Σύμφωνα με πληροφορίες του γεωδυναμικού ινστιτούτου, έγινε σεισμός τώρα και σας παραθέτουμε την ανάλυση του πρόσφατου σεισμού την τάξη της κλίμακας ρίχτερ του, το επίκεντρο το μέγεθος και τη διάρκεια του.

Στην ζωντανή πλατφόρμα ειδοποιήσεων για σεισμούς και μετασεισμούς παρακάτω, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για επερχόμενους σεισμούς. Επίσης, την πιθανότητα σεισμών και ιστορικά δεδομένα για παλαιότερους σεισμούς βάσει επικέντρου και κλίμακας.


Το γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει αναλάβει την ζωντανή μετάδοση για όλους τους σεισμούς, οι οποίοι πραγματοποιούνται στην επικράτεια μας.

Ενημερώνει άμεσα, σχετικά με προβλέψεις για το μέλλον, ιστορικά δεδομένα αλλά και αναλύσεις που αφορούν τη συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα, όπως και τη μετασεισμική δραστηριότητα.

Οι ανακοινώσεις οι οποίες βγαίνουν, αφορούν την προστασία των πολιτών. Επίσης αφορόυν τα μέτρα τα οποία πρέπει να παίρνουν κάθε φορά, για την ακεραιότητά τους. Ενημερώνουν για βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση εκκενώσεων συγκεκριμένων περιοχών. Συμπεριλαμβάνουν και περιπτώσιες μεγάλου συναγερμόυ που θα σημάνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της χώρας.

Η Ελλάδα, σε γενικές γραμμές δεν είναι μία σεισμογενής περιοχή. Κάποια επιμέρους νησιά της ωστόσο, ενδέχεται να παρουσιάζουν έντονη σεισμική δραστηριότητα, καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου όπως ο σεισμός τώρα.

Οι περιοχές αυτές είναι η Κεφαλονιά Η Ζάκυνθος η Λευκάδα η Σαντορίνη και ο νομός Ηλείας, μαζί με το νομό Μαγνησίας.

Μετά τον μεγάλο σεισμό, ο οποίος συνέβη στη χώρα μας το 1980, ακολούθησε ακόμα ένας ισχυρός τη δεκαετία του 1990. Ο σεισμός αυτός, είχε ως αποτέλεσμα, έντονες μετασεισμικές δραστηριότητες αλλά και να πληγεί μεγάλη περιοχή της Αττικής.

Ο απολογισμός των ζημιών ήταν μεγάλος, κυρίως στα Δυτικά Προάστια.  Το επίκεντρο ήταν η περιοχή της Πάρνηθας, και η χώρα είχε κηρυχθεί Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η νομοθεσία άλλαξε από τότε, ως προς την δομή των νέων κατασκευών οικοδομής και λήφθηκαν προαιρετικά μέτρα αποφυγής κρίσης σε περίπτωση σεισμών. Πλεόν, κάθε οικοδομική υποδομή, συμπεριλαμβάνει ενισχυμένα θεμέλια υποχρεωτικά, ειδικά σε περιοχές με σεισμικό παρελθόν, καθώς κρίνεται αναγκαίο βάσει νομοθεσίας.

Διαβάστε επίσης »