Πατήστε ESC για κλείσιμο

Ανεργία - Spoiler - Φωτογραφίες, video

ΟΑΕΔ. Σε λειτουργία ηλεκτρονική δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων

Newsteam 0 Comments

ΟΑΕΔ. Σε λειτουργία ηλεκτρονική δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων

Νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής δήλωσης παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 9:00 η λειτουργία νέας υπηρεσίας ηλεκτρονικής δήλωσης παρουσίας για τους επιδοτούμενους ανέργους, στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας για τον περιορισμό της εξάπλωσης και την αποφυγή του συγχρωτισμού, καθώς και της απρόσκοπτης εξυπηρέτησης των πολιτών.

Όλοι οι επιδοτούμενοι άνεργοι θα υποβάλουν τη δήλωση της παρουσίας τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσα από τη νέα υπηρεσία, από τη Δευτέρα και για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα εξαιτίας της πανδημίας, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/delose-parousias-epidoma-anergias

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία →  Δήλωση παρουσίας (επίδομα ανεργίας)

Οι άνεργοι που λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας, επιδότηση μακροχρόνιας ανεργίας και βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων υποχρεούνται να δηλώνουν την παρουσία τους σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, υποβάλλοντας Υπεύθυνη Δήλωση ότι το διάστημα που προηγήθηκε πληρούσαν τις προϋποθέσεις επιδότησης.

Με απόφαση της Διοίκησης του ΟΑΕΔ, από τις 11 Μαρτίου 2020, οι άνεργοι υποχρεωτικά δήλωναν την παρουσία τους μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (email) προς το αντίστοιχο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Με την ενεργοποίηση της νέας υπηρεσίας, η δήλωση της παρουσίας και η υποβολή της Υπεύθυνης Δήλωσης θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, εξασφαλίζοντας την ομαλή καταβολή των επιδομάτων, χωρίς άλλη ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική δήλωση παρουσίας δεν είναι δυνατή εκτός των προκαθορισμένων χρονικών διαστημάτων.

Το πρώτο χρονικό διάστημα υποχρεωτικής παρουσίας καταγράφεται στην αίτηση, ενώ τα επόμενα αποτυπώνονται στην απόφαση ένταξης στην επιδότηση

Διάβασε το »

ΟΑΕΔ. Πρόσληψη 9200 ανέργων με κατώτατο μισθό 830 ευρώ

Newsteam 0 Comments

ΟΑΕΔ. Πρόσληψη 9200 ανέργων με κατώτατο μισθό 830 ευρώ

Επιδότηση εργασίας με επιχορήγηση 80% για επιχειρήσεις και κατώτατο μισθό 830 € για ανέργους

Ξεκινούν οι αιτήσεις επιχειρήσεων για 9.200 νέες θέσεις εργασίας με κατώτατο μισθό 830 € και επιδότηση 80% (ανώτατο όριο τα 830 € μηνιαία) για την πρόσληψη επιδοτούμενων ανέργων όλων των ηλικιών, στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου και ενισχυμένου «Προγράμματος μετατροπής της επιδότησης ανεργίας σε επιχορήγηση εργασίας μέσω της επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας».

Δηλαδή, για κάθε πρόσληψη, το ελάχιστο ποσό της επιχορήγησης των εργοδοτών ανέρχεται σε 826 € μηνιαία και σε 11.564 € ετήσια.

Το πρόγραμμα επιχορηγεί για 12 μήνες εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους με «επιταγές επανένταξης» σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησής τους, καθώς και στους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που αποφασίζουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».

ΟΑΕΔ

Αθήνα, 16.09.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9.200 επιταγές μετατροπής της επιδότησης ανεργίας σε επιδότηση εργασίας με επιχορήγηση 80% για επιχειρήσεις και κατώτατο μισθό 830 € για ανέργους

Από αύριο, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 12:00 ξεκινούν οι αιτήσεις επιχειρήσεων για 9.200 νέες θέσεις εργασίας με κατώτατο μισθό 830 € και επιδότηση 80% (ανώτατο όριο τα 830 € μηνιαία) για την πρόσληψη επιδοτούμενων ανέργων όλων των ηλικιών, στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου και ενισχυμένου «Προγράμματος μετατροπής της επιδότησης ανεργίας σε επιχορήγηση εργασίας μέσω της επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας».

Δηλαδή, για κάθε πρόσληψη, το ελάχιστο ποσό της επιχορήγησης των εργοδοτών ανέρχεται σε 826 € μηνιαία και σε 11.564 € ετήσια.

Το πρόγραμμα επιχορηγεί για 12 μήνες εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους με «επιταγές επανένταξης» σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησής τους, καθώς και στους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που αποφασίζουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».

Στοχεύοντας στη βελτίωση της λειτουργίας, των κινήτρων και της αποτελεσματικότητας του προγράμματος που είχε καλύψει μόνο 800 από τις 10.000 θέσεις από το 2017, η τροποποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:

• Καθορίζονται στα 830 ευρώ το μήνα οι ελάχιστες ακαθάριστες αποδοχές των ανέργων που προσλαμβάνονται (περίπου 700 € καθαρά)


• Αυξάνεται στο 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους η ανώτατη μηνιαία επιδότηση των επιχειρήσεων, έως τα 830 ευρώ. Δηλαδή, η ανώτατη επιδότηση για την πρόσληψη ενός επιδοτούμενου ανέργου υπερδιπλασιάζεται


• Αφαιρείται ο περιορισμός συμμετοχής σε εργοδότες που απασχολούν έως 10 άτομα, διευρύνοντας τη συμμετοχή σε όλους τους εργοδότες, ανεξάρτητα από τον αριθμό του προσωπικού τους


• Αφαιρείται ο περιορισμός συμμετοχής σε επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους στους οποίους υπολείπονται τουλάχιστον 2 μήνες επιδότησης, διευρύνοντας τη συμμετοχή σε όλους τους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους


• Απλουστεύεται και γίνεται ταχύτερη η διαδικασία αίτησης και πρόσληψης ανέργων για τις επιχειρήσεις


• Μετατρέπεται σε ηλεκτρονική η διαδικασία αίτησης και κατάθεσης δικαιολογητικών για την είσπραξη της επιχορήγησης από τις επιχειρήσεις


• Καταργείται η 3μηνη δέσμευση για διατήρηση προσωπικού μετά το τέλος της 12μηνης επιχορήγησης

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 71.293.000 € και καλύπτεται από πόρους του ΟΑΕΔ.

Στην επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ www.oaed.gr

Η Δημόσια Πρόσκληση 

Διάβασε το »

Παράταση όλων των επιδομάτων ανεργίας για δύο μήνες

Newsteam 0 Comments

Παράταση όλων των επιδομάτων ανεργίας για δύο μήνες

Παρατείνονται για δύο ακόμα μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην ΔΕΘ (12.9.2020), παρατείνονται για δύο ακόμα μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας και μειώνεται σε 50 αντί των 100 ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας

Σχετικά (η προηγούμενη παράταση):

Αριθμ. οικ. 24760/550 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 2484/22.06.2020

Παράταση διάρκειας τακτικής επιδότησης ανεργίας, επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και βοηθημάτων ανεργίας.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

αποφασίζουμε:

Άρθρο μόνο

1. Η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ – τ. Ο.Α.Ε.Ε., τ. Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε. και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ – τ. ΕΤΑΑ (τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ, τ. Τομέας ΤΣΑΥ, τ. Τομέας Ασφάλισης Νομικών), για όσους δικαιούχους έληξε εντός του Μαΐου 2020 και δεν έχουν επωφεληθεί της παράτασης του άρθρου έβδομου της από 20.3.2020 Π.Ν.Π. (Α’ 68), που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο εικοστό τέταρτο της από 30.3.2020 Π.Ν.Π. (Α’ 75), που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α’ 86) και όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 9 του ν. 4684/2020 (Α’ 86), παρατείνεται για δύο (2) μήνες.

2. Οι ημέρες επιδότησης του χρονικού διαστήματος της παράτασης της παρ. 1 εξαιρούνται του περιορισμού της παρ. 8 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985 (Α’ 91). Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν.δ. 2961/1954 (Α’ 197) και του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α’ 152).

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Διάβασε το »

Lockdown στην εστίαση: Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια 16-22 Σεπτεμβρίου

Newsteam 0 Comments

Γενικό lockdown από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου στα καταστήματα εστίασης σύμφωνα με ανακοίνωση του  ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Τονίζει επίσης την «στρατηγική στοχοποίηση και αφαίμαξη των δυνάμεων του κλάδου της εστίασης». 

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εστίαση “είναι το θύμα που πληρώνει τα σπασμένα, με τις ευλογίες και του ανύπαρκτου, ουσιαστικά, συνδικαλισμού ανωτέρων και ανωτάτων βαθμίδων, που λειτουργώντας ως «υπάλληλοι» του κράτους, «κωφεύουν» μέσα από διπλωματικές σχέσεις και ζημιογόνους συμβιβασμούς”.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, γίνεται λόγος για τις ΚΥΑ που… “άλλαζαν τη ζωή μας αλλά και τα φώτα μας, γι’ αυτό αποφασίζουμε να αναλάβουμε δράση”.

Μεταξύ των αιτημάτων του κλάδου είναι η απαλλαγή των επιχειρήσεων του έτους 2020 από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.α. Όπως επίσης ελευθερία για τον χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι δήμοι μέχρι σήμερα, η μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου, η μείωση του ΦΠΑ σε 6% σε φαγητό και καφέ, η κατάργηση προκαταβολής φόρου στο 100%, αλλά και η θέσπιση ειδικού ταμείου “ανεργίας – αποζημίωσης” για τους επαγγελματίες που θα βάλουν οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά και για εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους.

Επιφυλάσσονται δε για γενικό επαναλαμβανόμενο lockdown του κλάδου εφόσον χρειαστεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΚΕΔΙ:

“To Δ.Σ. του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ “ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ.” χαιρετίζει τους χιλιάδες συναδέλφους στον κλάδο της Εστίασης και Διασκέδασης, τους Προέδρους και τα μέλη όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων Εστίασης και Διασκέδασης όλης της Χώρας, τους εργαζόμενους, μόνιμους και εποχικούς, τους προμηθευτές, τους καταναλωτές-πελάτες μας, τους Προέδρους και τα μέλη των πρωτοβάθμιων Σωματείων εργαζομένων, προμηθευτών και καταναλωτών όλης της χώρας.

Προσπαθήσαμε πολύ όλο το διάστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας και των μέτρων που επιβλήθηκαν να ξεκινήσουμε έναν παραγωγικό διάλογο με την κυβέρνηση, θέτοντας προς συζήτηση οργανωμένες προτάσεις και ένα πλήρως μελετημένο σχέδιο δράσης που θα προστάτευε τον κλάδο, προβλέποντας την καταστροφή που ερχόταν κατά πάνω μας.

Ωστόσο, αυτό που εισπράττουμε μέχρι σήμερα, είναι αυτό που εισπράττει ο κλάδος από κάθε κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες: ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.

Αυτή τη στιγμή όμως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από ποτέ. Τα προβλήματα της Εστίασης έχουν φέρει σε απόγνωση και θυμό τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτή, οι οποίο αντιμετωπίζουν πια μπροστά τους την απειλή του αφανισμού λόγω των συνεπειών που έχουν τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Το χειρότερο είναι, όμως, ότι δεν πρόκειται μόνο για αδιαφορία, αλλά και για στρατηγική στοχοποίηση και αφαίμαξη των δυνάμεων του κλάδου, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία είναι το θύμα που πληρώνει τα σπασμένα, με τις ευλογίες και του ανύπαρκτου, ουσιαστικά, συνδικαλισμού ανωτέρων και ανωτάτων βαθμίδων, που λειτουργώντας ως «υπάλληλοι» του κράτους, «κωφεύουν» μέσα από διπλωματικές σχέσεις και ζημιογόνους συμβιβασμούς.

Επειδή, λοιπόν, δεν έχουμε μάθει στις παρακλήσεις, όπως μας έμαθαν κι αυτοί με τις καθημερινές Κ.Υ.Α., που “άλλαζαν όμως τη ζωή μας και τα φώτα μας”, αποφασίζουμε να αναλάβουμε δράση και να προτείνουμε στον κλάδο:

Γενικό επαναλαμβανόμενο lockdown του κλάδου εφ΄όσον χρειαστεί:

Η Εστίαση αναστέλλει τη λειτουργία της, σε πρώτη φάση και παραμείνει κλειστή από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου…και ζητούμε:

1. Απαλλαγή των επιχειρήσεων του έτους 2020 από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.α. Όπως επίσης ελευθερία για τον χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι δήμοι μέχρι σήμερα ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους, προσέχοντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη διέλευση αμαξιδίων ΑΜΕΑ, καροτσιών, όπως και απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας πέραν της 24.00.

2. Μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου. Δεν γίνεται να υποχρεούμαστε να χρησιμοποιούμε το 50% των τετραγωνικών που ενοικιάζουμε και να πληρώνουμε το 100% αυτού, και αντίστοιχα φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % έτσι θα είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον πόλεμο και όχι κάποιοι μόνοι μας.

3. Μείωση του ΦΠΑ σε 6% σε φαγητό και καφέ, κάτι που βασίζεται άλλωστε σε προεκλογικές εξαγγελίες της παρούσας κυβέρνησης. Παράλληλα, οι φορολογικοί συντελεστές το 2020-2021 για το φορολογικό έτος 2019 να είναι σε όλες τις επιχειρήσεις 10% χωρίς προκαταβολή επόμενου έτους.

4. Επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους (ασφαλιστικές εισφορές, τηλεοπτικά και μουσικά δικαιώματα, ΔΕΚΟ, NOVA, COSMOTE TV κτλ). Επίσης όλες οι οφειλές σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν πιστοποιηθεί, να έχουν δυνατότητας αποπληρωμής σε 12 δόσεις με έναρξη, από 1/1/2021.

5. Να μπουν στις υποχρεώσεις προς αναστολή όλες οι ΔΕΚΟ που είναι σύμφωνες σε χρονοδιαγράμματα με την παραπάνω ρύθμιση.

6. Αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους Ο.Τ.Α. για τους επόμενους επτά (7) μήνες χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων

8. Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης. Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 5% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 10.000€.

9. Οι τράπεζες να δανειοδοτήσουν τις επιταγές με 12 μήνη άτοκη αποπληρωμή και να ενισχύεται ο εκδότης μετά από σχετικό έλεγχο αδυναμία αποπληρωμής με κριτήριο α) πότε την έκδωσε και σίγουρα να λήγει από το διάστημα 28/2 έως και 2 μήνες μετά την λήξη των έκτακτων μέτρων ή σαν έκτακτη λύση θα είναι ότι σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή με αρχή από 1/1/2021 (μία διαδικασία μεταξύ των επιχειρηματιών) με νομοθετική ισχύ.

10. Ένταξη του κλάδου της Εστίασης σε προγράμματα ΕΣΠΑ.

11. Ένταξη του κλάδου της Εστίασης στον ΕΟΤ.

12. Κατάργηση προκαταβολής φόρου στο 100%.

13. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (ΚΥΑ) για την παραχώρηση αιγιαλού και δραστική μείωσης των μισθωμάτων κατά 50% τουλάχιστον με ειδικότερες ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στην υγειονομική κρίση.

14. Ειδικά μέτρα στήριξης για τις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις (πχ επιδότηση ενοικίου).

15. Καταβολή έκτακτου επιδόματος 800€ (αν και το ποσό είναι ελάχιστο) ανά κατάστημα και όχι ανά ΑΦΜ, μιας και πλήττονται συνεπείς επιχειρηματίες που επέλεξαν να έχουν το ίδιο ΑΦΜ σε διαφορετικές δραστηριότητες.

16. Αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος της χρονιάς.

17. Μείωση 50% στα τραπεζικά έξοδα συναλλαγών.

18. Θέσπιση ειδικού ταμείου “ανεργίας – αποζημίωσης” για τους επαγγελματίες που θα βάλουν οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά και για εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους.

19. Σε περίπτωση που ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενταχθεί σε καραντίνα λόγω κρούσματος κορονοϊού, να ισχύουν αυτόματα τα ευεργετικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ο κλάδος μας προσφέρει τις υπηρεσίες με αξιοπρέπεια, με μόχθο, με μεράκι και κάνει φίλο τον ξένο, μόλις περάσει την είσοδο των καταστημάτων. Γι’ αυτό τον λόγο, καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, όλους όσους ασπάζονται τη σημασία της αξιοπρέπειας και της φιλοξενίας που είναι συνυφασμένες με τις υπηρεσίες του κλάδου μας, να ενωθεί μαζί μας για να δώσουμε όλοι μαζί ένα τεράστιο μήνυμα προς εκείνους που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας: η Εστίαση αξίζει και δικαιούται καλύτερης αντιμετώπισης. Ήρθε η ώρα να κάνουμε τον μεγαλύτερο κρότο που συνέβη ποτέ, απλώς παραμένοντας σιωπηλοί. Η ανοχή μας εξαντλήθηκε. Το κατάστημα παραμένει ΚΛΕΙΣΤΟΝ μέχρι νεωτέρας…”

Διάβασε το »

Έρχεται έκρηξη της ανεργίας 17% τον Μάη 2020!

Newsteam 0 Comments
Από 14,4% τον Μάρτιο και 15,5% τον Απρίλιο, φτάσαμε στο 17% τον Μάιο 2020!

 
•193.312 περισσότεροι άνεργοι τον Μάιο 2020 σε σχέση με τον Μάιο του 2019
•128.924 περισσότεροι άνεργοι τον Μάιο 2020 σε σχέση με τον Απρίλιο 2020!

Ο εμπαιγμός από τους δύο κρατικούς οργανισμούς συνεχίζεται!
398.043 περισσότερους  ανέργους βλέπει ο ΟΑΕΔ (1.162.955 άτομα)!

Σύμφωνα με το σημερινό Δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ για το εργατικό δυναμικό της χώρας και τον μήνα Μάιο 2020, η καταγεγραμμένη ανεργία στην πατρίδα μας αυξήθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Απρίλιο 2020! Πιο συγκεκριμένα, όπως ομολογείται στην 1η σελίδα της Έκθεσης, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 48.444 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, δηλαδή επήλθε αύξηση 6,8%.

Εξάλλου, από την ίδια Έκθεση προκύπτει ότι είχαμε μεγάλη αύξηση συγκριτικά και με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τον Πίνακα 1 της σελ. 2 (που παραθέτουμε), τον Μάιο του 2019 οι άνεργοι συμπολίτες μας ανέρχονταν σε 4.014.057 (817.308 άνεργοι + 3.196.749 οικονομικά μη ενεργοί), ενώ τον Μάιο του 2020 σε 4.166.908 (764.912 άνεργοι + 3.401.996 οικονομικά μη ενεργοί).

Όμως η κυβέρνηση και η ΕΛΣΤΑΤ, με την …εφεύρεση κατά πρώτον των οικονομικά μη ενεργών συμπολιτών μας και την παράβλεψή τους κατά δεύτερον, αναγράφουν μόνο τη …μείωση των δηλωθέντων (καταγεγραμμένων ανέργων) και πανηγυρίζουν ότι δήθεν η ανεργία μειώθηκε σε σχέση με τον Μάιο του 2019, όπως αναγράφεται στην 1η σελίδα της Έκθεσης, κατά 52.396 άτομα!!

Έτσι, κυβέρνηση και ΕΛΣΤΑΤ αγνοούν την αύξηση των οικονομικά μη ενεργών από 3.196.749 σε 3.401.996, δηλαδή το γεγονός ότι 205.247 επιπλέον συμπολίτες μας, όντας μη ενεργοί οικονομικά βρίσκονται σε πλήρη ένδεια!!

Η ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να αντιληφθεί ότι η αξιοπιστία της δεν σώζεται αφού, προκειμένου να αναδείξει μείωση της ανεργίας, εντάσσει στην Έκθεσή της και νέους όρους όπως εποχική προσαρμογή, εποχικά διορθωμένες εκτιμήσεις!!

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, έχουν πρώτο τους μέλημα την αποπληρωμή των δόσεων στους δανειστές και όχι τη στήριξη των οικογενειών με άνεργους ή οικονομικά μη ενεργούς γονείς!

Εξάλλου, ο ΟΑΕΔ στην από 19-6-2020 ανακοίνωσή του αναγγέλλει 1.162.955 ανέργους, δηλαδή 398.043 άτομα περισσότερα από την ΕΛΣΤΑΤ! Πρόκειται περί εμπαιγμού της νοημοσύνης του λαού!! Πότε επιτέλους θα συγκλίνουν οι δύο κρατικοί Οργανισμοί;; Ποιόν από τους δύο να πιστέψουν οι πολίτες;

Κατά τα άλλα, υπό την απειλή νέας αναζωπύρωσης της πανδημίας και τη χαλάρωση για τα μπάνια του λαού, ολοκληρώνεται η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και καταργούνται θεσμοί δεκαετιών από το Εργατικό, Ασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο, γεγονός που οδηγεί σε βίαιη φτωχοποίηση τον λαό μας και ολόκληρη την κοινωνία για πολλά ακόμη χρόνια!!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Η Εκτελεστική Επιτροπή

Πρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

ΟΑΕΔ. Τελικοί δικαιούχοι των επιταγών για αγορά βιβλίων

Newsteam 0 Comments

ΟΑΕΔ. Τελικοί δικαιούχοι των επιταγών για αγορά βιβλίων

Οι οριστικοί δικαιούχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, επιταγών αγοράς βιβλίων

ΟΑΕΔ

Αθήνα, 6.8.2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οριστικοί πίνακες Προγράμματος Επιταγών Αγοράς Βιβλίων 2020 ΟΑΕΔ

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής βιβλιοπωλείων-εκδοτικών οίκων

Αναρτήθηκαν σήμερα, Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020, οι οριστικοί πίνακες Δικαιούχων, Αποκλειομένων και Παρόχων Βιβλιοπωλείων – Εκδοτικών Οίκων του Προγράμματος Χορήγησης Επιταγών Αγοράς Βιβλίων έτους 2020, στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ

http://www.oaed.gr/programma-2020

Το φετινό πρόγραμμα θα ξεκινήσει νωρίτερα, στις 24 Αυγούστου 2020, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι επιταγές πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Συνολικά εκδόθηκαν πάνω από 140.000 επιταγές αξίας 20€ η καθεμία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με προϋπολογισμό 3.000.000 €.

Ο ΟΑΕΔ καλεί τους ενδιαφερόμενους παρόχους βιβλιοπωλείων-εκδοτικών οίκων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Χορήγησης Επιταγών Αγοράς Βιβλίων 2020, να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις από 10.08.2020 έως και 31.10.2020.

Η υποβολή αιτήσεων από τους παρόχους γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet (εφόσον ο πάροχος έχει μόνο έδρα), ή με τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών του ΟΑΕΔ (εφόσον ο πάροχος έχει και υποκαταστήματα) στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/parokhoi-epitagon-agorasbiblion

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία→ Πάροχοι επιταγών αγοράς βιβλίων

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oaed.gr/programma-2020

Οριστικοί Πίνακες Προγράμματος Επιταγών Αγοράς Βιβλίων 2020 ΟΑΕΔ ηλεκτρονική διεύθυνση

http://www.oaed.gr/programma-2020

 

 

Σκοπός του προγράμματος είναι η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και η στήριξη των επιχειρήσεων στο χώρο του βιβλίου.

Επίσης το φετινό πρόγραμμα θα ξεκινήσει νωρίτερα, στις 24 Αυγούστου 2020, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι επιταγές πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Συνολικά θα εκδοθούν 150.000 επιταγές αξίας 20 € η καθεμία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με προϋπολογισμό 3.000.000 €.

Με την επιταγή, που έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού, οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να αγοράσουν με έκπτωση 10% όποιο βιβλίο επιλέξουν από τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους του Μητρώου Παρόχων

 

 

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι/εργαζόμενες και άνεργοι/άνεργες, οι οποίοι/οποίες το έτος 2019:

–  είχαν τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ ή

–  έλαβαν από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστον 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή

–  έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών ή

–  συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή

–  συμπληρώνουν τουλάχιστον 4 συνεχείς μήνες εγγεγραμμένης ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη τους, καθώς και τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε ετών, με την προϋπόθεση ότι είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των ιδίων ή του άλλου γονέα.

Πάροχοι του προγράμματος είναι τα βιβλιοπωλεία και οι εκδοτικοί οίκοι οποιασδήποτε νομικής μορφής, που έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.

 

Διάβασε το »

Η καθίζηση του τουρισμού, προαναγγέλλει τον εφιάλτη

Newsteam 0 Comments

Μπορεί να μην έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης μιλούσε για συγκράτηση των εσόδων από τον τουρισμό στο επίπεδο του 50-60% των περσινών αλλά η πρόβλεψή του ακούγεται τόσο μακρινή όσο και τραγικά λανθασμένη.

Τα στοιχεία που έρχονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δείχνουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης. Ο Ιούλιος σε όσα ξενοδοχεία άνοιξαν, κινήθηκε με πληρότητες που κινήθηκαν από 20 ως 25%. Κατά πόσο μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα τον Αύγουστο ακόμα κι αν σημειωθούν πληρότητες που μπορεί να φτάσουν σε ορισμένες περιοχές το 50%;. Σημειώνεται ότι με βάση τις μέχρι τώρα κρατήσεις για πληρότητες του 50% μιλάμε μόνο στο διάστημα από 7 έως 21 του μήνα. Τα δε σενάρια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου που διακινήθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες ακυρώνονται ουσιαστικά από τη στιγμή που παραμένουν ουσιαστικά κλειστές οι αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Πριν συνεχίσουμε με την κατάσταση στην Ελλάδα ας δούμε πως έχει η κατάσταση γενικότερα. Στις αρχές Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) προέβλεπε ότι για τη φετινή χρονιά ο αριθμός των διεθνών τουριστών θα καταγράψει πτώση 60-80% και οι απώλειες για τον τομέα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 910 δις ως 1,2 τρις. δολάρια. Ο Οργανισμός εκφράζει επίσης τον φόβο ότι κινδυνεύουν 100-120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό.

Το ποσό αυτό είναι υπερτριπλάσιο των απωλειών που κατέγραψε ο διεθνής τουρισμός κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009, ανέφερε ο Οργανισμός αυτός που υπάγεται στον ΟΗΕ και εδρεύει στη Μαδρίτη. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, ο αριθμός των διεθνών τουριστών μειώθηκε κατά 56% (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019), ποσοστό που αντιστοιχεί σε 300 εκατομμύρια επισκέπτες. Μεταξύ των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο τομέας, ο ΠΟΤ αναφέρει την αναζωπύρωση της ασθένειας και την εκ νέου επιβολή καραντίνας, ενώ για την κατάσταση στην Κίνα και τις ΗΠΑ σημειώνει ότι είναι σε νεκρό σημείο. Και αυτό προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι αυτές οι δύο χώρες είναι οι μεγάλοι προμηθευτές τουριστών.

Ασφαλώς, στην παρούσα φάση το θέμα δεν είναι η αναζήτηση κυβερνητικών ευθυνών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, πέρα από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις στελεχών της που συνεχώς διαψεύδονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πάμε προς το χειρότερο σενάριο: Η σεζόν, δήλωσε, ξεκίνησε από το μηδέν και είχαμε πει οποιοδήποτε αποτέλεσμα το οποίο θα κινείτο μεταξύ του 20% και του 25% των περσινών εσόδων θα ήταν και το αναμενόμενο σενάριο. Σήμερα, πλησιάζοντας στις αρχές Αυγούστου, είμαστε πιο κοντά στο 20% παρά στο 25%. Τα μεγαλύτερα πλήγματα σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς έχουν δεχθεί η βόρεια Ελλάδα και τα μεγάλα νησιά που δέχονται και τον κύριο όγκο του οργανωμένου τουριστικού κύματος από το εξωτερικό.

Όπως επισημαίνεται από πηγές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, στην βόρεια Ελλάδα η μεγάλη ζημιά έχει γίνει στην Χαλκιδική και αποδίδεται αφενός στην έξαρση της πανδημίας στα Βαλκάνια που ανέκοψε τον οδικό τουρισμό και αφετέρου στις παλινωδίες της κυβέρνησης που αρχικά άφησε ελεύθερη την είσοδο των τουριστών από Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία και στην συνέχεια προχώρησε σε αιφνιδιαστικούς και αποσπασματικούς περιορισμούς και υποχρεωτικούς ελέγχους. Η κατάρρευση του τουρισμού συνεπάγεται εκτίναξη της ανεργίας, κλείσιμο πολλών τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και μεγάλο κίνδυνο για επιθετικές εξαγορές ελληνικών τουριστικών και ξενοδοχειακών μονάδων από ξένα κεφάλαια.

Με σημειωμένη καθυστέρηση των δημοσίων εσόδων κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ, γίνεται εύκολα αντιληπτό σε ποια κατάσταση οδηγούμαστε από τον Σεπτέμβριο. Όσο δε μακρινές φάνταζαν οι προβλέψεις του κ. Θεοχάρη για τα έσοδα από τον τουρισμό άλλο τόσο μακρινό φαντάζει το καλοκαίρι του 2021 οπότε θα αρχίσουν (;) να αποδεσμεύονται τα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης που αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση…

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πρωτοφανής ύφεση. Πάτωσαν οι εκπτώσεις-Έρχονται πάνω από 100.000 λουκέτα-300.000 περισσότεροι άνεργοι

Newsteam 0 Comments

Σοκ προκάλεσαν τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτοφανές μέγεθος της ύφεσης στην ευρωζώνη, το β’ τρίμηνο του 2020. Σε ετήσια βάση, η ζώνη του ευρώ κατέγραψε οικονομική κατάρρευση της τάξης του 15%, ένα ρεκόρ ύφεσης αδιανόητα για καιρό ειρήνης.

Πρωταθλήτρια της ύφεσης αναδείχτηκε η Ισπανία, με -22,1% και ακολουθούν η Γαλλία με -19%, η Ιταλία με -17,3% και η Πορτογαλία με -16,5%.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι και η Ελλάδα θα σπάσει όλα τα ρεκόρ σε ύφεση, παρά την οικονομική κατάρρευση που γνώρισε τα τελευταία δέκα μνημονιακά χρόνια. Η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει μια οικονομική συντριβή της τάξης του 17-20%, οδηγώντας το ΑΕΠ της χώρας στα τάρταρα.

Τα μηνύματα αυτά, άλλωστε,  διαγράφονται καθαρά και από το γεγονός ότι έχει νεκρώσει η αγορά και το ότι πάτωσε στην κυριολεξία ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων, που ξεκίνησε πριν μια εβδομάδα.

7 στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν πτώση των πωλήσεων (!) ενώ την ίδια περίοδο 8 στις 10 επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 45.000 ευρώ εμφάνισαν πτώση πωλήσεων  σε σχέση με το αντίστοιχο δεκαπενθήμερο του 2019.

Σε συζητήσεις που είχε η Iskra με εμπόρους και επαγγελματίες στις τοπικές αγορές της Αθήνας, τα πράγματα τα εμφάνιζαν ακόμα χειρότερα και έλεγαν ανοιχτά ότι είναι πλέον θέμα χρόνου να βάλουν λουκέτο. Σύμφωνα με κύκλους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, αν δεν υπάρξουν πολύ γενναία μέτρα που θα τονώσουν την αγορά, τότε πρέπει να θεωρείται, σχεδόν , βέβαιο ότι οδεύουμε σε πολύ παραπάνω από 100.000 λουκέτα στην αγορά και σε πολύ περισσότερους  από 300.000 πρόσθετους ανέργους.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι από το Φθινόπωρο θα μιλάμε για μια πραγματική καταστροφή.

Πολύ περισσότερο που από την Ε.Ε δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ βοήθειας ακόμα και από το πρώτο πακέτο των 540 δις ευρώ που αποφασίστηκε στις 9 Απριλίου. Ειδικά τα χρήματα από το πρόγραμμα SURE το οποίο περιλαμβάνεται στα 580 δις ευρώ, το οποίο ανακοινώθηκε πομπωδώς από τη κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει πιστωθεί ούτε ένα ευρώ αλλά και όσα χρήματα αναμένεται να έρθουν, θα έρθουν, τουλάχιστον, μετά τον Σεπτέμβριο, ενώ για λόγους που μόνο το πολυδιαφημισμένο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζει, το πρόγραμμα Συν-Εργασία βάλτωσε καίτοι η Ελλάδα έχει καταβάλλει την συμμετοχή της, περίπου 350 εκ. ευρώ! Όσο για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αρχικός ενθουσιασμός μαράθηκε όταν έγινε αντιληπτό ότι τελικά θα δοθούν στην Ελλάδα μόλις 16,5 δις ευρώ σε επιδοτήσεις και 12,5 δις σε δάνεια, αν δοθούν και αυτά, των οποίων μεγάλος μέρος θα επιστραφεί με φόρους σε βάρος του ελληνικού λαού.

Η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι ουραγός στις δαπάνες για τη αντιμετώπιση της κρίσης και αν συνεχίσει με την ίδια πολιτική, θα μιλάμε σε λίγο για μια ανεπίστρεπτα κατεστραμμένη οικονομία και κοινωνία, ενώ ο επερχόμενος Χειμώνας θα είναι Χειμώνας πείνας και δυστυχίας.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αιχμάλωτες του ευρώ και της γερμανικής Ε.Ε, έχουν ελάχιστες επιλογές, αφού η προσφυγή σε νέο δανεισμό οδηγεί την χώρα σε αιώνια χρεοδουλοπαροικία.

Σε  λίγο όλοι σε αυτήν την χώρα θα καταλάβουν ότι ο δρόμος του εθνικού νομίσματος για την αθρόα δωρεάν χρηματοδότηση της οικονομίας μας και για ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα στη χώρα, είναι μονόδρομος.

Σε λίγο όλοι θα καταλάβουν ότι θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στο ευρώ από τη μια και το σπίτι, το εισόδημα και τη δουλειά τους από την άλλη.  Νομίζω ότι η επιλογή δεν είναι τόσο δύσκολη. Δεν πιστεύω ότι η λατρεία του ευρώ, φτάνει μέχρι του σημείου να μετατρέψει την χώρα σε Ιφιγένεια!

Ν.Ζ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Κοροναϊός: Έρχεται παγκόσμια φτώχεια και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων

Newsteam 0 Comments

Η πανδημία του COVID-19 οδηγεί σε ραγδαία επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών σε πολλές χώρες, ιδίως του αναπτυσσόμενου κόσμου 

Ανοίγει η ψαλίδα των εκπαιδευτικών ανισοτήτων

Η συσχέτιση ανάμεσα στην φτώχεια, την κοινωνική ανισότητα, τα αποτελέσματα του ρατσισμού και την αυξημένη θνησιμότητα από τον COVID-19 ήταν κάτι που άρχισε να διαφαίνεται από σχετικά νωρίς στην εξέλιξη της πανδημίας, ιδίως φάνηκε ότι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Μεγάλη Βρετανία, οι μαύροι, οι ισπανόφωνοι, οι ασιατικής καταγωγής αλλά και συνολικά τα φτωχότερα στρώματα κινδύνευαν περισσότερο, γιατί είχαν περισσότερα αρρύθμιστα υποκείμενα προβλήματα υγείας, (καθώς δεν είχαν πλήρη πρόσβαση στα συστήματα υγείας), ήταν πιο πιθανό να είναι ουσιώδεις εργαζόμενοι (και άρα να μην μπορούν να μείνουν σπίτι), ζούσαν σε πιο πολυάριθμα νοικοκυριά και πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές.  Ανάλογες καταστάσεις βλέπουμε και στη Βραζιλία, αλλά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Όμως, όλα δείχνουν ότι η πανδημία επίσης θα προκαλέσει επίσης και μια έκρηξη φτώχειας, καθώς η διακοπή δραστηριοτήτων, τα μέτρα περιορισμού, οι απαγορεύσεις, η παγκόσμια οικονομική ύφεση, αλλά και ο προσανατολισμός των συστημάτων υγείας (που συχνά στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι ανεπαρκή) στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων COVID-19, έχει ιδιαίτερα αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις.

Η αύξηση του υποσιτισμού

Η οικονομική και κοινωνική κρίση που έχει συνοδέψει σε πλανητική κλίμακα την πανδημία του COVID-19, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη ανησυχία για το διατροφικό καθεστώς και την επιβίωση των παιδιών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αυτό υποστηρίζει έρευνα, που πραγματοποίησαν ερευνητές του Standing Together for Nutrition, μιας σύμπραξης ειδικών από διαφορετικές επιστήμες με σκοπό την αναμέτρηση με τις προκλήσεις που θέτει για τη διατροφή ο COVID-19, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο να υπάρξει μια αύξηση του υποσιτισμού, συμπεριλαμβανομένου του ακραίου υποσιτισμού (αυτού που οδηγεί σε απίσχνανση – wasting), εξαιτίας της μεγάλης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, των αλλαγών ως προς τη διαθεσιμότητα και το κόστος των θρεπτικών τροφών και των αναστατώσεων και διακοπών στις υπηρεσίες υγείας, διατροφής και κοινωνικής προστασίας.

Σημειώνουμε εδώ ότι ο ακραίος υποσιτισμός ευθύνεται για έναν στους δέκα θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, γιατί τα απισχνασμένα παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από λοιμώδη νοσήματα. Πριν από την πανδημία οι εκτιμήσεις ήταν υπήρχαν στον κόσμο τουλάχιστον 47 εκατομμύρια παιδιά που αντιμετώπιζαν συνθήκη ακραίου υποσιτισμού.

Εκτιμάται ότι εξαιτίας της πανδημίας θα υπάρξει στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μια σημαντική μείωση 7-9% του κατά κεφαλή ακαθάριστου εισοδήματος εξαιτίας των λοκντάουν (ακόμη και εάν αυτά είναι σχετικά μικρής διάρκειας), των περιορισμών στην κινητικότητα και των αναστατώσεων στα συστήματα διακίνησης τροφίμων.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος σημαίνει και αύξηση του παιδικού σοβαρού υποσιτισμού. Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν οι περιπτώσεις μέσης ή σοβαρής απίσχνανσης στα παιδιά που είναι μικρότερα των 5 ετών θα αυξηθούν κατά 14,3%, Αυτό σημαίνει μια πρόβλεψη για επιπλέον 6-7 εκατομμύρια παιδιά που θα αντιμετωπίζουν απίσχνανση από ακραίο υποσιτισμό το 2020 σε σχέση με τις εκτιμήσεις πριν από την πανδημία. Περίπου το 57,6% αυτών των παιδιών είναι στη Νότια Ασία και περίπου το 21,8% στην υποσαχάρια Αφρική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Standing Together for Nutrition, οι προβλέψεις για την αύξηση του ακραίου υποσιτισμού, μαζί με μια προβλεπόμενη μείωση 25% ως προς την κάλυψη υπηρεσιών διατροφής και υγείας θα οδηγήσει σε πάνω από 128.000 θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών κατά τη διάρκεια του 2020, με το 52% αυτών στην υποσαχάρια Αφρική.

Η εκτίμηση είναι ότι πέραν των φαινομένων απίσχνανσης, όλες οι μορφές υποσιτισμού θα ενταθούν εξαιτίας της πανδημίας. Παράλληλα, υποχωρεί η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ενώ υπάρχουν προβλήματα και με τη διακοπή της λειτουργίας των σχολείων.

Κοινή έκκληση των επικεφαλής των τεσσάρων διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με την διατροφή και την υγεία των παιδιών

Τα στοιχεία της παραπάνω έρευνας ώθησαν τους επικεφαλής των τεσσάρων διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με ζητήματα διατροφής αλλά και υγείας των παιδιών να διατυπώσουν μια αγωνιώδη έκκληση.

Συγκεκριμένα, η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Χενριέτα Φορ, ο γενικός διευθυντής του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας), Κιου Ντονγκού, ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κάλεσαν τις κυβερνήσεις, τους δωρητές, τον ιδιωτικό τομέα και τα Ηνωμένα Έθνη να συμβάλουν σε πέντε επείγουσες δράσεις για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα των παιδιών στη διατροφή μέσα στην πανδημία COVID-19:

• Να εξασφαλίσουν και προωθήσουν την πρόσβαση σε θρεπτικές, ασφαλείς και οικονομικές δίαιτες.
• Να επενδύσουν στη βελτίωση της μητρικής και παιδικής διατροφής στη διάρκεια της κύησης, της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας.
• Να ενεργοποιήσουν εκ νέου και να ενισχύσουν τις υπηρεσίες για την πρόωρη διάγνωση και αντιμετώπιση της ακραίου παιδικού υποσιτισμού.
• Να διατηρήσουν την παροχή θρεπτικών και ασφαλών σχολικών γευμάτων για τα ευάλωτα παιδιά.
• Να επεκτείνουν την κοινωνική προστασία για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε θρεπτικές δίαιτες και ουσιώδεις υπηρεσίες.

Η έκρηξη της φτώχειας και της ανεργίας

Μια βασική πλευρά των επιπτώσεων της πανδημίας είναι η υποχώρηση των εισοδημάτων των φτωχότερων στρωμάτων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κίνας, όπου ενώ η οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, το ίδιο και το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα, οι μηνιαίες αποδοχές των εργατών της εσωτερικής μετανάστευσης, υποχώρησαν κατά 6,7% και στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Χαρακτηριστικές και οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, που αναθεώρησε τις προβλέψεις που είχε κάνει πριν την πανδημία ως προς τη φτώχεια στον πλανήτη. Σύμφωνα με αυτές η πανδημία θα μπορούσε να σπρώξει 71-100 επιπλέον εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας.

Εάν διαλέξουμε άλλους ορισμούς της φτώχειας τότε οι αριθμοί είναι ακόμη πιο μεγάλοι. Η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει 176 εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από το όριο των 3,2 δολαρίων ημερησίως σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης 2011 και 177 εκατομμύρια κάτω από το όριο των 5,5 δολαρίων ημερησίως. Σχεδόν οι μισοί από τους νέους φτωχούς θα είναι στη Νότια Ασία και πάνω από το ένα τρίτο στην υποσαχάρια Αφρική.

Από τους εργαζομένους ιδιαίτερα έχουν πληγεί όσοι απασχολούνται παγκοσμίως στον άτυπο τομέα της οικονομίας (informal economy). Αυτοί είναι περίπου έξι στους δέκα εργαζομένους στον πλανήτη. Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι στον άτυπο τομέα της οικονομίας χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τον πρώτο μήνα της πανδημίας την υποχώρηση κατά 60% του εισοδήματός τους.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων παγκοσμίως δεν μπορούσε να επιλέξει πρακτικές όπως η τηλεργασία: αυτή ήταν δυνατή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο για το 18% των εργαζομένων και ούτε και στο σύνολο αυτών δόθηκε αυτή η δυνατότητα.
Πλευρά των επιπτώσεων της πανδημίας και η αύξηση της ανεργίας. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι τα περιοριστικά στο δεύτερο τρίμηνο είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 10,7% των συνολικών ωρών εργασίας, κάτι που μεταφράζεται στην απώλεια 305 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Η ένταση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων

Η πανδημία έφερε μεγάλη αναστάτωση στα εκπαιδευτικά συστήματα. Πολλές χώρες αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία και να προχωρήσουν σε εξ αποστάσεως διδασκαλία με τη χρήση του διαδικτύου. Όμως, αυτό δεν μπορεί να υποκαταστήσει το μορφωτικό αποτέλεσμα της σχολικής τάξης και το πώς συμβάλλει και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Το κλείσιμο των σχολείων δημιούργησε διάφορα προβλήματα. Για οικογένειες ουσιωδών εργαζομένων, αυτό σήμαινε το επιπλέον βάρος να βρουν λύση για τα παιδιά τους ενώ αυτές και αυτοί θα έπρεπε να συνεχίσουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Σε αρκετές χώρες η διακοπή των σχολικών γευμάτων σήμαινε ελλειμματική διατροφή για πολλά παιδιά. Και βέβαια υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το ποιο ήταν το πραγματικό μαθησιακό αποτέλεσμα των νέων πρακτικών.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι η πανδημία στην πραγματικότητα επέτεινε τις εκπαιδευτικές ανισότητες. Τα παιδιά των οικογενειών υψηλότερου εισοδήματος έτειναν να είναι πολύ πιο εξοικειωμένα με τις ψηφιακές πλατφόρμες, να τις χρησιμοποιούν περισσότερο και να έχουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα παιδιά οικογενειών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν ότι εάν συνεχιστούν τέτοιες πρακτικές εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, το εκπαιδευτικό χάσμα θα παγιωθεί, επιτείνοντας έτσι μια συνθήκη κοινωνικής ανισότητας.

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Τουρισμός… τετέλεσται

Newsteam 0 Comments

State of mind ήταν και πέρασε: Η τουριστική σεζόν θεωρείται οριστικά και σχεδόν ολοκληρωτικά χαμένη από τους παράγοντες της αγοράς, η ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης και η αναζωπύρωση της πανδημίας σε Ελλάδα και εξωτερικό σβήνει και τις τελευταίες προσδοκίες για μια ουσιαστική αύξηση της κίνησης έστω τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, και ο Ιούλιος κλείνει επιβεβαιώνοντας το χειρότερο σενάριο που είχε μπει στο τραπέζι μετά το lockdown.

Πρόκειται για το σενάριο που δείχνει οριστικά πια ότι η σεζόν θα κλείσει με βουτιά των εσόδων το πολύ στο 20% των περσινών επιπέδων – δηλαδή τα έσοδα από τον τουρισμό δεν θα ξεπεράσουν τα 3 με 4 δις ευρώ έναντι των περσινών 18,5 δις ευρώ. Η εικόνα αυτή απέχει βεβαίως μακράν από τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις Θεοχάρη για συγκράτηση των εσόδων στο 50% με 60% των περσινών επιπέδων, και έχει παρουσιαστεί με απολύτως τεκμηριωμένα στοιχεία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τόσο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων όσο και από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο Ιούλιος – σε όσα ξενοδοχεία άνοιξαν – έκλεισαν με πληρότητες που κινήθηκαν από 20 έως 25%, ότι ο Αύγουστος δεν μπορεί με τίποτα να σώσει την παρτίδα καθώς ακόμη και εάν οι πληρότητες φθάσουν κατά τόπους στο 50% οι έως τώρα κρατήσεις δείχνουν ουσιαστική κίνηση μόνον στο δεκαπενθήμερο από τις 7 έως τις 21 του μήνα, και πως τα σενάρια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στο διάστημα Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου έχουν ήδη διαγραφεί από την στιγμή που παραμένουν ουσιαστικά κλειστές οι αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και, κυρίως, της Ρωσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος από την αρχή της πανδημίας επιχειρεί να κινηθεί σε γραμμή ρεαλισμού και ψυχραιμίας αναγνώρισε, με σημερινή συνέντευξή του στο liberal.gr ότι οδεύουμε προς το χειρότερο σενάριο: Η σεζόν, δήλωσε, ξεκίνησε από το μηδέν και είχαμε πει οποιοδήποτε αποτέλεσμα το οποίο θα κινείτο μεταξύ του 20% και του 25% των περσινών εσόδων θα ήταν και το αναμενόμενο σενάριο. Σήμερα, πλησιάζοντας στις αρχές Αυγούστου, είμαστε πιο κοντά στο 20% παρά στο 25%.

Ακόμη πιο δυσοίωνα μηνύματα έχουν μεταφέρει, κατά τις πληροφορίες, στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ενώ εικόνα γενικής καθίζησης παρουσίασε και η αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος στις συναντήσεις που είχε σήμερα με τους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, Χρήστο Σταϊκούρα και Χάρη Θεοχάρη.

Τα μεγαλύτερα πλήγματα σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς έχουν δεχθεί η βόρεια Ελλάδα και τα μεγάλα νησιά που δέχονται και τον κύριο όγκο του οργανωμένου τουριστικού κύματος από το εξωτερικό.

Όπως επισημαίνεται από πηγές της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, στην βόρεια Ελλάδα η μεγάλη ζημιά έχει γίνει στην Χαλκιδική και αποδίδεται αφενός στην έξαρση της πανδημίας στα Βαλκάνια που ανέκοψε τον οδικό τουρισμό και αφετέρου στις παλινωδίες της κυβέρνησης που αρχικά άφησε ελεύθερη την είσοδο των τουριστών από Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία και στην συνέχεια προχώρησε σε αιφνιδιαστικούς και αποσπασματικούς περιορισμούς και υποχρεωτικούς ελέγχους.

Ειδικά στην Χαλκιδική, όπως και στην Κρήτη που είναι ο πρώτος διεθνής τουριστικός προορισμός της χώρας, η κατάσταση επιβαρύνεται δραματικά από την απουσία των Ρώσων τουριστών υψηλότερων εισοδηματικών δυνατοτήτων. Οι εκπρόσωποι της αγοράς φέρονται να έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να εξεταστεί το ενδεχόμενο άφιξης Ρώσων με υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού πριν από 72 ώρες προκειμένου να τονωθεί η κίνηση τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο, ωστόσο τα σχετικά σενάρια προσκρούουν και στα πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Με αυτά τα δεδομένα, στην αγορά υπάρχει ήδη έντονη ανησυχία για τριπλή οικονομική βόμβα το φθινόπωρο από την κατάρρευση του τουρισμού – μια βόμβα, που θα περιλαμβάνει μαζική ανεργία, λουκέτα σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και ευθεία απειλή για επιθετικές εξαγορές ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από συμφέροντα του εξωτερικού.

*Πηγή: tvxs.gr – Μαρίνα Αλεξανδρή 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Η Wall Street κάνει πάρτι επάνω στα θύματα του κορονοϊού

Newsteam 0 Comments

Τρεις διαφορετικοί δείκτες κινούνται τις τελευταίες εβδομάδες με την ίδια πορεία… προς τον ουρανό. Οι δυο πρώτοι αφορούν τα κρούσματα (77.300 τις τελευταίες 24 ώρες) και τους νεκρούς (συνολικά 3,5 εκατομμύρια) από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ. Ο τρίτος δείχνει το άθροισμα των κερδών των αμερικανικών χρηματιστηρίων.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε με χίλιες μονάδες ενώ ο S&P 500 κινείται πλέον σε ανώτερα επίπεδα από την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Το φαινόμενο ίσως να μην φαντάζει παράδοξο σε όσους έχουν καταλάβει ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ κινούνται συνήθως προς αντίθετη κατεύθυνση με τα επίπεδα διαβίωσης (ή επιβίωσης) των Αμερικανών πολιτών. Πολύ δυσκολότερο είναι όμως να εξηγηθεί το γεγονός ότι τα χρηματιστήρια κάνουν πάρτι, ενώ όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως η αμερικανική οικονομία οδηγείται στα τάρταρα. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ύφεση που θα ξεπεράσει τα επίπεδα της δεκαετίας του ’30 και εκτίναξη της ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα. Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κέβιν Χάσετ, προέβλεψε προ ημερών ότι η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ θα μειωθεί από 20% έως 30% στο δεύτερο τέταρτο της χρονιάς, δηλαδή ποσοστά πτώσης που συναντώνται μόνο ύστερα από παγκόσμιους πολέμους. Μόνο την τελευταία εβδομάδα 1,3 εκατομμύριο Αμερικανοί πολίτες κατέθεσαν για πρώτη φορά τα χαρτιά τους για το επίδομα ανεργίας – πρόκειται δηλαδή για την 17η εβδομάδα στη σειρά που οι νέοι άνεργοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Γιατί η οικονομία βυθίζεται και το χρηματιστήριο ανεβαίνει;

Το φαινομενικά παράδοξο, να βυθίζεται η πραγματική οικονομία ενώ εκτοξεύονται στα ύψη τα κέρδη του χρηματοπιστωτικού τομέα, εξηγείται πολύ εύκολα αν παρατηρήσει κανείς τους τρόπους με τους οποίους ο πρόεδρος Τραμπ μετέτρεψε την πανδημία σε έναν μηχανισμό μεταφοράς πλούτου από τα φτωχότερα προς τα πλουσιότερα τμήματα της αμερικανικής κοινωνίας.

Από τα μέσα Μαρτίου οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 600 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία ουσιαστικά προέρχονταν από τους εργαζόμενους, τους φορολογούμενους και τα δημόσια ταμεία. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει προσφέρει μέχρι σήμερα περισσότερα από πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία στην πλειονότητά τους δεν κατευθύνονται στην πραγματική οικονομία ή τις ανάγκες του συστήματος υγείας, που βρίσκεται στα όρια της ολοκληρωτικής κατάρρευσης, αλλά απευθείας στις τσέπες μετόχων και επενδυτών.

Η σχετική τάση βέβαια δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ. Στις αρχές της εβδομάδας η ελβετική τράπεζα UBS υπολόγισε ότι επτά στους 10 δισεκατομμυριούχους του πλανήτη είδαν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια να πηγαίνουν καλύτερα ή τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με τις προβλέψεις που είχαν κάνει πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Έχει πραγματικά ενδιαφέρον (ειδικά για την Ελλάδα) να παρακολουθήσει κάποιος τους μηχανισμούς με τους οποίους οι ισχυρότερες οικονομίες της Δύσης χρησιμοποιούν τον κορονοϊό σαν πρόσχημα για να παρακάμψουν τους παραδοσιακούς μηχανισμούς ελέγχου των επιχειρήσεων και να στείλουν δισεκατομμύρια ευρώ σε επιλεγμένους επιχειρηματίες.

Στη μεγάλη Βρετανία, παραδείγματος χάριν, έρχονται καθημερινά στην επιφάνεια πληροφορίες απευθείας αναθέσεις δημοσίων έργων σε επιχειρήσεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο. Εταιρίες τις οποίες κανένας δεν είχε ακούσει στο παρελθόν λαμβάνουν πακέτα δεκάδων εκατομμυρίων στερλίνων, άλλοτε για να συνδράμουν στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης και άλλοτε για να προσφέρουν ιατρικά προϊόντα και υπηρεσίες αγνώστου ποιότητας (οποιαδήποτε ομοιότητα με τη χώρα μας μάλλον θα είναι συμπωματική).

Και αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στις ΗΠΑ οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, που έλαβαν την μερίδα του λέοντος των άμεσων κρατικών επιδοτήσεων, προχωρούν τώρα σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις επιβεβαιώνοντας ότι τα χρήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν για την διάσωση των εργαζομένων, αλλά των μετόχων. Ακόμη όμως και φαινομενικά άσχετες κυβερνητικές κινήσεις, όπως λόγου χάρη η απόφαση του Τραμπ να ξανανοίξει τα σχολεία, λαμβάνονται με αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια. Ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι οι επιχειρήσεις απαιτούν την άμεση επιστροφή των υπαλλήλων τους και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν πρέπει να φροντίζουν τα παιδιά τους που μένουν κλεισμένα στο σπίτι. Για να αντιμετωπίσει, λοιπόν, το πρόβλημα κήρυξε πόλεμο στους επιστήμονες που προειδοποιούν ότι οι μαθητές και οι καθηγητές θα βρεθούν σε άμεσο κίνδυνο και απείλησε να διακόψει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση όσων δημοσίων σχολείων δεν ανοίξουν άμεσα τι πόρτες τους.

Οι ΗΠΑ, σαν πειραματικό εργαστήριο όλων αυτών των επιλογών που βάζουν τα κέρδη των επιχειρήσεων πάνω από τη δημόσια υγεία, θα έπρεπε να αποτελέσει ένα παράδειγμα προς αποφυγή για την Ελλάδα. Η μέχρι στιγμής εμπειρία όμως δείχνει ότι τους επόμενους μήνες θα την έχουμε σαν πρότυπο.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη: Οριστικοί τίτλοι τέλους για το ιστορικό σχολείο

Newsteam 0 Comments

Τίτλοι τέλους και επίσημα φαίνεται ότι πέφτουν για τα Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη. Η αποκάλυψη που είχε κάνει πριν από μερικές εβδομάδες το in.gr, σχετικά με την αδυναμία της ιδιοκτήτριας, Κατερίνας Ζηρίδη, να ξεκινήσει τη νέα σχολική χρονιά, επιβεβαιώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην ανάκληση των τεσσάρων αδειών λειτουργίας του Εκπαιδευτηρίου, για το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο.

Μπαίνει έτσι οριστικά ταφόπλακα σε ένα σχολείο με όνομα βαρύ και με ιστορία 87 ετών. Τα πολλά και πολυετή οικονομικά προβλήματα, ως αποτέλεσμα της κακής, όπως αποδείχθηκε, διοίκησης από την οικογένεια Ζηρίδη, οδήγησαν στο επώδυνο για εκατοντάδες μαθητές αλλά και για τους εργαζόμενους, τέλος.

Με την ανάκληση των αδειών ουσιαστικά το υπουργείο Παιδείας παρεμβαίνει στα όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες όταν και το σχολείο δήλωσε αδυναμία να λειτουργεί.

Υπενθυμίζεται ότι πολλές οικογένειες είχαν δώσει προκαταβολή για τη σχολική χρονιά 2020-2021, ωστόσο, ειδοποιήθηκαν από το λογιστήριο ότι θα τους επιστρεφόταν και το σχολείο δεν μπορούσε να κάνει πλέον εγγραφές.

Στη συνέχεια, οι 1.000 περίπου μαθητές οδηγήθηκαν σε άλλα ιδιωτικά σχολείο ενώ στον αέρα έχουν μείνει οι περίπου 200 εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό. Κάποιοι με 25 και 30 χρόνια εργασίας στο ίδιο σχολείο που τώρα οδηγούνται στην ανεργία.

Συγκινητικός αποχαιρετισμός

Γι’ αυτούς τους εκπαιδευτικούς πριν από μερικές ημέρες διοργανώθηκε από τους μαθητές ένα συγκινητικό αποχαιρετιστήριο πάρτι.

Συνήθως σας αποχαιρετούσαμε εμείς με καταπληκτικές εκδηλώσεις… Φέτος το κάνατε εσείς καλώντας μας, σε έναν όμορφο χώρο , φροντίζοντάς μας τρυφερά και αληθινά μα πάνω από όλα δείχνοντας την αγάπη σας όπως μόνον εσείς ξέρετε!
Σας ευχαριστούμε με έναν κόμπο στην ψυχή και κάποια δάκρυα που προσπαθήσαμε να κρύψουμε …
Εις το επανιδείν πολυαγαπημένοι μας μαθητές!, έγραψαν κάποιοι στο facebook.

Τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη οριστικά πλέον δεν θα ανοίξουν για την επόμενη χρονιά, όμως, οι εξελίξεις τρέχουν.

Ορισμένοι από τους εργαζόμενους έχουν κερδίσει δίκες κι έχουν δεσμεύσει την περιουσία του σχολείου και της οικογένειας Ζηρίδη για μη καταβληθέντα δεδουλευμένα τριών και τεσσάρων μηνών.

Από την άλλη, άγνωστο είναι τι θα γίνει με τα χρέη της ιδιοκτησίας σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Χρέη που ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ ενώ άγνωστες είναι οι οφειλές προς τις τράπεζες.

Ενδιαφέρον θα έχει και η τύχη των εκπληκτικών εγκαταστάσεων στα 80 στρέμματα στην περιοχή των Σπάτων.

*Πηγή: in.gr

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Δημοσιονομική τρύπα 6 δις το α’εξάμηνο. Το ευρώ ερειπώνει-υπερχρεώνει την χώρα

Newsteam 0 Comments

Στα 6 δις φτάνει η δημοσιονομική τρύπα που έχει προκαλέσει στον κρατικό προϋπολογισμό κατά το α’εξάμηνο η παρούσα κρίση και η στρατηγική  διαχείρισης της από την κυβέρνηση μέσα στην ευρωφυλακή.

Το πρωτογενές έλλειμμα στο α’εξάμηνο ανήλθε σε 5.8 δις ευρώ, ενώ προβλεπόταν πλεόνασμα 313 εκ. ευρώ, με την διαφορά να φτάνει σε 6,1 δις ευρώ.

Η μεγάλη αυτή απόκλιση είναι ενδεικτική των σφοδρών πιέσεων που δέχεται φέτος αλλά και θα δεχθεί τον επόμενο χρόνο ο προϋπολογισμός, καθώς όλα δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες το έλλειμμα θα αυξάνεται, λόγω εκτόξευσης των δαπανών και μεγάλης μείωσης των εσόδων.

Στα θετικά, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί η σχετικά μικρότερη  του αναμενόμενου μείωση των φορολογικών εσόδων τον Ιούνιο σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών.

Το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης του τουρισμού, αναμένεται το έλλειμμα του προϋπολογισμού να γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερη εκτίναξη.

Πολλοί προβλέπουν ότι το έλλειμμα μπορεί να φτάσει  και να ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ, δηλαδή σε επίπεδα που οδήγησαν την Ελλάδα στα Μνημόνια και σε πρωτοφανή λιτότητα.

Έτσι, η Ελλάδα, παρότι ουραγός σε δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα βγει, όποτε βγει από την παρούσα κρίση, ερειπωμένη, απίστευτα υπερχρεωμένη και με υποθηκευμένο επ’ αόριστον το μέλλον της.

Τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα προβλέπεται να γνωρίσει μια πρωτοφανή παραγωγική ερήμωση, φτώχεια, ανεργία, πείνα και εξαθλίωση με μαζικά λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δραστηριότητες στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο.

Η Ελλάδα αν δεν βγει από την ευρωζώνη σε μια πορεία αποδέσμευσης από την Ε.Ε, ώστε να μπορέσει με δωρεάνχρήμα και χωρίς απαράδεκτες δεσμεύσεις να καθορίσει με προοδευτικό προσανατολισμό το μέλλον της, δεν πρόκειται ποτέ να γνωρίσει άσπρη μέρα τόσο η οικονομία της όσο και ο ελληνικός λαός.

Κ.Μ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ξενοδοχεία: Χάνουν τζίρο 5,6 δισ. ευρώ-Κλειστό θα παραμείνει το 6,4%

Newsteam 0 Comments

Πτώση του τζίρου κατά 67% σε μέσο όρο προβλέπουν οι ξενοδόχοι, ενώ 6,4% των ξενοδοχείων έχει αποφασίσει να μην ανοίξει φέτος. Επιπλέον και στο πλαίσιο του δύσκολου περιβάλλοντος που διανύουμε οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ξενοδοχείων υπολογίζονται στα 1,66 δισ. ευρώ.

Τα προαναφερθέντα συμπεράσματα προκύπτουν από τον 4ο κύκλο της έρευνας του ΙΤΕΠ Covid-19 και Ελληνική Ξενοδοχία που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κατά το διάστημα από 30 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου 2020, σε δείγμα 1.941 ξενοδοχείων εκ του συνόλου των 9.999 μελών του Επιμελητηρίου (ήτοι το 19,4% του συνολικού αριθμού των ξενοδοχείων της χώρας).

1. Τα ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανοίξει ή πρόκειται να ανοίξουν μέχρι τον Αύγουστο φτάνουν στο 84% του συνόλου τους. Σε ποσοστό 9% δεν έχουν αποφασίσει πότε θα ανοίξουν ακόμη, ενώ σε ποσοστό 6,4% έχουν αποφασίσει να μην ανοίξουν φέτος.

Ειδικότερα, τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανοίξει ή πρόκειται ν’ ανοίξουν μέχρι και τον Αύγουστο ανέρχονται σε ποσοστό 90,7% του συνόλου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα εποχικής λειτουργίας φτάνει το 80,5%.

Υπογραμμίζεται ότι οι κυριότεροι λόγοι που καταγράφονται για το μη άνοιγμα ορισμένων ξενοδοχείων φέτος επιμερίζονται στην έλλειψη ζήτησης και στην έλλειψη ρευστότητας.

2. Οι ξενοδόχοι ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, διαβλέπουν πτώση του τζίρου κατά μ.ο. 67% (από τα 8,4 δισ. ευρώ το 2019 στα 2,8 δισ. ευρώ το 2020, συνολική απώλεια 5,6 δισ.) και κάμψη της απασχόλησης κατά 35% (από 186.574 εργαζόμενους το 2019 στους 120.979 εργαζόμενους το 2020).

Αναλυτικότερα, το 96,9% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας βλέπει πτώση του τζίρου κατά μ.ο. 65,5%, ενώ για το 98% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας η αντίστοιχη πτώση προβλέπεται κατά μ.ο. στο 73%.

Υπενθυμίζεται πως -για την καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης των μεγεθών- στον 2ο κύκλο της έρευνας (Απρίλιος 2020), το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας έβλεπε ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά μ.ο. 56,3% και αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας ανέμενε μείωση του τζίρου κατά μ.ο. 56,1% ήτοι συνολική απώλεια τζίρου 4,5 δις ευρώ.

 

3. Σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ξενοδοχείων διαμορφώνονται στα 1,66 δις ευρώ. Έχουν υποβληθεί αιτήσεις σε προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 1,576 δις ευρώ, με τις εγκρίσεις να ανέρχονται στα 743 εκ. ευρώ. Από το ποσό αυτό εκτιμάται ότι έχουν εκταμιευτεί μέχρι 10 Ιουλίου 2020 μόλις 77 εκ. ευρώ.

Αναφερόμενος στα ευρήματα του 4ου κύκλου της έρευνας του ΙΤΕΠ Covid -19 και Ελληνική Ξενοδοχία, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι ξενοδόχοι ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους και κάνουν το χρέος τους απέναντι στους εργαζόμενούς τους, την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες που στηρίζονται στον τουρισμό. Είναι όμως σαφές πως η μάχη αυτή  δίνεται σε πολύ αντίξοες συνθήκες, με τη χαμηλή ζήτηση και την έλλειψη ρευστότητας να αποτελούν τροχοπέδη για τα αποτελέσματα των ξενοδοχείων. Μόνος στόχος είναι να διασώσουμε ό,τι μπορεί διασωθεί, καθώς γνωρίζουμε πια όλοι ότι είναι μια χρονιά μεγάλων απωλειών. Γι αυτό επανειλημμένα το ΞΕΕ, από την αρχή αυτής της μεγάλης περιπέτειας, έχει τονίσει πως το μεγάλο και κρίσιμο ζητούμενο για τα ξενοδοχεία είναι η ρευστότητα. Οι πόροι από τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν εξαγγελθεί, δεν έχουν φτάσει ακόμη στα ξενοδοχεία. Η έρευνά μας, πιστοποιεί την αδήριτη ανάγκη για επιτάχυνση και απλούστευση των σχετικών διαδικασιών.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Έρευνα: Το 75% φοβάται μαζικά λουκέτα επιχειρήσεων-Φτώχεια, ανεργία στα ύψη

Newsteam 0 Comments

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η οικονομία και η κοινωνία και πρώτα απ’ όλα ο ιδιωτικός τομέας και οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν σαρώνονται στην κυριολεξία από την κρίση και τις περιορισμένες, λόγω του ευρώ, δαπάνες για την αντιμετώπισή της από μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ολιγαρχίας και από μια Ε.Ε που δεν επιδεικνύει την παραμικρή αλληλεγγύη στις περισσότερο δοκιμαζόμενες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Η ανεργία, οι μισθοί πείνας, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η φτώχεια, η ζητιανιά και η εξαθλίωση δίνουν και παίρνουν και όλα δείχνουν ότι θα πάρουν εφιαλτικές διαστάσεις από το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Οι δημοσκοπήσεις, συνήθως βαθιά υπέρ του συστήματος, έχουν αρχίσει και αυτές ακόμα να εμφανίζουν σημαντικά ευρήματα ενάντια στην κυβέρνηση και να εκφράζουν, έστω σε μικρό βαθμό, τη μεγάλη κοινωνική δυσφορία, όταν αναφέρονται σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αυξημένη ανησυχία για τα οικονομικά προβλήματα, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το μαζικό λουκέτο για τις επιχειρήσεις, μέσα σε μια επιδεινούμενη ύφεση, εκφράζουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι πολίτες, όπως προκύπτει από τη τελευταία έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών που πραγματοποίησε η εταιρεία PULSE κατά τα χρονικό διάστημα 2-6 Ιουλίου.

Μάλιστα, οι πολίτες με μεγάλη πλειοψηφία εκφράζουν φόβους ότι η κρίση και οι κυβερνητικές πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν στη λήψη νέων δημοσιονομιών μέτρων λιτότητας, τα οποία πολλοί αναλυτές τα εντοπίζουν ιδιαίτερα σε βάρος των εργαζομένων του Δημοσίου και των συνταξιούχων.

Ιδιαίτερα για τον τομέα του τουρισμού, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι χρειάζονται πρόσθετα γενναία μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, θεωρώντας ότι τα ισχύοντα δεν επαρκούν , ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου ένα μικρό μέρος των πολιτών θα μπορέσει να κάνει, έστω, ολιγοήμερες διακοπές.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

Πρώτον: Έντονοι είναι οι φόβοι για τα σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις, λόγω της κρίσης με το 75% των ερωτηθέντων πολιτών να φοβάται πολύ έως αρκετά, ακόμα και τη μαζική διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων, με συνέπεια πιο εφιαλτική ανεργία, 13% μέτρια και μόλις 7% λίγο έως ελάχιστα.

Δεύτερον: Στη ερώτηση αν οι επιπτώσεις της κρίσης και της κυβερνητικής πολιτικής είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε σοβαρά δημοσιονομικά μέτρα (νέα λιτότητα, περικοπές μισθών, συντάξεων κ.λ.π), το 56% φοβάται πολύ έως αρκετά, το 21% μέτρια και το 17% λίγο έως καθόλου.

Τρίτον:  Το 74%, επίσης, των ερωτηθέντων δηλώνει ότι χρειάζονται πρόσθετα και νέα μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, όπως για παράδειγμα κουπόνια (vouchers) για δωρεάν διακοπές σε περισσότερους Έλληνες. Την ανάγκη πρόσθετων μέτρων κρίνει έως μέτρια το 12% και ότι δεν χρειάζεται δηλώνει το 9%.

Στην ουσία η έρευνα αυτή, χωρίς να το δηλώνει, παραπέμπει στην ανάγκη μιας εναλλακτικής πορείας της χώρας, εκτός ευρωζώνης και σε τροχιά αποδέσμευσης από την Ε.Ε για την ανεύρεση, μέσω μιας εθνικής νομισματικής πολιτικής, οικονομικών πόρων και κεφαλαίων για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας στη βάση προοδευτικών προσανατολισμών, τόνωσης της παραγωγικότητάς της και προώθησης της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Β.Ζ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Μισό εκατομμύριο(476.358) λιγότερους ανέργους μέτρησε η ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο 2020!!

Newsteam 0 Comments
Ελλάς ανέργων: Ευρώ ή δουλειά το δίλημμα για κάθε εργαζόμενο
ΕΛΣΤΑΤ και ΟΑΕΔ εμπαίζουν τους άνεργους
Διαφορά 8,95% μονάδων από τον ΟΑΕΔ!
ΟΑΕΔ: 1.185.013 (24,45%)
ΕΛΣΤΑΤ: 708.655 (15,5%)

Ιδού τα στοιχεία που ανακοίνωσαν ΟΑΕΔ-ΕΛΣΤΑΤ!

Σοκάρουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για τον Απρίλιο του 2020!

Όπως φαίνεται από τον Πίνακα στη σελ. 4 της Έκθεσης του ΟΑΕΔ που παρατίθεται κατωτέρω, το σύνολο εγγεγραμμένων ανέργων για τον Απρίλιο του 2020 ανήλθε σε 1.185.013 ανθρώπους (ποσοστό 24,45%), δηλαδή 1.124.486 αναζητούντες εργασία και 60.527 που δεν αναζητούν εργασία!!

Το επισήμως αυτό καταγεγραμμένο νούμερο είναι σοκαριστικό!

Θλιβερή είναι και η διαπίστωση-ομολογία του Οργανισμού στη σελ. 5 της Έκθεσης ότι από τους 1.185.013 ανέργους, επιδοτούνται ΜΟΝΟ 192.411!! Οι υπόλοιποι άνεργοι με τις οικογένειές τους ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας!!

Δυσάρεστη έκπληξη επίσης, για άλλη μια φορά, αποτελεί και η απόκλιση των ανωτέρω στοιχείων του ΟΑΕΔ από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)!

Σύμφωνα με τον Πίνακα 1 (σελ. 2) της Έκθεσης της ΕΛΣΤΑΤ που παραθέτουμε, οι άνεργοι τον μήνα Απρίλιο 2020 ανήλθαν σε 708.655 (ποσοστό 15,5%)!

Βασισμένη πάνω σε αυτό το ποσοστό του 15,54%, επαίρεται η κυβέρνηση ότι δήθεν απέδωσαν τα μέτρα που εφήρμοσε και φρέναρε τις απολύσεις!

Αν προσέξουμε όμως καλύτερα στον ανωτέρω πίνακα οι άνεργοι διαχωρίζονται από τους οικονομικά μη ενεργούς, οι οποίοι ανέρχονται σε 3.331.748 ανθρώπους. Οικονομικά μη ενεργοί κατά την ΕΛΣΤΑΤ, είναι τα άτομα που δεν εργάζονται, ούτε αναζητούν εργασία και ενώ ΔΕΝ εργάζονται, δεν τους συνυπολογίζει στους ανέργους προκειμένου να φανεί χαμηλότερο το ποσοστό ανεργίας!

Έτσι, για τον ίδιο μήνα (Απρίλιος 2020), ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε 476.358 περισσότερους ανέργους συμπολίτες μας από όσους καταμετρά η ΕΛΣΤΑΤ!!

Η απόκλιση των δύο Οργανισμών, δηλαδή ποσοστό 24,45% για τον ΟΑΕΔ και 15,5% για την ΕΛΣΤΑΤ -που όμως είναι διαφορά 476.358 ανθρώπων και συνεπώς οικογενειών-  είναι προκλητική!

Το ποσοστό που δημοσιεύει ο ΟΑΕΔ (24,45% επί του ενεργού πληθυσμού) αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στη μεταπολιτευτική Ελλάδα!! Πολύ περισσότερο που όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι πραγματικοί άνεργοι, όσοι δηλαδή δεν δύνανται να καταγραφούν από τον ΟΑΕΔ λόγω της αδήλωτης-μαύρης εργασίας, αυξάνουν την ανεργία σε δυσθεώρητα ποσοστά!!

Με τα στοιχεία αυτά αλλά και με παλαιότερες Εκθέσεις του, ο ΟΑΕΔ ουσιαστικά διαψεύδει τόσο την ΕΛΣΤΑΤ όσο και το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση που με περίσσια θράσους διακηρύσσουν ότι έχουν πετύχει …σημαντικά αποτελέσματα στον αγώνα κατά της ανεργίας.

Εξάλλου, οι επεξηγηματικές σημειώσεις στη σελίδα 7 της Έκθεσης, δεν σώζουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης ούτε της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία προκειμένου να αναδείξει μείωση της ανεργίας, εντάσσει στην Έκθεσή της και νέους όρους όπως εποχική προσαρμογή, ενώ δεν παραλείπει να επαναπροσδιορίζει έννοιες-ορισμούς και να επικαλείται ως νομικό της πλαίσιο Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 1998!!

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, έχουν πρώτο τους μέλημα την αποπληρωμή των δόσεων στους δανειστές και όχι τις οικογένειες των 1.185.013 ανέργων!

Κατά τα άλλα, μετά το τέλος της καραντίνας και υπό την απειλή νέας αναζωπύρωσης της πανδημίας, ολοκληρώνεται η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και καταργούνται θεσμοί δεκαετιών από το Εργατικό, Ασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο, γεγονός που οδηγεί σε βίαιη φτωχοποίηση τον λαό μας και ολόκληρη την κοινωνία για πολλά ακόμη χρόνια!!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Η Εκτελεστική Επιτροπή

Πρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Toν χαβά τους οι εισπρακτικές εταιρείες

Newsteam 0 Comments

Την απογοήτευση και την πικρία της εκφράζει συμπολίτισσαμας για την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν οι πολίτες που συσσώρευσαν οφειλές σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας την προηγούμενη περίοδο.

Όπως λέει, την παίρνουν συνεχώς τηλέφωνο από δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί τη ΔΕΗ για να εξοφλήσει τον λογαριασμό της ο οποίος τους τελευταίους μήνες πήγε στα 1.300 ευρώ.

Στο σπίτι της μένουν τέσσερα άτομα, όλοι άνεργοι, με μόνο την ίδια να έχει ένα εισόδημα της τάξεως των 300 ευρώ περίπου και να συντηρεί όλη την οικογένεια.

Η ίδια αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας και θα χρειαστεί χειρουργείο το επόμενο διάστημα.

Εύλογα αναρωτιέται, λοιπόν, εάν οι αρμόδιοι έχουν κάποια αίσθηση της κατάστασης που έχει αρχίσει να δημιουργείται ήδη για πολλά νοικοκυριά…

*Πηγή: rodiaki.gr

 

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Θέλουμε πίσω τη ζωή μας βροντοφώναξαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου

Newsteam 0 Comments

Με δυναμική συμμετοχή και αγωνιστικό παλμό, πραγματοποιήθηκε σήμερα λίγο μετά τις 7 το απόγευμα η προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ανέργων ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου, την οποία συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου και το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλληλων, διεκδικώντας έτσι  την έμπρακτη θωράκιση του κλάδου τους από την πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση που πλήττει και την περιοχή μας.

Η πλατεία ανάμεσα στον Δήμο και την Περιφέρεια άρχισε να γεμίζει από νωρίς, από εκατοντάδες συμπολίτες μας που έσπευσαν εκεί για να διεκδικήσουν πίσω τη ζωή και τα όνειρά τους όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένα από τα δεκάδες πανό που κρατούσαν στα χέρια τους. Πολλοί συμπολίτες μας επίσης έσπευσαν εκεί εκφράζοντας με δυναμικό και απόλυτο τρόπο την συμπαράστασή τους στον αγώνα και την αγωνία χιλιάδων οικογενειών του νησιού μας.

Σύσσωμη αυτή τη φορά η συνδικαλιστική ηγεσία του τόπου μας,  παραβρέθηκε στη συγκέντρωση αυτή, δίνοντας έτσι ισχυρό παρών για τις προθέσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Πρώτος στους εκατοντάδες συγκεντρωμένους μίλησε  ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου κ. Νίκος Τριπολίτης,  ενώ ακολούθησαν ο πρόεδρος του σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων κος Θανάσης Σταμούλης, το Μέλος της Ομοσπονδίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων  κος Μιχάλης Τσουρούτης, ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Παναγιώτης Εγγλέζος ενώ μέσω τηλεφωνικής γραμμής τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε και ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας τους, μεταφέροντας θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό.

Η κοροϊδία έχει φτάσει στο απροχώρητο – επισήμαναν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ενώ τονίστηκε ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παρατεταμένη και απρόβλεπτη κρίση που έχει γονατίσει χιλιάδες οικογένειες και από την περιοχή μας.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν  να διασφαλιστεί τώρα το εισόδημα όλων των εργαζομένων στον τουρισμό, να ενταχθούν όλοι στο μηχανισμό στήριξης χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις ως το τέλος Οκτώβρη με βάση τον κλαδικό τους μισθό.

Στη συνέχεια ένταξη στο επίδομα ανεργίας, ύψους 600 ευρώ, χωρίς καμία προϋπόθεση και για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία τους.


Απαλλαγή
από τα δημοτικά και κάθε είδους άλλα τέλη, αναστολή πληρωμής και απαγόρευση διακοπής σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ίντερνετ, για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.Πάγωμα δανείων και απαγόρευση πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ο Παναγιώτης Εγγλέζος έδωσε το στίγμα του αγώνα

Ο πρόεδρος του ΕΚΡ κος Παναγιώτης Εγγλέζος, που έκλεισε τις ομιλίες στη συγκέντρωση, υπογράμμισε ότι αυτή η κρίση αφορά ολόκληρη την κοινωνία κι όχι μόνο τον κλάδο των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία. Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή και συσπείρωση όλο τον κόσμο και υπογράμμισε:

Μας έχουν προγραμματίσει να ζήσουμε μέχρι τον Αύγουστο. Δεν θα τους περάσει. Κανείς δεν θα μείνει μόνος του. Αν είμαστε όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Από τα δέκα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, το μισό αφορά εμάς κι αυτό θέλει δέκα διευκρινιστικές εγκυκλίους! Ο αγώνας συνεχίζεται κατέληξε ο κος Εγγλέζος.

 

 

*Πηγή: rodiaki.gr

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διπλωματούχων ξεναγών

Newsteam 0 Comments

To Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, συμμετέχοντας στις πανελλήνιες κινητοποιήσεις, πραγματοποίησε χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου, ζητώντας τη λήψη και εφαρμογή μέτρων στήριξης του κλάδου που έχει πληγεί από την ανεργία λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞΕ Νίκος Ξυλουράς, δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά των διπλωματούχων ξεναγών, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν μείνει χωρίς οικονομική στήριξη, και αρκετοί εξ αυτών να αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης.

Σήμερα οι ξεναγοί σε όλη την Ελλάδα, συγκεντρωθήκαμε για να διαμαρτυρηθούμε για την αδιαφορία και την εγκατάλειψη από την κυβέρνηση. Οι ξεναγοί έμειναν εκτός όλων των μέτρων που ελήφθησαν για τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ η ανεργία βρισκόταν στο 100%. Καλυφθήκαμε μέχρι το τέλος Απριλίου. Ζητάμε αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Μάιο και τον Ιούνιο και επίδομα ανεργίας για όλους και χωρίς προϋποθέσεις για όσους δεν εργαστούν από τον Ιούλιο και έπειτα και προφανώς αυτό το μέτρο θα αφορά την πλειοψηφία των συναδέλφων, αφού οι αφίξεις θα είναι αναιμικές. Aριθμούμε περί τα 80 μέλη και η συμμετοχή είναι σχεδόν καθολική.

Έχουμε τη συμπαράσταση του Eργατικού Κέντρου, των οδηγών τουριστικών λεωφορείων και το επόμενο βήμα θα είναι να συντονιστούμε και με άλλους εργαζόμενους του τουρισμού που πλήττονται, δήλωσε στη δ ο κ. Ξυλουράς, ο οποίος σημείωσε ότι λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των περιορισμών που ισχύουν, είναι δύσκολη η διεξαγωγή των εκδρομών με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται.

Περιμένουμε να βελτιωθεί σταδιακά η κατάσταση, εφόσον τα πράγματα πάνε καλά. Ωστόσο η πραγματοποίηση των εκδρομών είναι δύσκολη, καθώς τα υπουργεία δεν συντονίζονται μεταξύ τους, σε ένα πούλμαν μπαίνουν 33 άτομα, στους αρχαιολογικούς χώρους μπαίνουν λιγότεροι, στα μουσεία ακόμη πιο λίγοι. Ζητάμε να συντονιστούν τα υπουργεία. Οι ξεναγοί θέλουν να δουλέψουν, θέλουν να προβάλλουν την Ελλάδα και τον τουρισμό της με το έργο τους, είπε ο κ. Ξυλουράς.

Σύσσωμοι οι ξεναγοί, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι από την Πλατεία Μουσείου στην Παλιά Πόλη και κατευθύνθηκαν στο Μαντράκι. Επισκέφθηκαν την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το Δήμο Ρόδου, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, τα οποία έχουν ως εξής:

• Να δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για Μάιο και Ιούνιο
• Επίδομα ανεργίας για όσους δεν δουλέψουν μετά την 1η Ιουλίου και χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν
• Ασφαλιστική κάλυψη μέχρι το 2022
• Μετάθεση δανειακών και φορολογικών υποχρεώσεων
• Προστασία πρώτης κατοικίας
• Εναρμόνιση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ώστε οι επιβαίνοντες σε ένα τουριστικό λεωφορείο να μπαίνουν ως ενιαία ομάδα σε αρχαιολογικούς χώρους και σε μουσεία

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Έκρηξη απολύσεων εκτόξευση της ανεργίας τον Ιούλιο

Newsteam 0 Comments
Με γεωμετρική πρόοδο θα αυξάνονται οι περικοπές μέχρι τα μέσα Ιουλίου, καθώς θα λήγει το 45ήμερο απαγόρευσης μετά την αναστολή.

Σταθερή άρνηση των επιχειρήσεων να χρησιμοποιήσουν τη Συν-Εργασία, παρότι η κυβέρνηση τους δίνει γην και ύδωρ για τη διαχείριση του χρόνου εργασίας.

Μήνας των μαζικών απολύσεων φαίνεται ότι θα είναι ο Ιούλιος, και όχι ο Σεπτέμβριος. Οι ενδείξεις από τις κοινοποιήσεις των απολύσεων την πρώτη ημέρα του μήνα προμηνύουν έναν πολύ δύσκολο μήνα για χιλιάδες εργαζόμενους κυρίως από τον τουριστικό κλάδο και το λιανεμπόριο.

Μεγάλα πολυκαταστήματα ανακοίνωσαν ήδη εκατοντάδες απολύσεις, ενώ δεκάδες είναι τα ξενοδοχεία που ζητούν από τους λογιστές να κοινοποιήσουν καταγγελίες συμβάσεων, συχνά στο σύνολο του προσωπικού, καθώς προτιμούν να συνεχίσουν την αναστολή λειτουργίας παρά να ανοίξουν με λειτουργικό κόστος που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. Καταγγελίες συμβάσεων προετοιμάζουν μεγάλες εταιρείες και ηχηρά ονόματα ιδιοκτητών στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, ενώ στον χώρο της εστίασης η μείωση του προσωπικού αγγίζει ήδη το 30%.

Ο Αρμαγεδδών των απολύσεων που ξεκίνησε δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στις επίσημες εγγραφές του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, καθώς οι λογιστές έχουν περιθώριο τεσσάρων ημερών για να προβούν στις σχετικές δηλώσεις. Αναμένεται όμως να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, αφού μέχρι τις 15 Ιουλίου λήγει και τυπικά το 45ήμερο προστασίας από τις απολύσεις για το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων από τις αρχές Μαΐου.

Η έξαρση των απολύσεων σηματοδοτεί την ξεκάθαρη άρνηση των επιχειρήσεων να κάνουν χρήση του πολυδιαφημισμένου μηχανισμού Συν-Εργασία, με το οποίο το Δημόσιο επιδοτεί μέρος της αμοιβής και των εισφορών. Μάλιστα χθες, το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να προβάλει ακόμη περισσότερο τα πλεονεκτήματα αυτού του μηχανισμού, ανάρτησε νέα εγκύκλιο με την οποία παρέχει γην και ύδωρ στις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση του χρόνου εργασίας, ο οποίος μια εβδομάδα μπορεί να έχει 25 ώρες, την επόμενη 14, την άλλη 8, την τέταρτη 7.

Χαρακτηριστικό της άρνησης πολλών τουριστικών επιχειρήσεων να επαναλειτουργήσουν με χρήση και των όποιων κινήτρων είναι και η έκκληση του υπουργού Εργασίας προς τους ξενοδόχους με αφορμή τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού. Πέρα από κάθε προσδοκία η φετινή συμμετοχή στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού ΟΑΕΔ!

Έσπασε το φράγμα των 300.000 αιτήσεων – Καλούμε τις τουριστικές επιχειρήσεις να ενταχθούν στο Πρόγραμμα καθώς από φέτος η αποπληρωμή τους θα γίνεται άμεσα, μόλις σε ένα μήνα, δήλωσε ο κ. Βρούτσης, επιβεβαιώνοντας ότι και σε αυτόν τον τομέα μπορεί οι ελπίδες των τυχερών που θα πάρουν στα χέρια τους την επιταγή διαμονής να αποδειχθούν φρούδες, αφού δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη συμμετοχή των ξενοδόχων για τη φετινή θερινή περίoδο.

Εποχικοί εν αναμονή

Ψυχρολουσία περίμενε και τους εποχικά εργαζόμενους, με δικαίωμα επαναπρόσληψης, που ανέμεναν χθες, 1/7, το άνοιγμα της πλατφόρμας στο supportemployees.services.gov.gr προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις τους για την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ. Συνάδελφοι, δυστυχώς, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση φάνηκε αναξιόπιστη! Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις που ήταν να ανοίξει σήμερα, μας ενημέρωσαν πως θα ανοίξει στις 7/7/2020, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Γ. Χόντζογλου.

Όμως, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και με την καταβολή του δώρου Πάσχα, μετά την άρνηση πολλών εργοδοτών να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα. Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας είναι ανύπαρκτο. Δεν κάνει ελέγχους και αναγκαζόμαστε να τους υποκαθιστούμε προκειμένου οι συνάδελφοι να πιέσουν τους εργοδότες για το δώρο Πάσχα που τους αρνούνται, δήλωσε στην Εφ.Συν. ο Δημ. Καραγεωργόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Όχι μόνο δεν σηκώνουν τηλέφωνα στο ΣΕΠΕ, αλλά κι όταν οι εργαζόμενοι ζητούν να γίνει έλεγχος στην επιχείρηση τους παραπέμπουν για τη διαδικασία της εργατικής διαφοράς, πρόσθεσε περιγράφοντας, παράλληλα, εργοδότες που ζητούν από εργαζόμενους να εισπράξουν από το ATM το ποσό που αντιστοιχεί στο δώρο Πάσχα και να το καταβάλουν στη συνέχεια στο… μαύρο ταμείο της εταιρείας, αν θέλουν να έχουν και αύριο δουλειά.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Σε λειτουργία η εφαρμογή χορήγησης αποζημίωσης των εποχικά εργαζομένων

Newsteam 0 Comments

Σε λειτουργία η εφαρμογή χορήγησης αποζημίωσης των εποχικά εργαζομένων

Πλατφόρμα για την έκτακτη μηνιαία αποζημίωση εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό

Από την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020, λειτουργεί η πλατφόρμα για την έκτακτη μηνιαία αποζημίωση εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης

ΟΑΕΔ

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανοίγει σήμερα, Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020, η πλατφόρμα για την έκτακτη μηνιαία αποζημίωση εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Οργανισμού στις 15 Ιουνίου 2020, ανοίγει σήμερα, Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020 και ώρα 17:00 η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την έκτακτη μηνιαία αποζημίωση εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 23102/477 (ΦΕΚ 2268/Β/13-6-202).

Οι δικαιούχοι καλούνται να επικαιροποιήσουν τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) που είναι ήδη καταχωρισμένος στον ΟΑΕΔ και να αποδεχτούν προτυποποιημένη υπεύθυνη δήλωση που αναφέρει ότι

1) παραμένουν άνεργοι,

2) από την σύμβασή τους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις και

3) σε περίπτωση ανάληψης εργασίας θα ενημερώσουν αμέσως τον ΟΑΕΔ.

Επισημαίνεται ότι μετά την παραπάνω διαδικασία επικαιροποίησης ΙΒΑΝ και αποδοχής δήλωσης, οι δικαιούχοι δεν απαιτείται να κάνουν καμία άλλη ενέργεια, καθώς ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει την έκτακτη αποζημίωση σε μηνιαία βάση, εφόσον ο δικαιούχος παραμένει εγγεγραμμένος άνεργος.

Η πρόσβαση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα γίνεται, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr στην διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ektakte-meniaia-apozemioseepokhika-ergazomenon

Συγκεκριμένα η διαδρομή θα είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Έκτακτη μηνιαία αποζημίωση εποχικά εργαζομένων.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της έκτακτης μηνιαίας αποζημίωσης

Δικαιούχοι είναι οι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου που εργάστηκαν κατά το 2019, με πλήρη ή μερική απασχόληση, χωρίς να έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και οι οποίοι κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας για 3 μήνες και 5 μέρες.

Επίσης, δικαιούχοι είναι και όσοι απολύθηκαν από επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook και οι οποίοι κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν παραμείνει εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ κατά τον αντίστοιχο μήνα της έκτακτης μηνιαίας αποζημίωσης, για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο 2020.

Μόνο οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αντίθετα, άνεργοι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης. Σε περίπτωση που ένας άνεργος με την χρήση των κωδικών TAXISnet ή ΟΑΕΔ δεν μπορεί να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνητικά δικαιούχος γιατί δεν πληροί τις προϋποθέσεις της έκτακτης μηνιαίας αποζημίωσης.

Ποιο είναι το ύψος και η διάρκεια της έκτακτης μηνιαίας αποζημίωσης

Η έκτακτη μηνιαία αποζημίωση ανέρχεται στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας που έλαβαν οι δικαιούχοι και θα καταβάλλεται μηνιαία για τον αντίστοιχο πλήρη μήνα εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά ανώτατο όριο για διάστημα 3 μηνών και συγκεκριμένα για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2020.

Πότε θα καταβληθεί η έκτακτη μηνιαία αποζημίωση

Η καταβολή της έκτακτης μηνιαίας αποζημίωσης θα πραγματοποιείται στις αρχές του μήνα που ακολουθεί κάθε πλήρη συνεχόμενο μήνα εγγεγραμμένης ανεργίας.

Για τον Ιούνιο 2020 θα καταβληθεί εντός του πρώτου 15νθημερου του Ιουλίου 2020 και για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2020 θα καταβληθεί εντός του πρώτου 10ημερου του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου 2020 αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη μηνιαία αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της καταβολής της έκτακτης μηνιαίας αποζημίωσης

Διάβασε το »

Έφτασαν τα 2,85 εκ. οι άνεργοι στη Γερμανία

Newsteam 0 Comments

Εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας Covid-19 αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, τον Ιούνιο 2.853 εκ. άτομα ήταν χωρίς εργασία, 40.000 περισσότερα απ’  ό,τι τον Μάιο και 637.000 περισσότερα από ό,τι ένα χρόνο πριν.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 0,1% στο 6,2%. Υπό κανονικές συνθήκες τον μήνα Ιούνιο μειώνεται ο αριθμός των ανέργων.

Πάνω από 4.000.000 λαμβάνουν κοινωνικά βοηθήματα

Ένα νέο ρεκόρ καταγράφεται για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς μειωμένου χρόνου εργασίας, δηλαδή, που η θέση τους επιδοτείται  από το κράτος προκειμένου να μην απολυθούν. Βάση των στοιχείων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, ο αριθμός αυτών των ατόμων αυξήθηκε από 2,49 εκ. το Μάρτιο στα 6,83 εκ. τον Απρίλιο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Απασχόλησης Ντέντλεφ Σέελε, η ενεργοποίηση του καθεστώτος της επιδοτούμενης μερικής απασχόλησης σε μεγάλο κλίμακα σταθεροποίησε την αγορά εργασίας.

Τέλος, στο διάστημα της πανδημίας Covid-19 αυξήθηκε ο αριθμός των δικαιούχων κοινωνικών παροχών στα 4,076 εκ. άτομα. Ένα χρόνο πριν ήταν κατά 152.000 λιγότεροι. Επομένως, στη Γερμανία το 7,5% εκείνων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας δεχόταν τον Ιούνιο κοινωνικό βοήθημα.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Καταρρέει η απασχόληση στις ΗΠΑ: Ένας στους δύο χωρίς δουλειά

Newsteam 0 Comments

Καταρρέει η απασχόληση στις ΗΠΑ λόγω πανδημίας

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς, σύμφωνα με όσα αναφέρει το υπουργείο Εργασίας περίπου το 50% του εργατικού δυναμικού της χώρας είναι χωρίς δουλειά.

Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ πρέπει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο προκειμένου να θεραπεύσει τα βαθιά τραύματα που της προκάλεσε η πανδημική κρίση του κορονοϊού.

Το ποσοστό του εργατικού δυναμικού της χώρας –ο αριθμός αυτών που εργάζονται προς το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού– κατρακύλησε στο 52,8% , όπερ σημαίνει πως το 47,2% των Αμερικανών είναι χωρίς δουλειά, σύμφωνα με την αρμόδια στατιστική υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Με την εξάπλωση του κορονοϊού, που προκάλεσε το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν ραγδαία από 61,2% τον Ιανουάριο.
Αυτή η αναλογία αποτελεί μια ευρύτερη ματιά στην εικόνα της απασχόλησης.
Λαμβάνει υπόψη τους ενήλικες που δεν ανήκουν στο εργατικό δυναμικό ενώ συμπεριλαμβάνει εκείνους που δεν αναζητούν εργασία, καθώς και όσους αναζητούν εναγωνίως.

Για να επαναφέρουμε την αναλογία απασχόλησης προς πληθυσμό εκεί που ήταν στο αποκορύφωμά του το 2000, πρέπει να δημιουργήσουμε 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, δήλωσε ο Torsten Slok, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 12,4% αυτό το μήνα από 13,3% τον Μάιο.

Το ποσοστό ανεργίας δεν συμπεριλαμβάνει εκείνους που σταμάτησαν να αναζητούν εργασία.

Το εργατικό δυναμικό ανέρχεται περίπου στο 60% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Φόβοι για λουκέτα, μαζικές απολύσεις και 190.000 νέους ανέργους

Newsteam 0 Comments

Παρά την απόλυτη ευελιξία που έχει θεσμοθετηθεί στην αγορά εργασίας προκειμένου να μην γίνουν απολύσεις, η ανασφάλεια στους εργαζόμενους έχει χτυπήσει κόκκινο.

Οι εργαζόμενοι περιμένουν κύμα απολύσεων από τις 15 Ιουλίου, οπότε λήγει η προστασία από τις απολύσεις.

Ο Στάθης Τέλιος που έδωσε συνέντευξη για εργασία ως σεκιούριτι μίλησε στην κάμερα του OPEN TV και τον Αργύρη Καλογερόπουλο. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά δουλειές. Εγώ βρήκα για να αναπληρώσω άλλους. Αν είμαι καλός στη δουλειά μου θα εξακολουθήσω να εργάζομαι, αναφέρει ο ίδιος στην κάμερα του Ανοιχτού Καναλιού για να προσθέσει: Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια. Κι αυτό γιατί δεν ξέρω μετά τι θα κάνω.

Αυτό το καλοκαίρι της ανασφάλειας και της ανεργίας τέσσερις στους 10 εργαζόμενους δεν νιώθουν ασφάλεια στην εργασία τους. Χιλιάδες εργαζόμενοι, μάλιστα, θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται τους επόμενους μήνες ενώ θα πλεύσουν σε αχαρτογράφητα νερά από τον Σεπτέμβριο.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο δημιουργήθηκε για να ανακόψει τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας. Κι αυτό γιατί σε δέκα μέρες εφαρμογής του μόλις 3.000 εργοδότες έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε αυτό. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να υπάρξουν νέες πιο βελτιωμένες κινήσεις ώστε αυτό να γίνει πιο δελεαστικό.

Ο κορονοϊός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έφερε ανατροπές σε 1.232 συμβάσεις αορίστου χρόνου, που τον Μάιο του 2020 – παρά τα μέτρα – μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής απασχόληση και τώρα οι εργαζόμενοι καλούνται να επιβιώσουν λαμβάνοντας ακόμη και κάτω από το μισό τους μισθό. Την αβεβαιότητα εντείνουν και οι εκτιμήσεις των εμποροβιοτεχνών ότι θα γίνουν 190.000 απολύσεις λόγω των μειωμένων τζίρων ενώ οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι φέτος η ύφεση θα ξεπεράσει το 8%.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Συγκλονιστική συνέντευξη της μητέρας της 9χρονης που λιποθύμησε στη Ρόδο

Newsteam 0 Comments

Η 46χρονη άνεργη ξενοδοχοϋπάλληλος Μαρία, από την μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας μαζί με την ανήλικη κόρη της η οποία λιποθύμησε από την πείνα μέσα σε έναν φούρνο.

Στη συνέντευξή της σήμερα στη δημοκρατική, θέτει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, μιλά για τη ζωή της και δίνει απαντήσεις σε εκείνους που την επικρίνουν, αναπαράγοντας ακόμα και πληροφορίες που, όπως λέει, δεν ευσταθούν.

Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης το τηλέφωνό της δεν σταμάτησε να χτυπά. Είναι εντυπωσιακό πώς εμείς οι Ελληνες που τρώμε τις σάρκες μας, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη συσπειρωνόμαστε και γινόμαστε μια γροθιά. Εγώ αυτές τις μέρες πήρα πάρα πολλή αγάπη και η αγάπη είναι μεγαλύτερη από τις κακοήθειες που ακούστηκαν, λέει πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας. Και κάθε φορά που το τηλέφωνό της χτυπά για βοήθεια, τα μάτια της γεμίζουν δάκρυα γιατί τόση ανθρωπιά δεν πίστευα ότι θα συναντήσω ποτέ στη ζωή μου, ψελλίζει με σπασμένη φωνή.

Συνέντευξη στη Μαίρη Φώτη 

 • Μαρία, θέλω να μου πεις από την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε η λιποθυμία του παιδιού μέχρι σήμερα, τι έχει αλλάξει.

Πήρα πάρα πάρα πολλή αγάπη, από τον κόσμο. Ιδιαιτέρως από την κυρία Σοφία Μανιά και από το Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που στάθηκαν δίπλα μου από την πρώτη στιγμή. Με έχουν πάρει τηλέφωνο από όλη την Ελλάδα, από το εξωτερικό, Αμερική, Καναδά, Γερμανία… Με κάλεσαν μητέρες, επίσης από μονογονεϊκές οικογένειες για να με βοηθήσουν… Αυτό είναι πολύ συγκινητικό, αλλά δεν δέχθηκα βοήθεια από αυτές τις γυναίκες γιατί ξέρω τον αγώνα που δίνουν για να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους… Κι εγώ έχω βοηθήσει μονογονεϊκές οικογένειες στο παρελθόν, όταν είχα δουλειά.

 • Το παιδί πώς είναι σήμερα;

Είναι μια χαρά.

 • Εχεις δύο παιδιά, έχουν καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει;

Ναι. Η κόρη μου, μου είπε επί λέξει έπρεπε μαμά να λιποθυμήσω για να το καταλάβουν;

 • Πού ζείτε με τα παιδιά;

Μέσα στην πόλη της Ρόδου, σε ένα σπίτι που φιλοξενούμαστε χωρίς να πληρώνουμε ενοίκιο.

 • Οι ανάγκες σας σήμερα έχουν καλυφθεί; Τι χρειάζεστε;

Από τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουμε καλυφθεί. Αυτό που χρειάζομαι είναι μια δουλειά.
• Προτάσεις για εργασία είχες φαντάζομαι…

Εχω προτάσεις αλλά παραμένω χωρίς δουλειά. Δεν είχα κάποια πρόταση για άμεση πρόσληψη, για να πάω από σήμερα να δουλέψω. Περιμένω… Εγώ θέλω μια δουλειά, χειμώνα-καλοκαίρι για να μπορώ να στηρίξω τα παιδιά μου.

 • Πόσο καιρό είναι που δυσκολεύεσαι να εξασφαλίσεις φαγητό για την οικογένειά σου;

Τους τελευταίους δύο μήνες, ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα. Είχα ψωνίσει με τα τελευταία χρήματα που πήρα από το Α21 (επίδομα παιδιών), 168 ευρώ. Με αυτά πήρα φαγητό και απορρυπαντικά. Ετυχε να γνωρίσω κι έναν άνθρωπο στη λαϊκή, ο οποίος προφανώς κατάλαβε ότι δυσκολεύομαι και μου έδινε από αυτά που του περίσσευαν φρούτα και λαχανικά για τα παιδιά. Δεν έχει σημασία αν ήταν πρώτης ή τρίτης διαλογής… Για εμένα ήταν σημαντική προσφορά. Μου έλεγε έλα να πάρεις ό,τι θέλεις αλλά από ένα σημείο και μετά ντρεπόμουν. Και ο κρεοπώλης της γειτονιάς μου, μου έδωσε μια φορά δύο τσάντες με κρέας χωρίς να ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι μου. Τελευταία, μου τελείωσε και το λάδι… Περίμενα να πάρω αυτό το επίδομα των 533 ευρώ.

 • Εχεις κάποιον που να σε στηρίζει;

Είμαι μονογονεϊκή οικογένεια, η μόνη που με βοηθάει είναι η μαμά μου η οποία μετά από μεγάλο κόπο κατάφερε να πάρει μια σύνταξη της πρόνοιας, της τάξης των 340 ευρώ τον μήνα. Όμως δεν φτάνουν… Όταν λιποθύμησε το παιδί, δεν είχα χρήματα να του αγοράσω γάλα. Ηταν μια εβδομάδα χωρίς γάλα. Περίμενα το επίδομα των 533 ευρώ που θα μπει την Τετάρτη. Αν δεν λιποθυμούσε το παιδί μέσα στον φούρνο, δεν θα είχε δημοσιοποιηθεί η ιστορία. Θα περίμενα βουβή μέσα στο σπίτι μου να περάσουν οι ημέρες να πάρω το επίδομα.

 • Μέχρι να φτάσει το παιδί να λιποθυμήσει, φαντάζομαι ότι προηγήθηκαν δύσκολες μέρες…

Πολύ. Περίμενα την 1η Ιουλίου να μπουν τα χρήματα για να πάρω λάδι. Οσο είχα δουλειά, δεν στερηθήκαμε φαγητό.

 • Στο διάστημα που δεν έχεις δουλειά, πόσες φορές μείνατε χωρίς φαγητό;

Χρειάστηκε να στερηθούμε και το φαγητό, και το ψωμί…

 • Υπήρξαν μέρες που εσύ δεν έτρωγες για να φάνε τα παιδιά;

Πολλές, αλλά αυτό δεν με νοιάζει καθόλου. Το επίδομα ανεργίας είναι 478 ευρώ, καταλαβαίνετε ότι δεν ζει οικογένεια με αυτά τα χρήματα. Τα παιδιά είναι 9 ετών και πάνε στα 10. Δεν έχω τη δύναμη να τους προσφέρω πολλά πράγματα. Τα παιδιά μου δεν έχουν πάει σε φροντιστήριο για να μάθουν αγγλικά για παράδειγμα, δεν έχω αυτή τη δυνατότητα. Προτεραιότητά μου είναι να μην λείψει το φαγητό και να πηγαίνουν στο σχολείο αξιοπρεπώς.

 • Πόσα χρόνια παλεύεις μόνη σου;

Από το 2012, δεν είμαστε μαζί με τον πατέρα των κοριτσιών. Είχα τη δουλειά μου και τα έβγαζα πέρα. Εγώ ζήτησα εργασία, δεν ζήτησα ελεημοσύνη, ούτε χρήματα. Πήρα τηλέφωνο στο σωματείο μου για να ρωτήσω αν γνωρίζουν πότε θα πάρουμε το επίδομα και πάνω στην αγωνία μου, είπα στον συνάδελφο ότι χρειάζομαι τα χρήματα αυτά για να αγοράσω φαγητό. Τότε ανέφερα ότι το παιδί μου λιποθύμησε επειδή δεν είχε φάει. Δεν το δημοσιοποίησα εγώ το περιστατικό. Ηρθε στιγμή που μετάνιωσα που το είπα, γιατί δέχομαι τεράστια πίεση από τα κανάλια των Αθηνών.  Δεν ήθελα να βγω στην τηλεόραση για να κλαφτώ, παρότι περάσαμε δύσκολα. Ντρέπομαι, δεν θέλω να φέρω σε δύσκολη θέση τα παιδιά μου, την οικογένειά μου. Τα παιδιά μου έχουν φάει και ελιές σκέτες και φρυγανιές σκέτες, και ρύζι νερόβραστο και μακαρόνια σκέτα…  Δεν είχα κρέας, τι να κάνω; Προσπαθούσα να τους εξηγήσω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα και να κάνουν υπομονή μέχρι να πάρουμε το επίδομα.
Πρέπει να μάθουμε να κρατάμε την πείνα μας, αυτό τους έλεγα.

 • Εσύ πόσες φορές χρειάστηκε να κρατήσεις την πείνα σου για να φάνε τα παιδιά σου;

Πάρα πολλές φορές. Αλλά όμως, εγώ όσο ήμουν στο ξενοδοχείο δούλευα σε μπουφέ και είχα το δικαίωμα να φάω, προσπαθούσα να μην τρώω από το φαγητό που είχαμε στο σπίτι για να μένει για τα παιδιά. Ξέρεις πόσες φορές είπα μακάρι να μπορούσα να πάρω στο σπίτι φαγητό για τα παιδιά μου…; Δεν γίνεται όμως αυτό, απαγορεύεται.

 • Υπήρξε κάτι που σε ενόχλησε από όλη αυτή την έκταση που πήρε το περιστατικό με τη λιποθυμία του παιδιού;

Ακούστηκαν και ακούγονται πράγματα που δεν ισχύουν. Όμως η αγάπη που πήρα από τον κόσμο, είναι πολύ μεγαλύτερη.

 • Θέλεις να μας πεις τι ακούστηκε που δεν ευσταθεί;

Καταρχήν εγώ δεν έχω κανένα αυτοκίνητο πολυτελείας. Εχω ένα αυτοκίνητο που αγόρασα με δόσεις πριν από πέντε χρόνια και ακόμα το χρωστάω.
Και μάλιστα επειδή έχω να πληρώσω ένα χρόνο δόσεις, μου έστειλε μήνυμα η εταιρεία ότι θα μου το πάρουν πίσω.
Τους είπα άμα θέλουν να το πάρουν, δεν έχω χρήματα να το ξεχρεώσω.

Ο λόγος που το πήρα είναι για να εξυπηρετώ τα δύο κορίτσια μου, και όταν το πήρα είχα δουλειά και μπορούσα να πληρώνω τις δόσεις. Αυτό θεωρείται πολυτέλεια;

Δεν έχω περιουσιακά στοιχεία, ας έρθουν να με ελέγξουν. Δεν δημοσιοποίησα εγώ την λιποθυμία του παιδιού μου. Πήρα τηλέφωνο στο σωματείο για να ρωτήσω πότε θα πάρουμε το επίδομα και πάνω στη συζήτηση ανέφερα ότι το παιδί δεν είχε γάλα για μια εβδομάδα.

Ο συνάδελφος με ρώτησε αν μπορεί να το δημοσιοποιήσει και συμφώνησα για να καταλάβουν σε τι σημείο έχουμε φτάσει οι ξενοδοχοϋπάλληλοι… Δεν φαντάστηκα ποτέ ότι θα έπαιρνε τέτοια έκταση.

Εγώ μπήκα μέσα στον φούρνο για να πάρω λίγο ψωμί και είχα μαζί μου και τα δύο κορίτσια, τα οποία μου έλεγαν ότι πεινάνε και τους είπα να κάνουν υπομονή μέχρι να φτάσουμε στο σπίτι.

Τότε λιποθύμησε το ένα κορίτσι.

Μάλιστα εκείνη την ημέρα, τηλεφώνησα στον κρεοπώλη αν είχε λίγο συκώτι να μου δώσει και να τον πληρώσω όταν θα έπαιρνα το επίδομα, για να φάει η κόρη μου η οποία είναι πιο αδύναμη από την άλλη και έχει ανάγκη από κόκκινο κρέας, αλλά δεν τον είχα βρει στο τηλέφωνο. Και πάλι ντρεπόμουν τόσο πολύ…

Πέρυσι, που ήρθα πάλι σε ανάγκη είχα πάει και του ζήτησα κρέας μέχρι να πληρωθώ και μου έδωσε και μάλιστα δεν ήθελε να πάρει χρήματα. Το τι ζούμε μέσα στο σπίτι και πώς κι αν τα βγάζουμε πέρα, δεν το γνωρίζει κανείς.

Ακούστηκε ότι ήρθε η Πρόνοια για να μου πάρει τα παιδιά… Είναι δυνατόν να λέγονται τέτοιες ανακρίβειες; Γιατί να μου πάρει η Πρόνοια τα παιδιά; Ετυχε αυτό λόγω της γενικότερης, κατάστασης που επικρατεί…

Δεν το προκάλεσα εγώ, είναι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι στην ίδια μοίρα.

Αυτό που έχω να πω είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί όλοι με όσα λέμε και όσα αναπαράγουμε, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πώς μπορεί να σου τα φέρει η ζωή. Από την μια στιγμή στην άλλη μπορείς πολύ εύκολα να βρεθείς από τα ψηλά στα χαμηλά και να γυρίσει τούμπα όλη σου η ζωή.

 • Μισθός από πότε έχει να μπει στο πορτοφόλι σου;

Από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

 • Στις κοινωνικές δομές απευθύνθηκες;

Τι να σας πω… Είχα κλείσει δουλειά σε ξενοδοχείο. Δεν θεώρησα ότι αυτή η κατάσταση θα τραβήξει τόσο πολύ. Αλλά και πάλι, θέλουν εκκαθαριστικά και ένα σωρό χαρτιά. Εμένα το εκκαθαριστικό μου πέρσι που δούλευα μαζί με τα επιδόματα και τα δώρα είναι 9.800 ευρώ.

Μου έκοψαν το ΚΕΑ, επειδή το εκκαθαριστικό μου είναι αυτό. Εσείς θεωρείτε ότι 9.800 ευρώ το χρόνο είναι πολλά χρήματα για μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά; Ούτε φαντάστηκα ότι θα ερχόμουν σε αυτό το σημείο.

Περίμενα να περάσουν οι ημέρες για να πάρω το επίδομα και να πάω να ψωνίσω. Μου έχουν κόψει το ρεύμα άπειρες φορές…

Εχω πεινάσει άπειρες φορές. Αλλά ξέρετε κάτι; Δεν είμαι η μόνη που της συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν πολλές οικογένειες στην ίδια κατάσταση. Εμένα έτυχε το παιδί μου να λιποθυμήσει και να δημοσιοποιηθεί το θέμα μέσω του σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων το οποίο αγωνίζεται για να μην μείνουμε όλοι οι συνάδελφοι στο δρόμο.

 • Ενας αγώνας επιβίωσης η ζωή σου Μαρία…

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου παλεύω. Όταν δούλευα καμαριέρα επειδή δεν περίσσευαν χρήματα για να πάρω πάνες στα παιδιά, παρακαλούσα άλλες καμαριέρες αν έμπαιναν σε δωμάτιο που είχε παιδιά, να παίρνουν καμία πάνα και να μου δίνουν για τα δικά μου. Εχω περάσει πολύ δύσκολα, αλλά δεν ήξερε κανένας τίποτα…

 • Πότε γέλασες τελευταία φορά;

Με τις κόρες μου γελάω, μόνο αυτές μου δίνουν χαρά. Δεν έχω άλλο λόγο για να γελάω, αυτές με κάνουν ευτυχισμένη. Πολλές φορές παίρνω το αυτοκίνητο και πηγαίνω μια βόλτα για να ηρεμήσω.
Αυτή είναι η έξοδός μου. Βέβαια τώρα ούτε αυτό είναι εφικτό, αφού ούτε λεφτά για καύσιμα έχω και το αυτοκίνητο είναι ακινητοποιημένο γιατί τρύπησε το λάστιχο.

 • Σήμερα τι θα σε έκανε να χαμογελάσεις, πέρα από τα παιδιά σου;

Να ηρεμήσω με τα παιδιά μου… Να είμαστε ξέγνοιαστες, να μην χρειάζεται να ανησυχώ για το φαγητό τους, και να ξαπλώσουμε στο κρεβάτι μας -γιατί κοιμόμαστε μαζί- και να χαλαρώσουμε αγκαλιά… Είμαι ανακουφισμένη που ξέρω ότι θα υπάρχει φαγητό, μέχρι να βρω δουλειά και να σταθώ στα πόδια μου.

 • Κλείνοντας την συνέντευξη, τι θα ήθελες να πεις;

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που με στήριξε με τόση αγάπη, δεν το περίμενα… Στέκονται δίπλα μου κυρίως άνθρωποι της διπλανής πόρτας και δεν νιώθω πλέον μόνη μου. Υπάρχουν -δυστυχώς- κι άλλες οικογένειες στην ίδια κατάσταση με τη δική μου και χρειάζονται κι εκείνες βοήθεια και στήριξη και θα ήθελα να επωφεληθούν κι εκείνες μέσα από τη δημοσιοποίηση της δικιάς μου ιστορίας και από αυτό το μεγάλο κύμα στήριξης…

 *Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »