Πατήστε ESC για κλείσιμο

Έβρος - Spoiler - Φωτογραφίες, video

Συναγερμός στον Έβρο: Θερμικές κάμερες, drones και θωρακισμένα τζιπ στα σύνορα

Newsteam 0 Comments

Ενισχύεται η οχύρωση για το ενδεχόμενο νέας εργαλειοποίησης των μεταναστών από την Τουρκία. Τη θωράκιση των χερσαίων συνόρων στον Έβρο επιδιώκουν οι αρχές, που βλέπουν ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες η αύξηση των μεταναστευτικών ροών αγγίζει το 20%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, προετοιμάζονται για το σενάριο ενός νέου κύματος τουρκικών προκλήσεων, που θα εκδηλωθεί με την εργαλειοποίηση των μεταναστών, όπως επιχειρήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Ειδικότερα, όπως αναφέρει  το e-evros για την εξοπλιστική οχύρωση του Έβρου αναμένονται τρία μεγάλα μεγάφωνα, από τα οποία θα εκπέμπονται προειδοποιητικά μηνύματα σε διάφορες γλώσσες, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα εκπομπής ανυπόφορων ήχων σε υψηλή συχνότητα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέσσερα drones θα αναλάβουν την εναέρια παρακολούθηση, 15 θερμικές κάμερες θα τοποθετηθούν για τον εντοπισμό μεταναστευτικών ροών τις νυχτερινές ώρες, ενώ δέκα θωρακισμένα τζιπ και πέντε φουσκωτές βάρκες θα ενισχύσουν τις περιπολίες. Σκέψεις υπάρχουν και για γουρούνες με τέσσερις τροχούς και μοτοσικλέτες. Ιδιαίτερα έμφαση θα δοθεί σε τουλάχιστον τρία σημεία στις Φέρες, στο κτήμα Τσιρόζη, όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή του φράχτη, στον Άρδα ποταμό και στο Τυχερό Έβρου.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Φαντάρος στον Έβρο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο γιός του Πρωθυπουργού

Newsteam 0 Comments

Διάλειμμα από τις σπουδές του στη Βοστώνη, που λόγω κορονοιού γίνονται εξ αποστάσεως σπουδές, θα κάνει ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

 

 

 

Τις επόμενες μέρες ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα «ανέβει» στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Αλεξανδρούπολη για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στο Πυροβολικό.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Σκόνη, φωτιά και ατσάλι στον Έβρο – Δεν περνάει κανείς απο πάνω

Newsteam 0 Comments

Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στον Έβρο. Στα υψώματα απο τον Κιρκά μέχρι την Πλάκα και απο τον Γκιαούραντα μέχρι τα Λάβαρα… οι κάτοικοι κατά καιρούς ακούνε βολές, και βόμβες να σκάνε απο τα γυμνάσια στα πεδία βολής. Αυτόν τον ήχο που κάποιοι βολεμένοι τον ακούν φτιαγμένο μόνο σε ταινίες και με ντόλμπι σαράουντ, εμείς στον Έβρο τον ακούμε όπως είναι. Έντονο και κρυστάλλινο. Είναι κομμάτι της ανατροφής μας. Και ένα μόνιμο ξυπνητήρι, μια θύμηση ότι κρατμάνε θερμοπύλες. Και αυτές είναι πύλες είναι όντως πολύ θερμές για όποιον προσπαθήσει να τις περάσει. 

 

Οι εποχές είναι ζόρικες. Ωστόσο αυτό το αραγές μέτωπο στρατιωτών και γηγενών δεν έσπασε και δεν θα σπάσει ποτέ.

Έτσι και στις δυο τελευταίες ασκήσεις.

 

 

 • Την Τετάρτη 26 Αυγούστου, διεξήχθη στο Πεδίο Ασκήσεων – Βολών ΑΕΤΟΣ στην Αλεξανδρούπολη, η Τακτική Άσκηση  Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) ΕΚΤΟΡΑΣ-20, με προσωπικό και μέσα της 31 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (31 Μ/Κ ΤΑΞ ΚΑΜΙΑ).
 • Την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020, διεξήχθη στο Πεδίο Ασκήσεων – Βολών ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ στα Λάβαρα Έβρου, η Τακτική Άσκηση Μετα? Στρατευμα?των (ΤΑΜΣ) ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΗΣ ΒΙΣΒΙΖΗΣ-20, με προσωπικό και μέσα της 50 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (50 Μ/Κ ΤΑΞ ΑΨΟΣ).

 

 

 

 

Και οι δύο ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την παρουσία του Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ ΘΡΑΚΗ), Αντιστράτηγου Άγγελου Ιλαρίδη.

 

Πάρτε μάτι τα βίντεο. Αξίζει τον κόπο.

 

 

 

 

 

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Κορονοϊός – Αυτός είναι ο δεύτερος μολυσμένος γάμος

Newsteam 0 Comments

Κρούσματα κορονοϊού και σε δεύτερο γάμο, πολιτικό που έγινε στον Έβρο, βρέθηκαν και ήδη έχει προκληθεί αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή.

 

 

 

 

 

 • Τόσο ο γαμπρός, ο οποίος μάλιστα φέρεται να είναι εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, όσο και η νύφη, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό μετά από τεστ που έκαναν.

 

 

 

Ήρθαν σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news από το εξωτερικό, όπου αυτό τον καιρό είναι οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του γαμπρού και η χώρα στην οποία βρισκόταν έχει σημαντικό πρόβλημα με πολλά κρούσματα κορονοϊού.

 

Όσοι πάντως συμμετείχαν στο γάμο έχουν πληροφορηθεί την συγκεκριμένη εξέλιξη και κάποιοι αυτοβούλως πήγαν  και έδωσαν δείγμα προκειμένου να υποβληθούν στο απαραίτητο τεστ και να διαπιστωθεί το μέγεθος διασποράς του ιού. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να ληφθούν μέτρα και για τον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε ο συγκεκριμένος πολιτικός γάμος.

 

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Συμβαίνει ΤΩΡΑ – Σε επιφυλακή όλες οι στρατιωτικές μονάδες στον Έβρο

Newsteam 0 Comments

Η πληροφορία έσκασε πρίν απο λίγο. Τα στελέχη που υπηρετούν στις μονάδες του Έβρου και όχι μόνο ενημερώθηκαν να μεταβούν άμεσα στις μονάδες τους, ενώ όσοι βρίσκονται σε άδεια ειδοποιήθηκαν να είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου μόλις χρειαστεί να επιστρέψουν εκεί που υπηρετούν.

 

 

 

Όλα αυτά προφανώς λόγω της αυξανόμενης προκλητικότητας των Τούρκων στο Αιγαίο. Έχουμε δηλαδή επανάληψη των όσων συνέβησαν και στον Έβρο πριν από λίγο καιρό όταν και πάλι οι ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε επιφυλακή λόγω των τουρκικών προκλήσεων στο Καστελόριζο.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Έβρος, νέες εξελίξεις: Νέος φράχτης 27 χλμ– Στα 5 μέτρα υψώνεται ο παλιός

Newsteam 0 Comments

Σύμφωνα με πληροφορίες την προηγούμενη εβδομάδα από το αρχηγείο της Αστυνομίας εστάλη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε πέντε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

 • Στην πρόσκληση παρατίθενται τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και πλέον ανάδοχος θα ανακηρυχθεί η εταιρεία που θα καταθέσει τη πιο συμφέρουσα προσφορά. Το θέμα απασχόλησε τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον εκτελεστικό διευθυντή του Frontex Φαμπρις Λετζερί, την περασμένη εβδομάδα στον Εβρο.

 

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ, το συνολικό έργο που περιγράφεται στην προκήρυξη χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά την κατασκευή νέου φράχτη συνολικού μήκους 27 χλμ. στην περιοχή των Φερών. Δεν θα είναι συνεχόμενος, όπως ο υφιστάμενος. Τα πρώτα 9 χλμ. θα φτιαχτούν στο Πέταλο Φερών, τα επόμενα 15 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή του Κτήματος Τσιρόζη, ενώ άλλα 2,5 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή Νέα Εγνατία.

 

 

 

 

 • Πρόκειται ουσιαστικά για δυσεπιτήρητα σημεία κατά μήκος της συνοριογραμμής Ελλάδας – Τουρκίας, όπου ο ποταμός Εβρος δεν λειτουργεί ως φυσικό σύνορο καθώς το τουρκικό έδαφος μπαίνει δυτικά του ποταμού.

 

 

 

 

 

 

Το δεύτερο σκέλος της προκήρυξης αφορά τη συντήρηση και την ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη μήκους 12,5 χλμ. που καλύπτει το χερσαίο τμήμα των συνόρων από τον μεθοριακό σταθμό 1 των Καστανιών μέχρι τη Νέα Βύσσα. Ο φράχτης υπέστη φθορές κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης με την Τουρκία, ενώ τα τελευταία 400 μέτρα στη θέση πράσινη πόρτα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς εξαιτίας της κακοκαιρίας. Η ανάδοχος εταιρεία καλείται να ενισχύσει τον φράχτη προσθέτοντας σε όλο το μήκος επιπλέον συρματόπλεγμα ύψους 5 μέτρων αντί για 3,5 που είναι σήμερα. Στο ψηλότερο σημείο θα τοποθετηθεί κονσερτίνα.

 

 

 

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Μελισσοκομείο Έβρου: Διαπραγματεύονται με Άγκυρα την κυριαρχία του!

Newsteam 0 Comments

Την περασμένη Τετάρτη είχαμε άλλη μία επιβεβαίωση (μετά τα 2 ελληνικά διαβήματα)  της τουρκικής εισβολής και κατάληψης σε ελληνικά εδάφη στον Έβρο στην περιοχή Μελισσοκομείο Φερρών , καθώς πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη  ελληνοτουρκική συνάντηση με σκοπό την διαπραγμάτευση για το κυριαρχικό δικαίωμα (σσ. δηλαδή σε ποιον ανήκει) η περιοχή.

Επιτροπές στρατιωτικών, τεχνικών και εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών βρέθηκαν την Τετάρτη 22/7 στα Ύψαλα της Τουρκίας και την Πέμπτη 23/7 στην Αλεξανδρούπολη, την ώρα δηλαδή που ελληνικός και τουρκικός στόλος βρίσκονταν αντιμέτωποι στο Αιγαίο.

Αντικείμενο της τεχνοκρατικού χαρακτήρα συνάντησης ήταν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το θέμα της απεικόνισης της συνοριογραμμής στην τοποθεσία Μελισσοκομείο του ποταμού Έβρου, που πρόσφατα αποτέλεσε σημείο της τουρκικής εισβολής (σσ τα σύνορα έχουν απεικονιστεί εδώ και δεκαετίες).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη των δύο επιτροπών επισκέφθηκαν και το σημείο της εισβολής στο Μελισσοκομείο, αλλά κατά βάσιν οι συζητήσεις έγιναν επί χάρτου και τα αποτελέσματα θα δοθούν στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Τα στελέχη που μετείχαν από την ελληνική πλευρά δεν έγιναν γνωστά.

Αν δεν έγινε τίποτα και οι κινήσεις ήταν σε τουρκικό έδαφος όπως μας ενημέρωνε η κυβέρνηση, ποιος ο λόγος να συναντηθούν οι δύο επιτροπές;

Είναι πρωτοφανές, γελοίο και επικίνδυνο που υπάρχει μία ηγεσία που συζητά για την απεικόνιση των συνόρων τη στιγμή που τα σύνορα έχουν αποσαφηνιστεί και απεικονιστεί εδώ και δεκαετίες.

Ουσιαστικά αυτό που υπάρχει είναι ένοπλη αμφισβήτηση των συνόρων από την Τουρκία και υποχώρηση της ελληνική πλευράς η οποία μπαίνει σε διαπραγματεύσεις παραχώρησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

*Πηγή: pronews.gr

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Έβρος, ζωντανά:Σε πλήρη ετοιμότητα στρατός και Εθνοφυλακή

Newsteam 0 Comments

Εκτός, από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται στο Αιγαίο και παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των Τούρκων, σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί οι Ενοπλες Δυνάμεις και στον Εβρο. Κάτοικοι και στρατιωτικοί βλέπουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, με ανησυχία τις τουρκικές κινήσεις και ο στρατός έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή, έτοιμος να απαντήσει σε κάθε ενέργεια της γειτονικής χώρας. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Οι Ενοπλες Δυνάμεις, πάντοτε, σε οποιαδήποτε κρίση ήταν και είναι έτοιμες να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Ετσι γίνεται και τώρα, αθόρυβα είναι πανέτοιμες, αναφέρει στο OPEN TV ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Παύλος Στεφανίδης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ολα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται μέσα στα στρατόπεδα, έτοιμα να μεταβούν στους χώρους διασποράς εφόσον προκύψει τέτοια διαταγή. Μόλις ακούσαμε για την τουρκική NAVTEX σήμανε συναγερμός στον στρατό και εμείς οι πολίτες είμαστε σε εγρήγορση, σημειώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Φερρών, Αθανάσιος Πεμούσης.  Εφεδροι αξιωματικοί σε ολόκληρη τη Θράκη είναι σε ετοιμότητα. Σίγουρα, παρακολουθούν τις κινήσεις τους και γι’ αυτό υπάρχει ένα θερμό καλοκαίρι, αναφέρει ο πρόεδρος έφεδρων αξιωματικών Κομοτηνής, Θανάσης Τσαρδακλής και προσθέτει: Εδώ στη Θράκη εμείς ως σύνδεσμος αλλά και όλοι οι έφεδροι παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα. 

 

 

Εθνοφύλακες σε όλη τη συνοριογραμμή έχουν ειδοποιηθεί και είναι σε εγρήγορση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανοιχτού Καναλιού. Οπως έκανε πριν από τέσσερις μήνες όταν βοήθησαν στρατό και αστυνομία να απομακρύνουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ωθούμενοι από τουρκικές δυνάμεις επιχείρησαν να μπουν στον Εβρο. Συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή, όπως είμαστε τόσους μήνες και δεν χαλαρώνουμε, αναφέρει ο ταμίας συλλόγου Ψαράδων Αινήσιου Δέλτα.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Στα κόκκινα οι Ένοπλες δυνάμεις. Οι ανακλήσεις αδειών και η μερική επιστράτευση

Newsteam 0 Comments

Την ώρα που ένα τεράστιο Αμερικανικό μεταγωγικό έχει δέσει στην Αλεξανδρούπολη και μεταφέρει 3000 Αμερικανούς και 800 οχήματα με τελικό προορισμό της Ρουμανία, στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις επικρατεί αναβρασμός. Κι αυτό διότι η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα με NAVTEX σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο, μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα απαντά με επιφυλακή στις Ένοπλες Δυνάμεις και απόπλου του Στόλου μας σε θέσεις εμπλοκήςσε όλο το Αιγαίο.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice συναγερμός έχει δοθεί σε όλες τις περιοχές των συνόρων από τον Έβρο έως και το Καστελόριζο, ενώ ανακαλούνται και άδειες. Πληροφορίες που κάνουν λόγο ακόμα και για μερική επιστράτευση δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, αν και περιλαμβάνονται στα σχέδια. Το βέβαιο είναι ότι ο ελληνικός στόλος εσπευσμένα βγαίνει σε όλο το Αιγαίο.

 

Η Τουρκία ανακοίνωσε σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο από το ORUÇ REİS δεσμεύοντας περιοχές ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

EKTAKTO: Ξαφνική επιφυλακή στις στρατιωτικές μονάδες του Έβρου – Άσκηση ή κάτι άλλο;

Newsteam 0 Comments

Σε ξαφνική επιφυλακή τίθενται σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στο Evros-news από διάφορα σημεία του Έβρου, οι στρατιωτικές μονάδες του νομού.

 

 

 • Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακαλούνται άδειες, στρατιωτικοί κλήθηκαν να μπουν στις μονάδες τους και ουδείς γνωρίζει αν πρόκειται για κάποια άσκηση ετοιμότητας ή συμβαίνει κάτι άλλο. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες πως και στα νησιά συμβαίνει κάτι παρόμοιο.

 

 

 

 

Ουδείς γνωρίζει αν αφορά την πρόθεση της Τουρκίας να βγάλει γεωτρύπανο για να κάνει έρευνες στην περιοχή της Κρήτης ή αν χτυπήσει στην Σύρτη της Λιβύης και επειδή η Αίγυπτος προανήγγειλε ένοπλη αντίδραση, κρίθηκε σκόπιμο να υπάρχει ετοιμότητα και των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Πληροφορίες από nassosblog

Διάβασε το »

Σύλληψη για καλλιέργεια κάνναβης σε Θάσο και Έβρο

Newsteam 0 Comments

Συνελήφθησαν στους νομούς Καβάλας και Έβρου, στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, δύο ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν ξεχωριστές δικογραφίες για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, στη Θάσο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, συνελήφθη ο ένας ημεδαπός, διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • ένα φυτό κάνναβης, ύψους 98 εκατοστών
 • έξι κλώνοι κάνναβης σε κατάσταση αποξήρανσης
 • 33 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης
 • μικροποσότητα κάνναβης αναμεμειγμένη με καπνό
 • ένας τρίφτης
 • δύο ζυγαριές ακριβείας

Στη δεύτερη περίπτωση, σε χωριό του Έβρου, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης, συνέλαβαν τον δεύτερο ημεδαπό, διότι τον εντόπισαν να καλλιεργεί φυτά κάνναβης και να κατέχει ναρκωτικά. Συγκεκριμένα, σε έρευνα που πραγματοποίησαν με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου στην οικία του και σε παρακείμενους χώρους, εντόπισαν και κατέσχεσαν:

 • δεκατέσσερα φυτά κάνναβης, ύψους από 5 εκατοστά έως 1,90 μέτρα
 • έναν αποξηραμένο κλώνο κάνναβης, βάρους 12,7 γραμμαρίων
 • τέσσερις σπόρους κάνναβης
 • μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης
 • ειδικό εξοπλισμό για την ανάπτυξη των φυτών (ανακλαστήρας, λαμπτήρες, ανεμιστήρας κ.α.).

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενήργησαν το Αστυνομικό Τμήμα Θάσου και η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης.

 

Πηγή: inkomotini.news

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Έβρος: Διπλασιάστηκαν οι μεταναστευτικές ροές

Newsteam 0 Comments

H Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας κλειδώσει σιδερόφραχτα τα σύνορα των χωρών της για πρόσφυγες και μετανάστες, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε σάκο του μποξ της Τουρκίας, σε αποθήκη ψυχών και σε χώρα-ανάχωμα για την προστασία του ευρωπαϊκού Βορρά από ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Η Ελλάδα αντί να ξεσηκωθεί απέναντι σε αυτή τη σαδιστική πολιτική, την υπομένει αγόγγυστα και όσο τη υπομένει, για να έχει, υποτίθεται, κάποια ανταλλάγματα τόσο έρχονται βροχή οι σφαλιάρες από τις Βρυξέλλες.

Διπλασιασμός των μεταναστευτικών ροών καταγράφηκε την Τρίτη στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο, με τη μεγαλύτερη πίεση να παρατηρείται τις βραδινές ώρες σε Τυχερό και Φέρες, όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή.

Σε διάστημα 24 ωρών, απετράπη η είσοδος σε περισσότερους από 400 πρόσφυγες και μετανάστες.

Πρόκειται για ποσοστιαία μεταβολή που αγγίζει το 100% καθώς οι αποτροπές τις προηγούμενες ημέρες κυμαίνονταν μεταξύ 200 – 250.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι περισσότεροι από τους μετανάστες που κατάφεραν να φτάσουν στα σύνορα έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους από την Κωνσταντινούπολη.

Αξιολογούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ομάδες 500 -1.000 ατόμων μετακινούνται και νοτιότερα, προς τις παράκτιες περιοχές της Τουρκίας.

Αντίστοιχη ανησυχία υπάρχει και στο Λιμενικό. Στελέχη του αποκάλυψαν στην Καθημερινή, ότι τις τελευταίες δύο ημέρες βρίσκονται σε επιφυλακή έπειτα από πληροφορίες για μετακίνηση σημαντικού αριθμού μεταναστών προς τις ακτές της Τουρκίας, απέναντι από τη Λέσβο, την Κω, το Φαρμακονήσι και αλλού.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Πόλεμος το βράδυ στον ΈΒΡΟ. Προσπάθησαν να περάσουν 400 λαθροεισβολείς…αλλά

Newsteam 0 Comments

Ξεκίνησε σιγά σιγά το νέο σχέδιο του Ερντογάν για αποσταθεροποίηση των Ελληνικών και Ευρωπαϊκων συνόρων με το τελευταίο 24ωρο να παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα απο την απέναντι μεριά του Έβρου. Σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφηκε μόνο τις τέλευταίες ώρες διπλασιασμός των μεταναστευτικών ροών στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Εβρο, με τη μεγαλύτερη πίεση να παρατηρείται τις βραδινές ώρες σε Τυχερό και Φέρες.

 

 

 

Σε διάστημα 24 ωρών, οι αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν την είσοδο σε περισσότερους από 400 παράτυπους μετανάστες. Πρόκειται για ποσοστιαία μεταβολή που αγγίζει το 100% καθώς οι αποτροπές τις προηγούμενες ημέρες κυμαίνονταν μεταξύ 200-250. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι περισσότεροι από τους μετανάστες που κατάφεραν να φτάσουν στα σύνορα είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από την Κωνσταντινούπολη. Αξιολογούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ομάδες 500-1.000 ατόμων μετακινούνται και νοτιότερα, προς τις παράκτιες περιοχές της Τουρκίας.

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Έβρος: Αστυνομικοί γάζωσαν τζιπ και τραυμάτισαν πρόσφυγες. Ποινική δίωξη

Newsteam 0 Comments

Ένα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο στην περιοχή του Σουφλίου στον Έβρο, όταν αστυνομικοί κατά τη διάρκεια καταδίωξης άνοιξαν πυρ εναντίον ενός τζιπ που διακινούσε πρόσφυγες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Τvxs.gr, ένας άνδρας της ΕΛ.ΑΣ. γάζωσε, αδειάζοντας δύο γεμιστήρες, το όχημα που προπορευόταν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν  δύο άτομα, μεταξύ τους μια γυναίκα σοβαρά. Υπολογίζεται ότι περίπου 10 άτομα μετέφερε ο αλλοδαπός διακινητής, ο οποίος είχε αρνηθεί να σταματήσει σε σήμα των αστυνομικών και επιχείρησε να διαφύγει όταν ακινητοποιήθηκε, πλην όμως συνελήφθη.

Οι δύο τραυματίες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, ενώ από την Εισαγγελία Ορεστιάδας έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος δύο αστυνομικών, που αντί να επιχειρήσουν ακινητοποίηση του οχήματος πυροβολώντας στα λάστιχα, πυροβόλησαν ανθρώπους και αναμένεται να απολογηθούν.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η ΕΛ.ΑΣ. που ανακοινώνει όλα τα περιστατικά διακίνησης στην ευρύτερη περιοχή, δεν ανακοίνωσε το παραμικρό και φαίνεται πως το περιστατικό επιχειρήθηκε να αποσιωπηθεί.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Ένταξη του Έβρου και της Σαμοθράκης στο Πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού

Newsteam 0 Comments

Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις και διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και με τη διοίκηση του ΟΑΕΔ πετύχαμε να ενταχθεί και ο Έβρος και η Σαμοθράκη βεβαίως, στις ειδικές ευνοϊκές ρυθμίσεις του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού.

Η παραπάνω εξέλιξη θα έχει θετική επίδραση τόσο για τις τουριστικές επιχειρήσεις του τόπου μας όσο και για την τοπική οικονομία συνολικά καθώς:

 • Ο Έβρος στο σύνολο του πριμοδοτείται με διπλάσιες διανυκτερεύσεις σε σχέση με του υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας (10 διανυκτερεύσεις, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή).
 • Αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων του προγράμματος από 140.000 σε 300.000 γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επισκεπτών στον Έβρο.
 • Προβλέπεται ειδική πρόνοια για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους δικαιούχους του προγράμματος, κάνοντας έτσι ευκολότερη την πρόσβαση στο νησί της Σαμοθράκης.
 • Επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος με την παράταση έως τον Οκτώβριο του υφιστάμενου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.
 • Μειώνεται η υποχρεωτική διαθεσιμότητα των κλινών το καλοκαίρι και τις εορτές στο 25%.

Βασικό μας μέλημα πλέον θα πρέπει να είναι η προβολή της μοναδικότητας του τόπου μας, και η καλύτερη εκμετάλλευση της συγκυρίας έτσι ώστε να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

 

Πηγή: evros24.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Επεισοδιακή καταδίωξη διακινητή μεταναστών – Τραυματίστηκαν δυο άτομα

Newsteam 0 Comments

Σκηνές που θύμιζαν αστυνομική ταινία, εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στον Έβρο, κατά την προσπάθεια αστυνομικών να συλλάβουν διακινητή αλλοδαπών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία, πλήρωμα αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεταξάδων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας που επέβαινε σε περιπολικό, έκανε σήμα στάσης σε αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου ωστόσο δεν υπάκουσε.

Αντίθετα, ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να διαφύγει, ενώ στην προσπάθειά του αυτή, επιχείρησε να εμβολίσει το περιπολικό και έκανε επικίνδυνους ελιγμούς.

Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία ο ένας από τους αστυνομικούς πυροβόλησε αρχικά στον αέρα και στη συνέχεια στο καταδιωκόμενο όχημα, προκειμένου εκείνο να ακινητοποιηθεί.

Τελικά το όχημα ακινητοποιήθηκε σε δασικό δρόμο και οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τον οδηγό του ΙΧ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, κατά τον έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί στο εσωτερικό του οχήματος, διαπίστωσαν ότι μετέφερε 13 μη νόμιμους μετανάστες,

Μάλιστα σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, δύο από αυτούς είχαν τραυματισθεί ελαφρά στο γλουτό και στο μηρό προφανώς από τους πυροβολισμούς.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

Για τον τραυματισμό των αλλοδαπών σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος των δύο εμπλεκόμενων αστυνομικών.

Την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Διδυμοτείχου.

Πηγή: thraki.com.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 • Αισιόδοξα νέα για τη σχολή Νοσηλευτικής

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Φρικτό δυστύχημα στον Έβρο- Τρένο διαμέλισε 25χρονο

Newsteam 0 Comments

Αμαξοστοιχία παρέσυρε και σκότωσε 25χρονο στο Τυχερό ‘Εβρου

Την 5-6-2020 και ώρα 09.40, επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, στο ύψος του Τυχερού, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα 25χρονο αλλοδαπό.

Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως το σώμα του άτυχου νεαρού διαμελίστηκε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες από evros-news

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Πρόεδρος Ένωσης Συνοριοφυλάκων: Βλέπουμε αρκετά μεγάλη ροή μεταναστών στον Έβρο

Newsteam 0 Comments

Βλέπουμε μια αρκετά μεγάλη ροή σε γκρουπ η οποία όπως φαίνεται είναι διαχειρίσιμη γιατί ήδη έχουμε αυξήσει τις δυνάμεις μας μετά και τους 400 που ήρθαν με απόσπαση την περασμένη βδομάδα. Έτσι, οι περιπολίες είναι πολλές, αναφέρει ο Πρόεδρος Ένωσης Συνοριοφυλάκων, κ. Π. Χαρέλας.

Φαίνεται ότι η Τουρκία θέλει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά μας. Τα τουρκικά ΜΜΕ παίζουν τους αριθμούς 6000 και παραπάνω, ότι μαζεύονται στα σύνορα κλπ, είπε επίσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξηγεί αναλυτικότερα βλέπουμε στην παραποτάμια περιοχή απέναντι γκρουπάκια τα οποία κινούνται και άλλα προσπαθούν να περάσουν τον ποταμό και να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος.

Οι αποτροπές από την δική μας πλευρά είναι συνεχείς ενώ βλέπουμε ότι γενικότερα συγκεντρώνονται από την απέναντι πλευρά όχι σε βαθμό που να μας προκαλούν μια ιδιαίτερη ανησυχία, τουλάχιστον δικές μας δυνάμεις.

Παράλληλα συμπληρώνει πως φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει από την απέναντι πλευρά μια κινητικότητα. Εμείς είμαστε σε ετοιμότητα. Ωστόσο όπως σημειώνει να μην ενδίδουμε στην προπαγάνδα των τουρκικών μέσων σε σχέση με το πόσοι μαζεύονται κλπ.

Σε σχέση με τις περιοχές που ασκείται πίεση αυτή την φορά, ο ίδιος υπογραμμίζει πως σε γενικές γραμμές συμβαίνει στα ίδια κομμάτια περίπου από εκεί που υπάρχει πρόσβαση τουλάχιστον από την μεριά της Τουρκίας να περάσουν.

Πηγή: thestival.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Έβρος, ζωντανά: Σε γενική επιφυλακή στρατός και αστυνομία. Τι συμβαίνει;

Newsteam 0 Comments

Σύμφωνα με πληροφορίες, από νωρίς το απόγευμα έχει παρατηρηθεί έντονη δραστηριότητα πολύ κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με τη συγκέντρωση μεταναστών και δυνάμεων του Τουρκικού Στρατού και της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής.

 

 

Το σκηνικό που είχε στηθεί στον Έβρο και δοκίμασε τις αντοχές της χώρας μας, με Ένοπλες Δυνάμειςκαι Σώματα Ασφαλείας να αποτρέπουν την εισβολή χιλιάδων αλλοδαπών σε ελληνικό έδαφος, είναι έτοιμο να επαναληφθεί. Μόνο που αυτή τη φορά, οι επίδοξοι εισβολείς θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο το έμψυχο δυναμικό που εγγυάται την ακεραιότητα της Πατρίδας μας, αλλά και έναν Έβρο οχυρωμένο με έργα που εκτελέστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Θα δώσουν επίσης μία ακόμα απάντηση στην Τουρκία …εσωτερικού και στους διανομείς ψευδών ειδήσεων που σαν στόχο έχουν να πλήξουν το κύρος των ΕΔ, δημοσιεύοντας κατά φαντασίαν ειδήσεις και αποκαλύψεις.

Οι πληροφορίες του defenseline που έχουμε καταφέρει να συλλέξουμε μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, θέλουν Μονάδες του Ελληνικού Στρατού να έχουν τεθεί από το απόγευμα σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να αντιδράσουν ανάλογα με τις εξελίξεις που αναμένονται να είναι ραγδαίες τις επόμενες ώρες. Και αυτό γιατί τα στοιχεία που έρχονται συνεχώς από την απέναντι πλευρά, μιλούν για συγκέντρωση χιλιάδων μεταναστών αλλά και Τούρκων στρατιωτών και στρατοχωροφυλάκων

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Κορονοϊός, νέες εξελίξεις: Συνοριοφύλακας στον Έβρο βρέθηκε θετικός στον ιό

Newsteam 0 Comments

Συναγερμός τις τελευταίες ώρες στις δυνάμεις φύλαξης στα σύνορα του Έβρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές συνοριοφύλακας θετικός στον κορονοϊό, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών του.

 

 

Συνάδελφοί του ζητούν να υποβληθούν σε τεστ ώστε να διαπιστωθεί εάν νοσούν. Η είδηση έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στους συνοριοφύλακες αλλά και στον στρατό και την αστυνομία, μιας και μέλη τους βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με μονάδες συνοριοφυλάκων καθημερινά.

 

(πληροφορίες από το nassosblog)

Διάβασε το »

Ανεβαίνουν… πίστα οι τουρκικές προκλήσεις

Newsteam 0 Comments

Ίσως δεν είναι μετρήσιμο το πόσο αποκαρδιωτικό είναι να προσπαθείς να είσαι καλός γείτονας σε μια κακή γειτονιά, όπως υποστήριζε ένας παλιός Αμερικανός σκηνοθέτης. Είναι όμως σίγουρα εξουθενωτικό και επικίνδυνο να παραμένεις διαρκώς με το όπλο παρά πόδα αλλά και ψύχραιμος επειδή ο Τούρκος γείτονάς σου τελεί σε κατάσταση μόνιμης νευρικής κρίσης.
Του Νίκου Τσαγκατάκη
Το ταλέντο της να ξεπερνά κάθε φορά τον προκλητικό εαυτό της με ακόμη μία μεγαλύτερη πρόκληση επιβεβαιώνει συνεχώς η Άγκυρα, με την Ελλάδα να αναγκάζεται να βρίσκεται σε διακριτική μεν αλλά παρατεταμένη επιφυλακή, προκειμένου να προλάβει κάθε πιθανή αποκοτιά του καθεστώτος Ερντογάν. Μάλιστα, αντί να γεμίζει το ποτήρι της αισιοδοξίας ότι οι γείτονες θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στις ράγες της λογικής, το ποτήρι αδειάζει όλο και περισσότερο αφού το σκηνικό στην άλλη πλευρά του Αιγαίου γίνεται εκρηκτικό από διάφορους παράγοντες.
Συγκεκριμένα, στο ήδη προβληματικό παζλ που στήνεται στην Τουρκία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και συνεπαγωγικά της σημαντικά κλυδωνιζόμενης τουρκικής οικονομίας, έρχονται να προστεθούν ακόμη δύο απρόβλεπτες ψηφίδες αποσταθεροποίησης.
Η μία είναι αυτή που αφορά τις αποκαλύψεις για την υγεία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (σ.σ. φέρεται να έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης καρκινικού όγκου στο παχύ έντερο, αλλά και να πάσχει και από επιληψία).
Η δεύτερη ψηφίδα αφορά τις κινήσεις που καλείται να κάνει άμεσα ο Ερντογάν για να αλλάξει την εσωτερική πολιτική ατζέντα, με πρώτη την κάθοδο στους Τούρκους ψηφοφόρους με εξορμήσεις και περιοδείες αλλά και ριζική αναδόμηση –όπως εικάζεται– της κυβέρνησής του.
Κάτω από αυτές τις οικονομικο-πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, είναι απολύτως βέβαιο ότι παράγεται ένα ατμός που κατά την πάγια διαχρονική τακτική της τουρκικής διπλωματίας θα διοχετευτεί (σ.σ. ελάχιστοι πιστεύουν πως όχι) εκτός συνόρων, με πρώτη υποψήφια να τον… λουστεί την Ελλάδα.
Ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων
Αν κάτι ενισχύει τις ελληνικές ανησυχίες και την αντίστοιχη επιφυλακή είναι ότι το προκλητικό σουλάτσο των Τούρκων δεν περιορίζεται πλέον στα νερά και τον αέρα του Αιγαίου. Το νέο θέατρο των προκλήσεών τους τα γεράκια της Άγκυρας το στήνουν στον Έβρο, εκεί δηλαδή που στα τέλη του Φλεβάρη έκαναν το ντεμπούτο των υβριδικών επιθέσεών τους κατά της Ελλάδας.
Χαρακτηριστικά της ποιοτικής αναβάθμισης των τουρκικών προκλήσεων είναι τα λόγια του ναυάρχου ε.α. και πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι τον τελευταίο καιρό οι παραβιάσεις των γειτόνων όχι απλώς έχουν πληθύνει ποσοτικά, αλλά έχουν ανέβει επίπεδο ποιοτικά. Όπως εξηγεί ο έμπειρος στρατιωτικός, δεν έχει η Ελλάδα ξαναντιμετωπίσει τόσες πολλές υπερπτήσεις πάνω από κύρια νησιά και από σαφές ελληνικό έδαφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις του ναυάρχου Αποστολάκη έρχονται σε μία στιγμή –και εξ αυτού επιβεβαιώνονται– που η Άγκυρα προσπάθησε να παίξει ένα βρώμικο παιχνίδι προκλήσεων στην ακριτική περιοχή του Έβρου, διαστρεβλώνοντας στα όρια της προβοκάτσιας το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να θωρακίσει το εθνικό έδαφός της με την ανέγερση φράχτη.
Ανεξαρτήτως του εμπρηστικού δημοσιεύματος της βρετανικής σκανδαλοθηρικής εφημερίδας SUN ότι οι Τούρκοι εισέβαλαν σε ελληνικό έδαφος και τις εν συνεχεία ανορθογραφίες στις οποίες υπέπεσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, είναι σαφές από όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ότι ουδέποτε υπήρξε κατάληψη εθνικού χώρου από Τούρκους.
Αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη είναι ότι η χώρα μας ξεκίνησε στην περιοχή των Φερών Έβρου τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες (βλ. μετρήσεις και αποψιλώσεις), προκειμένου να επεκταθεί ο εντός της ελληνικής επικράτειας φράχτης, με την Άγκυρα να οσμίζεται ευκαιρία για πόλεμο νεύρων και να ζητάει επισήμως να ενημερωθεί για τις συντεταγμένες της κατασκευής του φράχτη, παίζοντας ταυτόχρονα και με την… άτακτη κοίτη του ποταμού που αφήνει εκατέρωθεν κενά σε περιόδους ανομβρίας.
Έσω έτοιμοι
Το γεγονός ότι στον Έβρο παίχτηκε τις προηγούμενες ημέρες ένα θέατρο του παραλόγου ώστε να αποσυντονιστεί η Ελλάδα, δεν αναιρεί την επικινδυνότητα του σκωτσέζικου ντους στο οποίο υποβάλλει τη χώρα μας η τουρκική στρατηγική των συνεχών προκλήσεων. Το έχουν, άλλωστε, παραδεχτεί ανοιχτά αρκετοί Τούρκοι επίσημοι ότι μόλις σβήσει η πανδημία του κορωνοϊού και υποχωρήσει ο μεγάλος υγειονομικός κίνδυνος, οι μετανάστες και πρόσφυγες –ορίτζιναλ και… fake– δεν θα εμποδιστούν από την Άγκυρα να συγκεντρωθούν εκ νέου στα σύνορα με την Ελλάδα και να εκβιάσουν την είσοδό τους στην Ευρώπη.

Αυτός είναι και ο λόγος που το πρωί της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε στο Μαξίμου τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ενώ στη συνέχεια έπιασαν δουλειά οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Συγκεκριμένα, από την λεωφόρο Κατεχάκη δόθηκε το πράσινο φως να μπει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο σφραγίσματος του Έβρου, το οποίο μεταφράζεται σε σημαντική ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην ελληνοτουρκική μεθόριο με συνολικά 400 αστυνομικούς, οι οποίοι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην επόμενη τουρκική… μπαμπεσιά!!!
Είναι αρκετό αυτό; Τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα ξέρει και έχει τους τρόπους να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της, προστατεύοντας όχι μόνο τα δικά της σύνορα αλλά και αυτά της Ευρώπης.
Άλλωστε, η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από το να προτάξει το ετοιμοπόλεμο της αποτρεπτικής της δύναμης, αφού οι παραινέσεις εταίρων και συμμάχων για σύνεση –όπως η πρόσφατη δήλωση συμπαράστασης του Αμερικανικού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ– είναι ιδανικές για τσάι και συμπάθια, αλλά όχι ικανές να νουθετήσουν τον νταή της γειτονιάς…

Διάβασε το »

Σχετικά με την οριογραμμή των ανατολικών χερσαίων-θαλάσσιων συνόρων χώρα μαςς-Τουρκίας στον Έβρο

Newsteam 0 Comments

Η κατάληψη εθνικού εδάφους στη περιοχή της εκβολής του Έβρου από τη στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας, συνιστά ένα πολυδιάστατο εθνικό πρόβλημα προσβολής  της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας, όπως και το από 11-5-2020 τουρκικό διάβημα περί μεταβολής της κοίτης του ποταμού Έβρου από το 1926, που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή τη περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες, που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες και περί δημιουργίας  θεμάτων για συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών καθώς και ότι δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορα μας.

Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για συζήτηση με την Τουρκία σχετικά με τις τυχόν μεταγενέστερες του 1926 μετατοπίσεις του ρου του ποταμού Έβρου. Αντίθετα, εάν η  ελληνική κυβέρνηση τελικά αποδεχθεί την πιο πάνω διεκδίκηση της τουρκικής κυβέρνησης, τότε ενεργεί αντίθετα προς τις σχετικές συμβατικές δεσμεύσεις της Ελλάδας με συνέπειες την αναθεώρηση διεθνών δεσμευτικών συμβατικών διατάξεων, δηλαδή της  πολυμερούς Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης 1923 σχετικά με το συμβατικά καθορισμένο φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πού είναι ο ρους του ποταμού Έβρου, του Πρωτόκολλου των Αθηνών της 3-11-1926 σχετικά με την οριστική οριοθέτηση της συνοριακής γραμμής από τη θέση  ρου του ποταμού το 1926 ανεξάρτητα των τυχόν μεταγενεστέρων μετατοπίσεων του, που απεικονίστηκε σε χάρτη του 1926, και των αποφάσεων της Μικτής Επιτροπής οριοθετήσεως.
βλ. άρθρα 2 παρ.2,5,6,25,26 της Συνθήκης Λωζάννης 1923, Επιτροπή Διαχαράξεως Ελληνο-Τουρκικών Συνόρων, Πρωτόκολλον Συμπερασμάτων της Επιτροπής της 3ης Νοεμβρίου 1926, σ.16.

Επίσης η πιο πάνω ελληνική πολιτική θα έχει πρόσθετες συνέπειες, όπως την απώλεια εθνικού εδάφους, μείωση της έκτασης ξηράς και των εσωτερικών υδάτων, και την υιοθέτηση νέων γραμμών βάσης για την χάραξη του εσωτερικού ορίου και τη μέτρηση του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης καθώς και των υπολοίπων θαλασσίων ζωνών.

Ειδικότερα:

 1. Ισχύον καθεστώς

Είναι γνωστό ή θα πρέπει να γνωρίζουν ο κ. Πρωθυπουργός και ο κ. Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας, εφόσον το γνωρίζουν αρκετά χρόνια οι εμπειρογνώμονες του ΥΠΕΞ και οι επιστήμονες του Δικαίου της Θάλασσας, ότι η Τουρκία, τουλάχιστον από το 1998, αμφισβητεί την οριοθέτηση του Πρωτοκόλλου του 1926 στον ρου του ποταμού Έβρου και έχουν εκφρασθεί επιφυλάξεις με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα (βλ. Α.Κurumahmut,1998,σ.109), με την αιτιολογία ότι το Πρωτόκολλο του 1926 δεν προσδιορίζει με γεωγραφικές συντεταγμένες την ακριβή θέση του σημείου κατάληξης του ποτάμιου συνόρου στη θάλασσαενώ αναφέρεται στην περίπου νοτιοδυτική κατεύθυνση της προέκτασης της οριοθετικής γραμμής στη θάλασσαβλ. Αναστασία Στρατή, Δίκαιο της Θάλασσας, σ. 82-83.

Η Μικτή Επιτροπή Οριοθέτησης, που συγκροτήθηκε από έναν εκπρόσωπο της Ελλάδας, έναν εκπρόσωπο της Τουρκίας και έναν πρόεδρο-εκπρόσωπο τρίτης Δύναμης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του Τμήματος Α Εδαφικοί Όροι της πολυμερούς Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης της 24ης Ιουλίου του 1923, είχε εντολή από τα συμβαλλόμενα μέρη να χαράξη επί του εδάφους τα εν τω άρθρω 2 εδ.2 περιγραφόμενα σύνοραβλ. Συνθήκη Λωζάνης 1923.

Οι διατάξεις του άρθρου 2 (2) ορίζουν τα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδος επί λέξει: Από του Ευξείνου Πόντου προς το Αιγαίον τα σύνορα της Τουρκίας ορίζονται (όρα χάρτη υπ.αριθ.1) μετά της Ελλάδος εκείθεν μέχρι της συμβολής Άρδα και του Έβρου, ρους του ΈβρουΕκείθεν μέχρι του Αιγαίου ο ρούς του Έβρου.

Το Πρωτόκολλο των Αθηνών της 3-11-1926 περιλαμβάνει την απόφαση της Μικτής Επιτροπής Οριοθέτησης: όσον αφορά τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, στη περιοχή της εκβολής του Έβρου, επεκτείνει τη συνοριακή γραμμή, δηλαδή τη μέση γραμμή του Έβρου ή του κυρίως βραχίονος αυτού σε απόσταση 3 ναυτικών μιλίων από τη ξηράβλ. Α. Στρατή, Δίκαιο της Θάλασσας, σ. 81.

Επίσης η παραπάνω Μικτή Επιτροπή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 της παραπάνω Συνθήκης Ειρήνης, επέλεξε να αποφασίσει ότι η συνοριακή γραμμή που χαράχθηκε, θα καθορισθεί οριστικά σύμφωνα με τη θέση του ρου του ποταμού Εβρου, δηλαδή την κατάσταση της κοίτης του ποταμού Έβρου πού υπήρχε κατά το χρόνο της οριοθέτησης, το 1926. βλ. ό.π. Α. Στρατή σ.81.

Αυτή η  Επιτροπή, κατά τις διατάξεις του  άρθρου 6 της Συνθήκης της Λωζάνης 1923, είχε τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει διαφορετικά, όπως ρητά περιλαμβάνουν οι διατάξεις του άρθρου 6. Δηλαδή να αποφασίσει ότι η συνοριακή γραμμή που θα χαραχθεί, θα ακολουθήσει τις ενδεχόμενες μετατοπίσεις του ρου-κοίτης του ποταμού Έβρου από την κατάστασή του, που αυτή προσδιορίσθηκε από την παραπάνω Επιτροπή κατά το χρόνο της χάραξης.

Η διακριτική ευχέρεια της Μικτής Επιτροπής οριοθέτησης, προβλέπεται ρητά στις διατάξεις του άρθρου εφόσον επί λέξει περιλαμβάνουν ότι έχει δικαίωμα να καθορίσει ειδικώτερον, εάν η συνοριακή γραμμή θα ακολουθήσει, εις τας ενδεχομένας αυτής μετατοπίσεις, τον ούτω προσδιορισθέντα ρούν, ή εάν θα καθορισθεί οριστικώς εκ της θέσεως του ρού… κατά την έναρξιν ισχύος της παρούσης Συνθήκης.

Συνεπώς δεν είναι βάσιμο το επιχείρημα ότι πρέπει σήμερα να ληφθούν υπόψη οι φυσικές μετατοπίσεις της κοίτης του ποταμού, εφόσον τα συμμετέχοντα κράτη στη Μικτή Επιτροπή, Ελλάδα και Τουρκία, γνώριζαν ότι θα υπάρχουν μετατοπίσεις του ρου του ποταμού, είχαν τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσουν ότι η συνοριογραμμή θα ακολουθήσει τις μεταγενέστερες μετατοπίσεις της κοίτης του ποταμού και δεν επέλεξαν αυτήν τη λύση. Αλλά συμφώνησαν και αποφάσισαν Ελλάδα – Τουρκία – Πρόεδρος, ότι οι μεταγενέστερες μετατοπίσεις του προσδιορισθέντος απ’ αυτά τα κράτη ρου-κοίτης δεν επηρεάζουν τη χαραχθείσα συνοριογραμμή. Αυτή η απόφαση είναι υποχρεωτική για Ελλάδα και Τουρκία διότι ρητά προβλέπεται ότι οι αποφάσεις της παραπάνω Επιτροπής θα ώσιν υποχρεωτικαί δια τα ενδιαφερόμενα Μέρη. βλ Επιτροπή Διαχαράξεως Ελληνο-Τουρκικών Συνόρων, Πρωτόκολλον Συμπερασμάτων  της Επιτροπής της 3ης Νοεμβρίου 1926, σ.16.

Το Τμήμα Γ΄ του Πρωτοκόλλου των Αθηνών της 3-11-1926 ορίζει ότι εν συνεχεία η οριοθετική γραμμή ακολουθεί την διάμεσον γραμμή του διαύλου ναυσιπλοΐας μέχρι του σημείου όπου η γραμμή αυτή τέμνει, ήτις συνδέει τας δυτικάς άκρας των σταθερών οχθών (το σημείον τούτο επισημαίνεται επί του Χάρτου δι’ αστέρος). Από του τελευταίου τούτου σημείου η οριοθετική γραμμή καθορίζεται δια προεκτάσεως της διαμέσου γραμμής του διαύλου ναυσιπλοΐας προς κατεύθυνσιν νοτιοδυτική περίπου επί αποστάσεως 3 ναυτικών μιλίων (1 μίλλιον ισούται προς 1609,31μ). βλ. Επιτροπή Διαχαράξεως Ελληνο-Τουρκικών Συνόρων, Πρωτόκολλον  Συμπερασμάτων της Επιτροπής της 3ης Νοεμβρίου 1926, σ.16, Α. Στρατή ο.π.

Υποστηρίζεται ότι ο λόγος για τον οποίο το Πρωτόκολλο αναφέρεται στην περίπου νοτιοδυτική κατεύθυνση της οριοθετικής γραμμής, είναι ότι η κατεύθυνση της γραμμής αντιστοιχεί στις 234 μοίρες ενώ γεωγραφικά η νοτιοδυτική κατεύθυνση είναι στις 225 μοίρες. Όσον αφορά τις διαφοροποιήσεις, που παρουσιάζονται στην απεικόνιση της γραμμής, ανάλογα με ποιο τμήμα του χερσαίου συνόρου προβάλλεται στη θάλασσα (σημ. η οριοθετική  γραμμή στη περιοχή του Έβρου είναι τεθλασμένη γραμμή) δεν είναι σημαντικές ενώ σε κάθε περίπτωση η γραμμή του 1926 αποτελεί το συμφωνηθέν σύνορο ανεξάρτητα από τις μετατοπίσεις. βλ. ο.π. Α. Στρατή, σ.82.

 1. Κτήση ελληνικού εδάφους από Τουρκία

Είναι γνωστό ότι στο διεθνές δίκαιο, οι νομικοί εδαφικοί τίτλοι θεμελιώνουν τη νομική ικανότητα του κράτους να ασκεί κυριαρχία σε ορισμένο έδαφος. Όμως ακόμη υφίσταται ο ισχύων κατά το παρελθόν, μεταξύ των τρόπων κτήσεως εδάφους, που είναι οι γεωφυσικές μεταβολές. Οι συνηθέστεροι τρόποι προσαύξησης εδάφους είναι οι μεταβολές του ρου ενός ποταμού, οι προσχώσεις, η αποξήρανση έλους, κ.λπ. βλ. Ε.Ρούκουνας, Δημ. Διεθν. Δίκαιο, σ. 200.

Έτσι λοιπόν η Τουρκία γνωρίζοντας τα παραπάνω, επικαλείται έναν εξαιρετικό τρόπο αύξησης του εδάφους της, δηλαδή τις μεταγενέστερες του 1926 μεταβολές του ρού του ποταμού Έβρου και την αποξήρανση του έλους. Αναφέρεται ότι σε ένα σημείο της ελληνικής περιοχής της εκβολής του Έβρου, έκτασης περίπου 16 στρεμμάτων, υπάρχει ένα έλος, που αυτή την εποχή αποξηραίνεται. Είναι μία περιοχή έκτασης περίπου 9.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται ανατολικότερα της κύριας κοίτης του ποταμού και η οποία αποτελεί έδαφος της Ελλάδας, σύμφωνα με τον επίσημο χάρτη του 1926. 

Οι γεωφυσικές μεταβολές αποτελούν μία βραδεία και μακροχρόνια μεταβολή των φυσικών συνόρων. Όμως δεν έχει απαντηθεί στο διεθνές δίκαιο το ερώτημα εάν τα νομικά σύνορα,  που έχουν χαραχθεί με διεθνείς συνθήκες, κατά το διεθνές δίκαιο, ακολουθούν τη μεταβολή των φυσικών  συνόρων. Γι αυτό η Τουρκία επιδιώκει τη σύσταση τεχνικών επιτροπών και τη συνομολόγηση ειρηνικής μεταβίβασης κυριαρχίας σε αυτό το έδαφος, που θεωρεί ότι γίνονται οι μετατοπίσεις του ρου του ποταμού του Έβρου και η αποξήρανση του έλους. Έτσι η Τουρκία  θα αποκτήσει ένα νέο εδαφικό τίτλο!

 1. Χάραξη γεωμετρικού συνόρου – γεωγραφικές συντεταγμένες των σημείων χάραξης των ευθειών γραμμών βάσης.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Τουρκίας  σε αυτήν την περιοχή του συνόρου της κοίτης του Έβρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες, που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες.

Όμως αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι αληθής διότι όπως αναλυτικά αναφέραμε πιο πάνω, η βούληση των συμβαλλομένων κρατών στη Συνθήκη της Λωζάνης ήταν η χάραξη συνόρων στο έδαφος, όπως η αναφερόμενη περιοχή του ρου του ποταμου Έβρου. Επίσης η Ελλάδα και η Τουρκία στο πλαίσιο της Μικτής Επιτροπής οριοθέτησης συμφώνησαν και αποφάσισαν ότι οι μεταγενέστερες μετατοπίσεις του προσδιορισθέντος απ’ αυτά τα κράτη ρου-κοίτης του ποταμού, δεν επηρεάζουν τη χαραχθείσα συνοριογραμμή, δηλαδή το φυσικό και νομικό σύνορο κατά τη Συνθήκη, δεν ακολουθεί τις μεταγενεστέρες γεωφυσικές μεταβολές του ποταμού Έβρου.

Ο καθορισμός των φυσικών και νομικών συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας έγινε με διεθνή συνθήκη και περιλαμβάνει τις δύο προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες, την οριοθέτηση, καθορισμό συνόρων-συνοριογραμμής στο χάρτη του 1926 και τη σχετική σήμανση, δηλαδή τοποθέτηση επί τόπου αντικειμένων.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι κατά το παρελθόν, επικρατούσε η βούληση χάραξης συνόρων στο έδαφος, δηλαδή η ένταξη στο έδαφος του κράτους περιοχών, όπως ποταμών και οροσειρών, που καθιστούν δυσχερή την προσπέλαση σε ενδεχόμενη επίθεση από ξένη δύναμη. βλ.ο.π.Ε.Ρούκουνας, σ. 193.Σύνορο είναι το σημείο στο οποίο τελειώνει το έδαφος ενός κράτους.

Αλλά τώρα η Τουρκία επιδιώκει με τον πιο πάνω ισχυρισμό, να αντικαταστήσει το ισχύον φυσικό και νομικό σύνορο του ρου του  ποταμού Έβρου και την ισχύουσα οριοθέτηση του Χάρτη του 1926, με γεωμετρικό σύνορο, με τη χάραξη ευθειών γραμμών βάσεις, που είναι νοητές γραμμές βάσης στο στόμιο του ποταμού Έβρου, οι οποίες θα απεικονιστούν σε πίνακες γεωγραφικών συντεταγμένων των σημείων χάραξης των ευθειών γραμμών βάσης. βλ. άρθρο 7Συμβ. Δικ. Θαλάσσης.

Είναι γνωστό ότι στο διεθνές δίκαιο υπάρχουν τέσσερις τύποι συνόρων: τα φυσικά σύνορα π.χ. ποταμοί, τα γεωμετρικά – ευθείες γραμμές βάσης, τα μεικτά σύνορα, φυσικά και γεωμετρικά, και τα αστρονομικά σύνορα.

Επίσης είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα ευθείες γραμμές βάσεις αλλά κανονικές-φυσικές γραμμές βάσης, όπως είναι η ακτή.

Συνεπώς εάν υποχωρήσει η Ελληνική κυβέρνηση στην απαίτηση της Τουρκίας περί συμφωνίας γεωγραφικών συντεταγμένων, θα δεχθεί νέο καθορισμό ανατολικών θαλάσσιων συνόρων της χώρας στην περιοχή της εκβολής του Έβρου με χάραξη νέου γεωμετρικού συνόρου και νέα οριοθέτηση – νέα συνοριογραμμή διαφορετική της συμφωνηθείσας το 1926. Αυτή η πολιτική επηρεάζει τη μέτρηση του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης.

 1. Τα Στόμια ποταμών αποτελούν γραμμές βάσης για τη χάραξη του εσωτερικού ορίου της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Ο καθορισμός της έκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης-χωρικής θάλασσας, προϋποθέτει τον καθορισμό σημείων κατά μήκος των εσωτερικών υδάτων του κράτους, όπως ακτών ή εκβολών ποταμών, από τα οποία θα μετρηθούν τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης. Εσωτερικά ύδατα κατά τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ.1 ΣΔΘ, είναι αυτά που βρίσκονται προς το εσωτερικό της γραμμής βάσης της χωρικής θάλασσας, οι κόλποι, οι λιμένες και οι εκβολές ποταμών, αλλά από γεωγραφική άποψη είναι τα ύδατα που περικλείονται στο χερσαίο έδαφος, οι  λίμνες, οι ποταμοί κλπ.

Οι προβλεπόμενοι, κατά το διεθνές δίκαιο, μέθοδοι για τη μέτρηση του εύρους αιγιαλίτιδας είναι η χάραξη:

α) Κανονικών – φυσικών γραμμών βάσης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 ΣΔΘ 1982.
Η χάραξη κανονικής – φυσικής γραμμής βάσης σε στόμια ποταμών είναι δυνατή όταν ο ποταμός ρέει κατευθείαν στη θάλασσα, δηλαδή δεν υπάρχει είτε ο σχηματισμός εκβολών  είτε ο σχηματισμός ενός δέλτα. Η γραμμή βάσης τότε θα είναι μία ευθεία γραμμή κατά μήκος του στομίου του ποταμού, η οποία θα ενώνει τα σημεία της γραμμής της κατωτάτης ρηχίας των οχθών του κατά το άρθρο 9 ΣΔΘ 1982.

β) ευθειών γραμμών βάσης ζώνης κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ.2 ΣΔΘ 1982.
Όταν το στόμιο του ποταμού παρουσιάζει γεωγραφικές ιδιομορφίες, όπως δέλτα, εκβολές ποταμού κλπ, τότε χαράσσονται ευθείες γραμμές βάσης-νοητές, γεωμετρικές γραμμές. Έτσι η χάραξη, του εσωτερικού ορίου της ελληνικής αιγιαλιτίδας ζώνης θα γίνει με τη χάραξη  ευθείας-νοητής γραμμής βάσης στις εκβολές, στο δέλτα  του ποταμού Έβρου.

Συνεπώς εάν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί νέα οριοθέτηση με νέα οριογραμμή στον ρου του ποταμού Έβρου, η τελευταία επηρεάζει τη χάραξη του εσωτερικού ορίου της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης από το οποίο θα αρχίσει να μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι η θαλάσσια ζώνη πέρα από τη ξηρά και τα εσωτερικά ύδατα.

Η ισχύουσα οριοθετική γραμμή του 1926, κατά μία άποψη, σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων πέραν των 6 ν.μ. μπορεί να προεκταθεί μόνο μέχρι των 10 ν.μ.,  πέραν αυτού του σημείου θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τα νοτιοανατολικά λόγω του συνυπολογισμού Σαμοθράκης και Ζουράφας. Πλέον θα πρόκειται  περί οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με αντικείμενες ακτέςβλ. ό.π. Α.Στρατή, σελ. 82.

Είναι προφανές ότι σε κάθε περίπτωση είτε της ισχύουσας οριοθετικής γραμμής του 1926 είτε συμφωνηθεί τώρα νέα οριογραμμή, επηρεάζεται η μέτρηση του εύρους της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης καθώς και των υπολοίπων θαλασσίων ζωνών, διότι ο τρόπος χάραξης της γραμμής βάσης για τον υπολογισμό της έκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί το βασικό στοιχείο αφετηρίας για τον υπολογισμό των υπολοίπων θαλασσίων ζωνών.

Απ’ όλα τα πιο πάνω εκτεθέντα, προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει εδαφικούς νομικούς τίτλους που θεμελιώνουν τη νομική ικανότητα να ασκεί κυριαρχία στο έδαφος της συνοριογραμμής του ρου του Έβρου, ανεξάρτητα από τις τυχόν μεταγενέστερες γεωφυσικές μεταβολές. Η Ελλάδα έχει ανατολικό χερσαίο και θαλάσσιο φυσικό και νομικό σύνορο με την Τουρκία στη περιοχή του ποταμού Έβρου, που έχει καθορισθεί με Διεθνή Πολυμερή Συνθήκη Ειρήνης. Η Τουρκία έχει συμφωνήσει το 1926 με την Ελλάδα ότι η συνοριογραμμή έχει καθορισθεί οριστικά και αμετάκλητα στη θέση πού ήταν ο ρους  του  ποταμού Εβρου το 1926 και έχει απεικονισθεί σε σχετικό χάρτη και υφίσταται σχετική σήμανση.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει νόμιμο δικαίωμα να δεχθεί απώλεια ελληνικού εδάφους και αντίστοιχα κτήση ελληνικού εδάφους από την Τουρκία λόγω γεωφυσικών μεταβολών του ποταμού Έβρου από το 1926 μέχρι σήμερα.

Η Τουρκία έχει ρητή συμβατική δέσμευση  αναγνώρισης  και αποδοχής των συνόρων των συμβαλλομένων κρατών στην πολυμερή Συνθήκη Λωζάνης 1923, μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 25-26 της ανωτέρω Συνθήκης.

Αυτά τα σύνορα, που έχουν χαραχθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεσμεύουν τόσο τα συμβαλλόμενα μέρη όσο και τους τρίτους, ισχύουν erga omnes.

Η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση έχουν διεθνή ευθύνη για την αποτελεσματική εφαρμογή: α) της πολυμερούς Συνθήκης ειρήνης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου Αθηνών της 3-11- 1926, β) της αρχής του απαραβίαστου των συνόρων, που αποτελεί συνέπεια της εφαρμογής της αρχής του απαραβίαστου της εδαφικής ακεραιότητας κατά την Τελική Πράξη Ελσίνκι 1975. Η εδαφική ακεραιότητα είναι συνέπεια της εδαφικής κυριαρχίας.

Τέλος κατά τις διατάξεις του άρθρου 41 της  Διεθνούς Συνθήκης της Βιέννης, η Τουρκία και η Ελλάδα δεν έχουν δικαίωμα να προβούν μεταξύ τους σε  αναθεώρηση των διατάξεων περί εδαφικών όρων της πολυμερούς  συνθήκης  ειρήνης της Λωζάνης διότι αποτελεί παρέκκλιση, που τυγχάνει ασυμβίβαστη προς την αποτελεσματική τήρηση του σκοπού της συνθήκης στο σύνολο της, που είναι η ειρήνη.

Η Τουρκία, αμφισβητώντας την ισχύ των διατάξεων της Συνθήκης ειρήνης της Λωζάνης, αμφισβητεί την κατάσταση ειρήνης που αποκαταστάθηκε από την έναρξη ισχύος της συνθήκης  μεταξύ  των συμβαλλομένων κρατών, δηλαδή της Βρετανικής αυτοκρατορίας, Ιαπωνίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ρουμανίας, Σερβο–Κροατο-Σλοβενικού κράτους αφενός και της Τουρκίας αφετέρου όπως και μεταξύ των υπηκόων τους.

*Η Δρ. Κέρη Π. Μαυρομμάτη είναι Δρ. Διεθνούς Δικαίου, Δικηγόρος, μέλος του ΕΠΑΜ

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »

Χρυσοχοΐδης από τον Έβρο – Κατασκευάζουμε τον φράκτη, φυλάσσουμε τα σύνορά μας

Newsteam 0 Comments

Στον Έβρο βρίσκεται από το μεσημέρι της Τετάρτης ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το ξεκίνημα της επίσκεψης του έγινε από την Αλεξανδρούπολη, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη, για θέματα που αφορούν στην συνεργασία της Αστυνομίας με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Στη διάρκεια της οποίας συζήτησης τους εξέτασαν το θέμα ανέγερσης νέου αστυνομικού μεγάρου για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης σε οικόπεδο εντός πολεοδομικού και εκτός του κεντρικού ιστού της πόλης. Επίσης, συζητήθηκε η φύλαξη των συνόρων και το πλαίσιο υλοποίησης των εξετάσεων των νέων Συνοριοφυλάκων που πρόκειται να γίνουν στο γήπεδο Φώτης Κοσμάς της Αλεξανδρούπολης, μετά και από σχετικό έγγραφο που είχε αποστείλει στο Αρχηγείο της Αστυνομίας και ο αντιδήμαρχος αθλητισμού, Θεόδωρος Βουρδόλης.

Στη συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε στην Αντιπεριφέρεια Έβρου και είχε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς και τους υπηρεσιακούς υπεύθυνους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ώστε να δοθούν τεχνικές λύσεις σε ζητήματα που αφορούν στην κατασκευή του φράκτη. Μετά την λήξη της συνάντησης ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε στους δημοσιογράφους τονίζοντας:

Το ότι είμαι στον Έβρο σήμερα δεν αποτελεί είδηση πια. Εδώ χτυπάει η καρδιά της πατρίδας. Εδώ φυλάσσονται σύνορα. Συντονίζουμε το έργο της ασφάλειας και της προστασίας των συνόρων σε καθημερινή βάση.

Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία.

Με εντολή και ταυτόχρονα συντονισμό του Πρωθυπουργού υλοποιούμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο με απόλυτη ψυχραιμία.

Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ένα πράγμα μας ανησυχεί διαρκώς: η ασφάλεια μας. Για τον λόγο αυτό ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν.

Θα τους αντικαταστήσουμε αυτούς με τους 400 συνοριοφύλακες, που όπως γνωρίζετε, εδώ και πολλούς μήνες έχουμε προσλάβει, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να τους εκπαιδεύσουμε. Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εκπαιδευτεί οι συνοριοφύλακες αυτοί και αναλάβουν υπηρεσία, οι αστυνομικοί που τώρα υπηρετούν εδώ θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις υπηρεσίες τους.

Επαναλαμβάνω, με σχέδιο και στρατηγική φυλάσσουμε τα σύνορά μας και διαχειριζόμαστε το προσωπικό μας.

Θα κατασκευάσουμε τον φράχτη προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας.

Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι φύλακες είναι εδώ. Οι δυνάμεις του Frontex είναι εδώ και η μεθόριος είναι ασφαλής και θα παραμείνει ασφαλής γιατί η κυβέρνηση είναι παρούσα, έχει σχέδιο, έχει στρατηγική και σε καθημερινή βάση επαγρυπνεί.

 

Πηγή: evros-news.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Έκτακτη ενίσχυση δυνάμεων ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο – Τι δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Newsteam 0 Comments

Την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο αποφάσισε η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Αύριο Πέμπτη αναμένεται να μετακινηθούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα συνολικά 14 διμοιρίες ΜΑΤ από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία και άλλες αστυνομικές περιφέρειες.

Πρόκειται για κινητοποίηση που πλησιάζει στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου, όταν βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η κρίση με την Τουρκία. Οι διμοιρίες –συνολικά 280 αστυνομικοί– θα ενισχύσουν τις υφιστάμενες δυνάμεις της αστυνομίας και του Στρατού στις Καστανιές και νοτιότερα, στις Φέρες. Πρόκειται για τις δύο περιοχές, κατά μήκος της μεθορίου, που στη διάρκεια των πρόσφατων γεγονότων αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη πίεση.

Παναγιωτόπουλος: Προετοιμαζόμαστε για θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία

Ο συναγερμός στον Έβρο δεν έληξε με την εκτόνωση της κρίσης τον περασμένο Μάρτιο, τόνισε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, την Τρίτη.

Όπως είπε ο υπουργός, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ενταθεί η πίεση στα σύνορά μας το επόμενο διάστημα, λόγω δηλώσεων που έχουν γίνει από την άλλη πλευρά.

Παίρνουμε τα μέτρα μας για να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού. Σκοπός να ενισχυθούν περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο, επεσήμανε.

Σχετικά με το ζήτημα του φράκτη στον Έβρο και τα ψευδή δημοσιεύματα ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι το θέμα στον Έβρο το έκλεισε χτες (25/5) ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα προστατεύει και ασφαλίζει τα σύνορά της. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Ο φράκτης θα κατασκευαστεί, τόνισε με έμφαση. Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο υπουργός είπε πως στη θάλασσα έχουμε εντείνει την αποτρεπτική μας παρουσία. Είναι δύσκολο πεδίο η θάλασσα.

Όσον αφορά τις υπερπτήσεις ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: Δε φοβόμαστε. Ούτε εγώ, ούτε οι ένοπλες δυνάμεις. Προετοιμαζόμαστε και έχουμε καθημερινή συνεργασία με το ΥΠΕΞ για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε.

Για το θέμα με τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης ο υπουργός επεσήμανε: Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να αποτρέψουμε αυτές τις συμπεριφορές και προσβολές των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Πηγή: protothema.gr

Πληροροφρίες από kede

Διάβασε το »

Ομολογία Δένδια: Οι Τούρκοι κινητοποιήθηκαν εντός ελληνικού εδάφους

Newsteam 0 Comments

Για ακόμη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν κατάφερε να κρύψει την αλήθεια από όσα έγιναν στον Έβρο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Μελισοκομείο στις Φέρες.

Μιλώντας κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να περάσει κάτω από το ραντάρ τι έγινε στον Έβρο, αλλά ανεπιτυχώς αφού άθελά του έδωσε μια σαφή εικόνα του τι έγινε:

Τούρκοι στρατιώτες βρέθηκαν εντός ελληνικού εδάφους, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να τοποθετήσει τον φράχτη πιο πίσω, όπως είπε προχθές ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Επιχειρώντας να περιγράψει τα γεγονότα  στις Φέρες ο υπουργός των Εξωτερικών, σε σημείο της τοποθέτησής του ανέφερε ότι η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή του Φράχτη εντός της ελληνικής Επικράτειας, ειδοποιώντας παράλληλα την Τουρκία,

Στην συνέχεια ανέφερε ότι υπήρξε τουρκική κινητικότητα (ή όπως αλλιώς λέμε τώρα τις κινήσεις τουρκικών δυνάμεων) και όπως είπε αυτολεξεί  σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας.

Άλλο σημείο πλην αυτό που βρίσκεται εντός της ελληνικής Επικράτειας δεν μπορεί να υπάρχει βέβαια.

Με το να πει τουρκική κινητικότητα, (προσοχή εδώ) όχι πλησίον, ή δίπλα, ή κοντά, αλλά σε σημείο που είχαν γίνει εργασίες, σημαίνει ότι η τουρκική κινητικότητα (sic) σημειώθηκε εντός ελληνικού εδάφους, αφού οι εργασίες έγιναν μόνο εντός ελληνικής Επικράτειας όπως είπε.

Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να αναλύουμε κάθε λέξη, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ξεκαθαριστεί η αλήθεια του τι έγινε πραγματικά στον Έβρο.

Η δήλωσή του

Αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στον Έβρο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αναφορές σε δήθεν κατάληψη εθνικού εδάφους που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και αναπαρήχθησαν και σε έντυπα του ξένου Τύπου, είναι ψευδείς ειδήσεις οι οποίες δεν πρέπει να αναπαράγονται εννοώντας προφανώς από τα… ελληνικά ΜΜΕ.

Επιχειρώντας να περιγράψει τι συνέβη στον Έβρο, ο κ. Δένδιας είπε πως η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την ακρίβεια μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση του Φράκτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας και προσέθεσε:

Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του Φράκτη αυτού.

Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στην τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο Φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων τα οποία ζήτησαν.

Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, (σ.σ. δηλαδή εντός ελληνικού εδάφους!) επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα, ανακριβώς, ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας.

Το γεγονός είναι πλέον αυταπόδεικτο: Υπήρξε τουρκική κατάληψη και ενέργεια  εντός ελληνικού εδάφους.

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

[wbcr_php_snippet id="14676"]

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ - ειδήσεις από την Ελλάδα

Διάβασε το »