Πατήστε ESC για κλείσιμο

"ΑΝΟΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ" - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Ενημέρωση για τον κορονοϊό: Οι σκανδιναβικές χώρες απομονώνουν τη Σουηδία

Newsteam 0 Comments

Η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία κατάργησαν τους περιορισμούς στα μεταξύ τους ταξίδια, αλλά αποφάσισαν να μην συμπεριλάβουν τη Σουηδία στις ασφαλείς χώρες.

Πόρτα από τους σκανδιναβούς γείτονές της έφαγε η Σουηδία, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησής της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού με τη μέθοδο της δημιουργίας ανοσίας της αγέλης.

Αιτία είναι η απόφαση της Στοκχόλμης να μην επιβάλει γενικό lockdown αλλά μέτρα όπως η εθελοντική κοινωνική αποστασιοποίηση, η απομόνωση των ασθενών, ένα όριο στο μέγεθος μιας συγκέντρωσης και το κλείσιμο ορισμένων σχολείων.

Το αποτέλεσμα ήταν έως τις αρχές του Ιουνίου να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτου από κορονοϊό στον κόσμο (πάνω από 52.000 κρούσματα και 4.939 θανάτους έως σήμερα).

Ο αποκλεισμός προκάλεσε αντιδράσεις στη σουηδική κυβέρνηση. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Ανν Λίντε έκανε λόγο για μια απόφαση που δημιουργεί πληγές που θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν ενώ προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή πιθανώς να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις της Σουηδίας με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες.

Από τη μια πλευρά είχαμε μια φανταστική συνεργασία με τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες όσον αφορά τον επαναπατρισμό των Σουηδών πολιτών. Στη Σουηδία επέστρεψαν 8.600 Σουηδοί από όλο τον κόσμο με τη βοήθεια των σκανδιναβών φίλων μας, ενώ και εμείς παραλάβαμε 1.500 μη Σουηδούς. Ήταν μια φανταστική σκανδιναβική συνεργασία…. Από την άλλη, οι άνθρωποι αυτοί που είχαν συνηθίσει να εργάζονται σαν να μην υπάρχουν σύνορα, ξαφνικά βλέπουν ότι διαφορετικά έθνη αντιμετωπίζονται διαφορετικά και αυτό θα δημιουργήσει πληγές που δύσκολα θα επουλωθούν. Δεν ανησυχώ γενικά για το μέλλον των σκανδιναβικών σχέσεων, αλλά ανησυχώ ότι η κίνηση αυτή δημιούργησε πληγές που δύσκολα θα επουλωθούν, ειδικά στη συνοριακή γραμμή τόνισε η Λίντε.

Η φινλανδική έκδοση του ιστότοπου The Local news, φιλοξένησε δήλωση της υπουργού Εσωτερικών της Φινλανδίας Μαρία Οχισάλο η οποία ήταν ξεκάθαρη: Δυστυχώς, η κατάσταση με την επιδημία στη Σουηδία είναι τόσο κακή που δεν μπορούμε ακόμη να καταργήσουμε τους περιορισμούς.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ο Σουηδός Τσιόδρας παραδέχεται τα λάθη: Έπρεπε να λάβουμε περισσότερα μέτρα

Newsteam 0 Comments
Η Σουηδία θρηνεί 4.468 θανάτους από τον κορονοϊό.


To γεγονός ότι η Σουηδία έπρεπε να λάβει περισσότερα μέτρα για να περιορίσει τη μετάδοση του κορονοϊού, παραδέχθηκε ο Anders Tegnell,  κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας και υπεύθυνος για την αμφιλεγόμενη στρατηγική που ακoλούθησε η σκανδιναβική χώρα.

Εάν έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την ίδια ασθένεια με τη γνώση που έχουμε αποκτήσει, θεωρώ ότι η απάντησή μας θα ήταν ανάμεσα στη στρατηγική που ακολουθήσαμε και αυτήν που εφάρμοσαν οι υπόλοιπες χώρες, δήλωσε ο Anders Tegnell σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Με 43 θανάτους ανά 100 χιλ. κατοίκους, η Σουηδία βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τον μεγαλύτερο δείκτη θνησιμότητας και μακράν σε χειρότερη μοίρα έναντι της Δανίας και της Νορβηγίας, οι οποίες εφάρμοσαν πολύ πιο αυστηρά lockdowns για να περιορίσουν την πανδημία, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Για πρώτη φορά ο Tegnell παραδέχθηκε δημόσια ότι η στρατηγική που ακολούθησε η Σουηδία, οδήγησε σε πάρα πολλούς θανάτους.

Σαφώς υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της πολιτικής που εφαρμόσαμε στη Σουηδία, παραδέχθηκε.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η Σουηδολογία και οι στόχοι της

Newsteam 0 Comments

Οι επισημάνσεις που οφείλουμε να κάνουμε, δεν πρέπει να υποβαθμίζουν τους κινδύνους από αυτή τη νέα εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που ξεπαστρεύει κυρίως ηλικιωμένους και φτωχούς αλλά να αναβαθμίζουν την ανάγκη της κριτικής προς τις κυβερνήσεις για τη πολιτική υποβάθμισης των δημοσίων συστημάτων υγείας που ακολουθούν και τεχνηέντως -στο όνομα του αγνώστου εχθρού κορωνοϊού- επιχειρούν να αποφύγουν την αναγκαία συζήτηση.

Ακριβώς επειδή έχουμε και την γρίπη και τον κορωνοϊό και τις άλλες ασθένειες και τις ψυχικές ασθένειες που σε συνθήκες εγκλεισμού και ανεργίας αυξάνονται και τόσα άλλα, το ζητούμενο δεν είναι η εμπιστοσύνη και πειθαρχία στην κυβερνητική πολιτική και γενικότερα τις επιλογές των καπιταλιστικών κρατών, αλλά η απειθαρχία και ο μαζικός συλλογικός αγώνας για υγεία αλλά και αξιοβίωτη συλλογική ζωή με δουλειά για όλους και με ελευθερία.

Η προπαγανδιστική εκστρατεία των αστικών δυνάμεων και των παλιών και νέων εραστών ενός πανίσχυρου κράτους που θα κυβερνά ελέω θεού, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, έχοντας την ιδιοκτησία των ζωών και των δικαιωμάτων μας, μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.

Αυτό  δεν μπορεί να γίνει με την αλόγιστη υποβάθμιση του κινδύνου από τη σημερινή πανδημία, όπως είναι η κλασική αφήγηση της ακροδεξιάς ή ανορθολογικών ρευμάτων και θεωριών συνωμοσίας.

Αντίθετα, είναι κρίσιμη η επισήμανση της διαφορετικής ποιότητας και κατεύθυνσης απάντησης της αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής αριστεράς στο κρίσιμο ερώτημα:

Σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης ο κοινωνικός και πολιτικός αγώνας αναβάλλεται για αργότερα ή αντίθετα αποκτά σημασία και κρισιμότητα, ακριβώς επειδή σε αυτές τις στιγμές η ζωή της εργατικής τάξης τίθεται διπλά και τριπλά σε κίνδυνο και αφετέρου η εξουσία του κεφαλαίου πολλαπλασιάζει τους μηχανισμούς κυριαρχίας της;

Χρήσιμο θα ήταν να θυμηθούμε ότι η Οκτωβριανή Ρώσικη Επανάσταση εξελίχθηκε ταυτόχρονα με μια επιδημία εξανθηματικού τύφου που θέρισε εκατομμύρια ανθρώπους σε Ρωσία, Ουκρανία. Εκατόμβες νεκρών που η αστική ιστοριογραφία τις απέδωσε φυσικά στους … Μπολσεβίκους. Στην πραγματικότητα ίσχυε το αντίθετο: Η επανάσταση έγινε (και) ενάντια στις συνθήκες που δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις της επιδημίας, παρά τη φονική επιδημία, μέσα σε αυτήν και με στόχο τη σωτηρία από αυτή.

Στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοι αναμετρώνται σήμερα με τις βαριές συνέπειες μια διπλής κρίσης, υγειονομικής και οικονομικής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αστικές κυβερνήσεις και κράτη, δοκίμασαν και θα δοκιμάζουν νέες μορφές επιβολής της κυριαρχίας τους, σε συνθήκες που και τμήματα του κεφαλαίου υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, φυσικά με άλλο τρόπο. Αναπτύσσουν μια επιθετική πολεμική ρητορική με στόχο το προληπτικό αλυσόδεμα της εργατικής τάξης, χρησιμοποιώντας και το επιχείρημα του υπέρτερου, οικουμενικού υγειονομικού κινδύνου.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, η αριστερά του μένουμε σπίτι και του θα τα πούμε μετά, δεν είναι η δική μας αριστερά.

Αργά ή γρήγορα, αυτή η διαχωριστική γραμμή, θα γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτη και θα ορίζει την αντικαπιταλιστική κομμουνιστική αριστερά ως τέτοια. Η θέση της δε βρίσκεται στο σιωπητήριο, τη συναίνεση και την αφελή υποταγή σε δήθεν αδέκαστες υγειονομικές πρακτικές, αλλά στην αντίσταση και τον ανατρεπτικό αγώνα. Για την ανατροπή της αντιδραστικής αντεπανάστασης ιστορικών διαστάσεων που εξελίσσεται. Για την υγεία, την αξιοβίωτη συλλογική κοινωνική ζωή και την ελευθερία!

 

*Οι απόψεις του κειμένου αντιπροσωπεύουν κατά κύριο λόγο τις θέσεις του υπογράφοντος

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »