Πατήστε ESC για κλείσιμο

Έβρος - Spoiler

Ανεβαίνουν… πίστα οι τουρκικές προκλήσεις

Newsteam 0 Comments

Ίσως δεν είναι μετρήσιμο το πόσο αποκαρδιωτικό είναι να προσπαθείς να είσαι καλός γείτονας σε μια κακή γειτονιά, όπως υποστήριζε ένας παλιός Αμερικανός σκηνοθέτης. Είναι όμως σίγουρα εξουθενωτικό και επικίνδυνο να παραμένεις διαρκώς με το όπλο παρά πόδα αλλά και ψύχραιμος επειδή ο Τούρκος γείτονάς σου τελεί σε κατάσταση μόνιμης νευρικής κρίσης.
Του Νίκου Τσαγκατάκη
Το ταλέντο της να ξεπερνά κάθε φορά τον προκλητικό εαυτό της με ακόμη μία μεγαλύτερη πρόκληση επιβεβαιώνει συνεχώς η Άγκυρα, με την Ελλάδα να αναγκάζεται να βρίσκεται σε διακριτική μεν αλλά παρατεταμένη επιφυλακή, προκειμένου να προλάβει κάθε πιθανή αποκοτιά του καθεστώτος Ερντογάν. Μάλιστα, αντί να γεμίζει το ποτήρι της αισιοδοξίας ότι οι γείτονες θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στις ράγες της λογικής, το ποτήρι αδειάζει όλο και περισσότερο αφού το σκηνικό στην άλλη πλευρά του Αιγαίου γίνεται εκρηκτικό από διάφορους παράγοντες.
Συγκεκριμένα, στο ήδη προβληματικό παζλ που στήνεται στην Τουρκία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και συνεπαγωγικά της σημαντικά κλυδωνιζόμενης τουρκικής οικονομίας, έρχονται να προστεθούν ακόμη δύο απρόβλεπτες ψηφίδες αποσταθεροποίησης.
Η μία είναι αυτή που αφορά τις αποκαλύψεις για την υγεία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (σ.σ. φέρεται να έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καρκινικού όγκου στο παχύ έντερο, αλλά και να πάσχει και από επιληψία).
Η δεύτερη ψηφίδα αφορά τις κινήσεις που καλείται να κάνει άμεσα ο Ερντογάν για να αλλάξει την εσωτερική πολιτική ατζέντα, με πρώτη την κάθοδο στους Τούρκους ψηφοφόρους με εξορμήσεις και περιοδείες αλλά και ριζική αναδόμηση –όπως εικάζεται– της κυβέρνησής του.
Κάτω από αυτές τις οικονομικο-πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, είναι απολύτως βέβαιο ότι παράγεται ένα ατμός που κατά την πάγια διαχρονική τακτική της τουρκικής διπλωματίας θα διοχετευτεί (σ.σ. ελάχιστοι πιστεύουν πως όχι) εκτός συνόρων, με πρώτη υποψήφια να τον… λουστεί την Ελλάδα.
Ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων
Αν κάτι ενισχύει τις ελληνικές ανησυχίες και την αντίστοιχη επιφυλακή είναι ότι το προκλητικό σουλάτσο των Τούρκων δεν περιορίζεται πλέον στα νερά και τον αέρα του Αιγαίου. Το νέο θέατρο των προκλήσεών τους τα γεράκια της Άγκυρας το στήνουν στον Έβρο, εκεί δηλαδή που στα τέλη του Φλεβάρη έκαναν το ντεμπούτο των υβριδικών επιθέσεών τους κατά της Ελλάδας.
Χαρακτηριστικά της ποιοτικής αναβάθμισης των τουρκικών προκλήσεων είναι τα λόγια του ναυάρχου ε.α. και πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι τον τελευταίο καιρό οι παραβιάσεις των γειτόνων όχι απλώς έχουν πληθύνει ποσοτικά, αλλά έχουν ανέβει επίπεδο ποιοτικά. Όπως εξηγεί ο έμπειρος στρατιωτικός, δεν έχει η Ελλάδα ξαναντιμετωπίσει τόσες πολλές υπερπτήσεις πάνω από κύρια νησιά και από σαφές ελληνικό έδαφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις του ναυάρχου Αποστολάκη έρχονται σε μία στιγμή –και εξ αυτού επιβεβαιώνονται– που η Άγκυρα προσπάθησε να παίξει ένα βρώμικο παιχνίδι προκλήσεων στην ακριτική περιοχή του Έβρου, διαστρεβλώνοντας στα όρια της προβοκάτσιας το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να θωρακίσει το εθνικό έδαφός της με την ανέγερση φράχτη.
Ανεξαρτήτως του εμπρηστικού δημοσιεύματος της βρετανικής σκανδαλοθηρικής εφημερίδας SUN ότι οι Τούρκοι εισέβαλαν σε ελληνικό έδαφος και τις εν συνεχεία ανορθογραφίες στις οποίες υπέπεσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, είναι σαφές από όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ότι ουδέποτε υπήρξε κατάληψη εθνικού χώρου από Τούρκους.
Αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη είναι ότι η χώρα μας ξεκίνησε στην περιοχή των Φερών Έβρου τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες (βλ. μετρήσεις και αποψιλώσεις), προκειμένου να επεκταθεί ο εντός της ελληνικής επικράτειας φράχτης, με την Άγκυρα να οσμίζεται ευκαιρία για πόλεμο νεύρων και να ζητάει επισήμως να ενημερωθεί για τις συντεταγμένες της κατασκευής του φράχτη, παίζοντας ταυτόχρονα και με την… άτακτη κοίτη του ποταμού που αφήνει εκατέρωθεν κενά σε περιόδους ανομβρίας.
Έσω έτοιμοι
Το γεγονός ότι στον Έβρο παίχτηκε τις προηγούμενες ημέρες ένα θέατρο του παραλόγου ώστε να αποσυντονιστεί η Ελλάδα, δεν αναιρεί την επικινδυνότητα του σκωτσέζικου ντους στο οποίο υποβάλλει τη χώρα μας η τουρκική στρατηγική των συνεχών προκλήσεων. Το έχουν, άλλωστε, παραδεχτεί ανοιχτά αρκετοί Τούρκοι επίσημοι ότι μόλις σβήσει η πανδημία του κορωνοϊού και υποχωρήσει ο μεγάλος υγειονομικός κίνδυνος, οι μετανάστες και πρόσφυγες –ορίτζιναλ και… fake– δεν θα εμποδιστούν από την Άγκυρα να συγκεντρωθούν εκ νέου στα σύνορα με την Ελλάδα και να εκβιάσουν την είσοδό τους στην Ευρώπη.

Αυτός είναι και ο λόγος που το πρωί της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε στο Μαξίμου τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ενώ στη συνέχεια έπιασαν δουλειά οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Συγκεκριμένα, από την λεωφόρο Κατεχάκη δόθηκε το πράσινο φως να μπει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο σφραγίσματος του Έβρου, το οποίο μεταφράζεται σε σημαντική ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην ελληνοτουρκική μεθόριο με συνολικά 400 αστυνομικούς, οι οποίοι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην επόμενη τουρκική… μπαμπεσιά!!!
Είναι αρκετό αυτό; Τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα ξέρει και έχει τους τρόπους να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της, προστατεύοντας όχι μόνο τα δικά της σύνορα αλλά και αυτά της Ευρώπης.
Άλλωστε, η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από το να προτάξει το ετοιμοπόλεμο της αποτρεπτικής της δύναμης, αφού οι παραινέσεις εταίρων και συμμάχων για σύνεση –όπως η πρόσφατη δήλωση συμπαράστασης του Αμερικανικού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ– είναι ιδανικές για τσάι και συμπάθια, αλλά όχι ικανές να νουθετήσουν τον νταή της γειτονιάς…

Διάβασε το »

Σχετικά με την οριογραμμή των ανατολικών χερσαίων-θαλάσσιων συνόρων χώρα μαςς-Τουρκίας στον Έβρο

Newsteam 0 Comments

Η κατάληψη εθνικού εδάφους στη περιοχή της εκβολής του Έβρου από τη στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας, συνιστά ένα πολυδιάστατο εθνικό πρόβλημα προσβολής  της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας, όπως και το από 11-5-2020 τουρκικό διάβημα περί μεταβολής της κοίτης του ποταμού Έβρου από το 1926, που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή τη περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες, που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες και περί δημιουργίας  θεμάτων για συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών καθώς και ότι δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορα μας.

Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για συζήτηση με την Τουρκία σχετικά με τις τυχόν μεταγενέστερες του 1926 μετατοπίσεις του ρου του ποταμού Έβρου. Αντίθετα, εάν η  ελληνική κυβέρνηση τελικά αποδεχθεί την πιο πάνω διεκδίκηση της τουρκικής κυβέρνησης, τότε ενεργεί αντίθετα προς τις σχετικές συμβατικές δεσμεύσεις της Ελλάδας με συνέπειες την αναθεώρηση διεθνών δεσμευτικών συμβατικών διατάξεων, δηλαδή της  πολυμερούς Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης 1923 σχετικά με το συμβατικά καθορισμένο φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πού είναι ο ρους του ποταμού Έβρου, του Πρωτόκολλου των Αθηνών της 3-11-1926 σχετικά με την οριστική οριοθέτηση της συνοριακής γραμμής από τη θέση  ρου του ποταμού το 1926 ανεξάρτητα των τυχόν μεταγενεστέρων μετατοπίσεων του, που απεικονίστηκε σε χάρτη του 1926, και των αποφάσεων της Μικτής Επιτροπής οριοθετήσεως.
βλ. άρθρα 2 παρ.2,5,6,25,26 της Συνθήκης Λωζάννης 1923, Επιτροπή Διαχαράξεως Ελληνο-Τουρκικών Συνόρων, Πρωτόκολλον Συμπερασμάτων της Επιτροπής της 3ης Νοεμβρίου 1926, σ.16.

Επίσης η πιο πάνω ελληνική πολιτική θα έχει πρόσθετες συνέπειες, όπως την απώλεια εθνικού εδάφους, μείωση της έκτασης ξηράς και των εσωτερικών υδάτων, και την υιοθέτηση νέων γραμμών βάσης για την χάραξη του εσωτερικού ορίου και τη μέτρηση του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης καθώς και των υπολοίπων θαλασσίων ζωνών.

Ειδικότερα:

  1. Ισχύον καθεστώς

Είναι γνωστό ή θα πρέπει να γνωρίζουν ο κ. Πρωθυπουργός και ο κ. Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας, εφόσον το γνωρίζουν αρκετά χρόνια οι εμπειρογνώμονες του ΥΠΕΞ και οι επιστήμονες του Δικαίου της Θάλασσας, ότι η Τουρκία, τουλάχιστον από το 1998, αμφισβητεί την οριοθέτηση του Πρωτοκόλλου του 1926 στον ρου του ποταμού Έβρου και έχουν εκφρασθεί επιφυλάξεις με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα (βλ. Α.Κurumahmut,1998,σ.109), με την αιτιολογία ότι το Πρωτόκολλο του 1926 δεν προσδιορίζει με γεωγραφικές συντεταγμένες την ακριβή θέση του σημείου κατάληξης του ποτάμιου συνόρου στη θάλασσαενώ αναφέρεται στην περίπου νοτιοδυτική κατεύθυνση της προέκτασης της οριοθετικής γραμμής στη θάλασσαβλ. Αναστασία Στρατή, Δίκαιο της Θάλασσας, σ. 82-83.

Η Μικτή Επιτροπή Οριοθέτησης, που συγκροτήθηκε από έναν εκπρόσωπο της Ελλάδας, έναν εκπρόσωπο της Τουρκίας και έναν πρόεδρο-εκπρόσωπο τρίτης Δύναμης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του Τμήματος Α Εδαφικοί Όροι της πολυμερούς Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης της 24ης Ιουλίου του 1923, είχε εντολή από τα συμβαλλόμενα μέρη να χαράξη επί του εδάφους τα εν τω άρθρω 2 εδ.2 περιγραφόμενα σύνοραβλ. Συνθήκη Λωζάνης 1923.

Οι διατάξεις του άρθρου 2 (2) ορίζουν τα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδος επί λέξει: Από του Ευξείνου Πόντου προς το Αιγαίον τα σύνορα της Τουρκίας ορίζονται (όρα χάρτη υπ.αριθ.1) μετά της Ελλάδος εκείθεν μέχρι της συμβολής Άρδα και του Έβρου, ρους του ΈβρουΕκείθεν μέχρι του Αιγαίου ο ρούς του Έβρου.

Το Πρωτόκολλο των Αθηνών της 3-11-1926 περιλαμβάνει την απόφαση της Μικτής Επιτροπής Οριοθέτησης: όσον αφορά τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, στη περιοχή της εκβολής του Έβρου, επεκτείνει τη συνοριακή γραμμή, δηλαδή τη μέση γραμμή του Έβρου ή του κυρίως βραχίονος αυτού σε απόσταση 3 ναυτικών μιλίων από τη ξηράβλ. Α. Στρατή, Δίκαιο της Θάλασσας, σ. 81.

Επίσης η παραπάνω Μικτή Επιτροπή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 της παραπάνω Συνθήκης Ειρήνης, επέλεξε να αποφασίσει ότι η συνοριακή γραμμή που χαράχθηκε, θα καθορισθεί οριστικά σύμφωνα με τη θέση του ρου του ποταμού Εβρου, δηλαδή την κατάσταση της κοίτης του ποταμού Έβρου πού υπήρχε κατά το χρόνο της οριοθέτησης, το 1926. βλ. ό.π. Α. Στρατή σ.81.

Αυτή η  Επιτροπή, κατά τις διατάξεις του  άρθρου 6 της Συνθήκης της Λωζάνης 1923, είχε τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει διαφορετικά, όπως ρητά περιλαμβάνουν οι διατάξεις του άρθρου 6. Δηλαδή να αποφασίσει ότι η συνοριακή γραμμή που θα χαραχθεί, θα ακολουθήσει τις ενδεχόμενες μετατοπίσεις του ρου-κοίτης του ποταμού Έβρου από την κατάστασή του, που αυτή προσδιορίσθηκε από την παραπάνω Επιτροπή κατά το χρόνο της χάραξης.

Η διακριτική ευχέρεια της Μικτής Επιτροπής οριοθέτησης, προβλέπεται ρητά στις διατάξεις του άρθρου εφόσον επί λέξει περιλαμβάνουν ότι έχει δικαίωμα να καθορίσει ειδικώτερον, εάν η συνοριακή γραμμή θα ακολουθήσει, εις τας ενδεχομένας αυτής μετατοπίσεις, τον ούτω προσδιορισθέντα ρούν, ή εάν θα καθορισθεί οριστικώς εκ της θέσεως του ρού… κατά την έναρξιν ισχύος της παρούσης Συνθήκης.

Συνεπώς δεν είναι βάσιμο το επιχείρημα ότι πρέπει σήμερα να ληφθούν υπόψη οι φυσικές μετατοπίσεις της κοίτης του ποταμού, εφόσον τα συμμετέχοντα κράτη στη Μικτή Επιτροπή, Ελλάδα και Τουρκία, γνώριζαν ότι θα υπάρχουν μετατοπίσεις του ρου του ποταμού, είχαν τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσουν ότι η συνοριογραμμή θα ακολουθήσει τις μεταγενέστερες μετατοπίσεις της κοίτης του ποταμού και δεν επέλεξαν αυτήν τη λύση. Αλλά συμφώνησαν και αποφάσισαν Ελλάδα – Τουρκία – Πρόεδρος, ότι οι μεταγενέστερες μετατοπίσεις του προσδιορισθέντος απ’ αυτά τα κράτη ρου-κοίτης δεν επηρεάζουν τη χαραχθείσα συνοριογραμμή. Αυτή η απόφαση είναι υποχρεωτική για Ελλάδα και Τουρκία διότι ρητά προβλέπεται ότι οι αποφάσεις της παραπάνω Επιτροπής θα ώσιν υποχρεωτικαί δια τα ενδιαφερόμενα Μέρη. βλ Επιτροπή Διαχαράξεως Ελληνο-Τουρκικών Συνόρων, Πρωτόκολλον Συμπερασμάτων  της Επιτροπής της 3ης Νοεμβρίου 1926, σ.16.

Το Τμήμα Γ΄ του Πρωτοκόλλου των Αθηνών της 3-11-1926 ορίζει ότι εν συνεχεία η οριοθετική γραμμή ακολουθεί την διάμεσον γραμμή του διαύλου ναυσιπλοΐας μέχρι του σημείου όπου η γραμμή αυτή τέμνει, ήτις συνδέει τας δυτικάς άκρας των σταθερών οχθών (το σημείον τούτο επισημαίνεται επί του Χάρτου δι’ αστέρος). Από του τελευταίου τούτου σημείου η οριοθετική γραμμή καθορίζεται δια προεκτάσεως της διαμέσου γραμμής του διαύλου ναυσιπλοΐας προς κατεύθυνσιν νοτιοδυτική περίπου επί αποστάσεως 3 ναυτικών μιλίων (1 μίλλιον ισούται προς 1609,31μ). βλ. Επιτροπή Διαχαράξεως Ελληνο-Τουρκικών Συνόρων, Πρωτόκολλον  Συμπερασμάτων της Επιτροπής της 3ης Νοεμβρίου 1926, σ.16, Α. Στρατή ο.π.

Υποστηρίζεται ότι ο λόγος για τον οποίο το Πρωτόκολλο αναφέρεται στην περίπου νοτιοδυτική κατεύθυνση της οριοθετικής γραμμής, είναι ότι η κατεύθυνση της γραμμής αντιστοιχεί στις 234 μοίρες ενώ γεωγραφικά η νοτιοδυτική κατεύθυνση είναι στις 225 μοίρες. Όσον αφορά τις διαφοροποιήσεις, που παρουσιάζονται στην απεικόνιση της γραμμής, ανάλογα με ποιο τμήμα του χερσαίου συνόρου προβάλλεται στη θάλασσα (σημ. η οριοθετική  γραμμή στη περιοχή του Έβρου είναι τεθλασμένη γραμμή) δεν είναι σημαντικές ενώ σε κάθε περίπτωση η γραμμή του 1926 αποτελεί το συμφωνηθέν σύνορο ανεξάρτητα από τις μετατοπίσεις. βλ. ο.π. Α. Στρατή, σ.82.

  1. Κτήση ελληνικού εδάφους από Τουρκία

Είναι γνωστό ότι στο διεθνές δίκαιο, οι νομικοί εδαφικοί τίτλοι θεμελιώνουν τη νομική ικανότητα του κράτους να ασκεί κυριαρχία σε ορισμένο έδαφος. Όμως ακόμη υφίσταται ο ισχύων κατά το παρελθόν, μεταξύ των τρόπων κτήσεως εδάφους, που είναι οι γεωφυσικές μεταβολές. Οι συνηθέστεροι τρόποι προσαύξησης εδάφους είναι οι μεταβολές του ρου ενός ποταμού, οι προσχώσεις, η αποξήρανση έλους, κ.λπ. βλ. Ε.Ρούκουνας, Δημ. Διεθν. Δίκαιο, σ. 200.

Έτσι λοιπόν η Τουρκία γνωρίζοντας τα παραπάνω, επικαλείται έναν εξαιρετικό τρόπο αύξησης του εδάφους της, δηλαδή τις μεταγενέστερες του 1926 μεταβολές του ρού του ποταμού Έβρου και την αποξήρανση του έλους. Αναφέρεται ότι σε ένα σημείο της ελληνικής περιοχής της εκβολής του Έβρου, έκτασης περίπου 16 στρεμμάτων, υπάρχει ένα έλος, που αυτή την εποχή αποξηραίνεται. Είναι μία περιοχή έκτασης περίπου 9.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται ανατολικότερα της κύριας κοίτης του ποταμού και η οποία αποτελεί έδαφος της Ελλάδας, σύμφωνα με τον επίσημο χάρτη του 1926. 

Οι γεωφυσικές μεταβολές αποτελούν μία βραδεία και μακροχρόνια μεταβολή των φυσικών συνόρων. Όμως δεν έχει απαντηθεί στο διεθνές δίκαιο το ερώτημα εάν τα νομικά σύνορα,  που έχουν χαραχθεί με διεθνείς συνθήκες, κατά το διεθνές δίκαιο, ακολουθούν τη μεταβολή των φυσικών  συνόρων. Γι αυτό η Τουρκία επιδιώκει τη σύσταση τεχνικών επιτροπών και τη συνομολόγηση ειρηνικής μεταβίβασης κυριαρχίας σε αυτό το έδαφος, που θεωρεί ότι γίνονται οι μετατοπίσεις του ρου του ποταμού του Έβρου και η αποξήρανση του έλους. Έτσι η Τουρκία  θα αποκτήσει ένα νέο εδαφικό τίτλο!

  1. Χάραξη γεωμετρικού συνόρου – γεωγραφικές συντεταγμένες των σημείων χάραξης των ευθειών γραμμών βάσης.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Τουρκίας  σε αυτήν την περιοχή του συνόρου της κοίτης του Έβρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες, που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες.

Όμως αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι αληθής διότι όπως αναλυτικά αναφέραμε πιο πάνω, η βούληση των συμβαλλομένων κρατών στη Συνθήκη της Λωζάνης ήταν η χάραξη συνόρων στο έδαφος, όπως η αναφερόμενη περιοχή του ρου του ποταμου Έβρου. Επίσης η Ελλάδα και η Τουρκία στο πλαίσιο της Μικτής Επιτροπής οριοθέτησης συμφώνησαν και αποφάσισαν ότι οι μεταγενέστερες μετατοπίσεις του προσδιορισθέντος απ’ αυτά τα κράτη ρου-κοίτης του ποταμού, δεν επηρεάζουν τη χαραχθείσα συνοριογραμμή, δηλαδή το φυσικό και νομικό σύνορο κατά τη Συνθήκη, δεν ακολουθεί τις μεταγενεστέρες γεωφυσικές μεταβολές του ποταμού Έβρου.

Ο καθορισμός των φυσικών και νομικών συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας έγινε με διεθνή συνθήκη και περιλαμβάνει τις δύο προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες, την οριοθέτηση, καθορισμό συνόρων-συνοριογραμμής στο χάρτη του 1926 και τη σχετική σήμανση, δηλαδή τοποθέτηση επί τόπου αντικειμένων.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι κατά το παρελθόν, επικρατούσε η βούληση χάραξης συνόρων στο έδαφος, δηλαδή η ένταξη στο έδαφος του κράτους περιοχών, όπως ποταμών και οροσειρών, που καθιστούν δυσχερή την προσπέλαση σε ενδεχόμενη επίθεση από ξένη δύναμη. βλ.ο.π.Ε.Ρούκουνας, σ. 193.Σύνορο είναι το σημείο στο οποίο τελειώνει το έδαφος ενός κράτους.

Αλλά τώρα η Τουρκία επιδιώκει με τον πιο πάνω ισχυρισμό, να αντικαταστήσει το ισχύον φυσικό και νομικό σύνορο του ρου του  ποταμού Έβρου και την ισχύουσα οριοθέτηση του Χάρτη του 1926, με γεωμετρικό σύνορο, με τη χάραξη ευθειών γραμμών βάσεις, που είναι νοητές γραμμές βάσης στο στόμιο του ποταμού Έβρου, οι οποίες θα απεικονιστούν σε πίνακες γεωγραφικών συντεταγμένων των σημείων χάραξης των ευθειών γραμμών βάσης. βλ. άρθρο 7Συμβ. Δικ. Θαλάσσης.

Είναι γνωστό ότι στο διεθνές δίκαιο υπάρχουν τέσσερις τύποι συνόρων: τα φυσικά σύνορα π.χ. ποταμοί, τα γεωμετρικά – ευθείες γραμμές βάσης, τα μεικτά σύνορα, φυσικά και γεωμετρικά, και τα αστρονομικά σύνορα.

Επίσης είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα ευθείες γραμμές βάσεις αλλά κανονικές-φυσικές γραμμές βάσης, όπως είναι η ακτή.

Συνεπώς εάν υποχωρήσει η Ελληνική κυβέρνηση στην απαίτηση της Τουρκίας περί συμφωνίας γεωγραφικών συντεταγμένων, θα δεχθεί νέο καθορισμό ανατολικών θαλάσσιων συνόρων της χώρας στην περιοχή της εκβολής του Έβρου με χάραξη νέου γεωμετρικού συνόρου και νέα οριοθέτηση – νέα συνοριογραμμή διαφορετική της συμφωνηθείσας το 1926. Αυτή η πολιτική επηρεάζει τη μέτρηση του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης.

  1. Τα Στόμια ποταμών αποτελούν γραμμές βάσης για τη χάραξη του εσωτερικού ορίου της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Ο καθορισμός της έκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης-χωρικής θάλασσας, προϋποθέτει τον καθορισμό σημείων κατά μήκος των εσωτερικών υδάτων του κράτους, όπως ακτών ή εκβολών ποταμών, από τα οποία θα μετρηθούν τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης. Εσωτερικά ύδατα κατά τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ.1 ΣΔΘ, είναι αυτά που βρίσκονται προς το εσωτερικό της γραμμής βάσης της χωρικής θάλασσας, οι κόλποι, οι λιμένες και οι εκβολές ποταμών, αλλά από γεωγραφική άποψη είναι τα ύδατα που περικλείονται στο χερσαίο έδαφος, οι  λίμνες, οι ποταμοί κλπ.

Οι προβλεπόμενοι, κατά το διεθνές δίκαιο, μέθοδοι για τη μέτρηση του εύρους αιγιαλίτιδας είναι η χάραξη:

α) Κανονικών – φυσικών γραμμών βάσης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 ΣΔΘ 1982.
Η χάραξη κανονικής – φυσικής γραμμής βάσης σε στόμια ποταμών είναι δυνατή όταν ο ποταμός ρέει κατευθείαν στη θάλασσα, δηλαδή δεν υπάρχει είτε ο σχηματισμός εκβολών  είτε ο σχηματισμός ενός δέλτα. Η γραμμή βάσης τότε θα είναι μία ευθεία γραμμή κατά μήκος του στομίου του ποταμού, η οποία θα ενώνει τα σημεία της γραμμής της κατωτάτης ρηχίας των οχθών του κατά το άρθρο 9 ΣΔΘ 1982.

β) ευθειών γραμμών βάσης ζώνης κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ.2 ΣΔΘ 1982.
Όταν το στόμιο του ποταμού παρουσιάζει γεωγραφικές ιδιομορφίες, όπως δέλτα, εκβολές ποταμού κλπ, τότε χαράσσονται ευθείες γραμμές βάσης-νοητές, γεωμετρικές γραμμές. Έτσι η χάραξη, του εσωτερικού ορίου της ελληνικής αιγιαλιτίδας ζώνης θα γίνει με τη χάραξη  ευθείας-νοητής γραμμής βάσης στις εκβολές, στο δέλτα  του ποταμού Έβρου.

Συνεπώς εάν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί νέα οριοθέτηση με νέα οριογραμμή στον ρου του ποταμού Έβρου, η τελευταία επηρεάζει τη χάραξη του εσωτερικού ορίου της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης από το οποίο θα αρχίσει να μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι η θαλάσσια ζώνη πέρα από τη ξηρά και τα εσωτερικά ύδατα.

Η ισχύουσα οριοθετική γραμμή του 1926, κατά μία άποψη, σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων πέραν των 6 ν.μ. μπορεί να προεκταθεί μόνο μέχρι των 10 ν.μ.,  πέραν αυτού του σημείου θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τα νοτιοανατολικά λόγω του συνυπολογισμού Σαμοθράκης και Ζουράφας. Πλέον θα πρόκειται  περί οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με αντικείμενες ακτέςβλ. ό.π. Α.Στρατή, σελ. 82.

Είναι προφανές ότι σε κάθε περίπτωση είτε της ισχύουσας οριοθετικής γραμμής του 1926 είτε συμφωνηθεί τώρα νέα οριογραμμή, επηρεάζεται η μέτρηση του εύρους της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης καθώς και των υπολοίπων θαλασσίων ζωνών, διότι ο τρόπος χάραξης της γραμμής βάσης για τον υπολογισμό της έκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί το βασικό στοιχείο αφετηρίας για τον υπολογισμό των υπολοίπων θαλασσίων ζωνών.

Απ’ όλα τα πιο πάνω εκτεθέντα, προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει εδαφικούς νομικούς τίτλους που θεμελιώνουν τη νομική ικανότητα να ασκεί κυριαρχία στο έδαφος της συνοριογραμμής του ρου του Έβρου, ανεξάρτητα από τις τυχόν μεταγενέστερες γεωφυσικές μεταβολές. Η Ελλάδα έχει ανατολικό χερσαίο και θαλάσσιο φυσικό και νομικό σύνορο με την Τουρκία στη περιοχή του ποταμού Έβρου, που έχει καθορισθεί με Διεθνή Πολυμερή Συνθήκη Ειρήνης. Η Τουρκία έχει συμφωνήσει το 1926 με την Ελλάδα ότι η συνοριογραμμή έχει καθορισθεί οριστικά και αμετάκλητα στη θέση πού ήταν ο ρους  του  ποταμού Εβρου το 1926 και έχει απεικονισθεί σε σχετικό χάρτη και υφίσταται σχετική σήμανση.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει νόμιμο δικαίωμα να δεχθεί απώλεια ελληνικού εδάφους και αντίστοιχα κτήση ελληνικού εδάφους από την Τουρκία λόγω γεωφυσικών μεταβολών του ποταμού Έβρου από το 1926 μέχρι σήμερα.

Η Τουρκία έχει ρητή συμβατική δέσμευση  αναγνώρισης  και αποδοχής των συνόρων των συμβαλλομένων κρατών στην πολυμερή Συνθήκη Λωζάνης 1923, μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 25-26 της ανωτέρω Συνθήκης.

Αυτά τα σύνορα, που έχουν χαραχθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεσμεύουν τόσο τα συμβαλλόμενα μέρη όσο και τους τρίτους, ισχύουν erga omnes.

Η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση έχουν διεθνή ευθύνη για την αποτελεσματική εφαρμογή: α) της πολυμερούς Συνθήκης ειρήνης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου Αθηνών της 3-11- 1926, β) της αρχής του απαραβίαστου των συνόρων, που αποτελεί συνέπεια της εφαρμογής της αρχής του απαραβίαστου της εδαφικής ακεραιότητας κατά την Τελική Πράξη Ελσίνκι 1975. Η εδαφική ακεραιότητα είναι συνέπεια της εδαφικής κυριαρχίας.

Τέλος κατά τις διατάξεις του άρθρου 41 της  Διεθνούς Συνθήκης της Βιέννης, η Τουρκία και η Ελλάδα δεν έχουν δικαίωμα να προβούν μεταξύ τους σε  αναθεώρηση των διατάξεων περί εδαφικών όρων της πολυμερούς  συνθήκης  ειρήνης της Λωζάνης διότι αποτελεί παρέκκλιση, που τυγχάνει ασυμβίβαστη προς την αποτελεσματική τήρηση του σκοπού της συνθήκης στο σύνολο της, που είναι η ειρήνη.

Η Τουρκία, αμφισβητώντας την ισχύ των διατάξεων της Συνθήκης ειρήνης της Λωζάνης, αμφισβητεί την κατάσταση ειρήνης που αποκαταστάθηκε από την έναρξη ισχύος της συνθήκης  μεταξύ  των συμβαλλομένων κρατών, δηλαδή της Βρετανικής αυτοκρατορίας, Ιαπωνίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ρουμανίας, Σερβο–Κροατο-Σλοβενικού κράτους αφενός και της Τουρκίας αφετέρου όπως και μεταξύ των υπηκόων τους.

*Η Δρ. Κέρη Π. Μαυρομμάτη είναι Δρ. Διεθνούς Δικαίου, Δικηγόρος, μέλος του ΕΠΑΜ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Χρυσοχοΐδης από τον Έβρο – Κατασκευάζουμε τον φράκτη, φυλάσσουμε τα σύνορά μας

Newsteam 0 Comments

Στον Έβρο βρίσκεται από το μεσημέρι της Τετάρτης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το ξεκίνημα της επίσκεψης του έγινε από την Αλεξανδρούπολη, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη, για θέματα που αφορούν στην συνεργασία της Αστυνομίας με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Στη διάρκεια της οποίας συζήτησης τους εξέτασαν το θέμα ανέγερσης νέου αστυνομικού μεγάρου για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης σε οικόπεδο εντός πολεοδομικού και εκτός του κεντρικού ιστού της πόλης. Επίσης, συζητήθηκε η φύλαξη των συνόρων και το πλαίσιο υλοποίησης των εξετάσεων των νέων Συνοριοφυλάκων που πρόκειται να γίνουν στο γήπεδο Φώτης Κοσμάς της Αλεξανδρούπολης, μετά και από σχετικό έγγραφο που είχε αποστείλει στο Αρχηγείο της Αστυνομίας και ο αντιδήμαρχος αθλητισμού, Θεόδωρος Βουρδόλης.

Στη συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε στην Αντιπεριφέρεια Έβρου και είχε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς και τους υπηρεσιακούς υπεύθυνους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ώστε να δοθούν τεχνικές λύσεις σε ζητήματα που αφορούν στην κατασκευή του φράκτη. Μετά την λήξη της συνάντησης ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε στους δημοσιογράφους τονίζοντας:

Το ότι είμαι στον Έβρο σήμερα δεν αποτελεί είδηση πια. Εδώ χτυπάει η καρδιά της πατρίδας. Εδώ φυλάσσονται σύνορα. Συντονίζουμε το έργο της ασφάλειας και της προστασίας των συνόρων σε καθημερινή βάση.

Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία.

Με εντολή και ταυτόχρονα συντονισμό του Πρωθυπουργού υλοποιούμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο με απόλυτη ψυχραιμία.

Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ένα πράγμα μας ανησυχεί διαρκώς: η ασφάλεια μας. Για τον λόγο αυτό ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν.

Θα τους αντικαταστήσουμε αυτούς με τους 400 συνοριοφύλακες, που όπως γνωρίζετε, εδώ και πολλούς μήνες έχουμε προσλάβει, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να τους εκπαιδεύσουμε. Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εκπαιδευτεί οι συνοριοφύλακες αυτοί και αναλάβουν υπηρεσία, οι αστυνομικοί που τώρα υπηρετούν εδώ θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις υπηρεσίες τους.

Επαναλαμβάνω, με σχέδιο και στρατηγική φυλάσσουμε τα σύνορά μας και διαχειριζόμαστε το προσωπικό μας.

Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας.

Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ. Οι δυνάμεις του Frontex είναι εδώ και η μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής γιατί η κυβέρνηση είναι παρούσα, έχει σχέδιο, έχει στρατηγική και σε καθημερινή βάση επαγρυπνεί.

 

Πηγή: evros-news.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Έκτακτη ενίσχυση δυνάμεων ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο – Τι δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Newsteam 0 Comments

Την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο αποφάσισε η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Αύριο Πέμπτη αναμένεται να μετακινηθούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα συνολικά 14 διμοιρίες ΜΑΤ από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία και άλλες αστυνομικές περιφέρειες.

Πρόκειται για κινητοποίηση που πλησιάζει στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου, όταν βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η κρίση με την Τουρκία. Οι διμοιρίες –συνολικά 280 αστυνομικοί– θα ενισχύσουν τις υφιστάμενες δυνάμεις της αστυνομίας και του Στρατού στις Καστανιές και νοτιότερα, στις Φέρες. Πρόκειται για τις δύο περιοχές, κατά μήκος της μεθορίου, που στη διάρκεια των πρόσφατων γεγονότων αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη πίεση.

Παναγιωτόπουλος: Προετοιμαζόμαστε για θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία

Ο συναγερμός στον Έβρο δεν έληξε με την εκτόνωση της κρίσης τον περασμένο Μάρτιο, τόνισε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, την Τρίτη.

Όπως είπε ο υπουργός, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ενταθεί η πίεση στα σύνορά μας το επόμενο διάστημα, λόγω δηλώσεων που έχουν γίνει από την άλλη πλευρά.

Παίρνουμε τα μέτρα μας για να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού. Σκοπός να ενισχυθούν περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο, επεσήμανε.

Σχετικά με το ζήτημα του φράκτη στον Έβρο και τα ψευδή δημοσιεύματα ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι το θέμα στον Έβρο το έκλεισε χτες (25/5) ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα προστατεύει και ασφαλίζει τα σύνορά της. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Ο φράκτης θα κατασκευαστεί, τόνισε με έμφαση. Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο υπουργός είπε πως στη θάλασσα έχουμε εντείνει την αποτρεπτική μας παρουσία. Είναι δύσκολο πεδίο η θάλασσα.

Όσον αφορά τις υπερπτήσεις ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: Δε φοβόμαστε. Ούτε εγώ, ούτε οι ένοπλες δυνάμεις. Προετοιμαζόμαστε και έχουμε καθημερινή συνεργασία με το ΥΠΕΞ για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε.

Για το θέμα με τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης ο υπουργός επεσήμανε: Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να αποτρέψουμε αυτές τις συμπεριφορές και προσβολές των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Πηγή: protothema.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Ομολογία Δένδια: Οι Τούρκοι κινητοποιήθηκαν εντός ελληνικού εδάφους

Newsteam 0 Comments

Για ακόμη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν κατάφερε να κρύψει την αλήθεια από όσα έγιναν στον Έβρο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Μελισοκομείο στις Φέρες.

Μιλώντας κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να περάσει κάτω από το ραντάρ τι έγινε στον Έβρο, αλλά ανεπιτυχώς αφού άθελά του έδωσε μια σαφή εικόνα του τι έγινε:

Τούρκοι στρατιώτες βρέθηκαν εντός ελληνικού εδάφους, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να τοποθετήσει τον φράχτη πιο πίσω, όπως είπε προχθές ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Επιχειρώντας να περιγράψει τα γεγονότα  στις Φέρες ο υπουργός των Εξωτερικών, σε σημείο της τοποθέτησής του ανέφερε ότι η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή του Φράχτη εντός της ελληνικής Επικράτειας, ειδοποιώντας παράλληλα την Τουρκία,

Στην συνέχεια ανέφερε ότι υπήρξε τουρκική κινητικότητα (ή όπως αλλιώς λέμε τώρα τις κινήσεις τουρκικών δυνάμεων) και όπως είπε αυτολεξεί  σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας.

Άλλο σημείο πλην αυτό που βρίσκεται εντός της ελληνικής Επικράτειας δεν μπορεί να υπάρχει βέβαια.

Με το να πει τουρκική κινητικότητα, (προσοχή εδώ) όχι πλησίον, ή δίπλα, ή κοντά, αλλά σε σημείο που είχαν γίνει εργασίες, σημαίνει ότι η τουρκική κινητικότητα (sic) σημειώθηκε εντός ελληνικού εδάφους, αφού οι εργασίες έγιναν μόνο εντός ελληνικής Επικράτειας όπως είπε.

Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να αναλύουμε κάθε λέξη, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ξεκαθαριστεί η αλήθεια του τι έγινε πραγματικά στον Έβρο.

Η δήλωσή του

Αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στον Έβρο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αναφορές σε δήθεν κατάληψη εθνικού εδάφους που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και αναπαρήχθησαν και σε έντυπα του ξένου Τύπου, είναι ψευδείς ειδήσεις οι οποίες δεν πρέπει να αναπαράγονται εννοώντας προφανώς από τα… ελληνικά ΜΜΕ.

Επιχειρώντας να περιγράψει τι συνέβη στον Έβρο, ο κ. Δένδιας είπε πως η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την ακρίβεια μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση του Φράκτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας και προσέθεσε:

Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του Φράκτη αυτού.

Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στην τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο Φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων τα οποία ζήτησαν.

Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, (σ.σ. δηλαδή εντός ελληνικού εδάφους!) επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα, ανακριβώς, ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας.

Το γεγονός είναι πλέον αυταπόδεικτο: Υπήρξε τουρκική κατάληψη και ενέργεια  εντός ελληνικού εδάφους.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Έρχεται εκτάκτως ο Μ. Χρυσοχοΐδης στον Έβρο

Newsteam 0 Comments

Στον Έβρο θα βρεθεί εκτάκτως την Τετάρτη 27 Μαΐου ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και θα επισκεφθεί περιοχές της ελληνοτουρκικής συνοριογραμμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του evros-news.gr, o κ. Χρυσοχοΐδης που πολύ συχνά επισκέπτεται την περιοχή, ενημερώνεται και επιθεωρεί τις δυνάμεις των αστυνομικών που παραμένουν σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, θα συνοδεύεται από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, και τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή ΑΜ-Θ Πασχάλη Συριτούδη.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα του, το σίγουρο είναι πως θα βρεθεί στον νότιο Έβρο και φυσικά στην περιοχή των Φερών που βρίσκεται τελευταία με έντονο τρόπο στο επίκεντρο, λόγω της έντασης που έχει δημιουργηθεί στη θέση Μελισσοκομείο, αλλά και των πυροβολισμών από την τουρκική πλευρά που είχαν προηγηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις
Εξάλλου, έχει ήδη αποφασιστεί από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο τις επόμενες ημέρες, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει και πάλι την ασύμμετρη απειλή του περασμένου Μαρτίου, χρησιμοποιώντας χιλιάδες λαθρομετανάστες.

Συγκεκριμένα θα μετακινηθούν στον Έβρο συνολικά 125 αστυνομικοί οι οποίοι θα ενισχύσουν τις περιπολίες και αναμένεται να εκδοθεί και άλλη διαταγή για μετακίνηση εκατοντάδων ανδρών των ΜΑΤ. Η σχετική απόφαση ελήφθη όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποτροπής νέας ενδεχόμενης μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας.

Παράλληλα, στα μέσα Αυγούστου αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία και οι προσφάτως προσληφθέντες 400 Εβρίτες συνοριοφύλακες μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους στη Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου.

 

Πηγή: inkomotini.news

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Έβρος: 400 αστυνομικοί κατευθύνονται προς τα σύνορα

Newsteam 0 Comments

Οι απειλές της Τουρκίας για νέο κύμα προσφύγων στα σύνορα του Έβρου έχουν σημάνει συναγερμό στην ΕΛΑΣ. Έτσι, αποφασίστηκε η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα με εκατοντάδες αστυνομικούς να μετακινούνται εκεί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Με διαταγή από το αρχηγείο θα μετακινηθούν στον Έβρο συνολικά 125 αστυνομικοί οι οποίοι θα ενισχύσουν τις περιπολίες στα σύνορα και αναμένεται να εκδοθεί και άλλη διαταγή για μετακίνηση εκατοντάδων ανδρών των ΜΑΤ.

Στην διαταγή γίνεται ξεκάθαρα λόγος για ενδεχόμενη μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών.

Και εξηγεί ότι η ενίσχυση αποφασίστηκε στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποτροπής νέας ενδεχόμενης μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας. Ενισχύουμε για εκτέλεση περιπολιών κατά απόσπαση ή προσωρινή μετακίνηση για όσους αστυνομικούς, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: newsit.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Συναγερμός ΤΩΡΑ στον ΈΒΡΟ. Μετακινούνται αστυνομικοί στο ποτάμι. Τι συμβαίνει;

Newsteam 0 Comments

Έτσι, αποφασίστηκε η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα με εκατοντάδες αστυνομικούς να μετακινούνται εκεί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

 

 

Με διαταγή από το αρχηγείο θα μετακινηθούν στον Έβρο συνολικά 125 αστυνομικοί οι οποίοι θα ενισχύσουν τις περιπολίες και αναμένεται να εκδοθεί και άλλη διαταγή για μετακίνηση εκατοντάδων ανδρών των ΜΑΤ. Στην διαταγή γίνεται ξεκάθαρα λόγος για ενδεχόμενη μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών. Και εξηγεί ότι η ενίσχυση αποφασίστηκε στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποτροπής νέας ενδεχόμενης μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας. Ενισχύουμε για εκτέλεση περιπολιών κατά απόσπαση ή προσωρινή μετακίνηση για όσους αστυνομικούς, αναφέρει χαρακτηριστικά.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Στέλιος Πέτσας-Ο Έβρος μπορεί ν΄αλλάζει ροή… τα σύνορα ΟΧΙ

Newsteam 0 Comments

Το θέμα περί κατάληψης Ελληνικού εδάφους απο Τουρκικές δυνάμεις στον Έβρο, έσκασε πρίν απο τρείς ημέρες και προβλημάτισε πολλούς. Και εμάς. Κυρίως επειδή κάποιοι φρόντισαν να το αναπαράξουν στα σόσιαλ μίντια πολύ. Πάρα πολύ. Σε ερώτηση για τυχόν ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με fake news που αφορούν τον Έβρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να κυνηγάμε συνεχώς χίμαιρες ή να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Ο κ. Πέτσας είπε ότι οι φωτογραφίες που έχουν δει το φως δημοσιότητας και δυστυχώς αναπαρήχθησαν και από ελληνικά μέσα, δεν έχουν καμιά σχέση με την παρουσία ξένης δύναμης -εν προκειμένω Τουρκων στρατιωτών σε ελληνικό έδαφος και πως έχουν τραβηχτεί σε τουρκικό έδαφος.

Για τις εικόνες με συρματοπλέγματα και εργασίες που σχετίζονται με την ανέγερση του φράχτη, ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι από άλλες περιοχές και όχι από τη επίμαχη περιοχή του Μελισσοκομείου.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι ότι ο ποταμός Έβρος μπορεί να αλλάζει τη ροή του τα σύνορα δεν αλλάζουν, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να φυλάει τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

 

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Πρόεδρος ΠΟΣΥΦΥ για Έβρο: Δεν θα επιτρέπαμε ποτέ κατάληψη ελληνικού εδάφους

Newsteam 0 Comments

Ξέσπασε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, με αφορμή όσα ακούγονται και υιοθετούν ελαφρά τη καρδία ακόμα και πολιτικά κόμματα, για κατάληψη ελληνικού εδάφους από τους Τούρκους στην περιοχή Μελισσοκομείο Φερών.

Ο κ. Χαρέλας, που υπηρετεί μάλιστα ως αποσπασμένος στον Έβρο, με ανάρτησή του διαψεύδει ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο, τονίζει ότι οι συνάδελφοί του αστυνομικοί αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις επ΄ουδενί δεν θα το επέτρεπαν, και ξεκαθαρίζει ότι οι Τούρκοι έχουν τη σημαία και τη σκηνή τους στο δικό τους έδαφος και όχι στο ελληνικό. Επίσης τονίζει ότι τα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ, όπως της σκανδαλοθηρικής αγγλικής εφημερίδας The Sun, πέτυχαν αυτό που ήθελαν, να διχάσουν δηλαδή τους Έλληνες, στους οποίους κάποιοι προφανώς δεν συγχωρούν ότι τον Μάρτιο αντιστάθηκαν στον ‘Έβρο και δεν άφησαν την Τουρκία να πετύχει τον στόχο της.

Γράφει χαρακτηριστικά:
Εδώ και μέρες αυτά που συμβαίνουν στον Έβρο, ή καλύτερα αυτά που καλλιεργούνται αριστερά και δεξιά για τα σύνορα και αν έχει καταληφθεί ελληνικό έδαφος από τον τούρκικο στρατό, δεν έχουν προηγούμενο. Αναρωτήθηκε κανείς όλες αυτές τις μέρες που δημοσιεύονται τέτοιες ειδήσεις περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από τα ΜΜΕ, τι κάνουν εκεί οι ένστολοι και οι ένοπλες δυνάμεις; Θα μπορούσαν οι ίδιοι άνθρωποι που πριν πενήντα ημέρες υπερασπίστηκαν και το τελευταίο εκατοστό στα σύνορα στον Έβρο, να παραμείνουν αδρανείς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Πιστεύετε πως δεν θα αντιδρούσαμε σε μια τέτοια ενέργεια; Πιστεύετε πως θα μέναμε απλοί παρατηρητές την ίδια ώρα που παλέψαμε με όλη μας τη δύναμη για να κρατήσουμε τα σύνορα μας κλειστά πριν δύο μήνες; Τότε που χειροκροτούσε όλη η Ελλάδα και η υποστήριξη όλων των Ελλήνων μας έδινε κουράγιο; Ελάτε να ρωτήσετε πως αισθάνονται αυτά τα παιδιά που περιπολούν στα όρια νύχτα μέρα και δεν επιτρέπουν καμία ενέργεια από την απέναντι πλευρά, όταν ακούν περί κατάληψης ελληνικού εδάφους! Δεν θα το επέτρεπαν οι ίδιοι.

Εν κατακλείδι, αυτό που έχει σημασία είναι να εμπιστευόμαστε τα Σώματα Ασφάλειας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουν δώσει όρκο για τη φύλαξη της πατρίδας. Δεν είναι ούτε αστείο ούτε ευκαιριακό. Κυρίως δεν είναι επικοινωνιακό το θέμα. Καμία Sun δεν θα μπορούσε να ξέρει τα ελληνικά σύνορα στο Μελισσοκομείο και σε κάθε τέτοια περιοχή. Άλλος ήταν ο σκοπός, και όπως φαίνεται…επετεύχθη. Αποτελεί ύψιστη ευθύνη η φύλαξη των συνόρων και του τελευταίου εκατοστού της πατρίδας μας. Αυτό πολλά χρόνια το κάνουν καλά οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Υποστήριξη χρειαζόμαστε και εμπιστοσύνη για να κρατήσουμε την Πατρίδα μας όπως της αξίζει.

 

Πηγή: inkomotini.news

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Δένδιας: Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα

Newsteam 0 Comments

Ο Νίκος Δένδιας κατέρριψε για άλλη μια φορά τον ισχυρισμό περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από ξένες δυνάμεις και εξήγησε πως διαμορφώθηκε το σκηνικό στον Έβρο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά ανοησία τα περί κατάληψης ελληνικών εδαφών στον Έβρο από τον τουρκικό στρατό και την τουρκική στρατοχωροφυλακή.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, υπήρξε μια κινητικότητα στον Έβρο, καμία όμως κατάληψη εδάφους. Η ιστορία αυτή όπως είπε ξεκίνησε από ένα ξένο δημοσίευμα το οποίο αναπαρήγαγε εδώ ελληνικό ακροδεξιό κόμμα. Όπως είπε, για το θέμα αυτό υπερακόντισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι η είδηση αναπαράχθηκε χωρίς να είναι αλήθεια. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό όπως και καμία κυβέρνηση. Ανέφερε επίσης πως ο φράχτης στον Έβρο συνεχίζεται κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί.

Δένδιας: Να σταματήσουν οι ανοησίες

Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές μετρήσεις για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Τότε, η Τουρκία ζήτησε να της γνωρίσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και η Ελλάδα απάντησε αρνητικά και ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους, εξήγησε ο κ. Δένδιας.

Παρατηρήθηκε κινητικότητα από την Τουρκία σε μία από τις περιοχές που είχαν ξεκινήσει εργασίες και έπειτα η Αθήνα έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον Πρέσβη της Τουρκίας απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού, επεσήμανε.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι 16 στρέμματα που καταπατούν οι Τούρκοι – Για fake news μιλά ο Δένδιας

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Αυτά είναι 16 στρέμματα που καταπατούν οι Τούρκοι – Για fake news μιλά ο Δένδιας

Newsteam 0 Comments

Ποικίλες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει μετά το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Sun πως οι Τούρκοι καταπατούν ελληνικά εδάφη, με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, να διαψεύδει την είδηση, κάνοντας λόγω για fake news. 

Συγκεκριμένα το ξένο δημοσίευμα μιλά για εισβολή Τούρκων σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με το άρθρο αποτελεί μια μελετημένη πρόκληση στο πλαίσιο της αντίδρασης της τουρκικής πλευράς για τη σχεδιαζόμενη επέκταση του φράκτη στο χερσαίο τμήμα των συνόρων.

Συγκεκριμένα η κατάληψη για την οποία γίνεται λόγος σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες στην περιοχή Μελισσοκομείο στις Φέρρες, όπου με την υποχώρηση της στάθμης νερών του Έβρου έχει αποκαλυφθεί έκταση περίπου 16 στρεμμάτων στην ελληνική πλευρά (το χειμώνα καλύπτεται από νερό).

Σημειώνεται ότι και με βάση τους χάρτες του 1923 το σημείο ανήκει στην Ελλάδα.

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ

Να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει, ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Εθνικής Άμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στην δήλωσή τους αναφέρουν: Χθες ο υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή και ακολούθως ρωτούν τον υπουργό: Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση; Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού; Ποια είναι η θέση του υπουργείου Άμυνας για το θέμα;.

Κλείνοντας υπογραμμίζουν ότι τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα και προειδοποιούν ότι έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο.

Αυτά είναι τα 16 στρέμματα που αναφέρονται στο δημοσίευμα
Η ανάρτηση του Ανδρέα Λοβέρδου

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος σημειώνει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση για πόσες δεκάδες μέτρα υπάρχει ζήτημα στον Έβρο; Επαναλαμβάνουμε: Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του Υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας, επισημαίνει ο κ. Λοβέρδος στην δήλωση του και υπογραμμίζει: Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Απάντηση από το ΥΠΕΞ – Τι δήλωσε ο Νίκος Δένδιας

Ο Νίκος Δένδιας κατηγορηματικά δήλωσε πως καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, καθιστώντας σαφές με ανακοίνωσή του πως το ζήτημα στον Έβρο είναι αποτέλεσμα fake news.

Νωρίτερα ο υπουργός κ. Δένδιας απαντώντας σε κοινή δήλωση των τομεαρχών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα σημείωνε: Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα.

Επίσης, σημειώνει πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, η οποία δεν έγινε την Πέμπτη 21/5, αλλά την Τετάρτη 20/5, αναφέρθηκε όχι στο ποια ήταν, αλλά στο ποια θα έπρεπε να ήταν η στάση της Τουρκίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε. Υπογραμμίζει πως στην πραγματικότητα επίσης, ουδείς υποβάθμισε το ζήτημα στον Έβρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή των συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από σειρά επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, προέβη και σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών.

 

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Τεντώνουν το σκοινί οι Τούρκοι στον Έβρο-Η κατάληψη νησίδας και το διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών

Newsteam 0 Comments

Σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά προέβη η Αθήνα, κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, για το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Έβρου στις Φέρες, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Πρόκειται για θέμα το οποίο ανέκυψε τις προηγούμενες εβδομάδες, αυτή τη φορά με αφορμή την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους ως τουρκικού.Συγκεκριμένα, στον Νότιο Εβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος.

 

 

 

 

Η διαφορά δεν είναι νέα και εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης. Τριβές υπήρχαν και στο παρελθόν, ωστόσο, πλέον, στην περιοχή υπάρχει η σταθερή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, οι οποίες και εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Εβρο. Σε πρακτικό επίπεδο, η Αθήνα επικαλείται τους χάρτες με τους οποίους χαράχθηκαν τα σύνορα το 1923 και έκτοτε κάποια σημεία του επιβεβαιώθηκαν εκ νέου, ακριβώς λόγω της ανάγκης υπολογισμού των αλλαγών που επήλθαν στο ανάγλυφο από την αλλαγή του ρου του ποταμού σε κάποια σημεία.

 

Για την ελληνική πλευρά-σύμφωνα με την Καθημερινή-το συγκεκριμένο εμπόδιο πρακτικά δημιουργεί προσκόμματα και στην προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες για επέκταση του φράχτη και στον Νότιο Εβρο, αλλά και για την οχύρωση της περιοχής, ώστε σε περίπτωση επανάληψης ενός σεναρίου όπως αυτό του Μαρτίου, να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες προώθησης νέου κύματος μεταναστών προς την Ελλάδα. Η τουρκική πλευρά επικαλείται τη χάραξη που αποτυπώνεται σε ψηφιακές πλατφόρμες και ελεύθερες πηγές (όπως η google), που, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένως στο παρελθόν, είναι πρακτικά αδύνατον να ανταποκρίνονται στην ακρίβεια με την οποία έχουν χαραχθεί συνοριακές γραμμές με βάση όλα τα κλασικά όργανα γεωδαισίας (όπως το θεοδόλιχο, κλισιόμετρο κ.λπ.).

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Έβρος, νέες εξελίξεις: Τοποθετούμε φράχτη με λεπίδες σε Φέρες και Πέπλο

Newsteam 0 Comments

Στα προγεφυρώματα του Πέπλου και των Φερών, όπου τα σύνορα είναι χερσαία μετά την ευθυγράμμιση της κοίτης του ποταμού, και σε άλλα ευάλωτα σημεία κατά μήκος της μεθορίου τοποθετούνται χιλιόμετρα μεταλλικού φράχτη με λεπιδοφόρο συρματόπλεγμα, γίνεται εκχέρσωση ελωδών εδαφών και καθαρισμός της άγριας βλάστησης.

 

 

 

 

 

 

Ο φράχτης-σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ-στο βόρειο τμήμα ενισχύεται και επεκτείνεται, ενώ το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθούν κατά μήκος του ποταμού επιπλέον 11 πυλώνες ύψους 50 μέτρων, οι οποίοι θα εξοπλιστούν με κάμερες και σύγχρονα συστήματα κατόπτευσης μέρας και νύχτας, με εμβέλεια πολλών χιλιομέτρων και πολλαπλές δυνατότητες στις τηλεπικοινωνίες. Μέσα στους επόμενους μήνες αναλαμβάνουν υπηρεσία οι 400 νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες που σχεδόν θα διπλασιάσουν τη δύναμη αποτροπής και θα ενισχύσουν τις κοινές περιπολίες Στρατού και Αστυνομίας. Θηριώδη τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα που είχαν προορισμό τη Λιβύη και κατασχέθηκαν πριν από πέντε χρόνια νότια της Κρήτης έχουν τεθεί στη διάθεση των δυνάμεων του Στρατού στην περιοχή, με ειδική πρόβλεψη στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με άλλες διατάξεις της ίδιας ΠΝΠ έχει ανατεθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η διαδικασία κατασκευής του φράχτη ανεξαρτήτως προϋπολογισμού δαπάνης και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης εθνικής, γενικής ή ειδικής διάταξης, και χωρίς να απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας ή άδειας εργασιών μικρής κλίμακας. Την ίδια ώρα, χιλιάδες ακρίτες που χτενίζουν τη γη με τα τρακτέρ τους στο πλαίσιο αγροτικών εργασιών δηλώνουν έτοιμοι να τα μεταφέρουν και πάλι κατά μήκος των αναχωμάτων και των περασμάτων που γνωρίζουν καλά, συνδράμοντας τις Αρχές – όπως έκαναν με επιτυχία τον Μάρτιο – με τη φυσική τους παρουσία αν η απειλή επανέλθει.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Φρίκη στον Έβρο-Γιος σκότωσε τον πατέρα του σε τροχαίο

Newsteam 0 Comments

Το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Μαΐου στο 13ο χλμ Αλεξανδρούπολης – συνόρων (παλιά εθνική οδός) λίγο έξω από το χωριό Λουτρά συγκρούστηκαν πλαγιο-μετωπικά 2 αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο περίπου 70 ετών άντρας που επέβαινε στο ένα εκ των δύο.

 


Το τραγικό της υπόθεσης
είναι ότι οι δύο οδηγοί που συγκρούστηκαν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία  ήταν πατέρας και γιός, ο καθένας κινούμενος προς διαφορετική κατεύθυνση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες απο pameevro

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Σοκ: Πτώμα βρέθηκε στον Ορφέα Έβρου

Newsteam 0 Comments

Με ένα μακάβριο θέαμα ήρθαν αντιμέτωποι άνδρες της Πυροσβεστικής όταν εντόπισαν την σορό ενός άνδρα.Ένας άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από την κοίτη ποταμού, στην περιοχή Μάνδρα, στον Ορφέα Έβρου, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από άνδρες της Πυροσβεστικής.

Σημειώνεται, ότι στην επιχείρηση ανάσυρσής του συμμετείχαν 9 πέντε πυροσβέστες με ένα όχημα και μία λέμβο.

Πληροφορίες από τον ΑΝΤ1news

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Νεκρός άνδρας στον ‘Εβρο

Newsteam 0 Comments

Ο νεκρός είναι μετανάστης-πρόσφυγας που επιχείρησε να εισέλθει στην χώρα μας.

Ανασύρθηκε σορός άνδρα αγνώστων λοιπών στοιχείων από τον ποταμό Έβρο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η πυροσβεστική σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα. Η σορός εντοπίστηκε από αστυνομικούς στην περιοχή της Μάνδρας στην δημοτική ενότητα Ορφέα. Πέντε πυροσβέστες που ανέσυραν το άτομο με λέμβο.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση των αρχών, ο νεκρός είναι μετανάστης που επιχείρησε να εισέλθει στην χώρα μας κολυμπώντας από τις τουρκικές ακτές. Απαντήσεις για τα ακριβή αίτια θανάτου αναμένεται να δώσει η νεκροψία-νεκροτομή.

 

Πηγή: dailythess.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Έβρος, ζωντανά:Δεν ησυχάζουν τα μεμέτια. Μαζεύουν στρατεύματα απέναντι απο τις Φέρες

Newsteam 0 Comments

Κόκκινος συναγερμός για να αντιμετωπίσουν νέα υβριδική απειλή έχει σημάνει στον Έβρο, μετά τις κινήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice πάνοπλα στρατεύματα προωθούνται κοντά στο ελληνικό έδαφος στην περιοχή κοντά στο Πέταλο Έβρου και τις Φέρες. Καθόλου τυχαία δεν ήταν τις προηγούμενες ημέρες οι πυροβολισμοί που σημειώθηκαν στην ίδια περίπου περιοχή κατά Ελληνικών περιπόλων και περιπόλων της Frontex από στελέχη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

 

 

 

 

 

Την ίδια ώρα έστηναν σκηνές όπου εναλλάσσονταν οι οι άνδρες της τουρκικής χωροφυλακής που είχαν υπηρεσία, ενώ υπήρχαν και αναφορές  για αυξημένες απόπειρες να προωθήσουν μετανάστες, οι οποίες όμως και αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από ελληνικής πλευράς. Τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται αυξημένη δρααστηριότητα στην περιοχή, ενώ σήμερα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ενόπλων στο Πέταλο, σε περιοχή που σχεδόν εφάπτεται στα ελληνικά σύνορα και φαίνεται ότι απειλούν να τα διατρήσουν. Στο Δ’ ΣΣ έχει σημάνει συναγερμός όλη τη νύχτα και έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις τόσο του Στρατού όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Επεισόδια στο ΚΥΤ Φυλακίου στον βόρειο Εβρο – Φωτιά στην πτέρυγα ασυνόδευτων ανηλίκων

Newsteam 0 Comments

Επεισόδια προκλήθηκαν σήμερα το πρωί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Φυλακίου στον βόρειο Έβρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, λίγο πριν από τις 10 το πρωί, διαμένοντες στην πτέρυγα ασυνόδευτων ανηλίκων του Κέντρου, έβαλαν φωτιά σε στρώματα, για την κατάσβεση της οποίας μετέβησαν στο ΚΥΤ δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι -μέχρι στιγμής- δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ φέρεται να έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές.

Πηγή: evrytanika.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Έβρος, νέες εξελίξεις: Τούρκοι στρατιωτικοί έδειραν τον χειριστή drone, που κατέρριψαν οι Έλληνες

Newsteam 0 Comments

Ένα άγνωστο περιστατικό που έγινε στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο τις κρίσιμες ημέρες του ανοίγματος των συνόρων από την Τουρκία και συγκεκριμένα στα μέσα Μαρτίου, έρχεται στο φως της δημοσιότητας από καλά ενημερωμένες πηγές της HuffPost Greece. Οι Τούρκοι σήκωσαν drone στην οριογραμμή για να κάνουν κατόπτευση του ελληνικού εδάφους. Ένας λάθος χειρισμός, ωστόσο, από την πλευρά του Τούρκου χειριστή, έδωσε το πλεονέκτημα στις ελληνικές Αρχές, οι οποίες τύφλωσαν ηλεκτρονικά το drone και το κατέρριψαν. Πρόκειται για την αντι-drone τεχνολογία, που μπλοκάρει τις συχνότητες. Μάλιστα το Evros-news είχε αναφέρει το συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη στην περιοχή των Φερών, άσχετα αν τότε δεν επιβεβαιώθηκε από την ελληνική και φυσικά την Τουρκική πλευρά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί και Στρατοχωροφύλακες έγιναν έξαλλοι βλέποντας την κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους τους. Το μένος τους πλήρωσε ο χειριστής του drone, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από τους Τούρκους συναδέλφους του που άρχισαν να τον γρονθοκοπούν. Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για άγριο ξυλοδαρμό από οργισμένους Τούρκους, οι οποίοι στη συνέχεια άρχισαν να ψάχνουν στο έδαφος, πάνω στην οριογραμμή, για να βρουν το drone. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο σημείο όπου άρχισαν να ψάχνουν υπήρχαν χρωμοπαγίδες, οι οποίες δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα στους Τούρκους Στρατοχωροφύλακες που έκαναν την έρευνα. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, μία χρωμοπαγίδα έσκασε ακριβώς δίπλα από Τούρκο που αναζητούσε το drone.

 

 

 

 

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ με τα οποία επικοινώνησε η εφημερίδα Το Βήμα την Τετάρτη, επιβεβαίωσαν πληροφορίες- που είχαν διαψευσθεί αρχικά από την ελληνική πλευρά-ότι οι ελληνικές αρχές μπλόκαραν την μετάδοση σήματος και κατέρριψαν τουρκικό drone στην διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης στον Εβρο πριν 2,5μήνες. Όπως ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι οι Ελληνες αστυνομικοί και στρατιωτικοί διεπίστωσαν λίγο μετά την πτώση του drone προπηλακισμό από τους Τούρκους ενστόλους του χειριστή του drone γιατί απέδωσαν σε δικό του λάθος, την απώλεια του.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Έκθεση Frontex: Νέο κύμα μεταναστών στον Έβρο, μόλις αρθούν τα μέτρα στην Τουρκία

Newsteam 0 Comments

Ο οργανισμός προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex) σε εσωτερική της έκθεση εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει νέα συρροή μεταναστών που θα αποπειραθούν να περάσουν στην Ευρώπη όταν η Τουρκία άρει τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Η έκθεση με ημερομηνία 5 Μαΐου έγινε γνωστή μέσω γερμανικών μέσων ενημέρωσης και αναφέρει πως μόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις τουρκικές επαρχίες του Τσανάκαλε (Δαρδανέλλια), της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, μπορεί να ακολουθήσουν μαζικές μετακινήσεις μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt, φιλοξενεί την εν λόγω έκθεση.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως οι περιορισμοί λόγω της Covid-19 ήρθησαν σταδιακά στις περισσότερες επαρχίες που βρέχονται από το Αιγαίο, αλλά όχι ακόμη στις επαρχίες του Τσανάκαλε, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.

Όταν αποκατασταθεί η ελευθερία μετακινήσεων σε αυτές τις περιοχές, μπορούμε να αναμένουμε μαζικές μετακινήσεις μεταναστών προς την κατεύθυνση των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Στην έκθεση της Frontex σημειώνεται πως στην περιοχή γύρω από τον Έβρο έχουν σταλεί 262 επιπλέον αστυνομικοί από άλλες περιοχές της Ελλάδας και προστίθεται ότι η προβλεπόμενη αποστολή άλλων 400 αστυνομικών στην περιοχή του Έβρο, που είχε ανακοινωθεί από τις ελληνικές Αρχές ήδη από τις αρχές του 2020 –αναβλήθηκε λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Πηγή: κυβέρνηση.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Έβρος χθες-Οι Τούρκοι προκαλούν και πάλι. Πυροβόλησαν δυο φορές και .

Newsteam 0 Comments

Νέα περιστατικά με πυροβολισμούς στον αέρα από τουρκικά περίπολα στον Έβρο καταγράφηκαν χθες και σήμερα. Το πρώτο έγινε στις 8 το βράδυ της Τρίτης κοντά στο χωριό Μαράσια. Στελέχη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής που συμμετείχαν σε ενέδρα σε χέρσο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό. Το συμβάν έγινε αντιληπτό από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Στρατού Ξηράς, που ενημέρωσαν την ηγεσία τους.

Τις απογευματινές ώρες χθες νέο, παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε κοντά στο χωριό Τυχερό. Πρωταγωνιστές αυτή τη φορά -σύμφωνα με την Καθημερινή- ήταν Τούρκοι αστυνομικοί που άνοιξαν πυρ στον αέρα, ενώ περιπολούσαν με βάρκα κατά μήκος του ποταμού.

Αντίστοιχα επεισόδια κατά μήκος της συνοριογραμμής είχαν προηγηθεί τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης. Και τότε τα μέλη δύο πλωτών περιπόλων της τουρκικής στρατοχωροφυλακής είχαν πυροβολήσει στον αέρα κοντά στο χωριό Τυχερό.

Αξιωματούχοι των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας αποδίδουν τα περιστατικά στην προσπάθεια της Τουρκίας να διατηρήσει την ένταση στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή στόχευση των τουρκικών δυνάμεων είναι να ελέγξουν συγκεκριμένα περάσματα κατά μήκος των ποτάμιων συνόρων, στον Έβρο.

Την Τρίτη την περιοχή επισκέφθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Τουρκική προκλητικότητα στον Έβρο: Δύο περιστατικά με πυροβολισμούς

Newsteam 0 Comments

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι ελληνικές αρχές στον Έβρο καθώς Τούρκοι πυροβόλησαν κατά ριπάς στον αέρα – και μάλιστα δύο φορές – τη νύχτα.

Ειδικότερα, αυξάνεται το επίπεδο της τουρκικής προκλητικότητας στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο με τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας να βρίσκονται σε επιφυλακή για να διαχειριστούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά την κατάσταση.

Έπειτα από το σοβαρό περιστατικό με τους πυροβολισμούς σε βάρος Ελλήνων και Γερμανών, μέρος της αποστολής της Frontex, στον Έβρο, δύο νέα σοβαρά περιστατικά έλαβαν χώρα χθες Πέμπτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες Τούρκοι, μέλη της στρατοχωροφυλακής κινήθηκαν με λέμβο από την τουρκική πλευρά προς την ελληνική στις δέκα παρά είκοσι και άνοιξαν πυρ στον αέρα πυροβολώντας κατά ριπάς. Έπειτα, ένας εκ των δύο επιβαινόντων στη λέμβο εκτόξευσε φωτοβολίδα που προσγειώθηκε στην ελληνική πλευρά.

Αργότερα και συγκεκριμένα στις 12:00 νέα λέμβος κινήθηκε 600 μέτρα βορειότερα και μέλος της τουρκικής στρατοχωροφυλακής άνοιξε εκ νέου πυρ στον αέρα και πάλι κατά ριπάς. Η ελληνική κινητοποίηση υπήρξε άμεση και έχουν αυξηθεί οι περιπολίες τόσο του στρατού όσο και της ΕΛ.ΑΣ.

Πηγή: newpost.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Έβρος, ζωντανά:Τούρκοι πυροβόλησαν κατά ανδρών της Frontex

Newsteam 0 Comments

Στήνουν σκηνικό έντασης ή τουλάχιστον προσπαθούν να το κάνουν οι Τούρκοι στον ΕΒΡΟ.

Σοβαρό επεισόδιο με πυροβολισμό Τούρκων Στρατοφυλάκων εναντίον περιπόλου ανδρών της Frontex στην οποία μετείχε και Έλληνας αστυνομικός, σημειώθηκε χθες το απόγευμα της Τρίτης 28 Απριλίου στην περιοχή του Τυχερού Έβρου.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Evros-news, λίγο μετά τις 7:00 το απόγευμα και ενώ δεν είχε νυχτώσει ακόμα στην περιοχή, δυο Γερμανοί αστυνομικοί της Frontex μαζί με τον Έλληνα συνάδερφο τους, περιπολούσαν σε μία περιοχή δίπλα στον ποταμό Έβρο, η οποία αποτελεί χώρο ευθύνης της ελληνικής πλευράς.

Εκεί εντόπισαν ένα πλωτό της τουρκικής Στρατοφυλακής να κινείται μέσα στο ποτάμι και όταν προσπάθησαν να ελέγξουν σε ποια όρια κινούνταν και μήπως είχε περάσει προς την ελληνική πλευρά, δέχθηκαν έναν πυροβολισμό από την τουρκική πλευρά. Είναι άγνωστο αν ήταν αβολίδωτο ή κανονική σφαίρα, αλλά φρόντισαν και καλύφθηκαν αμέσως.

Όταν επιχείρησαν προσεκτικά να ελέγξουν ακόμα περισσότερο τον χώρο, είδαν τους Τούρκους Στρατοφύλακες να τους σημαδεύουν και πάλι με τα όπλα τους. Δεν υπήρχαν πάντως κοντά τους λαθρομετανάστες, τους οποίους ενδεχομένως να ήθελαν να διευκολύνουν για να περάσουν τον ποταμό Έβρο, όπως συνέβαινε καθημερινά πριν λίγο καιρό.

Η προκλητική και επικίνδυνη αυτή αντίδραση με τον πυροβολισμό έγινε εν ψυχρώ, δείχνοντας ότι οι Τούρκοι εξακολουθούν να προκαλούν. Φυσικά δεν έφυγαν από εκεί αλλά παρέμειναν μέχρι την λήξη της υπηρεσίας τους και αφού τηλεφωνικά ενημέρωσαν για το περιστατικό, ενώ όταν επέστρεψαν από την περιπολία έκαναν λεπτομερή αναφορά στους ανωτέρους τους για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Φυσικά, το θέμα μεταφέρθηκε και ενημερώθηκε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ η αναφορά των Γερμανών της Frontex μεταβιβάστηκε και στα κεντρικά της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Δύναμης που βρίσκονται στην Πολωνία.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Έβρος Ξημερώματα. Τούρκοι πυροβόλησαν κατά Ελληνικής περιπόλου

Newsteam 0 Comments

Έβρος Ξημερώματα. Τούρκοι πυροβόλησαν κατά Ελληνικής περιπόλου

Την τελευταία στιγμή, και χάριν της ψυχραιμίας που επέδειξε η ελληνική πλευρά, αποφεύχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας  6 Απριλίου προς Τρίτη στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου ένοπλη συμπλοκή μεταξύ μιας ελληνικής αστυνομικής περιπόλου και μιας ομάδας ανδρών των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής.

Πρόκειται για ένα περιστατικό το οποίο θα μπορούσε άνετα να λάβει διαστάσεις θερμού επεισοδίου μεταξύ ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων, δεδομένου ότι οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες εμφανίστηκαν να πυροβολούν, και μάλιστα με πυκνά πυρά, όχι μόνο στον αέρα, αλλά και σε ευθεία γραμμή, πολύ κοντά στο σημείο που βρίσκονταν οι Ελληνες αστυνομικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, όλα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 7 Απριλίου, όταν ένα κλιμάκιο Ελλήνων αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, ενώ εκτελούσε περιπολία κοντά στο χωριό Σοφικό, άκουσε πυκνές βολές πυροβόλων όπλων από την πλευρά της Τουρκίας. Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις τρεις και μισή το πρωί και ενόσω οι αστυνομικοί κινούνταν μεταξύ των στρατιωτικών φυλακίων ΕΦ-1 και ΕΦ-2.

Δέκα λεπτά αργότερα οι Τούρκοι επανήλθαν, επιχειρώντας να προκαλέσουν -ευθέως αυτή τη φορά- τους Ελληνες αστυνομικούς. Προχωρώντας σε μία κίνηση που αξιολογήθηκε ως προσπάθεια να εμπλέξουν την ελληνική αστυνομική περίπολο σε απευθείας αντιπαράθεση μαζί τους, τρεις άνδρες της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, έχοντας λάβει θέσεις σε σημείο δίπλα από τον ποταμό Εβρο στη δική τους πλευρά των συνόρων, ξεκίνησαν εκ νέου να πυροβολούν στον αέρα.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, οι βολές ήταν όχι μόνο κατά ριπάς, αλλά και σε πιο χαμηλό ύψος σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Ωστόσο και πάλι οι Ελληνες αστυνομικοί απέφυγαν να απαντήσουν στους Τούρκους, εκτιμώντας, και ορθώς όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ότι ενδεχομένως να πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο συντήρησης της έντασης στην περιοχή.

Λίγη ώρα μετά, περίπου στις 4.15 τα ξημερώματα, οι εκτιμήσεις των Ελλήνων αστυνομικών επιβεβαιώθηκαν. Κατά την αναχώρησή τους από το σημείο, και εντελώς απρόκλητα, ακούστηκαν για τρίτη φορά πυροβολισμοί από την απέναντι πλευρά των συνόρων.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής ήταν ακόμη πιο προκλητικοί, μη διστάζοντας να πυροβολήσουν σε ευθεία γραμμή και σε απόσταση λιγότερο από 100 μέτρα μπροστά από τους Ελληνες αστυνομικούς. Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και οι υπόλοιποι υπηρεσιακοί φορείς και παράγοντες που εμπλέκονται στη φύλαξη των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »