Διαθέσιμα σε 11.000 φαρμακεία μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα self test των οποίων η διάθεση θα γίνει πρώτα για τους μαθητές Λυκείου και τους εκπαιδευτικούς και αργότερα για τον παραγωγικό πληθυσμό

Πρώτα για τους μαθητές Λυκείου ηλικίας 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς θα είναι διαθέσιμα τα 1 εκατ. self test που έφτασαν στη χώρα το περασμένο Σάββατο. Η παραλαβή των self test θα γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητα ενώ το self test των ανήλικων μαθητών θα παραλαμβάνουν οι γονείς ή νόμιμοι κηδεμόνες τους.

Όσον αφορά τον υπόλοιπο πληθυσμό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) διευκρινίζει πως τα ΑΜΚΑ θα είναι «κλειστά» επομένως δεν θα μπορούν να προμηθευτούν ακόμη τα self test. Επίσης, ο ΠΦΣ απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες-δικαιούχους να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα φαρμακεία για λόγους εύρυθμης λειτουργίας, για λόγους Δημόσιας Υγείας και για την αποφυγή ταλαιπωρίας τους, προγραμματίζοντας την προμήθεια των self tests σε ώρες που θα είναι όλα τα φαρμακεία ανοικτά.

Self test: Πρώτα για

ΠΙΣ: Τα self test δεν είναι λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε ανακοίνωση του αναφέρει πως τα self test δεν είναι λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας αλλά ένα βήμα για τον εντοπισμό των κρουσμάτων. Υπερτερεί ο ευρύς έλεγχος του πληθυσμού με rapid test και PCR.

Την ίδια στιγμή, ο ΠΙΣ καλεί τους πολίτες να δηλώσουν υπεύθυνα το ακριβές αποτέλεσμα των self test στην ειδική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η οποία μάλλον θα είναι έτοιμη την Παρασκευή όπως μας ανέφερε ο κ. Λουράντος.

Τα προβλήματα των self test

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την ευρεία χρήση των self tests και επισημαίνει:

  • Δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού.
  • Η καταγραφή των αποτελεσμάτων από τους πολίτες θα πρέπει να είναι ειλικρινής, ώστε να μην προκύψει εσφαλμένη ή μη ενημέρωση του εθνικού μητρώου covid – 19, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διασπορά της νόσου.
  • Η διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων από τη διαδικασία του αυτοελέγχου, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ.
  • Η διαχείριση και η επιτήρηση της νόσου COVID-19 μέσω των τεστ διάγνωσης, καθορίζεται από αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, απαιτεί πιστοποιημένο προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές) και σαφές πλαίσιο προδιαγραφών.
Διαβάστε επίσης »