία: 14 χώρες

Λίβανος. Εκτός από την απαίτηση δικαιοσύνης για τον Τζορτζ Φλόιντ, οι διαδηλωτές στη Βηρυτό διαμαρτυρήθηκαν για το σύστημα kafala στο Λίβανο, στο οποίο οι μετανάστες εργαζόμενοι γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους, και τα διαβατήριά τους συχνά κατάσχονται.

Κατεχόμενη Παλαιστίνη . Τόσο οι Εβραίοι όσο και οι Παλαιστίνιοι φώναζαν Palestinian lives matter σε διαδηλώσεις. Συνδέθηκαν τα γεγονότα στις ΗΠΑ με τη δολοφονία του Iyad Hallak, ενός αυτιστικού Παλαιστίνου, στην Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα. Η ισραηλινή αστυνομία δικαιολόγησε τη δολοφονία αυτού του ατόμου με αναπηρία ισχυριζόμενη ότι ήταν οπλισμένος, αλλά ο Hallak δεν είχε όπλο. Στη Δυτική Όχθη, ακτιβιστές καλλιτέχνες δημιούργησαν μια τεράστια αναμνηστική εικόνα του Τζορτζ Φλόιντ με μια παλαιστινιακή σημαία.

Τοιχογραφία του Τζορτζ Φλόιντ στον τοίχο του απαρτχάιντ της Δυτικής Όχθης. Φωτογραφία: Dearbhail στο Twitter.

Ιαπωνία. Εκατοντάδες άνθρωποι πολλών εθνικοτήτων διαδήλωσαν στο Τόκιο στις 6 Ιουνίου για να υποστηρίξουν το Black Lives Matter και να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη συμπεριφορά εναντίον ενός Κουρδού άνδρα που αστυνομικοί τονσταμάτησαν κατά την οδήγηση του στις 22 Μαΐου, έσυραν από το αυτοκίνητό του και έριξαν στο έδαφος. Το περιστατικό βιντεοσκοπήθηκε και δημοσιεύτηκε στο Twitter.

Δημοκρατία της Κορέας . Στις 6 Ιουνίου, διαδηλωτές στη Σεούλ κράτησαν πλακάτ στα Κορεάτικα και Αγγλικά καταγγέλλοντας τον ρατσισμό στις ΗΠΑ και τον ρατσισμό εναντίον της κοινότητας μεταναστών της Κορέας. Ο ρατσισμός υπάρχει εδώ στην Κορέα, δήλωσε ο Shim Ji-hoon, οργανωτής διαμαρτυρίας. Είτε τους προερχόμενους από την Κίνα, τους Μαύρους ή άλλους μετανάστες, τους κοροϊδεύουν και τους υποτιμούν. Ο Shim λέει ότι ανησυχεί ότι εάν δεν αντιμετωπιστούν σύντομα, αυτό που συνέβη στον George Floyd θα μπορούσε να συμβεί και εδώ.

Στις 3 Ιουνίου, το Λαϊκό Κόμμα Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας διαδήλωσε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στη Σεούλ.

Το συγκρότημα K-pop BTS έχει επίσης δωρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσει τους διαδηλωτές του Black Lives Matter και κάλεσε τους θαυμαστές του σε χορηγία. Οι υποστήριξη έχει έκτοτε περάσει τα 1 εκατομμύριο δολάρια. Οι οπαδοί του K-pop παγκοσμίως έχουν οικειοποιηθεί ρατσιστικά hashtag στο Twitter, κατακλύζοντας αυτά τα νήματα με βίντεο των αγαπημένων τους ερμηνευτών. Το Bernie Cho, ένα πρακτορείο προώθησης μουσικής στη Σεούλ είπε: Σε πολλούς κορεάτες μουσικούς, υπάρχει βαθύτερος σεβασμός της σημασίας και του αντίκτυπου που έχει ο Μαύρος πολιτισμός όχι μόνο στην προσωπική αλλά και την επαγγελματική τους ζωή.

Μιανμάρ . Εργαζόμενοι και ηγέτες συνδικάτων από την Ομοσπονδία Εργαζομένων Ενδυμάτων Μιανμάρ οργάνωσαν μια φωτογραφία για να δείξουν την αλληλεγγύη τους με τους μαύρους εργαζόμενους στις ΗΠΑ και στον αγώνα κατά του ρατσισμού. (βλέπε φωτογραφία)

Αφρική: 7 χώρες

Νότια Αφρική . Πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στο Κέιπ Τάουν, την Πραιτώρια και το Γιοχάνεσμπεργκ . Το Σοσιαλιστικό Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα στη Νότια Αφρική εξέδωσε δήλωση αλληλεγγύης με την οποία δηλώνει: Ο σκοπός της μαζικής εξέγερσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στη βάναυση δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ είναι σκοπός της διεθνούς εργατικής τάξης. Η δήλωση επεσήμανε ότι, Στη Νότια Αφρική, μια χώρα που εξαρτάται από την εργασία ενός πλειοψηφικού μαύρου πληθυσμού, ο ρατσισμός είναι ακόμα ζωντανός και καλά κρατεί.

Τυνησία . Στις 6 Ιουνίου, άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Τύνιδα για να καταγγείλουν τις διακρίσεις και τη συστηματική βία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον κόσμο, και ζήτησαν μια Τυνησία απαλλαγμένη από ρατσισμό και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το πλήθος κράτησε πανό έφερε μηνύματα όπως Όλοι αιμορραγούσαμε το ίδιο χρώμα, Αν σπείρετε ρατσισμό, θερίζετε επανάσταση, Χωρίς ελευθερία μέχρι να είμαστε ίσοι και Ο αγώνας σας είναι ο αγώνας μου. Το 15% των Τυνήσιων που αναγνωρίζονται ως μαύροι είναι συχνά θύματα λεκτικής κακοποίησης και μερικές φορές σωματικών επιθέσεων.

Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε από την αντιρατσιστική ένωση Mnemty και την Τυνησιακή Ένωση για την Υποστήριξη των Μειονοτήτων. Είμαστε εδώ σήμερα για να πούμε όχι στον ρατσισμό στις ΗΠΑ και παντού στον κόσμο, δήλωσε ο Zied Rouin, συντονιστής της Mnemty. Κάλεσε το κράτος της Τυνησίας να εφαρμόσει στρατηγικές και σχέδια δράσης για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων και της ξενοφοβίας.

Βόρεια Αμερική: 3 χώρες

Μεξικό . Στη Γκουανταλαχάρα, εκατοντάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στις 4 Ιουνίου για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομία της 5ης Μαΐου ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Τζιοβάνι Λόπεζ . Αυτός ο 30χρονος συνελήφθη και σκοτώθηκε επειδή δεν φορούσε μάσκα προσώπου.

Νότια Αμερική και Καραϊβική: εννέα χώρες

Βραζιλία. Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά στο παλάτι της πολιτειακής κυβέρνησης του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η δράση συνέδεσε τον αγώνα κατά των δολοφονιών της αστυνομίας στις ΗΠΑ με την πρόσφατη αστυνομική δολοφονία ενός Βραζιλιάνου Μαύρου έφηβο, του 14χρονου João Pedro Pinto, ο οποίος πυροβολήθηκε στην πλάτη από αστυνομικούς στο Σάο Γκονκάλο . Η αστυνομία διέλυσε τους διαδηλωτές με δακρυγόνα. Στο Σάο Πάολο, 3.000 άτομα συνέδεσαν τον Τζορτζ Φλόιντ με την καταπολέμηση της αστυνομικής βίας που υπέστησαν οι Μαύροι Βραζιλιάνοι.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Η κληρονομιά της επέμβασης του ΝΑΤΟ είναι ζωντανή, καθώς η Λιβύη αντιμετωπίζει την επιδημία του κορονοϊού

Newsteam 0 Comments

Οι επιπτώσεις της παρέμβασης του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να γίνονται αισθητές από τους απλούς Λίβυους σήμερα, μέσω της καταστροφής της υγειονομικής περίθαλψης και των υποδομών της χώρας.

Μετάφραση του άρθρου του JAMAL ELAHEEBOCUS για την ιστοσελίδα του βρετανικού αντιπολεμικού κινήματος Stop The War Coalition(21/5/2020)

Η Λιβύη έχει πληγεί από τον πόλεμο από την εποχή της εξέγερσης της Αραβικής Άνοιξης το 2011, με τη πιο πρόσφατη επίθεση του Χαφτάρ το 2019 στην Τρίπολη, να σκοτώνει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους σε μόλις τρεις μήνες και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Σε ολόκληρη τη χώρα εξακολουθούν να υπάρχουν βαθιές φυλετικές εντάσεις και συγκρούσεις. Υπάρχουν δύο ανταγωνίστριες κυβερνήσεις, καμία από τις οποίες δεν έχει τον έλεγχο της χώρας. Όλα αυτά έχουν καταστεί δυνατά από την απερίσκεπτη παρέμβαση του ΝΑΤΟ το 2011.

Το ΝΑΤΟ δικαιολόγησε την παρέμβασή του για ανθρωπιστικούς λόγους και ισχυρίστηκε ότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που εισήγαγε είχε διεθνή στήριξη, καθώς είχε τη στήριξη ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Φυσικά, είχαν υποστήριξη μόνο για την εφαρμογή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για την προστασία των αμάχων, όχι για την εκστρατεία αλλαγής καθεστώτος που ηγούνταν. Η πεποίθηση ότι οι ανίσχυρες δυνάμεις του Gaddafi επρόκειτο να προκαλέσουν μια αιματηρή σφαγή στη Βεγγάζη, όπως το έθεσε ο David Cameron, ήταν αβάσιμη.

Οι επιπτώσεις της δολοφονίας του Καντάφι και η επακόλουθη αστάθεια εξακολουθούν να γίνονται αισθητές από τους απλούς Λίβυους σήμερα, όχι μόνο λόγω του αριθμού των νεκρών και τραυματιών αμάχων, αλλά και λόγω της έλλειψης νόμου και τάξης και της καταστροφής της υγειονομικής περίθαλψης και της υποδομής της χώρας.

Ως άμεσο αποτέλεσμα του χάους που προκλήθηκε από την παρέμβαση του ΝΑΤΟ με τη βροχή όπλων στη Λιβύη, προμηθεύοντας και τις δύο πλευρές με όπλα, ο στρατός του Χαφτάρ κατάφερε να αναλάβει τον έλεγχο μιας τεράστιας περιοχής γης. Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές υπό τον έλεγχο του Haftar δεν έχουν δει βελτίωση στη ζωή τους.

Η εξάπλωση του κορονοϊού αποτελεί έναν ακόμα κίνδυνο για εκατομμύρια Λίβυους. Επί του παρόντος υπάρχουν 65 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη Λιβύη, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος. Καθώς είναι πιθανό όπως στην Υεμένη και σε άλλες εμπόλεμες χώρες, οι πραγματικοί αριθμοί να είναι άγνωστοι λόγω της έλλειψης εξετάσεων. Υπάρχουν μόνο δύο εργαστήρια τεστ στη Λιβύη, ένα στην Τρίπολη και ένα στη Βεγγάζη.

Το σύστημα υγείας της Λιβύης μετά βίας μπορεί να αντεπεξέλθει σε φυσιολογικές περιόδους, αλλά αντιμέτωπο με μια εξαιρετικά μολυσματική νέα νόσο, όπως ο COVID-19, είναι σαφές ότι εκατομμύρια θα μπορούσαν να πεθάνουν. Πολλές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης έχουν βομβαρδιστεί και όσες παραμένουν άθικτες πρέπει να αντιμετωπίσουν τις απώλειες από τις μάχες και τις αεροπορικές επιθέσεις. Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Λιβύη είπε ότι το σύστημα υγείας της Λιβύης έχει διαλυθεί ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Η κοινή δήλωση του ύπατου αρμοστή του UNHCR και του γενικού γραμματέα του ΠΟΥ, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι Η σύγκρουση και η πανδημία του COVID-19 αποτελούν σημαντική απειλή για τη ζωή στη Λιβύη. Κινδυνεύει η υγεία και η ασφάλεια ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας.

Η δήλωση συνέχιζε, αναφέροντας: Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να εθελοτυφλεί στη σύγκρουση στη Λιβύη και τις καταστροφικές επιπτώσεις της σε πολίτες, συμπεριλαμβανομένων μεταναστών και προσφύγων, σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως και με τις περισσότερες χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχουν υιοθετήσει την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για κατάπαυση του πυρός. Αρχικά, αμφότερες οι πλευρές ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά διήρκεσε μόλις 24 ώρες προτού οι συγκρούσεις συνεχιστούν και πάλι με μεγαλύτερη ένταση. Η κατάπαυση του πυρός στο Ραμαζάνι θα λήξει την επόμενη Δευτέρα και οι μάχες ενδέχεται να συνεχιστούν εξίσου καταστροφικά με πριν.

Μια ειρηνευτική διάσκεψη που διεξήχθη στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ζήτησε την κατάπαυση του πυρός και τις χώρες να υπακούσουν στο εμπάργκο όπλων, το οποίο παραβιάστηκε συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης. Επίσης, εξέδωσε οδικό χάρτη 55 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό δεν κατάφερε να κάνει καμία σημαντική διαφορά.

Ως αποτέλεσμα της συνέχισης του εμπορίου όπλων με τη Λιβύη, ο ειδικός σε νάρκες του ΟΗΕ δήλωσε το Φεβρουάριο ότι η χώρα διαθέτει τα μεγαλύτερα ανεξέλεγκτα αποθέματα πυρομαχικών στον κόσμο, με 150.000 έως 200.000 τόνους. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Γιακούμπ Ελ Χίλο σχολίασε ότι η Λιβύη είναι επίσης το μεγαλύτερο θέατρο μάχης για τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προσθέτοντας ότι ο καθένας έχει κάτι να πετάει στον ουρανό της Λιβύης, όπως φαίνεται.

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση από τη διεθνή κοινότητα, ή ακόμα και από τις δυτικές χώρες, να βοηθήσει στην άμβλυνση των συγκρούσεων και στον τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη, παρά τη σοβαρή απειλή που παρουσιάζει ο κορονοϊός σε έναν πληθυσμό όπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και περισσότεροι από 200.000 εκτοπίστηκαν.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η Δύση είναι διχασμένη για το ποια από τις αντιμαχόμενες πλευρές να υποστηρίξει: ο ΟΗΕ αναγνωρίζει το GNA του Πρωθυπουργού Αλ Σαραζ ως κυβέρνηση της Λιβύης, και αν και οι ΗΠΑ στήριξαν τη δημιουργία του GNA, ο Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε το ρόλο του Χαφτάρ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην προστασία των πόρων της Λιβύης. Η Ιταλία υποστηρίζει επίσης το GNA, ωστόσο επιθυμεί να αποτρέψει τους μετανάστες να εγκαταλείψουν τη Λιβύη και να επιχειρήσουν να φτάσει στην Ιταλία, κάτι που θα απαιτούσε εν μέρει τον τερματισμό του πολέμου. Η Γαλλία προσέφερε διπλωματική στήριξη στον Χαφτάρ, εμποδίζοντας δήλωση της ΕΕ που καλεί τον Χαφτάρ να τερματίσει την επίθεση στην Τρίπολη. Υπάρχουν ανησυχίες ότι η Γαλλία μπορεί να παρέχει στρατιωτική βοήθεια για την υποστήριξη του Χαφτάρ. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σιωπηλό ως προς το θέμα αυτό, ενδεχομένως ως συνέπεια της προηγούμενης καταστροφικής παρέμβασής του.

Ως βασικός συμμετέχων στην επέμβαση πριν από εννέα χρόνια, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει τώρα να δράσει με βάση την υποστήριξή για την παγκόσμια κατάπαυση του πυρός, την οποία εξέφρασε ο Dominic Raab στις αρχές Απριλίου, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής. Είναι επιτακτική ανάγκη να καταβληθεί νέα προσπάθεια για την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου τον Ιανουάριο, και ειδικότερα πρέπει να δοθεί τέλος στην εισαγωγή όπλων στη Λιβύη.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Η κληρονομιά της επέμβασης του ΝΑΤΟ ζει καθώς η Λιβύη αντιμετωπίζει την επιδημία του κορονοϊού

Newsteam 0 Comments

Οι επιπτώσεις της παρέμβασης του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να γίνονται αισθητές από τους απλούς Λίβυους σήμερα, μέσω της καταστροφής της υγειονομικής περίθαλψης και των υποδομών της χώρας.

Μετάφραση του άρθρου του JAMAL ELAHEEBOCUS για την ιστοσελίδα του βρετανικού αντιπολεμικού κινήματος Stop The War Coalition(21/5/2020)

Η Λιβύη έχει πληγεί από τον πόλεμο από την εποχή της εξέγερσης της Αραβικής Άνοιξης το 2011, με τη πιο πρόσφατη επίθεση του Χαφτάρ το 2019 στην Τρίπολη, να σκοτώνει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους σε μόλις τρεις μήνες και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Σε ολόκληρη τη χώρα εξακολουθούν να υπάρχουν βαθιές φυλετικές εντάσεις και συγκρούσεις. Υπάρχουν δύο ανταγωνίστριες κυβερνήσεις, καμία από τις οποίες δεν έχει τον έλεγχο της χώρας. Όλα αυτά έχουν καταστεί δυνατά από την απερίσκεπτη παρέμβαση του ΝΑΤΟ το 2011.

Το ΝΑΤΟ δικαιολόγησε την παρέμβασή του για ανθρωπιστικούς λόγους και ισχυρίστηκε ότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που εισήγαγε είχε διεθνή στήριξη, καθώς είχε τη στήριξη ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Φυσικά, είχαν υποστήριξη μόνο για την εφαρμογή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για την προστασία των αμάχων, όχι για την εκστρατεία αλλαγής καθεστώτος που ηγούνταν. Η πεποίθηση ότι οι ανίσχυρες δυνάμεις του Gaddafi επρόκειτο να προκαλέσουν μια αιματηρή σφαγή στη Βεγγάζη, όπως το έθεσε ο David Cameron, ήταν αβάσιμη.

Οι επιπτώσεις της δολοφονίας του Καντάφι και η επακόλουθη αστάθεια εξακολουθούν να γίνονται αισθητές από τους απλούς Λίβυους σήμερα, όχι μόνο λόγω του αριθμού των νεκρών και τραυματιών αμάχων, αλλά και λόγω της έλλειψης νόμου και τάξης και της καταστροφής της υγειονομικής περίθαλψης και της υποδομής της χώρας.

Ως άμεσο αποτέλεσμα του χάους που προκλήθηκε από την παρέμβαση του ΝΑΤΟ με τη βροχή όπλων στη Λιβύη, προμηθεύοντας και τις δύο πλευρές με όπλα, ο στρατός του Χαφτάρ κατάφερε να αναλάβει τον έλεγχο μιας τεράστιας περιοχής γης. Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές υπό τον έλεγχο του Haftar δεν έχουν δει βελτίωση στη ζωή τους.

Η εξάπλωση του κορονοϊού αποτελεί έναν ακόμα κίνδυνο για εκατομμύρια Λίβυους. Επί του παρόντος υπάρχουν 65 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη Λιβύη, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος. Καθώς είναι πιθανό όπως στην Υεμένη και σε άλλες εμπόλεμες χώρες, οι πραγματικοί αριθμοί να είναι άγνωστοι λόγω της έλλειψης εξετάσεων. Υπάρχουν μόνο δύο εργαστήρια τεστ στη Λιβύη, ένα στην Τρίπολη και ένα στη Βεγγάζη.

Το σύστημα υγείας της Λιβύης μετά βίας μπορεί να αντεπεξέλθει σε φυσιολογικές περιόδους, αλλά αντιμέτωπο με μια εξαιρετικά μολυσματική νέα νόσο, όπως ο COVID-19, είναι σαφές ότι εκατομμύρια θα μπορούσαν να πεθάνουν. Πολλές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης έχουν βομβαρδιστεί και όσες παραμένουν άθικτες πρέπει να αντιμετωπίσουν τις απώλειες από τις μάχες και τις αεροπορικές επιθέσεις. Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Λιβύη είπε ότι το σύστημα υγείας της Λιβύης έχει διαλυθεί ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Η κοινή δήλωση του ύπατου αρμοστή του UNHCR και του γενικού γραμματέα του ΠΟΥ, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι Η σύγκρουση και η πανδημία του COVID-19 αποτελούν σημαντική απειλή για τη ζωή στη Λιβύη. Κινδυνεύει η υγεία και η ασφάλεια ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας.

Η δήλωση συνέχιζε, αναφέροντας: Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να εθελοτυφλεί στη σύγκρουση στη Λιβύη και τις καταστροφικές επιπτώσεις της σε πολίτες, συμπεριλαμβανομένων μεταναστών και προσφύγων, σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως και με τις περισσότερες χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχουν υιοθετήσει την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για κατάπαυση του πυρός. Αρχικά, αμφότερες οι πλευρές ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά διήρκεσε μόλις 24 ώρες προτού οι συγκρούσεις συνεχιστούν και πάλι με μεγαλύτερη ένταση. Η κατάπαυση του πυρός στο Ραμαζάνι θα λήξει την επόμενη Δευτέρα και οι μάχες ενδέχεται να συνεχιστούν εξίσου καταστροφικά με πριν.

Μια ειρηνευτική διάσκεψη που διεξήχθη στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ζήτησε την κατάπαυση του πυρός και τις χώρες να υπακούσουν στο εμπάργκο όπλων, το οποίο παραβιάστηκε συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης. Επίσης, εξέδωσε οδικό χάρτη 55 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό δεν κατάφερε να κάνει καμία σημαντική διαφορά.

Ως αποτέλεσμα της συνέχισης του εμπορίου όπλων με τη Λιβύη, ο ειδικός σε νάρκες του ΟΗΕ δήλωσε το Φεβρουάριο ότι η χώρα διαθέτει τα μεγαλύτερα ανεξέλεγκτα αποθέματα πυρομαχικών στον κόσμο, με 150.000 έως 200.000 τόνους. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Γιακούμπ Ελ Χίλο σχολίασε ότι η Λιβύη είναι επίσης το μεγαλύτερο θέατρο μάχης για τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προσθέτοντας ότι ο καθένας έχει κάτι να πετάει στον ουρανό της Λιβύης, όπως φαίνεται.

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση από τη διεθνή κοινότητα, ή ακόμα και από τις δυτικές χώρες, να βοηθήσει στην άμβλυνση των συγκρούσεων και στον τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη, παρά τη σοβαρή απειλή που παρουσιάζει ο κορονοϊός σε έναν πληθυσμό όπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και περισσότεροι από 200.000 εκτοπίστηκαν.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η Δύση είναι διχασμένη για το ποια από τις αντιμαχόμενες πλευρές να υποστηρίξει: ο ΟΗΕ αναγνωρίζει το GNA του Πρωθυπουργού Αλ Σαραζ ως κυβέρνηση της Λιβύης, και αν και οι ΗΠΑ στήριξαν τη δημιουργία του GNA, ο Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε το ρόλο του Χαφτάρ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην προστασία των πόρων της Λιβύης. Η Ιταλία υποστηρίζει επίσης το GNA, ωστόσο επιθυμεί να αποτρέψει τους μετανάστες να εγκαταλείψουν τη Λιβύη και να επιχειρήσουν να φτάσει στην Ιταλία, κάτι που θα απαιτούσε εν μέρει τον τερματισμό του πολέμου. Η Γαλλία προσέφερε διπλωματική στήριξη στον Χαφτάρ, εμποδίζοντας δήλωση της ΕΕ που καλεί τον Χαφτάρ να τερματίσει την επίθεση στην Τρίπολη. Υπάρχουν ανησυχίες ότι η Γαλλία μπορεί να παρέχει στρατιωτική βοήθεια για την υποστήριξη του Χαφτάρ. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σιωπηλό ως προς το θέμα αυτό, ενδεχομένως ως συνέπεια της προηγούμενης καταστροφικής παρέμβασής του.

Ως βασικός συμμετέχων στην επέμβαση πριν από εννέα χρόνια, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει τώρα να δράσει με βάση την υποστήριξή για την παγκόσμια κατάπαυση του πυρός, την οποία εξέφρασε ο Dominic Raab στις αρχές Απριλίου, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής. Είναι επιτακτική ανάγκη να καταβληθεί νέα προσπάθεια για την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου τον Ιανουάριο, και ειδικότερα πρέπει να δοθεί τέλος στην εισαγωγή όπλων στη Λιβύη.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Τόμας Σανκάρα στην Μπουρκίνα Φάσο

Newsteam 0 Comments

Πηγή: Africa News

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά τα αποκαλυπτήρια ενός αρχικού χάλκινου αγάλματος του Τόμας Σάγκυρα, η κυβέρνηση αποκάλυψε ένα ακόμα ίδιο έργο.

Επικρίσεις ακολούθησαν το άγαλμα του Μαρτίου του 2019, το οποίο ορισμένοι είπαν ότι δεν ήταν δίκαιο για τον πρώην ηγέτη του Μπουρκινάμπε – σε ότι αφορά την εμφάνισή του.

Ο επικρινόμενος γλύπτης, Ζαν Λουκ Μπαμπάρα, επέστρεψε στην επιτροπή σχεδίου και σκέφτηκε το νέο, το οποίο πολλοί αναφέρουν ότι αποτελεί αναβάθμιση από την πρώτη εργασία.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Alpha Barry δήλωσε στον γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RFI: Είναι δύσκολο να πει κανείς αν μπορεί κάποιος να συλλάβει 100% τον Τόμας Σάγκυρα, αλλά αυτό που έχουμε [τώρα] τον εκπροσωπεί και αυτό είναι που έχει μεγαλύτερη σημασία.

Η κυβέρνηση έχει στηρίξει σθεναρά το έργο αυτό για να λάβει μνημείο αντάξιο του ονόματός του, τόνισε.

Ο γλύπτης Jean Luc είχε επίσης κάποια άμυνα για την αρχική εργασία: Αυτό που δεν λειτούργησε την πρώτη φορά ήταν η [σύντομη] προθεσμία, είπε, μετά υπήρχαν οι καιρικές συνθήκες.

Η χύτευση χαλκού με χαμένους κηρούς χρησιμοποιεί υλικό που λιώνει σε ζεστό καιρό. Στο 45C έλιωσε, σε σημείο που μερικά τμήματα έχασαν το σχήμα τους στο στάδιο της χύτευσης.

Τα πρώτα αποκαλυπτήρια του μνημείου που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου έγιναν στο περιθώριο του Αφρικανικού φεστιβάλ κινηματογράφου του 2019, Fespaco. Έγινε από τον πρόεδρο Marc Roch-Kabore μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Γκάνας Τζέρι Τζον Ρόουλινγκς.

Ο άνθρωπος Τόμας Σάνκαρα – Ο Τσε Γκεβάρα της Αφρικής

Ο Σανκάρα, χαιρετισμένος ως πατέρας της επανάστασης, δολοφονήθηκε σε πραξικόπημα το 1987 μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία. Έχει γίνει σύμβολο παναφρικανισμού, ο οποίος εξακολουθεί να είναι διάσημος από μεγάλο αριθμό νέων Αφρικανών.

Συμμετείχε ενεργά στο Παναφρικανικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και του αποδίδεται η αναγνώριση ότι του προσδίδει μια πραγματικά διεθνή διάσταση.

Το άγαλμα κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής Μνημείων στην έδρα του Εθνικού Συμβουλίου της Επανάστασης, όπου σκοτώθηκε ο Πρόεδρος Σανκάρα, και έχει ύψος πέντε μέτρων.

Ο Σανκάρα, ανέλαβε την εξουσία το 1983, όταν διατέλεσε πρωθυπουργός. Αντιμετώπισε μια αυξανόμενη πρόκληση στη χώρα λόγω των ασυμβίβαστων επιλογών του, ενώ η καταγγελία του για τον ιμπεριαλισμό του χάρισε ισχυρή εξωτερική εχθρότητα.

Σκοτώθηκε μαζί με δώδεκα συντρόφους από κομάντο στις 15 Οκτωβρίου 1987 κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος που έφερε στην εξουσία τον τότε αναπληρωτή του Blaise Compaoré.

Ο τελευταίος, ύποπτος για συμμετοχή στη συνωμοσία από πολλούς Μπουρκιναμπέ, ανατράπηκε κατά τη διάρκεια λαϊκής εξέγερσης στις 31 Οκτωβρίου 2014.

Από την Guernica
Από την Guernica

Διάβασε το »

Χρειάζεται μια επανάσταση για να βρεθεί μια λύση

Newsteam 0 Comments

Μεταφράσαμε το εβδομαδιαίο δελτίο του Vijay Prashad, Ινδού ιστορικού, δημοσιογράφου και διευθυντή της Τριηπειρωτικής: Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών*.

Ομολογώ εκ των προτέρων ότι πρόκειται για ένα δύσκολο ενημερωτικό δελτίο. Πρόκειται για το χρέος. Υπάρχει μια αναίμακτη ποιότητα στον τρόπο με τον οποίο μιλάμε για το χρέος των φτωχότερων εθνών. Δεν υπάρχει τίποτα ποιητικό εδώ. Οι αριθμοί είναι δυσάρεστοι, το αποτέλεσμά τους σοκάρει.

Στα μέσα Απριλίου, δεκαοκτώ αρχηγοί κυβερνήσεων από την Αφρική και την Ευρώπη παρότρυναν δημόσια την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, και τη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης, καθώς και άλλους περιφερειακούς οργανισμούς, να ανακοινώσουν άμεση αναστολή όλων των διμερών και πολυμερών πληρωμών χρεών, δημόσιων και ιδιωτικών, μέχρι να περάσει η πανδημία. Εν τω μεταξύ, ζητήθηκε από τους εν λόγω οργανισμούς -και άλλους- να παράσχουν ρευστότητα για την προμήθεια βασικών αγαθών και βασικών ιατρικών προμηθειών.

Στις 30 Απριλίου, ο Abiy Ahmed, πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, έγραψε ότι η έκκληση για αναβολή του χρέους είναι ανεπαρκής. Αυτό που χρειαζόταν ήταν η διαγραφή του χρέους. Το 2019, εξήντα τέσσερις χώρες ανά τον κόσμο (οι μισές εξ αυτών στην αφρικανική ήπειρο) δαπάνησαν περισσότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους τους παρά για την υγειονομική περίθαλψη. Oι κυβερνήσεις σε 121 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δαπάνησαν το 10,7% των εσόδων τους για τη δημόσια υγεία, ενώ αφαίρεσαν το 12,2% για τις πληρωμές εξωτερικού χρέους. Η Αιθιοπία, ο έγραψε ο Ahmed, ξοδεύει τα διπλάσια για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους από ό,τι για την υγεία. Πέρυσι, το ΔΝΤ είπε ότι η Αιθιοπία ήταν μία από τις πέντε ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο. Αυτό δεν θα συμβαίνει πλέον λόγω των επιπτώσεων του νέου coronavirus. Η Αιθιοπία, σημείωσε ο Ahmed, θα ολισθήσει σε κρίση του κορονοϊού.

Στα τέλη Μαρτίου, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα παρέχει μια νέα διευκόλυνση αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για να αποτρέψει τις χώρες από το να πέσουν στη κρίση του κορονοϊού (υπό την πίεση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, το ΔΝΤ απέκλεισε τη Βενεζουέλα). Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, περισσότερες από εκατό χώρες ζήτησαν βοήθεια από το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ και οι G20 είτε ακύρωσαν πληρωμές χρέους για τους επόμενους έξι μήνες είτε πάγωσαν χρέη για το υπόλοιπο του έτους. Οι G20 ανέφεραν ότι η εξυπηρέτηση χρέους ύψους 32 δις δολαρίων προς επίσημους, ιδιωτικούς και πολυμερείς πιστωτές θα ανασταλεί σε 76 χώρες. Τα τρέχοντα αποθέματα χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών υπερβαίνουν τα 8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η απουσία οποιασδήποτε διεθνούς αρχής για το χρέος σημαίνει ότι οι πρωτοβουλίες αυτές είναι ανεπαρκείς. Οι ιδιώτες πιστωτές δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν αυτές τις πρωτοβουλίες, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές από τις υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να εξοφλούν το χρέος τους προς αυτούς. Γίνεται λόγος για τη δημιουργία μιας κεντρικής πιστωτικής διευκόλυνσης που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου οι χρεωμένες χώρες θα μπορούν να καταθέτουν το χρέος τους και να επιτρέπουν στην Παγκόσμια Τράπεζα να συναλλάσσεται με τους πιστωτές. μετά την εξαφάνιση του κορονοϊού, η κατάσταση του χρέους θα επανεκτιμηθεί.

Kalia Venereo (Ντομίνιο Κούβα), Ποτέ Κακό, 2020.

Πολύ πιο φιλόδοξη είναι η πρόταση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) για τη σύσταση μιας Διεθνούς Αρχής για το Χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών. Το όργανο αυτό θα έχει διπλή εντολή: πρώτον, να επιβλέπει τυχόν προσωρινή αναστολή των αποπληρωμών του χρέους προκειμένου να αποτρέψει γεγονότα όπως η ύφεση του κορονοϊού· δεύτερον, να εξετάσει προσεκτικά την αναγκαιότητα της βασικής ελάφρυνσης του χρέους (συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής του χρέους). Η UNCTAD υπέβαλε παρόμοιες προτάσεις το 1986, το 1998, το 2001 και το 2015· Κάθε φορά οι ισχυροί πιστωτές και τα πλούσια έθνη απέρριψαν αυτή την προσέγγιση. Το 1985, η κυβέρνηση της Κούβας φιλοξένησε τη Διάσκεψη για το Χρέος της Αβάνας, όπου ο Φιντέλ Κάστρο έκανε έκκληση για μια Διαγραφή Χρέους του Τρίτου Κόσμου για να πιέσει τους πιστωτές να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι τεράστιες πιέσεις στα λιγότερο αισιόδοξα κράτη εκτροχιάζουν αυτή την προσέγγιση. Ούτε η UNCTAD ούτε η Διάσκεψη για το Χρέος της Αβάνας μπόρεσαν να κινητοποιήσουν αυτή την ημερήσια διάταξη. Τώρα επιστρέφει στο τραπέζι.

Στις 16 Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin δήλωσε απερίφραστα ότι οι ΗΠΑ εναντιώνονται σε οποιοδήποτε από αυτά τα πιο ενεργητικά μέτρα. Το μεγαλύτερο που θα δεχόντουσαν οι ΗΠΑ ήταν η χρονικά δεσμευμένη αναστολή των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους στη Λέσχη των G20 και του Παρισιού (επίσημοι πιστωτές), ενώ η Λέσχη του Λονδίνου (ιδιώτες πιστωτές) θα κληθεί να ενεργήσει σε εθελοντική βάση. Όχι μόνο οι ΗΠΑ έχουν στυλώσει τα πόδια για να αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάλληλη άμεση ανακούφιση, ενώ έχουν δηλώσει ακόμα ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί καμία μακροπρόθεσμη διαγραφή χρέους. Αν υπάρχει κρίση του κορονοϊού στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου, τότε δεν πειράζει.

Ezrena Marwan, Αντικείμενα και Εργασία, 2020.

Μία από τις χώρες που θα εισέλθει σε μια ύφεση του κορονοϊού είναι η Τζαμάικα, όπου ο υπουργός Οικονομικών και Δημόσιας Υπηρεσίας Nigel Clarke είπε ότι ο τομέας του τουρισμού δεν λειτουργεί και η προοπτική και η χρονική στιγμή της επανέναρξης παραμένουν ασαφείς. Τον Νοέμβριο του 2019, η Τζαμάικα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της έναντι δανείου του ΔΝΤ· Η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ, Ούμα Ραμαρίσναν, είπε ότι η Τζαμάικα ήταν έτοιμη για ένα λαμπρό μέλλον. Αλλά αυτά τα φιλικά λόγια ήρθαν στο τέλος μιας διαδικασίας τρομερής λιτότητας στο νησί.

Ο Christophe Simpson, πρόεδρος της Jamaica Lands, μίλησε στην Τριηπειρωτική: Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών σχετικά με την κατάσταση του χρέους και την υγειονομική περίθαλψη στην Τζαμάικα. Ο Simpson τονίζει ότι, στην Τζαμάικα, το 90% του πληθυσμού προέρχεται από ανθρώπους που είχαν υποδουλωθεί, των οποίων το εργατικό δυναμικό κλάπηκε από τους Βρετανούς. Όταν οι άνθρωποι κέρδισαν την ελευθερία τους, το βρετανικό υπουργείο οικονομικών αποζημίωσε τους ιδιοκτήτες φυτειών για την απώλεια της περιουσίας τους. Tο δάνειο που πήρε η βρετανική κυβέρνηση για να πληρώσει τους ιδιοκτήτες των φυτειών δεν αποπληρώθηκε μέχρι το 2015, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron ήρθε στην Τζαμάικα για να πει ότι οι αποζημιώσεις για τους πρώην υποδουλωμένους ανθρώπους και τους απογόνους τους ήταν εκτός συζήτησης. Η αποικιοκρατία άφησε την Τζαμάικα εξαρτημένη από τον τουρισμό, με περιορισμένη οικονομική κυριαρχία.

Βρισκόμαστε σε έναν ατελείωτο κύκλο χρέους, είπε ο Simpson. Διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ έθεσαν όρους για τα χρήματα που δανείζουν, έτσι ώστε -για παράδειγμα- να μην επιτρέπεται να δαπανούμε πάνω από το 9% του ΑΕΠ μας σε μισθούς του δημόσιου τομέα. Η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση αντιμετωπίζουν περικοπές, πράγμα που σημαίνει ότι οι νοσοκόμες και οι δάσκαλοι είναι χαμηλόμισθοι. Νοσοκόμες και δάσκαλοι δελεάζονται με υποσχέσεις για υψηλότερους μισθούς σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Βρετανία. Ωφελούνται ουσιαστικά από το χρέος μας, εξήγησε ο Simpson. Οι πολίτες της Τζαμάικα παρέχουν ο ένας στον άλλο δωρεάν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τριτοβάθμια εκπαίδευση με το ήμισυ του κόστους· Το 80% των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εγκαταλείπουν το νησί για να εργαστούν στο εξωτερικό. Η Τζαμάικα, η οποία ληστεύεται εδώ και αιώνες, επιδοτεί στην πράξη τους τομείς υγειονομικής περίθαλψης στα κράτη του Βορείου Ατλαντικού.

Η Elean Thomas (1947-2004), ιδρύτρια του Εργατικού Κόμματος της Τζαμάικα, στο βιβλίο της Πριν μπορέσουν να μιλήσουν για τα λουλούδια: Ρυθμοί του κόσμου(1988) σκέφτηκε πόσο συχνά της ζητήθηκε να μην παρεμβαίνει στην πολιτική, ή -όπως το έθεσε στην έξυπνη τζαμαϊκανή παραλλαγή- στα politricks(πολιτικές εξαπατήσεις). Ούτε η πείνα ούτε η κακή υγεία έχουν να κάνουν με οτιδήποτε άλλο πέρα από την πολιτική, καθώς μέσω πολιτικών αποφάσεων κλέβονται πόροι από ανθρώπους που στη συνέχεια υποφέρουν από τις αδικίες της φτώχειας.

Πώς να μην έχω καμία σχέση με την πολιτική;

όταν οι πολιτικές εξαπατήσεις κάνουν συμφωνία μαζί μου.

Πάρτε για παράδειγμα…

η Βίβλος λέει

Από τον ιδρώτα του μετώπου σας

θα φάτε ψωμί

Αλλά δεν ξέρετε

πως ολόκληρος κόσμος

ποτάμια

κάθε μέρα

ακόμα δεν μπορεί να βρει ψωμί

για φαγητό;

Πολιτικές εξαπατήσεις

Αυτές είναι που αποφασίζουν.

Vikas Thakur, Σπίτι, ένα μακρινό όνειρο για τους μετανάστες εργάτες της Ινδίας, 2020.

Η τριηπειρωτική μας: Φάκελος του Ινστιτούτου Κοινωνικής Έρευνας αριθ. 28 (Μάιος 2020) στο CoronaShock: Ένας ιός και ο κόσμος επικεντρώνονται στην πολιτική -ή στα politricks- της στιγμής. Ο ιός της λιτότητας και της αναγκαστικής εξυπηρέτησης του χρέους παρήγαγε μια εύθραυστη παγκόσμια τάξη στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, o οποίoς έχει καταρρεύσει μετά την παγκόσμια πανδημία. Ο φάκελος περιδιαβαίνει το πολιτικό πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού, το οποίο έχει διαβρώσει τα βασικά κοινωνικά ιδρύματα που παρέχουν υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, δημιουργώντας έναν κόσμο στον οποίο η μη παραγωγική χρηματοδότηση κάνει κουμάντο και η πλατφόρμες ή οι διαδικτυακές εταιρείες κατέχουν μεγάλο μέρος της οικονομίας.

Μαζί με τη Διεθνή Λαϊκή Συνέλευση, η Τριηπειρωτική:Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας συνέταξε δήλωση 16 σημείων η οποία περιλαμβάνει άμεση ανακούφιση και μακροπρόθεσμα μέτρα. Στον πιο πρόσφατο φάκελό μας, εξετάζουμε προσεκτικά μία από αυτές τις πολιτικές, την έκκληση για ένα Καθολικό Βασικό Εισόδημα (UBI). Εκφράζουμε την κριτική μας για το σχέδιο UBI, παρουσιάζοντας την εκτίμηση μας γιατί αυτό πρέπει να είναι ένα ενιαίο καθολικό σύστημα και για το λόγο αυτό πρέπει να χρηματοδοτείται από φόρους επί των πλουσίων και επί των κερδών και όχι απλώς από την κατάργηση άλλων κοινωνικών υπηρεσιών. Ακολουθούμε μια σοσιαλιστική προσέγγιση για το UBI, επιμένοντας να λειτουργει συμπληρωματικα μαζι με τους υπολοιπους κοινωνικους μισθους και οχι σαν επιδομα για τους φτωχους οι οποιοι το αξιζουν, εγκαταλείποντας ποιος πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις και ποιος όχι.

Ο φάκελος αριθ. 28 έχει εικονογράφηση από οκτώ καλλιτέχνες από την Κούβα στη Μαλαισία, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να φτιάξουν εικόνες που απεικονίζουν το Μεγάλο Κλείδωμα. Αυτό το ενημερωτικό δελτίο μοιράζεται μέρος της δουλειάς τους.

Η συνεργασία με τους καλλιτέχνες αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό της δουλειάς μας. Για τον λόγο αυτόν, έχουμε συνεργαστεί με τη Διεθνή Λαϊκή Συνέλευση και τη Διεθνή Εβδομάδα Αντιιμπεριαλιστικού Αγώνα για τη διεξαγωγή μιας έκθεσης αφίσας με τέσσερις διαφορετικές έννοιες – καπιταλισμός, νεοφιλελευθερισμός, υβριδικός πόλεμος και ιμπεριαλισμός. Σας παρακαλώ να προωθήσετε ευρέως το κάλεσμα για αυτή την έκθεση.

Dar Yasin (Associated Press), Srinagar, Κασμίρ, 9 Αυγούστου 2019.

Τρεις φωτογράφοι από το AP – Dar Yasin, Mukhtar Khan και Channi Anand – κέρδισαν το Βραβείο Πούλιτζερ για τη φωτογραφία τους για αγώνες στο εσωτερικό του Κασμίρ. Παρακαλώ δείτε το Κόκκινο Συναγερμό για το Κασμίρ.

*Η Τριηπειρωτική Διάσκεψη ήταν ένα συνέδριο επαναστατικών κινημάτων από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1966 στην Κούβα. Η διάσκεψη προέκυψε από τα κράτη που εξήλθαν από το αντιαποικιακό κίνημα και δημιούργησαν το Κίνημα των Αδεσμεύτων(NAM), αλλά και κινήματα με ημιτελείς αντιαποικιοκρατικούς πολέμους εθνικής απελευθέρωσης, τα οποίοι είχαν πιο ριζοσπαστικό πρόταγμα και τα οποία είχαν συγκεντρωθεί το 1957 στον Αφρικανο-ασιατικό Λαϊκό Οργανισμό Αλληλεγγύης (AAPSO).

Η Τριηπειρωτική Διάσκεψη έθεσε στόχους, την ειρήνη και το σοσιαλισμό, όπως και να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα που θα οδηγούσαν σε αυτόν τον στόχο.

Η Τριηπειρωτική: Το Ινστιτούτο Κοινωνικής Έρευνας, αποτελεί συνέχεια της κληρονομιάς της Τριηπειρωτικής Διάσκεψης.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διεθνιστικής επαφής με τα αντιιμπεριαλιστικά επαναστατικά κινήματα του κόσμου, η GuernicaEu ανακοίνωσε στις 3 Απριλίου 2020 την συνεργασία με την Τριηπειρωτική: Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών, για την μετάφραση στα ελληνικά των εβδομαδιαίων δελτίων της.

Από την Guernica

Διάβασε το »

Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στην Σομαλία κλιμακώνονται, ενώ ο κορονοϊός εξαπλώνεται

Newsteam 0 Comments

Ο Nick Turse είναι ένας συνεργάτης συγγραφέας για το The Intercept, που αναφέρεται στην εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Την επόμενη φορά θα έρθουν να μετρήσουν τους νεκρούς: Πόλεμος και Επιβίωση στο Νότιο Σουδάν, καθώς και των Πεδίο Μάχης του Αύριο: Πόλεμοι δια αντιπροσώπων των ΗΠΑ και μυστικές επιχειρήσεις στην Αφρική, και Σκοτώστε ο,τι κινείται: Ο Πραγματικός Αμερικανικός Πόλεμος στο Βιετνάμ. Έχει γράψει για τους New York Times, τους Los Angeles Times, το San Francisco Chronicle, το Nation και τη Village Voice, μεταξύ άλλων δημοσιεύσεων. Έχει λάβει το Βραβείο Ridenhour Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, το Βραβείο James Aronson για τη Δημοσιογραφία της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και την Αδελφότητα Guggenheim. Είναι συνεργάτης του Εθνικού Ινστιτούτου και αρχισυντάκτης του TomDispatch.com.

ΣΤΟΥΣ ΠΡΏΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙ ΜΗΝΕΣ του τρέχοντος έτους, η Διοίκηση της Αφρικής των ΗΠΑ διεξήγαγε περισσότερες αεροπορικές επιδρομές στη Σομαλία από ό,τι κατά σε όλη διάρκεια την οκταετή θητεία του Μπαράκ Ομπάμα.

Η μαζική κλιμάκωση του αδήλωτου πολέμου της Αμερικής στη Σομαλία έρχεται ενώ ο Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. António Guterres έχει επανειλημμένα απευθύνει έκκληση για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Θα πρέπει να υπάρχει μόνο ένας αγώνας στον κόσμο μας σήμερα, ο κοινός αγώνας μας κατά του Covid-19, επανέλαβε στις 3 Απριλίου. Πρέπει να κινητοποιήσουμε κάθε ουγγιά ενέργειας για να τον νικήσουμε.

Την ίδια ημέρα, η AFRICOM διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή με στόχο τρομοκράτες της al-Shabaab στην περιοχή Bush Madina της Σομαλίας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της διοίκησης. Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι πέντε μέλη της al-Shabab σκοτώθηκαν στο χτύπημα.

Από τις αρχές του έτους, η AFRICOM ανακοίνωσε 39 αεροπορικές επιθέσεις στη Σομαλία. Η διοίκηση ανακοίνωσε συνολικά 36 τέτοιες επιθέσεις από το 2009 έως το 2017, υπό τον Ομπάμα, οι οποίες κορυφώθηκαν το 2016 με 19 δηλωμένες αεροπορικές επιθέσεις. Πέρυσι, υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν 63 αεροπορικές επιθέσεις στη Σομαλία, οι περισσότερες από ποτέ σε ένα χρόνο.

Είναι ευθύνη της διοίκησής μας να στηρίξει τους εταίρους μας, ώστε αυτή η τρομοκρατική ομάδα να μην μπορεί να επεκταθεί και να χτυπήσει την πατρίδα των ΗΠΑ όπως επιθυμούν να κάνουν οι ηγέτες της, ανέφερε ο Στρατηγός του Σώματος Ναυτικών των ΗΠΑ Brig. Gen. Bradford J. Gering, υποδιευθυντής επιχειρήσεων της AFRICOM, μετά το χτύπημα της 3ης Απριλίου στους στόχους της al-Shabab, το οποία ακολούθησαν επιθέσεις στις 5, 6, 9 και 10 Απριλίου. Η AFRICOM δεν απάντησε σε αίτημα για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την αύξηση των επιθέσεων εγκαίρως για δημοσίευση.

Ο υψηλός ρυθμός των εναέριων και επίγειων επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Σομαλία φαίνεται να επικεντρώνεται στην υποστήριξη των προσπαθειών των σομαλικών κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων της [Αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία] να απομακρύνουν την τρομοκρατική ομάδα από τα προπύργιά της, είπε ο Κρις Γουντς, διευθυντής της Airwars, μιας ομάδας επιτήρησης αεροπορικών επιθέσεων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχει επίσης σημαντικός αριθμός χτυπημάτων που στοχεύουν στην ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η αύξηση στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ έρχεται καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στη Σομαλία αυξάνεται παρομοίως. Στις 8 Απριλίου, υπήρξαν 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Σομαλία. Από την Τετάρτη, υπήρχαν 286. Οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν μολυνθεί δεν έχουν ιστορικό ταξιδιών στο εξωτερικό, υποδεικνύοντας τοπική μετάδοση της νόσου και ανησυχητικές προοπτικές για το μέλλον. ιδιαίτερα μεταξύ των πολλών εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, ή των IDP, που έχουν χάσει τα σπίτια τους από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ της al-Shabab και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Σομαλίας, η οποία υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τα κρούσματα να μην εντοπιστούν ή να μη διαγνωστούν εάν ξεκινήσει η μετάδοση από την κοινότητα και διαδοθεί ευρέως, αναφέρει έκθεση της Υπηρεσίας Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στις 20 Απριλίου. Ο αντίκτυπος στα 2,6 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένων που ζουν σε περισσότερους από 2.000 πολυπληθείς οικισμούς με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και νερού, καθαριότητας και υγιεινής θα είναι καταστροφικός.

Ενώ κυκλοφορούν αναφορές για πιθανές στρατιωτικές υποχωρήσεις των ΗΠΑ, ακόμη και κλείσιμο βάσεων στην Αφρική, ο αριθμός των αμερικανικών φυλάκιων στη Σομαλία είναι σημαντικός και είναι έτοιμος να επεκταθεί. Υπάρχουν πέντε αμερικανικές βάσεις στη Σομαλία, οι δεύτερες περισσότερες στην ήπειρο μετά την Νιγηρία, σύμφωνα με παλαιότερα μυστικά έγγραφα σχεδιασμού της AFRICOM που αποκαλύφθηκαν από το Intercept στις αρχές του τρέχοντος έτους. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μία από αυτές τις βάσεις, ένα αμερικάνικο φυλάκιο στο Baledogle, δέχθηκε επίθεση από την al-Shabab. Και τον Ιανουάριο, η τρομοκρατική οργάνωση επιτέθηκε στη βάση των ΗΠΑ στο Manda Bay της Κένυας, σκοτώνοντας ένα μέλος της Αμερικανικής υπηρεσίας και δύο εξωτερικούς συνεργάτες των ΗΠΑ.

Ο Chris Woods του Airwars επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το ευρέως διασπαρμένο αποτύπωμα του AFRICOM από διασκορπισμένα φυλάκια άφησε μικρότερες περιοχές όπως ο Κόλπος Manda ευάλωτες. Αν και μπορεί να δούμε (στρατιωτική) αναδίπλωση σε ορισμένα αφρικανικά έθνη, σε άλλα είναι εξίσου πιθανό να δούμε τις βάσεις ενοποιημένες και βελτιωμένες, είπε στο The Intercept.

Στην πραγματικότητα, ο αριθμός του προσωπικού των ΗΠΑ στη Σομαλία παραμένει υψηλός, παρά την παγκόσμια πανδημία και τις συζητήσεις για τις μειώσεις. Τον περασμένο μήνα, οι New York Times ανέφεραν ότι υπήρχαν περίπου 500 αμερικανικά στρατεύματα με έδρα τη χώρα. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας, με τις εκπαιδευτικές αποστολές, τις επιχειρήσεις και άλλες δραστηριότητες βοήθειας της δύναμης ασφαλείας, κυμαίνεται μεταξύ 650 και 800, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της AFRICOM Τζον Μάνλεϊ.

Παρά την υποστήριξη για καθολική ανακωχή από δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων συμμάχων των ΗΠΑ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία, καθώς και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί από την έκκληση για τερματισμό των συγκρούσεων. Ένας υπάλληλος του Λευκού Οίκου παρέπεμψε το Intercept σε σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο περιοδικό Foreign Policy: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν έκκληση του γενικού γραμματέα για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός, ωστόσο έχουμε σημειώσει ότι θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τη νόμιμη αντιτρομοκρατική αποστολή μας.

Αν και έχουν υπάρξει σημαντικές μειώσεις σε κάποιες συγκρούσεις, σημείωσε ο Γουντς, συμπεριλαμβανομένης της παύσης των Ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων στη βόρεια Συρία από τις αρχές Μαρτίου, άλλες εμπόλεμες ζώνες έχουν βιώσει έντονη αύξηση στη βία.

Στη Σομαλία, δεν έχουμε δει καμία απολύτως χαλάρωση στις αμερικανικές ενέργειες κατά της al Shabaab, που επί του παρόντος τρέχουν στο υψηλότερο ρυθμό τους, είπε στο The Intercept. Είναι βαθύτατα ανησυχητικό το γεγονός ότι περισσότεροι εμπόλεμοι δεν ακολουθούν το κάλεσμα του ΟΗΕ για εκεχειρία κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας κρίσης υγείας.

Από την Guernica

Διάβασε το »