Από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου, τα πιο όμορφα και ιστορικά σκάφη των ελληνικών θαλασσών, συμμετείχαν στο Διεθνή Αγώνα Κλασσικών και Παραδοσιακών ΣκαφώνSpetses Classic Yacht Regatta 2021 (SCYR) και κατέκλυσαν το θαλάσσιο χώρο των Σπετσών προσφέροντας υπέροχες εικόνες αλλά και έντονες ναυταθλητικές συγκινήσεις σε έναν αγώνα – θεσμό για τα δεδομένα της Μεσογείου, μια διοργάνωση του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών με Μεγάλο Υποστηρικτή το Poseidonion Grand Hotel και Υποστηρικτή τον Ναυτικό Όμιλο Σπετσών.

Οι προκλήσεις της φετινής χρονιάς ήταν ιδιαίτερα αυξημένες, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων υγειονομικής πρόληψης, με το ΝΟΕ και την Οργανωτική Επιτροπή να ανταποκρίνονται θαυμάσια, θέτοντας εαυτόν εξ ολοκλήρου στις ανάγκες του αγώνα. Ένας κόπος ο οποίος ανταμείφθηκε στο έπακρο, με την επιτυχία της διοργάνωσης να ξεπερνάει κάθε προσδοκία, κερδίζοντας το στοίχημα των διεθνών συμμετοχών αλλά και νέων συμμετοχών, σε ποσοστό 20%

Οι εντυπωσιακές ιστιοδρομίες για κλασσικά, παραδοσιακά σκάφη και λατίνια έδωσαν την ευκαιρία στους θεατές να παρακολουθήσουν πλούσιο ανταγωνισμό και σπάνια σκαριά από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό. Στην κατηγορία των κλασσικών σκαφών, ο αγώνας είχε την τιμή να φιλοξενήσει το 36μετρο Puritan, που αγωνίστηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά, ναυπηγημένο το 1930 από έναν εκ των σημαντικότερων ναυπηγών των ΗΠΑ, τον John G. Alden. Το Spyrys, 15μετρο σκάφος που είχε «πρωταγωνιστεί» στην ταινία του James Bond “Casino Royale” επίσης το γηραιότερο σκάφος του στόλου, το Navisa, ναυπηγημένο το 1907, κέντρισε τα βλέμματα των θεατών, και η Glaramara,που ναυπηγήθηκε το 1947,συμμετείχε για 10η συναπτή χρονιά, με κυβερνήτη τον Στρατή Ανδρεάδη. Από τα παραδοσιακά σκάφη, ξεχώρισαν οι παρουσίες του Βίκινγκ, του Μαρίκα αλλά και του Σταύρος, κερδίζοντας τις εντυπώσεις με την επιβλητική παρουσία τους στο γαλάζιο φόντο του υδάτινου στίβου.

Ξεχωριστή πνοή προσέφερε, για άλλη μία χρονιά, η παρουσία των ναυτοπροσκόπων με το πλήρωμά τους, οι οποίοι μετέδωσαν το πνεύμα της ναυτοσύνης και της αγάπης για τη θάλασσα κατά τη διάρκεια των ιστιοδρομιών.

Δυστυχώς, ο αέρας δεν έκανε το χατίρι σε πληρώματα και θεατές, δημιουργώντας δυσκολίες στους ιστιοπλόους, οι οποίοι όμως με αυταπάρνηση κατόρθωσαν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του αγώνα και να χαρίσουν αξιομνημόνευτες στιγμές σε όλους το παρευρισκόμενους.

Άπαντες ανανέωσαν το ραντεβού για το Spetses Classic Yacht Regatta 2022, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 23-26 Ιουνίου 2022.

Η Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Λίζα Σταθάτου, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι που καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας μία τόσο απαιτητική διοργάνωση, όπως είναι το Spetses Classic Yacht Regatta, κάτω από δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Η ομαδική και εντατική δουλειά ήταν το κλειδί για να μη χαθεί τίποτα από την αίγλη ενός αγώνα που συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων της Μεσογείου.»

Ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, Πρόεδρος του ΝΟΕ, δήλωσε: «Η πιο ξεχωριστή ρεγκάτα στην Ελλάδα έδωσε ξανά το στίγμα της, συγκεντρώνοντας τα ομορφότερα και ιστορικότερα σκάφη των ελληνικών θαλασσών, σε μία διοργάνωση που στέφθηκε από επιτυχία, πέραν των προσδοκιών. Το μοναδικό θέαμα που προσφέρει διαχρονικά η ρεγκάτα, παρέμεινε αμείωτο και τη φετινή χρονιά και θα ήθελα να ευχαριστήσω με θέρμη όσους συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα»

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

The Spetses Challenge

ΘέσηΣκάφοςΚυβερνήτης
1ηSPYRYS  WIRTZ ALAIN
ΑLEXANDRA ΙΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΟΥΛΑΚΗΣ

Contemporary Classics

ΘέσηΣκάφοςΚυβερνήτης
1ηAETOSΣΙΝΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΣ
2ηISABELLAΤΑΝΙΑ ΣΟΦΙΚΙΤΟΥ
3ηDADDY COOLΙΓΓΛΕΣΗΣ ΝΙΚΟΣ

Classics Α’

ΘέσηΣκάφοςΚυβερνήτης
1ηCASSIOPEIAΚΑΛΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – KARI KHEVENHULLER
2ηCARINAΜΑΡΤΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ – ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
3ηGLARAMARAΣΤΡΑΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ

Classics Β

ΘέσηΣκάφοςΚυβερνήτης
1ηLIZZAΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
2ηNAVISALYKIARDOPULO N.F
Το βραβείο του χρυσού χορηγού Belvedere απονείμει ο Κώστας Θεοφιλόπουλος, Marketing Manager Moet-Hennessy, στον κυβερνήτη του σκάφους Πάραλος, Γιώργο Χριστόπουλο.
Στιγμιότυπο αγώνα
Διαβάστε επίσης »