Ειδήσεις για ΑΓΟΡΑΣ - Spoiler και νέα

Σαρηγιάννης: Πως νοσεί το ανοσοποιητικό μας από χημικές ουσίες προϊόντων

Newsteam 0 Comments

Δυσκολίες στην αντίδραση του ανοσοποιητικού να ανταποκριθεί στη λοίμωξη COVID-19, φαίνεται πως προκαλούν κάποιες ουσίες που βρίσκονται σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και οι οποίες παράλληλα συσχετίζονται με την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου. Του Κώστα Παππά Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που γίνεται στο ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του Αριστοτελείου και του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ενώ τον πανευρωπαϊκό συντονισμό έχει το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας. Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο kedenews αναφέρθηκε λεπτομερώς στην έρευνα αυτή και τα αποτελέσματά της. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμενος στη μελέτη αυτή  είπε οτι ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια και θα συνεχιστεί ακόμα δύο. Το ΑΠΘ είναι από τους βασικούς εταίρους του προγράμματος το οποίο συντονίζεται από το Ινστιτούτο Ιατρικών ερευνών της Γαλλίας. Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε οτι το πρόγραμμα συνδυάζει επιδημιολογικά δεδομένα και με προηγμένες τεχνικές ανάλυσης διαβάζουν  την απόκριση του γονιδιώματος στον ανθρώπινο οργανισμό όταν αυτός εκτίθεται σε κάποιες χημικές ενώσεις. Ταυτόχρονα αυτά τα δεδομένα αναλύουν με ποιόν τρόπο αλλάζει το μεταβολικό προφίλ του οργανισμού. Στόχος της μελέτης είναι να ανιχνευθούν τα μονοπάτια που οδηγούν στα αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία μας από την έκθεση σε αυτούς τους χημικούς παράγοντες που εντοπίζονται σε προϊόντα της αγοράς. Δημσοθένης Σαρηγιάννης Χημικές ουσίες μπορεί να ευθύνονται σε χαμηλή ανοσοαντίδραση έναντι του κορωνοϊού “Ο στόχος μας είναι ασθένειες που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο και που περιλαμβάνουν τον διαβήτη τύπου 2, προβλήματα στο ήπαρ να μελετηθούν”, σημειώνει ο κ Σαρηγιάννης  και προσθέτει  “Αυτές οι αλλαγές ξέρουμε οτι  επιδρούν  και στην ανοσοαντίδραση του οργανισμού, στη βάση του ανοσοποιητικού συστήματος, προσπαθούμε να δούμε πως οι αλλαγές αυτές που παρατηρούμε πια σε επίπεδο βιολογικό , μπορούν να επιδράσουν στην ικανότητα του…

Διάβασε το »