Πατήστε ESC για κλείσιμο

ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - Spoiler

ΩΡΑ 22:03! Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα: Φέρνει τις τουρκικές προκλήσεις σε Ε.Ε, ΝΑΤΟ, ΟΗΕΠΟΛΙΤΙΚΗ

Newsteam 0 Comments

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, μετά και την αναγγελία της τουρκικής NAVTEX για έρευνα στα ανοιχτά του Καστελόριζου. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, το βράδυ της Τρίτης η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ε.Ε, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ προσθέτει ακόμη το υπουργείο Εξωτερικών.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας.

Περισσότερα σε λίγο

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Πήρε την ευλογία του Αρχιεπισκόπου! Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος: Φιλοδοξούμε να…

Newsteam 0 Comments

O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έστειλε το δικό του μήνυμα από την Κύπρο, τονίζοντας πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτελέσουν το έργο τους.

Μαζί με την Εθνική Φρουρά, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος είναι ικανές να επιτελέσουν αυτό το οποίο έχουν στην άκρη του μυαλού τους οι Έλληνες χωρίς να χρειάζεται να το πούμε, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο στρατηγός Φλώρος, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο για τις αντικατοχικές εκδηλώσεις, έγινε το πρωί της Τρίτης 21 Ιουλίου δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δώρισε στον Μακαριότατο Κύπρου το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο αποτελείται από μία περικεφαλαία της αρχαιότητας, μία άγκυρα πλοίου και ένα ζευγάρι φτερά, συμβολίζοντας τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του, εξέφρασε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία: Διαχωρίζονται οι τρεις διαστάσεις: Ξηρά, θάλασσα και αέρας, στις οποίες φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε αν και όποτε απαιτηθεί. Ευχόμεθα να μην απαιτηθεί, διότι οι Τούρκοι είναι ορθολογικοί και σκέφτονται καλά και η προετοιμασία μας και η προς πόλεμο προπαρασκευή αποτελεί το εχέγγυο της μη πραγματοποίησης πολέμου. Και αυτό προσπαθούμε, δήλωσε.

Ο κ. Φλώρος πραγματοποίησε την επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΦ αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη και άλλους αξιωματούχους, ενώ λίγες ώρες αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Θα πολεμήσουμε Ο στρατηγός Λάμπρος Τζούμης λίγο πριν το μεγάλο μπαμ! Έλληνες να…

Newsteam 0 Comments

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης – αντιστράτηγος ε.α.

Το άρθρο το έγραψα προ τριημέρου με σκοπό την αφύπνιση των ιθυνόντων ακόμα και την ύστατη ώρα και όχι τη δημιουργία ηττοπαθούς στάσης. Αν δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε δορυφόρος της Τουρκίας έστω στο παρά πέντε πέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα. Ποιες είναι οι ομοιότητες της σημερινής Ελλάδας με τη Βυζαντινή αυτοκρατορία πριν από την πτώση Βασιλεύουσας ; Χαρακτηριστικό στοιχείο πριν ακουστεί η κραυγή Η Πόλις εάλω, ήταν η βαθιά κοινωνική παρακμή και η φιλαυτία των κατοίκων. Υπήρχε έλλειψη ενδιαφέροντος για την άμυνα και κοινωνική αποστροφή προς τον πόλεμο. Η κατάσταση που επικρατούσε καταδεικνύεται από τη φράση που αποδίδεται στον Λουκά Νοταρά έμπορο και εφοπλιστή με λογαριασμούς σε τράπεζες της Βενετίας και της Γένοβας: Είναι καλύτερο να δούμε στη μέση της Πόλεως να βασιλεύει το φακιόλι των Τούρκων παρά η λατινική καλύπτρα. Λοιπά και απάντηση στο ερώτημα του τίτλου στο άρθρο

Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο με την Τουρκία;

Συχνά σε συζητήσεις το τελευταίο διάστημα τίθεται το ερώτημα: Θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία;. Η απάντηση δεν είναι απλή. Προσωπικά θεωρώ ότι το ενδεχόμενο ενός πολέμου συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες, από την περίπτωση να οδηγηθούμε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό για τα εθνικά μας συμφέροντα. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση μιας στρατιωτικής σύγκρουσης.

Έχει προετοιμαστεί η ελληνική κοινωνία για ένα τέτοιο σενάριο; Άραγε, πόσο έτοιμοι είμαστε για αυτό; Θα επιχειρήσουμε μια απάντηση μέσα από κοινά στοιχεία και παραλληλισμούς στην Ελλάδα του σήμερα και της περιόδου πριν την πτώση της Βασιλεύουσας (που σηματοδοτεί το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και της ιστορικής πορείας του Ελληνισμού). Να υπενθυμίσουμε ότι η ιστορική μνήμη αποτελεί βασικό στοιχείο εθνικής επιβίωσης.

Χαρακτηριστικό στοιχείο πριν από την πτώση της Πόλης ήταν η βαθιά κοινωνική παρακμή και η φιλαυτία των κατοίκων. Η δημοσιονομική κρίση και η κρίση αξιών που διέρχεται σήμερα η χώρα μας, προσομοιάζει με αυτή της εποχής του Βυζαντίου. Ακόμα και τις τελευταίες ώρες πριν από την πτώση της Πόλης, όταν τα τείχη είχαν γκρεμισθεί από τους βομβαρδισμούς και χρειάζονταν άμεση επισκευή, οι πολίτες ούτε σε εκείνη την ύστατη ώρα δεν πείθονταν να παράσχουν τα αναγκαία υλικά και την εργασία αν δεν πληρώνονταν πρώτα.

Σήμερα, η Τουρκία έχει επιδοθεί σε ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα και καθημερινά μας απειλεί λεκτικά, ή μας προκαλεί με επιχειρησιακές δράσεις. Στον αντίποδα, στη χώρα μας η δημοσιονομική κρίση και οι συνεχείς μειώσεις του αμυντικού προϋπολογισμού των τελευταίων ετών, έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τη στρατιωτική ισχύ και απειλούν σε μεγάλο βαθμό το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρ’ όλα αυτά δωρεές, όπως η πρόσφατη στο Πολεμικό Ναυτικό του εφοπλιστή Παναγιώτη Λασκαρίδη, σπάνια υπάρχουν. Αυτό που βιώσαμε τις δεκαετίες που πέρασαν ήταν ο λαϊκισμός και η διαφθορά. Φθάσαμε στο σημείο, η παραγγελία των οπλικών συστημάτων να γίνεται με κριτήριο το ύψος της μίζας και όχι την καταλληλότητα τους για την κάλυψη των εθνικών αναγκών.

Έλλειψη εθνικής ομοψυχίας
Πριν από την πτώση της Πόλης, λόγω των εσωτερικών διαφωνιών και των συγκρούσεων μεταξύ των προυχόντων, η κατάσταση που επικρατούσε καταδεικνύεται από τη φράση που αποδίδεται στον Λουκά Νοταρά, έμπορο και εφοπλιστή με λογαριασμούς σε τράπεζες της Βενετίας και της Γένοβας: Είναι καλύτερο να δούμε στη μέση της Πόλεως να βασιλεύει το φακιόλι των Τούρκων, παρά η λατινική καλύπτρα.

Στην Ελλάδα του σήμερα και ενώ όλα τα σημάδια προοιωνίζονται μια κρίση με την Τουρκία, αυτό που παρατηρείται είναι η έλλειψη εθνικής ομοψυχίας και στρατηγικής για την αντιμετώπιση των νεοοθωμανικών οραμάτων του Τούρκου προέδρου. Αυτό που κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο είναι η σκανδαλολογία και η επίρριψη ευθυνών στους άλλους.

Πριν από την πτώση της Πόλης είχε αναπτυχθεί έντονο αντιστρατιωτικό πνεύμα από πολιτικούς και λόγιους της εποχής. Συνέπεια αυτού ήταν η λήψη μέτρων μείωσης των στρατιωτικών δαπανών, που συνέβαλλαν στην αποδόμηση των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατού και στόλου) της αυτοκρατορίας. Σταμάτησαν να δίνουν κλήρο γης στους ακρίτες των συνόρων.

Τα κτήματά τους που ως τότε ήταν αφορολόγητα, μπήκαν σε φορολογία και κινδύνευαν να τα χάσουν, ή να γίνουν δουλοπάροικοι των δυνατών για τα χρέη τους. Γι’ αυτό πολλοί τα πουλούσαν, εξαγόραζαν τη στρατιωτική τους θητεία και αναζητούσαν καλύτερη τύχη στις πόλεις. Πολλοί νέοι προσπαθούσαν να αποφύγουν τη στράτευση και κλείνονταν σε μοναστήρια. Υπήρχε έλλειψη ενδιαφέροντος για την άμυνα και κοινωνική αποστροφή προς τον πόλεμο.

Η μείωση της στρατιωτικής θητείας
Στην Ελλάδα του σήμερα το ερώτημα: Τι θέλετε, να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία;, επαναλαμβάνεται συνεχώς στο δημόσιο λόγο. Στα χρόνια της κρίσης περίπου 700.000 νέοι επέλεξαν να φύγουν από τη χώρα και να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Ένα ποσοστό από αυτούς θα επιλέξουν την ανυποταξία. Ο αριθμός των απαλλασσομένων από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις (λόγοι υγείας, ανυπότακτοι,), ανέρχεται στους 10.000 έως 12.000 ετησίως, δηλαδή η δύναμη μιας Μεραρχίας πολεμικής συνθέσεως.

Διερωτάται κανείς εάν το 12% της ελληνικής νεολαίας είναι ανάπηροι και ανίκανοι για στράτευση. Η διάρκεια της θητείας είναι συνεχώς μειούμενη. Στα τέλη του 20ού αιώνα κυμαινόταν σε 2 χρόνια ή και περισσότερο, μέχρι την περίοδο 2000-2004 όπου παρατηρείται μια μεγάλη μείωση από 24 σε 18 και τελικά 12 μήνες. Η τάση αυτή συνεχίστηκε μέχρι το 2009, όταν η θητεία έφτασε τους εννέα μήνες.

Οι μειώσεις αυτές δεν έγιναν με βάση την επιχειρησιακή αξιολόγηση, αλλά λόγω μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ο μικρός χρόνος διάρκειας θητείας των οπλιτών και η ανάθεση σ’ αυτούς πολλαπλών καθηκόντων έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανεκπαίδευτης εφεδρείας, η οποία αποτελεί ζωτικό επιχειρησιακό τομέα της εθνικής πολεμικής προπαρασκευής.

Παρά το γεγονός ότι το θέμα είναι γνωστό στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, ουδείς αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για μια απόφαση που θα προέβλεπε αύξηση της θητείας. Η έννοια του πολιτικού κόστους αφορά την απώλεια των εκλογικών ποσοστών ενός κόμματος, δηλαδή τη μη αποδοχή της συγκεκριμένης απόφασης από μία κοινωνία που δεν έχει συνειδητοποιήσει τον εθνικό κίνδυνο.

Πριν από την πτώση της Πόλης υπήρχε αδιαφορία και αναβλητικότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για την αντιμετώπιση του οθωμανικού προβλήματος, που προσομοιάζει με τη στρατηγική του κατευνασμού και της υποχωρητικότητας που εφαρμόζεται επί σειρά ετών από τη χώρα μας απέναντι στον αναθεωρητισμό της σημερινής Τουρκίας. Από τα παραπάνω αναφερόμενα δύναται κάποιος να βγάλει τα συμπεράσματά του και να δώσει απάντηση στο ερώτημα: Είμαστε έτοιμοι για έναν πόλεμο με την Τουρκία;

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Αγίος Παΐσιος προφητεία για την κρίση: Θα γίνει πόλεμος, αλλά την χώρα μας θα βοηθήσει…

Newsteam 0 Comments

Ποια η προφητεία του Αγίου Παΐσίου για το ποια χώρα θα βοηθήσει την Ελλάδα;

Παναγούδα, Ιούνιος 1990. Καθώς ο πάτερ Παΐσιος μιλούσε απευθυνόμενος προς όλους τους… παρευρισκόμενους, προσφώνησε κάποιον με τ’ όνομά του, λέγοντας:

Γιώργο, παιδί μου, έλα ‘δώ!

Ο περί ου ο λόγος Γιώργος, επίσης λοχαγός και συνάδελφος του φίλου μου, δεν απάντησε καν, υποθέτοντας ότι ο Γέροντας απευθυνόταν σε κάποιον άλλο.

Τότε, ο Άγιος Παΐσιος επανέλαβε, λέγοντας συγκεκριμένα:

Εσένα, λέω, κύριε λοχαγέ, έλα ‘δώ, αφήνοντάς τους όλους έκπληκτους, καθώς οι δύο λοχαγοί επισκέπτονταν για πρώτη φορά την Παναγούδα (και, επιπλέον, φορούσαν πολιτικά, μην έχοντας κάποιο διακριτικό της ιδιότητάς τους).

Ο Γιώργος, λοιπόν, πλησίασε διστακτικά τον π. Άγιο Παΐσιο, του φίλησε το χέρι και στάθηκε δίπλα του, οπότε ο π. Παΐσιος ξεκίνησε αμέσως να συζητά μαζί του:

Πώς είναι ο στρατός μας, Γιώργο;

Πιστεύω πως είναι καλά, πάτερ, απάντησε ο λοχαγός.

Δεν είναι καλά ο στρατός μας, Γιώργο, αλλά, ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη πολλοί καλοί αξιωματικοί και, κυρίως, στρατηγοί, και για αυτό στέκεται ακόμη ο στρατός μας, σχολίασε ο Άγιος Παΐσιος.

Κι αμέσως συνέχισε:

Πότε θα πάρουμε την Πόλη Γιώργο;

Δεν ξέρω πάτερ, απάντησε ο λοχαγός.

Θα την πάρουμε την Πόλη, Γιώργο, αλλά θα γίνει μεγάλος πόλεμος! Και δε θα πάρουμε μόνο την Πόλη, Γιώργο, αλλά και όλα τα μέρη της Μ. Ασίας που μας ανήκαν, και μάλιστα από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Σμύρνη. Όλα τα χαμένα μέρη μας, τις χαμένες Πατρίδες Κι ο πόλεμος, Γιώργο, θα αρχίσει από τα εξαμίλια.

Τότε, ο λοχαγός Γιώργος, που θυμήθηκε το χωριό Εξαμίλια της Κορινθίας, ρώτησε τον Γέροντα:

Δηλαδή, από την Κόρινθο θ’ αρχίσει ο πόλεμος, πάτερ;

Όχι, Γιώργο, ο πόλεμος δε θ’ αρχίσει από την Κόρινθο, αλλά από τα 6 μίλια της θάλασσας, τα οποία ζητάνε οι τούρκοι.

Ενώ εμείς (οι Έλληνες δηλαδή) ζητάμε τα 12 μίλια, τα οποία είναι και κατοχυρωμένα.

Και συνέχισε: Θα γίνει μεγάλος πόλεμος, και την Ελλάδα θα τη βοηθήσει η ξανθή φυλή… (εννοώντας, προφανώς, τους Ρώσους).

Μαρτυρίες Προσκυνητών, Β’ τόμος, εκδόσεις Αγιοτόκος Καππαδοκία.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

ΒΥΘΙΣΑΤΕ ΤΟ ORUC REIS – Το Καστελόριζο δεν θα γίνει Ίμια, θα γίνει ο τάφος τους

Newsteam 0 Comments

Το Oruç Reis προς το Καστελόριζο για να πραγματοποιήσει έκνομες έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ. Τουρκικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από τον Ναύσταθμο του Ακσάζ. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τελούν σε πολεμική επιφυλακή.

Μια πάνδημη ιαχή υψώνεται από το οργισμένο έθνος και απαιτεί: Βυθίσατε το Oruç Reis. Ο ελληνικός λαός διαμηνύει: Το Καστελόριζο δεν θα γίνει Ίμια.

Καμία συνθηκολόγηση δεν θα γίνει αποδεκτή από τον ελληνικό λαό και το ελληνικό έθνος.

Η θάλασσα του Καστελόριζου, το αρχαίο Λύκειο Πέλαγος, να γίνει ο υγρός τάφος των νεο-οθωμανών πειρατών εισβολέων.

Η θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου είναι πλουσιότατη σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως έχει πει ο καθηγητής Φώσκολος. Πολύ πιο πλούσια από ό,τι νότια της Κρήτης.

Η θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου ενώνει την ελληνική ΑΟΖ με την κυπριακή και αιγυπτιακή.

Από εκεί θα περάσει ο αγωγός EastMed. Είναι ζωτικής σημασίας να νικήσουμε στο Καστελόριζο.

Όποιος τολμήσει να συνθηκολογήσει θα βρεθεί αντιμέτωπος με την τεράστια οργή του λαού και τις συνέπειες του Συντάγματος.

Εάν χάσουμε τώρα, θα χαθούμε ως έθνος.

Εάν επικρατήσουμε τώρα, ξεκινά ένας νέος χρυσός αιώνας μεγαλείου.

Οι συντεταγμένες που δεσμεύουν οι Τούρκοι για έρευνες. Όπως βλέπετε είναι η περιοχή που συναντιέται η ελληνική ΑΟΖ με την κυπριακή και την αιγυπτιακή, το λεγόμενο τριεθνές. Επίσης, από εκεί θα περάσει ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed. Οι Τούρκοι, είναι σαφές στον χάρτη, αποφεύγουν να καταπατήσουν αιγυπτιακή ΑΟΖ, θέλοντας προφανώς να μην προκαλέσουν περισσότερο την Αίγυπτο, ωστόσο, όπως έχουν ορίσει τις συντεταγμένες των ερευνών τους παραδέχονται εμμέσως τη χάραξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, που δεν έχει καμία σχέση με τους τουρκικούς παραλογισμούς.
Τουρκικά πολεμικά απέπλευσαν από τον ναύσταθμό τους
Σε ετοιμότητα τέθηκε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς πολλά τουρκικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από το ναύσταθμο του Ακσάζ με κατεύθυνση νότια.

Τα πληρώματα μας ενημερώθηκαν ότι δεν θα βγει κανείς και το ίδιο ισχύει για το προσωπικό του Αρχηγείου Στόλου.

Επίσης αδειούχοι με συγκεκριμένες ειδικότητες ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν στα πλοία τους.

Το ίδιο γίνεται στον Έβρο και στις μονάδες των νησιών που επίσης έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Στη περιοχή του Καστελόριζου καταγράφονται σκληρές αερομαχίες.

Ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 14.23 στη νήσο Στρογγύλη και Μεγίστη στα 12.500 πόδια.

Τουρκική NAVTEX
Λίγο μετά τις 14.30 η Τουρκία εξέδωσε Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Με τη Navtex που εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου.

Κινητικότητα στον τουρκικό στόλο
Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα στη ναυτική βάση του Ακσάζ και έχουν βγει από εκεί 15 ναυτικές μονάδες γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό και στην Αθήνα και στο Πολεμικό Ναυτικό που βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή.

Επιστρέφει ο Φλώρος στην Αθήνα
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κύπρο όπου βρισκόταν για την επέτειο από την τουρκική εισβολή.

Έτοιμοι για γενικευμένο πόλεμο
Σημειώνεται ότι η Αθήνα ήταν έτοιμη για την ανάφλεξη μιας γενικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο ακόμα και για την περίοδο πριν από τις αρχές του φθινοπώρου, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα σημειώνονται ενδείξεις ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να επιταχύνει έτι περαιτέρω τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Πιθανή επίσπευση της τουρκικής κινητοποίησης ίσως έχει ως στόχο είτε την πρόληψη μιας συμφωνίας οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, είτε την επιτάχυνση των εξελίξεων, πριν από τις αμερικανικές εκλογές και ενώ οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε θερινούς ρυθμούς.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Αθήνα είχε παρατηρήσει μια ναυτική κινητικότητα, κυρίως όμως ανατολικώς της Ρόδου, κάτι που οδήγησε το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) να διεξάγει τις δικές του ασκήσεις στο Μυρτώο Πέλαγος και δυτικά των Κυθήρων.

Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι η Άγκυρα φαίνεται να ακολουθεί επιλογές πόλωσης σε όλα τα μέτωπα στην Ανατολική Μεσόγειο.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Καστελόριζο: 3 γυναίκες όμορφες και επικίνδυνες! Γνωρίστε τις!

Newsteam 0 Comments

Τρεις νεαρές γυναίκες, τρία στελέχη του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στο Καστελόριζο! Είναι όμορφες, αλλά και επικίνδυνες όταν χρειαστεί! Γνωρίστε τις

Η Φωτεινή έχει ειδικότητα ολμίστρια! Τις περισσότερες ώρες της τις περνάει στο όρυγμα για εκπαίδευση. Είναι δύσκολο να υπηρετώ στο Καστελόριζο, λέει και συμπληρώνει: Είναι μια πρόκληση και τιμή μου που υπηρετώ την πατρίδα από εδώ.
Η Γεωργία είναι διοικητικός. Στο Καστελόριζο υπηρετεί μαζί με τον αρραβωνιαστικό της, που είναι Λιμενικός.
Τέλος η Ιωάννα είναι γιατρός.Προσφέρει της υπηρεσίες της και στους κατοίκους του Καστελόριζου.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Ρωσικά ΜΜΕ: Η ρωσική Αεροπορία απογείωσε μαχητικά για να σταματήσει ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό

Newsteam 0 Comments

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τρίτη ότι η Ρωσική Αεροπορία αναχαίτισε ένα ισραηλινό πολεμικό αεροπλάνο κατά τη διάρκεια επίθεσης στη Δαμασκό χθες το βράδυ.

Παρά τις φήμες ότι η Ρωσία ενδέχεται να μην ελέγχει τον εναέριο χώρο της Συρίας, έγινε σαφές ότι λίγα λεπτά πριν από την επίθεση της Ισραηλινής Αεροπορίας, η Ρωσία απογείωσε δικά της μαχητικά αεροσκάφη από τη βάση Χμέιμιμ, για αναχαίτιση στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Σημειώνεται ακόμη ότι η απογείωση των ρωσικών μαχητικών σημειώθηκε στα 21 και 47 λεπτά, ενώ το Ισραήλ ξεκίνησε μια επίθεση στα 21 και 48 λεπτά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ρωσική Αεροπορία σταμάτησε την ισραηλινή επίθεση μετά την ανάπτυξη των αεροσκαφών της στη νότια Συρία χθες το βράδυ.

Δεδομένης της απόστασης από την αεροπορική βάση Χμέιμιμ μέχρι τη Δαμασκό, τα ρωσικά αεροπλάνα θα μπορούσαν να την καλύψουν μέσα σε λίγα λεπτά, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ρωσία εμπόδισε εντούτοις την ισραηλινή Αεροπορία να συνεχίσει τις επιθέσεις της καθώς η επίθεση προερχόταν από τον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Ενώ το Κρεμλίνο δεν επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες, υπήρξαν παρόμοιες αναφορές για ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που παρεμπόδισαν ισραηλινά αεροσκάφη στο παρελθόν.Ωστόσο, παρά τις πληροφορίες αυτές, η IAF κατάφερε να χτυπήσει ορισμένες τοποθεσίες γύρω από το προάστιο Σαχνάγια της Δαμασκού.

Δημοσίευμα από την πρωτεύουσα της Συρίας, ανέφερε ότι ο αραβικός στρατός της Συρίας κατάφερε να καταρρίψει ορισμένους ισραηλινούς πυραύλους, και λίγοι ήταν αυτοί που κατάφεραν να χτυπήσουν τους επιδιωκόμενους στόχους τους.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Έρχεται κρίσιμη νύχτα: Αντιμέτωποι ελληνικός & τουρκικός Στόλος -Αυτή είναι η τακτική κατάσταση στο ΝΑ Αιγαίο τώρα

Newsteam 0 Comments

Η νύχτα είναι μεγάλη και ίσως πολύ κρίσιμη.

Ας κάνουμε τώρα όλοι
την Παράκληση στην Παναγία μας,
την Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους μας,
για τις Ένοπλες Δυνάμεις, για τα νησιά μας,
για την Πατρίδα μας.

Κρίσιμες στιγμές …

Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς.

Ίση δύναμη με τον τουρκικό στόλο ανέπτυξε και θα αναπτύξει το Πολεμικό Ναυτικό τις επόμενες λίγες ώρες στα Δωδεκάνησα και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, στην περιοχή της τουρκικής NAVTEX. Ταυτόχρονα παρακολουθείται η τουρκική κινητικότητα απέναντι από το Καστελόριζο.

Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΥΠΕΘΑ στο pronews.gr: 15 έως 20 μάχιμες μονάδες επιφανείας, υποβρύχια και βοηθητικά πλοία του ελληνικού Στόλου έχουν μετακινηθεί σε μία περιοχή που ξεκινάει από τα Βόρεια Δωδεκάνησα και τελειώνει νότια του συμπλέγματος της Μεγίστης προς την περιοχή της τουρκικής NAVTEX.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν κινήσεις των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων απέναντι από το Καστελόριζο με φουσκωτά. Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει σε πρώτη φάση να ανησυχεί καθώς το πραγματικά ανησυχητικό, θα ήταν αν υπήρχαν κινήσεις επάνδρωσης των τουρκικών θέσεων με πυροβόλα ή ρουκετοβόλα.

Να σημειώσουμε πως δεν ευσταθούν όσα έχουν γραφτεί περί ανάπτυξης του 85% του ελληνικού Στόλου στην περιοχή, γιατί αυτό θα σήμαινε πως το Βόρειο και το Ανατολικό Αιγαίο θα παρέμενε εντελώς ακάλυπτο.

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις
Συναγερμός έχει σημάνει στις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα από τον Έβρο μέχρι και την Γαύδο μετά τη νέα τουρκική προκλητικότητα που αφορά τη νέα Navtex που εξέδωσε το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό για έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νοτιανατολικά του Καστελορίζου. Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού καταπλέουν στην περιοχή, αφού οι προαναγγελθείσεις σεισμικές έρευνες είναι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το θέμα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία η κυβέρνηση. Στις 14.23′ ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 έκανε υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Στρογγύλη και Μεγίστη, στα 12.500 πόδια, αυξάνοντας κι άλλο τον πυρετό στην περιοχή.

Την ίδια ώρα χιλιάδες πολίτες αναζητούν στο google πληροφορίες για την επιστράτευση, χωρίς βέβαια να έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο από τα επίσημα στρατιωτικά χείλη ή από την κυβέρνηση, αφού μέχρι στιγμής η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις τουρκικές κινήσεις. Θα πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουμε ότι η επιστράτευση στην Ελλάδα πραγματοποιείται υπό ορισμένες συνθήκες. Ο γενικός κανόνας για την επιστράτευση είναι πως στην κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού (όχι πολέμου), επιστρατεύονται όλες οι σειρές (ΕΣΣΟ) που έλαβαν απολυτήρια τα τελευταία δύο έτη, καθώς επίσης και τα μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ναρκαλιευτές, χειριστές ραντάρ κλπ) και φυσικά οι επίλεκτες ειδικές δυνάμεις του των Στρατιωτικών Σωμάτων.

Γενική επιστράτευση πορτοκαλί συναγερμού
Στην περίπτωση του πορτοκάλι συναγερμού, καλούνται με Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως (τα οποία επιδίδονται από την αστυνομία όλο το 24ώρο) οι υπόχρεοι να παρουσιαστούν στις μονάδες που αναγράφουν πάνω τα ΦΑΠ μέσα στο χρονικό διάστημα που αναγράφεται. Στις περιοχές πρώτης γραμμής το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται ως ΑΜΕΣΑ και όχι πέραν των 2-4 ωρών (τελευταία μερική επιστράτευση έγινε στο ανατολικό αιγαίο τον Γενάρη του 1996 και όριζε χρονικό διάστημα 2 ωρών).

Στις υπόλοιπες περιοχές το χρονικό περιθώριο αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση. Οι μετακινήσεις προς τη μονάδα και πίσω (μετά τη λήξη) είναι δωρεάν και γίνονται με ειδικά κουπόνια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του ΦΑΠ.

Εφόσον υπάρχει αντικειμενική αδυναμία μετάβαση στο χρονικό περιθώριο που τίθεται (γιατί πχ βρίσκεσαι σε ταξίδι ή δεν υπάρχουν συγκοινωνιακά μέσα κλπ) τότε ΑΜΕΣΑ μεταβαίνεις στο Στρατόπεδο Προώθησης Εφέδρων (υπάρχουν πολλά σε κάθε νομό), το οποίο αναλαμβάνει από εκεί και πέρα την υποχρέωση είτε να σε προωθήσει στη μονάδα σου ή να σε εντάξει σε άλλη μονάδα σε συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχουν δύο φάσεις επιστράτευσης. Στην πρώτη φάση καλούνται όσοι είναι κάτω των 41 ετών και στην δεύτερη οι μεταξύ 41 και 45 ετών. Οι μεγαλύτεροι των 45 ετών απαλλάσσονται προσωρινά της ειδικής και μερικής επιστράτευσης.

Πρακτικά όμως όσοι έχουν πράσινα φύλλα πορεία είναι αυτοί που θα κληθούν πρώτοι. Όσοι έχουν λευκά ανήκουν στη Β΄ Φάση! Υπάρχουν άτομα που έχουν λευκά φύλλα πορεία σε ηλικία μικρότερη των 41 ετών, αυτοί δεν έχουν κρίσιμη ειδικότητα γι΄αυτό και δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Έστω υπόψη ότι συγκεκριμένες ειδικότητες έχουν και άλλα χρώματα φύλλων πορείας. Στην περίπτωση αυτή ήδη γνωρίζουν τι να πράξουν και αν το έχουν ξεχάσει πρέπει να απευθυνθούν στις στρατολογικές υπηρεσίες, γιατί συνήθως αυτοί έχουν απόρρητες οδηγίες.

Όλοι οι έφεδροι, δηλαδή όσοι έχουν ολοκληρώσει τη θητεία τους και έχουν λάβει Ειδικό Φύλλο Πορείας. Πάνω στο ΕΦΠ αναγράφονται ειδικοί κωδικοί, για τους οποίους έχουν ενημερωθεί από την μονάδα τους.

Οι κάτοχοι λευκών ΕΦΠ μεταβαίνουν ΟΠΟΥ ΔΙΑΤΑΧΘΟΥΝ, αλλά όπως προαναφέραμε εντάσσονται στη β΄φάση, οπότε θεωρητικά θα τους έρθει στο σπίτι ειδοποίηση. Σημαντικό είναι να έχετε ενημερώσει τις στρατολογικές υπηρεσίες για τυχόν αλλαγή της διεύθυνσης κατοικίας.

Στην κατάσταση αυτή όσον αφορά τις ηλικίες ισχύουν ότι και παραπάνω. Φυσικά μέσα στον κανονισμό ορίζεται ότι τα όρια ηλικίας μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, χωρίς να ορίζεται η μικρότερη ή η μεγαλύτερη ηλικία. Πρακτικά στην εμπόλεμη κατάσταση, καλούνται να πολεμήσουν ΟΛΟΙ οι ικανοί να κρατάνε όπλο.

Τι έγγραφα φέρουν μαζί τους όσοι καλούνται:

Το ΦΑΠ που του έστειλε η Επιστρατεύουσα Αρχή.Το Ειδικό Φύλλο Πορείας.
Το Ατομικό Βιβλιάριο Μεταβολών και Εκπαίδευσης (όσοι έχουν).
Την Αστυνομική ταυτότητα και τα Επιστρατευτικά έγγραφα.
Την Στρατιωτική άδεια οδηγήσεως αυτοκινήτου ή ειδικοποιημένου Μηχανήματος (όσοι διαθέτουν).
Το δίπλωμα οδήγησης πολιτικού οχήματος – ειδικοποιημένου οχήματος-μηχανήματος (όσοι διαθέτουν).
Τη μεταλλική Ταυτότητα.
Λοιπά (κατά την κρίση του) : Αντίγραφο Πτυχίου ΑΕΙ – ΤΕΙ – ΙΕΚ (αποκτηθείσας ειδικότητας που δεν είχε δηλωθεί κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας), πιστοποιητικό επάρκειας γνώσης Ξένων Γλωσσών κ.α.
Τι πρέπει να έχεις μαζί σου
Τροφή για την κίνηση μέχρι την Μονάδα (ξηρά τροφή δύο ή τριών ημερών). Η τροφοδοσία θα αρχίσει με την κατάταξη στη Μονάδα. Ένα μικρό σακίδιο με τα απαραίτητα ατομικά είδη (υγιεινής, εσώρουχα). Ακολουθούν οι πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού

Δομή επιστράτευσης
Η ανάγκη διατήρησης δυνάμεων εφεδρείας επιβάλλεται από πολλούς λόγους (οικονομικούς, ιστορικούς, κοινωνικούς, γεωγραφικούς, γεωπολιτικούς, δημογραφικούς) καθώς:

Σε όλες τις μεγάλες συγκρούσεις του 20ου και 21ου αιώνα, κλήθηκαν να συμμετάσχουν δυνάμεις εφεδρείας των χωρών πού ενεπλάκησαν σε πόλεμο.
Η χώρα μας δεν είναι σε θέση για οικονομικούς, κυρίως, αλλά και κοινωνικούς λόγους (σταδιακή μείωση θητείας κατά τις τελευταίες δεκαετίες), να διατηρεί σε ετοιμότητα το σύνολο της δύναμης πού αναγκαιεί για την αντιμετώπιση των πιθανών απειλών.
Η μορφολογία της Ελλάδας έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τα εκτεταμένα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων πολυάριθμα νησιά, μικρονησίδες και βραχονησίδες, με αυξημένες απαιτήσεις φυσικής στρατιωτικής παρουσίας για τη φύλαξή τους, καθώς επίσης και πληθώρα προσωπικού για σκοπούς επιτήρησης με επίγεια, θαλάσσια και αεροπορικά μέσα.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωστρατηγικό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής, τον εξ ανατολών κίνδυνο, ο οποίος είναι μόνιμος και εκδηλώνεται με ολοένα αυξανόμενες απειλές και αμφισβητήσεις του ελληνικού ζωτικού χώρου, καθώς και την έκρηξη του φονταμενταλισμού, που τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη πηγή κινδύνου για όλα τα Δυτικά κράτη λόγω της αλληλέγγυας μεταξύ τους στάσης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και σε κάθε είδους ασύμμετρη απειλή, έχουν καταστήσει περισσότερο από ποτέ επιτακτική την ανάγκη μετάπτωσης του στρατού από την ειρηνική στην εμπόλεμη κατάσταση, στο συντομότερο χρόνο και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις.
Πλέον όμως του αυξημένου βαθμού ετοιμότητας της εφεδρείας, εξίσου σημαντική είναι και η συστηματική χρησιμοποίησή της από τον καιρό της ειρήνης. Η οργανωτική δομή των φορέων Επιστράτευσης περιλαμβάνει:
Τη Διεύθυνση Επιστράτευσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού Α4 (ΔΕΣ) από το 1988, στη θέση του πρώην 6ου Επιτελικού Γραφείου (ΓΕΣ/6Ο ΕΓ).
Τις Επιστρατεύουσες Μεγάλες Μονάδες (ΕΜΜ).
Τις Μονάδες Επιστράτευσης (ΜΕ), οι οποίες εκτελούν το κυρίως επιστρατευτικό έργο και βρίσκονται διεσπαρμένες σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Σε κάθε Μονάδα Επιστράτευσης, ανάλογα με τη θέση της, τον πληθυσμό της περιοχής και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, έχει ανατεθεί η παρακολούθηση της εφεδρείας κάποιου επιστρατευτικού διαμερίσματος (ενός ή περισσοτέρων Νομών) και το έργο της συγκρότησης και ενεργοποίησης αριθμού Μονάδων.

Σκοπός Επιστράτευσης – Διαδικασία Υλοποίησης
Ο σκοπός της επιστράτευσης είναι η ανάκληση ­ – κατάταξη και τοποθέτηση των εφέδρων στις στρατιωτικές μονάδες, προκειμένου να γίνει δυνατή η μετάπτωση των μονάδων αυτών στη πολεμική τους σύνθεση και οργάνωση.

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η εφεδρεία του Στρατού Ξηράς περιλαμβάνει όλους τους εκπαιδευμένους και κατά το νόμο υποκείμενους σε επιστράτευση εφέδρους, όπως παρακάτω:

Αξιωματικούς – ­ Μόνιμους Υπαξιωματικούς, μέχρι καταλήψεώς τους από το εκάστοτε και κατά περίπτωση προβλεπόμενο όριο ηλικίας.
Οπλίτες μέχρι την συμπλήρωση του 45 έτους ηλικίας τους.
Οι έφεδροι τοποθετούνται στις Μονάδες μηχανογραφικά από την Δνση Επιστράτευσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ανάλογα τον τόπο διαμονής, την ειδικότητα και το βαθμό.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Παρέμβαση δρ. Αθανάσιου Δρούγου! Εδώ θα χτυπήσει ο Ερντογάν

Newsteam 0 Comments

Η Τουρκία αναμένεται σύμφωνα με πολλούς αναλυτές και διπλωματικούς-στρατιωτικούς κύκλους σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Μέση Ανατολή, να προχωρήσει σε νέο κύκλο προκλήσεων βασικά κατά της Ελλάδας μετά την τεμενοποίηση της Αγίας Σοφίας και τη συνέχιση της επέμβασης και αμφισβήτησης  μέσω πλωτών γεωτρύπανων  (Γιαβούζ) ως και υδρογραφικών-σεισμογραφικών πλοίων στην περιοχή του θαλασσοτεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ και σε όμορες με αυτό περιοχές.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Προς αυτή την κατεύθυνση ωθούν οι διάφορες κινήσεις της στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ τα επόμενα βήματα της Αγκυρας θα εστιαστούν  κυρίως στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Δωδεκανήσου και Νομού Λασιθίου, με παράλληλη ισχυροποίηση και  διευρυμένη ποιοτικά και ποσοτικά αεροναυτική παρουσία ανοικτά των λιβυκών ακτών.

Εκτιμάται ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Αγκυρα θα αποστείλει με τη συνοδεία φρεγατών, ταχέων σκαφών και άλλων πλοίων υποστήριξης, μέσα στις  αμέσως προσεχείς εβδομάδες-μήνες, ερευνητικό πλοίο (ένα εκ των Μπαρμπαρός Χαρεντίν Πασά και Ορούκ Ρέις), σε πρώτη φάση ή  ανοικτά του Νομού Λασιθίου ή σε περιοχή πέραν των χωρικών μας υδάτων, σε περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, συντεταγμένες του οποίου ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη πρέσβης Φ. Σινιριόγλου έχει καταθέσει εδώ και καιρό.

Τρίτο πλωτό

Η περίπτωση ανάπτυξης ναυτικών μονάδων και εγκλωβισμού του Καστελλόριζου είναι πάντα στο τραπέζι των Τούρκων, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και αιφνιδιασμός σε άλλο μέτωπο.(πληροφορίες μου φέρουν τους Τούρκους στρατιωτικούς να έχουν εξετάσει άλλα 3 σημεία). Στην οποιαδήποτε μελλοντική γεωτρητική ενέργεια θα εμφανιστεί το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που έχει στη διάθεσή της εδώ και μήνες η Τουρκία (Κανούνι), που βρίσκεται σε λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικότερα επισημαίνω τις παρακάτω καθοριστικής σημασίας κινήσεις της Αγκυρας από τον κόλπο της Φετίε (έναντι Δωδεκανήσου) μέχρι την Τριπολιτάνα, που κρίνουν και θα κρίνουν πολλά:

Αναμένεται μέχρι τις 27 Αυγούστου  η τυπική επισημοποίηση και φυσικά αποδοχή του αιτήματος της κρατικής εταιρίας πετρελαίων TRAO που υπεβλήθη αρχές Ιουνίου στο υπουργείο Ενέργειας για πράσινο φως σε έρευνες στις περιοχές από ΒΑ. της Ρόδου προς Κάρπαθο-Κάσο μέχρι ανοικτά του Νομού Λασιθίου.(μιλάμε για προκλητική ενέργεια και αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας). Επιπλέον πληθαίνουν τα σενάρια (από γνωστά αμερικανικά ινστιτούτα) για εμπλοκή και στην περιοχή του συμπλέγματος Καστελλόριζου-Μεγίστης.

Εχει κλείσει με τις πρόσφατες επισκέψεις των Τσαβούσογλου και Ακάρ στην Τρίπολη της Λιβύης η ενεργοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης Σάρατζ  του περιβόητου μνημονίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες, με πρόσκληση της Τρίπολης προς την Αγκυρα να προχωρήσει σε έρευνες για φυσικούς πόρους από την πλευρά της Λιβύης.

Ναύσταθμος Ακσάζ

Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις εμφανίζουν ακόμα μεγαλύτερη παρουσία στον ναύσταθμο Ακσάζ (απέναντι από τη Δωδεκάνησο), ενώ με αμείωτη ένταση τροφοδοτείται από θαλάσσης και αέρος η κυβέρνηση της Τρίπολης για τυχόν επικείμενες επιχειρήσεις.

Μετά την πρόσφατη  επίσκεψη του Χουλουσί Ακάρ ως και των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Γιασάρ Γκιουρέλ και ναυάρχου Αντνάν Οζμπάλ σε Τρίπολη, Μίτιγκα και Μισράτα, έχει προχωρήσει η διαδικασία αναβάθμισης, υποστήριξης και τουρκοποίησης της ναυτικής βάσης της Μισράτα επί της βορειοαφρικανικής ακτής. Η παρουσία τουρκικών πλοίων ως και υποβρυχίων νότια της Κρήτης είναι θέμα που θα μας απασχολεί πάρα πολύ προσεχώς.

Παρά την επίθεση που δέχθηκε από αεροπορικές δυνάμεις των εμιράτων και της Αιγύπτου η βάση της Αλ Ουατίγια στη Δυτική Λιβύη (γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη, όπως μου έλεγαν ιταλικές πηγές μου στην Τρίπολη), η Τουρκία άρχισε να την ενεργοποιεί το τελευταίο 48ωρο, ενώ μέσα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αναπτυχθούν μαχητικά αεροσκάφη της σε μόνιμη βάση. Τούρκοι στρατιωτικοί από την Αγκυρα, την Αττάλεια και το Μπαλικεσίρ επισκέφθηκαν τη βάση προ ημερών και επέβλεψαν τις σχετικές εργασίες. Μάλιστα επικεφαλής ήταν υποπτέραρχος του τομέα υποστήριξης της  πολεμικής αεροπορίας καθώς και ταξίαρχος του τομέα αεράμυνας.

Με ανοχή του ΝΑΤΟ

Οι πλείστες ενέργειες της Άγκυρας έχουν τη σιωπηλή κάλυψη και υποστήριξη του ΝΑΤΟ (πλην Γαλλίας και Ελλάδος), αφού, όπως επισημαίνουν προς πάσα κατεύθυνση οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Τουρκίας στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο και στη Στρατιωτική Επιτροπή  της Συμμαχίας, με τη στρατιωτική-φυσική μας παρουσία σε Λιβύη και Συρία αποτρέπουμε την περαιτέρω ρωσική διείσδυση που θα θέσει σε κίνδυνο τα δυτικά συμφέροντα!.

Στελέχη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που είναι έντονα υποστηρικτές του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας έχουν μετατεθεί σε Τρίπολη και Μισράτα, ενώ στη Λιβύη έρχονται επιπρόσθετα στελέχη των ισλαμικών ταξιαρχιών Σουλτάνος Μουράτ και Ταξιαρχία Χαμζά από τις τουρκοσυριακές μεθοριακές περιοχές. Σταδιακά -όπως έχει αποκαλύψει  τελευταία ο Ε.Τ.- η Λιβύη τουρκοποιείται και  στελέχη της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ αποσπώνται από χώρες της Μεσογείου και της Υποσαχάριας Αφρικής και μετατίθενται στη Λιβύη καθώς και σε κοντινές αραβικές χώρες. Υπάρχει στενή συνεργασία της Αγκυρας με την Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής (AFRICOM) σε ανώτατο επίπεδο.

Δεν αποκλείεται στους επικείμενους εορτασμούς των επετείων των επιχειρήσεων Αττίλας 1 και 2 στην Κύπρο οι πολιτικοστρατιωτικοί κύκλοι στην Αγκυρα να αναφερθούν στην Ανατολική Μεσόγειο με τη γνωστή εμπρηστική γλώσσα, ενώ οι πρώτες 3-4 ημέρες του Αυγούστου είναι κρίσιμες γιατί θα συνεδριάσει υπό τον Ερντογάν το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο για τις ετήσιες κρίσεις των ενόπλων δυνάμεων. Θα δούμε ποιοι και αν θα αποστρατευτούν και ποιοι θα προωθηθούν. Σε αυτή τη χρονική στιγμή τα πρόσωπα έχουν μεγάλη σημασία και ειδικά 2-3 στρατηγοί που αυτή την περίοδο προωθεί εντονότατα ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

ΩΡΑ 22:33! ΔΕΝ καταγράφουμε στρατιωτικές κινήσεις μονάδων και δεν δημοσιεύουμε φωτογραφίες)

Newsteam 0 Comments

Πολύ σημαντικό για την εθνική μας ασφάλεια είναι τώρα τις επόμενες ώρες και μέρες που οι μονάδες μας θα είναι έξω στην ύπαιθρο ή δίπλα στο χωρίο σας, ή στο νησί σας, να μην υπάρχουν αναφορές για τις κινήσεις τους ή καταγραφή από φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα.

Βοηθάμε όλοι τους στρατευμένους μας και την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την νέα Τουρκική απειλή

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

ΣΟΚ! ΩΡΑ 22:12! Ο Τραμπ αβαντάρει τον Ερντογαν! Οι ΗΠΑ μιλούν για αμφισβητούμενα νερά. Ο Θεός να βάλει το χέρι του!

Newsteam 0 Comments

Το ηχηρό μήνυμα του αμερικανικού Πενταγώνου στους Τούρκους λίγες ώρες μετά τη NAVTEX
Λίγες ώρες μετά την έκδοση Navtex από την Τουρκία για έρευνες στα ανοιχτά του Καστελόριζου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών καθώς και του ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους Μιχάλη Ιγνατίου.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μία NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη προσθέτει πως προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με το hellasjournal.com που επικαλείται διπλωματική πηγή, το πρώτο μέρος της ανακοίνωσης δεν είναι καλό για τα ελληνικά συμφέροντα, διότι η περιοχή του Καστελόριζου αμφισβητείται μόνο από την Τουρκία και καμία άλλη χώρα. Το δεύτερο μέρος θεωρείται καλό.

Η απάντηση στα αγγλικά:

The United States is aware that Turkey has issued a NAVTEX for research in disputed waters in the Eastern Mediterranean. We urge Turkish authorities to halt any plans for operations and to avoid steps that raise tensions in the region.

Ανοιχτά του Καστελόριζου 17 τουρκικά πλοία – Στο Αιγαίο το 85% του ελληνικού στόλου
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το ελληνικό Πεντάγωνο, μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, με την οποία αναγγέλλει ότι το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis θα διενεργήσει εργασίες σε γαλάζια περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στο μεταξύ στην εικόνα των μόνιτορ που υπάρχει στον θάλαμο επιχειρήσεων του Πενταγώνου δείχνει την ανάπτυξη πολλών τουρκικών πλοίων κατά μήκος του Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τουρκικά πλοία ανέρχονται σε 17. Συγκεκριμένα, πλοία, κυρίως από τις ναυτικές βάσεις της Αττάλειας και του Αξάζ, έχουν πάρει θέσεις απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Εκεί βρίσκονται και ελληνικές δυνάμεις, ενώ σε καίρια σημεία έχει αναπτυχθεί ο ελληνικός στόλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εκπαιδευόταν συνεχώς.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου. Παράλληλα στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι κινήσεις του τουρκικού στόλου αλλά και του Oruc Reis. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Open TV, Ζήση Μούσιο το στοίχημα είναι να δούμε πότε θα ξεκινήσει αυτό το πλοίο. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρακολουθήσει και να αντιδράσει, πάντα με νηφαλιότητα, όπως λένε στο Πεντάγωνο.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Φοβάμαι… Καμπανάκι τρόμου τώρα από τον Μιχάλη Ιγνατίου από την Ουάσιγκτον!

Newsteam 0 Comments

Aν όντως η Τουρκία προχωρά στην ύστατη πρόκληση πριν το θερμό επεισόδιο, πολύ φοβάμαι ότι θα ζήσουμε ξανά στιγμές Ιμίων, μόνο που στη θέση του Μπιλ Κλίντον βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ο ανταποκριτής του Έθνους και του OPEN TV στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου κληθείς να σχολιάσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και την απόφαση της Τουρκίας να εκδόσει NAVTEX στα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Όσον αφορά το ποια στάση θα ακολουθήσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αν δηλαδή θα καταδικάσει τις κινήσεις της Τουρκίας ή όχι, ο Μιχάλης Ιγνατίου ανέφερε: Δεν γνωρίζω τι θα πράξει γιατί έχω πάντα στο μυαλό μου τον τρόπο με τον οποίο πρόδωσε τους Κούρδους, οι οποίοι πολέμησαν για την Αμερική, έχασαν ζωές για την Αμερική και αυτή η στάση με προβληματίζει πολύ.

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η αμερικανική διπλωματική και στρατιωτική υπηρεσία θα πράξει το καθήκον της.

Και ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ Πομπέο) και ο επικεφαλής του Πενταγώνου (Μαρκ Έσπερ) πιστεύω ότι θα αντιδράσουν.

Άλλωστε ο κ. Πομπέο θα πρέπει να σεβαστεί και τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Νίκο Δένδια τον περασμένο Οκτώβριο, υποστήριξε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Ο λόγος που ο ανταποκριτής του Εθνους και του OPEN TV αναφέρθηκε στην αντίδραση που αναμένουμε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο είναι επειδή πρόσφατα είχαμε μια ενημέρωση στην οποία πληροφορήθηκαμε τις αμερικανικές ανησυχίες και όχι μόνο.

Ειπώθηκε χαρακτηριστικά (από την αμερικανική πλευρά) ότι εμείς ήμασταν σαφείς για τις προσδοκίες μας στα ιδιωτικά μας μηνύματα προς την Τουρκία.

Θα περιμέναμε όλοι στην Ανατολική Μεσόγειο να συμπεριφέρονται και να υποστηρίζουν το Διεθνές Δίκαιο και να ενεργούν με τρόπο που να ευνοεί την ασφάλεια.

Είμαστε αρκετά σαφείς στις συζητήσεις μας με τους Τούρκους εταίρους μας για τις ανησυχίες μας.

Το βασικό πλεόν ερώτημα είναι ποια θα είναι η τουρκική απάντηση.

Αν κρίνουμε από τη συμπεριφορά των Τούρκων αξιωματούχων αλλά και από τις πράξεις τους μέχρι και σήμερα οι αμερικανικές παρεμβάσεις που περιέγραψε ο αξιωματούχος δεν έπιασαν τόπο, εκτός και αν αυτό το παιχνίδι των συνεχόμενων τουρκικών απειλών παίζεται για να αναγκάσουν να καθίσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να δεχθεί έναν συμβιβασμό, υποστήριξε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Λέτε μαλ@κίες! Βόμβα από τον αναλυτή Αλέξανδρο Νίκλαν για τα 19 Τουρκικά πλοία που…

Newsteam 0 Comments

Ο Αλέξανδρος Νίκλαν είναι σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ασφάλειας και ανάλυσης πληροφορίας.

Δείτε πως σχολιάζει τον απόπλου 19 πολεμικών πλοίων των Τούρκων από το Ναύσταθμο του Ακσάζ.

Ο Αλέξανδρος Νίκλαν είναι σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ασφάλειας και ανάλυσης πληροφορίας. Έχει εξειδίκευση και πιστοποιήσεις στον χώρο ασφαλείας . Έχει εκπαίδευση στο θέμα της τρομοκρατίας μέσω προγραμμάτων του Maryland (START) University, USA και του Leiden University, Holland σε θέματα ανάλυσης συγκρούσεων και διεθνούς ασφαλείας καθώς και αντίστοιχη εκπαίδευση στο Tel Aviv University για θέματα ιστορίας της Μέσης Ανατολής. Γνωρίζει Αγγλικά και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα επιχειρήσεων ως ιδιοκτήτης του IISCA security group. Έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε θέματα εσωτερικής και διεθνούς ασφαλείας σε ξένο και Ελληνικό Τύπο.Eίναι συγγραφέας τριών εγχειριδίων φυσικής και ψηφιακής ασφάλειας για αντιμετώπιση τρομοκρατικής επίθεσης, για αυτοάμυνα και για ασφαλή χρήση των κινητών, τα οποία κυκλοφορούν σε μορφή ebook.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Ο ήρωας του 74’ Νίκος Αργυρόπουλος: Να πως κλειδώθηκε ο φάκελος της Κύπρου

Newsteam 0 Comments

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο πρόεδρος του Συλλόγου ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ 1974 Νίκος Αργυρόπουλος περιγράφει όσα έγιναν και όσα έζησε ο ίδιος κατά την τουρκική εισβολή στη μεγαλόνησο αλλά και όσα ακολούθησαν στο πολιτικό παρασκήνιο της εποχής εκείνης. Παράλληλα όμως μας μιλάει εκ βάθους καρδίας για τις συνέπειες που βιώνουμε έως σήμερα ως ελληνικό έθνος μέσα στην πορεία των σαράντα χρόνων που ακολούθησαν την κυπριακή τραγωδία.  

-Να περάσουμε τώρα κύριε Αργυρόπουλε στην εισβολή του Αττίλα και το
πως ξεκίνησε..

Η 39η Μεραρχία των Τούρκων που ήταν στη Μερσίνα, το λιμάνι στα παράλια απέναντι από τις βόρειες ακτές της Κύπρου, στις 8 Ιουνίου 1974, ένα μήνα και μια εβδομάδα πριν εκδηλωθεί το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, μπήκε σε αυστηρά επιφυλακή. Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών και απαγορεύτηκε η απομάκρυνση από τη θέση τους από τον διοικητή, τον Μπεντρεντίν Ντεμιρέλ που ηγήθηκε της εισβολής στην Κύπρο, μέχρι τον τελευταίο φαντάρο. Αυτό σε απλή στρατιωτική γλώσσα σημαίνει πάμε για πόλεμο. Αυτό το γνώριζαν και η Αθήνα και η Λευκωσία. Και τι έκαναν; Απολύτως τίποτα! Πλέον είμαι βέβαιος ότι όλα ήταν σχεδιασμένα από πριν. Το σχέδιο ήταν να θυσιαστεί η Κύπρος ως άλλη Ιφιγένεια, για να μπορέσει το μετέπειτα καθεστώς να εδραιωθεί, να μας κάτσει στο σβέρκο και να μας οδηγήσει εδώ που μας οδήγησε σήμερα.

-Εσείς κ. Αργυρόπουλε πως ζήσατε την 20η Ιουλίου 1974; Ποιά είναι η προσωπική σας μαρτυρία από εκείνη τη μέρα;

-Μετά το εγερτήριο κατά τις 6 το πρωί βρισκόμουν στο χώρο αναφοράς της επιλαρχίας του στρατοπέδου που υπηρετούσα και πήγαινα προς το εστιατόριο. Μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχα ακούσει κάποια σειρήνα, όμως τότε πέρασαν πάνω από το κεφάλι μου δύο στρατιωτικά αεροπλάνα σε πάρα πολύ χαμηλό ύψος, τα οποία έριξαν βόμβες σε μια διπλανή συνοικία
στην Αθαλάσσα, όπου υπήρχε μία μονάδα του πυροβολικού. Αν έπεφταν οι βόμβες πάνω στο στρατόπεδο το δικό μας στην Παλλουριώτισσα, θα μας είχαν αφανίσει. Δεν ξέρω αν είχαν στόχο το πυροβολικό ή εμάς, πάντως δεν ευστόχησαν σε καμία από τις δύο περιπτώσεις. Εκείνη τη στιγμή βέβαια τα χάσαμε, αναρωτηθήκαμε που βρέθηκαν τα αεροπλάνα αφού η Κύπρος δεν είχε πολεμικά αεροπλάνα. Καταλάβαμε ότι οι Τούρκοι άρχισαν τον πόλεμο εναντίον μας.

Πεταγόμαστε όλοι πάνω,ανεβαίνουμε πάνω στα άρματα και ξεκινάμε. Εγώ ήμουν αρχηγός πληρώματος σε ένα Marmon-Herrington. Βγαίνουμε από τη μονάδα και κατευθυνόμαστε βόρεια προς το Κιόνελι, έναν τουρκοκυπριακό θύλακα, άριστα εξοπλισμένο και οχυρωμένο από χρόνια. Το Κιόνελι είχε μπροστά του αντιαρματική τάφρο, πίσω από την τάφρο είχε σειρές πολυβόλων και μέσα είχανε όλμους και πυροβολικό. Από εκεί ήταν που δεχόμασταν πυρά. Ήταν απορίας άξιο πως βρέθηκε εκεί το πυροβολικό, αν και γνωρίζαμε ότι το Κιόνελι ήταν κράτος εν κράτει από την τουρκική ανταρσία του 1963. Από εκεί δεχτήκαμε καταιγιστικά πυρά και δεν μπορούσαμε να περάσουμε την τάφρο, ενώ δεχόμασταν πυρά και από αεροπλάνα.

Στους Τούρκους πιλότους διαπίστωσα το εξής από τις πρώτες ώρες του πολέμου. Όπως τους ρίχναμε με το αντιαεροπορικό πολυβόλο, η κάθε πέμπτη σφαίρα ήταν τροχιοδεικτική. Βλέποντας οι Τούρκοι τις τροχιοδεικτικές σφαίρες, δηλαδή πυρά μπροστά τους, φοβόντουσαν και έφευγαν, δεν κατέβαιναν στη μάχη. Το κατάλαβα αμέσως και όποτε έβλεπα ότι κατέβαινε αεροπλάνο και ετοιμαζόταν να επιτεθεί, τη στιγμή που θεωρούσα κατάλληλη έριχνα, έβλεπε ο πιλότος τις τροχιοδεικτικές και έφευγε. Τότε κι εγώ το καθιέρωσα. Αυτό όμως σταμάτησε όταν ανέλαβαν τα τούρκικα μαχητικά αεροσκάφη Άγγλοι πιλότοι, οι οποίοι έρχονταν σε πολύ χαμηλό ύψος από μακριά, για να μη μπορούμε ν’ ακούσουμε τον ήχο του αεροπλάνου και από την πλευρά του ήλιου για να μη μπορούμε να τους δούμε. Φάνηκε η διαφορά, γιατί οι Τούρκοι φοβόντουσαν πάρα πολύ, επιτίθεντο από πολύ ψηλά, έριχναν τις βόμβες και έφευγαν, δεν ρισκάρανε. Παρ’ όλα αυτά ρίξαμε τις τρεις πρώτες μέρες 25 αεροπλάνα, χώρια τα ελικόπτερα.

Μετά από το Κιόνελι πήγαμε στο Γερόλακκο. Είχαμε λίγα άρματα και μας μετακινούσαν διαρκώς γιατί έπρεπε να καλύψουμε όλη την εμπόλεμη ζώνη με τα 80 άρματα που είχε η Εθνική Φρουρά, ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του πολέμου. Από τη μία άκρη του μετώπου ως την άλλη αναγκαζόταν η Διοίκηση να μετακινεί τμήματα συνεχώς πότε εδώ πότε εκεί, όπου υπήρχε η μεγαλύτερη ανάγκη. Η αποστολή μας ήταν να υπερασπιστούμε τη Λευκωσία και τους στρατηγικούς της στόχους, με κυριότερο το αεροδρόμιο. Εκεί, από την πρώτη στιγμή του πολέμου, πήγε η Εθνική Φρουρά μετμήματα πεζικού και άρματα μάχης (Marmon – Herrington και Τ-34). Σε ένα από αυτά τα άρματα ήταν επικεφαλήςο ήρωαςΑρχιλοχίαςΘανάσης Φωτόπουλος, από την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, ο οποίος έπεσε μαχόμενος σαν λιοντάρι το απόγευμα της 23ηςΙουλίου, δηλαδή κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης εκεχειρίας.

Η άλλη πλευράεκτός από το σύνταγμα της Τουρκικής Δύναμης Κύπρου, τις δυνάμεις της απόβασης και τους αλεξιπτωτιστές, είχε και τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι ήταν οργανωμένοι στην παραστρατιωτική οργάνωση ΤΜΤ – η οποία ιδρύθηκε λίγο πριν το τέλος της αγγλοκρατίας – με 27 τάγματα πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα, που πολλοί άντρες της όμως φορούσαν πολιτικά. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων κάποια στιγμή είδα να μας επιτίθενται τμήματα ενόπλων με πολιτικά ρούχα, κάτι που σαν εικόνα με αιφνιδίασε. Βέβαια αυτοί αντιμετωπίστηκαν εύκολα.

-Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι χάρη στους Τούρκους την εισβολή πουέκαναν αποκαταστάθηκε η Συνταγματική τάξη στην Κύπρο και έπεσε η Χούντα στην Ελλάδα, τότε στη συνέχεια ο Αττίλας γιατί δεν αποχώρησε;

-Μα από τους πολιτικούς που ηγήθηκαν στη συνέχεια της Ελλάδας και της Κύπρου δεν ζήτησε κανείς να φύγουν οι Τούρκοι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έκαναν φιλίες μαζί τους, αγνόησαν τους αιχμαλώτους πολέμου και τους βάφτισαν αγνοούμενους! Δεν καταλαβαίνω πως γίνεται να κρατάς το παιδί μου αιχμάλωτο και παράλληλα να είμαστε και φίλοι. Τώρα όμως τι κάνουν; Αγνόησαν προκλητικά τη θυσία όσων έπεσαν και όλων όσων πολέμησαν και κράτησαν με τα δόντια το 63% της Κύπρου ελεύθερο και έκτοτε προσπαθούν με μύριες όσες μεθοδεύσεις να βρουν τρόπο για να εκτουρκίσουν ολόκληρο το νησί! Τι ήταν το σχέδιο Ανάν; Και όλα αυτά που εκπονούν τώρα, με τις προσεγγίσεις και τις συζητήσεις; Πως ξεχνούν όλο αυτό το αίμα που χύθηκε, τους βιασμούς, τους ξεριζωμούς, τόσο θρήνο, τόση καταστροφή;

Ψάχνουν το άλλοθι για να δώσουν το 63%, αυτό που εμείς κρατήσαμε ελεύθερο. Τους πίκρανε πολύ που δεν αφήσαμε να χαθεί και αυτό. Όπως αποδεικνύουν τα όσα έγιναν αυτά τα 40 χρόνια που πέρασαν, σκοπός από τότε ήταν να καταληφθεί από τον Αττίλα ολόκληρη η Κύπρος και σε αυτό το έγκλημα που συνεχίζεται και στις μέρες μας συνεργοί είναι οι ταγοί της Ελλάδος και της Κύπρου. Το ότι δεν πήραν οι Τούρκοι το καλοκαίρι του 1974 την Πάφο οφείλεται στον Πλωτάρχη Λευτέρη Χανδρινό. Το ότι δεν πήραν ολόκληρη την Κύπρο οφείλεται σε αυτούς που πολέμησαν με αυτοθυσία υπέρ βωμών και εστιών. Στους υπέρ Πίστεως και Πατρίδος πεσόντες. Σε αυτά τα παλικάρια που έχασαν τη ζωή τους, που τραυματίστηκαν, που ακρωτηριάστηκαν και σε όλους όσους πολέμησαν και έβαλαν τα στήθια τους μπροστά για να μείνει η Κύπρος ελεύθερη. Όλες αυτές οι μάχες που δόθηκαν δεν ήταν τηλεοπτικές, ήταν πραγματικές, είχαν νεκρούς, είχαν ακρωτηριασμένους, είχαν τραυματίες, είχαν αιχμαλώτους τους οποίους στην συνέχεια η Πολιτεία αγνόησε.

-Τι δεν έπραξε όμως σωστά η Ελληνική πλευρά και ο Αττίλας κατάφερε να προωθηθεί τόσο πολύ;

Όταν έγινε στην Ελλάδα η μεταπολίτευση, κατ’ εμέ μετάλλαξη, στις 24 Ιουλίου 1974, οι Τούρκοι κατείχαν μόλις το 2% της Κύπρου και αυτό όχι ενιαίο. Κατείχαν τρία σημεία, στο Πεντεμίλι, στο Κιόνελι και στην Αγύρτα. Εμείς τους είχαμε τους Τούρκους και θα τους πετάγαμε στη θάλασσα, αλλά τους έσωσε η εκεχειρία η οποία προκάλεσε όλο το δράμα. Όταν έγινε η εκεχειρία αυτοί προωθούντο, η δική μας πλευρά είχε διαταγή μην ρίχνετε γιατί είναι εκεχειρία, κάποιοι που δεν καταλάβαιναν από τέτοια έλεγαν χτυπάνε αυτοί χτυπάμε και ‘μείς και απαντούσαν. Δεν υπήρχε όμως οργανωμένη, συγκροτημένη και κυρίως ενιαία αντεπίθεση από Ελληνικής πλευράς. Το Πυροβολικό για παράδειγμα ήταν δεσμευμένο γιατί τους απαγόρευσαν να χτυπήσουν. Στον Συνταγματάρχη Στυλιανό Καλμπουρτζή, Διοικητή της 181 ΜΠΠ, του απαγόρευσαν να χτυπήσει τους Τούρκους, από το Συγχαρί όπου βρισκόταν, ο οποίος μπορούσε όχι μόνο να σταματήσει την προώθησή τους αλλά και να τους αφανίσει.

Ξεκίνησαν να προωθούνται από την εκεχειρία που συμφωνήθηκε το απόγευματης 22ας Ιουλίου και κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης εκεχειρίας το 2%, που ήταν τρία σημεία, αυξήθηκε σε 18% και έγινε ενιαίος χώρος, στον οποίο διαρκώς αποβίβαζαν νέες δυνάμεις. Δεν έγινε μόνο μέσα σε μια μέρα η δεύτερη απόβαση, αλλά συντελούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 14 Αυγούστου διεξήχθησαν πολύ σκληρές μάχες, στη Λευκωσία, στη Λάπηθο, στον Καραβά, στο Ύψωμα 1023, στο Δίκωμοκαι σε διάφορες άλλες περιοχές. Υπήρξαν πάρα πολλοί που σκοτώθηκαν σε αυτές τις μάχες, Έλληνες και Τούρκοι. Επομένως για ποια εκεχειρία μιλάμε; Ο ήρωας Αρχιλοχίας Θανάσης Φωτόπουλος σκοτώθηκε στις 23 Ιουλίου το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, το οποίο υπερασπιζόταν από την πρώτη μέρα του πολέμου. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκεχειρίας μια σφαίρα τον βρήκε στο λαιμό και τον έστειλε στο Πάνθεον των Ηρώων. Οι Τούρκοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τα πάντα κατά την εκεχειρία και οι δικοί μας έλεγαν μην ρίχνετε.

Στις 21 Ιουλίουσυνήλθε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, όπου συμμετείχαν Γκιζίκης, Ανδρουτσόπουλος, Μπονάνος, όλοι οι αρχηγοί όπλων των ενόπλων δυνάμεων και ο Ιωαννίδης.

Ο αρχηγός Πολεμικού Ναυτικού Αραπάκης είπε: Έχω έξω από την Κυρήνεια δύο υποβρύχια με 14 τορπίλες – πυραύλους έκαστον. Λογικά και μαθηματικά ΚΑΝΕΝΑ από τα 11 τούρκικα πλοία δεν μπορεί να ξεφύγει.

Ο αρχηγός Πολεμικής ΑεροπορίαςΠαπανικολάου είπε: Έχω τα φάντομς τα οποία από την Κρήτη φτάνουν στην Κύπρο σε 9 λεπτά. Οι Τούρκοι δεν τα διαθέτουν και δεν μπορούν να μας αντιμετωπίσουν. Φυσιολογικά δεν γλιτώνει κανείς.

Ο αρχηγόςΣτρατού Ξηράς Γαλατσάνος είπε: Έχω έτοιμο το Πυροβολικό στον Έβρο για βολές. Οι τούρκοι δεν μπορούν να περάσουν και η άμυνα είναι πλήρως εξασφαλισμένη.

Παίρνουν λοιπόν διαταγήκαι οι τρεις από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συσκέφθηκε μία μέρα μετά την εισβολή, να χτυπήσουν και να τελειώσει η ιστορία εκεί.

Αυτή η διαταγή αν και δενανακλήθηκε, δεν εκτελέστηκε ποτέ. Όλα αυτάτα αποκάλυψε ο δικηγόρος Γιώργος Αλφαντάκης με στοιχεία.

Στις 24 Ιουλίου άλλαξε η κυβέρνηση στην Αθήνα, με την πτώση της Χούντας και υποτίθεται ότι από κει και μετά θα άλλαζαν τα πάντα. Αυτό όμως που μπορούσαμε να πετύχουμε, να τους πετάξουμε στη θάλασσα, δεν το επέτρεψε η εκεχειρία. Έρχεται τότε ο Καραμανλής και όλοι οι άλλοι, και λέει ότι η Κύπρος κείται μακράν και δεν στέλνω ούτε πουλί.

Έρχεται δηλαδή ο Καραμανλής στις 24 Ιουλίου κι αντί να δώσει διαταγή στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων να χτυπήσουν τους Τούρκους και να τους αφανίσουν, αφήνει τους εχθρούς να αναπτυχθούν, να προωθήσουν τις δυνάμεις τους και στις 14 Αυγούστου, αφού έχουν κατεβάσει στην Κύπρο τη… μισή Τουρκία, να μετατρέψουν τα κατεχόμενα σημεία του 2% του Κυπριακού εδάφους σε ενιαίο χώρο που κατελάμβανε το 18%.

Αυτά τα ομολογεί και ο στρατηγός Μπεντρεντίν Ντεμιρέλ, διοικητής της 39ηςΜεραρχίας που έκανε την απόβαση στην Κύπρο, ο οποίος στο βιβλίο του ομολογεί ότι τρέμαμε στις 22 Ιουλίου, αλλά ευτυχώς έγινε η εκεχειρία. Στις 21 Ιουλίου το βράδυ στο επιτελείο των τουρκικών δυνάμεων που είχαν κάνει την απόβαση στην Κύπρο, έκαιγαν έγγραφα γιατί το είχαν σίγουρο ότι θα τους πετάξουμε στη θάλασσα την επόμενη μέρα αφού, όπως ομολόγησε ο διοικητής της 2ηςστρατιάς στρατηγός Σουάτ Άκτουλγκα,δεν είχαν σχέδιο απεγκλωβισμού και απαγκίστρωσής τους από την Κύπρο. Ό,τι έγγραφο ή άλλο στοιχείο είχαν το κατέστρεφαν.

Έγινεόμως η εκεχειρία, κατά τη διάρκεια της οποίας ήρθαν κι άλλα πλοία από την Τουρκία που έφεραν τεράστιο αριθμό στρατού και μεραρχίες βαρέων αρμάτων μάχης, ο Αττίλας προχώρησε όσο μπόρεσε να κάμψει την απεγνωσμένη αντίσταση των γενναίων αλλά εξουθενωμένων πλέον και εγκαταλελειμμένων υπερασπιστών της Κύπρου κι’ έφθασε στο σημερινό 37%.

-Αν δεν γινόταν δηλαδή αυτή εκεχειρία οι Τούρκοι δεν είχαν καμίαελπίδα. Τι σχέδιο είχαν όμως τότε αφού αποβιβάζονταν; Νόμιζαν ότι θα πήγαιναν στην Κύπρο για τουρισμό;

-Ήταν προφανές ότι οι Τούρκοι ήταν σίγουροι ότι οι, συνεργοί τους στο έγκλημα, Άγγλοι είχαν δεμένη σφιχτά την Κύπρο απ’ όλες τις πλευρές, αλλιώς δεν θα άντεχαν το φιάσκο μιας αποτυχημένης απόβασης και δοκίμασαν μεγάλη έκπληξη όταν είδαν να αντιστεκόμαστε τόσο σθεναρά. Δεν περίμεναν να βρουν αντίσταση. Ήταν προετοιμασμένοι ότι η Κύπρος θα τους παραδοθεί αμαχητί. Γι’ αυτό και μέχρι τις 22 Ιουλίου θα μπορούσαμε υπό κανονικές συνθήκες να τους είχαμε κατατροπώσει, ακόμα και χωρίς την συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας. Όμως τους έσωσε η εκεχειρία γιατί αλλιώς το σχέδιο τους δεν προχώραγε.

Στις 23 Ιουλίου ξεκίνησαν πάλι αυτοί και ανακουφίστηκε ο Ντεμιρέλ και οι άλλοι στρατηγοί τους. Στους τούρκους όταν αποβιβάστηκαν είχαν πει ότι απλώς θα καταλάβουν τα εδάφη. Τα τούρκικα συντάγματα 49ο, 50οκαι 61οήταν μεταξύ τους μπερδεμένα, προσπαθούσαν επί ώρες να βρουν άκρη και έφτασαν στο σημείο ο στρατηγός Οσμάν Φαζίλ Πολάτνα υπερίπταται στο Πεντεμίλι με ελικόπτερο και να προσπαθεί να τα ξεχωρίσει και να τα βάλει σε τάξη. Ο ίδιος ο στρατηγός Ντεμιρέλ τα γράφει αυτά και παραδέχτηκε μάλιστα ότι αν αποτύγχαναν, οι τουρκικές δυνάμεις θα γύριζαν πίσω και θα σχεδίαζαν να ξαναεπιτεθούν στην Κύπρο σε πενήντα, σε εκατό χρόνια… Για να εξασφαλιστεί λοιπόν το καλό αποτέλεσμα που επιδίωκαν οι Τούρκοι, βρισκόταν έξω από την Κερύνεια το ελικοπτεροφόρο HERMES του Βασιλικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας, απ’ όπου απονειώνονταν τα ελικόπτερά τους!

Ήταν πολύ καλά σχεδιασμένο το έγκλημα, αλλά τότε δεν μπορούσαμε να το αντιληφθούμε. Στη συνέχεια βγήκαν στο φως πολλά πράγματα όπου μάθαμε ότι οι δικοί μας δεν ήταν όλοι δικοί μας. Είναι πια ξεκάθαρο ότι οι πολιτικοί που ανέλαβαν τις τύχες της Πατρίδας μας από τον Ιούλιο του 1974 και μετά, ή δεν ήθελαν ή υπάκουσαν σε διαταγές να μην χτυπήσουν. Αυτό το έγκλημα στοιχειώνει τις ζωές μας από τότε και μετά. Από εκεί ξεκίνησε η κατηφόρα του Ελληνισμού και οδηγηθήκαμε στη κατάντια που φτάσαμε σήμερα. Όλες οι κυβερνήσεις από τότε και μετά αλλοίωσαν τα πάντα, συγκάλυψαν αυτό το έγκλημα και φίμωσαν όλους εμάς για να μην πούμε όλες τις αλήθειες που συνέβησαν εκεί. Κλείδωσαν το φάκελο της Κύπρου και μαζί με αυτόν και τις ευθύνες τους. Μέχρι σήμερα αφήνουν ατιμώρητο αυτό το έγκλημα και τιμωρούν αυτούς που υπερασπίστηκαν τη Μεγαλόνησο.

-Αυτό που έκρυψαν δηλαδή τόσα χρόνια ήταν ότι το σας έδιναν εντολές να αφήνετε τους Τούρκους να προχωρούν ατουφέκιστοι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας;

-Όχι μόνο αυτό. Ενώ μπορούσαν να εμποδίσουν την προέλαση των Τούρκων, να βάλουν τα πράγματα στην προτέρα κατάσταση και να επανέλθει η νομιμότητα στο νησί με την επάνοδο του Μακαρίου, του εκλεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν το έκαναν. Άφησαν να ολοκληρωθεί το έγκλημα, να καταλάβουν οι Τούρκοι το 37% του εδάφους της Κύπρου, βοηθώντας τους με την ανοχή που έδειξαν κατά την προέλαση του Αττίλα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, από τις 23 Ιουλίου και μετά. Είχαμε μάχες, είχαμε νεκρούς τότε.

Εκείνες τις μέρες κανένας στην Ελλάδα δενγνώριζε και δεν καταλάβαινε τι πραγματικά συνέβαινε. Στην Κύπρο το ζούσαμε καθημερινά, αφού υπήρχαν 200.000 ξεριζωμένοι. Στην Ελλάδα όμως τότε, ποιος ακούστηκε να το λέει κάπου; Αυτό που παρουσιάστηκε ως γεγονός ήταν ότι η Χούντα των Αθηνών έφερε τους Τούρκους στην Κύπρο με το προδοτικό της πραξικόπημα. Για να σχηματιστεί στο μυαλό των Ελλήνων η πεποίθηση: η χούντα έφερε τους Τούρκους στην Κύπρο και από κει και πέρα ανεχόμαστε την κατάσταση ως τετελεσμένο όπως και έγινε.

Αυτή η αντίληψη των πραγμάτων που έκτοτε επαναλαμβάνεται διαρκώς απόόλους τους κρατούντες και τα φερέφωνά τους ΜΜΕ, έχει επιβάλλει την παθητική στάση του υποταγμένου στο μοιραίο σημερινού νεοραγιά. Μια παθητική στάση υποταγής, που εξαπλώθηκε σαν μύκητας σε όλους τους τομείς και διαμόρφωσε τη σημερινή μίζερη και γεμάτη αδιέξοδα ζωή μας.

H αλήθεια είναι ότι σε όλη την Κύπρο και ειδικά στις τάξεις τουστρατού επικράτησε ενθουσιασμός όταν μάθαμε ότι έπεσε η χούντα, έγινε μεταπολίτευση, ήρθε ο Καραμανλής. Δεχτήκαμε τα νέα με μεγάλη ανακούφιση γιατί πιστέψαμε ότι εδώ τελειώνει, άρα θα πάνε τα πράγματα στη θέση τους, άρα θα φύγουν οι Τούρκοι και ούτω καθ’ εξής. Αλλά τίποτε από αυτά δεν συνέβη. Ήρθαν στη συνέχεια και φτιάξανε το φάντασμα που λέγεται φάκελος της Κύπρου, κρύβοντας τις ενοχές τους.Επαναλαμβάνω ότι δεν δίκασαν, δεν ανέκριναν, ούτε καν ρώτησαν τους υπεύθυνους, αυτούς που κατηγόρησαν ως προδότες οι ίδιοι οι ηγέτες της μεταπολίτευσης.

ΟΙωαννίδης μέχρι το τέλος της ζωής του έλεγε: Με αποκαλούν προδότη. Γιατί δεν με δικάζουν; Διότι φοβούνται ότι θα βγουν στο φως οι δικές τους ευθύνες και οι δικές τους προδοσίες.

-Όταν επιστρέψατε στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της θητείας σας, τικλίμα βρήκατε; Ποιά συμπεριφορά αντιμετωπίσατε εσείς και οι συμπολεμιστές σας από την Ελληνική κοινή γνώμη;

-Επέστρεψα στην Ελλάδα τον Μάιο του 1975, δηλαδή δέκα μήνες μετά τηνεισβολή και συνέχισα να υπηρετώ μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 1975, οπότε επιτέλους, μετά από σχεδόν τρία χρόνιαατέλειωτης θητείας, απολύθηκα. Αντιμετωπίσαμε το εξής: Κανένας δεν έλεγε ότι έγινε πόλεμος! Γνώριζαν για γεγονότα στην Κύπρο και απλώς για την τουρκική εισβολή. Με την χρήση όμως μόνο του όρου εισβολή ο μέσος πολίτης δεν μπορούσε να καταλάβει την πραγματική διάσταση των πραγμάτων. Είχε σχηματίσει την εντύπωση ότι μπήκανε οι Τούρκοι στην Κύπρο, οι δικοί μας έφυγαν, αυτό ήταν όλο, εντάξει δεν έγινε και τίποτα. Δεν μιλούσε κανείς για πόλεμο και αυτό ξεκινούσε από τους κυβερνώντες. Φοβόντουσαν και φοβούνται ακόμα να πουν τη λέξη πόλεμος. Επειδή είχαν ευθύνες για αυτόν τον πόλεμο, διότι δεν τον σταμάτησαν ενώ όφειλαν και μπορούσαν να τον σταματήσουν.

Δεν είπαν ότι έγινε πόλεμος γιατί ο Μακάριος πήγε στον ΟΗΕ στις 19 Ιουλίου 1974και με την έκκληση που έκανε για επέμβαση των εγγυητριών δυνάμεων,νομιμοποίησε την εισβολή. Αυτό άλλωστε ισχυρίζονται έκτοτε και οι τούρκοι, ότι δεν έγινε πόλεμος και ότι δήθεν αυτοί απλώς ανταποκρίθηκαν στην έκκληση και έσπευσαν για αποκατάσταση της Συνταγματικής τάξεως. Οι κυβερνώντες σε Ελλάδα και Κύπρο δεν μίλησαν ποτέ για πόλεμο και γι’ αυτό ακόμα και σήμερα δεν κάνουν λόγο για αιχμαλώτους πολέμου αλλά για αγνοούμενους, ενώ κανονικά θα έπρεπε να τους λένε αγνοημένους.

Υπάρχουν έγγραφα του 1995,μετά από 21 χρόνια, όπου το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας απαντάει επισήμως στον αείμνηστο Στρατηγό και ηρωικό πολεμιστή της Κύπρου Δημήτριο Μπίκο, ότι ουδέποτε στα χρόνια που παρήλθαν κηρύχτηκε επισήμως πόλεμος και γι’ αυτό ουδέποτε αναφέρθηκε κανείς σε πόλεμο. Δεν έγινε πόλεμος λοιπόν στην Κύπρο το 1974 κι ας υπήρχαν 200.000 ξεριζωμένοι και 6.000 νεκροί μόνο από την Ελληνική πλευρά! Όπως κι από την τουρκική πλευρά. Αυτοί πως σκοτώθηκαν; Σκοντάψανε σε καμιά πέτρα, έπεσαν και έσπασαν τα κεφάλια τους; Ή σκοτώθηκαν στο κυνήγι; Θέλω να πω ότι αλλοίωσαν την ιστορία. Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, έριξαν σε εμάς τους στρατιώτες που ήμασταν στην Κύπρο εκείνη την εποχή, το ανάθεμα για το πραξικόπημα που προκάλεσε όσα συνέβησαν αργότερα. Σαν να οργανώσαμε εμείς οι ίδιοι το πραξικόπημα.

-Παρά τις εντολές όμως από την πολιτική ηγεσία πρώτα και έπειτα τηστρατιωτική ηγεσία της Ελλάδος να μην χτυπήσουν τους Τούρκους όταν αυτοί προήλαυναν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, κάποιοι πολέμησαν προσπαθώντας να τους σταματήσουν…

-Ήταν πολλοί αυτοίπου ήταν πιστοί στο στρατιωτικό και πατριωτικό τους καθήκον και φυσικά αντιστάθηκαν πολεμώντας γενναία. Όμως η συνέχεια ποιά ήταν; Τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, έβγαλαν αποφάσεις με τις οποίες αλλοίωσαν κυριολεκτικά την ιστορία, αλλοίωσαν τα γεγονότα, με αποτέλεσμα να πετάξουν στα σκουπίδια τους ήρωες αξιωματικούς, αυτούς που έδωσαν την ψυχή τους για την πατρίδα, αποστρατεύοντας τους ως Συνταγματάρχες. Κάποιους άλλους όμως που απλά συνέπεσε να είναι σωματικά παρόντες στην Κύπρο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974, τους ανέβασαν σε ανώτατα αξιώματα. Αυτό επετεύχθη ως εξής. Τον Νοέμβριο του 1974 ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Διονύσιος Αρμπούζης, ο οποίος αντικατέστησε τον Μπονάνο από τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου και ο Αρχηγός Στρατού Ξηράς Ιωάννης Ντάβος εκδίδουν μία διαταγή, την οποία έχουμε στο αρχείο μας ως Σύλλογος ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ 1974, σύμφωνα με την οποία έπρεπε όλες οι εκθέσεις πολεμικής δράσης των Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Μονίμων Υπαξιωματικών – οι οποίες συντάσσονται κατά τη διάρκεια του πολέμου, από αυτούς που ήταν παρόντες και έβλεπαν τι κάνει ή τι ΔΕΝ κάνει ο καθένας – να υποβληθούν στο Αρχηγείο και να συνταχθούν καινούριες!

Ποιοίόμως θα συνέτασσαν τις νέες εκθέσεις; Οι Αξιωματικοί που ήρθαν στην Κύπρο μετά τον πόλεμο; Μπορεί να ήταν πολύ καλοί Αξιωματικοί, αλλά όταν γινόταν ο πόλεμος στην Κύπρο, αυτοί ήταν στην Καλαμάτα, στην Πρέβεζα, στην Ξάνθη, σε νησιά… Που γνώριζαν τι έχει γίνει κατά τη διάρκεια του πολέμου; Έλεγε η διαταγή λοιπόν να υποβληθούν στο Αρχηγείο οι παλιές εκθέσεις και να συνταχθούν καινούριες, ενώ όσες από τις παλιές εκθέσεις είχαν καταχωρηθεί ήδη στα ατομικά έγγραφα των Αξιωματικών, να διαγραφούν βάσει της παρούσης διαταγής. Δηλαδή με μια διαταγή αλλοιώνουν την Ιστορία. Το μόνο για το οποίο νοιάζονταν όσοι έδωσαν τη διαταγή ήταν να κουκουλώσουν το έγκλημα το οποίο είχαν διαπράξει. Επειδή όμως οι μνήμες ήταν ακόμα νωπές κάποιοι Αξιωματικοί αποφάσισαν να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη. Τι γίνεται λοιπόν;

Τον Μάρτιο του 1975, με νωπά ακόμα τα σημάδια του πολέμου, του θανάτου και του ολέθρου, βγαίνουν δύο υπουργικές αποφάσεις. Η μία από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αβέρωφ και η άλλη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Στεφανάκη, που επικυρώνονται από το υπουργικό συμβούλιο και από τη Βουλή και είναι νόμος του κράτους, οι οποίες λένε:

Γιανα μην διαταραχθούν οι διεθνείς σχέσεις της χώρας, αναστέλλεται η ποινική δίωξη κατά απάντων των υπευθύνων της κυπριακής τραγωδίας!Ο μεν Αβέρωφ το έκανε για τους στρατιωτικούς που ευθύνονταν, ο δε Στεφανάκης για τους πολιτικούς. Δηλαδή σε αυτούς δεν μπορεί να κάνει κάποιος μήνυση, δεν μπορεί να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη και αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα. Απότότε καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν ζήτησε να αρθεί αυτή η απόφαση του αίσχους. Γι’ αυτό επιμένω ότι όλοι έχουν συγκαλύψει αυτό το έγκλημα.

-Από τότε όμως δεν έκανε κανένας καμία προσπάθεια για να χυθεί φωςστην υπόθεση της Κύπρου;

Εμείς ως σύλλογος ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ 1974 στις 11 Νοεμβρίου 2008 κάναμε προσφυγή στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με κοινοποίηση στους Προέδρους της Δημοκρατίας της Ελλάδας και της Κύπρου Κάρολο Παπούλια και Δημήτρη Χριστόφια αντίστοιχα, στον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Δημ. Σιούφα και σε όλους τους αρχηγούς κομμάτων, καθώς και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Σανιδά. Ζητήσαμε να αρθεί αυτή η απόφαση για να μπορέσουμε όσο είμαστε ακόμα ζωντανοί και όσοι είναι ζωντανοί κάποιοι από τους υπεύθυνους να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη και να πούμε ότι ο τάδε δεν έκανε το καθήκον του. Αυτά θα τα λέγαμε εμείς που ήμασταν εκεί αυτόπτες μάρτυρες. Αν πηγαίναμε όμως στη Δικαιοσύνη, αυτός που θα κατηγορούσαμε θα αναγκαζόταν κατά την απολογία του να αμυνθεί και θα έλεγε εγώ δεν έκανα αυτό που έπρεπε γιατί με διέταξε ο τάδε. Έτσι σιγά σιγά θα ξετυλιγόταν το κουβάρι των ενόχων, θα άνοιγε υποχρεωτικά ο φάκελος της Κύπρου και θα έβγαιναν στο φως τα στοιχεία και φυσικά όλη η αλήθεια.

Η απάντηση πουπήραμε από την κυβέρνηση μέσω του τότε Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνου Τασούλα ήταν η εξής:Οι λόγοι που επέβαλαν αυτή την απόφαση συνεχίζουν να συντρέχουν ως σήμερα και ως εκ τούτου κρίνεται επάναγκες η συνέχιση της ισχύος της απόφασης αυτής. Σαράντα χρόνιαμετά ισχύει αυτή η απόφαση και δεν μπορούμε να πάμε στη Δικαιοσύνη. Να πως κλειδώθηκε ο φάκελος της Κύπρου. Η δικαιολογία περί μη διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας μόνο ως γελοία μπορεί να χαρακτηριστεί. Πρόκειται για υποτίμηση της νοημοσύνης μας.

Η αποδοχή απόμέρους μας, σαν λαού, της προσπάθειας που κάνουν σαράντα χρόνια να ευτελίσουν τη νοημοσύνη μας, μας οδήγησε στην αποδοχή των εγκλημάτων που συντελούνται σήμερα στη ζωή μας. Έτσι κατάντησε η Ελλάδα και ο Ελληνισμός όπως κατάντησε σήμερα. Μόνο ο Σύλλογός μας ζήτησε ανοικτά και έμπρακτα να αποκαλυφθεί η αλήθεια για την Κυπριακή τραγωδία και από τότε έχουμε μπει στο στόχαστρο των λασποβόλων όπλων που διαθέτει το σύστημα με ότι μέσο διαθέτουν και κυρίως αναφέρομαι στους δημοσιοκρύπτες και δημοσιοσβήστες. Διότι αυτοί, αν ήταν πραγματικοί δημοσιογράφοι και έπαιρναν αυτόπτες μάρτυρες και τους ρωτούσαν πείτε μας τι συνέβη για να καταγραφεί, δεν θα μπορούσε να σταθεί ένα τέτοιο σαθρό σύστημα που οδήγησε τη χώρα σταδιακά και μεθοδευμένα μέχρι εδώ που την οδήγησε.

-Πως κρίνετε τη στάση των Κυπριακών κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια; Πως σχολιάζετε σήμερα τη στάση του Τάσου Παπαδόπουλου στο σχέδιο Ανάν;

-Οι Κυπριακές κυβερνήσεις ήταν η μία χειρότερη από την άλλη. Η σθεναρή αντίσταση του Τάσου Παπαδόπουλου στο σχέδιο Ανάν ήταν η κορυφαία στιγμή που ακολουθεί τη μνήμη του και επισκιάζει οτιδήποτε άλλο. Κανένας άλλος δεν επέδειξε αυτό το θάρρος που είχε ο Τάσος Παπαδόπουλος εκείνη την κρίσιμη στιγμή. Το 76% του Κυπριακού λαού τον ακολούθησε ψηφίζοντας ΟΧΙ, αλλά και πάλι βρέθηκε ένα σάπιο 24% να ψηφίσει ΝΑΙ. Αν οι ηγέτες δείξουνδυναμικά το δρόμοστον αγώνα για την Ελευθερία,την Τιμήκαιτην Αξιοπρέπεια ο λαός ακολουθεί. Δεν υπάρχουν όμως ηγέτες να δείχνουν τους σωστούς δρόμους γι’ αυτό φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση.

-Πιστεύετε ότι η σημερινή κατάσταση με την οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και τα όσα γίνονται γύρω από την εκμετάλλευση του φυσικού τους πλούτου αποτελούν μέρος του σχεδίου που ξεκίνησε από το 1974;

-Βεβαίως! Ο στόχος ήταν να κατακτηθεί η Ελλάδα και σταδιακά να μείνει χωρίς τους ενοχλητικούς Έλληνες. Όχι μόνο ο πλούτος της Ελλάδας σε γη, αέρα και θάλασσα, αλλά και η γεωγραφική – γεωπολιτική – γεωστρατηγική θέση που έχει η Ελλάδα στον χάρτη. Το σχέδιο είναι παλιό. Άρχισε να εφαρμόζεται από το 1973-1974 και σήμερα ολοκληρώνεται. Ποιός προβάλει αντίσταση σε όλα αυτά τα πρωτοφανή που συμβαίνουν στις μέρες μας όταν καταλύονται τα πάντα; Δεν υπάρχει πια ανθρώπινο δικαίωμα σε ισχύ στην πατρίδα μας. Όλοι είναι έρμαια στις ορέξεις του κάθε αγύρτη.

-Εσείς προσωπικά και οι συναγωνιστές σας από τον Σύλλογο ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΥΠΡΟΥ 1974 διατηρείτε επαφές με την Κύπρο και με τον Κυπριακό Ελληνισμό;

-Διατηρούμε επαφές μεν, αλλά πλέον η έννοια του Κυπριακού Ελληνισμούείναι μόνο στην ταυτότητα και όχι κατ’ ουσίαν, όπως άλλωστε συμβαίνει και με το μεγαλύτερο τμήμα του Ελληνικού λαού στην μητροπολιτική Ελλάδα.

Γιατί έχοντας δεχτεί αυτήν την προπαγάνδα από το1974 μέχρι σήμερα ο Ελληνικός λαός έχει στην ουσία μεταλλαχθεί. Έχει εγκαταλείψει τις αρχές, τις αξίες και τις αρετές του και έχει επιδοθεί σε ένα κυνήγι ευμάρειας, εύκολου πλουτισμού και εφήμερου ευδαιμονισμού με κάθε τρόπο. Έχει ξεχάσει το από που έρχεται και τον προορισμό που έχει σαν λαός και έχει γίνει κυριολεκτικά έρμαιο των κάθε είδους σφετεριστών της Ελλάδας και του Ελληνισμού. Όλων αυτών που έχουν στόχο να αφανίσουν την Ελλάδα, να την αποχριστιανίσουν, να την αφελληνίσουν και να την αλώσουν μόνιμα και οριστικά, κάτι που δεν έχει γίνει από τότε που υπάρχει Ελληνισμός.

Ο τρόπος που το κάνουν οι εχθροί μας είναι μοναδικός. Δεν κάνουν πόλεμο με όπλα και πυρομαχικά, αλλά εκμαυλίζουν τις συνειδήσεις των Ελλήνων. Δεν μιλάνε στα παιδιά για τους Ήρωες του 1974, γιανα μην έχουνοι νέοι πρότυπα, να μην αποκτήσουν ατσαλωμένη ψυχή, να μην έχουν Ιδέες, Ιδανικά, Αγάπη για την Πατρίδα και Πίστη Στον Χριστό. Θέλουν να κάνουν τους Έλληνες να έχουν μόνο μία σκέψη και μία επιδίωξη, πως θα κερδίσουν περισσότερα χρήματα σε πολύ μικρό χρόνο και χωρίς προσπάθεια.

Αυτόόμως μεταλλάσσει τον άνθρωπο σε κερματοδέκτη και για να γίνεται εύκολα αποδεκτό σαν κάτι … φυσιολογικό, φθάσανε στο έσχατο σημείο αθλιότητος και κατάπτωσης να το παρουσιάζουν στα μικρά παιδιά μας μέσω των δήθεν αθώων παιγνιδιών που τους πλασάρουν. Είναι η πιο θλιβερή διαπίστωση που κάνω ως άνθρωπος σήμερα, μετά από σαράντα χρόνια με την πείρα όλων αυτών των ετών που έχουν μεσολαβήσει από τότε.

Ακόμα καιαυτοί που επιμένουν να έχουν διάθεση για αντίσταση σήμερα, περιορίζονται στο να κάνουν κάποια δήλωση ή να συμμετέχουν σε κάποια εκδήλωση για την Κύπρο, αστείου περιεχομένου θα έλεγα, αφού οι εκδηλώσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με εκείνη τη φλόγα που είχαν στις καρδιές τους οι Έλληνες και ειδικά οι Κύπριοι το 1955, τότεπου ξεσηκώθηκαν να αποτινάξουν από πάνω τους την αγγλοκρατία και τιμώρησαν την Αγγλία. Τότε οι Έλληνες κρατούσαν τις αξίες που είχαν δημιουργήσει χιλιάδες χρόνια πριν οι πρόγονοί μας και τις οποίες έπρεπε να κρατήσουμε κι εμείς και όχι να τις πετάξουμε στη λάσπη.Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα αλλά περί αρετήςήταν η απάντηση του Ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση στον Άγγλο Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου σερ Τζον Χάρντινγκ. Αυτό δυστυχώς έσβησε. Όλα γίνονται πλέον για τα χρήματα και φυσικά δεν γίνεται κανένας αγώνας.Βέβαια η Αγγλία δεν ξέχασε τον εξευτελισμό που έπαθε το 1955 – 59 και να τι δημιούργησε στη συνέχεια. Διότι απεδείχθη πλέον από τα έγγραφα που αποδέσμευσε προσφάτως το Φόρεϊν Όφις, ότι αυτή η χώρα βρισκόταν καθαρά πίσω απ’ όλη αυτή τη δραματική για τον Ελληνισμό ιστορία το 1974.

-Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;Υπάρχει ελπίδα;

-Αυτό πλέον είναι μόνο στο Χέρι Του Θεού. Γιατί για να ταρακουνηθεί ένας ολόκληρος λαός δεν φτάνει η δύναμη ενός ανθρώπου, αρκεί όμως ένα απειροελάχιστο κομματάκι της δύναμης Του Θεού για να αναδείξει έναν ηγέτη φωτισμένο με πραγματικά πατριωτική συνείδηση και να ανατρέψει το κακό. Αλλιώς θα υποστούμε τις συνέπειες της ανοησίας και της απληστίας μας σαν λαός. Σταδιακά, όλα αυτά τα χρόνια, χάσαμε την αλληλεγγύη, χάσαμε την ανθρωπιά μας. Εκχωρήσαμε,γιατί εμείς τις δώσαμε καιούτε καν έναντι πινακίου φακής αλλά με αντάλλαγμα κάποια μπιχλιμπίδια, όλες εκείνες τις διαχρονικές αξίες που πρώτοι οι Έλληνες εμπνεύστηκαν, διατύπωσαν και διέδωσαν. Και σήμερα, αφού πλέον μας αφαίρεσαν τις αξίες οι οποίες χαρακτηρίζουν, συνθέτουν και συγκροτούν την έννοια του Ελληνισμού και έκαναν ατρόμητο και αδούλωτο τον Έλληνα, τώρα μας παίρνουν και τα μπιχλιμπίδια και μας λένε χλευαστικά: αυτό σας αξίζει … Γι’ αυτό λέω ότιδεν μας αξίζει καν ο τιμητικός τίτλος Έλληνες, αλλά εθελόδουλοι νεοραγιάδες.

– Κύριε Αργυρόπουλε να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε και όλα όσα σημαντικά μας είπατε. Ήταν μεγάλη μας τιμή…

– Σας ευχαριστώ και εγώ από την πλευρά μου, που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για όλα όσα έγιναν πριν σαράντα χρόνια και τις συνέπειες τους σήμερα, με τη γλώσσα της αλήθειας.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις που σχεδιάζει με τη Navtex στο Καστελόριζο

Newsteam 0 Comments

Να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγείο καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία με αφορμή την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελλόριζου.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παναγιωτόπουλος σε υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ: Η Ελλάδα αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα
O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, η οποία ήταν προγραμματισμένη μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Έλληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.

Πέραν της ανταλλαγής απόψεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζητηθήκαν οι νέες προοπτικές και ευκαιρίες που δημιουργεί η υπογραφή του Πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ των δύο χωρών, για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα.

Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε η σημασία της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδας ως ισχυρού συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Λέτε μαλ@κίες! Βόμβα από τον αναλυτή Αλέξανδρος Νίκλαν για τα 19 Τουρκικά πλοία που…

Newsteam 0 Comments

Ο Αλέξανδρος Νίκλαν είναι σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ασφάλειας και ανάλυσης πληροφορίας.

Δείτε πως σχολιάζει τον απόπλου 19 πολεμικών πλοίων των Τούρκων από το Ναύσταθμο του Ακσάζ.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Βγάλε τον σκασμό σου – Έρχεται πόλεμος! Χαμός με την ανάρτηση του Βουλευτή Αντώνη Μυλωνάκη!

Newsteam 0 Comments

Από το πολυτελέστατο κλιματιζόμενο γραφείο του ο Βουλευτής της Ελληνικης Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης νομίζει ότι εκφωνεί ακόμα δελτία ειδήσεων και το παίζει παλληκάρι.

Καλό θα είναι σύσσωμοι οι Εθνοπατέρες μας να βγάλουν τον σκασμό τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Είναι οι πρώτοι που θα κρυφτούν στα καταφύγια της Βουλής.

Βάλτε κανένα εμβατήριο στους κοινωνικούς σας λογαριασμούς και αφήστε τα μεγάλα τα λόγια.

 

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Έτσι μας βασάνιζαν οι Τούρκοι! Έλληνες αιχμάλωτοι του 74 λύνουν την σιωπή τους.

Newsteam 0 Comments

Τις αναμνήσεις της εισβολής, της αιχμαλωσίας και της προσφυγιάς θα τις κουβαλούμε μαζί μας μέχρι να πεθάνουμε. Κι αν υπάρχει μετά θάνατον ζωή, θα τις κουβαλούμε κι εκεί.
Με αυτές τις λέξεις επέλεξε να σημειώσει τα συναισθήματα των αιχμαλώτων πολέμου 1974 ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Βάσος Χρίστου, μιλώντας στην εκπομπή Πρωινή Συχνότητα του ACTIVE, με αφορμή το ντοκιμαντέρ Αιχμάλωτοι μιας προδοσίας.
Σχολιάζοντας μια φωτογραφία για τις φυλακές του Σεραγιού στα κατεχόμενα, ο κ. Χρίστου διηγήθηκε τις δικές του στιγμές, κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής του 1974. Διηγήθηκε τις πρώτες στιγμές όταν κατατάχθηκε ως εθελοντής και υπηρέτησε στο νοσοκομείο που στήθηκε στο Μπέλα Πάις.
Έκαναν τον κόσμο κι έφευγε κακήν κακώς δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας για την εκεχειρία της 23ης – 24ης Ιουλίου. Ο κ. Χρίστου, διηγούμενος συγκλονιστικά τις μαρτυρίες από τότε, αναφέρθηκε και στη μετά αιχμαλωσίας εποχή. Τότε, όπως είπε, υποχρέωσαν τους αιχμαλώτους να υπηρετήσουν στον στρατό για να μην πάνε στρατοδικείο.
Σχετικά με την αιχμαλωσία είπε χαρακτηριστικά: Δεν ξέραμε αν θα ζούσαμε ή όχι. Με τρεμάμενη φωνή διηγήθηκε εκείνες τις συγκλονιστικές και απάνθρωπες στιγμές που πέρασαν στα χέρια των Τούρκων εισβολέων, στην Κύπρο και στα Άδανα.
Καταλήγοντας ο κ. Χρίστου, κατέδειξε ότι η πολιτεία δεν έκανε τα δέοντα για τους αιχμαλώτους πολέμου. Σε έντονο ύφος, ανέφερε ότι το απολυτήριο των αιχμαλώτων έγραφε χαρακτηριστικά: Άγνωστος ο τρόπος σύλληψης και η διαγωγή που έδειξε κατά τη διάρκεια ταύτης και απολύεται ως κρατηθείς όμηρος, επισημαίνοντας την απουσία της αιχμαλωσίας.

Το 2016 το τμήμα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου, κλήθηκε να πραγματοποιήσει μία σείρα από συνεντεύξεις από άνθρωπους οι οποίοι έζησαν την αιχμαλωσία στα Άδανα, την Αντίγιαμα και άλλες φυλακές της Τουρκίας, ως αιχμάλωτοι πολέμου το 1974. Τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων παρουσιάστηκαν στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Προφορικής Ιστορίας στη Θεσσαλονίκη στις 3 Ιουνίου 2016 ενώ τον Οκτώβριο του ιδίου χρόνου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν των Δαλιτών Αιχμαλώτων του 1974, από τον Δήμο Ιδαλίου και το Μεταπτυχιακό τμήμα σπουδών Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η έρευνα που δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη καθοδήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας στο Παν. Κύπρου, Γιώργου Καζαμία και της Καθηγήτριας Αναστασίας Χάματσου.
Την έρευνα διεξήγαν οι Κουλαφέτη Ιλιάνα, Μιχαήλ Πωλίνα, Αλεξάνδρου Ιωάννα, Γεωργίου Σκεύη και Κοζάκου Σταυρούλλα ενώ το μοντάζ του βίντεο επιμελήθηκε ο Νικολάου Σιλουανός.
Οι ιστορίες των Ανθρώπων της Κύπρου μας ορίζουν και μας διαμορφώνουν. Ας τις ακούσουμε.
Το ταξίδι αυτό της έρευνας και της καταγραφής της ιστορίας δεν τελειώνει, μέχρι την τελική δικαίωση των ανθρώπων της.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Η άγνωστη δράση του αρματαγωγού Λέσβος κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974

Newsteam 0 Comments

γράφει ο Μιχάλης Βάρδας, έφεδρος σημαιοφόρος του Π. Ν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Το Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ, με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Ε.Χανδρινό, απέπλευσε την 22:00 από τις Κεχριές για την Αμμόχωστο της Κύπρου, στις 13 Ιουλίου 1974, μεταφέροντας προσωπικό και υλικά της ΕΛΔΥΚ σε εκτέλεση προγραμματισμένου πλού . Η ώρα που υπολογιζόταν να φθάσει στην Κύπρο ήταν 7 το πρωί της 17ης Ιουλίου. Την 09:00 της 15/7 και ενώ το πλοίο ευρίσκετο εν πλώ, ο Κυβερνήτης επληροφορήθη από το ραδιόφωνο, την εκδήλωση πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου και ότι ο Αρχιεπίσκοπος ήταν νεκρός. Ο Χανδρινός συνέχισε τον πλούν του προς την Κύπρο, με σύμφωνη γνώμη του Αρχηγείου Ναυτικού (ΑΝ), το οποίο ενέκρινε τις προθέσεις του. Το μεσημέρι της 16/7 και ενώ το Α/Γ ευρίσκετο νοτίως της Λεμεσού, έλαβε διαταγή από το ΑΝ να κινηθεί προς τον όρμο Λάρδο (Λίνδος) της Ρόδου. Η διαταγή αυτή ακυρώθηκε την επομένη και εδόθη νέα διαταγή να κατευθυνθεί αμέσως προς στην Αμμόχωστο .

Το Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ έφθασε στο λιμάνι της Αμμοχώστου την 19η Ιουλίου, 5 το απόγευμα, αλλά δεν εκφόρτωσε πυρομαχικά, γιατί όπως ανέφερε ο αρμόδιος Αξιωματικός της ΕΛΔΥΚ δεν ήταν απαραίτητα, επειδή από πρόσφατες επιχειρήσεις είχε περισυλλέγει μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών. Εν τω μεταξύ, δύο Αξιωματικοί της Ειρηνευτικής Δυνάμεως, είχαν τοποθετηθεί, -για πρώτη φορά- στον καταπέλτη του πλοίου προς έλεγχο του εκφορτούμενου υλικού..! Την ίδια ημέρα, 19/7/1974, στις 6 το απόγευμα, το αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ απέπλευσε από την Αμμόχωστο με 450 άνδρες οπλίτες και αξιωματικούς της ΕΛΔΥΚ, για επαναπατρισμό.

ΤΟ Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ

Στις 20/7/1974 το πρωί ο Κυβερνήτης έμαθε από την Κυπριακή ραδιοφωνία την Τουρκική επιθετική ενέργεια και την αποβάση όπως και την κήρυξη γενικής επιστρατεύσεως, από την Κυπριακή και την Ελληνική Κυβέρνηση.

Το πλοίο, στις 9 και 20 το πρωί, και ενώ έπλεε προς την Ελλάδα , διετάχθη με απόρρητο σήμα του ΑΝ να κατευθυνθεί στη Λεμεσσό, για να αποβιβάσει την δύναμη της ΕΛΔΥΚ που επαναπατριζόταν. Το πλοίο την ώρα αυτή ήταν 40 ναυτικά μίλλια νοτιοδυτικά από την Πάφο, και γιά τον λόγο αυτό, η διαταγή αυτή άλλαξε και εδόθη νέα, να πλεύσει στην Πάφο και να αποβιβάσει το προσωπικό της ΕΛΔΥΚ εκεί . Έτσι στις 2 το μεσημέρι το πλοίο αποβίβασε τους οπλίτες της ΕΛΔΥΚ ,που τόσο μεγάλη ανάγκη είχε η Κύπρος, στο λιμάνι της Πάφου.

Ο έφεδρος λοχίας Δ. Πλέσσας θυμάται: O επικεφαλής αξιωματικός μας, αντισυνταγματάρχης Στραυρουλόπουλος, μας ζήτησε όταν αποβιβαστούμε στη Πάφο, για το ηθικό των Κυπρίων να τους πούμε ότι είμαστε ελληνικός στρατός που δήθεν ήρθε από την Ελλάδα. Πράγματι, κάναμε μια θεαματική απόβαση με σχοινιά και ΑΒΑΚ, ενώ τα πυροβόλα του αρματαγωγού κατέρριψαν τον μιναρέ του Τζαμιού στον τουρκοκυπριακό θύλακα. Ο Διοικητής της Εθνοφρουράς Πάφου στις 2 και 15, ζήτησε από τον Κυβερνήτη του αρματαγωγού Ελευθέριο Χανδρινό , να προσβάλει με το πυροβολικό του πλοίου, το φρούριο της Πάφου τον θύλακα Μούτταλου, στον οποίο ήταν συγκεντρωμένες μεγάλες Τουρκικές δυνάμεις (δύο τάγματα), με άριστο εξοπλισμό καθώς και άτακτοι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Πάφου, βαριά εξοπλισμένοι.. Ο Ε.Χανδρινός δεν γνώριζε, λόγω σιγής ασυρμάτου, αν ήδη υπήρχε εμπλοκή της Ελλάδος με την Τουρκία και φαινότανε να σκέπτεται τι έπρεπε να πράξει.

Μετά από μία σύντομη εκτίμηση της καταστάσεως αποφάσισε την προσβολή των στόχων που του υπεδείχθησαν, με τον διαθέσιμο οπλισμό του πλοίου (πυροβόλα Bofors 40L70 των 40mm), τον οποίον είχαν επανδρώσει και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, γιά την πληρέστερη προετοιμασία και εκτέλεση του βομβαρδισμού. Επί δύο συνεχείς ώρες, το πυροβόλα του Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ σφυροκόπησαν με επιτυχία τον θύλακα (με περίπου 900-950 βλήματα των 40 ΜΜ), ενώ είχε ξεκινήσει και η επίθεση από ξηράς με αποτέλεσμα να εξουδετερωθεί πλήρως ο τουρκικός θύλακας (οι Τούρκοι ύψωσαν λευκές σημαίες). Η πόλη της Πάφου είχε διασωθεί !

Όπως αναφέρει ο κυβερνήτης πλωτάρχης Ελ. Χανδρινός , στο πολεμικό ημερολόγιο του αρματαγωγού (ημερομηνία. 23.12.1974) :

Επί του θέματος της εκτελέσεως βολής εναντίον των τουρκοκυπριακών θέσεων, πλέον των όσων αναφέρθησαν, έχω να προσθέσω ότι από την στιγμήν που διετάχθην όπως αναστρέψω δια Πάφον, εθεώρησα ότι το πλοίον συμμετείχεν, αδιακρίτως εάν έφερε Ελληνικήν Σημαίαν, ενεργώς εις οιονδήποτε είδος επιχειρήσεων, είτε αμυντικών, είτε επιθετικών, ελάμβανον χώραν επί της νήσου ή πέριξ αυτής .
..Περαίνων την εν λόγω έκθεσιν, επιθυμώ να αναφέρω ότι, ως διαπίστωσα, το ηθικόν του Έλληνος, η ψυχραιμία και η τόλμη αυτού, ευρίσκεται εις υψηλόν βαθμόν. Δεν θα ήτο υπερβολή να αναφέρω ότι άπαντες οι επιβαίνοντες του πλοίου Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Οπλίται εν ουδεμία περιπτώσει απώλεσαν το θάρρος των και την πίστιν των προς τα ιδεώδη της φυλής. Ιδιαιτέρως εσημείωσα το θάρρος των επαναπατριζομένων οπλιτών του Σ.Ξ, οίτινες καίτοι είχαν συνειδητοποιήσει ότι επέστρεφον εις τας οικίας των, με έξαλλον ενθουσιασμόν και αλλαλαγμούς χαράς, εδέχθησαν την, απο του στόματός μου, πληροφορίαν περί της επανόδου των εις την Κύπρον, προς ενίσχυσιν των μαχομένων αδελφών των, εναντίον των εχθρών του γένους.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ, μετά τον βομβαρδισμόν, απέπλευσε από την Πάφο ,με προορισμό τον Ναύσταθμον Σαλαμίνος. Ο Κυβερνήτης, Πλωτάρχης Ε. Χανδρινός , ορθώς εκτιμήσας τον κίνδυνο προσβολής από την Τουρκική Αεροπορία ,ακολούθησε νότια-νοτιοδυτική πορεία προς τις Αιγυπτιακές ακτές, αντί προς δυσμάς προς την Ρόδον, παραπλανώντας τους Τούρκους που είχαν ήδη εξέλθει προς αναζήτησή του.

Την πορεία αυτή ετήρησε επί 6-ωρο περίπου και τα μεσάνυχτα, όταν το πλοίο ευρίσκετο 60 ν.μ νότια της Κύπρου, έστρεψε επί πορείας 270 μοιρών(δυτικά). Το πλοίο συνέχισε την τακτική τήρησης σιγής ασυρμάτου μέχρι την 03:30 ώραν, όταν λόγω αιφνίδιου θανάτου του μοναδικού επιβαίνοντος πολιτικού υπαλλήλου Δαμιανού Μιχαήλ, οδηγού περονοφόρου οχήματος του ΝΣ, απαιτήθηκε η αναφορά του συμβάντος στο ΑΝ. Από εκείνη την ώρα, το πλοίο ανέφερε τακτικά το στίγμα του στο ΑΝ. Το Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ κατέπλευσε στη Σητεία Κρήτης και μετά σύντομον παραμονήν εκεί ,απέπλευσε για τον Ναύσταθμόν Σαλαμίνος ( ΝΣ ).

Η ΚΑΤΑΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΝΤIΤΟΡΠΙΛΛΙΚΟΥ KOCATEPE (D 354)

Τις πρωινές ώρες της Κυριακής 21 Ιουλίου 1974, τρία τουρκικά αντιτορπιλλικά, το Κοτσάτεπε (τύπου Γκίρινγκ-Φραμ ΙΙ, Κυβερνήτης Αντιπλοίαρχος Γκιουβέν Ερκαγιά ) και δύο ,τύπου Γκίρινγκ-Φραμ Ι, το Μ.Φεβζί Τσακμάκ και το Αντάτεπε (Κυβερνήτης Αντιπλοίαρχος Ριζά Νουρ Οντζού ), εβομβάρδιζαν στόχους της ακτής, προστατεύοντας τα αποβατικά σκάφη και παρέχοντας πυρά υποστηρίξεως στα αποβατικά τμήματα πεζικού που επιχειρούσαν ήδη στην ακτή ,στην περιοχή της Κυρήνειας, στη βόρεια ακτή της Κύπρου.

Στις 10.00 ,το Τουρκικό Επιτελείο στην Άγκυρα σήμανε προς τα τρία Αντιτορπιλλικά τις γεωγραφικές συντεταγμένες μίας Ελληνικής νηοπομπής, η οποία έπλεε κατευθυνόμενη προς Κύπρο! Η Ελληνική νηοπομπή αυτή ,κατά τους τούρκους ,αποτελείτο από 8 έως 9 μεταγωγικά γεμάτα στρατό και υλικό και συνοδεύονταν από πολεμικά πλοία. Το σήμα έλεγε προς τα τουρκικά Αντιτορπιλλικά ότι μπορούσαν να επιτεθούν.Τα τρία Αντιτορπιλικά με διοικητή τον Πλοίαρχο Ιρφάν Τινάζ , ο οποίος επέβαινε στο Αντάτεπε, σταμάτησαν τον επάκτιο βομβαρδισμό και κατευθύνθηκαν προς τα δυτικά, κατά μήκος της βόρειας Κυπριακής ακτής. Τα τουρκικά Αντιτορπιλλικά θα έπρεπε να επιτεθούν και να καταστρέψουν μόνο πλοία πού έφεραν την Κυπριακή σημαία. Ενώ τα πλοία της νηοπομπής, εάν έφεραν την Ελληνική σημαία, έπρεπε πρώτα να διαταχθούν να αναστρέψουν και να εγκαταλείψουν την περιοχή. Βύθισή τους θα γινόταν μόνο αν δεν συμμορφώνονταν με την διαταγή αυτή. Οι κανόνες αυτοί δεν τηρήθηκαν και με νεώτερη διαταγή διετάσσοντο να ανοίξουν πυρ κατά παντός πλοίου (Ελληνικού ή Κυπριακού) που έπλεε στην απαγορευμένη περιοχή, χωρίς προειδοποίηση !

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα αεροσκάφη αναγνωρίσεως, η Ελληνική νηοπομπή απετελείτο από 11 εμπορικά πλοία συνοδευόμενα από 9 πολεμικά πλοία εκ των οποίων 5 είναι βαρέα αντιτορπιλλικά κλάσεως Fletcher , τύπου ΛΟΓΧΗ …Λίγο αργότερα, νέα περιγραφή της νηοπομπής θα αναφέρει ότι αποτελείται από 9 αποβατικά σκάφη και 5 συνοδά πολεμικά, χωρίς αναφορά του είδους τους.
Τα 3 τουρκικά αντιτορπιλικά έφθασαν στις 12 στο ακρωτήριο Αρβανίτης, το δυτικώτερο σημείο της Βόρειας Κυπριακής ακτής και έστρεψαν προς νότο για να έλθουν σε οπτική επαφή με την υποτιθέμενη Ελληνική νηοπομπή.

Οι τούρκοι αξιωματικοί ανέφεραν επίθεση από τρία ελληνικά περιπολικά και ότι βύθισαν δύο! Βέβαια δεν υπήρχαν περιπολικά στην περιοχή . Η δε μόνη ναυτική απώλεια που είχε αναφερθεί μέχρι στιγμής ήταν της κυπριακής τορπιλλακάτου Τ3 του ήρωος υποπλοιάρχου Ε.Τσομάκη που είχε βυθισθεί αύτανδρη τα ξημερώματα της προηγουμένης ,από αεροσκάφη έξω από το λιμάνι της Κυρήνειας – δηλαδή περισσότερο από 60 μίλλια ανατολικά από το αναφερόμενο σημείο επιθέσεως και 31 ώρες ενωρίτερα – όταν προσπάθησε να επιτεθεί στα σκάφη της αποβάσεως. Παραλλάσσοντας το ακρωτήριο Αρβανίτης και παίρνοντας πορεία προς το νότο ούτε τα ραντάρ των Αντιτορπιλλικών ούτε οι οπτήρες στις γέφυρές τους μπόρεσαν να διακρίνουν κάποια νηοπομπή. Μόνο μετά από επίμονη έρευνα εντόπισαν 3 εμπορικά πλοία.

Το τουρκικό επιτελείο διέταξε τα αντιτορπιλλικά του να διατάξουν την ελληνική νηοπομπή! να αναστρέψει και σε περίπτωση μη συμμορφώσεως να την βυθίσουν. Τα αντιτορπιλλικά ζήτησαν από τα αναγνωριστικά αεροσκάφη να εκτελέσουν άλλη μία πτήση επάνω από την περιοχή και να αναφέρουν ό,τι έβλεπαν. Τα αναγνωριστικά διεπίστωσαν ότι ήταν εμπορικά που δεν είχαν καμμιά σχέση με νηοπομπή. Η Άγκυρα όμως ήθελε επειγόντως μία σημαντική ναυτική επιτυχία και αποφάσισε να επιτεθεί με την αεροπορία της.

Στις 13.30, η ανύπαρκτη ελληνική νηοπομπή! , ανύποπτη έπλεε προς τα ανατολικά.
Στις 14.15, τρία σμήνη της τουρκικής αεροπορίας, από συνολικά 48 αεροσκάφη, οπλισμένα με βλήματα ΑSM και βόμβες είχαν απογειωθεί . Ήταν τα σμήνη 181 από την Αττάλεια, 141 από το Μουρτενέ και 111 από το Εσκί Σεχήρ. Και θα επετίθεντο κατά της ελληνική νηοπομπής !
Στις 15.00 το πρώτο σμήνος εντόπισε 3 πολεμικά πλοία Τα τρία τουρκικά αντιτορπιλλικά, δηλαδή.
Στις 15.05 τα αεροσκάφη επετέθησαν με ρουκέτες. Τα πολεμικά πλοία ανταπάντησαν με σφοδρά αντιαεροπορικά πυρά. Η κατάσταση θαλάσσης και αέρος ήταν σχετικά μέτρια ζωηρεύοντας λίγο, σιγά-σιγά. Πρώτο το Κοτσάτεπε δέχθηκε πλήγμα από ρουκέτα που κατέστρεψε το ΚΠΜ (κέντρο πληροφοριών μάχης).Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνεις τα χαρακτηριστικά σήματα ενός αεροσκάφους που κινείται με 900 χλμ. την ώρα. Και βέβαια ακόμη δυσκολώτερο, σχεδόν αδύνατο θα έλεγε κανείς, όταν αυτό εφορμά εναντίον σου εκτοξεύοντας ρουκέτες. Πάντως, αυτά τα επιτιθέμενα αεροσκάφη ήταν τύπων με τους οποίους οι ΗΠΑ εξόπλιζαν όλους τους συμμάχους των περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ανεξάρτητα όμως, από όλα αυτά οι οπτήρες του Αντάτεπε κατόρθωσαν να δουν και να επαληθεύσουν τα τουρκικά σήματα των αεροσκαφών. Η Άγκυρα ειδοποιήθηκε με ραδιοτηλέφωνο, ότι τα επιτιθέμενα αεροσκάφη ήταν, πιθανώς, τουρκικά.

Η μελετημένη κίνηση του Πλωτάρχου Ε.Χανδρινού ΠΝ, να κινηθεί, όπως περιγράψαμε, έξω από την περιοχή επιχειρήσεων, διέσωσε το πλοίο του, δημιούργησε, τέτοια σύγχυση στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο και στο πολεμικό ναυτικό των Τούρκων και στην αεροπορία, ώστε να βυθισθεί από τουρκικά πυρά το Α/Τ KOCATEPE D 354, με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Giuven Erkayia και να χαθούν 13 Αξιωματικοί και 64 άνδρες του πληρώματός του. Αλλά και τα δύο άλλα τουρκικά αντιτορπιλλικά, το Adatepe (Κυβερνήτης Αντιπλοίαρχος Rizah Nur Ontzu και το M.Fevzi Cakmak υπέστησαν σοβαρές και μικρότερες ζημιές, αντίστοιχα και ετέθησαν εκτός υπηρεσίας
γιά πολλούς μήνες !

Οι επιθέσεις των τουρκικών αεροσκαφών δεν σταμάτησαν παρά τις τουρκικές σημαίες που είχαν τα πλοία (πίστευαν ότι ήταν ένα φθηνό τέχνασμα των Ελλήνων). Εν τω μεταξύ , το αντιτορπιλλικό Τσακμάκ είχε ανασύρει από τη περιοχή της αποβάσεως, κοντά στην Κυρήνεια, ένα νεαρό τούρκο πιλότο που το αεροπλάνο του είχε καταρριφθεί από αντιαεροπορικά πυρά της ΕΛΔΥΚ. Αυτός, κατόρθωσε να μιλήσει από το ραδιοτηλέφωνο με τα αεροσκάφη. Τους έδωσε τα στοιχεία του και τους είπε ότι επετίθεντο εναντίον τουρκικών πολεμικών πλοίων !

Οι πιλότοι ζήτησαν να τους πει το σύνθημα. Ο νεαρός δεν είχε ιδέα διότι είχε καταρριφθεί πριν από την τελευταία αλλαγή συνθήματος. Έτσι τα λόγια του συνάντησαν γέλια και κοροϊδίες, οι πιλότοι έλεγαν: Άκου τι ωραία τουρκικά μιλάει..Το Κοτσάτεπε επλήττετο από ρουκέτες. Τα αεροσκάφη, βλέποντας ότι το Κοτσάτεπε φλεγόταν και ήταν σχεδόν τελείως ανυπεράσπιστο, εστράφησαν με κάποια κωμική σπουδή, στο να το αποτελειώσουν ,αντί να επιδιώξουν να επιτύχουν περισσότερα πλήγματα αχρηστεύοντας τελείως τα άλλα δύο αντιτορπιλλικά τους, προφανώς διότι αυτά συνέχιζαν να απαντούν ακόμη με σφοδρά αντιαεροπορικά πυρά στις επιθέσεις των. Το Αντιτορπιλλικό Κοτσάτεπε εβυθίσθη στις 22.00 περίπου της 21ης Ιουλίου 1974Τα σμήνη ανέφεραν στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στην Άγκυρα ότι η η τουρκική αεροπορία επετέθη στα πλοία που μετέφεραν ενισχύσεις στην Πάφο και βύθισαν το ένα από αυτά. Στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ενθουσιασμένοι οι άνθρωποι αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλο φωνάζοντας Ζήτω, τα αγόρια μας, πετύχαμε. Η πρωτεύουσα πήρε βαθιές αναπνοές.Η νηοπομπή είχε αναγκασθεί να σταματήσει.

Το γραφείο δημοσίων σχέσεων και τύπου, του γενικού επιτελείου (Εθνικής Αμύνης) στην Άγκυρα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Παρόλες τις φιλικές προειδοποιήσεις οι οποίες συνεχώς εκδίδονταν μέχρι σήμερα το απόγευμα, μία μεγάλη Ελληνική αποβατική νηοπομπή, συνοδευόμενη από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, κατόρθωσε να διεισδύσει στη περιοχή η οποία είχε κηρυχθεί Απαγορευμένη από της εσπέρας της 20ης Ιουλίου, και να καταπλεύσει στις 16.00, στα ανοικτά της Πάφου. Η νηοπομπή απήντησε με πυκνά πυρά στις προειδοποιήσεις της αεροπορίας μας και του ναυτικού μας και άρχισε να αποβιβάζει στρατεύματα στη Πάφο. Η αποβίβασις απετράπη μετά από επιθέσεις της τουρκικής αεροπορίας στον λιμένα της Πάφου. Οι επιθέσεις της αεροπορίας μας προξένησαν βαριές απώλειες στα πολεμικά και τα αποβατικά μέσα των Ελλήνων.

Ο Αντιναύαρχος Χανδρινός έφυγε από την ζωή το 1994 χωρίς ποτέ να παραπονεθεί για την απίστευτη συνωμοσία σιωπής εναντίον του ,για τις επιτυχίες του Αρματαγωγού ΛΕΣΒΟΣ κατά το 1974, αλλά και για τον παραγκωνισμό του. Το Ελληνικό κράτος ποτέ δεν ετίμησε ούτε ανεγνώρισε τα πολεμικά επιτεύγματα του Ελευθερίου Χανδρινού και του πληρώματος του Αρματαγωγού ΛΕΣΒΟΣ .

Μιχάλης Σ. Βάρδας Έφεδρος (εξ εφέδρων) Σημ/ρος Π.Ν., Αθήνα.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Τουρκοκυπριακή Αβρούπα: Ήρθαν, έχυσαν αίμα, τα πήραν όλα, διχοτόμησαν και παραμένουν

Newsteam 0 Comments

Ολομέτωπη επίθεση στην τουρκική κατοχή στη βόρεια Κύπρο εξαπολύει στο πρωτοσέλιδό της τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αβρούπα, πρώην Αφρίκα, του Τουρκοκύπριου εκδότη Σενέρ Λεβέντ.

Ήρθαν, έχυσαν αίμα, τα πήραν όλα, διχοτόμησαν και παραμένουν.

Αυτός είναι ο τίτλος του σημερινού πρωτοσέλιδου της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Avrupa με αφορμή την 46η μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο.

Από τις 20 Ιουλίου 1974, η Κύπρος έγινε μισή πατρίδα για τους Κύπριους, αναφέρει η εφημερίδα η οποία μεταφράζει τον τίτλο της και στα ελληνικά.

Η Αβρούπα είναι ημερήσια εφημερίδα που δημοσιεύεται στα κατεχόμενα.

Αρχισυντάκτης του εντύπου είναι ο Σενέρ Λεβέντ (Şener Levent).

Υποστηρίζει την επανένωση της Κύπρου εμπλέκοντας αριστερές αξίες, και η θέση της χαρακτηρίζεται ως ριζοσπαστικά αριστερή.

Στις 21 Ιανουαρίου 2018, η εφημερίδα κατέληξε σε διαμάχη με την Τουρκία λόγω της κριτικής της για την εισβολή στο κουρδικό καντόνι της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία με τίτλο Άλλη μία εισβολή από την Τουρκία.

Το άρθρο περιελάμβανε αναφορές και ομοιότητες της επιχείρησης με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Μετά τις προκλητικές παρατηρήσεις του Ερντογάν για την εφημερίδα, με τη δήλωση οι συμπατριώτες του στη Βόρεια Κύπρο θα πρέπει να δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτό, ένα πλήθος 500 διαδηλωτών βανδάλισε τα γραφεία της εφημερίδας χτυπώντας με αυγά, πέτρες και μπουκάλια νερού.

Η κατοχική αστυνομία παρούσα, παρακολουθούσε το περιστατικό χωρίς να επεμβαίνει.

Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί (Mustafa Akınci) καταδίκασε την επίθεση και μετέβη επιτόπου για να ζητήσει πρόσθετη ασφάλεια για την εφημερίδα, δεχόμενος ο ίδιος επίθεση.

Το Μάρτιος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία οργανώθηκε από την κοινωνία των πολιτών ως απάντηση στην επίθεση. Η Ε.Ε. καταδίκασε την επίθεση κατά της εφημερίδας.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ! Τουλάχιστον 15 πλοία του ελληνικού στόλου έχουν δημιουργήσει τείχος στο Αιγαίο επιτηρώντας τις τουρκικές ακτές

Newsteam 0 Comments

Ένα πρωτόγνωρο τείχος από πολεμικά πλοία του στόλου μας έχει σχηματιστεί τον τελευταίο καιρό στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη μέχρι και τη Ρόδο και ακόμη παρακάτω, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια των Τούρκων που θα επιχειρούσαν να δημιουργήσουν θερμό επεισόδιο μεσούντος του καλοκαιριού όπως έχει αφήσει να διαφανεί πολλές φορές ο πρόεδρος τη γειτονικής χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newsbeast, το θαλάσσιο αυτό τείχος απαρτίζεται από 15 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που νυχθημερόν περιπολούν στο Αρχιπέλαγος.

Τα μικρότερα απ’ αυτά κινούνται συνεχώς κατά μήκος των ελληνικών χωρικών υδάτων, ενώ τα μεγαλύτερα βρίσκονται αγκυροβολημένα σε καίρια σημεία (αρόδο) ώστε να ελέγχουν τις απέναντι ακτές, ωστόσο κι αυτά αλλάζουν θέση τακτικά προκειμένου να εποπτεύουν την περιοχή που τους έχει ανατεθεί.

Μεταξύ των 15 πλοίων του Π.Ν. βρίσκονται μια φρεγάτα, τρεις κανονιοφόροι, πυραυλάκατοι και περιπολικά σκάφη, χωρίς να συνυπολογίζονται αυτά του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Φανταστείτε ένα τείχος από πλοία που ξεκινάει από το βόρειο Αιγαίο και καταλήγει στο νότιο. Στον Έβρο έχουμε τον φράχτη που αυτό τον καιρό τελειοποιούμε ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε ενέργεια σαν αυτή των αρχών του έτους από τους γείτονες και στη θάλασσα έχουμε αυτό τον σχηματισμό που μοιάζει με φράγμα μας εξηγεί ανώτατη πηγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την οποία είχαμε επικοινωνία.

Παράλληλα ένα μέρος του στόλου μας έχει φύγει από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας και βρίσκεται στην Κρήτη προκειμένου να επιτηρείται καλύτερα η θαλάσσια περιοχή πέριξ του νησιού και ιδίως το κομμάτι που αμφισβητούν οι Τούρκοι μετά την υπογραφή του παράνομου συμφώνου με την Λιβύη για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων. Εκεί μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, έχουν σταλεί και υποβρύχια.

Τέλος, άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι η έξοδος ενός τόσο σημαντικού τμήματος του στόλου έχει αποτρέψει και τους δουλέμπορους από το να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά, παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες… προσφέρονται για τέτοιου είδους ενέργειες.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »

Ομολογία ΣΟΚ! Τους σκοτώσαμε όλους τους αιχμαλώτους του 74! Το κάθαρμα Ντενκτάς για τα εγκλήματα των Τούρκων

Newsteam 0 Comments

Απόσπασμα από την ταινία Αττίλας ’74 του Μ. Κακογιάννη.

Δείτε όλο το Ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Κακογιάννη με τίτλο Αττίλας ’74, παραγωγής 1975.

Τον Σεπτέμβριο του 1974 ο Μιχάλης Κακογιάννης ταξίδεψε στην Κύπρο,τον τόπο καταγωγής του,προκειμένου να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την εισβολή των Τούρκων.Ήταν μια προσωπική προσπάθεια, χωρίς προκατασκευασμένες ιδέες, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα πήγα χωρίς να έχω σκεφθεί τίποτε είπε ο σκηνοθέτης έναν χρόνο αργότερα σε συνέντευξη του.

(πληροφορίες απο το makeleio)

Διάβασε το »