«Είμαι εκτάκτως σήμερα κοντά σας σαν εκπρόσωπος της επιστήμης για τα αποτελέσματα της εμβολιαστικής προσπάθειας στην Ελλάδα» είπε ξεκινώντας την έκτακτη παρουσίαση για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα ο Σωτήρης Τσιόδρας εξηγώντας ότι αυτή η παρουσία κρίθηκε επιβεβλημένη για δύο λόγους:

Σωτήρης Τσιόδρας – Χωρίς

Να υπάρξουν παρατηρήσεις για στοιχεία που οδηγούν σε παρερμηνεία για τον εμβολιασμό

«Όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη αυξάνονται τα κρούσματα σε εμβολιασμένους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό και οδηγεί ορισμένους σε άρνηση για εμβολιασμό» είπε ο καθηγητής.

  • Τα εμβόλια παρουσιάζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα για τη βαριά νόσο σε όλες της ηλικίες. Φυσικά το μεγαλύτερο όφελος διατηρείται στους ηλικιωμένους οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου είπε ο κ. Τσίοδρας και ανακοίνωσε ότι:

Με βάση αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται ότι με τον εμβολιασμό στη χώρα μας έχουμε αποφύγει με τον εμβολιασμό 8.400 θανάτους στη χώρα μας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χωρίς εμβολιασμούς θα είχαμε περισσότερους 8.400 θανάτους. Εχουμε αποφύγει 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 10.530 διασωληνώσεις. Αν είχαμε εμβολιάσει 95% μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους. «Τα ευρήματα αυτά τονίζουν το επιπρόσθετο όφελος για τη δημόσια υγεία επιτυγχάνοντας μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο. Οι αριθμοί αυτοί των ζωών που σώθηκαν, των διασωληνώσεων και των νοσηλειών που αποφεύχθηκαν θα αυξηθούν όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί» είπε και προειδοποίησε ότι η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη επικαλούμενος δεδομένα στη Ρουμανία σύμφωνα με τα οποία «με κάλυψη εμβολιασμού στο 34% δείχνει ένα καταστροφικότατο 4ο κύμα της νόσου που ξεπερνούν τους 500 νεκρούς ανά ημέρα. Στη Ρωσία είχαν πάνω από 1.000 θανάτους την ημέρα. Στην Ελλάδα θα δούμε το 4ο κύμα με την εποχικότητα. Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι τόσο μικρότερη θα είναι η επίπτωση».
Πληροφορίες από το nassosblog.

Διαβάστε επίσης »