Θετική όπως όλα δείχνουν θα είναι η στάση Περιφέρειας και Δημάρχων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, στο αίτημα του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη προκειμένου να υποδειχθούν χώροι προσωρινού περιορισμού παράνομα εισερχόμενων μεταναστών, αφού εκτός του ότι δεν δικαιούνται υποβολής ασύλου μέχρι νεοτέρας, για λόγους υγείας και με δεδομένη την πανδημία του κορονοϊού δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον υφιστάμενο μεταναστευτικό πληθυσμό.

Αναφερόμενος στην πρωινή σύσκεψη της Δευτέρας ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, επεσήμανε ότι ο Δήμος, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Υπουργείου Μετανάστευσης θα υποδείξει ιδιωτικό στεγασμένο χώρο ο οποίος θα βρίσκεται εκτός αστικού ιστού, σημειώνοντας σε κάθε περίπτωση ότι η προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι η παραχώρηση ακινήτων όπως το κτίριο της Λάδης, ή τμήματος του Λιμένα της Χίου δημιούργησε σημαντικά προβλήματα.

Θα ψάξουμε να δούμε εάν υπάρχουν ιδιώτες οι οποίοι μπορούν να διαθέσουν ακίνητα που είναι πιο απομακρυσμένα και εκτός αστικού ιστού, προκειμένου να τεθούν υπό περιορισμό για λίγες ημέρες οι τυχόν νεοαφιχθέντες πριν αναχωρήσουν. Παράλληλα δεν σταματάμε να ζητάμε και την παράταση του μέτρου της μη αποδοχής αιτήσεων ασύλου αλλά και το κλείσιμο της ΒΙ.ΑΛ., που αποτελεί προτεραιότητά μας, εξήγησε ο Δήμαρχος.

Ως προς τις προδιαγραφές του νέου χώρου ο Σταμάτης Κάρμαντζης σημείωσε ότι για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγεία, ο χώρος θα πρέπει να είναι στεγασμένος και με διαχωριστικά μεταξύ του και να έχει συνολική επιφάνεια μεταξύ 500 και 1000 τ.μ..

Πηγή: politischios.gr

 

Διαβάστε επίσης »