Η Εκκλησία μας, σήμερα Κυριακή 18 Οκτωβρίου, τιμά τη μνήμη του Άγιου Λουκά του Ευαγγελιστή, ο οποίος καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η εθνικότητα του ήταν Ελληνική.

Σήμερα τιμάται ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής

Ο Άγιος Λουκάς, ήταν γιατρός στο επάγγελμα, όμως γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της (μία υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου), καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τον οποίο συνάντησε στη Θήβα και έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Περιόδευσε στη Δαλματία, Ιταλία, Γαλλία, Αχαΐα, Βοιωτία κ.α. Συνέγραψε το τρίτο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, καθώς και τις πράξεις των Αποστόλων.

Λέγεται ότι πέθανε με μαρτυρικό θάνατο (κατ’ άλλους ειρηνικά σε ηλικία 80 ετών), και το 357 μ.Χ., το λείψανο του μετακομίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

Σημείωση: Όπως ιστορεί ο Nικόλαος Mαλαξός, σύμφωνα με ένα βασιλικό χρυσόβουλλο της Mονής του Mεγάλου Σπηλαίου, ο Ευαγγελιστής Λουκάς έγραψε το Ευαγγέλιο του δεκαπέντε χρόνια μετά την Aνάληψη του Κυρίου. Ο Ιππόλυτος ο Θηβαίος όμως τοποθετεί την συγγραφή του Ευαγγελίου στην Aλεξάνδρεια.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος γ’.

Ἀπόστολε Ἅγιε, καὶ Εὐαγγελιστὰ Λουκᾶ, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ, ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Ἀκέστωρ σοφώτατος, Ἱερομύστα Λουκᾶ, ζωγράφος πανάριστος, τῆς Θεοτόκου Μητρός, ἐδείχθης Ἀπόστολε, ἔγραψας μάκαρ, λόγους, διὰ πνεύματος θείου, ἔδωκας ἐννοῆσαι, συγκατάβασιν ἄκραν, Χριστοῦ τῆς παρουσίας, διὸ πρέσβευε σωθήναι ἠμᾶς.

 

(πληροφορίες απο το makeleio)

Σχετικό νέο:

Ανατριχιαστική αποκάλυψη στον αέρα – Η Μπουζαλά, ο καρκίνος και οι θεραπείες της

Με συγκλονιστικό τρόπο λίγα λεπτά μετά το ξεκίνημα της εκπομπής της ΕΡΤ Αθλητική Κυριακή η παρουσιάστρια Έλενα Μπουζαλά αποκάλυψε με αφορμή την ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού ότι και η ίδια είναι παθούσα και πέρασε απο αυτό το στάδιο ακολουθώντας το πρωτόκολλο με θεραπείες και φαρμακευτική αγωγή.

 

 

 

 

Τώρα θα μου πείτε. Βλέπεις “Αθλητική Κυριακή”; Ναι βλέπω απο επαγγελματική διαστροφή μιας και καλούμαι καθημερινά να κρίνω τα τηλεοπτικά προϊόντα. Ωστόσο οφείλω ν΄αναγνωρίσω κάτι.

 

 

 

Θέλει πολλά κιλά κοχόνες να το κάνεις αυτό και πέρα από το συναισθηματικό κομμάτι της ιστορίας, η κοπέλα απέδειξε ότι έχει τεράστια ψυχική δύναμη. Έχω γράψει κατά καιρούς για την τραγική εικόνα της εκπομπής. Αλλά οφείλω να παραδεχτώ πώς η παρουσιάστρια έβαλε ένα τρομερό γκολ χτες το βράδυ με την τόσο προσωπική αποκάλυψη στον αέρα της εκπομπής.

Πληροφορίες από nassosblog

Η επικαιρότητα στο Twitter:

Διαβάστε επίσης »