Το ΑΕΠ της Γαλλίας συρρικνώθηκε με ρυθμό 13,8% στο β΄τρίμηνο, ενώ της Ισπανίας στο -18,5%


Σε κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας των χωρών της Ευρωζώνης στο β΄τρίμηνο του 2020 οδήγησε η επιβολή των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

To AEΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 12,1% στο β΄τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Το ΑΕΠ της Γαλλίας συρρικνώθηκε με ρυθμό 13,8% στο β΄τρίμηνο, ενώ της Ισπανίας στο -18,5%, η οποία κατέγραψε και τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών -μελών της νομισματικής ένωσης.

Καλύτερα των εκτιμήσεων είναι τα στοιχεία για την Ιταλία, με το ΑΕΠ β΄τριμήνου να σημειώνει πτώση 12,4%.

Χθες η Γερμανία ανακοίνωσε συρρίκνωση του ΑΕΠ με ρυθμό 10,1%.

Ευρωζώνη: Συρρίνωση της οικονομίας κατά 12,1% το β’ τρίμηνο 2020

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (31/7/2020), το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 12,1% επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις, κι ενώ στο α’ τρίμηνο η μείωση ήταν της τάξης του 3,6%.

Σε ετήσια βάση, η μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 15% ελαφρώς μεγαλύτερη σε σχέση με την εκτίμηση του 14,5% κι ενώ στο α’ τρίμηνο η υποχώρηση διαμορφώθηκε στο 3,1%.

Image

Γαλλία: Iστορική βουτιά 13,8% στο ΑΕΠ β΄τριμήνου 2020, μικρότερη των εκτιμήσεων

Με ρυθμό 13,8% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Γαλλίας στο β΄τρίμηνο του 2020, εν μέσω του lockdown για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

Πρόκειται για ιστορική πτώση του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος της Γαλλίας, ωστόσο η συρρίκνωση ήταν ελαφρώς χαμηλότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για πτώση 15,2%.

Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της Γαλλίας υποχώρησε 19%.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 11% και αποτελούν το 40% της πτώσης του ΑΕΠ, ενώ οι επενδύσεις σημείωσαν πτώση 18% και οι κρατικές δαπάνες υποχώρησαν 8%.
O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire δήλωσε ότι τα στοιχεία δεν είναι τόσο άσχημα όσο ανέμεναν οι αναλυτές και έκανε λόγο για θετικά σημάδια στη γαλλική οικονομία.

Image

Κατρακυλά το ΑΕΠ της Ισπανίας – Μείωση κατά 18,5% το β’ 3μηνο του 2020

Άνω των εκτιμήσεων είναι η μείωση του ισπανικού ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο του 2020, λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 18,5% έναντι εκτίμησης για μείωση 16,6% και μείωσης 5,2% το α’ τρίμηνο του 2020.

Σε ετήσια βάση, το β’ τρίμηνο μειώθηκε κατά 22,1% έναντι εκτιμήσεων 19,7%.

Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα στην οικονομία.

Οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας, καθώς η νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού οδηγεί στην επιβολή νέων μέτρων.

Image

Ιταλία: Βουτιά -12,4% στο ΑΕΠ β΄ τριμήνου 2020, μικρότερη των εκτιμήσεων

Καλύτερα των εκτιμήσεων είναι τα στοιχεία για τη συρρίκνωση της ιταλικής οικονομίας στο β΄τρίμηνο του 2020.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 12,4% στο β΄τρίμηνο 2020, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν πτώση με ρυθμό 15%.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 17,3%, όπως ανακοίνωσε η ISTAT.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για πτώση 18,7%.

Η ISTAT αναθεώρησε τα στοιχεία για το α΄τρίμηνο του 2020 στο -5,4% από -5,3%.

Η Ιταλία είναι μία από τις χώρες που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από τον κορονοϊό, με τους θανάτους να ξεπερνούν τις 35 χιλ.

Image

Γερμανία: Βουτιά – ρεκόρ του ΑΕΠ κατά 10,1% στο β΄τρίμηνο 2020, άνω των εκτιμήσεων

Ιστορική βουτιά σημείωσε το ΑΕΠ της Γερμανίας στο β΄τρίμηνο του 2020, με την πτώση να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10,1% το δεύτερο τρίμηνο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μείωσή της, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τότε που ξεκίνησαν οι τριμηνιαίοι υπολογισμοί του ΑΕΠ για τη Γερμανία το 1970, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε ετήσια βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας μειώθηκε κατά 11,7% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,0% σε τριμηνιαία βάση και κατά 11,3% σε ετήσια βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

Image

Δείτε τα tweets της επικαιρότητας:

Όλα τα νέα για την επικαιρότητα εδώ – ειδήσεις από την Ελλάδα

Διαβάστε επίσης »