Ράλι Ντακάρ: Η δύσκολη

Τι πραγματικά συνέβη στη Τζέντα (Σαουδική Αραβία) στις 30 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες πριν από τη μεγάλη έναρξη του Ντακάρ 2022; 

Εκείνη την Πέμπτη, γύρω στις 22:00, ο Γάλλος οδηγός Φιλίπ Μπουτρόν, ο συνοδηγός του (Μπαρμπέ) και φίλοι του πήραν το όχημά τους 4×4 από το ξενοδοχείο «Ντονατέλο» για να πάνε στο στάδιο Ρόι-Αμπντάλα, ένα μέρος για τον έλεγχο των οχημάτων λίγο πριν την εκκίνηση του αγώνα, την 1η Ιανουαρίου. 

Σε πρατήριο καυσίμων, στον άξονα δίπλα στο αεροδρόμιο «Βασιλιάς Αμπντουλαζίζ» το όχημα εξερράγη, σε σημείο που βρίσκεται πολύ κοντά στο γραφείο του δημόσιου εισαγγελέα στη Τζέντα.

Για να ρίξει φως σε αυτή την υπόθεση, η γαλλική αντιτρομοκρατική εισαγγελία άνοιξε έρευνα από τις 4 Ιανουαρίου για «απόπειρες δολοφονίας σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση». Η εμπειρογνωμοσύνη ανατέθηκε στη DGSI (γενική διεύθυνση εσωτερικής ασφάλειας), που έχει τη δικαστική εξουσία σε αυτές τις καταστάσεις με θιγόμενους Γάλλους πολίτες, ενώ η DGSE (Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας) παρέχει υποστήριξη πληροφοριών σε εσωτερικές υπηρεσίες.

Όμως, από τότε η γαλλική έρευνα έχει μείνει στάσιμη καθώς οι μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν να ψάχνουν την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, κανένας Γάλλος ανακριτής δεν έχει καταφέρει ακόμη να μεταβεί εκεί για να ρίξει φως στο περιστατικό. 

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι πως η DGSI ζήτησε να λάβει τα στοιχεία του φακέλου, τα δείγματα που ελήφθησαν από το όχημα και την πραγματογνωμοσύνη του τελευταίου, αλλά προς το παρόν οι γαλλικές αρχές δεν έχουν λάβει τίποτα.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται βίντεο από τις κάμερες παρακολούθησης του ξενοδοχείου. Δύο άτομα στο όχημα φέρεται να είδαν αυτό το βίντεο, που θα μπορούσε να καταστήσει δυνατό να καταλάβουμε αν ήρθαν άνθρωποι για να βάλουν εκρηκτικό κάτω από το όχημα των Γάλλων.

Την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊσάλ Μπεν Φαρχάν. Αυτή η έκρηξη στο περιθώριο του αγώνα του Ντακάρ ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Οι γαλλικές υπηρεσίες ζήτησαν «συνεργασία για να ρίξουν φως σε αυτή την έκρηξη».

Τηλεφωνική ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε και αυτή την Κυριακή μεταξύ του Γάλλου πρέσβη στη Σαουδική Αραβία και του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. «Θα δείτε ότι οι υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας περιμένουν το τέλος του αγώνα για να επικοινωνήσουν σχετικά με αυτό το περιστατικό. Εάν αυτό το βίντεο αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες, θα μπορούσε να ανατρέψει τα πάντα», δήλωσε σαουδαραβική πηγή στο RMC Sport.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΣ

Διαβάστε επίσης »